Suesueina o le hemoglobin glycated

O le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycated e taua tele i le siama o le maʻisuka. O suʻesuʻega e fesoasoani e iloa ai le faʻamaʻi i le amataga o le atinaʻe, e iloilo ai tulaga lamatia o faʻalavelave, e puipuia ai le faateleina o suga i le lumanaʻi, e fetuunai togafitiga, gaioiga faaletino ma meaʻai. O fafine maʻitaga ei ai le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona tofotofoina ina ia faʻasaʻo le togafitiga o le inisalini i se taimi talafeagai.

O le a le hemoglobin glycated

O le hemoglobin glycated e maua i nisi taimi i tusi faasaienisi ma fomaʻi e pei o glycosylated poʻo se taimi pupuu mo HbA1c. E ui lava e tolu ituaiga o: HbA1a, HbA1b ma HbA1c, ae o le tele lava lea o mea e fiafia i ai, talu ai ona ua faia i ni aofaiga tele atu nai lo le isi.

I le ia lava, o lenei faailo e taʻu mai ai le tele o le kulukose i luga o le toto mo se taimi umi (e oʻo atu i le 3 masina). O loʻo faʻaalia ai le tele o le hemoglobin le mamafa e noatia i le glucose.

Filifiliga:

  • Hb - hemoglobin tuusao,
  • A1 o lona vaega,
  • c - subfraction.

Aisea e ave ai HbA1c

Mo suʻesuʻega faʻapitoa:

  1. O fafine maʻitaga e faʻaalia le maʻisuka latutu.
  2. O fafine maʻitaga o loʻo nonofo i le maʻisuka ituaiga 1 e iloa ai le faateleina o le hemoglobin glyc i le taimi, lea e mafai ona faʻaleagaina ai le faaletonu o le pepe, le maualuga o le mamafa o le pepe, faapea foi ma le le atoatoa ma le fanau mai.
  3. Tagata e tofotofoina mo le faʻapalepale kullukose. E manaʻomia lenei mea mo se faʻamatalaga saʻo ma auiliiliga.
  4. O i latou ua uma ona maua i le maʻisuka e siakiina a latou glycemia mo se taimi umi.

E le gata i lea, o le hemoglobin glycated e mafai ai mo le taimi muamua e iloa ai le maʻisuka pe iloilo le taui.

Vaega o le auiliiliga

O le uiga ese o HbA1c e te le manaʻomia ona e sauniuni. O mea mo le suʻesuʻega o le toto, e mafai ona ave uma mai se vein ma mai se tamatamailima - e faʻalagolago lava i le ituaiga o tagata e auiliilia. E mafai ona faʻatino faʻamatalaga i soo se taimi o le aso. Afai o le suiga e le i luga o se manava gaogao, e tatau ona lapatai muamua muamua.

Le lelei ma le le lelei o le suʻesuʻega

O metotia taʻitasi o loʻo i ai ona lelei ma faʻamalosi. O le faʻaoga sili ona taua o lenei auʻiliʻiliga o le mataʻituina lea o le maualuga o le suka o tagata mamaʻi e le 'ai pe le masani ona faʻaaoga fualaau faasaina. O nisi tagata e taumafai e faʻailoa a latou fomaʻi, amata ona faʻaitiitia le taumafaina o suti i le na o le vaiaso aʻo lumanaʻi le toto, ae o le mea moni e oso pea, ona o le hemoglobin glyc shows le aofaʻi o le kulukose i nai masina talu ai nei.

  • O loʻo maua le maʻisuka e oʻo lava i le amataga,
  • E mafai ona e mataituina le usitai i togafitiga ma mea taumafa mo le 3 masina mulimuli,
  • toto e tafe mai se tamatamailima po o vein,
  • auiliiliga e faia i soo se taimi o le aso,
  • e tusa ai ma taunuʻuga, o tulaga lamatia e ono aʻafia ai i le maʻisuka faafitauli e iloiloina,
  • faamai pipisi e le afaina ai le taunuuga.

O mea le lelei e aofia ai le tau o le auiliiliga. E le gata i lea, e le fautuaina le faia o le auʻiliʻiliga i mataupu uma, talu ai o le a mafai ona faʻasalalau taunuuga. O le suʻesuʻega e maua ai ni mea sese i mataupu nei:

  • Toto toto. O lenei togafiti e mafai ona faʻalavelave ai i le faʻamaoniga o le maualuga o le HbA1c, ona o mea e faʻasolo ai le tagata foaʻi e ese mai i se tagata na tui i le toto o se tasi tagata.
  • Tele gasegase.
  • O faʻamaʻi toto, e pei o le anemia o le uamea.
  • I le taimi muamua na aveeseina le va.
  • Maʻi o le ate ma fatuga.
  • Faʻitiʻitia le maualuga o le hormone levels.

Faʻasalaina iuga

Eseese fale suʻesuʻe e mafai ona i ai tulaga taua e tasi mo le hemoglobin glycated, o tulaga masani masani e masani lava ona taʻu mai i le auiliiliga o faʻamaumauga.

Le tau o HbA1c,%Glucose, mmol / LMuamua faaiuga
43,8O lona uiga o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e laʻititi, aua o le gaʻo gaʻo o le masani
5,7-6,06,5-7,0E i ai se lamatiaga o le maʻisuka. Faatasi ai ma na taunuuga, e aoga le faaitiitia o le suamalie i le taumafataga ma lesitala i se endocrinologist
6,1-6,47,0-7,8Tulaga maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka
6.5 ma luga7.9 ma sili atuFaatasi ai ma nei faailo, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi. O le mea masani, o numera nei e iloa ai le maʻisuka o loʻo iai, ae o isi suʻesuʻega e manaʻomia e faʻamaonia ai le siama.

O mafuaʻaga o le maualuga HbA1c atonu e:

  • Ua maua le maʻisuka.
  • Faʻasologa o le gasegase o gaʻo gaʻo.
  • Faʻataʻu le taua o le anemia.
  • Aveesea o le vao i le taimi talu ai nei.
  • Ethanol oona.
  • Faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma mea faʻasolosolo e faʻalavelave i le tino mo se taimi uumi nai lo le taimi atofaina ona o faʻamaʻi o le polokalama urinary.

Mafuaaga o le hemoglobin glycated:

  • Hypoglycemia.
  • Faʻaititia le toto toto mumu e fesootaʻi ma faʻamaʻi pipisi o toto.
  • Tuʻuina pe a maeʻa le mafatia tele o le toto.
  • Tuʻuina pe'ā uma le tui toto.
  • Pancreatic dysfunction.

Afai e pasi e se fafine maʻitaga le auiliiliga, e mafai ona sui le faailo i le taimi atoa o le fanauina o le tamaititi. O mafuaʻaga mo osofaʻiga atonu e mafua mai ile:

  • uʻu uʻamea i le tina faʻamoemoe,
  • fua tele tele
  • ua le atoatoa le aoga.

Faʻalagolago i le HbA1c i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto

Le maualuga o le kulukose i le toto mo le 3 masina, mmol / lLe taua o le hemoglobin glycated,%
7,06
8,67
10,28
11,89
13,410
14,911
16,512

Tulaga faʻavae (masani) mo le maʻisuka

"Tulaga faʻatulagaina" o lona uiga o fuainumera e te manaʻomia e taumafai ai ina ia e le maua ni faʻafitauli i se taimi lata mai. Afai o le maʻisuka e maualuga lona taua o le hemoglobin e itiiti ifo ma le 7%, o le masani lea. Ae o le a sili pe afai o lenei fuainumera e tusa ma le 6%, o le mea autu o le taumafai e faaitiitia le leaga o le soifua maloloina. I le lelei o le puleaina o le maʻisuka, maualuga HbA1c E faʻapefea ona faʻaitiitia le hemoglobin glycated?

Ina ia aua le faʻatagaina le ola ma le ola maloloina, e tatau ona faia ni metotia talafeagai e faʻaititia ai le HbA1c. A uma, pe afai e le faia lenei mea, o le aʻafiaga o faʻafitauli o le maʻisuka e faʻateleina.

5 auala lelei e faʻaititia ai le HbA1c e aunoa ma se afaina:

  1. Aua e te faatalale i fualaau. E le na o le faatonuina e fomai, e tatau ona faatuatuaina i latou. O le togafitiga faʻatau togafitiga o le ki lea i faailo lelei. E le fautuaina le sui o vailaau faʻamalosi i latou lava i analogues taugofie, e tusa lava pe tutusa le mea o loʻo i ai.
  2. Meaʻai talafeagai. E tatau ona faʻaitiitia le aofai o mea inu gaʻo ma faʻataunuʻuina vaega, ae faʻaititia le numera o taumafataga. E le tatau i le tino ona iloa le fiaaai ma ia i ai i taimi uma faigata. Faatasi ai ma le matelaina faaumiumi, o le tele o meaʻai e masani ona tupu, lea e avea o se mea e osofaʻi ai le suka.
  3. Gaoioiga faaletino. O aʻoaʻoga faʻapitoa o le Cardio e sili ona aoga, o le taimi lea e faʻamalosia ai le tino cardiovascular, o le soifua lelei e faʻaleleia ma o le maualuga o le suka e faʻaititia. E le tatau ona e faʻamoemoe vave, ona o le taaloga e tatau ona tuʻufaʻatasia lelei i le masani masani o le olaga. Afai e faasaina, o le a maua foi le manuia i luga o le ea fou.
  4. Tausia o se tusi talaaga. E tatau ona faamaumauina galuega faaletino, meaʻai, faailoga glycemia (fua faʻatasi ma se glucometer), vailaʻau o fualaau faasaina ma o latou igoa. O lea e sili atu ona faigofie le iloa o mamanu o le faateleina pe faʻaitiitia i le kulukose toto.
  5. Tumau malosi o le suka. O nisi tagata, ina ia mafai ona faʻafefe tupe, faʻaaoga le mita i se taimi e sili atu nai lo le mea e tatau ai. E le tatau ona i ai. Fuataga masani e fesoasoani e fetuʻunaʻi meaʻai poʻo fualaau o fualaau faʻamaʻi i le taimi.

Fesili e masani ona fesiligia

A muamua tuʻuina atu i se tagata se faʻatonuga e ave ai lenei auʻiliʻiliga, o loʻo ia te ia fesili, o tali e sili ona lelei ona aʻoaʻoina mai se fomaʻi. Ae e mafai foi ona maua i luga o le initaneti. O mea masani ia:

Mata e mafai ona sese le iuga ma ona o le a?

E tatau lava ona mafaufau i taimi uma le tulaga o le tagata: e mafai ona faʻafefiloi faʻamaʻi, leiloa, auina atu i le saʻiliʻiliga sese, ma isi. E le gata i lea, o taunuuga e mafai ona fesuiaʻi ona o mafuaaga nei:

  • le aoina o meafaitino le talafeagai
  • avanoa i le taimi o le faʻamatuuina o le toto (faʻaititia le fua),
  • le i ai o le hemoglobin carbamylated i tagata ei ai faafitauli tau fatuga. O lenei ituaiga mea e tutusa ma le HbA1c, ona e tutusa lona totogi, o nisi taimi e pei o le glycated, o se taunuuga o le taunuuga e sili atu ona maualuga.

E faʻatagaina le faʻaaogaina o se glucometer pe afai o le auiliiliga mo HbA1c e masani ona tuuina atu?

O le i ai o se glucometer patino e faʻatagaina, e tatau ona faʻaaogaina i taimi uma e pei ona faʻamatala mai e le endocrinologist. O le suʻesuʻega o le hemoglobin glycated ua na o se avega maualalo mo le 3 masina. Ae o le a le maualuga o le maualuga o le suka e alu i le ao atoa - leai.

Suʻega tau o le HbA1c?

O itulagi taʻitasi e iai ona tau. O le tau talafeagai mo le 800-900 rubles.

Mata ole taunuʻuga e maua mai i falemaʻe eseese e faʻamaonia?

Ole auʻiliʻiliga e leai se metotia faʻamaonia faʻapitoa e faʻaaogaina uma e le fale suesue, o lea e ono fesuisuiai ai taunuuga. E le gata i lea, i nofoaga eseese atonu e eseese tulaga faatauaina. E sili atu le filifilia o se suʻesuʻega faʻaonapo nei ma faʻamaonia ma faia se auʻiliʻiliga i luga o se faʻaauau pea.

E faʻafia ona ave le hemoglobin glycated

E fautuaina le maʻisuka e faia se auiliiliga i le tai tolu masina, o lona uiga, 4 taimi i le tausaga e mataʻituina ai le aoga o togafitiga fualaau faasaina, le tikeri o le taui mo le gaosiga o gaʻo ma ia mautinoa o le faailoga o loo i le tau taua.

Aisea ua filifilia ai lenei taimi? O le hemoglobin glycated e fesoʻotai saʻo lava i lela mumu toto, o lona pusa e pe a ma le 120 aso, ae o nisi faʻamaʻi toto e mafai ona faʻaititia.

Afai e tumau le maualuga o le suka, ua filifilia lelei le togafitiga o fualaau faasaina ma ua mulimuli le tagata i se meaai, e mafai ona e faia le suʻega e le tele-2 taimi i le tausaga. O tagata soifua maloloina e tofotofoina i tausaga uma e 1-3 i le loto.

E ese le HbA1C i alii ma tamaitai

O le eseesega i le va o taunuuga o tamaitai ma alii e itiiti. E ese le eseesega i le 0.5%, lea e fesootaʻi ma le aofaiga o le hemoglobin atoa.

O fua faatatau o le HbA1C i tagata eseese o itupa e faalagolago ile tausaga:

HbA1c,%
TausagaTamaitaiAlii
I lalo o le 294,64,6
30 i le 505,5 - 75,5 – 6,4
Sili atu i le 50E itiiti ifo i le 7.5E itiiti ifo i le 7

Auala fuafuaina

Pau le auala moni e faʻaaoga e tagata uma e le o. O le faʻamautinoaina o le hemoglobin glycated e mafai ona faʻatino i le faʻaaogaina:

  • chromatography vai
  • immunoturbodimetry,
  • ion exchange chromatography,
  • suʻesuʻega a le nephelometric.

I le faaiuga, e mafai ona tatou fai atu o le auʻiliʻiliga o se suʻesuʻega tatau lea i le olaga o le maʻisuka, ma e mafai ona e vaʻaia le lelei o le maʻisuka o loʻo tauia ma le filifilia lelei o togafitiga fualaau.

O le a le mea e faʻaalia ai le hemoglobin glyc? Aisea e tatau ai i le maʻisuka ona suʻe lenei suʻega?

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Glycohemoglobin e faʻaalia ai le gasegase o le neuropathy, maʻi faʻamaʻi, maʻi o le maʻisuka, ma faʻaalia foi pe o saʻo le fuainumera o le inisalini mo le maʻisuka ituaiga 1. Seʻio tatou malamalama pe o le a le auʻiliʻiliga lenei. E faʻapefea ona foaʻiina le toto mo le glycogemoglobin ma pe faapefea ona malamalama i taunuuga?

Glycohemoglobin Assay: Ata ma Faʻamanuiaga

  • I lenei tulaga, o se tagata maʻi ei ai le maʻisuka ituaiga 1 atonu e maualuga le suka pe a uma ona 'ai (pe a le saʻo le fuafuaina o le inisalini).
  • I le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona tupu mai le maualuga maualuga o le suka i taimi taʻitasi pe afai e le mulimuli le meaai.
  • Masalo o le faateleina o le kulūkose i le po. I lenei tulaga, o le suʻesuʻeina o le toto o le taeao i luga o se manava gaogao o le a faʻaalia ai se mea e masani ona masani ai, o sina faʻaopoopoga o le suka toto i le taeao. Ma o faʻafitauli o le a tupu aʻe i le atoaga o le sisiva.

I le taimi lava e tasi, o mea uma e oso i le glucose i le gasologa o le tolu masina o le a atagia i le faateleina o le glycohemoglobin. O le maualuga o lenei faailoga, o le tele lava o le faateleina o le kulūkose ua faʻasalalau i totonu o vaʻa. O lona uiga o le tele o faʻafitauli o le maʻisuka ua sili atu ona tele.

Mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, e fautuaina e faʻaaoga faʻa-tasi i le vaiaso. I lenei suʻesuʻega, o maʻi e maua i le maʻisuka e puleaina le toto suka i le tele o taimi i le aso:

  • ao lei faia taumafataga uma
  • 2 itula i le maea ai o taumafataga taitasi,
  • ao lei alu i le moega
  • ma i le po, i le 3 i le taeao.

O lenei fuataga ua taua o le talaaga glycometric, o se ata sili ona atoatoa nai lo le iloiloga lautele mo le suka, ae le lava e iloa ai faafitauli ma pulea le fualaau o le insulin.

Toe i totonu o mea

Faʻafefea ona malamalama i taunuuga o le suʻega?

I le taimi lava e tasi, e sili atu ma le afa o tino ua maua mai i le masina talu ai (aʻo leʻi faia le suʻega). O lona uiga, o le auʻiliʻiliga o loʻo faaalia ai le maualuga o le maualuga o le suka i le toto i le sili atu i le tasi ma le afa i le lua masina.

Mo maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga uma, o le mea e aofia i le glycohemoglobin (HbAIc) e oʻo atu i le 6.5% e manatu lelei o se faailoilo lelei, lea e faʻaalia ai le tausisia o le taumafa (ma le maʻisuka ituaiga 2) ma le fua saʻo o le inisalini (ituaiga 1 maʻisuka).

O le isi faʻaopoopoga o le faailo e faʻaalia ai le faʻavaeina o faʻafitauli o le maʻisuka ma le manaʻomia mo suiga.

  • O le maʻisuka ituaiga 2 e manaomia le pulea o le lisi ma tuʻuina atu se tulaga o le afi.
  • O se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia se faʻasologa o le inisalini tui.

Toe i totonu o mea

Toto o le kulūkose toto

O le suʻega o le kulukose toto o se vaega faifai pea o togafitiga ma le mataʻituina o le maʻisuka maʻi. Ae ui i lea, o le suʻesuʻega o le maualuga o le suka o loʻo faʻatulagaina e le gata ia i latou ua uma ona tuʻuina atu i ai se faʻamatalaga mataʻutia, ae faʻapea foʻi ma le faʻamoemoe o le faʻamaonia le tulaga lautele o le tino i vaitau eseese o le olaga. O a suʻega e faia, o faʻamaoniga o mea masani ma togafitiga o loʻo talanoaina atili i le tusiga.

O ai ma pe aisea ua faʻamatalaina ai auʻiliʻiliga

Glucose o le faavae o le metabolism gaʻo. O le fatugalemu o le tino, o mea e gaosia ai lemoni ma le ate e nafa ma le puleaina o le suka o le toto. O tulaga faʻaleagaina o le tino ma le tele o faʻamaʻi e mafai ona tuʻuina mai faatasi ma le faateleina o le maualuga o le suka (hyperglycemia) poʻo lona atuatuvale (hypoglycemia).

O faʻamatalaga mo se suʻega o le kulukose toto o tulaga nei:

  • o le maʻisuka (o le insulin-dependent, e le o le insulin-e faalagolago),
  • malosi o le tulaga o le maʻisuka,
  • maʻitaga o maitaga
  • auala puipuia mo vaega lamatia,
  • faʻamaʻi ma le fesuiaiga o hypo- ma hyperglycemia,
  • tulaga faateia
  • sepsis
  • ate o le ate (hepatitis, cirrhosis),
  • togafitiga o le endocrine (Cushing faʻamaʻi, gaʻo, hypothyroidism),
  • pituitary faamai.

Ituaiga o auiliiliga

O le toto o le natura o meaola o le tino, e ala i suiga i mea e ono mafai ai ona fuafua le i ai o pathoces, faʻaogaina o le tino, allergies ma isi faʻalavelave. O suʻesuʻega o le toto e maua ai se avanoa e faamanino ai le tulaga o le maʻi mai le metabolism o le carbohydrate ma faʻaeseese ai le setete o le tino.

Faʻamatalaga lautele

Ole suʻesuʻeina o toto ole toto ole mea e leʻo fuafuaina ai le maualuga o le kulukose, ae o se mea e tatau ona faʻatagaina i isi faʻataʻitaʻiga. Faatasi ai ma lana fesoasoani, hemoglobin, elemene elemene, o le toto coagulation taunuuga ua faʻamaonia, lea e taua mo soʻo se faʻamaʻi ma atonu e mafai ona faʻauluina nisi faʻamatalaga falemaʻi.

Suʻe suʻa toto

O lenei suʻesuʻega e faʻataga ai oe e fuafua le maualuga o le kulukose i le toto ulu ulu. O le masani o faʻataʻitaʻiga mo tane ma fafine e tutusa lava le eseesega ma eseese e tusa ma le 10-12% mai faʻamau o le toto vevela. O le maualuga o le suāuʻu i tagata matutua ma tamaiti e ese.

O le toto e aveesea mai se tamatamailima i luga o se manava gaogao i le taeao. I le fuaina o iuga, o le maualuga o le suka o loo faailoa mai i vaega o mmol / l, mg / dl, mg /% poo mg / 100 ml. O faailoga masani o loʻo faʻaalia i le laulau (i le mmol / l).

FesoʻotaʻiGlucose e masani lavaFaʻasologa o le tuaoiMalo o le maʻisuka
5 tausaga ma luga atu3,3-5,55,6-66.1 ma sili atu
Tamaiti 1-5 tausaga3,3-55,1-5,45.5 ma sili atu
E oʻo atu i le 1 le tausaga2,8-4,44,5-4,95 ma sili atu

O suʻesuʻega faʻamaʻoti o meaola uma o loʻo faʻaaogaina. O mea mo suʻesuʻega e maua mai le vein o loʻo i le fossa. E tatau ona faia se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao. O le maualuga o le suka e sili atu nai lo le taimi e fuafuaina ai i le toto faasili (i le mmol / l):

  • o le masani o le 5 tausaga ma le matua e 3.7-6,
  • le setete o tagata vaʻaia mai le 5 tausaga ma le matua - 6.1-6.9,
  • "Oʻi maʻi" o le 5 tausaga ma le matua - sili atu ma le 7,
  • o le masani mo tamaiti ei lalo ifo o le 5 tausaga le matua e oo i le 5.6.

Taua! O se mea e faʻamaonia ai o le mumusu lea e fufulu ou nifo ma mimiti i le aso o le suʻega, talu ai o oloa taʻitasi e aofia ai le suka.

I se tulaga tutusa, o le suʻesuʻeina o meaola o meaola e fuafua ai le maualuga o le cholesterol, talu ai o le gaosiga o le gaʻo gaʻo e fesoʻotaʻi tonu ma le lipid.

Faʻamatalaga o le faapalepale

O le suʻega o se auala uumi lea e tele itula e alu ai. O loʻo faʻamatalaina i tagata gasegase e faʻamalamalama le i ai o vailaau faʻataʻitaʻi ma fafine maʻitaga e fuafua le ituaiga o le maʻi.

Sauniuniga e aofia ai le mea moni e tolu aso aʻo leʻi faʻatalanoaina, e le tatau i se tasi ona faʻatapulaʻa le aofaʻi o meaʻai gaʻo maua i totonu o le tino, taʻitaʻia se olaga masani, e aunoa ma le faʻaitiitia o le tino. I le taeao i le aso e tuʻuina atu ai mea mo le suʻega, e tatau ona e teena meaai, na o le vai e faatagaina.

E tatau ona amanaia mea taua:

  • le i ai o faʻamaʻi pipisi o le tino,
  • maualuga o gaoioiga faaletino mo le aso talu ai,
  • ave vailaau e aafia ai le aofaiga o suka i totonu o le toto.

O le suʻega o le toleniga o le kulukose e faia i laasaga nei:

  1. O le toto o le toto vevela po o le toto mai se tamatamailima.
  2. Glucose paʻu, faʻatau i totonu o se fale talavai, ua faʻaitiitia i le 75 g i totonu o se ipu vai ma ua onā.
  3. A maeʻa le 2 itula, toe faʻaleleia le sampling samoa i le auala tutusa ma mo le taimi muamua.
  4. E pei ona faʻatonuina e le fomaʻi, e mafai ona latou suʻeina i le afa itula uma pe a maeʻa le "avega" o le kulukose (suʻesuʻega faʻapitoa).

O le aofai o le paʻu e manaʻomia mo le suʻesuʻega faʻatasi ma le "ave" o le fua faatatau lea o le 1.75 g i le kilogram o le mamafa, ae 75 g le fua maualuga.

O le hemoglobin glycated

O le hemoglobin lenei, o ona molini e fesootaʻi ma le kulukose. O iunite o pasene. O le maualuga o le maualuga o le suka, o le sili atu lea o le tele o le hemoglobin o le a glycated. O le metotia e mafai ai ona e fuafua le maualuga o le suka i le 90 aso mulimuli.

O le lelei o le metotia e faapenei:

  • toilalo i soo se taimi, ae le o luga o se manava gaogao,
  • e saʻo maualuga
  • faigofie ma vave nai lo le TTG,
  • e mafai ai e oe ona fuafua le i ai o mea sese i le taumafa o le maʻisuka i le 90 aso talu ai,
  • e le faʻalagolago i tulaga faʻalavelave po o le i ai o faʻamaʻi pipisi.

  • auʻiliʻili faʻatusatusa i le faʻatusatusa i isi metotia,
  • o nisi tagata gasegase ua faʻaitiitia le faʻamalosia o le hemoglobin i le maualuga o le suka,
  • anemia ma hemoglobinopathies - tuutuuga o loʻo faʻasese ai faailoga,
  • hypothyroidism e mafai ona mafua ai le faateleina o le hemoglobin glycated, ae o le kulukose toto e masani lava.

O taunuʻuga ma a latou iloiloga o loʻo lisiina i le laulau. O se itu taua e faapea o faailoga e tutusa mo tamaitai, alii ma tamaiti.

Maualuga%O le a le uiga o le faailo?
E itiiti ifo i le 5.7O le ono maua ile maʻisuka e itiiti lava, o le gaosiga o le gaʻo o le tino e masani lava
5,7-6,0O le lamatia o le maʻisuka e maualalo, ae o loʻo i ai. Mo le puipuia, e sili atu le fesuiaiga i se meaai e aofia ai sina vaega tele o mea inu.
6,1-6,4O le lamatiaga o le maʻi e maualuga. O se soifua maloloina lelei ma mea taumafa o tulaga taua ia mo le faʻaauauina o le olaga.
E sili atu i le 6.5O le suʻesuʻega e fesiligia. E tele suʻesuʻega e manaʻomia e faamanino ai le tulaga.

Fuafuaina o le fua o le fructosamine

O le auala e le lauiloa, ae o le faailoga. Ua faia ina ia mafai ai ona fuafua le aoga o togafitiga ua filifilia i tagata gasegase e maua i le maʻisuka. Fructosamine o se faʻalavelave o albumin (i le tele o tulaga, i isi - isi faʻamalosi) ma le kulukose.

Faʻamatalaina o iuga (faʻataʻitaʻi masani):

  • tamaiti ei lalo o le 5 tausaga - 144-248 micromol / l,
  • tamaiti mai le 5 i le 12 tausaga - 144-256 μmol / l,
  • mai le 12 i le 18 tausaga - 150-264 μmol / l,
  • tagata matutua, o le vaitaimi ole maitaga - 161-285 micromol / l.

Faʻamatalaga faʻataʻitaʻi

O se suʻega mo le fuafuaina o le kulukose o loʻo faia uma i totonu o suʻesuʻega ma i le fale. O se mea e manaʻomia muamua o le i ai o se tagata suʻesuʻe faapitoa - o se glucometer. O se mataua o le toto capillary e tuʻuina i luga o se motu faapitoa ua faʻaofiina i totonu o le suʻega. O le taunuuga e iloa i ni nai minute.

Taua! O le faʻaaliga manino e faʻaaogaina e pulea ai le kulukose i tulaga faʻapitoa i tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

O maualuga maualuga o suka e mafai ona taʻu mai ai tulaga nei:

  • maʻisuka malosi
  • gasegase taatele ma le masani,
  • togafitiga o le grenaral gland (pheochromocytoma),
  • faʻaʻateleina le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamataʻu (i tamaitai), togafitiga, togafiti faʻamaʻi-fomaʻi (i alii),
  • maʻi ate.

E mafai ona tuʻu ifo le kulukose i mataupu nei:

  • siama i le thyroid horron,
  • ava malosi
  • arsenic inupia, vai,
  • tele faamalositino
  • anapogi
  • malabsorption o gaʻo i totonu o le ipu oona.

Aʻo faagasolo le taimi o le gaioiga, o le setete o le hypoglycemia e mafai ona tupu ona o le taumafaina o se vaega o le kulukose ole pepe e le pepe. Pe, i se isi itu, i fafine, o le maualuga o le sukū e maualuga (diabetes gestation), ma a uma ona fanau, e toe foʻi le glucose i tulaga masani.

I soʻo se tulaga, o suʻega uma e iloiloina e le fomaʻi, i luga o le mafuaʻaga e faʻamaonia ai se faʻamaonia poʻo se maualuga maualuga o le soifua maloloina ole maʻi.

Suʻega mo le hemoglobin glyc: o le masani i tane ma fafine e maua i le maʻisuka

O le lomiga faafomaʻi a Peretania na lolomiina ai taunuuga o se suʻega lea e tatau ona faavae ai le faalagolago o le hemoglobin glycosylated ma le lamatiaga o le olaga faitino i le tama tane afa o tagata soifua. HbA1C na pulea i tagata volenitia o vaitausaga eseese: mai le 45 i le 79 tausaga. O le mea moni, oi latou o ni tagata maloloina (e aunoa ma le maʻisuka).

I totonu o tane e faitau i le kullusesese e oo atu i le 5% (toetoe o le masani), o le olaga faitino e laʻititi (e masani lava mai fatu fatuga ma stroke). O le faateleina o lenei faailo e na o le 1% na siitia ai le maliu e 28%! E tusa ai ma taunuʻuga o le lipoti, o le HbA1C o le aoga o le 7% e faʻatupulaia ai le lamatiaga o le oti e 63% (pe a faʻatusatusa i le masani), ma 7% mo le maʻisuka ua manatu i taimi uma o se taunuuga lelei!

O suʻega mo le hemoglobin glyco o se suesuega taua, o se ituaiga o siama o meaola e mafai ona e faʻamaonia lelei le maʻisuka. E fesoasoani e mataituina le aoga o ana togafitiga.

O le galuega autu o le hemoglobin o le tuʻuina atu lea o le okesene i sela. O lenei palatini o loʻo faʻataʻitaʻia ma le kulūkose molekone. O lenei mea lea e taua o le hemoglobin glycosylated. O le tele o suka i totonu o le toto, o le tele o le hemoglobin glycated, o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le lamatiaga o le maʻisuka ma ona taunuuga.

I le taimi nei, o lenei suʻega e faʻatagaina mo le hyperglycemia, e mafai ai e oe ona iloa le maʻisuka pe a le toe faaleleia e isi ituaiga o suʻega. E fesoasoani le auʻiliʻiliga e faʻamaonia lelei le maʻisuka i le amataga. O sea suega o le a fesoasoani i le maʻisuka ia malamalama i le lelei o lona pulea o le glycemia mo le 90-100 aso, le vave o le alualu i luma o le maʻisuka, ma pe aoga lelei fua o vai suka.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Faʻamatalaga ma faʻagasologa o le auala

Glucose mole molemoa i totonu o le toto e tali atu i laula mumu mumu. O le taunuuga o se fale mautu lea e le faʻaumatia e tusa lava pe oti nei palatini i totonu o le vaʻa. O lenei meatotino o ia mea e mafai ai ona vave iloa se faafitauli, pe a le o lagona le suiga i le toto.

Faʻamatalaga aʻo leʻi 'aina meaʻai e mafai ai ona e filifili le suka fiaai, pe a uma ona' ai - maua se suʻesuʻega i lona tulaga i lalo o le avega. O le hemoglobin glycated i le maʻisuka ua faʻamauina le glycemia i le tolu masina talu ai. O le a le aoga o lenei auala suʻesuʻega?

  • O le suʻega e mafai ona faia e le gata i le taeao, i luga o le mamao o se fiaai fiaai, o le suʻega e faʻaalia ai ata sili ona saʻo, faʻaalia le maʻisuka i le tulaga o vailaʻau.
  • Tulaga faʻasolosolo faʻamuamua - o le toto na ave i fafo atu o le fale suesue e mafai ona tausia seia oʻo i le in vitro suʻega.
  • E fesoasoani le HbA1C e iloilo le tikeri o le suka i totonu o le maʻisuka, ina ia mafai ona filifili le fua saʻo o fualaau oona.
  • O le faailo e le faʻalagolago i le atuatuvale, faʻamaʻi pipisi, sese i le taumafataga, tagofia o fualaau.
  • O le suʻega e vave, sili atu ona faigofie ma sili atu le tau nai lo se suega o le faapalepale masani, lea e 2 itula.

Faʻatasi ma le anemia, hemoglobinopathy poʻo le faʻafitauli i le vevela, e pei foi o le tele o mea taumafa e maua i vitamini E ma le C, e le saʻo ia taunuuga. E le talafeagai le metotia mo le suʻeina o le hyperglycemia.

Faʻaiʻuga le aoga mo fafine maʻitaga. O se ata faʻamaonia e mafai ona vaaia i le 8th-9 masina, aʻo oʻo mai faafitauli i le lua o masina. E i ai tagata gasegase e faʻaititia le faʻamaonia i le va o HbA1C ma le kulukose.

O mea le lelei e aofia ai le tau o le suʻega: o le tau mo auaunaga o le 520 rubles ma le isi 170 ruʻu o le tau o le totoina o le toto. E leʻo itu uma o loʻo i ai le avanoa e faia ai sea suʻesuʻega.

Aisea e avea ai sea suega?

Hemoglobin o se polotini e iai le uʻamea ma e mafai ona ave le okesene i le tino atoa. O le toto mūmū o le tino e ola na o le 3-4 masina, e talafeagai le suʻeina o le HbA1C i le naʻo le taimi.

O le faatuai o le le maua o le enzymatic o le a maua ai se sootaga malosi o le kulukose ma le hemoglobin. A maeʻa le glycation, ona amata lea o le hemoglobin glycosylated. O le malosi o le tali atu e faʻalagolago i le faitau o le mita i le taimi faʻatonutonu. HbA1C e faʻatagaina oe e iloilo le tuufaatasiga o le toto i le 90-100 aso.

Aʻo leʻi faia se suʻega masani, o le tele o le maʻisuka "mafaufau i le mafaufau," taumafai e faaleleia le ata o suʻega. Pe a tofotofoina mo HbA1c, e le aoga lenei togafiti, o mea sese uma i taumafa ma fualaau oona o le a amanaia.

O vaega o le auala faigofie e mafai ona maua i luga o le vitio o loʻo faʻamatala mai e Polofesa E. Malysheva:

Tulaga HbA1c

A aunoa ma ni faʻailoga o le maʻisuka, o le maualuga o le HbA1C e faʻafetaui i le lautele o le 4-6%. E fuaina pe a faʻatusatusa i le aofaʻi o le toto mumu i totonu o le toto. O lenei faailoga o loʻo faʻaalia ai se metabolism lelei.

O le faʻafitauli o le maua o se maʻi "suamalie" e faʻateleina i le maualuga o HbA1C mai le 6.5 i le 6.9%. Afai latou te manumalo i le faitotoa o le 7%, o lona uiga o le lipid metabolism ua faʻavaivaia, ma ua suia e le suka le lapataiga o vailaʻau. O le tele o le hemoglobin glycated (o le masani i le maʻisuka) e ese mo ituaiga eseese o le maʻisuka ma i vaitausaga eseese. O nei eseesega e manino lava ona iloa i le laulau.

Fautuaina mo tupulaga talavou ia faatumauina lo latou HbA1C maualalo ifo nai lo le maʻisuka i le matua. Ole auiliiliga o le hemoglobin glycated mo fafine maʻitaga ua na o le 1-3 masina, i le lumanaʻi, e le maua ai le ata sao.

HbA1C ma le hemoglobin

O le hemoglobin tino e manumalo i pepe faatoa fananau mai. E le pei o analogues, o lenei fomu e sili atu ona lelei le auina atu o le okesene ile tino. E aʻafia le molimau i le hemoglobin tino?

O le maualuga o le okesene i totonu o le toto e faatelevaveina ai le faʻaaogaina o le oxidation, ma o le gaʻo gaʻo ua sili atu ona sili atu le malosi i se fesuiaiga tutusa i le glycemia. O lenei mea e aafia ai le faatinoga o le pancreas, le inisalini ma le hemoglobin glycated mo le maʻisuka.

Auiliiliga o suʻesuʻega mo le hemoglobin glycated - i le vitio:

Vaega o le suʻesuʻega

O se aoga taua o le suʻega mo le hemoglobin glycosylated o le leai o se manaʻoga mo soʻo se sauniuniga ma le avanoa e faia i se taimi talafeagai. O auala faʻapitoa e mafai ai ona maua se ata faʻatuatua e tusa lava po o le a le taumafa o meaʻai po o vailaʻau, faʻamaʻi pipisi, mea faʻavaivai, poʻo le ava malosi foi.

Mo se ata sili atu ona saʻo o iuga, ua fautuaina e aloese mai le taumafataga o le taeao, aua o le tagata gasegase, e fai ma tulafono, e faia se suʻega auiliili, ma e ono aafia ai nisi o suʻega. I le tasi aso pe lua, e mafai ona e iloa le iuga. I feutagaiga ma le endocrinologist, e tatau ona e taʻu atu ia te ia e uiga i lau anemia, maʻi pancreatic, ma le faaaogaina o vitamini.

E mafai ona fesuiaʻi taunuuga o suʻega pe a filifilia ni fale suʻesuʻe eseese. E faʻatatau i metotia na faʻaaogaina i le fomaʻi. Ina ia iloa le malosi o le atinaʻeina o le faamaʻi, e fautuaina e faia suʻega i taimi uma i le nofoaga e tasi. E taua tele le faia o suʻega e le aunoa: ua faʻamautuina i le falemaʻi o le faʻaitiitia o le HbA1 e oo lava i le 1% e faʻaitiitia ai le ono mafai ona iai ni faʻafitauli.

Ituaiga o le LEDO faʻafitauli faigataFaʻaititia le faʻafitauli,%
Ituaiga 1 maʻisukaRetinopathy

Ituaiga 2 maʻisukaMicro ma macroangiopathy

Oti mai le maʻisuka

E faaitiitia HbA1 matautia?

O le taua o le HbA1 i lalo ifo o le maʻisuka o lona uiga o le hypoglycemia. O lenei ogaoga e sili atu ona maua nai lo le masani. Faʻatasi ai ma se nifo manogi, ma le faʻaleagaina faifaipea o laʻau suamalie, o le pancreas e galue mo le ofuina, maua ai le maualuga o le hormone. O mea e manaʻomia muamua mo le faʻaaogaina o ni neoplasms lea e maua mai ai le tele o inisalini i le b-cell.

I le faaopoopo atu i le maʻisuka ma le gaosiga e sili ona fiafia i ai le nifo manogi, o loʻo i ai isi mafuaʻaga mo le maualalo o le HbA1:

  • Meaʻai maualalo maualalo i le taimi umi
  • O faʻamaʻi pipisi e fesoʻotaʻi ma le glucose o le le faapalepale,
  • Tuʻu faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi,
  • Anemia
  • Faʻafitauli i le mafaufau,
  • Le atoatoa le mama
  • Faatoilaloina o le inisalini.

Le faʻamaoniga o mafuaʻaga patino e aafia ai le maualuga o le hemoglobin glycated i le maʻi suka, e tatau ona faia se suʻega atoa.

Mo le vaega o le maʻisuka ma se olaga vavalalata e oo atu i le 5 tausaga, o le HbA1 o le masani lea e oʻo atu i le 8%, talu ai e sili atu ona latou maua le hypoglycemia nai lo le lamatia o le maʻisuka. I le laʻitiiti ma le talavou ma le taimi o le maitaga, e taua le taofi HbA1C i le 5%.

O mafuaaga e faʻaosoina ai le HbA1

O le tele o le masani o le hemoglobin glyc i le ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faauigaina o le hyperglycemia. O maʻi pancreatic e sili atu ona maua i le taimi o suʻesuʻega HbA1 e sili atu i le 7%. Faailoga o le 6-7% e faʻaalia ai le le lelei o le kulukose ma le faʻafitauli o le tino.

Mo fafine maʻitaga ma tamaiti, o le siakiina o le hemoglobin glyc e le itiiti ifo lona taua nai lo tagata matutua. Afai e te le amanaiaina nei fautuaga, o mea e le masani ai i le fausiaina o le tamaititi, fanau vave, ma le faʻaitiitia o le soifua maloloina o le fafine e mafai. O le hemoglobini maualalo i lenei vaega o se faafitauli masani, ona e sili atu le maualuga o la latou uʻamea (e oʻo i le 15 - 18 mg).

O le Hyperglycemia e maua e le gata i ituaiga eseese o le maʻisuka, ae faʻapea foʻi ma faʻalavelave o le gaʻo, o le ate o le ate, faʻalavelave o le mafaufau (o le vaega o le faiʻai e nafa ma le gaioiga o gaʻo o le endocrin).

Afai e sii aʻe e tamaiti (mai le 10%) le hemoglobin glycated, e matautia le tuituiina i lalo, o le a leiloa e le tamaititi lana vaai mamao seia oo i le tauaso. Afai o le faafitauli lava ia e le i fofoina mo se taimi uumi, e mafai ona faaitiitia i le vailaau e 1% i le tausaga.

Glycemic pulea i le fale

I soo se ituaiga o maʻisuka, e tatau ona siaki le setete o lou toto i aso taitasi e fetuunai ai le avega, meaʻai poo fualaau o vailaʻau pe'ā tatau ai. E masani lava siakiina le mita o le kulukose mo le taumafataga o le suka, 2 itula pe a uma le 'aiga o le taeao, muamua ma le maeʻa o le' aiga o le afiafi ma le po.

I le maʻisuka ituaiga 2, afai e le mauaina e le tagata maʻi injections inisalini, 2 o nei taualumaga e lava. O le tele o tagata maʻi taitoatasi e faʻamoemoeina e le fomaʻi. O taunuʻuga o le maʻisuka o le maʻisuka o loʻo tusia i se tusi faʻataʻitaʻiga e iloilo ai faʻamatalaga i faʻalauiloa. E fautuaina le siakiina o le suka i le taimi o le maitaga, i le taimi o femalagaaiga, ma maso poʻo le faʻalavelave faʻalagona.

Afai ua maua le maʻisuka ma ua alualu i luma, e le tatau ona faʻamapulaʻaina oe ile suega HbA1C. E le o atagia ai suiga o le toto ma se uta o le carbohydrate, fesoasoani i le sili atu ona saʻo le suia o le olaga.

O nisi o maʻisuka e le pulea le glycemia, ma faʻamatalaina la latou filifiliga i le mea moni o faalavelave le talafeagai e afaina ai le fuaina o fuataga.

O le a le tali o suʻega e mafai ona malamalama mai le laulau.

HbA1C,%Glucose, mmol / LHbA1C,%Glucose, mmol / L
43,8810,2
4,54,68,511,0
55,4911,8
5,56,59,512,6
67,01013,4
6,57,810,514,2
78,61114,9
7,59,411,515,7

Faʻafefea ona faatumauina lau suesma sugars

O fautuaga faʻapitoa e manaʻomia ai le HbA1C maʻisuka i lalo o le 7%. E naʻo le tulaga lenei, o le maʻisuka ua totogi atoa, ma o le aʻafiaga o faʻafitauli e itiiti lava.

Ole tino, ole maualalo o le gaosiolo e foia ai lenei faafitauli, ae o le maualuga o le taui mo le maʻisuka e fesootai tuusaʻo ma le ono tulai mai o tulaga o le hypoglycemic. O le tomai o le lagona o le paleni i le va o le tau o le hypoglycemia ma le hyperglycemia, o le maʻisuka e aoaoina i lona olaga atoa.

O le hemoglobin glycated o faʻamaumauga mo 90-100 aso, ma e le mafai ona faʻaitiitia i se taimi puupuu, ma e matautia. O le tulaga autu mo le taui o le glycemia ma le puipuia o faafitauli i le le atoatoa o le gaosiga o le gaosiga o le gaʻo, o le tausisia lelei o le taumafa.

  1. O meaai sili ona saogalemu o le polotini: aano o manufasi, iʻa, fuamoa, oloa susu, e aunoa ma le tino e le mafai ona i ai masani.
  2. Mai fualaau faisua ma fualaʻau, e lelei tele le filifilia o mea e tutupu i luga aʻe o le eleele: kukama, kapisi, zucini, avocados, apples, lemons, cranberries. O aʻa ma fua suamalie (vine, faʻi, pears) e faʻaaogaina i se vaitau e sili atu i le 100 g ma ese mai isi oloa.
  3. O maʻi suka ma lemu e aoga, e mafai foi ona 'aina i le lanumeamata. O pi pi o se meafaigaluega faʻamaonia e faʻaitiitia ai le suka.
  4. Afai e te le manao e 'ai se mea suamalie, e sili atu le ave o ni sikuea (30 g) o sukalati pouliuli (pe tusa ma le 70% koko) nai lo mea e taʻua o candies mo le maʻisuka ma le fructose.
  5. Mo i latou e fiafia i meaʻai, e sili atu ona lelei le filifili mo le gaʻo gaʻo, lea e gasegase mo se taimi uumi ma sili atu ona faʻaleleia. O Barley o loʻo i ai le faʻamaufaʻailoga sili ona maualalo, ae o loʻo i ai le falaoa. Brown rice, lentils, buckwheat, ma oats e mafai ona aofia i nisi taimi i le taumafataga.

O meaai e tatau ona faʻaititia, e oʻo atu i le 6 taimi i le aso. E sili atu le lelei ona faʻaaogā faʻamalosi ma gaʻo. Faʻafefeteina togafitiga o meaʻai - agamalu: faʻatau, taoina, taʻavale.

O le pulea o le mamafa, lagona, manuia ma, ioe, suka, e taua le atiaʻe ma faia i taimi uma le ea fou lau lava seti o faʻatinoga, ia manatua tausaga ma le setete o le soifua maloloina.

O le mataʻituina o le hemoglobin glycosylated i le maʻi suka o se mea e manaʻomia muamua mo taui sili ona lelei. O faʻafitauli vave faʻaalia e fesoasoani e faʻasaʻo le togafitiga faʻafefea, e puipuia ai faʻalavelave matuia o le maʻisuka. O le suega HbA1 e aofia ai le European Union of Endocrinologists i le faʻalavelave o faailoga faʻamaonia mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka.

Mo nisi faʻamatalaga i le suʻega o le HbA1, tagaʻi i le vitio:

O le a se mea o faʻaalia i le suʻega toto mo le hemoglobin glycated?

O lenei auiliiliga e atagia o le maualuga o le toto i le 3-4 masina mulimuli.

Hba1c) o se faʻamaoniga o le mea e le aʻafia i le taimi o le aso, gaioiga faaletino, poʻo le aso ao le i ai meaai, poʻo le tulaga faʻalagona.

E faʻatagaina ai oe e faʻamalamalama le tulaga pe afai o le toto suka o loʻo i luga tonu o le masani. Ae o le faailo sili ona taua o HbA1c mo tagata e maua i le maʻisuka, aua e mafai ai ona e iloiloina le maualuga o le suka i totonu o le toto, e le gata i le taimi o le fua i se glucometer, ae ia iloa ai faʻalogo leotele. Mo se faʻataʻitaʻiga, hypoglycemia i le po.

E faʻatatau i lenei auʻiliʻiliga, e mafai e le fomaʻi ona iloilo le aoga o togafitiga ma mea taumafa, faʻapea foʻi ma fetuutuunai togafitiga, pe a manaʻomia.

E le gata i lea, o le maualuga o le hemoglobin glycated e mafai ona faʻaaogaina e faʻamaonia ai le uluaʻi faʻataʻitaʻiina o le maʻisuka.

Aisea e faʻaalia ai le hemoglobin glygia le suka toto i le past 3 months, ae leai, mo se faataitaiga, 6?

O le toto o le toto mumu ei ai le avefeʻau o le 120 aso. O le mafuaʻaga lea e faʻaalia ai le hemoglobin glygia le maualuga o le maualuga o le toto o le tagata i le 3-4 masina muamua ao lei faia le suʻega.

Mafuaʻaga o Aʻoga Maualuga o le Hemoglobin Glycated

O le mafuaaga autu o le faateleina o le hemoglobin glycated o le maualuga maualuga o le toto (sugar gseco). O le maualuga o le maualuga o le kulukose i le toto, o le tele foi lea e fusifusia i le hemoglobin ma maualuga ai le maualuga o le hemoglobin glyc.

Faʻateleina le glycemia e tusa ma le 2 mmol / L, HbA1c) e faʻatupulaia e 1%.

I nisi tulaga sese faasese i le hemoglobin glyc e mafai ona mafua mai:

  • Faʻateleina le viscosity toto (hematocrit)
  • Maualuga maualuga toto toto
  • Faʻamalosi e leai se Anemic Iron
  • Paʻu hemoglobin Pathological

Mafuaaga o Hemoglobin Maualalo Maualalo

E pei ona taua i luga, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, o le maualuga o le hemoglobin glycated. E tutusa lava le mea moni i le itu i tua.

O le faʻaitiitia o lou suka toto, faʻaititia lou HbA1i.

I tagata e maua i le maʻisuka, o le faʻaitiitia o le hemoglobin glycated, aemaise lava le mataʻutia, e mafai ona taʻu mai ai le hypoglycemia.

Hypoglycemia O se tulaga lea e paʻu ifo ai le suka i lalo o le 3.5 mmol / L. O lenei tulaga e matautia i le soifua maloloina, ma i tulaga ogaoga, ma i le ola.

O le mea e leaga ai, o nisi tagata e maua i le maʻisuka latou te le iloa le hypoglycemia. Ae maise lava pe afai latou te faia i le po. Ma o lenei e taua tele le gauai atu i le maualuga le maualalo o le maualuga o le hemoglobin glycated. O lenei mea o le a mafai ai e le fomaʻi ona fetuʻunaʻi le fualaau ole laulaʻau poʻo le inisalini i le taimi e aloese ai mai aʻafiaga matautia o le hypoglycemia.

E le gata i lea, o le maualuga o le hemoglobin glycated maualuga e ono aʻafia ma faʻamaʻi totolea e vave vave ona faʻamavae ai le toto mūmū, pe maua se foliga faʻaleaga, pe maua sina hemoglobin. O faʻamaʻi, mo se faataitaiga, o:

  • Anemia (leai o se mea, B12-deficient, anaplastic)
  • Malaria
  • Tulaga ina ua maeʻa ona aveese
  • Alcoholism
  • Faʻasologa o le faalēaogā taimi

Le fua o le hemoglobin glyc i fafine maʻitaga

I fafine maʻitaga, e tatau lava ona iai le hemoglobin glycated lalo ifo o le 5.6%.

Afai e iloa se fafine maʻitaga Hba1iluga aʻe o le 6.5% ona maua ai lea o ia i le maʻisuka faatoa maua i le maʻisuka.

Ae peitai, o le maitaga o le mataupu pe a le mafai ona e taulai atu i le hemoglobin glycated, ma le pulea maualuga toto maualuga. E mafua lenei tulaga i le mea moni e faapea i le taimi o le maitaga ei ai se tulaga lamatia o le atiaʻe maʻisuka maʻitaga poʻo le maʻisuka maʻitaga.

Ina ia le faʻatagaina lenei tulaga, e tatau ona faʻavasega le plasma vevela mo le anapogi kullukose, faʻapea foi ma le 1 ma le 2 itula i le maeʻa ai o le 75 mg o le kulukose. O loʻo valaʻau i aiO le glucose tolerance test (OGTT).

OGTT e faʻamalosia i le 24-26 vaiaso o le gaioiga.

Faailoga anapogi pulu plasma glucose i totonu o se maitaga maʻitaga ma tulaga tutusa:

Norm≤5.1 mmol / L
Gesational diabetes5.1-7.0 mmol / L
O le maʻi suka> 7.0 mmol / L

Le fua o le hemoglobin glyc i le maʻisuka

Mo tagata e maua i le maʻisuka, o le maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycated ua faʻatulagaina e le fomaʻi e faalagolago i le matua, faʻafitauli o le maʻisuka, maʻi faʻatasi ma le tele o isi mea. O nei fuainumera e mafai ona ese mai le 6.5% ma oʻo lava i le 8.0-8.5%.

Ae ui i lea, o suʻesuʻega ua faʻaalia ai le lelei o le puleaina o le suka toto, o le itiiti ifo o faʻafitauli o le maʻisuka e tupu aʻe ma sili atu i le ola mulimuli o se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka.

Leleitau faʻatatau o HbA1i mo tagata e maua i le maʻisuka o:

Mo tagata talavou o mafatia ituaiga 1 maʻisuka≤6,5%
Mo tagata matutua o loʻo mafatia ituaiga 2 maʻisuka≤6,5-7,0%
Mo fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka≤6,0%

E faʻapefea ona tofotofoina mo le hemoglobin glycated?

E mafai ona ave se suʻega toto mo le hemoglobin glyc i soo se taimi o le aso. E le manaʻomia ni aʻoaʻoga faʻapitoa, e aofia ai, e le manaʻomia ona ave i luga o se manava gaogao.

E pei ona taʻua i luga, HbA1c) o se faʻamaoniga o le mea e le aʻafia i le taimi o le aso, gaioiga faaletino, poʻo le aso ao le i ai meaai, poʻo le tulaga faʻalagona.

O le mafuaʻaga lenei o se iloiloga sili ona faigofie mo le mataʻituina poʻo le faʻamaonia o le maʻisuka.

Suʻeina o le suka i glycated

E manaʻomia e le maʻisuka se suʻega faʻasalalau faʻa fa taimi i le tausaga (poʻo le tasi taimi i le tolu masina). A o faagasolo lenei vaitaimi, ua fuafua le maualuga o le suka i le toto, faapea foi ma ona malosiaga. Analysis mo sugar sugar pe faapefea ona foai saʻo? Sili i le taeao, i luga o se manava gaogao. Afai oi ai i le tagata maʻi se talafaasolopito o le faʻaliliuina o le toto poʻo ua i ai le paʻu o le toto i le vaitau mulimuli, o lona uiga atonu o le a le faʻatuatuaina taunuuga. I ia tulaga, e manaʻomia e le tino se taimi e toe faʻaleleia - a itiiti ifo ma le tolu masina.

E fautuaina e fomaʻi ana tagata maʻi ina ia suʻeina le hemoglobin glycated i le fale suʻesuʻe lava lea e tasi. O ia faʻalapotopotoga uma ei ai ona lava suiga i le faʻatinoga. I le mataupu faavae, e le taua, ae i le suʻesuʻega mulimuli e mafai ona faia ai se matafaioi.

O le faasiliga o le suka e le o taimi uma e iai se aafiaga le lelei i le ola lelei, o lea e le mafai ai ona vave faatuina se ata o le maʻisuka. Mo lenei mafuaʻaga, e tatau ona pasi atu i tagata uma o loʻo siakiina lo latou lava soifua maloloina, le suʻeina o le suka suamalie, a itiiti mai o nisi taimi.

Faʻapitoa o le suʻesuʻega

I le maʻisuka malosi, o lenei suʻesuʻega e tele ona lelei pe a faʻatusatusa i suʻesuʻega faʻapitoa o le maʻisuka:

  • I le faʻamuamua, e mafai ona faia suʻesuʻega i soʻo se taimi o le aso, tusa lava pe a uma taumafa. E ui lava i luga o se manava gaogao, ae o le a sili atu le sao o faailoilo.
  • O lenei auala e maua ai le avanoa e maua ai se ata atoatoa ma iloa ai le amataga o le maʻisuka. O le mea lea, ia faia fuafuaga talafeagai.
  • E leai se sauniuniga faapitoa e manaʻomia mo le auʻiliʻiliga o le suka suamalie; e mafai ona tupu le samplesina i le taimi, i le taimi sili ona puupuu.
  • O lenei metotia e maua ai le 100% o le manatu pe maʻi le maʻi i le maʻisuka, e oʻo lava i le vave amata.
  • O le tulaga faʻaletino poʻo faʻalagona o le maʻi e leai se auala e afaina ai le sao o le auiliiliga.
  • A o lei amataina le toto sampling process, e leai se mea e tatau ai ona musu e ave vailaʻau talafeagai, lea e faʻaauau i luga o se faʻaauau pea.

O mea uma o loʻo taʻua i luga o loʻo faʻaalia ai e le manaʻomia e lenei suʻesuʻega se sauniuniga faapitoa, e maua ai le ata sili ona saʻo o le maʻi. E le aofia ai mea uma e aafia ai faitauga.

Faʻafitauli

Afai tatou te talanoa e uiga i vaivaiga o le auiliiliga mo le suka suamalie, o lea la, o le mea e leaga ai, o loʻo avanoa foi. O mea pito sili ia:

  • Pe a faatusatusa i se suʻega o le toto toto, o lenei suʻesuʻega e tele taimi e taugata tele.
  • O taunuʻuga e ono tuʻuina atu ai faʻamaonia le saʻo i tagata mamaʻi e maua i le hemoglobinopathy ma le anemia.
  • E le o vaega uma o fale suesue e faia lenei auiliiliga, o lea e le maua ai e tagata uma o le atunuu.
  • O taunuʻuga o le suʻesuʻega atonu o le a faʻaitiitia pe a uma ona faia se fua maualuga o vitamini E poo C.
  • Afai o le tagata maʻi e maualuga lona maualuga o hormones thyroid, o lona uiga e tusa lava pe masani le maualuga o le kulukose o le toto, o le taunuuga i luga o le hemoglobin glycated e ono maualuga le maualuga.

Faʻaiʻuga e aʻafia ai iʻuga maua

O le faʻaaogaina o iloiloga o le a le tele se taimi. Ae peitai, talu ai o le tekonolosi mo le fuafuaina o le maualuga o le suka e ese, e sili atu le faia o le auʻiliʻiliga i ni nai taimi.

Afai o le fua o le sugar glycated ua fuafuaina i le maʻisuka, e tatau ona e iloa o tagata eseese e lua e tutusa le taua o le kulukose, o le suka suamalie e mafai ona eseese e tasi le pasene.

I nisi tulaga, o le auiliiliga e mafai ona maua ai ni faaiʻuga sese (sese seʻia oo i le 1%) pe a faʻaitiitia pe faʻalautele le hemoglobin fetal.

E tele suʻesuʻega faasaienisi ua faʻamaonia ai le tele o mafuaaga e mafai ona aʻafia ai iʻuga o le suʻeina o le suka:

  • Le mamafa o le tino o le maʻi.
  • Tausaga.
  • Fausia.

E iai isi mafuaʻaga e aafia ai le faʻamaoni o le iuga. E ui o le auiliiliga e mafai i so o se tulaga, ina ia maua ai se ata e sili atu ona faatuatuaina, e sili atu ona lelei le faia i luga o se manava gaogao, e le aofia ai gaoioiga faaletino.

Fua o le suka suka glycated

O le fua o le sugar sugar o le a fesoasoani e iloilo le taunuʻuga o le auʻiliʻiliga ma tusia ni faʻamatalaga maʻoti.

Faʻasologa o le gaosiga o le gaʻo i le tino. Seʻi mafai ona atiaʻe le maʻisuka.

O le faailo o se mea sili atu. Ua fautuaina le soifua lelei.

O le avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka e maualuga. O se taumafa malosi ma paleni faʻatinoga e fautuaina.

Le i ai o le faamai. Ina ia faʻamaonia le faʻamaonia, o le tele o suʻesuʻega faaopoopo o loʻo faʻatulagaina.

Manaʻomia le suʻega

O maʻi suka e tatau ona suʻeina i taimi uma se suʻega toto mo le suka. E tatau ona faia lenei mea ina ia mataʻituina pea le tulaga o le tino.

I le tulaga o le maʻisuka o le ituaiga muamua, o lenei auʻiliʻiliga e matua tatau lava ona faia pe a ma le fa taimi, pe a fai o le maʻisuka o le ituaiga lona lua - a itiiti ifo ma le lua taimi.

O nisi tagata gasegase ua latou le iloa lenei auiliiliga, ua fefefe panicky e faaali atu a latou faailoga sili atu. O se tasi ua na o se paie na te faia se auiliiliga ma le le totogia lelei o latou lava soifua maloloina. E le mafai ona faia lenei mea. O le iloagofie taimi o mafuaʻaga mo le faʻamaoniga o le maualuga e mafai ai ona faʻafetaui le togafitiga ma tuʻuina atu i le tagata maʻi se tulaga faʻalelei o le olaga.

I le taimi o le maʻitaga, e tatau i fafine ona faia lenei suʻesuʻega. O faʻataʻitaʻiga e leai se faʻaaogaina e mafua ai ona tuai ona tupu le atinaʻe. O le paʻu pepe atonu e tupu. I lenei tulaga, o le tulaga e manaʻomia ai le pulea malosi.

Mo tamaiti ua sili atu le mamafa o faailoga i se taimi uumi e matautia tele foi. Afai o le faailoga e sili atu ma le 10 pasene, e leai se tulaga e mafai ona e faʻaitiitia le maualuga. O le oso i lalo e mafai ona taʻitaʻia ai le gaioiga o le mea faitino, faʻaitiitia le faʻaaliga ma mulimuli ane e oʻo lava i le atoa o le gau. E tatau ona faʻaitiitia le faʻasolosolo malie, e 1 pasene i le tausaga.

Ina ia faatumauina se fua masani masani o le hemoglobin glyc, e tatau ona e siakiina pea le maualuga o le suka, talanoa i se fomai i le taimi, ma faia ni suʻega.

O aʻafiaga o se fua faʻatupulaia

E tatau ona mataʻituina pea le maualuga o le suka i le suka. Afai mo se taimi umi ua maualuga tele le faailoilo, o le mea lea e oʻo atu ai i faʻafitauli nei:

  • Totoina o toto toto ma fatu.
  • E le o feagai Hemoglobin ma galuega feʻaveaʻi o le faʻasalaga o le okesene, o se taunuuga, e maua ai le hypoxia o okeni ma tissu.
  • Vaʻai le vaʻai.
  • Le lava o le uʻamea.
  • Maʻisuka
  • Hyperglycemia.
  • Polyneuropathy.
  • Faʻasalaga o Renal.
  • I fafine maʻitaga, o le lamatiaga o le fananau mai e telē tele pe o se tamaititi oti.
  • I tamaiti, o le faʻaaliga o le maʻisuka e le o le insulin e mafai ona mafai.

O aʻafiaga o le faʻaititia o le fua faatatau

Afai e maualalo le suka o le toto, ona ono aʻafia ai lea o aʻafiaga o aʻafiaga leaga nei:

  • Se fualaau o fualaau oona lea o le maualuga o le suka suka.
  • Televave toto.
  • Le atoatoa o le tino.
  • Manaomia faifaipea le tuiina o le toto.
  • O le tagata maʻi e tatau ona mulimulitaʻi i se meaʻai maualalo-carb mo se taimi umi.
  • Hemolytic anemia.
  • Masalo o le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻafuaseʻi, e pei o le maʻi a Herce, le faʻataʻi mai o von Girke, faʻamalosolo o le pala.
  • O fafine maʻitaga atonu ei ai se pepe maliu pe vave fanau.

Afai o fua o suʻega mo le sugar sugar o le a sili atu ona maualuga le maualuga poʻo le le amanaiaina o faailoga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi muamua lau fomaʻi. E naʻo se fomaʻi e mafai ona faʻamaonia saʻo ma faʻatonuina le ala manaʻomia o togafitiga. E masani lava, o le ituaiga o togafitiga e aofia ai mea nei:

  • Taumafa talafeagai paleni.
  • Atiae le gaoioiga faaletino talafeagai.
  • Fualaau talafeagai.

Ae mo meaʻai, o loʻo i ai fautuaga faapitoa:

  • Le tele o fualaau 'aina ma fualaʻau i le taumafataga. O lenei mea o le a fesoasoani e tumau ai le maualuga o le suka.
  • Fiber (faʻi, leki) e aoga mo le maʻisuka.
  • O susu susu ma yogurt, calcium ma vitamini D e faʻamalosi ai le skeletal system. E moni lenei mea mo le maʻisuka ituaiga 2.
  • Namu, iʻa. Ole Omega-3 e faatonutonuina maualuga le kulūkose, faʻaititia le faʻamalosia ole inisalini.

E matua faasaina ona faʻaaoga:

  • Fried food.
  • Meaʻai anapogi
  • Sukalati
  • Mea inu gaosi.

O nei mea uma e mafua ai le osofaʻi o aʻa i le kulūkose i le suʻega.

Ole faamalositino ole faamalositino e faaitiitia ai le maualuga o le suka, o lea ua fautuaina ai i latou mo tagata uma, ae le o na o gasegase. O le lagona faalemafaufau e taua tele foi ma e taua tele le sao i le faʻamautuina o faʻamatalaga auiliiliga.

I soo se tulaga, aua e te popole pe a uma ona maua ni fua i luga o le suka. Tele mea e aʻafia ai faʻamau. O mafuaʻaga mo le siʻitia poʻo le faʻaitiitia o le maualuga e mafai ona faʻamatalaina e se fomaʻi.

Aisea e suʻeina ai le toto mo HbA1c

O le hemoglobin glycated (HbA1c) e gaosia ona o se faʻaaloalo faʻapitoa. Suafa ma le amino acid e tuufaatasia i lalo o le malosi o enzymes. O le iʻuga, o le tino o le hemoglobin-glucose ua fausiaina. E mafai ona iloa i metotia faʻataʻitaʻi. O le saoasaoa o sea ituaiga tali e ese. E faʻalagolago i le tele o vaega e tatau ai mo le tino.

I le maʻisuka, maualuga maualuga le kulukose o le toto nai lo le masani. O le iʻuga, o le suka siliva ua vave ona fausia nai lo se tagata soifua maloloina. I le fuaina o lenei saoasaoa, e mafai ona e faʻamaonia le i ai o le faʻamaʻi ma le tulaga o lona atinaʻe.

E le gata i lea, o se suʻega toto mo HbA1c e mafai ai ona e iloiloina le lelei o le maʻi e pulea ai le maʻi.

E faʻapefea ona auʻiliʻili

O le aoga sili o le suʻeina o le sugar sugar is the lack of preparation. HbA1c iloiloga e mafai ona faia i soo se taimi o le aso. O le auala e maua ai le faʻamaoni e ui lava i le i ai o le malulu, taumafa ma vailaau faʻamaʻi, gaioiga faaletino, tulaga faʻalagona o le maʻi ma isi mea faʻaosofia.

Pe a faatonuina se auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glyc, e tatau i le fomaʻi ona logoina e uiga i le tagofia o fualaau faʻamaʻi, faʻaalia ai le anemia ma le faʻafitauli o le pancreatic. O nei mea uma e mafai ona aʻafia ai le saʻo ole suʻesuʻega.

O se tagata gasegase e sau i le fale suesue e faia se toto samples mai se vein (o nisi taimi mai se tamailima). Ina ia maua le sili ona saʻo, o le faagasologa e toe faʻafouina i le 8 taimi. Faʻaauau le siakiina e le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le vaiaso. O le a saunia iʻuga i le 3-4 aso.

O le auiliiliga mo le hemoglobin glycini o loʻo faʻatinoina i faʻalavelave i le tele o masina. O le umi lenei o le lio o le toto toto mumu.

E faʻafia ona fai

I le maualalo o le hemoglobin glycated (e le sili atu ma le 5.7%), e mafai ona finau e leai ni faʻafitauli faʻaleaga. I lenei tulaga, e tatau ona e suʻe le auiliiliga 1 taimi mo le 3 tausaga. Afai o le faailoga o loʻo iai i le lautele o le 5.7-6.6%, o le a mafai ona tupu aʻe le maʻisuka. E manaʻomia e le tagata maʻi se suʻesuʻega i tausaga taʻitasi. O se meaʻai maualalo e maua ai le fesoasoani e fesoasoani i le faʻaitiitia o tulaga lamatia.

O se faʻamaoniga e oʻo atu i le 7% o loʻo faʻaalia ai le i ai o le maʻi. Ae ui i lea, i se tulaga faapea, o le maʻi e pulea lelei o ia. Ole iloiloga faifai pea e fautuaina i taimi uma i le 6 masina.

Afai e maua le maʻisuka talu ai nei lava ma ua faatoa amataina togafitiga, e tatau ona faia se suʻega faafomaʻi i taimi taʻitasi i le 3 masina.

I le taimi o le maitaga, o le suʻesuʻega e faia naʻo le uluaʻi masina muamua. I le lumanaʻi, e tele suiga o le a tutupu i le tino o le tina faʻamoemoe. HbA1c suʻesuʻega o le a le maua ai faʻamatalaga saʻo.

O faʻamaoniga o le kulimi suamalie e eseese e faʻatatau i le matua o le maʻi, le ituaiga o faʻamaʻi ma isi mea. I tamaiti, latou te fetaui ma le masani a se tagata matutua e oʻo i le 45 tausaga. O se laʻititi laʻititi o tulaga taua i le pito laʻititi e talia.

E masani lava, o le fua faatatau o HbA1c ua fuafuaina e avea o se pasene.

Tulaga maualuga o le hemoglobin glycated i le maʻisuka ituaiga 1
Gaoioiga masaniFaʻatonu FaʻaFaateleina masani
66,1–7,57,5
I le maʻisuka ituaiga 2
6,56,5–7,57,5
Mo tagata soifua maloloina i lalo ifo o le 45 tausaga
6,56,5–77
Mo tagata soifua maloloina mai le 45 i le 65 tausaga
77–7,57,5
Mo tagata soifua maloloina nai lo le 65
7,57,5–88
Mo le maʻitaga
6,56,5–77

Mafuaaga mo le faateleina ma le faaitiitia

O le hypoglycemia (maualalo o le kulukose o le toto) atonu o le mafuaaga o le paʻu o le hemoglobin glyc. E le gata i lea, o le insulinoma o se mea e faaosofia ai. O se faʻavae lenei i le pancreas e maua ai le tele o le inisalini. I lenei tulaga, o le sugar sugar content decreases, e mafua ai le hypoglycemia.

E tutusa foi le masani o mafuaaga nei o le faaitiitia o le suka:

  • o aʻafiaga e le masani ai
  • meaai le lelei i le maualalo o le carbohydrate meaʻai,
  • fufuluina o fualaau faasaina e maualalo ai le suka,
  • le atoatoa o le tino,
  • sili atu le malosi faaletino.

O le maualuga o le maualuga o se faailoga o le hyperglycemia. O lenei tulaga e le o taimi uma e taʻu mai ai se faʻamaʻi o le pancreas. O tau mai le 6.1 i le 7% o le tele o taimi e masani ona faʻaalia ai togafitiga, faʻavaivaia le gaosiga o le carbohydrate, poʻo le faateleina o le anapogi glucose.

Le aʻafiaga o le hemoglobin momoe i le auʻiliʻiliga o le HbA1c

O le hemoglobin malosi o se ituaiga o hemoglobin e mafai ona iloa i le tino o tamaiti i vaiaso muamua o le olaga. E le pei o le hemoglobin tagata matua, o loʻo i ai le malosi sili e feaveaia ai le okesene e ala i tui.

Ona o le maualuga o le okesene o loʻo maua i totonu o le toto, o faʻalavelave oxidative in tissues e matua faʻavaveina. O le iʻuga, o le vaevaeina o masini gaʻo i le kulukose e vave ona tupu. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le toto toto i le suka, e aafia ai le galuega a le pancreas ma le gaosia o le inisalini. O le mea lea, o taunuuga o le auiliiliga mo le hemoglobin glycated suia.

Le lelei o le metotia

O le suʻeina o le toto mo HbA1c e tele mea lelei:

  • leai se manaʻo e foaʻi atu le toto i luga o se manava gaogao,
  • mautu tumau: e mafai ona teuina le toto i vitro ao le i suʻeina
  • o faʻamaʻi suamalie o le suka e tutoatasi mai faʻamaʻi pipisi, faʻalavelave ma isi mea le lelei,
  • iloa vave taimi o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2,
  • le avanoa e iloa ai le lelei o le maʻi na pulea le kulukose toto mo le 3 masina mulimuli,
  • saoasaoa o le mauaina o taunuuga: E sili atu le faigofie ma vave le suʻesuʻeina o HbA1c nai lo le 2-itula o le toleniga o le kulukose.

O le a le glycogemoglobin?

O le hemoglobin protein o le vaega autu lea o le toto toto mumu. E nafa ma le masani o le felauaiga o le okesene i totoga ma fusi, ma aveesea ai le carbon dioxide mai le tino.

I le tulaga o le aʻafia o le suka i totonu o le membrane erythrocyte, o le fegalegaleaiga o le suka ma le amino acids e amata, o se taunuuga o lea e tupu ai se tali. I le faaiuga o lea mea, ua aliali mai ai le protein hemoglobin glycated.

HbA1c protein, o se faailoga lea o le masani masani o le gaosiga o le gaʻofale ma sili atu i le masani masani, ma le maualuga o le kulukose.

O le suʻega mo le glycogemoglobin ua pasia e saʻo. O le faʻamamaina o taunuʻuga o le maualuga o le suka i le tolu masina talu ai o se pasene.

O nei faʻamanuiaga e fesoasoani e iloa ai vave le alualu i luma o le maʻisuka., e oʻo lava i le amataina o soʻo se faailoga.

Ituaiga o le maʻisuka

I vailaau faʻasoifua, e tolu ituaiga tino o le maʻisuka, faʻapea foi ma se tulaga e taʻua o le predatebetes. I lenei tulaga, o le maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycated e maualuga aʻe nai lo le masani, ae le oʻo atu i faailoga manino o faʻamaoniga. O nei fuainumera e tele mai le 6.5 i le 6.9 pasene.

I le maualuga o le maualuga o le suka, o le maʻi e ono lamatia ai le maʻisuka ituaiga 2. Ae ui i lea, i lenei laasaga, e mafai ona toe faʻafoʻi mai le faailo ile masani e ala i le taʻalo i taʻaloga ma faʻatuina lelei meaʻai.

Ituaiga 1 maʻisuka. O lona mafuaʻaga ua mafua ona o faʻamaʻi faʻamaʻi, ma o le mea lea o le pancreas e faʻapupuʻu ai le inisalini, pe ua le toe gaosia. I le tele o tulaga, ua tusia i talavou.

Faatasi ai ma le alualu i luma o lea maʻisuka, e tumau pea i le pusa i le olaga atoa, ma e manaomia le tausiga faifai pea o le insulin. E aʻafia ai foʻi tagata i se olaga olaola ma se soifua maloloina lelei.

Ituaiga 2 maʻisuka. E masani lava ona aliali mai i tagata e matua tele le matutua. E mafai foi ona atiae i tamaiti, e le o le talaaga o le le lava o le gaioiga. O le tele o lenei ituaiga o maʻisuka ua faamauina (e oo atu i le 90 pasene o mataupu). O le eseesega i le va o ituaiga e lua o le, i le itu mulimuli, o le pancreas e le maua ai le inisalini, pe faʻaaoga saʻo.

I le tele o tulaga, e atiina ae mai i se olaga le talafeagai, mamafa tele ma leai se gaioiga faaletino. Malosiaga e mafai ai ona faʻasalalau le faʻamaʻi i le tofi.

Gesational diabetes. O le maʻisuka ituaiga 3, ma alualu i luma i tamaitai mai le 3 i le 6 masina o le maʻitaga. Faamauina o le maʻisuka i le na o le 4 pasene o tina, mo tamaitai uma ua maitaga. E ese mai isi maʻisuka ina ia mou ese atu pe a mavae le fanau mai o le pepe.

O le maualuga o le hemoglobin glycated limits e taʻu mai ai o loo i ai pea le faateleina o le maualuga o le suka. O loʻo fai mai e uiga i le leai o se aoga o togafitiga o le maʻisuka. O se faailoga foi o le toilalo i le metabolism o gaʻo.

O le laulau o loʻo i lalo o le a fesoasoani e iloilo, e tusa ai ma iuga o le auʻiliʻiliga, le aofaʻi o le suka i le toto.

O tapulaa o le masani a le hemoglobin glyc e mai le 4 i le 6%. O se gasegase o le gaʻo ma le maualuga o le lamatiaga o le maʻisuka o loʻo mataituina i le hemoglobin i tapulaa masani. Afai o le faailoga e sili atu i le 6.5%, o le tulaga lamatia o le maʻisuka ua faateleina.

Pe a sili atu ma le 7 pasene le glycogemoglobin, o lona uiga o le faateleina o le faateleina o le suka, lea e taʻu mai ai le maʻisuka.

O a faailoga e masani ai i le taimi o le maitaga?

O suiga i fua o le suka e masani mo tina faʻamoemoe. Pe a ave se tamaititi, e mafatia le tino i ni suiga tetele, ma o le kulukose e leai se faʻalavelave.

I le taimi o le fanauina o se tamaitiiti, o le masani e maualuga atu nai lo le masani,ae le o se tulaga faʻaleagaina:

Mafai ona Maua FuaTagata talavouTagata matutua-matutuaTagata matutua o loʻo i ai se faʻamoemoe o le ola e itiiti ifo ile 5 tausaga
E leai se totogiE oʻo i le 6.5%E oʻo atu i le 7%E oʻo i le 7.5%
E faigata tele faʻafitauli.E oʻo atu i le 7%E oʻo i le 7.5%E oo i le 8%

A oʻo ina oʻo i le valu pasene le faailoga, o le maualuga o le hemoglobin glycated o loʻo faʻamaonia ai le le manuia o le togafitiga ma le faʻavasegaina o togafitiga. Afai o le faailoga e oʻo i le 12 pasene, e manaʻomia e le tagata maʻi le faʻanatinati vave ona tuʻuina atu i le falemaʻi.

E masani ona maua le hemoglobin glycated i le tele o tagata maʻi ma le maʻisuka

Faailoga o le hemoglobin maualuga maualuga

Afai oi ai i faitioga faitioga o se tasi o faailoga nei, e mafai e le fomaʻi ona masalomia se tagata maʻi masalomia o le hemoglobin glycated ma le maʻi maʻisuka:

  • Suafa e le uma
  • O le vaivai o le tino, le mautonu,
  • Laititi faʻamaʻi
  • Gaoioiga faʻavavevave faʻatele, faatasi ai ma le faanatinati,
  • Faʻapupula vave i le mamafa o le tino,
  • Faʻafitauli leaga.

Soo se tasi o faʻamaoniga o loʻo i luga o le a fesoasoani i le fomaʻi e mafaufau i se suʻega toto, e masalomia le maʻisuka.

E taua le aua neʻi fenumiai ia tulaga na sili atu ai le hemoglobin glyc. E mafai ona mafua ai isi faʻamaʻi.

Faatasi ai ma:

  • I tagata gasegase ua latou aveesea le tamaʻi mamoe,
  • Faatasi ai ma le leai o se uʻamea i le tino,
  • Maualuga hemoglobin fetal i pepe fou.

O nei tulaga o le tino e aafia ai le faateleina o le hemoglobin glycated, ae i le aluga o taimi latou te oʻo mai lava i le masani.

E faapefea ona pulea le glycogemoglobin?

O tagata e mafatia i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina a latou maualuga o suka i le toto.

E mafai ona fua fua kulūkose i le fale e faʻaaoga ai le mita.

O le fomaʻi ma le faufautua i le fale talavai e mafai ona filifilia se faʻataʻitaʻiga talafeagai. Glucometers e faigofie ma faigofie ona faʻaaoga.

E i ai ni tulafono patino mo le pulea e le tagata o le suka:

  • O le nofoaga o le pa e tatau ona togafitia lelei i se vailaʻau, ina ia alofia ai microbes,
  • E i ai se tusi lesona poʻo se fuʻa samasama, e faʻalagolago i le ata filifilia,
  • O le mataʻu o le toto ua maua e faʻaaogaina i le faailoilo,
  • E aliali mai i luga o le mata pe a maeʻa le 5-10 sekone.

E taua tele le taofi o le masini e tusa ai ma faatonuga, aloese mai le faʻaleagaina o le mataupu ma le le talafeagai. O le fomaʻi o loʻo suʻesuʻeina le taimi o fua o le kulukose, e fuafua i le ituaiga o maʻisuka.

I le ituaiga muamua o le maʻisuka, o fuataga e fafa 4 aso i le aso, ma i le ituaiga lona lua - 2 taimi.

Le fua o le hemoglobin glycated i le kulukose.

Faʻapefea ona saunia mo le auʻiliʻiliga?

O le taimi o le aso pe a pasia le suʻega e le faia se vaega, e pei o mea na e 'ai ma inu i le aso na muamua atu ma aʻo leʻi faia le auiliiliga. Pau lava le tulaga e te le manaʻomia ona e faʻatinoina faaletino oe lava ae leʻi pasia le suʻega.

O loʻo i ai se lisi o fautuaga mo le auʻiliʻiliga o le taimi faatulagaina:

  • Mo tagata soifua maloloina, e tatau ona faia le suʻega i le tasi taimi i le tolu tausaga,
  • O le toto e ofoina i tausaga taʻitasi ma se faʻasalaga muamua o le 5.8 i le 6.5,
  • I le ono masina - ma le 7 pasene le iʻuga,
  • Afai e le lelei le puleaina o le hemoglobin glyc, o lona uiga o faʻamatalaga mo le faʻafeiloaʻiga e taʻitasi i le tolu masina.

I le ofoina atu o meaola faʻapitoa i le hemoglobin glyc, o le toto sampling e mafai ona faia e le gata mai tamatamailima, ae mai le vein. O le nofoaga e aoina mai ai le toto o le a fuafuaina e faalagolago i le tagata suʻesuʻe na faʻaaogaina.

Faʻafefea ona toe faʻafoʻisia tuaoi masani ole glycogemoglobin?

O maualuga maualuga o le hemoglobin glycbin e oʻo atu ai i le maʻisuka, o lea e tatau ai ona e tausisi i se meaʻai, ma le ituaiga olaga saʻo, ma mo i latou e maua i le maʻisuka, e matua tatau lava. O fautuaga fautuaina i le olaga o loʻo mulimuli mai.

  • Soifua maloloina. E tatau ona e 'ai atili fualaau aina ma fualaʻau, susu ma susu susu, oloa. Faʻesea ai meaai mama ma iʻa.
  • Faʻafoʻisia masani masani moe. Ina ia faatumauina le faʻaogaina o le tino ma le soifua maloloina o le mafaufau, e tatau ona tuʻuina atu i le tino se taimi e lava e toe maua mai ai, i le foliga o se moe atoa,
  • Faia o taʻaloga. E oʻo i le tolusefulu minute i le aso e fautuaina e tuʻuina atu i aʻoaʻoga. Aemaise lava taʻaloga e pei o le aau, vailaʻau, sopo. E aoga lenei mea, ona o le galue o le loto e faʻaleleia, faʻaitiitia le mamafa, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le glycogemoglobin,
  • Faʻaosofia le tetee. Faʻanoanoa o lagona, popolega popole ma le atuatuvale - o nei mea uma e aafia ai le faateleina. Latou te aʻafia ai galuega a le loto, lea e mafua ai le faateleina o le faatinoga. O mea le lelei ma lagona malolosi faalelagona e tatau ona alofia.

Fautuaga o loʻo i luga o loʻo faʻamoemoe e puipuia ai nisi faʻalavelave ma tausia le maualuga o le hemoglobin glyc i totonu o tapulaa masani mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Vaaiga faʻapitoa

Afai e aʻafia le tino i le maʻi suka, ona tatau ai lea ona mataʻituina ma le totoʻa ia tapulaa o le masani o le hemoglobin glyc, e faʻaaoga ai se glucometer ma fautuaga faʻalesoifua maloloina. O se metotia sili ona lelei o le inisalini e manaʻomia ina ia faatumauina se tulaga maloloina.

Faʻatasi ai ma meaʻai talafeagai, faʻaaoga masani o inisalini ma se olaga e sili atu ona malosi, e lelei le faʻasolosolo, ma ola ai le maʻisuka mo le tele o tausaga.

Afai e te amataina le maʻi i ni laasaga ogaoga, ma e le faʻaaogaina fautuaga o loʻo i luga, ona tuulafoaia e mafai ona oʻo atu ai i le fatu fatu, stroke, vascular ma faʻamaʻi fatu, fatuga o fatugao, leai se lagona o le tino.

Faʻaauau le faʻamaloloina o manua, e tatau ai ona faʻaeteete faapitoa, manuʻa tetele e faʻamalolo mo se taimi umi lava, ma o le faʻaitiitia o le toto na faʻaosofia e lenei mea e ono oʻo atu ai i le oti.

Le taua o le hemoglobin ao maitaga

I le taimi o le maitaga, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona faateleina. E le gata i lea, e tupu lenei mea i tamaitai e leʻi i ai muamua ni faʻafitauli o le soifua maloloina. O le tina faʻamoemoe e le matauina ni mea faʻalavelave faʻalavelave. I le taimi nei, o le fetus e maua le mamafa e oo atu i le 4.5 kilokalama, lea i le lumanaʻi o le a faʻaosofia ai le fanauina. O le isi faʻaaliga o le suka e tupu pe'ā uma ona 'ai ma tumau pea mo le 1 i le 4 itula. I le taimi lea, e i ai sona aafiaga faataumaoi i le vaʻaia, gaʻo ma vaʻa toto.

O le isi vaega - o le maualuga o le suka toto e faateleina i le ono masina o le maitaga. Ae peitai, o le hemoglobin glycated e iloa mulimuli ane. E tupu le faʻamaonia pe a maeʻa le 2 poʻo le 3 masina, o lona uiga, i le 8-9 masina o le vaitaimi. Suia se mea i le afiafi o le fanau mai o le a le manuia. O le mea lea, o isi metotia faamaonia e fautuaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, suʻe se suʻega 2-itula o le faapalepale kulukose (1-2 taimi i le vaiaso). E mafai foi ona e faatauina se glucometer ma fua le suka i le fale. E tatau ona faia lenei mea i le 30, 60 ma le 120 minute talu ona 'ai.

Afai e maualalo le faʻailoga, ona leai lea o se faʻalavelave. Faatasi ai ma se fuainumera o le tina, e tatau ona toe iloilo lou olaga. Afai o le auʻiliʻili na faʻaalia ai se maualuga maualuga, e tatau ona faʻanatinati e faia ni auala e faʻaitiitia ai le kulūkose. Suia lau meaai, 'ai atili fualaau faisua ma fua.

Afai o se tamaititi ua maualuga le suka suka mo se taimi umi, ona paʻu ai lea o le mataua mataʻutia i le faaletonu o le vaai. Faʻatasi ai ma se faailoga o le 10%, e tatau ona faʻaitiitia i le sili atu ma le 1% i le tausaga.

O le puleaina o le hemoglobin glycee o se fua taua mo le ola atoa o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Vaʻaia le taimi na iloa ai le vavaeeseina o faailoga mai le masani masani e faʻataʻitaʻia ai togafitiga ma puipuia ai aʻafiaga ogaoga.

Tuua Lau Faamatalaga