O le a le mea e tupu muamua ma mafai ona faʻamalolo?

O le maʻi suka o se tasi o faʻamaʻi masani i le lalolagi. E faitau selau miliona tagata e maua i le maʻisuka. E tusa ai ma nisi o lipoti, i le sefulu tausaga o lenei maʻi o le a avea ma tasi o mafuaʻaga autu o le olaga faitino.

Toeitiiti atoa le afa o tagata o le lalolagi e le masalomia atonu latou te ono aʻafia i le maʻisuka, talu ai o le maʻi ua toetoe lava a le afaina i le amataga. O le mea lea, e taua mo tagata taitoatasi ona iloa e uiga i mafuaʻaga e afua ai le faʻamaʻi ma faailoga muamua o se fomaʻi.

O le a le maʻisuka?

O le maʻi suka o se kulupu o faʻamaʻi na mafua ona o le faaletonu o le kulukose. E atiina ae o se taunuuga o le le lava o le puleaina o le inisalini e le paʻu poʻo le solia o le fegalegaleaiga o le hormone ma sela o le tino.

O le maʻisuka ituaiga 1 e aʻafia ai tamaiti ma tupulaga talavou i lalo ifo o le 40 tausaga. E mafai ona tupu pe faʻapena ona o le faʻafanoga o sela o le pancreatic e mafua mai i faʻamaʻi viral ma autoimmune, tumela tui, faʻaogaina o le mumusu i totonu o le okeni, faʻapea foi ma faʻalavelave masani. O aʻafiaga e aliali mai i le amataga i le tulaga o le fiainu ma faʻalauteleina le urination, le susu. E ui lava i le tele o le 'ai, e mafai e se tagata ona faʻaititia le mamafa ma mafatia i le faʻavave o tiga i le manava.

Tusa 2 o le taatele. Faʻailoa i le 90% o mataupu o le maʻisuka. E masani ona faia i tagata e sili atu i le 45 tausaga le matua, i ai ni faafitauli ma le mamafa o le mamafa ma taʻitaʻia ai se olaga le mautonu. I le amataga o le taimi, o le a toeitiiti lava tupu aʻe. I le tele o mataupu, e maua i le faagasologa o suʻega o le toto suʻesuʻe mo le togafitiga o se maʻi eseʻese, pe i taimi mulimuli pe a iai ni faʻamaoniga manino ma faʻafitauli.

O le maʻi suka e matua aafia ai le lelei o le olaga ma maua ai se tulaga lamatia tele o le atiina ae o taunuuga le mafuatia ma le oti. O le mea lea, e taua le taofia o le atinaʻeina o le faʻamaʻi tusa lava pe i le tulaga o vailaʻau.

Prediabetes state

Preditebetes o se tulaga faʻapitoa o le tino e faʻatapulaʻa i le maʻisuka, lea e le lelei le fegalegaleaiga o le tino i le inisalini, ma o le maualuga o le kulukose i le toto toto e sili atu nai lo le masani, ae e le mafai lava ona faʻamaonia le maʻi ma le mautinoa.

I lenei laasaga, faatasi ai ma meaai ma gaoioiga faaletino, o le atinaʻeina o le maʻisuka e mafai ona alofia. Ae i le leai o ni fuafuaga tatau, i le aluga o taimi, o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o le a tumau, ma o le a sili atu le maualuga o faailoga.

I le lamatiaga, o le mea muamua lava, o tagata ua mamafa tele, e taʻitaʻia ai le ola mama ma le gaoia o meaʻai, meaai gaʻo gaʻo, ma tamaʻitaʻi e maua i le toto maualuga i le maʻitaga.

E le gata i lea, o tagata i totonu o le aiga o loʻo i ai tulaga o le maʻisuka e tatau ona matua gauai atu i lo latou soifua maloloina, aua o lenei faʻamaʻi e mafai ona faʻatoʻilaloina.

O togafitiga o le endocrin system ma le gastrointestinal tract, o le maualuga o le maualuga o le toto ma vailaau viral e fesoasoani foi i le i ai o se setete.

O suʻesuʻega e faʻamaonia ai nisi o faʻalavelave tumau e amata ona amata ona i ai i le tulaga o prediabetes.

O faʻamaoniga autu e te manaʻomia e faʻalogo i:

  1. fiainu
  2. faʻaoga faifaipea ma faʻamalosi,
  3. mūmū mucous membranes,
  4. tigā
  5. vevela o le paʻu o ituaiga faʻalapotopotoga,
  6. faaitiitia i le tino vaaia,
  7. paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  8. gaogao, tingling ma le mamafa i vae,
  9. tiga o le ulu ma le vevela,
  10. vaivaiga maso ma le vaivai.

A maeʻa ona 'aʻai, e mafai e se tagata ona tui i se fiva, atonu o le a atili ai ona pala. E mafua ona o le oso i le kulūkose.

I tagata, o le foliga mai o le faaleagaina o erectile e mafai. Mo tamaitai, o foliga vaaia o le matutua, o le faateleina o le palasi o lauulu ma fao o uiga ia.

Ae o le faailoga pito sili ona taua ma le faʻamaoni o vailaʻau muamua o le a avea o se suʻega toto, pe a fai o le taunuuga o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le sili atu i le 5.5 mmol / L.

Puipuiga

O togafitiga e faʻamautinoa ai le maualuga o le suka i le vailaʻau e aofia ai se taumafataga maualalo-gaosi, se vaega faʻavae, gaioiga faaletino, ma le siakiina pea o le toto o le kulukose.

O lea e manaʻomia ai le faʻapulaʻaina o le faʻaaogaina o vailaau faʻamalosi ma faigofie:

  • suka
  • meainu suamalie
  • meaʻai
  • sipuni
  • tao tao,
  • Faʻatau oloa
  • pasta
  • vela
  • saisi,
  • suauu
  • mayonnaise
  • pateta.

E le gata i lea, e tatau ona lafoaia le ava malosi, talu ai o loʻo i ai se tele o meaʻai gaʻo ma e aʻafia ai le tino atoa i lona atoaga.

E talafeagai le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i ai ituaiga o meaʻai ma iʻa, meaʻai susu, fualaau 'aina, fualaau' aina ma fualaau aina fou. Ina ia faʻaitiitia le mamafa o mea taumafa, e tatau ona e uu, vevela, tao ma taofi ma pipii i se meaʻai laʻitiiti. E taua tele le faʻaitiitia o vavao i le va o 'auʻaunaga ina ia le aʻafia ai i se lagona faaumiumi o le fiaaai.

Tulaga faʻapitoa - o le a lea?

Preditebetes o se maualuga maualuga o le tulaga o le amataina ma le atinaʻe o le maʻisuka. E mafai ona manatu lenei tulaga o le amataga o le maʻi?

E matua faigata lava ona tusia se laina manino iinei. O tagata ei ai vailaau faʻasolosolo atonu ua amata ona faʻaleagaina le fatu o fatugaʻo, fatu, toto toto, ma totoga o faʻaaliga.

O suʻesuʻega faʻasaienisi ua faʻaalia ai e amata ona amataina faʻafitauli masani i le muaʻi maʻi. Afai e maua le maʻisuka, o le gaioiga o le okeni ua maeʻa ma e le mafai ona taofia. O le mea lea, e tatau ona talafeagai le amanaʻia o lenei tulaga.

O tagata i lenei tulaga e faapitoa le lamatia mo le maʻisuka ituaiga 2. Ae peitai, o lenei tulaga e mafai ona faʻasaʻo. Suia o lou olaga, faʻamaloloina masaniga le lelei, e mafai ona e faʻafoʻiina le soifua maloloina ma aloese mai maʻi faʻapitoa.

Mafuaʻaga mo le atiina ae

E i ai le tele o mafuaʻaga e mafua ai se setete. Muamua lava, o lenei mea o se mea e faʻavaeina.

O le toʻatele o tagata atamamai e talitonu o le ono mafai ona maua le maʻi e faʻateleina le tele pe afai ua i ai faʻamaumauga o lenei faʻamaʻi i le aiga poʻo aiga vavalalata.

O se tasi o itu e sili ona taua o aʻafiaga o le gaʻo. O lenei mafuaʻaga, ma le mea e lelei ai, e mafai ona faʻamavaeina pe afai o le tagata maʻi, ma iloa le ogaoga o le faafitauli, faʻateʻa ese le mamafa o le mamafa, faia ni taumafaiga tele i totonu.

O faʻafitauli faʻapitoa e faʻaleagaina ai le beta-cell e mafai ona avea ma se aʻafiaga mo le atinaʻe o faʻamaʻi suka. O le pancreatitis lenei, o le kanesa o le pancreatic, faʻapea foʻi faʻamaʻi poʻo manuaga o isi glandocory.

O le aʻafiaga o le faʻapogai e mafua ai le faʻamaʻi e ono mafai ona taʻi faʻamaʻi i le hepatitis virus, rubella, chickenpox, ma le mama. E manino lava o le toatele o tagata, o le SARS o le a le mafua ai le maʻisuka. Ae afai o lenei tagata o loʻo mamafa i lalo i le pepelo ma faaopoopo atu pauna, o lona uiga o le siama siama e matautia mo ia.

O se tagata e le maua i le maʻisuka i le liʻo o lona aiga vavalalata e mafai ona maʻi i le ARVI ma isi faʻamaʻi pipisi i le tele o taimi, aʻo le mafai ona atiae ma alualu i luma le maʻisuka e sili atu le maualalo nai lo o se tagata e mafatia i le matitiva leaga. Ma o le tuufaatasiga o le tele o mea lamatia i le taimi nei ua faateleina ai le lamatiaga o le faamaʻi i le tele o taimi.

O mea nei e tatau ona taua o le atuatuvale o se tasi o mafuaaga o le suka. E sili ona talafeagai le aloese mai le atuatuvale ma le faʻalagona lagona mo tagata ei ai le genetic predisposition i le maʻisuka ma le mamafa tele.

O se matafaioi taua i le faateleina o le lamatiaga o le gaioiga o le matua - o le matua o se tagata, o le sili atu foi lea o lona maʻi i se faamaʻi o le suka. O le isi mea lamatia o le suia o le po i le galuega, o se suiga i le moe ma le sola. Toeitiiti atoa le afa o tagata volenitia oe na malilie e ola i se olaga le mautonu na i ai se tulaga o fomaʻi.

Faailoga

O le maualuga o le kulukose o se tasi lea o faailoga o le maʻisuka o ituaiga muamua ma le lua. Afai e te faia se suʻega toto ile tele o taimi i se laasaga ma se vaeluaga o le aso e tasi, ma e faaalia ai le i ai o le hyperglycemia i vaitau uma, e mafai ona faia le maʻisuka.

Lisi o faailo o le kulukose:

FaailogaPreditebetesSD
Glucose anapogi5,6-6,9> 7
Glucose 2 itula pe a uma se taumafataga7,8-11>11
O le hemoglobin glycated5,7-6,4>6,5

E i ai isi faʻailoga o le maʻi. Mo se faataitaiga, o se galala malosi e toetoe a le tineia. O se tagata e inu tele, lima, pe sefulu lita i le aso. E tupu lenei mea ona o le toto e mafiafia pe a tele le suka e aoina i totonu.

O se tasi vaega i le faiʻai ua taʻua o le hypothalamus ua amataina ma ua amata ona mafua ai ona lagona le fia inu o se tagata. O le mea lea, e amata ai e se tagata ona inu tele pe a fai e maualuga lona kulukose. O le iʻuga o le faʻaleleia o le ola, o loʻo faʻaalia ai pea le urination - o le tagata ua "pipii" i le faletaele.

Talu ai ona o le gasegase o le kulukose e vaʻavaʻaʻi ua faʻavaivaia i le maʻisuka, o le vaivai ma vaivai e aliali mai. Ua lagona e se tagata ua matua vaivai lava o ia, o nisi taimi e faigata mo ia ona alu.

E le gata i lea, o le erectile o le faʻaleagaina e faʻaalia ai lava ia i le tane, lea e aʻafia ai le aafia o le olaga o le tagata gasegase (feusuaiga). I fafine, o nisi taimi e maua ai e le faamaʻi ni faaletonu eletise - o le matutua i luga o le paʻu o foliga, o lima, lauulu ma fao e fai ma mea e pala, pala.

I le gasologa o tausaga, o le metabolism o le a faʻagesegese, ona sili atu lea o le gaʻo e taofia ai le kulukose mai le ulu atu i sela - o le iai o nei mea e matua faateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi. E le gata i lea, o le pancreas o le au matutua e amata ona maua ai le insulin ma le matua.

Faʻatasi ma le faʻafitauli 2, o le mamafa o le mamafa e masani ona tupu. O le mea moni o le ituaiga maʻisuka i totonu o le toto ei ai le maualuga o le kulukose ma, i le taimi e tasi, inisalini. O mea uma e sili atu ona leaga o le tino e saili e faʻafeiloaʻi i le tino o manu, e sili ona talafeagai mo le teuina. Ona o lenei mea, ua amata vave ona maua le mamafa o le tagata.

O le isi mea e iloa ai o se lagona o le le mautonu i vae, tingling. O lenei mea e sili ona lagona i lima, tamatamailima. Pe a faʻalavelave le totoina o le toto ona o le faateleina o le maualuga o le kulūkose, o le mea lea e mafua ai le leaga o le meaʻai o faʻamavae. Talu ai ona o lea mea, o loʻo i ai i le tagata ni lagona le masani ai i le ituaiga o tingling or numbness.

Ma le mea mulimuli, o le paʻu o le paʻu, o se tasi lea o faʻamaoniga o se maʻi suka. Atonu o se mea e ofo ai, e mafai faʻapefea ona aʻafia lou paʻu i fua o le kulukose? E faigofie lava mea uma. Faatasi ai ma le hyperglycemia, o le toto ua faateleina, lea e mafua ai le faaitiitia o le puipuiga. O le mea lea, i le maʻisuka, o le toe gaosia o se maʻi afaina i luga o le paʻu e masani ona amata, lea e maua ai se lagona o le sasaina.

O le faʻamaʻi mulimuli e tatau ona faia e le endocrinologist, e le faalagolago i le tasi, ae i luga ole suʻega. O le tagata poto faapitoa o le a filifili pe o le maʻisuka pe leai, filifili pe faapefea ona togafitia, o vailaau o le a sili ona aoga i tulaga taitasi.

O le puipuia o le maʻisuka mai le avea o se mea e le maofa ai, e tatau ona taofiofia faailoga o le suka o le toto, e faigofie ona faia i se falemaʻi poʻo le fale e faʻaaoga ai se glucometer.

Togafitiga metotia

Ina ia taofia le atinaʻeina o le maʻisuka i le amataga, e tatau ona faʻamaonia le faiga o le galuega ma le malologa. Faʻaleagaina o le tino e pei o le le lava o le moe, ma lona tele. O le atuatuvale faaletino, o le le mautonu i le galue e mafai ona avea ma malosiaga mo le atiina ae o maʻi tuga, e aofia ai le maʻisuka. I le tulaga o prediabetes, o togafitiga faʻaleaganuʻu ma le tele o togafitiga faʻaleaganuʻu o togafitiga o le a aoga.

E tatau ona e mulimuli i se meaʻai maloloina. Ina ia faimalaga malaga i le sisi, ia faʻagaloina ituaiga uma o tao, ia faʻaaoga nai lo falaoa paʻepaʻe mai le falaoamata mafolafola ma le faʻaopoopoga o le paʻu, e leai ni araisa paepae ma ni pasta, ae o ituaiga sukalani lanu ma falaoamata mai fatu saito atoa. E fautuaina e fesuiai mai aano mumu (tamai mamoe, puaa) i le pipi ma moa, 'ai le tele o iʻa.

O le mea autu o le faʻamautinoa ua lava fualaau aina ma fualaʻau i le taumafataga. Half kilo kilokilo i aso uma e te manaʻomia e 'ai uma. O le tele o fatu ma isi faʻamaʻi e tulaʻi mai ona o le mea moni o lo tatou taumafa e itiiti le lanu, fualaau fou.

E tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o suti i lau lisi o aso taʻitasi poʻo le faʻaaogaina atoa. O le tele o latou taumafa e mafai foi ona avea ma se vaega taua i le atinaʻe o le maʻisuka.

Gaoioiga faaletino

E fa itula o le savali vave i le vaiaso - ma o le maʻisuka o le a pito i tua. E tatau ona tuʻuina atu ia le itiiti ifo ma le luasefulu minute i aso uma i luga o le vae, ae le o le televave o le savali, ae o se saoasaoa vave nai lo le mea masani.

E fautuaina e aofia ai taʻaloga i lau faasologa i aso taʻitasi. E mafai ona e amata i le taeao ma le 10-15 minute i le aso, faasolosolo malie le faateleina o le mamafa o le uta. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻateleina ai faiga faʻavae i le tino, faʻaitiitia le kulukose, ma faʻaitiitia le aofaʻi o isi pauna. O le gau o le mamafa e le 10-15% e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻisuka.

Ata vitio e uiga i vailaau ma togafitiga mo togafitiga:

O gaoioiga faʻale-tino e mafai ona aofia ai le savalivali poʻo le sili atu ona taua taaloga. E mafai ona e filifili mo oe lava e taaalo, taaalo taaalo, pasiketipolo, uila, sisi. I soo se tulaga lava, o le kulūkose o le a faʻaaogaina e avea o se punaoa malosi, o le a faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol, lea o le a avea o se puipuiga lelei o le maʻisuka ma fatufatu o le cardiovascular.

Tuua Lau Faamatalaga