Fuafuaga o le suka i le fale: metotia ma metotia o fua

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e te manaʻomia e suʻe ai lau suālaʻau.

Ua fautuaina e fomaʻi ni suʻesuʻega eseese e fuafua ai le maualuga o le taufaamatau i le soifua maloloina, filifilia o vailaʻau, mataʻituina le ala o le maʻi.

E faʻapefea ona iloa pe maualuga le suka toto pe afai e leai se falemaʻi latalata ane? Mo tagata gasegase oe saili e ausia taunuuga lelei i togafitiga, auala mo le siakiina o le suka i le fale ua atiae:

  • toto kulukose toto
  • suʻega o le toto,
  • faʻailoga faʻasolosolo,
  • masini feaveaʻi i luga o lima.

O lo latou lelei o le latou le manaʻomia le poto faʻafomai poʻo tomai faʻapitoa.

O le mea e masani ai le suʻega faʻapitoa e faigofie lava i totonu o le taga ma o le a avea ma fesoasoani e le gata i le fale, ae i le galuega foi, i le alu. E mafai e tagata gasegase ona siakiina a latou toto maualuga i le suka, fetuunai a latou meaʻai, ma gaioiga faaletino.

Le masani o le suka i se tagata soifua maloloina

Iloiloga o se metotia lea e mafai ai e oe ona muamua fuafua le faʻaalia o le maʻi, e puipuia ai le tupu mai o faʻafitauli i tagata e maua i le maʻisuka. E masani lava ona tuʻuina atu i luga o se manava gaogao, pei o le maualuga ole kulūkose pe a uma ona 'ai.

TausagaFua o le suka o le toto (vaega o fuataga - mmol / l)
E oʻo atu i le masina2,8-4,4
I lalo o le 14 tausaga3,2-5,5
14-60 tausaga3,2-5,5
60-90 tausaga4,6-6,4
90+ tausaga4,2-6,7

O le suʻesuʻega o se manava le aoga e maualuga atu i le pito i luga e faʻaalia ai le maualalo o le kulukose. Faʻatasi ma fuainumera itiiti ifo nai lo le tapulaʻa maualalo - e uiga i le hypoglycemia (maualalo le suka).

O afea e siaki ai le suka

O le siaki o le toto toto e le gata mo le maʻisuka. O le soymptomatic course of the disease e taatele, lea e iloa ai e tagata gasegase le i ai o le faʻamaʻi pe a maeʻa suʻesuʻega.

Ae ui i lea, ei ai uiga lautele e tatau ona avea ma mafuaʻaga e alu ai i le fomaʻi:

  • fiainu
  • faʻavaʻa faifaipea ma faʻateleina mimi,
  • matagogo
  • umi manuʻa faʻamalolo
  • mago ma vevela paʻu
  • vaivai
  • tiga o le ulu
  • paleni mamafa
  • faʻaititia le faʻaaliga (faʻavalea).

O le maʻisuka e masani ona tosina tagata i le matua. A mavae le 45 tausaga, e manaʻomia e tagata uma ona siakiina o latou toto mo suka i le tausaga mo le puipuia.

O le lamatiaga o le maua o le maʻi e faʻapupulaina i le gasegase o le gasegase, toto maualuga, patho o le pancreas, faʻamaʻi pipisi, oona, faʻalavelave tumau.

Faaaogaina o le mita

O le glucometer o se masini laʻititi e mamanuina le suka i le fale. O lona atinaʻe ua faʻatusatusa i le mauaina o le inisalini. I tulaga uma e lua, o lenei mea na aafia ai togafitiga o le maʻisuka. O faitauga mita e manatu saʻo. Afai e faʻaaoga sese pe i luga o se faʻataʻitaʻiga ua le toe faʻaaogaina, o se mea sese o le 10-20% e mafai.

Faʻapipiʻi i le masini lava ia:

  • tui
  • lancets (gaʻo aveese),
  • paʻu palasitika ma faʻataunuʻu,
  • fufulu faʻamaʻi.

Aʻo leʻi faʻaaogaina le mita, ia mautinoa e faitau faʻamatalaga. O le taʻiala o le faʻaaogaina o faʻatusa eseese e tutusa lava, ae o le nofoaga o loʻo faʻapipiʻiina ai le faailoga o le faʻaaliga e mafai ona eseese:

  1. liliu, saunia le mita mo le galuega,
  2. faʻaofi le fasi siaki i le vaega o loʻo manaʻomia,
  3. saunia se atigilima ma se laupepa mo auiliiliga,
  4. faʻafesoʻotaʻi lou tamatamailima faigofie mo sina toto,
  5. fufulu le nofoaga faʻasalalau i se ie e leai ni mea,
  6. faia se pupu
  7. aumai lou tamatamailima i le tagata e totogo i luga o le fasi pepa ina ia maua ai se mataua o le toto.

A maeʻa ni nai sekone, ona faʻaalia lea o le auiliiliga ile faʻaaliga. O nisi o mita o le kulukose toto ei ai isi galuega faaopoopo e fesoasoani e sili atu ona lelei le puleaina o le suka: faʻamaufaʻailoga, faʻafeiloaʻiina i se komepiuta, fuaina o le cholesterol, ketones i le toto, faʻamaoniga leo mo le le iloa o maʻi.

Vaevaega mo le toto

O le isi auala e faʻaaogaina e siakiina ai le suka o le toto o se vaega o suʻega mo le faʻatusatusaina o ata. O le pusa faʻamaumauga e aofia ai se penitala (pipili) faʻatasi ai ma fasi paʻu o meaʻai, faatonuga.

O le faia o se mea e tatau ona saunia ai:

  • lancet poo le inisalini pununia ola,
  • fufulu susu,
  • taimi
  • se ipu vai.

I le taimi o le suʻega, aua e te paʻi atu i le eria ma le taulaʻi. Faaaoga le fasipepa mo le 30 minute ma lafoai pe a uma ona faʻaaogaina. O le auʻiliʻiliga e faia i luga o le paʻu fou o le toto mai le tamatamailima, ua faʻatagaina e ave toto mai le taligalu.

E faʻapefea ona siakiina le suka o le toto ma faʻamau faʻaʻailoga:

  1. Aveese ma le faaeteete le fasipepa ma vave ona tapunia le tapuni o le pu.
  2. Faʻamau le reagent i luga o se nofoaga malulu.
  3. Fufulu le tamatamailima i se ie e leai ni mea.
  4. Faasolosolo moli le tamatamailima. Pe a oʻo mai se mataua o le toto, aumai se fasi pepa ma paʻi i le eria ma le tagata toto. O le mataua e tatau ona tufatufa atu i luga o le meaʻai, ia mautinoa e leai se paʻu paʻu i le taʻavale, faʻafefeteina o le toto.
  5. Faʻasaʻo le fasipepa ma tusi le taimi o loʻo faʻaalia i faatonuga.
  6. A maeʻa lena mea, tuʻu le pito i totonu o se fagu vai e aveese ai le toto, e mafai ona e faia lenei mea i lalo o se vaitafe malulu. Tipi le vai o totoe i se solo.
  7. A maeʻa le 1-2 minute, ona faʻatusatusa lea o le lanu o le tagata faʻataʻetaʻi ma le fua o lo o lolomiina i luga o le paʻu. Aua le faʻaaogaina se pusa mai fafo mo lenei mea.

Mo le faʻataʻitaʻiga saʻo, o le taimi o le reagent i le toto e taua tele. Eseese oloa atonu e eseese.

Ituaiga o suʻega mo le urine

Mo i latou o loʻo fefefe i le injections, o loʻo i ai ni faʻataʻitaʻiga faapitoa e iloa ai le aofaʻi o le suka i totonu o le uila. O lenei suʻega o le a sili atu le sao o fuainumera pe a faʻaaoga le mimiti fou o le taeao e aoina i totonu o se atigi pusa. O le aofaʻiga o le urine mo le suʻega e 5 mililiters.

O se faʻatonuga o loʻo faʻapipiʻiina i le pusa faʻatasi ma se pipili i ni taʻavale, lea e tatau ona e masani faamasani i ai:

  1. tatala le pu, aveese le fasi pepa, vave tapuni i se tapuni,
  2. ia faʻaitiitia le pito o le mea faʻafefete i totonu o le atigi pusa moa mo le 1-2 sekone,
  3. aveese le vai o totoe i se solo solo,
  4. faʻatusatusa le lanu o le tagata faʻasaga i le fua i le pencil case (tube).

Mo le faʻatusatusaga, e taua le ave o le paipa na faʻatau ai fasi pepa. E mafai ona faʻaaogā le taʻavale e faʻaaogaina pe a uma ona aveese mai le pu mo le itula. O lenei suʻega vave e faigofie, ae le mafai ona tuʻuina sao saʻo e pei o se glucometer.

Mea faʻaaoga

O le soifuaga ma le soifua manuia o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e faʻatatau tonu i le tele o suka i totonu o le toto. Ina ia siakiina pea le maualuga o le suka, o loʻo faʻatulagaina ai masini fou e faafaigofie ai le olaga mo le maʻi.

O se tasi o nei faʻafouga e tutusa ma se taulima e ofuina i le lima. O le tagata maʻi e le manaʻomia ona faia ni punctures, faʻatali mo le taimi e maua ai iuga. O le taulima e afaina ai le afu i le 20 minute ma e talafeagai mo le ofuina o le uati. Tagata paʻaga ma tagata malolosi e pei o lenei masini, aua e te le manaʻomia le faʻalavelave mai pisinisi mo auiliiliga.

O le a le mea e aafia ai le suka o le toto

Suga o se vaega taua o le homeostasis. O lona maualuga e aʻafia i le tele o le inisalini i le tino, e le mafai ona maua ai le suka. Faatasi ai ma le le lava o le kulukose i totonu o le toto, o le matelaina o le tino ma o se tulaga matuia tele e mafai ona tupu. A o faagasolo le aso, e suia le aofaʻi o suka.

O lenei mea e aafia i le tele o mea:

  • 'ai
  • vailaʻau
  • gaoioiga faaletino
  • manuʻa
  • popole
  • ogaoga faʻaleagaina.

E masani lava ona alu le suʻa pe a uma se taumafataga, o le mea lea e sili ona lelei le suʻeina o le manava. Meaʻai, matelaina, le lava le moe, ava malosi e ono aʻafia ai le taunuuga o le auiliiliga. E le gata i lea, o faʻamaʻi eseese e mafai ona faʻaalia le faʻaalia o le faʻamaʻi: afaina o le fatu, stroke, maʻi o le ate.

Hormonal suiga i le tino o le maʻitaga maʻitaga e mafua ai ona oso i luga le suka. O lenei tulaga i nisi tulaga atonu o se mea e manaʻomia mo le atinaʻe o le maʻisuka pe a uma le fanau.

Gaoioiga mo le suka maualuga

O le faʻalauteleina o le faateleina o le suka e lamatia ai faʻafitauli e mafai ona oʻo atu ai i le leai o se faʻatinoga. E manaʻomia muamua e tagata maʻi le faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi.

O le maʻisuka e mafai ona alualu i luma, o le mea lea e tatau ai ona fai suʻega masani, suʻe suʻega, iloa pe faapefea ona siaki le suka i le fale.

Ina ia faatumauina le maualuga o le maualuga o le suka, o le a sili atu ona lelei le mulimuli i se taumafataga maualalo. Faʻesea gaʻo, ava malosi, oloa gaosi, ulaula vevela, meaʻai vevela.

Mo le lelei o le faʻaaogaina o le suka, e manaʻomia le gaioiga faaletino. Mo lenei mea, o auala faigofie, vasega o le tino, vasega o cardio e talafeagai. Lelei lelei, o le aloese mai le popole o le a fesoasoani e tausia le soifua maloloina, puipuia faafitauli, ma faaumiumi le ola. O le soifua maloloina o le maʻisuka o loʻo i lima o le gata fomaʻi, ae o maʻi foi latou.

Tester Strips

O le mea aupito sili ona faigofie mo le fuafuaina o le kulukose o le toto o se molimau faapitoa, o loʻo faʻaaogaina e toetoe lava o tagata uma e maua i le maʻisuka. Pepa pepa e muaʻi ufiufi i vailaʻau faʻapitoa; pe a oʻo mai le vai, e mafai ona latou suia le lanu. A maualuga le suka o le toto, o le maʻisuka e iloa lenei mea i le lanu o le fasi pepa.

E masani lava, o le anapogi kullukose e tatau ona tumau i le va o le 3.3 ma le 5.5 mmol / lita. A maeʻa ona 'ai, suʻe le suka i le 9 po o le 10 mmol / lita. A mavae sina taimi, toe foʻi le maualuga o le glycemia i lona tulaga muamua.

O le faʻaaogaina o fasi suega e faigofie tele, mo le mea lenei e te manaʻomia e mulimuli i faatonuga faigofie. A o leʻi suʻeina, fufuluina lelei o latou lima i le fasimoli, fufuluina o latou lima, mafanafana, faʻafeiloaʻi le tasi ma le isi, ona:

  1. o le laulau e ufiufi i se solo pepa mama, gau,
  2. faaosofia le lima (massage, lulu) ina ia lelei le toto,
  3. togafitia i se visepisi.

E tatau ona tuʻia le tamatamai lima i se inisalini insulin poʻo se siʻilaʻi, faʻaititia lou lima i lalo ifo, faʻatali mo uluaʻi toto o le toto e aliali mai. Ona paʻi lea o fasipepa i le tamatamailima, ua faia lea mea ina ia mafai ai e le toto ona ufiufi uma le vaega ma le tagata toto. A maeʻa le faʻataʻitaʻiga, solo le tamatamailima ile cotton, fusi.

E mafai ona e iloiloina le taunuʻuga pe a uma le 30-60 sekone pe a uma ona faʻaaoga le toto i le tagata toto. O le faʻamatalaga saʻo e uiga i lenei mea e tatau ona maua i faatonuga mo le faʻaaogaina o fasi siaki.

O le seti mo le faia e le tagata lava ia o le suka toto e tatau ona aofia ai se lanu lanu, faatasi ai ma oe e mafai ona faʻatusatusa le iuga. O le maualalo o le suka, o le susulu atu lea o le lanu o le fasi. O ata taʻitasi e iai se tagata patino pe a oʻo i le iuga ua i ai soʻo se tulaga tumau:

  • e faaopoopo i ai numera i ai,
  • ona fuafua lea o le uiga o le numera.

O le fuafuaina o suʻe toto ma i le fale e tatau ona avea ma se vaega o le olaga pe a fai ei ai se faafitauli i le kulukose.

Le i ai o le kulukose i totonu o le uila

E tusa lava ma le mataupu faavae lava e tasi, faapea foi ma vaega o suega mo le toto, e galue ai molimau e iloa ai le i ai o le suka i le urine. E mafai ona iloa pe afai o le maualuga i le toto e sili atu i le 10 mmol / lita, o lenei tulaga ua taʻua o le tapuni pito i tua.

A oʻo ina faʻalauteleina le kulukose o le toto mo se taimi umi, e le mafai e le urinary system ona taulimaina, o le tino e amata ona aveeseina e ala i le faanatinati. O le sili atu o le suka i le plasma toto, o le sili atu foi lea o lona faʻaogaina i le urine. Suesuega i le fale e mafai ona faia 2 taimi i le aso:

  1. i le taeao pe a maeʻa,
  2. 2 itula talu ona 'ai.

Mo le fuafuaina o le suka o le toto, e le mafai ona faʻaaogaina fasi pepa o suʻega mo tagata gasegase e iai le maʻisuka ituaiga 1, o gasegase e sili atu ile 50 tausaga. O le mafuaʻaga, e pei o le tino o le tausaga, o le maualuga o le fausiaina o le maualuga, o le suka i le urini atonu e le tupu i taimi uma.

E tatau ona faʻavaivai pe faʻapipii i totonu o se atigi pusa ma le urine. Afai e tele naua le vai, ua faʻaalia e faʻatali sina mea mo le ipu tioata. E matua faasaina le paʻi atu i le tagata molimau ma ou lima pe solo foi i soo se mea.

A maeʻa le 2 minute, ona faia lea o se suʻesuʻega e ala i le faʻatusatusaina o le fuainumera ua faailoa mai i se lanu lanu.

Faʻaaogaina o glucometers ma isi metotia, GlucoWatch

O faʻamatalaga sili saʻo i luga o le suka toto e mafai ona maua e faʻaaoga ai se masini faʻapitoa mo tagata mamai e maua i le maʻisuka - o se glucometer. O le fuafuaina o le maualuga o le suka e faʻaaoga ai se ituaiga masini e mafai i le fale. Ina ia faia lenei mea, o le a tuʻi se tamatamailima, o le pa'ū ifo o le toto ua tuʻuina atu i le suʻega, ma ua tuʻuina mulimuli i le glucometer.

E masani lava, o na ituaiga mea e maua ai le iuga pe a maeʻa le 15 sekone, o nisi o ata faʻaonaponei e mafai ona teuina faʻamatalaga e uiga i suʻesuʻega talu ai E tele filifiliga mo glucometers, e mafai ona taugofie pe faʻapitoa tupe faʻapitoa e avanoa mo le tele o tagata gasegase.

O nisi faʻataʻitaʻiga o masini e mafai ona faʻaliliuina iuga o auʻiliʻiliga, fausiaina o kalafi o suiga i le maualuga o le suka, ma le fuafuaina o le taua o le numera.

E mafai ona faia le toto sampling e le gata mai le tamatamailima, o masini sili ona lata mai e mafai ai ona faia le auʻiliʻiliga mai:

  1. muaʻi
  2. tauau
  3. sulu
  4. le faavae o le lima matua.

E tatau ona manatu e sili atu le tali atu o tamatamailima i suiga uma, mo lenei mafuaʻaga, o le mea e maua mai i lenei 'upega tafaʻilagi o le a sili atu le sao. E le mafai ona e faʻalagolago i faʻamatalaga o le auʻiliʻiliga mai le tamatamailima pe afai ei ai se faʻamaoniga o le hyperglycemia, o le kulūkose e vave suia vave. Suauu toto i se glucometer e tatau ona fuaina i aso uma.

O se tasi o masini faaonaponei mo le fuafuaina o maualuga o le suka i le fale o le masini feaveaʻi GlucoWatch. E foliga mai, e foliga mai o se uati, e tatau ona ofuina i luga o le lima. O fua o le suka toto e fuaina i le 3 itula, ma le maʻisuka e leai se mea e fai. O le mita o le kulukose toto e saʻo glucose.

O le masini lava ia e faʻaaoga ai le eletise:

  • ave se vaega itiiti o le vai mai le paʻu,
  • otometi le faiga o faʻamaumauga.

O le faʻaogaina o lenei masini e le afaina ai se tagata, ae peitai, e le o fautuaina e fomaʻi le lafoaia o suʻega toto mai se tamatamailima, faʻatau faʻatasi i le GlucoWatch.

E faʻapefea ona e iloa e uiga i le glycemia e faʻaalia

E mafai ona e faia se maualuga o le suka i le maualuga o le suka i ni faailoga faapitoa e te manaʻomia e te iloa. Faailoga o uiga lelei mo le maʻisuka o le ituaiga muamua ma le lua:

  1. paʻu faafuaseʻi, maua o le mamafa,
  2. faafitauli faʻaaliga
  3. tamaʻi povi gaʻo,
  4. vevela paʻu,
  5. faʻaogaina o le tino,
  6. o le galala i taimi uma e uiga i le talaaga o le faateleina o le urination.

O le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona fautuaina e nisi faʻamaoniga, e mafai ona vili, o se lagona faifaipea o le fiaai, tele le faʻavevesi, le lava le vaivai. O tamaiti o loʻo i ai se faʻamautinoaga faʻafuaseʻi e faʻafuasei ona amata ona latou faʻaumatia i latou lava i luga o le moega, ma atonu latou te lei maua muamua na faafitauli.

I le i ai o le maʻisuka ituaiga 2, o le maualuga o le suka e faailoaina i le numera o pito i lalo, o le moe, paʻu o le paʻu, ma manua mo se taimi umi lava. Toe faʻavave i le maʻisuka e mafai ona tupu e tusa lava i se miti.

O loʻo i ai foi le tulaga e taʻua o predabetes lea e maualuga le maualuga o le kulukose i le toto. I le taimi nei, o le maʻisuka e leʻi atinaʻeina, ae o nisi faʻamaufaʻailoga na amata ona amata. I lenei tulaga, e tatau i se tagata ona mataala i lona soifua maloloina, faia se suega e iloa ai le maualuga o le glycemia.

Preditebetes e mafai ona tumau mo le tele o tausaga, ona oʻo mai ai lea o le ituaiga sili ona matautia o le maʻisuka na amataina - le muamua.

O le a se isi mea e tatau ona e iloa

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona faia se fua o le suka toto i taimi uma pe a uma le moe ma le afiafi.O tagata faʻalagolago ile insulin e tatau ona faʻaeteete lelei ile fua ole kulukose i aso taʻitasi, o loʻo iai foi se fautuaga tutusa mo i latou e faʻaaogaina le vailaau sulfonylurea mo se taimi umi.

Ae sili atu pe faapefea ona fuafua le suka, o le a taʻu mai e le fomai. O se mea sese tele le le amanaia o fua o le kulukose toto; i uluai faaaliga o le hypoglycemia, aua le sailia le fesoasoani a fomaʻi.

E le o se mea faalilolilo le faateleina o le maualuga o le kulukose e mafai ona faateleina le malosi, o le mea lea e le tatau ona faatagaina lenei mea. E masani lava ona tupu le suka pe a uma ona 'ai:

O le le gaioiga, o galuega e le aoga e mafai ona faateleina le suka, ae o le atamai, i se isi itu, e maualalo le glucose.

O isi mea e matua afaina ai le maualuga o le glycemia e aofia ai le tau, tausaga o le maʻi, o le i ai o faʻamaʻi pipisi, o nifo leaga, o le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina, tulaga faʻalavelave, o latou taimi, moe ma le faʻavevesi.

I le avea ai o se tulafono, o le suka e pa'ū e mafai ona tupu i se tagata maloloina lelei, ae i lenei tulaga e leai ni aʻafiaga o le soifua maloloina. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o nei mea o le a mafua ai ni aʻafiaga ogaoga, o lea e tatau ai ona e iloa le auala e fuafua ai le suka i le fale. A le o lena, o le maʻi e lamatia le afaina i lona soifua maloloina. O le vitio i lenei tusiga o le a faʻaalia ai pe faapefea ona fua le suka o le toto.

Le masani o le suka i le tino

Glucose o le vaega aupito taua lea e maua ai le tino ma le malosi. I se tagata soifua maloloina, pe a uma ona oʻo i totonu o le toto, e tufatufa atu le suka i gaʻo uma i totonu. Afai, ona o le i ai o le faamai, o le maualuga o le vaega e alu ese mai le masani, o se tagata ua maua i le hyperglycemia poo le hypoglycemia. Ina ia mafai ona iloa vave le solia ma faʻaitiitia le ono mafai ona atiae le maʻisuka, e fautuaina e le au atamamai i lea taimi ma lea taimi le fua o le kulukose.

I le leai o ni fomaʻi maʻi, o faailoga o le suka e tatau ona faapenei:

  • mai le muamua i le 30 aso o le olaga - 2.8-4.4 mmol / l,
  • 1 masina - 15 tausaga - 3.2-5.5 mmol / l,
  • 15-60 tausaga - 4.1-5.9 mmol / l,
  • mai le 60 i le 90 tausaga - 4.6-6.4 mmol / l.

O ia fuainumera e tatau ona, pe afai o le suʻesuʻega na faia i luga o se manava gaogao. A maeʻa ona 'ai, o le faʻatupulaia o le vaega o le toto e tulaʻi. Ae o le aoga o le kulukose i soo se tulaga e le tatau ona sili atu nai lo le 7.8 mmol / L.

Aisea e fua ai le fua

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia, faʻatasi ma faʻamaʻi le lelei. I le leai o se togafitiga, o se maʻi e mafai ona mafua ai ni faigata ogaoga e mafua ai se lamatiaga i le olaga. O aʻafiaga o le faʻamaʻi e faʻateleina ma lagona ai i latou i le faʻalauteleina o le maualuga o le suka.

O le siakiina tutoatasi o le kulukose o le toto e maua ai na aoga:

  • o le tagata gasegase o le a mafai ona ia siaki le fesuiaiga o le glucose ma, pe a tatau ai, asiasi loa i se fomaʻi,
  • o le a mafai e se tagata ona fuafua le suʻega sili ona lelei o le inisalini ma faʻapitoa faʻasaʻo le togafitiga,
  • o le a mafai ona faia le lisi sili ona talafeagai, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi.

Faʻatasi, o nei mea uma o le a taʻitaʻia ai le faʻamautinoaina o maualuga o le suka, ma o le faʻaaogaina o le kulukose o le a avea ma se mea e le masani ai.

O le a le taimi sili e lelei ai le fuaina

I le fale, e fautuaina e fua le suka i le tele o taimi i le aso, o suʻega e faia i aso uma. Afai e manaʻo se tagata e fetuʻunaʻi le taumafataga ma filifili le meaai sili ona lelei, o le fua o le suka e fautuaina e tusa ai ma lenei polokalame:

  • i le taeao (ao lei faia le taeao),
  • 120 minute talu ona 'ai,
  • i le afiafi (aʻo lei alu i le moega).

E tatau ona manatua i taeao, o le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto e laʻititi, ma aʻo leʻi oʻo i le taimi e momoe ai e oʻo atu i ona tulaga maualuga. Ina ia mafai ona faʻatuatuaina ia faʻamaoniga, e tatau ona fuaina le suka pe a uma ona faʻaaogaina na oloa e lei i ai muamua i le taumafataga. Ma o le a mafai ona iloa pe faʻapefea ona galue se oloa faapitoa i le tino.

O le lelei o le faia e le tagata lava ia o le totoga o le kulukose o le le tatau lea i se tagata ona tamoe i le fomaʻi ma ni suiga laiti i le taumafataga. E le gata o le taimi e laveaiina ai ae o tupe. Afai i le taimi o le suʻega pe'ā uma ona faʻaaogaina nisi o mea taumafa o le masini e faʻaalia ai le faateleina o le maualuga o le kulūkose, e manaʻomia lava ona vavae ese mai le taumafataga.

Ina ia maualuga le pulea o maualuga o suka, e fautuaina e fomai pe a maeʻa taualumaga taitasi e faamaumauina faamatalaga i se tusi talaaga faapitoa. O faʻamaumauga e maua e tatau ona suʻeina taimi, suʻesuʻeina aafiaga o nisi oloa. O se taunuuga o lenei mea, o le a mafai e se tagata ona fetuutuunai le lisi i se auala e tupu i le suka o le a toetoe lava a soloia.

Metotia mo le fuaina o suka i le fale

O le auala e sili ona saʻo ma faʻamaoni e iloa ai lau maualuga o le suka o le suʻesuʻeina lea o suʻesuʻega. Ae o le aso e mafai ona e pulea le glycemia i le fale, faʻaaoga se tasi o metotia nei:

  • faʻataʻitaʻiga e faʻaaoga ai se glucometer mita mita,
  • le faʻaaogaina o fasi siaki,
  • fua faʻatasi ma mea faʻatautaia.

O le tau o mea fesoasoani ma meafaigaluega mo le faʻatulagaga e eseese mai le 450 i le 6500 rubles. O le tau e faʻalagolago i le ituaiga masini, faʻapea foʻi i luga o le gaosiga. O tufuga aupito sili o suʻega faʻamaʻi ma mita toto o le kulukose o le One Touch, Wellion, Accu-check.

Faaaogaina o Taʻitaʻifaʻata

O le auala pito sili ona faigofie ma sili ona taugofie e fua ai le kulukose toto o le faʻaaoga lea o fasi siaki. O lenei meafaigaluega ua manatu e sili ona taatele ma silia ma le 50% o le maʻisuka o faʻaaogaina. O fasi tusi e fai i se pepa manino, ma luga o luga e ufiufi i ni mea faʻapitoa e suia ai lanu pe a fegalegaleai ma se vai.

Afai o le maualuga o le sukū maualuga e maualuga, e mafai e se tagata ona malamalama i lenei mea e ala ile suia o le lanu o le fasi pepa. Le auala e fua lelei ai le suka toto ma se ituaiga masini e faʻamatala auiliili i faatonuga ua tuʻuina atu. E masani lava, o le faʻatinoga e faʻatinoina e tusa ai ma lenei algorithm of actions:

  1. Muamua e tatau ona e mulumulu ou lima ma fufulu faʻamago i se solo.
  2. Ma le isi, e tatau ona e mafanafana i ou lima e ala i le olopala faatasi.
  3. A maeʻa ona tuʻuina i luga o le laulau se solo solo mama.
  4. Ma le isi, e tatau ona e faʻamalo le lima o le a ave ai le biomaterial. Massage o le a fesoasoani e faaleleia atili le toto.
  5. Ole taimi nei e tatau ona e togafitia lou tamatamailima ile fomaʻi ma faia se pupuʻu ma se inisalini insulin.
  6. Le tuʻuina o le toto mai se tamatamailima i luga o se fasi pepa. O le vai e tatau ona ufiufi ai le vaega o le fofo.

Mulimuli ane, solo le tamatamailima i se fusi. E mafai ona e maua le iuga i se minute. Ina ia iloilo le iuga, e tatau ona e faitauina ma le totoa ia faatonuga ua faapipii ma faatusatusa le lanu o le fasimea ma le lanu lanu lea e sau ma le pusa.

Fuafuaga o le suka i le urine

I luga o le faʻatau, e mafai foi ona e mauaina ni fasipepa faapitoa o le a fesoasoani e iloilo ai le maualuga o le suka. Glucose e i ai i le urine pe afai o le maualuga o le vaega o le toto e sili atu i le 10 mmol / L. O lenei tulaga e taua o le pito i luga.

Afai o le maualuga o le kulukose e maualuga atu i le 10 mmol / l., O le polokalama o le urinary o le a le mafai ona gaosia ma o le vaega o le a faʻavaveina i le urine. E tatau ona manatua i le mafaufau o le tele o le suka i totonu o le toto, o le tele foi lea o le suauu. E talafeagai le faʻatinoina o le faʻatinoga e faʻaaoga ai ia ituaiga faʻataʻitaʻiga 2 taimi i le aso: i le taeao ma le 2 itula pe a uma se taumafataga.

E mafai ona tuʻuina i lalo i totonu o se atigi pusa i totonu o se atigipusa ma faʻasolosolo i luga o le vaitafe. O le isi, e tatau ona e faatali mo le vai o loʻo totoe e faʻafefea mai le fasi pepa. A mavae ni nai minute, e mafai ona e iloiloina le iʻuga e ala i le faʻatusatusaina o le lanu atiaʻe ma le lanu lanu o loʻo pipii i le pusa.

Faaaogaina o mita glucose toto

E mafai ona e mauaina faʻamatalaga saʻo i le fale e faʻaaoga ai se masini faʻamaonia - o se glucometer. O le faʻaaogaina tele o sea ituaiga masini, o le faʻaalia o sina mea itiiti lava mai le masani.

O suʻega e faia i le taeao, i luga o se manava gaogao. Ina ia faia le faiga, e tatau ona fufuluina ou lima, tui lou tamatamailima i se lentzet, toto le toto i luga o se fasi pepa tusi ma tuu i totonu o le mita.

O faʻamatalaga e uiga i le maualuga o le suka o le a faʻaalia i luga o le mata pe a maeʻa le 15 sekone (o le a le umi o le a faia e iloilo ai le taunuuga e faalagolago i le ituaiga ma le ata o le masini). O le tele o ata faʻaonapo nei o glucometers e manatua faamatalaga e uiga i fua muamua ma faia ni kalafi o maualuga o suka. O ia ituaiga masini e mafai ona faʻapipiʻiina i se faʻaaliga laiti po o se leo.

Fua faʻatau

O le auala pito sili ona lata mai e siaki ai lou maualuga o le suka o le faʻaaogaina lea o le gaosiga GlucoWatch. I fafo atu, o lenei masini e pei o se eletise eletise masani ma ua mamanuina mo le ofuina pea o le lima. Fuaina o le maualuga o le suka e faʻatinoina faʻafuaseʻi i le 20 minute. E le manaʻomia e se tagata ona faia se mea.

O le gaioiga e tutoatasi e faʻaaoga ai se mea o iai i le taimi nei e faia ai sina mea itiiti o le faʻavaveina mai le paʻu, pe a uma ona faʻaaogaina le faʻamatalaga. E le gata i lea, o le taualumaga e matua leai lava se leaga mo le maʻi ma e le mafua ai se faʻafitauli. E ui lava i le fou ma le faʻaonaponei o le masini, e le o fautuaina e tagata atamamai e na o GlucoWatch e faʻaaogaina ma fua i nisi taimi i le glucometer masani.

A1C kit

Ina ia fuaina le suka pei ona mafai ai, e mafai ona e faʻaaoga le pusa A1C. O le masini e faʻaalia ai mea o le hemoglobin ma le kulukose i le past 3 months. O le aoga masani o le hemoglobin glycated mo lenei masini e le tatau ona sili atu i le 6%. Mo le faʻatinoga, e tatau ona e faʻatau se pusa i se fale talavai.

E tatau ona manatua i le mafaufau ua fuafuaina mo naʻo ni nai fuataga, lea e faalagolago i le aofaʻi o fasi siaki o loʻo aofia i totonu o le pusa. Faiga Faʻavae:

  • sili atu le toto o le a manaʻomia mo fuataga nai lo le galue i se glucometer,
  • tofotofoina e tusa ma le 5 minute,
  • toto e tatau ona tuʻuina i totonu o se pipeti, faʻafefiloi le meaola faʻapitoa faʻatasi ma se fomaʻi faʻapitoa ma na ona tuʻuina loa lea i luga o se fasi pepa.

Le taimi e iloa ai

I togafitiga faafomaʻi, e tele taimi e maua ai e le tagata le maʻisuka, ae le iloa e uiga i le i ai o le maʻi. Ina ia mafai ona iloa le faʻamaʻi i le taimi ma puipuia lona alualu i luma, e fautuaina e fomaʻi ia faia e tagata uma i lea taimi ma lea taimi ia suʻega.

E taua tele le fuaina o le toto pe a tutupu mai nei mea nei:

  • vave le mamafa o le mamafa ma le manaʻoga muamua,
  • faaitiitia i le tino vaaia,
  • malogo ma le paʻu o le paʻu,
  • telefoni vae masani
  • fia inu pea
  • moe
  • taʻavale
  • faʻaauau faifaipea.

Tuua Lau Faamatalaga