E ola maualuga le toto toto ma le fiafia?

A maeʻa le ipu kofe, e mafai e le maualuga o le suka ona oso i luga. O le mea lava lea e tasi mo le lanu uliuli ma lanu meamata, faapea foi ma le malosi o meainu, aua e aofia uma ai le caffeine. O maʻi uma o le maʻisuka e ese le eseesega o meaʻai ma meainu, o lea e taua ai le faʻamatalaga tonu o lau tali i nisi meaʻai.

O le mea e malie ai, o isi vailaau e fai ai le kofe e mafai ona puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 i tagata soifua maloloina.

Sugar Free Products

O le tele oi latou e faateleina le suka o le toto ona o le i ai o suauu. O le mea lea, aʻo leʻi kukaina se mea, faitau le faʻamatalaga e uiga i le aofaʻi o meaʻai i le pusa.

Faʻalogo foi i le sorbitol ma le xylitol i le faiga - latou te aumaia le suamalie ona o le maualalo o le gaʻo (mea e le pei o le suka), ae mafai foi ona lava e faateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Saina Saina

O fualaau o meaʻai Farani e le na o le araisa, ae o meaai foi e tumu i gaʻo. Ua leva ona tumau pea le maualuga o le suka o le toto maualuga. E moni foi lenei mea mo pisa, fries farani ma isi gaʻo gaʻo ma gaʻo gaʻo.

Ina ia malamalama pe faʻapefea ona aʻafia lou tino i nei ituaiga meaai, siaki lou maualuga o le suka pe a ma le 2 itula talu ona 'ai.

Fuga

E tulai le suka toto pe a oso le tino i siama. Afai e te malulu, inu tele vai, pe a fai o le vomiting poo le manava ua matauina mo le silia ma le 2 itula, pe a maeʻa le 2 aso mai le amataga o le maʻi e leai se faʻaleleia, valaʻau i lau fomaʻi. Manatua o nisi vailaau faʻamaʻi ma vailaʻau faʻamalosi e mafai ona faʻaleleia ai le toto suka.

Faʻanoanoa i le galuega

I le atuatuvalega, o hormones e faʻaleleia le maualuga o le suka e tuʻuina atu i totonu o le toto. E sili atu le masani mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. Aoao faʻamalositino ma faʻamalositino, ma taumafai e faʻaaoga mea e mafua ai lagona faʻalagona i taimi uma e mafai ai.

O le eseesega i le va o se fasi falaoa ma se bun o le mea mulimuli o loʻo i ai le tele o gaʻo paluga ma, o le mea lea, o kalori. Afai e te manaʻo moni, 'ai sina mea laitiiti.

Taʻaloga taʻavale

Ua mamanuina e toe vave maua mai le suavai mama, ae o nisi oi latou e aofia ai le suka. Mo se aʻoga (itiiti ifo i le 1 itula) faʻatasi ai ma avega mama, e lava le vai masani.

Faatasi ai ma se aʻoga uumi ma sili atu ona malosi, e mafai ona e inuina mea inu taʻavale, ae muamua e te manaʻomia e suʻe mai le fomaʻi le saogalemu latou te patino mo oe.

Teu toto ma togafitiga

O loʻo faʻaaogaina i le togafitiga o faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi, fomaʻi ma le tele o isi faʻamaʻi. Ae e mafai ona latou faateleina le suka o le toto, ma i nisi tagata e faʻaosoosoina foi le atinaʻe o le maʻisuka.

Diuretics, poo togafitiga, faʻaitiitia le toto maualuga, e pei o steroids, faʻalautele le suka. O nisi o vailaau faʻamalosi e mafai uma ona faʻaititia ma faateleina le maualuga ole kulukose o le toto.

Lavega Faʻamataʻu

O vailaʻau faʻamalosi faʻasoa o loʻo iai pseudoephedrine poʻo phenylephrine e mafai ona faʻaopopo ai le maualuga o le suka. E le gata i lea, o sina siʻosiʻititi o suka poo le ava malosi e mafai ona avea ma vaega o sauniuniga mo togafitiga faʻapitoa o le malulu masani, o lea e lelei ai le vaavaai mo oloa e le o aofia ai.

E le aafia ai le suka o le toto i le antihistamines. I soʻo se tulaga, aʻo leʻi faʻatau togafitiga, ia faʻatalanoa lau fōmaʻi mo lo latou saogalemu mo oe.

Togafitiga

O fualaau o loʻo i ai estrogen e aʻafia ai le gasegase o le insulin. O faʻamaʻi tui e saogalemu mo fafine e maua i le maʻisuka. E fautuaina e le American Diabetes Association se tuufaatasiga o le afaina ma le gasegase gaseterone ma le estrogen.

O vailaau faʻamaʻi ma le totoina e le totoina e manatu foi e saogalemu, e ui i lo latou gafatia e aʻafia ai le maualuga o le suka.

Galuega a le aiga

Ole tausiga ole fale poo le moa vao o se fesoasoani lelei mo tagata e maua i le maʻisuka e faʻaitiitia ai le suka suka. O le tele o feau i le fale e fesoʻotaʻi ma le faʻatinoga faaletino.

Savalivali solo i faamalama o faleoloa, paka vavalalata mai le faitotoa i le faleoloa faatau, taimi uma e faaopoopo ai se avega laitiiti i le faletupe o le pisinisi.

Yogot ma isi meaʻai ei ai vailaau aoga e taʻua o mea faʻapitoa. Latou te faʻaleleia le faʻafefeteina ma fesoasoani e sili atu le lelei o le suka. E sili atu ona filifili le yogurt masani mai le susu atoa po o le susu susu e aunoa ma fualaau aina po o mea suamalie suamalie.

Vegan diet

E tasi le suʻesuʻega na maua ai e tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o ē sa i luga o meaai vevela le sili atu ona mafai ona pulea a latou suka suka ma e manaʻomia le itiiti ifo o le insulin. Faafetai i fatu ma leki atoa, o lenei taumafa e tamaoaiga i le fiber, lea e faʻagesegeseina ai le faʻaleleia o gaʻo.

Ina ia mafai ona suʻesuʻe lelei le aoga o mea taumafa vevela mo le maʻisuka, o loʻo manaʻomia nisi suʻesuʻega, o le mea lea, ao lei faia se filifiliga e fiafia ai i se meaʻai, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

O nisi suʻesuʻega e fautua mai ai o le kinamona e fesoasoani i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaaoga lelei ai le inisalini ma fesoasoani ai e faʻaititia a latou sukū. E le i faʻamaoniaina lenei mea, ma o le faʻaaogaina o meaʻai faaopoopo i le tele o mea manogi e mafai ona mafua ai aʻafiaga. O lea e sili ai le fesili i lau fomaʻi mo fautuaga.

I tagata e maua i le maʻisuka, ao moe, o le suka e mafai ona paʻu i numera matautia, aemaise lava mo i latou e tuiina le inisalini. E sili le siakiina o lau kulukose aʻo lei moe ma vave loa ona e ala i luga. E mafai ona e puipuia se faʻaitiitia o le suka ma se meaʻai ao le i momoe.

Mo nisi tagata, o le maualuga o le suka e mafai ona alapo i le taeao ao lei faia le taeao ona o suiga o le hormonal pe o le faaitiitia o le maualuga o le inisalini. O le mea sili ona taua iinei o fua masani ia. O se faʻaauau o le mataʻituina faifai pea e lelei ona e faʻamalosi oe e sui i le maualuga o le suka.

Faatinoga

O le tino faaletino o le auala sili lea e tumau ai le soifua maloloina mo tagata uma. Ae e taua i le maʻisuka ona filifili a latou lava ituaiga o faamalositino ma faamalositino. O toleniga cardio e mafai ona oʻo atu ai i se faʻalautele ma faʻaitiitia ai le maualuga o le suka.

O faamalosi tino poʻo le aʻoga tumau e maua ai le maualuga o le suka i le 24 itula. Aʻo lei faia se taʻaloga, e sili ona lelei le maua o se meaʻai, ma fuaina o le kulukose i luma, i le taimi ma le maeʻa aʻoaʻoga.

E i ai le tele o meaʻai i le ava malosi, o lea la i le taimi muamua latou te faateleina le maualuga o le suka i totonu o le toto, lea e mafai ona faaitiitia i totonu o le 12 itula i le maea ai o le inu ava malosi.

E sili le inu i lau vaega i taumafataga ma siaki le maualuga ole suka. O le aofaiga ua fautuaina e le sili atu ma le tasi le ava i le aso mo tamaitai, ae le silia le 2 mo alii.

I le vevela o le tau, e sili atu le faigata ona pulea le suka. E tatau ona e fuaina lona maualuga i le tele o taimi, inuina le tele o vai e puipuia ai le faʻamalolo. O le maualuga o le vevela e aʻafia ai vailaʻau, o le faʻaogaina o le mita ma le saʻo o vaega o suʻega, o lea e le tatau ai ona e tuua i totonu o se masini vevela, ma e sili atu le saogalemu i totonu o se potu malulu.

Honemoni fafine

Pe a suia le paleni o hormones, o le maualuga o le suka i totonu o le toto e sui foi. Ina ia malamalama pe faʻafefea ona aʻafia lau toto suka i vaega o lou vaʻaia o lou toto, ia faamaumauina ou tulaga faʻaletausaga.

O suiga o Hormonal i le taimi o le misaopaʻu e faʻamalosia ai le puleaina o le suka e sili atu. I lenei tulaga, e ono manaʻomia le togafitiga o suiga o le hormone, o le mafai ona tatau ona talanoaina ma le fomaʻi.

Glycemic index

O le ki i le pulea o lou maualuga o le suka o se tufatufaina lea o gaʻo i le gasologa o le aso. O nisi e faʻaaogaina le faʻasologa o igoa, o se tau e faʻaalia ai le tele o oloa a tagata taitoatasi e siitia ai le suka. O fatu pi ma fatu atoa e maualalo ifo nai lo le falaoa paʻepaʻe ma le pasta.

E sili atu le suamalie nai lo fualaau fou. Mananaia mea taumafa ma se faasinomaga o le faasinomaga? Ona 'ai lea faatasi ma i latou e maualalo.

O aʻafiaga o le fiafia ma le popole ile glycemia

Ina ia iloa ai pe a tulai mai le toto toto ma le fiafia, popolega, ma o le a le taunuuga o le faateleina o le glycemia mo le tino, e tatau ona e malamalama i le faiga o le tulafono o hormonal o le metabolism.

O le hypothalamus, o le pituitary gland, o le popole popole popolega, o le eleele ma le paʻu o loʻo aofia i le faatumauina o le maualuga o le suka, lea e maua ai e le okeni le tele o le malosi, ae leai se glukose i totonu o vaʻa. E le gata i lea, o le maualuga o le latou gaosiga o hormones o le mamafa e faalagolago i le maualuga o le itu taua.

O punavai autu o le cortisol, adrenaline, ma norepinephrine o sulu mata. O hormones faalilolilo i latou e faʻailoa ai se filifili o le gasegase o le tino, fatu faʻafuaseʻi, faʻasolosolo ma gasegase faʻavafesa ina ia mafai ai ona faʻaputu faʻamaumauga a le tino.

O le gaioiga o hormones i taimi o mafatiaga e faʻaalia ai ia lava i ia aafiaga:

  • Cortisol e faʻaosofia ai le fausia o le kulukose i le ate ma faʻafefe ai lona gaogao e maso.
  • Adrenaline ma norepinephrine e faʻaosofia ai le gau o le glycogen ma le gluconeogenesis.
  • O le Norepinephrine e faʻamalosia ai le gau o le gaʻo ma le tuʻuina atu o le glycerol i totonu o le ate, lea e aofia ai i le tuufaatasiga o le kulukose.

O mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o le hyperglycemia i taimi o le atuatuvale o le saoasaoa o le malepelepe o le glycogen ma le fausiaina o siaki kulukose fou i totonu o le ate, faapea foi le tetee o le tino i le insulin ma le faateleina o le inisalini i le toto. O nei suiga uma e mafua ai ona latalata atili le gasegase o le gasegase i le maʻisuka i le maʻisuka.

O fualaau faasaina e aofia ai foi i le faateleina o le maualuga o le toto toto, lea e matua malosi lava i le taimi o le atuatuvale, i lalo o la latou faatosinaga, ua faaleagaina ai le insulin, lea e oo atu ai i faʻaaliga umi o le faʻalavelave faʻaleagaina, tusa lava pe maeʻa le faʻaalia o le toto.

Faanatinati taimi

Afai e puupuu le tali a le lagona, ona maeʻa ai lea o le tino o le tino ma faʻamalolo i le lumanaʻi o le a le faateleina. E tupu lenei mea pe a maloloina le tino. I le solia o le gaosiga o le gaʻo, gasegase poʻo le faʻamalolo o le maʻisuka, o le faʻaateleina o le faateleina o le suka i le toto i le tele o aʻafiaga leaga.

O le numera o lymphocytes ua faʻaitiitia, o le galuega o toetoe lava o faʻamaʻi puipuiga uma e maua ai le puipuiga i totonu o le tino ua faʻalavelaveina. Ua faʻaitiitia mea faʻapitoa o le toto. O le tino e faigofie ona maua i le tele o siama pipisi, lea e faʻailoa mai i se mea faʻanoanoa, o le gasologa o le kosi ma le teteʻe atu i togafitiga faʻatulagaina.

I lalo o le aafiaga o hormones o le atuatuvale, faamai e pei o le maʻi o le peptic, gastritis, colitis, asthma bronchial, angina pectoris, osteoporosis e atiina ae. E tele suʻesuʻega e faʻamaonia le sootaga i le va o aʻafiaga o faʻamaʻi masani ma faʻamaʻi pipisi.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le mafaufau-faʻalagona o lagona o se faʻaosofia i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, ma e fesoasoani foi i le fesuiaiga o le faʻaitiitia o le gaosiga o le carbohydrate e faʻaalia ai le maʻisuka malosi.

O le mea lea, i le i ai o se gasegase o le gasegase i le gasegase o le carbohydrate metabolism, o le popolega e sili ona matautia.

Maʻamaʻi Stress

Faʻasalaga o le tino i le inisalini, faʻasaʻolotoina o le kulukose mai le ate, le faʻasaʻoina o le inisalini i totonu o le toto, faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le faʻaogaina o meaʻai o le pancreatic reserves e mafua ai le alualu i luma o faʻamaʻi o le maʻisuka.

O le mea lea, o le maualuga o le popolevale, le faʻavauvau, e taʻitaʻia ai le ala o le maʻisuka ma faʻafitauli ma lona taui. I lenei tulaga, e mafai ona faateleina le suka toto, e ui i le mulimuli i fautuaga mo togafitiga fualaau faasaina.

Cortisol, e faaopoopo atu i le afaina o le gaosiga o le gaʻo, faateleina ai le manaʻo, faʻamalosia le uiga o meaʻai suamalie ma le gaʻo, o le mea lea, i le atuatuvale, e le mafai e le au gasegase ona pulea le tele o meaʻai e 'ai, ma e ono faʻalavelave i meaʻai. O le mea lea, o tagata uma e pulea le pauna latou te iloa e sili ona faigata le faatea ese o le meaʻai i lalo o le atuatuvale.

Ua maua foi se mafutaga i le va o le atuatuvale ma le maʻisuka. O le tele o aʻafiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka ua le taliaina i taimi uma e lua-taimi ma le faasolosolo pea o le maʻi.

I tamaiti, ma maise lava i le talavou, o mea nei e mafai ona oʻo atu ai i se faʻafitauli i faailoga o taui mo le maʻisuka malosi:

  1. Fefinauaiga ma uo ma matua.
  2. Faateleina le mamafa o mafaufau.
  3. Taaloga Taʻaloga.
  4. Suʻega.
  5. Faailoga o mea leaga.

O tali a talavou taʻitoʻatasi o le tagata lava ia, ma o le mea moni e faʻapea o le tasi e le o iloa e le isi o se faʻalavelave. O le mea lea, mo le oso i totonu o le suka toto, o se faamatalaga le faʻaeteete mai le faiaoga poʻo le tupulaga e lava.

O le faʻafefe faʻaleagaga ma le faʻalauteleina o lagona o tamaiti e maua i le maʻisuka e mafai foi ona avea ma se faʻaaliga o le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

I le faaopoopo atu, mo lena mea, o le suka e le gata ina tulai mai i ni mea le lelei, ae faapea foi ma le faateleina o lagona fiafia.

Puipuia o le hyperglycemia ootia

O le auala sili e puipuia ai le aʻafiaga o hormones o le atuatuvale i metabolic processes i le tino o le gaioiga faaletino. Mo ia o le physiology e maua ai le faateleina o le maualuga o hormones o le atuatuvale ma, o se taunuuga, o le faateleina o le suka o le toto.

E le talafeagai le faʻaaogaina o taʻaloga poʻo ni mea maualuga. E lava le savali i luga o le vae mo se itula i laasaga o laasaga, ma le mea sili i mea uma i le natura, ia faʻaitiitia le maualuga o le cortisol ma le adrenaline i le toto.

Afai e le mafai lenei, ona faia lea o taʻaloga a le manava, faʻalauteleina mea e faʻalavelave ai ma faʻamalosolo i le mea sili e mafai ai ina ia faʻaluaina le faʻamafanaina pe afai e mafai ona faʻaaogaina i soʻo se tulaga.

E le gata i lea, o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona saunia muamua mo se suiga e leʻi mafaufauina i le glycemia faʻatasi ai ma lagona atuatuvale fuafuaina - faafitauli i le galuega, aʻoga, feeseeseaiga ma isi.

O le mea lea, a maeʻa taimi faigata, e tatau ona e fuaina le suka o le toto ma fetuunai le fua o le insulin o loʻo faʻatonuina. E mafai ona e faʻasaʻoina le suka e le gata i vailaʻau, ae faʻatasi ai ma se faʻagata lē tumau o gaʻo, ma, sili atu, o le faateleina o le maualuga o le gaioiga faaletino. Yoga aoga, aau ma savavali ma le maʻisuka ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1.

Mo le puipuia o le mafatiaga e mafai ona faʻaaoga:

  • Faʻamafanafana lemu.
  • Massage
  • Aromatherapy
  • Laʻau o le vao ma le lemonimonimo, oregano, motherwort, chamomile.
  • Vaa, yoga, savali ma le moli.
  • Suiga o le mafaufau: faitau, musika, mea e fiafia i ai, tusitusi, faapipiiina, matamata i ata tifaga e sili ona e fiafia i ai.
  • Mafaufau loloto poo le faʻaaogaina o se metotia faʻaleaʻoaʻoga faʻavae.

Ina ia mafai ona e taulimaina le fiafia po o le atuatuvale, e mafai ona e faʻaaoga sauniuniga o togalaau e mafai ona faia i le leai o se tasi o le le talitonu: Dormiplant, Sedavit, Novo-Passit, Persen, Trivalumen.

Afai o le togafitiga e le aoga, e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi e mafai ona fautuaina faʻamafanafanaga poʻo isi vailaʻau e puipuia ai le aʻafiaga o se mea e faʻalavelave ai. E le gata i lea, i nisi tulaga, e mafai ona manaʻomia le fesoasoani a se fomaʻi mafaufau.

E faʻaaogaina metotia o le tino e faʻaitiitia ai le maualuga o hormones e maua mai i le endocrine i lalo o le faʻalavelave: acupuncture, pine baths, faʻasalalauga, electros moe, faʻamalosia ma electrophoresis o le magnesium poʻo le pilini i le pusi o le taligalu, o le darsonvalization, o le galala o galu.

O se tagata atamai i le vitio i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i le aʻafiaga o le atuatuvale i le glycemia.

Tuua Lau Faamatalaga