Vaʻaia o le Hyperglycemia ma Togafitiga

Hyperglycemia
ICD-10R73.9
ICD-10-KMR73.9
ICD-9790.6 790.6
ICD-9-KM790.6
Faamai6234
Medlineplus007228
MeshD006943 ma le D006943

Hyperglycemia (mai le isi Eleni ὑπερ - luga, luga, γλυκύς - suamalie, αἷμα - toto) - o se faʻasologa faʻamaʻi e faʻaalia ai le faateleina o le kulukose i le toto toto pe a faatusatusa i le masani o le 3.3-5.5 mmol / l. O fua o le kulukose i le lita (mmol / l) i fuamoa o le USSR, faapea foi i le milligrams per deciliter (mg / dl), e pei ona masani ai i Amerika, Siamani, Iapani, Farani, Isaraelu, Aikupito, Colombia, ma isi 1 mmol / l = 18 mg / dl.

Etiology

  • agamalu hyperglycemia - 6.7-8.2 mmol / l,
  • ogaoga faʻamaoni - 8.3-11.0 mmol / l,
  • mamafa - e sili atu i le 11.1 mmol / l,
  • ma se faailoga o le sili atu i le 16.5 mmol / l, precoma e atiina ae,
  • faatasi ai ma se faailo e sili atu i le 55.5, e tupu mai ai se coma hyperosmola.

Mo tagata taʻitoʻatasi o loʻo iai ni faʻalavelave tumau o le gaosiga o le gaʻo, o nei tulaga taua e ono eseese lava.

Etiology

Mafuaʻaga, faʻamaoniga, togafitiga ma suʻesuʻega o le hyperinsulinism i tamaiti ma tagata matutua

  • O le ā le lamatiaga o le hyperinsulinism?
  • Faailoga o le maʻi
  • Mafuaaga
  • Faʻavasegaga o le Hyperinsulinism
  • Faʻailoga Faʻaipoipoga
  • Togafitiga ma Meaʻai
  • Puipuiga ma togafitiga

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le Hyperinsulinism e taʻua i nisi taimi o le maʻi hypoglycemic. O le faʻaleagaina o le tino e ono mafai ona maua pe faʻaleagaina. I le tulaga lona lua, o le maʻi e seasea lava, e tasi le mataupu i le 50,000 pepe fou. O le mauaina o le hyperinsulinism e masani ona faia i le va o le 35 ma le 50 tausaga, ma e masani ona aafia ai tamaitai.

O le ā le lamatiaga o le hyperinsulinism?

O se tulaga matautia na tuuina atu ona o ona faafitauli, lea e mafai ona vaevaeina vave ma tuai. O le vaega muamua e aofia ai mea na faia i nai itula mulimuli ane ina ua maeʻa le osofaiga, e aofia ai:

  • taʻavale
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • o se faʻamaualuga ogaoga o le metabolism o le fatu maso ma le faiʻai,
  • i tulaga sili ona faigata, ua faia ai se coma hypoglycemic.

O tuai o faʻalavelave e fesootaʻi ma le hyperinsulinemia e tupu ai ni nai masina poʻo ni tausaga foi talu mai le amataga o le maʻi. O loʻo faʻaalia i le tele o faʻamaoniga faʻapitoa, e aofia ai: le mafaufau mama ma le tautala, parkinsonism, lecephalopathy (faʻaleagaina le galue o le faiʻai).

Le leai o se suʻesuʻega ma togafitiga o maʻi faʻapitoa e mafua ai le faʻaleagaina o le pancreas ma le faʻavaeina o le maʻisuka, faapea foi ma le maʻi gasegase ma le gaʻo.

O foliga masani o le hyperinsulinism i le 30% o mataupu e mafua ai se foliga masani o le hypoxia o le faiʻai, faapea foi ma le faateteleina o le atoatoa o le mafaufau o tamaiti. O le mea lea, o le hyperinsulinism o se tulaga e afaina i faigata ma ni taunuuga taua.

Faailoga o le maʻi

O le osofaʻiga e amata i se faʻaleleia atili o le manaʻo, foliga mai o le vevela ma vaivaiga, faʻapea foi le tachycardia, fiaai tele. Ona i ai lea o le atuatuvale e aofia ai: fefe, atuatuvale, ita ma le gatete i vae. Aʻo faʻapupulaina se osofaʻiga o le hyperinsulinemia, o loʻo taua i lalo mea nei:

  • le mautonu i avanoa,
  • diplopia (faʻavaeina o mea faitino),
  • paresthesia (numbness, tingling) i totonu o vae, seia oʻo ina oʻo mai le faoa faamalosi.

Afai ole togafitiga e le o maua, o le le iloa o le mafaufau ma e oo foi i le hypoglycemic coma e mafai ona tupu. O le vaitau i le va o le faoa faʻatasi o loʻo fesoʻotaʻi ma le faʻalauteleina o le mafaufau, lagona faʻaletonu, lagona le fiafia, ma isi mea le lelei. Faʻasaga i tua o taumafataga masani e tumu i gaʻo vailaʻau māmā faigofie, o le siʻitia o le mamafa o le tino ma e oʻo lava i le tele o meaʻai.

Tomai e faailoa mai tikeri e tolu o faailoga o le hyperinsulinism, lea e faalagolago i le ogaoga o le vasega: agamalu, agavaʻa ma ogaoga. O le mea sili ona malamalama e fesootaʻi ma le leai o ni faʻamatalaga i le vaitaimi i le va o le faoa faamalosi ma le faaleagaina o le cerebral cortex. O le faʻaleagaina o le maʻi e aliali mai e le sili atu ma le tasi i le masina. E vave ona taofia e vailaau poʻo meaʻai suamalie.

Faatasi ai ma le malosi, o le faoa faamalosi e masani ona tupu i le sili atu i le tasi i le masina, o le le maua o mea vaaia ma le coma e mafai. O le vaitau i le va o osofaʻiga e faʻaalia e ala i soliga e tusa ai ma amioga, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻagaloina poʻo le faʻaitiitia o mafaufauga. O se tikeri ogaoga e atiina ae ona o se taunuuga o suiga e le mafai ona suia ile cerebral cortex. O osofaiga e tupu tele lava ma iu ai i le leiloa o le malamalama. I le vaitau i le va o osofaiga, o le tagata maʻi ua le toe maua le avanoa i le avanoa, o le mafaufau ua faateteleina, o le tetete o le tino ua iloa. O uiga o se suiga o le lagona ma se maualuga maualuga o le le fiafia. Talu ai ona o nei mea uma, e tatau ona malamalama atili i auiliiliga o mafuaaga, togafitiga ma suʻesuʻega o le tulaga.

Mafuaaga

O le fomaʻi faʻapitoa e mafua ona o faʻalavelave faʻalavelave i le atinaʻe, ona o le tuai o le atinaʻe o le tamaititi. O faʻamaʻi pipisi e mafai foʻi ona atiaʻe ma suiga i le genome. O mafuaʻaga o foliga mai i tagata o se ituaiga o faʻamaʻi ua vaevaeina i:

  • pancreatic, lea e mafua ai le fausia o le hyperinsulinemia tuusao,
  • non-pancreatic, faʻaosofia le siitia o le faʻalaiga o le inisalini,
  • pancreatic form e tupu mai i le mama ma le mama o neoplasms, faapea foi ma le pancreatic beta cell hyperplasia.

E leai se pancreatic form of hyperinsulinism i tamaiti ma tagata matutua e mafai ona atiae ona o le le lelei o meaai (anapogi faaumiumi, manava manava, ma isi), faaleagaina o le ate (oncology, cirrhosis, fatosis). Pe a tali le fesili pe aisea e tupu ai togafitiga, latou te gauai atu i le le pulea o le faaaogaina o igoa o le suka, o nisi o pathologies o le endocrin. Mo se faʻataʻitaʻiga, myxedema, faʻasolosolo a Addison, poʻo le pituitary dwarfism.

O le isi itu atonu o le le lava o enzymes e aofia i le glucose metabolism (hepatic phosphorylase, renal insulinase, glucose-6-phosphatase).

O le a le hyperglycemia: faʻamatalaga, faailoga, meaʻai

O le Hyperglycemia o se tulaga faʻaleagaina lea e fesootaʻi ma le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le Hyperglycemia e faʻaalia i le tele o le faateleina o le suka o le toto. I le faaopoopo atu i le maʻisuka, e mafai foi ona maua i isi faamaʻi o le endocrine polokalama.

O le Hyperglycemia e vaevaeina i le tulaga o lona faʻaaliga:

  1. Faigofie. Afai o le maualuga o le suka i le tino e le sili atu i le 10 mmol / l, o loʻo matou talanoa e uiga i le hyperglycemia malu.
  2. Faʻaalia I se faiga masani, o lenei faailoga e sau mai le 10 i le 16 mmol / L.
  3. Uma. O le maualuga o le hyperglycemia o loʻo faʻaalia i le oso i luga o le suka i le sili atu ma le 16 mmol / L.

Afai o le maualuga o le glucose e maualuga atu i luga o le 16.5 mmol / L, ei ai se tulaga lamatia ogaoga o le muaʻi muamua ma e oo lava i le paʻu.

O se tagata e mafatia i le maʻisuka e lua ituaiga o hyperglycemia:

  • pe afai e le ulu atu le meaai i le tino mo le silia i le 8 itula, o le maualuga o le kulukose i le toto toto e oʻo atu i le 7 mmol / L. O lenei tulaga e taua o le hyperglycemia anapogi,
  • O le hyperglycemia postprandial o le taimi, a maeʻa ona 'ai meaai, toto maualuga toto e oʻo atu i le 10 mmol / l pe sili atu.

E taua le iloa o togafitiga o loʻo i ai mataupu pe a fai e gasegase tagata e le maua le maʻisuka e maualuga le maualuga o le maualuga o le suka (e oʻo atu i le 10 mmol / l) pe'ā uma ona faʻaaogaina se tele o meaʻai! O ia mea iloga e taʻu mai ai le mafai ona atiaʻe le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

Mafuaaga o le Hyperglycemia

O le homone e taʻua o le inisalini e nafa ma le suka o le toto. O suauu peta Pancreatic e aofia ai i lona gaosiga. Afai o le tagata gasegase e iai le maʻisuka ituaiga 1, ona faʻaitiitia le faʻaititia o le inisalini i totonu o le gland. E mafua ona o le apoptosis poʻo le necrosis o siama e gaosia ai le hormone e mafua mai i le afaina o fua.

E mafai ona e iloa atili pe o le a le inisalini o loo i luga o itulau o la tatou 'upega tafaʻilagi, o faʻamatalaga e sili ona manaia.

O le laasaga o le faʻaalia o le hyperglycemia e tupu i le taimi e sili atu i le 80% o peta beta. I le maʻisuka ituaiga 2, o le gasegase o le tino i le hormone ua vaivai. Latou te le toe "iloa" le inisalini ma faailoga o le hyperglycemia amata.

O le mea lea, e tusa lava pe lava le gaosiga o le hormone, e le o feagai ma le galuega ua tofia i ai. O le iʻuga, o le faʻamalosia o le inisalini e atiina ae, sosoo ai ma le hyperglycemia.

O le Hyperglycemia e mafua mai i mafuaaga eseese:

  • taumafa tele meaai,
  • 'ai mea taumafa e mauʻoa i vailaʻau faʻamalosi pe faigofie,
  • meaai maualuga-kalori
  • mafaufauga-mafaufau loloto.

E taua le taitaia o se olaga ola saʻo. Le mautonu maualuga o le tino poo le mafaufau ma, i se isi itu, leai se faamalositino e ono mafua ai le hyperglycemia!

O le faʻamaʻi pipisi e mafai ona tupu ona o faʻamaʻi, viral infections poʻo se faʻagasologa masani masani. Aua nei faatea le inisalini o le inisance poo le faʻaaogaina o fualaau o le suka. Aua le 'ai meaʻai e faasaina e lau fomaʻi poʻo le solia o lau meaʻai.

Faailoga o le Hyperglycemia

Afai e iloa le hyperglycemia i le taimi, o le a fesoasoani lea e aloese ai mai le atinaʻeina o ni aʻafiaga ogaoga. O le fiainu tele, o le faailoga muamua lenei e mautinoa e tatau ona tosina mai i ai. A oʻo i luga le maualuga o suka, o se tagata e fia inu pea. I le taimi lava e tasi, e mafai ona ia inu i le 6 lita o le vai i le aso.

O se taunuuga o lenei mea, o le aofaʻi o faʻasologa o aso taʻitasi e faʻaateleina i le tele o taimi. O le siitia i le 10 mmol / L ma le maualuga, o le glucose ua faʻateleina i le uila, o lea o le a fesoasoani vave ai le fesoasoani i fale suʻesuʻe i suʻesuʻega a le tagata maʻi.

Ae i le faaopoopo i le tele o le vai, ua aveesea le tele o leona masima aoga mai le tino. O lenei, i le isi itu, ua afaina i:

  • o le le lava o le vaivai ma vaivaiga,
  • matagogo
  • umi lona ulu
  • ogaoga tiga o le paʻu
  • mamafa tele o le gau (e oo atu i le tele kilokalama),
  • faʻanoanoa
  • vaivai o lima ma vae,
  • faʻaitiitia le faʻalogona o le paʻu,
  • faʻanoanoa vaaia.

E le gata i lea, e ono tulai mai ni faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi, e pei o le manava ma le faʻamalosi.

Afai i le faagasologa o le hyperglycemia o loʻo i ai se faʻaopoopoga tele i le tino o tino o le ketone, o loʻo i ai le ketoacidosis maʻisuka ma le ketonuria. O nei tulaga uma e lua e mafai ona mafua ai le ketoacidotic coma.

E maualuga le suka i le tamaititi

O loʻo maua i le tele o ituaiga ituaiga o le hyperperglycemia i tamaiti. Ae o le eseesega autu o le ituaiga o maʻisuka. O le mea e masani ai, o fomaʻi e faʻamaonia le maʻisuka ituaiga 2 (e le o le inisalini-e faalagolago) i tagata maʻi.

I le 20 tausaga talu ai, o le faafitauli o le maʻisuka o le tamaititi ua sili atu ona aoga. I atunuu atinaʻe, o le aofaʻi o faʻamaʻi fou o faʻamaʻi o tamaiti o loʻo tuputupu ae faʻalautele.

Ua maitauina e tagata tomai faapitoa se uiga o le faateleina o mataupu o le falemaʻi o fanau ma tamaiti talavou ma aʻafiaga ogaoga o le hyperglycemia. O ia tulaga i le tele o tulaga e mafua ona o le gasegase o le hyperglycemia.

O ia tulaga e masani lava ona faafuaseʻi ona tupu ma vave ona tupu. O le soifua manuia o le tamaititi e ono faʻaleagaina pea. E masani lava, o maʻi faʻalatua e atiae i totonu o na tamaiti e le o toleniina eo latou matua i se ala maloloina ma talafeagai lelei o le olaga.

O aiga faapena e le o gauai atu i le tausiga o le pepe, o lona atinaeina faaletino, o le pulega o le galuega ma le malologa, ma se paleni paleni. O nei mea taua o mafuaʻaga autū o le atiaʻe o le hyperglycemia i le talavou ma le laʻititi.

Saienitisi, faatasi ai ma fomaʻi, na taitaia le tele o suʻesuʻega faasaienisi, ma o le taunuuga na mafua mai ai o le hyperglycemia i le tele o mataupu o loo agai i luma i fanau i le taulaga. E mafua lenei mea i le mea moni o tagata o loʻo nonofo i megacities e matua toʻaga.

Hyperglycemia i tamaiti aʻoga ma tamaiti aʻoga tulagalua e mafai foi ona atiae ona o le mamafa tele o le tino, mafaufau ma faalelagona.

O se vaega patino i le tupuga o le hyperglycemia ua tofia i le soliga o le gaioiga o gaioiga i totonu o le tamaititi. O meaai mo le hyperglycemia e mafai ona avea ma fesoasoani sili iinei.

E tele mafuaaga ma mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻega o togafitiga faʻapitoa i pepe. I le mea muamua e iai ni faʻafitauli o le tino. A o atiina ae le maʻisuka, o uiga o le hyperglycemia o le a sili atu ona lelei ma susulu.

I le taimi muamua, e mafai ona taofi le tulaga e aunoa ma ni aafiaga faʻaleagaina ma fualaau - i ona lava tulaga. Ae aʻo faʻalauteleina le maʻisuka, o le a atili ai ona faigata ma, i le faaiuga, o le a le mafai.

E mafai ona mafua mai le gasegase e ala i le faaitiitia o le inisalini i totonu o le toto, taofia le gaioiga o le hormone poo le atinaʻeina o tulaga le lelei. E mafai ona tupu lenei mea ona o:

  • fungal poʻo faʻamaʻi pipisi (aemaise lava i se umi umi),
  • ogaoga tiga faalelagona
  • faʻafouina o metotia o le autoimmune e amata i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1.

O le tele o tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le afaina i soʻo se faʻamaoniga o le maʻi, talu ai e le o faasolosolo le ita tele, ma o ia tamaiti e le maua le inisalini (e ese mai le maʻisuka ituaiga 1).

Faʻavasegaga

O le Hyperglycemia o se togafitiga lea e tele ni faʻaoga i le taimi e tasi. O i latou uma e eseese i le faiga o le faʻavae ma le auala e faʻaalia ai. E tatau ona e iloa poʻo le a le ituaiga hyperglycemia o loʻo ia te oe ina ia puipuia ai se osofaʻiga. Fomaʻi e faʻaoga le faʻavasegaga nei:

  • Faʻasologa - e tupu ona o maʻi faʻalavelave o le pancreas,
  • O lagona - e tulaʻi mai ona o le malosi o le mafaufau-lagona faʻafuaseʻi,
  • Meaʻai - e tupu pe'ā uma ona 'ai,
  • Hormonal - e mafua ona o le le mautonu o le hormonal.

Faʻafitauli hyperglycemia

O le hyperglycemia masani e tupu na o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O le mafuaʻaga o lenei maʻi ua taʻua o le le lava o le gaosiga o le pancreas, lea e le mafai ona lava le insulin. E le gata i lea, o se gasegase faʻatoʻateleina e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o lenei maʻi. O le hyperglycemia masani o le feiloaʻi, pe fesoʻotaʻi ma le 'aiina o meaai, ma le anapogi e mafua mai i le matelaina umi. O le hyperglycemia masani e tupu i tikeri nei:

  • E faigofie le glucose i le 6.7 mmol / l,
  • Fuataga - luga aʻe o le 8.3 mmol / l,
  • Mama - luga 11.1 mmol / l.

Maualuga hyperglycemia

O le hyperglycemia o le eletise o se tulaga o le tino o le tino lea e tulai mai ai le kulukose pe a uma ona 'ai e se tagata meaʻai. O lenei faailoga e oo atu i lona maualuga maualuga i itula muamua pe a uma le pulega. O lenei tulaga e le manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa, talu ai ona o le kulūkose e toe foʻi mai i le tino pe a mavae se taimi.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le gasegase o le lagona

O le hyperglycemia o lagona e tupu pe a mavae le fiafia o le tino, lea e faʻaosofia ai le gaosia o hormones.A tele naua i latou i totonu o le toto, o le tino e taofi le gaosia o le glycogenesis, ae amata ona lafo ese le tele o le gluconeogenesis ma le glycogenolysis i totonu o le toto. Ona o lenei mea o loʻo i ai le faateleina o le suka o le toto.

Hormonal hyperglycemia

O le hyperglycemia o le Hormonal e tupu mai i tua o le faʻasaʻolotoina o nisi o hormones i le toto. O lenei faailo e aafia i hormones thyroid, glucagon, glucocorticoids, catecholamines.

O le Hyperglycemia o se faʻamaʻi e mafai ona mafua mai i le tele o mafuaʻaga. Ae ui i lea, i le tele o tulaga, o le maʻisuka e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o lenei maʻi. O le maʻi faʻamaʻi lea o loo i ai i tagata uma e 10 i le lalolagi. O le mafuaʻaga o le le lava o le inisalini o le pancreas. O lenei hormone ua mamanuina e faʻafetaui ai le maualuga ole kulukose o le toto. E masani lava, o le inisalini e gaosia ao leʻi faia taumafataga, ae i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, e le mafai e ni siama ona taulimaina le tele o le suka.

O lea faʻamaʻi e le manaʻomia ai le faʻaofiina o le inisalini, ae o le mea lea e tatau ona e ave fualaau faasaina. O le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ai le insulin. O loʻo i ai foi le maʻisuka maʻisaga e mafai ona tupu i le taimi o le maitaga. E le gata i lea, o mafuaaga o le hyperglycemia e mafai ona:

  • Pancreatic cancer
  • Hyperthyroidism - o le gaosiga tele o hormones e ala i le vavalo,
  • Faʻafofo ma nisi faʻamaʻi
  • Pancreas mumu,
  • Faʻanoanoa ogaoga faʻalagona
  • O le i ai o tino o le tino i le vevela,
  • Manua leaga i le tino,
  • Cushing's Syndrome.

O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona latou iloa po o le a le uiga o le hyperglycemia. O se taimi talafeagai e togafitia ai e mafai ona faigofie ona vaavaaia ma taofia le atinaʻeina o ni aʻafiaga ogaoga. I le tulaga o le tuai ona tuai, e te tafe le lamatiaga o le ketoacidosis poʻo le coma. O ia tulaga e faigofie lava ona afaina, o le mea lea, latou te manaʻomia ai le fesoasoani muamua. O faailoga o le hyperglycemia e mafai ona iloa i faʻaaliga nei:

  • O le faʻaitiitia o le mamafa o le tino,
  • Tigā ma le vevela,
  • Faateleina le galala
  • Manua le lelei,
  • O le vaivai, moe,
  • Toto maualuga toto
  • Vaʻai matala.

Afai e te le amanaʻiaina faʻamaoniga o le hyperglycemia mo se taimi umi, e mafai ona e feagai ma faʻalavelave ogaoga. E mafai foi ona latou iloa lenei tulaga. O le maualuga o le kulukose e mafua ai:

  • Paʻu o le paʻu ma faʻasalalau vavalalata,
  • Faʻaitiitia le tino vaaia,
  • Faʻamālōlōina le faʻamalolo o soʻo se manuʻa ile paʻu,
  • O le faʻamaogaina o fiva namu, ona o le faʻalavelave ua faʻalavelaveina,
  • Faʻafitauli tau gasegase.

Faʻailoga

O le suʻeina o le hyperglycemia e faigofie lava. Mo lenei mea, e tatau ona faia se suʻega o le toto, e mafai ai ona maua le saʻo toto maualuga o le suka. E le gata i lea, o se suesuega lautele o le toto, suesuega o le toto o meaola, suesuega o urine masani, faapea foi ma le suega o le toleniga o le kulukose. O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e mafai ai ona e fuafuaina uma faʻafitauli i le tino, faʻafetai i le mea e mafai ona faia i le faʻamalositino atoa.

A maeʻa suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga, o le suʻega C-peptide, o se suʻega o le faapaleni o le glucose, ma le siakiina o siama i le pancreas e faia. E le gata i lea, o se suʻesuʻega e faia mo le hemoglobin glucosylated.

Afai e le amanaiaina le hyperglycemia mo se taimi umi, o le galuega o totoga uma ma faʻaogaina e faʻalavelaveina. O le fatu, gaʻo ma le ate e sili ona mafatia i le toto maualuga. E taua tele le maua o fautuaga mai fomaʻi fomaʻi vaʻaia: o le neurologist, gynecologist, urologist, cardiologist ma endocrinologist. E mafai foʻi ona mataʻituina e se tagata suʻesuʻe tagata suʻesuʻe.

Fesoasoani Muamua

I le hyperglycemia, e tatau i le tagata maʻi ona fua lona maualuga ole kulukose toto. Afai o lenei faailoilo e sili atu i le faailoga o le 14 mmol / l, e tatau ona faʻatonuina i le intramuscularly Humalog poʻo Humulin insulin preparations. O a latou ata e puupuu ma e mafai ona faia. A uma le tui, inu le 1-1.5 lita o le vai mama. A maeʻa se osofaʻiga, mataʻituina lou toto suka i itula uma. Ini le inisalini seia toe foʻi le fua faatatau i le masani. Afai e le fesoasoani nei mea e faʻafaigofie ai le kulūkose, e tatau ona e valaʻau i se avetaʻavale.

Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e mafai ona fufuluina le manava i se vaifofo o le suālaʻau tao: ave 1-2 teaseti i le lita o vai mama. O lenei taʻiala e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le faʻaititia o le eletise, o lea pe a maeʻa e manaʻomia lou inu i le tele o vai. Afai e te atiina ae se tuaa, faʻamama se solo ma faʻaʻofu le paʻu. Valaau se fomaʻi i le taimi e tasi.

Ina ia faaitiitia le lamatiaga o le faia o se osofaiga o le hyperglycemic, e tatau ona e mulimuli i faatonuga uma a lau fomaʻi. O le a ia faatonuina oe i le mea sili ona lelei ma le taimi o le inuina o fualaau. E le gata i lea, aua neʻi galo e mulimuli i se mea e 'ai, faʻafefete sugary ma meaai leaga. Alu i totonu mo taʻaloga, savali pei ona mafai i le ea fou. Aua neʻi galo e faʻaauau ona suʻeina suʻega faafomaʻi ia o le a fesoasoani i uluaʻi laasaga e faʻaleagaina ai. O nei gaoioiga faigofie o le a fesoasoani e maua ai lau kulūkose i le faasologa tatau.

Togafitiga o le hyperglycemia e fuafua i le aveesea o le maʻi na mafua ai le oso i le kulukose i le tino. Naʻo le togafitiga faʻapea o le a fesoasoani i le faʻaumatia faʻapitoa o togafiti faʻafuaseʻi. I le taimi o togafitiga, e taua le siakiina e le aunoa o le maualuga o le toto: i le taeao, pe a uma ona 'ai, aʻo le i momoe. Afai i le aso o loʻo i ai se faʻalavelave matuia tele o le masani, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi. O lenei tulaga e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻafitauli faʻapitoa o le a mafua ai le faʻaleagaina o le galuega o totoga i totonu.

Mo le vaavaaia o se osofaiga o le hyperglycemia, o se fua o le insulin masani e faia. A maeʻa lena, e tatau ona e malolo ma mulimuli i le setete o lou tino. E masani lava, o le togafitiga e faʻatagaina ai oe e faʻavave ona toe maua le kulukose i le masani. Afai o se tui se tasi e le maua ai se taunuuga, a maeʻa le 20 minute o le inisalini e toe faʻatonu. A maeʻa le osofaʻiga, e mafai e se tagata ona toe foʻi atu i le auala masani o le olaga.

E taua tele le mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi, faʻapea foi ma le toe iloilo lelei o lau meaʻai. E naʻo le faʻapotopotoina auala o le a fesoasoani e faʻamaoni moni ai le maualuga o le hyperglycemia.

O taunuuga

O le Hyperglycemia o se faʻamaʻi e masani lava ona i ai ona taunuuga. E matuā lamatia lava i latou e maua i le maʻisuka. Faatasi ai ma le atinaʻeina o lenei togafitiga, o mea uma i totonu o le tino ua faʻavaivaia, ona o taunuuga e sili atu ona ogaoga. O le le amanaʻiaina umi o le hyperglycemia e taʻitaʻi atu ai i le atinaʻeina o fatu fatu, stroke, thrombosis, afaina o le fatu, ischemia ma isi faʻamaʻi tuga. O faʻafitauli o le hyperglycemia e faapenei:

  • Polyuria - faʻaleagaina o gaʻo, lea o loʻo i ai se malosi malosi o le faʻavave. Ona o lenei mea, o le faʻateleina o le eletise i totonu o le tino ua faʻaitiitia, lea e faʻafefe ai le paleni vai-masima.
  • Glucosuria o se mea e tupu ai le tele o le kulukose i totonu o le toto. O lenei mea leaga e afaina ai fatugaʻo.
  • Ketoacidosis o se mea e tupu ai le tino o le tino i totonu o le tino. Latou te ulufale i le urine ma le toto.
  • O Ketonuria o se tulaga lea e aofia ai tino o le kontone i le urine.
  • O le Ketoacidotic coma o se tulaga faʻaleagaina o le tino na mafua mai i le oso maualuga i le maualuga o tino ketone i le tino. E mafai ona iloa i le vomiting, tiga o le manava, fiva. E mafai ona oʻo atu i le manava manaia, gaogao, leai se mafaufau, ma le toilalo o le fatu.

Ina ia faaitiitia le lamatiaga o faafitauli e mafua mai i le hyperglycemia, e tatau ona e 'ai saʻo. Muamua lava, e tatau ona e teena mea leaga ma meaʻai gaʻo, lea e faʻavaveina ai le maualuga o kulukose. Taumafai e mulimuli i nei taʻiala:

  • Taumamafa 5-6 taimi i le aso ma malologa e le sili atu i le 4 itula,
  • Faʻateleina le aofaʻi o le porotini i lau taumafataga,
  • Inu le tele o suavai mama pe a mafai,
  • Taumamafa i le tele o fuālaʻau fou ma fualaau aina pe a mafai,
  • Faʻamauina meaʻai maualuga-kalori
  • Mātauina le faʻatulagaina o le aso ma malolo,
  • Aloese mai le falai, gaʻo ma le vevela.

Faailoga ma mafuaʻaga o le hypoglycemia, o le faʻasalaga o le anapogi

O le faateleina o le suka toto ma le manava gaogao ua taua o le hyperglycemia anapogi. Ma le faʻavaivaia ua taʻua o le "anapogi hypoglycemia."

Vitio (kiliki e taʻalo).

Glucose e taua tele mo le gaioiga masani o le tino atoa, e aofia ai le faiʻai. O le mea lea, i le solia o lona tulaga masani, o se toilalo e tupu mai i le faiga o gasegase o le tino, e aofia ai le metabolism o le carbohydrate, e tele polokalama e amata ona le sao.

O le kulūkose i se tagata maloloina e tatau ona maua mai le 3.3 mmol / L i le 5.5 mmol / L i luga o se manava gaogao. Pe a 'ai, o lenei tulaga e masani ona tulaʻi mo sina taimi, ona paʻu ai lea i le masani. Afai e le pa'ū le maualuga o le suka, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le hyperglycemia.

Vitio (kiliki e taʻalo).

I le taimi lava e tasi, e le lava le glucose e ulufale mai i le faiʻai, o lea e tupu ai faʻafitauli eseese. O lenei tulaga e mafai foi ona tupu ona o le popolega e leʻi mafaufauina, pe a faʻatuʻu e le tino se aofaiga tele o cortisol (hormone) i le toto.

E faʻapefea ona faʻaalia le hyperglycemia? O a faailoga e mafai ona iloa? E tasi pe sili atu faʻamaoniga e mafai ona tupu. O se mea taua tele o le glucosory hyperglycemia. O le suka lenei i le urine.

Tele faʻamaoniga:

  • taʻavale
  • vaivaiga
  • vili
  • tiga o le ulu
  • faʻaauau faifaipea
  • fia inu pea
  • paleni mamafa
  • susu mata, aemaise i le taeao,
  • moe

Ae mo le hypoglycemia, o faailoga nei:

  • se lagona malosi o le fiaaai
  • popolega
  • siitia le mamafa
  • Tachycardia
  • vaega o gatete
  • popolega
  • sosolo
  • pallor o integument,
  • faʻanoanoa mea vaaia vaaia,
  • vavao
  • faʻaleagaina o meaola
  • gaogao
  • fenumiai.

I tulaga ogaoga, e pa'ū se tagata i totonu o se pa.

Aisea e tupu ai le hypo-hyperglycemia?
Ae mo le hypoglycemia, o mafuaaga autu e:

  • le lava o nisi o hormones,
  • le lelei
  • leai o ni meaʻai gaʻo,
  • faaseʻe meaai
  • fofo faafitauli
  • anapogi le ava malosi
  • ogaoga faigata.

E le gata i lea, atonu e iai ni faafitauli i le suka o le toto ona o le le talafeagai o le faaaogaina o vailaʻau maʻoti ua faatonuina.

O le hyperglycemia anapogi e mafai foi ona atiina ae i se tagata maloloina. O lenei maʻi e mafai ona tupu pe afai e te musu e 'ai mo le sefulu itula.

O le mea lea, e taua le 'ai e le aunoa o meaai, tausisi i se meaʻai. A le o lena, e ono tulai mai ni faafitauli matuia, ma e tatau ona e feutagai ma se fomaʻi faapitoa.

Ae o le hyperglycemia, o mafuaaga o lona tupuga o:

  1. Faʻatupulaia le gaioiga faʻaletino poo le maualalo o le taʻavale.
  2. Faʻasolo atu le atuatuvale.
  3. Mea le lelei - o se aofaiga tele o oloa gaʻo, aemaise o vailaʻau faʻamalosi faigofie, vailaau le talafeagai.
  4. O le mafuaaga autu o le le lava o le inisalini, lea e puleaina ai le kulukose toto. E mafua ai le maʻisuka.

Faatasi ai ma lenei faamai, o gasegase e faatupuina le tetee atu i le faateleina o le hyperglycemia ma o le anapogi o le hyperglycemia e tupu. O lona uiga, pe a anapogi mo le sili atu ma le 10 itula, o le pasene o suauu i totonu o le toto e faʻaititia ai le tele.

E faapefea ona togafitia nei tulaga? O le mea sili lava o le faʻasaʻoina o metabolic processes. O lenei mea e manaʻomia e le gata i le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa, ae faʻapea foi suiga o le olaga. Mai le faʻamaoniaina o taumafa i le faʻatupulaia o le tino poʻo le faʻaitiitia.

O togafitiga o vailaʻau e faʻatautaia e fuafua i le ogaoga o le faʻamaʻi ma lona tino pe a maeʻa faʻamaʻi atoa. E tatau i tagata maʻi ona mulimulitai i le faʻasologa o le fomaʻi.

Faatasi ai ma le hyperglycemia, e tatau ona tuuitiitia le suka o le toto. Ina ia faia lenei mea, inuina se tele o vai, faʻamaonia le taumafa.

I le faʻaopoopoga, e mafai e tagata tomai faapitoa ona faʻaaogaina le faʻamalolo ma le faʻamālōlōina togafitiga. Ma o nisi taimi e le mafai ona e faia e aunoa ma le faʻaofiina o le inisalini.

Ae o le hypoglycemia, o le kulūkose e tatau ona vave faʻatupulaia. O meaai lelei po o injections o le inisalini o le a fesoasoani pe a tatau ai.

O le puipuia o le hypoglycemia ma le hyperglycemia o le ala saʻo lea o le olaga. Gaioiga faʻavalea, meaʻai lelei, ma le teenaina o mea ua fai ma vaisu - e manaʻomia le ulaula ma le ava malosi.

O mea taumafa e taua tele mo le gaioiga masani o le tino. Aemaise lava, ia aloese mai le faʻalavelave i le gaosiga o le gaʻo ma le faʻaalia o tulaga e pei o le hyper- ma le hypoglycemia.

E moni lenei mea mo meaʻai gaʻo. O se laulau e faʻaalia ai le aofaʻi o gaʻo i totonu o se oloa faapitoa o le a fesoasoani ia te oe e faʻataʻitaʻiina.

Meaʻai mo le hyperglycemia e faʻaalia i le faʻasaʻo faasaina o gaʻo. E tatau ona e 'ai i ni vaega laiti, ae tele - 6 taimi i le aso. O meaai ma iʻa e tatau ona filifilia ni gaʻo maualalo ma faʻamafa saʻo.

O lona uiga, stew, kuka ma tao, ae e le mafai ona e malo. E mafai ona e faʻaaogaina ia oloa i le 4 taimi i le vaiaso. O fualaʻau aina e tatau ona i ai i le taumafataga, e tatau foi ona lelei lelei le kuka pe 'ai foi.

O le Hypercholesterolemia o se muai manaomia mo le fausia o le hyperglycemia. E tupu ona o le faʻaleleia o vaʻa toto. Ina ia aloese mai lenei tulaga, e tatau ona faaaoga naʻo gaʻo maloloina.

E maua i iʻa, iʻa, sisi ma fuālaʻau manogi. Ae e tatau foi ona e faʻaaogaina nei oloa i le faʻalelei.

E mafai foʻi ona e 'aina faʻatoʻaga. Ae o le sukalati e mafai ona faʻafefeteina i le vaiaso (o le leo e laʻititi). O spaghetti ma pasta e mafai ona 'ai e matua seasea pe sili atu foi le lafoai atoa.

E tutusa lava mo le falaoa paʻepaʻe. O nei mea taumafa ei ai le tele o gaʻo, ma e ono afaina ai lou soifua maloloina (mo se faʻataʻitaʻiga, mafuaʻaga o le oona). E faʻatagaina fua sei vagana aiʻano ma vine, aua e sili ona suamalie.

O le taumafataga mo le hyperglycemia e faʻataga ai le 'ai i masani masani. Afai e te manaʻo moni i ai, e tatau ona e filifili laʻau suamalie lea e suia ai le sucrose e masini gaʻo saogalemu.

Talu ai o loʻo i ai mea manogi, e faigofie ona e filifili kuki e le afaina, taʻavale, poʻo se isi mea suamalie. Faatasi ai ma se naunau malosi mo lau laʻau, afai o le taimi nei e leai ni meaai saogalemu, e mafai ona e 'aina se sipuni o le meli. Ae o le faia o lenei mea e seasea lava.

Meaʻai mo le hypoglycemia e aʻafia ai le faʻaaogaina o meaʻai gaosi mai le taumafa. E tatau ona faia lenei mea i le amataga o le taumafataga. O lona uiga, e tatau ona lafoaʻi muffin, suti, pasta.

O nei oloa e maua ai vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie, lea e vave ona talepe i le kulukose ma, pe a oʻo atu i le toto, e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le inisalini. O le maualuga o le suka i le taimi lena e faʻaitiitia foi le vave, ma o lea e i ai se lagona o le fiaaai.

O le taumafataga mo le hypoglycemia e mafai ai e oe ona faʻaaoga mea nei:

O le faʻaalia o le taumafa o le hypoglycemic: o meaai e tatau ona uʻu pe kuka. A mavae le vaiaso o sea ituaiga taumafataga, e mafai ona tuʻuina atu se fua se tasi i le aso, aloese mai le suamalie.
Ma mai fualaʻau e mafai ona e faʻaopopo:

A maeʻa le isi vaiaso, e mafai ona e faʻalauiloaina fatu o falaoa ma falaoa atoa, ae o nei mea uma i le faʻalelei. Ma e fautuaina e pipii pea i se lisi i taimi uma.

O lona uiga, o meaai paleni e tatau ona atoatoa ma faapaleniina, ae tatau ona aloese mai gaʻo meaʻai, ma tuʻuina atu mea e sili ona fiafia i gaʻo vailaʻau faʻamalosi, lea e maua i fatu, fualaau faisua ma falaoa atoa o le falaoa.

Afai e te manaʻomia vave le osofaʻi o le hypoglycemia, o le a manaʻomia ona e 'ai pe inuina se mea suamalie po o se mea inu. O nei mea taumafa oona gaʻo.
O nisi nei o filifiliga lelei:

  • nisi fualaau glucose
  • nai fasi keke sukalati
  • se sipuni o le meli - o le maualuga maualuga o tolu sipuni,
  • se lua o sipuni o lapisi po o siama,
  • se ipu susu (e tatau ona 1%),
  • afa ipu tioata sua suamalie,
  • se sipuni o suka
  • marmalade.

Afai, a maeʻa le luasefulu minute, toe faʻafefe le maualuga o le suka, e tatau ona e 'ai se mea suamalie. Ae e le mafai ona e faʻaaogaina, aua afai o maualuga le kulukose, e mafai ona e lagona atili le leaga.

O le taimi lava e alu ese ai faailoga o le hypoglycemia, e tatau ona e taofi. E sili atu le filifilia o meaai i totonu o le vai pe a maeʻa ona inu i se ipu ti lauti. O lenei mea o le a fesoasoani i gaʻo gaʻo maualuga le maualuga o le toto toto.

O le Hyperglycemia ma le hypoglycemia o ni faʻafitauli matuia o le gaosiga o le gaʻo. Latou te faʻatonuina se lamatiaga ogaoga o le soifua maloloina.

Ma o meaai tatau lelei o le a fesoasoani i le faatumauina o le maualuga o le maualuga o le suka toto, aloese mai le le lelei ma le matautia o faailoga, faʻapea foi ma le faʻaitiitia o faʻafitauli. A uma, o le hypo- ma le hyperglycemia e mafai ona mafua ai le tele o faʻafitauli mai le afaina i faafitauli ma gaʻo, ate ma le fatu.

Pe a tulaʻi le maualuga o le kulukose o le toto i totonu o se tagata, ona taʻua ai lea o lea tulaga o le hyperglycemia e tusa ai ma fomaʻi faʻalaʻau. E masani lava ona atiaʻe le faaitiitia o le gaosiga o le inisalini ma i le tele o tulaga o se faailoga o le maʻisuka. Ae le gata i lenei, o isi itu e mafai ona faaosofia ai se tulaga o le hyperglycemic.

O le faateleina o le suka toto e mafai ona tupu mo mafuaaga eseese. Ae i soo se tulaga lava, e tatau ona malamalama o lenei tulaga e matua lamatia tele ma manaʻomia vave fetuunaiga. O lenei togafitiga e faʻavasegaina e aʻafiaga aioio i ituaiga o hyperglycemia:

O le faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi e vaevaeina i le mamafa:

  • O se foliga malie e atiina ae pe a le sili atu le maualuga o le suka i le maualuga o le suka i le 10 mmol / L.
  • O se foliga lelei e maua i le maualuga o le kulukose o le toto i le 10 - 16 mmol / l.
  • O le faʻalavelave matuia e faʻaalia i le maualuga o le maualuga o kulukose toto nai lo le 16 mmol / L.
  • Afai e sili atu i le fua o le kulukose le maualuga o le 16.5 mmol / l, ona lamatia lea o le atinaʻe o precoma ma e oʻo lava i le mea moni e mafai ona pa'ū se tagata i se setete o coma.

Mo tagata e maua i le maʻisuka, o le hyperglycemic syndrome ua vaevaeina i vaega nei e lua:

  • O le hyperglycemia anapogi. I lenei tulaga, o le maualuga o le kulukose o le toto e oʻo atu i le 7 mmol / l, pe afai o le vaeluaga o taumafataga e silia ma le 8 itula. O lenei pepa e lauiloa foi o le hyperglycemia anapogi.
  • Faʻasologa o le hyperglycemia. I lenei tulaga, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e sili atu i le 10 mmol / l vave loa pe a uma ona 'ai.

O le Hyperglycemia o se tulaga maʻi faʻapitoa. Ae afai e maua i se taimi talafeagai, ona mafai lea ona aloese mai aʻafiaga tau le soifua maloloina. O le mea lea, e tatau ona e iloa uiga o le hyperglycemia. E matua manino lava, o lea e faigata ai ona le matauina i latou.

O le maʻi o le Hyperglycemia e fesoʻotaʻi ma le fia inu ma le susu. I lenei tulaga, e mafai e se tagata ona inu i le 6 lita o le vai i le aso. O se taunuuga, o le numera o urination e faʻapupulaina foi. O nei faailoga e lua e mafai ona taʻu mai ai o le hyperglycemia e fesootaʻi ma le atinaʻe o le maʻisuka.

Isi faailoga o le hyperglycemia:

  • O le le lava le vaivai po o le vaivaiga, le mafaamatalaina,
  • Faateleina le vevela,
  • Ootia ma faaitiitia le taulai atu o le mafaufau,
  • Faʻamauina le mamafa i se taimi pupuu ma se masani masani,
  • Talofa
  • Le manava malosi ma le tiga maso
  • Lagona le mautonu o le gaioiga
  • Paʻu paʻu, o le faʻaitiitia o lo latou lagona lelei ma le tupu mai o le vevela,
  • Vaavaaiga vaaia,
  • Faʻamālōlōina le faamalo
  • Malamalama ma le le fiafia
  • Le foliga mai o le manogi o le acetone mai le gutu.

O le autu autu mo le faʻamautuina o le suka o le toto o le inisalini na faia e le pancreas. O mafuaʻaga o le hyperglycemia i le maʻisuka e aʻafia ai mea nei:

  • I le tulaga muamua, faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 1, ona o le faʻafanoga o sela o le pancreatic poʻo lona faʻapala, o le inisalini gaosiga o loʻo faʻaitiitia. Ole aʻafiaga o le hyperglycemic occurs pe a silia ma le 80% o siama e maua ai le inisalini oti.
  • I le tulaga lona lua, faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 2, o le inisalini o le gasegase e le lelei. O lenei hormone ua le toe avea o se totoga e mafai ona iloa, ma, o se taunuuga, o le maualuga o le kulukose i le toto e oʻo lava i le lava gaosiga o le inisalini e le pancreas.

Afai o mea uma lava e masani ai ma le gaosia o le inisalini, ona oʻo lea i luga o le hyperglycemia i tamaiti ma tagata matutua e ono aʻafia i isi mea, e aofia ai:

  • Tausiga masani ma le taumafaina o meaʻai gaʻo maualuga maualuga-kalori
  • Faʻalavelave faʻalavelave masani i luga o le faʻavae o loʻo aʻafia ai le hyperglycemia,
  • Lelei ma le saʻo filifiliga filifilia faaletino. E le gata i lea, o le glycemia e mafai ona faʻaosoina ai le ogaoga o le gaioiga ma le leai o se gaioiga,
  • Faamai pipisi
  • Aumai ni vailaau faapitoa.

Hyperglycemia i pepe faatoa fananau mai, e masani ona atiina ae, ma maualalo le mamafa, e oo i le 1.5 kilokalama. O mea nei, e pei o se tulafono, fanau pepe. I lenei tulaga, o mafuaʻaga o le glycemia e fesoʻotaʻi ma le tele o mea faʻaleagaina o le kulukose. E masani foi i se pepe faatoa fananau mai, e mafai ona faateleina le maualuga o le toto toto ona o le siama.

O nisi taimi o le hyperglycemia e maua i fafine o loʻo fanauina se tamaititi. Atonu e mafua mai i le faateleina o le atuatuvale i le tino ma le le atoatoa o le carbohydrate-lipid metabolism.

O taunuuga o le hyperglycemia, pe afai e le togafitia, e mafai ona matua ogaoga. E tatau ona malamalama e tusa lava pe e te le matauina se faʻafitauli i lou soifua maloloina, ae e te iloa o lou toto maualuga e maualuga atu nai lo se pu, o suiga e le mafai ona suia i ni nai tausaga.

E foliga mai o le suiga o le tino i suiga o le cardiovascular ma le popole o le a tutupu i le lumanaʻi. O le a faapea foi ona matauina:

  • O le gaioiga o le fatu fatu,
  • Gum maʻi
  • Maʻi mata: cataract or glaucoma.

O le mea lea, e tusa lava pe o le mafuaʻaga o le hyperglycemia o le paina o le taumafataga, ona tatau lea ona faia se suʻega. E oʻo lava i le tasi le taimi o le faateleina o le suka o le toto e mafai ona faʻamaonia le atinaʻe o le maʻisuka.

O le Hyperglycemia i le leai o togafitiga e mafua ai le le atoatoa o le tino. Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o se tagata e atiina ae le ketoacidosis. E mafai ona mafua ai le teʻi, ma le oti.

O le suʻesuʻeina o lenei togafitiga e aʻafia ai se suʻesuʻega o meaola e iloa ai le maualuga o le suka i totonu o le toto. O le toto e ave i le taeao i luga o se manava gaogao. Afai o le faailo o loʻo i le itulagi o le 126 mg / dl, ona mafai lea ona tatou mautinoa e uiga i le atinaʻe o le maʻisuka.

Le faʻamalamalamaina o le suʻesuʻega, o faʻataʻitaʻiga pathomorphological o loʻo faʻamaonia ai pe o fesoʻotaʻiga faʻamaʻi pipisi e fesoʻotaʻi ma le oncology. Faatasi ai ma se laʻititi laʻititi i le kulūkose, e faia ai se suʻesuʻega lona lua pe'ā uma ona 'aʻai pe tusa o le lua itula talu mai le muamua. Ina ia le aofia ai se mea e mafua ai, o le suega lona lua o le toto e faʻataʻitaʻiina pe a maeʻa le vaiaso.

Afai e maualalo le hyperglycemia, ona le aoga lea ona faʻaaoga fualaau mo togafitiga. Faʻamaʻosaʻo lou suka toto i le suia o lou olaga. O le taua tele mo se faʻataʻitaʻiga lelei o le taumafa mo le hyperglycemia. Mai le taumafataga, e tatau ona e vaʻavaʻavaʻai i gaʻo gaʻo ma meaʻai maualuga-calorie, faʻapea foi ma falai ma ulaula. O le faʻamalosia o vaega o le lisi o aso taʻitasi e tatau ona avea ma fualaau faisua ma fua. E le gata i lea, e tatau ona e tausisia lelei le taumafa. E tatau ona malamalama o le meaai e tatau ona malilie i le fomaʻi. O gaioiga faifaipea e faʻatusatusa i le matua ma le tulaga o le tino e fesoasoani i le faʻamautuina o le suka toto.

Afai e maua se tagata i le maʻisuka, ona faʻaaogaina lea o inisua o inisalini mo togafitiga. O latou faʻatulagaga ua faatonuina e se fomaʻi. E tatau ona manatuaina o le osooso malosi i maualuga o suka i tagata e maua i le maʻisuka e masani lava ona fesoʻotai ma le faʻaaogaina o fualaau o le suka. O le mea lea, e tatau ona e mulimulitai i fautuaga a le fomaʻi.

Faʻatasi ai ma aʻafiaga e le o le inisalini e faʻalagolago i le toto, e tatau ona faʻaitiitia le malosi o le eletise. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e inuina vai inu vai tele ma ia 'aina fualaau faisua ma fualaau aina. E mafai ona vave faʻaitiitia le eletise ma le lua teaspoons o le suauʻu tao i le vai. O le paʻu o se tagata o loʻo i ai se faʻamalosiaga o le hyperglycemic e tatau ona soloia i taimi uma i se ie susū. O lenei mea o le a fai mo le leai o se tino ola. E fautuaina foi se ipu inu malosi.

Faʻasologa faʻapitoa e ofoina atu le tele o metotia e foia ai le hyperglycemia. O suauu taua o loʻo aofia i vailaʻau vailaʻau eseese e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma fesoasoani e faʻamautu le tulaga. O le Hyperglycemia i le maʻisuka ua sili ona togafitia i le eucalyptus, juniper ma geranium. E le gata i lea, o le lauti mai laulaau ma le birch, laʻau o le paga ma laʻau o pia ua manatu e aoga mo maualuga maualuga o le suka. Ae i le taimi lava e tasi, e taua le manatua o soʻo se isi faiga e tatau ona malilie muamua i le fomaʻi.

Fesoasoani i le hyperglycemia

O le maʻisuka, ma, o se taunuuga, hyperglycemia, ua salalau i se tulaga maoae i le lalolagi atoa, ua taʻua ai foi o se faamai o le 21st seneturi. O le mafuaʻaga lea e tatau ai ona iloa pe faʻapefea ona fesoasoani lelei ma lelei le fesoasoani i le hyperglycemia. O lea, i le tulaga o se osofaiga:

  1. Ina ia faaitiitia le faateleina o le elemene i totonu o le manava, e tatau ona e 'aina le tele o fualaau aina ma fualaʻau, inuina le tele o vai i luga o le minerale ma le sodium, calcium, ae ia aua lava nei tuuina atu se vailami o le chlorine. O se vaifofo o le 1-2 teaseti o le soda i se ipu vai vai tautala pe o se enema o le a fesoasoani
  2. Ina ia mafai ona aveese le acetone mai le tino, o se vaifofo o le soda e manaomia ona fufulu le manava,
  3. Faʻaauau ona solo le paʻu i le solo susu, aemaise lava i tapulima, i lalo o tulivae, ua ma le muaulu. O le tino ua faʻamalūina ma e manaʻomia le toe faʻaleleia o le tino,
  4. E tatau ona fuaina inisalini e faalagolago i le suka mo le suka, ma afai o lenei faailoilo e sili atu i le 14 mmol / l, e tatau ona faʻanatinati le tuiina o le inisalini ma e tatau ona tuʻuina se vai tele. Ona faia loa lea o se fua i le lua itula ma faia ni inisalini seʻia oʻo i le faʻamautuina o le suka toto.

I le mauaina o le fesoasoani muamua mo le hyperglycemia, o le tagata gasegase i soʻo se iuga e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, faia se seti o suʻega ma maua togafitiga patino.

Faʻamaumauga ma Taunuuga talafeagai

O le Hyperglycemia o se faʻamaʻi e masani lava ona i ai ona taunuuga. E matuā lamatia lava i latou e maua i le maʻisuka. Faatasi ai ma le atinaʻeina o lenei togafitiga, o mea uma i totonu o le tino ua faʻavaivaia, ona o taunuuga e sili atu ona ogaoga. O le le amanaʻiaina umi o le hyperglycemia e taʻitaʻi atu ai i le atinaʻeina o fatu fatu, stroke, thrombosis, afaina o le fatu, ischemia ma isi faʻamaʻi tuga.

O faʻafitauli o le hyperglycemia e faapenei:

  1. Polyuria - faʻaleagaina o gaʻo, lea o loʻo i ai se malosi malosi o le faʻavave. Ona o lenei mea, o le faʻateleina o le eletise i totonu o le tino ua faʻaitiitia, lea e faʻafefe ai le paleni vai-masima.
  2. Glucosuria o se mea e tupu ai le tele o le kulukose i totonu o le toto. O lenei mea leaga e afaina ai fatugaʻo.
  3. Ketoacidosis o se mea e tupu ai le tino o le tino i totonu o le tino. Latou te ulufale i le urine ma le toto.
  4. O Ketonuria o se tulaga lea e aofia ai tino o le kontone i le urine.
  5. O le Ketoacidotic coma o se tulaga faʻaleagaina o le tino na mafua mai i le oso maualuga i le maualuga o tino ketone i le tino. E mafai ona iloa i le vomiting, tiga o le manava, fiva. E mafai ona oʻo atu i le manava manaia, gaogao, leai se mafaufau, ma le toilalo o le fatu.

O a meaai e tatau ona mulimuli ai?

O le taumafataga o se tasi o vaega o togafitiga o le hyperglucoseemia. O le faavae o le taumafataga o le faʻatapulaʻaina lea o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma meaai maualuga-kalori, faʻamaumauga o aso taʻitasi o la latou aofaiga. O le taumafa e le aofia ai le pateta, spaghetti, falaoa paʻepaʻe, buns, alaisa arati e le tatau ona faʻaleagaina. E faʻasaina le faʻaaogaina o suka, honey, jam, mea faʻafiafia. Sweets e faʻatagaina aʻo leʻi oʻo i le gasologa o le gaioiga faaletino. A manaʻomia e le tino ni selu, e fautuaina le kulukose e avea o se mea suamalie.

O le meaai e tatau ona aofia ai aano o meaai, iʻa. O le faʻafeiloaʻiga o gaʻo i le ituaiga o fualaau faisua e taua tele. O meaai i aso uma e mafai ona aofia ai meaai nei:

  • falaoa uliuli - 240 g,
  • fualaau faisua poo le pata - 15 g,
  • apu po o kāloti - 200 g,
  • pusa - 100 g
  • susu - 300 g
  • fuamoa - 2 pcs.,
  • sisi - 20 g
  • aano po o iʻa i le tao tunu po o le kuka.

Fofo faʻapitoa

I le faʻatumu o fautuaga uma a se fomaʻi, e mafai ona e liliu atu i togafitiga faʻaleaganuʻu. O nisi o togafitiga o vailaʻau e aofia ai le insulin-pei o alkaloids ma e mafai ona faʻaititia le maualuga o le kulukose:

  1. Pipi o le aʻa o le aulaʻau paʻu e faʻasolosolo 30 minute i le 1 tbsp. fufuluina vai ma inu 50 ml 4 taimi i le aso. Se fualaau aoga tele o laulaau laʻau ma greens. Faʻamasusu pito i totonu o le vai. Vaʻai le salati i le kulimi mumu po o le pata.
  2. Suauu le artichoke Ierusalema mo le 15 minute ma inu le paluga i se foliga mafanafana.
  3. Taʻu se ipu susu o le oat grains mo le 60 minute i totonu o le lita o vai inu, lelei ma inu e aunoa ma ni tapulaa.
  4. Faʻamalosi 10 laupepa o le laurele i le aso i le 250 ml o vai ua tunu. Inu i le mafanafana 50 ml aʻo leʻi 'ai mo le 7 aso.
  5. Faʻaitiitia faʻaitiitia le suka o le blueberries. E mafai ona e faʻaaoga ona lau. Faʻafei i le vai inu, faʻasolo mo le lua itula ma inu 250 ml tolu taimi i le aso mo le ono masina.

O auala aoga e mafai ona avea ma teuteuga o aʻa o le paʻu, pi pi, juniper ma le eucalyptus. Ae ao lei faʻaaoga soʻo se vaifofo, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

O le a le mea e fai mo le puipuia?

I le puipuia o le hyperglycemia, o le maʻisuka e tatau lava ona tausisi i fautuaga faafomaʻi - aua le galo e ave vailaau, faaopoopo i le tino ma le masani faaletino i lou olaga, toe fausiaina lau meaai ina ia ulufale atu mea inu i le tino i ni tapulaa faatapulaʻa ma i taimi masani.

Afai i lalo o nei tulaga e tele taimi i le laina hyperglycemia e tupu, e tatau ona e asiasi i se fomaʻi e fetuunai le togafitiga. O faʻatalatalanoaga mulimuli i le Endocrinologist e talafeagai foi i le tulaga o vaʻaia togafitiga fuafua, faʻamaʻi ogaoga, tele o le mumusu, ma le maitaga.

O le puipuia o le tupuga mai o le hyperglycemia mo tagata soifua maloloina e aofia ai le gaioiga faaletino e aunoa ma le malosi o le atuatuvale, aloese mai le atuatuvale, tausia o le mamafa masani, taumafa maloloina. O le a le o se mea e le masani ai le faʻaitiitia o le vave oso aʻe i le kulukose o le toto, mo lenei mea, e tatau ona 'aina sina mea suamalie i le ao, ae le o se vaega e tasi le taimi.

Tausiga faʻafuaseʻi mo le hyperglycemia

O a gaioiga e tatau ona faia pe'ā iai se uiga o le hyperglycemia: o vaivaiga, vaivai, susu, manogi o le acetone mai le gutu? I se tulaga muamua, o le manava o le maʻi e vave faʻafuaseʻi, vaʻaia le vaʻai, ma le leiloa le iloa e mafai. Ina ia taofia le tupu mai o le paʻu, e tatau ona tuʻuina atu i le tagata maʻi le fesoasoani muamua i se taimi talafeagai:

  • faia se fua o le maualuga o le suka. Afai o le tau e maualuga atu i le 14 mmol / l, e tatau ona tuʻuina atu i le inisalini ole fua ole inisalini ma maua ai le tele o vai,
  • e le o le inisalini e faalagolago i le tino e manaʻomia le faʻaitiitia o le malosi o le tino: 'ai atili fualaau faisua ma fualaau suamalie, inu vai tele o vai. Faʻaititia le malosi o le suauu palu pe afai e faʻasese i le vai (o se sipuni i le tasi ipu vai),
  • e aveese le acetone mai le tino, e tatau i le tasi ona fufulu le manava i se vaifofo o le susu,
  • i se tulaga muamua, e tatau ona ufiufi le muaulu, tapulima, ua, le vaega i lalo o tulivae ma solo solo,
  • afai e le faʻaitiitia le maualuga o le suka, e tatau ile falemaʻi ile falemaʻi - ona o faafitauli ole manava, e mafai ona manaʻomia se masini o le okesene.

Le faaaogaina o fualaau faasaina

Pau le fesoasoani mo le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin-o le puleaina o se tui o le inisalini i lalo o le paʻu. I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 2, o le faʻaaogaina o vailaau faʻasalalau o le sulfonylurea o meaola, biguanides, meglitinides, ma le 'alpha-glucosidase inhibitors e fesoasoani. O fualaau lelei o loʻo i ai nei:

  • Metformin - e faatatau i biguanide, faʻapupulaina le lagona o sela i le gaioiga o le insulini hormone, faʻaleleia le toto i totonu o vaʻa, faʻaititia le mafai ona gafatia ma le palasi o capillaries. Folasaga faʻapitoa - papafa o le 500, 850 ma le 1000 mg. Faʻasalaina i tuaa o le maʻisuka ma le coma, faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo, fatu, maʻi faʻamaʻi pipisi o le faiʻai,
  • Glimepiride o le vailaʻau sulfonylurea lea e faʻalautele ai siama pancreatic e maua ai le inisalini. Faʻasalaga pepa - fualaau o 1, 2, 3 ma le 4 mg. Faʻailoaina i faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo, maʻitaga. E fautuaina e amata ona ave ma le itiiti ifo ile 1 mg i le aso, ma faateleina seia oo ina maua se taunuuga.

Meaʻai mo le hyperglycemia

O le taumafataga o se tasi o vaega o togafitiga o le hyperglucoseemia. O le faavae o le taumafataga o le faʻatapulaʻaina lea o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma meaai maualuga-kalori, faʻamaumauga o aso taʻitasi o la latou aofaiga. O le taumafa e le aofia ai le pateta, spaghetti, falaoa paʻepaʻe, buns, alaisa arati e le tatau ona faʻaleagaina. E faʻasaina le faʻaaogaina o suka, honey, jam, mea faʻafiafia. Sweets e faʻatagaina aʻo leʻi oʻo i le gasologa o le gaioiga faaletino. A manaʻomia e le tino ni selu, e fautuaina le kulukose e avea o se mea suamalie.

O le meaai e tatau ona aofia ai aano o meaai, iʻa. O le faʻafeiloaʻiga o gaʻo i le ituaiga o fualaau faisua e taua tele. O meaai i aso uma e mafai ona aofia ai meaai nei:

  • falaoa uliuli - 240 g,
  • fualaau faisua poo le pata - 15 g,
  • apu po o kāloti - 200 g,
  • pusa - 100 g
  • susu - 300 g
  • fuamoa - 2 pcs.,
  • sisi - 20 g
  • aano po o iʻa i le tao tunu po o le kuka.

Le manatu o le hyperglycemia ma ona ituaiga

O le Hyperglycemia o se faʻataʻitaʻiga o le tino e faʻamaonia ai le mamafa o le kulukose (suka) i le toto o le tagata maʻi. I le avea ai o se tulafono, o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻisuka, ma faʻamaonia ai foi le i ai o isi faaletonu i le endocrine.

O le Hyperglycemia e maua i le taimi o le toto toto e itiiti ifo i le 3.3 mmol / L.

I le taimi nei, o tagata atamamai e faʻaalia le tolu tikeri o le mamafa o le hyperglycemia:

  • laititi, pe a laʻititi le maualuga o le kulukose i le masani ma o loʻo iai i le lautele o le 6-10 mmol / l,
  • o le glycemia faʻaleagaina, pe a iai ni suiga iloga i le maualuga o le suka ma o lona faailoga e i le lautele o le 10-16 mmol / l,
  • ogaoga, pe a oʻo i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma e sili atu i le 16 mmol / l.

E masani lava i se tulaga ogaoga, pe a faamauina le suka i se maualuga e sili atu i le 16.5 mmol / l, e ono iai se taufaʻamataʻu o le atiaeina o se tulaga faʻapitoa po o se faʻasologa.

Mafuaʻaga ma Faʻamatalaga Faʻatau

O le maualuga o le suka suka e faʻatulafonoina e le insulin, o le hormone lea e maua mai i siama pancreatic. Ole le atoatoa o le inisalini poo le le lava o ana fegalegaleaiga ma suauu tino o le tino (faʻamalosia o le inisalini) e oʻo atu ai i le tuai i le kulukose i totonu o le toto ma le faʻalauteleina o lona faʻasalaga. E tele mafuaʻaga o le hyperglycemia. Faatasi ai ma:

    maʻi o le maʻisuka - maualalo le maualuga o le suka i le tulaga o le le lelei o taumafa taumafa poʻo le le lelei o mea taumafa,

O le faʻaaogaina o le suka poʻo le inisalini o le inisalini e maualalo ai le suka.

E tatau ona maitauina o tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona mafatia i ituaiga e lua o lenei maʻi:

  • anapogi glycemia, pe a le oʻo mai meaai i le tino mo le silia ma le 8 itula,
  • postprandial glycemia lea e tupu loa pe'ā uma ona 'ai.

E tele tagata e le afaina i le maʻisuka, ae matau le faateleina o le toto suka pe a uma se taumafataga mamafa. Latou te maualuga le lamatia o le atiaʻe o le maʻi.

Faailoga o le maʻisuka - vitio

Ina ia taofia le atinaʻeina o faʻafitauli ogaoga, e tatau ona le gata ina iloa faʻamaoniga o le maʻi, ae ia faʻaalia foi i latou i se taimi talafeagai. O tagata faapitoa e vaʻaia le va o le vave ma le tuai o faailo o le hyperglycemia. O vave e aofia ai:

  • faateleina le galala
  • matagogo
  • masani ona tiga
  • faʻanoanoa vaaia
  • vaivai,
  • faʻaauau faifaipea
  • paleni mamafa
  • sasaina o le paʻu.

O le Hyperglycemia e faʻaalia o ia lava i foliga o le moe, gasegase, galala tele, fiaai

O le Hyperglycemia tumau mo se taimi umi e masani ona oʻo atu ai i ni faʻalavelave ogaoga:

  • paʻu ma faʻamaʻi pipisi,
  • osofaʻi o manua ma tipi,
  • aʻafiaga namu
  • solia o lagona i totonu o vae,
  • faafitauli o le gastrointestinal - o le manava ma le taʻavale.

O le hyperglycemia faifai pea e mafai ona faaosofia ai le atinaʻe o ketonuria (o foliga mai o tino o le acetone i le urine), faapea foi ma le ketoacidosis (o le solia o le gaosiga o le gaʻo). O le mea mulimuli e masani ona oʻo atu ai i le maʻisuka.

Vaega o le kosi aʻo maitaga

I le taimi o le maitaga, o nisi o fafine ua maua i le maʻisuka faʻamaʻi, o se tasi o faʻamaoniga o le hyperglycemia. O le mea na tupu e mafua ona o le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini, lea e mafua ai le faateleina o le toto toto. I le avea ai o se tulafono, e le tumau ma pe a maeʻa le fanau mai o se tamaititi ua mou atu e aunoa ma se faʻasologa.

Tamaiti ma le hyperglycemia

I pepe, aemaise lava pepe faatoa fananau mai, e mafai foi ona atiaʻe le hyperglycemia. A o laʻititi, e mafua ona o le maualalo o le tino (itiiti ifo i le 1.5 kilokalama) pe faʻavevelaina e faʻamaʻi e pei o sepsis, maningitis, encephalitis, ma isi. I tamaiti matutua, o le leai o se meaʻai ma se olaga le sao e saofagā i lona faʻalavelave. O le vave iloa o le faamai e fesoasoani e aloese mai le atiina ae o ni faafitauli ogaoga, aemaise lava o le mafaufau o le mafaufau, le afaina o le tino, ma faamaʻi o le endocrin system.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

I le masalosaloga muamua o le hyperglycemia, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o le a ia faʻamaonia togafitiga faʻataʻitaʻi ma faia se siama. I le avea ai o se tulafono, o metotia uma lava e faʻatatau i le suʻesuʻeina ma le mauaina o le maualuga o le suka. O faiga sili ona taatele o:

  • anapogi anapogi toto - faia i le taeao ao leʻi 'ai ma inu,
  • iloiloga o le uila o le taeao e iloa ai glucosuria,
  • suʻesuʻega faʻataʻitaʻi - faia i se taimi vave i le taimi i le filifiliga a le fomaʻi,
  • suʻega tautala - e mafai ai ona e iloa le faapaleni o le kulukose ma fuafua ai le i ai o le maʻisuka maʻisuka,
  • auiliiliga mo le hemoglobin glycosylated - e mafai ai ona e fuafua le maualuga o le kulukose i le lua masina talu ai.

O le suʻeina o le toto o le auala autu mo le suʻesuʻeina o le hyperglycemia.

O le Hyperglycemia o se tulaga lamatia, o le mea lea, e manaʻomia ai se togafitiga faapitoa i togafitiga. Muamua lava, e tatau ona fua le fua o le kulukose i totonu o le toto ma, i le i ai o nai mea laiti laiti, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

  1. Faatasi ai ma le hyperglycemia agamalu, o le a le mafai e metotia lautele o fualaau faasaina ona fesoasoani e faapaleni le maualuga o le suka:
    • soifua maloloina
    • mamafa inu
    • gaioiga faaletino,
    • togafitiga masani.
  2. Faʻatasi ai ma faʻalavelave matuia, o le a fesoasoani le togafitiga fualaau.

Faʻasologa faʻasoifua togafitiga

Faʻatasi ai ma vailaau, o togafitiga faʻatoʻaga e manatu lelei.

  1. Tandelion aʻa. E tatau ona faʻamalosi se ipu o le faʻafefiloi tupe i totonu o se ipu vai inu vai mo le afa itula. E tatau ona e ave le oloa i le ¼ cup.
  2. Bean Pods. O se teuteuga ua saunia i totonu o se vai paluga o le 2 lita o le vai ma le 50 pi, ua fautuaina e ave le ½ cup 3-4 taimi i le aso.

Togafitiga faʻasolosolo ma faʻafitauli faigata

Faatasi ai ma togafitiga talafeagai ma tausisia uma fautuaga a fomaʻi, togafitiga o le hyperglycemia e maua ai taunuuga lelei. Ae ui i lea, o le le lava o le gaioiga i le tulaga e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o faʻalavelave matuia:

  • maʻisuka malosi
  • maʻetukacidosis o le maʻisuka,
  • fomaʻi o le hyperosmola.

I le taimi uumi, o le hyperglycemia e le pulea e mafai ona oo atu ai i mata o le mata, faaleagaina ai fatugaʻo, neura, faamai o le cardiovascular system, o le erectile (in men).

Puipuiga

Le vaʻaia le tupuga o le hyperglycemia, e tatau ai:

  • taʻitaʻia se soifua maloloina ma mafai ona ola,
  • Faamalositino e le aunoa
  • pipii i se meaʻai maloloina.

Faatasi ai ma se laʻititi laʻititi i le suka o le toto, e tatau ona fetuunai le meaai ma faia se suʻesuʻega faatulagaina ile taimi e togafitia ai faʻamaʻi talafeagai.

O le Hyperglycemia o se tulaga lamatia lea e mafua mai i le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga, aemaise lava le maʻisuka malosi. O le mea lea, afai e iai ni uiga faapitoa, saili vave togafitiga faafomaʻi vave.

Tuua Lau Faamatalaga