O a iunite falaoa mo le maʻisuka? Laulau ma le Faʻatulagaga

O se keke falaoa (XE) o se manatu taua i le olaga o tagata maua i le maʻisuka. XE o se fuataga e faʻaaogaina e faʻatusatusa ai le aofaʻi o meaʻai. Mo se faʻataʻitaʻiga, "o le 100 kalama sukalati ei ai le 5 XE", lea e 1 XE: 20 g o sukalati. O le isi faataitaiga: 65 g o asikulimi i iunite falaoa e 1 XE.

E tasi le falaoa e 25 g o le falaoa po o le 12 g suka. I nisi o atunuu, o se aganuʻu le mafaufau i na o le 15 g o gaʻo i le falaoa. O le mafuaaga lena e tatau ai ona e suʻesuʻe ma le faaeteete i le suesuega o XE laulau i oloa, o faamatalaga oi ai e mafai ona eseese. I le taimi nei, pe a fatuina laulau, naʻo gaʻo gaʻo e mafai ona faʻaogaina e tagata, ae o le fiber dietary, ie. fiber - e le aofia ai.

Faitauina o le falaoa

O se aofaiga tele o gaʻo i le tulaga o 'aiga o falaoa o le a mafua ai le manaʻomia mo le tele o inisalini, lea e tatau ona tui e tape ai le toto o le toto meli ma o nei mea uma e tatau ona iloiloina. O se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia e suʻesuʻe ma le totoa ana meaʻai mo le numera o areto falaoa i totonu o oloa. O le aofaʻi atoa o le inisalini i aso taitasi e faalagolago i lenei mea, ma le metotia o le "ultrashort" ma le "puupuu" insulin i luma o le malologa.

E tatau ona mafaufauina le areto falaoa i na oloa o le a faʻaumatia e le tagata, e faʻatatau i laulau mo le maʻisuka. Pe a iloa le fuainumera, e tatau ona e fuafuaina le fualaau o le "ultrashort" poʻo le "short" insulin, lea e sasaina aʻo leʻi 'ai.

Mo le sili ona saʻo lelei le faʻatusatusaina o sela falaoa, e sili ona lelei le fuaina pea o oloa ao leʻi 'ai. Ae i le aluga o taimi, o tagata gasegase e maua ai le maʻisuka suʻesuʻeina oloa "i mata". O lea faʻatusatusaga e lava lea e fuafua ai le fua ole inisalini. Ae ui i lea, o le mauaina o se umukuka umukuka laitiiti e mafai ona aoga tele.

Glycemic Food Index

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e le gata o le tele o meaʻai i mea taumafa e taua, ae faʻapea foi le saoasaoa o lo latou gaogao ma le inu i le toto. O le faʻagesegese o le tino e faʻafefiloi ai gaʻo, o le itiiti ifo lea latou te maualuga le maualuga o le suka. O le mea lea, o le maualuga o le taua o le suka i le toto pe a uma ona 'ai, o le a itiiti ifo, o lona uiga o le pa i siama ma toto toto o le a le malosi tele.

Glycemic Food Index (GI) - O se faailoga o le aʻafiaga o meaai i le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata. I le maʻisuka, o lenei faailoga e taua e pei o le tele o iunite falaoa. E fautuaina e le 'au' aina le taumafaina o isi mea taumafa e maualalo le faʻaogaina o faʻamaumauga.

O oloa ua lauiloa o loo i ai se faasinomaga maualuga. O autu autu e:

  • Meli
  • Suga
  • Mea inu faʻamalosi ma mea e leai ni afi,
  • Jam
  • Glucose pepa.

O nei mea suamalie uma e toetoe lava a gaʻo. I le maʻisuka, e mafai ona faʻaumatia naʻo le lamatiaga o le hypoglycemia. I le olaga i aso faisoo, o mea ua lisiina e le fautuaina mo le maʻisuka.

Fafagaina o falaoa

O le tele o sui o fomaʻi faʻaonapōnei e fautuaina le faʻaaogaina o gaʻo, lea e tutusa ma le 2 po o le 2.5 ia meaʻai i aso taitasi. O le tele o meaai "paleni" e manatu e masani lava le ave 10-20 XE carbohydrates i le aso, ae e afaina ai le maʻisuka.

Afai e manaʻo se tagata e faʻaititia o latou kulūkose, latou te faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le gaʻo. E foliga mai o lenei metotia e aoga e le gata mo le maʻisuka ituaiga 2, ae mo le maʻisuka ituaiga 1 foi. E le talafeagai le talitonu i fautuaga uma o loʻo tusia i tala e uiga i meaʻai. Ua lava le faʻatau o le glucometer saʻo, lea o le a faʻaalia ai pe o meaʻai patino e talafeagai mo le faʻaaogaina.

I le taimi nei, o se numera faateleina o le maʻisuka o loo taumafai e faatapulaaina le tele o iunite falaoa i le taumafataga. I le avea ai o se sui, o oloa o loʻo i ai le maualuga o mea e puipuia ai ma gaʻo maloloina lelei e faʻaogaina. E le gata i lea, o fualaau faisuala ua avea ma tagata lauiloa.

Afai e te tausisi i se meaʻai maualalo, o le a manino le aofaʻi o le soifua maloloina ma ua faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O sea ituaiga taumafataga e faʻaitiitia ai le manaʻomia ona tepa i taimi uma i laulau o falaoa. Afai e faʻaaogaina na o le 6-12 g o meaʻai, mo le taumafataga taitasi, ona le sili atu lea i le 1 XE le numera o iunite falaoa.

Faatasi ai ma se masaniga "paleni" masani, o le maʻisuka e pagatia mai le gasegase o le toto, ma o se meaai e maua ai le maualuga o le suka o le toto e masani ona faʻaaogaina. E manaʻomia e se tagata ona fuafua le tele ole inisalini e manaʻomia mo le 1 le falaoa e tasi. Nai lo lena, e sili atu le siaki pe fia le inisalini e manaʻomia e gaosi ai le 1 g o gaʻo, ae le o se falaoa atoa.

O le mea lea, o le itiiti ifo o mea inu gaʻo ua faʻaumatia, o le itiiti ifo o le insulin e manaʻomia. A maeʻa ona amataina se taumafa maualalo, e faʻaititia le 2-5 taimi mo le inisalini. O se tagata maʻi na faʻaititia le faʻaaogaina o fualaau oona po o le inisalini e itiiti lava lona maua i le hypoglycemia.

Laʻau ma falaoamata

O gaʻo uma lava, e aofia ai fua o le saito atoa (o le karite, oats, saito) o loʻo i ai le tele o meaʻai i totonu o la latou fatuga. Ae i le taimi lava e tasi, o lo latou i ai i le taumafa a tagata e maua i le maʻisuka e faigofie lava!

O lea mea e le mafai ona aʻafia ai le maʻi o le maʻi, e tatau ona pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le taimi, muamua aʻo leʻi maeʻa. E le taliaina le sili atu i le masani o le taumafaina o ia oloa i le faagasologa o meaai. O se laulau o le a fesoasoani e fuafua le iunite falaoa.

GaosigaLe aofaiga o oloa i le 1 XE
paʻepaʻe paʻepaʻe, gutu (sei vagana ai le pata)1 fasi 1 cm le mafiafia20 g
falaʻu enaena1 fasi 1 cm le mafiafia25 g
fala fala1 fasi pepa 1.3 cm mafiafia30 g
Borodino falaoa1 fasi pepa 0.6 cm le mafiafia15 g
suauulima15 g
meaʻai (kuki masi)15 g
falaoa15 g
pata pata20 g
lapoa (tele)1 pc30 g
faʻamaʻapeʻaisa ma le kulimi sisi4 pc50 g
faʻamaʻaisa4 pc50 g
cheesecake50 g
paʻu (laʻititi)1.5 pcs17 g
falaoamata1 tbsp. sipuni ma se paʻu15 g
falala0.5 pc40 g
fritters (ala)1 pc30 g
pasta (mata)1-2 tbsp. sipuni (faʻalagolago i foliga)15 g
pasta (kuka)2-4 tbsp. sipuni (faʻalagolago i foliga)50 g
vine (soo se mea, mata)1 tbsp. se sipuni15 g
falaoa (soʻo)2 tbsp. sipuni ma se paʻu50 g
sana (medium)0.5 taliga100 g
sana (kuka)3 tbsp. sipuni60 g
fuga saito4 tbsp. sipuni15 g
popukoni10 tbsp. sipuni15 g
oatmeal2 tbsp. sipuni20 g
sene saito12 kulimi. sipuni50 g

Miliki ma Mea Lafumanu

O mea gaosi susu ma le susu o se puna o meaola o manu ma le calcium, lea e faigata ona faʻamaualuga ma e tatau ona manatu e tatau. I totonu o tamai voluma, o nei oloa e toetoe lava o vitamini uma. Ae ui i lea, o oloa susu e aofia ai le tele o vitamini A ma le B2.

E tatau ona sili atu taumafa gaʻo susu i mea taumafa taumafa. E sili atu le lafoaia atoa o susu. 200 ml o le susu atoa e aofia ai le toetoe o le tolu vaefa o aso masani o gaʻo tumu, o lea e lelei ai le le faʻaaogaina o sea oloa. E sili ona lelei le inu susu o susu, pe saunia se taumafataga i luga o luga, ia e mafai ona e faʻaopopo i ai fasi fualaau aina po o vine, o le mea tonu lava lea e tatau ona i ai le polokalama taumafa.

GaosigaLe aofaiga o oloa i le 1 XE
susu1 ipu200 ml
susu susu1 ipu200 ml
kefir1 ipu250 ml
kulimi1 ipu200 ml
yogurt (natura)200 g
susu susu1 ipu200 ml
susu ice cream
(e aunoa ma ni aisa ma taʻavale)
65 g
kulimi kulimi
(faʻafiafiaga ma taʻavale)
50 g
cheesecake (medium, ma le suka)1 fasi pepa75 g
curd mass
(suamalie, e aunoa ma le susulu ma vine)
100 g
curd mass ma vine (suamalie)35-40 g

Kuki, fualaau mata, laumei

Nati, pi ma fualaau faisua e tatau ona masani i le taumafa o le maʻisuka. Meaʻai e fesoasoani i le puleaina o le toto suka i le faʻaitiitia o le aʻafiaga o faʻafitauli. I le tele o mataupu, ua faʻaititia le tulaga lamatia o le atinaʻeina o maʻi fatu cardiovascular. Fualaau faisua, fatu ma cereals e maua ai le tino o elemene taua taua e pei o le polotini, fiber ma le potassium.

I le avea ai o se meaʻai, e lelei tele le faʻaaoga o fualaau faisua mata ma fualaau aina e maualalo le faasinomaga o fuainumera, o le laulau e fesoasoani tele lava e le faitauina. O maʻi suka e leaga tele i le faʻaaogaina o fualaau aina suamalie, aua e maualuga i le kalori ma maua ai le tele o mea inu gaʻo. O le aofaʻi o fualaau faisua i le taumafataga e tatau ona faʻatapulaʻa, o le fuaina o iunite falaoa o loʻo faʻaalia i le laulau.

GaosigaLe aofaiga o oloa i le 1 XE
'aloʻese ma kuka pateta (ala)1 pc75 g
palu pateta2 tbsp. sipuni90 g
pati falai2 tbsp. sipuni35 g
kiliva25 g
kāloti (ala)3 pcs200 g
beets (ala)1 pc150 g
pi (mago)1 tbsp. se sipuni20 g
pi (kuka)3 tbsp. sipuni50 g
pi (fou)7 tbsp. sipuni100 g
pi (kuka)3 tbsp. sipuni50 g
nati60-90 g
(faʻalagolago i le ituaiga)
paka200 g
Ierusalemaichokei70 g

Fua ma vine (faatasi ma le maa ma le peel)

Faatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona faʻaaogaina le tele o fua o loʻo i ai nei. Ae o loʻo i ai tuusaunoaga, o vine ia, tilo, faʻi, melon, mango ma pineapple. O ia fua e faateleina ai le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata, o lona uiga o lo latou taumafaina e tatau ona faatapulaaina ma e le 'ai i aso uma.

Ae o fua e masani lava o se sui lelei mo mea suamalie suamalie. Mo le maʻisuka, strawberries, gooseberries, cherries ma currants currants e sili ona fetaui lelei - o le taʻitaʻi e leai se tasi o vine e tusa ai ma le aofaʻi o vitamini C mo aso taʻitasi.

GaosigaLe aofaiga o oloa i le 1 XE
apricots2-3 pcs.110 g
quince (lautele)1 pc140 g
pineapple (cross cross)1 fasi pepa140 g
sima1 fasi pepa270 g
moli (ala)1 pc150 g
Faʻi (alalaʻau)0.5 pc70 g
lingonberry7 tbsp. sipuni140 g
vine (tamai vine)12 pcs70 g
siaki15 pcs.90 g
rimoni (ala)1 pc170 g
vine (tele)0.5 pc170 g
pear (laʻititi)1 pc90 g
meloni1 fasi pepa100 g
blackberry8 tbsp. sipuni140 g
mati1 pc80 g
Kiwi (tele)1 pc110 g
strawberries
(fualaʻau tele)
10 pi.160 g
gogoberry6 tbsp. sipuni120 g
lemoni3 pcs270 g
fugalaau8 tbsp. sipuni160 g
mango (laiti)1 pc110 g
tangerines (ala)2-3 pcs.150 g
nectarine (ala)1 pc
peach (ala)1 pc120 g
plums (laiti)3-4 pcs.90 g
fuamoa7 tbsp. sipuni120 g
pulu (ala)0.5 pc70 g
pele faapelepele10 pi.100 g
lanu7 tbsp. sipuni90 g
apu (laʻititi)1 pc90 g
Fualaau aina
faʻi1 pc15 g
vine10 pi.15 g
mati1 pc15 g
mago apricots3 pcs15 g
aso2 pcs15 g
paʻu3 pcs20 g
apu2 tbsp. sipuni20 g

Pe a filifilia ni mea inu, e pei o isi oloa, e tatau ona e suʻeina le aofaʻi o gaʻo i totonu o le kulupu. O meainu suamalie ua solia mo tagata e maua i le maʻisuka, ma e leai se manaʻoga e ave i latou mo le maʻisuka, e leai se manaʻoga mo se calculator.

O se tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona faatumauina lona tulaga faamalieina i le inuina o vaiinu mama.

O meainu uma e tatau ona faʻaaogāina e se tagata o loʻo maua i le maʻisuka, tuʻuina atu ia latou faʻamaufaʻailoga. Meainu e mafai ona faʻaumatia e le tagata maʻi:

  1. Suavai inu mama
  2. Fualaau suamalie
  3. Fualaau suamalie
  4. Tea
  5. Miliki
  6. Green tea.

O aoga o le lanu meamata e tele lava. O lenei vaiinu ei ai sona aafiaga aoga i le toto, e aafia ai le tino. E le gata i lea, o le lanu lanumeamata e maualalo ai le cholesterol ma gaʻo i le tino.

GaosigaLe aofaiga o oloa i le 1 XE
kapisi2.5 ipu500 g
karuti2/3 ipu125 g
kukama2.5 ipu500 g
uʻamea2/3 ipu125 g
tamato1.5 ipu300 g
moli0.5 ipu110 g
vine0.3 ipu70 g
siaki0.4 ipu90 g
pi0.5 ipu100 g
vine1.4 ipu140 g
e toe faʻaaogaina0.4 ipu80 g
gogoberry0.5 ipu100 g
vine0.7 ipu160 g
rasipi0.75 ipu170 g
pulu0.35 ipu80 g
apu0.5 ipu100 g
kvass1 ipu250 ml
vai manaia (suamalie)0.5 ipu100 ml

E masani lava o mea suamalie suamalie e i ai le sao i totonu o la latou fatuga. O lona uiga o meaai suamalie e le fautuaina mo le maʻisuka. I aso nei, o tagata gaosiga o oloa o loʻo ofoina atu se vateatea tele o laʻau suamalie e faʻavae i luga o mea suamalie.

O le toʻatele o tagata suʻesuʻe faʻamaonia e malilie e le o saogalemu uma ia oloa, ma o le calculator iinei o le a le fesoasoani i taimi uma. O le mea moni o nisi suālaʻau e mafai ona fesoasoani i le maua o se tupe mama, lea e le manaʻomia mo tagata e maua i le maʻisuka.

Vaega o le maʻisuka ituaiga II

O nisi o faaletonu o le gaʻo gaʻo e fesoʻotaʻi ma le T2DM, faʻatasi ai ma le faʻamalosia o le inisalini (e le lava le aʻafiaga o le inisalini i totonu poʻo fafo) ma faʻaleagaina le gaosiga o latou inisalini ma ni tikeri eseese i le va o latou. O le maʻi e amataina, e pei o le tulafono, lemu, ma i le 85% o mataupu e maua mai i matua. Faatasi ai ma le avega, ua silia ma le 50 tausaga le matua ua maʻi ma le T2DM ma toetoe lava leai ni tuusaunoaga.

Faʻaalia sao o le T2DM afaina, aemaise lava le ituaiga o le manava, ma le maualuga o le visceral (totonu) gaʻo, ae le o gaʻo gaʻo.

O le mafutaga i le va o nei ituaiga ituaiga o gaʻo i totonu o le tino e mafai ona iloa e le suʻega o meaola ole tino i totonu o nofoaga faapitoa, poʻo (faʻaaogaina) fua faʻataʻetaʻetaʻe o le aiga ma le gaioiga o le faʻatusatusaina o le tele o le gaʻo visceral.

I le T2DM, o le tino o le tino, ina ia mafai ai ona foia le tui o le insulin, ua faamalosia e faatumauina le maualuga o le inisalini i totonu o le toto pe a faʻatusatusa atu i le masani, lea e oʻo atu ai i le faʻaaogaina o vaega o meaola mo le inisalini. O le faʻamalosia o insulin e fesoasoani i le faateleina o le taumafa o gaʻo tumu ma le le lava o le taumafa o fiber (fiber).

I le uluai laasaga o le atinaeina o le T2DM, o le faagasologa e mafai ona toe suia e ala i le faasaʻoina o mea taumafa ma le faailoaina o gaioiga faaletino i totonu o le faaopoopo (i le tulaga o le metabolism ma le masani o le fale ma le gaosiga) o le taumafataga o le 200-250 kcal o le malosi i le gaoioiga faamalositino, lea e tutusa ma gaoioiga faaletino:

  • savali 8 km
  • Nordic walking 6 km
  • jogging 4 km.
e aofia i le ↑

O le a le tele o le carbohydrate e 'ai ma le maʻisuka ituaiga II

O le mataupu faavae autu o taumafa taumafa i le T2DM o le faʻaitiitia o faʻalavelave faʻaleagaina i le masani, lea e manaʻomia ai e le tagata maʻi ni aʻoaʻoga tutoatasi ma se suiga i le olaga.

Faʻatasi ai le maualuga o le kulukose o le toto i tagata mamaʻi, o ituaiga uma o le metabolism e faʻaleleia atili, aemaise lava, o masini e amata ona sili atu ona faʻapipiʻi le kulūkose, ma e oʻo lava (i nisi o gasegase) toe faʻafouina (regenerative) auala i le faʻalavelave faʻafuaseʻi. I le taimi o le inisalini, o meaai e na o le pau lea o le togafitiga mo le maʻisuka, ae o lona tau e leʻi faʻaitiitia i lo tatou taimi. O le manaomia mo le faatonuina o le faʻaitiitia o fualaau oona i le ituaiga o meaʻai i le tagata maʻi e tulaʻi mai (pe na o pea) pe afai e le faʻaititia le maualuga o le kulukose pe a maeʻa se faasologa o togafitiga ma le faʻamautuina o le mamafa o le tino. Afai e le fesoasoani fualaʻau suka, o le fomaʻi e faatonuina le togafitiga insulin.

O nisi taimi e faʻamalosia ai maʻi ina ia lafoaia uma suga faigofie, ae o suʻesuʻega a le falemaʻi e le faʻamaonia lenei valaau. Suga i le tuufaatasiga o meaai faateleina le glycemia (glucose i totonu o le toto) e le maualuga atu nai lo le tutusa o le maso i calories ma le mamafa. O le mea lea, o fautuaga mo le faʻaaogaina o laulau e le o faʻamaonia. glycemic index (GI), aemaise lava talu ai o nisi o gasegase e iai le T2DM ua maeʻa pe ua matua leai se aoga o suti e le lelei le taliaina.

Mai lea taimi i lea taimi, o le lole po o le keke e aina, e le mafai ai e le tagata maʻi ona lagona lo latou laʻititi (aemaise lava pe afai e le oi ai).O le sili atu ona taua nai lo oloa GI o lo latou numera atoa, o mea ia e gaosia ai le gaʻo i totonu e aunoa ma le vaevaeina i se mea faigofie ma faigata. Ae manaʻomia e le tagata gasegase ia iloa le aofaʻi o meaʻai gaʻo e faʻaumatia i le aso, ma e na o le fomaʻi e mafai ona faʻatulaga lelei lenei faʻatonuga, e faʻavae i luga o iloiloga ma faʻamatalaga. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona faʻaititia le tele o meaʻai i le gasegase ile maʻi (e oʻo i le 40% i kalori nai lo le masani 55%), ae le o lalo ifo.

I le taimi nei, faatasi ai ma le atinaʻeina o talosaga mo telefoni feʻaveaʻi, lea e mafai, e ala i faiga faigofie, e iloa ai le aofaʻi o meaʻai i le mea na fuafuaina, o lenei aofaiga e mafai ona faʻatulaga saʻo i le kalama, o le a manaʻomia ai le muamua o le mamafa o le oloa poʻo le ipu, suʻesuʻe le igoa (mo se faʻataʻitaʻiga, Fesoasoani i le lisi o meaʻai a se kamupanī faʻatau, poʻo le malamalama i le mamafa ma le tuufaatasiga o le taumafaina o meaai e faʻavae i luga o le poto masani.

O se ituaiga o soifuaga tutusa i le taimi nei, pe a maeʻa le suʻesuʻega, o lau masani lea, ma e tatau ona taliaina lenei mea.

Laʻu falaoa - o le a

I le tala faasolopito, ao lei oo i le taimi o iPhones, na fausia ai se auala ese mo le fuafuaina o meaʻai gaʻo - e ala i le falaoa (XE), e taua foi suauu gaʻo. O fasi keke mo le maʻisuka ituaiga 1 na faʻalauiloaina e faafaigofie ai le iloiloga o le aofaʻi o le inisalini e manaʻomia mo le faʻaaogaina o gaʻo. 1 XE manaʻomia 2 vaega ole inisalini mo le faʻasili i le taeao, 1.5 i le aoauli, ma na o le 1 i le afiafi. O le faʻaaogaina o gaʻo i le aofaiga o le 1 XE e faʻapupulaina ai le glycemia e le 1.5-1.9 mmol / L.

E leai se faʻamatalaga saʻo o le XE, matou te tuʻuina atu se numera o faʻamatalaga faʻasolopito ua faʻamautuina. O se falaoa na faʻafeiloaia e fomaʻi Siamani, ma seia oʻo i le 2010 ua faʻamatalaina o le aofaiga o se oloa e aofia ai le 12 g o digestible (ma siitia ai le glycemia) gaʻo i le tino o sugars ma starches. Ae i Suisse Suiselani XE na aofia ai le 10 g o gaʻo, ma i le gagana Peretania o le 15 g. O le vavalalata i faʻamatalaga na taʻitaʻia ai le mea moni talu mai le 2010 na fautuaina e le faʻaaogaina le manatu XE i Siamani.

I Rusia, e talitonuina 1 XE e tutusa ma le 12 g o gaʻo vailaʻau masini, po o le 13 g o carbohydrates, ma mafaufau i le fiber dietary o loʻo i totonu o le oloa. O le iloa o lenei fuataga e mafai ai e oe ona faigofie ona faaliliu (tusa lava pe i lou mafaufau, tonu i luga o le calculator ua fausia i totonu o soʻo se telefoni feaveai) XE i le kalama o mea inu gaʻo ma vice versa.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e te 'ai le 190 g o le perimone ma se mea e iloa ai le carbohydrate i le 15.9%, na e faʻaaogaina 15.9 x 190/100 = 30 g o carbohydrates, poʻo le 30/12 = 2.5 XE. E faʻapefea ona e mafaufau i le XE, i le sili vaesefulu o le vaevaega, poʻo le taamilosaga i mea uma - e te filifili. I tulaga uma e lua, o le "averesi" i le aso o le a faʻaitiitia.

Tuua Lau Faamatalaga