Laʻau maualuga o le hemoglobin glycated

Laulau faʻamaonia o le hemoglobin glyc i le maualuga o le suka i aso taitasi

E mamao lava mai taimi uma e tatau ona ausia le tausiga o le masani. Ioe, o matua ma kenera e le taua tele e le mafai ona e fai atu e uiga i le setete o le soifua maloloina ma isi faʻamaʻi. O nisi taimi e sili atu ona lelei le tuʻuina o le iuga i se maualuga maualuga. E afua mai i le mea moni e faapea o le lamatiaga o le hypoglycemia, pe a taumafai e faaititia le maualuga o le HbA1c, e sili atu lona lamatia nai lo le gaioiga o le glycation.
Mo se faʻataʻitaʻiga, i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, i le i ai o faʻafitauli faʻapitoa i le cardiovascular, o faʻafitauli o le hypoglycemia e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faʻaleagaina o le myocardial i le tele o taimi.
Mo le gasegase talavou, o le mea e sili ona taua, talu ai o le tausisia o le masani iinei o lona uiga o le puipuia o le atinaʻeina o faʻafitauli umi. O le tele o taimi, e fautuaina e endocrinologists ia taumafai mo se faailoga o le 6.5%.

E le tatau ona e faʻalagolago i lenei faailoga. O le hemoglobin glycated o se mea tulaga ese o le tele o masina. E na o se malamalamaga le malamalama i le ata. E sili atu ona tāua le ausia o le faʻamautuga lelei ina ia leai se mea e sili ona taua i se tasi itu poʻo seisi.
Ina ia mafai ona iloilo le tulaga lelei o taui ma seti au faailoilo, e tatau ona e faagaoioi ma faamatalaga eseese: talaaga glycemic, tulaga hemoglobin glyc, faamatalaga o le olaga ma faafitauli.

Afai e tele se taimi umi o le hemoglobin glycated, e amata ona fetuunai le tino. O le mafuaʻaga lea e tatau ai ona faʻagasolo malie le faʻaitiitia. I le tutusa ai ma lenei mea, ia mataʻituina le tulaga i suiga tetele: asiasi atu i taimi uma i se fomaʻi o le fomai, le neurologist ma maua ai se faʻamaoniga o le microalbuminuria.

Tulaga masani o le hemoglobin glycated

E pei ona taʻua i luga, ua faʻatulagaina tuʻutuʻuga glycogemoglobin e tusa ai ma le ituaiga tolu o le "c" - HbA1c. Mafaufau i ona faailoga autu:

  • itiiti ifo nai lo le 5.7% - e leai se maʻi suka, o le lamatiaga o lona atinaʻe e maualalo (o suʻega ua tuʻuina atu 1 le taimi i le tele o tausaga),
  • mai le 5.7% i le 7.0% - o loʻo i ai le lamatiaga o le faʻamaʻi (o suʻega e faia ia le itiiti ifo i le tasi i le ono masina),
  • e sili atu i le 7% - faʻalauteleina le maʻisuka (manaʻomia vave faʻatalatalanoaga o se endocrinologist).

O loʻo i ai se faʻamatalaga auiliili o taunuuga o suʻega toto mo le hemoglobin glycated (o le ituaiga lona tolu o le HbA1c ua amanaia):

  • e oʻo atu i le 5.7% - le gaosiga o le carbohydrate masani,
  • 5.7-6.0% - vaega aʻafia mo le maʻi suka,
  • 6.1-6.4% - o se tikeri maualuga o tulaga lamatia, lea e maua ai le tele o mea puipuia e mafai ona faagesegese ai le atinaʻeina o le maʻisuka (meaʻai faapitoa, soifua maloloina lelei, nisi o mea faaletino),
  • e sili atu i le 6.5% - o le suʻesuʻega o le "maʻisuka muamua", e manaʻomia ai suʻesuʻega faʻapitoa mo fale suʻesuʻe.

Ua iai ni laasaga faapitoa mo le HbA1c ma le maualuga o le toto o le tagata:

HbA1C,%Glucose indicator, mol / l
43.8
4.54.6
55.4
5.56.5
67.0
6.57.8
78.6
7.59.4
810.2
8.511.0
911.8
9.512.6
1013.4
10.514.2
1114.9
11.515.7

O lenei laulau o loʻo faʻaalia ai le fua o le glycogemoglobin ma le kulukose i tagata maʻi na maua i le maʻisuka mo le tolu masina.

Faʻamalie ma faateleina le hemoglobin glycated

Mafaufau i foliga o taunuuga o le faateleina ma le faaitiitia o le maualuga o le glycogemoglobin. O se faʻalautelega faʻaalia o loʻo faʻaalia ai se uumi malie, ae o le faateleina o le maualuga o le suka o le toto. Ae o nei faʻamatalaga e le faʻaalia i taimi uma le atinaʻeina o na o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka. O le gasegase o le gaʻo e mafai ona mafua ona o le faʻavaivaia o le glucose toleniga, poʻo le le faʻamaonia (tofotofoina, pe a uma ona 'ai, ae leʻo luga o se manava leʻo).

O le faʻaititia o le pasene o glycogemoglobin (e oʻo i le 4%) e maua ai le maualalo o le suka i le toto o le tagata, ae ua mafai ona tatou talanoa e uiga i le hypoglycemia. Mafuaaga o le hypoglycemia e mafai ona:

  • tumo (pancreatic insulinoma),
  • faʻaleagaina tele o fualaau oona,
  • o le tele o taumafa maualalo (carb diets) (mo se faʻataʻitaʻiga, meaai a le vateatea, se taumafataga o le polotini free-carbohydrate, ma isi),
  • maʻi faʻasolosolo i le tulaga o le gasegase (o le tasi o ia mea o le gaosiga o le fructose masalosalo),
  • mamafa malosi faaletino e mafua ai le vaivai o le tino, ma isi.

Faatasi ai ma se faʻalautele pe faʻaitiitia le faʻamaoniga o le glycogemoglobin, e tatau ona e faʻatalanoa se tagata tomai faapitoa o le a ia fautuaina nisi suʻesuʻega o le suʻega o le toto.

Gasegase hemoglobin glycated

E masani lava, o le suʻega o le toto mo le hemoglobin glycina e tuʻuina atu i se fomaʻi i le nofoaga e nofo ai (faʻataʻitaʻiga, falemaʻi). Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faia se faʻamatalaga i le auiliiliga talafeagai mai le o loʻo i ai le endocrinologist poʻo le fomaʻi faʻapitoa. Afai e te filifili e faʻafesoʻotaʻi se nofoaga tutotonu faafomaʻi mo togafitiga faafomaʻi mo se suʻesuʻega faapena, o le ae le manaʻomia se faʻamatalaga.

O le toto mo lenei auiliiliga ua tuʻuina i luga o se manava gaogao (pe a uma ona 'ai e tusa ma le 12 itula), aua a uma ona' aina le maualuga o le suka e mafai ona sui. E le gata i lea, o ni nai aso aʻo lei faia le toto, o le taumafa o meaʻai gaʻo e tapulaa, ava malosi, e aofia ai sauniuniga o vailaʻau faʻasaina, e le aofia ai. I le taimi lava lea ao leʻi oʻo i le toto sampling (i le itula) e le fautuaina e ulaula, inu vai, teas, kofe (i ai pe leai foi). Fainuina na o vai mama (e le o iai le kesi) e faatagaina. E fautuaina e teena soʻo se malosi faaletino mo lenei vaitau. E ui lava ina fai mai tagata atamamai e leai se eseesega: o taunuuga o le a faʻaalia le maualuga o le suka mo le tolu masina mulimuli, ma e le mo se aso faapitoa poʻo se taimi. E masani lava, o mea mo le auʻiliʻiliga e maua mai i le tino o le tagata maʻi, ae i lo tatou taimi o nisi o auala ua atiaʻe pe a mafai ona faia lenei mea mai le tamatamailima.

O nisi o nuances o se suʻega toto mo le hemoglobin glycated e tatau ona mafaufauina:

  • i nisi o gasegase, o le faaititia o le tuufaatasiga o le fua faatatau o le HbA1C ma le glucose e mafai ona faamatalaina,
  • fesuiaiga o faailoga o auiliiliga ao faagasolo le gaioiga o le ania ma le hemoglobinopathy,
  • leai ni masini ma ni mea e gaosi i nisi o itulagi o lo tatou atunuu,
  • ma le maualalo o laumoni, o le faailoga o le HbA1C o le a faaalia ai se maualuga, e ui lava o le suka o le a le maualuga.

E le o fautuaina foi le faia o lenei auiliiliga ao maitaga, talu ai ona o taunuuga sese e mafai ona maua, lea e mafua ai ona faaitiitia le maualuga ole glycogemoglobin. E mafua ona o le manaʻomia o le uʻamea i le tino o le tina faʻamoemoe (mo le faʻatusatusaga: e manaʻomia e se tagata masani le 5-15 mg o le faʻi i le aso, mo fafine maʻitaga - 15-18 mg).

  1. O le suʻega o le toto mo le hemoglobin glycini e taua tele mo le tagata maʻi, ae le mo lana fomaʻi aoga.
  2. O le siakiina e le tagata lava ia o le toto (e fai ma faataitaiga, faʻaaogaina o se glucometer) e le mafai ona toe suia le auʻiliʻiliga i le HbA1C, talu ai o nei mea uma o faʻataʻitaʻiga eseese o faʻataʻitaʻiga.
  3. E tusa lava pe itiiti le fesuiaiga i aso taitasi i le kulukose o le toto, ae o taimi uma, ma se taunuuga lelei o le HbA1C, o le tele o lamatiaga o faʻafitauli e mafai.
  4. Faʻaitiitia le maualuga o maualuga o le glycogemoglobin e na o le 1% i le tausaga e faatagaina ai, o se paʻu mataʻutia e ono oʻo atu ai i le le manaʻomia o taunuuga ma taunuuga.

E tatau foi ona manatua e mafai ona suia ia faailoilo o suʻega ona o le anemia, gasegase, gasegase, aua e afaina ai le ola o le toto mumu.

O le a le hemoglobin glycosylated?

Toeitiiti lava o tamaiti aʻoga uma o aʻoaʻoga o le biology e iloa e uiga i le hemoglobin. E le gata i lea, o le maualuga o le hemoglobin e faʻamoemoe pe a pasia se suʻega o le toto, o le mea lea e masani ai lenei tagata i lenei taimi. O le Hemoglobin o loʻo i totonu o mūmū mūmū mūmū, lea, i le isi itu, e ave ai molikini o le okesene i totino uma ma okeni. E i ai se mea faapitoa i le hemoglobin - e fusifusia i le glucose e ala i se tali e le o le enzymatic. O lenei faiga (glycation) e le mafai ona faʻafitia. O se taunuuga, o le hemoglobin glycosylated o le "mea lilo".

Aisea e taua ai le hemoglobin glycosylated le suka o le toto i le past three months? ...

O le fua o le fusifusia o le hemoglobin i le kulukose o le maualuga, maualuga le glycemia, o lona uiga, le maualuga o le suka i le toto. Ma talu ai ona o le toto mumu o le ola "ola" i le na o le 90-120 aso, o le tikeri o le glycation e mafai ona matauina mo na o le taimi lenei. I ni faaupuga faigofie, e ala i le fuafuaina o le maualuga o le hemoglobin glycosylated, o le tikeri o le "moliaga" o se totoga ua fuafuaina mo le tolu masina. I le faʻaaogaina o lenei auiliiliga, e mafai ona e fuafuaina le maualuga o le kulukose o le toto i le tolu masina talu ai.

I le faaiuga o lenei vaitau, o le faʻaleleia faifai malie o lela mumu o loʻo mataituina, ma o lea o le faʻamatalaga lea o le a faʻaalia ai le maualuga o le glycemia i le isi 90-120 aso ma isi.

Talu ai nei, na ave ai e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Malo le hemoglobin glycosylated o se faailo lea e mafai ona faamasinoina ai le siama. I se isi faaupuga, afai e faʻamautu e le endocrinologist le maualuga maualuga o le suka ma maualuga lona hemoglobin glycosylated, e mafai ona ia faia se faʻamaoniga o le maʻisuka e aunoa ma ni auala faʻapitoa e suʻesuʻeina ai.

O le mea lea, o le HBA1c fesoasoani e fesoasoani i le siama o le maʻisuka. Aisea e taua ai lenei faailoga mo tagata mamaʻi e iai se maʻi o le maʻisuka?

O se suʻesuʻega i le hemoglobin glycosylated e talafeagai mo tagata mamai i le muamua ma le lona lua o maʻi o le maʻisuka. O lenei suʻega suʻesuʻe suʻesuʻega o le a iloilo ai le aoga o togafitiga ma le le lava o le fuainumera filifilia o le inisalini poʻo se hypoglycemic oral.

Muamua lava, e talafeagai le fuaina o le maualuga o le hemoglobin glycosy mo na gasegase e le fiafia e faʻaaoga pulu suesue mo se glucometer ma fuaina le toto toto e seasea lava (o nisi o tagata mamaʻi e faʻamatalaina lenei mea e ala i le mea moni afai latou te maua maualuga maualuga, latou vave ua faʻavaivai, faʻavaivaia, ma o lenei mea e sili atu ona saofaga i le faateleina o le maualuga o le suka, o se liʻo leaga e tulaʻi mai).

Ae o le a le mea e tupu pe afai e le o fuafuaina le kulukose o le toto mo se taimi umi, e faʻamaonia ai lenei mea e pei o le faʻamatalaga muamua? O le a le mafai ona pulea le suka toto, o lona uiga o le taui mo le maʻi. O lenei mea o le a taʻitaʻia ai le atinaʻe vave o faʻafitauli o le maʻisuka.

E na o le mataituina ma le totoa o le maʻisuka ma fautuaga manino a se tagata tomai faapitoa e mafai ona e puleaina ou maʻi ma ola i se olaga soifua maloloina, pei o isi tagata uma.

Mo nisi, o fua masani e le afaina ona o le tau maualuga o le metotia. Ae ui i lea, ole $ 40-50 faʻaalu i masina taʻitasi o le a laveaʻiina oe mai le tau tele o le toe faʻafoisia o le soifua maloloina i le lumanaʻi.

E tatau ona mataʻituina ma le totoʻa lou soifua maloloina, e le aunoa e puipuia ai faʻafitauli o le maʻisuka. Ma o lenei e le o se mea e uiga i agavaa o lou endocrinologist, ae o le mea moni e faapea, o vailaau faʻaonapo nei e lei maua se auala e fofoina atoatoa ai le maʻisuka. O a mea e mafai ona tatou fai atu e uiga i ona faʻafitauli? O le tagata gasegase, e mafai, o le tipi ese o se vae pe aveese se fatugaʻo, ae leai se tasi e toe faʻafoʻiina lona soifua maloloina pe afai o le gaioiga na tutupu mai i totoga ua maeʻa ona le mafai ona faʻafitia. O le mea lea, e tatau ona taumafai ina ia latou le tulaʻi. Afai o le maʻisuka e leʻi oʻo i le taimi nei, ae o se tagata ua lamatia i lenei faʻamaʻi, e tatau ona fai le puipuiga.

Mo i latou na e seasea faʻaaogaina le suʻega, e taua tele i taimi taʻitasi (i totonu o le 3 masina) ia maua ai le toto mo le fuafuaina o le hemoglobin glycosylated. Afai e faʻapupula le iʻuga, ia faia faʻamalosi ni auala e faʻaitiitia ai.

E taua foi le fuafuaina o le maualuga o le hemoglobin glycosylated mo le maʻisuka ituaiga 1, e tusa lava pe masani ona fuaina e le tagata maʻi le maualuga o le suka, ma o faailoga e sili atu pe itiiti foi le masani. I se tulaga faapena, atonu e ono aliali mai e tusa lava pe o le maualuga o le suka o le suka o le masani lea, o le hemoglobin glycosylated ua faateleina. Atonu e mafua mai i le malosi tele o le glycemia i le maeʻa ai ona 'ai poʻo le po pe a le fuaina lenei faailoilo.

Laina fetaui o le hemoglobin glycosylated i le maualuga o le suka toto i le 90-120 aso mulimuli:

Taumatau o le hemoglobin glycosylated i matua ma tupulaga talavou

Lisi o tulaga maualuga o le hemoglobin glycosylated mo vaega e 3 o tagata gasegase:

O se faʻaaliga iloga: e le o taimi masani faʻaalia o le hemoglobin glycosylated e faailoa mai ai o le maualuga o le suka i le 3-4 masina e leʻi sili atu i le masani. O le fuainumera lenei, ma o le a le faʻaalia, mo se faʻataʻitaʻiga, ao le i oʻo i le sugar sugar, e masani lava 4.1 mmol / L, ma mulimuli ane, fai mai, 8.9 mmol / L. Afai o le eseesega e telē tele, ona oʻo mai lea o taunuuga o lenei auiliiliga e sese. O le mea lea, e fautuaina e le gata ina faʻatapulaʻa le auʻiliʻiliga i le hemoglobin glycosylated, ae ia fuafua foi le maualuga o le suka i le toto 2 pe a le aso. O loʻo taʻua i luga e faʻatatau i tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga 2, ma le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona e fuaina le suka i taimi uma.

Aisea e taua ai lenei mea?

  • O le hemoglobin glycated e tatau ona fua tasi i le tolu masina. O le fuaina o le tele o taimi e le talafeagai; o le fuaina o le tele o taimi e le lelei foi. Faʻavae i luga o le auiliiliga o le auʻiliʻiliga, ia faia ni faʻatonuga talafeagai.
  • O lenei suʻega suʻega e talafeagai, muamua lava, mo oe! E le o le tulaga lea pe ae foai atu le toto i le falemaʻi "mo le faʻaalia".
  • O le fuaina o lenei faailo e leai se auala e suia ai le fuafuaina o le maualuga o le glycemia.
  • Afai e masani le taua o le hemoglobin glycosylated, ae o loʻo i ai ni oso lapopoʻa i le maualuga o le suka (mo se faʻataʻitaʻiga, i tua ma aʻo leʻi 'ai), e le puipuia oe mai faʻalavelave o le maʻisuka.
  • O le hemoglobin glycosylated i taimi uumi e tatau ona faʻaitiitia lemu - 1% i le tausaga.
  • I le tuliloaina o le hemoglobin glycosylated sili, aua nei galo e uiga i lou matua: o le a le mea masani mo tagata talavou e ono faʻaititia mo oe.

Faʻaalia le hemoglobin glycated

Hemoglobin o se vaega o totola mumu mumu - toto toto e nafa ma le felauaiga o le okesene ma le carbon dioxide. A sopoia e le suka le membrane erythrocyte, e tupu se tali. Amino acids ma le suka e fesootai. O le taunuʻuga o lenei faʻafoʻi e faʻapipiʻi le hemoglobin.

O le Hemoglobin e mausali i totonu o totola mūmū mūmū, o le mea lea, o le maualuga o lenei faailo e tumau mo se taimi uumi (e oʻo i le 120 aso). Mo le 4 masina, o lela mumu e fai a latou galuega. A maeʻa lenei vaitau, e faʻaumatia i latou i le paʻu mumu o le vao. Faatasi ai ma i latou, o le faiga o le paʻu o loʻo faʻaaogaina glycohemoglobin ma lona saʻolotoga. A maeʻa lena, o le bilirubin (o le iuga o le gau o le hemoglobin) ma le kulukose e le noatia.

O le glycosylated form o se faailoga taua i tagata mamai ma le maʻisuka ma i tagata soifua maloloina. O le eseʻesega ua naʻo le faʻamasinoga.

O le a le matafaioi o loʻo faia e suʻesuʻega?

E tele ituaiga o hemoglobin glycated:

I galuega faafomaʻi, o le ituaiga pito sili ona masani ona aliali mai. O le ala sao o le metabolism o le carbohydrate o le mea lea e faʻaalia ai le hemoglobin glyc. O lona maualuga o le a maualuga pe afai e sili atu le maualuga o le suka i le masani.

O se suʻega toto mo le hemoglobin glycina e tatau pe afai e te masalomia le maʻisuka ma siaki le tali a le tino i togafitiga mo lenei maʻi.E saʻo lava o ia. I le pasene pasene, e mafai ona e faʻamasino le toto toto i le past 3 months.

Endocrinologists latou te faʻaaogaina lenei faailo i le suʻesuʻeina o ituaiga o le maʻisuka, pe a leai ni faʻaalia manino o le maʻi.

O lenei faailo e faʻaaoga foi e fai ma faailoga e iloagofie ai tagata i le lamatiaga mo le atiaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka. O le laulau o loʻo faʻaalia ai faʻataʻitaʻiga e laʻititi tausaga, lea e taʻitaʻia e tagata atamamai.

Tuua Lau Faamatalaga