Metotia o siakiina o vaʻa mo le i ai o le atherosclerosis

O le atherosclerosis e mafai ona taʻua o se faʻafitauli o le lalolagi o loʻo faasolo ina laiti i tausaga uma. O fuainumera o le tino e le mautonu foi, e aofia ai ma togafitiga o le cardiovascular system i se nofoaga lauiloa. O le mea lea, e taua le faʻamaʻi ma amata togafitiga o le atherosclerosis i le amataga o lona atinaʻe. E mafai faapefea e fomaʻi ona iloa uluaʻi suiga (ma o lea e mafai ona fetuunai) poʻo le alualu i luma alualu i luma i le puipui vascular?

Faailoga mai fafo ma faʻailoga masani o le atherosclerosis

O suiga o le atherosclerotic e tupu i vaʻa tetele: o le aorta, fatu, faiʻai, gaʻo o le inumaga, pito i luga ma pito i lalo. Ae o le maualuga o le faaleagaina o le puipui vascular i vaega eseese o le moega pito i tua e le tutusa, o le mafuaaga lea e fesootaʻi ai le isi ituaiga falemaʻi.

Po o le a lava le faʻaalia o le arteriosclerosis lava ia, mafuaaga e tasi lona tasi - le lafoaʻi i le va o lipoproteins i le toto. O le mea lea, ao lei amataina le siakiina o vaʻa toto mo le i ai o suiga o le atherosclerotic, faʻaaoga suesuega faʻapitoa ma suʻesuʻega plasma mo le mea o loʻo i totonu o faailoga autu o le lipid metabolism. Ae o suʻesuʻega suʻesuʻe mo le atherosclerosis e amata ile suʻesuʻega ma suʻesuʻega.

Faʻasologa o le atherosclerotic faailoga:

  • pisapisao ma / poʻo le tuʻi i taliga,
  • tigā, tiga i tua o le ulu, muaulu, poʻo le ulu atoa,
  • afaina, faamafanafana ma le vaivai o le tino, paresthesia i le ituaiga o galulolo po o lagona mu ma vevela
  • vaivai, e aofia ai lima ma vae,
  • vaivai, faapogisaina o mata,
  • lagona le mautonu ma le tiga, lagona o se fatu ua taia i le afa agavale o le fatafata, puupuu le manava e aliali i le taimi o le malosi faaletino, ona malolo ai lea,
  • tiga faʻapitoa faʻasalaga i totonu o le manava, afaina, faʻaleagaina pe a uma mea sese i le taumafataga.

O ia faitioga a le maʻi ua tuʻuina mai mafuaaga e masalomia ai le atherosclerosis. O le mea lea, o fomaʻi e amata i le isi laasaga o suʻesuʻega - o se suʻesuʻega i fafo: o le sili atu o le "leaga" cholesterol e teu i totonu o le paʻu i foliga o xanthomas ma xanthelasma. O ni laumei lanu samasama i tafatafa o le pito o le laumata maualalo ma lanu samasama samasama i luga o tauau ma mulivae.

O se suʻega faʻale-tino e faʻaalia ai le le tutusa o laʻau e mamao ese mai i laʻau autu, faʻamafanafanaina o masini vaivai o taliga, tamatamailima ma tamatamaivae. Ma ina ia mafai ai ona faʻamaonia pe faʻafitia le suʻesuʻega o le atherosclerosis, e manaʻomia e fomaʻi faʻamatalaga mai metotia suʻesuʻega faaopoopo.

Metotia o siakiina o vaʻa mo le atherosclerosis

Aʻo leʻi fuafuaina le atherosclerosis vascular o soʻo se faʻasinomaga, o suʻesuʻega masani ua taliaina: o faʻamatalaga lautele, coagulogram, samasama toto samples. Ae mo le faʻamalamalamaga mulimuli o le suʻesuʻega, o faʻamatalaga faapitoa a le fale suʻesuʻe ma suʻesuʻega taua mo le atherosclerosis e talafeagai.

Lipidogram

O se auʻiliʻiliga o le plasma toto mo le mea o loʻo i totonu o vailaʻau cholesterol, o la latou sootaga i le tasi ma le isi, faʻapea foi ma le faʻamautuina o le mea e taʻua o le atherogenic coefficient. E fuafua i le fua o le aofaʻi o le cholesterol i le "leaga" - o se tasi e mafai ona ulu i le puipui lapisi ma tuʻuina i totonu (lowopes lipoprotein). O le suʻesuʻega e sili ona atagia mai ai le tulaga o le metabolism, o le gaʻo tele.

Ina ia aua le maua ni faaiʻuga sese, e manaʻomia le sauniuniga talafeagai mo le suʻesuʻega:

  • le taumafataga mulimuli - e le itiiti ifo i le 8 itula ao lei faia le foai toto,
  • e manaʻomia e le tagata suʻesuʻe ona puipuia o ia mai le popole ma le faʻavalavaina o le tino mo 3-4 aso, ae le o le suia o le taumafataga,
  • e fautuaina tagata ulaula e faʻafeiloaʻi ia le itiiti ifo ma le 30 minute e aunoa ma se sikaleti aʻo le i tagofia.

Ma o sina taimi nei e uiga i taunuuga o le lipine lipid lipid: o le lamatiaga o le atiaʻe o le atherosclerotic maʻi e faʻapupulaina i le maualuga o le maualuga o le cholesterol, lipoproteins maualalo ma maualalo, triglycerides. O le tulaga e faigata ona o le faʻaitiitia o le maualuga o le "pai" o le cholesterol tuufaatasia lea e mafai ona aveese mai le tino - lipoproteins maualuga.

E ui lava i le le atoatoa o nei mea, o se iloiloga o le auiliiliga mo le atherosclerosis e fetaui ma le amanaia o vaega taitasi o le tagata maʻi: o ona tausaga, itupa, le i ai po o le toesea o le toto maualuga, ulaula tapaa.

Suʻega faʻaosooso

E aofia ai suʻega faigofie avega. O le tagata gasegase e malolo e faʻaaogaina le pusa, toto maualuga, ave se cardiogram. Ona faia lea o se gaoioiga faʻavalea faigofie (alu aʻe mai luga o le laasaga laasaga, tietie i se uila vilivae, savali i luga o se taʻavale) poʻo nisi faʻamalositisi o loʻo faʻatinoina. A maeʻa sina taimi, toe fai fua fua.

Faʻamaufaʻailoga-faʻapitoa

E na o le tonometa e fuaina. O le tagata maʻi e fuaina le toto i le malolo o loʻo taoto i lona tua: muamua i luga o le tauau, ona i luga o le tapuvae i le itu e tasi.

O le faasinomaga ua fuafuaina e ala i le vavaeina o le faasinoupu o le maualuga o le toto o le vae e ala i le faailoga o le toto toto o le lima. Ona tutusa lea o le mea e tasi i le isi itu.

Faatulagaina o toto toto

O le metotia e le manaʻomia ai se sauniuniga faapitoa, o le a saunia le iuga o le suʻega ultrasound i le taimi lava e uma ai le faʻatinoga. O le fatu o le ultrasound o le ata lea o galu o le ultrasonic e mafua mai i le masini mai mea eseese eseese. O le mea la lea, o le faaleagaina o pusa, pe, i se isi itu, o le teu i totonu o le puipui lapoa o le a vaaia i luga o le mata.

O a ituaiga toto toto e masani ona faia e le ultrasound? O laʻau tetele e le o ufiufi e totoga i totonu e talafeagai mo suʻesuʻega - vertebral (i le ua), carotid, faiʻai, pito i lalo ma pito i luga. O le tele o taimi, e manaʻomia ai foʻi le fatu, o le atherosclerosis valve, e taʻitaʻia ai mea leaga.

O le ultrasound faʻataʻitaʻiga (faʻamatalaga faʻataʻitaʻi)

O se metotia ultrasound e faʻaaogaina ai le aafiaga o le Doppler, e faʻavae i luga o le eseesega i luga o laina o galu na faʻaaogaina e se masini faʻapitoa ma atagia e ala i le liliuina o le toto. O le iʻuga, e mafai ona iloa e le gata i le atherosclerotic leions o arteries, ae o toto foi i totonu o nofoaga vaapiapi, ma lalo ifo ia i latou o le faʻaitiitia o le tafe toto.

Angiofia

E tele faʻamatalaga e mafai ona maua e ala i le faʻapipiʻi atu i totonu o le ogalaau lapisi o se fualaau e le lelei le felauaiga o le x-ray - radiopaque. Pe a faatumuina le toto atoa, o nai ata e ave. I luga o le x-ray o manino manino suiga i le lumenia o vaa uma, o lo latou gaogao, o le i ai o feeseeseaiga i le atherosclerosis.

Aʻo le i faʻatusatusa, e tatau ona maua aʻoaʻoga.

  1. Ua auina atu le suʻega i le falemaʻi e faʻagata uma faʻamaʻi. Latou te suʻeina le toto ma faanatinati mo auiliiliga, faia se suʻega o allergology mo se mea e maua ai le leitio.
  2. 8 itula aʻo leʻi faia le faʻataʻitaʻiga, ua faʻasaina le tagata maʻi.
  3. I le taimi lava lea aʻo leʻi faʻataunuʻuina, ua faʻaofiina se pusi i totonu o se gaʻo talafeagai, talu ai ona faʻamaʻi muamua ma ua faia se mea faʻapipiʻi vaivai i le vaʻaia o le vaa.
  4. O le eseesega o le sasaa lemu, e salalau ai le toto i vaa uma, ma a maeʻa ona ave e le tagata maʻi ni x-ray i nofoaga saʻo. Ole suʻega e suʻe ile 40 minute.

Afai e tatau ai, o le eseesega o arteries e faaopoopoina e le faʻatalanoaga fuafuaina (CT), lea e mafai ai ona e faia se faasologa o ata e sili atu ma sili atu ona sao nai lo se masini X-ray.

O le eseesega o fualaau faasaina e le mafai ona fofo i totonu o totoga o le tino ma fusi, ae o loo alu ese e aunoa ma se siakiina e gaʻo i totonu o le aso pe a maeʻa tala.

Faʻataunuʻu

O se faʻavasegaga faʻatusatusa o faʻatusatusaga o autu autu o le fatu. O le faʻatusatusaga e faʻafeiloaʻiina i totonu o le lumanaʻi o le matelaina e se faila o le angiographic e ala i le femoral or radial artery. O faʻatalanoaga e masani lava ona faia i lalo o le taofiofia o le toto, le manava o le tino, ECG. A o faagasolo, e ala mai le maʻi ma mulimuli i faatonuga a le fomaʻi (liliu lona ulu, manava manava, taofi le manava).

E le manaʻomia ni sauniuniga faʻapitoa, seivagana e sau mo se suʻega i se manava gaogao ma se inumaga ua faʻamamaina. A maeʻa, o le suʻesuʻeina o le aso e tasi e matauina i se falemaʻi.

MRI vascular vascular examination

O se auala sili atu ona saʻo mo le suʻeina o le atherosclerosis o le faʻataʻitaʻiga o le resonance magnetic. O lona uiga faavae lenei: i totonu o le kapeta lea e tuu ai le tagata maʻi, ua fausia ai se mageta, ma faatasi ai ma le faʻaopopoina atili i le tino o galu eletonika, o suauu tino e amata ona toe ola. O lenei tali e maua ai le masini. O le aoga o le suʻesuʻega o le mafai lea ona iloilo faʻamaumauga i le taimi moni. Pau lava le tulaga mo le sauniuni mo le faʻataʻitaʻiga o se faʻasalaga muamua mai le 'ai mo le 3 itula

O se faiga masani mo le mauaina o le atherosclerosis ma le faʻamautuina o le maualuga o lona malosi ua avea talu ai nei ma vailaau vailaʻau vailaʻau, e taʻua o le intravascular optical coherence tomography. O loʻo faʻatinoina e faʻaaoga ai le MRI machine. O lona natura e faʻaititia i le faʻalailalaina o puipui o le faga e se uila na faʻafeiloaia i totonu. Na te faamaumauina foi le taimi o le toe foi mai o le ata lafoia ma lafo atu i le masini pueleo.

Atherosclerosis genetic risk factors analyse

Genetics i totonu o le manava o le manava o le manava e fuafua ai le i ai o polymorphisms i le faailoga o le lipid metabolism disorders (apolipoprotein E). O le suʻesuʻega e faʻatagaina ai le iloa o le atherosclerosis ua maeʻa ona faʻamautuina ma faʻavae le tikeri o le lamatiaga o le faʻamaʻi ao talavou. E tusa ai ma faʻamatalaga na maua, o isi togafiti e filifilia e faʻatatau i le mataupu: mai le faʻataʻitaʻiina o meaʻai i togafitiga faʻamalositino.

O suʻesuʻega faʻapitoa mo le atherosclerosis e faʻatino pe a maeʻa le 10-itula.

Taunuuga o suʻesuʻega e faʻatatau i le faʻasalalau ma le tulaga o le atinaʻeina

E maua le atherosclerosis i se tuufaatasiga o nei metotia, ma e naʻo se fomaʻi e iloa le auala e iloa ai se liona o se vaega patino o laina laina.

Le faʻaalia o togafitiga, i le amanaʻiaina o le faʻasalalauga, o nisi o suʻega faʻatagaina e faʻaaogaina.

  1. O suiga o le atherosclerotic i le aorta e manino lava ona iloa i luga o le CT ma le MRI, faʻatasi ai ma le faʻatusatusaina o le angiography.
  2. O faamaʻi pipisi o le fatu e faʻamaonia i le toetoe lava o metotia uma e fesoasoani e faʻaeseese ai mai le fibrosis perivascular e mafua mai i le leai o atherosclerotic mafuaaga.
  3. Faʻaleagaina o vaʻaia o vaʻai o le faiʻai e faʻamaonia i le rheoencephalography, CT, MRI, ultrasound, dopplerography.
  4. O le atherosclerotic o le pito i lalo e maua i le taimi o le suʻega-brachial test, angiography, dopplerometry, CT, MRI, ultrasound.

Mo le suʻesuʻega o le atherosclerosis ma le tikeri o lona taui faʻaaoga faʻatasi: soʻo se tasi auala e suʻesuʻeina ai e le o se ata manino o suiga vascular. O nisi o suʻesuʻega e faia i luga o se falemaʻi, o nisi e faia i--maʻi. O le tele o metotia e fesoʻotaʻi ma tautua totogi, ma na o sina vaega itiiti - e saoloto. Ae o nisi taimi e sili atu ona lelei le faʻaaluina o tupe nai lo le faʻamutaina o le faʻaleleia o le cardiological i le fatu fatuga, i le ofisa o le neurology ma le stroke, pe tuʻuina foi e aunoa ma se vae poʻo se vaega o le manava.

E leai se suʻesuʻega faʻamalosi ma togafitiga i totonu o lo tatou atunuu, o lona uiga ua saoloto se tagata e pulea lona lava soifua maloloina!

Faʻamatalaga o tulaga lamatia ma ono ono faʻaleagaina

O faailoga muamua e aliali mai pe a maeʻa le lili o le 80% o loʻo faatumuina i le cholesterol deposits.

O faʻalavelave faʻalauiloa e faʻaalia ai faʻamaʻi, o faailoga ia e mafai ona lagona e le tagata maʻi. E mafai ona faʻalagolago faʻamaʻi togafitiga faafomaʻi pe oi ai papala cholesterol i totonu o vaʻa a se tagata. I le faʻafeiloaʻiga, e faʻatautaia e le fomaʻi se suʻesuʻega o le tagata maʻi, suʻesuʻeina le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi:

  • 'ai o manu ua faamamaina ma gaʻo tumu (margarine),
  • faʻaleagaina o ava malosi ma oloa tapaa,
  • faʻapalepale faʻapalepale
  • mala o le endocrine
  • sili atu le mamafa o le tino
  • faʻasologa o togafitiga
  • maualalo le tino faaletino
  • le aʻafiaga o le faʻaleagaina o le siosiomaga, mea e gaosia.

Aofaʻi faʻatafunaina - o se ata e seasea. E tusa ai ma fuainumera, o gaʻo o le mafaufau, fatu, gaʻo poʻo vae e masani ona mafatia. E tusa ai ma uiga o le tagata maʻi ma mafuaʻaga o le suʻega, e mafai e le fomaʻi ona fuafua le vaega o le faʻaleagaina ma le maualuga o le saʻo.

O le faʻasinoina o faʻamau i totonu o le fatu e mafua ai le le atoatoa o le matelaina. O se tagata e faitio i tiga i tua o le sternum, faʻaloaloa atu i le ua, itu o le scapula, lima tauagavale. O le iʻuga, o le cardiosclerosis, o le fatu fatu faʻamaʻi, angina pectoris, faʻasologa o le myocardial.

Papatusi i totonu o vaʻa pito i lalo mafua ai le vaivaiga i vae, gasegase o le tino, tosoina o tiga, vae malulu. O taʻavale i maso o le tamai povi, e masani lava i le po, e popole. O le taunuʻuga o le faʻamaʻi o le solia lea o le gaʻo (ulia), gangrene.

O le gaioiga o lo o maua i totonu o le galala e mafua ai le maualuga o le toto, o foliga mai o le popo i le urine. Ona o le le lelei o taumafa o le fatu fatu, latou te oti. O le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le maualuga o le maualuga o le maualuga ma le le atoatoa.

Atherosclerosis o vaʻa o le faiʻai e mafua ai le atuatuvale o le mafaufau, mafaufauga le mafaufau. O le tagata maʻi e faitio i le le lava o le moe, faʻanoanoa, pisa i le ulu, vevela, ulu o le ulu. O le taunuʻuga o le faʻamaʻi e mafai ona avea o se paʻu.

Auala mo faʻamaoniga saʻo o le atherosclerosis

Faʻalagolago i faʻamaoniga, o le suʻesuʻega na faia e le fomaʻi, le neuropathologist, faʻapitoa i taotoga vascular (angiologist), cardiologist. O se faʻatulagaga o suʻesuʻega e maua ai mafuaaga e faʻamasino ai pe i ai ni paʻu cholesterol i gaʻo o le tagata maʻi. O se faagasologa o le atherosclerotic faaumiumi e alu ese i le toto ma le urine, suia o latou tuufaatasiga, ua tofia le tagata maʻi i le tele o suʻega.

  • suesuega lautele ma suesuega o meaola o le toto,
  • faailoaina o enzymes o le ate,
  • suʻesuʻeina o le toto
  • coagulogram
  • iloiloga lautele o le faanatinati.

O le suʻeina o le toto mo le homocysteine ​​e maua i le sulfur e mafai ai ona iloilo le lamatiaga o le oti vave. O le faailo o le aofaʻi o le cholesterol, o le maualuga o le cholesterol o le maualalo, o le mea e maua i triglycerides, apoliproteins, o mea aoga gaʻo e maua mai i le faʻamaonia. E faʻavae i suʻesuʻega a le laboratory, o le atherogenicity coefficient ua fuafuaina, lea e mafai ai ona tatou faʻamutaina o le faʻamaʻi o le lalolagi atoa.

Ua iloa e fomaʻi auala e iloa ai e ala i faailo mai fafo e uiga i le atherosclerosis. O faʻamaumauga e leai ni faʻamatalaga o le tupu aʻe o lauulu i taliga, paʻu paʻu, cholesterol nodules i luga o laumata. I tagata gasegase e iai le atherosclerosis, o le gau o lauulu ma le faʻaleagaina o papatusi fao e lauiloa. I luga o suʻesuʻega, e tosina atu e le fomaʻi le mafaufau i le vave o le mamafa o le mamafa, fulafula, mumu o le paʻu, faʻateleina le salu. Mai le psyche ei ai le popolega, se suiga tele i le lagona.

Meafaigaluega Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O vailaau faʻaonapo nei e mafai ai ona maua le faʻamaonia saʻo e ala i le fuafuaina o le faʻasalalau o le leona o le tino vascular system, le tikeri o le vavalalata o le lumen ma le tulaga lautele o le faʻaleagaina. O faʻamatalaga saʻo e laveaʻiina ai le ola o se tagata, faʻatagaina ai o ia e atiina ae se au togafitiga talafeagai. O faʻamatalaga faʻamatalaga o le vascular system e avea ma se faʻataʻitaʻiga faʻaalia e iloagofie ai togafitiga faʻapitoa. O vailaau faʻainisinia e iai isi metotia faʻapitoa faʻamalosi.

  1. Faʻafeiloaʻiga Faʻaalia. Iloiloina o le vaʻaia o vaʻaia, ma le faʻalagolago i suiga o le toto.
  2. MRI (faʻataʻitaʻiina o le tino magnet). Tuʻuina atu se manatu e uiga i maʻi faʻapitoa o le moega lapopoʻa o le faiʻai. O le metotia e iloa ai pupuni toto, faʻamaufaʻailoga faʻamau. E mafai ona faʻatino le faʻatinoga e faʻaaoga ai vailaʻau faʻatusatusa.
  3. Rheoencephography (faʻamalamalamaga o le cerebral). Auala faigata ma saʻo mo le suʻeina o ipu faiʻai. E maua ai se manatu e uiga i le saoasaoa o le toto, o le maualuga o le elasticity ma le vascular tone. Faʻamatalaga e uiga i le galuega o le faʻaaogaina o le toto totoʻa.
  4. Faʻamatalaga faʻailoga. Faʻamaumauga lautele o suʻesuʻega o le vascular system. Siaki vaʻa o le faiʻai ma le tui o le tino mo totoga o le toto, faʻaogaina fibrotic. Faʻatagaina oe e suʻesuʻe suʻega o soʻo se natura (fatugaʻo, vae pito i lalo, gaʻo tui).
  5. Electrocardiogram O le metotia e iloilo ai le sao atoatoa o le muso o le fatu ma le toto i le okeni.
  6. Echocardiography. O se electrocardiogram maua i lalo o tulaga faʻale-tino e iloilo ai le gaioiga o le fatu.
  7. Faʻasalalau faʻatusatusa Faʻaaogaina i le suʻesuʻeina o vaʻa o le manava o le manava, togavao, limo, fatu. E maua ai se ata e tolu-ata o se okeni ma le eseesega o togafitiga faʻavae. E mafai ai ona iloa le suiga o le tino, faʻaleagaina o le tino.
  8. Faʻaopoopoga Faiga e suʻesuʻeina ai faʻalavelave faʻapitoa e manaʻomia ai le faʻaleleia o le faʻaolaina. O le auala e aofia ai le faʻaofiina o se vailaʻau faʻatusatusa e ala i le fausua o le femoral ma le mafai ona faʻasaʻo togafitiga e ala i le tuʻuina o se tui e taofia ai le vavalalata o le vaa.
  9. Faʻaauau. O le metotia ua fuafuaina e suesue ai le toto i totonu o vaʻa o lima ma vae.
  10. Filosaga. X-ray o vaʻaʻau, faʻataʻitaʻiina ma le faʻaofiina o se sui faʻatusatusa.

Atherosclerosis e faigata ona iloa i le amataga. O se tagata ua oʻo i le fasefulu tausaga ua fautuaina e faia se suʻega e tusa lava poo le a le soifua maloloina, ina ia mafai ai ona iloa le faʻamaʻi i le taimi ma fetuunai le ituaiga olaga. E filifilia e le tagata maʻi le auala suʻesuʻe, e faʻavae i luga o faʻamaoniga, fautuaga a fomaʻi, ma avanoa a se fomaʻi.

O le a le atherosclerosis?

O se faʻamaʻi faʻavaivai lea e teu ai le cholesterol i puipui i totonu o arteries - o se tuufaatasiga o le vaega lea o siama siaki ma faia ai le tele o galuega taua i le tino. E faasolosolo malie ona fusia le va o le cholesterol, avea ma le mafiafia, o le konisini e faʻapupulaina i totonu ma faʻapipiʻi ai le tino. O le mea lea, o loʻo faʻapipiʻiina ai pusa cholesterol e vaapiapi ai le lumena o le fafata ma faʻafefe i le masani ai o le toto, ma o le a avea lava le vaʻaia ma mea e faigofie ona faʻaogaina ma e mafai ai.

Taua! Seia oʻo i le mea e mafua ai le papa i poloka uma o le vaa, atonu e te le iloa e iai se mea e faaletonu ia oe: e leai ni uiga faʻaalia i le amataga o le maʻi.

Aisea e tupu ai le arteriosclerosis?

O mafuaʻaga tonu e le o iloa. Ua leva ona talitonuina o mea taumafa e maua i gaʻo mumū e faateleina ai le cholesterol toto ma mafua ai le atherosclerosis. Ae i suʻesuʻega fou, o le sootaga i le va o le cholesterol e ulufale atu i le tino ma meaʻai ma le faʻamaʻi lava ia e fesiligia.

I le taimi nei, e tele naua lomiga e uiga i le mafuaʻaga ua amata ai ona teuina le cholesterol i luga o puipui o maʻa. Faatasi ai ma mafuaaga talafeagai lipid metabolism (pe a le faʻapipiʻiina le cholesterol ae faʻaputu) ma lapisi lapisi (ua manatu o le fesoasoani a le cholesterol, o le tino "toe faaleleia" nofoaga ua faaleagaina, o se taunuuga o le mea e fai ai pepa). Ae ui i lea, oi latou uma e manaʻomia ni suʻesuʻega faaopoopo ma suʻesuʻega fou.

O se tasi o aʻoaʻoga faʻaonapo nei faʻaonapo nei flammatory. E talitonuina o le faʻamaʻi poʻo le autoantini (o aʻafiaga i nila e amata ona iloa e tagata ese ma o loʻo osofaʻia i latou) e mafai ona faʻaalia ai se faʻalogona ita i totonu o vaa. Ma, i le itu, e mafua ai le tele o le teuina o le cholesterol i luga o pa o arteries. I ni nai masina talu ai, na lolomiina ai e saienitisi Rusia taunuuga o la latou suesuega lautele, na faia i le galulue faatasi ma a latou uo mai Iapani, Amerika ma Siamani, lea o loo faaalia ai se fesootaiga i le va o le cholesterol metabolism disorder and inflammation.

O le ā le lamatiaga o le atherosclerosis?

O le faʻamaʻiina o le maʻi i le amataga, e matua faigata lava, aua e oʻo lava i se maualuga maualuga o le "leaga" cholesterol e le o lona uiga o le tele o mea e teuina i puipui o toto toto. Ae peitai, o se faailo mataʻutia lea, o loʻo fautua mai ai e maualuga le atherosclerosis, o lona uiga e manaʻomia lou mataʻituina lelei o lou soifua maloloina.

Atherosclerosis e tupu lemu ma e le mafaamatalaina: o uiga le lelei e aliali mai pe a uma ona tapuni le ¾ o le lumena o le uaea. O faʻamatalaga muamua o le maʻi o le ulu o le ulu, o le vevela ma le pala, lea e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le gaʻo o le ulu ma le ua. O nei faʻaʻailoga e taʻu mai ai le le lava o le toto i le faiʻai, lea e mafai ona oʻo atu ai i le paʻu.

Isi taunuʻuga talafeagai o le atherosclerosis:

  • afaina o le fatu ma le faʻaleagaina o le myocardial,
  • faʻaleagaina o le pulmonary
  • afaina o le intestinal (o foliga mai o se pu i ona puipui),
  • maualuga le maualuga o le toto ma le faaletonu masani,
  • faʻapipiʻi faʻamalosi, lea eo mai faatasi ma le tiga, gaogao ma le vaivai i maso o le tamai povi.

E faʻapefea ona e malamalama pe'ā iai sau atherosclerosis

O le tele o taimi, atherosclerosis o se faʻalavelave faʻafuasei i le taimi o se suʻesuʻega faafomaʻi. Ina ia maua se faʻamaoniga saʻo poʻo le iloa le faʻamaʻi i le amataga, o le ultrasound o vaʻa ua faʻataʻitaʻiina ma le Doppler (o se isi faʻalauiloa e faʻaalia ai le felauaiga o le toto i totonu o vaʻa ma fuafua ai le tutusa). E faʻaaogaina faʻamatalaga e suʻesuʻeina mafuaaga lilo o maliu i suʻesuʻega o le fatu cardiac: o le tikeri o le vavalalata o le lumanaʻi o le uaea ua fuafuaina e faʻaaoga ai le x-ray.

Ua iloa le atherosclerosis - o le a le isi?

Togafitiga e faalagolago i le tulaga o le faʻamaʻi ma le faʻalauiloa. I tulaga e le o tele naua, ia faʻamatalaina fualaau. Afai e vavalalata le lumenia o le vaa ma e iai se lamatiaga o le fatu fatu, thrombosis, taʻavale pe faʻaleagaina ai soʻo se isi o loʻo aʻafia ai, o fomaʻi e fautuaina togafitiga. I le taimi o le taotoga, pe a aveese faʻamalo pe faʻapipiʻiina le lumenia faʻaaogaina e faʻaaoga ai se mea faʻapitoa poʻo se mea faʻapipiʻi uamea, lea o le a taofia ai le vaa i se faʻalauteleina o le setete. E tatau ona sui lou olaga ma meaʻai.

E mafai ona ou puipuia aʻu mai le atherosclerosis?

E tusa ai ma se suʻesuʻega talu ai nei a le National Heart Health Service a le National Heart, Lung, ma le Blood Institute (NHLBI), o se moe lelei ma maloloina e puipuia mai le atherosclerosis. Sa faia e saienitisi se suesuega i lauusiusi ma maua ai se fesootaiga i le va o le hypocretin (o le hormone e nafa ma le manaia, paleni o le malosi ma le faaauau pea o le moe) ma le gaosia o sela mumusu - monocytes ma neutrophils - i le gaʻo ponaivi. O le maualuga o le hypocretin, o le faʻaitiitia o le lamatiaga o le mumū i totonu o toto, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le tuʻuina atu o le cholesterol. I le le lava o le moe (moe le le aoga mo le sili atu i le masina), ua le lelei lenei faiga.

E faʻapefea ona fuafua le atherosclerosis?

Faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi, e tatau ona faʻamaonia e faʻalavelave ai le alualu i luma o le atherosclerosis. A leai, o loʻo i ai se faʻalavelave faʻafitauli faigata e aʻafia ai le gaioiga o totoga taua.

Afai e te naunau i le auala e fuafua ai le atherosclerosis vascular, ia faʻalogo i faailoga nei:

  1. Suia le paolo o le paʻu o vae e paʻu.
  2. Faatasi ai ma sina faaitiitiga itiiti o le vevela, e tupu ai le mafiafia.
  3. Faʻaitiitia faʻafitauli.
  4. O le fulafula, le mamafa i vae ma isi vaega o le tino.
  5. Paʻu i totoga afaina.

O tagata e mafatia i le atherosclerosis e masani lava ona faitio i le vaivai, le mautonu, ono le mautonu, faifai pea le vevela. O le faʻalavelave masani o le soifua mālōlōina e le faʻasalaina. Masalo o le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi o totoga eseese.

O le solia o le gaioiga o le cerebral e mafua ai le tele o lamatiaga. O lenei maʻi faʻaalia e iloa ai lava i le solia o le fausaga o le garotide arteries ma isi vaʻa e tuʻuina atu le toto i le faiʻai. Afai e le lava le okesene pe a maua e lenei okeni, o le a tupu vave nei faailoga:

  1. O le faaitiitia o le manatua, o gasegase vave galo mea na tutupu ia te ia talu ai nei.
  2. Manatua masani e le mafai ona taofi faʻatasi ai ma faʻasologa masani. Faatasi ai ma gaoioiga faaletino, latou te faateleina.
  3. Vaavaaiga vaaia, o le faʻavaeina o le aʻafiaga o pito i luma o mata.
  4. Faʻailoga o le moe, toetoe o le leai atoatoa o miti.
  5. Vaʻaia taimi faʻapitoa, o isi suʻega suʻetusi.
  6. Faʻasalaga faʻafuaseʻi i tagata latou te lei mafatia muamua i nei mea faʻapitoa.
  7. Faʻasalaga le lelei.
  8. Faʻatasi ai ma le atiaʻe o le atherosclerosis o le faiʻai, o le mūmū taimi o foliga, e mafai ona maua le hyperhidrosis.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o le galuega a le gataifale e masani ona faʻalavelaveina, lea e aʻafia ai le fatu o le fatu. Faailoga o le faʻavaivaia o le myocardium, faʻavavevaveina o le pulusili, faʻalavelave faʻafuaseʻi o le fatu. Ootia faʻamaʻi o le fatu fatu, faʻaalia mai e ia faʻailoga:

  1. Fufulu tiga ile sternum.
  2. Uiga faifai pea o uunaiga.
  3. Faigata ma le manava loloto, aemaise lava i taimi o musumusuga.
  4. Angina pectoris.
  5. Faateleina le fatu fatu.

O nei faʻaʻailoga e mafai ona faʻateleina e le gata i le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ae faʻapea foi ma se olaga le talafeagai, amioga leaga, o se mea e le paleni, ma le faʻaauau pea ona gaioiga.

Limeti

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o le fausaga o vaʻa toto ua faʻalavelaveina, o loʻo i ai se aʻafiaga leaga i le tino. Afai o le pito i luga poʻo pito i lalo e le lava le toto, o faʻamaoniga nei e aliali mai:

  1. Paʻa i lima po o vae, lea e faʻateleina pe a savali, tamoe, pe auai i galuega faaletino.
  2. Lagonaina o le numera.
  3. Faʻaleagaina o le manua, aemaise ile vae.
  4. O le vevela o pito i lalo e sili atu le maualalo nai lo le taimi muamua.
  5. E le lelei le lagona o le pulupulu i luga o vae.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, e iloa ai le tiga o musika. Pe a togafitia lenei faʻamaʻi, e tatau ona vaʻavaʻai mai le arthrosis, lea i le amataga o loʻo iai foʻi faʻaʻailoga tutusa. Faʻatasi ma le atherosclerosis, e le o ni sooga e aafia, ae o maso.

E faʻapefea ona faia le suʻega?

Vaʻaia faʻafitauli o le atherosclerosis e aofia ai suʻesuʻega ma suʻesuʻega suʻesuʻe na faia i le faasologa lenei:

  1. Fuataga o le mimi ma le toto.
  2. O le telefoni, fesuisuiai ma isi mea faigaluega talafeagai mo le iloiloga ata o le setete o puipui tetele.
  3. Fuafuaina o le toto maualuga, ECG.
  4. Ophthalmoscopy
  5. Coagulogram.
  6. Le fua faatatau o vaega faaletino o le tino e tusa ai ma le matua, uiga taʻitasi o le tino.

CT angiography

A e faʻataʻitaʻiina le faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e vaʻavaʻai i le fausaga o toto toto, faailoa ai le solia o le tino. O le CT angiography e leai se aafiaga leaga i tagata, talu ai o le a manaʻomia ai se tulaga maualuga o le faʻaalia. E i ai se numera itiiti o le faʻasaʻo, e masani lava e le faʻaosofia ai faʻafitauli.

O lenei ituaiga o suʻega e faʻatinoina i luga o se nofoaga i fafo. E faʻafeiloaia se sui soʻotaga, pe a maeʻa ona faia se faʻataʻitaʻiga x-ray. O se ata e le o mafaufauina i le taimi lava lea, ae a maeʻa ona faʻaaogaina le faʻaaogaina o tekonolosi komepiuta

E mafai ai ona iloa ni faʻalavelave vascular, e masani ona faʻaaogaina e faʻamaonia ai le tulaga o le vertebral and carrot arteries. Afai o le puipui lapisi e oʻo i le mafiafia o le 1 mm pe sili atu, o lenei vavaega e manino le maitauina. Ina ia iloilo le tulaga lautele o le muso o le fatu, e faʻaaogaina le ultrasound intracoronary.

Pe a faʻafesoʻotaʻi se falemaʻi faʻaonapōnei, e ofoina atu e tagata maʻi se kopi faʻapitoa poʻo se faʻataʻitaʻiga, e ala i le mauaina o se faʻalelei atili o le ata. I le faʻaaogaina o nei ituaiga o suʻesuʻega faʻataʻitaʻi, e le mafai e se tasi ona mafaufau i le auiliiliga o fausaga o toto, ae ia faʻamalamalamaina foi suiga o toto ma i latou, lea o loʻo faʻaalia i le lanu fetaui.

Faʻamaumauga o le faʻamalama eletise eletise

E tatau ona iloa uiga o le galue, o le fausaga o le fatu i se faatulagaga tolu-dimensional. O lenei faiga o le a itiiti se taimi. O le CRT o loʻo i ai se tulaga itiiti o le faʻaleagaina o le maʻi. E faʻaaogaina i le siama o maʻi fatu. E tatau ona faʻavasegaina ata o le coronary arteries, e faamanino ai le i ai o soliga e le mafai ona iloa i isi taimi o faʻataʻitaʻiga.

O suʻesuʻega o le atherosclerosis e aofia ai le suʻeina o le toto ma le urine, electrophoresis, faʻamautuina o le porotini o le ANO-B, lipoprotein levels, ma le suʻega o le coagulation. O le itu sili ona lamatia e faʻamaonia ai le atinaʻe o le atherosclerosis o le solia lea o le metabolism, lea e mafai ona maua i le siakiina o le dyslipoproteinemia.

E faia se suʻega o le toto ma le urine e faʻamaonia ai le maualuga o ia faailoilo:

O se suesuega o le toto o meaola e aofia ai se faʻamatalaga o le aofaiga o mea o loʻo taua i luga. E faʻaaogaina e faʻamalamalama ai le aofaʻi o le atherogenicity.

Isi suʻega suʻega:

  1. E mafai e le electrophoresis o le lipoproteins ona faʻamaonia le faʻamaʻi.
  2. O le fuafuaina o le maualuga o le o-B-protein i totonu o le toto e aveesea ai le atiaʻe o le atherosclerosis.
  3. Ina ia faamanino iuga pe a iloa le faateleina o lipoproteins i totonu o le toto, e faʻaaogaina se metotia faʻafomaʻi.
  4. O le coagulogram ua faʻaalia i le taimi o le maitaga, aʻo leʻi faia galuega faʻalavelave e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻamalosia o le maʻi.

Mo le suʻesuʻeina e le tagata lava ia o le atherosclerosis, e tatau ona faʻatatau le faʻailogavae-brachial index. Ina ia iloa lenei mea maualuga, e tatau ona vaevaeina le maualuga o le toto toto i luga o le tapuvae i lenei taua i luga o le tauau. E le mafai ona iloa pe a fai o le faasinoupu ile numera numera mai le 0.9 i le 1.45. Afai o le taunuʻuga o loʻo i lalo ifo o le masani, o se faʻamatalaga sili atu saʻo e talafeagai.

Ina ia faamaea lelei lenei mea, ia mulimuli i faatonuga:

  1. Fuafua le mamafa i le vae pito i lalo.
  2. Saili se vaega i luga o le lima e tutusa i le lautele i lena fua i luga o le vae. Fuafua le mamafa i le nofoaga talafeagai.
  3. Fai faʻatusatusaga.
  4. Faatusatusa le numera e maua ai faʻamatalaga masani.

A o lei faia ni fuataga, e fautuaina e alu i se tulaga vavalalata. Ina ia maua se sao saʻo, fua le mamafa i le tele o taimi. Filifili le uiga o le faʻasologa. O lea e mafai ona e iloa le i ai poʻo le toesea o le faʻamaʻi ma le saʻo atoatoa.

Afai e maua le atherosclerosis, o le faʻamaonia o faʻafitauli, o le puipuia o faʻafitauli e talafeagai. I le leai o se togafitiga talafeagai, e oʻo mai ai pusa atherosclerotic, taofia le tafe o le toto i veins taua ma faʻailoga. O suʻesuʻega faʻapitoa e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu, le taʻavale, ma le oti.

❶ Auala e fuafua ai le atherosclerosis vascular

Atherosclerosis e le fesoʻotaʻi i taimi uma ma suiga o tausaga i vaʻa toto. O lona atinaʻe e mafai ona amata amata i le laʻititi. Ae ona o le leai o ni faailoilo o le maʻi, e le mafai ona fuafuaina i le amataga.

Ma e naʻo le tusa pe tusa ma le 85% o le faga o loʻo aʻafia i papa o le atherosclerotic, o faʻamaoniga o isi faʻamaʻi e mafua ai ona afaina le toto toto. Ma o le tele o taimi, o vaʻa toto i totonu o le fatu, faiʻai, gaʻo, poʻo le pito i lalo e puipuia.

I le tulaga tutusa, o foliga o le atherosclerosis e foliga mai i luga o le nofoaga o le vaa ua faaleagaina. O le mea e faaleagaina ai le va o le mafaufau, mafaufauga, gaioiga faalemafaufau ua faaitiitia, moe, leai se afaina, le mautonu, loimata, mamafa ma le pisapisao o le ulu, faapea foi le vevela.

O suiga i le atherosclerotic alualu i luma i vaʻa o le faiʻai e mafai ona oʻo atu ai i le malepelepe ma le taʻavale. I le tulaga o le faaleagaina o vaʻa o le loto, faʻapitoa o latou lumenia e oʻo atu ai i le le atoatoa o le matelaina o le tino, o ona faailoga muamua o le faʻamaʻi tiga i tua o le sternum i totonu o le loto. E masani ona latou tuu i le tauau o le tauau, lima tauagavale ma le ua.

O latou foliga vaaia e muamua atu i le faʻafitauli faaletino ma mafaufau. O se taunuuga o suiga i toto toto o le fatu, angina pectoris, faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi fatu, maʻi faʻamaʻi.

O le atherosclerosis o pito pito i lalo e mafai ona fautuaina e vaivaiga i vae, tosoina tiga, gaogao i maso pepe, aemaise lava i le po, ma o nisi taimi e ala i le vevesi (lameness). Ona o le le lava o le toto, faamaluluina o vae ma tiga i nisi tamatamailima e aliali mai.

O le alualu i luma o le pito i lalo o le pito i lalo e taʻitaʻia ai siama ma le gangrene.

Atherosclerosis vaa - O se faʻamaʻi ogaoga e le faigofie ona faatea ese. E taua le manatua o faailoga muamua atherosclerosis e ono tupu tausaga pe oʻo lava i le tele o tausaga talu ona amata le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi i le tino.

Faʻaauau se soifua maloloina lelei. Aua nei faatuai le puipuia atherosclerosisvaa mo le taimi mulimuli ane - e foliga mai i ni nai tausaga o le a tuai tele.

Mulimuli i se meaai faapitoa. Taumafai e 'ai e pei o nai meaʻai pei o le maualuga o le cholesterol pe a mafai. E aofia ai meaʻai susu, fuamoa, gaʻo gaʻo, palu, ate, fatuga, caviar, ma isi. E fautuaina e 'ai le isalaʻelu, kāloti, keleka, paluga o le mauga, strawberries, ma isi mea faapena. I le lautele, e tatau ona e' ai atili fualaau faisua, cereals, fualaau aina ma fua.

Faʻaauau le soifua maloloina o le toto cholesterol. Manatua o le saofai o le cholesterol i au meaai i aso taitasi e le tatau ona sili atu i le 300 g.

Faamalositino e le aunoa. Sue, aau, aʻoaʻo i mea tau martial ma taʻaloga siva - filifili mea e te fiafia i ai ma fai.

Ae aua nei galo e uiga i le manaʻomia o le mafanafana ma le puipuiga ao faia aʻoaʻoga.

Taofi le ulaula. Le aʻafiaga o le mauaina o le atherosclerosis vaa tagata ulaula e sili atu le maualuga nai lo tagata e le ulaula tapaa. siaki lou toto suka. Aloese mai le lamatia o le maʻisuka: o lenei maʻi e masani lava ona taitai atu ai i le atinaʻe o atherosclerosis.

Ae ui i lea, i soo se tulaga lava, o faafitauli e maua mai i le maʻisuka e lava tele e faʻamalosia ai tagata ina ia puipuia e le aunoa lenei faʻamaʻi.

Aloese mai le popole pe a mafai. O tulaga faigata e mafua ai ona atinaʻe atherosclerosisvaa.

Faʻateleina le faʻamalosia ma faʻapalepale atili i tagata.

Mataitu ma tausia le masani ai o le toto. Afai ei ai ou faafitauli ogaoga i ai, faʻafesoʻotaʻi loa se fomaʻi. O le vave lava ona e faia se gaioiga, o le a le afaina o le a mafua ai le toto maualuga atherosclerosisvaa.

Loto o le fatu O le myocardium o le faʻalavelave matuia lea o faʻamaʻi pipisi o le fatu, ona o lenei faʻamaʻi e mafai ona i ai faʻalavelave i le toto totoʻa i ni vaega tetele o le muso o le fatu, lea e mafai ona faʻaosofia ai faʻafitauli o le hemodynamic e le o gatasi ma le ola.

O le faailoga taua e mafai ai e oe ona masalomia le faʻaleagaina o le myocardial o se osofaʻiga o le tiga, lea e le pei o osofaiga uma muamua.

O le natura o le tiga e ono fesuisuiaʻi i gasegase eseese e fuafua i le tele o le faaleagaina i le fatu, ae o lenei tiga e sili atu le malosi nai lo le tiga i le isi osofaiga a le angina pectoris, ma e le o aafia i fualaau sa masani ona aoga ma faaaoga e puipuia ai ma togafitia ai le tiga o le fata.

O le umi o le umi o le osofaiga e fesoasoani i le fuafuaina o le afaina o le myocardial, lea e le taofia mo le sili atu i le 5-10 minute, ae o le tiga i le isi osofaiga o le angina e masani ona aluese i le taimi lea, aemaise lava pe a faʻaaogaina fualaau mo togafitiga e aofia ai le nitroglycerin.

O le faʻaaogaina o le validol poʻo isi vailaʻau faʻapitoa e faʻavae i luga o vailaau mai vailaʻau ma togafitiga e aoga i le na o se osofaʻiga o le fatu fatu, ae e matua leai lava se aoga i le atinaʻeina o le faʻataina o le myocardial.

O le tofiaina o nei vailaʻau e fesoasoani e faʻamautinoa ai le tagata maʻi, lea e aʻafia ai lona tulaga faʻapitoa, ae e le afaina ai le tele o le necrosis i le taimi o le infarction myocardial.

O le atinaʻeina o le necrosis e mafua ai le tapeina o nisi vaega o le fatu o le muso mai le pamuina o le toto, lea e ono mafua ai le atinaʻeina o le toto i le tele ma i totonu o le liʻo itiiti o le toto. O le faʻafitauli i totonu o se liʻo laitiiti e faʻaalia i le manava itiiti o le mānava, lea e mafai ona auai ai le tale, e faʻaalia ai le ono mafai ona atiaʻe le fomaʻi fatu.

O le tulaga i totonu o se liʻo lapoa e faʻaalia e ala i fesuiaiga o fesuiaiga i le toto maualuga. E tuʻufaʻatasia lenei ma le atinaʻega o le faʻamaʻaloga ogaoga o le tino i gaʻo ma fusi o le tino.

Faʻatasi ai ma vaega taua o le necrosis, o le malosi o le muso o le fatu (gau o le fatu) e mafai, lea e oʻo atu ai i le vave oti ona o le atinaʻeina o le pati pala, lea e le mafai ai e le loto ona fai konekarate. I lenei tulaga, o se osofaiga ogaoga o le tiga o le fatu, ma mulimuli ane ua le iloa le tagata maʻi i le vave lava.

O le atherosclerosis o se tasi o faʻamaʻi sili ona lamatia, lea e masani ona avea ma tasi o mafuaʻaga o le afaina o le myocardial ma le maʻi fatu fatu. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le lafoina o le cholesterol i luga o puipui. vaao se taunuuga o le taofiofia o toto ma faʻafefe vaa. Mo togafitiga ma le puipuia atherosclerosis faʻaaoga vailaʻau ma isi vailaʻau.

Mo le puipuia o le atinae atherosclerosis e tatau ona toe iloilo le taumafataga ma tausisi i se ituaiga taumafa. Ia mautinoa e faʻaitiitia le taumafaina o gaʻo gaʻo ma mea gaʻo susu, faʻapea foʻi ma suka, meli ma mea faʻafiafia. Taumafa mea taumafa e maualalo i le cholesterol ma le masima.

Fualaau aina suamalie, fualaau aina ma masini vavalalata e taofia ai le faia o pupuni toto ma atherosclerotic plate. Mo se faʻataʻitaʻiga, isalaʻelu, aniani, keluka, kāloti, faʻapea foi iʻa tunu, fuālaʻau manogi ma vine. Togafitiga ma puipuiga atherosclerosis metotia o vailaau Tibet e aofia ai le faʻaaogaina o togalaau e faʻamama ai le vaʻa ma le ate.

O Hirudotherapy, acupressure ma acupuncture ua faʻaaogaina foi ma le manuia. I le tulaga o le gasegase o le gaʻo, o fualaau o loʻo faʻamautuina e faʻafaigofieina ai le metabolic process in the body, faʻatasi ai ma le moxotherapy, togafiti faʻamaʻi ma le gaʻo.

O lenei metotia e manaʻomia ai le faʻaaogaina o se meaai malosi, e aofia ai na o oloa e tolu: oats, cheese cheese ma hawthorn. O teuteuga ma cereals ua saunia mai le oats, pateta paluga, suamalie ma teuteuga e faia mai i le anufe, ma e tatau ona faʻaaogaina sina kalu falaoʻai e le itiiti ifo i le 150 kalama i le aso. O le meaai e filifilia e le fomaʻi taʻitasi mo tagata taitoatasi.

Se isi auala e puipuia ai atherosclerosis - se soifua maloloina. O se tasi o mafuaʻaga mo le faʻaalia o lenei maʻi o ulaula, o se mea moni lava mo le tino.Ina ia maua ni vaʻa maloloina, e tatau ona lafoaʻia lenei masaniga.

E leai se taua o le faasaʻo o le mamafa o le tino, talu ai ona o le gaʻo o loʻo i ai le soliga o le gasegase ma le mamafa vaa. E matua taua lava le faʻalauteleina o le tino - taʻalo taʻavale mo le 40 minute a itiiti ifo ma le faatolu i le vaiaso ona faʻalavelaveina ai le atinaʻe atherosclerosis.

O togafitiga faʻamaʻi ma le puipuiga o le faʻamaʻi e faia lava e pei ona faatonuina e le fomaʻi pe a maeʻa se suʻesuʻega tatau.

Atherosclerosis pito i lalo lima - O le vavalalata lea o le lumanaʻi o latou toto toto ona o le tupu ma le atinaʻeina o "pusa cholesterol," lea e foliga mai, ona o le lipid metabolism disorders. Talu ai ona o le faʻaitiitia i le vaega o le toto e leai se totogi, o le metabolism ua matua faigata lava. O taunuuga e mafai ona matua faanoanoa tele, e amata i le tele o tiga ma faaiʻu i le gangrene. Afai e sau le paʻu i luga o le puipui o le vaa, e mafai ona faʻaaogaina le aluga o le pulmonary, poʻo le mafua ai foi o le faʻaleagaina o le myocardial. E faapefea ona togafitia le atherosclerosis?

Muamua lava, ia manatua: togafitiga o le atherosclerosis e tatau ona amata i le vave e mafai ai. O le mea lea, i uluaʻi faailoga e faʻaalia ai le mea e ono tupu (tiga i maso o le tamai povi, faʻapitoa e faʻamafanafana pe savali), faʻafesoʻotaʻi loa se fomaʻi.

Faʻafefe saogalemu nai lo le faanoanoa. Faʻaitiitia meaʻai e maua mai i gaʻo manu mai au mea taumafa (poʻo le itiiti ifo o le faʻaitiitia). I se isi itu, faʻaleleia lou faʻaaogaina o gaʻo fualaʻau. O le olive olive olive fou.

Taumafai e faʻaaoga pea fualaau 'aina, lactic acid. O le tele o saienitisi ma tagata fai mea paleni e fautuaina e faailoa atu le uaina mumu i lau meaai (ioe, e le tatau ona e faaleagaina, o le fualaau e le sili atu ma le 1-2 ipu i le aso).

Afai e te ulaula, tuʻuese lenei amio leaga i se taimi vave e mafai ai! I le tulaga sili ona leaga, afai e "malosi atu nai lo oe", ia faʻaititia le tapaʻa i se mea itiiti.

E pei ona faatonuina e se fomaʻi, ave ni vitamini faʻalavelave, aemaise lava o loʻo iai vitamini C, E, PP, F.

I le tele o mataupu, e maua ai se lelei tele i auala eseese o le "faʻamamaina o le tino," mo se faʻataʻitaʻiga, o le gasegase, o lona uiga o le faʻaaogaina mo sina taimi o ni sorbents o loʻo aʻafia ai ituaiga mea uma e afaina ai le tino.

O le mea moni, e tatau foi ona faia e pei ona faatonuina ma i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi, ae le o le togafitiga o fualaau oona lava ia. Taumafai e tuuese ni tulaga popole, popole, tulaga lelei ma fuaina. Afai o loʻo e mamafa tele, ave mea uma e faʻaitiitia ai (taumafa, aʻoga faaletino).

Taumafai e aloese mai le maalili o le maalili E pei ona faatonuina e lau fomaʻi, ave fualaau faasaina e maualalo ai le cholesterol.

O le atherosclerosis o pito i lalo e masani lava ona tupu i tagata matutua e mamafa tele, mafatia mai le maʻisuka, faapea foi ma tagata ulaula. Faatasi ai ma se tuufaatasiga o nei mea uma, o le lamatiaga o le atherosclerosis e faateleina ai taimi.

O le mafuaʻaga autu o le le atoatoa ma le tino maliu i atunuu ua atiaʻeina o faʻamaʻi o le cardiovascular system. O nei faamai na amata ona "laiti" - ina ia maua i tagata ei lalo o le 35 tausaga. O se tasi o mafuaʻaga mo sea tuputupu aʻe, e pei ona maua e saienitisi, o le faʻatautaia ma ana aʻafiaga: popolega, tulaga le lelei o le siosiomaga, le lelei o mea taumafa, ma isi.

O se tasi o faʻamaʻi ogaoga o le cardiovascular system o le atherosclerosis.

O le a le mea ma o le a le tulaga lamatia? O le atherosclerosis o se faʻamaʻi faʻamaʻi e fesoʻotai ma maʻi faʻafitauli ole tino i le tino, e mafua ai ona puipui vaa o le mafiafia e maua mai i le cholesterol kulupu ma sulu fesoʻotaʻiga o loʻo fausia faatasi ai se atherosclerotic plate.

I le taimi lava e tasi, o le lumenia o le vaa e faʻamaʻapeʻa, faʻapala, ma le toto tatau lelei i gaʻo ma fusi e maua ai le toto mai le mea e faʻaleagaina.

Tulaga faʻavae mo le atinaʻe atherosclerosisa: - vailaau faʻasolosolo, - ulaula, - faʻamauaina o le ava, - taumafaina meaʻai maualuga i gaʻo palapala gaʻo (gaʻo manu), - toto maualuga o le cholesterol, - maʻisuka.

At atherosclerosisO vaʻa tetele, e pei o le aorta, o gaʻo e tuʻuina atu i le faiai ma vae, e masani ona aʻafia. O le atherosclerotic plaque ei ai se mea totino - e mafai ona vavae ese mai le puipui o le vaa ma felafoaʻi solo ma le toto i le tino.

Faʻafeiloaʻiga o arteries ma se toʻalaiti laʻitiiti i luga o latou lava ala, e tapunia ai lo latou lumena ma faʻalavelaveina le toto i gaʻo lata ane ma fusi. Faʻaiʻu le avanoa vaa faiʻai, afaina ai le stroke, ma le faalavelaveina vaa fatu - fatu oso, ma vae - gangrene.

Aua atherosclerosisma le faʻatonuina o le vasega o loʻo faʻaalia i uiga nei: - faʻaleagaina vaa o le faiʻai - tulaga faʻataʻitaʻiga, taʻavale, vevela, tautala lelava, faʻamaopoopoina ma gaoioiga, - ma le faʻaleagaina vaa fatu - tiga i totonu o le lotoifale, faʻalavelave faʻalavelave i le faʻalavelaveina o le fatu maso, - ma le faʻaleagaina vaa pito i lalo - tiga i maso o le tamai povi, muamua pe a savali, ona malolo ai lea, se lagona o le faaletonu i le vae, paʻepaʻe o le paʻu, maʻi pipili. Afai e iai se tasi o mea o loʻo taʻua i luga, faʻafesoʻotaʻi vave lau fomaʻi. Fofo le toto i lea taimi ma lea taimi e fua ai le aofaʻi o le cholesterol, LDL, LDL, ma triglycerides.

Tesea ma vaivaiga. O ia faitioga e tuʻuina atu i le fomaʻi i tagata maʻi uma. O mafuaʻaga e mafai ona ese ai: faʻafitauli o le mafaufau, solia o mea faʻapitoa, osteochondrosis, faʻamaʻi totoga, toto maualuga. E fuafua mafuaaga, ua faatonuina e le fomai se suesuega faafomai atoatoa.

  • - suʻega faafomaʻi atoa.

Afai ei ai ou vaivaiga, faʻavavevave, gaioiga, poʻo le viliina, faʻafesoʻotaʻi se neurologist. O le a faatonuina e se fomaʻi se tusi e tuʻuina atu i se fomaʻi pe a maeʻa pasi lau suʻega o suesuega o le toto ma le urine. O le a fautuaina e le neuropathologist se suʻega atoa.

Talu ai ona o le vevela e mafai ona mafua ai le sili atu ma le 80 ituaiga o faʻamaʻi, ona tuʻuina atu lea o oe i le faila ole suʻesuʻega e iloa ai faʻamaʻi tumama poʻo ni neoplasms, mo se faʻataʻitaʻiga, o le uila o se mea e tumu i le gaogao ua tumu i le vai. O le tuputupu ae, e mafai ona faʻamalosi i nofoaga eseese o le faiʻai, lea e masani ona mafua ai vavao.

O le totogia o le mafaufau e foliga mai pe a uma le atuatuvale faalelagona po o le le mautonu. I le faʻaopopo atu i vaivaiga ma le vevela, e mafai ona e iloa le popole, le mautonu le mafaufau, faʻamalositino, fesuisuiai o lagona. I le faaopoopo atu i le tino, o le totogo e mafai ona mafua ai le microtrauma, cerebral arteriosclerosis.

O faʻafitauli uma o faiʻai e maua i le faʻamaonia e ala i le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga faʻamaʻi. O le fomai o le a ia iloa ma faatonuina togafitiga talafeagai.

E tatau foi ona e faia se suʻega atoa o le cardiovascular system. O le faʻafitauli o le fatu e mafua ai le vevela, vaivaiga, le faʻasaina o le toto, tachycardia poʻo le bradycardia.

Ina ia suʻesuʻeina le fatu, o le ECG, UVG, faʻatalanoaga, ma le echocardiography o loʻo faia. E faʻatatau i nei suʻega, e mafai e le fomaʻi ona faia se faʻamaonia saʻo.

O le a tuʻuina atu ia te oe se faʻamatalaga i se fomaʻi faʻataʻitaʻi e suʻesuʻe ai le tupe. Afai e maualuga le mamafa o le tino, e mafai ona mafua ai le vevela tele ma vaivaiga. Osteochondrosis ma le osteoarthritis o le tui vavalo e mafua ai le vevela tele, vaivaiga, ma le gaioiga.O faʻamalositino e faia i le faʻaaogaina o ata faʻamaʻi, ultrasound ma le x-ray.

Ia mautinoa e foai atu le toto i sikolima. O le uluaʻi ituaiga o kanesa e faʻaalia i vaivaiga masani ma vaivaiga. I le taimi lea, o isi togafiti faʻamalositino e le o aumaia ai ni taunuuga, talu ai o le tumutumu o loʻo faia i se taimi mulimuli ane ma o lona auai e le mafai ona fuafuaina i le taimi muamua o le kanesa.

Auala e fuafua ai le atherosclerosis vascular

O fea ma pe faapefea ona siaki toto toto mo le atherosclerosis

Atherosclerosis o se faʻamaʻi faʻapitoa masani faʻalaʻau masani e aʻafia ai laʻau o ituaiga eseese ma nofoaga. O aʻafiaga e afaina i le vaega o le matautia, talu ai ona o le tuai ona suʻesuʻeina ma le le atoatoa o togafitiga, o lea e mafai ona taʻitaʻia ai faʻafitauli matuia o le soifua maloloina.

Faʻasaga i tua o le atinaʻeina o togafitiga, o toto toto ma laʻau o loʻo ufiufi i palestrol, o le mea lea e matua leaga ai le soifua maloloina o le tagata, o mea ola taua e le manuia.

Taua! E tutusa foi, ogaoga ogaoga e mafai ona aloese mai pe afai e te totoʻa ma le totoa i lou soifua maloloina ma siaki le setete o vaʻa i le taimi. O vailaʻau faʻaonaponei ua faʻapenaina ina ia mafai ai ona iloa se faʻamaʻi i le amataga o lona atinaʻe, lea e faʻapupulaina ai le avanoa o se toe faʻaleleia vave ma atoatoa.

Siata o atinae

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi i le taimi nei ni fuafuaga faʻalauiloa faʻapitoa mo le atinaʻe lautele o faʻamaʻi - endothelial, faʻapea lipid. I le mataupu mulimuli, o le uluaʻi mafuaʻaga o le atinaʻeina o togafitiga o le matua faateleina o le tele o elemene poʻo lipids i le toto atoa. O lenei mea e sili ona moni mo i latou o loʻo faʻaalia e ala i faʻamaumauga e maualalo.

O lenei talitonuga e mafua ai le faateleina o le tele o lipids e fesoasoani i lo latou saoasaoa i totonu o puipui o toto toto faatasi ai ma le faia mulimuli ane o papa e matautia mo le tagata maʻi.

Tusitusia Endothelial, i lalo o le mafuaʻaga autu mo le faʻaalia ma le atiaʻe o le atherosclerosis matautia, o lona uiga o le faaleagaina matuia o le totonugalemu o toto toto, e mafua ai le tele o tali le lelei e uiga i faigata ma uiga. E taʻitaʻia i latou taʻitasi i le faʻavaveina o atinaʻe o pusa i luga o le 'upega tafaʻi o faʻaleagaga.

O le lua na faʻaalia ai aʻoaʻoga e sili atu ona faʻaopoopoga, ae le faʻaseseina. O se mea moni masani atonu o le faʻavaeina o se toto toto e fai sigese lemu ma masani ai ma le leai atoa o ni faʻamaoniga.

O le taimi lava e fuafua ai lenei tulaga ma avea ai ma se faʻalavelave matuia i le tafe masani o le toto, o le meaʻai o le okeni lea e taʻitaʻia ai le vaa, e leai se masalosalo o le i ai o fomaʻi.

Pau lava le fesili aʻo leʻi siakiina e le fomai le nofoaga tonu o le faafitauli. I le taimi lava e tasi, e mafai ona matauina faafitauli e pei o le faaleagaina ma le vavaeeseina o le maa i lalo o le toto maualuga. E ala mai i lona gaoioi, e avea ma mafuaʻaga o se toto toto, lea e masani ona oʻo atu i le oti.

E faʻapefea ona siakiina toto toto?

E sili atu le faigata ona masalomia le i ai o le atherosclerosis i le amataga lava o lona atinaʻe, talu ai o faʻamaoniga iloga atonu o le a matua leai lava.

Ina ia mafai ai ona fuafua le faʻamaʻi ma le saʻo atoatoa, e taua tele le faia o se suʻesuʻega faʻafomaʻi ma togafitiga faʻapitoa, e aofia ai ia faiga:

  1. Faailoaina o itu autu o lamatiaga mo le atinaʻe atoa o togafitiga,
  2. Faailoaina o uiga taua
  3. Suesuega o fale suʻesuʻe,
  4. Faaaogaina o metotia faaonaponei faaonaponei.

O se faiga faʻapitoa faʻapitoa lea e mafai ai ona iloa se faafitauli e aunoa ma ni faafitauli, ma i le leai atoa o ni faafitauli.

Faʻataʻitaʻiga ogaoga faʻafitauli

O nisi mea taua o le a fesoasoani i le atinaʻeina o mea matautia e leʻi malamalama atoatoa i ai.

Faʻatasi ai ma mafuaʻaga masani e mafai ona faailoaina:

  • Faʻaalia i taimi uumi i le ogaoga o le atuatuvale ma le atuatuvale,
  • Le taumafaina o meaʻai e tumu i manu ma le soifua maloloina lelei-gaʻo matautia,
  • Faʻaleagaina umi o le nicotine ma le ava malosi,
  • Faʻamatalaga faʻamuamua i le faiga o endocrine,
  • Mafuaaga
  • O se tasi o vaega taua
  • Le toesea po o le numera maualalo o gaioiga
  • Faʻasagaga o se tulaga maualalo i le tele o le cholesterol. Faʻasagaga tele ma le atuatuvale. Faʻaaogaina o le ava malosi i taimi uumi.

O faailoga taʻitasi e faʻapitoa ai le faʻavaveina o le atinaʻeina o gasegase ogaoga o le atherosclerotic, ma o le matua i lenei mataupu e le afaina.

Le suʻesuʻega o le numera o le falemaʻi

O le taimi lava e iloa ai e le tagata tomai faapitoa ia tulaga ogaoga o le lamatiaga mo le atinaʻeina o togafitiga, ua amata ona ia iloiloina le aofaʻi o le falemai.

Talu ai ona o lenei mea, atonu o le a fuafuaina ai le tulaga masani o le atherosclerosis.

O faailoga o le atherosclerosis lea e mafai ona maua ai le maʻi i luga o le vaega o le tino latou te sili ona afaina ma o le a le okeni e afaina mai le toto toto.

O faʻamaoniga faapena e mafai ona faapenei:

  • Faʻaleagaina o gaʻo o le faiʻai - o le tinitus, faʻavavevave, faʻalogologo leiloloa, faʻaleagaina le mafaufau,
  • Faʻaleagaina o le tulaga o aruro i totonu o vae - faʻamalamalama faʻamalosi,
  • Faʻafitauli i faʻamaʻi o mea lilo - angina pectoris, puupuu le mānava ma le tiga i le taimi o faamalositino,
  • Faʻaleagaina o veins toeititi - o se faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le tino, le i ai o le toto ma le protein i le urine,
  • O faʻaleagaga i le galari o loʻo faʻaalia e ala i le vevela ma isi faʻailoga e talitutusa ma faafitauli i totonu o le faiʻai,
  • Aotelega atherosclerosis e mafai ona maua e ala i le mamafa o pulusisi faapea foi ma le mamafa o le tumutumu o le tumutumu.

I se isi faaupuga, ma le faʻaeteete i lou soifua maloloina ma le soifua manuia lautele, e le gata ina mafai ona e iloaina le i ai o le faamai, ae ia iloa ai foi o aʻafiaga e iai le faafitauli.

Faiga faʻavae faaneionapo ma faʻaonaponei

O le atherosclerosis ogaoga faʻalavelave o se faʻamaʻi faʻamaʻi umi e faʻalauteleina lea e faʻaalia ai nisi suiga i le tuufaatasiga o le toto ma le urine i le faagasologa o le atinae. I luga o lenei tulaga, soo se suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga ma faʻamaoniga e faʻavae i luga o se suʻesuʻega faʻapitoa o suʻesuʻega o meaola o le toto ma se suʻesuʻega lautele o le tuufaatasiga o le urine.

I le faaaogaina o nei iloiloga, o le tulaga lautele o le polotini, bilirubin, glucose ma isi elemene taua mo le masani ai o le tino ua fuafuaina.

O le fofo i le fesili i le auala e siakiina ai toto toto e faʻaaoga ai suʻesuʻega falesuesue e mafai ai ona maua se manatu i luga o le tulaga ma le soifua maloloina o vailaʻau ma toto toto i tagata taitoatasi.

Faʻavae i luga o se siaki siaki, e maua e le fomaʻi faamatalaga nei:

  • O le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol o le masani lea o le 3.1-5.2 mmol / l,
  • O le cholesterol HDL aoga - o le masani mai le 1.58 - tane ma le 1.42 - fafine,
  • O le cholesterol matautia ma le LDL - e oo atu i le 3.9 mmol / l,
  • Triglycerides - o le masani e 0.14 -1.82 mol / l,
  • O le faasinomaga lautele o le fua faatatau o le leaga ma le lelei o le cholesterol ua fuafuaina - o le masani e oo atu i le 3.

I le taimi lava e tasi ma nei faailoilo, o le tagata poto faapitoa na te mauaina faʻamaumauga o ia mea e pei o le fua faatatau o le faʻamaʻi tele, o le f-reactive protein, ma le tulaga lautele o le creatinine.

O suʻesuʻega ma faʻamaoniga o vaʻa toto e faʻatinoina foi i auala faʻaaogaina. O le tele o taimi, e faia ai se ultrasound o vaa. O lea la, e mafai ona tosoina ni vaʻa e ese le faʻaleagaina.

I le toetoe lava o tulaga uma, o loʻo faia metotia suʻesuʻe e foia ai le fesili pe faapefea ona siaki le setete o toto, e pei o:

  1. X-ray faʻasaga faʻatusatusa,
  2. Siakiina totonu o vaa,
  3. MRI
  4. Iloiloga faʻasalalau o le tulaga masani o vaʻa toto,
  5. Vaʻaia o le toto toto.I le faʻaogaina o lenei metotia, e mafai ona e fuafuaina le tulaga lautele o galuega o pa o veins ma arteries,
  6. Faʻafeiloaʻiga o faʻataʻitaʻiga o se avanoa tulaga ese e siaki ai vaʻa i totonu o le ulupoo.

Taua! O auala uma lava e lelei ma aoga i la latou ala o faatinoga. O se avanoa sili lenei e faia ai se iloiloga talafeagai o le tulaga masani ma le faagaoioia o totoga i totonu, faapea foi le siakiina o vaa.

O le tele o nei metotia faaonapo nei ua mafai ai ona e iloa lelei le tulaga tonu o le faaleagaina o vaa, o le maualuga o le faaleagaina, faapea foi ma le maualuga o le lautele lautele o vaa. A aunoa ma le faʻaaogaina o auala faʻaonapo nei o le siakiina o vaʻa, e faigofie lava ona faʻamalosia ma faia atoatoa se taotoga, o ana togafiti ma faʻatinoga i le faagasologa o le faʻaolaina o le soifua o le tagata maʻi.

Faʻamatalaga suʻesuʻega faaopoopo

O le tele o taimi, atherosclerosis, e pei o se vailaʻau faʻasolosolo, e faʻaalia lava ia i ni faailoga mai fafo. O le mea lea, i le taimi lava e tasi i suʻesuʻega ma mea faigaluega, o se suʻesuʻega a le tagata maʻi e faia. O lenei mea e mafai ai ona iloa muamua faʻamatalaga faaletino faaletino o le faʻamaʻi.

Faatasi ai ma nei faaaliga, o le i ai o le paʻu i luga o le paʻu, faapea foi ma le cholesterol plaques i luga o laumata, e mafai ona matauina. O le tele o lauulu e tupu i taliga, ma amata ona pala le fao, o le lauulu e vaivai ma ua le tele ona o le faateleina o le leiloa. O nei mea uma o ni faʻamatalaga e leai ni faʻamatalaga e mafai ona faʻaalia ai faafitauli i vaʻa o le faiʻai.

E faʻapefea ona iloa pe iai le atherosclerosis o toto toto?

Atherosclerosis o se faʻamaʻi lea e aʻafia ai le tino atoa. O loʻo faʻaalia i le tuʻuina atu o ni lipid faapitoa i luga o puipui o totonu o toto toto, i le tulaga o soʻo-igoa o le cholesterol, lea e vavalalata ai le lumena o le vaa ma faʻalavelave ai le toto i totoga.

I le lalolagi atoa, o malala cardiovascular o loʻo i ai i le nofoaga muamua i le olaga faitino, ma o le atherosclerosis o se mea taua e fesoasoani i le atiina ae o fatu ma vascular diseases.

E faapefea ona siaki toto toto mo le atherosclerosis?

Faatasi ai ma mafuaʻaga mo le atinaʻeina o lenei maʻi, e lua lauiloa autu e iloga:

  1. Lipid. Saienitisi - tagata talitonu o lenei talitonuga ua talitonuina o le faavae mo le atinaʻe o le atherosclerotic vascular damage o le faateleina o le toto o cholesterol ma lipid complexes - LDL (low density lipoproteins) ma triglycerides. Talu ai ona o lo latou tele i totonu o le toto, o nei mea o loʻo teuina i totonu o le puipui o le vaa, faʻalavelave le tafe o le toto.
  2. Endothelial. O lenei talitonuga e faʻavae i luga o le manatu o le faʻaleagaina o le mimitilamu, o le totonugalemu o le puipui vascular, ma o le mea lea o loʻo aʻafia ai le toto i paʻu o loʻo aʻafia ai poloka-lipid complexes, ma o se faʻafefe faʻafefe i luga o nei laupepa, e mafua ai ona fausia se pepa atherosclerotic.

O le filifiliga aupito sili ona talafeagai e foliga mai e amanaia uma ia auala i le taimi e tasi.

E iai foi le tele o manatu e uiga i le mataupu o tulaga lamatia, ae ui i lea, o nisi o vaega ua leva ona faamauina ma e masani ona aloaia.

O le atinaʻe o le atherosclerosis o loʻo faafaigofie e:

  • mea na mafua mai
  • nisi o faamai o le endocrine (hypothyroidism, maʻi o le maʻisuka, ma isi),
  • ulaula
  • meaai le lelei - o le tele o le gaʻo (aemaise lava le tamaoaiga i gaʻo manu) ma meaʻai gaʻo,
  • faateleina le mamafa o le tino
  • leai o se afi,
  • le i ai o le maualuga o le maualuga.

E oʻo lava i le tasi mea mai le lisi e faʻapupulaina ai le aʻafiaga o le faʻamaʻi, o se tuufaatasiga o le tele o mea e tatau ona avea ma mafuaʻaga mo le suʻega, e tusa lava pe o le a le matutua o le tagata, tulaga lautele ma isi mea.

I uluaʻi laʻasaga, o le aʻoaʻoga o le atherosclerosis e tele lava ina faʻamalosi, o faʻamatalaga faʻapitoa e mafai ona tupu vave, ma e le mafai ona togafitia muamua suʻesuʻega, ae faʻaitiitia tele le faʻagasologa ma puipuia ai le atinaʻeina o faʻalavelave.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga Faʻamatalaga

E faʻapefea ona iloa pe iai le atherosclerosis o toto toto?

O le auai o mea e pei ona taua i luga e tatau ona taitai atu ai i masalologa muamua. O le faamaʻi e amataina i luga o le tino, o uiga vaaia e aliali mai i na tulaga pe a oʻo i lalo o le aafiaga o le atherosclerosis i le tino o loʻo i ai faʻalavelave i le toto totoga i totoga ma gaʻo.

Faʻalagolago i le maualuga o le alualu i luma o maʻi, o faʻafitauli eseese e mafai ona tupu i totonu o le tino e aʻafia ai le faʻatinoga o totoga eseese ma a latou tino. Mo lenei mafuaʻaga, o le faʻaalia o uiga vaaia e faalagolago i le aʻafiaga o le okeni e le atherosclerosis ma le tele o togafitiga faʻapitoa.

O foliga vaaia o faʻamaoniga o faʻamaʻi pipisi e manaomia ai faʻataʻitaʻiga faʻapitoa ina ia iloa ai togafitiga ma le maualuga o lona atinaʻe.

O uiga faʻaleagaina o faʻamaʻi vascular ma faʻamaʻi pipisi e aofia ai:

  1. Faʻasalaga masani, o le tino, o le tigā, ma le le mautonu.
  2. Paʻu paʻu o le paʻu, aemaise lava o vae, faʻafefete ma faʻafefete.
  3. Laititi maualalo toto maualuga.
  4. O le mamafa i vae, faigata faigata i taimi uma, savavali i luga o le fulafula.
  5. Paʻa i tua o le sternum, faʻavevesi o le fatu, le manava manava.

O le faʻavaivaia, faʻaititia o le faʻatinoga, le mautonu, ma le vaivai faifai pea e mafai ona faʻalavelave ai oe.

O le ata o le atherosclerosis e matua eseese lava ma e faalagolago i le tikeri o le atinaeina o togafitiga ma le faʻasinomaga o veʻa vascular.

O le "masani" faʻaaogaina autu o le:

  • faiʻai ma gaʻo uʻamea,
  • loto
  • gaʻo
  • pito i lalo
  • aorta
  • masini mesenteric (i totonu o le manava o le tino).

Ae o le manatuaina o le afaina o le faamai, e sili atu le aua le faatali mo le auiliiliga o ata faafomaʻi, ae ia faia suʻesuʻega masani o puipuiga.

O loʻo i ai se auala faigofie e fai ai se suʻega suʻesuʻe suʻesuʻe i le fale. I le faia o lenei mea, i se tulaga tuusaʻo, e talafeagai le fuaina o le toto i luga o le tauau, e pei ona masani ai, ma i totonu ole vaega ole tapuvae (sili atu ona lelei - tagofia ni nai fua ma maua ai faʻataʻitaʻiga taugata).

Ma, e tatau ona fuafua le faasinomoe-faʻamafaʻi igoa i le vavaeina o le tapulo i luga o le tapuvae e ala i se faʻaalia tutusa mai le tauau. Afai o le taunuuga e i ai i le lautele o le 0.9-1.45 - e leai se mafuaaga e popole ai, ae afai o le faasinoupu e le masani ai, e le tatau ona e tolopo le asiasiga i le fomaʻi.

Faʻafitauli faʻaonapo nei o vailaʻau

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga Suʻeina E leʻi maua Sailia e leʻi maua Sailiga e le maua

Faʻamatalaga faʻamatalaga, muamua lava, faʻatasi ma se suʻesuʻega (faʻamalamalamaga o le faʻavaeina ma isi tulaga aʻafia) ma se suʻega auiliili.

I le tele o taimi, i le i ai o faasea ma le itiiti ifo o le masalosalo, ua faʻataʻitaʻiina suʻesuʻega suʻesuʻe suʻesuʻe. O le faʻamatalaga lea o nisi o faailo taua o le lipid metabolism: aofaiga atoa o le cholesterol (masani - 3.1-5.2 mmol / L), maualuga lipoproteins (mai le 1.58 mmol / L i tagata) ma le maualalo (e oo atu ile 3.9 mmol / L) , triglycerides (0.14-1.82 mol / L) ma se atherogenic index (e oʻo i le 3).

E le gata i lea, o se suʻesuʻega o le creatinine, o le C-reactive protein, ma le fuainumera o le filtration fou e mafai ona manaʻomia. O faʻataʻitaʻiga faʻavae e mafai ona fesuisuiaʻi i totonu o falemaʻe eseese e faʻatatau i le metotia o le faia o se filifiliga, ma i soʻo se tulaga, e naʻo se fomaʻi e mafai ona faia se suʻesuʻega talafeagai o iuga.

Faʻatasi ai ma se maualuga maualuga o le tulaga e ono manaʻomia, o le a manaʻomia ai isi metotia faʻapitoa e suʻesuʻeina ai, ia e vaevaeina i le le faʻaumatia (e aunoa ma le ulufale i totonu o le tino ma solia ai le amio saʻo o le paʻu) ma le osofia (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le faʻaofiina o le vaʻaiga). E mafai ona:

  1. Iloiloga o toto o loʻo i ai faʻamatalaga faʻamaonia o le tafe toto. O le suʻesuʻega e saogalemu, e le manaʻomia se sauniuniga faapitoa.Aua le ulaula i ni nai itula ao le i faia le faʻatinoga, aua o lenei mea e mafai ona faʻaosoosoina ai se faʻaopoopoga o vaʻa ma faʻasese faʻamatalaga. Aua le 'ai meaai i le 12 itula aʻo leʻi suʻeina vaʻa. O le mamafa o le mamafa, faʻalavelave faʻavevesi, poʻo le faʻasolosolo faʻamaʻi pipisi e aafia ai le saʻo ole faʻamatalaga. O le suʻesuʻega e faʻatinoina e ala i le tuʻuina o se masini faʻapitoa i luga o se gel suavai faʻapitoa e faʻaaogaina i le paʻu, lea e mulimuli ane mafai ona aveeseina e aunoa ma le tuʻuina o se toega. I le avea ai o se tulafono, e le sili atu i le afa itula le sili atu o le laʻasaga o le ultrasound e sili atu i le afa itula ma i le faaiuga o le tagata maʻi e vave lava ona toe foi i lana gaioiga.
  2. Iloiloga faanatinati, ma le faanatinati o le puipui lapoa ma le fuafuaina o le mafiafia o le vaimalie - o le pito i lalo o le fagu o le vaa. E faia i le auala lava lea e tasi e pei o se iloiloga masani o le ultrasound, e le manaomia le sauniuni, e le mafua ai ni faʻafitauli.
  3. Angiography - X-ray eseese, komepiuta po o le magnet resonance. Aʻo leʻi faia nisi ituaiga faʻamatalaga, o nisi sauniuniga e tatau ai, mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaaogaina o taumafa mo le tele o itula poʻo le faʻafoega o mea faʻasao. E taua tele le lapataiina o le aufaigaluega faafomaʻi e uiga i vailaau uma e maua, le le faapalepale i soo se mea. O nisi taimi o le faʻatonuga e manaʻomia ai le tagata maʻi ina ia faʻaaogaina. Muamua, o se pusa e faʻapipiʻi i totonu o le vaa, e masani lava i le itu o le ingoaina, pe a uma togafitiga faʻapitoa, lea e ulu atu i ai le sui soʻotaga. O ata o vaa ua tumu i le eseesega o loʻo faʻaalia i luga o le mataʻituina, pe a suʻeina e le fomaʻi. E mafai ona faia le faʻatonuga mai le afa itula i le 2 itula, pe a maeʻa ona aveeseina le pusi, o le nofoaga o inisiua e tapunia ma se pusa faʻamalosi. Ae ia faatumauina se tulaga vaʻaia e fautuaina mo ni nai itula talu ona maeʻa le suʻesuʻega.

Sueina o le atherosclerosis i vaʻa o le fatu ma le faiʻai

Ina ia malamalama lelei i le auala e fuafua ai le atherosclerosis o vaʻaiga o le cerebral, e tatau ona e manatua nisi o faʻamaoniga taua o le maʻi.

O aʻafiaga e ono aofia ai le le mafaufau ma le moe, ulu o le ulu ma le le mautonu pe a savali, aemaise lava i le tuufaatasiga ma le maualuga o le toto ma isi mea lamatia.

O nei faʻamaoniga, e faaopoopo atu i se faʻataʻitaʻiga masani ma suʻe suʻega falesuesue, o se avanoa mo faʻataʻitaʻiga.

O nei faʻataʻitaʻiga o:

  • o le suʻesuʻeina o faʻamau o le ua - fesoasoani i le iloagofie o taʻaloga talafeagai o le tafe o le toto, e faʻaleleia ai le solia o le toto pe a ulufale atu le toto i totonu o le gaʻo ma le faiʻai,
  • O le ultrasound faʻataʻitaʻiga - faʻamatalaga faʻataʻitaʻi - Suʻega faʻavae i totonu o le ipu - Suʻega Transcranial,
  • angiography - o le faʻaaogaina o se masini eletise poʻo le faʻaaogaina o se MRI o se auala e faʻaali ai le lumenene o le aʻau ma le saʻo o vaʻa.

I nisi tulaga, elemenephalography poʻo le faʻatulagaina (e aʻafia ai le gaioiga) faʻasolosolo o le faiʻai e mafai ona manaʻomia atili. O nei metotia uma e saogalemu (e ese mai tuusaunoaga, mo se faataitaiga, o se mea e afaina i se mea e ese ai) ma le saʻo atoatoa e mafai ona iloilo ai le tulaga o le maʻi, le ono tulai mai o faafitauli ma le tele o togafitiga talafeagai.

E faapefea ona siaki vaʻa o le fatu mo le atherosclerosis?

I le i ai o faʻamaoniga o le atherosclerosis o le fatu, atonu o le a manaʻomia ia suʻesuʻega nei (o se suʻega faaletino ma suʻega e faʻamaonia mo soʻo se tulaga o faʻasalaga vascular):

  1. O faʻamatalaga faʻataʻitaʻiga o vailaau faʻaleagaina e sili ona taatele, faigofie, ma le taugofie.
  2. E matua saʻo ma faʻamaonia faʻamatalaga a le angiography, ae o loʻo i ai le tele o faʻailoga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le i ai o tagata faʻasolosolo, siama, o le faʻaitiitia o le maualuga o le faʻamausiga, ma isi.
  3. Suesuega o le ultrasound o le inisetila - ua faʻaofiina se puʻupuʻu faʻatasi ma le ultrasound sono i totonu o le lumena o le faga, lea e mafai ai e oe ona faʻaalia saʻo faamatalaga.
  4. Faʻafanua faʻasolosolo faʻatulagaina, lea, pe afai e talafeagai ai, o loʻo faia foi ma le faʻaofiina o se faʻatusatusaga o fesoʻotaʻiga.

E mafai e le fomaʻi ona iloa le faaleagaina o vaʻa o vae i luga ole suʻesuʻega - ile faʻaitiitia o le pulsation i le gaʻo o le gaʻo, pallor ma le faʻamafanafanaina o pito, suiga i le va o le tino. O metotia suʻesuʻe nei o le a manaʻomia:

  • eleʻele faʻasolosolo - sili atu le saʻo nai lo le tuufaatasiga o meaola mo le iloiloina o le malosi o le toto,
  • faʻamatalaga faʻamatalaga komepiuta o se metotia faʻataʻitaʻiga maualuga.

Faʻataʻitaʻiga faʻaonapo nei ma ona faʻataʻitaʻiga eseese ma sili ona saʻo e mafai ai ona tatou foia le tele o faafitauli i le iloiloina o le toto o le toto ma le soifua maloloina o le tagata maʻi i lona atoaga, faapea foi ma lamatiaga o faafitauli.

O le filifiliga e faia e fuafua i le manaʻomia ma le tele o faʻamatalaga, saogalemu ma le i ai o faʻasagaga, o le auai ma le tulaga o faʻamaʻi faʻamaʻi e tatau ona amanaia.

I soʻo se tulaga, o faaiuga e uiga i le manaʻomia ma le tele o togafitiga poʻo faamanuiaga faʻapitoa e mafai ona faia e se tagata tomai faapitoa i le maea ai ona iloiloina le faigata atoa o faʻamaʻi ma mea lamatia uma.

E le tatau ona tatou faagaloina o le faalagolago i na o vailaau faafomai ma se faavae o le mafaufau e faatumauina ai le soifua maloloina o le a toilalo. Muamua suʻesuʻega e taua tele, ae o le puipuia o le vaega autu lea i le puipuia o foliga ma le atinaʻe o le atherosclerosis. E mafai ona puipuia le atherosclerosis pe afai e te mulimuli i se olaga ola maloloina.

O le suʻesuʻega o le atherosclerosis o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga Suʻeina E leʻi maua Sailia e leʻi maua Sailiga e le maua

O le a le mafuaʻaga o tiga i tua o le sternum?

O le tele o taimi, atherosclerosis, e mafua ai le maʻi fatu fatu. E tofu i tatou uma ma se uo, ma o nisi taimi o se aiga, o loʻo mafatia i se faʻamaʻi pe o loʻo maʻi nei.

O le cardiac faʻatasi ma le atherosclerosis e mafai ona tupu e le gata i le matua. O lenei maʻi na matauina i le 40-50 tausaga, ma e oo lava i le 30. O le mafuaʻaga e tutusa - atherosclerosis o toto toto o le fatu. E le gata i lea, o le atherosclerosis vascular e tutupu e le gata i le mamafa o tagata, ae faʻapea foi i tagata vaivai.

Atherosclerosis - O se faʻamaʻi faʻamaʻi, amata lemu, faasolosolo malie. E le matauina o ia e se tagata seia oʻo i le amataga o le tiga ma le puupuu o le mānava.

Ma o foliga mai o nei faasea ua uma ona tautala e uiga i le vavalalataina o vaʻa o le fatu.

Atherosclerosis e le mafai ona taofi i lona atinaʻe e aunoa ma togafitiga ma le puipuiga ma faʻamaeʻaina i taimi uma i se faʻalavelave faʻaleagafesa - o se osofaʻiga o le fatu poʻo le stroke (pe afai e tupu le atherosclerosis o vaʻa vaʻaia).

O le tele o le sclerosis (MS) o se maʻi autoimmune lea e le mafai ona faʻatautaia. O le faamai e mafua mai i le le mautonu po o vaivaiga i le tino atoa, faafitauli o le vaai, leai se paleni ma le vaivai.

Talu ai e leai se faʻamatalaga faʻamaonia faʻamaonia mo lenei maʻi, o loʻo i ai le tele o suʻega e faia e taofiofia ai isi mafuaʻaga o nei faʻaʻailoga. O nei suʻega atonu e aofia ai suesuega o le toto, faʻamaʻi o le vaovao, ma se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e pei o le faʻailoaina o suʻesuʻega gafatia.

E tele faʻamaʻi pipisi e maua pe afai e leai ni faʻafitauli faaletino e maua i le taimi ole suʻega.

Faʻaaliga

Pe a faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa, muamua lava, e aoina e le fomai se mea e fai ma faatalanoa le tagata maʻi. A maeʻa lena mea, e amata ona fuafua le faʻamaoniga o le maʻi. O le togafitiga e faigata i le mea moni e faapea, i le taimi muamua, e oʻo lava i le tagata maʻi lava ia e le iloa e amata suiga suiga i le tino. Ae peitai, o loʻo i ai faʻamatalaga faʻapitoa o le faʻamaʻi, lea e faʻaalia ai le le atoatoa o totoga ma mamanu. I lenei tulaga, ua tusia e le tagata maʻi:

  1. Paina i totonu o malumalu, sipuni, manava ma le fatu.I le avea ai o se tulafono, o na tiga e tupu ona o tulaga faigata, ma le malosi malosi faaletino. O le tagata gasegase e matua le popole lava i le tulaga, e pei ona tupu i ni tulaga e le masani ai, e pasi e aunoa ma se fesoasoani faafomaʻi.
  2. Lagonaina o le vevela.
  3. Numera poʻo le mumu o le paʻu o foliga.
  4. Paʻu mataga i le taimi o le moe.
  5. Lagonaina goosebumps.

O faʻamatalaga faʻapitoa uma e le fesootaʻi ma totoga poʻo fusiua.

Taua! O fomaʻi mo le suʻesuʻeina o le atherosclerosis vascular e iloa ai le faʻamaoniga o falemaʻi i totonu o se totoga faapitoa. O aʻafiaga e faʻalagolago i le fea vaega o le vaʻa poʻo le aluga e aʻafia i ni atherosclerotic plate.

O le faiʻai

O le le totoina o le toto i totonu o le faiʻai e mafua mai i le fesuiaiga o le urota poʻo isi vaʻa tetele e tuʻuina atu i le faiʻai meaʻai ma vitamini e manaʻomia mo galuega masani ma faʻatinoga, ma o lenei maʻi e taʻua o le cerebral arteriosclerosis. Afai e le lava le gaʻo o le faiʻai, ona popole ai lea o le tagata maʻi e uiga i faʻamatalaga o le falemaʻi:

  1. E faaitiitia le mafaufau, e le mafai e le tagata gasegase ona manatua mea tutupu lata mai.
  2. Migraine e le alu ese pe a faʻaaoga vailaau oona. I sina taimi itiiti lava, o le tiga o le ulu.
  3. O le faʻaitiitia o le tino vaaia, e lagona e le maʻi maʻi fetu, ma faʻafefete i mata.
  4. Faanatinati
  5. Faʻalogo le faʻalogo.
  6. Le iloa le mafaufau.
  7. O le faʻamaopoopoina o gaioiga e faʻalavelaveina.

I le faaleagaina o le aano ma veins e faafaileleina ai le fatu, o le tagata gasegase e faalavelaveina e le galuega a le fatu, o le fati e masani ona fai. E le gata i lea, o loʻo maua mai le suʻesuʻega, lea e faʻaalia ai lava i faʻamatalaga nei:

  1. Sensation o le tiga ma le mu i le sternum.
  2. Lagonaina o le vaivai.
  3. E faigata i le maʻi ona manava.
  4. Angina pectoris.
  5. Faʻaopoopo le fua o le fatu.

Taua! O faʻamatalaga ile falemaʻi ma le faʻaleagaina o le gaʻo e mafua ai e le gata ona o le atinaʻeina ma le gasegase o togafitiga, ae faʻapea foʻi ma se olaga le saʻo. O le atherosclerosis o vaʻa vaʻaia e taʻitaʻia ai i le stroke, lea e lamatia ai le ola o le maʻi.

Laʻu i lalo

Faʻatasi ai ma togafitiga o vaʻa e tuʻuina atu le toto i pito i lalo, e lagona e le tagata maʻi le maʻi. I le le lava o le toto, e popole le tagata maʻi e uiga i faailoga, o loʻo faamatalaina i lalo:

  1. O le tiga o le vae, lea e le afaina pe a faimalaga, ae ia malolo foi.
  2. Numera.
  3. O le toe faʻafouga o tagata e le pasia i le tulaga talafeagai.
  4. Ua maualalo le vevela o le lotoifale.
  5. O le pulupulu i luga o vae e malepe vaivai.

Taua! Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o pito i lalo, o le maʻi e atiina ae le tiga i maso. Faʻamatalaga o ni vae vae e aofia ai le faʻaaogaina o metotia faʻafaigofie e mafai ai ona tatou faʻamaʻesea le faʻamaʻi mai isi faʻamaʻi o loʻo i ai se foliga tutusa o le falemaʻi.

Fuagafanua

O le suʻesuʻega o le atherosclerosis ma le faʻamaoniga o le suʻesuʻega e aofia ai le faʻaaogaina o metotia falesuesue mo le suʻeina o toto, metotia faʻaoga. Ua faatonuina e le fomaʻi suʻesuʻega i le faasologa lenei:

  1. Suʻega o suʻesuʻega o le toto, urine.
  2. O faʻataʻitaʻiga faʻamaʻi, x-ave ma isi mea faʻanatura e mafai ona fesoasoani e iloa ai le tulaga o puipui o toto toto.
  3. O le GGG e fuafua ai le toto maualuga.
  4. Ophthalmoscopy
  5. Coagulogram.
  6. Le fua o le mamafa ma le maualuga o le tagata maʻi, i le vaʻavaʻai o ona tausaga.

Taua! Ina ia faʻamaonia pe faafitia le atherosclerosis, e faʻaaogaina metotia falesuesue e iloilo ai le tulaga lautele o vaa, le i ai o ni atherosclerotic plate. Faʻavae i luga o faʻamatalaga o le suʻega, o le fomaʻi o loʻo faʻamaoti mai le tikeri o le kosi, tulaga o le maʻi. A maeʻa lenei mea, o le togafitiga o togafitiga e faʻamatalaina lea o le a toe faafoi mai ai le tagata maʻi i le olaga i aso faisoo.

Faʻamatalaga faʻamaonia matata

O fomaʻi e faʻaaoga metotia o suʻesuʻega o meafaigaluega, talu ai e faigata ona suʻesuʻeina le atherosclerosis vascular at initial stage. O le mea o le faʻamaʻi e faʻalavelave ma faʻaalia le uluaʻi faailoga pe a vavalalata le lumenia o le vaa e sili atu i le afa.Manatunatu i togafitiga autu o fomaʻi e faʻaaogaina e fomaʻi e fai ai se siama.

Faʻalogo togafitiga faʻapitoa

I le taimi o le togafitiga o le resonance, e faʻaaoga e fomaʻi auala eseese, i se mea e seasea tupu, e leai se mea e faʻafesoʻotaʻi ai le tino e tui i totonu o le tino.

O ia auala mo le suʻesuʻeina o le atherosclerosis e mafai ai ona fuafua le vaega o le vaa na afaina lea e vavalalata e se atherosclerotic plate.

Taua! Atherosclerosis o se togafitiga o le cardiovascular system lea e tatau i le fomaʻi ona mataʻituina ai le mea e maua ai siama, fuafua pe i ai ni soliga, vavalalata o vaʻa.

Leai se vaega taua tele e faia e suʻega suesue o le toto ma urine, lea e fesoasoani ai i tagata tomai faapitoa e vaʻai i sina siʻitiaga mai le masani o le galuega lautele ma le faʻatinoina o le tino. Mo lenei tagata maʻi e mafai ona auina atu mo se suʻega o le toto o meaola, lipine lipid, ma isi. O le faʻavae autu e faʻatautaia e se fomaʻi mo le suʻesuʻeina o le atherosclerosis o le solia lea o le gaosiga o gaʻo, lea e mafai ona faʻamoemoe e ala i le ave o le toto.

Ua faia se suʻega toto ina ia mafai ai e le fomaʻi ona iloa mea le talafeagai o faailoga nei:

  1. Cholesterol.
  2. Laʻu vaivai lipoproteins, maualuga tele, maualalo tele.
  3. Triglycerides.

Ua fuafua foi e le fomai le fua faatatau o le atherogenicity. E le gata i lea, o le tagata gasegase o loʻo tuʻuina atu mo metotia faʻapitoa mo suʻesuʻega falesuesue, talu ai o le atherosclerosis e mafai ona amanaia i se auala faigata. E aofia ai:

  1. Faʻasologa o le eletise
  2. Fuafuaga o se porotini e mafai ai e oe ona faʻafitia le siama o le atherosclerosis pe faʻamaonia.
  3. Metotia faʻamaonia.
  4. Coagulogram

Taua! I le suʻeina o le toto, e iloilo ai e le fomai le sili atu ma le tasi le faailoilo, ae vaai i le fua o le lipoproteins ma le cholesterol i se auala lautele.

Auala fale

Ina ia mafai ona iloa le atherosclerosis na oi latou lava i le fale, e mafai e le tagata gasegase ona fuafua le faʻailogavae-brachial index. Ina ia faia lenei mea, o le ai ai le malosi faʻapipiʻi i le tapuvae, vaevaeina e le mamafa i luga o le tauau. Afai o le tau e mai i le 0.9 i le 1, 45, ona le faʻamaonia lea o maʻi. Afai e tutoatasi le tagata gasegase ua maua i se mea e sili atu pe itiiti foi, e matua faanatinati le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e faʻamaonia pe le aofia ai le siama.

Taua! Ina ia maua ni taunuuga maumaututu, e tatau i le tagata maʻi ona talia le tulaga pepelo, fua le mamafa i nisi o taimi e faʻaitiitia ai mea sese. Ma, mai le tele o taunuuga, maua mai le averesi.

Atherosclerosis o se faʻamaʻi faʻamaʻi, lea e le o faʻaalia i se isi lava auala i le taimi muamua, e masani lava e le masalosalo le tagata ua maʻi le maʻi i le tino. O faʻamatalaga muamua e mafai ai ona e amata vave togafitiga ma toe faafoi le tagata maʻi i le masani masani o le olaga.

Tuua Lau Faamatalaga