O le mea moni atoa e uiga i stevia ma ona lelei ma mea leaga - o se mea saʻo e sui ai le suka

O iinei o le a e mauaina ai auiliiliga uma e uiga i le suamalie e taʻua o stevia: o le a, o a aoga ma ono afaina ai le soifua maloloina mai lona faaaogaina, pe faapefea ona faaaoga i le kuka ma le tele atu. Ua faʻaaogaina e avea o se mea manogi ma le togavao i aganuu eseese i le lalolagi mo le tele o seneturi, ae i le tele o tausaga talu ai na maua ai le lauiloa faapitoa e pei o le suka e suitulaga i le maʻisuka ma le aveesea o le mamafa. Sa toe suʻesuʻeina Stevia, o suʻesuʻega na faʻatautaia ina ia faʻamaonia ai ana vailaau faʻasaina ma faʻasalaga mo le faʻaaogaina.

O le a le stevia?

Stevia o se mutia o Amerika Amerika i Saute, o ona laʻau, ona o lo latou malosi suamalie, ua faʻaaogaina e maua ai se suamalie masani i le paʻu po o le vai.

O lau Stevia e pe tusa o le 10-15 taimi, ma o le lau laau e 200-350 taimi sili ona suamalie nai lo le suka masani. O Stevia e toetoe lava a leai se calorie o loʻo iai ma e le o iai ni meaʻai gaʻo. O lenei mea ua avea ai ma se mea suamalie lauiloa mo le tele o meaʻai ma meainu mo i latou o loʻo mananao e aveesea le mamafa pe o loʻo i luga o se meaʻai laiti.

Faamatalaga Lautele

Stevia o se mutia laʻitiiti o le aiga o Asteraceae ma le genus Stevia. O lona igoa faasaienisi o Stevia rebaudiana.

O nisi igoa mo le stevia o le mutia o le meli, suamalie matagofie.

E 150 ituaiga o nei laau toto, o latou uma lava i North and South America.

Stevia e maualuga le 60-120 cm le maualuga, o ona togitogi, faʻanoamata. E ola lelei i luga o le ea ma i vaega o le vevela. O Stevia ua tupuga pisinisi i Iapani, Saina, Taialani, Paraguay ma Pasila. I aso nei, o Saina o se taʻitaʻia sili o nei oloa.

Toeitiiti lava o vaega uma o le laau e suamalie, ae o le tele o mea suamalie uma o loʻo faʻamoemoeina i lanu lanumeamata lanumeamata.

Auala e maua ai stevia

O laau Stevia e masani ona amata o latou olaga i totonu o se fale kati. Pe a oʻo atu i le 8-10 cm, latou te totoina i le fanua.

A oʻo mai fugalaau papaʻe, ua sauni le stevia mo le seleseleina.

A maeʻa le seleseleina, ona vele lea o lau. O le suamalie e maua mai laulaʻau e faʻaaogaina ai se gaioiga e aofia ai le fagogoina i totonu o le vai, fufulu ma le fufuluina, faʻapea foi ma le faʻagogoina, e mafua ai se vaega faʻamalosi o le stevia leaves.

O mea taua suamalie - stevioside ma rebaudioside - ua vavae ese ma aveesea mai lau laasaga ma ua toe gaosia i le paʻu, capsule poo le vai.

O le a le manogi ma le tofo o le stevia

E masani ona vevela ma lē fiafia le stevia e le faʻasalaina. A maeʻa le gaosiga, faʻafefete poʻo le faʻafefe, e maua ai se mea suamalie vaivai.

O le toatele oi latou na taumafai i le Stevia sweetener e le mafai ona latou malilie e iai se taimi oona. O nisi e talitonu foi o le a tupu tele le tiga pe a faaopoopo le stevia i mea vevela vevela. O le faʻaaogaina i se mea e fai si faigata, ae mafai.

E faʻatatau i le kamupanī ma le ituaiga o stevia, o lenei tofo e ono faʻaititia pe faʻamalo foi.

Auala e filifili ai ma fea e faʻatau ai stevia lelei

O suālaʻau e faavae i le Stevia e faʻatau atu i le tele o ituaiga:

O le tau o le stevia e tele lava ina faalagolago i le ituaiga ma le lanu.

A faʻatau le stevia, faitau le faʻasologa i luga o le afifi ma ia mautinoa o se 100 pasene oloa. O le tele o gaosi oloa e faʻaopopo i ai faʻamaʻi suamalie e faʻavae i luga o vailaʻau e mafai ona faʻaitiitia faʻaititia ai le lelei o le stevia. O Brands e aofia ai le dextrose (glucose) poʻo le maltodextrin (maso) e tatau ona togafitia ma le faʻaeteete.

O nisi o oloa ua faaigoa o le "Stevia" e le o ni mea moni e aveeseina ma e ono aofia ai na o sina pasene itiiti lava. Ia suʻesuʻe pea i taimi uma pe a faʻapea e te popole i manuia faʻalesoifua maloloina ma e manaʻo e faʻatau ni oloa lelei.

O Stevia i fafo i le ituaiga o paʻu ma le vai e 200 taimi e sili atu ona suamalie nai lo le suka nai lo lona lau atoa po o lauʻau magogo, lea e suamalie i se mea pe a ma le 10-40 taimi.

E mafai ona aofia ai le ava malosi i le suavai suavaia, ma e tele lava ina maua i vanilla poʻo le hazelnut flavors.

O nisi o mea eletise stevia e aofia ai inulin, o se fila masani.

O se filifiliga lelei mo stevia e mafai ona faʻatau i se fale talavai, falemaʻi ola maloloina, poʻo lenei faleoloa i le initaneti.

Faʻafefea ma le tele o le stevia e teuina

O le soifuaga ola o mea suamalie o Stevia-e masani lava ona faalagolago i le ituaiga o oloa: paʻu, papa poʻo le vai.

O ituaiga taitasi o le suamalie o stevia na te faia tutoatasi le olaga fautuaina o latou oloa, lea e mafai ona oo atu i le tolu tausaga mai le aso o le gaosiga. Siaki le igoa mo nisi faʻamatalaga.

O le vailaʻau o le stevia

O le vaovao stevia e maualalo tele i calories, e aofia ai le itiiti ifo ma le lima kalama o meaʻai gaʻo ma e talitonu e toetoe 0 Kcal. E le gata i lea, o ona lau vevela e tusa ma le 40 taimi sili atu ona suamalie nai lo le suka. O lenei suamalie e fesoʻotaʻi ma le mea o loʻo iai i le tele o kulimi oona:

  • stevioside
  • steviolbioside,
  • rebaudiosides A ma le E,
  • faʻamalosi.

O lona uiga, e lua lala e nafa ma le suamalie suamalie:

  1. Rebaudioside A - o le mea e masani ona faʻaaogaina ma faʻaaogaina i palu ma mea suamalie o le stevia, ae masani lava e le na o le pau lea o le mea e manaʻomia. O le tele o suauu stevia i luga o le faʻatauga e aofia ai mea faʻaopopo: erythritol mai sana, dextrose, poʻo isi mea suamalie.
  2. O le stevioside e tusa ma le 10% le suamalie i le stevia, ae na te tuuina atu i ai se taimi e le masani ai le le fiafia tele e le fiafia i ai le toatele o tagata. E i ai foi le tele o mea aoga o le stevia, lea e faatatau i ai ma sili ona suʻesuʻeina.

O le stevioside o se nofoaga e le o le carbohydrate glycoside. O le mea lea, e le o iai ia meatotino e avea ma suauu ma isi mea gaʻo. Aveese Stevia, e pei o le rebaudioside A, na foliga mai ua 300 taimi sili ona suamalie nai lo le suka. E le gata i lea, o loʻo i ai le tele o mea uiga ese, e pei o se ola umi, maualuga le vevela.

O le ogalaau stevia e aofia ai le tele o pulufana ma mea faʻapipiʻi faʻatoʻa faʻapipiʻi, e pei o sima, flavonoids ma tannins.

O nisi nei o vailaau o le antioxidant polyvhenolic antioxidant flavonoid o loo i ai i stevia:

  • kempferol,
  • quercetin
  • chlorogenic acid
  • caffeic acid
  • isocvercitin,
  • isosteviol.

O Stevia o loʻo iai le tele o minerale taua, vitamini, lea e masani lava ona le oi ai i le suamalie.

Ua faaalia i suʻesuʻega e faapea o le tolauapiga i le stevia e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le kanesa o le pancreatic e le 23% (American Journal of Epidemiology).

O le chlorogenic acid e faʻaitiitia ai le liua o le enzymatic o le glycogen i le kulukose i le faaopoopoga i le faʻaitiitia o le kulutose o le intestinal glucose. O le mea lea, e fesoasoani e maualalo ai le suka o le toto. Suesuega o suʻesuʻega e faʻamaonia ai le faʻaitiitia o le kulukose o le toto ma le faʻaopoopoga o le maualuga o le glucose-6-phosphate i le ate ma le glycogen.

Na maua ai o nisi o glycosides i le stevia e toso ese ai le toto toto, faateleina ai le sodium excretion ma fuamini. O le mea moni, o le stevia, i sina siisii ​​maualuga o tui e pei o se suauu, e mafai ona faʻaitiitia ai le toto.

I le avea ai ma se suauu e le o le carbohydrate, o le stevia e le saofaga i le tuputupu aʻe o siama o le Streptococcus mutans i le gutu, lea e mafua mai i caries.

Stevia e avea o se mea suamalie - manuia ma faʻaleagaina

O le a le mea e sili ona lauiloa ai stevia i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o le suamalie lea o meaai e aunoa ma le faʻaleleia o lou kulukose toto. O lenei suka e suitulaga e leai lava ni calories ma ni gaʻo, e le gata o le maʻisuka, ae o tagata soifua maloloina e le faʻafefe i le faʻalauiloaina ia latou meaʻai i aso taitasi.

E mafai mo stevia i le maʻisuka ma tagata soifua maloloina

E mafai ona faʻaaoga Stevia e le maʻisuka e fai ma sui i le suka. E sili atu nai lo se isi lava mea suitulaga, ona e maua mai i se mea masani o se mea totino ma e le o iai ni vailaau oona poʻo isi mea e le lelei. Ae ui i lea, ua fautuaina e endocrinologists o latou tagata gasegase e taumafai e faaitiitia a latou taumafa suamalie pe aloese foi i latou uma.

Mo tagata soifua maloloina, e le manaʻomia le stevia, talu ai ona mafai e le tino ona faʻamapulaa le suka ma maua ai le inisalini. I lenei tulaga, o le filifiliga pito sili ona lelei o le faʻatapulaʻaina lea o lou suka suka nai lo le faʻaaogaina o isi mea suamalie.

Stevia pills fualaau - iloiloga le lelei

I le vaitau o le 1980, sa faia suʻesuʻega o manu ma na faʻauʻu ai e mafai ona avea le stevia ma tino o le tino ma mafua ai faʻafitauli o le fausiaina, ae o loʻo tumau pea le faʻamaoniga. I le 2008, na faailoa mai ai e le U.S. Food and Drug Administration (FDA) le faamamaina o le stevia faamama (aemaise le rebaudioside A) e saogalemu.

Ae ui i lea, o laulaau atoa po o se mea vavalalata stevia e le faamaonia mo le faaopoopo atu i meaʻai ma vaiinu ona o le leai o se suesuega. Ae ui i lea, o le tele o iloiloga o tagata o loʻo fai mai o le laulaʻau uma o le stevia o se isi mea saogalemu i le suka poʻo ona mea faʻasolo. O le aafiaga o le faʻaaogaina o lenei vao mo le tele o seneturi i Iapani ma Amerika i Saute e avea o se mea suamalie masani ma se auala e tausia ai le soifua maloloina e faʻamaonia ai lenei mea.

Ma e ui lava e le faamaonia le laasaga Stevia mo le tufatufaina atu o pisinisi, ae o loʻo ola pea mo le faʻaaogaina o fale ma ua faʻaaoga lelei i le kuka.

Faatusatusaga o le sili atu: stevia, xylitol poʻo le fructose

SteviaXylitolFructose
O Stevia e naʻo le natura, e leai ni meaʻai, zero-glycemic index alternative i le suka.O le Xylitol o loʻo maua i musulum, fualaau aina ma fualaʻau. Mo le gaosiga faapisinisi, aveeseina mai le birch ma le sana.Fructose o se mea suamalie masani lea e maua i le meli, fualaau, vine ma fualaʻau.
E le faʻateleina le suka toto ma e le mafua ai le faateleina o triglycerides poʻo le cholesterol.O le faʻaogaina o le faasinomaga e maualalo, faʻaitiitia le faateleina o le toto suka pe a 'aina.O loʻo i ai se faʻamaumauga maualalo maualalo, ae i le taimi lava e tasi o loʻo i ai se liua vave i lipids, o le maualuga o le cholesterol ma le triglycerides e faateleina.
E le pei o suamalie suamalie, e leai ni vailaʻau matautia.E mafai ona faateleina le toto toto.
E mafai ona fesoasoani stevia i le mamafa o le gau aua e leʻo iai calories.A 'alofia le tele o meaʻai e aofia ai le fructose, o le manuʻa, fatu ma le ate.

Mo le gau o le mamafa

E tele mafuaʻaga o le mamafa ma le gaʻo: le faʻaletonu o le tino ma le faʻateleina o le faʻaaogaina o le malosi o le malosi o le malosi o le gaʻo maualuga i gaʻo ma suga. Stevia e leai se suka ma e itiiti lava calories. E mafai ona avea ma se vaega o se paleni paleni taumafa ao aveesea le mamafa e faaitiitia ai le malosi e aunoa ma le ositaulagaina o le tofo.

Ma le maualuga

Glycosides o loʻo i ai i stevia e mafai ona afaina ai toto toto. Latou te faʻatuputeleina foi le faasiliga o le sodium ma galue ai o se vailaʻau. 2003 suesuega na faaalia ai o stevia e mafai ona fesoasoani e faʻaitiitia le toto maualuga. Ae o nisi suʻesuʻega e manaʻomia e faʻamaonia ai lenei mea aoga.

O le mea lea, o mea ola maloloina o le stevia e manaʻomia ai suʻesuʻega aʻo leʻi faʻamaonia. Ae ui i lea, ia mautinoa o le stevia e saogalemu mo le maʻisuka pe a fai e avea ma se isi mea i le suka.

Contraindications (faʻaleagaina) ma aʻafiaga o stevia

O faʻamanuiaga ma mea e ono aʻafia ai i stevia e faʻalagolago i le ituaiga ituaiga e sili ona e manaʻo ai e faʻaaoga ma luga ole aofaiga. O loʻo i ai se eseesega tele i le va o le mama mama ma le gaosia o meaai ma sina pasene laitiiti o le stevia.

Ae e tusa lava pe e te filifilia stevia maualuga, e le fautuaina e faʻaalu le silia i le 3-4 milligrams i le kilokalama o le mamafa o le tino i le aso.

O aʻafiaga autu nei e mafai ona afaina ai le ola maloloina ona o le tele o tui:

  • Afai e maualalo lou toto, e mafai e le stevia ona faʻavaivai atili.
  • O nisi o vai o le stevia e iai le ava malosi, ma o tagata e lagona lelei i ai atonu e afaina ai, taoto, ma manava.
  • O tagata uma ei ai se mea e faʻafefe ai i le allergy, falagolds, chrysanthemums, ma daisies e ono oʻo i se tali faʻafeiloaʻi faapena i stevia aua o lenei vao e mai le aiga e tasi.

O se tasi suesuega a manu e iloa ai o le tele o le faʻaaogaina o le stevia e faʻaitiitia ai le fafagaina o tamaʻi tama. Ae talu ai e tupu lenei mea pe a faʻaumatia i luga o nifo, e le mafai ona matauina i se tagata se aafiaga faapena.

Stevia ao maitaga

O le faaopoopoina o se mataua o le stevia i se ipu tiuti mai lea taimi i lea taimi atonu e ono afaina ai, ae e sili atu le le faaaogaina i le taimi o le maitaga poo le taimi o le lactation ona o le leai o se sailiga i lenei vaega. I mataupu pe a manaʻomia e fafine maʻitaga ni suka, e fautuaina e faʻaaogaina e aunoa ma le sili atu i le metotia.

Le faʻaaogaina o stevia i le kuka

I le lalolagi atoa, e silia ma le 5,000 mea taumafa ma meainu o loʻo i ai i le taimi nei stevia e avea o se elemene:

  • aisa kulimi
  • meaʻai
  • sau sau
  • yoghurts
  • meaʻai na gaosia
  • falaoa
  • vai inu
  • mūmū
  • sipuni
  • sea ​​sea.

O Stevia e fetaui lelei mo le kukaina ma le taoina, e le pei o nisi mea suamalie ma vailaʻau faʻamaʻi e paʻu i lalo i le vevela maualuga. E le gata ina suamalie, ae faʻaleleia foi le tofo o oloa.

Stevia e puipuia i le vevela e oo atu i le 200 C, lea e avea ai ma sugar maualuga e suitulaga i le tele o fualaau:

  • I foliga o le paʻu, e lelei mo le taoina, aua e foliga tutusa i le fua i le suka.
  • Liquid Stevia Mafaufau e lelei mo meaʻai vai e pei o soup, salu ma sau sau.

Faʻafefea ona faʻaaoga le stevia e sui ai le suka

E mafai ona faʻaaoga stevia nai lo le suka masani i meaʻai ma meainu.

  • 1 teaspoon o le suka = ​​1/8 teaspoon o le malosi stevia = 5 mataua o le vai,
  • 1 sipunipuni o le sugar = 1/3 teaspoon o le malosi stevia = 15 gogo o le suavai vai,
  • 1 cup sugar = 2 punetēpu stevia lūlū = 2 teaspoons stevia i le pepa vai.

Ole fua o le suka Stevia e mafai ona ese mai le gaosi oloa i le gaosimea, o lea faitau le afifi ao leʻi faaopoopoina le suamalie. O le tele naua o lenei mea suamalie e mafai ona taʻitaʻia ai se tofo galo.

Faatonuga lautele mo le faʻaaogaina o stevia

I le toetoe lava o soo se fua, e mafai ona e faʻaaoga stevia, mo se faataitaiga, keke jam poʻo jam, tao keke. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le fautuaga lautele ile auala e suia ai le suka i stevia:

  • Laasaga 1 Faʻafesoʻotaʻi mea e pei ona taʻua i le fua seia maua sau suka. Sui le suka i le stevia e tusa ai ma foliga o loo i ai. Talu ai ona o le stevia e sili atu ona suamalie nai lo le suka, e le mafai ona suitulaga tutusa. Mo fuataga vaai i le vaega muamua.
  • Laasaga 2 Talu ai o le aofaiga o stevia e suia e itiiti ifo nai lo le sukari, e tatau ona e faʻaopopo atili isi mea e faʻaoga mo le le maua o le mamafa ma paleni le ipu. Mo ipu tioata uma ua e sui, faaopoopo le 1/3 ipu vai, pei o le sau apu, yogurt, fualaau suamalie, fuamoa moa, poo le vai (o lona uiga, o le a le mea o loʻo i totonu o le fua).
  • Laasaga 3 Faʻafefiloi isi mea uma ma mulimuli i isi laʻasaga o le fua.

O se faʻaaliga iloga: afai e te manaʻo e fai le masini pe taofi le pateta ma le stevia, ona latou maua lea o se olaga ola e sili ona puupuu (sili atu ile vaiaso i totonu o le pusaaisa). Mo le teuina o taimi uumi, e tatau ona e togiina.

Mo le maua o se faʻateleina o le tutusa o le oloa o le a e manaʻomia ai foʻi se faʻamalosaga - pectin.

O le suka o se tasi lea o mea sili ona matautia i meaai. O le mea lea e mafua ai ona sili atu le lauiloa o isi mea suamalie faalenatura e pei o stevia, e le afaina ai le soifua maloloina.

Tuua Lau Faamatalaga