E uiga i le Pancreatogenic Diabetes

E tusa ai ma fuainumera, o le maʻi pancreatogenic mamisis e atiina ae i le 30% o tagata gasegase o mafatia i le masani ona mumū o le pancreas. O togafitiga o lenei faʻamaʻi e faigata tele. O avanoa o se toe malosi atoatoa e laiti.

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

O le a lenei mea

Ina ia malamalama i le maʻisuka o le pancreatogenic ma le auala e atiina ae ai, e tatau ona e fai atu ni nai upu e uiga i le gaioiga o le pancreas. O lenei okeni e aofia ai suauu exocrine e maua ai le mealilo faapitoa e tatau ai mo le galoina o meaai. I le va o nei siama o tamaʻitaʻi a Langerhans, o latou "tiute" e aofia ai le gaosiga o le inisalini ma le glucagon. Latou te aofia ai sela o le endocrin.

Talu ai o faiva exocrine ma endocrine e latalata tele le tasi i le isi, pe a tutupu mai ni mea leaga i se tasi oi latou, e aafia isi. O lona uiga, i le faaopoopo atu i le mea moni o le gaosia o le enzyme juice ua faʻalavelaveina, o loʻo i ai se faʻafitauli i le gaosia o hormones talafeagai mo le atoa o le kulukose ma lona suiga i le malosi. Ma o le mafuaaga lea, o le pancreatitis ma le maʻisuka ua masani ona atinaʻe i le taimi e tasi.

E pei ona taʻua i luga, o le mafuaaga autu o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 3 o le gaioiga o le faʻalavelave e tupu i totonu o sela o le pancreas. Ae e le gata o le pancreatite leʻo pe faʻalologo e mafai ona faʻaosofia le tupuga o lenei maʻi. E iai isi faʻamaʻi pipisi e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻi suka i le pancreatogenic. O latou nei:

  • pancreatic necrosis, e mafua mai i le le lelei o le pancreas, lea e amata ai ona eli ona lava sela, mafua ai le oti,
  • pancreatic oncological diseases, lea na faaleagaina ai sulu o le okeni, tuu le taofiofi masani ma faasolosolo ina mate,
  • manuʻa e mafua mai i le taʻavale poʻo le taotoga faʻalavelave lea na faʻavaivaia ai le amio saʻo o le pancreas, sosoo ai ma le atinaʻeina o faiga faʻaleagaina,
  • vaega ole pancreatic resection, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a iloa se maʻi tumama poʻo isi faʻamaʻi, lea o le aveeseina o se vaega o le okeni o le auala sili lea e tasi e faʻaolaina ai se tagata,
  • cystic fibrosis, o se maʻi faʻatoʻateleina lea e afaina ai le afaina o endocrine,
  • hemochromatosis, lea e mafua ai le solia o le fesuiaiga o pigments uʻamea i totonu o le tino, lea e afaina ai le galuega a le tele o gaioiga, e aofia ai le pancreas,
  • pancreatopathy e mafua mai i le hypercreatic hyperfunctionality.

I le faaputuputuina, e tatau ona maitauina o le atinaʻeina o le maʻisuka o le maʻisuka e masani ona fesoʻotaʻi ma le solia o le pancreas. O le mea lea, i le i ai o ia faʻamaʻi, ua fautuaina tagata gasegase ina ia suʻesuʻeina e le aunoa i falemaʻi ina ia vave iloa ai le tupu mai o faʻafitauli ma amata la latou togafitiga.

E tatau ona maitauina o faʻamaʻi e pei o pancreatitis ma le maʻisuka masani ona atinaʻe i le taimi lava e tasi i na tagata o loʻo i ai le mamafa ma le hyperlipidemia. Ma afai e manino mea uma ma le mamafa o le mamafa, ona le maua lea o le hyperlipidemia e le saʻo, talu ai o le toatele e le iloa pe o le a le ituaiga maʻi. Ma o se tulaga lea e amata ai ona faaputuputu mea leaga i totonu o le toto, e pei o lipids, e aofia ai cholesterol, gaʻo ma triglycerides.

O le tulaga ese o le hyperlipidemia o le mea e tupu tele lava i tagata o loʻo mafatia mai le oona, o le maʻisuka poʻo le maʻi cholesterol. Ua toetoe lava a le mafai ona maua. Afai ei ai ni faailoga o le hyperlipidemia, e masani lava ona faʻanofo, ma e le mafai e tagata ona gauai atu ia i latou. O le mea lea, latou te aʻoaʻo ai e uiga i le i ai o lenei faafitauli pe a suʻesuʻeina mo faʻamaʻi eseese.

E tusa ai ma le tele o fomaʻi, o tagata e televave ma latou te le faia ni fua e faʻaleleia ai le faafitauli, faʻaalia o latou tino i ni tulaga matautia. O le mea moni, i le i ai o le mamafa o le tino, o faʻafitauli o le atiaʻeina o le mumū o le pancreas e tele taimi e faʻaleleia ai. O lenei mea e faʻateleina ai le le atoatoa o le endocrine, lea e aʻafia ai foi le faʻaalia o lenei maʻi.

E le gata i lea, i tagata gasegase e maua mai i le pancreatitis e mafua mai i le gaʻo, e masani lava ona atiae le hyperglycemia, lea e mafua mai i le faateleina o le toto toto. I le tele o tulaga, e muta i le amataga o se faʻafitauli o le hyperglycemic.

O le tulai mai o le hyperglycemia e masani lava ona aʻafia ai ma ia mea uiga ese:

  • ogaoga ogaoga o le pancreas e mafua mai i mea e le lelei,
  • le aʻafiaga faʻamalosi o trypsin i luga o le inisalini faʻasolosolo, o le maualuga e faʻafesoʻotaʻi le pito i tua o le mumū tele e faʻaateleina i le tele o taimi.

O vaega o le maʻi o le pancreatogenic maʻi suka

Pancreatogenic diabetes mitusitus o loʻo i ai lona lava atinaʻe foliga. I le avea ai ma tulafono, o tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi o loʻo i ai se tino manifinifi ma o le choleric. E le pei o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga maʻisuka ituaiga 2, i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 3, o le faateleina o le toto suka e faatagaina e tagata gasegase masani. E le gata i lea, e mafai ona latou lagona le lelei e tusa lava pe o na tulaga pe a oʻo i luga le maualuga o le suka i le maualuga o le 10-11 mmol / l. I le maʻisuka masani, o se faʻalauteleina o le kulukose e oʻo atu ai i se faʻatonuga ogaoga i le soifua manuia, ma i lenei tulaga, e leai ni faʻamaoniga e matauina.

E lē gata i lea, e le afaina le faʻavaeina o le tino i le atinaʻeina o lenei maʻi. E mafai foi ona tupu i totonu o na tagata e le o matauina o latou aiga. I le taimi lava e tasi, o le maʻisuka o le maʻisuka e le maua ai le faʻamalosia o le inisalini ma e le o faʻaalia i se auala vaʻaia. Ae o tagata e mafatia mai ai, e pei o gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, e matua afaina lava i faʻamaʻi masani ma maʻi paʻu. I le taimi o lona gasologa, o manuʻa ma faʻamalositino i luga o le tino ua faʻamaloloina mo se taimi umi ma o aʻafiaga o lo latou gaosia ma le atinaʻe mulimuli o gangrene.

O le maʻisuka Pancreatogenic e faʻapupula toetoe lava o le maʻi. O faailoga muamua o lona tupuga e aliali mai ina ua mavae le tele o tausaga o faʻasolosolo faifai pea faʻasalaga i le manava.

O lona uiga iloga o le i ai lea o le faʻaitiitia o le toto suka ma e ono le afaina ai faʻafitauli. Ma le isi, e le pei o le T1DM ma le T2DM, e tali lelei i togafitiga ma e le manaomia ai le faʻaauau pea ona faʻaaogaina fualaau o inisalini. O lona togafitiga, faʻagasologa faaletino faaletino, taumafa, teenaina o masani leaga ma le faʻaaogaina o fualaau oona o le sulfonylurea vaega ma le omea.

E pei ona taua i luga, o le maʻisuka o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe ma le le mautonu i le tele o tausaga. Ma na o le pau lava le mea e mafai ona faʻalavelave ai gasegase o tiga faʻapitoa ma le faateleina o le suka o le toto.

Ae peitaʻi, afai o lenei faʻamaʻi e maua mai i le hyperinsulinism (o lenei tulaga e masani ona tupu i le mumū masani o le pancreas ma le maʻi o le endocrine), ona mafai lea ona faaopoopoina i luga le ata o le falemaʻi faʻapitoa:

  • fiaai pea
  • faʻaititia le leo musika
  • vaivaiga
  • tele vevela malulu
  • gatete
  • lagona le fiafia.

E masani lava, o le hyperinsulinism faʻatasi ai ma le pancreatogenic diabetes mitusitus e faʻaalia ai le foliga mai o faʻavevesi ma faʻalavelave. E le gata i lea, faatasi ai ma lenei faamaʻi, o le gaogao o puipui lapoa e afaina ma o lo latou vaivai e faateleina, lea e oo atu ai i le foliga mai o le edema ma le manua e foliga mai i luga o le tino ona o le leai o se mafuaʻaga.

O le itu autu i le togafitiga o le maʻi o le maʻi suka pancreatogenic ua mate. O le tagata maʻi e manaʻomia le faʻaeteete atili i le filifilia o meaai. I lenei tulaga, e taua tele le gauai faapitoa i le faasaʻoina o le paʻu-malosi-le malosi, faʻapea foi le puipuia o le mamafa o le mamafa, aua o lenei mea e mafua ai le vaivai.

I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona ave vailaʻau e toe faʻafoʻi ai le eletise i le tino ma faʻapipiʻi le faʻaogaina o vitamini ma minerale ina ia alofia ai le tupu o le hypovitaminosis, lea e aʻafia ai tino uma ma faiga a le tagata, e aofia ai le paʻu.

Taua i le togafitiga o lenei faamaʻi o le taui lea o le le atoatoa o le panocreatic exocrine. Mo lenei mafuaʻaga, o fualaau faʻataʻitaʻi ua faʻaaogaina e faʻaleleia atili ai le faʻamalosi o le okeni ma faʻateleina ana meatotino faʻafouina.

I le iai o le tiga ogaoga i totonu o le manava, e faʻaaogaina ai le faʻaaoga. E tāua tele le fesoʻotaʻi atu i fualaau faasaina. O lenei mea o le a puipuia ai vaisu ma isi faʻafitauli tau soifua maloloina.

I nisi tulaga, o togafitiga o taotoga e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka o le maʻisuka. O nisi taimi e na o latou lava le togafitiga mo le maʻi. Afai e leai se taotoga, ona iai lea o tulaga lamatia ogaoga o le pacreatomy. Afai e aliali mai, atonu e ono talafeagai le faʻaaogaina o le insulin. E faʻaaoga i se aofaiga e le silia le 30 iunite. Ma o lona fua saʻo mo le tagata gasegase e faʻatatau faʻapitoa, ma mafaufau i nisi mea:

  • o le maualuga o le suka o le suka (siakiina mo le vaiaso i lalo o tulaga tumau pe i le fale e faʻaaoga ai se glucometer, o faʻamaumauga uma o loʻo tusia i totonu o se tusi faʻataʻitaʻi),
  • o le lelei ma le natura o meaʻai (ole fuainumera o taumafataga, o le malosi ole taumafa o meaʻai e faʻaaogaina, ole gaʻo, gaʻo ma masini eletini i le taumafa)
  • maualuga o gaoioiga faaletino.

Ma o lenei e taua tele le faʻaaoga saʻo o fualaau inisalini. Afai o le maualuga o le suka i le toto e 4-4.5 mmol / l, e le tatau ona faʻaaogaina i soʻo se mataupu. Talu ai ona o nei fualaau oona e fesoasoani i le maualalo o le kulukose ma e mafai ona amata ai le amataina o le hypoglycemia poo, sili atu foi le leaga, o se faʻafitauli o le hypoglycemic, lea e mafai ai e se tagata ona paʻu pe oti.

A maeʻa ona togafitia e fomaʻi le faʻafaigofieina o le gaʻo gaʻo ma le gaioiga o le gaʻo, e faʻaaogaina se togafitiga e faʻamoemoe tonu i le faʻamautuina o le maualuga o le suka. O le a le ituaiga o fualaau oona mo lenei faʻamoemoe o le a faʻaaogaina, na o le fomaʻi e filifili, ma le amanaʻiaina o mea ua taua i luga.

Togafitiga o le maʻi suka o le pancreatogenic e le maua ai ni faigata tele pe a vave ona tali atu le tagata gasegase i le atinaʻeina o le maʻi ma liliu atu i se fomaʻi mo se fesoasoani. O le mea lea, ia mataala i lou soifua maloloina ma pe a oʻo mai faailoga muaʻi o lenei maʻi (e pei o le tiga o le manava), alu i se fomaʻi ma mulimuli i ana fautuaga uma. E naʻo le auala lenei o le a mafai ai ona e tausia lou soifua maloloina mo tausaga a sau!

Le faiga o le atinaʻeina o le maʻi suka pancreatogenic

O le maʻi suka Pancreatogenic o se faʻalavelave faʻaleagaina o le metabolism masani o le kulukose, lea e avea o se taunuuga o le maʻi pancreatic. E tupu tele lava i le faagasologa masani o pancreatitis. O suʻesuʻega a le falemaʻi na faʻaalia ai pe a maeʻa le laʻititi laʻititi, o le foliga mai o le PSD e le taumate, ae mafai foi ona avea ma ona taunuuga masani. I le afa o mataupu e maua i le pancreatitis, o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e atiina ae, ma le isi - pancreatogenic. E faigata ona faʻamaonia ona o faʻamaoniga e le faʻamaonia i totonu o isi faʻamaʻi. O le faiga o le amataina o le maʻisuka e amata i se amataga vave o le maʻi o le pancreatic, lea i lona alualu i luma e oo atu ai i se tulaga sili ona matautia.

O le vaega 2 pancreatite ua i ai nei elemene o le faagasologa lautele - o le glycemia tuusaʻo. E faʻamatalaina e ala i le tuʻuina atu o le inisalini i totonu o le toto, lea e maua mai i peta beta, e faʻavevesi i le mumusu faifai pea. O le faapalepale o le glucose ma le faʻalauteleina o le maualuga o le suka i le toto, ua maeʻa ona maitauina i le 4 vaega, ma i le mea mulimuli o loʻo i ai se faʻaaogaina o le masini endocrin. E mafua lenei mea ona o le faʻaumatiaga mulimuli o suauu galue ma o latou sui e ala i siama o le tino.

O le solia o le galuega o le endocrine o le pancreas e mafai ona matauina i soo se aafiaga le lelei i le okeni, lea e faʻaleagaina ai le natura:

  • o se faagasologa faifai pea o le le fiafia i totonu o le tulaga masani, i taimi o faigata,
  • taotoga o le pancreatic, aemaise pe a uma le pancreatectomy o soʻo se voluma,
  • soʻo se maʻi o le pancreatic (oncology, pancreatic necrosis),
  • faʻaleagaina o mea e mafai ona faʻaleagaina ai le okeni (faʻamaʻi o meaʻai, ava malosi ma ulaula, faʻaaogaina o vailaʻau mo se taimi umi).

E pei lava o soʻo se vaega taua o le endocrin system, o le pancreas e maua ai hormones - inisalini ma glucagon. O le galuega faʻapitoa o suauʻo e gafa ma le gaosia o le hormone e faʻaleagaina ona o le faʻaaogaina e tagata o vailaau matautia. Ma o le mumulu umi o le mumū e faʻaumatia ma faʻasili ai motu o Langerhans, e nafa ma le gaosia o le inisalini. O le maʻisuka ua fausiaina ma le tele o trypsin, o le inhibitor o le inisinia o le inisalini.

Faailoga o le maʻi

O le pancreatitis ma le maʻisuka, lea e feteʻenaʻi ma le talaaga o togafitiga o le gland, e masani lava ona matauina i tagata e matua faateleina le popole i le popole. O le mafuaaga autu mo le popolega i le taimi muamua o le le lava ma le mafanafana, vevela, afaina ma le manava. O le faʻatoʻilaloina o le pancreas o loʻo faʻaalia i le muamua i le ogaoga o tiga i le faʻalavelave tupu. O le Hyperglycemia pe a uma le taotoga e mafai ona tupu i se taimi puupuu, e mafai ona maua ni faʻamaoniga e le talafeagai i le tala o le mumu.

O le le atoatoa o le carbohydrate e atiina ae i le tele o tausaga. O faʻafitauli e tupu i le taimi o le suiga mai lea laʻasaga i lea laasaga, o faʻafitauli o le endocrine e faʻateleina:

  • i le amataga o le atinaʻeina o le maʻisuka, o le toto kulukose o le maualuga e faʻalelei
  • aʻo agai i luma, e amata ona o faatasi ma le tele o taimi o le hypoglycemia,
  • paʻu vevela, fia inu pea ma masani ai le faʻasolosolo (faailoilo e iloagofie ai le maʻisuka)
  • anapogi glucose e maua ai se tulaga masani, ma a maeʻa ona 'ai e faʻaalia se maualuga o le maualuga,
  • vaivaiga vaivai e taʻitaʻia ai i le atinaʻeina o faʻalavelave pipisi ma paʻu o le paʻu.

O le fefefe, o le paʻu o le paʻu, o le fia taumafa, o le afu malulu ma le le mautonu o le faʻasalaga, o faailoga iloga ia o le i ai o togafitiga i le tino. Ae ui i lea, o mataupu pe a tupu le ketoacidosis poʻo le ketonuria ma le PSD, e toalaiti na faʻamatalaina i togafitiga faafomaʻi. I le maʻisuka ituaiga 3, o le tele o le malamalama poʻo le gau ona o le pa'ū i le kulūkose e sili atu. O se uumi faaumiumi e mafai ona taitai atu i le faoa faamalosi poo le hypoglycemic coma e aunoa ma se togafiti talafeagai.

Pancreatitis i le maʻisuka

Pancreatitis i le maʻisuka o se tasi lea o mafuaaga autu mo lona atinaʻe. O faʻamaʻi o le pancreas e taʻitaʻia vave ai i ni togafiti e lua: o le solia o galuega uma e lua o le exocrine ma le endocrine.O le ava malosi, o le taimi masani, mafua mai i isi aafiaga leaga, o le tino pancreatitis - o nei ituaiga uma o le maʻi e solia ai le fegalegaleaiga masani e tatau ai mo le gaioiga o le tino. Suiga manuia e faia:

  • o le faateleina o le tafe o le tafe e mafua ai le aveeseina o proenzymes e le o gaoioi mai le gland, lea e amata ona maua ai sela o okeni,
  • o le faagasologa o le taufaasese ma le faʻamalosiina e oʻo atu ai i le sui o suauu tino i totonu o le tino e fesootaʻi (fibrous),
  • pancreatocytes atrophy, faʻatoʻa tapunia hormone, ma i le tusa ma le afa o nei mataupu, o loʻo maua ai le maʻisuka.

Afai, ona o le gau o le hormone, o le kulūkose e taamilo solo i totonu o le toto, e faʻamalo ai le mauaina o siama ma siaki, ma taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 2. O loʻo faʻaalia i se auala faʻapitoa e le mafua ona o le le lava o le inisalini, ae ona o le le mafai ona faʻamalosia o vaega ua faʻamaonia. O le faiga o le atinaʻe i faʻamaʻi e eseese:

  • ituaiga 1 o le maʻisuka e masani lava ona tulai mai i le talaaga o le leai o se mea e maua ai le hormone pe afai e le mafai ona toe maua mai sela sela,
  • O le ituaiga 2 faʻamalosi e atiaʻe e faasaga i le talaaga o le faʻatafunaina o faʻamaumauga ma siama e le mafai ona faʻafetaui le hormone avanoa,
  • ituaiga 3 o le maʻisuka o le tupuaga lona lua ma faʻaopoopoina uiga tulaga ese o uluaʻi muamua, o le mafuaʻaga lea e le iloa ai e WHO.

Ae ui i lea, o le endocrinologists oe na aʻoga mo le tele o tausaga ua latou matauina pea le atinaʻeina o le maʻisuka o le pancreatogenic ma ua malamalama lelei i togafitiga talafeagai. I le tele o auala, e faʻatonuina e mafuaʻaga faʻaosofia o le mumu o le pancreatic, o lona laasaga ma le setete o le okeni i le taimi nei. Leai se mea e le talafeagai le mafuaʻaga. O ituaiga uma o le maʻisuka ei ai ona lava uiga, ma mo pancreatogenic, o se tulaga masani lea o le kulukose aʻo leʻi 'ai ma le maualuga pe a maeʻa. E le gata i lea, o le atinaʻeina o ituaiga muamua o le maʻisuka e ono mafai ona avea ma mafuaaga o le pancreatitis e masani ai, ae le o lona taunuuga, ma le lona tolu o le taunuuga o maʻi pipisi.

Faʻatau togafitiga

Afai ei ai se tagata o le pancreatitis ma le maʻisuka, e manaʻomia e ia le togafitiga tutusa o faʻamaʻi, a leai o le a le aumaia ai le faʻamoemoega na faʻamoemoeina.

E pei o togafitiga, togafitiga ma mea taumafa ua faatonuina.

O le sini autu o togafitiga fualaau faʻasaina o le faasaʻoina lea o le tulaga. O le mea lea, o le tele o fualaau oona ua faatonuina. Latou te faʻamoemoe e:

  • aveeseina o le palatini-malosi o le paleni o meaai, toe faaleleia o le eletise vaivai ma le faatonutonuina o le faagasologa o le otaota (togafitiga ma le enzymatic agents e pei o le amylase, lipase poo le protease),
  • faʻasologaina o le gaosiga o gaʻo gaʻo - ave fua o le suka,
  • e faʻaitiitia ai aʻafiaga o taotoga, ua faʻamaonia le inisalini, lea e sili atu le taimi e mafai ona suia i fua o le suka.

O le faʻamatalaga o fualaau, e pei o isi vaega o le auala faigata, e naʻo le tiute o le endocrinologist, o ia na te amanaʻia le talafaasolo, le etiology ma le tikeri o le atinaʻeina o le maʻi, ma le gastroenterologist o loʻo togafitia pancreatitis.

Meaʻai maloloina

O meaai fautuaina e foliga tutusa ma meaʻai mo pancreatitis ma le maʻisuka ituaiga 2. E aofia ai masini ma gaʻo vailaʻau faʻasaina, ma o vailaʻau faʻamalosi vave e le aofia ai meaai i aso uma. O mea taumafa e fautuaina i vaega laiti ma faʻaauau, sei vagana ai le gaʻo, mea vevela ma le gaʻo, ma o nisi o oloa o loʻo aofia i totonu o le lisi faʻatagaina.

Mea e mafai ma e le mafai ona e faia i le pancreatitis ma le maʻisuka

O le tagata maʻi e tatau ona vaʻaia le faʻaaogaina o le ava malosi, oloa o le falaoamata, meaʻai vave ma mea faʻafiafia. Mea manogi ma le vevela, faʻafefe ma le vevela - o nei mea uma e pau i le lisi o faʻasaina e ono aʻafia ai le tulaga o le maʻi. O mea inu suamalie suamalie, suamalie ma mea mai fafo, vaʻai, sausage, ma legumes e le fautuaina. O meaai i aso taʻitasi e fuafua mai se tele o meaʻai. Meaʻai e masani ona faʻaaoga, ma i ni vaega laiti.

O le maʻisuka Pancreatogenic e maua ai se tala lelei. E mafai ona taofi le vasega o le faamai, aemaise i le amataga, o le maualuga o le suka e mafai ona faaitiitia i le masani. O le tulaga autu o le tausisia o fautuaga uma a le fomaʻi.

Pancreatitis Diabetes

O loʻo suʻesuʻe pea e tagata suʻesuʻe le masini e aofia ai le pancreatitis ma le maʻisuka ma le le atoatoa o le panocreatic exocrine:

  • le leai o enzymes e fesootaʻi ma le maʻisuka, lea o le a faʻaleagaina ai le pancreas, faʻalavelaveina le gaosiga o enzymes ma hormones,
  • faʻamaʻi poʻo faʻamaʻi masimmune faʻateleina le aʻafiaga o nei maʻi,
  • pancreatitis, ona o le mafuaʻaga o le toilalo o le exocrine, ua avea ma mea e manaʻomia mo le maʻisuka.

O le maʻisuka Pancreatogenic o se ituaiga o le maʻisuka lona lua e fesootaʻi ma se faʻamaʻi o le panocreatic exocrine - o le pancreatitis o le chronic. E faapena foi, i le cystic fibrosis, o le exocrine le manuia e muamua atu i togafitiga endocrin.

E masani lava, o maʻi e maua i le taimi e tasi ma le pancreatitis ma le maʻisuka masani, lea e taʻua o le pancreatogenic.

O le pathogenesis o lenei faʻamaʻi na faʻamatalaina lata mai talu ai nei, ina ua latou atiaʻe fautuaga mo suʻesuʻega. E iai isi fomaʻi e le masani ai e tupu i luga o le kanesa o le pancreas pe a maeʻa le pancreatectomy.

O motu o Largenhans e maua i le toto le insulin-acinar portures arteries. O le exocrine o le pancreas e maua ai le tele o le toto e ala i teineiti i lalo o le aafiaga o maualuga maualuga o hormones. O le insulin e manaʻomia mo le aoga lelei o le acinar poʻo le mea faalilolilo.

I le pancreatitis e le masani ai, o le tino o le tino o le tino, o le suia lea o siama e tupu. I lenei tulaga, o gaʻo ma aʻafiga o le nerve e pasia ai, e maumau ai a latou galuega, lea e faʻalavelave ai le paʻu i le maʻisuka. O siama e maua ai le inisalini e le gata ina afaina, ae ona o le faʻaitiitia o le tafe toto. O le atrophy o le toto o le okeni e taʻitaʻi atu ai i le atinaʻeina o le maʻisuka o le pancreatogenic.

E faapena foi, i le le atoatoa o le pancreatic, o le fibrosis e atiina ae, ae le mafai ona afaina ai sela. O le gasegase o le maʻi suka pancreatogenic e ese mai le maʻisuka masani o le maʻisuka, lea e atiina ae ona o le faʻaumatia autoimmune o peta beta. E le gata i lea, o le maʻisuka o le ituaiga lona lua e fuafuaina e ala i le fesuiaiga o sela o Largenhans ma le amyloid protein, e le o le tulaga lea i le pancreatitis.

I le mumulu faifaipea, o suiga nei e tutupu:

  • o le faalilolilo o gaioiga o peta e faʻaitiitia, leai se inisalini,
  • o le gaosia o le hormone glucagon, lea ei ai le isi itu o le inisalini, e faʻatupulaia.

I tagata gasegase, o le gaosiga o enzymes pancreatic ua faʻaleagaina, malasorption syndrome faʻateleina. I le leai o togafitiga ma faʻaauau pea ona faʻaauau, o le atinaʻeina o le pancreatic necrosis e maitauina.

Faʻatau togafitiga

Puleaina o le Hyperglycemia - o loʻo tumau pea se tasi o togafitiga o soʻo se ituaiga. Ina ia taofi le maʻisuka maʻi i luga o le tala o le pa'ū o le gaʻo, o le tagata maʻi e ofoina atu e sui ai lona olaga: tuʻu le ava ma le ulaula.

O le ava malosi e maua ai le glucose o le hepatic ma mafua ai le hypoglycemia - o se paʻu mataʻutia i le suka o le toto, aemaise pe afai o loʻo maʻi le tagata maʻi i le inisalini.

O le toe maua mai o le pancreas e mafua mai i mea taumafa e maua ai le fiva suauu ma maualalo le gaʻo. I soo se tikeri o le le atoatoa o le exocrine, o le togafitiga o le pancreatitis e masani ona faia e enzymes mo le masani ai o le faaaogaina o meaʻai.

E tatau ona iai ni enzymes pancreatic e faʻafefe ai gaʻo ma puipuia ai faʻafitauli faigata: steatorrhea ma le le lava o vitamini gaʻo. O le faatumauina o le maualuga o le vitamini D e talafeagai e puipuia ai le atinaʻeina o gasegase o le ponaivi ma le osteoporosis. E faʻaleleia e le Enzymes le faʻapalepale o le glucose i meaʻai.

O le vailaau autu mo le pancreas i le maʻisuka tele o le insulin, lea e fesoasoani e aloese mai le hyperglycemia. Faʻasaga i tua o le le lelei o meaai paleni, o mea faʻaleagafaʻaloʻo o le hormone e aoga.

I le maʻisuka o le pancreatic ma le hyperglycemia malu, lea e le sili atu i le 8% le hemoglobin glycated, e mafai ona e faia i fualaau e faaitiitia le maualuga o le kulukose i le toto o le tele o ituaiga:

  • failautusi - faaosofia le gaosiga o le inisalini ona o le sulfanilurea, ae e le talafeagai i taimi uma mo le maʻisuka ituaiga 2,
  • alpha glucosidase inhibitors (acarbose) - faʻalavelave i le faʻaaogaina o le inisalini i nisi vaega o le manaʻoga, ae o loʻo faʻatulagaina o ni tupe faʻaopoopo,
  • o se tupulaga fou o fualaau faasaina o le repagnylide, lea e galue i luga o le calcium o laina o peta ma faaosofia ai le gaosiga o le inisalini.

Faʻaaogaina le metformin e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le kanesa o le pancreatic.

O le toe itu mulimuli o le autotransplantation o le motu - o le gaosia o lela o Largenhans. Muamua, fomai tipitipi e iloilo le faasao o le endocrine o le pancreas, o le tele o siama o peta i le maualuga o le C-protein i le toto i le maea o le anapogi o le kulukose.

Taumafa faafomaʻi

I le chronic pancreatitis, e masani ona o faatasi ma le vaivai. E leʻi iai se togafitiga faʻamaonia faapitoa mo lenei ituaiga. Auai i se taumafa paleni. O le taumafataga mo le pancreatitis ma le maʻisuka ituaiga 2 e faʻavae i le atoaga o le gaosiga o mea taumafa:

O le leai o gaʻo, vitamini ma eletise i meaʻai e faʻasaʻoina ina ia le toe maua le mamafa o le tino.

O le taumafataga e faʻaaogaina faʻatasi ma le faʻaoga tutusa o sauniuniga enzymatic - Creon. Ona o microgranules ma se maualuga maualuga o le colipase ma le lipase, o le oloa na mafua ai le malepe o gaʻo. O tagata maʻi maua i le maʻisuka ma le pancreatitis e fefefe e 'ai ona o le tiga ogaoga. O le mea lea, faatasi ai ma Creon, o suʻesuʻega ma togi laʻititi o le inisalini e faʻaaogaina e faaosofia ai le gaosiga o le gaʻo.

Meaʻai Faʻapitoa mo Pancreatitis ma le Faʻatonuina o Meaola

Faatasi ai ma le pancreatitis, e atiina ae pe a alualu i luma le mumū faifai pea. I le laasaga o maʻi o meaʻai, e tatau ona aloese mai faʻasalaga ma le fesoasoani o meaʻai talafeagai:

  • tuu le ava malosi, gaʻo ma falai meaai,
  • 'ai e 6 taimi i le aso, vaega faʻavae,
  • aloese mai vailaʻau faʻamalosi faigofie, faateleina le tele o fiva mai fualaʻau.

E tatau ona aveese le araisa, sosolo mai meaʻai, faʻaaoga le keke ma le oatmeal i le taumafataga. Faʻatau aso, faʻi, vine, laʻau ma paʻu.

O fua i le taimi o le vevela e tatau ona faʻaaogaina i le ituaiga o palu pateta ua kuka. Faʻesea le kalama ma aniani, vaitau vevela ma ulaula.

Fautuaga ma Fautuaga Lautele

O faamalositino mo le pancreas i le maʻisuka e faʻamoemoe e tatala ai le vailaʻau togafiti ma faʻamalolo le spasm diaphragm. O lenei manava mafanafana i le leai o se gaioiga o le iʻu e oso ai le faʻalavelave i totonu o le manava, e aofia ai le faalavelaveina o le toto i le gland.

I le piriota e aunoa ma ni faʻasalaga, e lua faʻataʻitaʻiga e faia mo pancreatitis ma le maʻisuka e faʻaleleia ai le toe faʻaleleia o totoga:

  1. Taʻoto i tua, afifi le pito i lalo o le iʻuʻai ma se solo. Inhale, tatala le ivi i itu, ae o le pito i lalo e tumau pea i le fola e aunoa ma le faʻafefe. Faʻaaloalo e tupu i le teteʻe mai se solo. O le faʻamalolo e tuʻuina mai ma le teteʻe i maso o le manava. Toe fai 10 taimi, faatolu i le aso.
  2. Taʻu i lou itu tauagavale, tuʻu se solo i lalo o le ivi. Faʻafiafia e ala i le tuleia o le ivi. Ave i luga le laina axillary, tuʻuina atu le gaoioi i avanoa uma intercostal.

O le maʻi suka e tatau ona puipuia mai i le tulaga o le faʻamaʻi. Faʻatasi ai ma le hyperglycemia faifaipea, o le usitai malosi i se taumafataga maualalo, e le manaʻomia le teena o le ava malosi ma meaʻai gaʻo. E taua tele le pulea o kulukose, faʻatasi ai ma faʻamatalaga o meaola o le pancreas. O le maualuga o le suka e mafai ona iloa e glucometers feaveaʻi. O suʻesuʻega ma togafitiga e tatau ona amata i le taimi ma le toe faia o nisi osofaʻiga o le tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium.

O le a le ituaiga maʻisuka ituaiga 3?

O le maʻisuka 3 o le maʻisuka o se maʻi endocrine lea e tupu mai i le talaaga o se lapatai muamua o le pancreatic o faʻavae eseese (tele i taimi uma i pancreatitis). Saienitisi, i vailaau faafomai e taʻua o le pancreatogenic diabetes mitusitus.

Faatasi ai ma lenei faamai, o le endocrine polokalama ua faamuta ona galue masani, solia le ola maloloina o totoga uma. Pancreatogenic o le maʻisuka na te taofia le fausia o le inisalini i le pancreas, ma faateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le tino tutotonu o loʻo aʻafia ai nei maʻi. I vailaau, e 4 ituaiga o maʻisuka e iai.

O le maʻisuka ituaiga 3 o se maʻi faʻapitoa mo le olaga o se tagata, faʻapipiʻi le isi ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. Alzheimer's disease can develop. Sa leva ona taumafai ia saienitisi e malamalama i lona mafuaʻaga i le maʻisuka. Naʻo le 2005 na mafai ai ona latou fuafuaina le mafuaaga autu - o le le lava o le inisalini i totonu ole faiʻai. E le o faʻamaonia e tagata faapitoa soʻo se togafitiga faʻapitoa, ona e eseese uiga.

I vaega uma lava o le maʻi, o le maʻisuka ituaiga 3 o le maʻisuka e maua i le 15% o le faitau aofaʻi. O tamaloloa e sili atu ona faigofie i lenei ituaiga o maʻisuka, aemaise pe a uma le 40 tausaga.

Faʻaiʻuga o le maʻi suka pancreatogenic

O se taunuuga o le solia o le galuega a le pancreas, o le maʻisuka e aliali mai. I ni faaupuga faigofie, e mafai ona tatou fai atu o le atoa o le tino o le endocrine e leaga. O mafuaʻaga autu o le maʻisuka ituaiga 3 o:

  • chronic dysbiosis
  • pancreatitis,gastritis ma le maʻi o le manava,
  • afaina o le mucosa o le intestinal,
  • siitia faʻamaʻi viral,
  • meaai le talafeagai, e mafua ai le faateleina o le mamafa o le tino,
  • uiga faʻamaoni.

O le tele lava o taimi, o se vaega tele i le tupu o le pancreatogenic diabetes mitusitus e taʻalo i le faʻavaveina o le pancreatitis. O le mea lea, o le iodine e faʻaaoga i se tauimasui. E afaina tele ai totoga uma o le vaega o meaʻai. O le faʻasoesa o le endocrine e tupu.

A maeʻa le faʻaumatia o le pancreas, e tupu se faʻagaloga itiiti. A maeʻa le 5 tausaga, ona lagona ai lea e le maʻisuka ituaiga 3 le maʻisuka. Tagata i lea vaitau naʻo le nofoa faʻamafanafana ma le faʻapipiʻi soʻo se taua i lenei mea.

O le pancreas e faʻamalosia ai le faʻasaʻoina o le inisalini i totonu o le toto ma faʻafoe le glucagon. Hormones e nafa ma hormoni. O lo latou nofoaga e fuafuaina i le pito o le gland. O se taunuuga o aafiaga mai fafo, mo se faataitaiga, o le faʻaaogaina o le ava, fualaau faasaina, suiga i le gaioiga o le mea faʻapitoa e tupu.

O le faʻaaloalo faifaipea o le pancreatitis poʻo le taotoga i luga o le pancreas e faʻaalia ai le fausiaina o le maʻisuka ituaiga 3 maʻisuka. Afai o loʻo alu le maʻi, o le taimi muamua o le sclerosis (Alzheimer's disease) e amata.

Trypsin i le toto e tulaʻi mai, e fulafula le gland. O le inisalini e faamuta le ulu atu i sela o le faiʻai, e mafua ai le hyperglycemia. E le pulea e le masini endocrin lona galuega. O le auala lenei e toe faʻafouina ai le maʻisuka ituaiga 3.

Faailoga o le pancreatogenic diabetes mitusitus

I le taimi muamua, o le faʻamaʻi e aliali mai o ia lava vaivai, e amata ile lua ituaiga muamua. Faailoga e pei o le fiainu, palago ma le paʻu. Ua amata le tagata e masani ona tosoina le tino, lagona lelava ma le le fiafia. Urination ua sili atu ona aoga. O le mamafa o le tino, e pei o se tulafono, e faateleina, ae mafai ona tumau i le tulaga tutusa.

Afai e maua se tasi o faailoga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi faapitoa e aloese mai faʻafitauli faʻapitoa. O le maʻisuka ituaiga 3 e amataina lemu mai le laʻititi i tulaga ogaoga.

Faailoga o se foliga malie:

  • manatuaina o le mafaufau, o le galo. O galuega mafaufau e vave lemu
  • faanoanoaga ma le le fiafia, faalumaina ma le atuatuvale,
  • le lava le pulea o le taimi ma le nofoaga,
  • maʻi o le nofoa, fagu.

  • mafaufau valea ma amioga, o foliga vaaia o le gafa,
  • tino le gase, afaina o vae.

E aoga le suia o le ituaiga maʻisuka ituaiga 3 atonu e faʻamagaloina. Ae peitai, o lenei fomu foi ei ai ona lava uiga, lea e aoga le gauai atu i se tagata o loo i ai lenei faamaʻi. Faailoga e faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka:

  • loto e le faʻavaivai, faʻavauvau faʻavave taimi,
  • tiga faʻapitoa i le taeao
  • mamafa i vae
  • fofo le faalauteleina o le ate ua maua,
  • gaʻo ua faʻaleagaina o le faʻaaliga ma le faʻalogo,
  • maualuga le toto
  • fula o lima ma foliga,
  • afaina o lima ma vae.

Faʻaiʻuga

I tagata e mafatia i le maʻisukacidosis o le pancreatogenic, ketonuria ma le ketoacidosis, ma osofaʻi faʻafuaseʻi o le hypoglycemia. E le tuʻuina atu e se tagata se manaʻoga e 'ai, e tusa lava pe na te' ai lelei.

E lafo i totonu o le afu malulu, paʻu paʻu, aemaise laugutu, ma le faateleina o le faʻateleina. Faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi i luga o le kulukose o le toto e fesoasoani i le faʻavaivaia ma mafai ona taʻitaʻia ai le maʻi suka. Vitamini e le o aʻafia i totonu o le tino; o se laasaga malosi o le ola o le suamalie e atiaʻe. E faʻaitiitia le faʻasolosolo.

Faʻailoga

E matua faigata lava i le maʻisuka ituaiga 3 ona iloa ma faʻamaonia le saʻo togafitiga. O le mumusu i le pancreas e masani ona natia. O togafitiga faʻasoifua maloloina ma se taumafataga faapitoa e le maua ai le mea e manaʻo ai.

O faʻataʻitaʻiga e aofia ai gaoioiga nei:

  • Faaiuga a Endocrinologist. E tatau ona suʻesuʻe auiliiliga le ala o le faʻamaʻi, mafuaʻaga talafeagai ma fuafua ai faʻamaoniga saʻo,
  • maualuga le lelei o meaʻai. O se suʻega o toto toto e faʻamaonia. Ua tuuina atu le Urine mo le auiliiliga e fuafua ai le aofaʻi o acetone ma glucose i mea o loʻo aofia ai,
  • glycemia e mataitu. E manaʻomia e le fomaʻi ona iloa le tele o le kulukose i totonu o le toto pe'ā uma ona 'ai ma i luga o se manava gaogao,
  • Faʻatonu ma MRI. Mo le faʻamaʻo saʻo o le maʻisuka e tatau ona oʻo i le ultrasound o le vevela. O le Gland MRI e mafai ona faʻaalia le saʻo ma le fausaga e faʻamaʻo ai tumema ma neoplasms.

E sili atu le faigofie ona iloa le ituaiga 2 ma le ituaiga 2 maʻisuka. O le maʻisuka Pancreatogenic e le alualu i luma mo sina taimi. O se suʻesuʻega atoa e tatau ona faia mo le i ai o lenei faʻamaʻi. I le lumanaʻi, o le a filifilia lelei le vasega filifilia o togafitiga e malemo ai le maʻi.

Pancreatogenic maʻisuka togafitiga togafitiga

A maeʻa le suʻesuʻega, e tatau ona togafitia togafitiga o pancreatitis ma galueaina le puipuiga. O amioga leaga o le a faʻaleagaina ai le tulaga, o le lafoaia oi latou o le a avea ma filifiliga tonu. E tatau ona e faia meaai lelei ma fetuʻunaʻi lou olaga e ala i le faʻaopopoina atili o galuega faaletino, poʻo le isi mea e masani ona faʻaalu.

O le faigata o togafitiga e faapenei:

  • Meaʻai lelei. O le protein ma le fualaau aina e tatau ona sili atu nai lo le mea masani. O pata, falai, suamalie, ulaula ma meaʻai vevela e faasaina mo le ituaiga 3 maʻisuka. O meaai ma iʻa o le a avea ma punavai autu o le malosi. E tele ituaiga o gaosi e leai se suka e maua mo le taumafa. E tatau ona e taumafa i meaʻai i taimi uma e mafai ai. E tasi lava le 4 itula o le a lava. O faʻaopoopoga i le ituaiga o masi ma le mayonnaise e matua vavaeeseina lava.
  • Vailaau. Sauniuniga faʻapitoa mo le faʻaogaina o otaota. Latou te faʻaleleia le metabolism ma tau ai le faʻavavevave o pancreatitis. O fualaau e maualalo ai le suavai ua faatonuina.
  • Polokalame faʻapitoa. Ua fautuaina e fomaʻi le insulin pe a maeʻa faʻasalaga i luga o le pancreas.

Forecast and Prevention

O loʻo togafitia lelei le faʻamaʻi ma se auala e faʻamoemoe e faʻaleleia ai le gaioiga o le pancreas. O le hypoglycemia e alu i tua. O se taunuuga o le lelei, e mafai ona faʻamautuina le maualuga o le suka o le toto. O le tulaga o le tagata ua faasolosolo lelei ona faaleleia.

E tatau i tagata maʻi ona faʻaalu le umi ile toe faʻaleleia o tulaga. O amioga le lelei ma le le lelei o meaai e faifai malie le togafitiga. O le tagata gastroenterologist e tatau ona avea ma au uo lelei pe a e masalomia le maʻisuka ituaiga 3 maʻisuka.

Faailoga o le pancreatogenic diabetes mitusitus

Na matou taʻua muamua o le faia o le hyperglycemia faifaipea ma se faʻamaʻi masani e umi se taimi. O faʻamaoniga muamua e faʻaalia ai le faʻaauau pea o le maualuga o le kulukose toto e masani lava ona tupu pe a mavae ni nai tausaga. Ae ui i lea, i lenei tulaga, o loʻo matou talanoa faapitoa e uiga i le masaniga masani o le mumusu i le paʻu. I totonu o le pancreatitis poʻo le maea o le taotoga, o le ata o le falemaʻi o loʻo faʻaalia ai le hyperglycemia e sili atu le saoasaoa.

O le tele o taimi, o se faʻalavelave faʻaleagaina e tuʻuina mai ma faʻamaoniga malu. Hyperglycemia e oʻo i le sefulutasi micromoles i le lita e toetoe lava a le lagonaina e se tagata maʻi. Ae peitai, o se isi faʻaopoopoga o le kulukose e mafai ona taʻitaʻia ai foliga vaaia o faʻamalositino e pei o se lagona faifai pea o le fia inu, o se faʻaopoopoga o le maualuga o le urine ua faʻafefe, ma faʻapupulaina foi vaivaiga.

E masani lava, o se tagata maʻi e taʻu mai ai le tele o le faateleina o le tuinanau, o se suiga i le lagona faalelagona. I luga o suʻesuʻega, e maua ai le paʻu o le paʻu. O ia ituaiga o gasegase e sili atu ona faigofie ile eseesega o siama faʻamaʻi. E taua le maitauina o faailoga uma o loʻo taua i luga e matua faigofie lava ona taofi ma le fesoasoani o fualaʻau maualalo.

Tuua Lau Faamatalaga