Mafuli o le maʻisuka togafitiga: 5 faʻailoga lapatai

O le maʻi suka (DM) o se tasi lea o faʻasolosolo masani o chronic somatic o le taua tele o le soifua lautele, tamaoaiga ma le lautele. O nai suʻesuʻega e faʻaalia ai le tele o le aʻafiaga o le atiaʻe o faʻafitauli o le popole i tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1 1, 6. I suʻesuʻega faʻamaʻi, o le suʻesuʻeina o maʻi popolega o loʻo faia e faʻaoga ai fua faʻataʻitaʻi, lea e leʻo manino mai ai le faʻaogaina o maʻi o loʻo fesiligia.

O le tele o galuega i totonu o le fale ma fafo e tuuto atu i le suʻesuʻega o le atuatuvale i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka 3, 9. Ae ui i lea, ua faʻamautuina o le atuatuvale e muamua i le atinaʻeina o le atuatuvale, aemaise lava i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 i le 50% o mataupu, ma le atuatuvale popole e aunoa ma le atuatuvale e maua i le 60% 2 ituaiga. O lenei mea e faamamafa ai le taua o le faailoaina o le atuatuvale o le atuatuvale, ma le iloa o le tulaga popole po o le gasegase o se maʻi afaina e puipuia ai le tele o faalavelave i mea tau faalavelave.

O le iai o le atuatuvale ma le atuatuvale e faateleina ai le lamatiaga o le atinaʻe ma le alualu i luma o faʻafitauli o le maʻisuka: maualuga maualuga o le toto, maʻi o le fatu ma le stroke, o le mafuaʻaga autu o le oti i nei maʻi. Ae ui i lea, o le faafitauli o le iloaina o le le mautonu o le maʻi i tagata mamaʻi i le maʻisuka i le amataga, e le o le foiaina.

Sini suʻesuʻega

E tusa ai ma mea na muamua atu, o le faamoemoega o lenei suʻesuʻega o le faʻamalamalamaina lea o faʻamaʻi ma mafaufauga o uiga le mautonu i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma a latou fegalegaleaiga ma falemaʻi o le faʻamaʻi o le endocrine.

Mea e fai ma suʻesuʻega

O se suʻesuʻega faʻamalosi ile mafaufau-psychopathological ma suʻesuʻega-mafaufau ma le mafaufau na faia i le 103 tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma faʻamaoniga o le atuatuvale, e 86 tamaitai (83.6%) ma le 17 tagata (16.4%), o le aofaʻi o latou tausaga e 53.8 ± 6.3 tausaga.

Na togafitia e tagata gasegase togafitiga togafitiga i vaega faapitoa o endocrinology mai le 2007 i le 2010. O le siama o le maʻisuka ituaiga 2 na faʻamaonia e tusa ai ma le taiala WHO (1999) e endocrinologists. O tagata gasegase na tuʻu maia le maliega faʻatagaina e auai i le suʻesuʻega.

O tagata maʻi o le ogatotonu, o tagata sili ona malosi mai le 44 i le 59 tausaga (72 tagata, 69.9%) na manumalo. O se faailoga maualuga o le aʻoga a le vaega suesue o tagata gasegase na maua i le maʻisuka sa maitauina (tulaga lua - 56.3%, maualuga - 12.6%), e faailoa mai ai o tagata gasegase o ni sui o se itu taua tele. E leʻi maeʻa le aʻoga maualuga ma le lua i le 32 (31.1%) o le suʻega. O le toatele o tagata gasegase ua faaipoipo (84 tagata, 81.6%), o le tulaga o le nofofua ua matauina i le 13.6%, tasi - 4.8%.

O le umi o le maʻisuka na amata mai i le 1 masina i le 29 tausaga ma e tusa ma le 10.1 ± 0.5 tausaga. O le umi o le maʻisuka e itiiti ifo nai lo le 10 tausaga sa matauina i le 54 (52.4%) maʻi, e silia ma le 10 tausaga - i le 49 (47.6%) gasegase. Puleaina e tagata gasegase i le ogaoga ma le matuia o le maʻisuka - 77 ma le 21 (74.8% ma le 20.4%) gasegase, i le faasologa. O le malosi tele o le maʻisuka sa matauina i le 5 (4.8%) tagata.

O le auala suʻesuʻe autu o le falemaʻi-mafaufau faʻapitoa. O le iloiloga o suʻesuʻega o mea na matauina na faʻatinoina e tusa ai ma tulaga faʻamaonia na faʻaaogaina i le psychiatry a Rusia. O faʻamatalaga o faʻalavelave atuatuvale na faia i le faʻaaogaina o taiala o le ICD-10. Ina ia iloilo le ogaoga o le tulaga, o le metotia o le mafaufau e faaaoga e faaaoga ai fua o Hamilton mo le iloiloina o le popole (HARS) ma le atuatuvale (HDRS-17).

O faʻamaumauga na maua na suʻeina e ala i metotia faʻafuainumera: o suʻesuʻega vavalalata na suʻesuʻeina e ala i le faʻaaogaina o le Kolmogorov-Smirnov, ma le tele o fevaevaeaʻiga i suʻesuʻega na suʻesuʻeina e ala i le faʻaogaina o le Kruskal-Wallis, faʻamaumauga a le Spearman, o le suʻesuʻeina o le eseesega o le ANOVA i se tasi auala e faʻapitoa ai le felagolagomaʻi o tagata. Na faia suʻesuʻega faʻatinoina e faʻaaoga ai le polokalama Statistica 6.0.

O tagata e iai isi vaega o le gasegase o le gasegase o le tino (o le maʻisuka e le o aʻafiaga o gasegase, maʻi pancreatic, faʻamaʻi pipisi, maʻisuka o fafine maʻitaga), faʻamaʻi pipisi o le fatu, o le gasegase faifai pea, tala faʻanatura ma le fatu, ma le tele o maʻi faʻasolosolo. faʻapea foʻi ma tagata gasegase o loʻo iai ni faʻafitauli faʻapitoa o le mafaufau e pei o le mafaufau loloto, faʻafitauli o le tino, mafaufau ma amioga amioletonu ona o le faʻaaogaina o mea faʻaletino natura, faʻalagona mafaufauga.

Sini suʻesuʻega

E tusa ai ma le faʻamaoniga autu (ICD-10), o gasegase o loʻo i ai le faʻalavelave popole-depressive disorders (F41.2) - 39.8% ma le faʻalauteleina o popolega popole (F41.1) - 32.0% puleʻaga. I le avea ai o se vaega o le faaletonu o le fetuutuunaiga, o se popolega fefiloi ma le atuatuvale (F43.22) na maitauina i le 12 (11.7%) gasegase ma isi gaioiga i le ogaoga o mafatiaga (F43.8) i le 17 (16.5%) gasegase, tulaʻi i le fesootaʻi ma faʻamaʻi ogaoga. O le maʻisuka na mafua ona o le le lava o etiopathogenetic metotia o togafitiga i lenei mataupu ua avea o se mea na tupu.

O tagata na i ai le umi o le atuatuvale i le 6 masina i le 2 tausaga (57 tagata, 55.3%) na manumalo, i le 32 (31.1%) gasegase o le umi o le faaletonu o le mafaufau e le silia le 6 masina, ma i le 14 (13.6%) - e silia ma le 2 tausaga.

Faatasi ai ma ni faailoga o le le mautonu o le atuatuvale, vaivai (vaivai, vaivaiga, faateleina le vaivai) na masani lava ona faamaumauina - 94 (91.3%) tagata gasegase, faalavelave i le moe, faigata ona momoe ("vave" insomnia), ma le moe lemu ma fafagu soo - 91 (88.3%), faateleina le le fiafia ma le le onosai - 90 (87.4%), tele le saluina - 85 (82.5%), tiga poo le le mautonu i totonu o le fatafata - 83 (80.6%), matua tiga ma le lagona osofaiga - 82 (79.6%), lagona fiafia ma se lagona o le fiafia, loto popole ma le le mafaia malolo - 82 (79.6%), faigata i le taulai atu o le gauai - 78 (75.6%) gasegase. O nei faitioga e mafai ona faʻaaogaina mo le vave faʻamautinoaina o maʻi le mautonu i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e fomaʻi lautele i totonu o se falemai.

O le maualuga o le popole i le maualuga o Hamilton i le vaega suesue o tagata gasegase na amata mai i le 11 i le 38 points, i le - 24.1 ± 0.5 points. O le maualuga o le atuatuvale i luga o le maualuga o Hamilton na amata mai i le 3 i le 34 points, o le ave o le 16.1 ± 0.5 points. O faʻamatalaga faʻamalamalamaga o faʻamaoniga na faʻaalia ai se sootaga lelei i le va o le maualuga o le popole ma le mamafa o le atuatuvale (r = 0.72, p

1. O lou hemoglobin glycated o loʻo i lalo ifo o le 7%

O lenei suʻega e fuaina le maualuga o kulukose i lou toto i le 2-3 masina mulimuli. E masani lava i tagata e leai se maʻisuka e lalo ifo i le 5.7%, ma i tagata ei ai togafitiga mai le 5.7 i le 6.4%.

Ma e ui lava atonu e te manatu o faailoga i luga atu o le 6.4% o le a faʻaleagaina ai lou soifua maloloina, oe sese. O le sini o le puleaina o suka o le maʻisuka e le o le faʻaitiitia lea i tulaga matautia. O le faaitiitia lea ia lava e aloese mai ai i le atinaʻeina o faafitauli faigata.

O le mafuaʻaga lea e talitonu ai tagata atamamai mai le Europa o Endocrinologists mo se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le fuataga mo le hemoglobin glycina e 7-7.5%.

3. I le matua, o lau togafitiga e sili atu le malosi.

I le matua, e le manaʻomia le tausiga o le maʻisuka malosi. O le mea masani, o fua faʻatatau e faasaga i le maʻisuka ua fuafuaina e puipuia ai faʻafitauli i le lumanaʻi. O lea afai o oe 80, o le tele o vailaʻau poʻo togafitiga e faʻaitiitia ai lou lamatiaga o se fatu fatuga atonu e le talafeagai. Ona o le mea moni, o le a sili atu ona e lagona lagona le lelei mai togafitiga ogaoga nai lo le puipuia o se osofaiga.

5. E te matauina faailoga o le hypoglycemia

Afai ua uma ona i ai ni faasologa o se pa'ū mataʻutia i maualuga o suka, aemaise lava le manaomia vave o togafitiga faafomaʻi, atonu o le taimi e talanoa ai ma lau fomaʻi e uiga i le filifilia tatau o tui ma vailaʻau. E naʻo se fomaʻi e mafai ona foia ia ituaiga o faafitauli, ae leai se tasi e faalavelave ia te oe e amataina se talanoaga.

Faamolemole aua nei faia ni filifiliga e uiga i lau togafitiga, e mafai ona lamatia mo lou olaga!

Sa iloa talu ai nei e saienitisi o le isi mala o lo tatou taimi, o le le lava o le moe, o se tulaga lamatia foi mo le maʻisuka ituaiga 2

O le maʻi suka ua taʻua o le faʻamaʻi pipisi o le seneturi lona luasefulu ma le tasi. I le taimi nei, e 285 miliona tagata i le lalolagi atoa o loʻo maua i le maʻisuka, ma i le 2025, e tusa ai ma faʻamatalaga o le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o le a 435 miliona ituaiga o tagata gasegase.

O fuainumera aloaia a Rusia na tuʻuina atu i lalo: 3 miliona o tatou tagata faʻaaloalo o loʻo gasegase i le maʻisuka, 2.8 o loʻo aʻafia i le maʻisuka ituaiga 2, ae o faʻamatalaga mai suʻesuʻega o le epidemiology e taʻu mai ai o le mea moni o loʻo i ai le 3-4 taimi sili atu o na tagata.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona iloiloina i auiliiliga auiliili, ona o lenei maʻi o le taunuuga o la tatou ituaiga olaga: tulaga maualalo o le tino (tagai //www.miloserdie.ru), meaai le lelei ma le mamafa tele e taitai atu i ai. Ma talu ai nei, ua iloa e saienitisi o le isi mala o lo tatou taimi, o le le lava o le moe, o se mea lamatia foi mo le maʻisuka ituaiga 2. Ae ao lei talanoa e uiga i taunuuga o se suʻesuʻega fou, sei o tatou iloa po o le a le ituaiga o faamaʻi.

Afai o le maʻisuka o le ituaiga muamua e fesootaʻi ma le le atoatoa o le inisalini, o lona uiga, o le faaitiitia o le gaosia o le hormone o le inisalini e pulou peta o le pancreas, ona tupu ai lea o le maʻisuka o le ituaiga lona lua ona o le inisalini, lea o le solia o le tali i le metabolic i le inisalini. O se tulaga lea e maua ai le tino o le tino, pe a tuʻuina atu se aofaiga o le hormone i le toto, e le mafai ona faʻaaogaina. Mauaina o se faailo sese e uiga i le le lava o le inisalini, o le pancreatic beta cells e maua ai le sili atu o le homone. E faasolosolo lava ona le atoatoa ma ua le mafai ona lava le inisalini, o le maualuga o le kulukose o le toto e tulaʻi mai ma o le hyperglycemia masani e atiina ae, lea e taua o le maʻisuka.

O le mea e leaga ai, i se taimi muamua, o faailoga o le maʻisuka e seasea ona mafua ai le atuatuvale i se tagata maʻi, e le mafai ona e gauai i ai. Afai e te matauina faailoga o loʻo lisiina i lalo, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi.

Faʻavaʻa vave. E mafua lea ona o gaioiga o loʻo galulue malosi e aveesea le sili atu o suka. Afai e tatau ona e tulaʻi i luga i le tele o taimi i le po ina ia faigofie ai oe, e mafai o le faafitauli lea.

Tele le galala. E manino lava e manaʻomia e le tino ona toe faʻatumu le malulu na leiloloa.

Paʻu mamafa mamafa. Talu ai e le ulu atu le kulukose i sela i le tele o mea manaomia, e faʻaaogaina e le tino se isi punaoa o le malosi, talepeina le maso musele, ma o le gaioiga o gaʻo e mafua ai le susunuina o calories faaopoopo.

Lagonaina o le fiaaai. E mafua ona o le taʻe i le suka o le toto. Pe a pa'ū lemu, e tuuina mai e le tino se faailo e manaʻomia ai se sapalai fou o le kulukose.

O le mucous membranes ma le paʻu paʻu e mafua mai i le faʻamalaina. E le gata i lea, o se faʻamaʻi pipisi o le paʻu e pei o le acanthosis, o le hyperpigmentation o le paʻu e mafai ona atiaʻe i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Afai o le paʻu o le ua i le ua poʻo totonu o le pito i lalo o le pouliuli, e faʻaalia ai le malosi o le inisalini, e tusa lava pe le maualuga le maualuga o le suka.

Laveʻa le faʻamālōlōina o faʻamaʻi ma tuʻimomomo. E mafua lenei mea i le mea moni o loʻo faʻaleagaina toto toto ona o maualuga maualuga o suka ma le taamilosaga o le toto, lea e mautinoa ai le faʻamaʻi manu, ua le lelei.

Agavaʻa i faʻalavelave faifai pea, aemaise lava faʻamaʻi pipisi, ona o se faʻaititia o le galuega a le tino puipuia.

O le le lava le taimi ma le le fiafia o se taunuuga o le mea moni e tatau i le tino ona faia ni taumafaiga faaopoopo e totogi ai le le atoatoa o le kulukose i totonu o siama.

Vaʻai matala. Aʻo leʻi i ai oʻu mata o liʻo, pogisa pogisa. O le suka maualuga o le toto e taitai atu ai i se suiga i foliga o mata o le mata, lea e aofia ai aafiaga le lelei. E masani lava latou te pasia pe a toe foi mai le suka i le masani.

Numera ma tingling i vae. O le faasiliga o le suka e mafua ai le neuropathy o neula o le gataifale, ae ui i lea, e pei o le tulaga o le vaaiga mamao, o le a mou ese atu faailoga ma le vave gaoioi. E taua tele lou amata togafitiga mo le maʻisuka i se taimi vave lava ina ia le toe faʻalologo le neuropathy.

E mafai faapefea e le moe ile moe ona fesoasoani i le atinaʻeina o le insulin? O se suʻesuʻega a saienitisi mai le Iunivesite o Chicago, ISA, na maua ai le leai o se moe (mataupu na moe mo na o le 4 itula i le aso) mo aso e lua e mafua ai suiga i mea nei: o laʻititi leptin ua paʻu i le 18%, ma e 28% na maua ai le maualuga o le tau. Leptin o le hormone lea e puleaina ai le malosi o le malosi ma taofia ai meaʻai, o le ghrelin o se hormone fiaai. O le mea moni, pe a faʻaitiitia le muamua ma faʻalauteleina le lua, o le fia 'ai e oʻo i lona pito ma e faigata ia te ia ona tetee atu i se isi lava mea nai lo se taumafataga o le tino poʻo le - o le mea e matua le manaʻomia - taumafataga o le afiafi. E le gata i lea, o le le lava o le moe o se tasi lea o mafuaʻaga o le manaʻoga mo lauusiusi. E le o se mea e ofo ai: o le lelava vaivai e manaʻomia ai le "suauʻu", o lona uiga, glucose, lea e na o le pau lava lea o punaoa o le malosi mo le tino sili ona faigata o le tino.

Ia Oketopa 2012, na lomia ai se suʻesuʻega fou, ma sa faia foi i le Iunivesite o Chicago Clinical Centre, na tofia e National American Institutes of Health. O loʻo faʻaalia ai le faʻaitiitia o le lagona o le inisalini na talia i le tali atu i le le lava o le taimi o le moe. E fitu mataupu na faʻaaluina le 4.5 itula i le moega mo aso e fa, ma momoe 8.5 itula mo le isi 4 aso e sosoo ai. Na maua e tagata suʻesuʻe mai i latou o loʻo auai i le suʻega o gaʻo eletise mai le vaega o loʻo i lalo ifo o le suʻega ma iloilo lo latou gauai i le inisalini. Na foliga mai ina ua mavae le 4 aso o le leai o se moe, na faaititia e le 16%. O le maualuga o le inisalini, lea na iloiloina i luga o le faavae o le suʻeina o toto i mataupu, faʻaititia e 30%. Na taʻua e Matthew Brady, o se polofesa i le Iunivesite o Chicago, o le na taʻitaʻia le suʻesuʻega, "e manaʻomia e moe le moe, ma afai latou te le lava, e le mafai ona latou taulimaina metabolic processes." ". Afai o lenei ituaiga inisalini e tumau pea, o le toto maualuga ma le cholesterol o le a taitai atu ai i le maʻisuka ma le maʻi cardiovascular.

O le suʻesuʻega e iai ona tapulaʻa: e na o le 7 mataupu o loʻo i ai, o talavou uma, soifua maloloina ma faʻamaʻavaleina, o lea e taua ai le siakiina o le aoga o faaiuga mo isi tausaga o matua ma tagata gasegase e maua i maʻi mamaʻi. Ma o le mea pito sili ona taua, e tatau ona iloa pe faʻaauau pea le faʻamalosia o le inisalini i ni faʻasalaga ogaoga i taimi moe, ae tumau e le 4 aso, e pei o le suʻega, ae o masina poʻo tausaga.

O le tele o fomaʻi e gauai atu i le liʻo mataʻutia i le faʻamaʻi o latou maʻi. Afai o le le lava o moe e taʻitaʻia ai le tino i se maʻi o le maʻisuka, fesoasoani i le mamafa o le tino ma le atinaʻeina o le insulin resistance, ona oʻo lea i le isi laasaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le a amata le amataga o le vevela: amata le susu (faateleina le urination), ma le moe o le tagata maʻi, e tatau ona ala i luga i le po ona o le masani ona fai, o le le lava o le moe e fesoasoani foi i le alualu i luma o le malosi o le inisalini.

I le auala, o tagata atamamai e talanoa i se liʻo uiga tutusa e fesootaʻi ma le faʻalavelave o le moe ona o le apnea, faʻaletonu o le manava, e masani ona faʻatasi ma le moe o se tagata matua. O le moe leaga e fesoasoani i le maua o le gaʻo, ma o le gaʻo o le tino e mafai ona mafua ai le faʻailogaina o le tumutumu pito i luga o le manava, lea e tau atu i le apeni.

I totonu o lenei tusiga //www.miloserdie.ru o loʻo faʻamatala auʻiliʻilia le uiga o le moe i totonu oo tatou olaga, o le ae maua ai foi ni fautuaga aoga i le ala e aloese ai mai le le mautonu ma sili ai le moe i le po. E taua le malamalama o le 8 itula i le aso ua na o se faailoga faʻaalia, ma mo i tatou taʻitoʻatasi o manaʻoga mo le moe e fuaina i le taimi e manaʻomia ai e le tino taʻitoʻatasi ona toe faʻafoʻisia le malosi. O le faatonu o le Center Center Disorders Center (Minnesota), Dr. Mark Mahowald, pe a fesiligia pe o le a le tele o le taimi e te moe ai, e tuuina mai se tali faigofie lava: "Afai e te ala i luga i se ala fafagu, ona le lava lea o lau moe. Afai e te lava le moe, o le a ala aʻe lau faiʻai ao le i faʻamalo le faailo. "

O le faatonu o le Seattle Medical Center mo le moe, Dr. Nathaniel Watson, o le sa auai i se suesuega a saienitisi Amerika, e talitonu o le suesuega o aafiaga le lelei o le le lava o le moe i le soifua maloloina o le tagata, aemaise lava i le atinae o le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona faaauauina pea. O le tala fiafia e faapea afai o suʻesuʻega mulimuli e faʻamaonia ai taunuʻuga na maua, ona mafai lea ona faigofie togafitiga mo le faʻamalosia o le inisalini: o le maʻi e manaʻomia ona moe atili. "O le moe e taua tele i le ola maloloina e pei o le lelei ma le faamalositino," o le talitonu lea o Dr. Watson. "Seiloga e te faia se mea faapitoa poo se meaola e suia ai le moe, pau mea e tatau ona e faia o le avea ma se togafiti faigofie ... tape le komepiuta ma vave moe. "

Tuua Lau Faamatalaga