Inisalini pupuu: faatonuga mo le faʻaaogaina, laulau faʻamatalaga

O le fualaau autu mo le togafitiga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka o le inisalini. O lona faʻamoemoe o le faatumauina o le maualuga o le suka i totonu o le toto o le maʻi. Ua faʻatuina e le falemaʻi faʻasolosolo ituaiga o inisalini, lea e faʻavasegaina i le umi o la latou gaioiga. O le mea lea, e lima ituaiga o lenei hormone mai le faʻasolosolo i le faaumiumi o gaioiga.

O le a le mea

O le inisalini o se hormone e maua mai i peta beta o le pancreas. I le saoasaoa o le amataina o le aafiaga ma le umi o le gaioiga, ua vaevaeina i ni ituaiga o vaevaega: short, ultrasonhort, drugs o medium and long (prolonged) duration. O fomai e faatonuina togafitiga, o le ituaiga o fualaau faasaina ma le fua, e fuafua i le tulaga o le maʻi, le ogaoga o le maʻi, o faailoga o suega suʻesuʻe.

Faʻaalia o se faʻalavelave faʻafuaseʻi siama insulinlea e amata ona vave galue vave, o lona uiga, e mafai ona latou faʻaitiitia le maualuga o le kulukose o le toto.

O le maualuga o le togafitiga faʻamalosi e maua ai le inisalini puupuu e maua ai na o le afa itula pe a maeʻa le puleaina o le hormoni i se tulaga faʻafuaseʻi.

O le iʻuga o le iniseti, o le maualuga o le sukū e faʻafetaui i tulaga maualuga, ma faʻaleleia le tulaga o le maʻisuka. Ae peitai gaioiga puupuu faia inisalini e vave lava ona alu ese mai le tino - i totonu o le 3-6 itula, lea e manaʻomia ai pea le maualuga o le suka e faʻaaoga ai fualaau faʻasaina ma galuega umi.

Faʻavasegaga o hormones i le umi o le faʻalauiloa

Muamua gaioiga puupuu faia inisalini na atiae mo na gasegase e mafai ona solia le taumafataga na faatonuina e le fomaʻi - ia 'ai mea taumafa ma gaʻo vailaʻau faigofie faigofie. O aso nei ua faʻaleleia ma e talafeagai mo togafitiga o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, i mataupu pe a tulai mai se tagata maʻi i le kulukose toto pe a uma ona 'ai.

Ole televave o le ICD o se mea manino lea e amata ona galue vave. O lea inisalini e le o toe umi pe a uma le faʻapalaina, e mafai ona i ai se aafiaga (faʻaititia le pasene o le suka i totonu o le toto) i le tasi minute. I le averesi, o lana galuega e mafai ona amata i le 1-20 minute pe a uma le pulega. E sili atu le maualuga o le taunuʻuga i le 1 le itula, ma o le umi o le faʻaaliga e eseese mai le 3 i le 5 itula. E taua tele le 'ai vave e faʻamalo le gasegase.

Maualuga maualuga inisalini puupuuVailaau Taua:

Faʻaonapo nei vave faia o inisalini, faʻapea foʻi ma le faʻasolosolo, o loʻo i ai se fausaga manino. O loʻo faʻaalia i se faʻagasolo lemu - o le faʻaitiitia o le kulukose o le toto e matauina ile afa itula talu ona maeʻa. Ole taunuʻuga puupuu e maua pe a maeʻa le 2-4 itula, e umi foʻi le umi o le faʻagaloaina ile tino - e aoga mo le 6-8 itula. E taua tele le 'ai e le silia ma le afa itula mulimuli ane inisalini puupuu o le a ulufale i le tino.

Ole umi ole inisalini-puupuu ile 6 i le 8 itula

Auala o le vave faia o taga:

Fualaau oona

O tagata uma e ese, o le inisalini e mafai ona i ai sona aafiaga i le tino. E le gata i lea, o le taimi e ausia ai faʻamaoniga lelei o maualuga o le suka ma le faʻaofiina o le vailaau faʻasaina e mafai ona matua ese mai fua masani masani. O le tele o aafiaga e faia e insulin, faʻalautele i le umi o le faʻaalia. Peitai, ua faamaonia lea inisalini puupuu E leai se auala e maualalo ifo ai i le averesi ma le umi i le tulaga o le aoga o le togafitiga. Ae e tatau i tagata maʻi taitasi ona manatua le taua o le tausisi i se taumafataga ma gaoioiga faaletino.

Le ala sili ona lelei e faʻaofiina i le tino inisalini puupuu, pei o le faʻamalosi, o se tui i totonu o le manava. O se tasi o tulaga autu o le faʻaaogaina o le hormone i totonu o le toto i le taimi e tasi ao le i 'ai. E pei ona faʻaalia e faatonuga mo le faʻaaogaina, togi le vailaau e tatau ona 20-30 minute aʻo leʻi 'ai. O le lelei o le fualaau faasaina ua i ai le faalagolago manino i meaai.

A maeʻa gaioiga fai mea pupuu ulu i totonu o le toto, e tatau i se tagata ona 'ai, a le o lea o le aofai o le suka e mafai ona paʻu malie, lea o le a oʻo atu ai i le hypoglycemia.

Le numera o injections i le aso

O le tele o tagata gasegase naʻo le tasi le tui e tasi e manaʻomia. I le avea ai o se tulafono, o nei mea o ni aʻafiaga masani ma umi taimi o le inisalini, faʻapea foʻi ma soʻo faʻatasi (e aofia ai vailaʻau faʻataʻitaʻi ma gaioiolosi). O nei mea e sili ona lelei, talu ai e aofia ai le insulin vave ma se fualaau umi.

Mo nisi o maʻisuka, e le lava le tasi inisi i le aso. Mo se faʻataʻitaʻiga, i nisi o mataupu ogaoga, e pei o femalagaiga i luga o le ea, se taumafataga e lei fuafuaina i totonu o se faleaiga, ma isi mea faapena. Ae ui i lea, ei ai ni a latou toesega ona o lo latou le mautonu - latou te vave galue ma e le o toe umi ma ua vave ona o ese mai le tino. O le mea lea, e tatau i le fomaʻi ona tuʻuina atu le togafitiga o le togafitiga, faʻataʻitaʻiina e faʻamaumauga o suʻesuʻega suʻesuʻe.

Muamua, fuafua le maualuga o le anapogi glycemia, o lona fesuiaiga i le aso. Ia fuatia foi le maualuga o le glucosuria i le malosi, ao faagasolo le aso. A maeʻa lea, o loʻo faʻamatalaina fualaau faasaina, lea mulimuli ane, i lalo o le pulea o le maualuga o le maualalo o le hyperglycemia ma le glucosuria, e mafai ona fetuʻunaʻi e tusa ai ma suʻega. E mafai ona faʻasaʻo le hypoglycemia e ala i le faʻaaogaina o le kulupu i totonu o le musele poʻo le gaʻo.

E manaʻomia ona iloa e le maʻisuka ia uiga o le hypoglycemia ina ia mafai ai ona taofi lenei tulaga ile taimi

Faʻaiʻuga

O le faʻalavelave masani i le togafitia o le maʻisuka o le hypoglycemia (o le faʻaitiitia o le kulukose o le toto), lea e mafai ona maua e mafua mai i le faia o fualaʻau tele o le vailaʻau poʻo le le lava o le taumafa o gaʻo mai meaʻai.

O se tulaga o le hypoglycemous e faʻaalia lelei lava: e amata ona gatete le tagata maʻi, o loʻo i ai le faʻanatinati vave o le fatu, inu, lagona o le fiaaai. E tele taimi e lagona ai e le tagata maʻi le le mautonu ma le pisi i laugutu ma laulaufaiva.

Afai e te le faanatinati ona taofia lenei tulaga, ona ono le iloa ai lea o le maʻisuka, e mafai ona ia atiaʻe se paʻu. E manaʻomia lona vave faʻaleleia lona tulaga: 'ai se mea suamalie, ave sina suka, inu se lauti suamalie.

Taunuʻuga ma le faʻaleagaina o le tino

O vailaʻau faʻaonapo nei e faʻamautuina le tino o le endocrine e seasea taʻitaʻia i aʻafiaga poʻo allergies. Ae ui i lea, o ia tulaga ma soliga e mafai:

  • O se tasi o faʻatelega masani o faʻamaʻi paʻu e mafua mai i allergies ma le faʻamalosia o le inisalini.
  • O le faʻaleagaina o le tino e mafai ona tupu i le amataga o le togafitiga o le inisalini, e masani lava ona mou atu i latou lava ile 2-3 vaiaso.
  • Edema, lea e mafai foi ona aliali i aso muamua o togafitiga, e alu ese lava ia.
  • O aʻafiaga e le masani ai, e aofia ai le lipodystrophy lea e tupu i le nofoaga o le tele o inisiua. O loʻo i ai le lipoatrophy, lea e faʻaalia i suiga o le vaʻaia o meaola matala, ma le lipolypertrophy - le tele o le tuputupu ae o gaʻo gaʻo. Mo le puipuia o ia tulaga, o le faatonuga mo le faaaogaina e fautuaina ai le suia vave o le nofoaga o tui.
  • Faʻaauau i le lotoifale (faʻaleagaina le vevela, foliga vaaia o nodulesi lalo, vavalo i le lotoifale) e mafai ona tupu ona o le le lava o le faamamaina o le vailaau mai mea leaga. O le tele o taimi, o nei faʻafitauli e tupu pe a faʻaaoga fualaau faʻataʻitaʻi e faʻavae i inisalini manu, vailaʻau po o le pusa.

Afai o faʻafitauli matuia e tupu faʻale-tino, e fautuaina e suia vailaʻau faʻasolosolo o meaola ma mea e maua mai i le tagata ma le inisalini puupuu.

FualaauTotogi i falemaʻi a Rusia, siaki.
Apidramai le 2076
Humalogistmai le 1797
NovoRapidmai le 1897
Faʻapitoamai le 880
Insumanmai le 1047
Humalinemai le 1155

O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona galulue faatasi ma o latou tagata aoga mulimuli, e aunoa ma le suia o le tiutetauave mo lo latou soifua maloloina ma le tulaga. Muamua, e tatau ona e 'ai saʻo, ia mafai ona e fuaina le fualaau o fualaau faasaina, ia iloa au glucose toto, faamalositino, faia taʻaloga, ma le solia le vailaʻau na faʻamatala e lau fomaʻi.

Short insulin mo le maʻisuka

O le inisalini puupuu e faʻaofiina i totonu o le tino 30-40 minute aʻo leʻi faia se taumafataga, mulimuli ane e tatau ona 'ai le maʻisuka. A maeʻa le puleaina o le inisalini, e le faatagaina le fafagaina o meaai. O le tagata maʻi e fuafua tonu le taimi patino mo ia lava, e taulaʻi atu i uiga o le tino, o le maʻisuka ma le faʻaaogaina o mea taumafa.

E taua tele le mulimuli i tulafono uma ua faatonuina e le fomaʻi, talu ai o le ituaiga insulin o loʻo i ai le maualuga o lona gaioiga, lea e tatau ona fetaui lelei ma le vaitaimi o le faateleina o le toto o le tagata maʻi pe a uma ona 'ai.

E tatau foi ona iloa o le fua o mea taumafa na faʻaaogaina e tutusa lava i taimi uma, ma o le fua o le insulin o loʻo faʻatonuina na matua fuafuaina ma e mafai ona totogi atoa le gau.

Le lava le tui o le inisalini e mafai ona oʻo atu ai i le malosi o le kulukose o le toto, ma le tele o fualaau, i le isi itu, e faʻaitiitia ai le toto toto. O filifiliga uma e lua mo le maʻisuka e le taliaina, ao latou oʻo atu i ni aʻafiaga ogaoga.

E masani lava ona faatonuina i le maʻisuka pe afai e tulai mai le kulukose o le toto pe a maeʻa ona latou 'aina. E taua mo tagata maʻi ona malamalama o le aafiaga o le inisalini puupuu e tele taimi e sili atu nai lo le vaitaimi o le faateleina i le maualuga o le suka pe a uma ona 'ai.

Mo le mafuaʻaga lenei, e manaomia e le maʻisuka isi meaʻai e lua i le tolu itula pe a maeʻa le puleaina o le inisalini e toe faʻafoʻi le kulukose i le masani ma puipuia ai le atinaʻeina o le hypoglycemia.

E faʻapefea ona faia se inisalini e faʻamalosi

  • Tusa lava pe o le a le ituaiga insulin ua faatonuina, e tatau i le tagata maʻi ona faʻaaogaina i luma o le taumafataga autu.
  • O le inisalini puupuu e sili atu ona lelei pe a fai e tautalagia, lea e sili atu ona aoga ma saogalemu mo se maʻisuka.
  • Ina ia mafai ona faʻaaogaina le vailaʻau faʻamalosi, e le tatau ona faʻafesoʻotaʻi le nofoaga o tuiina aʻo leʻi faia le inisalini puupuu.
  • O le suʻega o le inisalini puupuu e faʻasino taʻitasi. I lenei tulaga, e mafai e tagata matutua ona ulufale mai mai le 8 i le 24 iunite i le aso, ma o tamaiti e sili atu ma le 8 iunite i le aso.

Ina ia mafai e le tagata gasegase ona ia faʻatusatusaina le fua saʻo o le hormone e faʻatonuina, o loʻo i ai le pulega e pei ona taʻua o le inisalini puupuu. O le tasi o vailaau o inisalini puupuu e aofia ai se fua faatatau e faʻaaogaina ai se areto, ma se fualaau e faʻaitiitia ai le kulukose toto. I lenei tulaga, o vaega uma e lua e tatau ona tutusa ma le zero.

  • Afai ole maualuga o le kulukose o le toto i luga o se manava gaogao e masani lava, i lenei tulaga, o le vaega lona lua, lea e fuafua i le maualalo o le suka, o le a leai se mea. O le taua muamua o le a faʻalagolago i le fia iunite falaoa ua fuafua e 'ai ma meaai.
  • Afai e maualuga le maualuga o le suka i luga o se manava gaogao ma tutusa pe tusa ma le 11.4 mmol / lita, i lenei tulaga, o le metotia e faaitiitia ai le kulukose o le a 2 iunite. O le metotia ua fuafua e faʻavae i luga o le aofaʻi o meaʻai gaʻo e fuafua e faʻamamaina i meaʻai, e taulaʻi i le manaʻo.
  • Afai o le maʻisuka ei ai le fiva ona o se malulu, o se ituaiga o inisalini e masani lava ona tuuina mai i se vailaau ua fuafuaina mo se fiva laitiiti. 10 pasene ole fua ole aso e 4 iunite ma le taumafa o le falaoa e tatau ona 'ai.

Ituaiga o Short Insulin

I le asō i faleoloa faʻapitoa e mafai ona e mauaina se vateatea tele o insulin, e aofia ai:

E taua le malamalama o le filifilia o insulin e maua mai i le pancreas, i nisi o tulaga, e mafai ona mataʻituina aʻafiaga e mafua ona o le le fetaui ma le tino o le tagata.

Tusa lava pe o le a le faʻavasegaina o le inisalini e filifilia, e tatau ona matua mataʻituina le fua.

E tatau ona e faʻaaogaina masani le pulega ole inisalini, sui le inisiua ma mulimuli i tulafono mo le teuina ma le faʻaaogaina ole insulin.

Le faʻaaogaina o le inisalini e faʻalautele ai le suka o le toto

O le suka toto toto o le tagata maʻi e mafai ona faateleina ona o mafuaaga eseese. Afai o le maʻisuka ei ai le kulukose toto o le sili atu ma le 10 mmol / lita, e manaʻomia le faʻaopoopoina o le pulega ole inisalini puupuu.

Ina ia faafaigofie ai ona taʻavale, ua atiae se laulau faapitoa mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, lea e taʻu mai ai le manaʻomia o le inisalini mo nisi faʻamaoniga o le toto suka.

Suauu toto, mmol / lita10111213141516
Vaʻaia o le inisalini1234567

Aʻo leʻi faia ni fua talafeagai e faʻamaonia ai le suka o le toto, e tatau ona e suʻesuʻeina le mafuaʻaga o le faateleina o le toto suka. E le mafai ona faʻaitiitia le kulūkose vave ma i le tele o tui. O le sili atu o le inisalini e mafai ona afaina ai le soifua maloloina, e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le suka i le suka o le toto. A maeʻa lena, o le kulūkose o le a faateleina le malosi ma o le tagata maʻi o le a osooso i le suka.

Afai o le maualuga o le kulukose o le toto e maualuga atu nai lo le 16 mmol / lita, e le manaʻomia le faateleina o le fua o loʻo taʻua i luga o le laulau. E fautuaina le folasia o se inisalini puupuu i se fua faatatau o le 7 iunite, a maeʻa, pe a uma le fa itula, e tatau ona fuaina le maualuga o le kulukose mo le suka, ma afai e tatau ai, e tatau ona faaopoopo se vaega itiiti o le hormone.

Afai e maualuga le maualuga o le suka i le toto mo se taimi umi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma ave se suʻega o le urine mo le i ai o tino o le ketone. Aemaise lava, e mafai ona faʻaaogaina paʻu o suʻesuʻega e iloa ai le acetone i Uriket urine. Ina ia suʻeina le suka i le urine, e faʻaaogaina foi sikola tutusa o Urigluk.

Le amataga o le inisalini puupuu i le acetone i le urine

O le acetone i le urine e mafai ona faaputuputu pe a leai se gaʻo i totonu o meaʻai e 'aina, pe a le maua le malosi o sel ma latou faʻaaogaina gaʻo o se meaʻai.

I le taimi o le vaevaeina o gaʻo i totonu o le tino, o le gaosiga o tino ketona leaga, lea e taua foi o le acetone, e tupu. I le taimi lava e tasi, e mafai ona maualalo le suka o le toto ma masani ona paʻu i lalo ifo o se tulaga taua.

I le maualuga o le suka ma le i ai o le acetone i le tino, o le le lava o le insulin i totonu o le toto e matauina. Mo lenei mafuaʻaga, o le maʻisuka e tatau ona vave faʻaopoopoina le 20 pasene o laasaga i aso taitasi o le inisalini puupuu.

Afai e tolu itula pe a uma le puleaina o le hormone, e maualuga maualuga le maualuga o le suka i le toto ma e maualuga le acetone, e tatau ona e toe faia le taualumaga ile tolu itula.

O le mea moni o le acetone vave faʻaleagaina le inisalini, ma taofia ai lona aʻafiaga i le tino. Afai ei ai se faʻaitiitia o le kulukose toto i le 10-12 mmol / lita, e tatau ona e ulufale i le inumaga o le inisalini ma 'aʻai vave ai gaʻo, pe a maeʻa ona toe foʻi mai le maʻi i lona tulaga masani. E mafai ona tumau le acetone i le tino mo sina taimi, ae e taua le mataʻituina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma faʻavasega ai le suka.

Faʻateleina le vevela

Afai ei ai se fiva i le sili atu ma le 37.5 tikeri, e te manaʻomia le fuaina o le toto suka ma faaopoopo atu i ai se metotia ole inisalini puupuu. I le taimi atoa o suiga o le vevela, e tatau ona faʻauluina le insulin i le taimi o taumafataga.I le averesi, o le a tatau ona faateleina le siʻitia e 10 pasene.

Faatasi ai ma le faateleina o le vevela o le tino i le 39 ma luga atu o tikeri, o le tulaga o aso taitasi o le inisalini e faateleina i le 20-25 pasene. I le taimi lava lea e tasi, e leai se lagona e tuiina ai le inisalini umi, talu ai e vave ona faʻamavae i lalo o le malosi o le vevela maualuga.

E tatau ona tufatufa lelei le atinaʻe i le aso atoa ma faʻatino pe a uma 3-4 itula. A maeʻa lenei mea, e tatau ona e 'ai faʻamalosi faʻamalosi meaʻai, seia oʻo ina toe foʻi le vevela o le tino i le masani. Pe a aliali mai le acetone i le mimi, e tatau ona sui i le insulin o le faʻataʻitaʻiga o loʻo faamatalaina i luga.

Le amataga o le insulin i le taimi o le faamalositino

Afai e sili atu i le 16 mmol / lita le kulukose o le toto, e tatau muamua ona faia taumafaiga uma e faʻamaonia le tulaga o le tino. E naʻo le maeʻa lenei, e mafai ona faʻateleina le faʻavasegaga faaletino. A le o lea, o le a mafai ona mafua ai le faateleina o le toto suka.

I le maualuga o le suka i le toto toto e oʻo atu i le 10 mmol / lita, o le aʻoga faaletino, i se isi itu, e fesoasoani e faʻaititia le kulūkose i le tino. O faamalositino malosi e mafai ona oo atu ai i le hypoglycemia. Afai o le gaioiga faaletino o se natura puupuu, e fautuaina e le suia le fua o le inisalini, ae ia 'ai le gaʻo pati i le afa itula.

Afai e te fuafuaina se faʻataʻitaʻiga umi, o le inisalini e faʻaititia i le 10-50 pasene, e faʻatatau i le malosi ma le umi o vasega. Faatasi ai ma le faʻagasologa o le tino faaletino, e faʻaopopo i le puupuu, umi le insulin e faʻaitiitia foi.

E taua le manatuaina pe a uma le faʻamalositino, o le maualuga o le suka o le toto e mafai ona faʻateleina pe a uma le lua i le tolu aso. Mo lenei mafuaʻaga, e manaʻomia ona fetuunai le fua o le inisalini o loʻo faʻatonuina, ma toe foʻi malie atu i le tulaga masani o le faʻaaogaina o le hormone.

Ituaiga o inisalini e mafua mai

I le tele o tausaga o le i ai o le togafitiga o le inisalini, ua tele ai vaega o le vaega o meaola o lenei mea galue, lea e eseese i le saoasaoa o le aafia i le tino.

O mea nei o le inisalini o sauniuniga o loʻo i lalo:

  • ituaiga tele
  • ituaiga pupuu
  • fai taga
  • umi galue
  • ituaiga tuufaatasi.

E faʻaaogaina taʻitasi mo tikeri eseese o maʻi.

O le insulin e maua i ni auala eseese:

  1. Mai fusi puaʻa - Monodar ultralong poʻo Insulrap SPP.
  2. Mai vailaʻau vavalaʻau - Gulupulu GLP poʻo Ultralente.
  3. Faʻasinomaga masani.

O le ituaiga mulimuli o fualaau oona ua manatu e sili ona taliaina i le tulaga o le bioavailability ma le leai o aʻafiaga, o loʻo maua i le tulaga o le inisalini sauniuniga i lalo o igoa nei:

  • Faʻapitoa
  • Novorapid
  • Lantus
  • Inisalini humulin,
  • Inisalini Humalog,
  • Insulin Novomix,
  • Protafan.

I luga o pusa o le vailaʻau gaosia o le vailaau oona o le a faailogaina ai le NM, ma meaola mai manu - MS.

Faaaoga i le taimi o le maitaga

O togafitiga togafitiga e faatagaina i le tulaga o le maitaga o le maʻi. I le taimi atoa, e tatau ona pulea le maualuga o le suka ma suia le fua. O le mea lea, i le taimi muamua o le tolu masina, o le manaomia o le fualaau faasaina e faaitiitia, i le taimi o le lona lua ma le tolu - i se isi itu, e faateleina.

A maeʻa le fananau, o le manaʻomia mo le inisalini e toe faʻaleleia i le tulaga na muamua aʻo leʻi maʻitaga.

I le taimi o le lactation, e mafai ona talafeagai se faaitiitia o fua. O le tagata gasegase e manaʻomia le mataʻituina ma le totoʻa le maualuga o le suka i le toto ina ia le misia le taimi pe a manaʻomia le faʻamautuina o fualaau faasaina.

E mafai ona faʻaaoga i le taimi o maitaga ma pe a uma ona fānau, talu ai e saogalemu le oloa mo le tino pepe. I le tina i le uluaʻi masina, o le manaʻomia mo le inisalini e mafai ona faʻaitiitia, ae o masina na sosoo ai, e masani lava ona tulaʻi. O togafitiga e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a le fomaʻi aoga. O le hypoglycemia tina e lamatia mo le tamaititi.

Faʻasologa o faailoga

O le soona faiva e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le hypoglycemia poʻo le hypoglycemic coma.

O lona uiga o:

  • fiaaai
  • vaivaiga
  • paʻu paʻu
  • pallor
  • puupuu le manava
  • ita ma le le fiafia,
  • vavao
  • tiga o le ulu
  • salivation
  • paʻu
  • gatete i vae
  • gaogao
  • leai se mafaufau.

E masani lava, o tagata gasegase latou te maitauina faailoga muamua o se tulaga o le hypoglycemic ma pulea le faia o fua: latou te inu le lauti suamalie, vai, ai se lole poo se fasi suka. Afai e le faia lenei mea, i se taimi puupuu lava e pa'ū ai se tagata i totonu o se paʻu. I lenei tulaga, e tatau ona tuʻuina atu togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi i le faiga o le puleaina o le 40% kulukose ma le falemaʻi ile maʻi.

Vailaau pupuu

Faatasi ai ma fualaau o le vaega o le inisalini pupuu, o sui nei e iloga:

  • Faʻamatalaga Faʻasalalau,
  • Humulin Faʻatasi,
  • Insulin Solubis,
  • Faʻapitoa
  • Gensulin R.

Faigofie ile inisalini e pei ona taua i lalo:

  • le amataga o le gaoioiga i le afa itula talu ona maeʻa le pulega,
  • le maualuga o le maualuga o le faʻamasinoga i le toto pe a uma le 2.5 itula,
  • o le umi o le galuega e tusa ma le 1/4 aso.

O le ICD e faʻaaogaina i tagata gasegase e maualuga maualuga le suka pe a uma ona 'ai ma e na o le faʻamaʻi.

Fesoʻotaʻiga tau vailaʻau

O igoa sili ona lauiloa o inisalini sauniuniga i le faiga o endocrinology, o mea nei e mafai ona iloga:

  • Lizpro Humalog,
  • Aspart Novorapid,
  • Glulisin Apidra.

O le aafiaga o le tuufaatasiga o fualaau faasaina e faavae i luga o laina nei:

  1. Le amataga o le gaioiga malosi o le inisalini i totonu o le toto i le uluai 15 minute o le taliaina.
  2. O le aotelega o le gaioiga e oʻo i le itula ma le afa.
  3. O le gaioiga e tumau mo le 1/6 aso.

E tele taimi e faʻaaogaina ai le inisalini e faʻamaonia ai tulaga eseese:

  1. Faʻaitiitia le kulukose o le toto i le mafaufau.
  2. I le foliga o se anabolic mo tagata taaalo.
  3. Faʻasalaga tele.
  4. Ma le hyperthyroidism.
  5. Le faʻaleleia atili o le leo o le vaega o meaʻai.
  6. Mo le faasaʻoina o le hepatitis ma le cirrhosis.
  7. I le avea ai o se vaega o vailaʻau e faʻaleleia ai le gaioiga fatu.

O le inisalini o le uumi o taimi e fai ma sui o mea nei:

  • Insuman Bazal,
  • Humulin NPH,
  • Humodar br
  • Insulin Novomix,
  • Protafan.

Latou te amio i le auala lenei:

  1. Amata le galuega pe a uma le 3 itula.
  2. O le pito i luga o le gaoioiga e tupu i le ono itula.
  3. O le umi o le i ai i le tino o le tagata e oʻo ile afa aso.

Aua nei faia faʻatasi ma isi insulin.

Vailaʻau e mafai ona faʻaleleia le aʻafiaga o fualaau faasaina:

  • vailaʻau oona i le toto,
  • Tusi a Mamona
  • MAO, ATP ma carbonic anhydrase inhibitors,
  • sulfonamides,
  • non-selective beta-blockers,
  • faʻamaʻi vai
  • taʻavale
  • ketoconazole,
  • pyridoxine
  • cyclophosphamide,
  • tetracyclines
  • ufiufi
  • tapenaga o lithium
  • mebendazole,
  • fenfluramine,
  • leophylline
  • sauniuniga e aofia ai le ethanol.

Faatonuga mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina

Faatonuga mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina e faailoa ai o doses e tatau ona fuafua e faʻavae i le maualuga o le glycemia. Afai e tatau ai, o le vailaau faʻasaina e faʻatasi faʻatasi ma faʻasolosolo taimi e fai ai insulin, pe faʻatasi ai ma togafitiga oral sulfonylurea.

O injections e faia i se auala faʻapitoa i vaega o le tino maʻi:

O nofoaga o tui e tatau ona suia ina ia le faʻaaogaina sili atu ma le 1 taimi i le masina. Aua neʻi tuʻuina atu ni inisiua i nofoaga e iai vaʻa toto e latalata tele i isi.

O tagata e maua i le faamaʻi pipisi ma le tino le atoatoa e mafai ona i ai se inisalini maualuga o faʻasalalau ma se faʻaititia o le manaʻoga mo ia. O lenei mea e manaʻomia ai le mataʻituina faifaipea o le glycemia ma faʻamaonia le taimi o le vailaʻau.

O le Humalog syringe pen (Humapen) ua avanoa nei; e sili atu ona faigofie ona faʻaoga. E tele filifiliga mo lenei iunite, o le laʻititi laʻititi e faauu i le 0.5 iunite.

O ia auala o loʻo faʻatau atu:

  1. Humapen Luxura. O le oloa ua faʻapipiʻiina i luga o se eletise eletise e faʻaalia ai le taimi o le tui mulimuli ma le tele ole metotia faʻafoeina.
  2. Humapen Ergo. Le auʻau ma le fua faatatau lelei o le tau ma le lelei.

Insulin Lizpro, ma le penisini o le syringe Humapen ua faatauina atu i tau talafeagai ma maua ai ni iloiloga lelei.

O le vailaau e filifilia e se fomaʻi e faʻavae i luga o faʻamatalaga o le auʻiliʻiliga ma manaoga o le tino mo le inisalini.

"Rinsulin P" e faʻatonuina i se auala faʻafuaseʻi, e le faʻafefeteina poo le intramuscularly 30 minute aʻo leʻi faia se taumafataga. I le monotherapy, o injections e faʻailoaina 3 taimi i le aso, e tusa ai ma manaoga faapitoa, e mafai e le fomai ona faateleina le numera o inisiua i le ono.

O le fualaau fualaau o le "NPH" e faʻafoeina faʻafuaseʻi.

O nofoaga o tui e mafai ona maua i nofoaga nei:

  • sulu
  • faʻatau
  • manava (puipui pito i luma),
  • tauau.

E tatau ona sui taimi masani ia tui tui ina ia aloese mai lipodystrophy. E tatau ona aʻoaʻoina le tagata maʻi i le saʻo lelei o le faʻaaogaina o fualaau faasaina, e aloese ai mai totonu o se ipu toto.

O vailaʻau e faʻaaogāina e tatau ona iai i le vevela o le potu.

Contraindications

O le faʻamaʻi sili lea o loʻo faʻamatalaina ai le inisalini o le maʻisuka. E i ai i le tele o ituaiga: maʻisuka o le muamua (insulin-dependent) ma lona lua (inisalini-tutoatasi) ituaiga.

I le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le faʻaaogaina o le hormone e faʻatagaina, i le lona lua - e pei ona faatonuina e le fomaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a iai le maʻisuka maualuga ma maualuga maualuga le kulūkose i totonu o le toto, lea e le mafai ona faaitiitia e le suka.

Isi faʻamatalaga mo le faʻaaogaina:

  • tulaga ketoacidotic
  • hepatitis ma le cirrhosis o le ate,
  • pustular skin diseases,
  • faʻamaʻi
  • siama,
  • psoriasis
  • mea e le afaina,
  • cachexia
  • filosofia
  • ava malosi.

O le insulin na faia i le Lizpro i le faʻaaogaina o le technology DNA. O se fegalegaleaiga ma le tagata e talia le cytoplasmic membrane o sela e tupu, o se insulin-receptor complex is formed, lea e faaosofia ai le faagasologa i totonu o sela, e aofia ai le tuufaatasiga o elemene taua.

O le faaitiitia o le maualuga o le suka i totonu o le toto ua faamatalaina i le faateleina o lona faagaioiga o le intracellular, faapea foi le faateleina o le absorption ma le absorption o sela. E mafai ona faʻaitiitia le suka ona o le faʻaitiitia o le fua o lona gaosiga e le ate poʻo le faʻamalosia o le glycogenogenesis ma le lipogenesis.

O le inisalini Lyspro o se DNA recombinant lea e ese mai i le faasologa o le lysine ma le proline amino acids i tulaga 28 ma le 29 o le filifili insulin B. O le vailaʻau e aofia ai le faʻamalolo lita 75% ma le 25% lyspro inisalini.

O le vailaau faʻasaina e aʻafia ai aʻafiaga ma tulafono faatonutonu o le metabolism glucose. I totonu o masini (sei vagana ai le mafaufau), o le fesuiaiga o le kulukose ma amino acids i totonu o le suauʻu ua faatelevave, lea e fesoasoani i le fausia o glycogen mai le kulukose i le ate.

O lenei vailaau e ese mai i le vavalalata masani i le vave ona amataina o gaioiga i le tino ma le itiiti ifo o aafiaga i itu.

O le fualaau faasaina e amata ona galue pe a uma le 15 minute, ona o le maualuga o lona malosi. O le mea lea, e mafai ona faʻatinoina 10-15 minute aʻo leʻi faia se taumafataga. E masani ona faia le inisalini i le itiiti ifo ma le afa itula.

O le fua o le absorption e aafia i le nofoaga o inisiua ma isi mea. O le tele o gaioiga o loʻo matauina i le va o le 0.5 - 2.5 itula. Insulin Lizpro galue mo le fa itula.

Lisi le sui o le insulin e faʻaalia mo tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1, aemaise lava i le tulaga o le le faapalepale i isi inisalini. I le faaopoopo atu, e faʻaaogaina i ia tulaga:

  • meli postera,
  • faʻaauau o le inisalini i lalo o le tino.

E faʻaaogaina foi le fualaau mo le maʻisuka ituaiga 2 e tetee atu i vailaʻau oona.

O le insulin e mafai ona faʻatulagaina mo pathoces faʻalavelave.

O le insulin Lizpro o loʻo i ai faʻasalaga nei:

  • tasi le le faapalepale,
  • hypoglycemia,
  • insulinoma.

O le le faʻapalepale e faʻaalia i na mea e mafua ai le mea na tupu:

  1. urticaria
  2. angioedema ma fiva,
  3. puupuu le manava
  4. faʻaitiitia le toto maualuga.

O le foliga mai o le hypoglycemia o loʻo taʻu mai ai o le fua o le vailaʻau ua filifilia sese pe o le sese o le filifiliga sese o le nofoaga poʻo le auala o tui. O lenei ituaiga o inisalini e le tatau ona faʻatonuina, ae faʻapitoa.

I mataupu e le masani ai, o le hypoglycemic coma e mafai ona tupu.

E maua le lipodystrophy pe a fai o se inisiua subcutaneous na faia saʻo.

O faailoga nei o le maualuga o se fualaau faasaina ua iloga:

  • faʻafefe
  • sosolo
  • malosi malosi le fatu
  • fiaaai
  • popolega
  • paresthesia i le gutu,
  • pallo o le paʻu,
  • tiga o le ulu
  • gatete
  • vili
  • faafitauli o moe
  • tigā
  • Faʻafitauli
  • faʻaleagaina
  • amio le talafeagai
  • mea vaaia vaaia ma le tautala,
  • glycemic coma
  • gaogao.

Afai e iloa e se tagata, ona faʻaalia lea i totonu. Glucagon e mafai ona faʻatonuina i se auala vavalalata, i se mea faʻapitoa ma i totonu o le iniseti. Pe a faʻatulagaina le hypoglycemic coma, e oʻo atu i le 40 ml o le 40% soluʻu solution e faʻatonutonuina i se auala. Togafitiga e faʻaauau pea seia oʻo mai le maʻi mai se coma.

O le tele o taimi, e talia e tagata Insulin Lizpro e aunoa ma ni taunuuga le lelei.

I nisi tulaga, o le taliaina e ono eseese i le faaitiitia o le faatinoga.

  • O le maʻi suka o le ituaiga muamua ma lona lua.
  • Maʻisuka aʻo maitaga.
  • Tuutuuga ma le taufaasese o le metabolism o le gaʻo i tagata e maua i le maʻisuka.
  • O le gasegase ile vaega ole vailaʻau.
  • Hypoglycemia.

Tau ma faʻamatalaga tutusa o fualaau faasaina

I le taimi nei, ua faatauina atu Insulin Lizpro i le tau o le 1800 i le 2000 rubles.

O le isi ituaiga o inisalini matautia e lua-vaega o le insulin aspar.

E taua le manatua e le mafai ona e faʻaaogaina Insulin Lizpro i luga o se faʻavae tutoatasi. Ole fualaau faasaina e tatau ona faia pe a maeʻa ona tofia e le fomaʻi. O mea faigaluega o le tiute foi lea a fomaʻi.

O le faʻamatalaga ma tulafono mo le faʻaaogaina o le inisalini Lizpro o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

"Rinsulin R" i totonu o se talomu 10 ml e tau i le 470 ru. "Rinsulin NPH" - 530 rubles. Cartridges - mai le 1000 rubles.

Tala o le Maʻisuka

Victoria, 38 tausaga. O aʻu o le maʻisuka ma le poto masani.

Mo se taimi umi, e le mafai e fomai ona maua le inisalini saʻo, o le suka sa masani ona lele, lea na mafua ai faafitauli i le vaʻai, fatuga ma isi totoga. I le tausaga talu ai, na faatonuina ai e le fomaʻi Antrapid.

Na galo ia te au faafitauli i le hypoglycemia, o le mea autu lava e lava e 'ai ma e le aveesea i le gaioiga faaletino. I le iloiloina e ala i le auiliiliga o le glio, e le gata ina faʻamautuina le suka, ae o loʻo tumau i le tulaga lava e tasi.

I le tulaga lautele, o lenei vailaʻau e iai ni iloiloga lelei. Tagata maʻi suka lipoti mai le faʻaaogaina, tau talafeagai ma le aoga. Ae fai mai nisi o lenei inisalini e le fetaui ma i latou.

Ole iniseti puupuu: igoa o fualaau faasaina ma metotia o lo latou faaaogaina

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le inisalini o se hormone lea e maua mai i pito o le endocrin o le pancreas. O lana galuega autu o le faatumauina o le paleni o le carbohydrate.

O sauniuniga ile inisalini e faʻamatalaina mo le maʻisuka. O lenei tulaga e faʻaalia i le le lava o le pulelasi o le hormone poʻo le solia o ana gaioiga i totonu o le gaʻo. O vailaʻau e eseese i le fomaʻi ma le umi o le aoga. E faʻaaogaina pupuʻu e faʻaititia ai le suka lea e faʻaaogaina i meaai.

Inisalini ua faatonuina e faʻamautinoa le maualuga o le kulukose o le toto i ituaiga eseese o le maʻisuka. Faʻaaliga mo le faʻaaogaina o le hormone o ituaiga nei o le faʻamaʻi:

Vitio (kiliki e taʻalo).
  • O le maʻisuka ituaiga 1 e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le autoimmune i suauʻu endocrin ma le atinaʻeina o le le atoatoa o le homone,
  • Ituaiga 2, lea o loʻo faamatalaina e le leai o se inisalini ona o se faaletonu i lona faʻasolosolo poʻo se faʻaitiitia o le lagona o gaʻo ile gaioiga i lana gaioiga,
  • maʻisuka ile maʻisaga i fafine maʻitaga
  • pancreatic form of the disease, o le taunuuga lea o le pancreatitis ogaoga po o le chronic,
  • ituaiga e leʻo puipuia mai faʻamaʻi - syndromes o Wolfram, Rogers, MODY 5, maʻisuka leona ma isi.

I le faaopoopo atu i le maualuga o le suka, o sauniuniga ile inisalini e maua ai le aʻafiaga - latou te saofaga i le tupuga o musika ma le faafouina o ponaivi. O lenei meatotino e masani ona faʻaaogaina i le fausiaina o tino. Ae ui i lea, i faatonuga aloaia mo le faʻaaogaina, o lenei faailoga e le o faamauina, ma le puleaina o le hormone i se tagata soifua maloloina e lamatia ai le paʻu mataʻutia i le kulukose o le toto - hypoglycemia. O sea tulaga e mafai ona o mai faatasi ma le leai o se malamalamaga i le atinaʻeina o le paʻu ma le oti.

E faʻatatau i le gaosiga o le gaosiga, o mea faʻapitoa faʻamalosia ma faʻamaumauga a tagata e vavae ese. O le faʻaaogaina o le vailaʻau faʻasolosolo o le pito i tua e sili atu ona faʻaleagaina, talu ai o le fausaga o vailaʻau o nei mea e foliga tutusa ma le inisalini o le tagata. O fualaau uma e eseese i le umi o le gaioiga.

I le gasologa o le aso, o le hormone e ulufale i le toto i vaʻa eseese. O lona faʻamalositino basal e faʻatagaina ai oe e faʻamausali le maualuga o le suka e tusa lava po o le a le meaʻai. Le faʻamalolo o le faʻamalolo o le insulin i le taimi o taumafataga. I lenei tulaga, o le maualuga o le kulukose e ulu i totonu o le tino ma meaʻai o loʻo i ai vailaʻau faʻatapulaʻa ua faʻaititia. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o nei gaioiga e faʻalavelaveina, lea e oʻo atu ai i taunuuga le lelei. O le mea lea, o se tasi o mataupu faavae o le togafitiga o le maʻi o le toe faʻafoʻisia le sao saʻo o le faʻamalolo i le toto.

Faʻaaogaina o le inisalini

O iniseti pupuu e faʻaaogaina e faʻataʻitaʻi ai le faʻaaogaina o le elemene e faʻafefiloi ma mea taumafa. Faʻatulagaina o laasaga o fualaau faʻasaina ma gaioiga umi.

E le pei o fualaau faasaina vave, o fomaʻi lautele e faʻaaogaina e tusa lava po oa meaai.

O le faʻavasegaga o le inisalini o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

O le inisalini pupuu o se hormone faapitoa lea e tatau mo le faatonutonuina o le maualuga ole kulukose o le toto. E faʻamalosia le galuega o vaega taʻitasi o le pancreas mo se piriota pupuu, ma e maualuga le solubility.

O le mea masani, o le inisalini pupuu e faʻataunuʻuina i tagata o loʻo aʻafia ai e le okeni o le endocrin lenei fuamoa. O le maualuga maualuga o le fualaau faasaina i totonu o le toto e lauiloa pe a mavae le 2 itula, ua matua faʻamavaeina mai le tino i totonu o le 6 itula.

I le tino o le tagata, o tamaʻitaʻi taʻitasi o le pancreas e nafa ma le gaosia o le inisalini. I le aluga o taimi, o nei peta beta e le mafai ona taulimaina a latou galuega, lea e mafua ai le faateleina o le toto toto.

A oʻo mai le inisalini puupuu i le tino, e mafua ai se tali, lea e faʻaosofia ai le gaosiga o le kulukose. E fesoasoani lea i le suʻiina o le suka i totonu o kulumu ma gaʻo. E le gata i lea, o le fualaau faasaina e fesoasoani i le faʻavaeina o le kulukose i le ate.

Ia manatua o se ituaiga o vailaau faafomai i le ituaiga o laupepa o le a le aumaia ai se taunuuga o le maʻisuka ituaiga 1. I lenei tulaga, o vaega taua o le a pauu atoa i le manava. I lenei tulaga, o le injections e talafeagai.

Mo le faʻaleleia lelei o le faʻaaogaina o tui, pipi peni poʻo pamu insulin. O le inisalini pupuu e fuafua mo le togafitiga o le maʻisuka i le amataga.

Ina ia mafai ona aoga le togafitiga o le inisalini puupuu, e tatau ona tausisia le tele o tulafono:

  • E tatau ona tui muamua aʻo leʻi 'aʻai.
  • Injections e faʻafofo tautala e puipui ai aʻafiaga.
  • I le inisalini e faʻaaogaina lelei lava, o le inisiua masini e tatau ona puipui mo ni nai minute.
  • Ia manatua o le filifiliga o le fua o le mea galue malosi e tatau lava ona faia e le fomaʻi aoga.

O fualaau taitasi ole inisalini pupuu e tatau ona fuafua taitoatasi. Ina ia faia lenei mea, e tatau i tagata maʻi ona faamasani i latou lava i le tulafono. 1 fualaau o fualaau faasaina ua fuafua mo le gaosiga o meaai, lea e tutusa lona taua i le tasi le areto.

Ia taumafai foi e mulimuli i nei taiala:

  1. Afai o le maualuga o le suka i totonu o le toto e masani, o le aofaʻiga o le vailaʻau e faʻaitiitia ai o le a leai se mea. O le fua o le mea e galue malosi e fuafua i luga o le fia o iunite falaoa e manaʻomia ona faʻatautaia.
  2. Afai o le maualuga o le kulukose e sili atu le maualuga nai lo le masani, ona tatau ai lea i le 2 pusa insulin. I lenei tulaga, e tatau ona e ulu atu i ai aʻo leʻi 'ai.
  3. I le taimi o faʻamaʻi pipisi poʻo le faʻaogaina o le mu, o le inisalini e mafua ai le 10%.

Talu ai nei, na faʻamaʻi tino uma tagata i le inisalini synthetic, lea e tutusa lelei lava ma gaioiga a le tagata. E sili atu le taugofie, sili atu le saogalemu, e le mafua ai soʻo se itu. I le taimi muamua na faʻaaoga ai hormoni manu - e mafua mai i le toto o se povi po o se puaa.

I totonu o tagata, e masani ona mafua ai le ogaoga o gaioiga ogaoga. O le inisalini pupuu na faia ina ia faatelevaveina le gaosiga o le inisalini pancreatic natura. I lenei tulaga, e tatau i se tagata ona 'ai e ia ni meaʻai ina ia le faʻaosofia ai le faʻaitiitia o le mamafa o le kulukose i totonu o le toto.

E le mafai ona fai atu ma le le saʻo e sili atu le inisalini e fai si puupuu. E toʻatasi le fomaʻi e tatau ona filifilia lenei mea poʻo lena vailaʻau. O le a ia faia lenei mea pe a maeʻa se suʻega suʻesuʻega faʻamalosi. I lenei tulaga, e taua le amanaia o le matua, kenera, mamafa, mamafa o le maʻi.

O le aoga o le inisalini pupuu o le mea moni e amata ona galue i totonu o le 15-20 minute pe a uma le pulega. Ae ui i lea, e aoga mo le tele o itula. O fualaau sili ona lauiloa o Novorapid, Apidra, Humalag.

O le inisalini pupuu e galue mo le 6-8 itula, e faʻalagolago lava i le kamupanī ma le fua o le mea galue. O lona maualuga maualuga i le toto e 2-3 itula pe a uma le pulega.

O vaega nei o le inisalini e fai pisapisao e taua i lalo:

  • Genetic Engineering - Rinsulin, Actrapid, Humulin,
  • Semi-gaosia - Biogulin, Humodar,
  • Monocomponent - Monosuinsulin, Faʻapitoa.

E le mafai ona fai atu ma le le saʻo e sili atu le inisalini e fai si puupuu. O se vailaʻau faapitoa e tatau ona faʻamatalaina i tulaga taʻitasi e le fomaʻi. E le gata i lea, e tofu i latou uma ma a latou tui eseese, umi o gaioiga, aʻafiaga o le itu ma faʻasalaga.

Afai e te manaʻomia le faʻafefiloi o insulini o le tele o gaioiga eseese o gaioiga, e tatau ona e filifilia fualaau oona mai le gaosiga e tasi. O lea o le a sili atu ona lelei pe a faʻaogaina faʻatasi. Aua neʻi galo le 'ai pe a uma le faʻaaogaina o fualaau e puipuia ai le atinaʻeina o le maʻisuka.

E masani lava, o le inisalini e faʻataʻitaʻiina mo le pulea o le tino i totonu o le ogavae, papa, mua, poʻo le manava. I tulaga e le masani ai, o le faʻaaogaina o le intramuscular poʻo le faʻalavelave e faʻaalia. O le sili ona lauiloa o ni katataʻa faapitoa, lea e mafai ai ona faʻaogaina se fualaau o le vailaʻau faʻasolosolo.

E tatau ona faia ni inisiua i lalo o le afa afa poʻo le itula ao lei faia se taumafataga. Ina ia aua nei faamanualia le paʻu, o le nofoaga o inisiua e suia pea. A maeʻa ona e tui, faʻafefete lou tino e faʻateleina le faagasologa o le pulega.

Taumafai e faia mea uma ma le faaeteete e puipuia ai mea gaioiolosi mai le ulufale atu i totonu o vaʻa toto. O lenei mea o le a oʻo atu ai i lagona sili ona tiga. Afai e tatau ai, o le inisalini pupuu e mafai ona faʻafefiloi ma le lava hormone o le faaumiumi o gaioiga. I lenei tulaga, o le fua saʻo ma le tuufaatasiga o le injections e tatau ona filifilia e le fomaʻi.

Tagata matutua o loʻo mafatia i le maʻisuka e ave mai le 8 i le 24 iunite o le inisalini i le aso. I lenei tulaga, o le fualaau e fuafuaina e faalagolago i le taumafataga. Tagata e faʻamalosi i vaega, poʻo tamaiti e le sili atu i le 8 Unite i le aso.

Afai e le o vaʻaia lelei e lou tino lenei homone, ona mafai lea ona e ave nisi inumaga o vailaʻau. Ia manatua e le silia le 40 iunite i le aso i le faʻasalaga i aso taitasi. Ole taimi e faʻaaogaina ai i lenei tulaga e 4-6 taimi, ae pe a faʻamaʻiina ile inisalini umi-e tusa ma le 3.

Afai o se tagata na faia se inisalini puupuu mo se taimi umi, ma o le taimi nei ua i ai se manaʻoga e tuʻuina atu o ia i togafitiga ma le lava hormone o le faaumiumi galuega, ua auina atu o ia i le falemaʻi. O suiga uma lava e tatau ona i lalo o le vaavaaiga vavalalata a le au fomaʻi.

O le mea moni e faapea o ia mea na tutupu e mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻe o acidosis poʻo le maʻi o le maʻisuka. O ia fuafuaga e sili ona lamatia mo tagata o loʻo mafatia mai le toilalo o le gaʻo po o le ate.

O le inisalini pupuu i lona tuufaatasiga kemikolo e toetoe lava tutusa ma mea e gaosia e le tino o le tagata. Ona o lenei mea, o nei vailaʻau e seasea afaina ai lagona. I tulaga e le masani ai, e maua e tagata le tosoina ma le ita i le nofoaga o inisiua o le mea galue malosi.

E toʻatele tagata atamamai e fautuaina le tuiina o le inisalini i totonu o le lua. O lea e amata ai ona sili atu lona saoasaoa, ma o le avanoa e ulu atu ai i totonu o le toto poʻo le nasu e matua laitiiti lava. Ia manatua i le mavae ai o le 20 minute talu ona tui, e tatau lava ona e 'ai se mea manaia.

E tasi le itula pe a uma le tui e tatau ona avea ma se meaʻai atoa. A le o lena, o le tulaga e ono mafai ona atiaʻe se vailaʻau hypoglycemic e maualuga. Ole tagata ole inisalini e taitaia e tatau ona 'ai lelei ma atoatoa. O lana meaai e tatau ona faʻavae i luga o meaʻai o le protein lea e faʻaaogaina i fualaau faisua po o gaʻo.

Afai e te tuiina oe lava ile inisalini, e iai foʻi se lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi o le hypoglycemic i le talaaga o le faʻaitiitia o le mamafa o le kulukose toto.

E mafai ona e iloa lona atinaʻe i faʻamatalaga nei:

  • O se fiaai tele
  • Naua ma vili
  • Dizzy
  • Pogisa i mata
  • Faʻafitauli
  • Faateleina le vevesi
  • Loto o le fatu
  • O se lagona o le popole ma le le fiafia.

Afai e te maitauina ei ai se tasi o faʻamaoniga o se inisalini puupuu, e tatau ona e inu i le tele o le lauti pe a mafai ai. Pe a faʻavaivaia ia faailoga, faʻaaogaina se vaega tele o protein ma gaʻo. A e toe faʻafouina sina mea e te fia moe.

Ia manatua o le faʻaaogaina o le inisalini pupuu e manaʻomia ai le usitaia o tulafono faʻapitoa.

  1. E manaʻomia lou teuina o vailaʻau i totonu o le pusaaisa, ae le o le pusaisaisa,
  2. O fagu avanoa e le mafai ona teuina,
  3. I pusa faapitoa e faʻatagaina e teuina le inisalini mo le 30 aso,
  4. E matua faasaina ona tuua le inisalini i le la,
  5. Aua le faʻafefiloi le vailaʻau faʻatasi ma isi vailaʻau.

A o le taofiofia le fualaau faasaina, siaki pe afai ua aliali mai se afaina, pe a fai o le suavai ua leaga. Faʻaauau foi ona mataituina pea le tausisia o aiaiga o le teuina, faapea foi ma le aso e muta ai. Na o le pau lenei o le a fesoasoani e puipuia le ola ma le soifua maloloina o tagata mamaʻi, ma o le a le faatagaina foi le atinaʻeina o soʻo se faʻafitauli.

Afai ei ai ni aʻafiaga leaga mai le faʻaaogaina, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, talu ai o le musu e faʻaaoga le inisalini e mafai ona oʻo atu ai i ni ogaoga ogaoga.

E masani lava, o le inisalini pupuu e faʻaaogaina i le fausiaina o tino. E faʻaleleia ai le faʻatinoga ma le tumau o se tagata, ma e faʻaaoga foi i le taimi o le māgogo. Faatasi ai ma le le mautonu o le aoga o nei vailaau faasaina, e mafai e se tasi ona iloa e le o se tasi o le siakiina o le doping e mafai ona fuafua lenei mea i totonu o le toto - o le a vave lava ona solo ma ulu atu i le paʻu.

Ia manatua e matua faʻasaina le faʻatauina o nei vailaʻau mo oe lava ia, e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga, e pei o se faʻafitauli i le manuia poʻo le oti. O tagata e ave le inisalini e tatau ona foaʻi atu i taimi uma le toto e mataʻituina ai le faʻatonu o le kulukose.

Ole inisalini pupuu: faiga o gaioiga, ituaiga o fualaau faasaina, metotia o le faaaogaina

O tapenaga o le inisalini o se vaega o togafitiga faʻapitoa o le insulin-faʻalagolago ma le inisalini-e manaʻomia le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O se tasi o faʻafitauli matautia o le faʻamaʻi o se faʻafitauli ogaoga. O le togafitiga o le inisalini pupuu e mafai ai ona e faatumauina le maualuga o le kulukose o le toto, ma 'alofia ai aʻafiaga ogaoga.

O le faʻafitauli o le gasegase e mafua ai se faʻalavelave i le faiga o le kulupu ma le faʻamalosi. E masani lava, e avea o se punavai o le malosi mo le tino. Inisalini o se hormone e maua mai i le pancreas o loʻo aʻafia i le tufatufaina ma le felauaiga o le kulukose. I le maʻisuka, o le endocrin system e le mafai ona fausiaina i se aofaiga tele.

O le inisalini gaosi pupuu na faia pe a ma le 20 tausaga talu ai. O le tutusa o le homone tagata e maua i auala e lua. O le muamua e auala mai i le inisinia o le kenera: o le faʻapipiʻi o siama gasegase ma le faʻavaeina o le hormone mai le proinsulin e maua mai ia i latou. O le lona lua o le gaosia o se hormone e faʻavae i luga o inisalini manu - puaa po o vine.

A maeʻa le puleaina, o le inisalini puupuu e fusifusia i faʻaaliga i luga o le membrane, ona ulufale loa lea. O le gaioio activate biochimique processes. O lenei mea e sili atu ona manino i totonu o lela o le ate, totoga ma le maso.

O le inisalini e faʻasaina ai le gataifale, e aafia ai le toto toto. O le hormone e aʻafia i le gaoioi o le kulukose e ala i le paʻu o le cell, faʻamalosia le liua o le suka i le malosi. Glycogen e maua mai i le kulukose i le ate. O lenei gaioiga o le inisalini e mafua ai le faʻaitiitia o le kulukose toto, lea e puipuia ai le alualu i luma o le maʻisuka ma le tupuga o le hyperglycemia.

O le umi o le absorption ma le gaioiga o le inisalini e faalagolago i le nofoaga o inisiua, totoga ma le faʻaogaina o le fofo. E le gata i lea, o le toto ma le muso e aafia ai le faagasologa. O le aʻafiaga o fualaau oona e faʻalagolago i uiga o tagata taitoatasi.

O le faʻaofiina o le inisalini e mafai ai e le maʻisuka ona pulea le mamafa o le tino, faʻamalosia ai le gaosiga o le gaʻo, ma puipuia ai le tupu mai o faʻalavelave faʻafuaseʻi mai le cardiovascular and nervous systems.

O sauniuniga ile inisalini e faʻalagolago i le umi o le faʻaaogaina mai le tino ma gaioiga. O le umi o insulin e mafai ona faʻafaigofieina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i totonu o le 1-1.5 aso, e ala i le faʻataʻitaʻiina o se siama basal e le o aʻafia ma le taumafa.

E tutusa le aafiaga e maua mai i fualaau faasaina o le umi. O latou aafiaga e matauina pe a uma le 1-4 itula ma e tusa o le 12-16 itula.

O le inisalini pupuu e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faʻamaonia le faʻasaʻolotoina o le hormone e fesoʻotaʻi ma mea taumafa. E folasia i le afa itula ao lei faia se taumafataga. O faʻaaogaina o gaioiga vave e vave ona faʻaaogaina.

Ole inisalini puupuu e mafai ona faʻaaogaina genetine (MRR, Rinsulin R, Humulin Regula), semi-synthetic (Humudar R, Biogulin R) poʻo le puaa (Actrapid MS, Monosuinsulin MK).

E fuafua e le fomaʻi le ituaiga ma le fua o le fualaau faasaina, ma mafaufau i uiga o le tagata maʻi, tausaga, faʻamaoniga ma le natura o le faʻamaʻi. Aʻo leʻi faʻaaogaina le inisalini, ia mautinoa e faitau faʻamatalaga. E mafai ona faʻamatalaina insuline puupuu e pei o le monotherapy poʻo le faʻatasi ai ma fualaau faʻamaʻi umi.

Ole fua ole aso ole inisalini puupuu mo tagata matutua o le 8-24 iunite, mo tamaiti - e le silia le 8 iunite. Ona o le faʻateleina o le faʻamalolo o le toto o le tuputupu aʻe i totonu o le toto, ua faʻaleleia ai le fua mo le tauleʻaleʻa. O le tagata gasegase e mafai ona ia faʻatusatusaina ia lava le metotia. 1 le fua o le hormone e aofia ai le fualaau e manaʻomia e faʻafefiloi ai le areto, ma le fualaau e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O vaega uma e tutusa ma le zero. Mo le maʻisuka e sili atu le mamafa, e faʻaititia le 0.1, ae le lava le mamafa o le mamafa e 0.1. Ole fua ole 0.4-0.5 U / kg ua fuafua mo tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka ituaiga 1. Faʻalagolago i le ituaiga o vailaʻau, 1 to 6 injections i le aso e mafai ona faʻatulagaina.

E mafai ona fetuunai le fualaau.O lona siʻosiʻomaga e manaʻomia i teteʻe taʻitoʻatasi i le hormone, faʻatasi ai ma corticoroids, mea faʻamaʻi, vailaau faʻasaina ma isi togafitiga.

O le vailaʻau e faʻatautaia e faʻaaogaina ai se tui faapitoa o le inisalini po o le pamu. O lea ituaiga masini e mafai ai ona faʻatinoina le faʻatinoina ma le saʻo maualuga, lea e le mafai ona faia i se suauu masani. E mafai ona e ulu atu i se tali manino e aunoa ma le pala.

O le inisalini pupuu e faia i le 30-40 minute ao le i faia taumafa. A maeʻa le tuiina, aua nei faʻafefe meaai. O le tautua pe a uma ona faʻaaogaina totoga taʻitasi e tatau ona tutusa. 2-3 itula pe a uma ona ave le ipu autu, e tatau ona e maua se meaʻai. O lenei mea o le a fesoasoani e faatumauina maualuga le kulukose toto.

Ina ia faatelevaveina le faagasologa o le inumaga o le inisalini, o le vaega ua filifilia e tatau ona faatoafilemuina muamua aʻo lei tuiina. E le mafai ona faʻamalo le nofoaga o inisiua. O le iniseti e faia faʻafuaseʻi i totonu o le tino.

Faatasi ai ma se faʻaopoopoga i le toto maualuga o le suka, o loʻo manaʻomia ai se faʻaopoopoga o le inisalini e tusa lava po o le a le faʻatulagaina.

O le inisalini pupuu e masani ona faʻaaogaina e tagata taʻaalo e aofia i le fausiaina o tino. O le aʻafiaga o se vailaau faʻasaina e tutusa ma le aʻafiaga o tagata faʻamaʻi. O le inisalini puupuu e gaoioi le felauaiga o le kulukose i sene uma o le tino, aemaise lava i le maso. O lenei mea e saofaga i lona siʻitia ma le tausiga o le muso leo. I lenei tulaga, o le fualaau ua fuafuaina e le fomaʻi taitoatasi. E lua masina le faʻatagaina. A maeʻa le 4-masina, e mafai ona toe faia le fualaau faasaina.

Faʻatasi ai ma le kulūkose o le 16 mmol / L, e le mafai ona faatino tino faaletino. Afai ole sili atu i le 10 mmol / l, o le taʻalo i taaloga o le a fesoasoani e faʻaitiitia le maualuga o le suka.

O nisi taimi, faatasi ai ma le le lava o meaʻai i mea taumafa taumafa, o le a amata ona faʻaaoga e le tino le faʻaaogaina o mea totino e avea o se punaoa malosi. A vaeluaina, o tino o le ketone ua taua o le acetone ua faʻasaʻolotoina. I le tulaga o le maualuga o le kulukose ma le i ai o ketones i le urine, o le maʻi e manaʻomia le faʻaopoopoina o le pulega ole inisalini puupuu - 20% o le fua ole aso. Afai e leai se faʻaleleia lelei e matauina i le mavae ai o le 3 itula, toe fai le tui.

O maʻi suka e maualuga le vevela o le tino (e oo atu i le +37 o le С) e manaʻomia ona faʻatino le glucometry ma ave insulin. I le averesi, o le fua o aso taitasi e siitia i le 10%. I le vevela e oo atu i le +39 ° C, o le fuainumera o aso taitasi e siitia ile 20-25%. I lalo o le aafiaga o le maualuga o le vevela, o le inisalini e vave faʻaleagaina, o le mea lea, o foliga mai o le hyperglycemia e mafai. Ole fua ole aso e tatau ona tufatufaina ma faʻatonu ile va ole 3-4 itula.

O le faʻavaeina o vailaau faʻasaʻi i le inisalini e mafai ona oʻo atu ai i se faʻaleleia atili o gaioiga o fegalegaleaiga ma faʻamalosi. O lenei mafuaʻaga o le faʻamalosia o le insulin. E masani lava, o le tetee atu i le hormone e matauina ma le faʻaofiina o le puaa po o le inisalini vine.

O fualaau faʻatauvaʻa e le afaina ai aʻafiaga. O faʻalogona o le tino e masani ona tupu i foliga o le paʻu o le paʻu, mumu. O nisi taimi e ita ai i le nofoaga o tui.

Faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o le inisalini puupuu pe le talafeagai foi, o le maʻi hypoglycemic e mafai, e mafua mai i le paʻu tele i le kulukose toto. Faailoga o le hypoglycemia: dizziness, maʻi vevela, fiaʻai tele, vave vave o le fatu, faʻapupulaina le pala, popole ma le le fiafia. Ina ia faʻamalo faailoga, e tatau ona e inu i se kulūkose, pe a uma le 15-20 minute - ave se vaega o loʻo i ai se aofaʻi o le protein ma mea inu. Aua le alu e moe: o lenei mea e mafai ona amata ai le amataina o le hypoglycemic coma.

O le inisalini puupuu le inisalini ma vave faʻamalositino le maualuga ole kulukose toto. O le fesuiaiga o togafitiga e mafai ai e le maʻisuka ona ola i le malosi atoatoa ma puipuia ai faʻafitauli faigata.

O tagata maʻi ei ai le faaletonu o latou lava inisalini e manaʻomia le initaneti atoa o fualaau oona o loʻo i ai lenei hormone. O le inisalini puupuu e faʻaaogaina o se vaega taua o togafitiga faʻapitoa mo le maʻisuka. Afai o vailaau, o vailaʻau ma le taimi o le pulega e saʻo saʻo, e mafai ona faʻamalosia le suka i le toto mo se taimi umi, lea e aloese ai le tele o faʻafitauli o le maʻi "suamalie".

E le gata i lea, o le insulin e mafai ona faʻaaoga e taofi ai le suka mai le tagata gasegase i taimi o le faateleina o le elemene manaomia: faʻatasi ai ma le ketoacidosis, faʻamaʻi pipisi ma manuaga. Pe a faʻaaogaina se pusa insulin, atonu o le fualaau lea e tasi ua faatonuina.

O le inisalini pupuu ua mamanuina e toe faia ai le pulelasea o le hormone i le tali atu i le faateleina o le kulukose toto. E masani ona latou sasaina o ia i le afa itula ao le i ai. I le taimi lea, na te pulea le toto mai le gaʻo ma amata ona galue e faʻaitiitia le suka. O le mole o le inisalini puupuu e tutusa lava le foliga e pei o le hormone na gaosia i le tino, o le mea lea o lenei vaega o fualaau faasaina ua taʻua o le inisalini o le tagata. E leai ni faʻaopoopoga i totonu o le fagu sei vagana ai faʻasaʻo. O le inisalini puupuu e faʻaalia i le saoasaoa, ae o se gaioiga puupuu. O le taimi lava e ulu atu ai le vailaʻau i le toto, e solo malosi le suka o le toto, pe a maeʻa ona faʻaumatia le hormone.

O maʻi suka e faʻataunuʻu puupuu le inisalini, mai i lea mea e aʻafia ai le toto. I tulaga o le toe faʻaleleia, o loʻo faʻaaogaina ai le puleaina o le tino. O lenei metotia e mafai ai e oe vave ona taofia ni faʻalavelave matuia o le maʻisuka ma tali atu i le taimi i le vave tele ona suia le manaʻomia mo se hormone i le vaitaimi o le toe faʻaleleia.

E masani lava, o le inisalini puupuu e tuʻufaʻatasia ma fualaau oona ma fua umi: puupuu e faia aʻo leʻi 'ai, ma umi - i le taeao ma ao lei momoe. Ole fuainumera o injections o le hormone e le faʻapulaʻaina ma e faalagolago i manaoga ole maʻi. Ina ia faʻaitiitia le paʻu o le paʻu, o le tulaga masani e 3 inisiua ao lei faia taumafataga ma se maualuga e 3 injections e faasaʻo ai le hyperglycemia. Afai e tulaʻi le suka i se taimi e le i leva ae leʻi faia se taumafataga, e faʻapipiʻi le faʻamautuina o le faʻatasi ma se fuafuaga fuafuaina.

A e manaʻomia se inisalini puupuu:

  1. 1 ituaiga o maʻisuka.
  2. 2 ituaiga o faamai pe a le toe lava le aoga o fualaau faasaina.
  3. Tisipisi gasegase ma maualuga maualuga le kulukose. Mo se laasaga faigofie, 1-2 injections o le umi o insulin e masani lava ona lava.
  4. O le taotoga o le pancreas, lea na mafua ai ona faaleagaina le gaosia o le hormone.
  5. Faʻafitauli o faʻafitauli matuia o le maʻisuka: ketoacidotic ma le hyperosmolar coma.
  6. Vaitaimi o le faateleina o le insulin: ole maʻi maualuga, afaina o le fatu, faaleagaina o le okeni, manua ogaoga.

O le auala aupito sili ona lelei e faʻaulu ai le inisalini i togafitiga i aso taʻitasi o le maʻisuka e faʻapitoa. O le saoasaoa ma le atoatoa o le faʻaaogaina i lenei mataupu e sili atu ona mautinoa, lea e mafai ai ona e faʻamaonia lelei le aofaiga tonu o fualaau faasaina. O le faʻaitiitia o le suka e matauina vave pe afai o le injection e faia i totonu o le manava, sina siʻitia i luga o le tauau ma le suilapalapa, ma oʻo lava ina faʻagesegese i totonu o le pusa.

Poto puupuu e amata ona galue i le afa itula pe a uma le pulega, o le maualuga aupito lelei e 2 itula. A maeʻa le pito i luga, o le gaioiga e vave ona faʻaitiitia. O le mea e totoe e faʻalagolago i le tasi o meaʻai e faʻatonuina. Afai e ulufale le toto i le 4-6 iunite o le vailaʻau, o le faaitiitia o le suka e matauina i totonu o le 6 itula. I se fualaau o le sili atu ma le 16 iunite, o le gaioiga e mafai ona oʻo atu i le 9 itula.

E faʻamalosia le insulin i le taimi o le maitaga ma le susu, aua e le ulufale i le toto ma le susu susu o le pepe.

A maeʻa ona faʻatinoina ana galuega, o le inisalini puupuu e paʻu i lalo i le fatuina o amino acids: 60% o le hormone e faʻaaogaina i fatugaʻo, 40% i le ate, o se vaega itiiti e ulufale i le urine e le suia.

O le inisalini puupuu e maua i auala e lua:

  1. Faʻamalosia faʻaletausaga, o le hormone o loʻo faʻapipiʻi e siama.
  2. Semi-gaosia, e faʻaaoga ai le suiga o enzymes o puaa.

O ituaiga uma o fualaau faasaina e taua o le tagata, aua o lo latou tuufaatasiga o le amino o le a latou toe faia uma ai le hormone o loo faia i totonu o la tatou pancreas.

Fualaau masani masani:

O le falemaʻi falemaʻi e maua ai le tele o vailaʻau faʻasalalau e faʻasaʻo ai le suka o le toto. O se tasi oi latou o le inisalini puupuu. E mafai ona faʻamautuina le kulukose o le toto i tagata gasegase e maua i le maʻisuka i se taimi pupuu, lea e avea ai o se meafaigaluega taua.

O le taimi lava e amataina ai le inisalini, e faʻamavaeina ma vave faʻasolosolo le faiga o gasegase lea e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o le kulukose.

E le pei o fualaau faʻamaʻi umi, e na o se vaifofo mammonal e aofia ai e aunoa ma ni mea faʻaopopo. Mai le igoa e manino lava pe a uma le folasaga e amata ona latou galulue vave i le vave e mafai ai, o lona uiga, i se taimi puupuu lava latou te faʻaitiitia ai le toto suka. Ae i le taimi lava e tasi, latou te taofi a latou gaoioi vave nai lo fualaau o le umi o le gaioiga o gaioiga, e pei ona mafai ona vaaia i le faʻataʻitaʻiga o le polokalame lenei:

Pupuʻu puʻupuʻu e faʻaaogaina naʻo ia pe faʻatasi foi ma hormones uumi. E faatagaina e ulu atu i le 6 taimi i le aso. O le tele o taimi, o loʻo faʻatulagaina i tulaga e pei o:

  • faʻamalositino togafitiga
  • e le manaʻomia e le tino le inisalini,
  • taotoga taotoga
  • fusi
  • maʻisuka faafitauli - ketoacidosis.

O le a le umi e galue ai le inisalini puupuu ma o afea e sili ai?

Faatasi ai ma le pulea lelei, o le mea aupito sili ona umi o le fualaau oona e matauina, lea e tupu i totonu o le 30-40 minute, ae na o le pau lava o mea taumafa e tupu.

A maeʻa le tagofia o fualaau, o le maualuga o le inisalini e faia pe a uma le 2-3 itula. O le umi e faʻatatau i le fua faʻatatau e faʻatonutonuina:

  • pe a fai 4 UNITS - 6 UNITS, o le umi o le faʻasalalauga e tusa ma le 5 itula,
  • afai e 16 iunite pe sili atu, e mafai ona oʻo i le 6-8 itula.

A maeʻa le gaioiga o le gaioiga, o le fualaau oona e aveeseina mai le tino e ala i siama-fuai-hormones.

E tele naua sauniuniga o inisalini, e aofia ai fualaau mai le laulau e sili ona lauiloa:

O insulin ua lisiina o le enisinia o tagata soifua, sei vagana ai Monodar, lea e taua o le puaa. Faʻaavanoa i le tulaga o se vaifofo fofo i ipu. E faʻamoemoe uma mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. E masani ona faatonuina muamua aʻo leʻi faia fualaau faasaina.

O vailaʻau e le faʻasalaina mo le maʻitaga ma le lactating women, talu ai o lenei ituaiga inisalini e le ulu atu i le placenta ma le susu o susu.

O le mea aupito lata mai lenei i le vailaau faʻatau. E ese mai i isi meaola i le toeitiiti lava vave faia, faʻasaʻoina le suka o le toto. O fualaau sili ona faʻamaonia o:

O nei fualaau oona e tutusa lelei ma le hormone tagata. E faigofie i tulaga e te manaʻomia ai le 'ai, ae o lona tele e le o iloa, pe a faigata ona faʻatatauina le fua o le inisalini mo le gaʻoina. E mafai ona e 'ai muamua, ona fuafua lea o le fualaau ma prick le maʻi. Talu ai o le gaioiga o le inisalini e vave, o le a leai se taimi e maua ai le taimi e faʻafefe ai.

Ole siama ole inisalini ua mamanuina ina ia faʻaaogaina pe a uma ona maua e tagata e maua i le maʻisuka a latou meaʻai ma 'ai le sili atu o suamalie nai lo le fautuaga. E masani lava i ia tulaga o loʻo i ai le malosi tele o le suka, lea e mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli o le soifua maloloina. Ona mafai lea e nei vailaʻau ona fesoasoani. O nisi taimi, pe a le mafai e le tagata gasegase ona faatali mo le tusa ma le 40 minute, ma solitulafono i le taumafataga i le tele o taimi muamua, toe mafai ona tuiina lenei ituaiga inisalini.

Ole inulinalini e le o faʻasinoina i tagata gasegase oe mulimuli i tulafono uma i le taumafataga. O le tele o taimi, na o se falemaʻi mo le osooso malosi i le suka.

E le faʻasalaina i fafine maʻitaga o loʻo iai se faʻamaʻi o le maʻisuka. E mafai ona faʻaaoga, e tusa lava pe iai le toxicosis o le maitaga.

O le aoga o le inisalini mulimuli ane e mafai ona:

  • faaitiitia le taimi o le faateleina o le suka toto i le po, aemaise i le amataga o le maʻitaga,
  • fesoasoani e vave faʻasalalau le suka i le tina faʻamoemoe i le taimi o se vaega vavalo,
  • faʻaitiitia le aʻafiaga o faʻafitauli pe a uma ona 'ai.

O nei fualaau oona e matua aoga lava e mafai ai ona latou faʻasaina le suka i se taimi puupuu, ao le tele o le faʻasolosolo o le a faʻaitiitia, e fesoasoani e puipuia ai faʻafitauli eseese.

Auala e fuafua ai insulin - ole fua mo le maʻisuka

E i ai auala eseese mo le fuafuaina o se tasi o fua o le inisalini pupuu, lea e mafai ona maua i lalo:

E le naʻo le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faʻalagolago i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ae faapena foʻi i mea taumafa taumafa. O le mea lea, mo le faʻatusatusa e aoga le mafaufau i mea moni nei:

  • O le iunite o le fuataga mo mea gaʻo o le iunite falaoa (XE). O le mea lea, 1 XE = 10 g o le kulukose,
  • Mo XE taʻitasi e manaʻomia ona e ulufale i le 1 unite o le inisalini. Mo le sili atu le sao o le faʻatusatusaga, o lenei faʻamatalaga e faʻaaoga - 1 le inisalini e faʻaitiitia ai le hormone i le 2.0 mmol / l, ma le 1 XE o meaʻai gaʻolaʻi e siitia i le 2.0 mmol / l, o lea mo 0.28 mmol / l uma e sili atu i le 8, 25 mmol / l, 1 vaega o fualaau faʻasaina o loʻo faʻatonutonuina,
  • Afai o le meaʻai e le o aofia ai gaʻo, o le maualuga o le hormone i totonu o le toto e leai se faʻalauteleina.

Ina ia faafaigofie le fuafuaina, e fautuaina ia tausia se tusi e pei o lenei:

Faʻataʻitaʻiga Faʻataʻitaʻiga: Afai o le maualuga o le kulukose e 8 mmol / l ao leʻi 'ai meaai, ma ua fuafuaina e' ai le 20 g o meaʻai gaʻo pe 2 XE (+4.4 mmol / l), a maeʻa ona 'ai le maualuga o le suka i le 12.4, ao le masani 6. O le mea lea, e tatau ona folasia atu 3 vaega o le vailaau faʻasaina ina ia pa'ū le index sugar i le 6.4.

Soo se fualaau o le inisalini e fetuunai e le fomaʻi, ae e le tatau ona maualuga atu nai lo le 1.0 PIECES, lea e fuafuaina i le 1 kilokalama o lona masini. O le fua pito maualuga lenei.

O le sologa lelei e mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli.

E masani lava, o le fomaʻi o loʻo mulimuli i tulafono nei:

  • Afai o le maʻisuka ituaiga 1 faatoa maua talu ai nei, o se fualaau o le sili atu i le 0.5 iunite / kg ua faatonuina.
  • Faʻamatalaga lelei i le tausaga, ole 0.6 U / kg.
  • Afai o le le mautonu e matauina i le maʻisuka ituaiga 1, o le suka e suia i taimi uma, ona ave lea 0.7 U / kg.
  • Faatasi ai ma se faʻamaoniga o le maʻisuka faʻamaʻi, o le fua faatatau 0.8 IU / kg.
  • I le ketacidosis, 0.9 U / kg ua ave.
  • Afai o le maʻitaga i le kuata mulimuli o le 1.0 iunite / kg.

O ituaiga uma o inisalini e masani lava ona faʻatulagaina e tutusa uma lava ao le i taumafa. E fautuaina e filifili na vaega i luga o le tino o le tagata lea e le pasia ai toto tetele, o loʻo i ai le teu o gaʻo gaʻo.

Faʻasalaga o le inisalini, o le a faia vave le gaioiga o le inisalini, lea e le taliaina i togafitiga i aso taitasi. O le mea lea, ua fautuaina le puleaina o le fualaau faasaina, lea e fesoasoani i le gaosia o le inisalini i le toto.

E mafai ona e filifilia le manava, ae aua nei e oso i totonu o le radius o le 6 cm mai le pute. Aʻo leʻi tui, e tatau ona fufuluina lenei vaega ma mulumulu ou lima i le fasimoli ma faʻagogo. Saunia mea uma e tatau ai mo le faʻataʻitaʻiga: se tui tui, se fagu faʻatasi ma le vailaau faʻamaʻi ma se paʻu lima. Ia mautinoa e siaki le aso e muta ai le fualaau faasaina!

Le isi, e tatau ona e usitaia faatonuga nei:

  1. Ave ese le pulou mai le tuila, ma tuu le pusa paʻu.
  2. Tausia le nila ma le ava malosi ma ulufale ma le faʻaeteete i totonu o le fagu ma le vailaʻau.
  3. Faʻaopoopo le aofaʻi saʻo ole inisalini.
  4. Aveese le nilala ma tuʻu i fafo, ma taʻitaʻia le paʻu o le suauʻu seia oʻo ina pa'ū le pa'ū o le inisalini.
  5. Faatasi ai ma le lima matua ma le tamatamailima, faia se tamai lanu paʻu. Afai e mamafa le gaʻo o le gaʻo, ona tatou faʻafeiloaʻi lea o le nila i le maualuga o le 90 tikeri, ma se manifinifi - o le nila e tatau ona tuʻuina i le maualuga o le 45 tikeri. A le o lea, o le inisiua o le a le o se mea faʻapitoa, ae o le inisinia. Afai e leai se mamafa o le mamafa o le tagata maʻi, e sili atu le faʻaaogaina o se falaiti manifinifi ma sina.
  6. Faʻalūlū lemu ma faʻalelei le inisalini. O le saoasaoa e tatau ona laugatasia i taimi o pulega.
  7. A leai se vailaau, vave aveese le nila mai lalo o le paʻu ma faʻasaʻo le laupepa.
  8. Tuu se pupuni puipui i luga o le nila sisi ma lafoai.

E le mafai ona e togiina i le nofoaga e tasi, ma o le mamao mai le tasi tui i le isi e tatau ona tusa ma le 2 cm. Suʻe isi injections: muamua i totonu o le tasi vae, ona sosoo ai lea ma le isi, ona sosoo ai lea ma le togi. A leai, o le a mafai ona tupu faʻataunuʻu.

O le fua o le absorption o le hormone e tusa lava pe faalagolago i le filifiliga o le nofoaga.E sili atu nai lo mea uma, o le inisalini e faʻafefiloi mai le pito i luma o le manava, ona tauau ai lea ma taua, ma mulimuli ane mai luma o ogavae.

E sili le tui i totonu o le manava, ina ia vave ona tupu le gaioiga pe a latou 'ai.

Ina ia aʻoaʻo atili e uiga i le auala e faʻatino ai le inisalini, vaʻai i lenei tusiga poʻo le vitio lenei:

I le faaiuga, e tatau ona e iloa e le mafai ona e filifiliina se fualaau pupuu, ona suia lea o lana metotia e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a se fomaʻi. E tatau ona atiina ae, faatasi ai ma le endocrinologist, se fuafuaga mo lona pulega e tusa ai ma le tulafono ma le tele o meaʻai ua ave. E fautuaina le suia i taimi uma le nofoaga o inisiua, ia teu lelei le fualaau faasaina, mataitu aso e muta ai. Ma i nai suiga laiti ma faʻafitauli, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.


  1. Wayne, A.M. Hypersomnic Syndrome / A.M. Wayne. - M.: Medicine, 2016 .-- 236 p.

  2. Sukochev Goa maʻi / Sukochev, Alesana. - M .: Ad Marginem, 2018 .-- 304 i.

  3. Akhmanov, M.S. Maʻisuka. Mea uma e tatau ona e iloa (+ DVD-ROM) / M.S. Akhmanov. - M.: Vector, 2010 .-- 352 itu.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga