O laʻu tama ei ai le pancreatitis

E tele faʻamaʻi pancreatic e faʻapipiʻi i tagata gasegase o vaitausaga eseese. O lenei lisi e aofia ai le pepecreatitis - o se faʻalavelave faʻaleagaina e iai faʻamaoniga patino ma foliga. O le mumu o le pancreatic e matauina i le 5-25% o tagata taitoatasi mai masina muamua o le olaga i le 18 tausaga. Afai e te iloa le maʻi i le taimi ma amata togafitiga, ona lelei lea o le togafitiga, e leai se lamatiaga i le ola ma le soifua maloloina. A leai, e mafai ona tupu ni faʻafitauli matuia (o le maʻisuka, faʻamaʻi o le duodenum 12, ma isi).

O le a le pancreatitis i tamaiti

O le faʻaogaina o le fomaʻi lea e aʻafia ai fusi ma mea o le pancreas o le pancreatopathy i tamaiti. O lenei mea matautia e mafua mai i le faʻaleagaina o gaioiga o le okeni ma se faaletonu i le gaosiga o enzymes pancreatic. A oʻo mai le maʻi mo se taimi umi, e faʻaleleia le dystroph (gland dental) (fomaʻi faʻavae i luga o le ulu ma le faʻaopoopoga, siʻusiʻu ma le tino).

I nisi tulaga, o le pancreatitis e leai ni faʻaʻailoga pe faʻaosoina ai ni faʻamalologa o le falemaʻi. E faʻalagolago i le malosi ma le faiga o le mea e le lelei ai le faʻaoga. O suʻesuʻega o togafitiga faʻapitoa e faia i nisi o tulaga, o togafitiga faʻapitoa e aofia ai le faʻamalolo, vailaʻau ma taotoga (pe a manaʻomia).

Aʻo leʻi amataina togafitiga, e tatau ona e suʻeina pe o le a le mea na fai o le atinaʻega o le faʻaogaina o le inflammatory. Pancreatitis i se tamaititi e mafua mai i mafuaʻaga nei:

  • umi malologa i le va o taumafataga,
  • manuʻa i le tua, manava, televave faamalositino,
  • laoga o le laose i se pepe fou poʻo se pepe,
  • dyskineia
  • malformations faaletonu o le faʻaogaina o meaʻai,
  • meaʻai oona
  • le faaaogaina o fualaau (metronidazole, furosemide, antibacterial agents),
  • meaʻai e le talafeagai, o le faʻaaogaina o mea e afaina ai (soda, mea meataalo, gaʻo, falai, ulaula),
  • cystic fibrosis,
  • afaina o le tino (e pei o, ascariasis, gastroduodenitis).

O le faʻavasegaina o pancreatitis i se tamaititi e faia e tusa ai ma taʻiala eseese. O le natura o le kosi, e tupu ai le afaina:

  • gasegase (o le malosi o le catarrhal e mafua ai le faateleina ma le fulafula o le gland, faapea foi ma suiga e le masani ai, afaina, toxemia i se tulaga ogaoga),
  • e masani ona faʻaalia i tamaiti mai le 7 i le 14 tausaga le matua o le a amata ona tupu le faʻamaʻi, e oʻo atu ai i le sclerosis ma le atrophy o le parenchymal layer o le okeni),
  • second chronic pancreatitis (e tupu i se talaaga o meaʻai, vailaʻau, ma faʻamaʻi ate),
  • faʻatonuina - o se tali i le faʻaleagaina o isi totoga o le gastrointestinal tract (gastrointestinal tract).

O le pancreatitis o tamaiti ua vaevaeina i ni vaega e tusa ai ma fomaʻi ma suiga o le morphological i totonu o masini o le pancreas. Faiga o togafitiga nei:

  • afaina
  • interstitial (faʻailoga tusitusi),
  • purulenti
  • fatty pancreatic necrosis poʻo le faʻaleagaina faʻaleagaina o le pancreas (faʻasolosolo e le mafai ona faʻaaogaina o le gland tissue faʻatasi ai ma le fausia o infiltrates).

O le i ai o faailo o le mumu ma lo latou malosi e faʻalagolago i ituaiga o faʻamaʻi. I le tele o tulaga, o le pancreatitis o se tamaititi e malu pe faʻaititia. O le faʻalavelave ogaoga o le faʻamaʻi ma le maʻi ma le suppuration o masini e matua le masani lava. O le mamafa o faʻamaʻi e mafai ona faʻalagolago i le tausaga o le tagata maʻi. O le pancreatitis gasegase ma le gaʻo e faʻaalia i faailoga patino.

Faʻailoga pancreatitis i tamaiti

O lenei ituaiga o faamai e mafua ai le malosi o le gaioiga ma le tiga i tafatafa ane o le vaega pito i luma, e faalautele atu i tua. E lagona e le auititi le tiga i tafatafa o le pusa, e faitio le au aʻoga i le le mautonu i le manava atoa. O le mumu taimi o le pancreas i tamaiti o loʻo i ai uiga nei:

  • tele o le gasea, vomiting,
  • vaivai, moe, le mautonu, popolevale,
  • pallor, subictericity (yellowing) o le paʻu,
  • lagona masani masani / manava manava, afaina,
  • allergic dermatitis, fuga i luga o le paʻu,
  • faaitiitia le fiaai, mamafa.

O le uiga autu o lenei ituaiga o mumu o le mamafa o faailoga e faalagolago i le matua o le maʻi: o le matua o le tamaitiiti, o le susulu atu lea o le ata o le falemai. Faailoga o le pancreatitis i tamaiti:

  • pepe fou ma pepe laiti o loo tuleia o latou vae i o latou manava, latou te masani ona popole,
  • ogaoga le manava (manava manava),
  • fulafula o le fatu, nausea, faʻaauau o le vomiting,
  • afaina o le pancreas e mafua ai le faateleina o le vevela i faailoilo o le subfebrile (37-38 ° C), hyperthermia (faaputuputu o le tele o vevela i le tino),
  • soifua maloloina lautele, faʻalavelave moe, leai se faʻaletonu, vaivaiga (faʻamalosi astheno-vegetative),
  • pala matagogo, lanu papaʻe pe samasama i luga o le laulaufaiva.

Faʻailoga

Afai ei ai se masalosaloga o le mumū o le tamaititi o le tamaititi, e suesueina ai se fomaʻi ma se gastroenterologist. E tāua le faʻasesega o le faʻamaʻi ma isi togafiti faʻamalosi e mafua ai faʻamaoniga tutusa (ulua o le duodenum ma le manava, appendicitis, cholecystitis gasegase, hypothyroidism). O vaega autu mo le siama o le pancreatitis i se tamaititi:

  1. Lapataiga (palpation, iloiloga o tusi lesona) o le paʻu e talafeagai e iloa ai le mea e taulai iai le faamai.
  2. O se faʻamaoniga lelei o le Mayo-Robson o loʻo tautala e uiga i se ituaiga o pancreatitis (o loʻo i ai se tiga matuia pe a faʻapipiʻi i luga o se vaega faapitoa o le manava).
  3. O le toto atoa e fesoasoani e fuafua ai le numera o sela paepae paʻepaʻe - i le faagasologa o le inflammatory, o le maualuga o le maualuga.
  4. O se suʻesuʻega faʻamalositino ma se suʻega o le toto e faʻaalia ai le tele o enzymes: pancreatic amylase, trypsin ma le lipase.
  5. O le ultrasound (ultrasound) o okone peritoneal o loʻo faʻaalia ai suiga i lo latou tele, fausaga ma le faʻatinoga.
  6. O se kopi o loʻo faia e iloa ai le le lelei o meaai, lea e faʻaalia ai le leai o ni enzymes.
  7. Sonography o le lua o le manava na amataina ai se faaputuga o vaega e le o iai ni mea, o le faateleina o le pancreas i le telē, ma le eseesega o le foliga o le parinechemal o le okeni.
  8. Ina ia maualuga le sao atoatoa o le siakiina, o le suʻesuʻeina o le elemene, suʻesuʻega ma le faʻataina o le magnetic resonance o le peritoneum.
  9. Endoscopic retrograde cholangiopancreatorygraphy (ERCP) o se ituaiga o le X-ray lea e siakiina ai le vaega o le pancreatic ducts e ala i le faailoaina atu o se sui faʻapitoa vaʻaia i totonu.

Togafitiga o pancreatitis i tamaiti

O le togafitiga mo le mumu o le pancreatic i se tamaititi e tatau ona faia i se falemaʻi. Manaomia le moe, togafiti togafitiga. Tulaga o le fuafuaga faʻapitoa tau togafitiga:

  • e manaʻomia lou tuʻuina atu o le malologa o galuega mo se totoga mumu,
  • aveeseina o le mafuaaga o le faamai,
  • mulimuli i se taumafa paleni
  • tagofia o vailaʻau e faʻafetaui ai faailoga o le pancreatitis o le tamaitiiti.

O togafitiga faʻapitoa e faʻatulagaina mo le le atoatoa o togafitiga fualaau, o foliga mai o faʻalavelave poʻo le vave faʻalauteleina o pancreatitis. E faia e le fomai tipitipi le vaalele (aveeseina, tipiina le vaega o le okeni) o le pancreas, necrectomy (o le faʻasalaga o vaega oti o le gland) poʻo le faʻavaivai o le alo ese lea na atiae i totonu o masini.

Fomaʻi

Muamua, o vailaʻau faʻamaʻi, o le faʻaaogaina o laʻau e faʻatagaina pe a maeʻa le leʻa o le tiga (pe a ma le vaiaso pe a maeʻa ona tupu). O fualaau autu mo le togafitiga o le pancreatitis o le tamaitiiti o loo vavaeina e le faiga o gaioiga.

Painkiller, antispasmodics, analgesic narcoti mo tiga ogaoga. E masani ona faamatalaina fualaau faasaina:

  • E leai se vevela i injections poʻo ni meaʻai o se mea malosi malosi, antispasmodic. O le mea faigaluega e vave ona fai, 10-12 minute pe a uma ona faʻaaogaina. Le fua maualuga o aso taitasi o soo se ituaiga o fualaau faasaina e 240 mg (tasi - 80 mg). I le tulaga o le maualuga, o le arrhythmia e mafai ona matauina, i nisi o tulaga ogaoga, o le puʻeina o le fatu. Contraindications: toe foʻi, fatu poʻo le ate ole ate, e oʻo atu i le 6 tausaga.
  • Faʻailoga e tuʻuina atu ai le antipyretic ma le faʻaleagaina o le aʻafiaga o le inflammatory, e faʻamafiesea ai le tiga. O le metotia e fuafuaina e faalagolago i le mamafa o le tama (5-10 mg i le kilokalama). Faʻatupeina o tupe 1-3 i le aso. E le tatau ona faʻaaogaina mo gasegase o le fatu cardiovascular, tamaiti ei lalo ifo o le 3 masina le matutua ma pepe ei lalo ifo o le 5 tausaga le matutua o loʻo togafitia i vailaʻau oona. Faʻaiʻuga: allergies, faʻaitiitia le mamafa, polotini i le urine ma se faʻaitiitia o lona voluma.
  • Tramal, Papaverine, Baralgin, Promedol ma fualaau oona faapena foi e faaaoga.
O vailaʻau o le Enzyme ua faʻamaonia e faʻaleleia ai le gaioiga o meaʻai ma lagolagoina le masani ai o le gaioiga. E aofia ai:
  • O pancreatin pepa e faaosofia ai le gland, faʻaitiitia ai le tiga ma le le faʻavaivai. Tamaiti laiti mai le 2 i le 4 tausaga le matua ua faatonuina 1 papalama (8000 iunite galue) mo le 7 kilokalama o le mamafa. Tamaiti 4-10 tausaga - 8000 iunite i le 14 kilokalama, talavou - 2 papaʻai ma meaai. O le fua maualuga o aso taitasi o le 50,000 iunite. Contraindications: o le tino o le pancreatitis ma le televave i le tulaga masani o le faamai, faalavelaveina o le tootoo laiti, togafiti o le gallbladder, le le gauai i vaega o le fualaau faasaina.
  • Creona gelatin capsules e faʻaaogaina mo le gasegase o le tamaitiiti o le pancreatite. O le fualaau faʻamalositino e aʻafia ai tiga, faʻamautuina le gastrointestinal tract. E mafai e tamaiti ona faia Creon 10000. O pepe e oʻo atu i le tausaga e tuʻuina atu ile afa o mea o loʻo i totonu o le capsule ao le i faia taumafataga, tamaiti mai le 12 masina - 1 piliki. O togafitiga e faʻasaina i le tulaga o le mumu poʻo le vevela o le mumū, faatasi ai ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina.
  • Gaoioiga faapena: Mezim, Festal, Pangrol, Fermentium.
Vailaʻau e faʻaleleia ai le toto microcirculation. E masani lava ona faʻamatalaina ia fualaau mai lenei vaega:
  • Pepa o Dipyridamole poʻo le tui. O le vailaʻau e maua mai ai le faʻamalosia, faʻavasegaina ma le faʻamalosi. Ole fua faʻatagaina ole aso ole tamaititi e fuafua e le mamafa ole maʻi (mai le 5 i le 10 mg i le 1 kg). Contraindications: o le matua e oo atu i le 12 tausaga, o le le toe maua o le tino, o le mafaufau, o le gasegase o le toto, o le mafaufau i vaega o le fualaau faasaina.
  • Curantil o se fualaau faasaina mai le vaega o sui o antiplatelet, immunomodulators. Faʻamatala i tamaiti mai le 12 tausaga. O fualaau o aso taʻitasi e mai le 3 i le 6 taimi 25 mg i le tasi. E le mafai ona e aʻafia ma le vaʻaia o le dipyridamole, gaʻo ma le le atoatoa o le hepatic, angina pectoris, faʻasalaga faʻavae. Aafiaga: faʻalavelave faʻafuaseʻi o le fatu, vevela, manava manava, tiga o le tino, faʻavave.
O fualaau e faʻaitiitia ai le faʻasaʻoina o enzymes pancreatic e manaʻomia foi i togafitiga faʻapitoa o pancreatitis. Le tele o togafitiga faʻapitoa:
  • I le foliga o le mumu, o le famotidine e faʻaaoga. E faasino atu i le N-2 tagata faʻamaʻi vaʻaia e faʻaitiitia ai le gaosiga o le eletise. O pills e fesoasoani e taofia le manava o le pancreatic, faʻaitiitia le tiga, faʻamalo le gaioiga, fusiva ma isi faʻaʻailoga. Aua le faʻasalaina i se tamaititi e laʻititi ifo i le 12 tausaga le matua ma ia maualuga lona mafaufau ile fualaau faasaina. Ave 1-2 papa faalua i le aso (taeao ma afiafi).
  • Ole vailaʻau faʻasaina Gastrogen (pama, lyophili mo le iniseti) e le o faʻamaonia mo se tamaititi i lalo o le 14 tausaga le matua. E tuʻuina faʻapitoa mea tau. Contraindications: allergy i vaega o le vailaʻau, afaina / folasus failure. Itū e aʻafia ai: faʻaleagaina poʻo le manava, toʻotogo, paʻu o le tino, faʻafefe o le paʻu.
I le tulaga o se purulent or bacterial form of pancreatitis i se tamaititi, e manaʻomia le togafitiga o vailaʻau. O le togafitiga e tusa ma le vaiaso. E tatau ona tuʻufaʻatasiga faʻamalositino antibacterial ma faʻamalosi, lea e faʻafoʻi ai le microflora o le intestinal. Pusa: Azithromycin, Amoxiclav, Abactal, Aotelega. Sauniuniga mo inisiua i le intramuscular: Ceftriaxone, Doxycycline, Cefatoxime, Ampioks.

O se tasi o laasaga o togafitiga lelei o pancreatitis o le meaʻai. O nai aso muamua talu mai le amataga o togafitiga e tatau ona pipisi i le anapogi (e mafai ona e inu vai mafanafana). O tulafono faavae o le taumafataga:

  1. O le faʻaoga o calorie i aso taitasi o le maualuga o le 3000 kcal.
  2. O tautua e tatau ona tutusa, laʻititi, 'ai i le 6-8 taimi i le aso, sili atu i le taimi e tasi.
  3. E faʻatagaina e 'ai meaai mafanafana (faʻafefeteina poʻo le vai).
  4. E taoina falaoa, fuʻu pe kuka. E faasaina meaʻai, falai, gaʻo, suamalie.
  5. O aso uma lava, e tatau i le tamaititi ona maua le itiiti ifo ma le 60% o meaʻai mai le suka mai meaola.
  6. E tatau ona faʻapulaʻa le faʻaaogaina o le masima (e oo atu i le 10 g i le aso).
  7. E fautuaina e inu atili (mai le 2 lita i le aso).
  8. O le lisi e tatau ona aofia ai mea taumafa e maua i le gaʻo (maualuga 400 g i le aso), faʻatasi ai ma se mea lelei ole gaʻo (fualaʻau - e le silia le 30%).
  9. O lona uiga o le faʻaaogaina atoa o meaai ma le cholesterol, o suauu taua, nitrogen, oxalic acid.

O le lisi o se tamaititi maʻi e tatau ona eseese. O le lisi o oloa faatagaina e foliga faapenei:

  • masusu fua o fualaau faisua,
  • oloa gaʻo susu: sisi, kefir, yogurt, sina siʻisi gaʻo,
  • kuka, tao tunu po o le gao o iʻa e maualalo le gaʻo (pike pi, pike, pollock, carp, bream),
  • otaota vao, vai oona e aunoa ma le kesi,
  • aano o manufasi: turuki, moa, lapiti, veal (i totonu o kuka, pepa tao),
  • ituaiga o gaʻo (buckwheat, rice, oat, millet),
  • E mafai ona e faʻaopopo se tamaʻi fualaau faisua po o se pata.

Ina ia aloese mai faʻalavelave o le faʻamaʻi, e tatau ona aveese nisi o meaai mai le taumafataga. E faasa ona faʻaaoga:

  • suka, falaoa paʻepaʻe (e mafai ona suia i le meli ma le falaoa atoa),
  • gaʻo, falai, meaʻai taumafa,
  • allergen products (susu atoa, soya, fuamoa, sana),
  • mea inu gaʻo
  • Fale faʻafiafia
  • moa mumu
  • o fualaau faisua, greens (moa, sorrel, rutabaga, radis, radis, kapisi).

Puipuiga

Ina ia aloese mai le atinaʻeina o le faʻamaʻi ma puipuia lona faʻavavevave, e tatau ona e tausisi i tulafono faigofie. Puipuiga o pancreatitis e aofia ai fua faʻatatau:

  • lelei meaai
  • puipuiga o maʻi mamaʻi,
  • tusia se lisi fuafua mo le tamaititi e tusa ai ma lona matua,
  • faʻamatalaga taimi ma togafitiga o faʻamaʻi pipisi, faʻalavelave alofa,
  • tausisia le fua saʻo i fualaau faasaina.

Faʻavasegaina o pancreatitis i tamaiti

Fomaʻi vaevaeina lenei faʻamaʻi i ni ituaiga se tolu: malosi, faʻasolosolo ma faʻamalosi.

O le mumcreatitis gasegase i tamaiti e afaina ai, purulent poo le tusitusi. O loʻo i ai foi se fomu e taʻua o le gasegase o le tino. I le taimi o se osofaʻiga, o le tamaititi o le pancreas e oʻo i le afi ma fulafula. O nisi taimi e taʻitaʻia ai i totonu o le toto, faʻamaʻi ma faʻaleagaina ai isi totoga. I nisi tulaga, o osofaiga masani e mafai ona oʻo atu ai i le salalau atu o le faʻamaʻi i le taimi masani.

O le pancreatitis faʻafuaseʻi e tupu i tamaiti e itiiti ifo nai lo le taʻavale. E mafua ai le le lelei o le meaʻai o le pancreas ona o suiga i totonu o lona tino. E ono avea ma se fesili o le taofi o le gaosiga o le inisalini, lea e lamatia ai le maʻi maʻi maualalo i le maʻisuka.

I le amataga, o le pancreatitis e mafai ona muamua, tulaga lua poʻo le faʻavae. I le mamafa - malamalama, laʻititi pe mamafa. E tusa ai ma le ogaoga o le kosi - faʻaauau ma faifai pea.O le gasegase faifaipea o loʻo faʻaalia e ala i taimi eseese o le faʻavavevave ma le faʻamagaloina, e ui lava e tupu mai pea, e toetoe lava leai ni faʻaaliga mai fafo.

O le pancreatitis o le tino e le tupu ona o mafuaaga e le talafeagai, ae o se tali o le pancreas i faamai o isi totoga o le gastrointestinal tract. Faatasi ai ma le faʻaumatiaina o le maʻi muamua, o lenei ituaiga o pancreatitis e lelei ona togafitia. A le o lea, e mafai ona alu i totonu o se mea laititi, ona sosoo ai lea ma se foliga masani.

Mafuaʻaga o pancreatitis i tamaiti

Aʻo leʻi amataina togafitiga, e taua le faʻamautuina o le mea na afaina ai le faʻamaʻi ina ia taofia ai le toe tupu. O le mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o le gasegase ma le tino pancreatitis i tamaiti o le faʻaleagaina o mea e faaleagaina ai le tino ona o ona lava enzymes, lea e tupu mai ona o le le mautonu poʻo le gaioiga tele. O nei mea tutupu e mafua mai mafuaaga nei:

  1. O le oso i le manava, o se pa'ū le manuia, pe, mo se faataitaiga, se faʻalavelave faʻafuaseʻi i se faʻalavelave tau taavale lea na mafua ai le faaleagaina o le manava o le manava.
  2. O le faʻamaʻi o le maʻa o se tasi o mafuaʻaga autu o pancreatitis i tamaiti - e oo atu i le tolu o mataupu e mafua mai i lenei faafitauli faapitoa.
  3. Le lelei le taumafa ma le faʻaaogaina o meaai e faʻafefe ai le gaʻo o meaʻai - falai, ulaula ma meaʻai vevela, meaʻai vave, soda ma isi.
  4. O mea taumafa o mea taumafa e mafua ai le pancreatitis i se tamaititi i soo se matua, ma le laase faiva e oo lava ile pepe.
  5. Oona, maʻi, salmonellosis, chickenpox ma isi faʻamaʻi pipisi e aafia, faatasi ai ma isi mea, o le pancreas.
  6. Faʻailogaina o le faʻaopoopoga o le tino (aemaise lava faʻafitauli i le fulufulu oona).
  7. O le aveina o fualaau faasaina (chemotherapy, antibiotic, sulfonamides) e mafua ai le 25% o mataupu o le pancreatitis o le tamaitiiti.
  8. Faʻamafanaina o isi totoga o le gastrointestinal tract.
  9. Fafano faʻatasi ma le taʻita, mercury ma isi masini mamafa.

E masani lava (e oʻo i le 20% o mataupu) e le mafai ona faʻatuina le mafuaaga o le maʻi. O lenei mea mataʻutia ua taʻua o le pancreatitis.

Faailoga o pancreatitis i tamaiti

O faʻamatalaga mai fafo o faafitauli faʻafitauli i tamaiti o vaitausaga eseese e le tutusa. I le matua o, mo se faataitaiga, 3 tausaga, o togafiti e faʻapitoa ma pancreatitis lava ia, e pei o se tulafono, vave, o lona uiga, e toetoe lava a le iloa. O le a matua mafatia le tamaitiiti matua atu.

O le faailoga autu o le tino pancreatitis i tamaiti o le tele o tiga i le pito i luga, aemaise i le itu tauagavale. E mafai foi ona fusifusia pe salalau le tiga i le tauau tauagavale ma le tua. O sina siʻitia o le vevela e mafai, e ui o le tele o taimi e tumau pea i totonu o le tulaga masani.

I se tulaga talitutusa, o le pepe e i ai ni faafitauli i lona manava: afaina, susu, mamafa. E ono mafai ona faʻaaogaina ma toe faʻaleagaina, faʻaoʻo poʻo, i se isi itu, manava.

O mea nei e tutupu e mafua mai i le faʻaleagaina o le toto faʻatasi ai ma oloa faʻavae o le tino o meaʻai:

  • lagona o vaivaiga
  • tiga o le ulu ma le vevela,
  • matagogo
  • faaitiitia le fiaai.

I tulaga ogaoga, faatasi ai ma le atinaʻeina o le gasegase ma le suppuration, o le tino o le vevela o le tino e mafai ona faateleina tele, ona o le inuina o le tino o loo i ai faailoga o le taofiofia ma le ita o le inumaga.

I le pancreatitis e masani ai, o le tele o faʻalava vavalalata e faʻapipiʻi i le tiga, susulu ma manino ona o le maualuga o mea oona. O lenei manava manava e fesuisuiaʻi ma le tele o lagona.

O tiga e tumau, faʻavaivaia pe tutupu faafuasei ona o le faʻaaogaina o meaai le talafeagai, popole poʻo le mamafa tele. O le umi o le faoa faamalosi e eseese mai le itula i nai aso.

E le gata i lea, o le masaniga masani o le faamai e mafua mai i le ulu o le ulu, o le vaivai o le setete, ma lagona o lagona.

Faʻaiʻuina le pancreatitis, faʻavevelaina le vevela o le tino, leai se manaʻoga, o le paʻu e faʻaogaina. E i ai pea le vomiting, tele lava taimi, e faʻateleina i le aso lona tolu. O tiga e matua ogaoga lava o loʻo taoto le tama "i le tulaga fetal."

I le amataina o faʻamaoniga o soʻo se ituaiga o pancreatitis, e taua le amata togafitiga o le maʻi i se taimi tatau, pe a tulai mai ni faʻafitauli. E aofia ai: tumutumu, peritonitis ma eseese purulentations i totonu o masini o le pancreas. I tulaga ogaoga, o le maʻisuka e mafai ona tupu.

Mafuaʻaga o le atinaʻe o pancreatitis i se tamaititi

Pancreatitis i tamaiti e atiina ae i lalo o le faatosinaga o itu eseese ma fafo atu o mea leaga:

  • leaga meaai paleni, taumafa, sili atu i le taumafataga o gaʻo, meaʻai vevela ma sili atu ona vevela,
  • ogaoga faʻamaʻi i meaʻai, meaʻai, mea tau le siosiomaga,
  • malupuipuia faʻaleagaina pe maua mai o le faʻaogaina o meaʻai,
  • faaleagaina le puipui o le manava,
  • le alualu i luma o isi gasegase gastrointestinal,
  • mea faʻaleagaina ma le leaga i le pancreas,
  • helminthiasis,
  • mala o le endocrinological,
  • siitia faʻamaʻi viral,
  • faʻafitauli faʻaleagamoni
  • vailaau le pulea.

E tusa lava po o le a le mafuaʻaga mo le atinaʻe o pancreatitis i tamaiti, e manaʻomia e le tamaititi ni togafitiga faʻapitoa ma se suʻesuʻega auiliili.

E tusa ai ma faʻamatalaga faʻamaonia, o tagata tomai faapitoa latou te iloa mea e faʻaosofia ai le faʻafefeteina o le gaʻo i le pancreas, filifili se togafiti togafiti lelei, ma faia faʻataʻitaʻiga e puipuia ai toe faʻafoʻi.

O le tino pancreatitis i tamaiti

O le tino o le pancreatitis e mafai ona tupu ona o se liona pipili o le tino, e faasaga i tua o le faaleagaina o le pancreasitis. O le faʻamaʻi e masani lava ona tupu pe a uma ona 'ai ma' ai le tele o meaʻai gaʻo, faʻapea foʻi ma se talaaga o vailaʻau vailaau faʻamaʻi pipisi.

O le mumū tele o le gland e sau faatasi ma se faʻaaliga faʻaleagaina ma le faʻaleagaina. E tatau ile falemaʻi ile falemaʻi ina ia aloese mai le atinaʻeina o faʻalavelave ma faʻalavelave matuia i le faʻaogaina ole tino 3. O se asiasiga taimi i se fomaʻi o le a fesoasoani e aloese ai mai le le lelei o taunuuga, mo se faataitaiga, o le atinaʻeina o purulent peritonitis (faʻamaʻi pipisi o le peritoneum).

Faʻaauau le pancreatitis i tamaiti

Faʻaauau le pancreatitis i le fanau mai le talaaga o isi faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, mea leaga faʻaleagaina (mo se faʻataʻitaʻiga, ona o le tagofia o vailaau faʻasaina), o se faʻafitauli faʻafefe. O le tele o le mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le tino e mafua mai i le faʻalavelave tele o le gallstone faamaʻi ma le maʻi o le ate.

O le pancreatitis faʻamalosi e atiaʻe le tele o itula pe a mavae le leaga o aʻafiaga o totonu ma fafo. O faʻamatalaga nei e matauina:

  • tiga e tupu pe a uma ona 'ai,
  • faailoga o le gaosiga o le kesi,
  • toso
  • ua liua i le vomiting
  • ala o le talo ma le kulupu i le vomite 4.

Taumafa mo pancreatitis i tamaiti

I le pancreatitis, e tatau i le tamaitiiti ona mulimuli i se meaai.

O meaʻai ma vai inu nei e le aofia ai:

I le pancreatitis, e tatau i le tamaitiiti ona mulimuli i se meaai.

O meaʻai ma vai inu nei e le aofia ai:

  • falaoa fou ma pusa,
  • vai manaia
  • oloa gaosi susu,
  • ulaula meaʻai, siʻosiʻomaga ma mea manogi,
  • oloa faʻatau
  • meaʻai gaʻo
  • kapisi
  • lemons
  • aitalafu
  • pi
  • kofe 5.


O fualaau masi ua saunia i luga o gaosia fualaʻau e aoga. E mafai ona e 'ai ni aano o aano o manu fasi mai vao moa (moa e aunoa ma le paʻu), vela, lapiti, lea e muai asu pe kuka. A o faagasolo le vaitaimi o le vevela, o meaai e tatau ona lafoaʻi, e le o ni pulumu ma ni fasipepa e mafai ona faamanualia ai le membrane mucous o le digestive tract.

Le faʻaaogaina o sauniuniga o le enzyme

Faatasi ai ma se faʻavavega o le pancreatitis i tamaiti, o le galuega o le pancreas e faigata tele, lea e faʻalavelaveina ai lona auai i le faʻalaumuina. Ina ia lagolagoina le totoga mumū ma le gastrointestinal tract, ua fautuaina e le au atamamai sauniuniga o le enzyme. E aofia ai le pancreatin, lea e faʻavaveina ai le malepelepe o gaʻo, gaʻo ma pulu, e mafua ai lo latou aʻafia malosi i le toto.

Creon® o se sauniuniga o le enzyme faʻaonapo nei e aofia ai le pancreatin i le tulaga o le minimicrospheres, lea o loʻo tuʻuina i totonu o le gelatin capsule. O le kapupeni lava ia e liua i totonu o le manava, e faʻasaʻolotoina mai nai mea laiti laiti, lea e faʻafefiloi ma mea oona. O vaega taʻitasi o minute laiti e ufiufi i se atigi siama, lea e mafai ai ona latou tuua le manava i lona foliga muamua ma pasi i totonu o le manava i meaai. Pe a suia le pH i totonu o le inumaga, e faʻamavaeina le faʻaaogaina o le alo o le tinicspheres, e faʻamalolo ai enzymes digestive ma amata ona galue. E ala i le fefiloi ma mea oona, o vaega o le mea o loʻo galue malosi e ulufale atu i le iniseti ma maua ai se vave vave togafiti.


O lenei mea na fausia ma le lagolago a Abbott ina ia faʻateleina le faʻalauiloaina o le soifua maloloina o le soifua maloloina. O le faʻamatalaga i totonu o meafaitino e le suitulaga i le fautuaga a se fomaʻi maʻi. Vaʻai lau fomaʻi

RUCRE172288 mai le 06/06/2017

1. Belousov Yu.V. Pancreatic disease in children: pancreatitis poʻo pancreatopathy? Soifua Maloloina o Ukraine. 2004, 26: 28-32

2. Serebrova S.Yu. Faʻailoga pancreatitis: o se auala faʻaonapo nei e maua ai togafitiga ma togafitiga. Faʻamaumauga a le Falemaʻi Rusia Faʻasologa o mea e maua ai fualaau. 2008, 10

3. Danilov V.G., Kosarev V.A., Duryagin D.S. ma isi. O le tino pancreatitis i tamaiti // Taʻaloga. 1995. - Nu. 4.

4. Gudzenko J.P., Pancreatitis i tamaiti // M: "Medicine", 1980.

5. Astashkin V.A. Pancreatitis i tamaiti.// Togafitiga. 1975. - Nu. 10.

Aotelega mo Matua

O le pancreatitis i tamaiti e le masani, ae pe a iloa, e manaʻomia se uiga matuia ma togafitiga faʻaletonu, ina ia taofia ai le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi ma faʻafitauli o le maʻi.

E taua le malamalama i le taua o le togafitiga o meaʻai i togafitiga o pancreatiti. Faʻafeiloaʻiga faifaipea o le maʻi, faʻaosofia i le solia o le taumafataga, faʻatuai i togafitiga e ono mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka, lea o le a faʻalavelaveina ai le olaga atoa o le tamaititi.

Pediatrician E.O. Komarovsky e talanoa i faafitauli pancreatic i tamaiti:

Tomai masani

O togafitiga faʻale-aganuʻu e faʻavae i luga o metotia faʻasao ma e na o le toe mulimuli lava o le togafitiga faʻapitoa. O togafitiga ua fuafua e:

  • aumai le pancreas e malolo ai,
  • aveese faʻamaoniga ma mafuaʻaga o pancreatitis,
  • tuʻuina atu se pulega filemu o le gastrointestinal tract.

A oʻo mai ni faʻalavelave faʻafuaseʻi pe i le mataupu pe afai e le aoga le togafitiga faasao, e manaʻomia le taotoga. Soʻo se vaega o le tino o le tino e aveeseina, poʻo le faʻaaogaina o ni meaʻai.

Mo togafitiga fualaau faasaina, o fualaau nei o loʻo faaaogaina:

  • Antispasmodic and analgesic agents - analgia, leai-spa, papaverine ma isi. I tulaga ogaoga, e oʻo lava i faʻamaʻi faʻamaʻi (cluster morphine, e mafai ona tuʻuina atu ai le faʻafeagai).
  • Fugalaau e iai vailaʻau ma vailaʻau e faʻamalolo ai le inu.
  • Auala e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le vaevaega o enzymes pancreatic.
  • O vailaʻau faʻaleleia e faʻaleleia ai le taamilosaga o vai i totonu o masini.
  • I le tulaga o siama poʻo le suppuration, e faʻaaogaina ai mea faʻamaʻi.

O le togafitiga mo le gasegase o le pancreatitis e aofia ai ma le togafitiga o le maʻi maualalo, talu ai e le mafai ona toe faʻaleleia e aunoa ma lona faʻaumatia.

I le pancreatitis e le masani i fafo atu o le vaega laititi, e faia ai togafitiga masani ma togafitiga mo togafitiga, e fuafua i le lagolagoina o le pancreas ma le puipuia o le toe foi mai o le maʻi. O le tamaititi o loʻo i lalo o le vaavaaiga a le fomaʻi ma le gastroenterologist.

Taumafa mo togafitiga o pancreatitis

O mea taumafa i le togafitiga o pancreatitis e taua tele. I le amataga o togafitiga, ua faatonuina le pepe ile anapogi atoatoa mo se vaitaimi o le 1-3 aso, lea e faatagaina ai e inu naʻo le vai mafanafana, e le o masini. A maeʻa lena, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i se taumafataga faapitoa. I le taimi o anapogi, e aveeseina e le tamaititi le gastric juice i taimi uma, talu ai e faʻaalia le faʻamalolo o enzymes i le pancreas.

A maeʻa le maeʻa o le tolu aso o le oge, o le tamaititi e faasolosolo ona tuʻuina atu meaʻai: muamua, faʻamaina o le suavai, ona suamalie fualaau po o paluga pateta, compotes ma le tilo. Meaʻai e tuʻu lima i le ono taimi i le aso, i ni vaega laiti ma faʻamafanafanaina. Ona fua mai ai lea o fuamoa i le ituaiga o galala vavalaʻau, o aano o manufasi ma iʻa e faʻalauiloa mai. O taumafa uma lava e faʻaaogaina i se faiga lelei.

Pe a ma le masina talu ona amata togafitiga, e faʻalauteleina le taumafa: latou te tuʻuina atu meaʻai susu, falaoa, kirimoli oona, fuamoa ma pata. O le meaai e faʻaaogaina atoa.

Mo le ono masina talu ona maeʻa le togafitiga, o le tamaititi e tausia i meaai e le aofia ai meaʻai e afaina ai le gastrointestinal tract: o meaʻai vevela, paluga, mea ulaula, soda, meaʻai gaʻo ma falai.

I le tutusa ma le amataga o le fafagaina, ua faʻamaonia le tamaititi sauniuniga o le enzymatic e fesoasoani e faʻatau meaai. E tatau ona ave i le taimi o le tolu masina muamua. Ma, e tusa ai ma iuga o suʻesuʻega, ua faalēaogāina.

Vailaau faʻapitoa

Faatasi ai ma metotia faaleaganuu, o le pepe e togafitia i ni auala le sao. I le foliga masani o le pancreatitis, e tatau i tamaiti ona tuʻuina atu i taimi uma vailaʻau e le maua ai le aoga pito sili ona aoga i le tino ona o latou aʻafiaga. Afai e faʻaaoga lelei, o togafitiga faʻaleaganuʻu o le a le gata o se fesoasoani lelei, ae toe suia ai le faʻaaogaina o vailaʻau, lagolagoina o le paʻu, faʻavaivaia e le maʻi. I le lumanaʻi, o le a afaina ai le ola maloloina o le tamaititi.

O se faaopoopoga lelei i togafitiga fualaau ma se meaai faapitoa o le a avea ma ituaiga o mea e teuteu ai fualaʻau, fualaau suamalie ma vaiinu. E i ai foi se fualaau suamalie faapitoa lea e faʻamalieina ai le mumu i le pancreatitis.

O le lisi o laau e mafai ona fesoasoani i faafitauli i le pancreas e tele lava: chamomile, St. John's wort, offetail, root licentice, ma isi. Ae ui i lea, o le faʻaaogaina o totogifuapauina mai nei togalaau e fautuaina pe a maeʻa ona feutagai ma se gastroenterologist ma le phytotherapist. O nisi laau toto e aafia ai le gaosiga o enzymes, ae o isi, e mafai ona maua mai tamaiti mai tausaga patino.

O le mea lea, ia faamanino le tuufaatasiga o togafitiga faa-tagata e maua ai le tama, i mataupu taitasi, e tatau ona e faafesootai se fomai.

Faamatalaga lautele

O le pancreatitis i tamaiti o le inflammatory autocatalytic inflammatory and dystrophic of the pancreas. O le taatele o pancreatitis i tamaiti o loʻo maua ai togafitiga faʻamaʻi e 5-25%. O le ala o le pancreatitis i se tamaititi, e le pei o se tagata matua, ei ai ona lava mea e sili ona taua: o le faamaʻi e mafai ona mafua mai i le tele o mea matautia ma faigata, atonu o le a le afaina, maskedia e isi faamai o le mea o loo i ai meaʻai: gastritis, gastroduodenitis, dysbiosis oona, ma isi. i tamaiti o le galuega aupito sili ona faanatinati o tamaʻi tama ma gastroenterology tamaiti.

Forecast and Prevention

O se foliga malie o le tino pancreatitis i tamaiti o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga lelei, ma le foliga o le hemorrhagic ma le purulenti, faʻapea foi ma le necrosis pancreatic, o loʻo i ai le maualuga o le oti. O le faʻasolosolo o pancreatitis masani i tamaiti e faalagolago i le tele o faʻasalaga.

Puipuiga o pancreatitis i tamaiti e aofia ai mea e tatau ai, meaʻai e talafeagai ile tausaga, puipuia o maʻi gastrointestinal, faʻamaʻi pipisi, faʻasolosolo, faamaʻi o le alofa, vailaʻau faʻasaʻo e pei ona faatonuina e se fomaʻi. O tamaiti e maua i le pancreatitis e masani ona noatia i le vaavaaiga a le fomaʻi ma le gastroenterologist o le pediatric, o le togafitiga ma le togafitiga.

Filifili mo aso e 14

Ina ia aua nei o mai i fualaau eseese mo tamaiti e maua i le pancreatitis, e mafai ona e faʻaaoga le lisi lenei, fuafua mo le 2 vaiaso:

  1. Mo le taumafataga o le taeao, e mafai ona faʻaaoga ia kulimi e pei o le oatmeal. Liligi 3 lapopoa tele laʻau o le cereal i le vai inu i le po, ma i le taeao e kuka ai le oatmeal fulafula. A maeʻa le 14 aso, e mafai ona faʻalautele ia fua. E faatagaina e aofia ai le oatmeal ma fualaau tao i totonu o meaai.
  2. Mo le 'aiga o le aoauli, e fautuaina le faʻaaogaina o fualaau mo le kuka. O le lisi o loʻo taʻu mai ai le kukaina o le kārotiti ma le suka tilati ma le araisa po o le falala.
  3. O se meaai i le aoauli e aofia ai se meaʻai e aofia ai le cheesecake pudding. O fualaau mo lenei ipu e eseese. E mafai ona e aveina ni sipuni tele se lua o le semolina, vai paʻepaʻe ma le kusi.
  4. Mo le taumafataga o le afiafi, saili suʻega mo poli ua tunu. E mafai foi ona e aofia ai le siʻisi i luga o le kuka.


I le faʻaaogaina o lenei lisi, o tamaiti e taʻi 5-17 tausaga e mafai ona toe faʻafouina punaoa faʻapitoa.

O a mea e tatau ona e iloa e uiga i le faamaʻi?

O le pancreatitis o se tasi lea o maʻi sili ona taatele o le pancreatic. E tupu i totonu o tagata matutua ma tamaiti. O le ata o le falemaʻi ma le natura o le kosi o le faʻaleagaina o le tino e fuafua ai ona foliga - e tele pe faʻasalalau. O lenei tulaga e sili ona matautia. Afai e te le faia ni taimi talafeagai e faʻaitiitia ai le mafuaʻaga o le maʻi, e tatau ona e mulimuli i se taumafa malosi i le olaga atoa.

Faʻaauau le pancreatitis i se tamaititi e ese si ese mai le tino autu o le maʻi. O lona atinaʻe e amata i le mumū o le pancreas. O se taunuuga, o le galuega a le tino ua faʻalavelaveina, ma o galuega ua tofia i ai e le o faia atoa. Enzymes o loʻo auai i le faʻamavaeina o meaai e le mafai ona pasi atu i le afi mumū. Latou te tumau pea i totonu o le pancreas ma amata amata ona tusia saʻo mai totonu.

Mafuaʻaga o le faʻaogaina o le faʻaogaina

Talu ai nei lava, o le pancreatitis faʻamalosi i fanau e sili atu ona tele ona maua. O fomaʻi o loʻo faʻamatalaina lenei tulaga e ala i se suiga i le tofo o manaʻoga o le faitau aofaʻi. I aso nei, o meaai a se tamaititi e aofia ai oloa o loʻo i ai le tele o faʻasao, meainu ma meaʻai. O nei aʻafiaga e afaina ai le galuega a le pancreas. Latou te faʻaosoosoina se vavao o le gaʻo o le okeni, ma o le mea lea e le ulu atu ai le enzymes i totonu o le vaega o meaʻai. O le faagasologa o le le fiafia e amata ona amataina.

E mafai ona tupu mai le pancreatitis i se tamaitiiti ona o siama talu ai nei. Mo se faʻataʻitaʻiga, o faʻamaʻi pipisi o viral infections poʻo ni faʻafitauli o le manava respiratory e tele lava ina galue e avea o se faʻapogai mo le togafitiga faʻaleaga. O le isi mafuaaga o le faamaʻi o le antibiotic togafitiga. O le faʻaaogaina o le "Metronidazole" poʻo le "Furosemide" i togafitiga e faʻateleina ai le lamatiaga o le atiaʻeina o le maʻi.

I nisi o tulaga e le masani ai, o le pancreatitis e gaoioi e tetee atu i se talaaga o faamai pipisi. O nei mea e aofia ai le lactase deficiency, cystic fibrosis, o se suiga le masani i le auala o le duodenum. O ia maʻi mai le amataga o le matutua latou te iloa faafitauli tau le soifua maloloina, o lea latou te mulimuli ai i se meaai faapitoa ma inu vailaʻau. O le mea e ono tupu mai i le pancreas e leai se aoga, ae o loʻo i ai pea.

Muamua faʻaaliga o le maʻi

O faailoga o le gasegase faʻamalosi i tamaiti e masani lava e leai se eseesega mai faʻamaoniga o le faʻamaʻi i tagata matutua. O le atinaʻega o le togafitiga o loʻo aʻafia ai ma le tiga ogaoga i le itumalo faʻapitoa. O le falemaʻi o loʻo faʻapipiʻiina e le nausea, o le nofoa vaivai. O osofaiga o le manava manaia e maua ai le malosi. I le manava manaia, o le fale e faʻamaʻa, ma o feces e ufiufiina i se uila susulu. O tamaiti e masani ona faitio i le manava, fia inu tele. Le fiafia, ma o nisi pepe e mumusu e 'ai.

O le faʻamaʻi masani e faʻatasi ma faʻamaoniga o le malaise lautele. O le tamaititi e le faʻaaogaina ma le faʻaaoga, e le fiafia i mea uma e tupu. E masani ona ia moe, ma o le maualuga o le vevela e le faatagaina ai o ia e faia mea masani.

O le malosi o faʻamaʻi o le maʻi e faalagolago i le matua o le maʻi. O le matua o le tamaitiiti, o le malosi o faailoga o le maʻi. I pepe faatoa fananau mai, o le tiga o le manava e faʻaalia i le agamalū ma le faʻatupulaia o le afi. O le faʻamaʻi o le pancreatitis i tamaiti laiti e faʻapena foi ma le le mautonu i le pute. Ae peitai, e le mafai ona latou faʻaalia le tulaga tonu o le tiga. O tamaiti matutua e masani lava ona faitio i le vevela ma le vomiting. O nei faʻaʻailoga uma e mafai ona avea ma faavae mo vave togafitiga faafomaʻi.

Fesoasoani Muamua mo se osofaʻiga o pancreatitis

Pe a aliali mai ni faʻaalia o le pancreatitis, e tatau loa ona e valaʻau i se 'au o tagata fomai. Aʻo leʻi oʻo mai le fesoasoani, e tatau ona e tuʻuina ma le faʻaeteete le tama i luga o se sofa poʻo le moega, ia faʻamautinoa ai o ia o le filemu atoatoa. I luga o le manava, e mafai ona e tuʻu ai se mea mafanafana mafanafana. E le fautuaina e tuʻuina atu faʻamaʻi maʻi poo isi vailaʻau, aua e mafai ona faʻaaogaina le ata o le falemaʻi. O le gasegase o le pancreatitis i tamaiti, o ona uiga e masani ona le fiafia i ai matua, o se maʻi le tumau. O le mea lea, o lona togafitiga e tatau ona faia ma le ogaoga ma le tiute.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

Aʻo le i faia le togafitiga o le faʻamaʻi, e tatau ile suʻega maʻi ona suʻe atoa se suʻega faafomaʻi.

  1. O le toto atoa e manaʻomia mo toto paʻepaʻe paʻepaʻe. O le numera o nei elemene e faateleina i le pancreatitis.
  2. O le faʻasolosolo o okeni o le manava e faʻaalia ai le faʻatusatusaga i le gland, faʻapea foʻi ma isi suiga faʻapitoa i le okeni.
  3. O se suʻega o le toto e mafai ona e suʻesuʻeina le maualuga o enzymes na maua e le pancreas.
  4. Faatasi ai ma le fesoasoani o le gastroscopy, e mafai e se fomaʻi ona ave ni mea mo se suʻesuʻega faʻaletolo i tulaga suʻesuʻe.

Afai o faʻasalaga e faʻamaonia le faʻamaʻi o le maʻi o le tamaititi, o le togafitiga o le maʻi e vave amata.

O mataupu faavae o togafitiga

O le togafitia o le mumū i le pancreas e manaʻomia ai le faʻatasiina. E masani ona aofia ai vailaau faʻamaʻi ma se meaai malosi. O le filifiliga o vailaʻau maʻoti mo togafitiga e faʻalagolago i le tulaga o le maʻi ma uiga o lona tino. O le tagata maʻi e tatau ona tuʻu ile falemaʻi. I nai aso muamua e tatau ona ia mautinoa le filemu atoa. O le pulega o le falemai ao faagasolo le vaitaimi o le faʻamalosia o le faʻamaʻi e mafai ai ona e le popole pe o le a le mea e tatau ona i ai mo le faʻamalosia o le pancreatitis i tamaiti.

E manaʻomia e mātua le tausisia o fautuaga a le fomaʻi, ona e manaʻo o ia e na o le vave ona toe faʻaleleia le tamaititi. O le mea lea, o faʻatau uma meaʻai e le mafai ona mafaufauina o se fomaʻi o se fomaʻi, e pei ona manatu le toatele. Afai o se tagata maʻi maʻi ua leva ona osofaia se tino o le pancreatitis, o ona faailoga ua faʻaalia, o se meaai paleni o se vaega taua o togafitiga. A leai, toe faʻafoʻi e mafai ona tupu.

Taumafa mo le mumu o le pancreatic

O le a le mea e manaʻomia ona sui i le taumafataga ma se faʻamautinoaina o le pancreatitis faʻamalosi? E le tatau ona faʻamaasiasi le taumafa a se tamaitiiti. E tatau ona ia manatu o se vaega o le masani masani o le olaga, ona o faʻatapulaʻa autu e faʻaaoga i na o mea leaga. O lenei lisi e aofia ai meaʻai gaʻo ma le vevela, ulaula meaʻai ma meaʻai vave. E fautuaina foi le vavae ese o sukalati, koko ma fua oona. O tulafono o totoe o mea taumafa o loʻo lisi atu i lalo.

  1. E manaʻomia le tuʻuina atu o le pancreas ma le malolo galuega. Muamua lava, o mea uma e faʻaleagaina e tatau ona faʻaesea mai le taumafa a se maʻi maʻi. O mea kuka kuka poo le asu e tatau ona paʻu i le vevela vevela.
  2. E taua le tausia lelei o le malosi ma le taua o le taumafa. E leai se manaʻoga e fafagaina le pepe naʻo le protein meaʻai. O le meaai e tatau ona eseese pe a mafai ma ia aofia ai foʻi meaʻai gaʻo.
  3. E tatau ona e 'ai i ni vaega laiti, ae masani lava. E fautuaina e toe faamanatu ia mataupu faavae o meaʻai paleni. O le vaitaimi i le va o taumafataga e le tatau ona sili atu i le fa itula.

Ina ia puipuia le afaina fou o le maʻi, e tatau ona e siakiina pea au meaʻai. Soʻo se suʻesuʻega i meaʻai e mafai ona oʻo atu ai i se osofaʻiga fou ma le manaʻoga e ave vailaʻau.

O le a le mea e tatau ona avea ma meaʻai mo le faʻamalosi o le pancreatitis?

O tamaiti e iai ni faʻailoga o le mumu e mafua lava i le matelaina o meaai. Mo aso e lua, e faatagaina ai gasegase e inu vai vai masani masani. Mai le aso lona tolu o togafitiga, o le taumafataga e faʻapipiʻiina i meaʻai e fai i fale ma le lauti e aunoa ma le suka, o le oatmeal i luga o le vai. Ona mafai lea ona e aofia ai le kulimi, meaʻai susu, falaoa paʻepaʻe papaʻe. I le lima o aso o le togafitiga, e mafai ona faʻatagaina ai ni fuamoa fuamoa faigofie po o palu pateta. A maeʻa le isi lima aso, i lalo ifo o tulaga lelei, e mafai e tagata gasegase ona 'ai ni aano o le aano o manu, aisa. Fugalaau fou ma fualaau aina e tatau ona faʻaofiina i totonu o le taumafataga faasolosolo malie, sili ona lelei. O se lisi atoa o ipu faatagaina i laasaga taitasi o le meaai e tatau ona fuafuaina e le fomaʻi.

Togafitiga o le pancreatitis faʻamalosi ma vailaau

O le faʻaaogaina o fualaau oona i lenei faʻamaʻi e mafai ai e oe ona taofi lona alualu i luma ma taofi faailoga. O vailaau uma e aofia i le tulaga masani o togafitiga e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua:

  1. Antispasmodics. O lenei kulupu e aofia ai vailaʻau mama "mama" ("No-shpa") ma vailaau faʻasaina lea e aofia ai faʻamatalaga ("Analgin", "Paracetamol").
  2. Enzymatic agents. O a latou gaioiga e faʻamoemoe i le faʻaleleia o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino I lenei vaega, o vailaʻau e vaevaeina i ni vaega se lua: enzymes (Mezim, Pancreatin) ma le talo e aofia ai (Festal, Ferestal). E le talafeagai le faʻaaogaina o fualaau faasaina, aua e mafai e le tino ona faʻaaogaina ia fesoasoani faʻapitoa. O sauniuniga mai le vaega lona lua latou te maua ai se togafitiga lelei, ae o lo latou faʻaaogaina ua faʻasaina i le cholelithiasis ma le faʻavavevaveina o gastritis.

Ina ia faʻaleleia le malosi o togafitiga o vailaʻau, e fautuaina e fomaʻi le faʻaaogaina o faʻamaʻi. Latou te fesoasoani e faʻaitiitia le malosi o le manava, ma faʻaateleina ai le aoga o fualaau.

Togafitiga ma togafiti a tagata

E le mafai ona faʻamalolo le pancreatitis i se tamaititi e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina. Ae ui i lea, ia taofi ia faailoga, e mafai ona e suʻeina fesoasoani i fua o fomaʻi. Aʻo leʻi amataina se togafitiga, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

O se tasi o oloa lauiloa i le togafitiga o pancreatitis o le tilo o le tupu. E mafai ona faʻaaogaina pe afai e le afaina le pepe. O le umi o le togafitiga e 2-3 masina. Ona e manaʻomia lea ona e malolo mo ni nai aso. O le suʻeina o le siloni a le tupu ua fautuaina mo se sipuniti faatolu i le aso. E sili atu le solomuli lemu le mea suamalie, ma le foloina uma.

E mafai foi ona e faia kvass fale mai celandine. Ina ia saunia, e manaʻomia le 3 l o le uila. Afai e le mafai ona e mauaina, e mafai ona e suia i se vai manino. E tatau ona sasaa le vai i totonu o se ipu, faaopoopo se sipuniti o kulimi kulimi ma le suka. I totonu o se taga gau, e tatau ona sasaa le afa o le suka o le celandine, tuʻu i totonu o se fagu vai poʻo se uila. Mo vaiaso e lua e tatau ona e fafagu kvass i aso uma. Afai e te mulimulitaia ma le manino ia faatonuga na tuʻuina mai, i le aso 10 o le aso e tatau ona amata faʻafefe le vai. Ave le kvass mo se vaiaso i totonu o le sipuni pusa sau tolu i le aso.

Fuafuaga puipui

E le o taimi uma e puipuia ai e matua a latou tama mai mea e fesoasoani i le tupu o le pancreatitis. O le mafuaaga lea e tatau ai ona latou faamalamalamaina i le tamaitiiti le ogaoga o le maʻi, talanoa e uiga i le manaomia ona mulimuli i se meaai faapitoa.

E tele tamaiti e fiafia i nifo. O keke ma meaʻai e mafua ai le sili ona leaga i le pancreas. O se tasi o auala e puipuia ai le faʻamaʻi o le faʻapulaʻaina lea o le taumafa o laʻau suamalie. O le matafaioi a le latou sui e mafai ona avea ma meli sili ona taatele. Ae ui i lea, faatasi ai ma lenei meaʻai, e taua le aua neʻi faʻaaogaina. E lua punetini o lenei oloa e lava mo se pepe, ae a leai e leai se maʻi. O le isi tulafono taua e le o le faalētonu. E tatau i le tamaitiiti ona tulaʻi mai luga o le laulau ma sina lagona itiiti o le fiaaai.

O le isi auala e puipuia ai le faʻamaʻi o le taimi tatau lea o togafitiga faʻaleagaina ma le faʻaleagaina, o gasegase gasegase. I le tele o taimi, e ese mai i le talaaga o ia faafitauli, o le pancreatitis faʻamalosi i le tamaititi e atiina ae. E naʻo le faʻamalositino talafeagai e mafai ona aloese ai le faaleagaina o le tino o le pancreas. E tatau ona maitauina o soʻo se vailaʻau mo togafitiga e tatau ona faʻatonuina e se fomaʻi. Filifilia e le tagata lava ia vailaau faʻamaʻi vailaʻau e matua faʻasaina.

E tauaofai

O le faʻamaʻi o le pancreatitis i tamaiti, o faʻamaoniga ma togafitiga o loʻo faʻamatalaina i totonu o lenei tusiga, ua manatu o se tulaga matautia. A oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga o le maʻi, e faanatinati le sailia o fesoasoani faafomaʻi. O le le amanaiaina o togafitiga e mafai ona oo atu ai i le le lelei o taunuuga. Faatasi ai ma i latou, o le mea e sili ona mataʻutia o le faʻaleagaina lea e le tagata lava ia o le pancreas. Ona o le asiasi le lelei i le fomaʻi i le lumanaʻi, e mafai e le tamaititi ona atiaʻe le maʻisuka.

O le a le faʻamalosia o le pancreatitis i tamaiti?

O le pancreatitis o se tasi lea o faʻamaʻi pipisi masani o le pancreas i tagata matutua ma tamaiti. O lenei faʻamaʻi o loʻo i ai se foliga lapopoa ma le masani. E tele mafuaʻaga e mafua ai ona tupu le mumū o lenei okeni.

O le pancreatitis e faʻaalia i tamaiti e ese lava mai le autu o le maʻi - o se mea e le masani ai i le pancreatic ducts, ona o le le ulu atu o enzymes i le mea o loo i ai meaʻai, tumau i totonu o le gland ma faʻaoga moni mai totonu. Faʻasaga i lenei talaaga, e amataina le faagasologa o le le fiafia. O lenei ituaiga o pancreatitis e atiina ae i le talaaga o soʻo se gaioiga mimilo i totonu o le tino - soʻo se faʻamaʻi pipisi, faʻamalosi, inu, inu, ma isi.

O faʻapogai sili ona lauiloa o le atinaʻeina o pancreatitis faʻamalosi i fanau

E pei ona taʻua i luga, e tele mafuaaga. Ae sili ona lauiloa o:

  • Taumafa le lelei poʻo suiga vave o meaʻai. Mo se faʻataʻitaʻiga, a oʻo mai le taumafanafana, e avatu e matua i le latou tama le tele o fualaau aina.
  • Faʻaaogaina o mea taumafa ma le faʻavevesi o aʻafiaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, suauu, ulaula meaʻai, paluga, meaʻai vave, fuamaʻa maualuga, ma isi.
  • Meaʻai oona.
  • Lactase le lava.
  • Faʻafitauli i nisi o meaʻai poʻo fualaau.
  • Faʻaleagaina faʻaleagaina o le faʻaogaina o meaʻai.
  • Faʻasologa o faʻalavelave faʻaonaponei.
  • Manua i le manava ma le tua.
  • Faamai pipisi.
  • Aveina o vailaau faʻamaʻi.
  • Faʻafitauli matuia.

Faailoga o le faʻamalosi o le pancreatitis i tamaiti

Ina ia iloa le tino o le pancreatitis mai le tino ma le masani o pancreatitis, e tatau ona iloa le faailoga o mea taitasi. O faʻafitauli o le pancreatitis faʻamalosi e talitutusa lava ma mea e sili ona mamafa. E le faigata le iloa o le gase o le pancreatitis, e mafua ona o tiga ogaoga i le pito i luga. E mafai ona tuʻuina i tua po o le susuluina uma o le manava, o le mea lea e masani ai ona le mafai ona taʻu saʻo mai e tamaiti laiti le mea e tiga ai.

O faʻamaoniga o le tino pancreatite e mafai foi ona:

  • Nausea
  • Fefe.
  • Tatala
  • Faʻavalea, faʻaleagaina, vaivaiga, ma isi.

O le taimi lava e te matauina ai nei uiga, faʻafesoʻotai loa lau fomaʻi.

Faʻailoga pancreatitis, e le pei o le gasegase, e le faigofie ona matauina, aua e masani ona le faʻaalia mai mo se taimi umi seʻia oʻo mai se faʻalavelave faigata.Ae tatau i matua ona iloa mea taua e mafai ona mafua ai le faamaʻi, o loʻo faʻamatalaina i luga (meaʻai, maʻi, ma isi).

O faʻafitauli o le pancreatitis masani e mafai ona faapenei:

  • Paʻa i le pito i luga poʻo le pute. Me i tua.
  • Paʻu o le paʻu o le tino.
  • Paʻu o le paʻu, leai o le manaʻo, manaʻoga masani poʻo le manava.
  • Lelava, loimata.

Mea faasaina mo pancreatitis

Po o le a lava le ituaiga o pancreatitis, e le tatau ona e avatu i le tamaititi mea nei:

  • O ipu uma o loʻo i ai ni aano povi po o ni moa (puaa, tamaʻi mamoe, pulou, kusi) - gaʻo mau, cutlets, ma isi,
  • O ipu uma e aofia ai iʻa gaʻo (sturgeon, carp, pangasius, ma isi),
  • Faʻamafa i meaʻai, sola, meaʻai kuka,
  • Soda
  • Ice cream
  • Fafaga,
  • Pickles
  • Sukalati
  • Musika
  • Salo
  • Falaoa Brown
  • Meaʻai ma mea inu malosi
  • Fualaau aina ma fualaau faisua i taimi o faigata.

O le gasegase o le pancreatitis i tamaiti o se faʻamaʻi lea eo mai faatasi ma le i ai o se faʻaogaina o le mimiti i totonu o le pancreas. O lenei tulaga e tupu ona o le maualuga o a latou lava enzymes pancreatic. O se tamaititi 4-17 tausaga le matua ei ai ona faʻamaoniga e pei o se osofaiga o le tiga, le fia ai, afu, fiva, paʻu mamafa.

Ina ia faatonuina se togafitiga lelei, e tatau ona faʻamaonia saʻo. Ma o iinei e tatau ona e feagai ma ituaiga o nei maʻi.

O le a le tamaititi o le pancreatitis?

O le pancreatitis o se maʻi mumusu o le pancreas. O le pancreas o se okeni o se tasi o vaega o le digestive system ma e tu i tua o le manava.

O lenei tino e maua ai le hormones inisalini ma le glucagon, lea e faʻatonutonu ai le aofaiga o suka i totonu o le tino.

Ae o le pancreas e taua foi i le gaogao. E maua mai ai enzymes talafeagai lea e fesoasoani e faʻatautaia meaʻai tatou te 'ai.

Afai e maloloina le pancreas, o le a le aoga le enzymes seia oʻo i le duodenum. Ae a oʻo ina vevela le gland, ona faʻaaogaina lea o enzymes i se taimi vave, aʻo iai pea i totonu o le okeni, ma faʻaleagaina ai le fausaga o totonu.

O gasegase pancreatic e maua ai enzymes e faʻaleagaina ma faʻauʻu ai le gaosia o enzymes fou. I le aluga o taimi, o nei faʻaleagaga mea leaga e mafai ona avea ma taimi masani.

Togafitiga o le tino pancreatitis i tamaiti

O le togafitiga o pancreatitis i tamaiti o se lagolago faʻapitoa. E leai se togafitiga faʻapitoa poʻo togafitiga e mafai ona fesoasoani i le toe faʻafouina o le tino. Tamaiti e mafatia i le tiga o le manava o le tino e mafai ona tuʻuina atu i ai se faʻailoga. O le inu ma le vili e togafitia i fualaau faasaina.

Afai e le mafai e le tamaititi ona 'ai, ona e iai lona tiga, leʻo ma le vomiting, e le fafagaina o ia, ae tuʻuina mai le vai e ala i se vein e aloese ai mai le faʻamalolo.

E mafai ona amata ona 'ai le pepe pe a ia lagona le fiaai ma ua sauni e' ai meaai. E tusa ai ma meaʻai, o se taumafa masani e ofoina atu mai i meaai amata, mai i ni meaʻai suamalie manino i meaai masani.

O le filifiliga e fuafua i le malosi o le tulaga o le tama ma le mea e sili ona fiafia i ai le fomaʻi. O le pepe, e pei o se tulafono, e maua ai le soifua maloloina i le aso muamua pe lua pe a maeʻa le osofaia o le tino pancreatiti.

E tupu e sili atu le ogaoga poʻo le faʻamalosia o faailoga mo se taimi umi atu. I lenei tulaga, o le tamaititi o le a tuʻuina atu meaʻai e ala i se pusa e puipuia ai le galala ma faʻaleleia le toe faʻaleleia.

Togafitiga o le pancreatitis masani

O faʻataʻitaʻiga faʻaleleia e taulai i le faʻaitiitia o le tiga ma le faʻaleleia o otaota. E le mafai ona faʻamautu le faaleagaina i le pancreas, ae o le tausiga lelei o le tele o faʻamaoniga e mafai ona pulea.

E mafai ona e togafitia le pancreatitis o le tamaitiiti i auala e tolu:

Fomaʻi togafitiga

  1. Painkillers.
  2. Polokalama o le enzyme ole meaʻai (pe afai e maualalo le maualuga o le enzyme) mo le faʻaogaina masani o meaai.
  3. O vitamini suamalie o le A, D, E ma le K, ona o le faigata i le gaʻoina o gaʻo e faʻalavelaveina ai le malosi o le tino e faʻaaogaina ai nei vitamini, lea e faia ai se sao taua i le tausisia o le soifua maloloina.
  4. Inisalini (ma le atinaʻe o le maʻisuka).
  5. Steroids, pe afai o le tamaititi e maua le pancreatitis o le amataga o le autoimmune, lea e tupu pe a osofaia e le siama ia latou lava paʻu.

Endoscopic togafitiga. I nisi tulaga, e faʻaaogaina se faʻamalositino e faʻaitiitia ai le tiga ma faʻaumatia ai faʻalavelave faʻainisinia. O se faʻamalosaga o se mea umi, faʻavavevave se mea e tuʻuina e se fomaʻi mai lona gutu.

O lenei mea e mafai ai e le fomaʻi ona aveese maʻa i totonu o le pancreatic ducts, tuu ai ni tamai (stents) e faʻamalosi ai o latou puipui, faʻaleleia le tafe o le talo pe faʻaitiitia ai le taofiofi o sua suamalie.

Togafitiga. O le taotoga e le manaʻomia e le tele o tamaiti. Ae peitaʻi, afai e iai le tiga ogaoga e le mafai ona togafitia i fualaau, o le aveesea o le pancreas i nisi taimi e fesoasoani ai. O loʻo faʻaogaina foi le faʻaogaina o mea faʻapitoa e tatala ai le alatele o le pancreatic pe faʻalautele pe afai e matua vaapiapi.

E le o tamaiti uma e aafia i le tino o pancreatitis e atiaʻe lona foliga masani.

E leai se faʻamaoniga manino o meaai faapitoa a pepe e manaʻomia mo le pancreatitis o le gaʻo. Ae ui i lea, e tele fomaʻi e fautuaina mai se meaʻai maualalo-gaʻo ma fautuaina e sili atu ona taumafaina e tagata gasegase i ni vaega laiti, ma e itiiti ifo i le 10 kalama o le gaʻo.

E le mafai ona togafitia le pancreatitis tumau, o se olaga i le olaga atoa, e tulaʻi mai taimi faʻaalia ma le mou atu. E tatau ona masani ona faaali atu i le fomaʻi le fanau e iloilo o latou tulaga, ia lava meaʻai ma talanoa i togafitiga. O le a ia faia faʻataʻitaʻiga e le aunoa e faʻamaonia ai soʻo se faafitauli e fesoʻotaʻi ma le kulukosese toleni poʻo le atinaʻe o le maʻisuka.

O tamaiti o loʻo i ai i taimi masani o le faʻamaʻi ua i ai le tele o aʻafiaga o le kanesa o le pancreatic. O le maualuga o le lamatiaga e faalagolago lea i le mafuaʻaga autu o pancreatitis, talafaasolopito o aiga ma le ituaiga o aʻafiaga o gaioiga.

O mafuaʻaga o lenei ituaiga o faʻamaʻi:

  1. O faʻamaʻi pipisi o tamaiti laiti (SARS, tonsillitis, ma isi).
  2. Faʻasologa o le faʻaogaina o le tino.
  3. Faʻaleaga manuʻa.
  4. Le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi malolosi.
  5. Vailaau Faʻasaʻi Toxin Faʻatau.
  6. Meaʻai le masani ai.
  7. O oloa e le lelei le lelei ma ituaiga eseese o "goodies" e le aoga mo le tino o le tamaititi.
  8. Folasaga o meaʻai e le fetaui mo le matua i pepe (sua inu, aano o manufasi).

Le eseesega i le va o le pancreatitis faʻamalosi ma le tino o le maʻi:

  1. O le mafuaʻaga o le pancreatitis faʻamalosi o faʻamaʻi o isi totoga, ma o le tino pancreatitis e tupu ona o le tuusaʻo ma le faʻaleagaina o aʻafiaga o tulaga eseese.
  2. O le gasegase o le pancreatitis, pe afai e le togafitia, e alu i se foliga lapopoa, ae o le pancreatiti leʻo e le liliu mai.
  3. Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi, o le pancreatitis faʻamalosi e togafitia lelei.
  4. Pe a filifilia le faʻaalia o le pancreatitis faʻamalosi, o faʻamaoniga o le maʻi o loʻo i lalo o le pito i luma, ona faʻaalia lea o faailoga o pancreatitis. I totonu o le pancreatitis, o le mea autu o faailoga o faailoga ia o le maʻi maʻi.
  5. I le suʻesuʻeina o le pancreatitis faʻamalosi, faatasi ai ma le faʻavaeina o faʻamaoniga o pancreatitis, o faʻamaoniga o faʻamaʻi o isi totoga ua iloa. Ma i se foliga lapopoa - e le manaʻomia.

Mea tutusa:

  1. Faʻamatalaga faʻamatalaga e faʻaaogaina ai metotia suʻesuʻe tutusa.
  2. O le togafitiga ua faʻamatalaina tutusa ma le tino o le maʻi.
  3. Auala puipuia e masani ona fetaui.

Faailoga o se fomaʻi faʻamalosi o le mumū o le gland e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua: faʻamatalaga o falemaʻi o le mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi ma faailoilo o le pancreatic mumū lava.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le pancreatitis faʻamalosi e mafua mai i le faʻamaʻi o le tui, e masani ona maualuga le fiva ma le gaogao e tele taimi i le aso.

O le amataga e masani lava o le aisa.

Faailoga sili ona taatele o le pancreatitis

Paʻu tiga tiga. O le pepe atonu o le a faasolosolo i luga i le tulaga o le pepe e faʻamafanafana ai lona tulaga. A maeʻa le 2 aso muamua, o le tiga e masani ona faʻateleina.

O isi faʻamaoniga e aofia ai:

  • faʻamaualuga faifaipea, faʻateleina ina ua mavae le 2 aso muamua,
  • leai se manaʻo
  • jaundice (lanu samasama samasama),
  • maualuga le vevela
  • tiga i le pito i tua ma tuu le tauau.

O faʻamaloiloga umi e aofia ai le faʻamalolo ma le maualalo o le toto.

I tamaiti laiti, o le a faʻapipiʻiina faailoga ma e leʻo faʻaalia. O le faʻapipiʻiina o se tasi o nei faʻaʻailoga ma le tiga o le manava o le tino o le mafuaaga lea mo le faʻafesoʻotaʻi vave o se tagata poto faapitoa. O taumafaiga tutoatasi a matua e taulima ai le tulaga o le a taitai atu ai i ni taunuuga ogaoga.

O le a se mea e mafai ona ou 'ai?

O meaai ma ipu nei e tatau ona aofia ai i taumafa a tamaiti:

  • meaʻai e maualalo le gaʻo,
  • manu felelei
  • fuamoa paʻepaʻe
  • suauʻu po o meaʻai gaʻo susu,
  • almond, susu araisa,
  • lentils
  • pi
  • mea soya
  • Falaoa falaoamata 2 tone,
  • fatu fatu atoa
  • araisa
  • pasta
  • fualaau faisua ma fualaau suamalie, fou pe faʻamaisa,
  • fualaau faisua ma fualaau suamalie,
  • lauti
  • fualaau fai sua
  • vai.

O le meaai meaai mo tamaiti ei ai le pancreatitis e tatau ona i ai meaʻai ei ai ni enzymes digestive. Mo se faataitaiga, pineapples, papaya.

Faʻailoga ata

Breakfast:

  • lua fuamoa fuamoa ma le meaʻai,
  • tasi le fasi keke o le saito atoa,
  • lauti

Taʻaloga:

Taʻaloga:

  • araisa, lanu mumu po o le uliuli,
  • tasi keke,
  • 100 g moa susu,
  • vai po o le sua.

Taumafa:

  • togi falaoamata i le maualalo o le falaoamata,
  • faʻi
  • vai.

Taumafa:

  • paʻu paʻu
  • se vaega itiiti o salati lanu meamata (e aunoa ma le suauʻu) ma sina mea manogi gaʻo po o le vailaʻau palsamic,
  • vai poo vai.

Taumafa pe a uma le aiga o le afiafi:

  • Eleni nonfat yogurt ma le blueberries ma le meli,
  • vai poʻo le laʻau.

Talanoa ma le fomaʻi ma lau fomaʻi e uiga i meaʻai a lau tama. Afai o loʻo maua oe i le maʻisuka, maʻi celiac, laoga o le laose, poʻo isi faafitauli faʻalesoifua maloloina, e manaʻomia suiga o meaʻai.

Tuua Lau Faamatalaga