Glycemic index of cereals and cereals, table atoa

Afai ua e filifilia le ala o le soifua maloloina mo oe lava, afai e te manaʻo e ai lelei ma tausia oe lava ia foliga, ona e mautinoa lea e le gata o le KBLU, ae o le glycemic index of the product. GI e faaalia ai pe faapefea ona aafia le maualuga o le suka o le toto i le tasi ma le isi, ma, o lona uiga, o le maualuga o le inisalini. O se laulau o le glycemic index of cereals and cereals o le a fesoasoani e te malamalama ai i lenei mataupu. E taua foi le mafaufau pe o le a le ituaiga o oloa o le: matala poʻo le kuka.

Le igoa o le cerealGlycemic index
Amaranth35
Laisi paepae paepae60
Laisa papaʻe paʻepaʻe70
Bulgur47
Viscous barley barley50
Pea porridge22
Green buckwheat54
Buckwheat faia65
Buckwheat60
Buckwheat porridge50
Vaisisi vao57
Quinoa35
Brown rice50
Guga gutu (polenta)70
Couscous65
Totoga atoa50
Faʻasalaga vavalalata60
Aʻo Couscous45
Pulu falala35
Maai35
Faʻamalosi semolina50
Fine semolina60
Manka i luga o le vai75
Saito saito atoa45
Milk semolina65
Pusa fagu50
Muesli80
Toa le faʻasusu35
Fuga o avo40
Instant Oatmeal66
Loto i luga o le vai40
Oatmeal i le susu60
Oatmeal40
Paranesi51
Barley patridge i luga o le vai22
Penina karite50
Barley i le susu50
Spelled / spel55
Millet70
Wheat groats45
Millet i luga o le vai50
Millet susu i le susu71
Millet71
Basmati Rice Long Grain50
Basmati Rice45
White Flavored Jasmine Rice70
Lisi laisa paepae uumi60
Risi papaʻe papaʻe72
Laisi vave75
Vaisisi vao35
Laisi enaena ulaula50
Red rice55
Laisi faʻamaina65
Milisi sukalati70
Rice bran19
Tipi fatu meaai35
Sorghum (vao Sudanese)70
Faʻataʻua o le oatmeal40
Fafie35

Aumai le laulau ina ia mafai ona faʻaaoga i ai, iinei.

Glycemic index of cereals and cereals, o se laulau maualuga GI

White rice60GI
Couscous65GI
Semolina65GI
Maea vave66GI
Fugalaau Lulu Malu70GI
Millet71GI
Muesli faʻatasi ma aʻa ma vine80GI
Fuga vao85GI
Rice Rusia Porridge90GI

O lomiga maualuga o cereals e tatau ona vavae ese mai le maʻisuka meaai pe afai e mafai. E moni lava lenei mea mo tagata o loʻo i ai faafitauli, o le maualuga o le suka o le toto.

O le isi faʻamatalaga o le tele o meaʻai. O cereal taitasi ei ai a latou minerale faapitoa ma elemene.

Le faia o meaai sili ona aoga i le maʻisuka, isi meaʻai mai le laulau faʻatasi ai ma se faʻamaulalo maualalo i le sili atu i aso uma. I le taimi lava e tasi, e sili atu le faʻaaogaina i le afa muamua o le aso, pe a sili ona manaʻomia e le tino le malosi.

O le a le faasino igoa

O le GI o se faailoga o le aʻafiaga o taumafa eseese ile toto kulukose. O le maualuga o le faasinoupu o se oloa faapitoa, o le faatelevaveina o le faasoasoaina o gaʻo i totonu o le tino, ma e tusa ai, o le taimi o le faateleina o le maualuga o le suka e faatelevave. O le fuafuaina e faʻavae i le Glu glucose (100). O le fua faatatau o mea o loʻo totoe ma vailaʻau i lea mea e fuafua ai le numera o vaega i totonu o latou faʻamaumauga.

GI e laʻititi ma, o le mea lea, e saogalemu mo se tagata gasegase i le maʻisuka, pe afai o ona faailoga o loʻo iai i le va o le 0 e oo i le 39. Mai le 40 i le 69 - le aofaʻi, ma sili atu i le 70 - le maualuga o faʻamaumauga. E le gata i le faʻaaogaina o togafitiga ma le toe faʻaleagaina e le gata ia i latou o loʻo mafatia mai le "faʻamaʻi manuia", ae faʻapea foi i latou o loo taumafai e taʻitaʻia se olaga soifua saʻo ma tausisi i mataupu faavae o le soifua maloloina lelei. O faailoilo GI, mea o le kalori, o le fua o proteins, gaʻo ma gaʻo gaʻo o faʻatoʻaga autu o loʻo faʻaalia i le laulau.

O Krupa e sili ona lauiloa i latou oe filifili e 'ai saʻo. O loʻo i ai lava se numera o meaʻai faʻapitoa e gaosia i le gataifale faʻatasi ma fualaau faisua ma meaʻai.

O se mea mataʻina e faapea o le GI o faʻatoʻaga faʻamaʻi ma kuka ua i vaega eseese:

  • faguwheat - 55,
  • pupu vao - 40.

O le tuufaatasiga ma le anotusi o meaʻai e le suia, ma o le faasino igoa e mafua ona o le i ai o le vai i totonu o le ipu kuka.

O le oloa e maua mai i le vaega ogatotonu. O le faʻaopoopoga o le susu po o le suka ua uma ona faʻaalia ai le eseesega o taunuuga, faʻaliliuina atu o pata i le ituaiga o cereals i se maualuga maualuga le faʻamaonia. 100 g o le keke i kuata kuata e aofia ai gaʻo meaʻai, o lona uiga e tatau ona e aloese mai le taumafa mo le taumafataga o le afiafi ma faʻatasi ai ma isi mea gaʻo. E sili atu le faʻafefiloi ma fualaau faisua ma faʻaopopo le protein i le ituaiga iʻa, moa moa.

O le faia o araisa e faalagolago i lona eseesega. Laisi paepae - cereal, lea na faia i le faagasologa o le faamamaina ma le ulaina - ei ai le faailoga o le 65, lea e faasino i le ogatotonu o oloa. Brown rice (e le afaina, e le faʻamaina) o loʻo faʻaalia i se fua faatatau e 20 iunite le itiiti, lea e sili atu ona saogalemu mo le maʻisuka.

Rice o se faleteuoloa o vitamini o le vaega B, E, macro- ma microelements, faapea foi ma mea taua o le amino. E manaomia e tagata maʻi lenei mea mo le puipuia o faʻafitauli o le maʻisuka (polyneuropathy, retinopathy, togafiti fatuga).

O le ituaiga o Brown e sili atu ona aoga i le aofaiga o mea e manaʻomia e le tino ma i faʻamaumauga taʻitasi o le GI ma le kalori. Pau lava le leaga o lona olaga puupuu.

O le millet porridge ua manatu o se oloa ma se upusii maualuga. E mafai ona oʻo atu i le 70, lea e faalagolago i le tikeri o le tele. O le mafiafia o le pusa, o le maualuga o lona suka. Ae ui i lea, o mea aoga aoga taitasi e le itiiti ifo le lauiloa:

  • puipuiga o maʻi cardiovascular,
  • saoasaoa o le tolopoina o mea oona mai le tino,
  • o se aafiaga lelei i le nutimomoia,
  • faaitiitia le cholesterol i le toto,
  • le saoasaoa o le lipid metabolism, ona o le mafuaʻaga o le faaitiitia o le gaʻo o le gaʻo,
  • faatulagaina masani o le toto,
  • Toe faaleleia o le ate.

E faʻafefea ona aʻafia le maʻisuka i le GI?

O le faʻataʻitaʻiga e le o se faʻaauau pea ma le le suia.

O le faasinomaga o loʻo fausia mai nisi o faʻamatalaga:

  • vailaau kemisi o le oloa,
  • togafitiga o le vevela (kuka, taʻavale),
  • le tele o fibre
  • tele le fiber content.

Faataitaiga: tusiga tapaa paddy - 50 iunite, afaina ai araisa - 70 iunite.

O lenei tau aogā e aʻafia foʻi i mea e pei o:

  • tuputupu aʻe faʻaleaga,
  • vasega
  • ituaiga o meaola o ituaiga,
  • lanu.

O le aafiaga i le tino o le tino o oloa eseese e le tutusa - o le maualuga o le faasinoupu, o le sili atu o le suka o le a ulufale atu i le toto i le taimi o le gaogao ma le gau o fiva.

O se mea saogalemu saogalemu o le 0-39 iunite - o ia cereals e mafai ona faʻaaogaina i meaai e toetoe lava leai ni tapulaa.

O le fuainumera e 40-69 iunite, o lea o ia oloa e tatau ona aofia ai i meaai i totonu o se aofaiga faatapulaaina. Afai o le faailoga e 70 ma le maualuga, ona mafai lea ona faʻaaogaina ia cereals i le lisi o aso taʻitasi pe a uma ona feutagai ma se tagata tomai faapitoa.

Glycemic index of cereals

Ina ia mafai ona faia se lisi e talafeagai mo se tagata, e tatau i se tagata ona faʻatalanoa ia laulau o le GI, aua e taua le taulai atu e le gata i le vailaau o le vailaʻau-minerale, ae faʻapea foi i luga o meatotino o oloa e faʻaleleia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le maualuga o le suka e mafai ona mafua ai le hyperglycemia, ma mafua ai foi ona afaina ai totoga i totonu, ao faateleina le mamafa i luga.

Maualuga maualuga

O nei meaʻai e tatau ona faʻaaoga lelei.

O Porridge oi latou e tatau ona kuka i luga o le vai, talu ai e faʻaitiitia ai le faʻailoga, ae o le aofia ai i le lisi e mafai ona naʻo le faʻatagaga a le fomaʻi i le maea ai o suʻega talafeagai.

Lisi o meaʻai e iai faʻataʻitaʻiga GI maualuga:

White rice (poli)70
Laisi paepae paepae60
Brown rice55
Laisi faiva (lanu enaena)57
Brown rice50
Millet70
Hercules (oatmeal)55
Millet71
Manka83
Fuga73
Barley55
Buckwheat (faia)58
Buckwheat (matua)53
Buckwheat (lanumeamata)54
Bulgur45

O se tasi o ituaiga ituaiga o saito e faatatau i oloa ma se maualuga maualuga (65 iunite) e tausoga. O le tuufaatasiga o cereals, faapea foi ma fatu mai ai, e taua i se maualuga maualuga o le kopa. O lenei vaega e tatau mo le faʻatinoina o le faʻaogaina o le masukalokeletal, o loʻo mafatia mai le maʻisuka i le 90% o mataupu.

O le faʻaaogaina o lenei falaoa e mafai ai mo le puipuia lelei o le osteoporosis. O le Croup e mauʻoa i vitamini B5, lea e faʻamautuina ai le gaioiga o le tino.

E le mafai ona aofia i totonu o le faasologa i aso uma o le maʻisuka, e ui lava i le tele o meaʻai, talu ai e mafai e le faasinomaga ona tulaʻi i le 70 iunite. E sili ona lelei le faʻaaogaina o le vai masani i le faiga o kuka, e le aofia ai le faʻaopoopoga o le suka, aua nei faaopoopo le susu. Fructose poʻo le syrup sulu e tatau ona faʻaaoga e avea o se mea suamalie.

O gutu o kulima e faatatau foi i mea taumafa ma le maualuga o fuainumera, ae i le taimi e tasi, o cereal e aofia ai le tele o ituaiga vitamini ma minerale.

Lisi o meaʻai i totonu o gutu vine:

magnesiumfaaleleia atili le lagona o suauu tino i le inisalini, faaleleia atili le gaioiga o le fatu ma toto toto
uʻameafaʻaleleia le tafe o le okesene i totonu o siama ma vaʻa, e puipuia ai le atinaʻe o le anemia
zincfaʻamalosia le faʻaogaina o le tino
B vitaminie puipuia ai le atinaʻeina o faʻalavelave, faʻamalosia le faʻalavelave faʻalavelave
peta patiFaʻaleleia ma faʻasalalau le faʻaaliga

Lisi o meaʻai e mafai ona faʻaaoga i meaai e toetoe lava leai se tapulaa:

Barley35 - 55 (faʻalagolago i le auala o sauniuniga)
Rye (saito)35
Vaisisi (vao)37
Toa le faʻasusu35
Quinoa35
Amaranth35
Lentils30
Penina karite25

Faʻaauau, e tusa ma le 2-3 taimi i le vaiaso, o le faʻaaogaina o le falalelele tileti, e kuka i le vai, faʻaleleia:

  • tulaga o le popolega ma fatuga o le tino,
  • tala faʻasolopito
  • Hematopoiesis.

Faatasi ai ma se faʻaopoopoga faʻaopoopoga i le taumafataga, o le a maua ai e se tagata se faʻaleleia atili o le soifua manuia ma le faʻamautuina o le maualuga o le suka.

Faʻaopoopoga faʻaopoopo o le karite tila:

  • faamamaina le tino o mea leaga,
  • faateleina le puipuiga
  • ponaivi malosi
  • faaleleia atili o le paʻu ma mucous membranes,
  • faʻasologa o le faʻaaliga.

E tatau ona manatuaina o lenei cereal e tele ni tapulaa, o le mea lea e mafai ona aofia ai i meaʻai pe afai e le o maua i lalo nei faʻasolega:

  • afaina i le ate,
  • masani ai
  • faateleina le malosi o le manava.

E sili atu le le faʻaaogaina o karite pela mo le 'aiga o le afiafi. Ina ia faʻaleleia atili le tofo, e mafai ona e faʻaopopoina se atigi falaoa ua vevela i le falala.

E faapefea ona afaina le kuka?

E fesoasoani le kuka e faʻaititia le index. Ae ui i lea, e tatau ona faia faapitoa ile vai. Faʻaopoopoga o suka, susu, pata e le faatagaina. O le filifiliga o cereals mai fatuga atoa e saofaga ai foi i le faaitiitia o lenei faailoga; e tusa ai ma lea, o penisini paisa nai lo le falaoamata saito o le a sili atu ona aoga.

I le averesi, o le kuka lelei o le a faʻaititia le faasinoupu ile 25-30 iunite. O le isi auala e faʻaititia ai le iunite - vai inu. E mafai ona faia lenei mea i le oatmeal poʻo le falala.

O na gaʻo, ia e sili atu ma le 70% o le gaʻo, e masani lava ona gaui i le kulukose. O le mafuaaga lena, o le sili atu ona malosi o le faagasologa o lea vaeluaina, o le sili atu ma le saoasaoa o le toto toto i tagata e faateleina. E tele auala e faʻaititia ai le GI ma faʻaitiitia ai aʻafiaga mo tagata gasegase.

  • faaopoopo le 5-10 ml o fualaau faisua,
  • le faʻaogaina o fatu atoa pe leai foi.

E lelei tele le kukaina o le falaoʻo i totonu o se fafie faʻalua.

Ata vitio e uiga i le taua o le tausitusi mo le glycemic index of products:

O le mea lea, o le faʻasinomaga glycemic o se faʻaaliga sili ona taua ma taua lea e tatau ona amanaia pe a fai o se siama o le maʻisuka ua faia. E taua le faʻaaogaina o cereals i lalo ifo o le faasologa i luga o le lisi, talu ai e le mafai ona faʻatapulaaina, o le mea lea, e le faʻafitauli i le fiaai. Soo se aofia i totonu o le taumafataga o cereals mai cereals e iai se maualuga faʻamaumauga e tatau ona malilie i le fomaʻi.

Saito o le saito

O fualaau o le sana e i ai ni faailoilo mai le 40 i le 65 points. E i ai le tele o ituaiga o faʻatoʻaga o le saito e masani ona taatele i maʻi o loʻo maua i le maʻisuka ma e lauiloa mo a latou mea taua:

O le cereal lenei mai le olo o le seleselega o le tautotogo. O lona tuufaatasiga ua tumu i vitamini, amino acids, microelements e fesoasoani e faamalosia ai le puipuiga o le tino, toe faaleleia le soifua maloloina o le fatu ma toto toto, faaleleia atili le gaioiga o le totoga tutotonu. E le gata i lea, o le croup ua i ai le gafatia e faatelevave le toe faʻafouina o le paʻu ma ona mea e maua, lea e taua mo faʻafitauli o le maʻisuka.

O se ituaiga o cereal e maua mai i fatu o saito. Ona faʻamagoina ai lea i le la, vele ma nutimomoia. O lenei togafitiga e maua ai le gaʻo i le lumanai se tofo tulaga ese. O lona faasino igoa e 45.

Bulgur e mafai ona faʻaaogaina atoa. O fatu lanu enaena ma se atigi pito i luga. O lenei falaoʻo e sili atu ona tele meaʻai ma meaʻai. Ua tumu le Bulgur:

  • tocopherol,
  • B vitamini,
  • Vitamin K
  • elemene taua
  • faʻatau
  • suauu gaʻo mama
  • mea maso
  • fiber.

O le masani ona faʻaaogaina o cereals e toe faʻafoʻi ai le setete o le faʻalavelave o le tino, faʻasolosolo ai faiga faʻaleagaina, ma aʻafia ai le gaioiga o le inumaga.

O se ituaiga faapitoa o le saito ma le GI 40, e eseese i foliga ma le tele mai ituaiga eseese uma. O le sipili saito e tele lava, puipuia mai fafo ma se ata vevela e le 'aina. Faʻafetai i lenei mea, o le cereal e puipuia mai ituaiga uma o aʻafiaga leaga, e aofia ai ma le faʻavelaina o le leitio.

O se tasi o ituaiga o togafiti saito ma GI 65. O lona tuufaatasiga e taua tele mo le tele o le 'apamemea e manaʻomia mo le masani ai o le faʻaaogaina o le masukulekelet, le puipuia o le osteoporosis, faapea foi ma se tele o vitamin B5 e faʻamautuina ai le tino.

Maea uamea

O lenei ituaiga o cereal o se faleteuoloa o vitamini, amino acids ma minerale, ae tatau ona taulimaina ma le faʻaeteete tele, talu ai o le GI o le oloa e mafai ona oʻo atu i le 70. Fautuaina e aua le faʻaaogaina le susu ma le suka i le taimi o le sauniuni o le falaoa. Ua lava le kuka o le cereal i le vai ma faaopoopo i ai se vaega itiiti o le fructose, stevia poo le syrup suamalie pei o se suauu.

O gutu o laʻau e lauiloa mo lo latou tulaga maualuga o mea nei:

  • magnesium - i le tuufaatasiga ma vitamini B e faaleleia atili ai le lagona o sela i le inisalini, ei ai sona aoga aoga i le gaioiga o le fatu ma toto toto,
  • uʻamea - e puipuia ai le atinaʻeina o le anemia, faʻaleleia le saturation o sela ma le okesene,
  • zinc - e fesoasoani i le masani ai o le gaioiolosi, faʻamalosia le faagasologa o puipuiga,
  • B vitamini - toe faʻafouina le faʻaoga o le tino, o lo latou faʻaaogaina o se fua puipuia i le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka,
  • beta-carotene - faʻasalalau le galuega a le tagata suʻesuʻe, e puipuia le foliga mai o le retinopathy.

Barley porridge o se taʻitaʻi i le faʻavasegaina o meaʻai maloloina ma lelei. O le faasino igoa o le 22-30 pe afai e kuka i le vai e aunoa ma le faaopoopoina o suauu. O Porridge o loʻo aofia ai le tele o polotini ma fiber, iron, calcium, phosphorus. O nei elemene e tatau ona i ai i le taumafa i aso uma o le soifua maloloina ma se tagata maʻi.

O Barley foi o loʻo i ai mea e aofia ai i le faʻagasolo o le faʻaitiitia o le kulūkose toto. E faʻaaogaina mo le sauniuni o vasega lona lua e le mautonu ma faʻafeiloaʻi i le natura, soupeti.

Semolina, i se isi itu, ua taʻua o le taʻitaʻi i le maualalo o meaʻai i totonu o le tuufaatasiga, aʻo iai se tasi o faʻamatalaga maualuga:

  • raw groats - 60,
  • vela vevela - 70-80,
  • falaoa i le susu ma se sipuni o suka - 95.

E le fautuaina mo le faʻaaogaina i le taumafa o le maʻisuka ma tagata o loʻo taumafai e aveesea le mamafa.

Fafie

O le oloa e maua mai i le vaega o mea e maua ai fuainumera faʻamaufaʻailogaina. Gagamago - 35, falaoa mai karite karite - 50.O fatuga e le faigofie i le oloina ma le taofiofia le faatumauina o le tele o vitamini ma minerale, ma e manaomia e le tino tagata i latou i aso taitasi. O le tuufaatasiga o le masini e aofia ai:

  • calcium
  • fumela
  • Manganese
  • apamemea
  • iodine
  • suauu gaʻo mama
  • tocopherol
  • peta pati
  • B vitamini.

GI - o le a le mea

I lalo o le glycemic index of cereals and other products, o se faailoga o le aʻafiaga o mea eseese i luga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le maualuga o le faailoilo, o le saoasaoa lea o le malepelepe o gaʻo, ma, o le mea lea, o le taimi o le faateleina o le kulūkose ua faʻavave. O le maualuga o le GI e lamatia mo le maʻisuka.

O se mea maualalo maualalo ma, o le mea lea, e le afaina ai le maʻi, pe afai o le fuainumera o fuainumera o le GI e faailoa ma maualuga - sili atu ma le 70.

Faʻasaʻo ma fuafua le faʻasologa o fualaau o cereals, e le na o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, ae faʻapea foi tagata o loʻo taʻitaʻia se soifua maloloina ma tausisia se meaʻai.

E mafai ona e vaʻai Gup croup i le laulau:

FaipuleGI
Buckwheat50-65
Oatmeal (atoa)45-50
Oatmeal (paʻu)55-60
Perlovka20-30
White rice65-70
Brown rice55-60
Barley50-60
Manka80-85
Fuga70-75
Rice bran19
Muesli80
Lini35
Pea22
Couscous65
Bulgur45
Sueina40

O le faʻamatalaga faʻapitoa o cereals o se faailo taua mo le maʻisuka. O le laulau ua faaalia ai o le faʻaaogaina o le semolina ma le falaoamata sana, faʻapea foʻi le araisa paepae e le manaʻomia, talu ai o lenei oloa e maualuga lona GI.

Buckwheat aoga pe leaga

O lenei oloa e sili ona lauiloa i tagata e filifili e aveesea le mamafa pe na o le 'ai saʻo. O le oloa e maua ai le amino acids, vitamini, protein protein, antioxidants. Buckwheat o se vaega ma o le vaega autū o se tele o mea taumafa. O le vetewheat ua vela ma le vevela i le GI. I le fua o le oloa - 55, i le kuka - 40. I le taimi lava e tasi, o le a le mou atu vitamini ma minerale, ma o le faasinoupu e suia ona o le i ai o le vai i totonu o meaai.

O le vai, a leai se kuka e le mafai, fesoasoani e faʻaititia le faʻamaufaʻailoga o soʻo se cereal. Afai e te faaopoopo le susu po o se sipuni o suka, o le taunuuga o le a matua ese lava. Ona o na mea faaopoopo, o le a faʻafeiloaʻi fua o le pata i le vaega o oloa faʻateleina le GI.

Talu ai o loʻo i ai ni meaʻai e maua ai le gaʻo, ua fautuaina e mumusu e 'ai meaʻai mo le' aiga o le afiafi. E le o fautuaina foi le tuufaatasia o cereal ma isi oloa gaosi i gaʻo. O le tuʻufaʻatasiga atoatoa o le faʻailo i iʻa, moa ma fualaʻau.

O aoga o le araisa

O le fuainumera o oloa e eseese i le vasega. I le laisa paepae (fufulu ma susulu), o le GI e 65 (vaega ogatotonu), ma mo le lanu enaena (e le faʻaaogaina ma le faʻamalo) o le index o le 55 iunite. E mulimuli mai o le laisa enaena e saogalemu ma e le afaina mo tagata o loʻo mafatia i maʻi suka.

O lenei oloa e maua ai le tele o elemene ma elemene, o mea taua ole amino, vitamini E ma B. O nei mea e fesoasoani e puipuia le tuputupu aʻe o faʻafitauli o faʻamaʻi suka, aemaise lava e pei o: pathologies o le urinary system and kidneys, polyneuropathy, retinopathy.

Brown laisi i taimi e sili atu ona maloloina nai lo le paepae. E itiiti ifo kalori, ua maua i le tele o meaʻai ma, sili atu ona taua, e itiiti ifo le GI. Naʻo le toe foʻi mai o le oloa o lona ola puupuu.

O aoga o le saito

O le millet o le vaega o mea taumafa ma le maualuga o le GI index. O lenei faailoga e aʻafia i le tele o cereal - o le mafiafia o le ipu, o le maualuga o lona suka.

Ae faʻaaoga le falaoamata, a itiiti mai o taimi, ae e tatau, talu ai ona o le mea o loʻo i ai le tamaoaiga e fesoasoani ai:

  • normalization o galuega ole,
  • faamautuina o le toto maualuga,
  • faʻasologaina o le metabolism,
  • faʻavavevave le gaosiga o le gaʻo,
  • puipuia le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o le CVS,
  • faʻatalanoaina o le faʻatinoga o le tino cardiovascular,
  • sili atu le faʻalaumalie
  • fufulu le tino o toxins ma toxins.

Oatmeal ma Muesli

O le falala suamalie ua manatu o se oloa taua i luga o le laulau. O lona GI o loʻo iai i le ogatotonu o le laina, lea e le gata ina aoga, ae e saogalemu foʻi le oatmeal:

  • fuʻa aloaʻia - 40,
  • i luga o le vai - 40,
  • i le susu - 60,
  • i le susu ma se sipuni o suka - 65.

O le faʻafeiloaʻiga vave o gaʻo e le aoga, pei o le muesli (GI e 80). Talu ai, e faaopoopo atu i laumei, suka, fatu, ma fualaau mamago e mafai ona aofia ai. O loʻo i ai foi se mea e sili ona manaia e tatau ona lafoai.

Fautuaga Faapitoa

O loʻo i ai meaʻai e sili atu ma le 70% o meaʻai gaʻo i totonu o la latou tuufaatasiga, lea ei ai le meatotino o le momotu i lalo i le kulukose. O le saoasaoa o le vaeluaga, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto. E i ai metotia e mafai ai e oe ona faʻaititia le GI o le oloa ua saunia, ina ia faʻagesegese ai le vaevaega, ma faʻamautinoa ai foi mo le maʻisuka:

  • faaopoopo se sipuni ole gaʻo fualaʻau,
  • faʻaaoga grits mafiafia poʻo se tasi e le faʻamalosi i le olo,
  • aua nei faʻaaogaina meaʻai ma se faʻamaufaʻailogaina i luga ifo o le averesi i se taumafataga o aso uma,
  • faʻaaogā se masini faʻavela afi e fai ai le kuka,
  • musu e faaopoopo le suka, faʻaaoga mea sui ma suamalie masani,
  • faʻafesoʻotaʻi le falaoʻo ma palatini ma sina gaʻo tele.

O le tausisia o fautuaga a tagata tomai faapitoa o le a mafai ai ona e 'ai e le gata i meaʻai maloloina, maua uma mea e tatau ai, ae faʻamaonia foi lenei saogalemu mo le soifua maloloina.

GI Definition

O le faasinomaga igoa o oloa uma ua vaevaeina i ni ituaiga se 3, e pei o le maualalo (agai i le 39), ala (e oo i le 69) ma le maualuga (70 ma luga). I le taimi lava e tasi, o le 'aiina o meaai ma se GI e oʻo atu i le 70, o se tagata e lelei le fafagaina umi, ma o le maualuga o le suka i le tino e le tele naua. I le tulaga o le 'aiina o meaʻai ma le maualuga o le faʻaogaina o faʻamaumauga, o le tagata e vave le malosi ma afai e le faʻaaogaina le malosiaga i le taimi, ona tumau ai lea i le ituaiga o gaʻo. E le gata i lea, o ia ituaiga meaai e le oona ai le tino ma faateleina ai le toto kulukose ma le inisalini gaosiga.

E taua le iloa o tagata tausi meaʻai e fautuaina le faaopoopoina o fualaʻau, mo se faataitaiga, saito ma karite, faʻapea foi ma le keke, araisa, o le karite bela ma le oatmeal (hercules) i au meaʻai, ona e tofu i latou ma se fuainumera laitiiti. Ona o lea mea, ua umi ona latou gauai ma o le lagona o le le mautonu o le a vave ona uma. I se tulaga ese, e tatau ona maitauina le semolina ma le falaoamata sana, talu ai o la latou index index o le 60-70, o le mea lea, e tatau ona faʻaumatia i latou i le lapataiga.

I le faʻaopoopoga i penefiti o le maʻisuka, ma mo le paʻu o le mamafa, o meaʻai e aoga tele mo tagata taʻaalo i le taimi o le faʻamamaina o le tino, pe a manaʻomia le meaʻai, lea e tele naua le gaʻo gaʻo ma le maualalo o le faʻasologa o le maʻisuka ma se aofaiga itiiti o kalori.

GI groats indicators

O se vaega autū o soʻo se meaʻai o le i ai lea i le faasologa o meaʻai o le cereals i se fuainumera maualalo ma le manino, ona o cereals, lea ua saunia ai le tele o mea aoga mo le tino o le tagata.

I le taimi lava lea e tasi, e mafai ona suʻesuʻeina le faʻaogaina o igoa o ituaiga o cereals i le faʻaaogaina o lenei laulau:

E i ai le tulafono i totonu o tagata o le tele o le cereal, o le itiiti ifo lea o le GI. O le mea moni, o lenei mea moni e sili ona faʻamaoniaina, ae e tele lava ina faalagolago i le auala e fai ai le paolo ma e mafai ona e vaʻavaʻai i eseesega i le faʻamatalaga faʻapitoa i lenei laulau:

E tusa ai ma le GI o sea falaoʻo e pei o le fala, e mai i le 50 i le 60. E tusa ai ma fomaʻi, e fautuaina e faʻaaoga i aso uma e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose ma le cholesterol i le toto. O lenei aafiaga e maua ona o le tuufaatasiga o cereals, aua e tele vitamini, aemaise lava le vaega B, o elemene (calcium, iodine, iron), amino acids (lysine ma arginine) ma antioxidants. E le gata i lea, e aoga tele mo le tino e faʻaleleia ai le metabolism.

E taua le matauina o le glycemic index of boiled buatwheat, ona o le suavai o le faailoga e maualalo ma tutusa i le 40-50. I le faʻaopoopoga, i totonu o cereals uma, buckwheat o le taʻitaʻi i le numera o mea aoga aoga i lona fatuga.

E mafai ona paʻepaʻe le riki (65-70) ma enaena (55-60), ae o tagata fai meaʻai e fautuaina naʻo le ituaiga lona lua o lenei cereal ona o lona maualalo o le glycemic level ma le i ai o ni paʻu, lea o loʻo i ai le maualuga o meaʻai. E le gata i lea, o sea falaoamata e matua faamalieloto, ma e masani ona aofia ai i le taumafataga ma meaai eseese.

O le millet o se ituaiga masani o le cereal, ma o lona fuainumera glycemic, lea e amata mai i le 40 i le 60, e fuafua i le faagasologa o le faagasologa ma le tele o le vai i taimi o kuka. I le uma, o le tele o le vaiinu iina, o le GI o le a faʻaitiitia. O lenei cereal e lelei mo faʻamaʻi fatu fatu ma mo faafitauli e sili atu le mamafa. I le faaopoopo atu i nei aafiaga lelei ma se faasinoala talafeagai, o le millet porridge o loo i ai mea e faaosofia ai le tuputupu ae ma le atinaega o tamaiti.

Faatasi ai ma cereals uma, o le mea pito sili ona itiiti o le GI e iai le karite ma e tutusa ma le 20-30. O ia fuainumera o le falaoamata na faia i le vai e aunoa ma le faaopoopoina o le meli po o le suauʻu. Muamua lava, e aoga tele i le mafai e le tagata ona uumi mo se taimi uumi, ae o loʻo i ai foi le lysine, lea e avea o se sui fou mo le paʻu.

E ui i le tele o vitamini ma microelements i sana, e le mafai e tagata uma ona 'aina, ma na o ni vaega laiti. Mo lenei mafuaʻaga, e pei o se faasinomaga maualuga, aua i totonu o le sana e tutusa ma le 70 iunite. I le faʻaopoopoga, pe a fai e faʻaopoopoina le faʻataʻitaʻiga, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻalealema poʻo le kemikolo, o le GI o le a tupu atili, aua e tutusa lelei le 85% ma le popcorn e oʻo i le 85. Mo lenei mafuaʻaga, e mafai ona faʻamaunuʻu oloa gaosi, ae i ni mea laiti ae leʻo mo le maʻisuka .

O le fuainumera o le oatmeal o le 55 iunite, o le faailoga lea e talia e tusa lava pe maua i le maʻisuka.

I totonu o sea falaologa e tele mea aoga e mafai ai ona e maua le serotonin (o le hormone o le fiafia), pulea le toto suka ma faʻamalosia ai le tino atoa.

Mo lenei mafuaaga, ua faaopoopo atu i lau 'aiga e le gata i tagata maʻisuka, ae faʻapea foi i le tele o tagata soifua maloloina oe mananao e faʻamaʻoina a latou fualaau oona ma foliga.

O le tele o taimi, o nei ituaiga o meaʻai e maua:

  • Maea vave. E faia i foliga o laumei ma e ese mai i le masani o le oatmeal i le vavalalata o le vavalalata muamua ina ia mafai ai ona kuka i se mataupu o minute,
  • Toa fasia. O le falaoamata e pei o fatu saito ua faatauina atu ma sauniuniga e masani ona faia a itiiti ifo i le 20-30 minute,
  • Oatmeal. Ua faatauina atu i se tulaga atoa ma e sili ona umi e saunia (40 minute),
  • Oatmeal (Hercules). E le pei o cereals vave, latou te le faʻavaveina le gaosiga, o lea latou te kuka ai pe a ma le 20 minute.

O Muesli e masani ona aofia ai le oatmeal, nati ma fualaau mamago, ma ona o le vaega mulimuli ua latou maua ai le maualuga o le GI e 80 iunite. Mo lenei mafuaʻaga, e sili atu le suamalie nai lo le falaoa, o lea e fautuaina ai e vavaeeseina i latou mai le taumafataga. E le gata i lea, o le oatmeal i totonu e masani lava ona faʻasaina muamua i le susulu, o le mea lea e sili atu le maualuga o le kalori.

Semolina o loʻo i ai se maualuga maualuga o le maso e mafua mai i le 80 -85 lona GI. Ae ui i lea, e le o aofia ai se tele o meaʻai, e le pei o isi oloa. I le faaopoopo atu i ai, o le mea e totoe o loʻo maua i le taimi e fufulu ai le saito. Aʻo faagasolo lenei faagasologa, o loʻo totoe ai pea ni fasi fatu, o loʻo i ai semolina.

O fafie paolo, e pei o le karite bela, ua aumai mai le karite ma ua i ai se faasinoupu o le faasinoupu o le 25. E taua le matauina o se oloa maeʻa o lenei lapoa ua gaosia:

I se faaopoopoga, e ese mai le karite palesi, kariota ua na o se auala e sauniuni ai, ae e tutusa lava lona aoga ma e le faigata tele.

Ua leva ona lauiloa le taʻi vine i luga o le fiber, lea e taofia ai le fausia o gaʻo e ala i le faatonutonuina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E le gata i lea, e aofia ai pectin e puipuia ai le pala ma amata ai ona faʻaleleia le tulaga masani o le mucous membrane o le gastrointestinal tract. Ae mo le faasinomaga glycemic, o vine groats o loo i ai se faailoga o le 45.

Pe a tuufaatasia se taumafataga, e tatau i le tasi ona taulai atu i le fuainumera o meaʻai o le cereals, talu ai o le tele o faagasologa, e aofia ai le gasegase, faalagolago i ai, ma mo nisi faamai o lenei faailo o le ki.

Le aoga o le saito o le saito

Faʻamaumauga o ia oloa - O le mea sili ona aoga e aofia ai le sipelaga, arnautka, bulgur, couscous. E ui lava o nei oloa ua taʻua o meaai maualuga-calorie, o la latou taumafataga e fesoasoani i le faaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faaosofia ai le gaioiga o le gastrointestinal tract, ma le faʻafouina o le toe faʻafouina o le paʻu palapia ma mucous membranes.

  • Arnautka o le oloina o le saito o le tautotogo. O loʻo i ai le tele o microelements, amino acids ma vitamini e fesoasoani i le faʻateleina o mea puipuia o le tino, faʻamaonia le faagaioia o le tino o le tino, faʻapea foʻi ma le faʻamaoniaina o galuega a le CVS. Faʻafetai i le faʻaaogaina o mea faʻaletagata, o faʻamalologa o siama ma siakous membranes e televavevavevave, lea e matua talafeagai mo maʻi suka.
  • Aʻe le taʻavale fatu saito (ma toe faʻamago ma olo) o le a avea ma se oloa e iloa e le toʻatele - bulgur. O le fua o le cereal o le 45. O lenei oloa e aofia ai le tele o filo, mea eleʻele, tocopherol, vitamini B, carotene, mineral aoga, vitamini K ma gaʻo susu. O le taumafa o le falaoa e fesoasoani i le faʻasaʻoina o metabolic processes, faʻaleleia le faʻatinoina o le mea e gaogao ma toe faʻaleleia ai le setete o le fatugalemu.
  • GI sipela 40. O fatu o lenei cereal e tele ma puipuia e se ata vevela. O lenei oloa e sili atu ona maloloina nai lo le saito. O le fafagaina o le falaoa e fesoasoani tele i le faʻaleleia o mea puipuia o le tino, tausia o le maualuga masani o suka i totonu o le toto, faʻamaonia le faʻatinoga o le endocrin system, CCC ma le totonugalemu o le tino.
  • Faasino Upu tausoga 65. O le tuufaatasiga o cereals i se taua tele e aofia ai le kopa, lea e tatau mo le lelei o le faagaoioia o le masukalokelet, faapea foi ma le fesoasoani e taofia le atinae o le osteoporosis. O loʻo i totonu o le falaoamata ma le vaitamini B5 - fesoasoani i le faʻamautuina o le faʻaogaina o le tino.

Le fua faʻamatalaga o cereals ma le tulafono mo le sauniuniga o fua o le maʻisuka mai ia i latou

Oatamela e lelei mo le tino. O le faʻamatalaga faʻamalosi o le oat porridge o le a faʻalagolago i le auala e saunia ai le ipu. Oatmeal o se oloa taua mo le maʻisuka. O le glycemic index of porridge e tunu i le susu e 60, ma i totonu o le vai - 40. A maua le suka i le oatmeal i le susu, GI e oʻo atu i le 65. GI o faʻatoʻa faʻatoʻaga e 40.

Oatmeal e mautinoa lava o se meaʻai maloloina, ae o tagata popoto e fautuaina le lafoaia o le faʻaaogaina vave o cereals ma le granola. O ia oloa o loʻo aofia i le vaega maualuga (80). E le gata i lea, o le tuufaatasiga e masani ona mauoa i fatu, fualaau mamago ma suka, ma e le aoga atoatoa mo le maʻisuka.

Barley porridge

O le GI o le karite kariota o le ala, i totonu o gaʻo - 35, o mea e saunia-50. O le oloa e maua ai le Ca, phosphorus, vitamini B, manganese, gaʻo susu, iodine, molybdenum, copper, tocopherol, carotene.

O le taumafaina o falaolo fesoasoani i le:

  • aveese le tele o cholesterol mai le tino,
  • faaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto,
  • faateleina ai mea puipuia o le tino,
  • le faʻamautuina o le faʻaogaina o le tino.

O le oloa e mauʻoa i fiva laau, o lona uiga ua tumu le tino mo se taimi umi.

Barley porridge - soifua maloloina ma lelei

O Barley o se oloa e le afaina. Fuainumera o Suavai Faʻasaina-Suauu - O le oloa e mauoa i pulutini ma fila, Ca, phosphorus ma Fe. O Porridge foi e mauoa i mea e aofia ai le faaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O aoga o le falaoamata sana

Ua fautuaina e tagata faapitoa le togafitia o lenei oloa ma le faʻaeteete, talu ai ona o le vaega e maualuga GI (70). Ae o le kulimi sana e tatau ona i ai i le taumafataga, ona o le tamaoaiga i: vitamini, elemene, amino acids, magnesium, carotene, vitamini B, zinc.

O le mea autu o le kukaina o ipu i luga o le vai, e aunoa ma le faaopoopo o le suka.O le taumafaina o le falaoa o le a fesoasoani i le faʻafaigofieina o le galuega a le CVS, puipuia o le faʻalavelave o le anemia, faʻaleleia o le mea e gaosi ai meaʻai, faʻalauteleina o mea puipuia, toe faʻafoisia le gaioiga o NS, puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli o le suka.

I le taimi o le sauniuniga o le taumafataga, e tatau ona amanaia le faasologa o fualaau aina, ona e aafia ai le kulūkose i totonu o le toto, ma, o le mea lea, o le tulaga lautele ma le soifua manuia, ma le galuega a totoga ma gaʻo uma.

Meaʻai taumafa: mea taua

O le mea autu o le kuka lelei lea o le pulu. O le faaopoopo o le suka ma le susu i ipu e tatau ona le aofia ai.

I le faʻaitiitia o le GI o le ipu, faʻapea foʻi ma le faʻagesegese o le vaevaega, ua fautuaina:

  • faaopoopo ai gaʻo fualaʻau (sipuni),
  • tuuina atu le fiafia i meaʻai, faapea foi ma le le totogia,
  • 'alo le faʻaaogaina o meaai ma le GI maualuga,
  • faʻaaogā se masini faʻavela afi e lua mo le faia o ipu,
  • le aofia ai le suka i cereals (sui le suka i le suamalie masani).

Tuua Lau Faamatalaga