Vaʻaia o cyst pancreatic, faʻamaoniga ma taunuʻuga talafeagai

O le faʻamalosi o le gasegase i le pancreas e lamatia ai faʻalavelave matuia, e pei o le kanesa, e taua tele le siakiina o faʻamaʻi i le amataga ma amata togafitiga vave, lea e ono aofia ai le aveeseina o le taotoga. E faʻapefea ona iloa le faʻamaʻi i le taimi ma puipuia ona faʻafitauli mulimuli ane i le tusiga

O le fausiaina o fausaga o loʻo i totonu o le pancreas (pancreas), e aofia ai le pulepulega o le pancreatic ma le mea e faʻaaogaina ai le tino, ua taua o kyama. O le tulaga lelei o lo latou faʻatulagaga o lapalapa o le pala, i le taimi o le faʻamaʻi o loʻo i ai le oti faifaipea o sela o le pancreatic ma o latou sui i le fibrous tissue.

O le uila i le pancreas e iai se tulaga lamatia matautia ma e manaʻomia togafitiga i fualaau faasaina, ae masani ona taotoga e aveese, lea e fuafua i le tele o togafitiga. E masani lava, o faʻamatalaga o se uila ua matauina talu mai le fanau mai. I le tulaga o se vailaau faʻapitoa, o faʻatulagaga faʻapitoa e tupu foi:

  • i tamaʻitaʻi teine
  • i totonu o fatugaʻo
  • i le faiʻai
  • i le ate, lea e masani ona manaʻomia ai le taʻaloga,

Afai e le matauina le liona mai le fanau mai, ona faʻaauau lea mafuaagae mafua ai le faʻamaʻi:

  1. O le tino pancreatitis ma faʻamatalaga faʻaalia,
  2. Le i ai o se manua tuga,
  3. Helminthiasis, mo se faataitaiga, echinococcosis,
  4. O foliga mai o le tino,

O isi mea e fesoasoani i le faʻavaeina o kesi o le pancreatic o:

  1. Ava malosi i le tele o meaʻai,
  2. O le faamaʻi
  3. O le mamafa ona o le tele o meaʻai,
  4. O aʻafiaga o gaioiga i le manava, gaʻo, ate, ma isi.
  5. O le tagata maʻi e iai le maʻisuka ituaiga 2

I uluai faailoga o se uila i totonu o le pancreas, o se auiliiliga auiliili e manaʻomia ina ia malamalama ai i mafuaaga na mafua ai le faʻaalia o le maʻi. O lenei mea e mafai ona fesoasoani e faʻamautinoa ai togafitiga lelei ma le toe faʻaleleia o le uila i fualaau faʻataʻitaʻi i se amataga vave e aunoa ma le taʻavale. E taua le manatua e na o le pau lava lea o togafitiga e mafai ai. Afai e taua le liona, ona e togafitia lea o oe e faʻaaogaina metotia a tagata ma auala e le mafai.

Ituaiga o Cysts

O le faʻavasegaina lautele e taliaina i vailaau faʻamaʻi vaevaeina uma neoplasms cystic i totonu o le paʻu:

  • I luga moni, i se isi itu e taua ai le le atoatoa. E oʻo mai lava i le taimi na faia ai le okeni i le manava. E masani lava, o le telē o sea uila e mausali i luga o le olaga o se tagata, talu ai e naʻo fausaga e fai i le telefoni e fesootaʻi ma le siama o le epithelium o loʻo matauina i totonu o lona vaega. Afai o loʻo i ai le faʻalavelave faʻafefe i le "moni" o le cycreatic cyst, o le maʻi e mafatia i aʻafiaga o le mumū, lea e oʻo atu ai i le faʻavaeina o fibrosis, lea o le a faʻaititia ai le tele.
  • I sese, po o pseudocysts, e aofia ai faʻamaʻi faʻaalia i le pancreas, o mafuaʻaga e mafua mai i faʻamaʻi o isi totoga faʻatoʻa, manua, ma isi.

O le isi ituaiga o vavaeesega o kumeu uma o le nofoaga lea o le atinaʻe. O le pancreas o se okeni laitiiti, ae o le nofoaga e iloa ai e le uila ia lava ia e eseese lava:

  • O le ulu e aafia i le 14-16% o mataupu,
  • Tue ma le tino o totoe 84-86%,

I le sili atu ma le 90% o le tulaga, o le mafuaʻaga e afua ai le afa i le pancreas pancreatitis, o le mea lea, mo lenei faʻaaliga o le faʻamaʻi, o loʻo i ai se tuʻufaʻatasia. E tusa ai ma ia, o mataupu uma o le faamai e faatatau i:

  1. maaie mafua mai i le faʻavaveina o le fausia o mea filogia, faʻatasi ai ma se faʻamalamalamaga manino o puipui na fausia i le mea o loʻo i ai ni ponaivi, fiber poʻo le palamiso.
  2. masani (subacute). E mafai ona matauina se uila o lenei ituaiga i le faaiuga o se vaitaimi ogaoga,
  3. abscessespe a aliali mai le pisa i totonu o le fibrous tissue.

O le vailaau fou o le faʻamaʻi e matua mauoa i faʻamaʻi tiga ma e manaʻomia vave togafitiga, e aofia ai le aveeseina o le nofoaga ua afaina.

O tagata eseese e iai se uila i le pancreas e faʻaalia ai uiga eseese. O le tele o le faʻavae e faʻamaoni, o le nofoaga o le localization o le ulu, siʻu poʻo le tino o le pancreas. O se mea e sili ona leaga o le i ai o nisi o tau. I tulaga faapena, o le a faʻaalia tele ia faailoga.

Ole laʻititi laʻititi o le faʻamaufaʻailoga e seasea ona faʻaalia i soʻo se faʻailoga. I le tuputupu ae i le seti o le volumes, ua amata ona aafia ai isi vaega o le uila ma totoga tuaoi, lea e tau atu i faailoga:

  • Paʻu. Maʻeu le malosi ma le faʻasinomaga. O le tiga e masani ona masani, faʻaalia i le faoa faamalosi, e tutusa ma le pancreatic. Afai o le tiga e faʻaauau i taimi uma, o lona uiga e itiiti le malosi, ma e toso pe tiga i le natura. O le nofoaga o le faʻapogai o faʻamaʻi tiga o loʻo i lalo ifo o le iʻai i le vailaʻau faʻatele. E mafai ona i ai i le pito i tua le vavalalata.
  • Bulges i le pito i luga. O lenei faailoga o loʻo faʻaalia ai le tele o le tele o le vateatea, pe a leai ni fua na faia e togafitia ai. I se tulaga faapena, o le aveeseina e na o le taotoga.
  • Faamai o le gasegase. Afai e le lelei le galue o le pancreas, ona maʻi ai lea o le maʻi mai le tele o le paʻu, manava manava, afaina, leiloa o le mamafa, leisa, le fia taumafa, ma isi. O nei faailoga e taatele ma e masani lava ona tupu muamua i le amataga o le maʻi. O se tagata e seasea lava ona gauai atu i ia faailoga, e ui lava e mafai ona maua fualaau i se taimi vave ma o se taunuuga, le toe i ai o le afa.
  • O feʻai e le lanu ma le mimiti mumu. O nei faʻaaliga o taunuuga o le le talafeagai o le galueaina o le gastrointestinal tract.
  • O le mea e faʻaleaga ai. Faatasi ai ma le ate i lenei tulaga, o mea uma lava ua faatulagaina lelei, ae o le uila, o le mauaina o se lapopoa tele, ua amata ona tosoina le alalele, o le mafuaʻaga lea e aliali mai ai faʻamaʻi foliga. O le le amanaʻiaina o faʻamaʻi pipisi, o le faʻasologa masani o le talo e taʻitaʻi atu ai i foliga o maʻa i totonu o le paʻu.

O aʻafiaga o kesi lapopoʻa i le pancreas e faigata i le aʻafia i totoga vavalalata, o loʻo aʻafia i:

  1. Supparations, abscesses,
  2. le foliga mai o se fistula,
  3. Faʻafefe
  4. E ono i ai se vavaega i le afa

Pancreatic Cancer

E oo lava ile siʻosiʻomaga laiti o se aʻafiaga o le kanesa. I le taimi muamua, o mea filogia e leaga, ma e oo lava i le faateleina o le voluma e le tele ni mea taufaamataʻu e pei o se tui pipili.

Soʻo se mea faʻatauvaʻa e mafai ona amata le faʻaleagaina o le tino. O le umi o le uila e tumau ma o le tele o faʻamaoniga o lona i ai o loʻo faʻaalia, o le sili atu le maualuga o se faʻamaufaʻailoga mama e avea ma kanesa o le pancreatic. O le mea lea, o le faasologa o le faʻavaeina o ia tino oona ua afaina - le paleni o meaai mama, pancreatitis, siama, kanesa.

O le kanesa Pancreatic e malosi tele ma e maualuga le maualuga o metasisi faʻaitulagi ma mamao.

Taʻiala o le Kanesa

I le faʻaopopo atu i le faʻaleagaina o le vaʻaia, o le faʻaalia mai o le lapisi o se voluma lapoa o loʻo tauaveina ai se tulaga lamatia ia te ia lava. I le tele o mea leaga, e mafai ona tupu. uilae lamatia ai le maua o le vai i totonu o le manava, peritonitis ma le vave vave ona oti. E le gata i lea, faatasi ai ma lapoa lapoa, e mafai ona olopalaina ai toto, masini ma totoga tuaoi. O sea atinaʻe o mea na tutupu e mafua ai le fulafula i vae, dysuria, jaundice ma isi.

O le isi faʻalavelave o le fistula, e mafua ai ona maualuga le faʻamaʻi lona lua. I nisi o tulaga e le masani ai, e matauina le taofia o le cyst i totonu o le inumaga.

Faʻamatalaga

O le faʻasalalauga e masani lava mo le faʻamautinoaina o kume. I le faʻaaogaina o lenei metotia taugofie ma le taugata, e mafai ona talisapaia le tulaga o le pancreas ma siosiomaga e latalata ane. I luga o le mauaina o se taunuʻuga lelei, e sili atu le saʻo o suʻega ua faʻamaonia, e aofia ai:

  • Faatusatusaga ma le magnetic resonance imaging,
  • Angiofia
  • Faʻailogaina e le laparoscopy
  • O le suʻega o le toto o se faailoga o le hemoglobin, hematocrit, lea e fesoasoani i le fuafuaina o le toto.

A maeʻa ona maua uma faʻamaumauga ma se mea fai, ona fai lea o se siama, ua faʻavasega le afa ma ua filifilia se metotia pe faapefea ona togafitia le pancreas.

O le auala o togafitiga e tuusaʻo saʻo mai le faʻamautinoaga. O le faʻamautuina o tafaoga o le telē ma faʻafitauli i le taimi nei. E mafai e le uila ona fofo pe a uma togafitiga ma fualaau faasaina ma fualaau e na o sina laitiiti, e leai se aafiaga i tisiketi e siomia ai, afaina, ma na o le togafitiga faafomai talafeagai.

Afai o se taotoga ua faʻatulagaina, ona aveʻeseina lea o le cyst mai le pancreas e faʻaaoga ai auala eseese:

  1. Faatasi ai ma le taotoga,
  2. Faʻasalaga punouai,
  3. Faʻailoga faʻamalosi

Faʻatasi ai ma se tamaʻi vaʻaiti e aunoa ma ni suiga manino fibrotic, o se auala faʻamatalaga ma suʻesuʻega faʻapitoa o le pancreas e filifilia. Afai e le fesoasoani le togafitiga ma fualaau faasaina, ona faʻaaogaina lea o le tagata maʻi ina ia aloese mai faʻalavelave, o le mea autu o le kanesa.

Faʻatau togafitiga

O togafitiga faʻasao e filifilia mo le faʻaogaina o mea fou. O togafitiga o togafitiga o le faʻafilemuina ma faʻateleina le toe tosoina o mea vevela ua maua i totonu o le tino, lea e faʻavaeina ai le faia o mea filogia. O le fuainumera faapitoa o fualaau faasaina e eseese, tatou te lisiina le seti autu o fualaau faasaina:

  • Vailaʻau faʻasoifua
  • Faʻasolosolo tiga o le Antispasmodic
  • Carminative fualaau faasaina
  • Painkillars mo faʻamaʻi ogaoga o tiga,
  • Auala mo le fausia o le microflora saʻo i totonu o le vaega o meaʻai,

O se vaega tāua i le togafitiga o kiona o meaʻai o se taumafataga maloloina, o mataupu faavae autu o le a tuʻuina atu i lalo. Mea aoga e fesoasoani ai faaitiitia le lamatiaga o pancreatitis, o le tele o fila.

Totoina o le uila

O togafitiga togafitiga e aofia ai auala eseese o le faʻaogaina, matou lisiina i lalo i le laulau:

Ituaiga o galuega

Faʻamatalaga ma Vaega

O se auala e faʻaitiitia ai taʻaloga tuai. I lenei auala, o togafitiga faʻatasi cystic e togafitia. O le aʻafiaga o le auala o le tuʻia o le uila ma suʻeina mea o loʻo iai i se pamu faapitoa.

Faatasi ai ma lenei taotoga i luga o le pancreas, ua vaʻaia ai le taʻavale ma togafitia i vailaʻau faʻamaʻi pipisi. I le isi itu, o le pusa o loʻo faʻapipiʻiina ina ia mafai ai e le okeni ona faʻatino lana galuega.

Faatasi ai ma le vavalalata masani, ua aveese le afa ma se vaega o gland. O se auala i aso nei e faʻaaogaina i na o mataupu faʻapitoa pe a le mafai ona togafitiga ma isi metotia.

Mai le igoa o loʻo mulimuli mai ai e faʻapea o se taotoga, o le galuega o le taofiofia lea o le atinaʻeina o le afa. E tusa ai ma lea, o le taotoga faapena o loʻo faʻatulagaina mo le tele o le tino o le tino. O loʻo faʻaaogaina faʻamalosi eseese e avea ma sui soʻo. A maeʻa le togafitia o togafitiga, o le a le toe atinaʻeina ma ua faʻateleina.

Malosiaga Mana

Pe a togafitia laina i totonu o le pancreas, e taua le 'ai lelei ina ia le aʻafia le okeni i le galuega. Faʻamavae atoa sosoo ai ma le ava malosi, mea manogi, mea manogi, gaʻo susu, leki, meaai falai, kapisi. E tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, oloa e leʻi maeʻa, ona o lo latou gaogao e umi se umi.

O a mea e tatau ona aofia ai i le taumafataga:

  1. meaʻai susu, e sili atu le maualalo i le gaʻo (susu, kulimi suamalie, cheese cheese, sisi),
  2. cereals mai pati i luga o le vai,
  3. ipu mai fuamoa masini pe uʻamea,
  4. meaʻai ma falaoa mago,
  5. oloa maualalo maualalo iʻa,
  6. aano o manufasi, e pei o le moa,
  7. fuālaʻau matala ma fualaau aina e tatau ona lafoai e faʻafefe ai le tao,

O lenei lisi o le a fesoasoani e le gata i le togafitiga o kume, ae faʻaleleia ai le tele o galuega o le gastrointestinal tract system.

Taofiaga

O le puipuiga tele e faasagatau atu i tau o le meaʻai lelei. E tusa lava pe o le pancreas o loʻo i ai se mea e masani ai i le faʻasolosolo o mea leaga, o se paleni taumafa o le a mafai ai e le tino ona galue masani ma faaitiitia avanoa o le foliga mai o fausaga fibrous.

Afai ei ai se faʻamaoniga poʻo se uila e iloa i se amataga vave o le atinaʻe, e tatau ona suʻesuʻeina i le ono masina ma Ultrasound, CT poʻo le MRI. Afai o le a amata ona faʻalavelaveina foliga o le tiga, ona e le mafai ai lea ona e faia le togafitiga a le tagata lava ia ma le fesoasoani o isi metotia, talu ai e le mafai ona foia e le cyst i soo se auala.

Afai e iloa se uila e aafia ai le pancreas i se taimi talafeagai, ona avea lea o se faʻasologa masani o le toe faʻaleleia manuia. A maeʻa togafitiga, e aofia ai le taotoga e aveese, e toe foʻi le maʻi ile masani. I aso nei, o lea taotoga ua lava le atinaʻeina ma e le tele ni lamatiaga mo le maʻi. O se mea taua i le leai o se toe faʻafoʻi o le teenaina o le ava ma se taumafataga maloloina.

I le tulaga pe a mafatia se tagata i le tiga mo se taimi umi, ma le faʻamoemoe o le "o le a foia lava ia", o le faʻasolosolo e sili atu le leaga. Faʻasolosolo tele, o aʻafiaga o loʻo faʻasolosolo e afaina, e faaopoopo ai faʻamaʻi fou ma faʻafitauli. E le gata i lea, o le tulaga o le pa'ū o le fibrosis i siama kanesa e faateleina. O le a faigata ona faʻamautinoa le toe faʻaleleia i lenei tulaga.

Le ata o le togafitiga

O le pancreas e matua aʻafia lava i le faagasologa o le faʻapalapala, faia o enzymes tatau mo ia. O le i ai o se uila i luga o le leaga e afaina ai le galuega faalilolilo, ona o lea mea e amata ona aafia ai le tagata i faafitauli ma le gastrointestinal tract. O mea taua e sili ona taofiofi pe a uma ona taumafa mamafa, suamalie, poʻo meaʻai vevela.

E faasolosolo lava, e tele taimi e foliga mai ai o le a sili atu ona malosi. O nei mea o loʻo fusifusia ai osofaʻiga lea o loʻo faʻamaoni moni ai le tagata i le afa. O isi faʻamaoniga e faaopoopo atu i lenei mea: o le aisa ma le vomiting, fulafula ma manava. Ae e tusa lava pe o le fale e masani lava ona masani ai, o le tino ma le manogi ma le manogi manogi.

Afai e te le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i lenei laasaga, o le a amata ona faʻatetele le tulaga. Ole tele o vaivaiga o le ai ai i taimi uma, o le a oʻo mai le vaivai i le itu tauagavale o le hypochondrium, o le paʻu ma le mata o le mata e mafai ona lanu samasama, o le a sili atu ona masani ai. I faʻalavelave faʻafuaseʻi, pe a oʻo mai le tetele o le afa pe malepelepe, e mafai ona tupu se coma.

I le ala! O le faʻasolosolo o le manava i luma i lalo o le sternum o se isi faʻailoga o le i ai o se uila tele i totonu o le pancreas. Pe a faʻapipiʻi i luga o le masini, o le maʻi e oʻo i tiga.

Faailoga mo le aveeseina o le afa

E le manaʻomia i taimi uma le faʻavasegaina o taʻavale pangeriki. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se mea na tupu e tupu o se faʻalavelave pe a maeʻa le pancreatitis e faʻalavelave ai le tagata maʻi ma le tiga paroxysmal mo ni nai aso. Ona latou ola ai lea, ma o le aʻoga o le pisipisia ua foia ia lava e aunoa ma se togafitiga. Afai o le cyst o se taunuuga o le pancreatitis, o lona uiga o le a le pasi, ae o le a faʻaauau pea.

O se faʻamatalaga taua mo le aveeseina o taʻavale o le tele lea o le afa. E talitonuina e tatau ona faia le taotoga pe a fai e sili atu i le 5 cm le faʻavae, aua o le 25% o le umi o le pancreas. E le gata i lea, e manaʻomia le aveʻesea vave o le uila pe'āfai e iai se uiga vevela, lea ua fuafuaina muamua e le ultrasound poʻo le MRI.

I le ala! O faʻamaoniga sili e leʻo se faʻamaoniga manino mo le aveesea o le afa, aua e ono le tumau. I lenei tulaga, o le tiga e taofi e antispasmodics, ma o le galuega o le vaega o meaʻai e maua e le meaʻai.

Faʻalagolago i le natura o le faʻasolosolo o mea faigata (faigofie poʻo faigata i fistulas, faʻaogaina, faʻaleagaina) ma lona tulaga, e lua auala o togafitiga faʻapitoa o loʻo vaʻaia: le vaʻaia ma alavai.

Pancreatic head cyst removal

E seasea lava (e tusa ma le 17% o mataupu), o le afa o loʻo i luga o le ulu o le okeni. O le vaega lea e fesoʻotaʻi ma le duodenum, o lea e mafai ai e se siaki siasi ona faʻapipiʻiina. Ma afai e malosi tele le mamafa, o le taotoga e mafai ona faʻataʻitaʻiina i se afa e tolu senitimita. E le lava le aveeseina o se siakiga o le cystic, aua, muamua, o le a tumau pea le lamatia o le toe foi, ma, lona lua, ua uma ona aafia le ulu, ma o le a le toe mafai ona galue masani.

Afai o lenei mea o se faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma mea e le o faʻamagaloina, ma e le aafia le ulu, e faʻaleleia alavai e tusa ai ma se tasi o auala e tolu.

  1. Cysteyanostomosis. E tuʻuina atu se fesoʻotaʻiga faʻasaga i le va o le cyst ma le jejunum. Ae o mea o loʻo i totonu o loʻo faʻasolosolo ona aveeseina mai le afa, ma faʻailoa mai i le pito i lalo. A maeʻa lenei mea, o le faʻasologa o le uumi tutusa e faia i le jejunum. O lua pu e maua e pipii faʻatasi ina ia latou fesoʻotaʻi ma isi.
  2. Cystogastroanastomosis. O se uila e fesootaʻi i le tasi o puipui o le manava e tusa ai ma le mataupu faavae lava lea e tasi ma le cystojeanastomosis.
  3. Cystoduodenoanastomosis. E fesoʻotaʻi se uila i se tasi o puipui o le duodenum.

O faʻamoemoega o nei gaioiga: ia fatuina se feʻau o le faʻasolosolo faʻamaʻi ma se tasi o totoga o le soʻo ina ia le mafai ona faʻapipiʻi mea e puipuia ai, ae vave ona o mai. O le lelei o le faʻaleleia o alavai o le gafatia lea e faʻasaoina ai le pancreas. Ae o loʻo i ai foʻi faʻafitauli. E le faʻamalofia le faʻafiti - faʻapipiʻi mea o le inumaga i totonu o le lua o le afa. O lenei mea e mafua mai i le susulu ma le mumu. Ma a faʻapea e le lelei le tuʻuina o sutures, e mafai ona faʻaaogaina le gaosiga o mea i totonu o le manava o le manava.

E mafai ona aveeseina e le auala a Whipple se kiona ua faʻataʻavaleina o le ulu pancreatic. O le mea lenei e taʻua o le pancreatoduodenal resection, lea e manaʻomia ai le faʻasalaga o le ulu ma vaega lata ane o le duodenum, o le manava ma le gall vladder. E faia lea mea i se auala tatala poʻo le laparoscopy. A maeʻa le taotoga, e tatau ona faʻamautuina alavai.

Pancreaic siʻusiʻu siʻosiʻomaga

O loʻo iai ni cysts pe a tusa ma le 38% o mataupu. Ma ona o le mamao mamao o le siʻusiʻu pancreatic mai totoga tāua o le gastrointestinal tract, o le auala aupito sili ona lelei o togafitiga faʻapipiʻiina o le faʻaogaina o le faʻasolosolo o le gasegase ma se vaega o le gland. I le 90% o mataupu, e aʻafia ai le siʻusiʻu siʻusiʻu o le siʻosiʻomaga, e faʻapea foi ona aveesea. O le taotoga e taua o le splenectomy.

Mo se faʻaaloalo, e sili atu le faʻaogaina o le laparoscopic metotia. Afai e le mafai ona mafua mai i le faʻailogaina poʻo ona o le le lava o meafaigaluega talafeagai, ua faia se vavalalata vavalalata. E manaʻomia le faʻaleleia o alavai.

Pancreatic body cyst removal

O le tele lava o le localization o kume i luga o le pancreas o lona tino (45% o mataupu). I lenei tulaga, o le manava ma le colony e mafatia, o lea la o loʻo mamafa ai i luga o latou faʻamalosi. Afai e amata le tulaga, e tatau ona e faʻamaʻe atoa le okeni. Afai e le faigata tele le faʻaaogaina o aʻafiaga i soo se mea, e mafai ona faʻaleleia alavai.

Taunuʻuga talafeagai o faʻatonuga

O aso muamua muamua e 10 i le falemaʻi, o tagata gasegase uma e maua togafitiga faʻamaʻi ma anti-inflammatory. Faʻasalaga faʻapitoa faʻatasi ma tiga ogaoga, analgesics ma antispasmodics. Faʻasalaga atoatoa o le pancreas, e manaʻomia foi togafitiga o le inisalini, faʻapea foi ma le tofiaina o enzymes e ave e se tagata mo le ola.

I le ala! O le taimi pito i sili ona faigofie e faʻasaʻoina e tagata maʻi o loʻo i ai se uila i luga o le pito o le pancreas. I isi tulaga e lua, o le toe faʻaleleia e umi ma faigata.

O faʻalavelave pe a uma ona aveese le siama o le cystic pancreatic e le faʻaaogaina. E mafai ona:

  • totoga
  • gaioiga o le inflammatory i le manava o le manava,
  • mafatiaga i totoga latalata ane ma le atinaʻeina o le tino o le necrosis,
  • faaleagaina i ogaoga o namu,
  • atinaʻe o faʻamaʻi: maʻisuka, thromboembolism.

O le faʻaavanoaina o le atinaʻeina o ia faʻafitauli e faʻapupulaina i luga o le mamafa o tagata ma faʻamaʻi o le fatu ma toto toto, faapea foi ma i latou e faʻaleagaina le ava malosi. E le gata i lea, o taunuuga le lelei e mafai ona tupu masina ma tausaga pe a uma le taotoga pe afai e le mulimuli le tagata maʻi i se meaʻai poo togafitiga fualaau faasaina. O faʻamaoniga o le a tutusa lava: faʻavavevave, faʻavevesi fale, vomiting. Ae o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga nai lo le uila.

Toe faʻaleleia faʻapitoa

Po o le a lava le ituaiga o gaioiga, o le galuega o le pancreatic o le a faʻavaivai. O le mea lea, o le tagata maʻi e tatau ona tausia se taumafataga. I le aso muamua, o le anapogi faʻalautele ua faʻaalia, ona maua lea o fualaau aina suamalie, suamalie, pata, ipu kuka. O le masina e sosoo ai o le meaai o le ai ai i ni faʻasalaga mausali: leai se mea vevela, gaʻo, falai, ulaula, vevela. Faʻesea le ava malosi.

O le puipuia o kiona o le pancreatic e aofia ai i meaʻai talafeagai. Meaʻai leaga (o uiga o loʻo lisi atu i luga) e mafai ona faatagaina, ae i totonu o tapulaa talafeagai. E manaʻomia foʻi lou faʻalogo i lou tino ma, aemaise lava, i le manava. Afai e amata ona e faʻasauā i lea taimi i lea itu, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. Masalo o le a mafai ona taofi le togafitiga (e aofia ai le neoplasm cystic) i se taimi vave, ma faʻaumatia faʻamalosi.

Faʻatulagaga faʻasalalau

Ina ia mafai ona malamalama i le maualuga o le vaega ua afaina, lona nofoaga, ma ia iloa ai pe o aʻafiaga vaivai o loʻo afaina ai le taulaiga o le mumū, o loʻo faʻaaogaina nei auala faʻamaonia faʻaonapo nei. E manatu i latou o se mea e tatau ona faʻatulafonoina o le fuafuaga aʻo lei tofiaina se taotoga, e le gata e suʻesuʻe ai le faafitauli i se auiliiliga, ae faʻaaoga foi faamatalaga aoina i le taimi o le taʻavale lava ia.

O faʻamaumauga sili ona aoga o faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻatulagaina le faʻatalanoaga ma le faʻataʻitaʻiga o le resonance magnetic, faʻapea foi le ERCP. I mataupu muamua e lua, o le tulaga o le faaopoopoina o se sui sooupu e le talafeagai, ae o le ituaiga mulimuli o le auiliiliga e faavae atoatoa i luga.

E naʻo le mauaina o faʻamatalaga i luga o lima, o le tagata tomai faapitoa e faia le faaiuga mulimuli e tusa pe mafai ona faʻaauau le taʻavale ma pe o le fea auala e sili ona aoga. O le tele o taimi, e faʻaaoga ai le faʻaleleia o le faʻaleleia o totonu poʻo fafo. O sina mea itiiti lava, o tagata atamamai e faʻaaogaina se vaega o le pancreas faatasi ai ma se vaega e lamatia ai le tino atoa.

E tusa ai ma fuainumera, i tausaga talu ai nei, ua tele atu taimi na maua ai le cystryic cystreaic, ma o le toatele o tupulaga talavou ua avea ma tagata na aafia ai. Ua faʻamatalaina e le au suʻesuʻe le faʻatuʻiina o tagata gasegase i le gastroenterological inpatient department e le mea moni o tupulaga talavou e masani ona amata ona pagatia mai le pancreatite ma le gaʻo. E le gata i lea, o la latou aioio e ese mai i le faʻamaʻaloga masani i le biliary poʻo le mauaina o le ava malosi, lea ua avea ma faʻamaʻi moni i totonu o le sefulu tausaga talu ai i fomaʻi.

E tusa ai ma le otootoga o fuainumera faamauina, o le uila o le masani masani lea o se faʻalavelave o pancreatitis o se aʻoga masani. E tusa ma le 80% o mataupu tau suʻesuʻega o le aofaiga atoa.

O faʻafitauli e faaopoopo i le mea moni e faʻapea, i totonu o le soifua maloloina faʻaletonu e leai se manatu masani e uiga i mea e tatau ona faʻaaogaina i le pancreatic cysts. Ona o lenei mea, o se tasi o otootoga lautele o tulafono e faatatau i le faʻavasegaina o ia togafitiga e leʻo tuʻuina atu, faʻapea foʻi ma tulaga faʻapitoa o le pathogenesis faʻatasi ma fesoasoani.

O nisi tagata tetee e tausisi e faapea o se vailaʻau e manaʻomia ina ia maua ai le vai inu i totonu, ma ia faatapulaa foi i puipui. O isi e fautua mai atonu o le anotusi atonu o se parenchyma e le lelei pe:

Na o le pau lava le mea o loʻo faʻafeiloaʻi uma ai tolauapiga o mataupu faavae o le faʻavaeina o le anomaly. Latou te saunia mo aiaiga nei:

  • parenchyma faaleagaina,
  • le faigata o le vevesi o le pule,
  • faʻaogaina o le microcirculation i le lotoifale.

E ese lava, o loʻo i ai se faʻavasegaga o faʻamaʻi, lea e vaevaeina e alalaʻi o latou faʻatulagaina. Ae tusa lava pe i ai ni nai iunite mo le faigofie o le faʻatuina o se faʻamatalaga maʻoti. O le mea autu e aofia ai le vaevaeina o faʻamaʻi i ituaiga nei:

  • faʻatasi
  • flammatory
  • faʻaleagaina
  • parasitic,
  • neoplastic.

O le parakalafa muamua e aofia ai le tele o isi faaparakalafa e pei o le dermoid ma le teratoid, faapea foi ma le fibrocystic degeneration, adenoma, polycystic.

Peitai, o le tele o taimi e masani ai, o se sui o se numera o vaega e le lelei, e aofia ai foi ma mea e taofia ai. E ese lava, o loʻo i ai se faʻavasegaga i le gagana neoplastic, lea e aʻafia ai i lalo ifo o lalo:

  • cystadenomas
  • cavani hemangiomas,
  • cystadenocarcinoma
  • epitheliomas.

O i latou uma e ese i le gasegase o le faamai, togafitiga togafitiga, auala agai i togafitiga faafouina.

Tausaga o ituaiga taitasi

A maeʻa ona togafitiga, e tatau i le fomaʻi ona muamua atu i lona ituaiga, ona tagofia lea o se polokalama faapitoa o togafitiga faʻafomaʻi. O nisi tagata tomai faapitoa e talitonu o se uila pe a uma le manua e faigata tele pei o le atinaʻeina o mea tutupu i le pancreatitis pisapisao poʻo le gaʻo. Muamua, i le itu ua afaina o le pacryma pancreatic, autolysis o le faatulagaga o le enzyme, sosoo ai ma le fausia o le gaogao le gaogao. O loʻo aofia ai oloa faʻasolosolo.

I le aluga o taimi, e liua i se ituaiga o capsule, lea e faʻaosofia ai le tumutumu o se uila sese, lea e leai se laulau o le epithelium. O se vailaau moni e fesoʻotaʻi ma le taʻavale, i totonu o le pancreas, poʻo fafo, pe afai o le telē o le faʻavae na telē tele.

E le o taʻua e saienitisi le tele o le telē o le mumū, talu ai e mafai ona latou fesuisuiai mai tagata tino ese ma le tele o lita o le tuufaatasiga o vai i mea laiti, o le uiga lea o le polycystic. I le taimi o faʻamatalaga, na faʻataunuʻuina ai e le au suʻesuʻe, i fafine, o le mafuaʻaga mo sea faʻasalaga e masani lava o le pancreatitis o soo se ituaiga, ma i alii, o se manuaga o le manava.

O mea faʻalavelave faʻaleaganuʻu e masani lava ona maua i tamaiti, talu ai latou te taumafai e faʻaalia i latou lava i ni mea le lelei mai le amataga. E talitonuina o lenei filifiliga o le faaiuga talafeagai o le dysontogenesis. E maua uma i latou taʻitasi ma nuʻu.

Faʻatasi ai ma se tulaga faʻapitoa tele, ua faʻapipiʻiina ma tuʻufaʻatasiga tutusa i totoga vavalalata:

Faʻamau i togafitiga faʻapitoa, e oʻo lava i faʻatasi ma le faiʻai.

O mea masani o loʻo aofia ai maʻalaʻau maʻalaʻau, o loʻo iai faʻamaʻi faʻamaʻi. O le faʻapogai autu o le faafitauli o le faʻavae le saʻo lea o faailoga tusi faʻamaonia, e pei o le glandular lobes, lea e vavae ese mai le vaega autu o le gland. O nisi taimi latou te feosofi i totonu o puipui puipui.

Afai tatou te mafaufau i se ituaiga o lauiloa, ona avea ai lea o le lisi o mea e le aoga ma mea e avea ma taitai o le lisi, lea e tatau ona "faafetai" ai le pancreatitis e le o atoatoa ona faamalolo pe tuu i se avanoa. A oʻo ina ua afaina se tagata i lona foliga lapopoa, o faiga o le degenerative e saofagā i le fausia o le infiltrate, lea e faaopoopo mulimuli ane ai le kapeta ma le cavities.

O le taunuuga o le pancreatitis chronic e foliga mai e ese lava, faʻaalia i teine ​​o mea faʻafesoʻotaʻi, faʻapea foi i le vavalalata o le taʻavale ma faʻalautele taimi. Talu ai ona o lenei mea, ua leva i le taimi o le taotoga, e mafai e le fomai tipitipi ona filifili e faatea ese ni maʻa e poloka ai le faʻatagaina masani o le faasee. E laʻitiiti lava latou e le o vaʻaia i latou e le ultrasound.

I le vavalalata o le pule, o se masani masani i totonu o le glandular lobe. Ae afai ei ai se faʻalauteleina muamua o le ala, ona le mafai lea ona aloese mai se faʻalavelave lautele o se natura taofia. O lona uiga e taua o puipui tetele, o se tino vavalalata, o loʻo faʻapipiʻi i le epithelioc cubic. O mea e aofia ai le leona e maua mai i se vai e toetoe lava a manino i se mea lanu enaena.

E sili atu le taatele o tulaga ia e mafua ai le aʻoga o se mea faʻapitoa. O le mea moni, o le pau lea o le uiga o le amataina o le vaʻaia tele o le atinaʻe o le echinococcus. Ona o le aʻafiaga o le mea mulimuli, o le ulu e masani ona aafia. Ae afai e iloa le cysticercosis, ona paʻu ai lea o le tino ma le siʻu.

O le fomaʻi, o le puipui o le parasitic variant e aofia ai se kapusala fibrous faatasi ai ma se membrane fatufatu na faia e le tino na o ia lava. Na o le pau le tala fiafia o cystadenomas o nisi o faʻasoifua maloloina e sili ona maua i le gastroenterological vaega.

I luga o le faʻavaeina o faʻavaega faʻavae, o loʻo faʻalauteleina e le fomaʻi se fuafuaga sili atu mo le tausiga, filifilia o togafitiga sili ona lelei.

A oʻo i le taimi e vaʻai ai i se fomaʻi

O le faʻapogai autu o le tele o aʻafiaga i le maea ai o le taotoga, o le tagata ua afaina na te iloa ua tuai tele pe o le a le tulaga na i ai o ia i se tulaga leaga. Faʻatasi ai ma faʻalavelave faʻafitauli e oo atu i le 5 inisi le lautele, e seasea ona maua e tagata le faitioga masani o le malaise poo le sili atu ona ogaoga o le soifua maloloina. Ina ia maua se maʻi tigaina ogaoga, o le a mafua ai ona e lesitala mo se feutagaiga ma se tagata tomai faapitoa, o le uiga lea o le tele o kirusi. O loʻo faʻaalia foi e le mea e taʻua o le "vaeluaina o le malamalama", o lona uiga o se faʻaleleia le tumau i le ata pe a maeʻa se osofaiga ogaoga poʻo se manua.

O le tiga sili ona tiga na ia lagonaina i le taimi o le fatuina o le peneudocyls i le isi pancreatitis, pe i le taimi o le faigata o se maʻi faʻamaʻi. E faamatalaina lenei mea e ala i le faʻalauiloaina o mea faʻaleagaina. A maeʻa se vaitaimi, o le a faʻaitiitia le malosi, ma o le tiga e sili atu ona pei o se faʻapopole po o le faʻanoanoa.

I se tulaga faanoanoa tele, e aoga le saunia o lena mea, e le o le talaaga o ni mea laiti, o le maualuga o le totoga o le a lagona e ia lava. O se faʻamaʻi tiga tiga e taʻu mai ai foi le mafai ona malolo. Afai a maeʻa ona iloa e le ua afaina ni faailoilo masani o le soona inu faatasi ai ma le faateleina o le vevela, ona faaalia ai lea o le suppuration.

O le ata o le falemaʻi ma se vailaʻau masani, o le mea na pipiʻi ai le plexus solar, e foliga laʻititi lava, e mafua ai ona:

  • tiga mu
  • kiliki i tua
  • faateleina le le mautonu pe a tuiina lavalava,
  • mapusaga i le vaetamaina o le tulivae tulivae.

O le taofiofia o le maʻi e maua mai na o le fesoasoani a analgesics o le fusi o le gaioio o gaioiga, lea e le mafai ona maua i le falemaʻi.

Faatasi ai ma faʻamatalaga malamalama atili e faʻaalia ai le manaʻomia ona asiasi i le matagaluega gastroenterological, o loʻo iai:

  • taʻavale
  • vili
  • tulaga le mautonu,
  • paleni mamafa.

O le mea mulimuli e mafua mai i le mea moni o le galuega o le exocrine o le gland ua le toe aoga masani, lea e solia ai le masani ai o meaʻai o loʻo oʻo mai i totonu o le manava.

O le faʻamavaega mulimuli mo le faʻamaonia o se faʻamaʻi matautia o le syndrome o le aʻafiaga o totoga vavalalata. Aʻo iai le uila i luga o le teritori o le ulu o le pancreatic, o le mea e ono mafai ona faʻataʻitaʻia ai le gaogao e maualuga, lea o loʻo faʻaalia i:

  • afaina o le paʻu, sclera,
  • sasaa.

Afai e poloka le masani i le vein portal, e tupu le edema i pito i lalo. E leai se taufaamatau o le fesuiaiga o le suamalie e tafe mai i totonu o le ureters, o lona uiga o le faatuai i le urination.

O se faʻasesega i le tulafono o loʻo faʻapipiʻiina le luminaʻi o le intestinal, ae afai e tupu lenei mea, ona faʻamoemoe lea o le maʻi ile faʻalavelaveina o le manaʻoga ma ona taunuuga uma.

Taʻiala faʻafefe

O le taimi lava e siaki ai e le fomaʻi faitioga a le uarota, faʻamaonia masalosaloga ma faʻamatalaga o le suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga ma faaiu ai o isi vailaʻau e leai se malosi iinei, o le aso o le taotoga o le a tofia. O le ituaiga o gasegase taotoga o le a faalagolago atoa lava i le tino, natura ma le faavasegaina o foliga o se uila faapitoa.

Faʻalagolago i tulaga, e manaʻo le fomaʻi e aveese le afa, poʻo le alavai. Afai o le filifiliga e faia e lagolagoina ai le fuaiupu muamua, ona tatau lea ona fuafua le tele o mea e manaʻomia e faʻaleleia. O le faʻavae mo faʻatatauga o le tele o le faʻavae ma le setete o le parenchyma, lea e mafai ai e oe ona filifili le auala sili ona lelei e aveese ai:

  • ulu faʻatasi
  • faʻalavelave faʻalavelave
  • pancreatoduodenal aveese.

Ae o fomai tipitipi e taumafai e suʻe i lenei ituaiga o gaioiga pe a uma ona latou talitonu o le a le aoga le teuina o le okeni ma le fesoasoani o le alavai. E masani lava, o le alavai e faʻatinoina e ala i le faʻaaogaina o se anastomosis i le va o le manava ma le cyst, lea e taʻua i le fomaʻi o le cystogastrostomy. E i ai fesuiaiga i le faʻaaogaina o le anastomosis faatasi ai ma le laʻititi poʻo le duodenum.

Mai i le vaaiga o le physiology, o metotia ua tuʻuina atu e sili atu ona taua, talu ai latou te faʻamautinoa le tuʻuina atu o se mea lilo faalilolilo e ala i le auala, faʻafefea i luga o le ala faʻaaliga tiga. O se avanoa faʻaaoaoga o le maualalo o le pasene o toe faʻaaoga.

Ae o nei mea uma o le uiga o le alavai i totonu, ma i fafo, lea e faia i se faasologa o le tele naua, e eseese uma lava faailoga: suppuration o le vavau, vailaau le lelei, vase vascularization, tulaga ogaoga masani.

E le o se mea e leai se aoga e faapea o se taotoga ua vaevaeina e avea o se tulaga sili ona taua, talu ai o loo tumau pea le maualuga o le lamatia o le tuputupu ae o le paka ma le toe foi. O le faʻalavelave e faʻaopoopoina ai le aʻafiaga o le aʻafiaga i le foliga o le pancreatic fistula, lea e toetoe lava a le mafai ona faʻaaogaina i ni auala e le malu puipuia.

Ae, e tusa lava po o le a le ituaiga alavai, e mafai ona faʻaaogaina pe a maeʻa le faʻasologa o tala o le tino o le mea ua iloa.

O tekinolosi aupito sili ona fou ua faʻaaogaina o le faʻaaogaina o ni analogues laiti. Ae tusa lava pe toetoe lava a le o ni faʻasalaga faʻapitoa e iai se mea taua tele - toe faʻalavelave ogaoga i le tino o sepsis ma fistula.

Suʻesuʻega manuia

O le a le aoga o le taotoga, faʻapea foʻi ma le faʻaalia o le saoasaoa o le toe faʻaleleia, e oʻo lava i se tagata poto faapitoa poto masani o le a le mafai. Ae o le a ia fautuaina oe e te tausisia le ola maloloina o mea taumafa, suia lou olaga, aveesea oe amio leaga. I le faʻaaogaina o vailaʻau, faʻataʻitaʻi e pei o le lagolago, ma le faia o fua masani o maualuga o le glycemia, e mafai ona e mautinoa oe lava i se olaga umi.

O le faia o se faʻataʻitaʻiga, o le taimi o le fesoasoani ua tuʻuina atu, o le tomai faʻapitoa o le fomaʻi, ma mafuaʻaga o le faʻamaʻi.

E tatau ona tatou sauniuni mo le mea moni e faʻapea, i nisi o ituaiga o mea faʻapitoa, o faʻafitauli e oʻo i le 50%. E mafua mai lenei mea i le atinaʻeina o meaola, suppuration, foliga mai o fistulas ma oʻo ai ile toto toto. E tusa lava pe a maeʻa le faʻasolosolo manuia, o loʻo i ai pea se avanoa e toe maua ai se toe foʻi.

Ina ia faaitiitia lenei tulaga, o le ae manaomia le lafoaia o le ava malosi, gaʻo, ulaula, suamalie ma meaai vevela. E manaʻomia foi ona e mataʻituina lelei le soifua maloloina o le gastrointestinal tract, e masani ona tuʻuina atu se suʻesuʻega masani. Naʻo le faʻatasi uma o le a le mafai ona faʻaitiitia le lelei o le olaga mulimuli ane.

Mafuaaga ma tulaga lamatia

O uulu o loʻo faia i le gland o le faʻamalologa mai fafo, e tusa lava po o le a le matua o le maʻi, e mafua mai i le faʻavaveina o le fausaga o le meaola totogo. O le masini o le atinaʻeina o se paʻu paʻu e faʻavae i luga o le faʻaleagaina o aʻafiaga o mea le lelei i luga o le pancreas, lea e oʻo atu ai i le fausiaina o se nofoaga faʻaleagaina mai i tino maliu ma sulu fesoʻotaʻi.

O mafuaʻaga autu e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻamalosi i le fausaga o le pancreas e aofia ai:

  • o le pancreatitis aano o le mea sili ona taatele o le faʻaleleia o le uila: i lenei tulaga, o se pulou pupula o le taunuuga o se faaputuga o lymphocytes ma neutrophils,
  • faʻaleagaina masini i le okeni,
  • faʻalavelaveina o le mea e faʻafefe ai ona o le faʻavauvau o vaa i totonu o le lotoifale poʻo le fausiaina o maʻa,
  • se faagasologa o le sosolo o loʻo tupu i totonu o le faʻaogaina o meaʻai,
  • afaina ona o se taunuuga o faaletonu o le lipid metabolism faifaipea,
  • ava malosi
  • veʻa parasitic o le gastrointestinal tract.

O le sili atu ona vaivai i foliga vaaia o kume i le pancreas o tagata mamai ma le maʻisuka ma cholelithiasis. I le faʻaopoopoga, o le aʻafiaga o le atiaʻeina o le tino o le tino e faʻapupulaina i le le atoatoa o le faʻaosoosoina o le tino i le tino o le tino.

Faʻavasegaga

Faʻalagolago i le faʻavaeina o foliga o le paʻu o loʻo i totonu, o loʻo faʻaalia ai le moni ma le sese o neoplasms. O le cyst moni o se faʻalavelave faʻapitoa, talu ai ona amata ona tupu i le faatulagaga o le pancreas i le taimi o le nofo o le pepe i le manava o le tina. O le pusa moni-ituaiga e aofia ai tisipesa epithelial, e mafua ai le tele o lona telē, ma e le faateleina i lalo o le malosi o mea i fafo.

O se uila sese o se togafitiga lona lua lea e feteʻenaʻi ma le talaaga o le atinaʻeina o se gaioiga mataʻutia poʻo le faʻaleagaina o suauu faasee fafo. Ina ia puipuia le vaega ua afaina mai suauu ola maloloina, e amataina e le tino le faagasologa o le faia o se kapoti mumu ua suia e ala i suauu fesootai.

E faʻatatau i le vaega o le faaleagaina o le okeni, o mamanu o loʻo mulimuli mai e iloga:

  1. E aʻafia le siʻosiʻomaga o le siʻusiʻu o le mumcreatic i le tino retroperitoneal o le totoga o meaʻai.
  2. O le uila i luga o le ulu e faʻapupulaina ai le tulaga lamatia e afaina ai le duodenum.
  3. O se uila i luga o le tino e muamua atu i se suiga o le manava o le manava.

O le Benign neoplasms ua faʻavasegaina foi i ni faigata ma faigata - oi latou ia e aofia ai ni mea leaga le mama, vaʻavaʻaʻi poʻo fistulas.

Faʻailoga

O le faʻaalia o faʻamaoniga patino o loʻo faʻaalia ai le tumutumu o faagasologa o le tumutumu i le fualaau oona o se faʻaaliga mo se asiasiga i se gastroenterologist. I uluai feiloaiga, e faia ai e le fomaʻi se talaʻaga patino, lea o faʻamatalaga o faitioga a le maʻi, ona suʻeina ai lea o le manava o le manava o le maʻi ile palpation.

I le mea e tupu ai le uila i luga o le ulu, i le taimi o se suʻesuʻega, o le a iloa e le fomai se mea e le masani ai le puipui o le manava. E le mafai ona e iloa se pulou pupula lea e aafia ai le siʻusiʻu poʻo le tino o se okeni e ala i le tosoina o le manava.

A maeʻa le suʻesuʻeina i fafo ma le fesiligia, e taʻitaʻiina e le gastroenterologist le tagata maʻi e faʻataʻitaʻiina le suʻega o toto ma le toto. E ala i le suʻeina ole suʻega o le toto, e fuafua ai e le fomaʻi le maualuga o le bilirubin, maua ai le leukocytosis, ma iloilo ai galuega alkaline. Afai oi ai ni faailoilo o se faʻafitauli le lelei, o le tagata maʻi e tuʻuina atu se faʻataʻitaʻiga.

I le faaopoopo atu i suʻesuʻega falesuesue, o le faʻamautinoaina o kesi e aofia ai le faʻaogaina o auala faʻaaogaina. O se fuataga faʻamaonia faʻamatalaga o se faʻataʻitaʻiga ultrasound, lea e fuafua ai e le fomaʻi le numera o capsules, o latou lapoa, faʻapea foʻi ma aʻafiaga e aʻafia ai.

Ina ia mafai ona fuafua le sootaga i le va o le paʻu ma le pancreatic ducts, o le faʻataʻitaʻiga o le resonance magnetic is performed. Ina ia faʻaesea le i ai o le natura leaga o le neoplasm, o le mea na aʻafia e aveesea mai le tagata maʻi mo le biopsy.

O le atinaʻega o le tino o le tino i le pancreas e le o taimi uma e tuʻuina atu i ai faʻamau faailo. Afai e le sili atu i le 3 cm le lapoa o le capsule pathologia, e leai se faailoga faapitoa: e le mafai ona iloa se tamai uila i se taimi talafeagai.

O se mea lelei e sili atu i le 3 inisi le lautele e sau faatasi ma le lagona tiga o lagona, lea e matua faateleina pe a uma ona inu pia. O le tele lava o taimi e masani ai, o le tiga o le tiga e salalau atu i le itu i tua ma ave ai se uiga mataga.

O le isi faʻamatalaga o se vailaʻau o le pancreatic o se tulaga le atoatoa o le nofoa, lea e faʻaalia i le i ai o mea manogi i feces. Talu ai ona o le gasegase o le tino e muamua atu i se mea e le lelei ai le ola, o le tagata maʻi ua faitio i le fesuisuiai ma le gaoioi, le le lava o le fiaai ma le atinae o le hyperthermia.

O le atinaʻeina o se paʻu i le pancreas e mafua ai ona faʻaitiitia le gaosiga o le hormone, e pei ona molimauina i le faateleina o le urination, faʻamago mai le mucosa o le waha ma le le mautonu o le mafaufau. I le maitauina o nei faailoilo, e manaʻomia lou faʻailoa vave atu i se fomaʻi e puipuia le tupu mai o le hyperglycemic coma.

Faʻaiʻuga ma taunuuga

E ui lava i le mea moni e faapea o le uila o se ituaiga o neoplasms mama, ua faʻaalia e togafitia ai. Afai e le amanaʻia e le tagata gasegase togafitiga, o le a amata vave ona tupu le capsule, lea e muamua atu i le faʻamalosi ma le fesuiaʻiga o mea vavalalata vavalalata.

I le faaopoopo atu i le le lelei o aʻafiaga i totoga vavalalata, o loʻo iai se fesoasoani i le atinaʻeina o faʻafitauli nei:

  • tui i totonu
  • vavaega o mea ua faaleagaina,
  • fulafula o pito i lalo o se taunuuga o le faaleagaina o vein portal,
  • togafitia o le intestinal,
  • masini masini.

O le isi faʻalavelave masani o le faia lea o se tootoo purulenti i luga o le paʻu.

O le le amanaiaina o tau, faatasi ai ma faafitauli, ei ai taunuuga ogaoga, o le tasi o ia o le kanesa o le pancreatic. O se tulaga iloga o lenei faʻamaʻi o le faatelevaveina o le tele o metastases of natural nature.

Conservative

O tagata maʻi faʻatasi ma tumutumu o loʻo maua i le pancreas o loʻo mafaufau pe mafai ona tufatufa le taotoga. E tali lelei e fomaʻi fomaʻi lenei fesili: o se tamaʻi pusa tasi, e le o faʻatasi ma faʻalavelave, e togafitia faʻasoa.

I totonu o le tolu aso ao lei amataina le togafitiga o fualaau faasaina, o le tagata maʻi e pipii atu i se meaai e le aoga: e le aofia ai meaai mama ma gaʻo mai le taumafataga, lea ei ai se aafiaga faataumaoi i ni mea vaivai vaivai. Fomaʻi fautuaina le tuʻuina atu o le ava malosi ma ulaula ma punou i le moega malolo.

A maeʻa le taimi sauniuni, o le tagata maʻi e faʻamaonia fualaau faʻasaina - Tetracycline poʻo Cephalosporin. O le galuega autu o vailaau faʻasaʻi o le puipuia lea o le paʻu mai le faʻamaʻi pipisi, lea e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o se faiga o purulenti.

I le faaopoopo atu i vailaʻau faʻasaina, o le tagata maʻi ua faʻamaonia le faʻaaogaina o enzymes - Creon poʻo le Pancreatin - e faʻamoemoe i le faʻamautuina o le gaioiga masini. Afai o le faʻamaʻi faʻatasi ma le tiga, e tatau ona ave e le tagata maʻi le inhibitors - Omeprazole poʻo Omez.

Totogi

O le vaʻaia o le cyst removal o loʻo faia i se auala e sili ona osofaʻi, o le aoga o le faatumauina o le saʻo o le paʻu ma le maualalo o le ono toe foʻi.

Afai e faia le kapoti i luga o le ulu poʻo le tino o le gland, e faia e le fomai se taotoga faʻapitoa: faʻaleagaina le vaega o loʻo aʻafia o le paʻu, faia se pupuʻu ma se fagu pupu ma pamu i fafo o le vai na faʻaputu i totonu o le lua o le kapeta. Ina ia mafai ona pulea le faagasologa o togafitiga faʻapitoa, e faʻaaoga e le fomaʻi le metotia ultrasound.

O le faʻasolosolo faʻamaʻi e afaina ai le tino o le retroperitoneal pancreatic tissue ua faʻaumatia e le laparoscopy. O lenei taotoga e faʻavae i luga o le faʻavaeina o ni mea papaʻu i luga o le paʻu e maua ai le avanoa i le okeni ua aʻafia. A maeʻa ona tatala le puipui o le manava, e tatau lava i le fomaʻi ona taʻitaʻia togafitiga faʻapitoa e faʻaitiitia ai le aʻafiaga o siama maʻi.

Togafitiga o kumei ma togafitiga faʻa-aganuʻu ua manatu e fautuaina ma le le taua o le mamafa o se paʻu ma le leai o ni faʻalavelave matuia. Ina ia aloese mai le atinaʻeina o aʻafiaga, aʻo leʻi faia ni teuteuga masani, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Ina ia faʻamagaloina faailoga o le mumū, ua faʻaalia e ave se teuteuga mai le meleniuma. O le fua e pei o nei: calendula fugalaau, millennials ma celandine ua faʻafefiloi i tutusa tutusa, tipi ma sasaa atu i le 300 ml o vai inu, pe a uma ona tuʻuina le vailaʻau mo le lua itula i se nofoaga malulu. Ave le gauga saunia i le tolu taimi i le aso i le aofaiga o le lua sipuni tele.

Se isi mea inu masani lelei - teuteuga o laulaau o vine. Ina ia saunia, e tatau ona e oloina laulaau fou o cranberries, strawberries ma blueberries, faaopoopo i ai le sima ma latou sasaaina mea e faaaoga 500 ml o vai inu. E le gata i lea, e tatau ona faʻaaogaina le vailaʻau mo le itiiti ifo i le 8 itula, ona faʻamaʻi. E fautuaina le susu susu e ave i luga o se manava gaogao faatolu i le aso. O le umi ole vasega togafitiga e le sili atu i le 14 aso.

O se vaega taua o togafitiga faasao o meaʻai paleni lea, e masani ona masani ai i taumafataga. O le taumafataga mo se vailaʻau o togafiti faalilolilo i fafo e faʻavae i luga o le faʻalauteleina o taumafa o meaʻai o le protein e le o totoga.

Ina ia le faʻaalia le tino vaivai o le tino i le mamafa o le popolega, e tatau ona ave ni meaai i totonu o se kuka, tao tunu poʻo le tusitusi. I le mea na tupu muamua le faiga o le sosolo i le atinaʻeina o le tumau o le faʻamalosi, o le tagata maʻi e faʻaalia e 'ai meaʻai-e pei o meaai.

O meaʻai suamalie ma falai e aofia ai aano o manu, legumes, ma anufe e iai se aʻafiaga leaga i luga o le fualaau oona. E le o fautuaina foi le faʻaaogaina o falaoamata o le falaoamata lea e faʻagesegese ai le faagasologa o le gaosiga o mea taumafa ma faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le pala.

O le togafitiga lelei togafitiga ma le tausisia ma le onosai o fautuaga faafomai i le taimi o le toefuataiga e maua ai se taunuuga lelei, e iloa ai le atoatoa o togafitiga faafomaʻi. Lelei pe leai se togafitiga, i se isi itu, e muamua atu i le atinaʻega o faʻalavelave matautia, lea e aofia ai faʻamaʻi pipisi o mea vavalalata ma totoga i totonu. I le mea na tupu, i le taimi o le taotoga, o le afa na aveeseina, o le tulaga lua o loʻo faʻapipiʻiina ai le capsule faʻaleagaina e le faʻamaʻaloina.

Pancreatic cyst

O se vailaau i vailaau o se tumutumu o loʻo i ai puipui o mea fesoʻotaʻi ma se potu i totonu ua tumu i le vai. O le pancreas lava e laʻititi, ma o lea la o soʻo se neoplasm e mafua ai le faʻalavelave i le gaioiga o lenei totoga. Pe a amata ona tupu le afa, o le galuega a le pancreas e matua leaga lava - ua faaleagaina ana mea, ma, o se taunuuga, e leai ni enzymes ma hormones e manaʻomia e le tino. O nei mea uma e afaina ai le lelei o le olaga o le tagata maʻi, ma o le mea lea e tatau ai ona folasia lenei faafitauli i se taimi talafeagai. Ae ina ia iloa le auala e taulimaina ai se uila, e taua tele le fuafua lelei o ona foliga vaaia.

Ituaiga o maʻi o le cystic

E tatau ona fai mai o kenefu uma o le lalolagi e vaevaeina i le moni ma le sese.

1. Uila moni
O le cyst moni ua taʻua o le malformation faʻanoanoa, lea e aliali mai i luga o le pancreas i le taimi o le faʻasolosolo pepe i le pancreas. O lea ituaiga o tumo e le tupu, o ona puipui i totonu o loo ufiufi i se apa o le epithelium, ma e mafai ona faatumuina le vavao i le vai.

2. Sese sese
I le eseesega i le mea moni, o se cyst sese e faia i le faagasologa o gaoioiga a le tagata, mo se faataitaiga, pe a maeʻa le pancreatitis poo le pancreatic necrosis. I se taumafaiga e vavae ese le vaega na afaina mai siama maloloina, o le tino lava ia e fatuina ai faataamilo i luga o se pusa o mea fesootai, o lona uiga. se uila. O nei neoplasms e leai se faʻapitoa o le epithelial io latou puipui.

E le gata i lea, o kume i luga o le pancreas e masani ona iloga e tusa ai ma o latou nofoaga. I lenei itu, e mafai ona foliga mai se tumo:

  • I luga o le tino o le okeni. O le nofoaga sili lea ona taatele o le localization, aua o le tino o le gst cyst e foliga mai e tusa ma le 47% o mataupu. I lenei tulaga, faatasi ai ma le tuputupu ae o le neoplasm, o le tulaga o le manava, faapea foi ma le kolone, ua faalavelaveina.
  • I luga o le siʻusiʻu o le okeni. O lauulu o loʻo i luga o le siʻu pe tusa ma le 38% o mataupu. I lenei tulaga, e le mafatia ia totoga o loo siomia ai.
  • I luga o le ulu o le okeni. O le paʻu e aliali mai i le nofoaga o le soʻo ua taʻua o le "ato ato". E seasea ona tupu lenei mea, i le tusa ma le 15% o mataupu, e ui i lea, e tiga le duodenum, o le mea e tupu ai le oona.

Tuuina atu e le o se mea e seasea tupu mai, ma o a latou faʻataʻitaʻiga ma togafitiga e masani lava e ese mai le togafitiga o kalapu sese, o le a tatou mafaufau ai i ituaiga sese o neoplasms.

Mafuaaga o le faʻaleleia o le afa

Fuainumera faamauina e faaalia ai:

  • i le 84% o mataupu, o se uila e maua mai ona o le televave o le pancreatitis,
  • i le 14% o mataupu, o manua o le pancreatic e avea ma mafuaaga o le paʻu.

O le 2% totoe o le:

  • Taofiofi le pseudocyst. O ia ituaiga o neoplasm e aliali mai i le tulaga o le fesuiaiga o le ala o le fiafia o le pancreas. E le o se mea e ofo ai e faapea, o lea ituaiga o suauʻu o loʻo faʻateleina pea i le tele ma e mafai ona oso i lalo o le malosi o le tele o mafuaʻaga faʻaleaga.
  • Pseudocyst parasitic. O lenei uila e aliali mai i lalo o le faatosinaga o le pala, aemaise lava, o paʻu o opisthorchus. O nei aloalii e puipuia ai le tafe o le sua o le pani, ma mafua ai le vevela o le tino o le tino ma le foliga mai o se tumo.

E le gata i lea, o le faʻaosofia o tagata i le atinaʻeina o neoplasms cystic e mafai ona:

  • ava malosi (39%),
  • gasegase ma le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto ona o le lipid metabolism (31%),
  • ituaiga II maʻisuka (15%),
  • gallstone faamaʻi (14%),
  • gaioiga i gaioiga o le gastrointestinal tract (1%).

I soʻo se tulaga, afai o loʻo i ai i le tagata ni faailoilo o le faʻaleleia o cyst, e tatau loa ona e vaʻai i se fomaʻi ma faia suʻega tatau.

Faailoga o se vailaau o le pancreatic cyst

O faʻaaliga o le faʻavae i le fesili e mafai ona ese uma, e fuafua i le ituaiga ma le nofoaga o le paʻu. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e le oʻo le afa i le 5 inisi le lautele ma ua tumu i le vai, e ono le mafai ona faʻaalia. I lenei tulaga, e mafai ona iloa na o se avanoa. Ae ui i lea, o nisi o taula, e oʻo atu i le 3 cm le lautele, amata ona faʻamalosi i totino o loʻo siomia ma mafai ona mafua ai le tiga i tua poʻo le manava.

Talu ai o le tele o mafuaʻaga o le mafuaʻaga o le faʻaleleia o cyst, o le pancreatitis, pe a aliali mai se pu, e iloa e se tagata le tiga tele o le fusi, o lona faʻalaumalieina o loʻo faʻavaivaia ma ua faʻailoaina le "fat" stool. E le gata i lea, o se tagata maʻi e maua i le fiva ma le vaivaiga. I nisi tulaga, o le paʻu ma le sclera o mata e mafai ona lanu samasama, o mea e iloagofie i le nofoaga o le afa i le ulu o le pancreas. I lenei tulaga, o le siu ma le vomiting ua faaopoopo i le lisi o faailoga.

O le a le uiga, o le tiga i le pancreatitis e masani lava ona "tuuina" i le pito i tua ma tuua ai le hychochorium, ma e le alu i lalo pe a uma ona ave NSAID. A maeʻa le osofaʻi umi, e pei o se tulafono, o se taimi e le mautonu, o le mea e taʻua o le "malamalama o le vavalalata", pe a maeʻa na o le tulaga na o le leaga. I le ala, o nisi taimi o tiga i totonu o le manava e mafai ona faʻaalia ai le malepe o le gasegase o le cystic, ma o faailoilo o le inupia e foliga mai pe a mavae atu e mafai ona faʻaalia le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave matuia (peritonitis ma sepsis).

Afai o le uila e tosoina le vein vein, o le tagata maʻi e atiina ae le vevela ogaoga o vae. A oʻo i le faʻalauteleina o masini pipisi i luga o le vevela o le la, o le tiga i lenei eria e mafai ona faʻasaoina e na o vailaau faʻamalosi vailaʻau. O vailaʻau faʻapitoa e iloa mataupu o le tupu aʻe o se uila i se tulaga e matua poloka ai le luminaʻi ile inumaga, mafua ai le atinaʻeina o le tui ile inumaga.

Afai e soli e le neoplasm le galuega faalilolilo o le gland, e mafai e le tagata maʻi ona lagona le susu ma le galala malosi. E tatau ona vave aveeseina se afa i le vave e mafai ai, ona o le faalavelave i le pancreas, e tau atu ai i le polyuria (faateleina o le urine formation), ona sosoo ai lea ma le atinae o le hyperglycemic or hypoglycemic coma.

Faʻalavelave faʻalavelave

Ole aʻafiaga e le mafai ona tuʻuina e aunoa ma se togafitiga, aua e faʻaopopo i le tuiina o neura ma gaʻo latalata ane, e mafai e lenei neoplasm ona faʻaosoosoina nei faʻafitauli:

  • avanoa
  • fistula formation
  • totoga ona o le malepe o toto toto,
  • suppuration.

Soo se tasi o nei mataupu e lamatia ai le oona o le toto ma le atinaʻeina o peritonitis, lamatia ai le ola o se tagata, o lona uiga o se tagata maʻi i se vili ua iloa e manaʻomia se togafitiga talafeagai.

Isi togafitiga mo kume

O loʻo i ai auala faʻapitoa, faatasi ai ma togafitiga fualaau, fesoasoani e taulimaina le faʻavavega o le pepe. O le mea autu o le faʻaaogaina lea o metotia faʻaleaganuʻu o togafitiga pe a maeʻa maliega ma le fomaʻi.

1. Aoina o numera 1. Ave i le tutusa tutusa le yarrow, celandine ma le calendula fugalaau. 1 tsp faatumu lenei faaputuga i le 250 ml o le vai vevela ma tuu mo le lua itula e maua ai se faʻamalologa faʻamalolo. Fai lenei vailaau e tatau ona 2 tbsp. faatolu i le aso ao lei faia taumafataga.

2. Aoina o numera 2. Ave ni vaega se lua o le calendula ma le tansy, ma faaopoopo i ai le 1 vaega o le cinquefoil. Faʻasolo le oloa, ona saunia lea o le fua i le auala tutusa e pei ona faamatalaina i le fua muamua. O le auala o le pulega e tutusa.

3. Lauga maa. Mo le toe faʻaaogaina o le afa, e mafai ona e faʻaaogaina le mutia stonecrop, lea e tatau ona faaopoopo i salamata 1-2 taimi i le aso, tolu laulaau fou.

4. Faamalologa faʻamalolo. Ina ia taulimaina se uila e aunoa ma se taotoga, ia saunia se fusi faapitoa. Ave i ai le tutusa o le laʻau o laumei, laumei ma vine vao, faʻapipiʻi faʻasalaga ma fagu. Se sipuni sipuni o lenei paluga e sasaa ai se ipu vai inu ma tuu ai e faʻaaoga mo le 8 itula. I le taeao, faʻanoanoa ma inu i se manava gaogao. Faʻaaoga lenei vailaau mo vaiaso e lua, a maeʻa lea e te manaʻomia se vaiaso malolo umi ma se isi togafitiga faʻapitoa.

Tuua Lau Faamatalaga