Faateleina le cholesterol i fafine: mafuaʻaga ma togafitiga, meaʻai lelei, fua puipuia

I le taimi nei, o le atherosclerosis o se tasi lea o faʻamaʻi masani masani o le cardiovascular system. O le mea lea, faatasi ai ma soʻo se faitioga, ma e tusa lava pe i ai se faʻalavelave tele o le atiaeina o nei maʻi, o loʻo faia se suʻesuʻega i suʻesuʻega suʻesuʻe e iloa ai le maualuga o le cholesterol atoa. Afai e maua se faʻalauteleina o le faailoilo, o le isi suʻesuʻega faʻasalalau e sosoo ai o se lipidogram auiliili. O tamaitai e sili atu nai lo le ola patino, e puipuia tele mai faafitauli i le loto ma toto toto, peitaʻi, pe a mavae suiga o le hormonal lea e tupu i le taimi o le misa, o le aʻafiaga o lo latou atinaʻe e faʻateleina le tele.

O le a le uiga o le maualuga o le cholesterol i fafine ma o le a le mea e tatau ona ou faia? Matou te malamalama!

O le a le cholesterol?

Mo le faʻamalamalamaga saʻo o taunuʻuga ma le malamalama i auala o le atiaʻeina o le faʻamaʻi, e taua le malamalama i le taua o le suʻesuʻega i mea e tutupu ile tino.

O le laasaga muamua o le siama e amata, pei ona uma ona maitauina, faatasi ai ma le fuafuaina o le maualuga o le cholesterol i le lautele. O lenei iloiloga ua manatu o se metotia manino ma le totoina o le toto mai le tamailima e lava lea e taitaia ai. Cholesterol lava ia o se vaega talafeagai o le tele o faagasologa e avea ma faavae o se tino ola maloloina. O lenei vaega e fesoʻotaʻi ma le 'ava malosi e taʻalo ai galuega nei i le tino o se tamaitai soifua maloloina:

  1. O se vaega tāua o le membrane (pito i fafo) o potu taitasi i le tino. Latou te maua le malosi e ala i le tuʻufaʻatasia i le va o le gaʻo gaʻo ma le faʻagaina o le lipoprotein kiriata.
  2. Felauaiga o gaʻo maualuga gaʻo. I le auala, o loʻo i ai i latou lipoprotein complexes o maualuga ma maualalo le maualuga, ua lauiloa i togafitiga faʻapitoa e pei o le "lelei" ma le "leaga" cholesterol.
  3. O le faʻapipiʻi o meaola suamalie e tupu i le ate mai le cholesterol tutusa. E lauiloa i latou e faia se vaega taua i le faʻafefe o gaʻo i totonu o le manava. I tusitusiga faʻaonaponei o loʻo i ai faamaoniga o lo latou taua taua i isi faiga i totonu o le tino, mo se faʻataʻitaʻiga, i le gaioiga o le tele o metotia fausaga.
  4. Faatulagaina o vitamini D i le paʻu. Sini o cholecalciferol (D3) amata i le paʻu i lalo o le malosi o le la, ona avea ai lea o le ate ma se vaega malosi i lenei faagasologa, aua o sela taua o loo i ai foi le sao o le cholesterol. O lenei kulupu o vitamini e masani lava ona faʻafoeina le fesuiaiga o le malūlū ma le calcium. Ua lava le taua o nei elemene e taua tele i le taimi o le maitaga ma le lactation.
  5. O le faʻamatalaga o hormones steroid - o le fafine ma le tane male tane, estrogens (faʻapea foʻi ma le gaseterone) ma androgens, mulimuli ane, o nei mea mulimuli e masani ona faia i se vaega itiiti i le tino o se fafine. Hormones, o le mafuaʻaga lea e manaʻomia ai cholesterol, e aofia ai mea faʻamaʻi pipisi - aldosterone ma cortisol.
  6. O se aofaiga tele o le cholesterol e tatau ona pasi i le susu o susu, talu ai e manaomia e le pepe mo le atinaʻe atoa, i le mea muamua, o le tino. E mafua mai i le mea moni e oʻo atu i le 20% o lenei vailaau o loʻo i totonu o le taulaʻau ma le faiʻai, aemaise lava, le faʻavafiti o neula o le myelin - o se vaega tāua o lo latou vavae ese ma le tuʻuina atu o le malosi.

Tuuina atu le tele o matafaioi o le cholesterol, e le faigata ona mafaufau pe o le a le ituaiga le lelei i totonu o le tino e mafai ona mafua ai lona faateleina o le mamafa.

O le a le eseesega i le va o le "lelei" ma le "leaga" cholesterol?

Ina ia malamalama lelei i lona taua i le faagasologa o le atherosclerosis o le atinaʻeina, e tatau ai ona nofo i luga o le lipoprotein ua uma ona taʻua. O le Cholesterol e mafai ona feaveaia i le toto o se vaega o lipoproteins nei (LPs):

  • 1) HDL (maualuga maualuga) o se mea aoga tele, felauaiga o gaʻo mai vaʻa i le ate mo le gaosiga - o le cholesterol lava ia e alu i le faʻasologa o gaʻo gaʻo,
  • 2) LPPP (vaeluagalemu) - o vailaau o le LDL e le taua tele i togafitiga faʻapitoa, o le mea lea, e le o se vaega o le faʻailoga lipid masani,
  • 3) O le LDL (o le maualalo) o le 'cholesterol' 'leaga' lea e faʻafeiloaʻi ai gaʻo faapipiʻi i le ate i totonu o le ate, aʻo faʻalavelave le faʻalavelaveina i lalo o le aʻafiaga o mea leaga, lea e mafua ai tulaga mo le atiaʻe o le atherosclerosis,
  • 4) Ole VLDLP (maualalo tele) e ave foʻi le gaʻo mai le ate ma faʻalautele le aofaʻi o lipids (gaʻo) i totonu o le toto, pe a latou malepe, STDs ua faia.

O le mea lea, o vaega ninii e lua o le vaega sili ona taua i le vaʻaia o faʻamaʻi pipisi: HDL ma le LDL. HDL cholesterol, o le "lelei," e tatau ona masani. Afai e faaitiitia, aemaise lava i le talaaga o le aofaʻi o le cholesterol, o loʻo faʻaalia ai se ata le lelei o le talafatu lipid. O se faʻaopoopoga o le LDL faʻaalia o le mea e sili ona mataʻutia ma faʻaalia ai le mafai poʻo le faʻafitauli foi o iai i puipui o vaʻa.

I lenei suʻesuʻega, o isi faʻataʻitaʻiga ua fuafuaina e maua ai le ata atoatoa o le setete o le gaʻo gaʻo. O le lipid lipine foi e fuafua ai le maualuga o triglycerides, ma se vaega faapitoa o le atherogenicity.

Talolesterol toto: mafuaʻaga o le vavae ese mai tulaga masani

O tulaga masani o le cholesterol levels i tamaitai e ese si ese mai ia i latou i alii. E pei ona maitauina, o hormones o feusuaiga e maua ai le puipuiga mai le atinaʻe o atherosclerotic faiga. O le mea lea, o mea o loʻo i totonu o lenei vailaau i le toto o le a maualalo ifo nai lo alii. O le lipid masani i le mataupu e tatau ona pei o lenei:

  • o le maualuga o le cholesterol atoa o loʻo iai i le va o 3.1-5 mmol / l,
  • HDL - i se faʻamasinoga o le 0.85-2.28 mmol / l,
  • LDL - i le maualuga o le 1.9-4.5 mmol / l,
  • VLDLP - 0.2-0.5 mmol / l,
  • Atenerogenicity coefficient - e oʻo atu i le 3 (e oʻo i le 4) e faatagaina,
  • Triglycerides - 0.5-2.6 mmol / L.

I le auala, e tusa ai ma tulaga faʻatagaina i sosaiete faʻaonaienisi faʻaonapōnei, o loʻo faʻaauau pea talanoaga. O le uiga e faʻalautele, faʻaitiitia, faʻasologa. E iai faʻamaoniga e le tatau ona sili atu le maualuga o le cholesterol atoa nai lo le 4.5 mmol / L. Ae, e tatau ona maitauina, mo tagata matutua, o le maualuga o le faailo i tulaga masani masani e faatagaina i le 6 mmol / l.

Faatasi ai ma mafuaaga talafeagai mo le faateleina o le cholesterol toto i fafine o mea nei:

  • faʻaʻateleina le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • mamafa faʻamalosi mo le atherosclerosis ma faʻamaʻi eseese o gaʻo gaʻo,
  • misa
  • mamafa tele - afaina,
  • faʻaititia le galuega o le thyroid (hypothyroidism),
  • maʻisuka malosi
  • le i ai o masani leaga.

O ia itu e tatau ona aofia ai ma le maitaga ma le lactation, ae, i le avea ai o se tulafono, pe a uma le faamutaina o le susu, o le tulaga o le mea e toe foi i tulaga masani. I tina faatalitali, o le masani masani o le cholesterol e mafai ona faaluaina le maualuga e pei ona matauina ao le i fanau le pepe. Ma o lenei mea tonu e faalagolago i le matua o le matua o le fafine.

Auala e faʻaitiitia ai le cholesterol toto

Faatasi ai ma sina tele o tulafono masani, e mafai ona maua se toe foi mai o le maualuga o le cholesterol i tulaga masani masani ma le fesoasoani o le faasaʻoina o meaʻai. I lenei tulaga, e tatau ona e tausisi i tulafono nei:

  • tuʻuina atu mea e sili ona lelei i gaʻo fualaʻau, faʻaitiitia le taumafaina o manu - o le lelei tele i le taimi e tasi e faʻaalia ai le faʻaaogaina o le suauu olive,
  • gaʻo gaʻo ma iʻa taumafa e tatau ona vavae ese mai le taumafataga
  • aua le faʻaaogaina le margarine ma isi mea leaga faʻapitoa, aemaise o le pama,
  • e taua le aofia ai o le maualuga o fualaau aina fou ma lau fualaʻau i au meaʻai,
  • o nisi o meaʻai susu e tatau ona le aofia mai le lisi o meaʻai: faigata ma gaosia le sisi ma gaʻo gaʻo i luga atu o le 30%, ice cream, cream cream, susu susu,
  • taumafai e aua le faʻaaogaina pusa pastry, aemaise lava i latou o loʻo i ai mea e maua ai le margarine,
  • e tatau ona aveese fuamoa yolks mai le lisi ma faʻaitiitia le taumafa o soupeti ma le borsch i luga o le isu o aano o manu.

E le gata i lea, e manaʻomia le aofia ai i vaega o mea taumafa e fesoasoani i le faʻaititia o le cholesterol i le toto. I totonu o nei mea e maua mai ai fatu laulaau, pala, almonds, karite ma le kalaka. E aofia ai foi mea taua e pei o le lanu meamata ma le sukalati lanumoana.

Ae ui i lea, e tatau ona maitauina e tusa lava pe itiiti se faʻaopoopoga o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo fautuaga. Soo se vailaau lava ia e mafai ona tumu i mea sese ma e na o le saofaga i le leaga o le tulaga. Mo le toe manuia ma le faʻaleleia lelei o le soifua manuia, e tatau ona atiaʻe faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga faʻatasi ma se tagata tomai faapitoa, e tatau ona faia ni suʻega faaopoopo, ma, atonu, e tatau ona faʻataʻitaʻiina fualaau.

O le a lea ma po oa galuega o loʻo ia faia

Cholesterol, cholesterol o se vaega oona, o se suauu e mafai ona suauu.aofia i totonu o le puipui o le cell.

  1. Laʻu vaivai lipoproteins (LDL) - "leaga".
  2. Le maualuga lipoproteins maualuga (HDL) e "lelei."

O lona autu autu o le felauaiga o mea i totonu o le masini ma le isi itu.

Na ia auai i le faia o hormones fafine, i le fesuiaiga o vitamini e gaosia ai gaʻo, i le gaosia o le vailaʻau D, e puipuia ai siama siaki, faʻamaofia ai fiva namu, o se elemene faaopoopo i le fausiaina o le talo.

30% o le cholesterol e sau mai meaai ma o isi mea na gaosia e le tino lava ia.

Analysis mo le cholesterol - taua taua mai le polokalame "Ola ola maloloina!":

Maualuga maualuga mafuaaga

O mafuaʻaga autu ona e mafua ai ona faateleina le faʻalauiloa o le cholesterol:

  • ulaula
  • leai se gaioiga faʻaletino, olaga faʻavalea,
  • maʻitaga
  • masani ona faʻaaogaina ava malosi,
  • maʻisuka malosi
  • faʻasologa o togafitiga
  • afaina
  • faʻamaʻi fatu
  • toto maualuga
  • maʻi o le pancreas
  • faʻateleina i luga o le toto i luga o le toto (maualuga maualuga),
  • togafiti o le ate.

O lenei tulaga ua manatu e sili ona lelei mo le faateleina o le teuina o le cholesterol i totonu o vaa. E masani lava, e le o matauina faailoga o maʻi.

Le mafuaʻaga atoa - o le le lelei o le soifua maloloina o tamaitailea e fesootaʻi ma le amataga o le moa.

O le mea lava e tasi e mafai ona tupu i le maitaga.. O se tina i le lumanaʻi, ona o suiga i le tino, faatasi ai ma le general malaise, atonu e le o maitauina le faafitauli autu i le teuina o le cholesterol.

Talu mai le gaosia o le gasegase, o le homone e gafa ma le gaʻo o gaʻo, e faʻaleleia i le taimi o le gaioiga, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina le fafine maʻitaga e suʻeina le toto i taimi e tele e le aofia ai le faateleina o le cholesterol.

Ma o le a le mea o le masani o le faʻalauiloa lautele i le toto o fafine:

  • i le 20 tausaga - 3.16-5.6 mmol / l,
  • i le 30 tausaga - 3.36-5.95 mmol / l,
  • i le 40 tausaga le matua - 3.81-6.52 mmol / l,
  • i le 50 tausaga - 4.0-7.3 mmol / l,
  • i le 60 tausaga - 4.2-7.5 mmol / l,
  • i le 70 tausaga - 4.48-7, 42 mmol / l.

E tusa o a suʻega e faia i le moapo, faitau i la matou lomiga.

E mafai ona maua i lenei tusiga le ituaiga o paʻu i luga o foliga.

Fualaau mo maso o ulu e faʻapipiʻi faigofie e fai i le fale i lenei mea.

O ai o loʻo lamatia

Ua talitonu fomaʻi o mafuaʻaga o faʻamaʻiloga e mafai ona avea ma se olaga ola filemu, le pulea lelei o taumafa gaʻo ma maualuga-calorie, meaʻai.

O le tausaga o le fafine e taua foi i lenei tulaga.. I le aluga o taimi, o le fua o le cholesterol i le afa o le tagata e mafai ona sui.

O lenei faagasologa e faalagolago i le i ai o faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Le faʻaaogaina le inu o le ava malosi, ulaula, meaʻai leaga e taʻitaʻia ai le tino.

O le iʻuga, o faʻafitauli o le tino, o faʻamaʻi pipisi ma le osooso malosi i le toto cholesterol.

Faʻaalia le Cholesterol Maualuga i tamaitai, mo faailoga nei:

  • ogaoga tiga
  • vavao
  • le i ai o pupuni toto,
  • tiga ma le mamafa i totonu o vae i sina mea itiiti,
  • o foliga vaaia o lanu samasama i luga o le paʻu ma le mata mata (xanthoma),
  • loto vaivai.

O le faateleina o le cholesterol lava ia e le o faʻatasi ma faʻamaoniga: latou te tulaʻi pe a uma le atiaʻe o le atherosclerosis - o le taunuuga autu o togafitiga.

O le mea lea, e tatau ona e foaʻiina le toto mo se auiliiliga ia le itiiti ifo ma le tasi i le 1-5 tausaga mo le puipuiga.

O faʻafitauli faigata

O le faateleina o le cholesterol toto i totonu o se fafine mo se taimi umi e ono matautia tele ma masani ona mafua ai patotia nei:

  • afaina o le fatu, e mafua mai i le solia o le toto i le myocardium,
  • fatu fatu
  • angina ona o le vavalalata o mea na maua i le coronary arteries,
  • se afaina.

E taua tele le foʻia o le faafitauli muamua lona atinaʻe, ona ua pasi i suʻega ile taimi ma liliu atu i le fomaʻi.

O le fea fomai e tatau ona ou faafesootai

O le a le mea e fai pe afai o le auiliiliga na faʻaalia ai le maualuga o le cholesterol i totonu o se fafine: afai ei ai se masalosalo ei ai le maualuga o le cholesterol i le toto, ona manaʻomia ona faʻafesoʻotaʻi se cardiologist.

I lona tomai o le toe faʻafoisia o le cardiovascular system. A maeʻa le suʻega, ole a faatonuina e le fomaʻi se suʻega ole toto lea o le a faʻavaeina ai le saʻo ma maua ai togafitiga.

Vailaau

Vaega o le cholesterol toto maualuga o le a avea ma punavai o tupe maua i totonu o toto toto.

O nei tupe teu o le a avea ma puna o le faaitiitia o le malosi o le tafe o le toto, lea o le a le maua ai e le faiʻai ma le fatu le aofaiga tonu o le toto o le okesene-maualalo mo le galue masani.

Le togafitiga o le faamai e faavae i luga ave fua o fualaau o le lipid-lowering.

O le tele o taimi, o se fomaʻi e iai le hypercholesterolemia (toto maualuga o le cholesterol i totonu o se fafine) o loʻo faʻamatalaina ai fualaau faasaina:

  1. Gemfibrozil (Lopid, Gipoliksan, Normolil, Gavilon), Fenofibrat, Clofibrat. E maua i le pepa o pepa ma capsules. O loʻo faʻamatalaina 2 taimi i le aso, tasi le pulou (papa). O le vailaau faʻasaina ua faʻasaina mo fafine maitaga ma tagata e maua i gasegase o gallbladder.
  2. Vitamin B3, PP ma Niacin May Lower Cholesterol. Ave 2-6 g. i le aso, vaeluaina ole inumaga ile 3 toese. Ina ia puipuia le vevela gaʻo o le ate, o le methionine e tutusa lava ona faatonuina.
  3. O vailaʻau o le bile acid sequestrant group e mafai ona togafitia le maualuga o le cholesterol. O le Cholestyramine, Questran, Cholestan. E maua vai vailaau. E masani ona tofia 4 g. 2 taimi i le aso.
  4. O vailaau faʻasoifua maloloina o le vaega o statins e mafai foi ona faʻaititia le gaosia o le lipoprotein: Fluvastatin, Simvastatin, Pravastatin, Rosuvastatin. 5-10 mg i aso taitasi ua faatonuina.

Vailaau faʻapitoa

O isi togafitiga e mafai foi ona maualalo ai le cholesterol.

E tele taimi e fautuaina ai e herbalists le faʻaumatia o le ola. Naʻo le afa o le sipuniti o le mutia, tumu i se ipu susu poo le vai, faʻaumatia faʻamaʻi.

Inu le vailaau i lea aso ma lea aso ao leʻi 'aʻai. E mafai foi ona lanu le lanu maualalo le cholesterol. 2 tbsp. l laau mamago mamago mo se ipu vai inu.

O vailaau i le lumanaʻi e tatau ona faʻaogaina mo le 20 minute. E tatau ona ave i se sipuni siva 3 taimi i le aso. O le camacasian dioscorea e faʻaitiitia ai le cholesterol lelei.

Toto le meaʻai o le laau ma faʻafefiloi i le aofaiga tutusa ma le meli. Ave le afa-sipuni 2 i le 4 taimi i le aso.

O le umi o togafitiga e 10 aso. E le aoga lau laʻau ma faʻamaʻi.

Gau 5 laʻau ma sasaa 500 ml o vai inu. Faʻaaoga le susu i le 1 itula.Ave le afa afa i le aso ao leʻi 'ai.

E faʻatatau i le faʻaitiitia o le cholesterol o le toto:

Matou te taʻu atu ia te oe le auala e fai ai se sinapi e afifi mo le mamafa o le mamafa. Saili atili i le taimi nei!

E faʻapefea ona filifili se lauulu o foliga o se fafine? Fautuaga aoga i totonu oa tatou tusiga.

O faʻamatalaga e uiga i le keratin lalasini o mata mata o loʻo tuʻuina atu i lenei tusi.

O le a le mea e le mafai ona faia ma le faʻatuputeleina

Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le toto o le cholesterol i fafine, o oloa nei e tatau ona lafoai:

  • gaʻo
  • tamai mamoe, puaa,
  • yolks
  • faʻasalaga,
  • povi, vela,
  • margarine
  • kofe
  • meaai e mafai ona kuka
  • mayonnaise
  • manu aano
  • sausa, sausage,
  • meaʻai gaʻolami faigofie faigofie (suamalie, keke, keke),
  • meaʻai vave
  • maualuga gaʻo susu gaʻo susu ma gaosiga susu.

Faʻesea mai le taumafataga gaʻo, falai, mea vevela ma meaʻai vevela.

Auala e 'ai ai: fai se lisi meaai

Le lagolagoina o le gaosiga o le "lelei" cholesterol ma le tetee atu i le faia o le "leaga", meaʻai fila, meaola gaʻo maualalo, o gaʻo polyunsaturated e tatau ona faʻaumatia (Omega-3, Omega-6, Omega-9) ma pectin.

"Lelei" o le cholesterol e maua i ituaiga o iʻa - gaʻo, tuna. Faaaogaina o iʻa 2 taimi i le vaiaso i le aofaiga o le 100 kalama i le pepa ua afifi, e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o pupuni o le toto, faʻafesoʻotaʻi le toto i se tulaga faʻaitiitia.

E sili atu le faʻatumu o salakeke i le olive, sesame poʻo le suauu. Aoga aoga o le faʻaaogaina o olive.

Aʻo leʻi faʻatau, e tatau ona e gauai atu i le tusiga. O le afifiina e tatau ona taʻu mai ai o le oloa e le o aofia ai ni mea e gaosia ai genetically.

O se tasi o meaai sili ona fautuaina mo le maualuga o le cholesterol i fafine pistachios, almonds, cashews, fatu o le sunflower, pine pine ma Pasila nati.

O se meaʻai tele lea, o le tele o vaega o le polyunsaturated, o lona uiga, e maloloina lelei. 30 g o nati e tatau ona faʻaaoga i le aso..

O le fiva e aoga tele i lenei tulaga.. O lenei vaega o loʻo maua i fualaau faisua, fatu, bran, fatuga atoa, fualaau 'aina, legumes, greens.

O oloa e aofia ai pectinUa aveesea mai le cholesterol ole tino mai toto toto. O le tele o mea e maua i apu, fatu, fua o le citrus, beets.

Green tea mafai ona faapaleni le tulaga o le "leaga" ma le "lelei" cholesterol. O loʻo i ai i le mineral vai ia lava meatotino.

O meainu e mafai ona iloga suamalie, moli, pineapple, apu, fualaʻau, paluga ma karioti. E tatau ona e amata i le ave o le sipuni i le aso.

O aso taitasi e tatau ona faʻaumatia susu gaʻo susu gaosi oloa.

E taua tele le gaosiga o mea taumafa: i le tulaga o togafitiga meaʻai ausa.

Faʻafefea ona puipuia

O tagata ei ai se olaga ola malosi ei ai tulaga maualalo o le "leaga" cholesterol. E taofiofia e le taʻavale ia vaʻa lelei.

Afai e faʻataʻavale pe savali faʻataʻitaʻi i le lima taimi i le vaiasoona mafai lea ona e aloese mai le faʻaleleia o le cholesterol.

Fiafia ma le fealofani ma isi e faʻaitiitia ai foi le ono tulai mai o le leaga o le cholesterol.

Aua nei galo e pulea le mamafa, talu ai o le gasegase o se mea taua i le faʻaalia o faʻamaʻi o le cardiovascular system ma, o se taunuuga, o le faateleina o le cholesterol.

Ina ia aloese mai togafitiga, e fautuaina i tausaga uma foai toto mo le auiliiliga.

O le maualuga o le cholesterol i fafine e mafai ona mafua ai le tele o faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

O lea la e taua le mataʻituina o lou soifua maloloina - sili atu ona asiasi atu i se fomaʻi, fomai cardiologist ma suʻe toto.

Faiga o Soliga

Ona o le faiga o le atinaʻe o le hypercholesterolemia, o lenei tulaga e mafai ona faʻavasegaina e pei ona taʻua i lalo:

  • O le atinaʻeina o le hypercholesterolemia muamua e le o se taunuuga o soʻo se togafitiga faʻafefe. I le tele o tulaga, o le faʻateleina o le faʻateleina o le faʻamalosia o le cholesterol e avea ma mafuaʻaga o le atiaʻeina o le maʻi. O le mea muamua lava e seasea, e tele ni suiga eseese o lona atinaʻe. Faʻatasi ai ma le hypercholesterolemia faʻatoʻatele, e maua ai e le tama le gutu le atoatoa mai le tina ma le tama. Ma le heterozygous - mai le tasi matua.
  • O le atinaʻeina o le tulaga lua o le maʻi ua matauina o se taunuuga o le faʻaalia i nisi o faʻamaʻi poʻo tulaga na mafatia ai le maʻi.
  • O le atinaʻeina o le mea taumafa o loʻo matauina ma le tele o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo o meaola manu.

O le filifilia o le fuafuaga tonu ole togafitiga e faalagolago i le ituaiga o maʻi ma mafuaʻaga mo lona atinaʻeina.

Mafuaaga o le Cholesterol Maualuga i Fafine

O le faʻavae autu o le maʻi e mafua ona o le faʻaalia o gaioiga le atoatoa e maua mai matua. O le atinaʻeina o le aoga lua e mafai ona faʻaalia e ala i le:

  • O le maʻisuka - o se faʻamaʻi lea o loʻo i ai le soliga o le faʻaaogaina o mea inu faʻataʻavalevale i siama o le tino.
  • Faalavelave faʻaleagaina o le ate - o tulaga e faʻalavelaveina ai le peʻa o le talo ma faʻapupulaina le faʻamaʻi o gallstone.
  • O nisi vaega o vailaʻau: hormones, fualaau faʻasaina ma le malosi o le diuretic, immunosuppressants, beta-blockers.
  • Faʻasolosolo o lauroid: o le atinaʻeina o le hypothyroidism.

I se fafine maʻitaga, o le siʻitia o le aofaʻi o mea e maua i le cholesterol o le masani. O faʻamau uma e toe faʻaleleia pe a uma le fanau mai o le pepe.

Afai o se faʻaopoopoga o le aofaʻi o le cholesterol e fesoʻotaʻi ma se taumafa faapitoa a se fafine, o lona uiga o le solitulafono e ono:

  • Tuʻuina (faʻasolosolo) - ona o le faʻaleagaina o mea taumafa mataʻutia. I le tele o tulaga, e toe foʻi mai faʻamaumauga i latou lava.
  • Tumau - o se fafine e masani ona faʻaaogaina meaʻai gaʻo.

E i ai ni mea taua e mafai ona aʻafia ai le faateleina i le aofaʻi o mea e maua i le cholesterol i le plasma toto:

  • Faʻataʻitaʻiga o se olaga ola solo.
  • O le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga (tele le faateleina o le toto).
  • Faʻaaogaina tele o meaai gaʻo o meaola manu.
  • Faʻaaloalo i masani leaga: ulaula, inu.
  • Tupe maua taua.

O tamaitai i le 50 o tausaga ma o latou gasegase e atiaʻe le moa, faapea foi ma le auai i talafaasolo- pito o aiga o mataupu o le hypercholesterolemia, osofaʻiga o le fatu, faʻamaʻi faʻamaʻi, maliu faafuaseʻi, e lamatia.

E faapefea ona faʻaalia le maualuga o le cholesterol?

Faatasi ai ma faailoga mai fafo o loʻo faʻamaonia ai le sili atu o le faʻasalaga o le cholesterol, o le tupu mai o:

  • Cholesterol deposits i le laumei, lea e pei o se pulou lanu samasama.
  • O le lipoid arc o le cornase o se gutu lanu paʻepaʻe e maua i tafatafa o le gutu o mata. Afai o loʻo iai se tasi o faailoga faʻapitoa i fafine i lalo ifo o le 45 tausaga, o loʻo faʻaalia mai ai le atinaʻeina o se ituaiga o le faʻamaʻi.
  • Faʻavae nodular tetele e tumu i mea e pei o le gaʻo. Nodules e mafai ona faia i luga o le vaega o tendon: mo se faʻataʻitaʻiga, i luga o lima.

Afai e mataʻituina le faʻaleleia o faʻamatalaga faʻapitoa, o se faailoga faʻafefe lea e iloagofie ai le atiaʻe o le atherosclerosis. I lenei tulaga, e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi ma faia se suʻesuʻega faaopoopo, pe a manaʻomia.

Faʻailoga

Ina ia faia se suʻesuʻega saʻo, e faʻatautaia e le fomaʻi se suʻega faʻataʻitaʻi ma suʻesuʻeina le fafine, ma faʻamatalaina nisi faʻataʻitaʻiga faʻamaonia.

  1. I le taimi o se suʻega faʻapitoa, e tosina mai e le fomaʻi le gauai i le faʻavaeina o tupe teu o le cholesterol i mata ma le tino o se fafine. Latou te fuaina le mamafa o le toto, faʻalogo i le mama aʻiaʻi o le fatu, pulse.
  2. I le taimi o se suʻesuʻega tautala, ua iloa ai e le fomai le umi na maitauina ai le fausia o paluga o le cholesterol i tendon ma foliga ma le mea e mafai e le tagata maʻi ona faʻafesoʻotaʻi le fausia o nodules poʻo le lipoid arches.
  3. O le aoina o se talafaasolo- pito o aiga e mafai ai ona iloa poo a maʻi o le maʻi ma ona aiga vavalalata, pe o le atinaeina o le faamai na fesootai i galuega faapolofesa, tino, meaʻai, ituaiga olaga.
  4. Faʻaaogāina o se suʻega o le toto e mafai ai ona e maua ni faʻafitauli faʻapitoa ma le i ai o ni faʻalavelave faʻalavelave.
  5. E ala i se suʻega o le toto, e mafai ai ona e filifilia le fuainumera o mea e maua i le creatinine, faapea foi ma le suka ma le protein, uric acid.
  6. Faʻafetai i le suʻega o le toto faʻamaʻi, o le aotelega o mea e maua mai i le C-reactive proteins (protein, o le aofaʻi o le a faateleina i le taimi o le atinaʻeina o le gaioiga o le inflammatory), faʻamaʻi ma meaola faʻapitoa e mafai ona auai i le atiaʻe o le atherosclerosis.
  7. Afai e masalomia se ituaiga o le faʻamaʻi, o le suʻesuʻeina o le kenera e faʻaaogaina e iloa ai genes e nafa ma le tupuga o le hypercholesterolemia.

O le taulaiga faapitoa e totogi i faʻamaumauga o le lipid profile - o se tasi o metotia autu mo le suʻesuʻeina o maualuga maualuga o le cholesterol. O lenei ituaiga suʻesuʻega e mafai ai e oe ona fuafua le aofaʻi o mea e aofia ai:

  • "O le cholesterol leaga" (lipoproteins o le maualalo), lea e aafia i le atiaʻe o le atherosclerosis ma le faʻavaeina o palesla cholesterol.
  • "O le cholesterol lelei" (maualuga lipoproteins), lea e puipuia ai le tupu o le atherosclerosis ma faamama ai le puipui o toto mai LDL.
  • O lenei ituaiga suesuega e fesoasoani foi i le fuafuaina o le tuufaatasiga o le atherogenicity (le fua faatatau o faailoga o le "lelei" ma le "leaga" cholesterol).

A uma ona suʻesuʻe suʻesuʻega o suʻesuʻega ma le suʻega a le tagata lava ia, e mafai e le fomaʻi ona filifili togafitiga talafeagai.

Togafitiga o le maualuga o le cholesterol maualuga e tatau ona faʻatinoina atoa. Afai o soʻo se togafitiga e aʻafia ai le atinaʻeina o le maʻi, o le a taumafai taumafaiga e faʻaitiitia le mafuaaga autu o le maʻi.

Fomaʻi togafitiga

O togafitiga faʻamaʻi e aofia ai le faʻaaogaina o vailaʻau nei:

  • Tulafono e fesoasoani e faʻaitiitia ai le gaosiga ma le aofaʻi o mea e maua i le cholesterol, faʻapea foi ma le tuʻuina atu o aʻafiaga e faʻaleagaina. O fualaau o lenei vaega e mafai ona faʻaleleia ai le ola o le tagata maʻi e ala i le faʻaitiitia o le lamatiaga o le atinaʻeina o tulaga lamatia o le ola. O nei vailaʻau e le faʻaogaina mo le faʻaleagaina o le ate, o le le faʻalogoina o le tino i mea e galue ai poʻo ausilali. O tulafono e le faʻaaogaina i togafitiga o maitaga ma fafine lapatai, faʻapea foʻi ma gasegase o vaitausaga laiti. Faʻasaga i tua o togafitiga o fuainumera, e tatau ona tuʻuina atu i le taimi le toto e iloilo ai le gaioiga o le ate ma le maskloskeletal system.
  • Fitirate o vaega o fualaau faasaina o latou gaioiga e taulai i le faʻamautuina o triglycerides (o laʻau laiti o se mea-gaʻo), faapea foi ma le faateleina o le numera o mea e maua i lipoproteins maualuga ("lelei" cholesterol). Fitirate e mafai ona tuʻufaʻatasia ma fualaau oona mai le numin group e tusa ai ma le fautuaga a le fomaʻi. O faʻamaoniga i le faʻaogaina o lenei vaega o vailaʻau e tutusa ma fuainumera.
  • Omega-3,6,9-o gaʻo gaʻo susu e maua i totonu o suauʻu iʻa ma fuālaʻau manogi (flaxseed, sesame, rapeseed). O nei mea e fesoasoani e faʻaititia ai triglycerides ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe o pathoces cardiovascular.
  • Faafetai i fualaau mai le bile acids group, bile acids ma cholesterol ua fusifusia faatasi ma le aveesea mai le tino. O fualaau o lenei vaega e mafai ona faʻaaogaina i le taimi o togafitiga o fafine maʻitaga, tina tausi maʻi ma tamaiti. Masalo o le atinaʻeina o mea le fiafia i ai i le foliga o le fulafulaina, tofo o le tino, le mautonu.

Ole malosi o le vailaʻau e malosi e le fautuaina, aua atonu e leai se mea e manaʻomia ma faʻaosoosoina le atinaʻeina o faʻafitauli. E fautuaina le tuʻuina atu o le filifiliga o le faʻamalo saʻo, faʻapea foʻi ma lona faʻatulagaga, taimi ma le umi o le faʻaaogaina, i se tagata poto faapitoa, poto masani poto masani o loʻo amanaia iuga o le suʻega, le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi ma uiga o tagata maʻi.

Le togafitiga e le o togafitiga

O fualaau e le o togafitiga o le hypercholesterolemia e faʻaalia ai fautuaga nei:

  1. E tatau ona faʻamaonia le mamafa o le tino.
  2. Tuuina atu le fiafia i gaoioiga faʻaletino lelei ma savali i le ea fou. O taʻaloga, fale taʻalo, ma mea faʻapitoa e maua ai le lelei o togafitiga. O le filifilia o le ituaiga o gaoioiga faaletino ma le tikeri o lona malosi e fautuaina e tuʻuina atu i se fomai i le physiotherapy.
  3. Taofi le ulaula ma isi masaniga leaga.
  4. Taimi umi ma maualuga le togafitiga o aʻa ma mafuaʻaga faʻapitoa.

Taumafa mo le maualuga o le cholesterol

Mea taumafa ma le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto e aofia ai:

  • Faʻasaga i meaola manu, ulaula meaʻai, meaʻai kuka, meaʻai vevela, suamalie ma meaʻai.
  • O iʻa e maualalo le gaʻo ma isi meaʻai e faʻamalosi i le omega-3,6,9-acids polyunsaturated e tatau ona faaopoopo i le meaʻai.
  • O le faʻaaogaina o fualaau faisua fou ma fualaau 'aina e maua i le fiber, faʻapea foʻi ma laau fou ma vine, ua fautuaina.
  • Le faʻaaogaina o le ava malosi e le fautuaina.

O le fomaʻi mo fafine oe saili togafitiga faafomaʻi taimi ma mulimuli i faatonuga a le fomaʻi e lelei. O le taimi muamua na amata ai togafitiga o faʻafitauli, o le faʻaitiitia o le lamatiaga o faʻafitauli.

O le fea cholesterol e maualuga ma o le a masani?

Mo se taimi umi i le salafa o le lalolagi, na manatu ai le cholesterol o le faʻaalia o le leaga. E toetoe lava o meaʻai uma lava o le cholesterol (e pei o tagata solitulafono) na faʻasalalauina. Sa i ai le tele o taumafa cholesterol ma faasalalauga televise. O le mafuaaga autu na ita ai tagata i le cholesterol o ni atherosclerotic plate. Muamua na matauina e fomaʻi Amerika i le taimi o le autopsy o fitafita (faʻauluuluga fitafita i Vietnam).

Sa fautua mai e saienitisi e naʻo papa (ma leai se isi mea) e mafua ai le atherosclerosis, o se faʻamaʻi tuga e solia ai le malosi ma le vaʻaia o vaa, lea e oʻo atu ai i le osofaʻi o le fatu poʻo le taʻavale. Ae i le aluga o taimi, na oʻo mai ai o lenei maʻi e mafai ona faʻaalia e le tele o isi mea taua: faʻamaʻi pipisi, le setete o le tino, leai se faʻamalositino, ma isi.

Pupuu vitio: faʻapefea ona faʻapipiʻi palama o le cholesterol? (42 sec)

E tusa ai ma le cholesterol lava ia, o le mea moni e mafai ona lelei ma leaga. E le gata i lea, na foliga mai o le cholesterol lelei o se elemene taua, o se tulaga maualalo e le itiiti ifo le lamatia nai lo le maualuga o le leaga. I faʻamatalaga faafomaʻi, o latou igoa o: HDL ma LDL (maualuga / maualalo lipoproteins). O se tasi o mea taua o le maualalo o le cholesterol o le loloto o le atuatuvale. Afai e leai se mea e fesootaʻi ma le faʻafitauli i tagata, o le a faʻaitiitia le malosi, i tamaitai ei ai le amene.

O le isi laasaga i le suʻesuʻega o lenei autu o le iloa lea o suiga masani o le cholesterol toto i tamaitai ma alii e suia ma le matua. E mafua mai i le tele o mea. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le maualuga o le cholesterol i fafine pe a uma le 50 ona o suiga o le physiological i le tino na mafua mai i le moaopa. Ae o lona tulaga (silasila i TABLE) i totonu o tapulaa talafeagai e pei o le masani. Mo teineiti ma tamaitai matua - o le kullesterol masani e eseese.

Faailoga o le maualuga o le cholesterol maualuga (laulau)

I le amataga, tatou te fautua atu ia e faamasani ia oe lava i faailoga le mautonu ma manino o le maualuga o le cholesterol. E le tuusao, aua e mafai ona latou faʻailogaina le tele o isi faʻafitauli o le soifua maloloina. E manino - ona o le mea tonu lava lea o nei mea faʻalavelave e faʻasino tonu i lo tatou faafitauli.

Faailoga e le tuusao

Vaitafe Cerebral:Faʻalavelave o vae:
talu ai nei e masani ona mafatia mai le ulu o le ulu (e le o se ulu fou)tiga o le muso (pe a savali), gaogao i le po (po o le taeao),
tiga le mautonu (i le tiga o le tiga) e le malolo i le potalu ai nei o ou tamatamaivae e masani ona le mautonu,
televave masani, lea eo faatasi ma le "faapogisaina" i mata,o vae e masani ona "malolo" (i le malologa)
Na e maitauina nisi mea le lelei i le faʻamaopoopoina o gaioiga (mea e le "taofi" i ou lima),paʻu o le paʻu ua suia (faʻapipiʻi gaʻo) na faʻaalia,
manatuaina le mafaufau (e faigata ona taulai i mafaufauga / galuega o aso uma).tele "vevela" veins (e te leʻi matauina muamua muamua).

Faailoga iloga

E masani ona faʻaalia muamua i se tulaga ogaoga / maualuga o le faʻamaʻi.

(o mea e faia i luga o le laumata o mata) (o le tele o taimi, latalata i le alalaupapa o le isu) o ni "nodules" o se lanu eleelea / lanu samasama, faateleina le lapopoa i luga o le taimi / fou)

  • lipoid uʻu

(o le mea sili ona taatele i tagata ulaula (tane ma fafine) i lalo ifo o le 50 tausaga le matutua, ae tele ma lautele - o se matua / tausaga le matua).

lipoid arc (ata)xanthelasma (ata)

Aiga

Igoa faafomaʻi: o le hypercholesterolemia, o le aiga dysbetalipoproteinemia ma isi. Fuafuaina e ala i suʻesuʻega faʻavae. O le mea o le i ai o se faʻafitauli e pei o se maualuga o le cholesterol i le toto o se tasi o matua, o le avanoa e maua ai le tamaoaiga e faateleina i le va o le 30 i le 70%. E mafua lenei tulaga i le mea moni e faapea o "leaga" / gaogao le atoatoa, e pei o se tulafono, o LENEI. Ae maise lava mo tamaitai masalosalo, matou te taʻutino atu i le tele lava o tulaga e faia lelei le amio. O lona uiga, tatou te maua le sili atu nai lo le leaga!

E aofia ai: maʻi faʻamaʻi, ma muamua le faʻauluina o faʻamaʻi. Muamua lava, o faʻamaʻi ate ia: gasegase gasegase gasegase (o le isi igoa: jaundice), faʻapea foʻi ma isi maʻi e mafua ai le faʻalavelaveina o alavai. O le isi o loʻo maua i le maʻisuka, o le gasegase o le maʻisuka, o le pancreatitis chronic, o le "sores", o le maualuga, o le fatu fatu o le fatu, ma isi. O le lisi e tele, o le mea tonu lea (ona o le maualuga o le cholesterol maualuga), e mafai ona faʻamoemoe e se fomaʻi, e tusa ai ma iuga o suʻega ma faʻamaʻi. Ma, o le mea e sili ona taua, o le TULAFONO O TULAFONO e tatau ona tofia - NAʻO se fomaʻi.

Mea e le lelei

O le cholesterol maualuga i teine ​​25-30 tausaga, o le tele lava o taimi, e mafai ona mafua mai i HARMFUL DIETS (mo se faʻataʻitaʻiga, o le faatea ese o "mea faaopoopo" kilokalama). Mo tamaitai pe a mavae le 40 tausaga (aemaise lava le galue) - o se suiga i le tulaga e ono aʻafia ma taumafa "cafe" leaga (meaai vave, hamburgers, pizza poʻo isi "meaai mama" mo le malologa). I lenei tulaga, e te manaʻomia se paleni ma se mea e mafaufau lelei ai, talu ai ua faʻasaina le faʻamagaloina uma o mea taumafa ma le gaʻo. A leai, e mafai ona e mauaina se isi, ae le o le ogaoga o faafitauli, lea o loʻo faamatalaina auiliili i le tusiga:

Aga masani leaga

Fume (e le gata i lea, e le o sologa, faatasi ai ma se tane po o se uo teine ​​mo le mafutaga), ava malosi poo le sauaina o mea inu malolosi. E talitonuina o le uaina lelei (o lona uiga o le maualuga ma le taugata) o se togafitiga sili ona lelei mo le tele o maʻi. E lelei tele mo le soifua maloloina o se tamaitai, ae i ai se faafitauli e pei o le maualuga o le cholesterol, e le aoga. E tusa ai ma mea maualuga / ava malosi-ava cocktails poʻo le pia foi, e manaʻomia ona e faʻamalamalamaina mo sina taimi - e oʻo lava i aso malolo tetele. Ma e tusa lava pe maeʻa le toe faʻaleleia mulimuli, faʻatapulaʻa le faʻaaogaina i le masani na faʻatuina e fomaʻi - fomaʻi.

Tina o le fafine (aemaise lava i le 50-60 tausaga)

I lenei tulaga, o mafuaʻaga autu o le maualuga o le cholesterol maualuga o se iuga le lelei i le taimi o le moapo (lea, i le faʻatinoga, e fesoasoani i le faʻaateleina o le maualuga o le LDL cholesterol ma, o se taunuuga, o le vave vave ona maua). O le isi itu: faʻafitauli faalelagona (popolega e uiga i tamaiti matutua, oʻo mai le litaea, ma le tele o mea e uiga i lena), o se olaga e le o se telefoni feaveaʻi (mo se faataitaiga, faʻatusatusa i mea sa i ai i tausaga laiti), faʻapea foi ma meaai e le paleni (matou te 'ai atili o - TASTY, ae le o lena USEFUL).

O se olaga e le masani ai - faʻaletonu le tino

I le avea ai o se tulafono, o fafine e iai le "TULAGA ILOILO", faʻaopoopo i mea uma, o tagata faʻaonapo nei latou te fiafia e "nofo" taimi paganoa (i luma o se komepiuta: upega tafaʻilagi, taaloga, ma isi). O le mea lea, o faafitauli i le "toto" (ma sili atu ona afaina o lipoproteins maualalo). I le tulaga lea, o le faateleina o le cholesterol i fafine o le a fesoasoani e taofi ai: se meaai paleni (faʻafeiloaʻi, faʻamaonia / fautuaina e le fomaʻi) ma faʻamalositino masani. O le filifiliga lelei o le saini lea mo se vaitaele poʻo se tafaoga taeao. E faʻalagolago i uiga taʻitasi o le tino.

Toto

O le maualuga o le cholesterol o le toto i fafine maʻitaga e mafai ona tupu i le lona lua poʻo le tolu piliona. I lenei vaitaimi taua o le olaga, o le maualuga e mafai ona tulai mai e le itiiti ifo i le 15%. Ae aua le popole tele! I lenei tulaga, o le hypercholesterolemia e le "faʻafefete" i faʻamaʻi ogaoga poʻo le atinaʻeina o suiga faʻapitoa i le cardiovascular system. O le maualuga o le lipids e mafua mai i le gaosiga o le lelei o le cholesterol i le ate mo manaoga o pepe.

Tausiga o tane

E tusa ai ma nisi o vaega o le faʻasalaga o gaʻo susu, i lalo o le faʻateleina o aafiaga o estrogens (hormones sex sex), i le afa muamua o le taamilosaga, o le maualuga o le cholesterol e mafai ona "oso" e tusa ma le 10%. Ae o lenei mea ua manatu o se tulaga faʻapitoa - e leai se mafuaaga e popole ai. Ona sosoo ai lea ma le paʻu. E tusa ai ma tagata atamamai, o le maualuga o le lipoproteins e mafai ona matauina i le afa lona lua o le taamilosaga, ae ua matua itiiti lava (5 - 8%).

Isi mafuaaga o le maualuga o le cholesterol

Le lava le lelei o le malolo / mafaufauga o le mafaufau, suiga o vaitau / vaitau, faapea foi le faaumiumi o le faaaogaina o vailaau (faatasi ai ma aʻafiaga itu). E sili ona afaina o "fualaau" e "faatonuina" e tamaitai mo latou lava (e tusa ai ma tala o talaaga po o tala o le nusipepa).

O le togafitiga lava ia e lamatia ai le ola! Puipui oe mai mea valea.

O le a le cholesterol ma lana matafaioi i totonu o le tino

I le faaopoopo atu i gaʻo (lipids), o meaola e pei o le gaʻo (lipine) o loʻo i ai i le tino. Lipoids e aofia ai phospholipids, glycolipids ma steroids, o vaega taua ia o meaola uma o le tino (faʻalanoa o le tino).

O sui e 60% le protein ma le 40% lipoid. Cholesterol (poʻo le cholesterol) o se steroid lipoid foi. O le mea lea, a aunoa ma le cholesterol, o le i ai o sela e pei o ni tagata tutoatasi e le mafai.

Cholesterol o se mea muamua:

  • suālaʻau (e manaʻomia mo le faʻamalosiina o gaʻo meaʻai ma faʻamaʻi masani),
  • hormones steroid (faʻamaʻi tino, malemoni ma hormones),
  • vitamini D (faia mai cholesterol i lalo ifo o le malosi o le la, e aunoa ma le faia o le toto toto ma le faia o ponaivi e le mafai).
Ae maise lava o le tele o le cholesterol e maua i totonu ole tino faiʻai.

Faateleina le cholesterol - o le a le mea e tatau ona fai, pe faapefea ona togafitia?

O lenei fesili e sili ona lelei ona e taliina - o se fomaʻi tomai faapitoa, e fai ma tulafono, pe a maea suʻega ma suʻesuʻega maeʻa / suʻesuʻe / suʻesuʻega o faʻamaʻi pipisi. E masani lava, o le tagata muamua e taʻu atu i le tagata maʻi e uiga i le faafitauli o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto o se fomaʻi i le lotoifale. E le gata i lea, e faalagolago i tulaga, e mafai ona ia faasino atu oe i isi tagata faapitoa (o le ae maua se lisi auiliili o latou LENEI) Mo se faʻataʻitaʻiga, i le endocrinologist poʻo le gastroenterologist, ae tele taimi - tuusao i se cardiologist.

Fomaʻi faʻatalanoaga

O togafitiga faʻamaʻi e masani ona faʻaaogaina i mataupu ogaoga. Ina ia mafai ona iloa tonu le auala e togafitia ai le maualuga o le cholesterol i se fafine poʻo se tamaloa, e tatau ona maua le mafuaaga (ia iloa le aʻa o le faafitauli, aua neʻi faʻaaogaina le "vine"). E amata i (e tusa lava pe faʻaaogaina se "laititi"), o le a fautuaina oe e le fomaʻi:

  • Mulimuli i se taumafataga.

Ma i le maualuga o le cholesterol mo fafine e sili atu i le 50 - 60 tausaga, e mafai ona tofia le laulau # 10. I luga o la matou upega tafaʻilagi e mafai ona e faamasani i le taua o meaʻai o le cholesterol - o le a le mea e tatau ona aofia ai? I luga o isi itulau e mafai ona e iloa ai: o fea mea taumafa e maualalo ai le cholesterol, ma, i se isi itu, e siitia ai.

  • Gaoioiga faaletino.

Tagata taʻitoʻatasi e ala i le matua ma uiga faʻale-tino o le tino. Mo tamaitai talavou, o le fofo pito sili ona lelei o le a feosofi i le taeao, mo le augatupulaga matutua - o se vai taele, mo tagata matutua - malaga agavaʻa i le ea fou (aso uma, ia le itiiti ifo i le itula, pe tusa o le lima kilomita, sili atu i le paka).

  • Faʻalēaogāina masani leaga.

Ae paga lea, e toatele tamaitai o aso nei ua ulaula ma fiafia i uaina lelei.

  • Faʻamatala togafitiga.

E pei ona taʻua i luga, na o tulaga faigata / ogaoga. E masani lava o nei fuainumera (o se vaega faapitoa o vailaʻau e poloka ai le galuega o se enzyme faapitoa e nafa ma le gaosia o le cholesterol i le ate). Po o le inhibitors - faʻalavelaveina le faʻafefe o le lipids i le inumaga.

Taofiofia le usitai i tulafono fou o le olaga

  • Fausia se lisi fou.

Ina ia malamalama pe o le a le mea tonu e tatau ona aofia i ai ma mea e tatau ona vaʻaia, e mafai ona e maua le fesoʻotaʻiga:

O nisi o "fiafiaga o le olaga" (meaai falai) o le a lafoaia e faavavau ina ia faalauteleina ai tausaga o le olaga. Ma o lenei mea e matuia tele! Mai isi oloa - teʻena mo se taimi le tumau seia oʻo ina pa'ū le maualuga o le cholesterol i le toto.

  • Suia le tulaga o le aso.

Faʻaaofia faʻamalositino, savali i le ea fou, lesitala i se kalapu taʻalo, vai taele, maua se togalaau / fale. E faʻalagolago i tausaga. Ua iloa e le au saienitisi o aso nei e oo lava i musika lelei (sili ona masani ai) e mafai foi ona maualalo le cholesterol.

E tatau ona e amataina lenei pisinisi "e le mai le Aso Gafua" po o le "taeao", ae i le taimi nei!

Iloiloga masani

Ina ia mafai ona pulea le maualuga o le cholesterol, e tatau ona faia se suʻega faʻapitoa o le toto o le toto o le toto pe a ma le tasi i le tausaga. O lenei mea e sili ona taua mo tagata o loʻo mafatia i le maualuga o le toto, maʻi o le maʻisuka, ma maʻi cardiovascular. Faʻatagaina mo tamaitai o loʻo mamafa tele, fomaʻi ma taʻitaʻia se olaga e "le masani ai" (galuega a fafine, e tele lava "faʻagasologa"). I sina mea itiiti mai le masani, e tatau loa ona e talanoa i se fomaʻi!

O fea e sau ai cholesterol

Ona o le taua faapitoa o lenei mea mo le masani ai o le tino, o le natura e le faalagolago i lona faanatinatiina o meaai, ae na galueaina se masini mo le gaosia o le cholesterol i le ate. I le taimi lava e tasi, e sau mai meaai. E faalagolago i le cholesterol na maua mai i fafo, o le ate e fetuunai le aofaiga o mea e gaosia ai le tino i manaoga o le tino, ma tausia lona tulaga talafeagai i le toto, mai le mea e alu ai le vailaau i le fausiaina o membranes pe a talafeagai ai. O le mea lea, i totonu o tagata, o le mafai ona pulea le cholesterol toto e ala i le filifilia o se meaai faapitoa e itiiti.

O le tino o le tino e aofia ai le 140 g o le cholesterol, lea e tusa ma le 1.2 g e faʻaalu i le aso. Ina ia tumau le paleni, e tatau ona maua le aofaiga tutusa ma meaai ma faʻapipiʻiina i le tino. Ma e tupu lenei mea - faatasi ai ma meaai, 0.4 g o le cholesterol e sau i totonu, ma o loʻo tumau pea le ate e faʻapipiʻi le misi 0.8 g.

Lelei ma le leaga cholesterol

Afai e te faia se auiliiliga mo le aofaʻi o le cholesterol, ona le maualuga lea o lona maualuga maualuga nai lo le 5.2 mmol / L. Faʻataʻitaʻiina le suʻesuʻeina o le toto, o le tino maualuga (lea e masani ona taʻua o le lelei) ma le maualalo (e taua o le leaga) e ese le fuafuaina. Ina ia malamalama i le uiga o nei ituaiga o cholesterol, e tatau i se tasi ona malamalama muamua pe faapefea ona maua gaʻo i totonu o le tino o le tagata.

O meaʻai gaʻo, lea e paʻu ai meaʻai i totonu o le manava, o loʻo feaveaʻi e vaega faapitoa - chylomicrons, ma o le cholesterol e feaveaʻi e lipoproteins maualalo (LDL) ma le maualuga lipoproteins (HDL). LDL faʻafeiloaʻi ma teuina mea i totonu o puipui o maʻa, ma HDL e faʻafefe ai le cholesterol i le ate ma faʻaliliuina atu i isi vaega. Mai iinei o loʻo mulimuli mai le faʻamatalaga o nei ituaiga o lipoproteins e pei o le "leaga" ma le "lelei".

Cholesterol - le mafuaʻaga o le atherosclerosis

O maualuga maualuga o le cholesterol maualuga latou te le o faʻatasi ma soʻo se faailoga. O aʻafiaga e tupu i le atherosclerosis, o le taunuuga o le tele o mea faʻalaʻau.

Faʻatasi ma se maʻi o le atherosclerotic, ua afaina ai vaʻa o le fatu, faiʻai ma isi totoga, ma le faʻatulagaina o ni atherosclerotic plate e faʻapipiʻi ai lo latou lumenene i totonu o maʻa. E le gata i lea, i tamaitai, e ono iai ni faʻalavelave i le toto i totoga ma le atinaʻega o faʻafitauli nei:

  • ulu matua
  • vavao
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • gasegase o le cerebral
  • thrombosis
  • necrosis o tamatamai vae.

O le tuufaatasiga o pepa atherosclerotic e aofia ai le cholesterol, ma o lona uiga i le atinaeina o nei lino e manino - cholesterol (ole LDL) o se tulaga lamatia mo le atherosclerosis. O le maualuga o le HDL mea e faʻaitiitia ma taofia ai le fausiaina o mea i puipui o toto toto.

O se maualuga maualuga o le cholesterol i se taimi umi e mafai ona oʻo atu ai i le faʻavaeina o faʻamaʻi tuga (faʻafitauli o le fatu, fatuga o le cerebral, gaʻo ma le toilalo, ma isi).

Mafuaaga o le toto maualuga o le cholesterol

O le faʻaoʻoina o se vailaau i totonu o le tino e aʻafia i le maualuga o hormones thyroid ma estrogens, faʻapea foi ma le kololala i totonu o meaʻai taumafa.

O le acid monicsaturated oleic e masani lava e le afaina ai le gaosiga o le cholesterol, o le aafiaga o isi gaʻo gaʻo e faatusatusa i lona aafiaga. Aʻo faʻafefeteina meaʻai gaʻo i meaʻai, o le maualuga o le tino o loʻo i totonu o le toto e tulaʻi mai. E maua i le tele o mea o loʻo taʻua i lalo o meaola mai manu: pata, pusi, mutton, gaʻo susu, pata pata.

O le maualuga o le faateleina o le cholesterol o le tagata lava ia. O le matafaioi o aʻafiaga o le kenera e le o faʻamagaloina.

O se olaga le talafeagai e taitai atu ai i le faateleina o le cholesterol i fafine, faapea foi ma nisi o faamaʻi ma ituaiga olaga:

  • ulaula
  • ava malosi
  • maualalo le tino faaletino
  • maʻitaga
  • misa
  • maʻisuka malosi.

O le isomers faaliliu o le faʻateleina o le FAs e maualuga ai le maualuga o le cholesterol.

Togafitiga Maualuga Cholesterol

Ina ia faʻamaonia le maualuga o le cholesterol, o meaai nei e tatau ona faʻaofiina i le taumafataga:

  • fualaau faisua ma fualaʻau
  • oloa gaosi susu,
  • uu pe kuka kuka,
  • meaʻai papaʻe.

Faatasi ai ma sina siitaga itiiti i le cholesterol, o lona anotusi e faʻapitoaina i gaoioiga faaletino (pe afai e mafai, o aso taʻitasi e feoai i le mamao e 4 km pe savali mo le 1-1.5 itula).

O meaai anapogi e fesoasoani i le faateleina o le cholesterol, o lea e tatau ai ona e faʻamaua au mea taumafa.

I le maualuga o le vailaʻau, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina togafitiga. O le mea moni, o fuainumera ua faatonuina ina ia poloka le sifi o mea oona i le ate.

I le filifiliga - suāuu iʻa poʻo le suauʻu camelina

O le faʻaaogaina o gaʻo eletise gaʻo (PUFAs) e aʻafia ai i le faʻaitiitia ma le faʻasaʻoina o le maualuga o le cholesterol. E uiga i nei mea, na o naʻo linoleic ma linolenic fatty acid e manatu e taua. O isi FAs uma (e tumu uma ma tumu i le tino) e faʻapipiʻiina i totonu o le tino o le tagata mai i gaʻo ma pulu.

Mai le PUFA, o le cholesterol e faaitiitia ai le malosi o le linoleic, lea e aʻafia ai le gaosiga o le gaʻo gaʻo omega-6. O le isi PUFA, linolenic, o le aiga o FA omega-3s. O le maualuga o le cholesterol e le faʻaitiitia, ae faʻaitiitia ai mea o le triglycerides i le toto, ma pe a suia le FA FA i le taumafataga ma gaʻo ei ai le Omega-3, o le maualuga o se ituaiga mea leaga e faʻaitiitia. O le mea lea, o le acino linolenic e tutusa lelei lava ma le linoleic.

O lenei mea e taua ai le taua o le i ai o suʻega uma i le taumafataga. O le manaʻomia mo FAs o omega-3 ma omega-6 aiga ua fuafuaina i luga o le faavae o le tele e tatau ai mo le puipuia ma le faʻamamaina o mea ua le atoatoa, o lo latou faʻaogaina o totoga ma gaʻo e avea o se faʻailoga e le faʻaaogaina o nei meaola. E tusa ai ma tulafono masani a le Rusia Federal Service mo le Supervision of Consumer Rights Protection and Welfare Humanity, o le tulaga maualuga o le taumafaina o se omega-3 aiga FA o le 1 g, o le maualuga maualuga o le taumafaina o le 3 g. Mo se aiga o omega-6, o se laasaga talafeagai e 10 g, ma o le tulaga sili ona taliaina e le o taʻua.

I le faʻaopoopoga i le aofai o omega-3 ma omega-6 oona gaʻo i le taumafataga eseese, o le vaeluaga i le va oi latou e taua foi. Omega-6 e le tatau ona sili atu i le omega-3 sili atu ma le 10 taimi, talu ai o nei gaioiga e tauva i le tino mo punaoa masani. Faatasi ai ma le sili atu i le tasi, o le soona tagofia o isi mea mamafa. O le sili atu ona lelei ma le faʻaleleia o le va o omega-3 ma omega-6 O le PUFA ua fuaina mai le 1: 2 i le 1:10.

I le taumafataga o tagata o aso nei, o lenei vaega ua suia tele ona o le omega-6 ma e oʻo atu i le 1: 20-1: 30, ona o le tele o le avanoa o le suauu suauu mo le faitau aofaʻi o tagata, o le faʻaitiitia o le taumafataga o iʻa ma le faʻaogaina o omega-3 FA, susu ma meaʻai manu, fafagaina o mea faʻaleleia ma faʻatoʻaga. Ina ia faasaʻo le tulaga, e manaʻomia le faasaʻoina o meaʻai, o lona uiga. sui o le vaega o le suauu suauʻu i le suāuʻu iʻa poʻo le kamelaina, fualaʻau poʻo le suauu paʻu.

O le faʻaleagaina o meaʻai e maualalo le gaʻo e mafai ona mafua ai le maualuga o le cholesterol (pe a le maua e le tino i meaai, e amata ona gaosia le mea lava ia).

Fafaga fua

E le pei o herbivores, ua suia le tino o le tagata ina ia siitia ai le cholesterol toto. Sa ia aoao e aveese lelei ana tupe faasili. O oloa ma fiva laau e faaosofia ai le tuputupu ae o lactobacilli ma le bifidobacteria, lea e aveesea ai le maile mai le manava, lea o le a avea ai le cholesterol ma synthesized i le ate, e fesoasoani ai i le aveesea o le tino.

O fua o susu susu e fesoasoani e tausia ai se microflora maloloina.

Greens o le sili lea o punaoa o antioxidants e puipuia ai le taofiofia o le cholesterol ma taofia ai mai le nofo i puipui o toto toto. E le i ai i totonu o fualaʻau fualaʻau, ae, o loʻo i ai ni mea faʻapitoa o se ituaiga tutusa (phytosterols). Ona o le tutusa o le kemikolo ma le cholesterol, o le tino o le tino e ulufale atu i le tino ma tauva ma sui ai, faaleagaina ai lona malosi ma faaosofia ai le manava. O le mea lea, o meaʻai faʻavaomalo masani e maualalo ai le cholesterol toto. I le taimi lava e tasi, e le faʻaputuina le tino o le tino i le tino, talu ai e le lelei le gauai i le gastrointestinal tract.

I le tele o tulaga, o le le tausisia o tulafono o se olaga ola maloloina e mafua ai le maualuga o le cholesterol i le tino. Faʻasalalau lou mamafa, tuʻuina atu meaai leaga, alu i totonu mo taʻaloga ma o le maualuga o le mea o le a faasolosolo malie lava ona toe foʻi i le masani. I mataupu sili atu ona ogaoga, e taua le matua tausisia o togafitiga e pei ona faatonuina e se tagata tomai faapitoa.

Tuua Lau Faamatalaga