O loʻo maʻi le maʻisuka i tagata matutua: o le a le mea matautia mo se tagata matua ma pe aisea e tupu ai

O le maʻi suka ua manatu o se faʻamaʻi pipisi mo tagata, e manaʻomia ai le mataituina o le tulaga ma tupe tetele e faʻamautinoa ai togafitiga fualaau.

O faʻalavelave e mafai ona mafua ai le maʻisuka - faʻaleagaina le tino o le tino, ate, faʻalavelave fatu. O le mea lea, e taua tele le faʻamaonia saʻo ma i se taimi talafeagai.

O le faʻamalosia o insulin e matauina e le gata i matua. I aso nei, o maʻi ma tamaiti e masani lava ona togafitia. Ae o le fesili pito sili ona taua e mo tagata uma e sili atu ile 55 tausaga. O le a le mafuaʻaga o lenei uiga, pe faapefea ona iloa mea autu o le maʻisuka?

Mafuaʻaga mo le atiina ae

E pei ona faʻaalia i suʻesuʻega a le aʻoga, o le maʻi suka, i le ituaiga II, e faʻafeagai ma le talaaga o le genetitis predisposition (80% o faʻamaʻi). E i ai mea taua e lua e fesoasoani foi i le atinaʻeina o le faʻamaʻi.

Aemaise lava, e taua le matauina o le tele o mafuaʻaga o le maʻisuka:

  • afaina o soo se mea faigata. E i ai i le lipid metabolism o loʻo i ai se tulaga lamatia e taua tele mo tagata ei ai le gasegase lemu i le tino,
  • tulaga faigata o soo se malosi ma le umi. Mo se tagata matua, o le tasi tulaga popole e lava, e le o le talaaga o le ai ai le faateleina o le toto, pulusilia ma le faateleina o le puleaina o le cortisol (hormone). O se taunuuga o le atuatuvalega faʻalagona faifai pea, e mafai e le tino ona fai le mea sese, faʻaosofia le faʻaalia o le inisalini o faʻamaoniga,
  • o se olaga e le tauagafau faatasi ai ma meaai e le lelei-meaai (pastries, gaʻo manu) e faavae i luga o tagata fai tupe e avea ma se predisposition i le maʻisuka.

Faʻavae i tagata matutua

O tagata mamaʻi e sili atu ma le 50 tausaga e masani lava ona maualuga le maualuga o hormones o le contra-hormones. E afua mai i lenei tausaga, ei ai le natura masani i le gaosia o hormones STH, ACTH, ma cortisol.

Faʻasaga i tua o lenei faagasologa, faʻaitiitia le faʻapalepale kullukose. I le faʻatinoga, o faʻataʻitaʻiga o suiga o loʻo faʻaalia ai mea e mafai ona faʻamalosia ai le atinaʻeina o le maʻisuka, i le tulaga o se genetic predisposition ma a aunoa ma lea.

Endocrinologists maitauina e 10 tausaga uma (pe a uma le 50):

Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina le faafitauli o DIABETES. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ua ou faanatinati e taʻu atu le tala lelei - ua mafai e le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ona atiaʻe se vailaau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei vailaʻau o loʻo latalata i le 100%.

O le isi tala fou: o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ua malupuipuia le taliaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau atoa o le fualaau faasaina. I Rusia ma le CIS atunuu o le maʻisuka muamua Iulai 6 mafai ona maua se fofo - TUSI!

  • maualuga le maualuga o le suka i le 0.055 mmol / l (i luga o se manava gaogao),
  • o le kulukose i le biomaterials (plasma) i le maeʻa ai o le 1.5-2 itula i le maeʻaina o soʻo se meaʻai e faʻatupulaʻia e le 0.5 mmol / L.

E na o fuainumera o fuainumera, lea e ono eseese i le olaga.

I se tagata matua, e tusa lava po o le a le vavalalata, o le maualuga o le HCT (glucose i totonu o le toto) e fesuisuiaʻi e faalagolago i le tele o mea, o loʻo faʻamatalaina i luga o mafuaaga lua. O le taunuʻuga o se maualuga pe laʻititi foʻi le aʻafiaga o le maʻisuka ituaiga II i le litaea.

O le auiliiliga o le mea, e tatau ai i le malosi e mataʻituina le tuufaatasiga o le toto pe a maeʻa taumafataga (ina ua mavae le 2 itula). O le faateleina o fuainumera e iloa ai e iai ni faaletonu ogaoga i le tino, lea i le matua o lona uiga o le i ai o le maʻisuka.

I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao.

Ina ua atoa lou 55 tausaga, ua ou togiina au lava ia i le inisalini, o mea uma lava e leaga tele. Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, faʻalavelave faʻafuaseʻi, na toe foʻi mai le falemaʻi mai aʻu mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou siitia, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu ai i le atunuu i aso uma, totoina tamato ma faatau atu i luga o le maketi. E maofa oʻu tuagane i le auala ou te tausisia ai mea uma, o le mea e tele ai le malosi ma le malosi e maua mai, latou te le talitonu pea ua 66 oʻu tausaga.

O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

Faʻaleagaina o le faapalepale (faʻalauteleina o faʻataʻitaʻi) i le kulukose i le matua o le tele o mafuaʻaga o le tele o mafuaaga:

  • faʻaitiitia le aʻafiaga o suiga o le matutua i le lagona o le tino i le inisalini,
  • faʻaititia le galuega faʻapitoa, aemaise lava, le faʻamalosia o le inisalini,
  • o le aʻafiaga o faʻatoʻaga (hormones) e faʻaititia ona o le matua.

O le vasega o le maʻisuka ituaiga II i totonu o le peniseni ua mafatia i mea taua e pei o le i ai o patho o le tino.

E tusa ai ma fuainumera o endocrinologists, e 80% o tagata gasegase na maua muamua i luga o le toto maualuga poʻo le dyslipidemia. O ia tulaga e manaʻomia togafitiga faapitoa (prophylactic or inpatient).

A maeʻa nisi vailaʻau mo faʻamaʻi o loʻo i luga, o aʻafiaga e aʻafia ai: o le solia o le carbohydrate ma le lipid metabolism. O nei tulaga e faʻalavelave ai faʻamaʻi pipisi e manaʻomia ai le faasaʻo i le maʻisuka.

Ata faʻaleleia

I le avea ai o se tulafono, o maʻi ma o latou aiga e le o gauai atu i le leai o ni faaupuga faʻalauiloa, lea, i le taimi nei, o faailoga iloga o le atinaʻeina o se faʻafitauli faʻapitoa.

O le le lava, le moe, faʻafefe o lagona ma faʻamaʻi masani faʻaleagaina - o faailoga taua ia mo se tagata matua.

O le mea lea, e toʻatele e le faigofie ona suʻe fautuaga, tuʻuina atu uma faailoga i le matua. I le taimi nei, o nei faailo, faʻapea foʻi ma se faʻaopoopoga o le tele o le suavai na faʻaalia lea e faʻaalia ai le i ai o le faʻamaʻi.

O le a le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 2 i tagata matutua?

E pei lava o isi faʻamaʻi i tausaga tuai poʻo tausaga, o loʻo iai i le maʻisuka ni mea matautia e taua tele e mafaufau ai mo tagata maʻi uma lava ma o latou aiga:

  • vailaʻau faʻapitoa (macroangiopathy o laupega lapopoa ma le tele),
  • microangiopathy poʻo se suiga i maʻa, capillaries, venules (atherosclerosis),
  • fatuga o fatu faʻamaʻi fatu
  • faateleina le aʻafiaga o le faʻaleagaina o le myocardial,
  • faateleina le aʻafiaga o le paʻu,
  • atherosclerosis o vaʻa o vae.

E tatau ona malamalama o microangiopathies (atherosclerosis) e vave tupu aʻe i tagata matutua ma vave atu nai lo tagata gasegase o loʻo maua i faʻamaʻi tutusa aʻo talavou. Faʻasaga i tua o le maʻi suka, o faʻafitauli leaga e pei o se faʻaitiitia o le faʻaaliga (faʻapupulaina le tauaso), faʻasologa o tala, ma le faapipiiina o tioata ua faʻaalia.

I le i ai o faamaʻi fatugaʻo, nephroangiopathy, faʻalauteleina o le klonelonephritia. E masani ona i ai se maʻi o le maʻi suka. O lenei faagasologa e ogatasi ma le faʻaitiitia o le lagona o le paʻu i luga o vae, mai lea taimi i lea taimi o loʻo i ai le lagona o fetolofi e fetolofi, ma o le paʻu uma ua mamago, e pei o pepa.

Faʻailoga

Afai e te masalomia le maʻisuka, e faatonuina e le fomaʻi se suʻesuʻega (a itiiti ifo ma le faalua) o le kulukose o le toto:

  • hemoglobin glyc,
  • lipine glycated,
  • gaʻo meaai (plasma)> 7.0 mmol / l - o se faailoga o le maʻisuka,
  • toto mai le tamatamaʻi lima> 6.1 mmol / L o se faailoga o le maʻisuka.

E taua le amanaʻiaina o le molimau o le urini mo le i ai o le kulukose, acetone. O asiasiga a le fomaʻi, o le neurologist ua manatu e tatau ona faʻamaonia.

Faʻatau togafitiga

Togafitiga o le maʻisuka o le a le gata ina manaʻomia ai le tele o le taimi (a itiiti ifo ma le lua tausaga), ae faʻapea foi le taua tele o mea tautupe.

O le tele o gasegase, ma le faʻamoemoe mo se togafitiga faʻatasi ma le fesoasoani o fautuaga faigofie, amataina se tulaga faʻalavelave, faʻaosofia ai le fatuina o se maʻi suka.

Suga i lenei tulaga e sili atu i le faailoga o le 30 mmol / l (i le fua o le itiiti ifo nai lo le 5), o le tautala e faʻafefe, e le ogatasi manatu. E le gata o faʻamaʻi o le faiʻai ua faʻaumatia, ae o gaioiga uma foi.

Talanoa e uiga i togafitiga i lenei mataupu e matua faigata lava. O le galuega e mo le fomaʻi e faʻaola ai le ola ma faʻaleleia le lelei o le olaga. O togafitiga faʻamaʻi o le maʻisuka naʻo le pau lea o le filifiliga sao e mafai ona faʻamautuina le soifua maloloina, ma na o le tausia pea o se tulaga masani.

Afai e mafai ona faʻaleleia le maualuga o le suka, e fautuaina e faʻaoga le faʻaogaina (mimetics, GLP-1). Ae, i soo se tulaga lava, e taua le malamalama o le lelei o le ola e faalagolago i le tulaga muamua o le maʻi, ma o le tele o togafitiga togafitiga e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le suka. I le lumanaʻi, e naʻo le maʻi na te siakiina le taumafataga, i le faia o fautuaga a lana fomaʻi.

Fualaau faasaina masani masani:

  • Metformin
  • Thiazolidinedione,
  • Faʻaipoipo
  • Glemaz
  • Petania
  • Glucopeli,
  • Laʻau,
  • Vipidia,
  • Galvus
  • Trazenta.

Tuua Lau Faamatalaga