O le maualuga o le inisalini e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o se coma

O le maualuga o le inisalini o se tasi lea o tulaga sili ona lamatia e ono tupu e le gata i tagata mamaʻi e mafatia i le maʻisuka, ae faapena foi i tagata soifua maloloina poo le soifua maloloina i nisi tulaga.

O le a le mea e sili ona lamatia ai le soifua maloloina o tagata pe a tulai mai se faafitauli, pe faapefea ona fesoasoani i se tagata ua maua le sili atu o le inisalini ma le tele o isi nuances e tatau ona suʻesuʻeina atili auiliiliga.

O le a le inisalini

O le inisalini o se hormone pancreatic. Talu mai le 1922, o lenei vailaau ua faʻatulagaina e fai ma vailaau mo le faʻasalaga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Ina ia malamalama i le a le galuega o le inisalini e taʻalo ai, o ai e taʻu i ai, ma pe o le tele o le inisalini e mafua ai le oti, e tatau ona suʻesuʻe auiliiliga le faiga ole gaioiga o le vailaʻau. Glucose vaevaega e ulufale i le toto pe a uma ona 'ai. O se vaega o le suka o loʻo faʻaaogaina i le taimi tonu lava, ma o le vaega totoe o loʻo teuina "faʻaagaga".

Inisalini e galue i le suka, liliu i le glycogen. Afai o le inisalini e gaosia tele, o le faʻaaogaina o le glucose uma e faʻalavelaveina.

O le sili atu o le kulukose i le tino e tau atu i le hyperglycemia, ma o le maualuga o le inisalini e iai isi aʻafiaga - hypoglycemia, e oʻo i le atinaʻeina o se coma.

Le Taua o le Inulin Injection

Injections o inisalini o se vaega o le faʻaleleia o togafitiga faafomaʻi mo togafitiga o tagata gasegase maua i le maʻisuka. O le misia o le tui e mafai ona oo atu ai i le matuia o le soifua lelei, faʻapea foi ma le faʻaofiina o fualaau oona.

Soo se tasi e mafatia i se ituaiga maʻi maʻisuka (T1DM) e tatau ona ave insulin i se taimi masani. Ae ui i lea, o tagata soifua maloloina atoatoa e faʻatino le puleaina o le inisalini Mo se faʻataʻitaʻiga, ina ia ausia ni taunuuga sili atu, o le tino ma nisi tagata taʻavale e faʻaaoga le hormone o se tasi o vaega o se polokalame faʻalavelave faʻaleagaina.

Ituaiga o le maualuluga

O le maualuga o le inisalini e tau atu i le oti e mafai ona atiae mo mafuaaga eseese. E le o taimi uma e mafai ai ona maua le metotia sili mo le maʻisuka, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le CAPI (faʻasolosolo insulin overdose syndrome).

O togafitiga le lelei mo togafitiga o le inisalini e taʻitaʻia ai le mea moni o le maʻi o le maʻisuka e faigata ma e le mautonu. O le iʻuga, e tupu se maʻi.

Afai e iloa vave le tulaga o le faateleina o le hypoglycemia ma mafai ona fetuutuunai le metotia, o le a mafai e le tagata maʻi ona lagona le toomaga. O le a faʻamanuiaina le faʻaaliga. E taua le faia o fua faʻatatau ma aʻoaʻo pe faʻapefea ona faʻatulafonoina le toto toto.

Mafuaaga mo le atiina ae o se tulaga le masani ai

Se fualaau saogalemu mo se tagata e le mafatia i le maʻisuka e le sili atu i le 4 IU. O nisi o taimi e faʻaleagaina ai le homone i luga o le tino i luga o le tino, ma faʻaopoopoina le 5 gaʻo gafa. Maʻisuka mo togafitiga togafitiga e tui mai le 25 i le 50 IU o le inisalini.

O le maualuga o le inisalini i le maʻisuka ma tagata soifua maloloina e mafai mo mafuaʻaga nei:

  1. Mechanical error in dosage
  2. Faʻatasi le taimi o le puleaina o se fualaau le atoatoa,
  3. O mea sese i le fuafuaina o se fualaau fou, le mautonu i sauniuniga, le malamalama o se tagata tomai faapitoa e le malamalama i sui o le hormonal o galuega umi ma puupuu,
  4. Faʻaleagaina o le gaioiga o gaoioiga (e aunoa ma le ave saʻo o fualaau o gaʻo),
  5. O le le amanaiaina o mea taumafa pe a uma le folasaga o le homone,
  6. Suiga i se ituaiga fou o fualaau
  7. Faʻafitauli sese o le vailaau faʻasaina i se tagata soifua maloloina (faʻanatura tagata, faʻamalaloina faʻaletonu),
  8. Faʻaleagaina o fautuaga faʻafomaʻi
  9. I le taimi lava lea e ave ai le inisalini, tagofia le tele o le ava malosi (o le a sili atu le faigata pe a fai o le maʻisuka e le ave le vaega talafeagai o meaai e le o le talaaga o le faʻalautelega faaletino).

O siama masani o le inisalini o loʻo iloiloina mo fafine maʻitaga o loʻo mafatia i le maʻisuka. E taua tele le faia o lenei mea i le uluaʻi tolu masina o le maitaga. O le gauai atu i le inisalini e faateleina i le le atoatoa, o le degenerative process in the liver.

E oʻo lava i ni laʻititi o tui o le inisalini e mafai ona mafua ai se tulaga o le hypoglycemia, pe afai e te le amanaʻiaina faʻamaʻi faʻapitoa faaletagata po o tulaga le tumau o le tino.

Faʻatauga: faʻaaogaina o le faʻaaogaina o fualaau faasaina

O le insulin galuega e fuaina i ED poʻo ME. 1 le iunite o le hormone e tutusa ma le 1 24 mg o le inisalini tioata. Mo tagata e maua i le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka, ua uma ona atinaʻe polokalame atoa e faʻaalia ai pe faapefea ona fua saʻo se fua o le fualaau faʻatasi ma aso taitasi.

I suʻesuʻega a le tagata lava ia mo tagata maʻoti taitoatasi, e tatau i le fomaʻi ona gauai atu i vaega nei:

  • Ituaiga o fualaau faasaina
  • E faʻapefea ona galue le inisalini (gaioiga pupuu pe faaumiumi)?
  • Tausaga
  • Pauna
  • O le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • Soifuaga o le tagata maʻi
  • Le taimi o le a faʻaaogaina ai le fualaau faasaina.

Ole fuaina o le togi lelei o se faʻalavelave faigata. O se mea sese e mafai ona sosolo i soo se laasaga. Pe a filifilia se vailaau faʻasaina ma le atinaʻeina o se polokalame mo lana pulega, o le faʻaaogaina o le CL (iunite falaoa) e faʻatagaina.

O le faasinomaga o fuainumera o mea taitasi ua faaaogaina e taua tele iinei, faapea foi ma le fua o mea taumafa ma gaoioiga faaletino e maua e se tagata.

O faʻamaoniga muamua o le maualuga

Faatasi ai ma le maualuga o le inisalini, o le atinaʻeina o le hypoglycemia e mafai, ma pasi atu i se coma. O faʻamaoniga e faʻaalia ai le maualuga o le hormone e mafai ona faʻatupulaʻia malie, aemaise lava pe a oo mai i le faasologa masani o le masani.

Faailoga muamua e faailoa mai ai le tele o le tele o vaega o inisalini i le tino:

  • O maualuga maualuga o acetone,
  • Taumafa mamafa
  • Mai lea taimi i lea taimi, e tulai mai lagona o vaivaiga.


O le foliga laititi o le lugaga o le tino e mafua mai i le vave faʻalauteleina o le maʻi o le hypoglycemic. Faʻaaliga iloga:

  • Le iloa lelei
  • Tamaiti e le masani ai lautele
  • Tesea
  • Lelei

Hypoglycemia ma le coma

O le lavelave o faʻamaoniga e matua manino lava, ma e le mafai ona fenumiai le hypoglycemia ma isi tulaga faʻaleagaina, aemaise lava pe afai e iloa e uiga i le talaga mamafa o le maʻi ma le moni o le puleaina o le inisalini.

O le faʻavaivaia o le tino, o loʻo faʻaalia ai le latalata atu o le hypoglycemic coma, e faʻatasi ma faʻamaoniga nei:

  1. Leai se afaina
  2. O le tafe o le toto e paʻu malie, e oʻo i le faʻaitiitia,
  3. E mafai ona faoa faamalosi,
  4. Faʻasalaga e masani ona faʻamalosi
  5. E le tali atu tamaiti i le malamalama,
  6. O mata e vaʻavaʻavaʻa ma le faʻamalosi,
  7. Aofai o muso o loʻo i ai nei,
  8. Felafolafoaiga i le lotolotoi o le le maualalo o le tendon vaivai.


Fesoasoani faʻafuaseʻi

O le vave ona iloa o le maualuga o le inisalini, o le faigofie lea o le algorithm mo le saunia muamua o le tausiga faʻafuaseʻi. Afai ua amata ona tupu mai i le hypoglycemic, o le tagata ua faitio i vaivaiga ma le tetete o lima, ma o le afu malulu ua aliali mai i lona muaulu, e tatau ona ia vave avatu i le muaulu le uaina ma ia valaau i se taʻavale.

Afai tatou te talanoa e uiga i le maʻisuka ma le "poto masani", e tatau ona i ai i taimi uma le auala mo le fuaina o le kulukose. I le tulaga o ni faʻafitauli matautia, e tatau ona e fuaina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ona faʻaumatia vave lea o sina vaega o mea inu.

E faʻafefea ona aloese mai le maualuga o le inisalini

O le tagata maʻi e tatau ona faʻaulu le inisalini i se taimi ua malilie i ai, ma matau le fua ma le taimi o le faʻaaogaina o fualaau faasaina.

E manatu e masani pe afai o le maʻisuka e faʻatinoina le faʻatinoga ia lava. E sili atu ona faigofie le faʻaogaina o penisini faapitoa. Pau mea e manaʻomia mai se tagata, faʻafesoʻotaʻi le fuainumera manaʻomia ma ulufale ma le faʻaeteete.

O iunite o loʻo faʻaalia i le fua. I le iloa lelei o lona fuainumera, e faigofie mo le tagata maʻi ona faʻapipiʻi le aofaʻiga manaʻomia mai le faʻamalama. Injections e tuʻuina atu muamua poʻo le maeʻa foi o se taumafataga. O se mea taua tele ma o le endocrinologist e taʻu atu i le tagata maʻi, e tele taimi e taulai atu i le taua o le mulimuli i le fautuaga.

Injections e faia i le manava. O lenei sone e le faigofie tele i le faamalositino o le tino, o lona uiga o le inumaga o le a matua saʻo lava. Afai e te tuiina le vailaau i totonu o maso o pito i lalo, o le digestibility o le hormone o le a maualalo ifo.

Ole taimi ole pulega ole inisalini ma le tausisia o tulafono uma ole a faatagaina ai se tagata e maua i le maʻisuka ia lagona le fiafia ma aua nei fefefe i se faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi o le soifua lelei. O le isi faʻaaliga iloga o le usitaia o se taumafa malosi.

Talaʻaga o le maʻisuka

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O le talafaasolopito o le maʻisuka o loʻo tausisia pea le talafaasolopito o tagata. O le tupua o le maʻisuka o se tasi o matua! Na mafai ona foia na o le faafetai i suʻesuʻega faaonaponei, e aofia ai tekinolosi faʻainisinia ma le malamalama o fausaga puʻu ma mole mole.

  • Suesueina o le maʻisuka
  • Faʻamatalaga faʻaonapo nei
  • Talaʻaga o le maʻisuka i aso
  • O vailaau na suia ai le lalolagi
  • Tuai le inisalini
  • Sobolev galue
  • Inisalini sailia
  • Amata le faʻaaogaina o le insulin
  • Inisinia Engineering Insulin
  • Se laasaga fou i le atinaʻe o le maʻisuka
  • Faʻafitauli i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1
  • Faʻafitauli i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2

Saienitisi ma fomaʻi mai anamua, o le Vaitau Tutotonu ma le taimi nei ua fesoasoani i le suʻesuʻeina o lenei faafitauli. E uiga i le maʻisuka sa lauiloa o le toe foi atu i le BC i Eleni, Aikupito, Roma.

Aʻo faʻamatalaina uiga o lenei faʻamaʻi, o upu e pei o le "faʻavaivai" ma le "tiga" e faʻaaogaina. O le a le alualu i luma ua faia i le suesuega o lenei faamaʻi ma o le a le auala e faʻaaogaina e fomaʻi io tatou taimi?

Suesueina o le maʻisuka

O le talafaasolopito o le malamalama faasaienisi o le maʻisuka e fesootaʻi ma se suiga i manatu nei:

  • vai e leai se mea. O le au Eleni Eleni o anamua ua faamatalaina le ola mama ma le fia inu,
  • glucose incontinence. I le seneturi lona sefulu ma le fitu, na faaalia ai e saienitisi eseesega i le va o le suamalie suamalie ma le suamalie. O le upu "maʻisuka" na muamua faaopoopo i le upu, lea mai le gagana Latina o lona uiga "suamalie e pei o le meli." Sa taʻua le tui o le maʻisuka, mafua mai i faʻafitauli o le hormonal poʻo faʻamaʻi fatugaʻo,
  • maualuga le kulukose o le toto. Ina ua iloa e saienitisi le auala e fuafua ai le kulukose i le toto ma le urine, na latou iloaina ai i le toto muamua o le hyperglycemia toto e le mafai ona atagia i le urine. O se faʻamatalaga o mafuaaga fou o le faʻamaʻi na fesoasoani e toe iloilo le vaaiga i le glucose incontinence, ma o le faiga o le taofi o le kulukose i fatugaʻo e le faʻalavelaveina,
  • inisalini le lava. Sa faamaonia e le au saienitisi e faapea pe a uma ona aveese le pancreas, o le maʻisuka e tupu. Na latou fautua mai o le leai o vailaʻau poʻo "tamaʻitaʻi o Langerhans" na mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka.

Talaʻaga o le maʻisuka i aso

Sei o tatou vaʻai pe faapefea ona alualu i luma fomai i suʻesuʻega o le maʻisuka

  • II TLM u. O le fomaʻi Eleni Demetrios mai Apamania na tuʻuina atu le igoa i le maʻi,
  • 1675. Na faamatalaina e le fomaʻi anamua a Roma o Areataus le tofo o le isu,
  • 1869. Na suʻesuʻeina e se tagata aʻoga fomaʻi o Paul Langerhans le fausaga o le pancreas ma tosina atu ai i sulu na tufatufa atu i le gland. Na faaalia i se taimi mulimuli ane o le mealilo na fausia i totonu ia i latou e taua tele le sao i le faagasologa o le tagofiaina o otaota,
  • 1889. Na aveese e Mehring ma Minkowski le pancreas mai manu ma mafua ai ona maua ai le maʻisuka,
  • 1900. I le gasologa o suʻesuʻega i meaola, na maua ai e Sobolev se fesoʻotaʻiga i le va o le maʻisuka ma le gaosiga o le maʻisuka,
  • 1901. Na faamaonia e le tagata suʻesuʻe Rusia Sobolev o le vailaau oona, lea ua lauiloa nei o le inisalini, e gaosia mai i faʻataʻitaʻiga - o motu o Langerhans,
  • 1920. Atiaeina se faiga e fesuisuiaʻi meaai,
  • 1920. Faʻailogaina o le inisalini maile mai le pancreas
    1921. Sa faʻaaoga e saienitisi Kanata metotia a Sobolev ma maua ai le insulin mama,
  • 1922. O uluai suesuega o le inisalini i totonu o tagata,
  • 1936. Na vaevaeina e Harold Percival le maʻisuka i le ituaiga muamua ma le lona lua,
  • 1942. O le faʻaaogaina o le sulfonylurea e avea o fualaau faasaina e aʻafia ai le maʻisuka ituaiga 2,
  • O le 50s. O fualaau muamua i lalo o le maualuga o le suka e foliga mai. Na amata ona faʻaaogaina i togafitiga o gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2,
  • 1960. O le Nobel Prize mo le mauaina o le auala faʻafomaimi mo le fuaina o le insulin toto,
  • 1960. Ua faavaeina le fausaga o vailaau o le inisalini o le tagata,
  • 1969. O le faia o le muamua glucometer feaveaʻi,
  • 1972. Avanoa mo le fuafuaina o le fausaga o meaola e faʻaaogaina faʻalauiloa e faʻaaoga ai laʻau X. O le tolu-fausaga o le vaega o le insulin molumula na faavaeina,
  • 1976. Ua aʻoaʻoina e saienitisi le tuufaatasia o inisalini tagata,
  • 1988. Faauigaga o le gasegase metabolic,
  • 2007. O se togafitiga faʻapitoa e faʻaaoga ai sima vavalalata e ave mai i lou lava ponaivi ponaivi. Faʻafetai i lenei atinaʻe, e le manaʻomia e se tagata le inisalini mo le umi o taimi.

Tuai le inisalini

Fomaʻi anamua a Roma Areataus i le seneturi lona lua TLM muamua faamatalaina lenei faamai. Sa ia tuuina atu ia te ia se igoa, mai le gagana Eleni o lona uiga o le "ui atu." Na vaʻaia ma le faaeteete e le fomaʻi tagata mamaʻi, oe na manatu o le vai lea latou te inu i le tele o mea e tafe mai i le tino atoa. E oo lava i Initia anamua na latou maitauina o le faanatinati o tagata e maua i le maʻisuka e tosina mai ai papa.

E tele fomaʻi sa taumafai e le gata ina latou iloa mafuaʻaga o lenei maʻi, ae ia maua foi auala aoga e faʻafefe ai. E ui lava i na faanaunauga faamaoni, e le mafai ona fofoina le faamaʻi, lea e ono afaina ai tagata mamaʻi i mafatiaga ma mafatiaga. Sa taumafai fai fomaʻi e togafitia tagata maʻi i fualaau o togafitiga ma nisi o tino faaletino. O le tele lava o tagata na maliliu, e pei ona iloa nei, ei ai le maʻi mimimune.

O le manatu o le "maʻi o le maʻisuka" na o le seneturi sefuluiva na tupu ai, ina ua matauina e le fomai o Thomas Willis o le urine o le maʻisuka ei ai sona tofo lelei. O lenei mea moni ua leva ona avea ma se mea taua o le suʻesuʻeina. Mulimuli ane, na maua e fomaʻi le maualuga o le maualuga o le toto suka. Ae o le a le mafuaaga o ia suiga i le urine ma le toto? Mo le tele o tausaga, o le tali i lenei fesili na tumau pea le lilo.

Sobolev galue

O se saofaga tele i suʻesuʻega o le maʻisuka na faia e saienitisi Rusia. I le 1900, na faia ai e Leonid Vasilievich Sobolev suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga ma suʻesuʻega o le gaosiga o le inisalini. Ae paga lea, na le taliaina e Sobolev le fesoasoani.

Sa faia e le saienitisi ana suʻesuʻega i le fale suesue a Pavlov. I le gasologa o suʻesuʻega, na taunuʻu ai Sobolev e faʻapea, o tamaʻitaʻi o Langerhans e auai i le gaosiga o le gaʻo. Sa fautuaina e le saienisi le faʻaaogaina o le meaʻai o meaola laiti ina ia vavaeeseina ai se vailaʻau e mafai ona togafitia ai le maʻisuka.

I le gasologa o taimi, na fanau mai ai le atinaʻeina o le endocrinology - o le saienisi o le galuega a le endocrin. O le taimi lena na amata ai e le fomaʻi ona malamalama atili i le faiga o le atinaʻe o le maʻisuka. Physiologist Claude Bernard o le faavae o endocrinology.

Inisalini sailia

I le senituri sefuluiva, na suʻesuʻe ma le totoʻa e le fomaʻi suʻesuʻe a le gagana German a Paul Langerhans le pancreas, ma o se taunuuga na maua ai se tulaga uigaese. Sa talanoa le saienitisi e uiga i sel o le gland, e nafa ma le gaosia o le inisalini. O le taimi lena na faavaeina ai se mafutaga tuusaʻo i le va o le pancreas ma le maʻisuka.

I le amataga o le senituri lona luasefulu, o Frederick Bunting ma le fomaʻi o Charles Best, o le na fesoasoani ia te ia, na maua le inisalini mai le tino o le tino. Sa latou faia se suʻega i luga o se taifau o loʻo maua i le maʻisuka, lea na fiafia ai le pancreas.

Na latou tosoina lona inisalini ma vaai i le taunuuga - o le maualuga o le suka o le suka o le toto na matua maualalo. Mulimuli ane, na amata ona lilo le inisalini mai le oona o isi meaola, e pei o puaa. Na uunaia le saienitisi Kanata e taumafai e faia se fofo mo le maʻisuka i faalavelave matautia - e toalua o ana uo vavalalata na maliliu mai lenei maʻi. Mo lenei sailiga fou, o Macleod ma Bunting i le 1923 na maua ai le Nobel Prize i le physiology po o vailaau faafomai.

E oo lava i luma o Bunting, e toatele saienitisi na malamalama i le aafiaga o le pancreas i luga o le masini o le maʻisuka, ma sa latou taumafai e tuuese se mea e aafia ai le toto suka, ae na le manuia a latou taumafaiga uma. O lea ua malamalama le au saienisi i mafuaʻaga mo nei faaletonu. O le faafitauli e le maua e le au saienitisi se taimi e vavaeeseina ai le mea na manaʻoina, talu ai o le enzymes pancreatic na faʻapipiʻiina ai le inisalini i molini moletini.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le taotoga, na filifili ai Frederick Bunting e mafua ai suiga i le pancreas ma puipuia ai sela e maua mai ai le insulin mai aafiaga o ona enzymes, ma ina ua uma ona taumafai e tuuese le vaega mai le gland tissue.

Na manuia ana taumafaiga. Naʻo le valu masina talu ona faʻataʻitaʻiina meaola, sa mafai e saienitisi ona laveaʻi le tagata muamua. E lua tausaga mulimuli ane, na faʻasaolotoina le inisalini i luga o se fua o fale gaosi oloa.

O se mea manaia e faapea e leʻi uma le atinaʻe o le saienitisi, na mafai ona ia vavaeese le inisalini mai le paʻu o tamaʻi tamaʻi laiti, lea na faʻapipiʻiina ai le inisalini i le tele o mea, ae leʻi oʻo i le atinaʻeina o enzymes digestive. O se taunuuga, na mafai ona ia lagolagoina le ola o se taifau ma le maʻisuka mo le fitu sefulu aso.

Amata le faʻaaogaina o le insulin

O le tui muamua o le inisalini na tuuina atu i le tagata volenitia e sefulufa tausaga le matua o Leonard Thompson, o le na o le maʻisuka lava. O le taumafaiga muamua e leʻi manuia atoatoa, talu ai e le lelei le faʻamamaina o le faʻasalaga ona o se faʻalavelave lavelave i le talavou.

Sa faaauau pea ona galulue malosi ia saienitisi e faaleleia lenei fualaau faasaina, lea na maua ai e le tama se tui lona lua, lea na toe faaola mai ai o ia. O talafou o le faʻaaogaina lelei o le inisalini ua avea ma lagona faʻavaomalo. Sa faʻatuina moni e saienitisi tagata gasegase i le maʻisuka faigata.

Inisinia Engineering Insulin

O le isi laasaga o le atinaʻeina o saienitisi o le mea fou lea o fualaau oona o le ai ai tutusa meatotino ma o le ai ai le foliga tutusa o le molécula e pei o le inisalini o le tagata. Na mafai ona faia lenei mea ona o le biosynthesis, na faʻafeiloaʻi ai e saienisi le inisalini o tagata.

O le uluai faʻasologa o le inisalini i le amataga o le 1960 na faia i le taimi e tasi e Panagiotis Katsoyanis i le Iunivesite o Pittsburgh ma Helmut Zahn i RFTI Aachen.

Na maua muamua e Arthur Riggs ma Keiichi Takura i le Beckman Research Institute i le 1978 e Arthur Riggs ma Keiichi Takura i le Beckman Research Institute faatasi ai ma le auai o Herbert Boyer mai Genentech i le faʻaaogaina o le DNA (rDNA) recombinant, na latou atiaʻe ai foi le uluai sauniuniga faapisinisi o ituaiga insulin - Beckman Research Institute i le 1980 ma Genentech i 1982 (lalo o le igoa Humulin).

Se laasaga fou i le atinaʻe o le maʻisuka

O le atinaʻeina o faʻasologa o le inisalini o le isi laasaga i togafitiga o le maʻisuka. Na mafua ai ona faʻaleleia le lelei o le ola o tagata gasegase ma maua ai se avanoa mo se olaga atoatoa. Analogues o le inisalini e mafai ona ausia ai se faʻatonuga faʻapitoa o le metabolism o le gaʻo, lea e aofia ai i se tagata soifua maloloina.

O faʻatusatusaga o insulin e faʻatusatusa i insulin masani e sili atu ona taugata ma o lea e le mafai e tagata uma ona gafatia. Ae ui i lea, o lo latou lauiloa o le mauaina o le malosi, ma e tolu mafuaaga mo lenei:

  • e faigofie atu ona tau le faʻamaʻi ma faʻamautinoa le tulaga o le maʻi,
  • e masani ona i ai se faʻalavelave i le tulaga o le paʻu tele i le kulukose o le toto, lea e lamatia ai le atinaʻe o coma,
  • faigofie ma faigofie o le faʻaaogaina.

Faʻafitauli i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1

Sa faia e saienitisi se suesuega itiiti, lea na faaalia ai le mafai gafatia o se vailaau faataitai fou e toe faaleleia ai le malosi o le tino e maua ai le insulin, ma o lenei mea e faaitiitia ai le manaomia mo le iniseti.

Sa suʻeina e saienitisi le fualaau fou i le valu sefulu tagata gasegase ma le maʻisuka ituaiga 1. Na tuʻuina atu ia i latou se sauniuniga antibody CD3 e puipuia ai le atinaʻeina o se tali a le autoimmune. I le taimi o lenei faʻataʻitaʻiga, na maua ai taunuʻuga nei: o le manaʻomia mo le inisalini o le inisalini na faʻaititia e le sefulu lua pasene, ae o le malosi e gaosia ai le inisalini.

Ae ui i lea, o le saogalemu o sea ituaiga togafitiga e le maualuga tele. E mafua ona o le tupu mai o aʻafiaga o le itu mai le hematopoietic system. O tagata maʻi na tagofia le fualaau oona i taimi o togafitiga faafomaʻi sa feagai ma se tulaga faʻapitoa, e aofia ai le ulu o le ulu ma le fiva. O loʻo iai nei suʻesuʻega tutoatasi e lua i lenei vailaʻau.

E taua foi le matauina o suʻesuʻega o loo taitaia nei i Amerika. Ua uma ona faia ni faʻataʻitaʻiga i luga o meaola e iai le maʻisuka ituaiga 1. O le vailaʻau fou e faʻateleina ai le manaʻomia mo le mataʻituina pea o le kulūkose ma inisua. O le a na o le tasi le fualaau, o le a tafe i totonu o le toto, ma afai e tatau ai, o le a faʻafouina.

Faʻafitauli i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2

O nisi togafitiga o loʻo maua nei mo le maʻisuka ituaiga 2 ua fuafuaina ina ia faʻateleina le lagona o le tino ile inisalini. Ae ui i lea, sa fautuaina e saienitisi Amerika se fuafuaga sili ona eseese i le tau faasaga i le faamaʻi. O lona uiga o le faʻagesegeseina o le gaosiga o le kulukose i le ate.

I le gasologa o se suʻega i meaola, na maua ai e mafua ona o le faʻamaina o se polotini faapitoa i le ate, o le faʻaititia o le kulukose e faʻaitiitia ma lona maualuga i le faʻaitiitia o le toto.

Ma o saienitisi mai Niu Sila e talitonu na mafai ona latou faia se taua tele i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2. La latou metotia o le faʻaaogaina o le tino ma le keratin extract.

Sa faatautaia e saienitisi ia suega faafomaʻi i tagata, lea na iloa ai e se tasi o le gasegase le faaleleia atili o le moe ma le mafaufau, ae o le isi na i ai se faailoga iloga i le glukose o le toto. I le limasefulu pasene o mataupu, na toe foʻi mai le maualuga o le suka i le masani. Ua vave tele ona talanoa e uiga i soʻo se mea na maua, talu ai o loʻo suʻesuʻe pea le suʻesuʻega.

O le mea lea, o tekinolosi faʻainisinia faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi e moni lava o se vavega. Ae ui i lea, o le talafeagai o le maʻisuka o loʻo tumau pea lona taua. O tausaga taʻitasi e sili atu ma sili atu tagata ua afaina i lenei faʻamaʻi matautia.

O se ituaiga soifuaga talafeagai, e aofia ai se paleni paleni o mea taumafa lelei ma gaoioiga faaletino, e fesoasoani e puipuia ai le amataga o se maʻi. Aua le tumau na o oe ma lou faafitauli, faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa. O le fomai o le a tatalaina lau talaaga faafomai, avatu ia te oe fautuaga aoga ma ia fautuaina togafitiga sili ona lelei.

E le taofia e saienitisi le taumafai e fausia se vailaau e mafai ona aveesea uma ai le faamaʻi. Ae a oʻo ina tupu lenei mea, ia manatua o le vave iloa o le maʻi o le ki lea i se toe manuia manuia. Aua nei e toso i fafo ma se malaga i le fomai, faia se suʻega, ma ia maloloina!

Fegalegaleaiga ma isi fualaau faasaina

O vailaau faʻapitoa e maua i le tulaga o se vaifofo mo gaioiga pisapisao ma iniseti. O le insulin e avea ma sui o le vasega o vailaʻau o loʻo gaosia e faʻaaoga ai tekinolosi o le bioengineering. E maua mai e ala i le toe faʻaaogaina o le DNA o se aʻa o Saccharomyces cerevisiae, faatasi ai ma le sui o se tasi o mea amino.

O le faʻamalositino o gaioiga o le mea o loʻo galue malosi e faʻamoemoe i le faʻaaogaina o le kulukose, ina ia faʻaitiitia ai le toto toto i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O le insulin aspart e fausia ai se faʻalavelave faʻapipiʻi insulin e maua ai faiga nei:

  • Glucose felauaiga ma le faʻafefe,
  • Enzyme synthesis
  • Glycogenogenesis
  • Lipeta metabolism, i le faagasologa o le kulupu,
  • Faʻasaoina o le glycogen i le hepatocytes.

O le aspart o se faʻalauiloa maualuga o le inisalini gaosia. Pe a faatusatusa i le masani ai o le inisalini o le tagata, e faaitiitia ai le fausia o ni hexamers mautu lea e faagesegese ai le ave o le fualaau faasaina.

E lua ituaiga o mea e maua ai le aspart:

  1. Lotofua tasi. O se fofo manino, ei ai se gaioiga puupuu (3-5 itula), pe a maeʻa le faʻatonuina o le tino. Tofi atu e pulea le glycemia pe a faʻaaogaina meaʻai gaʻo.
  2. Piphasic. O sauniuniga tuʻufaʻatasia i le faiga o le faʻamalolo e faʻamaonia mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2. e faʻavae i luga o se tuufaatasiga o insulin faʻatasi ma se fualaau faʻatau fua. O le faʻaitiitia o le suka e oʻo ile 6 itula.

Talu ai o le fomu e tasi le vaega e i ai se taimi puupuu o le absorption ma le metabolism, ua faʻaaogaina e avea o se vaega o togafitiga faigata ma le inisalini umi. O vailaʻau piphasic e faʻaaogaina e fai ma sui i vailaau o le suālaʻau o le suka, pe faʻatasi ma i latou.

TAITAI! Piphasic insulin aspart e faʻatagaina ona faia i se auala vavalalata, faʻapea foi ma le pusa insulin.

O le insulin Lizpro (Humalog) o se vailaau faʻamalosi e fai si umi e mafai ona faʻaaogaina e oʻo lava ile maualuga o le suka i tagata mamaʻi o vaitausaga eseese. O lenei mea faigaluega e tutusa ma le insulin, ae i ai suiga laiti i le fausaga, lea e mafai ai e oe ona ausia le televave o le tino e le tino.

O le meafaigaluega o se vaifofo e aofia ai vaega e lua, lea e faʻapipiʻiina i totonu o le tino i se mea faʻapipiʻi, i se auala e le faʻaogaina poʻo le iniseti.

O fualaau faasaina, e fuafua i le kamupanī, o loʻo i ai vaega nei:

  • Sodium heptahydrate hydrogen phosphate,
  • Glycerol
  • Ava o le eletise
  • Glycerol
  • Metacresol
  • Oona o le zinc

I le taʻiala o lana gaioiga, o Insulin Lizpro e pei o isi inisalini e aofia ai. O vaega taua e ulu atu i le tino o le tagata ma amata ona galue i luga o siama, lea e faʻaleleia ai le kulūkose.

O le aʻafiaga o le vailaʻau e amata i totonu o le 15-20 minute pe a maeʻa ona faʻatonuga, lea e mafai ai ona e faʻaaoga tonu i taimi o taumafataga. O lenei faailo e ono fesuisuiai e fuafua i le nofoaga ma le metotia o le faaaogaina o fualaau faasaina.

Pe a faatonuina le Humalog drug, e tatau i le fomaʻi aoga ona amanaʻia po oa vailaʻau o loʻo e faia nei. O nisi oi latou e mafai ona faʻaleleia ma faʻaitiitia le gaioiga o le inisalini.

O le aʻafiaga o Insulin Lizpro e faʻaleleia pe a fai e maua e le tagata maʻi fualaau ma vaega nei:

  • MAO inhibitors,
  • Sulfonamides,
  • Ketoconazole,
  • Sulfonamides.

Faatasi ai ma le faʻaoga tutusa o nei vailaʻau, e tatau ona faʻaitiitia le tui o le insulin, ma e tatau i le tagata gasegase, pe a mafai, ona musu e ave.

O mea nei e mafai ona faʻaititia le aoga o Insulin Lizpro:

  • Hormonal contraceptives
  • Estrogens
  • Glucagon,
  • Nicotine.

O le tui o le inisalini i lenei tulaga e tatau ona faateleina, ae afai e musu le maʻi e faʻaaoga nei mea, o le a tatau ona faia se fetuunaiga lona lua.

E taua foi le mafaufau i ni vaega ile togafitiga ma Insulin Lizpro:

  1. Pe a faʻatusatusa le metotia, e tatau i le fomaʻi ona mafaufau pe o le a le tele ma le a le ituaiga meaai e maua e le tagata maʻi,
  2. I le gase tumau ma le fatu fatu, o le a tatau ona faaitiitia le fualaau,
  3. E mafai e Humalog ona faʻaitiitia le gaioiga o le tafe o lagona o le nasu, lea e aʻafia ai le fua faʻatatau, ma o le mea lea e iai se tulaga lamatia, mo se faʻataʻitaʻiga, mo tagata e ona le taavale.

O le insulin Lizpro (Humalog) e taugata tele, ona e tele lava ina alu i ai siama e suʻe ana analogues.

O vailaʻau nei e mafai ona maua i luga o le maketi e iai le mataupu faavae e tasi o le gaioiga:

  • Monotard
  • Protafan
  • Rinsulin
  • Faʻatonu
  • Faʻapitoa.

E matua faʻasaina le nofo tutoatasi e suia le vailaʻau. Muamua e manaʻomia lou mauaina o fautuaga mai lau fomaʻi, e pei o le faʻamaʻiina e le tagata lava ia e mafai ona oʻo atu i le oti.

Afai e te masalosalo i mea e te mafaia, lapatai se tagata tomai faapitoa e uiga i lenei mea. O le tuufaatasiga o fualaau taitasi e mafai ona fesuisuiai e faalagolago i le tagata gaosi oloa, ma o se taunuuga o le a suia ai le malosi o le aafiaga o le fualaau faasaina i le tino o le tagata maʻi.

O le insulin Lizpro (o le igoa masani o le Humalog) o se tasi lea o fualaau sili ona malosi e mafai ai e tagata gasegase ona vave fetuunai le maualuga ole kulukose o le toto.

O lenei vailaau e sili ona faʻaaogaina mo ituaiga o le maʻisuka e le o le inisalini (1 ma le 2), faʻapea foʻi ma togafitiga o tamaiti ma fafine maʻitaga. I le fua saʻo ole fua, ole Humalog e le afaina ai aʻafiaga ae aafia ai le tino.

O fualaau faasaina e mafai ona faia i le tele o auala, ae o le mea sili ona taatele o se mea faʻapitoa, ma o nisi tufuga e tuʻuina atu le meafaigaluega i se mea faʻapitoa faapitoa e mafai e se tagata ona faʻaaoga e tusa lava pe i ai se tulaga le mautonu.

Afai e tatau ai, o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka e mafai ona maua ni analogues i falemaʻi, ae aunoa ma le faʻatalanoaga muamua ma se tagata tomai faapitoa, o lo latou faʻaaogaina e matua faasaina. Inisalini Lizpro e fetaui ma isi vailaʻau, ae i nisi tulaga e manaʻomia se fetuunaiga o fualaau.

O le masani ona faʻaaogaina le vailaʻau e le o se mea e fai ma vaisu, ae o le tagata gasegase e tatau ona mulimulitaʻi i tulafono faʻapitoa e fesoasoani i le tino e faʻafetaui i tulaga fou.

O le inisalini malosi o le inisalini e mafai ona tupu ma le maualuga o le fualaau faasaina ma o loʻo faʻaalia i totonu o se vailaʻau o le hypoglycemic, lea e masani ona matauina ai faʻasalaga.

E taua tele le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le suka i le toto 2-4 itula pe a maeʻa le tuiina o vailaʻau masani (faʻatasi ai ma le faʻaofiina o vailaʻau oona, o le hypoglycemia e le tele se faʻailoaina, ae e oʻo atu i le 8 itula).

O aʻafiaga mai le faʻaogaina o le tino e sili atu ona o gatasi ma le maualuga o le kulukose i le vavalaʻau vavalalata nai lo le toto, o lona uiga o le mamafa o nei faailoga e le ogatasi ma le maualuga o le hypoglycemia.

O le faʻaaogaina o fualaau oona e masani lava ona faalagolago i le tele o fesuiaiga i le fua o le tele o fesuiaiga i le gaosiga o le inisalini. O nei fesuiaiga e tutupu e le gata i tagata eseese, ae faapena foi i le tagata lava e tasi e maua i le maʻisuka.

O le faʻamalosia o se tulaga o le hypoglycemic o vaivaiga, gatete (poʻo le "fefefe lagona") o lima, fiaai, palpitations, faʻateleina le vevela, lagona o le vevela (pallor poʻo, i se isi itu, mumu felanulanuaʻi e mafua mai i le inometometom innervation), vaivave (ma nisi tulaga) .

Faatasi ai ma le faateleina o le hypoglycemia, o se tulaga matuia e mafai ona tupu ma le le lava o le malamalama ma le le mautonu. Talu ai e mafai e le maʻisuka maʻi ona atiaʻe se maʻi o le maʻisuka ma se siama hypoglycemic e mafua mai i le inisalini tui, e taua tele le faasino atu o eseesega i le va oi laua:

  • o se maʻi o le maʻisuka e tupu malie pe a maeʻa se taimi umi, ae o loʻo i ai le manava manaia, manava le ea o le acetone, o le paʻu ua mamago, o le muso leo ua faʻaitiitia, o le pulusal rate
  • O le gasegase e mafua mai i le inisalini e vave ona tupu, ma e le mafai foi ona tupu le mafaufau e mafai ona tupu e tusa lava pe leai ni vailaau o loʻo taʻua i luga, o le manava e masani lava, e leai se manogi o le acetone, tuai).

I le puipuia o le inisalini oona, e taua:

  • Afai e mafai, e le faia le injections i le po pe a fai o le maʻi e le oi lalo o le vaavaaiga faifaipea a tagata fomaʻi faʻapitoa, talu ai o le hypoglycemia ogaoga e mafai ona atiaʻe i le po pe a leai se fesoasoani a le tagata maʻi (o se tui o le vailaau oona i le po e saogalemu mo mafuaʻaga ua taʻua i luga)
  • ia faʻafesoʻotai le tagata maʻi i le muaʻi vaʻaia o se faʻaoga o le tino e mafai ona lamatia ai le ola maloloina, ma le manaʻomia e ave faʻataʻavaʻavagofie faʻamaʻi (bun, pika, sugar, sweets).

Afai oi ai ni vailaau o se tulaga o le hypoglycemic, e tatau i le tagata maʻi ona 'ai le 100-200 g o le falaoa poo le 2-3 teaspoons o le suka. A oʻo mai se paʻu, e tatau ona tuʻuina atu le tagata maʻi i le 50 ml o le 40% kulukose.

Lapataiga: Afai e le mafai ona tuʻuina atu se iniseti ogaoga, 500 ml o le 6% glucose pe faʻapipiʻi pe 150ml o le 10% kulukose i totonu o se teema e tatau ona faʻatonutonuina. O le tuiina o le 0.5-1 ml o le adrenaline e mafua ai le glycogenolysis i le ate, faʻapipiʻi le kulūkose, ma o lea e mafai ona suia i se tulaga faapitoa le tafe o le kulukose mai fafo.

Ae ui i lea, o le mea mulimuli e sili atu ona faʻatuatuaina, ma o le kulūkose mataʻutia e tatau ona faʻaopoopoga i lalo o se mea faʻapitoa, faʻasaʻo, ona faʻafoe tautala lea i le tulaga o le faʻamaʻi tiga.

Ituaiga o Pancreatic Enzymes

O i totonu ia i latou o loʻo faʻamaopoopoina le inisalini. O le tele o inisinia, meaola o meaola ma meaola e masani ona finau e uiga i le natura o le biosynthesis o lenei mea. Ae leai se tasi o le saienitisi e iloa seia oo i le faaiuga le auala e maua mai ai e le B-fatu le inisalini.

I nei ituaiga o siama, e lua ituaiga o hormones ua gaosia. Muamua o le mea anamua, na o le taua lava mo le tino e faapea i lalo o lana gaioiga o se vailaʻau e pei o le proinsulin e gaosia.

Ua talitonu tagata popoto o le muamua lea o le inisalini ua masani ai.

O le hormone lona lua na i ai suiga eseese o le evolusione ma o se tulaga sili atu ona tutusa o le ituaiga muamua o le hormone, o le inisalini lenei. Ua fautuaina e saienitisi e faapea ua gaosia e tusa ai ma le fuafuaga lenei:

  1. O se vailaʻau insulin o loʻo faʻapipiʻiina i suauu B ona o se taunuuga o le fesuiaiga o faaliliuga. Mai iina, e ulu atu i vaega o le Golgi complex. I lenei totoga, o le inisalini e faigofie ile togafitiga faaopoopo.
  2. E pei ona lauiloa, o le tuufaatasiga ma le faaputuputuina o vaega eseese e tupu i le fausaga o le Golgi complex. E pipii le C-peptide i lalo o le faatosinaga o ituaiga eseese o enzymes.
  3. A maeʻa nei vaega uma, e mafai ona fausia le inisalini.
  4. O le isi mea o le faʻapipiʻiina o le hormone popo i totonu o pusa tioata faapitoa. I totonu ia i latou, o le a faʻaputuina ma teuina le vailaʻau.
  5. A oʻo i luga le maualuga o le maualuga o le suka i luga o tulaga taliaina, o le inisalini e amata ona faʻamalolo ma galue.

O le faatonutonuina o le gaosiga o le inisalini e faalagolago i le kulūkose-sensor system o B, e maua ai le proportionality i le va o le faʻamasinoga o le kulukose i le toto ma le inisalini. Afai e 'ai e se tagata meaʻai e tele ai mea e gaʻo ai, o le tele o inisalini e tatau ona faʻasaʻolotoina, lea e tatau ona galue malosi i le saoasaoa.

E faasolosolo lava, o le gafatia e faʻapipiʻi ai le inisalini i tamaʻi pancreatic e vaivai. O le mea lea, pe a faʻaitiitia le faʻatupulaia o le pancreas, o le a maualuga foi le maualuga o le suka i le toto. E fetaui lelei e sili atu ona aafia tagata i le 40 tausaga i le faʻaititia o le inisalini.

O le pancreas o loʻo faʻapipiʻiina le tele o ituaiga eseese o meaola faʻasolosolo. E ese mai isi vaega o le tino o le tagata aua e mafai ona maua le endocrin ma le exocrine i le taimi lava e tasi.

O le vaega o le exocrine e silia ma le 95% o le lapisi o le pancreas atoa. E oo atu i le 3% o loʻo pau i luga o tamaʻi pancreatic (e taʻua foi i latou o motu o Langerhans), lea e faʻapipiʻiina ai:

O motu o Langerhans o loʻo siosiomia e le tele o capillaries, o lea latou te maua ai le tele o meaʻai e manaʻomia e faʻamautinoa ai faiga faʻavae.

O hormones o loʻo gaosia i totonu ia i latou e aʻafia ai toetoe lava o metabolic process in the body.

Faʻailoga tau fefaʻatauaʻiga ma le faʻatagaina

O le aspart e maua uma i le mama atoatoa ma o se vaega o sauniuniga faigata. E tele ituaiga o fualaau o loʻo i ai le eletise autu o le insulin aspart. O le igoa fefaʻatauaʻiga e faʻalagolago i le tuufaatasiga ma le ituaiga o fualaau faasaina.

ItuaigaFaʻataugaFaiga faʻapolopolo
Lotofua tasiNovoRapid® Penfill®Faʻapipiʻi mea faʻapipiʻi
NovoRapid® Flexpen®Togitogi peni
PiphasicNovoMix® 30 Penfill®Faʻapipiʻi mea faʻapipiʻi
NovoMix® 30 FlexPen®Togitogi peni
Ryzodeg® Penfill®Faʻapipiʻi mea faʻapipiʻi
Risedeg® FlexTouch®Togitogi peni

O le faʻataʻitaʻiga o loʻo umia e le kamupani Denmark Novo Nordisk.

Faʻafefea ona toe faʻaleleia le maualuga o le homone

E le mafai e fomai ona toe faʻafoʻisia faaletino le galuega a tamaʻitaʻi pancreatic.

O le auala autu mo le togafitia o le faaletonu o le inisalini o le saofaga lea o lenei mea mai fafo.

Mo lenei mafuaʻaga, faʻaaogaina manu ma insulin suamalie. O le togafitiga o insulin e taua o le auala autu o le toe faaleleia o le paleni o le vailaau i le maʻisuka, o nisi taimi eo mai faatasi ma togafitiga faafomaʻi. O le faʻaitiitia o le faʻaogaina o lenei vailaʻau e faʻaaogaina ai se taumafataga faʻapitoa-maualalo.

O le gaioiga o le inisalini i metabolic processes o le malosi ma meaʻai e matua faigata lava. O le faʻatinoga o le tele o faʻafitauli i luga o lea mea e faalagolago i le gafatia o le inisalini e aʻafia ai le gaioiga o nisi o enzymes.

  • Faatoagaina mai o le gaoioiga o enzymes e lagolago ai le glycolysis (faʻamaʻiina o se kulūkose molecule e maua mai ai ni molikoni o meaola e lua),
  • Taofiofia o le glycogenesis - o le gaosiga o le kulukose ma isi vaega i totonu ole ate,
  • Faʻalauteleina o le faʻamamaina o molimula suka,
  • O le faʻaaogaina o le glycogen o se hormonal insulin e faʻateleina ai le faʻapipiʻiina o kulūkose molekone i totonu o glycogen e maso maso ma ate.

O le gaioiga o le inisalini e tupu ona o le talipupuni. O se pusa tele o le membrane protein o le ituaiga faʻavae. Ua fausia le polotini mai i vaega laiti a ma le b, lea e faia i se filifili polypeptide.

Inisalini faʻamau i le vaega a, pe a faʻafesoʻotaʻi, ona suia ai lea suiga. I le taimi nei, o le vaega e avea ma tyrosine kinase o loʻo galue. A maeʻa lenei mea, faʻalauiloaina se faasologa atoa o tali ma le faʻafouina o enzymes eseese.

Sa leʻi suʻesuʻeina e saienitisi le fegalegaleaiga a le inisalini ma le talini. Ua lauiloa i le vaeluaga taimi o le diacylglycerols ma le inositol triphosphate o loʻo faʻapipiʻiina, lea e gaoioi le protein kinase C.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le tulafono faatonutonu o le kulūkose o se faʻalapotopotoga faʻapitoa ma faʻapitoa faʻapitoa. E aʻafiaina e le galuega faʻaopoopo o le tino atoa ma le tele o isi mea. O tulafono faatonutonu a Hormonal o se tasi lea o mea sili ona taua i lenei paleni malosi.

E masani lava, o le suka e tatau ona i le va o le 2.6 ma le 8.4 mmol / lita o le toto. I le tausisia pea o lenei tulaga (e faaopoopo atu i hormones hypoglycemic), o meaola e tutupu i le tuputupu ae, glucagon ma adrenaline foi e aofia ai.

Afai o le maualuga o le suka i totonu o le toto e pa'ū i lalo ifo o le tulaga o le physiological, o le faʻasiga o le inisalini e amata ona faʻagesegese (e le tatau ona taofi).

A maualalo le maualuga o le kulukose, e amata ona faʻamalolo mai hormones type hormones (e taʻua foi o contrainsular). Latou te faʻaleleia paleni kulukose. O se tino laitiiti lava o le toto suka e taʻua o le hypoglycemia.

O lenei tulaga e sili ona matautia mo le tino ona o le le lava o le malosi ma meaʻai e manaʻomia mo le gaioiga a le tino atoa. O le maualuga o le hypoglycemia o le hypoglycemic coma.

O nei mea e faaosofia ai le faʻasaʻoina o suka mai le masini. Faʻamamaina hormones ma adrenaline, e aofia ai le taofiofia o le faʻasaʻoina o le inisalini i totonu o le toto. O le mea lea, o le paleni aupito sili ona lelei e tausia.

Le faʻaaogaina o le biphasic aspart

O le auala o le faʻaaogaina ma le vailaʻau o fualaau faʻataʻitaʻi e faʻalagolago lava i foliga o vailaʻau, ituaiga o faʻamaʻi, le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi ma le tausaga o le maʻi.

Fautuaga lautele, mo ituaiga uma o aspart, o loʻo taua i lalo:

  • Injections e tuʻuina atu i lalo (i totonu o le gaʻo gaʻo), talu ai o le inisalini puupuu ua leiloloa lona vaega ma ua vave faʻavaveina mai le tino, faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le intramuscular.
  • O nofoaga o tui e tatau ona suia e le aunoa, talu ai e mafai ona gaosia le gaʻo i le vaega gaʻo.
  • Lipodystrophic eria,
  • Ole kola e le fautuaina e toe faʻaaoga e puipuia ai faʻamaʻi.

E faʻapefea ona faʻaaoga le insulin aspart? O faatonuga mo le faʻaaogaina o loʻo i ai faatonuga eseese mo le tasi-phase ma le lua-vaega o fualaau oona.

O se sui o lenei vaega o fualaau oona o le NovoRapid. O se vailaʻau faʻataunuʻu fua ma se taimi pupuu. O le glycemic effects e aliali mai pe a mavae le 10-20 minute, pe a uma le inisiua o le injection poo le afaina.

Ina ia tausisia pea le glycemia masani, e aunoa ma ni faasologa o le faateleina pe faaitiitia i le suka (i fafo atu o le masani masani), e tatau ona mataituina ma le totoʻa le maualuga ole kulukose o le toto.

O loʻo faia i le faʻaaogaina o auala nei:

  • Glucose toto
  • Faʻamaumauga CGMS mo le togafitiga o le pamu (faiga eletise eletise eletise).

Fuataga e tatau ona faia muamua ma pe a maeʻa taumafa. Mo le fua saʻo o se tasi o fualaau o fualaau faasaina, o le maualuga o le suka i le taimi o taumafataga e amanaia, ma le faʻaaogaina o tulaga faʻatautaia e faʻaaogaina e faasaʻo ai faailo.

NovoRapid e faʻaaogaina i se auala faʻapitoa e faʻaaogaina ai le tui o le inisalini 100 U, se tui pipi poʻo se pamu insulin. O le faʻamalosia o le pule e mafai ona faatagaina e na o le aufaigaluega fomaʻi agavaa, i tulaga o tausiga faʻafuaseʻi. O le tele o iunite mo le tasi le tuiina o le fualaau faasaina ua fuafuaina e le fomaʻi aoga.

O manaoga o aso uma e faʻatatau faʻapitoa, faʻalagolago i le lagona o le maʻi ma le mamafa o le tino. O masani masani o aso uma e i le lautele o le 0.5-1 ED / kg o le mamafa o le tino. E le mafai ona e ulu i le aso atoa o le aspart, aua o le a oʻo atu ai i le hypoglycemia ma le coma. O se fuataga se tasi e fuafua eseese mo taumafa taitasi o meaai gaʻo.

TAIMI FAATASI! O le fuaina o se fualaau e tasi ole NovoRapid e faia ile mafaufau ile iunite falaoa (XE) e faʻaaoga pe a 'ai.

O le tagata e manaʻomia mo le inisalini pupuu e faʻalagolago ile gaioiga faʻamalositino ma le tino, faapea foi ma le taimi o le aso. I itula o le taeao, e mafai ona faateleina le manaoga, ma pe a maeʻa le malosi faaletino pe i le afiafi - atonu e faʻaitiitia.

NovoMix (sui o le biphanic aspart) e faʻaaogaina mo tagata mamaʻi e iai le faʻamaʻi 2. O le fua fautuaina, i le amataga o togafitiga, e 12 iunite, lea e faia i le afiafi, aʻo leʻi 'ai. Ina ia maua se taunuʻuga e sili atu ona pulea, e tuʻuina atu e vaevae se tasi o fualaau i ni atopa se lua. Faʻatasi ai ma se folasaga, latou te tuʻuina le 6 iunite o NovoMix ao lei faia le taeao ma le afiafi, aʻo leʻi faia se taumafataga.

E naʻo pulega faʻapitoa o le aspart biphasic e faatagaina. Mo le puleaina o le suka ma le fetuunaiga o fualaau, e tatau ona fua le maualuga o le toto. O le faia o le fetuunaiga e faia pe a maea ona faatulaga se faasologa o talaaga, ma ia mafaufau i le maualuga o le maualuga o le suka (i le taeao, i luga o se manava gaogao), mo le 3 aso.

O le insulin Lizpro o loʻo faʻaaogaina i togafitiga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e tusa lava po o le a le itupa ma tausaga. O le meafaigaluega e tuʻuina atu ai faʻataʻitaʻiga maualuga o faʻatinoga i mataupu pe a oʻo atu le tagata maʻi i se olaga le lelei, lea e sili ona faʻapitoa mo tamaiti.

Humalog ua faʻataʻitaʻiina e le fomaʻi faʻatasi ma:

  1. Ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka - i le mataupu mulimuli, naʻo le taimi e ave ai isi fualaau e le maua ai ni taunuuga lelei,
  2. Hyperglycemia, lea e le faʻamaloloina e isi fualaau,
  3. Saunia o le tagata maʻi mo taotoga,
  4. Le faʻapalepale i isi inisalini e aofia ai vailaʻau,
  5. O le tupuga o tulaga faʻaleagaina e aʻafia ai le gasegase o le faʻamaʻi.

Ole auala ole togafitiga o fualaau faasaina ua fautuaina e le kamupanī e gaogao, ae faʻalagolago i le tulaga o le maʻi, e mafai ona faʻatonuina le sooupu i le intramuscularly ma le le mafaufau. Faʻasolosolo auala, ole nofoaga e sili ona talafeagai o sulu, tauau, totoa ma le manava abdominal.

O le faʻaauauina o le pulega o Inisalini Lizpro i le mea lava e tasi ua solia, ona o lenei mea e ono mafua ai le faaleagaina o le fausaga o le paʻu i le ituaiga lipodystrophy.

O le vaega lava e tasi e le mafai ona faʻaaogaina e faʻatonutonuina ai fualaau faasaina e sili atu ma le 1 taimi i le masina. Faatasi ai ma le pulea lelei, e mafai ona faaaoga le vailaʻau e aunoa ma le i ai o se fomaʻi, ae sei vagana lava ua filifilia muamua le fualaau e se fomaʻi.

O le taimi o le puleaina o fualaau faasaina ua fuafuaina foi e le fomaʻi, ma e tatau ona matua matauina - o lenei mea o le a mafai ai e le tino ona fetuunai i le pulega, faapea foi ma le maua o se aafiaga umi o le fualaau faasaina.

E ono manaomia le fetuunaiga i le taimi:

  • Suia o mea taumafa ma fesuiaiga i mea maualalo pe maualuga meaʻai gaʻo,
  • Manatu o lagona
  • Faamai pipisi
  • Faʻaaoga faʻatasi o isi vailaʻau
  • Suʻe mai isi vailaau vailaau faʻamaʻi e aafia ai le kulūkose,
  • Faʻaaliga o le le atoatoa,
  • O le maʻitaga - faʻalagolago i le tolu masina, o le manaʻoga o le tino mo le inisalini e sui, o lea e tatau ai
  • Asiasi i le tausiga o le soifua maloloina i taimi uma ma fua le maualuga o lou suka.

O le faia o fetuunaiga e tusa ai ma le tui e mafai foi ona talafeagai pe a suia le tagata fai insulin Lizpro ma le fesuiaiga i le va o kamupani eseese, talu ai ona fai ei latou uma lava suiga i le tuufaatasiga, lea e mafai ona aafia ai le aoga o togafitiga.

O le mea e tupu i le tino pe afai e leai se inisalini

Muamua, o le avega o le kulūkose ua faʻalavelaveina. I le leai o le inisalini, e leai se faʻamalosiaga o aʻafiaga e gaosia ai le suka. O se taunuuga, o kulūkose molekone e tumau i totonu o le toto. E i ai se aʻafiaga faʻaleagaina i le va o le:

  1. Toto toto. Ona o le tele o le suka, ua amata ona ufitia. O se taunuuga o lenei mea, e mafai ona gaosia ai toto, latou te poloka le tafe toto, mea aoga ma le okesene e le ulufale i fausaga uma o le tino. O le anapogi ma le oti o sela ma fatuga amata. O le gasegase e mafai ona oʻo atu ai i faʻamaʻi faʻamaʻi e pei o veinsic veins (i vaega eseese o le tino), leukemia ma isi faʻamaʻi tuga. I nisi tulaga, o le toto e mafai ona gaosia ai le tele o taʻaloga i totonu o le vaʻa e afaina ai.
  2. Metabolic process in the cell. Glucose o le punavai autu o le malosi mo le tino. Afai e le lava, o faagasologa uma o intracellular e amata ona faʻagesegese. O le mea lea, e amata le pala, e le faafou, e le tupu. E le gata i lea, o le kulukose e le toe avea ma se malosi faʻaagaga ma, afai e le lava le malosi, o le a le faʻaumatia le tino maso, ae o le tino musika. O le a amata ona vave alu ese le mamafa o le tagata, o le a vaivai ma vaivai.

Lona lua, o le faʻaaogaina o anabolism o le a faʻalavelaveina. Amino acids i totonu o le tino o le a amata amata ona sili atu ona leaga ma, ona o lo latou leai, o le a leai se alalaupapa laupapa mo le tuufaatasia o protein ma le DNA. O elemene o elemene eseese o le a amata ona ulu i totonu o siaki e le lava ni aofaiga, ma o se taunuuga o le a faʻaaogaina ai le fesuiaiga o le eletise.

Talu ai ua afaina foi le aafiaga o le anti-catabolic, o le faagasologa o le catabolism e amata ona manumalo i le tino.

Ole lipolysis e maua ai le tele o le ATP (malosiaga) pe'ā faʻasaina - o le gaʻo gaʻo ua liua e le o le malosi, ae o le gaʻo. E faʻaleleia foi le hydrolysis o le protéini, o se taunuuga o le faʻamavaeina o le polotini. O le leai o se aʻafiaga e afaina ai le tulaga o maso.

O nei faagasologa o le telefoni feaveaʻi e toetoe lava aʻafia vave ai le tulaga lautele o le tino. E sili atu le faigata mo se tagata ona fai galuega i aso faisoo, e lagona le tiga o le ulu ma le vevela, gaioiga, ma atonu e le iloa. Faʻatasi ai ma le mamafa o le mamafa o le mamafa, na te lagona le fiaaai manu

O le le atoatoa o le inisalini e mafai ona mafua ai se maʻi tuga

O a faʻamaʻi e mafai ona faʻaleagaina le gaosiga o le inisalini?

O maʻi sili ona taatele e aʻafia ai le maualuga ole inisalini o le maʻisuka. E vaevaeina i ni ituaiga se lua:

  1. Inisalini faalagolago. O le mafuaʻaga e faʻaleagaina ai le tino, e maua ai sina insulin pe leai foi. I totonu o le tino, o faagasologa ua maeʻa ona amataina. O maʻi maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tuʻuina atu ile insulin mai fafo. E faia lenei mea e ala i tui faapitoa o inisalini. Atonu o le inisalini o meaola po o mea faʻapitoa. O nei tupe uma o loʻo tuʻuina atu o fofo faʻaoga. O le tele o taimi, o tui e tuʻuina i totonu o le manava, tauau, tauau poʻo le pito i luma o ogavae.
  2. Inisalini tutoʻatasi. O lenei ituaiga o maʻisuka o loʻo faʻaalia i le mea moni o le pancreas o loʻo faʻapenaina le insulin i le tino, ae o le tino e puipuia ai lenei vailaʻau. O le a leai se lagona o le inisalini, o se taunuuga lea e maua mai ai le hyperglycemia masani o le maʻi. I se tulaga faapea, o le suka e faʻatulafonoina e le puleaina o meaʻai. O loʻo faʻaititia le faʻaogaina o le Carbohydrate ma o le faʻaogaina o le faasologa o mea taumafa uma ua faʻaaogaina. E naʻo le tagata gasegase e mafai ona 'ai meaʻai ma gaʻo susu.

E i ai isi faʻafitauli o loʻo maua ai le le atoatoa i le inisalini masani:

  • O faʻamaʻi faʻamaʻi (siafesa o ituaiga uma, cirrhosis ma isi),
  • Cushing's Syndrome (o le tele o hormones e masani ona gaosia e le corlenx)
  • O le mamafa (e aofia ai fesuiaiga eseese o le inosia),
  • Inisulinoma (o se tumutumu lea e le faʻaaogaina ai le inisalini i totonu o le toto)
  • Myotonia (o se faʻamaʻi o le neuromuscular complexes lea o loʻo gaoioi ai le gaioiga o le tino ma le maso),
  • O le tele o hormones tuputupu aʻe,
  • Faʻafouina insulin
  • Gaoioiga le lelei o le pituitary gland,
  • Suauu i totonu o le gland (synthesis o le adrenaline, lea e puleaina ai le maualuga o le suka, ua vaivai),
  • O isi faʻamaʻi o le pancreas (o le tino, pancreatitis, faiga o le inflammatory, maʻi tuʻufaʻatasia, ma isi).

O le vaivai o le tino ma le mafaufau e ono mafua ai foi le solia o le inisalini. O nei mea faʻaalia e faʻamaonia e le mea moni e faapea, i le taimi o nei tulaga, e faʻaaluina e le tino le tele o faʻaagaga faasao e toe faʻafoʻi ai le homeostasis.

E le gata i lea, o le mafuaʻaga e ono avea ma ituaiga soifuaga masani, o faʻamaʻi masani ma faʻamaʻi pipisi. I mataupu sili atu e fesootaʻi ma le le lelei o le inisalini, e mafai e se tagata ona aʻafia le afaina o le inisalini poʻo le Somoji syndrome (faʻasolosolo ile inisalini).

O le togafitiga o nei maʻi e faʻamoemoe i le faʻamautuina o le maualuga o le inisalini. O le tele o taimi, e fautuaina e fomaʻi fualaau faʻasaina ma meaola manu poʻo le inisalini. Afai o le maʻi faʻaleagaina e mafua mai i le soona taumafa o le suka i totonu o le tino, o se taumafataga faapitoa e faʻatulagaina.

E i ai i le tino o le B se mea e taui ai ma toetoe lava o taimi uma e maua ai le tele o inisalini nai lo le manaʻo o le tino. Ae e tusa lava pe sili atu le tele o lenei mea e gauaiina e le tino pe afai e taumafa e se tagata laʻau suamalie ma mea taumafa.

  • Inisulinoma. O le igoa lea o se fomaʻi mama e aofia ai sifi o le B. O lea ituaiga o sulu e tuʻuina atu i ai faʻamaoniga e tasi e pei o le hypoglycemic conditions.
  • Inosia le Inisalini. O se taimi lenei mo se faʻalavelave o faʻamaoniga e foliga mai ma le maualuga o le inisalini. I le auala, muamua na faateʻia le inisalini i le mafaufau e faʻafetaui ai le fomaʻi.
  • O le Somoji syndrome o se inisalini masani o le inisalini.

O le vaega lona lua e aofia ai na faʻaleagaina e mafua mai i le le lava o le inisalini poʻo le faʻaaogaina o le absorption. Muamua lava, o le maʻisuka ituaiga 1. O le faʻamaʻi mulimuli lea e aʻafia ai le gaogao o le suka.

E le lava le insulin i le pancreas. Faʻasaga i tua o le faʻasaina o le gaosiga o le gaʻo, o le tulaga lautele o le maʻi e sili ona leaga. O lenei togafitiga e matautia i le faateleina o le aʻafiaga o faʻamaʻi o le cardiovascular system.

E le gata i lea, e ono maua e le tagata le maʻisuka ituaiga 2. O lenei faʻamaʻi e ese si ese i le tulaga faapitoa o le vasega. I le amataga o lenei maʻi, o le pancreas e maua ai le insulin.

I le taimi lava e tasi, o le tino mo nisi mafuaʻaga e avea ma insulin, o lona uiga, e le mafai ona gauai i le gaioiga o lenei hormone. Pe a oʻo i luma le faʻamaʻi, o le a faʻapipiʻi le inisalini o le inisalini i le gland ma o se taunuuga o le a le lava.

Contraindications ma aʻafiaga itu

Pe a filifilia se vailaʻau, e tatau i le fomaʻi ona amanaʻia uiga uma o le tino maʻi.

O le insulin Lizpro ua solia i tagata:

  1. Faatasi ai ma le faʻalauteleina o le lagona i le autu poʻo se isi vaega faʻaauau,
  2. Faatasi ai ma se maualuga maualuga mo le hypoglycemia,
  3. O loʻo i ai le insulinoma.

Afai o le tagata maʻi o loʻo i ai se tasi o nei mafuaʻaga, e tatau ona suia le fofo ile tutusa.

I le taimi o le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina i le maʻisuka, e ono mafai ona matauina itu e lua:

  1. O le hypoglycemia - o le mea pito sili lea ona matautia, e mafua ona o se fualaau le talafeagai, faʻapea foʻi ma le faʻamaʻi, e mafai ona oʻo atu ai i le oti poʻo le faʻalavelave matuia o le faiai,
  2. Lipodystrophy - e tupu mai ona o le injections i le eria lava e tasi, mo le puipuia, e tatau ona suia tulaga fautuaina o le paʻu,
  3. Aluʻi - faʻaalia o ia lava e faʻalagolago i uiga o le tagata maʻi, e amata mai i le mūmū mūmū o le nofoaga o inisiua, e faaiʻu i le faʻalavelave anaphylactic,
  4. Faʻafitauli o le mea faitino - faʻasolosolo ole tosoina poʻo le le faapalepale ile vaega ole tino, retinopathy (faʻaleagaina le paʻu o le lauulu ona o faʻafitauli vailaau) poʻo le gaioiga vaaia o loʻo faʻaitiitia, e masani lava ona faʻaalia o ia lava i le laʻititi poʻo le faaleagaina o le cardiovascular system,
  5. O gaioiga i le lotoifale - i le nofoaga o tui, mumu, sosogi, mumu ma le fulafula e ono tupu, lea e pasia pe a uma ona masani le tino.

O nisi o faʻaʻailoga atonu e amata ona faʻaalia pe a mavae se taimi umi. I le tulaga o aʻafiaga itu, taofi le inuina o le insulin ma talanoa i lau fomaʻi. O le tele o faafitauli e masani lava ona fofoina e ala i le fetuunaiga o fualaau.

E tele mea e fautuaina e faʻaaoga ai le insulin aspart ma le faʻaeteete. O faʻamaoniga ma tapulaʻa e faʻaaoga i vaega taʻitasi ma vaega tuʻufaʻatasia o fualaau faasaina. O le faʻalavelave matuia o le faʻalepaleina o le tagata i le mea autu ma isi vaega o loʻo faia ai fualaau faasaina.

Faʻasalaga tele, ua faʻamaonia i le 2 tausaga le matua, talu ai e leʻi faia faʻataʻitaʻiga i totonu o lenei vaega.

O le tele o tapulaa e lauiloa mo le faʻaaogaina o le aspart, faatasi ai ma isi vailaʻau:

  1. O le thiol sulfites ma fualaau faasaina e faaleagaina ai le aspart,
  2. O fualaau o le hypoglycemic, acidic thioctic, beta-blockers, faapea foi ma nisi o vailaau faʻamaʻi e faʻaleleia le aafiaga o le hypoglycemic,
  3. O le vaega thiazolidinedione e faʻapupulaina le lamatiaga o le toilalo o le fatu.

I se tulaga e le masani ai, o loʻo faʻaaogaina ai i totonu o le toto ia mea faʻaauau e faʻaitiitia ai le aafiaga glycemic o le aspart. Le le lava po o le sili atu le faʻafoega o le vailaʻau, faʻatasi ai ma le fua saʻo o se fualaau e tasi, e ono mafua ai le hyperglycemia poo le hypoglycemia.

FAUTUAGA O le maualuga o le fualaau faasaina e mafua ai le pagatia ma le oti.

O aʻafiaga i le lotoifale i le natura, faʻaalia i le nofoaga o tui. A maeʻa le tui, sina lanu mumu po o le fula, e mafai ona mataʻituina, hematomas laiti. Faʻasalaga malosi o le maʻi mai se maʻi umi o le hypoglycemic, o le neuropathy e le tumau ma le retinopathy o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe.

O lona aoga autu o le faatumauina lea o se paleni maualuga o le suka o le toto. E maua mai i se vaega o le pancreas e pei o tamaʻi palacreatic. Faʻaleagaina i lenei vailaʻau e mafai ona oʻo atu ai i le tele o faʻamaʻi.

O le inisalini o se hormone multidisciplinary o le vaega peptide, lea e aʻafia uma ai le telefoni feaveaʻi ma faʻasalalauga lautele. O lona autu autu o le faʻatonutonuina o le paleni o le gaʻo. Na te pulea foi le malosi ma le gaosiga o le tino i ituaiga eseese o le tino. O lona leai o se mea ua afaina i le solia o nei faiga uma.

O le le atoatoa o le inisalini e mafua ai le maʻisuka ma le tele o isi faʻamaʻi matautia. O nisi o ia mea e le mafai ona faʻatautaia ma tumau ma le tagata mo le olaga. O se malosi vaivai ma le tele o lenei vailaau i nisi tulaga e mafai ona afaina.

Analogs o le fualaau faasaina Insulin Lizpro

O le tau o le fualaau faasaina e faalagolago i le pepa lea e maua ai le insulin aspart. O le tau o fualaau faasaina ma analogues o loʻo faʻaalia i le laulau.

UlutalaFaiga faʻapolopoloTau faʻatatau, lapisi.
NovoRapid® Penfill®3 ml / 5 pcs1950
NovoRapid® Flexpen®1700
NovoMix® 30 FlexPen®1800
Apidra SoloStar2100
Biosulin1100

O aʻalog analogs ei ai foi lona aafiaga tutusa, ae faia i luga o le faavae o isi mea gaioiga. O fualaau faasaina ua fuafuaina mo le faaaogaina o togafitiga.

O le insulin aspart o se vailaau lelei o le hypoglycemic. E leai se numera tele o faʻasolega ma e faʻaaogaina e avea o se vaega o togafitiga faʻapitoa o le maʻi suka, ituaiga uma e lua. O vailaʻau faʻapitoa e talafeagai mo tamaiti ma tagata matutua, faʻapea foʻi ma tagata matutua.

Tuua Lau Faamatalaga