Le masani o le toto toto i alii, tamaitai i le matua

O le talitonuga masani o le suka o le toto e faatatau i le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata. O lenei mea taua e mautinoa ai le atoatoaga o le faʻatinoina o le tino atoa. E le gata i lea, o le kulukose e talafeagai mo le gaioiga o le faiga o faiʻai, lea e le iloa ai ni analogues o le gaʻo.

O le talafaasolopito o lenei fuaitau e amata mai i le Vaitau Tutotonu. I aso na, na togafitia e fomaʻi le maualuga o le suka i le toto pe a faitio le tagata maʻi i le masani, o le fiainu ma pustules i le tino.

I le mavae ai o le tele o tausaga, sa maua ai e saienitisi, o se taunuuga o le tele o suʻesuʻega ma suesuega, o le glucose e taofiofia le matafaioi autu i le gataifale, o le mafuaʻaga lea na afua mai i le malepelepe o gaʻo.

O le a le matafaioi a le suka

Glucose, o le suka e avea ma autu autu o le malosi mo le atoatoaga o le gaioiga o gaʻo, siama, aemaise lava le faiʻai. I le taimi lena, pe a faʻaitiitia le maualuga o le suka o le toto i totonu o le tino ona o soʻo se mafuaʻaga, e aofia ai gaʻo i le galuega, lea e taumafai e lagolago le galuega o totoga. I le gasologa o le pala, o tino o le ketone ua faia, lea e mafua ai le lamatiaga i le atoatoa o le gaioiga o totoga uma ma le faila.

O se faʻataʻitaʻiga mataʻutia o lenei tulaga, o tamaiti ia i le vaitau o le faʻamaʻi o le gasegase ma vaivaiga, ma le vomiting ma le faʻavevesi e masani ona matauina. O lenei tulaga o le acetoneemal e faʻaalia ona o le mea moni o le tino talavou e maua se malosi tele o le malosi e tau ai le faʻamaʻi, ma o le mea lea o loʻo aʻafia ai gaʻo meaʻai o loʻo misi mai le gaʻo.

Glucose e ulu atu i le tino o le tagata e ala i le taumafaina o meaai. O se vaega taua o le vailaʻau o loʻo tumau pea i totonu o le ate, o le avea o se kulūkene gaʻo. I le taimi e manaʻomia ai e le tino le kulūkose, o hormones e se vailaʻau faʻasolosolo e suia ai le glycogen i le kulukose.

E faapefea ona faʻatonutonu le kulukose

Ina ia mafai ona tumau le kulūkose ma le suka i le toto, o le faʻataʻitaʻiga e pulea e se hormone pancreatic faapitoa e taʻua o le inisalini.

O le tele o itu e mafai ona aafia ai le maualuga o le toto suka:

  • Faatasi ai ma se faaitiitia o le kulūkose i totonu o sela o le pancreas, amataina le glucagon.
  • Hormones e pei o adrenaline ma norepinephrine, lea e gaosia i totonu o le eleele, faateleina le maualuga o le kulukose.
  • Glucocorticoids, o le hormone thyroid hormone e gaosia e le matala, o mea e taʻua o hormones o loʻo faia i totonu o le faiʻai ma fesoasoani i le gaosiga o le adrenaline e iai foi se aafiaga tuusao.
  • O mea tutusa e pei o mea e pei o le oona e mafai ona tutusa.

O le mea lea, o le tele o hormones e aafia ai le faateleina o le kulukose toto, ae na o le toʻatasi e mafai ona faʻaitiitia.

O le a le fua o le suka mo alii ma tamaitai

O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e le faʻalagolago i le itupa o se tagata, o le mea lea, i tamaitai ma alii, o tutusa ia faailoga.

O suʻe toto mo le suka e ave i luga o se manava gaogao, mo le sefulu itula e faʻasaina ona 'ai ma inu. E le gata i lea, o se moe atoa e manaʻomia le aso na muamua atu. O le i ai o soʻo se faʻamaʻi pipisi e mafai ona le lelei i fua o le suʻega, o lona uiga o le toto e masani ona ave mo le suka mai tagata soifua maloloina atoatoa poʻo, faʻapitoa, e taʻu mai ai le setete o le tino.

O le faitau masani o le toto toto i tagata matutua o le 3.3-5.5 mmol / lita i luga o se manava gaogao ma le 7.8 mmol / lita pe a uma se taumafataga. E tusa ai ma se isi fuataga, o le masani faatagaina o le 60-100 mg / dl.

I le toto mai se vein, o le fua anapogi e 4.0-6.1 mmol / lita. Afai o suʻega o suʻega e faʻaalia ai le maualuga o le suka i luga o se manava gaogao e oo atu i le 6.6 mmol / lita, o le a masani ona iloa e fomai vailaau. O lenei tulaga o le tino e mafua ona o le solia o le lagona ile inisalini ma e manaʻomia ai togafitiga faʻamalosi seia oʻo ina amataina le maʻi i le maʻisuka. Ina ia faʻamalamalama le faʻamaoniga, e tatau ona e pasi se suega o le toleniga o le kulukose.

Afai o le toto glucose masani i tagata e sili atu nai lo le 6.7 mmol / lita i luga o se manava gaogao, e togafitia e fomaʻi le maʻisuka. Ina ia faʻamaonia le siama, e tuʻuina atu e le tagata maʻi se suʻega faaopoopo mo le suka toto, siaki le toto mo le faʻapalepale kullukose, ma suʻega mo le hemoglobin glyc. O le maʻisuka ua maua i le glucose gaogao gaogao o le sili atu nai lo le 6.1 mmol / lita, kulukose i le taimi o le suʻega o le 11.1 mmol lita, hemoglobin glycated e sili atu ma le 5.7 pasene.

I aso nei, ina ia maua se suʻega toto mo le suka, e le tatau ona faʻafesoʻotaʻi le falemaʻi. Mo le saʻo o fua o le kulukose i le fale, o loʻo i ai ni mea faʻapitoa - kesi.

Faaaogaina o le mita i le fale

Aʻo leʻi faʻaaogaina le masini, faitau faʻasinoala i faatonuga.

  1. O le auiliiliga o loʻo faia i luga o se manava gaogao, o le mea lea, 10 itula ao leʻi oʻo i le fua, e le mafai ona e inu ma 'ai.
  2. Ua mulumuluina lima i totonu o le vai mafanafana, mulimuli ane o le ogatotonu ma le mama o tamatamailima e tapunia ma ufiufi i se tali o le ava ma se fofo.
  3. I le faʻaaogaina o se siʻilala i le itu o le tamatamailima, e tatau ona e faia se tamai puncture.
  4. O le mataua muamua o le toto ua faʻamamaina mago i se paʻu o le cotton, ma le lua o loʻo tafe i luga o se fasi siaki, lea ua tuʻu i le mita.

A maeʻa lena, ona faitau lea e le masini faamatalaga ma faʻaalia le iuga.

Suʻega Toga Toto

I le afiafi o le suʻega, e tatau ona faia se anapogi faʻataʻitaʻiga toto e maua ai iuga. A maeʻa lena, 75 g o le suka o le a soloia i le 200-300 g o le vai mafanafana ma o le mea e maua mai ai le vai inu.

E lua itula mulimuli ane, o se suʻesuʻega fou e aveesea mai le tamatamailima, ae e faasaina ona 'ai, inu, ulaula pe sologa lelei i le va o taualumaga.

O le faapalepale e manatu ua solia pe afai o le anapogi o le toto glucose e 7.8-11.1 mmol / lita. I maualuga maualuga, maua ai le maʻisuka.

O le a le faailoga o le suka i le taimi o le maitaga

I fafine maʻitaga, e maua e le tino se lagona maualuga i le inisalini, lea e fesootaʻi ma le manaʻoga e tuʻuina atu le malosi i le tina ma le tamaitiiti. Mo lenei mafuaʻaga, o le toto suka i le vaitau lenei e ono maualuga. O le fua faatatau masani e 3.8-5.8 mmol / lita i luga o se manava gaogao. I fuainumera maualuga atu, o le suʻega o le toleniga o le glucose ua faʻataʻitaʻiina mo fafine maʻitaga.

I le taimi o le maitaga, e tatau ona faia se suʻega toto, mataʻituina le tulaga o le kulukose ma faʻalogo faapitoa ile gaioiga talafeagai mai le masani.

I le 24-28 vaiaso o le maʻitaga, e mafai ona maua le malosi o le tino i le gaosia o le inisalini, lea e oʻo atu ai i le maʻisuka ituaiga.

A uma le fanau mai o se tamaititi, e mafai lava ona tupu lenei mea, ae peitaʻi, i nisi tulaga, afai e le amanaiaina, e atiina ae i le maʻisuka ituaiga 2. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o tina maʻitaga, o le numera o tino o le ketone i le toto e faateleina ma le faʻaititia o le amino acids.

Ina ia taofia le atiina ae o le faamai, e tatau ona ave uma suega ua faatonuina e le fomai. Ole mataala tatau e tatau ona faʻaalia pe afai o se fafine maʻitaga ua mamafa pe o loʻo i ai le maʻisuka i aiga.

I le taimi o le maʻitaga masani, o le gaosiga o le inisalini e faʻateleina i le faaiuga o le lona lua ma le tolu piliona, lea e fesoasoani i le tina ma le pepe e faatumauina le maualuga o latou suka i le toto. I se tulaga aoao, o faailoga i le taimi o le maitaga e mafai foi ona suia pe afai o se fafine e matua atu nai lo le 30 tausaga poʻo se tamaitai ua vave ona maua le mamafa.

O faʻamaoniga autu e faailoa ai le ono afaina o se fafine maʻitaga ile atiaʻe o le maʻisuka e mafai ona iloa:

  • Faateleina le manaʻo
  • Faʻamatalaga faifaipea o le faʻaoga,
  • O se fafine e fia inu pea
  • O se fafine maʻitaga ei ai le toto maualuga.

Le faʻamalamalamaina o le siama, o le toto ma le urine suʻega ua tuʻuina mai.

Mo le puipuia o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, e tatau i se fafine ona mataʻituina ma le faaeteete ana meaʻai. E tatau ona vavaeeseina mai le taumafa meaʻai uma e aofia ai gaʻo i le tele o mea - mea e faʻafiafia ai, meaʻai gaʻo, susu ma suasusu, kuka, pailani, sukalati ma asikulimi, mo nei mea uma o loʻo i ai se laulau faʻatau meaai e fesoasoani i le tuufaatasia o le taumafataga.

E le gata i lea, o se taʻele masani e malulu poʻo se vaeluaga o le vai, ma le faʻamalositino faaletino e saofagā i le faʻaititia o le faʻatinoga.

O le a le masani a le suka i tamaiti

O se vaega o le tino o le tamaititi o le maualalo o le maualuga o le toto toto e oʻo atu i le lua tausaga. I tamaiti ei lalo ifo o le 12 masina le matutua, o le toto toto e masani lava 2.8-4.4 mmol / lita, e oʻo atu i le lima tausaga, 3.3-5.0 mmol / lita ua manatu e masani. I se tausaga matua, o faailoga e tutusa ma tagata matutua.

E manaʻomia se suʻega ole toleniga ole kulukose pe a faʻalautele le anapogi a le tamaitiiti i le 6.1 mmol / lita.

O le faʻamaʻi e mafai ona atinaʻe i tamaiti i soo se tausaga. E masani lava, o mea e manaʻomia muamua mo le maʻi e aliali mai i le taimi o le tuputupu aʻe ola, pe a 6-10 tausaga o le tamaitiiti, faʻapea foʻi i le talavou. O mafuaʻaga o le faʻaalia o le faʻamaʻi i le tino o le tino e le o malamalama lelei i nei vailaʻau, ae o le faʻaaliga o le maʻisuka e tatau ona suʻesuʻeina.

E masani lava, o le maʻisuka e mafai ona maua i tamaiti oe na iai ni faʻamaʻi pipisi, o le mafuaaga lea e matua taua ai. O le le lelei o meaai paleni e mafai ona mafua ai le faateleina o le kulukose o le toto pe ai ai le meaai a le tamaititi i le tele o meaʻai, ma e le lava le gaʻo ma le porotini. O lenei mea e mafua ai le le atoatoa o le tino i le tino.

E taua le manatua o le maʻisuka e mafai ona maua mai matua poʻo aiga. Afai e maua e matua uma le faʻamaʻi, o le aʻafiaga o le atiaʻeina o le maʻi i le tamaititi e 30 pasene, pe a maua e se tasi le maʻisuka, 10 pasene.

Afai e maua se tasi o le masaga i le maʻisuka, o le tamaitiiti lona lua o loʻo lamatia foi, ma e iai se lamatiaga o le 50 pasene.

O le malosi malosi faaletino, popolega faalemafaufau ma mea e manaʻomia muamua mo le matua tele o se tamaititi e mafai foi ona avea ma mafuaaga o le maʻisuka.

O le a le kulukose?

Glucose o se gaosiga faigofie e maua mai ai meaai. I le taimi o se taumafataga, suka, paʻu i totonu o le isophagus, malepe i totonu o vailaau eseese, o le mea autu o le dextrose (aldohexose). Monosaccharide e manaʻomia mo sela ma ni masini mo le olaga masani.

Glycemia o se tasi lea o faailo sili ona taua o le soifua maloloina o le tino. Faʻasalaina e le insulin, se hormone pancreatic. I le le lava o le tupe, e faaopoopoina ai le sugar maualuga, lea e afaina tele ai le tulaga o totoga i totonu.

Glucose Functions:

  • e maua ai le tino o le tagata i le malosi,
  • faʻataʻitaʻiina le gataifale
  • O le avea o se mea e sili ona lelei, e lagolagoina le malosi faaletino i avega mamafa,
  • e tali atu i le tali vave a le faiʻai i tulaga e leʻi mafaufauina,
  • E faʻaaogaina e togafitia ai maʻi o le ate, faʻamaʻi pipisi ma le inu o le tino,
  • tau le tau, fesoasoani e aveese le pulu mai le mama,
  • fafagaina ai potu faiʻai
  • aveese le lagona o le fiaaai,
  • aveese le atuatuvale, faateleina le atuatuvale o le popole, faanoanoa,
  • faaleleia le faatinoga o le mafaufau ma le faaletino.

Suauu toto toto

O le masani o le toto toto i alii i le matua, e pei o tamaitai i Rusia, Belarus, Iukureini, ua fuaina i le mmol / l. Ua fuafua i le fua faatatau o le mamafa o fualaau o le hexose i le toto toto e latalata i ai. O fuainumera na maua mai i le auiliiliga o mea inu vevela ma le maualuga o le suavai, e eseese lava.

Mo le muamua, latou te 10-12% le maualuga e faʻavae i uiga o le tino o le tagata. I isi setete, o le glycemia ua faauigaina o le milligram pasene: mg% (mg / dl). Mo le suiga i mmol / l. numera o faʻasalalauga mai fafo e tatau ona faʻateleina e le 18.

Aisea e tatau ai ona e iloa le suka o le toto

O le maualuga o le suka i le toto o se tasi lea o faailoga sili ona taua e iloa ai le gaioiga o le tino. O fuainumera o le glycemia e mafai ai ona iloilo le setete o le soifua maloloina, cardiovascular, endocrine ma le popole. O tamaitai i le vaitaimi o suiga o le hormonal e tatau ona siakiina e le aunoa ia faailoilo o le dextrose.

O nai fesuiaiga laiti e mafai ona oʻo atu ai i le fomaʻi o le thyroid, faʻalavelave faʻasoesa. I le oʻo atu i le 41 tausaga, mo tamaʻitaʻi uma e lua e faʻapupulaina ai le ono mafai ona atiaʻe se "faʻamaʻi manuia". O le matua, o le tino e faaitiitia le gaosiga o le inisalini masani, ma taofi le taulimaina o suka mai fafo.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi e faʻatupulaʻia, faʻavaveina ai le gaosiga o le carbohydrate, lea e le mafai ona faʻamalolo atoatoa. O le puleaina o le kulukose e faapitoa le talafeagai mo tagata taʻitoʻatasi o loʻo mamafa tele, maua se gasegase o le gaosiga i le atinaʻeina o le glycemia, e taʻitaʻia ai se olaga ola solo.

O le a le kulukose e faalagolago i ai

O le taua o le monosaccharide o loo aofia i totonu o le tino e faalagolago tuusaʻo i:

  • Meaʻai ua faʻaumatia. O oloa e aofia ai vailaau vailaʻau, vailaʻau, meaola oona, o le tele o le gaʻo e fesoasoani i le faateleina o le maualuga o le suka. E tutusa lava le mea e mafai ona fai e uiga i mea faʻafiafia, ma le lemonade.
  • Meaʻai O le au faipese o se taumafataga maualalo e maualalo ifo nai lo le mea e tatau ai mo le gaioiga masani a le tino.
  • Taaloga, malosi gaioiga faaletino. O tagata taʻavale e faʻaalu le tele o le malosi, o le maualuga o le monosaccharide e sili atu le maualalo.
  • Soifuaga. Mo le masani masani o le aldohexose, e tatau ona e tausisi i se soifua maloloina lelei ma meaʻai talafeagai.
  • Fomai sauniuniga.

Faailoga o le Suga Sili

Faailoga o le maualuga o le dextrose:

  • matuai galala, naunau pea e inu se tele o vai,
  • faʻaoga faifaipea ma faʻamalosi,
  • vevela paʻu
  • ogaoga faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaoni,
  • se lagona o le vevela ma le vevela, e oo lava i le tau malulu,
O le fuainumera o loʻo lisiina ai faailoga autu o le maʻisuka ma le toto suka i le matua.
  • umi o faʻamalolo ma faʻamaʻi faigata e ala i le suppuration,
  • masini e le o saofaga ma masini, aemaise lava o mea autu,
  • solia o paleni eletise e fesootai ma le leiloa o se aofaiga tele o mea oona e le tino,
  • vae
  • leai se malosi, moe i le mafaufau, le fiafia,
  • o se lagona malosi ma tumau o le fiaaai, maua o le mamafa,
  • paʻu papaʻe i luga o lavalava, pe a maeʻa,
  • manogi susulu o le mimi, le manogi o le acetone.

O nei faailoga e tatau ona togafitia lelei. Maitauina, i se taimi vave e mafai ai ona pasia se suʻega toto. O le maualuga o le tulaga masani o le glycemia e ala i le 3-4 taimi e mafai ona faaosofia ai le maʻi suka, lea e mafai ona oo atu ai i le oti.

Mafuaaga mo faitau maualalo

O loʻo maua i lalo le faʻamatalaga monosaccharide:

  • vevela ma le ulu
  • popole
  • vaivaiga
  • gatete i le tino
  • hyperhidrosis
  • agamalu malie
  • ogaoga fiaai
  • matala le malamalama
  • afaina, osofaiga, le fiafia, tagi, ita,
  • le mafai ona taulai atu
  • se lagona o le le mautonu i se tulaga ma se tulaga saʻo,
  • musele maso
  • savali i se miti, moe malulu, faafuasei ona paʻu ese mai le moega i se miti po o ni taumafaiga le iloa e alu ese mai ai,
  • tinisitus.

Pe a faʻaitiitia le kulūkose i le 1.1 - vave ona 'ai lole, valaʻau i se falemaʻi. O le faʻavavevave e mafai ona faʻaosooso ai i le tino o le hypoglycemic, stroke, death.

Toto toto i le matua i alii

O le masani o le suka o le toto i alii i tausaga taʻitasi o se faailo taua tele lea e mafai ai e oe ona suʻe le setete o le toto.

O le laulau i lalo o loʻo faʻaalia ai le mea sili ona lelei o le glucose e faalagolago ile tausaga.

Tausaga (tausaga)Faailoga o le hexose (mmol / l)
15 - 61 tausaga3,1-5,7
62-91 tausaga4,5-6,7
91 tausaga ma luga atu4,6-6,8

Toto toto i le matua i tamaitai

Faailoga o le masani o le glycemia, uiga o fafine, e masani lava e le eseese:

Tausaga (tausaga)Dextrose Value (mmol / L)
13 – 493,1-5,5
50-603,6-5,7
61-904,4-6,7
91 tausaga4,3-6,8

Le nofoaga o le toto sampling i luga o le tino

I totonu o le fale suesue, ua aveesea le toto e faʻaaoga ai le punouai laititi o le tamatamailima o le tamatamaʻi lima. O lenei metotia e faʻaaogaina mo le auiliiliga lautele, o le manaʻomia ia iloa le maualuga o le monosaccharide i le toto toto.

Mo le biochemistry, o loʻo faʻaaoga ai le toto toto. O le suʻega e fuafua ai le aofaʻi o enzymes, bilirubin, isi faailo faatasi ma le suka.

I le fale, o mea mo le auiliiliga e mafai ona maua mai i tauau, pulou, vae, taliga. O loʻo i ai ni nai faʻamamaga, e leʻo tiga tele pe a puno. E le mafai ona e aveesea le biomaterial mai maile ma vaega e iai veins, ponaivi, tendons.

Suauu toto

Faailoga o le suka i totonu o le tino ua faamaninoina e le suʻega toto mo le hypoglycemia. O le suʻega e faia i le faʻaaogaina o capillary or biomaterial.

O le suesuega e muamua atu i se sauniuniga faapitoa:

  • auiliiliga e tatau ona faia i le taeao, aemaise lava i luga o se manava gaogao,
  • 8-10 itula aʻo leʻi aveeseina le meaola o le biomaterial, e mafai ona inu vai e aunoa ma le kesi,
  • aua le faʻafefe komi
  • aloese mai le tumama o le tumama ma le toothpaste i le taeao,
  • aloese le ava 3 aso ao leʻi faia le suʻesuʻega,
  • aua e te inuina vailaau, ma afai e le mafai ona teena, logo i le fomaʻi e uiga ile maua.

Aʻo suʻesuʻeina mai se vein, o le maualuga o le cholesterol e tatau ona suʻeina, talu ai ona o le hypoglycemia e mafua ai le faʻavaeina o pepa cholesterol, vasoconstriction.

Biochemistry e maua ai se ata sili atu ona atoatoa o le setete o le tino o le tagata, e mafai ai ona e fuafuaina ni faaletonu o le tino. E matuā faʻamaonia mai se vein. I le auʻiliʻiliga, o le enzymes foes, bilirubin, macro-ma microelements o loʻo suʻesuʻeina. O le glucose index i le biochemistry e mafai ai ona suesue le galuega o le endocrine polokalama.

Sauniuniga mo le faʻatinoga:

  • tuu le meaai i le 10 itula,
  • e le mafai ona e inu i le taeao,
  • Aua le 'ai le gaʻo, kofe, ava malosi i le aso na muamua atu:
  • aua le ulaula pe a ma le itula e tasi ao lei faia se auiliiliga,
  • mo le tele o aso e te le faaaogaina vailaʻau oona, hormones, diuretics ma choleretics,
  • aua nei asiasi i le bathhouse, sauna seia oʻo i le 7 aso,
  • faatapulaa gaoioiga faaletino mo se vaitaimi e 3-5 aso,
  • A o lei faia le biomaterial, e tatau i se tasi ona toe malosi, toʻafilemu, faatali seʻi manava ma pulupulu faʻamaonia,
  • pe afai e tatau ai, toe faʻaleleia e tuʻuina atu ai le toto i le taimi lava e tasi ma i totonu o le fale suʻesuʻe lava ia.

Faamalamalamaina o le faapalepale

O le masani o le suka o le toto i alii ma tamaitai, e tusa ai ma le matua, ua faamaoti mai e le suega o le faapalepale o le glucose. O lona natura o loʻo i totonu o le faʻaogaina o le glucose o le tino poʻo le faʻaogaina o le tino, sosoo ai ma suʻesuʻega o le biomaterial mo le 120 minute.

O le faʻatulagaga e fuafua ai le lagona lelei o sela i le dextrose, le aofaʻi o le kulimi vavalalata i le toto toto, e faia ai se suʻesuʻega vave o le maʻisuka ituaiga 2 maʻisuka, ma mafai ai ona faʻamalamalama le tulaga o le atinaʻeina o le maʻi.

Aʻo leʻi faia le suʻega:

  • 3 aso e tausia ai se meaʻai masani. O se meaʻai maualalo-kapeti e mafai ona taʻitaʻia ai i se auiliiliga o le auiliiliga.
  • Faʻesea le faʻaaogaina o faʻamatalaga o waha, togafitiga faʻasolosolo, glucocorticosteroids.
  • Aua le inu pia i le 14 itula.
  • O le suʻega o le suʻega e le faʻalagolago i le taumafaina o mea taumafa, ae mo se faʻataʻitaʻiga sili ona saʻo, e fautuaina e faia le faʻataʻitaʻiga aʻo leʻi 'aʻai.
  • E tasi le itula ao leʻi oʻo i le aoina o meafaitino, ma i le taimi e faasa ai ona ulaula.

Tulafono mo le tauaveina o se suʻega o avega

O le suʻega o le toleniga o le kulukose e faʻatinoina i ni vaega se tolu:

  1. O le tagata maʻi e aveesea le toto mai le vein poʻo le tamatamailima aʻo lei faia le fofo, ua fuafuaina le maualuga o le hexose.
  2. 75 ml. glucose paʻu o loʻo faʻamavae i le 300 ml. vai faigofie ma avatu se vai inu i le mataupu. I tulaga tulaga ese, o le fofo o le a faʻaaogaina ma le faʻamalosi.
  3. I le afa itula uma mo le 2 itula, ua faia le biomaterial, ua fuafuaina le maualuga o le suka, ua fausia se suauu hypoglycemic.
  4. I le gasologa o le faʻagasologa, e tatau ona faʻaalia le gaioiga faaletino, e le fautuaina e na ona pepelo pe nofo.

Faʻafitauli:

  • maualuga tau
  • o le lē gafatia o le faʻatinoga i totonu o fale suʻesuʻe uma o le atunuʻu,
  • le mea sese o le taunuuga ona o le le atoatoa o le hormonal,
  • le le gafatia o le faia o se suʻesuʻega i le tulaga le faamalieina o le tagata maʻi, faʻavavevave o faʻamaʻi masani poʻo faʻamaʻi vailaʻau.

Tele taimi o le auiliiliga

O le fua o le suka o le toto i alii (e tusa ai ma le matua, o le masani o le asiasi atu i se fomaʻi o loʻo faʻatulagaina) e faʻatonuina i le taimi ole suʻega faʻalesoifua maloloina. Donate KLA, o le toto mo le suka ma le biochemistry e fautuaina i le 2 tausaga. Mai le 41-46 tausaga le matua, o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e faʻalautele. E tatau i tagata o itupa uma e lua ona faia se suʻega o le suʻeina o le toto mo le glycemia ia le itiiti ifo ile tasi i le tausaga.

Faʻasalaga e:

  • mamafa tele
  • faʻasologa o gaʻo gaʻo,
  • genetic predisposition i le maʻisuka,
  • cardiovascular disease
  • mea e le afaina,
  • faʻamaʻi pipisi masani
  • tigā, vevela tele, e tatau ona fuafua le aofaiga o le dextrose i le tino 1 taimi i le ono masina.

Afai e sili atu le maualuga o le kulukose, e faʻataʻitaʻiina se suʻega mamafa, lea e faʻailoa ai le faʻailoga 4.

O mafatiaga mai le hyperglycemia, ia le itiiti ifo i le 3 taimi i le aso (aʻo leʻi faia se inisalini tui) e tatau ona fuafua le aofaiga o le hexose i le toto toto e faʻaaoga ai se glucometer. Soʻo se 2 masina, e taua tele le faʻamaonia o faʻamaumauga ile suʻesuʻeina o fale suʻesuʻe.

Filifili faailoga o le toto mo le suka

Faʻaitiitia o tulaga taua o suʻesuʻega faʻamaʻi faʻataʻitaʻiga mo le auʻiliʻili na faia i luga o se manava gaogao mai se tamatamailima:

Faailoga (mmol / L)Tulaga le mautonu
E oo i le 3.3Hypoglycemia
3,3-5,6O le faailoga o le "tulaga masani"
E tusa ma le 6.0uluai laasaga o le hyperglycemia
6,1Maʻisuka

Faailoga i luga aʻe o le 6.8-7.1 mmol / L. - solia o le gaosiga o le carbohydrate o le ituaiga lona 2 o le inisalini, e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa i le inisalini ma le siakiina o le glycemia i aso taitasi.

O faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega o le toto i luga o se tino e leai se aoga e ese mai le capillary e 10-12%:

  • 3.6-6.2 - mea sili ona lelei o le hexose,
  • 6.4-6.9 - o se tulaga muamua ae leʻi maʻisuka. Fautuaina taumafa, vailaʻau, puleaina o suka,
  • E silia i le 7.0 le maʻisuka. E faʻamaonia e togafitiga togafitiga e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le aofaʻi o le kulukose ma tausia i totonu o tapulaa masani.

O faailoilo o auiliiliga na faia ina ua maeʻa se taumafataga e ese le ese mai mea ua tuanai. O le tulaga masani i lenei mataupu e faʻatatau mai le 3.9-7.9 mmol / l. Soo se mea sese ua avea ma faavae mo suesuega faaopoopo. O le suʻeina o le suʻeina e faʻamaonia ai le hyperglycemia, fuafua le laasaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ma fetuunai togafitiga fualaau.

Aʻo ave le toto capillary:

  • I luga o se manava gaogao:
  • o le tau sili ona lelei o le 5.4-5.5.,
  • glycemic disorder - 5.6-6.3,
  • hyperglycemia - sili atu i le 6.4.
  • A maeʻa le 120 minute:
  • tulaga masani - 7.4-7.9,
  • prediabetic state - 8-10.9,
  • maʻisuka - sili atu ma le 11.

O le taua o le mu o le toto i luga o se manava gaogao e le ese mai le ulu.

O le eseesega e mafai ona matauina pe a maeʻa le 120 minute mai le amataga o le taualumaga:

  • o le masani e 6.6,
  • solia o le faapalepale - 6.7-9.8,
  • maʻisuka - 10.0.

I le hyperglycemia, e faʻaalia i aso taʻitasi e saili ai faʻamatalaga o le suka i totonu o le tino. Mo le auʻiliʻili i le fale, ua faamoemoeina le kulupu.

O le masini e faʻataga ai oe e faʻamautinoa le mea e maua ai le suka, fetuunai le fua faʻatūina o le inisalini, faʻalagolago i faailoga:

  • taua i se manava gaogao - 5.5,
  • pe a uma le 'aiga o le taeao - 7.8,

Ole faʻateleina e tatau ona faʻamaonia e le pulega ole inisalini.

Eseesega o mita ma fua suʻesuʻega

Ole fua ole toto (mo tagata o loʻo i ai le vavae ese ile tausaga, e pei o tamaitai) e fuaina e le tagata maʻi na o ia e faʻaaoga se glucometer. O le faʻataʻitaʻiga vave o se seti o le masini, fasi o suʻega, lancet, nila. Mo le suʻesuʻega, e tatau ona e tuʻuina se fasi siaki i le mita, ma tuʻu ifo se pa'ū o le toto paʻu i luga.

O faʻamatalaga e mafai ona iloiloina pe a uma le 4 minute. O lenei metotia suʻesuʻe e fetaui lelei mo tagata o loʻo mafatia i le ituaiga o hyperglycemia e faʻalagolago i le inisalini 1 ma le 2, mo le sili ona taua o le aldoheose i le tino.

Fua o le glucometer i le 2 masina uma e tatau ona toe siakiina i suʻesuʻega suʻesuʻega. E mafua mai i le mea moni e faapea, o fuataga o le faʻataʻitaʻiga manino e mafai ona ese siʻitia mai i auiliiliga. Pe a toe manatua, o le fuainumera na tuuina atu e le masini e tatau ona vaevaeina i le 1.12.

E i ai foi laulau mo le toe faʻaaogaina o le maualuga o le dextrose i le toto toto. Glucometers e 2 ituaiga: o le masani o le suka o le a fuafuaina e le plasma (i le amataga o le aso 5.6-7.3), e ala i le toto toto (5.4-7.2).

O le taunuʻuga o le auiliiliga manino o loʻo faʻatatau:

  1. Le mea sese. O le mita ei ai le sese o fuataga e itiiti ifo i le 0.84 mmol / L. E fautuaina ina ia siakiina i lea taimi le masini. E tusa ai ma le WHO, o faʻamaoniga e saʻo lelei pe afai latou te paʻu i totonu o le +/- 20% o le tau o suʻesuʻega suʻesuʻe.
  2. Tulafono mo le faia o se suʻega toto.
  3. Mo fua, e naʻo le toto toto e tatau ona faʻaaogaina. Ma le mea lelei, e tatau ona faia se pupuʻu o tamatamailima o tamatamailima, ae e mafai ona e faʻaaogaina nofoaga e le faʻaleaganuʻu e aveese ai le biomaterial: earlobe, lima, forearm. Aua le faʻaaoga toto totoʻa.
  4. Aʻo leʻi suʻeina, fufulu lima i le fasimoli ma faʻagogo lelei. Manua malulu malulu e faʻamautinoa ai le tafe toto.
  5. Aua le fufuluina le nofoaga pupuʻu i le ava malosi, e faʻamalosi ai le paʻu. E sili ona lelei le ufiufi o le fatu.
  6. Pierce loloto. O le mataua muamua o le toto e sili atu ona lelei.
  7. O le lona lua o loʻo faʻaaoga i le laasaga o le suʻega.
  8. Faʻaaogā fasi siaki faʻataʻitaʻi. Toe faʻaaoga, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o eleelea poʻo le faʻaleagaina, e le faatagaina. O le faʻaaogaina o paʻu muta e aʻafia i se isi masini siakiina e faʻasaina.
  9. Fluctuations i meaola o le toto ma le tino o le toto.
  10. O le taunuʻuga o le suʻesuʻega e faʻatatau i le vaitau mai le taimi o sampling i lana suʻesuʻega. A faʻaaogaina le mita, e tatau ona faʻatinoina le suʻega i le taimi lava e uma ai le pupu. A maeʻa le 30-40 minute, o le suka o le a sili atu ona itiiti ona o le faʻafefeina o le toto i le toto mumu.

O mita ole glucose o aso nei ua faʻapipiʻiina e faitau ai le faitau o kulukose plasma. Pe a faʻamatalaina faʻamatalaga mo se suʻega toto, e fautuaina e faʻaaoga le laulau.

O le toto totoPlasma
2,02.25
3,03,37
4,04,47
5,05,65
6,06,74
7,07,86
8,08,97
9,010,83
10,011,24
1112,36
12,013,46
13,014,55
14,015,69
15,016,87
16,017,94
17,019,05
18,020,17
19,021,29
20,022,42
21,023,54
22,024,66

O le maualuga o le aofaʻi o le glucometer o le 33.0 - o se faʻamaoniga o le maualuga o le glycemia, e manaʻomia vave ai le togafitiga faafomaʻi. Po o le a lava le numera, o maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona mataitu ina ia le sili atu i le 8.1 le aofaiga o le hexose i le tino.

Glycemia fua e faʻaaogaina ai faʻamatalaga manino e le faia:

  • i le toto toto
  • i le toto oona
  • pe a teuina le biomaterial mo le sili atu i le 20 minute i le fale (i totonu o le fale suesue, o le suʻesuʻega e faia pe a uma le 30 minute, o se vaitaimi umi atu e maua ai se mea e le sili ona manatu maualalo),
  • i fusi toto,
  • i tagata gasegase o loʻo mafatia i faʻamaʻi pipisi, tagata maʻi o le kanesa,
  • pe'ā faʻaaoga le acid ascorbic oral (o le maualuga o le taunuuga),
  • pe a latalata le masini i punaoa o malosiaga,
  • e aunoa ma le siakiina o le masini.

Tuua Lau Faamatalaga