Faʻaauau le pancreatitis i tamaiti

O le pancreatitis o se veʻa mumusu ma le faʻaleagaina o le pancreas e fesoʻotaʻi ma le faʻafouina o enzymes pancreatic i totonu o le gland lava ma le toxemia enzymone. O le tele o le pancreatitis e sili atu ona taatele i tamaiti nai lo tagata matutua.

, , , , , , ,

O le a le mafuaʻaga o le maʻi pancreatitis i tamaiti?

O mafuaʻaga taatele o le maʻi pancreatitis i tamaiti o:

  1. iniseti (mumps, hepatitis viral, enterovirus, Coxsackie B, chickenpox, herpes, flu, pseudotuberculosis, dysentery, salmonellosis, sepsis),
  2. faʻaleagaina o le manua o le pancreatic o se taunuuga o se malosi malosi i le manava,
  3. faʻamaʻi faʻamaʻi ma le faʻateleina o le mamafa i le pancreatic ducts (papillitis, choledocholithiasis, cyst or stricture of the common bile duct, duodenostasis with reflux duodenopancreatics, obstruction of duodenostasis with oworms, opisthorchiasis, fascioliasis, clonorchiasis).
  4. togafitiga o le hepatobiliary (gallstone disease, chle cholecystitis),
  5. hypercalcemia (hyperparathyroidism poʻo hypervitaminosis D),
  6. toso (faʻamaʻi ma le taʻita, mercury, arsenic, fuluʻi) ma le faʻamaina o fualaau (azathioprine, hypothiazide, furosemide, metronidazole, tetracyclines, sulfonamides, maualuga o doses o glucocorticoids)

O le tele o taumafataga, o meaʻai falai e mafai ona na o se vaega faaopoopo e faʻaosofia ai le faʻaalia o le faʻamaʻi e uiga i le talaaga o isi mafuaʻaga. I le 25% o tamaiti e tele pancreatitis, e le mafai ona faʻamautuina le aʻoaʻoga.

Le pathogenesis o le tino pancreatitis

Pe a faʻaleagaina le tino o le tino, o le a amataina se faʻalogona mumusu, e faʻasaʻolotoina le enzymes o le lysosomal lea e faia ai le faʻamalosia o le enzymes (trypsinogen) e faʻaleagaina ai le gland. Talu ai ona o le faateleina o le toto o meaola faʻasolosolo, mea faʻalautele ma mea faʻapitoa i le microcirculatory e faʻalauteleina, e mafai ona solo.

Faailoga o le tino pancreatitis i tamaiti

I tamaiti, o le pancreatitis tele faʻapitoa e tupu.

O le faitioga autu ia te ia o le tiga o le manava:

  • malosi, tosoina, faʻatasi ma se lagona o le vaivai, faʻailoga ma le selu,
  • lisiina i le pito i luma poʻo le piko,
  • sili atu ona susulu i le itu tauagavale o le hychochorium, le itu agavale lumbar.

Vomiting e mafai, lea o nisi taimi e toe fai. O le vevela o le tino e masani pe laʻititi.

I luga o suʻesuʻega, ia maitau:

  • pallo poʻo le vaʻaia o foliga,
  • tachycardia, se uiga o le mafaufau,
  • o le manava atonu o le a fulafula, o nisi taimi e faʻaalia ai le malosi o le musika i le gala.

O faʻamaoniga lelei o le Mayo-Robson, Frenkel, Bergman ma Kalk, na faʻamoemoeina e ala i le tumau pea o tiga i le taimi o le loloto o le paʻu i le Shoffar, i pito o Mayo-Robson ma Kach. Faʻateleina le faateleina o le tiga pe a uma le palpation o le manava.

I le suʻega o le toto, atonu e itiiti le lesecytosis, neutrophilia, o nisi taimi o se laʻititi laʻititi i ALT, hypoglycemia. Hyperfermentemia (faʻalauteleina o le amylase, lipase, ma trypsin) faʻatasi ai ma le pancreatitis interstitial e agavaʻa ma puupuu.

O le gasegase matautia o le pancreatitis i tamaiti e seasea lava.

  • ogaoga tiga tiga i le itu tauagavale o se natura tumau,
  • vomiting le mautonu
  • afaina o le hemodynamic: faateia, pa'ū,
  • gasegase gaʻo gaʻo o le gaʻo oona i luga o le manava, faʻaitiitia ai i luga o foliga ma vae. E ono i ai ni mea oona, o le vevela matagi, o le mata,
  • vevela o le tino poʻo le febrile.

I luga o asiasiga tusi:

  • pulse e masani ona fai, vaivai le faʻatumuina, faʻaogaina faʻasalalauga,
  • manava afaina, vevela, faʻavalava loloto e mafua ona o le vevesi o le puipui pito i luma.

I le suʻeina o le toto - lelogocytosis neutrophilic pronoun, faateleina le ESR, thrombocytopenia. O le hyperfermentemia e masani ona faalauiloaina ma tumau.

Pancreatic necrosis e mafai ona gaosia faʻafitauli.

  • vave - teteʻi, le mafaia o le ate, faʻalavelave toe faʻalavelave, DIC, totoʻa, maʻi o le maʻisuka,
  • tuai - o le paseudocysts o le pancreatic, abscesses ma le phlegmon o le pancreas, fistulas, peritonitis.

O mafuaʻaga autu o le oti i ni faʻalavelave ogaoga o le pancreatitis matautia o le teʻi, gaʻo, purulent peritonitis.

O le a le faʻamalosia o le pancreatitis i tamaiti?

O le gasegase poʻo le chronic pancreatitis i tamaiti ao laiti, e le tupu, sei vagana ai mataupu o togafitiga faʻapitoa poʻo manua o le manava. O le pancreatitis o se faʻamaʻi o tagata matutua oe na taʻitaʻia se olaga le lelei mo le tele o tausaga: latou te leʻi 'ai lelei, faʻavalea le ava malosi, sa tele naua fualaau, na siitia sina meaʻai ma e tele meaʻai.

O le gasegase o le pancreatitis i totonu o le tamaititi o se gaioiga e le afaina e mafua mai i isi faʻalavelave faʻaleagaina i le tino. I le taimi lava e tasi, o le pancreas o se okeni maloloina ma, i le faʻaumatiaina o le mafuaaga, e mafai lava ona e faʻagaloina faafitauli i ai.

  • faʻamaʻi (faʻamaʻi, tonsillitis, pertussis, rotavirus, SARS masani) e mafai ona amata le amataga o le maʻi,
  • opisthorchiasis ma giardiasis - faʻamaʻi pipisi,
  • ave ni vailaau maʻoti, mo se faataitaiga, o vailaau malolosi,
  • mea oona
  • togafitiga faʻapitoa o le gallbladder (matua le maua)
  • ogaoga vevela tiga
  • le lelei ma le gasegase mo se taimi umi.

Faailoga o le faʻamalosi o le pancreatitis i tamaiti

E mafai e le fomaʻi ona masalomia le faʻamalosi o le pancreatitis i se tamaititi i luga o faʻavae o faʻamaoniga:

  • tiga i le pito i luga (toe tuʻu poʻo fusi),
  • le faʻaititia o le vevela o le tino (i le itumalo o 37-37.5 ° C),
  • aoao malaise
  • taoto, vili,
  • sulu lanu o lanu lanu,
  • teenaina o meaai
  • lanu samasama o le paʻu,
  • matagogo
  • o le laulaufaiva o loʻo ufiufiina i le paʻu paʻepaʻe.

O faʻafitauli matuia o le faʻamalosi o le pancreatitis i tamaiti e aliali mai i se tausaga matua. E masani ona le maua e tamaiti le malosi e faamatala manino ai le mafuaaga o le atuatuvale, e tatau i matua ona faaeteete ma afai o iai pea le tiga o le manava o le tino ma le faʻamatalaina o faʻamaoniga, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. Aʻo leʻi suʻeina ma suʻesuʻeina, e matua fautuaina lava e faʻaitiitia le aofaʻi o mea taumafa e faʻaaoga, ia mautinoa le filemu mo le maʻi. Ina ia faʻaitiitia le tiga, e mafai ona faʻaaoga le aisa i le manava.

Faʻalavelave faʻalavelave o le pancreatitis

O le gasegase o le pancreatitis i tamaiti e taua le iloa i le taimi muamua. Ma, faʻaaogaina le mafuaʻaga o le mea na tupu ma faia faiga talafeagai, o le a mafai ona aloese mai le le lelei o taunuuga mo le soifua maloloina. E masani lava, o faailoga vave o le faʻamaʻi e le amanaiaina ma mafua ai ona o le loto o le tamaitiiti. O le inflammation e avea ma masaniga ma mafua ai ni faafitauli. O aʻafiaga o pancreatitis e ogaoga, manaʻomia togafitiga ma pulea lelei taimi.

O le pancreas, faʻaopoopoga i enzymes, e maua mai ai le inisalini, pe afai e aʻafia le matagaluega o le hormone production, o loʻo aʻafia ai le maʻisuka. O le tamomate o le pancreatite e lamatia ai le tupu i le pancreatic necrosis (o le oti o pancreatic cells), pullent inflammation, mafua ai ulia o mucous membranes o le gastrointestinal tract.

O suiga faʻapitoa i totonu o le tino e faʻaosofia ai le fatuina o kesi ma tumutumu pipili. O le taunuuga o le ogaoga o le tiga ma le inupia o le mea faateʻia - o se faʻafitauli lautele o galuega a le tino. O soa masani o pancreatitis o ni ivi o le ate ma le biliary tract. Malosiaga o le toto i totonu.

Faʻamatalaga ma togafitiga

O le suʻesuʻeina ma le togafitiga o le pancreatitis faʻamalosi i tamaiti o loʻo faia e se gastroenterologist. A maea le faatalanoaga o le tagata maʻi ma matua ina ia aoina mai faamatalaga talafeagai (meaai paleni, maʻi ua tuanai, ave o vailaau, le malosi o faailoga, taimi ma le faasologa o mea e tutupu), o se tagata maʻi maʻi e suesueina. O le pallor o le paʻu ma mucous membranes, o se paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o le laulaufaiva, tachycardia, maualalo o le toto, tiga i le taimi o le palpation o le tumutumu pito i luga e avea ma faʻamaoniga o le siakiina o le pancreatitis.

A maeʻa le suʻega, suʻeina suʻesuʻega i fale suʻesuʻe:

  • iloiloga lautele o le toto ma le urine,
  • suʻeina o le toto,
  • fefaʻatauaʻiga felei
  • Faʻailoga o le vevela.

Aua nei galo o le gasegase o le pancreatitis i tamaiti o se maʻi lona lua, e muamua ona manaomia le sailia o le mafuaʻaga o le mea na tupu ma faʻaitiitia mea e faʻaosofia ai. O tamaiti e maua se faʻamaʻi e togafitiga i le falemaʻi e mataʻituina le faʻafitauli o le faamaʻi ma mataʻituina suiga o le soifua maloloina o le tagata maʻi.

O le meafaigaluega autu mo le togafitia o le pancreatitis o loo tumau pea le taumafa na fautuaina e le fomaʻi e faalagolago i le tulaga ma le faigata o le gasegase o le maʻi. O le lua po o le tolu aso e fautuaina ai e matua teena le 'ai. Ona maua ai lea o le okeni ua faaleagaina ma le filemu ma le malologa. Mo lenei mea, o le faʻaaogaina o sauniuniga enzymone ua faʻataʻitaʻiina, ua mamanuina ina ia faafaigofieina ai le faʻaaogaina o protein ma gaʻo. E taua le iloa o le faʻaaogaina umi o lenei ituaiga o vailaau e mafua ai le faʻaitiitia o le gaosiga o le sua o le pancreatic, ma ua le toe aoga le pancreas!

Mo le toomaga o le tiga, antispasmodics ma analgesics e faʻaaogaina. O le faailoga autu o le toe faʻaleleia o se faʻavaivaia pe leai foi o le tiga.

O mataupu faavae o meaʻai lelei

  1. O le mea e sili ona lamatia o le le lelei o meaai - o le tele o meaai mama, suamalie ma meaʻai (meaai anapogi) i le taumafataga.
  2. O le faʻaaogaina o meainu vevela, lea, e faaopoopo atu i le faʻateleina o le malosi o le manava, ei ai le malosiaga faʻapitoa i luga o puipui o le duodenum ma faʻaosofia ai le tuʻuina atu o mea i totonu o le pancreatic ducts, e le lelei le atagia i totonu o le tino. O se taunuuga o ia ituaiga o gaioiga, o le faʻafouina o enzymes o le a tupu e aunoa ma le oʻo atu i le mea e gata mai ai, ma o le a amataina ai le faagasologa o le tataina o le tino o se okeni maloloina.
  3. E taua foi le gauai atu i le tele o ituaiga. E le taliaina meaʻai. Ina ia aloese mai faafitauli faʻaoga, e le manaʻomia ona e faʻamalosi le tamaititi e 'ai pe a musu.
  4. O faʻalavelave faʻafuaseʻi o se fili leaga o le masani ai o le faʻaogaina o le tino.
  5. O meaʻai e valivali, faʻasao ma mea e faʻaleleia ai meaʻai, e tatau ona tuʻuese mai le taumafa a pepe i taimi uma e mafai ai.

Puipuia o le pancreatitis

Ina ia mafai ai ona puipuia le ola maloloina oa latou fanau, ia maua le agavaa ma le vave togafitiga o faamaʻi pipisi, ia faia tulafono o se olaga ola maloloina, ia mautinoa ai le taumafa lelei, ae le o le faʻaaogaina o vailaʻau, ae ia le amanaia le manaʻomia mo le faʻaaogaina, ia faia ni suʻega puipuia ma ia faʻamaonia e tusa ai ma le kalena faʻataʻitaʻi. O maʻi faʻaleagaina e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o le pancreatitis faʻamalosi e faʻamavaeina pe ua i lalo o le vaavaaiga faafomaʻi faifaipea. I faailoga muamua o le malaise i se tamaititi, saili vave togafitiga.

Faʻaauau le pancreatitis e mafai ona afaina tele ai le ola maloloina ma le lelei o le olaga o se tamaititi pe afai e te le ave faʻamaʻi le maʻi ma e le lava le gauai atu i le puipuiga. O le mea lea, e tatau i matua ma tamaiti ona aʻoaʻoina ia mataupu faavae o meaʻai lelei ma tausi lelei o latou lava tino, faʻapea foi ma iloa lelei ma togafitiga o le faʻamaʻi, pe afai e te faia pea.

Faasaoina le tusiga e faitau mulimuli ane, pe fefaʻasoaaʻi ma uo:

O a mafuaaga o le maʻi?

O lenei faʻamaʻi o se gaioiga le lelei i le faʻaogaina o meaʻai. Afai e maua se faʻamaʻi o lenei ituaiga, e aoga le i lalo o le vaavaaiga faafomai.

E oʻo mai i le taimi nei, o lenei faʻamaʻi e sili atu ona maua i tamaiti i taimi uma, e ui lava e lei matauina ia fuainumera faapena.

I aso nei, o meaai a se tamaititi e aofia ai meaai ia e tele naua togafitiga ma mea faʻaopopo.

E taua le faʻamalamalamaina o mafuaʻaga autu e mafai ai ona amataina se faʻalavelave faʻafuaseʻi o lenei faʻamaʻi:

  • Mea e le lelei - O se tasi lea o mafuaʻaga taatele. E mafai ona aofia ai se suiga tele i le taumafataga, le le lelei o le fafagaina o le tamaititi, faʻaleagaina oloa o loʻo i ai se aʻafiaga leaga ile paʻu.
  • Inisetio loʻo iai i le tino o le tamaititi e mafai ona amataina ai le amataga o le maʻi,
  • Faʻafitauli pipisio tamaiti e masani ona maʻi ma mafai ai ona tupu lenei faʻamaʻi,
  • Aveina o fualaaue pei o vailaau faʻamaʻi,
  • E mafai togafitiga faʻapitoa o fale ma faʻasalalaugae mafai ona faʻaalia e le le atoatoa i le gaioiga o le gland. Puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli e mafai ona paleni taumafa poʻo taotoga,
  • Pancreas manuae mafai ona taʻitaʻia ai i se auala e le lelei. A uma, o le faaleagaina o se okeni e mafai ona oʻo atu i le fulafula poʻo le malepe o se okeni,
  • E iai foʻi vailaʻau faʻamaʻi. Faiga sili ona matuia e mafai ona mafua ai faʻafitauli. E taua le vaʻaia o vailaau oona mai tamaiti,
  • Maʻi faʻamaʻi e mafai ona maua i luga o le ultrasound pe a tagi se tamaititi i le naʻo, vomiting ma le tiga o le manava,
  • Vitamin D i le tele o mea, e ui lava i le faʻaaogaina o lenei vaitamini i ni aofaiga tetele mo se tamaititi, e mafai ona faʻaosoosoina ai se gaioiga o le totoga o le okeni.

O togafitiga ma togafitiga e mataituina taitoatasi e le fomaʻi. O le mea moni, o le tele o faʻamaʻi o loʻo i ai faʻamaoniga tutusa ma e tatau ona faʻatautaia suʻesuʻega suʻesuʻe ma falemaʻi e faia ai se faʻamautinoaga saʻo.

Faailoga i tamaiti

O le faʻaalia o faʻamaoniga o le gasegase o le mumcreatitis e le mafai ona sologa lelei mo le pepe. E tuʻuina mai ma le fulafula o le tino o le meaʻai.

Faailoga o le pancreatitis faʻamalosi E manaʻomia e tamaiti le suʻesuʻe ma le totoa ma faʻamaonia saʻo mo togafitiga lelei.

I tamaiti, lenei o le faʻamaʻi faʻaalia o ia lava e pei ona mulimuli mai:

  • Paʻu o le tau
  • Faʻasalaga o le gasea ma atonu o le vomiting
  • Paʻu sili atu ona leaga pe a taoto
  • O le vevela e oʻo i le 38 tikeri,
  • Tigā faʻamaʻi
  • Paʻu lanu paepae i luga o le laulaufaiva,
  • Gutu gutu
  • O le popolega o le tamaititi ua afaina.

Taua! O faʻamaoniga i tamaiti laiti e le o faʻalauiloaina, o lea e tatau ai ona e mataʻituina lelei ma iloa le faʻamaʻi i le taimi.

O le pancreatitis e mafai ona maua i se pepe ona o le faifai pea ma le maualuga o le fiva. I nisi tulaga, e ono tupu le vomiting, ae o le tele lava e tupu i tamaiti e sili atu ma le tolu tausaga. Afai na maua le tamaititi i lenei faʻamaʻi, ona tatau ai lea ona vave taofi faʻamaʻi, ona togafitia lea o togafitiga lelei.

E faʻapefea ona togafitia le pancreatitis faʻamalosi?

Togafitiga o le pancreatitis faʻamalosi i fanau e tatau ona aofia ai le faʻaaogaina o fualaau. Fomaʻi e tatau ona faʻaaogaina mo togafitiga e mafai ona vaevaeina i ni vaega:

  1. Painkillers, lea e tatau ona faia i le taimi e taofi le ala o le osofaiga ma taofi le tiga.
  2. Ina ia faʻaleleia le faʻaogaina o le tino, ia tofia tapenaga o le enzyme. I lenei vaega, ua vaevaeina i ni vaega laiti. Sauniuniga e aofia ai enzymes ma aofia ai le talo. O se ituaiga fesoasoani lea, o lea e le o faʻamalamalamaina e faʻaaoga mo se taimi uumi.

Fesoasoani! Ina ia faʻaleleia le aʻafiaga o nei vailaau, e fautuaina e fomaʻi le faʻaogaina o fesoasoani e fesoasoani e faʻaititia le eletise.

O nisi matua e fiafia e faʻafesoʻotaʻi togafitiga a tagata i togafitiga, ae aua nei galo o nisi vaega e mafai ona mafua ai se faʻafitauli o le maʻi, o lea ao leʻi faʻaaogaina, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

O le jelly laititi o le togafitiga taatele mo pancreatitis i tamaiti.. E mafai ona e faʻaaogaina pe afai e le maua e le tamaititi se tali atu i le meli.

O le umi o togafitiga e tatau ona lua i le tolu masina, ona aoga ai lea ona faia sina pisi mo se aso. E fautuaina e ave i luga o le sipuniti faatolu i le aso, aua neʻi faʻaumatia vave, ae faʻamavae.

E mafai foi ona e kuka kvass fale mai celandine. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia le tolu lita o le uila po o le vai manino. Ua sasaaina le vai i totonu o se ipu, ma o le kulimi kulimi ma le suka ua faaopoopoina. Ua sasaa le mutia Celandine i totonu o se ato mafolafola ma saunia lelei i totonu o se fagu vai poo se uila. I nai aso muamua, e tatau ona oso le kvas, ma i le aso lona 10 e tatau ona amata faʻafefete.

Faamatalaga! E taua le manatuaina o le mea autu e tatau ona faia togafitiga i le falemaʻi, i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

Meaʻai lelei

Taumafa mo le faʻamaʻiina o le pancreatitis i tamaiti - O le togafitiga autu lea e tatau ona mulimuli ai matua pe a amata togafitiga. E fautuaina e le au atamamai ni nai aso talu ona maeʻa le osofaʻiga e matauina le fiaai ma le inu na o vai e leai ni vai. Ona amata lea e ala i le faailoaina atu o ni nai oloa, na o le paʻu.

O mea nei e mafai ona iloga O tulafono autu i togafitiga o pancreatitis:

  • e taua aua nei faia le galuega o le pancreas, e le aofia ai mea uma e afaina mai le meaai a pepe. O mea taumafa e kuka ma uu e tatau ona tipi ma gaosi ma ia mafanafana. O tamaiti ei lalo ifo o le tolu tausaga le matua ua fautuaina ina ia taofiofi pea meaai i le taimi o le faamagaloga,
  • manaʻomia tausisia le malosi ma le aoga o taumafa meaai filifilia. A maeʻa ona maua le tamaititi i le pancreatitis, e leai se mea e tatau ai ona fai se lisi o le a aofia ai oloa gaosi. Ua fautuaina e tagata tomai faapitoa le eseesega o le lisi autu ma aofia uma ai vitamini aoga ma minerale, aua e tatau ona tuputupu ae ma tuputupu ae le pepe. E taua le feutagai ma se fomaʻi ma filifili meaai maloloina,
  • e taua mulimuli i tulafono o meaʻai paleni, e le pei o taimi masani masani o le taeao, aoauli, 'aiga o le afiafi, ae o le 5-6 taimi i le aso. E leai se manaʻoga e faia ni gaʻo lapoa i le va o taumafataga, e manaʻomia le masani ona tuʻuina atu i le tamaititi, ae laʻitiiti i lea mea.

Afai o le tamaititi o loʻo i ai se osofaiga mataʻutia, o lona uiga e masani ona tatau ona faʻateʻa meaʻai mo ni nai aso, ma avatu vai inu vai e leai se vai. Ma, pe a malolo le tino ma toe malosi, e mafai ona aofia ai le oatmeal ma le lauti i le taumafataga, ae leai se suka.

A maeʻa ni nai aso, e mafai ona e 'aina le mea autu e le o se falaoa fou ma meaʻai susu e maualalo ifo i le pasene o mea gaʻo. Fai sinamu e aofia ai meaʻai a manu.

E tatau ona kuka le aano o le aano, pe afai o ni meaʻai, ona tatau lea ona fufulu. Fualaau faisua ma fualaau aina, ioe, e aoga mo le tino, ae a maeʻa osofaʻiga latou te manaomia le sili atu ona faʻatonuina, ae sili atu le faʻatali i se tulaga atoa.

Fesoasoani! O le lisi atoa o ipu faʻatagaina e tatau ona fuafuaina taitoatasi e le fomaʻi.

O le a le tamaititi o le pancreatitis?

O le pancreatitis o se maʻi mumusu o le pancreas. O le pancreas o se okeni o se tasi o vaega o le digestive system ma e tu i tua o le manava.

O lenei tino e maua ai le hormones inisalini ma le glucagon, lea e faʻatonutonu ai le aofaiga o suka i totonu o le tino.

Ae o le pancreas e taua foi i le gaogao. E maua mai ai enzymes talafeagai lea e fesoasoani e faʻatautaia meaʻai tatou te 'ai.

Afai e maloloina le pancreas, o le a le aoga le enzymes seia oʻo i le duodenum. Ae a oʻo ina vevela le gland, ona faʻaaogaina lea o enzymes i se taimi vave, aʻo iai pea i totonu o le okeni, ma faʻaleagaina ai le fausaga o totonu.

O gasegase pancreatic e maua ai enzymes e faʻaleagaina ma faʻauʻu ai le gaosia o enzymes fou. I le aluga o taimi, o nei faʻaleagaga mea leaga e mafai ona avea ma taimi masani.

Mafuaaga o pancreatitis i tamaiti:

  • gallstone faamaʻi. I le va o le 10% ma le 30% o tamaiti e maua i le pancreatitis e mafai ona mafatia i gallstones. O le togafitiga o lenei tulaga e mafai ona fesoasoani e toe faʻafoisia ai galuega masani,
  • polyorganic faamaʻi. E luasefulu pasene o mataupu o le maʻi pancreatitis e mafua mai i tulaga e afaina ai le tele o gaioiga poʻo le totoga o le tino, e pei o le sepsis, le hemolytic-uremic syndrome, poʻo le lupus erythematosus,
  • faamai pipisi. O faʻafitauli o le gasegase e mafai ona mafua ai le 2 - 7% o mataupu o le pancreatitis. O se maʻi le gasegase i tamaiti e maualuga maualuga le lipids poʻo le calcium i le toto:
  • faʻamaʻi. O le tele o le pancreatitis o nisi taimi e maua ai pe a maʻi le tamaititi mai se faʻamaʻi. Ae ui i lea, e faigata ona faʻatuina se sootaga tuusaʻo i le va o nei tulaga e lua. O nisi o faʻamaʻi pipisi e fesootaʻi ma pancreatitis e aofia ai le mumps, rubella, le cytomegalovirus, le faʻamaʻi pipisi o le tagata, adenovirus ma le Coxsackie virus B,
  • faʻafitauli faʻaanatura. Faʻalavelave i le fausaga o le pancreas poʻo le biliary tract e mafai ona oʻo atu ai i le pancreatitis,
  • pancreatitis e mafai ona faʻaalia e fualaau. O vailaʻau e talitonu e mafua ai le tasi kuata o mataupu o pancreatitis. E leʻo manino pe aisea e mafai ai e vailaʻau ona mafua ai le pancreatitis. O se tasi o mafuaʻaga, o tamaiti e togafitia i nei vailaʻau o loʻo i ai ni faʻafitauli faʻaopoopo poʻo ni tuutuuga e mafua ai le pancreatitis,
  • pancreatitis o nisi taimi e mafua mai i le gasegase. O le manua o le pancreatic e mafai ona mafua ai le maʻi pancreatitis. E ono mafai ona faʻaleagaina mea tau faʻalavelave i se faʻalavelave tau taavale, i taimi o taʻaloga, i le tautoulu, poʻo le faʻaleagaina o tamaiti,
  • O le pancreatitis o le faʻatoʻateleina, o lona uiga na tuʻuina atu e se tasi poʻo matua uma e toʻalua. E mafua lenei mea ona o le cystic fibrosis, o le gafa o loʻo maua i le tama, ae le o matua,
  • mulimuli ane, o loʻo i ai se numera tele o mataupu o pancreatitis pe a le iloa le mafuaʻaga. O lenei mea ua taʻua o le pancreatitis.

Lapatai pancreatiti

O le tino o le pancreatitis o se mumū mataʻutia e tumau mo se taimi puupuu. O le gasegase o le faʻamaʻi - mai i le le toʻa faʻavaivaia i maʻi ogaoga, ma le lamatiaga o le ola. O le tele o tamaiti ei ai se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi e toe faʻafouina pe a uma ona mauaina le togafitiga talafeagai. I tulaga ogaoga, o le tino gasegase e mafua ai le tafe toto i totonu o le okeni, faaleagaina matuia o le tino, siama ma le fausia o kesi. O le tele o le pancreatitis e mafua ai le faaleagaina o isi totoga taua (fatu, mama, gaʻo).

I se tulaga e le masani ai, o osofaʻiga faifai pea o le tino pancreatitis o le a taitai atu ai i se tulaga masani o le faamai, lea o le a mafua ai le faaleagaina tumau i le pancreas.

O le tele o le pancreatitis i tamaiti e masani ona vave pasi, i totonu o le vaiaso. Ae e taua le vaʻaia vave o faailoga ma faʻatalanoa se fomaʻi e faʻaitiitia le ono aʻafiaga o faʻafitauli.

O le mea sili ona taatele o le maʻi pancreatitis o le tiga tele i le pito i luga. O lenei tiga e masani lava sili atu ona ogaoga nai lo le colic masani. E mafai ona tumau, faʻavalea, leaga pe'ā uma ona 'ai. I le taimi lava e tasi, e faigata mo le tamaititi ona i ai i se tulaga saʻo.

Isi faailoga o pancreatitis i tamaiti:

  • fulafula, manava maaleale
  • o le tiga o loʻo i tua
  • taʻavale
  • vili
  • leai se manaʻo
  • maualuga le vevela
  • fatu palpitations.

Togafitiga o le tino pancreatitis i tamaiti

O le togafitiga o pancreatitis i tamaiti o se lagolago faʻapitoa. E leai se togafitiga faʻapitoa poʻo togafitiga e mafai ona fesoasoani i le toe faʻafouina o le tino. Tamaiti e mafatia i le tiga o le manava o le tino e mafai ona tuʻuina atu i ai se faʻailoga. O le inu ma le vili e togafitia i fualaau faasaina.

Afai e le mafai e le tamaititi ona 'ai, ona e iai lona tiga, leʻo ma le vomiting, e le fafagaina o ia, ae tuʻuina mai le vai e ala i se vein e aloese ai mai le faʻamalolo.

E mafai ona amata ona 'ai le pepe pe a ia lagona le fiaai ma ua sauni e' ai meaai. E tusa ai ma meaʻai, o se taumafa masani e ofoina atu mai i meaai amata, mai i ni meaʻai suamalie manino i meaai masani.

O le filifiliga e fuafua i le malosi o le tulaga o le tama ma le mea e sili ona fiafia i ai le fomaʻi. O le pepe, e pei o se tulafono, e maua ai le soifua maloloina i le aso muamua pe lua pe a maeʻa le osofaia o le tino pancreatiti.

E tupu e sili atu le ogaoga poʻo le faʻamalosia o faailoga mo se taimi umi atu. I lenei tulaga, o le tamaititi o le a tuʻuina atu meaʻai e ala i se pusa e puipuia ai le galala ma faʻaleleia le toe faʻaleleia.

Faʻailoga pancreatite

O le pancreatitis faʻafuaseʻi i tamaiti o se afaina foi o le pancreas. E le gata i le faʻaleagaina e tupu i le maʻi pancreatitis i le taimi, o le mumusu i nisi o tamaiti e sili atu ona faigofie ma e mafua ai le faaleagaina tumau i le fausaga ma le gaioiga o le pancreas. O aʻafiaga faʻale-aganuʻu ma le siosiomaga e mafai ona aʻafia mo le faʻafitauli i pancreatitis.

O le tulaga o le faʻamaʻi e tumau pea mo se taimi umi ma faʻaumatia le fausaga o le pancreas. Mo se faʻataʻitaʻiga, atonu o le a le toe mafai ona maua le inisalini. O se taunuuga, o le tamaititi e atiina ae le glucose o le le faapalepale. O le pancreatitis taimi foi e tau atu ai i le paʻu o le mamafa ona o le le lelei o le 'aina.

  • E masani lava ona iloa e tamaiti faailoga ma faailoga e tutusa ma mea na mafua mai i le pancreatite. O lenei mea o se tiga o le manava o le tino, o le leaga pe a uma ona 'ai, o le a toe fai ma toe fai,
  • O le isi faailoga masani o le paʻu mamafa. O se tasi o mafuaaga e le mafai e le tamaititi ona 'ai. I nisi tulaga, o tamaiti e aloese mai meaʻai aua e sili atu ona aʻafia ai faʻamaʻi tiga. O nisi taimi o le pancreatitis e mafai ona mafua ai se faʻaitiitia o le fia 'ai, lea e oʻo atu ai i le paʻu mamafa.

O isi faʻamaoniga o se foliga masani o le maʻi aofia ai:

  • taʻavale
  • vulu (vomiting atonu e samasama, lanumeamata pe enaena ona o le eleelea),
  • manava manava ma ogaoga gaʻo,
  • afaina o mea e teu ai,
  • samasama lanu paʻu
  • ei ai le tiga i le pito i tua poʻo le tauagavale tauagavale.

Mafuaaga o le faamai

O le pancreatitis i le tamaititi e atiina ae ona o aʻafiaga leaga o ona lava enzymes i luga o le pancreas. O le okeni e amata ona eli, lavalava, ala, ma ipu ua faaleagaina.

Faʻasologa e mafai ona mafua ai mafuaʻaga:

  • malformations faaletonu o le faʻaogaina o meaʻai,
  • faʻamaʻi faʻamaʻi lemu
  • mea e le talafeagai, e le talafeagai ma le faʻamaonia (o le faʻaauau pea i le taumafa o sugary, fatty, food fast, drinks carbonated and other food fries),
  • meaʻai oona,
  • maʻi o isi totoga, mo se faʻataʻitaʻiga, gallbladder ma le vavae,
  • faʻamaʻi pipisi
  • afaina i meaai po o vailaau faafomai,
  • lactose deficiency,
  • ave fualaau.

E tusa ai ma fuainumera faafomaʻi, e ui lava i le atinaʻeina o metotia faʻataʻitaʻi, i le 20% o mataupu e le mafai ona faʻatuina mafuaʻaga muamua o le maʻi.

Ituaiga o pancreatitis ma faailoga o lona faʻaaliga

Faʻalagolago i le ata o le maʻi i tamaiti, e tolu ituaiga o pancreatiti:

O faʻamaoniga ma togafitiga o nei fomaʻi o le faʻamaʻi o loʻo i ai uiga masani ma eseesega eseese. Sei o tatou tilotilo lelei.

I uluaʻi laʻasaga, o le pancreatitis e tupu ma toetoe lava leai ni faʻaʻailoga. I totonu o le vaitau, o ituaiga eseese e faʻaalia i faailoga faʻapitoa, e eseese i le malosi o faʻaaliga ma le lamatiaga o taunuuga. E le tatau i matua ona faʻamaonia faʻapitoa, faʻamaonia togafitiga mo le tamaititi, e le taliaina ma matautia. Ae e manaʻomia e tagata matutua ona iloa i lalo o le a le mea e faʻalagolago i le sailia vave o le fesoasoani faafomaʻi.

E oʻo atu i le tolu tausaga, o faailoga o pancreatitis i tamaiti e le o manino mai i le matutua. Afai e laʻititi le tamaititi ma le mafai ona tautala i upu e uiga i le mea e faʻalavelave ai, e tatau ona mataala le amio a le pepe. O se uiga lelei o se manava ua fuga, o le puipui o le manava o le tino, amioga: o le tamaititi e popole, tagi, musu e ai, e le manao e taalo.

Papatreatitis faʻamaʻi ma ona faʻaʻailoga

O le pancreatitis faʻamaʻi o se ituaiga faʻapitoa o le faʻamaʻi lea e tupu mai o se tali mai o le pancreas i faʻataunuʻu o le tino i le tino. E tusa ai ma fuainumera, o lenei ituaiga o faʻamaʻi e maua tele lava i tamaiti, talu ai o le tino o le tama o loʻo faʻaalia i le faʻalauteleina o le lagona. I tamaiti e oo atu i le tausaga, o le atinaʻeina o le ituaiga o pancreatitis e mafai ona fai pe afai o le pepe e sili atu ona mamafa taumafa mo ona tausaga-gaʻo gaʻo ma iʻa, vine sua.

Faailoga o se fomaʻi tali:

  • o le tamaititi o loʻo i ai tiga e maua i le pute:
  • e masani ona tafe, fagu,
  • o le tamaititi e faitio i se lagona o le vaivai i totonu o le manava, faʻalauteleina le tele,
  • solia le nofoa.

O faʻamatalaga faʻaalia i tamaiti e tupu foi ma isi faʻamaʻi (gastritis, colitis, dysbiosis), o matua i na tulaga e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi poo se gastroenterologist. E faia e le fomaʻi se suʻesuʻega ma filifili pe faʻapefea ona togafitia le pepe.

Faʻamatalaga o le maʻi

I le tulaga o le faamatalaina o faʻamaoniga i le tamaititi, e matua manaʻomia e matua ona vaʻai i se fomaʻi mo fautuaga. Afai e aliali mai faailoga o le tino pancreatitis, valaʻau vave i se taʻavale. Ole taimi ole sailia ole fesoasoani faafomai e maua ai e fomaʻi se avanoa e faʻamalolo ai le tamaititi, ma le tuai, suiga e le mafai ona suia.

I le tali, o le a fesiligia e le fomaʻi fesili mo le aoina o se fagu, faia se suʻesuʻega, faʻapipiʻi le manava, ma auina atu o ia mo nisi suʻesuʻega ma suʻega. E masani ona faatonuina:

  • suʻeina o le toto (falemaʻi, meaola oona),
  • faʻataʻitaʻiga mo le amylase,
  • ultrasound ma le MRI o le pancreas ma le vevela o le tino,
  • radiography e faʻaaoga ai se sui soʻotaga,
  • coprogram (faʻataʻitaʻiga e iloa ai le maualuga o enzymes digestive).

E faavae i luga o faʻamatalaga na maua, ua faia se faʻamaoniga saʻo, ua atiaʻe se fuafuaga mo togafitiga taʻitasi.

Togafitiga algorithm

Pancreatitis o se faʻamaʻi e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa. I le avea ai o se tulafono, e aofia ai vaega e fa.

  1. O le tagata gasegase ua faatonuina le moe, o le matelaina ua faʻamaonia i aso muamua o le vevela, ua faatagaina e inu naʻo le vai mafanafana, e le o faʻamalosi (faʻafefe meaai). A maeʻa le anapogi, faʻatagaina le soifua maloloina. Meaʻai na faʻaaogaina e faʻaititia ai le pulelasi o le pancreas.
  2. Glucose ua faʻaosoosoina, isi vailaau faʻamaʻi pei ona faʻaalia.
  3. Ina ia faʻaitiitia le faʻamaʻi o le tiga, e faʻataʻitaʻiina mea tau vaʻavaʻai, faʻaaogaina le malulu i le manava.
  4. O sauniuniga a le Antisecretory ma le Enzyme ua faʻaaogaina e faʻaosofia ai le masani ai o le gaioiga.

I tulaga ogaoga, o le fomaʻi ua faatonuina le antihistamines, antibiotic and other drugs. Afai, faʻaaogaina togafitiga faʻamalosi, e le mafai ona togafitia pancreatitis i se tamaititi, o le a faia se faaiuga i le taʻavalega.

Vaega o meaʻai mo pancreatitis

I totonu o le lua vaiaso talu le osofaiga, ua fautuaina le tamaititi e mulimuli i se meaai faapitoa. A maeʻa le anapogi, o meaʻai e tatau ona faʻamalolo pe a mafai. I le popofou o le talo, buckwheat po o le oatmeal grill e kuka i luga o le vai ua faatagaina, ona faʻapipiʻiina ai lea o sipuni, meaʻai susu, fualaʻau o fualaau aina i le lisi. A maeʻa se taimi, e mafai ona faʻalauiloa atu aano o manu ma iʻa i totonu o le taumafataga.

O meaai e tatau ona fufulu pe kuka i totonu o le vai, kuka, faamanafana.E faʻatagaina e 'ai i ni vaega laiti, i le lumanaʻi, o le tamaititi o meaʻai e tumau lona vaega.

E lua vaiaso mulimuli ane, o loʻo faʻamaonia pea le soifua maloloina o le tagata maʻi (togafitiga faʻapitoa ole soifua maloloina 5), ​​lea e faʻatagaina ai le taumafa, suamalie, falai, gaʻo, ulaula, suamalie, muffins, mea inu gaʻo, oloa ma vailaʻau vailaʻau ma mea faʻaopopo.

I le tulaga o le maʻi pancreatitis i tamaiti, pe a maeʻa togafitiga i le falemaʻi, o meaʻai e tumau pea mea taumafa (i le taimi e tasi e eseese ma paleni) mo le ono masina. I le maliliega ma le fomaʻi, e faaopoopo i togafitiga autu, o togafitiga faʻaleaganuʻu e faʻaaogaina e togafitia ai le pancreatitis (faʻamaina ma le faʻamaʻi).

A maeʻa le faʻamalositino i se falemaʻi, e lesitalaina le tamaititi i le fomaʻi mo le lima tausaga. I le gasologa o nei tausaga, o le faʻamalosiina o taualumaga, massage, asiasiga i se falemaʻi ma le puipuia o falemaʻi ma vai o minerale e aoga.

Fautuaga lautele mo matua

O le mea e leaga ai, o faʻamatalaga faʻamatalaina o le pancreatitis i tamaiti e masani lava ona talanoa e uiga i uiga faʻaletonu o mātua i le taumafa a se tamaititi, ona o le matua, e 'ai mea e ofoina atu pe faʻatagaina. Tatau lelei o le tausami, faia mai i le amataga, avea ma ki mo le soifua maloloina lelei, soifua lelei, faia se vaega taua i le masani o le atinaʻeina o le tamaitiiti.

Ina ia aloese mai se faʻamaʻi matautia, e manaʻomia ona faʻaitaʻitaʻia le tamaititi mai i lona laʻititi, ae le o le tuʻuina atu o vailaau e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi, e filifili ai meaai lelei i le matua.

Afai na mātauina e mātua uluaʻi faailoga o le maʻi, e le tatau ona e tolopo e alu i le fomaʻi. O tamaiti pancreatitis e lelei ona togafitia i le taimi e sailia ai le fesoasoani faafomaʻi, tausisia le togafitiga faatonuina i lalo o tulaga o le tausisia atili o le tausami.

O le pancreatitis o se faʻalogona masani o le pancreas, lea e mafai ona avea ma ituaiga o tali a le tino i toe fetuunaiga e tutupu i totonu, e masani ona le lelei.

Ole fomaʻi o le faʻamaʻi o se gaioiga mimiti lea o se tali atu i isi maʻi mumusu i le gastrointestinal tract. I tausaga talu ai, o le tele o taimi o lenei ituaiga o pancreatitis ua faʻapupulaina ma le iloga, aemaise lava i tamaiti.

O le a matou talanoa atili pe aisea e tupu ai le pancreatitis i se tamaititi, pe faʻapefea ona togafitia saʻo ma le matautia o lenei maʻi.

O nai upu e uiga i le gasegase o le pancreatitis

Faʻaauau le pancreatitis i se tamaititi e matautia!

E pei ona taʻua i luga, o le pancreatite o se faʻafefe masani o le pancreas. I le faagasologa o le atinaʻe ma le ala o lenei faʻamaʻi, o le okeni e muta le galue masani ma, o se taunuuga, ua le saʻo le faatinoina o galuega sili ona taua mo le tino.

O le fomaʻi o le togafitiga e ese mai i isi naʻo le tupu aʻe mo se mafuaaga maʻoti, e mafua ai, ona o le isi mumū i totonu o se tasi o manoa o le tino (e masani lava ona mafua mai i le faʻaogaina o gaioiga i le gastrointestinal tract).

O le pancreatitis i soʻo se faʻavaega o se maʻi matautia ma e manatu o le tulaga sili ona taatele o le maʻi o le pancreas. O lenei faʻamaʻi e tupu tutusa i tamaiti ma tagata matutua, ae i le vaega muamua o gasegase e sili atu le malosi ma, sili atu ona taua, sili atu le matautia.

O le mea moni, o le mumunia o le pancreatic o le faʻaaogaina lelei lea o meaai ma enzymes. O le tumau pea i le okeni, o le mea mulimuli e paʻu i le uʻamea afi, ma o le taunuuga lea e amata ai ona "malosi malosi" le gland. I le leai o ni auala talafeagai, o se setete o le okeni e mafai ona mafua ai ni faafitauli matuia, ma e oo lava i le maliu o le tagata maʻi.

I le 10-20 tausaga mulimuli, o le tele o mataupu tau suʻesuʻeina ua maua i le gasegase o le pancreatitis ua matua faateleina. Fomaʻi fomaʻi e faʻaalia lenei mea i le mea moni o le aofaʻi o le paneta e tele ina 'ai le' ai o meaʻai, faʻalavelaveina le masaniga masani o le gastrointestinal tract. O le taunuuga o lenei mea e masani lava o le afaina o le pancreas.

O mafuaʻaga autū o lenei faʻamaʻi e aofia ai:

  • mea le lelei na taʻua i luga
  • afaina faʻafuaseʻi
  • togafitiga le lelei o togafitiga,
  • o le i ai o mea e mafua mai i mea na tutupu,
  • maʻi faʻasolosolo po o maʻi matuia o le gastrointestinal tract.

E taua tele le malamalama, o le tele lava o taimi, e tasi le mafuaaga e sili atu i le isi, ma o lenei mea ua matua faateleina ai le lamatiaga o le mumū. Mo le puipuia o le pancreatitis faʻamalosi i totonu o se tamaititi, ua lava lea e faʻapulaʻaina ai le tele e ono mafai ai mai foliga vaaia o mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi. E masani lava, e tatau ona amata i le faasaʻoina o meaʻai.

Faailoga o le maʻi

Faʻaauau le pancreatitis i se tamaititi

O le pancreatitis faʻamaʻi, ona o lona faʻamaoni, e mafai ona tupu na o se foliga laititi. O ona faʻafitauli, e moni lava, e mafai ona avea ma maʻi faʻasolosolo o le pancreas, ae o le pancreatitis e le faʻamalosi lava e leai.

O faʻamatalaga muamua o le faʻamaʻi e tutusa uma lava i latou i tagata matutua ma le atinaʻeina o soʻo se mumu o le pancreas. I le tele o tulaga, e faitio le tamaitiiti i:

  1. faateleina osofaʻiga o le manava, tuʻuina atu i le leai o se faʻamalosi,
  2. tiga o le manava
  3. matagogo
  4. matuai galala
  5. leai se manaʻo
  6. aoao malaise.

I le gasegase o le maʻi, o faʻamatalaga faʻamatalaina e faaopoopo i ai le le fiafia o le pepe, faʻalauteleina le le fiafia ma leai se fiafia i mea uma e tupu. I mataupu sili ona ogaoga, e le tatau i se tasi ona taofiofia le faateleina o le vevela, vevela, vomia, ulu tiga ma e oʻo lava i le leiloa o le mafaufau.

I le masani ai, o le malosi ma le susulu atu o faailoga - o le vave ona manaʻomia le faia o metotia talafeagai e togafitia ai le maʻi. A leai, o foliga vaaia o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le pancreatitis, o loʻo faʻatusalia e faʻamaʻi sili ona malosi ma masani ai faʻamaʻi o le pancreas, e le mafai ona alofia.

O faʻaaliga o pancreatitis i tamaiti o le a faʻafeiloaia e le vitio:

Fomaʻi togafitiga mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi

O le suʻeina o le toto o le a faʻaalia ai se faʻafitauli o le tino i totonu o le tino

Na sao ona taʻua i luga e mafua ona o lona tulaga patino, o le pancreatitis o le gasegase o se gasegase matautia. Talu ai ona o lenei tulaga o togafitiga, e mafai ona tatou taʻua le manaomia ma le taua o le faia muamua o fuafuaga i lona atinaʻeina.

Ina ia faʻaitiitia ai tulaga lamatia uma o faʻafitauli i le taimi o uluai faailoga o le pancreatitis i se tamaititi, e sili atu le aua le faʻavaivai ma faʻaali i le fomaʻi. Atonu e le tatau ona e aloese mai le valaauina o se falemaʻi i le fale.

Aua nei galo o le pancreatitis faʻamalosi, e pei lava o isi togafiti faʻamaʻi, e matua matautia lava, o le mea lea e taua ai le faʻataʻitaʻiina o le faʻamaʻi ma le tulaga talafeagai o le tiute tauave.

Aʻo leʻi faatulagaina le togafitiga o le mumū, ua tofia se tamaititi i se suʻega maualuga ma atoatoa. E masani lava, e aofia ai:

  • Suʻega faʻavasegaina o toto, lea e taulai faapitoa i le faitauina o sela paʻepaʻe. Faatasi ai ma soo se ituaiga o pancreatitis, o le numera o le numera e faateleina ai.
  • Iloiloina o le vaega o le tino o le tino (ultrasound), o le faavae lea mo le togafitia o faiga le lelei o le pancreas.
  • Gastroscopy, lea e fesoasoani e faʻafesoʻotai ai le tele o faʻamatalaga faʻamatalaga o le ultrasound, lea e fesoasoani i se togafitiga sili atu ma vave o se maʻi o loʻo iai.

I le avea ai o se tulafono, o faʻamatalaga faʻamaonia ua faʻamatalaina e le o se mea faaopoopo. I se tulaga e le masani ai, e mafai ona saogalemu tagata gastroenterologists, faaopoopo i se isi mea i le lisi o suega talafeagai.

O lea, seʻi tatou fai atu - ua maeʻa suʻesuʻega, ua faʻamaonia le faʻamaonia: o le a le isi mea e fai? I le masani ai, togafitia se tamaititi o loʻo mafatia i le gasegase o le pancreatitis. O le tulaga masani o togafitiga mo lenei maʻi e aofia ai:

  1. O le faʻatulagaina o se moega maʻi mo tamaiti mo le 1-2 vaiaso.
  2. Faʻasaoina o meaʻai paleni.
  3. O le mauaina i lana vaega o vailaʻau faʻapitoa e faʻamoemoe e faʻaumatia le faʻaleagaina o le gaioiga i le gland ma ona taunuuga.

O togafitiga faʻasolosolo mo le togafitia o pancreatitis faʻamalosi e matua le lava lava, aemaise lava mo tamaiti laiti.

I le tele o mataupu, o matua o pepe e matauina "o se mea ua le fiafia" i le taimi ma faafesootai vave se fomaʻi, lea e le mafai ai ona faʻaitiitia le manaʻoga mo gaioiga talafeagai.

Taumafa mo togafitiga

Faʻaaogaina o se mafuaaga o pancreatitis

Taumafa i le togafitiga o le pancreatitis reactive ma i le vaitau pe a maeʻa ona avea ma se tasi o vaega sili ona taua o togafitiga o lenei maʻi. O le mea lautele, o le taumafataga mo lenei faʻamaʻi e le o faʻamalosi ma o le tele o vaega e oʻo mai i le faʻaitiitia o meaai le lelei mai le taumafataga.

O se lisi masani o nei mea e aofia ai:

  • gaʻo ma mea vevela
  • ulaula meaʻai ma meaai falai,
  • meaʻai vave
  • sukalati
  • koko
  • vai faʻamamafa
  • ituaiga uma o gastronomic "lapisi" (mayonnaise, ketchup, kirieshki, meataalo, ma isi),
  • meainu suamalie ma isi mea taumafa e iai le maualuga o mea inu, faʻasao.

I le soloia poʻo le faʻasaina tele o le taumafaina o nei oloa e le tamaititi, e tatau i matua ona:

  1. O le tele lava o taimi, avatu le pepe pepe i meaʻai, vevela i le vevela o le potu.
  2. Auai i le mataupu faavae i le meaai a le tamaititi: 20% o le porotini, 30% gaʻo (tele o le soifua maloloina) ma le 50% o gaʻo.
  3. Fafaga faʻasolosolo i taimi masani i le va o 'aiga (sili atu - 3-4 itula).

E masani lava, o le a tatou le talanoa e uiga i le faateleina o le taumafa o fualaʻau maloloina, fualaau aina, vine ma laau. O matua o se tamaititi ei ai le malosi o le pancreatitis e tatau ona faia ni faiga e pei o se tulafono faʻamaonia, e le gata mo le vaitaimi o togafitiga, ae mo se vaitaimi umi mulimuli ane.

Togafitiga o le pancreatitis masani

O faʻataʻitaʻiga faʻaleleia e taulai i le faʻaitiitia o le tiga ma le faʻaleleia o otaota. E le mafai ona faʻamautu le faaleagaina i le pancreas, ae o le tausiga lelei o le tele o faʻamaoniga e mafai ona pulea.

E mafai ona e togafitia le pancreatitis o le tamaitiiti i auala e tolu:

Fomaʻi togafitiga

  1. Painkillers.
  2. Polokalama o le enzyme ole meaʻai (pe afai e maualalo le maualuga o le enzyme) mo le faʻaogaina masani o meaai.
  3. O vitamini suamalie o le A, D, E ma le K, ona o le faigata i le gaʻoina o gaʻo e faʻalavelaveina ai le malosi o le tino e faʻaaogaina ai nei vitamini, lea e faia ai se sao taua i le tausisia o le soifua maloloina.
  4. Inisalini (ma le atinaʻe o le maʻisuka).
  5. Steroids, pe afai o le tamaititi e maua le pancreatitis o le amataga o le autoimmune, lea e tupu pe a osofaia e le siama ia latou lava paʻu.

Endoscopic togafitiga. I nisi tulaga, e faʻaaogaina se faʻamalositino e faʻaitiitia ai le tiga ma faʻaumatia ai faʻalavelave faʻainisinia. O se faʻamalosaga o se mea umi, faʻavavevave se mea e tuʻuina e se fomaʻi mai lona gutu.

O lenei mea e mafai ai e le fomaʻi ona aveese maʻa i totonu o le pancreatic ducts, tuu ai ni tamai (stents) e faʻamalosia ai o latou puipui, faʻaleleia le tafe o le talo pe faʻaitiitia ai le taofiofi o sua suamalie.

Togafitiga. O le taotoga e le manaʻomia e le tele o tamaiti. Ae peitaʻi, afai e iai le tiga ogaoga e le mafai ona togafitia i fualaau, o le aveesea o le pancreas i nisi taimi e fesoasoani ai. O loʻo faʻaogaina foi le faʻaogaina o mea faʻapitoa e tatala ai le alatele o le pancreatic pe faʻalautele pe afai e matua vaapiapi.

E leai se faʻamaoniga manino o meaai faapitoa a pepe e manaʻomia mo le pancreatitis o le gaʻo. Ae ui i lea, e tele fomaʻi e fautuaina mai se meaʻai maualalo-gaʻo ma fautuaina e sili atu ona taumafaina e tagata gasegase i ni vaega laiti, ma e itiiti ifo i le 10 kalama o le gaʻo.

E le mafai ona togafitia le pancreatitis tumau, o se olaga i le olaga atoa, e tulaʻi mai taimi faʻaalia ma le mou atu. E tatau ona masani ona faaali atu i le fomaʻi le fanau e iloilo o latou tulaga, ia lava meaʻai ma talanoa i togafitiga. O le a ia faia faʻataʻitaʻiga e le aunoa e faʻamaonia ai soʻo se faafitauli e fesoʻotaʻi ma le kulukosese toleni poʻo le atinaʻe o le maʻisuka.

O mafuaʻaga o lenei ituaiga o faʻamaʻi:

  1. O faʻamaʻi pipisi o tamaiti laiti (SARS, tonsillitis, ma isi).
  2. Faʻasologa o le faʻaogaina o le tino.
  3. Faʻaleaga manuʻa.
  4. Le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi malolosi.
  5. Vailaau Faʻasaʻi Toxin Faʻatau.
  6. Meaʻai le masani ai.
  7. O oloa e le lelei le lelei ma ituaiga eseese o "goodies" e le aoga mo le tino o le tamaititi.
  8. Folasaga o meaʻai e le fetaui mo le matua i pepe (sua inu, aano o manufasi).

Le eseesega i le va o le pancreatitis faʻamalosi ma le tino o le maʻi:

  1. O le mafuaʻaga o le pancreatitis faʻamalosi o faʻamaʻi o isi totoga, ma o le tino pancreatitis e tupu ona o le tuusaʻo ma le faʻaleagaina o aʻafiaga o tulaga eseese.
  2. O le gasegase o le pancreatitis, pe afai e le togafitia, e alu i se foliga lapopoa, ae o le pancreatiti leʻo e le liliu mai.
  3. Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi, o le pancreatitis faʻamalosi e togafitia lelei.
  4. Pe a filifilia le faʻaalia o le pancreatitis faʻamalosi, o le faʻaalia o le maʻi o loʻo i lalo o le pito i luma, ona faʻaalia lea o faailoga o pancreatitis. I totonu o le pancreatitis, o le mea autu o faailoga o faailoga ia o le maʻi maʻi.
  5. I le suʻesuʻeina o le pancreatitis faʻamalosi, faatasi ai ma le faʻavaeina o faʻamaoniga o pancreatitis, o faʻamaoniga o faʻamaʻi o isi totoga ua iloa. Ma i se foliga lapopoa - e le manaʻomia.

Mea tutusa:

  1. Faʻamatalaga faʻamatalaga e faʻaaogaina ai metotia suʻesuʻe tutusa.
  2. O le togafitiga ua faʻamatalaina tutusa ma le tino o le maʻi.
  3. Auala puipuia e masani ona fetaui.

Faailoga o se fomaʻi faʻamalosi o le mumū o le gland e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua: faʻamatalaga o falemaʻi o le mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi ma faailoilo o le pancreatic mumū o ia lava.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le pancreatitis faʻamalosi e mafua mai i le faʻamaʻi o le tui, e masani ona maualuga le fiva ma le gaogao e tele taimi i le aso.

O le amataga e masani lava o le aisa.

Faailoga sili ona taatele o le pancreatitis

Paʻu tiga tiga. O le pepe atonu o le a faasolosolo i luga i le tulaga o le pepe e faʻamafanafana ai lona tulaga. A maeʻa le 2 aso muamua, o le tiga e masani ona faʻateleina.

O isi faʻamaoniga e aofia ai:

  • faʻamaualuga faifaipea, faʻateleina ina ua mavae le 2 aso muamua,
  • leai se manaʻo
  • jaundice (lanu samasama samasama),
  • maualuga le vevela
  • tiga i le pito i tua ma tuu le tauau.

O faʻamaloiloga umi e aofia ai le faʻamalolo ma le maualalo o le toto.

Faʻamatalaga:

  1. Afai e masalomia e le fomaʻi le pancreatitis, o le laasaga muamua o le faia o se suʻega toto (suʻesuʻega o le amylase ma le lipase) e iloa ai pe o le elemene pancreatic o loʻo i le tulaga masani.
  2. Afai e faʻafefeteina, o le a tuʻuina atu e le fomaʻi se ultrasound abdomina e faʻamaonia ai faʻamaoniga talafeagai o le mumu, fusi po o maʻa i totonu o le pacreatic duct.
  3. O nisi taimi e fautuaina e le fomaʻi se CT suʻesuʻeina o le manava e faʻamaonia ai le siama o pancreatitis.

O le togafitiga o togafitiga e aofia ai vaega e tolu - togafitiga o togafitiga, togafitiga o maʻi maualalo, togafitiga o pancreatitis. A aunoa ma latou, o le toe faaleleia atoa o le pancreas e le mafai.

O meaai mo le gasegase reactive paneta i tamaiti e taua tele mo togafitiga. Mo le 1 i le 2 aso (i le faitalia a le fomaʻi), o meaʻai e matua vavaeeseina ina ia faʻamautinoa le faʻamalolo mo le toto o le tino. I le taimi lea, e tatau ona tuʻuina atu i le tamaitiiti na o le inu. O le tele o le vai manaomia o loʻo fuafuaina e le fomaʻi.

E faasolosolo malie le faʻalauteleina o le lisi. O le kalori o meaʻai e tatau ona laiti (togi laiti i le 3 i le 4 itula). O vaiaso muamua e lua na faʻailoa ai meaai.

Taumafa mo pancreatitis i tamaiti

Taumafa Fautuaga mo pancreatitis:

  • o se mea maualalo maualalo meaai e taua. Faʻatau fua o gaʻo ma suauʻu,
  • le aofia ai meaai falai,
  • E mafai ona e tao, kuka, vaʻa,
  • aofia ai fualaʻau ma fualaʻau
  • taumafa soo, i ni vaega laiti.

Mea e e tatau ona faʻaesea:

  • meaai falai
  • meaʻai aano o manufasi,
  • fuamoa fuamoa
  • gaʻo mumu mumu
  • povi susu
  • pata
  • kulimi mumu
  • margarine
  • aisa kulimi
  • keke falai
  • peanati ma pata mai ai,
  • nati ma fatu
  • sana po o keke pateta,
  • kuki mai keke ma pusa vavalalata (muffins, kuki),
  • afifi salati (mayonnaise, suauu manogi),
  • gaʻo.

O le a se mea e mafai ona ou 'ai?

O meaai ma ipu nei e tatau ona aofia ai i taumafa a tamaiti:

  • meaʻai e maualalo le gaʻo,
  • manu felelei
  • fuamoa paʻepaʻe
  • suauʻu po o meaʻai gaʻo susu,
  • almond, susu araisa,
  • lentils
  • pi
  • mea soya
  • Falaoa falaoamata 2 tone,
  • fatu fatu atoa
  • araisa
  • pasta
  • fualaau faisua ma fualaau suamalie, fou pe faʻamaisa,
  • fualaau faisua ma fualaau suamalie,
  • lauti
  • fualaau fai sua
  • vai.

Faʻailoga ata

Breakfast:

  • lua fuamoa fuamoa ma le meaʻai,
  • tasi le fasi keke o le saito atoa,
  • lauti

Taʻaloga:

Taʻaloga:

  • araisa, lanu mumu po o le uliuli,
  • tasi keke,
  • 100 g moa o susu,
  • vai po o le sua.

Taumafa:

  • togi falaoamata i le maualalo o le falaoamata,
  • faʻi
  • vai.

Taumafa:

  • paʻu paʻu
  • se vaega itiiti o le salati lanumeamata (e aunoa ma le suauʻu) ma sina mea manogi gaʻo po o le vailaʻau palsamic,
  • vai poo vai.

Taumafa pe a uma le aiga o le afiafi:

  • Eleni nonfat yogurt ma le blueberries ma le meli,
  • vai poʻo le laʻau.

Talanoa ma le fomaʻi ma lau fomaʻi e uiga i meaʻai a lau tama. Afai o loʻo maua oe i le maʻisuka, maʻi celiac, laoga o le laose, poʻo isi faafitauli faʻalesoifua maloloina, e manaʻomia suiga o meaʻai.

Tuua Lau Faamatalaga