Toto toto i le maʻisuka

Mo tagata maʻi ei ai le gasegase o le carbohydrate metabolism, e taua le pulea e le gata o le toto suka, ae aʻafia foi i le maʻisuka. O le tele o taimi e siitia ai ma o se vaega o le syndrome metabolic - o se tuufaatasiga o le maualuga o le toto maualuga, ituaiga 2 o le maʻisuka ma le gaʻo.

I nisi tulaga, o gasegase e maua i le maʻisuka e afaina mai le masalomia, lea e sili atu ona matautia nai lo le maualuga o le maualuga.

O fua masani o le toto maualuga e le masani ai le 120/80. O le toto toto e mafai ona fesuisuiai e fuafua i le manuia o le tagata ma le taimi o le aso. O fuainumera masani e avea ma faailoilo o le toto maualuga (systolic) toto mai le 90 i le 139 ma le diastolic toto toto mai le 60 i le 89. O mea uma e maualuga atu, o le maualuga maualuga o le maualuga, o le maualalo o le faʻasalaga.

Mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, o nei fua faatatau e ese siʻitia ma le mamafa i luga atu o le 130/85 ua manatu o le maualuga maualuga. Afai o togafitiga fualaau faasaina e mafai ai e oe ona faʻaitiitia le mamafa pe ausia foi ia fuainumera, ona faamalieina lea o le fomaʻi ma le maʻi.

Tigā toto maualuga mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2: mafuaʻaga

O le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o le masani lea o le microangiopathy, o lona uiga, o le faaleagaina o le microvasculature. Ua iai le maʻisuka umi ma o le toto toto e le o se mea e sili atu ona maelega, o le a vave ona maua e le au gasegase ni faʻamaʻi pipisi. E masani lava o le siama o le maʻisuka - microangiopathy o pito i lalo, faatasi ai ma le oti o le tino ma e manaʻomia ai le faʻailoga.

Atonu e te manatu o le maualuga o le toto maualuga i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o le a fesoasoani e faatumauina le lava o le toto i le tino ma o le a leai ni faaletonu faʻafitauli. Fluctuations in pressure e faʻateleina ai faʻafitauli vailaʻau lautele i le maʻisuka ma oʻo atu ai i ni aʻafiaga matautia, lea o le a talanoaina i le isi vaega.

O le maualuga o le toto maualuga i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e mafua ona o mafuaaga eseese. O le maʻisuka ituaiga 2 o se maʻi gasegase maualalo lea e taatele i le mamafa o tagata. Ma o le mamafa e masani lava ona o faatasi ma le maualuga.

Aisea e tupu ai i luga o le maʻisuka ituaiga 1 le toto maualuga? E masani ona fesootaʻi lenei mea i faʻamaʻi fatugao, e pei o le leiloa o le polotini i le urine ona o le microangiopathy o le glomeruli o fatugaʻo. O le le atoatoa o le gaioiga i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e faʻailoaina i ni vaega se tolu:

  • Microalbuminuria, pe a aliali mai i totonu o le urine fualaʻau o se meaola laitiiti albumin protein, ma o le leiloa o le protein e ala i fatuga e le o taʻua. O le mamafa e tumau pea le masani, ma o le taimi e iloagofie ai le tulaga ma le tofiaina o togafitiga talafeagai o le a faatuai ai le faaleagaina o fatuga.
  • E faasolosolo lava, o le faʻamaʻi fatuga ona o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻapupulaina, ma o le tele o palatini e pasi atu i tubules faatasi ai ma le albumin. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le leiloa o vaega ninii o le porotini i totonu o le urine ma e iloa ai le tulaga o le proteinuria. O iinei ua faateleina le mamafa, ma o le aofaiga o polotini e leiloa i fatugaʻo e tutusa tonu ma fuainumera o le toto.
  • O le vaega mulimuli o le faʻamaʻi fatugao i le maʻisuka o le gasegase masani o le gasegase. O le tulaga o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faasolosolo ina leaga ma o loʻo i ai se manaʻoga mo le maʻi.

O le mamafa o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e mafai ona siitia pe liliu atu i le mafaufauga. O le gaioiga o le tino o le tino e mafua ai le faaputuga o le sodium i totonu o le tino. O le sodium e tosina ai vai, lea e alu i totonu o le tino. O le faateleina o le sodium ma le faaputuputu o le suavai e oo atu ai i le faateleina o le mamafa.

I le 10% o tagata gasegase, o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka e le fesootaʻi ma le maʻisuka ituaiga 1 ma e atiina ae e avea o se faʻamaʻi faʻamaʻi, e pei ona faʻaalia mai e le faʻasaoina o le galuega tele. I tagata matutua, o le maualuga maualuga o le toto e mafai ona tupu pe afai ua na o le toto maualuga ua faateleina. O lenei tulaga e le fesootai foi i le maʻisuka, ae o le hyperglycemia e matua aʻafia ai le ala o le maualuga o le maʻisuka.

I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le a mafatia foi gaʻo, lea e faʻalavelaveina ai le maualuga o le maualuga o loʻo maua i maʻi.

O mea leaga nei i le soifuaga o tagata gasegase e faateleina ai le maualuga o le maualuga o le toto maualuga i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2:

  • Manatu tiga, lagona ma faaletino,
  • Tausaga pe a ma le 45 tausaga
  • Soifuaga masani
  • Le faʻaleagaina o meaʻai gaʻo, meaʻai leaga, ava malosi,
  • Faateleina le mamafa o le tino
  • Talaʻaga tuʻufaʻatasia - toto maualuga i aiga toto.

O nei mea e taʻitaʻia ai faʻafitauli i tagata gasegase i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 ma le maualuga o le maualuga o le maʻisuka.

Faailoga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka

O le faateleina o le toto maualuga i le ituaiga 1 ma le ituaiga suka 2 o le maʻisuka e iloa ai ia lava i le auala tutusa e pei o tagata gasegase i le toto toto masani. O le tiga o le ulu, o laʻau felelei i luma o mata, vaovao, mamafa i tua o le ulu, ma isi. O le maualuga o le maualuga o le maualuga e mafua ai le fetuunaiga o le tino, ma e le lagona e le tagata maʻi.

I se tagata soifua maloloina, o le toto maualuga e paʻu ile 10-20% i le po. Mo tagata mamaʻi e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, e maitauina o le aso e mafai ai ona tumau le tulaga masani, ma i le po e le faʻaitiitia, e pei o tagata maloloina, ma o nisi taimi e faateleina. E mafua lenei mea ona o le neuropathy o le maʻisuka, lea e suia ai le tulafono faatonutonu o le leo. O le faʻamalosia o le fesuiaiga saʻo i le taamilosaga o le toto maualuga i le maʻisuka e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faʻaleagaina o le myocardial, e tusa lava pe le sili atu le mamafa o le toto i le masani.

Le matautia o le maualuga o le toto maualuga i le maʻisuka

O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e lamatia mo faafitauli i le cardiovascular, ma i le tuufaatasiga ma le maʻisuka, o nei lamatiaga e faateleina tele. I tagata gasegase e maualuga le maualuga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2, o mea nei e masani ona matauina:

  • 20 taimi e le o faamaloloina ai maʻi o gaʻo ma gangrene o vae, e manaʻomia ai le faʻailoga,
  • 25 taimi le atinaʻeina o le le atoatoa
  • E 5 taimi o le atinaʻeina o le faʻauʻuina o le myocardial, lea e sili atu le faigata nai lo tagata gasegase o le toto toto ma e oʻo atu ai i le oti.
  • E maua ai e le kanesa le fa 4 taimi,
  • O le faʻaitiitia o le faʻailoga i le vaʻai ua tusia i le 15 taimi.

O le mamafa e faaitiitia i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka e ala i le faatonuina o vailaau ma le faasaʻoina o le olaga. E faʻaaogaina togafitiga faʻasolosolo faʻatasi ma le faʻalemuina malie o le fualaau o fualaau faʻasaina. I le masina muamua, o le taulaiga o le ausia o fuainumera 140/90 mm Hg. I le isi itu, e taumafai fomai e filifili se togafitiga ina ia i ai le mamafa i le tulaga 110/70 - 130/80.

E i ai vaega o tagata gasegase e le mafai ona faʻaitiitia o latou toto maualalo nai lo le 140/90. O i latou ia o loʻo iai ni faʻalavelave matuia, atherosclerosis, poʻo ni tagata gasegase o loʻo i ai tausaga e iai ni aʻafiaga (laʻititi le vaʻaia, myocardium hypertrophia).

Auala e faʻaitiitia ai le toto i le maʻisuka: togafitiga o fualaau

O togafitiga o vailaʻau faʻasaina i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e faia e le tele o vaega o vailaʻau. O lenei mea e mafai ai ona e vaʻaia ia aafiaga aoga o vaega eseese, aua i le faʻaopopo i le faʻaitiitia o le mamafa, o loʻo i ai isi vaega o le faʻaaogaina. O manaoga mo vailaʻau faʻamalosi e pei ona taua i luga:

  • Tausia le mamafa masani mo le 12-24 itula,
  • Aua e te aafia ai le suka toto, pe mafua ai foi le hypercholesterolemia,
  • Puipuia totoga o le tino, aemaise lava fatugaʻo, mai aafiaga leaga o le maualuga o le toto maualuga ma le maʻisuka.

Sili atu pe a 1 le papafa e aofia ai le tele o fualaau faʻasaina. O loʻo i ai faʻamautuga faʻapitoa falemaʻi e maua ai le malosi sili atu nai lo le maʻi o le tagata maʻi, na o fualaau taʻitasi: Noliprel, Be-Prestarium, Ekuato, Fozid, Korenitec ma isi.

Mo le togafitiga o le maualuga o le maʻisuka, ua faatagaina ai fualaau faasaina nei:

  • Avanisi inhibitors (angiotensin-liliu le enzyme),
  • Palola poloka,
  • O nisi fualaau oona
  • Filifili filifilia o peta,
  • Sartans.

ACE inhibitors

O le faia o fualaau mo le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga e faavae i luga o le poloka o le enzyme angiotensin 2, lea e aofia ai toto toto ma faateleina ai le gaosiga o le aldosterone - o se hormone e taofia ai le vai ma le sodium. O le fualaau muamua lea ua faʻamatalaina i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ma le toto maualuga mo mafuaʻaga:

  • O le aʻafiaga o le faʻasaina o le ACE e agamalu ma faifai malie - o se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le mamafa o loʻo matauina i le mavae ai o le 2 vaiaso talu ona ave le fualaau faasaina,
  • O vailaʻau puipuia le fatu ma fatuga mai i faʻafitauli.

O le puipuiga o le fualaau oona mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e mafua mai i le aafia i le system renin-angiotensin-aldosterone, lea e puipuia ai le vave faaleagaina o fatuga. O le atiarosclerosis o loʻo puipuia ai le atherosclerosis ona o le puipuia o le membrane o arterioles mai le teuina o pusa cholesterol. O loʻo i ai i le initaneti ACE se aafiaga lelei i le metabolism o gaʻo ma le suka toto, faʻaitiitia le tui o le insulin, o lona uiga, faʻaitiitia le kulukose o le toto.

O aʻafiaga faaopoopo o vailaau faʻasaina e faasaga i le maualuga o le toto maualuga e le o matauina i fualaau uma e aofia ai inhibitors. Na o uluaʻi vailaau e puipuia ai le fatu, aʻafia ai le lipid ma le metabolism. Ma o ituaiga (kopi) e leai ni aafiaga. Ina ua fesiligia pe o le a le mea e faatau, ole taulalata ole lalata po o le Prestarium ua lauiloa, manatua lenei mea.

Faʻatauga o fualaau mo le togafitiga o le toto maualuga:

  • O le faʻamaonia o le ACE e faʻagesegese ai le faʻamamaina o le paluga mai le tino, o le mea lea, e manaʻomia ai le fuafuaina o le pailani i le toto. Potassium e vave faʻaitiitia le fatu ma sili atu e mafai ona mafua ai le faʻamalosia o mea e tutupu i le ola ma le puʻeina o le loto. Hyperkomaia i tagata gasegase i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻalavelave mo le puleaina o le inisiua ACE.
  • O loʻo faʻamaonia e le atiata o le ACE i nisi o tagata gasegase se fatuga faʻafiti. O le mea e leaga ai, o lenei itu o le a le faʻaumatia i soo se auala ma e tatau ona sui fomaʻi i mea e le masani ai.
  • O le maualuga maualuga o le maualuga o le toto maualuga e le o faʻatulafonoina e nei fualaau faʻamaʻi, ma i nisi o gasegase atonu o le a le mafai ona faʻaalia le aʻafiaga faʻapitoa. I ia tulaga, o fomaʻi e tuʻuina atu le inisiua o le ACE e avea o fualaau e puipuia ai le fatu ma faʻaopopo ai isi vailaau faʻasaina.

O faʻamaoniga mo le togafitiga o le maualuga o le gasegase o le iniseti ACE i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 (e pei o sartans) o le faʻasalaga faʻasalaga faʻasalalauga lua. E le gata i lea, o vailaau e faʻasaina i tagata gasegase oe na i ai se talaʻaga o le edema a Quincke (vave faʻaleagaga vave).

Paʻu poloka

O faʻamalosisi o le kalama o le calcium poʻo le gaʻo umi o le calcium e faʻaitiitia ai le toto maualuga i tagata gasegase i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, ae i ai a latou lava faʻailogaina. O nei fualaau oona ua vaevaeina i ni vaega se lua: dihydroperidin ma le dihydroperidin. E ese i latou i le faiga o gaioiga.

O le eseesega autu o le avea o dihydroperidin blockers e faateleina ai le fua o le fatu ma le leai o dihydroperidin blockers. O le mea lea, o le dihydroperidins e le o faʻamaonia i le maualuga o le fatu. Ae mo tagata mamaʻi ma le bradycardia, o nei vailaʻau e lelei.

O poloka o vaega uma e lua e le faʻaaogaina e togafitia ai le maualuga o le maualuga i le taimi mulimuli i le faʻasalaga, i tagata e leai se faʻalavelave (o se tulaga le tumau e mafai ona tupu aʻe i se fatu fatu poʻo le faʻamautuina) ma le le lava o le galuega o le fatu.

O le taofiofi dihydroperidin e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe le faʻaleagaina o le myocardial i le maʻisuka, ae le faʻapitoa e pei o le ACE inhibitors. Mo le togafitiga o tagata gasegase i le maualuga o le toto maualuga, o tagata tetee e fetaui ma fetaui ma faaititia le ono mafai ona atiaʻe se paʻu.

E le o ni mea e faʻaaogaina ai le eletise o le calcium o loʻo faʻamaonia mo le togafitiga o le maualuga o le maualuga i tagata mamaʻi o le nephropathy o le maʻisuka. Latou te puipuia gaʻo mai aafiaga o le toto maualuga. E le puipuia e le taʻavale dihydroperidin. E faʻapipiʻi uma faʻasolo i luga o le maʻisuka i le maʻisuka faatasi ai ma le atiata ACE ma togafitiga. E le tatau ona faʻapipiʻi faʻamaʻi le o le dihydroperidine ma le peta-receptors blockers.

Diuretics mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka

Mo le togafitiga o le maualuga o le maʻisuka, e masani ona tuufaatasia faʻasolosolo ma isi vailaau faʻataʻitaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, o le inhibitors ACE. O vailaau faʻasoifua maloloina e ese le faiga o gaioiga ma ua vaevaeina i ni vaega. Faʻatasi ai ma le maualuga o le totoga, e 4 vaega autu o le toto o loʻo faʻaaogaina:

  • Loʻo: furosemide ma le tomonemide,
  • Vaʻaia-faʻamalolo: Veroshpiron,
  • Thiazide: hydrochlorothiazide,
  • Thiazide-pei: wherepamide.

E tofu le vaega ma ona lava uiga. O le thiazide ma le thiazide-like diuretics ua faamaonia le lelei tele i vaega o fualaau faasaina mo le togafitiga o le maualuga o le toto (e masani lava i inhibitors). E naʻo le muamua i le tele o doses e mafai ona mafua ai le faateleina o le toto toto, o le mea lea, i le maualuga ma le maʻisuka o le muamua ma le lona lua, o loʻo faʻamautinoa ma le lapataiga, ma i se fualaau e le sili atu i le 12.5 mg. Tuuina atu o se diuretic ua tuufaatasia ma isi vailaau, ua lava lenei aofaiga. O togafitiga e pei o Thiazide e le afaina ai le kulukose toto ma e talia lelei e tagata gasegase maualuga.

O le thiazide ma le thiazide-like diuretics e puipuia ai toto toto, puipuia pe faatuai ai le atinaeina o fatu ma fatu fatuga. I le le atoatoa o le fatu, e faʻasaina vailaʻau. O nei togafitiga e le o faailoaina mo le togafitiga o le maualuga i le gout.

E le masani ona faʻaaogaina totogo totogo mo le faʻaaogaina umi, aʻo latou faʻamalolo le potassium e ala i fatugaʻo. O le mea lea, pe a faʻatonuina le furosemide ma le siamupini, o sauniuniga faʻasaʻi e tatau ona faʻatulaga. Naʻo nei togafitiga faʻasolosolo e faatagaina mo tagata mamaʻi e maualalo le gaioiga, o le mea lea, ma le maualuga o le maualuga, ua faatonuina i latou e fomaʻi mo se taimi umi.

O faʻasolosolo o le maʻisuka-faʻaleagaina o le maʻisuka o loʻo vaivai i tua. Latou te le afaina ai tagata gasegase, ae o loʻo i ai se aafiaga vaivai vaivai ma e le o faʻaalia i nisi o aʻafiaga lelei. E mafai ona faʻaaogaina, ae e sili atu ona sui i isi, sili atu ona aoga ma lelei vaega e puipuia ai fatuga ma isi totoga.

Maea Filifili Beta

O le beta receptor blockers o vailaau malosi e puipuia ai fualaau faasaina e iai se aafiaga lelei i le loto. E faʻaaogaina i latou e gasegase i faʻalavelave faʻalavelave ma se maualuga o le fatu. O le peta-receptors blockers ua faʻamaonia e faʻaitiitia ai le ono maliu mai maʻi fatu ma o loʻo i totonu o fualaau muamua mo le maualuga o le toto ma le maʻisuka.

E lua ni vaega autu o poloka: filifili, filifilia ma le filifiliga i luga o tagata e taliaina le fatu ma toto, ma le le filifilia, e aʻafia ai mea uma. O nei mea o loʻo faʻamaonia i le mea moni o loʻo latou faʻateleina le faʻamalosia o le insulin i vaʻa, o lona uiga, faʻateleina le toto suka. O se faʻafitauli le talafeagai mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o le mea lea e matua faʻasaina ai tagata e le o filifilia.

Filifiliga filifilia pe filifili filifilia e saogalemu ma e aoga mo tagata mamai o loʻo faʻamaopoopoina le maʻisuka ma le toto maualuga faʻatasi ai ma ituaiga faʻamaʻi:

  • Maʻi maʻi fatu lilo
  • O le faʻauʻuina o le myocardial (i le amataga o le faʻasalaga, e faʻaitiitia ai e poloka poloka le toe faʻafoʻi ma toe faʻafoʻi ai le fatu, ma i le mea e tuai ai - e puipuia ai le lamatiaga o le faʻaleagaina o le myocardial faifaipea),
  • Loto o le fatu.

O le maʻisuka poloka poloka e galue lelei ma togafitiga. E le masani ona faʻaaogaina i le inisiua ACE ma le calcium blockers.

Beta receptor blockers (filifilia ma le le filifilia) e solia mo le togafitiga o le maualuga o le maualuga o le gasegase o tagata mamaʻi, e pei ona mafai ona latou faateteleina le ala o le faamaʻi.

O le faiga o le gaioiga o fualaau faasaina e tutusa ma le atinaʻe ACE. E masani ona faʻaaogaina ia Sartans i se faʻalavelave o fualaau faʻasolo muamua; o loʻo faʻamalamalamaina pe a faʻaosoina le inisiua ACE i se maʻi e faʻaosofia ai le tale. O fualaau nei e puipuia ai fatugaʻo, maualalo le cholesterol ma le kulukose o le toto, ae i se tulaga maualalo nai lo le atinaʻe ACE.Sartans e sili atu le taugata, ma e le o iloa faʻapitoa faʻatasi ma isi fualaau faʻamalosi.

O Sartans e tutu i luga o le laasaga e maualuga atu nai lo le Incesia ACE pe a oo mai i le togafitia o tagata gasegase i le gasegavale tauagavale. Ua faamaonia o nei vailaʻau e le gata ina faʻaitiitia ai le maualuga o le toto, ae mafua ai foʻi ona faʻaitiitia lona faʻavaivai.

E pei o le ACE inhibitors, o le a mafua ai le faaputuputu o le pasela, o lona uiga o le hypermalemia i le ituaiga 1 ma le ituaiga suka 2 o le maʻisuka o se mea e solia ai le faaaogaina o fualaau faasaina. O vailaʻau faʻasolosolo lelei ma togafitiga, ma o le a aoga e pei o le monotherapy. I le faʻatasi ai ma mea e masani ai, o le lelei o le calcium blockers e faʻaleleia (e pei o le ACE inhibitors).

Vaega faʻaopoopo o vailaau faʻamaʻi faʻamalosi - faʻamaufaʻafaʻi alpha mo le maʻisuka

Aʻo le aveina o fualaau faʻatau mo le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga e le mafai, poʻo se tuufaatasiga o fualaau faʻasaina na faʻamatalaina i luga, e leʻi maua ai le aʻafiaga e le talafeagai, o fualaau mai vaega faʻapitoa e fesoʻotaʻi atu i togafitiga. E tele naua mea, o lea o le a na ona tatou mafaufau ai i poloka pusa o le nusipepa e faatagaina i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

O le aoga o nei vailaʻau o le faʻaitiitia lea o le hyperplasia prostate, o lea e mafai ai ona faʻaaogaina o fualaau o filifiliga mo le togafitia o tagata gasegase e iai se faʻafitauli faʻapea ma le maʻisuka. I le taimi lava e tasi, o vailaʻau e faʻateleina ai le lamatiaga o le toilalo o le fatu. O lenei aafiaga e leʻi faʻamaoniaina, ae mo tagata gasegase o loʻo i ai le fatu, e le faʻaaogaina faʻamaumauga o faʻamaumauga o le alafaʻi alpha.

Faatasi ai ma isi aafiaga lelei, tatou te maitau lo latou aafiaga i le kulukose o le toto. O vailaʻau faʻatele e faʻaleleia le tino i le inisalini ma faʻaitiitia le suka o le toto, lea e talafeagai mo le maʻisuka.

O a fualaau mo le maualuga o le toto maualuga e solia i le maʻisuka

Talu ai ona o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga i totonu o le faleoloa o fomai, e tele vaega o fualaau faasaina e maualalo ai le toto. O nisi oi latou na mafua ai le faateleina o le suka o le toto ma ua matua feteʻenaʻi i tagata mamai. O lenei mea e sili ona moni mo tagata e le o filifili filifilia poloka beta.

E matua faʻaseseina i latou i le solia o le faapalepale o le glucose (prediabetes). E le gata i lea, o vailaau faʻasaina e faʻamaonia ma le lapatai i tagata gasegase e maua ai le maʻisuka toto.

I le maʻisuka, o togafitiga o le thiszide i se fualaau o le sili atu ma le 12.5 mg e faʻasalaina. O latou aafiaga i le inisalini ma le kulukose o le toto e le o se faʻauiga e pei o tagata e le o filifilia filifilia le peta-receptor ma le non-dihydroperidine, ma o loʻo i ai pea le tasi.

Le taua faasaga i le maualuga o le maʻi suka i le maʻisuka

O faʻalavelave tuga e manaomia ai le vave faʻaitiitia o le toto. O vailaau uma nei ua faʻaaogaina mo togafitiga uumi mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e aoga, ae latou te gaoioi lemu. Mo le faʻaititia o le mamafa o faʻalavelave faʻafuaseʻi, o fualaau faʻatauvaʻa e faʻaaoga.

O faʻafitauli o faʻamalosi mo faʻafitauli maualuga mo tagata maʻi taitoatasi o le a eseese. O a vailaʻau e ave ao lei oʻo mai le falemaʻi ma e le o le suka suka? O le mea sili ona taatele o le captopril angiotensin o le liua o le inhibitor o le enzyme. E le solia le fualaau faasaina i le maʻisuka ma e mafai ona vave faʻaitiitia le toto.

O nisi taimi e tupu sina mea laitiiti, ona mafai lea ona e faʻaopoopoina le gaioiga ma se furosemide diuretic. O loʻo i ai se tuʻufaʻatasiga tumau o le inhibitor ma diuretic - captopres. O lenei vailaʻau e tatau ona i totonu o le vailaʻau faʻamalositino a se tagata maʻi e maua i le maʻisuka.

O le captopril poʻo le taʻavale papalama i lalo o le laulaufaiva e faʻaitiitia ai le mamafa i totonu o le 10-15 minute. Lapataiga: afai e le maualuga le toto maualuga, ona faʻaoga lea o le afa o le papaa ina ia aua nei mafua ai le manatu.

E mafai foi ona e faʻaaoga le nifedipine calcium antagonist. Faʻatasi ma se faʻalavelave maualuga, e tatau ona faʻaitiitia le mamafa. I le itula muamua, o le toto maualuga e tatau ona faʻaititia i le 25%. Ona tatau ai lea ona sili atu le vaivai o le paʻu.

Ia faia foi mea nei:

  • Taʻu i luga o le moega ma lona ulu i luga ma vae i lalo,
  • Faʻaaogā se faʻamalosi malulu i lou muaulu,
  • Taumafai e toʻafilemu.

O le taimi lava e te vaʻaia ai le toto maualuga, valaʻau i se falemaʻi. Tagata faʻamaonia agavaa o le a latou faia nisi togafitiga ma le aofia ai faʻafitauli o le faʻalavelave.

Auala e faʻaitiitia ai le maualuga o le toto maualuga: fautuaga lautele

I le maualuga, e tatau ona faaitiitia le taumafa masima, aua e mafua ai le faatumauina o le ola ma le maualuga o le maualuga. O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e sili atu ona nofouta i le sodium, o lea e matua fautuaina ai e faʻaititia le tele o masima.

E tatau foi ona e faatapulaaina le ola i le lita i le aso (i le vevela e mafai ona inu e tusa ma le 1,5 lita). O le vai e le na o le vai, ae o sua, sua, fualaau faisua, fua.

O meaʻai e tatau ona itiiti le sogi, o le a faʻafetaui malie le tofo, ma o le a foliga mai e fou. O le amata faʻaaoga o le masima ole masima o le a fesoasoani i se tulafono faigofie o tagata atamamai Europa "Aveese le masima masima mai le laulau." O lenei fuataga faigofie o le a faʻaaogaina ai le faʻaopoopoga masani o meaʻai ma faʻaitiitia le faʻaogaina o le masima pe a ma le kuata.

O fautuaga nei o le a fesoasoani e faʻaleleia le lelei o le ola i le maʻisuka ma le toto maualuga, ma faʻaitiitia le fualaau o fualaau faʻasaina:

  • Tuu le ava ma le sikaleti,
  • Ia lava le moe - momoe i le itiiti ifo ma le 7 itula i le aso o le ki i se tulaga lelei faalelagona ma e oʻo lava i le mamafa,
  • O le savali i totonu o le ea fou e faʻafilemuina ai le tino, faʻaleleia le fatu,
  • O le taumafa maualalo o le kapeti, o le teenaina o meaʻai gaʻo ma le falai o le a faʻaitiitia ai le leaga o aʻafiaga i vaʻa toto, faʻaitiitia le ono mafai ona atiaʻe le atherosclerosis, faʻaitiitia le mamafa o le maualuga o le toto maualuga,
  • O le mamafa o le mamafa e masani ona o faatasi ma le maualuga o le toto maualuga, o lea o le a tele le paʻu o le mamafa o le a fesoasoani e faaitiitia ai faʻaaliga o le maualuga ma faʻaleleia le tulaga lautele o le tino.

O vailaʻau faʻamaʻi faʻamaʻi e aʻafia ai, e tatau ona faia i taimi uma. O le masani o le toto maualuga o lona uiga o togafitiga e aoga. Aua e te manatu na e faʻamaloloina le maualuga ma e mafai ona e tuʻuina atu fualaau. O lenei faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia ma e manaʻomia togafitiga i le olaga atoa. Ma o le faʻaosoosoina o togafitiga o le a faʻaleagaina ai lona ala.

Puipuia o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka

E taua tele le puipuia o le maualuga o le toto maualuga i le maʻisuka ituaiga 1, aua o le maualuga o le toto maualuga e mafua mai i le hyperglycemia. O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau foi ona faatumauina le taofiga o le toto, ae ona o le maualuga o le hyperglycemia ma le maualuga o le maualuga e lua ituaiga faamaʻi, e faigata tele lenei fua. Mo ia ituaiga o gasegase, o le puipuia o le maualuga o le toto maualuga o le a avea ma fautuaga uma o loʻo otooto atu i le vaega mulimuli.

Puipuiga o le atinaʻeina o le maualuga i le maʻisuka ituaiga 1 o lona uiga o le puipuia o faʻamaʻi fatuga. O loʻo faʻamaonia e le initaneti le ACE o loʻo maua i lalo ifo o siama i lalo ifo o le mamafa masani ma i tulaga masani mo le maualuga maualuga o le a feagai ma lenei galuega. O vailaʻau faʻapitoa e puipuia ai le vailaʻau, aemaise lava, le glomeruli o fatugaʻo, lea e faʻamautinoa ai o latou aʻafiaga.

Afai o le tale e faʻalagolago i le talaaga o lo latou gaogaiga, e mafai ona suia tagata inhibitors i ni mea, e maua ai foi le aʻafiaga o le tino. Ae ui i lea, faatasi ai ma le hyperkalemia, o nei vailaʻau ua solia.

O le faʻaauau o le faʻaaogaina o le iniseti ACE e faʻapitoa foi i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, aemaise lava pe a le ogatasi ma le maualuga o le maʻisuka (lea e matua seasea lava). O le le atoatoa o le tino galue e matautia tele mo le faʻaitiitia o le maualuga o le maualuga o le toto ma le le atoatoa. Ina ia mafai ona iloa vave le microalbuminuria, e tatau ona faia se suʻega urine i le 3-6 masina e fuafua ai le polotini.

O se faʻataʻitaʻiga masani mo le maualuga maualuga o le a le faʻaalia se vaega itiiti o polotini, o le mea lea, o se auʻiliʻili mo le microalbuminuria ua faʻamatalaina.

Toto maualuga o le toto mo le maʻisuka: mafuaʻaga ma uiga

O le maualalo o le toto maualuga mo le maʻisuka e sili atu ona taatele nai lo le maualuga o le toto. E mafua lenei mea ona o le afaina o le faʻalavelave faʻalavelave lea e taʻitaʻia ai le hyperglycemia. O aʻafiaga maualalo e mafai ona i le amataga o le maʻisuka, lea e le fesootai ma le maʻi ma o se vaega o lenei maʻi. I le aluga o taimi, o le a tupu aʻe ai le mafaufauga i le mamafa masani, ona oʻo ai lea i le maualuga o le maualuga o le totoga ona o le faaletonu o le tino.

E tupu mai le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga i le mafaufauga. O lenei tulaga e matautia. Mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka, e oʻo lava i le mamafa o le 110/60 e mafai ona matua ogaoga ma oʻo ai i le faʻavaivai. O le mea lea, e tatau i siama ona mataʻituina le toto i le aso ma fuaina le toto.

Mafuaʻaga o faʻasalalauga i le maʻisuka:

  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi ona o le faʻalauteleina o le vaivai, faʻafitauli ma le leai o le vaitamini. Faʻasaʻoina o ituaiga olaga i le tele o tulaga e mafai ai e oe ona toe faaleleia lenei tulaga pe afai e le o taʻavale.
  • Loto o le fatu ona o le faaleagaina o le fatu ma le gaʻo. O lenei tulaga e matua lamatia tele ma e atiina ae i tulaga maualuluga. O maʻi e maua i le fatu ma le maʻisuka e manaʻomia ai le faʻamalosi falemaʻi ma le tofiaina o togafitiga faapitoa.
  • Faatoilaloina o fualaau faasaina e maualalo ai le toto. Afai o le maualuga o le maʻisuka o le a faasolosolo malie lava i le masalosalo, o le tagata maʻi ua le saʻo lona usitaia o fautuaga a le fomaʻi. E le o se mafuaʻaga lea e faʻafoʻi ai fualaau ma faʻatali mo le malosi e tulaʻi mai, ona o suiga faʻafuaseʻi e mafai ona oʻo atu ai i tulaga lamatia o le ola. E tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ina ia toe iloilo le togafitiga faʻatulagaina ma faʻamaonia le mamafa.

E faigata ona taʻu atu pe o le a le ituaiga o gasegase o le a mafaufauina e maualalo. O le mea lea, e taua le taulai atu i faailoga o tonometa ma le soifua manuia. O le faʻaitiitia o le mamafa o loʻo faʻaalia mai e ala i ni faailoga:

  • Tesea
  • Pallor o le paʻu
  • Tutu le afu
  • Uiga masani ae vaivai
  • Lafoaia o laumei i luma o mata (atonu o le a faʻatasi ma le maualuga o le toto maualuga ma le mafaufauga).

O se faʻaaliga lenei o se paʻu mataʻutia i le mamafa. A faʻaitiitia pea le faʻaitiitia, o le a le faʻaaliaina ia faailoga. I mafaufauga, o le lagona faifai pea o le le lava, moe, malulu i tamatamailima ma tamatamai vae e oʻo mai muamua.

O le neuropathy o le maʻisuka e mafua ai le paʻu faʻafuaseʻi - o se paʻu mataʻutia i le toto maualuga pe a oso ese mai se tulaga pepelo i se tulaga saʻo. O lenei mea e faʻaalia e ala i le faʻapouliuligia o mata, o isi taimi e faʻavaivai ai. Ina ia iloa le masalosalo, e tatau ona fuaina le mamafa o le maʻisuka ao taoto ma tu.

Le matautia o le maualalo o le toto maualuga mo le maʻisuka

O le maualuga o le toto maualuga i le maʻisuka o nisi taimi e sili atu le matautia nai lo le maualuga. I se tulaga masani, o le faaitiitia o le mamafa e mafua ai se spasm totogi, lea e fesoasoani e faatumauina ai le totoina o toto. Ona o le microangiopathy e mafua mai i le maʻisuka, o ipu o gaʻo ma le microvasculature e le mafai ona fai konekarate, o le mea lea, o le toto i mea uma ua afaina.

O le matelaina pea o le okesene e mafua ai le atinaʻeina ma le faʻamaualuga o le diabetic incephalopathy, le mautonu le faʻaaliga ma faʻamalosia ai le faʻavaeina o maʻi o le gaʻo i luga o vae. O le tulaga o fatugaʻo ua faʻapupulaina ma ua le mafai ona atiaʻe le fausiaina.

O le faʻaitiitia o le mamafa i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona oʻo atu ai i le maʻi o le cardiogenic, o se tulaga faʻanatinati lea e manaʻomia ai togafitiga vave faʻapitoa. Afai e faafuasei ona maua mai faailoga o le maualalo o le toto, e tatau ona e valaʻau i se avetaʻavale e puipuia ai le gasegase o le fatu gaʻo ma le maofa cardiogenic.

E faʻapefea ona faateleina le toto i le maʻisuka?

Aua e te taumafai e faateleina lou mamafa e aunoa ma le talanoa i se tagata tomai faapitoa. Faia se suʻega e fuafua ai le mafuaʻaga o le toto maualuga. Afai e le mafai ona e alu mo se taimi le tumau i le fomaʻi, taumafai auala agamalu e faateleina ai le mamafa:

  • Ave 1 le papa maa o le acid ascorbic ma le 2 pusa o le tiʻamea tii,
  • I totonu o se ipu vai, fua le 30 silu o le ginseng root mo se fualaau e tasi,
  • O se ipu malosi lanu lanumeamata.

O mea taua o le a fesoasoani i le faateleina o le mamafa: bergamot, cloves, moli, eucalyptus, lemon, spruce. Faʻaopopo ni nai mataua i le manogi manogi pe taʻele i le 7-10 gogo o le ether. Aua le faʻaaoga isi vailaʻau e aunoa ma fautuaga faʻafomaʻi. E mafai ona solia i le maʻisuka.

Afai e faafuasei ona e vaivai ma vaivai, taoto i luga o lou moega ma sii i luga ou vae. O le tafe o le toto mai pito pito i lalo o le a faateleina ai le toe foi mai o le fatu i le fatu ma faateleina ai le mamafa. O le acupressure o le a fesoasoani i le faʻamautuina o le tulaga: faʻafefete i taligalu ma ni aga malie mo ni nai minute. O le vaega o le faʻataʻitaʻiga o le vaega lea i luga aʻe o le lipine pito i luga.

Ole vaʻaia e manaʻomia ai ni togafitiga ogaoga faʻapitoa pe afai o se faʻaaliga o le toilalo o le fatu. Ona faʻamaʻiina lea o le tagata maʻi ma o se togafitiga o le olaga atoa e filifilia mai le tuʻuina atu o fualaau oona. O le faʻasaolotoina e faʻatino pe a toe faʻafoisia le tulaga ma faʻaumatia le taufaʻatau i le ola.

Afai e faamauina le masalosalo ao faaaogaina fualaau faasaina e maua ai le toto maualuga, e suia e le fomai le fualaau o fualaau faasaina, ae le faaleaogaina. Faʻamatalaga e uiga i le talaaga o le vystonia vegetovio, o fualaau (Eleutherococcus) ma fualaau faʻasaina o loʻo faaaogaina: Adaptol, Afobazole, Glycine ma isi. E mafai ona faʻatulagaina sauniuniga o le Multivitamin.

O fautuaga nei o le a fesoasoani i le faateleina o le toto maualuga mo soo se ituaiga o le maʻisuka:

  • Faʻateleina lou moe ma le soʻese. Moega pe a ma le 7 itula i le aso ma malolo pe a uma le galuega. Faʻasala ia oe lava i se taimi faʻatulagaina: ala i luga ma alu e moe i le taimi e tasi.
  • Faʻaalu le tele o savaliga. E aoga tele lenei mea mo le faʻaitiitia o le toto suka ma mo le faʻalauteleina o le leo o le tino. Faʻasaga ia te oe lava i le taeao - faʻamalositino faʻamalositino vaa ma e aoga mo soʻo se faʻafitauli.
  • Inu le tele o vai.
  • Faia faʻamalositino i ou tamatamailima ma tamatamai vae, faʻafefete o ou vae e faʻaitiitia ai le toto ma faʻasaʻo le toto toto.
  • Fai se eseesega o le taʻele i taeao uma.
  • Aloese mai potu malulu ma suiga faafuasei i le vevela.
  • Taumafa lelei, i ni vaega laiti, ae masani lava. E taua tele lenei mea mo le tausisia pea o le toto toto ma mo le faʻasaina o le toto.

Faʻamatalaga o le vaʻaia ma le maualuga

O le faʻamautinoaga o le maualuga o le toto poʻo le faʻasalalauga e faia pe a faʻamaonia faʻamaufaʻailoga faʻamaonia le saʻo i totonu o le 2-3 vaiaso pe tusa o le taimi tutusa o le aso. O lenei tulafono e faʻaaoga i tagata uma.

Talu ai ona o le lamatiaga o le maualuga o le toto maualuga i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o fomaʻi e suʻeina se metotia faʻapitoa faʻamalosi - le siaki i aso uma o le toto. O le metotia e mafai ai ona e iloa le maualuga o le maualuga ma le mafaufauga, e fuafua ai le solia o le taamilosaga circadian o le fesuiaiga o le toto.

O se masini faʻapitoa e faʻapipiʻiina i le tino o le tagata maʻi o loʻo ia auai i ana masani masani i le aso atoa. Pe tusa o itula uma lava, o le mamafa e fuaina, ma i nisi masini masini faʻapitoa e faʻapipiʻiina e faʻamaumau tonu ia eseesega i fuainumera. E maua e le fomaʻi faamatalaga faʻamaoni ma maua ai le avanoa e vave iloa ai le maualuga o le toto, faatonuina le togafitiga o le antihypertensive, fuafua le taimi tatau mo le tagofia o fualaau.

Mate Faʻasoloina o le Maʻisuka

O se faʻamaoniga o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 e le o se faʻasalaga. O loʻo ola nei tagata i nei faʻafitauli mo le tele o tausaga, o le mea taua o le faʻaaogaina o le setete i lalo o le puleaina ma le faʻalauteleina o le soifua maloloina. O le mea muamua ma le sili ona taua o le faʻasologa o le hypoglycemic tumau. O le sini o togafitiga o le faʻasaʻoina o le toto suka. O ana taunuʻuga ua taʻu mai ai ua filifilia e le fomaʻi le fua pito sili ona lelei o se vailaʻau oona, lea e tatau ona toe faʻaopopo.

O suiga o le tino ma le maʻisuka i lalo o le aʻafiaga o mea faʻapitoa ma mea faʻapitoa e mafai ona alualu i luma. O le siakiina faifai pea e le endocrinologist, suʻega, fuafua e le tagata lava ia o le suka toto - o fua faʻatatau ia mo le maʻisuka, lea, pe a le amanaiaina, o le lamatiaga lea o le ola.

O le isi laasaga o le mate.O le faʻaaogaina o meaʻai e sili ona faigofie e mafai ona maua mai i le tino o le mea sili lea ona taua e aunoa ma le togafitiga o le hypoglycemic. O le fomaʻi ma le tagata gasegase e aofia ai i le atinaʻeina o meaai paleni. Aua e te fefe e fesili ma le faʻaeteete i le endocrinologist e uiga i faasaina mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. Fesili atu i lau fomaʻi mea e mafai ona e 'ai ma lenei faʻamaʻi e aunoa ma le fefe i le faʻaleleia o le suka suka.

O le vaega taua lona tolu o le faamalositino masani. Ole galuega o maso e manaʻomia ai le kulukose ma mafai ai ona e faʻaititia le toto suka, faʻaitiitia le fualaau o fualaau. Fai faamalositino i vaʻa o le nofoa o le maʻisuka, faʻaleleia lo latou gafatia.

Ole maualuga o le toto maualuga e le o se faʻalavelave mo le puleaina ole tootoo o le inisiua ACE e puipuia ai faʻamaʻi fatuga i le microalbuminuria. O le kuata o le enalapril tablets i aso taʻitasi o le a le pa'ū, ae o le a puipuia nei fatuga mai le maʻisuka. Aua neʻi amata ona e suʻeina le ACE initaneti - talanoa lau fomaʻi.

I le mulimulitaʻi i faʻasalaga faafomaʻi, o le ae maua ai le suka masani o le toto ma mo se taimi umi e faatuai ai le amataina o faʻafitauli masani o le maʻisuka. O le maualuga o le maʻisuka ma le maualuga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2 e tupu tele, ma o latou faafitauli e tutusa lava le lamatiaga o le olaga. O le mea lea, o le fuaina o le toto maualuga e tatau ona avea ma masani a se tagata maʻi e maua i le maʻisuka.

Maualuga maualuga i le maʻisuka

O le toto o le maʻisuka e aofia ai le faateleina o le inisalini, lea e oʻo atu ai i le faaleagaina o fua, aemaise lava laiti (arterioles). O le maualuga o le vaʻa e faʻamalosolo ma, e faaopoopo atu i le maualuga o le mamafa, e mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli eseese, e pei o:

  • Atherosclerosis,
  • Maʻi maʻi fatu lilo
  • Loto o le fatu, taʻavale,
  • Faʻaitiitia le faʻaitiitia o le toto
  • Faʻataʻi faʻamaʻi fatu fatu
  • Vaʻaia ma le tauaso mata,
  • Loto o le fatu.

E le gata i lea, o le tino o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e taofiofia le tele o masima ma vai, lea e oʻo atu ai i le fausia o le maualuga o masima. O le mafuaaga lena ua fautuaina ai e fomaʻi e faapea, o le maʻisuka ua matua lafoaia le faaaogaina o meaai maualuga i le masima.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le mafuaaga o le maualuga o le toto maualuga, o se tulafono, faʻatoʻa fatuga (gasegase nephropathy). Ma faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 2, o le tele o mea e mafai ona faʻaosofia le maualuga i le taimi e tasi.

Faʻatupulaia o le lamatiaga o le faatupuina o le toto maualuga i le maʻisuka:

  • Oʻa, matua,
  • Le mautonu
  • Galuega tetele ma galuega,
  • Mea e le lelei
  • Le le lava i le tino o nisi vitamini, minerale ma isi elemene taua,
  • Taʻitaʻi, i le mumu,
  • Endocrine polokalama faʻamaʻi
  • Faʻalavelave faʻalavelave (e pei o le galo i le taimi o le moe),
  • Atherosclerosis, faʻatoʻa fatuga, faʻalavelave i le tino.

Faailoga o le maualuga maualuga ma le taua o faailoga

O sina siitaga laʻititi i le toto maualuga (BP) e masani ona leai se faʻaaliga faʻalauiloa. E le lagona e le tagata gasegase ia te ia, o le mafuaʻaga lea ua taua ai o le "fasioti lemu".

Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina le faafitauli o DIABETES. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ua ou faanatinati e taʻu atu le tala lelei - ua mafai e le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ona atiaʻe se vailaau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei vailaʻau o loʻo latalata i le 100%.

O le isi tala fou: o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ua malupuipuia le taliaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau atoa o le fualaau faasaina. I Rusia ma le CIS atunuu o le maʻisuka muamua Iulai 6 mafai ona maua se fofo - TUSI!

I mataupu ogaoga:

  • tiga o le ulu, vaivai, faʻalavelave moe,
  • o le maʻi e iloa le vaivai,
  • mea faʻapitoa e faʻaitiitia.

E 2 faʻamaoniga o le toto maualuga, lea e faamaumauina i numera e lua, mo se faʻataʻitaʻiga, 110/70. O faailoga e iloa ai le mamafa o loʻo faia i luga o puipui tetele i millimeters o le koluri mercury (mmHg). O le numera muamua e taʻu mai ai le mamafa o le tino, o lona uiga, o le a le mea e tupu pe a faʻaitiitia le muso o le fatu i le maualuga. O le numera lona lua e iloa ai le mamafa o le diastolic na faia i puipui puipui i le taimi tonu lava e malolo uma ai le muso o le fatu.

Le taua o le tulaga masani ma faailoilo mo le maualuga o le toto maualuga:

  • o le tau o le masani o le toto maualuga ua manatu e itiiti ifo i le 130/85,
  • O le a faʻaaliina leoli i se faʻateleina le masani i le va o le 130-139 / 85-89,
  • o le maualuga o tulaga faatauaina mo le maualuga o le toto maualuga e maualuga atu i le 140/90.

Tuua Lau Faamatalaga