O le a le mea e tupu muamua ma mafai ona faʻamalolo?

Leai le maʻisuka - o le a le mafuaaga o le suiga?

Preditebetes o se tulaga faʻapitoa e faʻamatalaina o le tuaoi o le galuega masani a le tino ma le atinaʻe o le maʻisuka. I se taimi faapea, o le pancreas e maua ai le inisalini, ae o le gaosiga o voluma e faaitiitia. O maʻi e maualuga le suka i le toto pe a uma ona 'ai, e ono lamatia le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.

E leai se faʻalavelave i faʻamuamua, aua o lenei tulaga e mafai ona toe faʻafitia, ae o le taunuuga e faalagolago atoa i le manaʻo o le tagata maʻi e le faʻafetaia se faʻamaʻi e le mafai ona fofo. Ina ia faatumauina le lelei o le ola, ia faamautu le faailoga o le suka toto, o le a galue se tagata ia te ia lava: o se olaga ola maloloina, taaloga ma meaai talafeagai - o nei tulafono o le a fesoasoani e maua ai se taunuuga lelei.

Talu ai nei, o le tulaga ua faʻaleagaina, o se mea faapena e solia i totonu o tamaiti, ma o tagata matutua foi. O le a le mafuaaga? O sea solia atonu e mafua mai i taotoga ogaoga poʻo le faʻafefeina o faʻamaʻi pipisi. O le maʻisuka ituaiga 2 e amata lemu, o loʻo faʻagasolosolo pea le le atoatoa o le tino mo le tele o tausaga.

E mafai ona togafitia togafitiga?

E mautinoa lava e mafai, ae pe afai o le tagata maʻi e tumau malosi, malosi ma se manao e ola i se soifua maloloina. Ae ui i lea, o fuainumera o loʻo faʻaalia ai e le o faʻavauvau fuainumera.

I tausaga taʻitasi, e 10% o tagata gasegase e iai se tulaga na iloa muamua le leai o se mea e aʻafia ai se vaega o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. Aisea e tupu ai lenei mea pe a iai se auala, ma o le auala e maua ai le toe faʻaleleia e faigofie tele? O le mea e leaga ai, e tele lava ina le amanaia e tagata gasegase le lamatiaga, ma latou te le iloa pe o le a le maʻisuka ma pe faʻapefea ona ola ai.

Faʻaaliga iloga: o afea e popole ai?

Soifua maloloina faʻavaivaia - pe ae manaʻomia le ilia o le faʻamalo.

O faʻamaoniga o predabetes ua leaga le faʻaalia - o le faavae lea o le faafitauli. Afai o le toatele o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, i le taimi e tatau ai, na tosina atu ai i se suiga laʻititi i le soifua maloloina, o le aʻafiaga o le maʻi o le a itiiti ifo.

E mafai ona tupu faʻamaoniga o mea e tutupu i le tele o le malosi e ala i suiga nei i le manuia:

  1. O se lagona o le mago i le oral mouth, o se faʻaopoopoga taua o le aofaʻi o le vai faʻaaogaina. O se tali talitutusa faapena o loo faamatalaina e le mea moni e faapea, faatasi ai ma le faateleina o le kulūkose, o le toto e mumu, ma e taumafai le tino e faavaivaia i se tali faapena. E taua le faamamafa atu o le faailoga ei ai le uiga ese o le faʻamalosia i le taimi o le ogaoga o le faʻafitauli o le tino ma le mafaufau.
  2. Faʻavaʻa vave. O lenei faʻaaliga e vavalalata vavalalata ma le faateleina o le faʻaaogaina o le suavai.
  3. O se lagona faateleina o le fiaaai, aemaise lava i le po ma le afiafi. O loʻo i ai se faʻaopoopoga o le mamafa (ata o se tamaitai faʻafefe).
  4. Faʻitiʻitia le faʻatinoga, faʻaitiitia le faʻamalosi, suiga o mafaufauga.
  5. E masani lava, a maeʻa ona 'ai, e faʻamaʻi le maʻi i se fiva, faʻateleina le afu, vevela malosi. O na faailoga o faailoga ia o le faateleina o le glucose concentration.
  6. O le ulu o le ulu i taimi taʻitasi e faʻaalia mai i tua o le vavalalata o vaʻa toto.
  7. O le faʻaalia o le faʻalauteleina o le suamalie o se taunuuga o le faʻaalia o faʻafitauli ma capillaries.
  8. Faʻaitiitia le lelei o le vaʻaia, o le faʻaaliga o lago i luma o mata.
  9. O le faʻamoemoeina o le lelei o le moe, e masani lava ona lagona e tagata le le mautonu.
  10. Hormonal faʻalavelave. E mafai e tamaʻitaʻi ma tamaitai talavou ona vaʻai i suiga i le faasolosolo malie.

O le mamafa o le mamafa o se vaega e mafua ai le maʻisuka.

O faailoga o lisi o vailaʻau e seasea faʻapitoa. O le tele o faʻamatalaga manino o le matuai fia inu lava. O tagata maʻi e masani ona faʻamatalaina uiga o loʻo totoe mo le tele o mea, tele le vaivai poʻo isi faafitauli faʻalesoifua maloloina e le fesootai i le maʻisuka.

Talu ai e matua faigata lava ona faʻaalia uiga e faʻaalia ai se tulaga lamatia, e taua tele le faʻamatala atu i tagata o loʻo lamatia le manaʻomia mo le suʻega.

O ai o loʻo i se tulaga lamatia?

Genetics o se tasi o mea taua.

O le manatu o predabetes e aofia ai se tulaga o le tino o le tagata lea e faʻaalia ai faʻalavelave faʻaleagaina, o le suka o le tele o vaega mai le masani, ae peitai, o se osofaʻiga taua i luga o faʻataʻitaʻiga e le tupu - o lona uiga, o le maʻisuka ituaiga 2 e le o maua.

Faʻalogo! I se taimi ua mavae, o sea ituaiga suiga ua faauigaina o le maualuga o le maʻisuka, ae o tausaga mulimuli ane na latou tuuina mai ai lona lava igoa.

E matua faigata lava ona iloa le faʻamaoniga o togafitiga i le taimi muamua, o nisi taimi e le mafai, ae ui i lea, o loʻo i ai metotia o le a fesoasoani e faʻamaonia pe faafitia le atinaʻeina o soliga.

O auala aupito sili ona faigofie ma sili ona taatele o suʻesuʻega a fale suʻesuʻe o loʻo talanoaina i le laulau:

O a suʻega o le a fesoasoani e fuafua ai le siama
Ituaiga o suʻesuʻegaFaʻamatalaga
Glucose toleni testLe auala sili ona faigofie ma sili ona saʻo e faʻaalia ai le maʻisuka. O le metotia e faʻavae i le fuafuaina o le fua faatatau o le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o masini. I totonu o le toto o se tagata soifua maloloina, o le suka e tatau ona faʻamaopoopoina 2 itula pe a uma se taumafataga. I se tagata gasegase o loʻo i ai togavao, o lenei faʻamaoniga e tutusa ma le 7.8 mmol / L.
Anapogi GlycemiaO le siama o le maʻisuka ua fuafuaina pe afai o le anapogi o le suka toto e sili atu i le 7 mmol / l, o le masani e 6 mmol / l. E maua i le va o le 6-7 mmol / L. le faʻasologa o le peteriabetes. E tatau ona maitauina o nei faʻamatalaga e talafeagai mo le suʻesuʻeina o le toto vevela.
Tatala insulinO le lamatiaga o le prediabetes e maualuga i le siakiina o le inisalini i totonu o le toto i le maualuga o le sili atu i le 13 μMU / ml.
Gelaglobin GlycosylatedFaʻatasi ai ma vailaʻau, o le faʻaalia o le 5.7-6.4%.

Faʻamaumauga o fale suʻesuʻe.

E tatau foi ona e gauai atu i le mea moni e faapea, o tagata gasegase e sili atu i le 45 tausaga o loo i ai ni mea na tutupu i le gasegase o le maʻisuka e tatau ona faia ia suʻega ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga.

O tagata e mamafa le mamafa o le tino i luga ifo o le 45 tausaga e tatau ona iloiloina 1 le taimi i le 3 tausaga. Tagata ei ai tulaga faʻalavelave mo le atiinaʻeina o le maʻisuka i lalo ifo o le 45 tausaga le matutua - i tausaga taʻitasi.

O le lamatiaga o le maʻisuka i fafine e laʻititi maualuga.

Faʻalogo! O le faʻaalia o se faʻataʻitaʻiga i le tulaga o le fia inu le fia inu, o se mafuaʻaga lea mo se asiasiga faʻafuaseʻi i se tagata tomai faapitoa ma faia se auʻiliʻiliga i totonu o se fale suesue i se auala e le faʻaogaina.

O le lisi o mea e mafua ai le aʻafiaga o se soliga e aofia ai:

  • maualuga le maualuga o le toto maualuga, lea o faailoga e sili atu i luga o le 140/90, o lona uiga, maualuga o le tulaga lona 2,
  • maualuga maualuga o le cholesterol i le tino,
  • aiga vavalalata o le laina muamua o le aiga, mafatia mai le maʻisuka,
  • o le i ai o le maʻisuka ituaiga i totonu o se fafine i le taimi o soo se maitaga,
  • maualuga le mamafa o le fanau
  • leai se gaoioiga faaletino,
  • hypoglycemia ma le fiaʻai,
  • ave ni togafitiga faapitoa mo se taimi umi,
  • taumafaina o kofe ma le malosi o le la i volumes o sili atu i le 600 ml i le aso,
  • faʻaalia o paʻu paʻu.

O le maualuga ole maualuga ole maualuga o le maʻisuka e mafua ai le lamatia.

Faiga Masani

Pe a filifilia ni faailoga e iloagofie ai le setete o vailaau muamua, poʻo le fesoʻotaʻi atu i se vaega faʻafitauli, e tatau i le tagata maʻi ona faʻatalanoa se fomaʻi. O le fomai o le a tuʻuina atu i le tagata maʻi se tusi e tuʻuina atu mo suʻega e faʻamaonia ai pe faʻafitia ai masalosaloga.

Faʻalogo! O le tagata maʻi e tatau ona muamua suʻeina mo le faʻapalepale kullukose. O le auala e manaʻomia ai le anapogi o le toto.

Le manaʻoga ia tausisia tulafono o le toto foaʻi.

E taua le taulaʻi atu i le mea moni e tatau i le tagata maʻi ona siakiina e le sili atu nai lo le 10 itula ina ua uma le taumafataga mulimuli. A maeʻa ona maua e le tagata gasegase se vaifofo, o le isi 2 fuataga e ave - 1 le itula pe a maeʻa le pulega ma le 2 itula mulimuli ane.

Faʻatasi ai ma se maualuga maualuga o le tulaga e ono tupu, o mea nei e mafai ona faʻasese ai taunuuga o suʻega:

  1. O le faʻatonuga fautuaina e tuʻuina atu e le tagata maʻi soʻo se gaioiga faaletino i le aso ao leʻi faia le suʻega.
  2. E tutusa lava le tāua le faʻapulaʻaina o le aʻafiaga o mea tau mafaufau.
  3. I le taimi o le suʻega, e tatau ona maloloina le tagata maʻi: o le toto maualuga ma le vevela o le tino e tatau ona i totonu o tapulaa masani.
  4. Aua nei ulaula i le aso o le suʻega.

O le vitio i lenei tusiga o le a faʻalauiloa ai le au faitau i foliga o le siama. O le tau o se suʻega atoa e mafai ona suia laʻititi e faalagolago i le falemaʻi maʻi filifilia filifilia a le maʻi.

Mafuaʻaga faʻaosooso

E masani ona talia e faapea, o le mamafa o tagata e taʻitaʻia se olaga le fiafia e lamatia ai le maʻisuka. Ae ui i lea, o sea faamasinoga e le saʻo, o le mafuaaga autu o le tali a le tino i le inisalini.

I lenei tulaga, e le mafai ona ausia le paleni lelei o le kulukose i totonu o le tino. O gaʻo kulūkose e faʻaaoga i meaai e liua i le suka, ma o le kulukose e ulu atu i sela e avea o se punaoa malosi. Afai e le tali mai sela o le tino i le malosi o le inisalini, e le mafai ona latou maua le kulukose.

O le vaega aʻafia e aofia ai:

  • gasegase e fesuisuiai le suka o le toto,
  • tagata le fiafia
  • gasegase e sili atu i le 45-50 tausaga,
  • fafine ei ai le ovary polycystic,
  • gasegase e tele naua le mamafa o le cholesterol i le toto.

E mafai ona togafitia togafitiga?

E faʻapefea ona taʻavale se faafitauli.

Ole togafitiga o prediabetes e aofia ai le pulea o le tagata maʻi ma lona mafai ona faia le filifiliga saʻo.

I le laasaga muamua o le atinaʻeina o le maʻi, e tatau ona e toe iloiloina atoa le pao o lou olaga masani:

  • lafoaia atoatoa le tagofia o le nicotine,
  • aloese mai le taumafaina o le ava malosi,
  • toe faamanatu le masani masani o aso taʻitasi
  • falemaʻi i gaioiga faaletino.

Faʻalogo! O le tagata maʻi e tatau ona ia faia se filifiliga e faʻataunuʻuina ai lona taunuuga - o se olaga masani i le usitaia o tulafono o le soifua maloloina soifuaga ma le umi o le ola, poʻo le mulimuli i tulafono o le ola i le maʻisuka.

Pulea le mamafa ma le puipuia o le maʻisuka.

E taua le taulaʻi atu i le mea moni e faapea o le paʻu o le mamafa o le 6-7% o le mamafa o le tino i le gaʻo e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka e 50%.

Faʻafefea ona puipuia le atinaʻe o le maʻisuka

Afai i le taimi o le suʻega, o le maʻi na faʻaalia se soliga o le faapalepale i le kulukose, e tatau ona e sailia le fesoasoani a se finocrinologist. O le tagata tomai faapitoa o le a fesoasoani i le sailia o auala sili ona lelei o le suʻega, faʻamautuina le ono mafai ona maua le faʻamaʻi o le maʻisuka i se taimi lata mai.

O vailaʻau e faʻaaogaina na o oe lava.

Faʻalogo! E mafai ona fautuaina se suʻesuʻega atoa o le faʻasalaga mo tamaitai.

E faavae i luga o faʻamaumauga, o le a faʻamautuina se togafitiga o togafitiga, lea e aofia ai le tele o metotia:

  • gaoioiga faaletino
  • oti
  • fualaau mo vailaau.

Taaloga ma mea taumafa o le faavae o togafitiga, ae e mafai ona faia e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaʻau pe afai e le taua ni faʻamau.

Toto Patient

O le teena atoa o le vaisu o le nicotine e manaʻomia.

Taumafa mo vailaau vaʻaia e faʻatusa ai le usitaia o tulafono nei:

  1. Faʻalēaogaina meaai, lea e aofia ai vailaʻau faʻasaina. O nei oloa e aofia ai oloa faʻatau falaoamata, tele sima ma meaʻai.
  2. E taua le faatapulaaina o le taumafaina o cereals, pateta, kāloti.
  3. O meaʻai o meaola e tatau ona faʻaesea mai le taumafataga.
  4. O pi, lentils ma isi laumei e tatau ona aofia i totonu o le meaai.
  5. O le faʻatagaina atoa o le ava i le vaitaimi o le toe faʻaleleia ma le tausisia o faʻamaʻi faʻamalosi i le olaga mulimuli o loʻo faʻaalia.
  6. O le maualuga o calorie e faʻauluina i le aso e le tatau ona silia ma le 1500.
  7. Faʻaalia se vaega faʻavae. O le aofaʻiga o le volume e tatau ona vaeluaina i 5-6 auala.

I le lisi o maʻi e tatau ona aofia ai:

  • Fugalaau matala ma fua
  • meaʻai ma le gataifale e maualalo le gaʻo,
  • vela
  • o mea manogi e sili ona teuteu i le keleni, o le kinamoni, nutmeg,
  • lafumanu ma moa (sei vagana ai leti),
  • oloa maualuga gaʻo susu,
  • fuamoa paʻepaʻe.

E tatau i tagata maʻi ona gauai atu i le mea moni e faapea o se taumafataga o le a le gata ina fesoasoani e faamautu ai suka, ae ia mautinoa foi le faamamaina o toto toto mai cholesterol matautia.

O le faavae o le taumafa e tatau ona avea ma meaai o laau.

E tatau foi ona totogi le tausiga i le mea moni e faapea o se taumafataga ma predabetes e tatau ona atiina ae e se fomaʻi - na o fautuaga taua o loʻo lisiina. E le tatau ona tatou le iloa le mea moni e faapea, o tagata e mafatia i le maualuga o le toto, maʻi o le manava, ate ma fatu fatugao e tatau ona gauai faapitoa i meaʻai. Liliu atu i se tagata paleni meaʻai e fesoasoani e puipuia le aʻafiaga o faʻafitauli.

O aoga o savavali agai i Nordic.

O le tino galue malosi o le a fesoasoani e faaitiitia le mamafa o le mamafa ma fetuunai le taua o le tino.

Faʻalogo! E tatau ona maitauina i le taimi o le faʻamalosi tino, o loʻo i ai le faʻaitiitia vave o le kulūkose - ua faʻaumatia. Ae peitai, o le taaloga e tatau ona avea ma masani.

E taua le gauai atu i taaloga nei:

  • toso
  • uila
  • siva
  • tenisi
  • aau
  • Nordic walking
  • savali.

Fautuaga! Soo se gaioiga faaletino e aoga, o lona uiga, o se afiafi e faʻaalu i luma o le TV e faʻasaina. E sili le lelei le faʻaalu o le taimi ma le manuia, alu i se supamaketi e mamao ese mai le fale ma faʻatau oloa maloloina.

Auropics Auro e faʻaleleia ai le mamafa o le mamafa.

E manaia le maitauina o le tele o tagata gasegase o loo i ai le aufaipese latou te faitio i le siʻomaga - o lenei faafitauli e maeʻa atoa pe a uma le faamalositino. O le taunuuga e le o toe mamao.

O le tausisia o tulafono ole lapataiga o le galuega autu a le tagata maʻi. E tatau ona faateleina le mamafa. E le tatau i le tino ona maua le vaivai tele. Afai e mafai, e tatau ona talanoaina le fuafuaga o le lesona ma le fomaʻi, ma o se endocrinologist o loʻo nofouta i uiga patino o le faʻamaʻi o le a mafai ona faʻatalanoa i lenei mataupu.

I le tele o tulaga, o le suiga o lou olaga e lava lea e toe faʻafoʻi atoatoa ai mai le mai. E masani lava, o tagata tomai faapitoa e taumafai e aua le faʻaaogaina fualaau oona, ona o le i ai o le tele o mea e teteʻe ai.

Fesili i le fomaʻi

Tatyana, 39 tausaga, Tver

Lelei lelei Ou te fia fai se fesili faapea, o le anapogi o le toto sugar 6.8 mmol / L prediabetes? E faʻafefea le matautia o loʻu tulaga? Ua mamafa loʻu mamafa (faatasi ma le maualuga o le 174, mamafa -83 kg), ae sa ou atoatoa i taimi uma. Ou te le lagonaina se tasi o faailoga na faamatalaina, ou te lagona lelei.

Le aoauli lelei, Tatyana. Afai e te le o iai ni faʻaʻailoga, ou te fautuaina oe toe faia le suʻega, atonu na faia se mea sese? O le mea moni, e seasea ona tupu lenei mea i totonu o fale suesue. Ou te fautuaina oe e te talosaga faalilolilo ina ia mafai ai ona e talitonu i le iuga. E le mafai ona ou matauina le i ai o le mamafa mamafa i totonu ia te oe. Faʻafesoʻotaʻi se tagata tausi meaʻai ma mafaufau i le mataupu o gaioiga faaletino. Muamua lava, e tatau mo le soifua maloloina.

Lyudmila, 24 tausaga, Saratov

Talofa. O loʻu tinamatua o le maʻisuka, o loʻu tina o le maʻisuka, ma o lenei ua i ai loʻu maʻisuka. Anava toto toto - 6.5. E i ai ni avanoa e faʻalelei ai?

Talofa, Lyudmila. Faʻasalaga le mea na tupu mai - o ia lea na te taofia oe mai le lelei atili. O le a le vaitaimi o loʻo i ai lenei faʻamau? Mulimuli i tulafono o se olaga ola maloloina, filifilia se fuafuaga o gaoioiga faaletino, galue malosi i soʻo se mataupu o le a taʻitaʻiina ai iʻuga lelei.

Natalia, 33 tausaga, Krasnodar.

Talofa. E mafai ona faʻaumatia faʻamaʻi e aunoa ma se meaai?

Lelei leleiO le faʻaaogaina o fualaau oona e maua ai ni taunuuga lelei, ae o le lelei o fualaau e aunoa ma se meaai o le a matua faʻaititia. E le gata i lea, i mataupu e mafai ona tufatufaina ai vailaʻau, e tatau ona tuʻuina atu i lenei auala maʻoti. O vailaau e maua ai le tele o mea e teteʻe ai;

Tuua Lau Faamatalaga