E faʻafefea ona faʻaitiitia le cholesterol toto

Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le "leaga" cholesterol (synonym for cholesterol), o aʻa i totonu e afaina i ni atheromatous plates, ua faaitiitia le toto. O suʻe ma okeni e maualalo ifo le okesene, e faʻalavelaveina ai le metabolism. O togafitiga o aiga ma togafitiga e faʻaititia ai le cholesterol i mea masani, puipuia maʻi faʻasolosolo tumau (atherosclerosis), faʻamaʻi o le fatu fatu (CHD), angina pectoris, faʻaʻau fatu fatu, stroke.

Le leaga ma le lelei cholesterol

O le a le uiga o le cholesterol? Mo sina taimi i le taimi nei, o se manatu ua mauaʻa i le mafaufau o le lautele o lenei mea o se mea e sili ona afaina, o le mafuaaga o faamaʻi matautia, o lona maualuga i le toto e tatau ona faaitiitia i soo se auala.

O le 2018 tusiga na masalomia le talitonuga lautele o le maualuga o le cholesterol toto maualuga o se mafuaaga sili lea o le maʻi cardiovascular. Ua faaiuina e faapea, i le maualalo o le cholesterol maualalo ma le maualuga, o le lamatiaga o le fatu ma maʻi vascular e tutusa lava.

O le mea moni, o lenei tuufaatasiga e taua i le tino.

O aoga o le cholesterol o loʻo iai i le faʻavaeina o se skeletal o le siama, o le auai i le gaosiga o cortisol, estrogens, testosterone, isi hormones, permeability of membranes, synthesis of vitamin D, ma le puipuiga mai neoplasms. O le masani o lona maualuga i le toto e talafeagai mo le puipuiga o le tino, o le faiʻai mo le puipuia o le faaletonu o le mafaufau, maua ai le ita (dementia).

Laititi pe maualuga le maualuga o le cholesterol maualuga e leaga.

Ua faamaonia ai o tulaga maualalo e fesootaʻi ma le atuatuvale, tuʻinanauga o le suicidal po o osofaiga.

Mai le cholesterol, o le tamaʻitaʻi ma le fafine i meaola o loʻo faʻapipiʻiina ai le horcoone pregnancyolone, o se vailaau muamua i cortisol. I tane, o le maitaga e avea ma testosterone, i fafine, estrogen.

Cholesterol e talitutusa lava ma le solo, faʻapipiʻi meatotino o mea e pei o le gaʻo (lipids) ma ava malosi, e le mafai ona faʻaaogaina i le vai. O le tuufaatasiga o le toto e aofia ai isi mea e pei o le gaʻo.

Triglycerides eleʻele i le vai, e tutusa lelei ma le gaʻo, e gaosia mai e le ate ma le gaʻo i le taimi o le malepe o meaʻai gaʻo. Auai i tali o le oxidative e maua ai le tino ma le malosi. I le avea ai o se vaega o gaʻo gaʻo, latou te puipuia mai le malulu. Puipuia totoga o le tino mai le faaleagaina o masini, e pei o se mea e teu ai.

Phospholipids solu i totonu o le vai, pulea le viscosity o silasila siaki, lea e talafeagai mo fefaʻatauaiga faʻalua.

Pe a feaveaʻi i le toto, o mea e gaʻo e pei o le gaʻo e maua ai le atigi popo, foliga lipoproteins (lipid-protein complexes).

Laititi Maualalo Lipoproteins (VLDL) e maua ai le ate. E aofia ai faʻamaʻi (e oo atu i le 60%), ma le cholesterol, phospholipids, protein (pe tusa o le 15% i le tasi).

  • O le tasi ituaiga o VLDL e faʻaaogaina faʻamaʻi i le tino o le tino, i le mea o loʻo malepe ai ma teuina, ma o le ate e faʻaaogaina le toega.
  • O le isi ituaiga o VLDL e aumaia gaʻo gaʻo i masini. Latou te paʻu i lalo i le toto, avea ma lipoproteins vavalalata. O le tele oa latou mea e laiti, e latalata i le LDL ona o le maualuga o le cholesterol matāʻupu.

"Mataʻutia" cholesterol (vaega laiti o VLDL) e tatau ona faʻaitiitia i le masani, e aafia ai puipui o maʻa.

Laʻu vaivai lipoproteins (LDL) e oʻo atu i le 45% cholesterol. E faʻaaogaina e ni masima e tupu ai le tuputupu ae tele ma le vaeluaga o le vaeluaga. I le noatia ai o se particulari LDL e faʻaaoga ai se atigipusa, o le siaki e puʻeina, talepe i lalo, ma maua mea e fausia. O le maualuga (maualuga) i le toto o le LDL ua faʻateleina i le tele o meaai i meaʻai gaʻo.

O le maualuga maualuga o lenei "leaga" cholesterol ua faaitiitia i le masani - o lenei ituaiga lipoprotein e faia ai se mea e tupu mai i foliga o kristal cholesterol e aafia ai le puipui o le gaʻo, fatuina ai ni atherosclerotic plaques, ma faateleina ai le lamatiaga o le fatu ma le stroke.

Maualuga maualuga Lipoproteins (HDL) e aofia ai le 55% o le protein, 25% phospholipids, 15% cholesterol, nisi o triglycerides.

HDL e le mafai ona ulu atu i totonu o le masini; o le cholesterol leaga ua faʻaaogaina ua aveesea mai luga ole membrane. I totonu o le ate, e faʻamaʻi, faʻapipiʻi siama kulimi, lea e aveesea e le tino i totonu o le manava.

O lenei ituaiga lipoprotein o le "lelei" cholesterol. O le faʻamanuiaga o le puipuia lea o le fausia o ni atheromatous plaques; e le afaina. O le faatumauina o lona maualuga i le aofaiga atoa o lipoproteins i tulaga masani e aoga mo le soifua maloloina lautele.

  • "Leaga" cholesterol (LDL) e ulufale i totonu o le masini, e afaina i vaa e ala i le gafatia e fai ai pusa,
  • pe a uma ona faʻaaogaina, "lelei" cholesterol (HDL) e aveesea mai le paʻu o le cell ma tuʻu atu i le ate,
  • i le tulaga o le toilalo, "mea leaga" o le cholesterol e tumau pea i totonu o le toto, nofo i puipui i totonu o toto toto, vavalalata le lumen, faʻaosoosoina le atinaʻeina o se toto toto, e aofia ai totoga sili ona taua - fatu, faiʻai.

Laupapa o le cholesterol i le matua mo alii ma tamaitai

O le ate, puipui o le tootoo laiti, fatugaʻo, ma grenuala e maua ai le 80% o le cholesterol. O le totoe 20% e tatau ona sau ma meaai.

Le masani o le aofaiga o le cholesterol i le toto o alii ma tamaitai

Mo le puipuiga o le atherosclerosis ma ona faʻafitauli, latou te faʻaititia ai le naʻo le "leaga" cholesterol, ae ausia foi le maualuga o le lelei o le "lelei" ma le "leaga" - afai e tele atu vaega o le maualalo, e tatau ona faʻaitiitia le latou tulaga i le masani. A le o lea, o le tino o le a le lava ni particules HDL e faʻaaogaina vaega o le LDL i le ate mo le kilia.

O le masani o le aofaiga o le cholesterol i le toto e 5.0 mmol / l. E talitonuina o le lamatiaga o pusa atherosclerotic ua siitia i luga aʻe o luga o le maualuga o le 5.0 mmol / L.

Tulaga maualuga o le cholesterol levels:

  • malamalama: 5-6.4 mmol / l,
  • agavaʻa: 6.5-7.8 mmol / l,
  • maualuga: e sili atu i le 7.8 mmol / l.

Tulaga masani o le "lelei" cholesterol (HDL):

  • i alii - 1 mmol / l,
  • i fafine - 1.2 mmol / l.

O tamaitai ei ai se tulaga maualuga atu o le "lelei" cholesterol, ae o le menopause ua faaitiitia.

O le maualuga o le cholesterol maualuga maualuga e leaga foi e pei o le "leaga" masani.

O le suʻesuʻega na oʻo mai i le faaiuga faʻamaonia o le maualuga o le "lelei" cholesterol ma le olaga faitino e fesoʻotaʻi.

Tulaga masani o le "leaga" cholesterol (LDL):

  • i alii ma tamaitai - 3.0 mmol / l.

O le tele o le masani o le lautele, "lelei", "leaga" cholesterol o loo faailoa mai ai ni nai faaletonu laiti.

O le suʻesuʻega na faʻauʻuina e faapea i le matua ua leai se sootaga i le va o le maualuga o le "leaga" cholesterol ma le maʻi cardiovascular.

O le faʻaitiitia o lauroid function (hypothyroidism) o se mafuaaga talafeagai o le faateleina o le "leaga" cholesterol. Nai lo lena, faatasi ai ma le hyperthyroidism, ua faaitiitia lona tulaga.

O le suʻesuʻega e faʻamaonia ai le sootaga i le va o le faʻaititia o lauroid function ma le maualuga o le lipids toto.

O le isi suʻesuʻega na faʻamaonia ai le fesoʻotaiga o TSH ma le cholesterol.

O le isi suʻesuʻega 2018 e faʻamaonia ai o le hypothyroidism e fesoʻotaʻi ma le tele o aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻi cardiovascular.

Le fua o le triglycerides - lalo ifo o le 1.7 mmol / l. O se faʻaopoopoga i le maualuga o triglycerides i le toto pe a faʻatusatusa i faʻamaumauga masani o soliga matuia i totonu o le tino.

O le taua tonu o le masani e fuafua ai tausaga:

Laulau 1. O le fua o le triglycerides (mmol / l) e faalagolago ile tausaga
TausagaTamaitaiAlii
e oo i le 15 tausaga0,4 – 1,480,34 – 1,15
lalo o le 25 tausaga0,4 – 1,530,45 – 2,27
lalo o le 35 tausaga0,44 – 1,70,52 – 3,02
e oʻo atu i le 45 tausaga0,45 – 2,160,61 – 3,62
e oo i le 55 tausaga0,52 – 2,630,65 – 3,71
i lalo o le 60 tausaga0,62 – 2,960,65 – 3,29
e oʻo atu i le 70 tausaga0,63 – 2,710,62 – 3,29

Pepa o Cholesterol, atherosclerosis vascular vascular

Le aʻafiaga o le atheromatous plaque atonu e le mafai ona, ona o le uiga o le kenera, o le tino e maua mai ai vaega lapopoa o le LDL - e le mafai ona latou ulu i le va o sela o pa puipui.

O atheromatous plaques e maua ai lipoproteins maualalo ma maualalo (VLDL, LDL).

  • O vaega o le LDL e "sili atu ona mata", "fefefe" o le susu. O luga o luga o luga o luga o loʻo tuʻufaʻatasia ma le puipui e le lelei le faʻaaogaina o arteries, o ona sel e masani ona "ufiufi" pulu lipid.
  • I totonu o nofoaga pupuʻu, i nofoaga o le fausiaina ma le suluina, lea e faʻatupulaʻia ai le vevesi, faʻalavelave - o le mea e sili ona taua i le fatu o le fatu o le fatu - o le toto e paʻu le mea e maua ai le maualuga o le toto. O le iʻuga, o VLDLP ma LDL cholesterol o loʻo tuʻuina i le nofoaga ua faaleagaina.

I se tulaga faigata i le toto - hormones adrenaline, serotonin, angiotensin. Latou te faaitiitia le tele o sela o puipui o le gaʻo, o le mamao i le va oi latou e faateleina, "leaga" o le particles cholesterol e ulu atu i ai.

O fusi o le "leaga" cholesterol e vave ona faʻamautuina, aemaise lava i lalo o le aʻafiaga o faʻamalosi saoloto. Macrophages, fufulu mama, e taumafai e tulei vaega ninii oxidized e ala i puipui o maʻa, lea e fesoasoani i le fausia o paʻu.

Afai e maua e le tino ni vaega laiti laʻitiiti o le LDL, e oʻo lava i sina laʻititi laʻititi i le maualuga i le maualuga o le toto e afaina ai puipui. O le tele o '' leaga 'o le cholesterol e faʻamauina ai le taumafa ma meaʻai, ituaiga ola, gaioiga faaletino.

O le atheromatous plaque e mafai ona atiaʻe mai le mea e taʻua o lipid spot (strip), e maua i tamaiti. O le pisia lava ia e le afaina ai le toto.

O fafo, o pusa o ni mea fesoʻotaʻi, i totonu o loʻo i ai se vaega o musika o totoe o filolagen, filatirol crystals.

O puipui o le faga, lea e afaina i se paʻu, e le mafai ona faʻalautele ma vave ona toe foi atu i lo latou uluai setete pe a uma se spasm.

O le faʻaitiitia o le cholesterol mo se taimi umi e aveese ai le lipid stain.

E sili atu ona faigata le faatea ese o le atheromatous plaque, e ui o le faʻaitiitia o le maualuga o le VLDL ma le LDL cholesterol e taofia ai le faateleina o le thrombus, e fesoasoani e faʻaititia lona tele. A maeʻa le faʻamau, e tumau pea se siʻi mai le mea faʻafesoʻotaʻi.

O le lamatiaga o le atherosclerosis fuafua le fuataga o le atherogenicity (KA):

KA = (aofaʻi cholesterol - HDL) / HDL.

I le 40 tausaga i le 60 tausaga, o le masani o CA o le 3.0-3.5. I tagata matutua, e maualuga le tau. O le taua o le itiiti ifo i le 3 o loʻo taʻu mai ai o le toto ei ai se maualuga maualuga o le "lelei" cholesterol.

O le suʻesuʻega na faʻamauina ai o le fua o le aofaʻi o le cholesterol i le HDL o se faailo sili atu lea o le lamatiaga o le maʻi fatu fatu nai lo le tulaga o le "leaga".

O pito sili ona lamatia o le atheromatous plates ma se mea e pipii ai. O lona faatafunaga o se toto toto.

Tupe faʻaalu o matāʻau cholesterol i puipui i totonu e faʻamalo ai le lumenia o le vaʻa. O le faʻaitiitia o le toto i gaioiga ma fusi na maua mai i le afaina ua afaina ai le gasegase o metabolic (ischemia), ma mafua ai le matelaina o le okesene (hypoxia).

Atherosclerosis o vaʻa faʻaalia o ia lava i se faʻaleagaga tele.

  • O faʻamaʻi pipisi e mafua ai ona maua i le maʻi fatu fatu (CHD).
  • O le afaina o le toto i le fatu muso o le mafuaaga lea o le angina pectoris.
  • O le faʻaaogaina o le ulunifo o le toto e mafua mai i le matelaina o le coronary o le mafuaʻaga lea o le afaina o le myocardial.
  • Faʻaleagaina o le atherosclerosis o le gaʻo o le tino e faʻalavelaveina ai le toto i le mafaufau, o le mafuaaga o le faʻaleagaina o le mafaufau, tautala le lelei, faʻavalea vaaiga.
  • O le fuga poʻo le vaeluaina o le afaina ua afaina lea e fafagaina ai le faiai o le mafuaʻaga lea o le taia (cerebral hemorrhage).
  • O le atherosclerosis o laʻau faʻailoa e mafua ai le le atoatoa.

O le faʻamaʻi e aʻafia ai le taʻitaʻia o se olaga e le tauagafau, ulaula i le mafatia i le maualuga o le toto, maʻi o le maʻisuka, mamafa (oona), tane pe a mavae le 40 tausaga. Faʻailoga - pe a uma le 50 tausaga, o lona cholesterol e masani ona umi ona o le gaioiga o hormones estrogen.

Afai e iai sou aiga e maualuga le cholesterol, e iai se suʻega ole suʻega ole toto.

O fautuaga a cardiologists i le 2018 o loʻo fautuaina ai le amanaia o mea e aʻafia ai le matutua, ituaiga, ma le maʻisuka, lea e taua mo se tasi taumafaiga i le atinaʻeina o auala e maualalo ai le cholesterol.

Le faʻaitiitia o le cholesterol

O le Cholesterol maualuga e faʻaititia ai le tele o gaoioiga.

Meaʻai. Faʻateleina le fuainumera o oloa e maualalo ai le cholesterol, lea e faʻaititia ai lona maualuga i le toto e 20%. I nisi tulaga (uiga taʻitasi o le tino), e le fesoasoani le taumafataga.

Faatapulaa le suamalie. O metabolic process of fat and carbohydrates e fesoʻotaʻi. Faatasi ai ma se maualuga o le suka (glucose) i totonu o le toto, o se vaega o lea mea e avea ma mea taua ma le VLDL. O le faʻaitiitia o le cholesterol e fesoasoani e faʻaitiitia ai le taumafaina o laʻau suamalie.

O fautuaga mai le Association o Cardiologists e faʻamaonia e faʻaitiitia le cholesterol, e aofia ai fualaau aina fou, fualaau faisua, faʻanoanoa o aano o manu, moa i le taumafataga, ma faʻamapulaʻa le suamalie.

Faʻaitiitia le popole. I se tulaga atuatuvale, o hormones e galue i luga o sela o puipui o arteries, o le fatu e sili atu ona le fiafia. Le manava malosi, faateleina le musika. O le tino e faʻateleina le maualuga o gaʻo gaʻo i totonu o le toto - o le gaioiga o le "lavea poʻo le taʻavale" e manaʻomia ai le malosi.

E masani lava ona le maua se faʻafefeteina e ala i ni faʻataʻitaʻiga faapitoa - o le ate o le gasegase o mea gaʻo e leʻi faʻasalaina ai gaʻo gaʻo i totonu o "mea leaga" o le cholesterol.

O le mea lea, ina ia faʻaitiitia le cholesterol toto, faʻaitiitia le gaosiga o mea aoga gaʻo, o le maualuga e faʻapupulaina le atuatuvale.

Aloese mai popolega e fesoasoani e aveesea lagona o le faateleina o le tiutetauave. E taua le iloa o le tau o le soifua maloloina, o soʻo se manuia e maua ai le faʻailoga. Faatapulaa le ausia o sini mataga. E tusa lava pe i ai se manaʻoga ma le malosi e te galue ai, aua e te faʻavaivai i isi, aua le fiu galuega, afiafi, faaiuga o vaiaso, aso malolo.

Lese le mamafa. O le VLDLs "mataʻutia" e laveaʻi faʻamalosi i le tino o le tino ma fatuina ai se faʻaagaga faʻaagaga. O le tuputupu aʻe o mea faʻapitoa e mafai ai e le tino ona faateleina le maualuga o le VLDL cholesterol mo lona "tausiga". I le isi itu, o le faʻaitiitia o le aofaʻi o mea faʻapitoa e maualalo ai le cholesterol i mea masani.

Faʻaitiitia le le atoatoa o le tino. O le leai o se afi motusia o le mafuaaga lea mo le faaputuputuina i totonu o le tino o gaʻo, cholesterol, gaʻo gaʻo, triglycerides, oloa gaosiolosi e faʻalavelave ai le gaioiga o le gutu o le endocrine, faʻamaʻiina ma le lafoaia otaota.

Aoaoga faaletino. Taʻaloga Taaloga faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol maualalo maualalo e maua ai le ate ma faʻafefe ai lona malepelepe.

O mafuaʻaga masani o le mamafa ma le ofoofogia o se suiga tele o olaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, a maeʻa le litaea, e itiiti le faʻaalu o le malosi ma o le vaega tele e tutusa.

O le suʻesuʻega e faʻamaonia ai o le faamalositino e fesoasoani i le maualuga o le cholesterol maualuga. O le savali e sili ona aoga.

Cholesterol faʻaitiitia meaʻai

Ina ia faaititia le cholesterol maualalo maualalo, ia ausia se paleni ma mea eletise maualuga (HDL), faatapulaaina ai meaai o le cholesterol. Faʻaaofia ai meaʻai e maualalo i le cholesterol.

O le lipoti o le 2018 o loo lisiina ai meaai e 11 e maualalo ai le cholesterol maualalo: oats, barley, beans, eggplant, nuts, o fualaau aina, apples, grapes, fruits citrus, strawberries, soybeans, fish fat, and fiber soluble fiber.

Faʻafiafia ile kalori ma meaʻai mo le faʻaitiitia o le cholesterol: gaʻo - 50-60%, protein - 10-15%, gaʻo - 30-35%.

O le masani masani o le cholesterol ma meaai e oo atu i le 300 mg.

Laulau 2. O oloa ma le maualuga o le cholesterol
Gaʻo (100 g)Cholesterol, mg
Laʻau o povi1125
Cod ate750
Caviar588
Laʻau o Moaf440
Margarine285
Sisi kulimi240
Chicken Egg Yolk230
Pulu190-210
Sulu150
Mayonnaise125
Poru gaʻo110
Sisi fufulu110
Tamai Mamoe100
Tino malo80-100
Paʻu kulimi100
Laʻau100
Leu moa95
Squid95
Pepa ole lafumanu90
Pork meat90
Rabbit90
Toa, kusi, pato (leai se paʻu)80-90
Perch, anufe, solofanua solofanua, togafiti90
Fat70
Cod, cod saffron, hake, pike perch65
Aisa kulimi suamalie65
Sauati kuka kuka gaʻo60
Soa kuka kuka60
Sausagesi30
Kati le laumei30
Miliki15
Fatisi sisi fua fua10
Kefir2,5

E tatau ona faapaleniina le taumafa, i le lisi e aofia ai le pata (pata, meaola o manu) ma le gaʻo (iʻa, moa, gaʻo susu gaʻo) gaʻo, o se ituaiga e le faʻamautuina e sili ona lelei.

O le faateleina o le cholesterol e maualalo ai le taumafa e ala i le faatapulaaina o meaʻai nei: puaa, lafumanu, ate, pata, pato, pastry, sausage, sausage, sisi.

A uma le kuka, tuʻu le gaʻo o le aano e faʻaliliu, aveese le gaʻo mamafa.

Faʻaaofia ai iʻa, iʻa gaʻo (olati, sardines, salmon, herring), kelp (seaweed) i le meaʻai - e faʻafefe ai toto i totonu o vaʻa, puipuia ai le fausiaina o masini atheromatous, ma le tupu aʻe o se tui toto.

O le suʻesuʻega e faʻamaonia ai o le taumafaina o iʻa gaʻo 2-3 taimi i le vaiaso e faʻavae ai le maualuga o le "lelei" cholesterol.

Milu, kulimi suamalie, kisisisi e maualalo le gaʻo. O le aano o le aano o le aano (toso, moa, vela, lapiti).

Fafaga aano o manufasi ma fagota ipu, kuka, vaʻa, vaʻa, e le manaʻo e kuka.

Ina ia faʻaitiitia le cholesterol toto, ia aofia i le lisi o meaʻai: lentils, peʻa lanumeamata, pi. Legumes contains phospholipids, lea e faʻaleleia ai aafiaga o "lelei" HDL cholesterol particles.

O suʻesuʻega e faʻamaonia ai o le aofia ai o lemu i le taumafataga e faʻaitiitia ai le LDL.

Legumes o loʻo faʻaseseina i le cholecystitis, o le mumū o le gallbladder.

O le tapenaina o phospholipids e manaʻomia ai le faaaogaina o le choline, e aofia ai le fefete, fuamoa egg, fualaau faisua. E le gata i lea, o le tuufaatasiga o fuamoa o omega-3 ma lecithin, lea e maualalo ai le cholesterol.

O le suʻesuʻega e faʻamaonia ai o le aofia ai o fuamoa i le taumafataga e le faʻateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi cardiovascular.

O le fiva insoluble e "faʻafefe" ai gaʻo kulimi ma fesoasoani e faʻaitiitia le cholesterol toto. Mea faʻanatura - fualaau faisua fou, fualaau 'aina, meaʻai laau - faʻanatinati lona manava i totonu o le manava.

O se ipu o le oatmeal i le aso e maualalo ai le cholesterol maualalo.

Teu tiiti e aofia ai polyphenols, lea e faʻaleleia ai le lipid metabolism, maualalo le cholesterol.

O suʻesuʻega e faʻamaonia ai le gafatia o le lanu tiamata e faʻaitiitia ai le "leaga" cholesterol.

Telati ua siitia le maualuga o le "lelei" cholesterol i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, lea e faʻamaonia ai lenei ma isi suʻesuʻega.

O fuālaʻau 'aina o le kulimi e faʻamalosia ai le faʻaaogaina o le lipid ma maua ai se aʻafiaga, lea e fesoasoani e faʻaititia ai le cholesterol.

  • Ole Omega-3 e faʻaaogaina mo le faʻasolosolo, e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le plaque, toto totoʻa, faʻaitiitia le faʻasolosolo.
  • O le omega-6 e maualalo ai le cholesterol maualuga ma le maualalo, ae e fesoasoani i le atinaʻeina o faiga faʻaleagaina, talu ai ona o le tele o meaʻai e faʻateleina ai le tele o faʻamalolo saoloto.

Le vaega sili ona lelei: tolu i le fa vaega o Omega-6 - tasi vaega o Omega-3. O le mea lea, i le taimi muamua e tilotilo ai, e sili atu le lelei o le suāuʻu olive i le sunflower, le suauu o sana.

O le suʻesuʻega na faʻamaonia ai o le suauʻu faʻatauvaʻa faʻatusatusa i le sana e maualalo ai le cholesterol maualalo.

Ae, e tusa ai ma taunuuga o se isi suʻesuʻega, faaopoopoina le suauu o le sana i le taumafataga e faʻaitiitia ai le leaga o le cholesterol nai lo le suauu olive.

O se suʻesuʻega o le 2018 na faʻamaonia ai o le sola, solo, ma le fusiina o suauu e sili atu ona maualalo le cholesterol maualalo maualalo.

E ui lava i le maualuga o le kalori, o almonds e aoga (e oʻo i le 40 g i le aso), faapea foi le almond, olive, ma suauu fufulu. O gaʻo mamafatu o loʻo aofia i le tuufaatasiga o le cholesterol maualalo maualalo ma maualalo le kulūkose i totonu o le toto.

Suesuega e faamaonia ai almonds 'gafatia e tuuitiitia le cholesterol.

O le suʻesuʻega e faʻamaonia ai o walwuts e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu fatu.

O le suāuʻu o loʻo saunia mai le totogo, e iai vitamini B1 B2, B3, B12, C, E, o lona faʻaaoga masani o le 50-70 g i le aso e faʻaitiitia ai le cholesterol toto.

O loʻo faʻasaina e le antioxidants le faʻamaʻi faʻamalolo o le kululalala. O le mea lea, ina ia faʻaitiitia ai lo latou faʻasalaga i tulaga masani, i le maualuga maualuga, ia puipuia le fausiaina o ni atheromatous plaques, ia faʻaaoga sina vailaau mumu masani i aso uma, lea e aofia ai foʻi polyphenols.

O le suʻesuʻega e faʻamaonia ai o le taumafa lelei o le uaina mumu e faʻaleleia ai le toto toto.

Le puipuia o siama mai le faaleagaina e radical free, vitamini B3, C, E e manaʻomia:

Vitamin B3 (nicotinic acid) e faʻaitiitia ai le maualuga o triglycerides e maua mai i le ate, ma faʻaitiitia ai le "leaga" ma le faateleina o le "lelei" cholesterol, faʻavaveina le fausia o ni atheromatous plaques, ma le faʻaititia o kulūkose. O loʻo i ai ni aano o manu, nati, cereals, falaoa atoa, kokoloti, fefete, masimasi malogo.

Vitamin C o se antioxidant lea e faʻaitiitia ai le mafai ona maua o puipui o le uaea, e puipuia ai le fausiaina o ni atheromatous plaques, faʻateleina le faʻapipiʻi o filolagene, faateleina le maualuga o le "lelei" ma faʻaititia le maualuga o le "leaga" cholesterol.

Vitamin E puipuia malu mai i aʻafiaga o faʻamalolo saoloto. O le le atoatoa o se mafuaaga talafeagai o le atherosclerosis.

E tusa ai ma suʻesuʻega faʻaonapo nei, o togafitiga ma le vailaʻau C (i aso uma 500 mg) e faʻaleleia ai le maualuga o le "cholesterol" i fafine i totonu o le toto.

O le magnesium e fesoasoani e faʻaitiitia le toto maualuga, e aʻafia i le aveesea o le cholesterol mai le inumaga. O manaoga o aso taitasi o le 500-750 μg, e sili ona maua i le saito o le saito, ma le pauka, sunflower, flax, fatu sesame, pine ma walnuts, sukalati, lentils, ma pi.

E faʻamalolo e le kesi le fatu cardiovascular, faʻaitiitia le cholesterol ma triglycerides, ma faʻamaonia le moe. Faʻatasi ai i mea taumafa masani e leʻi kukaina: sesame, hazelnuts, walnuts, peanuts, almonds, apricots mago, sunflower ma palukin fatu, vine, pi, kapisi, pasili, meaʻai, seleni, aniani matafe, kāloti, letisi.

O le faʻaaogaina o mea taumafa i lalo ifo o le cholesterol e le aoga ma e afaina pe afai o le lumen vascular e 50-75% tapunia e tupe teu. Faʻaopoopoga e faʻaalia i sina siitaga laʻititi i le cholesterol.

Faʻamalalaina. I tusi lauiloa, ua fai mai Dr. F. Batmanghelidzh o le mafuaaga o le maualuga o le cholesterol o le le lava o le susu i totonu o le tino, o le auala lea e "pipii" ai e le cell le membrane ina ia le toe maumau ai le vai o totoe i totonu, ina ia ola ai i le suavai.

E mafai ona e vave - i ni nai masina - maualalo le cholesterol, aua neʻi tuʻuina atu meaʻai mai le taumafataga, pe afai, i luga o le fautuaga a F. Batmanghelidzh, ae leʻi inuina, inu i ni ipu tioata, ma ia alu lua itula i aso uma.

Afai, a lava le tele o le suavai, o le tulaga o le cholesterol e faaitiitia ona tulaʻi ai lea, ona leai ai lea o le masima. O isi faailo e faasino atu i lona le atoatoa: o le povi povi, paʻu o le mamafa, le fia inu, atuatuvale, vaivaiga, vevela.

O le mea lea, a maeʻa ona faia mo ni nai aso, 6-8 ipu vai vai, ia aofia ai le masima i le meaai i le fua o le 1/2 tsp. (3g) mo taʻi 10 ipu vai.

Togafitiga i vai ma masima e manaʻomia ai fatuga maloloina.

Afai e oso le tino ma vae, faʻaititia le tele o le masima ma faʻalauteleina le suavai seia oʻo ina faʻaitiitia le fula. E aoga le faateleina o le tino, lea e faʻaleleia ai le susu i le toto.

Cholesterol Statins

Afai e le aoga se taumafataga i le cholesterol-lowering products, ua faatonuina e le fomai ni vailaʻau faapitoa, fuainumera, e faʻasaʻo ai le metabolism cholesterol. I le matua ua fautuaina i latou mo faamoemoega puipuia.

O tulafono e taofiofi ai le gaioiga o se enzyme lea e aafia i le gaosia o le cholesterol i le ate.

O suʻesuʻega o suʻesuʻega faʻapitoa e faʻamaonia ai o fuainumera e fesoasoani i le tulaga o faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular, ae o la latou faʻasolosolo e le aoga.

I le faateleina, latou te fai mai e le o manatu maualuga le cholesterol - ia tuʻuina atu i fualaau faʻatau fua le avanoa e faʻatau atu ai fualaau faʻasaina e faʻaitiitia ai le manatu o le tele o fua faatatau.

Ua faamaonia e le maualuga le cholesterol maualuga e le o taimi uma e avea ma soa taua o le atherosclerosis o toto toto.

O le mafutaga i le va o le maualuga o le cholesterol ma le fatu ma vascular disease ua fesiligia.

O loʻo i ai le faʻamaoniga o se sootaga i le va o vailaau faʻamaʻi i lalo ifo o le cholesterol ma le ate, o le mafaufau, le vaivaiga o le muscle, le maʻisuka ituaiga 2, ma le faʻaitiitia o le vailaʻau D i le tino.

O tulafono e mafai ona mafua ai le maʻi tigaina, leisa, le manava ita, ma le tiga o le fatu ona o le faaitiitia o le coenzyme Q10.

O le sua o le vine e faateleina ai le maualuga o fuainumera i totonu o le toto.

Cholesterol e faʻaitiitia ai tagata faʻalogo

Ata faʻaleleia le faʻaaogaina o lapisi, faʻafeololo meaʻai, faʻaititia le toto cholesterol faʻafetai i le antioxidant allicin. O le manogi manogi e faʻafefe fasi palasisi.

O le suʻesuʻega e faʻamaonia ai o le taumafaina o le kalama mo le lua masina pe sili atu le maualalo lipoproteins.

  1. Faʻasalaina lelei le 300g o le tilotilo.
  2. Liligi 0.5l o vodka.
  3. Faʻamalosia se masina i se nofoaga malulu, pogisa.

Aʻo leʻi 'ai, inu ma sina susu e tusa ai ma le fuafuaga o loʻo i lalo:

  1. Aʻo leʻi faia le taumafataga o le taeao, ave le 1 pa'ū, aʻo leʻi faia le taumafataga o le afiafi, 2 pata, ao leʻi faia le aiga o le afiafi, 3 pata. Aʻo leʻi faia taumafataga taʻitasi, faʻalautele le fualaau i le tasi mataua, aumai i le taeao mo le 6 aso i le 15 pata.
  2. Aʻo leʻi 'aʻai i le aoauli, 6 aso, amata ona faʻaititia le fualaau i le ave o le 14 fuga, aʻo leʻi faia le taumafataga o le afiafi, 13 pata. Aumai i le 1 le pa'ū ao le i faia le 10 aso.
  3. Amata mai le aso 11, ave le 25 togi i luma o le taumafataga seia oʻo ina maeʻa.

Faʻasoloina i le sikaina o le kalama i totonu o le 5 tausaga.

Garlic, sua o le tipolo, meli:

  • Fufulu le ulu o le kalaiki, tataʻi le sua o le afa o lemoni, faaopoopo 1s. meli.

Ave le vailaʻau i ni vaeluaga se lua i le taeao ma le afiafi i le afa itula ao le i faia taumafataga.

Garlic, suauu suauu, lemoni:

  1. Toto le ulu ulu lauulu, tuu i totonu o se ipu fagu.
  2. Sasaa se ipu malamalama o le suauu matala.
  3. Faʻamalosia se aso, faʻafuaseʻi luluina.
  4. Faʻaopopo le sua o le lemoni, faʻafefiloi.
  5. Faʻamalosia se vaiaso i se nofoaga malulu mafiafia.

Ave le 1 tsp. afa itula ao lei faia se taumafataga. A maeʻa le 3 masina, ave le masina, ona faaauau lea ona faʻaitiitia le maualalo o le cholesterol mo le isi tolu masina.

Isi togafitiga fale ma faʻalapotopotoga mo le tuʻuina atu o le cholesterol.

Hawthorn:

  1. Faʻatasi se ipu vai inu vai. hawthorn.
  2. Faʻamalosi i totonu o se fagu faʻamaufaʻailoga mo le 2 itula, faʻalavelave.

Ave 3.. pe a uma taumafa i lalo o le LDL cholesterol.

O le suʻesuʻega e faʻamaonia ai le mafai gafatia ona faʻaitiitia le cholesterol.

Dill, Valerian:

  1. Brew 0.5l o vai inu 2-3s. fua o fatu, 2-3s.l aʻa valeroo shredded.
  2. Faʻaosooso mo le 10-12 itula, faʻalavelave.
  3. Faaopopo 3-4 tsp honey, mix.

Ave mo le faamamaina (fufulu) toto toto 1-2s.l. afa itula ao le i faia taumafataga. Teu i totonu o le pusaaisa.

O le suʻesuʻega na faʻamaonia ai le faʻaitiitia o le cholesterol ma le dill i faʻataʻitaʻiga i luga o manu.

Kukama fatu, lauti lanumeamata:

  • Kukamato fatu, lauti lanumeamata e faʻamamaina puipui o arteries mai totonu, maualalo le cholesterol.

Talosaga mo le puipuiga ma togafitiga o le atherosclerosis.

Oliimi Oatmeal:

  • Faʻamasi 1 lita o le vai faʻafefe 4-5s. L. oatmeal, faʻaali mo le 20 minute.

Ave le ipu e tasi i le aso mo le masina. Ona pasia lea o se suʻega o le toto e faʻamautinoa ai le faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol.

Gaioio galue.

Totoga 1. Faʻaalu tasi le kuata e tusa ai ma le polokalame:

  • I totonu o le 3 aso - 5 pepa pe a uma le 'aiga o le taeao.
  • I le isi 9 aso e sosoo ai - 3 fualaau pe a uma le 'aiga o le afiafi.

  • 2-3 ipu vai pe a maeʻa taumafataga taitasi mo le 12 aso.

Ia togafitiga tasi i le 6 masina. Malosiaga e mafai ona mafua ai le mautinoa.

Tuua Lau Faamatalaga