Lelei Lelei - Cholesterol ma le Toto toto

O le maualuga o le toto maualuga o se maʻi e matua le lelei lava, lea eo mai faatasi ma se tele o faailoga. E le gata i lea, o le maualuga o le toto maualuga o se tasi lea o mafuaʻaga o faʻamaʻi e pei o le fatu ma le taʻavale. E talitonuina o le maualuga o le malosi o le gaʻo i totonu o le tino o le tagata, e mafai foi ona faateleina le mamafa.

Seʻio tatou tilotilo i mafuaʻaga mo lenei manatu ma iloa ai pe maualuga maualuga le cholesterol maualuga e mafai ai ona maualuga le toto.

High cholesterol

O le tino o le tagata e maua mai ai le tele o gaʻo gaʻo, ma o se aofaiga e sau mai meaai. O e le tusa ai ma le le saʻo, o gaioiga gaʻo e le oi totonu ia i latou lava se mea matautia ma leaga.

E naʻo lona tele o meaʻai i le tino e matautia. Lipoproteins (lea e aofia ai gaʻo gaʻo) maualuga O mea e manaʻomia e manaʻomia mo le masani ai o le polokalama o le cardiovascular system. O gaʻo mama ma lipoproteins o le maualalo ma maualalo le tele o le saofaga i le atherosclerotic atinae ma foliga o atherosclerotic-type plate.

O le cholesterol tele i totonu o le toto atonu o le taunuuga o le taumafaina o meaai maualuga i le kulukose ma le gaʻo. Faatasi ai ma le matua, o siama i le tino o le tagata ua faaitiitia ai le manaomia o le cholesterol.

O le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo i totonu o le toto e mafai ona faʻaititia e ala i le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma glucose e aofia ai fualaau faisua, fualaau aina ma laʻau. Ae peitaʻi, afai o le mea o loʻo i totonu o le gaʻo o le tino e sili atu le maualuga nai lo le masani, ona tatau loa lea ona e faʻatalanoa se fomaʻi o le a faʻamaonia togafitiga.

O le maualuga o le Cholesterol ma le mamafa e fesootaʻi, ona o le faateleina i le muamua e aafia ai le mea na tupu atherosclerotic plaques, lea e faʻaitiitia ai le lumenia o vaa, ma o se taunuuga o le a taʻitaʻia ai le faʻaumatia o fua.

O le mea lea, o se faʻasalaga faʻapitoa - e taumafai le tino e tuʻuina atu i totonu o le tino se vaega talafeagai o le okesene mo le masani ai o le galueaina o sela. Ona o lenei, o le faateleina o le toto maualuga e tupu. O le toto maualuga ma le cholesterol e le fesootai.

Faailoga ma mafuaʻaga o le toto maualuga

O le maualuga ole maualuga ole maualuga ile maualuga ole taimi. Afai e te mafatia i le maualuga o le toto maualuga, o lona uiga o loʻo e nofo malamalama i uiga o osofaiga.

Ae peitaʻi, afai na e feagai ma lenei faʻamaʻi talu ai nei, ona iai lea o le tele o faʻamaoniga e mafai ona avea ma faailoilo o osofaiga o le maualuga:

  1. Tineni
  2. Ootia
  3. Faʻaleagaina
  4. Vaivai
  5. Mafaufau matala
  6. Le mafaufau faʻapitoa mo le mafaufau,
  7. Manua o le mafaufau
  8. Faʻalavelave faʻafuaseʻi o mafaufau i le lautele,
  9. Tesea
  10. Faʻanoanoa ma le faʻalavelave moe.

O nei faʻaʻailoga e mafai foi ona avea ma faailoilo o le maualuga o le maualuga. E tupu lenei mea pe a popole se tagata pe o loʻo i ai i se tulaga faigata mo ia. O lenei mataupu e le o lona uiga o loʻo iai sou maualuga o meaʻai gaʻo i totonu o le toto, talu ai o se faʻaopoopoga o le toto maualuga e masani lava ona nofo tasi ma puupuu. Ae ui i lea, atonu o le valaau muamua lea e le manaʻomia i luga o le auala e maualuga ai le toto, o lea matou te fautua atu ai ia e talanoa i se fomaʻi.

O mafuaaga o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona avea ma mafuaaga nei:

  • O le ulaula po o le inu ava malosi,
  • Soifuaga masani
  • Aiga
  • Faʻatau mea taumafa i le gaʻo ma le kulukose
  • Le lava gaioiga faaletino,
  • Totogi mamafa
  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le faʻasolosolo.

O mafuaaga mo le faateleina o le cholesterol ma le mamafa e matua tutusa lava, o le mafuaaga lea e fesootaʻi ai le tele o nei mea taua i le tasi ma le isi.

E faʻafefea ona aʻafia le cholesterol i le toto

Maualuga maualuga o gaʻo gaʻo i totonu o le toto e oʻo atu ai i pusa cholesterol, lea erythrocytes ma platelets e faʻasoesa. I lenei tulaga, o le vasini vascular vasins, lea e faalavelave i le hemocirculation masani ma le mamafa i puipui o le vaa. O lenei faʻamatalaga o le tali autu i le fesili - e aʻafia ai le cholesterol.

O se mea taatele e fesootai ai le maualuga o le cholesterol ma le toto maualuga o ulaula. E maua ai le sao i vasoconstriction, faʻafitauli o le tino, faʻateleina le mamafa ma faateleina le cholesterol toto.

E pei ona uma ona matou iloa, o mafuaaga o le toto maualuga ma le cholesterol e tutusa. E tele taimi e maua ai le maʻisuka ma le maualuga ma le maualuga o le cholesterol. I soo se tulaga, o le fua saʻo, o se soifua maloloina ma le leai o se popolega o le a fesoasoani ia te oe e galo ai faʻamaʻi muamua ma le lua.

Faʻatonuina cholesterol

Talu ai o le toto o le toto o le tagata o se tasi lea o mataupu sili ona taua mo le soifua maloloina o le tagata, ua taulai atu faapitoa i lana mataituina. E le tatau ona e fefe ma mafaufau o le mamafa e aliali mai i le tulaga o le faateleina o le cholesterol. Atonu e lava mafuaaga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻamalo i luga o galuega, aemaise lava i se tagata matua, e mafai ona faʻaosofia ai se oso maualuga i le faatinoga.

Mea moni! O le cholesterol o loʻo i ai se mea matautia e faʻapipiʻi i luga o puipui o toto toto ma fai ni pusa. O le lamatiaga o ia ituaiga o aoaoga e le o vaaia i mata le lavalava. O fomaʻi ua faʻapitoa e talitonu e tatau ona vave faʻavaveina le tino mai le tino, talu ai o lenei ituaiga faʻavae e mafua ai le vavalalata tele o le lumena i le va o vaʻa.

Ina ia iloa mea taua, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi, o ai o le a fuafua le manaʻoga mo nisi suʻesuʻega. I soʻo se tulaga, e tatau i le tagata maʻi ona asiasi atu i se cardiologist. E taua le manatua e tatau ona faia se suʻega toto e fuafua ai le faʻamalosia o se mea matautia i le toto i tagata e leai ni faʻafitauli o le soifua maloloina - e tasi i le 5 tausaga, o maʻi ma faʻalauiloa o le toto maualuga e tatau ona sili atu le gauai atu i lo latou soifua maloloina ma faʻafesoʻotaʻi tagata tomai faapitoa.

O faʻasolosolo i le atherosclerotic vascular can lead to serious health problems, o le mea lea o le vavaeeseina o lenei natura e tatau ona tuʻuina atu faapitoa faapitoa.

O le a le mea e mafua ai se suiga i le paleni

I totonu o le tino o le tagata, e le o lipoproteins uma e tumau pea i totonu o latou tino. O nisi mea e aʻafia ai le soifua maloloina o le cardiovascular system. O le maualuga o le lipoproteins e manaʻomia mo le tino, ae o se mea e maualalo pe maualalo le maualuga e mafai ona faʻaleagaina ai tagata, e mafua ai ni faʻamau i puipui o toto toto.

Mea moni! O le solia o lenei paleni e masani ona iloa i tagata mamai e sili atu i le 50 tausaga. I le vaitau lenei, e tatau ona e gauai atu i suiga uma i le gaioiga a le tino.

E manaʻomia e tamaitai ona mafaufau ma le faaeteete i suiga i le tino lea e tupu i le taimi o le moa. O le tulaga lea i le tino o le fafine o loo i ai se "luga o le cholesterol."

I totonu o le lisi o mafuaʻaga autu e mafua ai le le atoatoa, ei ai:

  • o le i ai o le mamafa o le mamafa ma le vavaeeseina o le numera o le tino i le pito i luga,
  • le taumafaina o meaʻai gaʻo i le tele o meaʻai,
  • Tausaga o le matua (o tagata matutua matutua o le a sili atu ona oʻo i ai faʻavavega,
  • genetic predisposition i le faʻaalia o faʻamaʻi o le cardiovascular system,
  • nicotine ma le ava malosi,
  • o le i ai o pathoces e fesoʻotai ma le le lelei o le lauroid,
  • o le leai o se tulaga e mafua ai le le atoatoa o le metabolic.

E faʻafefea ona aʻafia le cholesterol, o fomaʻi e iloa. Faʻateleina le faʻamasinoga, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto. Faʻapitoa i le suiga o faʻamaoniga, e tatau ona togafitia maʻi o le vaega o aʻafiaga.

Aiseā ua siitia ai le toto?

Pathologies cardiovascular, e aofia ai le maualuga o le maualuga ma le atherosclerosis, o faafitauli moni ia mo se tagata faʻaonapo nei. O faʻamaʻi o lenei natura taʻitasi e fasiotia ai le faitau afe o tagata. E le gata i lea, o tulaga tau le soifua maloloina e pei o le fatu ma le taʻavale ua faʻaalia. Mo se taimi umi, na logoina e fomaʻi faitioga o le maualuga o totoga mai tagata matutua, ae o lea ua suia nei suiga, o loʻo i ai le maualuga o le maualuga i tupulaga talavou. O le a le fesoʻotaʻiga o nei suiga ma e le o faʻamalamalamaina, ae o tagata atamamai e taulai atu i le "olaga le lelei" e taatele i tupulaga talavou.

Faatasi ai ma le lisi o mafuaaga autu e mafai ona faaosofia ai le faʻaalia o le maualuga o le maualuga i maʻi o tausaga eseese, o loʻo iai:

  • uiga faʻamaoni
  • le atoatoa le malosi o le tino ("tulaga le tumau", galuega a le ofisa),
  • mamafa mamafa
  • tumau tumau i tulaga atuatuvale, lagona ootia,
  • ava malosi ma le ulaula tapaa,
  • vaisu i meaai mama, lea e mafua ai le sili atu o le faʻasalaga o le sodium i totonu o le tino.

O le lamatiaga o le maualuga maualuga e le mafai ona manatu faatauvaa. O le faateleina o faailoilo e aofia ai e le gata o le faʻaalia o le le lelei o faʻamaoniga, ae mafai foi ona fatuina ni mea e manaʻomia muamua mo le faʻamalamalamaina o tulaga e lamatia ai le ola.

Faʻalogo! Vaʻavaʻaʻi mai le masani o faʻamaʻi pipisi o le toto maualuga mo taʻi 10 mm. Hg. Art. faʻapupula le lamatiaga o le fatu ma oso ai le 10%.

O le maualuga o le maualuga o le maualuga o loʻo faʻavasegaina o ni tulaga matautia e manaʻomia ai togafitiga faafomai ma togafitiga faafomai. E naʻo se tagata tomai faʻapitoa e mafai ona filifili togafitiga talafeagai mo se tagata maʻi faapitoa. E le tatau ona e auai i le filifilia o vailaau ia oe lava, o ia ituaiga gaioiga e mafai ona mafua ai le leaga o le soifua manuia o le tagata maʻi. E naʻo se fomaʻi e mafai ona ia filifilia le togafiti manaʻomia ole togafitiga, ma, faʻaauauina le mataʻituina o taimi ole suiga o faʻataʻitaʻiga, o le a fuafua ile manuia o le maʻi.

Faʻalogo lelei! O le faʻaogaina o lenei natura e mafai ona mafua ai le faʻaleagaina o le tino vaaia. O le soifua maloloina o le tino e faalagolago i le le lava o le toto i nei totoga o faaaliga. O faʻasalaga o ia faiga e aʻafia ai taunuuga leaga e aafia ai galuega vaaia. O le maualuga o le cholesterol pressure e mafai ona mafua ai le leaga o le vaai.

I luga o se tulaga tutusa, e mafai ona tatou faapea o le faateleina o le maualuga o le cholesterol i le maualuga o le toto maualuga e matuai lamatia, ma e mafai ona oo atu ai i suiga e le mafai ona suia, o mea e le mafai ona vaaia.

O le a le mea e fai pe afai o le maualuga o le maualuga i le tala o le atherosclerosis ua faʻaalia mai lava ia?

E faʻafefea ona iloa le cholesterol i aʻafiaga. O le vaega e mafai ona faʻaosoina ai se faʻaopoopoga taua i faailoga talafeagai, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o le maualuga o le toto. Faatasi ai ma le faateleina o le toto maualuga ma le maualuga o le cholesterol, e manaomia ai le faasaʻoina o fualaau faasaina. Faatasi ai ma fualaau faasaina, o le tagata maʻi ua faatonuina fualaau faasaina, o lona gaioiga o le faamoemoe lea i le faamautuina o le gaosiga o gaʻo ma puipuia ai le fausia o tupe teu i luga o puipui o toto toto.

I totonu o le lisi o fualaau autu o le numin group o:

Fualaau mai le lisi e le eseese i le aoga. O a latou gaioiga e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le faʻamalosia o le cholesterol. O nei vailaau e le tatau ona filifilia na oi latou lava, ona e na o se fomaʻi na te iloiloina le uluaʻi ata o le falemaʻi o le a mafai ona filifili le metotia manaomia ma fuafua le taimi ole pulega.

I le tele o tulaga, o le maualuga o le maualuga o le totoga e faʻaalia mai ai lava i le talaaga o se suiga i le paleni o lipoproteins. O lenei tulaga e matautia, ae mafai ona puipuia. E tatau i se tagata ona gauai faapitoa i le fetuunaia oo latou lava olaga. Muamua lava, e tatau ona e toe faʻaleleia le taumafataga, faʻatūina se faiga inu ava ma saili se taimi mo gaoioiga faʻaletino. E mafai ona e maua le maualuga o le aoga mai togafitiga pe afai e te lafoai ni masaniga leaga.

Hypercholesterolemia - o se tulaga matautia

Cholesterol o se mea e pei o le ava malosi lea e manaʻomia e le tino o le tagata ona fausia ai siama siaki, faʻapipiʻi nisi o hormones, ma vitamini.

O le faateleina o faailoilo o le lautele, o le cholesterol leaga e fesootaʻi ma le lamatiaga o le atiina ae o faafitauli i le cardiovascular: atherosclerosis, stroke, infarction myocardial. O le maualuga o tulaga lamatia o loʻo faʻaalia i le laulau.

Le mafutaga i le va o le cholesterol ma le aʻafiaga o faʻafitauli o le cardiovascular.

O le atiaʻe o le atherosclerosis e amata i le fausiaina o ni atherosclerotic plate o se laʻititi laitiiti - teuina o tioata cholesterol, proteins, fusi fesoʻotaʻi, ma toto toto. O le siʻitia o le cholesterol e fesoasoani i le fausiaina o le tele o faʻavae, o lo latou alualu i luma. Pe a oʻo atu laupepa atherosclerotic i ni lapoa tetele, latou te vaeluaina pe maeʻa atoa le lumenene o le vaa.

O le fesuiaʻiina ole vaega ole aluga e faʻaitiitia ai le tafe toto i le okeni e fafagaina, maeʻa - taofi atoa. Afai e faʻaluaina le toto i sela o le okeni, e mafai ona galue atili. Ae ui i lea, o fatu fatu e le auai i na totoga. O le faamutaina o le tafe o le toto i luga o se tasi o vaa e oo atu ai i le oti o le vaega o sela lea e tuuina atu ai le okesene. O le faagasologa o le necrosis e taua o le infarction myocardial.

Malamalama lelei i le le atoatoa o meaʻai i le faiʻai. O lenei tino e sili atu le malosi nai lo soo se isi - e tusa ma le 25% o le aofai. O le mea lea, e tusa lava pe itiiti ifo le paʻu o le toto i le okeni e faʻatasi ma se faʻafitauli o le manuia. O le atiina ae o le atherosclerosis e afaina i le afaina i totonu o le suka-strokes. O microstrokes e naʻo sina taimi e faʻalavelave ai le faiʻai, aʻo le tele o mea manaʻomia e umi se taimi e toe faʻaleleia ai, e masani ona faʻamaeʻa.

Mafuaʻaga o le Toto o le Toto

Faʻateleina le toto maualuga (toto maualuga, toto maualuga poʻo le maualuga maualuga) o le siʻitia o fua i luga o le 120 mm Hg. Art. mo le systolic (pito i luga), e silia ma le 80 mm RT. Art. mo le diastolic (maualalo).

E le o iloa pe o le a le mafuaaga tonu o le atiaʻeina o le faamai. Faʻataʻitaʻi e fomaʻi mea nei e aʻafia ai:

  • inu tele masima
  • leai o fualaau faisua, fua,
  • amio le taua
  • afaina
  • ava malosi
  • matua
  • faʻasologa o togafitiga.

O le maualuga o le toto maualuga e taua o se tagata fasioti tagata. Mo se taimi umi, o le faʻamaʻi e le afaina. I lalo o le malosi o le maualuga o le mamafa, o pa puipui o arteries e leiloa lo latou malosi. Soo se suiga i tulaga soifua e manaʻomia ai le vave vavave pe faʻalauteleina o vaʻa toto e taʻitaʻia ai i le microtrauma. O le faaleagaina ua "faaleleia" e le lipoproteins o le cholesterol. Faatasi ai ma le maualuga o le cholesterol maualuga, o lea "latki" e sili atu i luga o vaega fou o le sterol i le aluga o taimi, liliu atu i ni pusa o le cholesterol atoa. O le tuputupu ae o tupe teu ua afaina i le atinaʻeina o faʻalavelave tuga - faʻaleagaina o le myocardial, faʻamaʻi.

Le mafutaga i le va o le toto maualuga ma le cholesterol

O le faʻavaeina o atherosclerotic plate ma le maualuga o le toto maualuga e manino lava fesoʻotaʻi. Tupe teu a le Peraimeri i luga o le upega tafailagi o microtrauma vascular. O se tasi o mafuaʻaga taatele o le faʻaleagaina o le maualuga. E sili atu ona mausali ia vaa. Afai ei ai se manaʻoga ia vavalalata faʻapitoa-o aʻafiaga e atiina ae lea o loʻo faʻapipiʻiina i molekeke e aofia ai le cholesterol.

Le maualuga o le cholesterol e aʻafia ai le toto? I le tele o tulaga, ioe. O tagata e maualuga le maualuga o le OX e masani ona avea ma le maualuga. O le mea lea, o gasegase e maua i le hypercholesterolemia e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa faailoga o le mamafa o le toto.

O le faiga o le sootaga i le va o le cholesterol ma le mamafa e leʻo malamalama lelei i ai. Aisea e saofaga ai le toto maualuga i le atiaʻe o le atherosclerosis ua leva ona manino mo se taimi umi. Ae o le maualuga o le cholesterol e mafua ai le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga e matua le mafaamatalaina. I le i ai o pusa atherosclerotic, o le faateleina o le toto maualuga o loʻo faʻamatalaina e le tauia o le tino.Tupe faʻaalu e vavalalata le moli o le vaa, e tatau i le loto ona faʻaaoga atili taumafaiga e tulei ai le toto. O se taunuuga, o le mamafa e tulai mai.

Suesuega i le va o le mamafa ma le cholesterol

Ina ia iloa pe aʻafia le malosi o le cholesterol, pe faapefea ona tupu lenei mea, sa faia e saienitisi ni suʻesuʻega se tele. O le tasi o le tele tele na faatulagaina i le 2012. O tagata volenitia uma na vaevaeina i ni vaega se tolu: low, medium, high cholesterol. I le taimi atoa o le suʻesuʻega, na aʻafia e tagata auai le toto i le taimi malolo, faamalositino.

O taunuuga na manaia. O tagata e maualuga le cholesterol sa sili atu le maualuga o le toto maualuga i le taimi o le faamalositino. Na faʻamaonia e tagata suʻesuʻe e tusa lava pe laʻititi le siʻitia o le sterol e aʻafia ai le malosi. Ua fautuaina e saienitisi e faapea o le mafuaaga o le sootaga o le solia lea o le faiga o le faavaivaia, malolo o toto toto na mafua mai i le maualuga o le cholesterol.

Mulimuli ane, o nisi suʻesuʻega tele na faia. Ina ia iloa pe faapefea ona aafia le malosi o le cholesterol, na iloilo ai e saienitisi le setete o le 4,680 tagata mamaʻi e 40-59 tausaga o nonofo i Iapani, Saina, Peretania, ma le Iunaite Setete. Latou te siakiina le mataupu o le sterol, toto toto, meaai i aso uma. O taunuʻuga na faʻaalia ai e maualuga le vavalalata o le cholesterol ma le maualuga.

O le maualuga o le cholesterol e afaina ai le tulaga o arteries. Atherosclerosis ma le maualuga o le toto maualuga e faateleina ai le lamatiaga o le infarction myocardial.

Monosyllabic, e le mafai ona tali le fesili: pe faʻafefea ona aafia le malosi o le cholesterol, o le a le faiga e aofia ai i lenei mea. I le atinaʻe o le atherosclerosis ma le toto maualuga, o se matafaioi taua e aofia ai le faʻamaoni. O le tuufaatasiga o mea leaga laiti o le tele o gasegase e maua ai se pasene maualuga o le vavave i le mea moni e faapea, o le metabolism e ono le afaina i le matua.

O le Cholesterol ma le vascular tone e pulea e ituaiga eseese o hormonal. Ae tutusa lava le taua mo le soifua maloloina o le fatu ma toto toto. O faʻamaʻi e masani lava ona tupu i le tutusa ma fefaʻasoaaʻi le tasi ma le isi. Atherosclerosis o se faʻamaʻi o se tagata malamalama. E le o se faʻasalaga lenei, ae e manaʻomia le galuega e faʻamautinoa ai le soifua maloloina, e faʻaitiitia ai le ono tulaʻi mai ni faafitauli matuia.

I se tino maloloina, o le lipid metabolism e matua manaia lava. O le masani masani o le cholesterol i le ate e taofia pe a ave i meaai. E ui lava e fatuina e le tino le tele o ia mea, o le tele o meaʻai e mafai ona aʻafia tele ai ona mea i totonu o le toto. O le tele o gaʻo manu ma glukose i meaʻai o le māfuaaga faigofie lea mo le maualuga o le cholesterol.

Faatasi ai ma le matua, o le cholesterol o le faʻaaogaina e sela e faʻaititia, faʻavave ona faʻaitiitia le faagasologa o le faafouina o membrane. E tatau foi ona faʻaitiitia le faʻatagaina e ala i le faʻaititia o meaʻai o manu e ala i le faʻaopopoina o meaʻai i meaai.

O le aofai o carbohydrates e taua foi. E manaʻomia le inisalini mo le faʻaaoga lelei ole kulukose. Faafetai ia te ia, e ulu atu i maso ma sela o le ate. Ole inisalini e le gata na aafia ai lenei gaioiga, e i ai sona aafiaga tele ile metabolism, e aofia ai le faʻagasoloina ole tali o le cholesterol.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e sili ona lamatia le atiaʻe o le atherosclerosis ma le maualuga. Latou te manaʻomia ina ia matua mulimuli lava i se taumafataga, faʻaauauina le mamafa o le pule. O le maualuga o le inisalini i totonu o ia maʻi e maualuga, ae e le mafai ona iloa e sela, aua o le numera o faʻasalalauga faapitoa i luga oo latou foliga e faʻaitiitia.

I se tulaga faapea, o le inisalini e sili atu lona malosi e faʻaalia ai ona "itu" amioga. E faʻamalosia le faʻapipiʻi o le cholesterol i le ate ma faʻateleina le faʻaputuina o gaʻo. O tagata mamaʻi e mafatia i le tele o le mamafa, ua latou faʻalavelaveina ai le faʻaogaina o le microcirculation.

Glucose, lea e le ulu atu i maso ma le ate, e mafai ona pipii atu i masini o toto toto, o le gasegase vascular ma suia ai o latou meatotino. O le Cholesterol e le ulu atu i sela e manaʻomia ai, e tumau i le plasma, aua o lipoproteins "lelei" e fesootaʻi ma le kulukose e vave faʻaleagaina, ma o le "leaga" e faʻapipiʻi i luga o puipui o le gaʻo, e mafua ai le faaleagaina.

Faʻafefea ona fetuunai le maualuga o le mamafa

O le faʻaliliuina o le toto ma le tino vascular e aʻafia ai le toto. O faʻatulagaina o tulafono faatonutonu o Hormonal e faʻaoga i nei mea uma e lua ma e fesoʻotaʻi.

O se faasologa o le tolu gaioiga o le ki lea i le faʻateleina o le mamafa.

  1. Renin e tu i fafo.
  2. Renin liliu mai angiotensinogen i le angiotensin, ma o se plasma maʻoti e liliu mai ai i se faiga malosi.
  3. O Angiotensin e faʻaolaina le faʻasaʻolotoina o aldosterone.

Renin o se enzyme e fatuina i fatugaʻo i ni vaʻa faapitoa e matuā maʻaleʻale i le maualalo o le toto. I le plasma o le toto ona o le tele o suiga o vailaʻau, o le mea o loʻo galue malosi - angiotensin II. E gaoioi tuusao i luga o le vaega o musika mūmū i puipui o maʻa, faʻateleina o latou leo, ma auai i le fausiaina o le fiainu.

E le gata i lea, o le angiiotensin e faaosofia ai le faasaolotoina o le aldosterone - o le hormone e faia i le vaega o le cortical layer of gland, lea e galue i luga o sel o le renal tubules, faatumauina le sodium ma le vai faatasi ai. Ua faateleina le tele o vai i totonu o vaa.

O le gaioioiga o le aldosterone e matua maualuga lava, o lona maualuga i le toto ua fuaina i piliona o le kalama, ma ua lava lenei mea e faatino ai ana galuega. O le Cholesterol e avea o se mea mo le foafoaina o le aldosterone, ae e le mafai ona faateleina pe faaitiitia lona aofaiga.

Afai e faʻapuʻupuʻu le fausua ona o le atherosclerotic plaque, o le toto i le fatugao ua mamafa, ona toe faʻasaʻo ai lea. O taunuuga e lauiloa - o le toto faigata e faigata ona togafitia.

Aisea e afaina ai le maualuga o le cholesterol

O faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le fesuiaiga o protein poʻo gaʻo gaʻo e aʻafia ai le faiga o la latou faʻasologa poʻo le pala. O faafitauli o le lipid metabolism e sili atu ona fesootaʻi ma a latou gaioiga. O aʻafiaga mo aʻafiaga leaga o le cholesterol o auala ia o felauaiga - faʻamau. Faʻaauau lemu ma le manino, o loʻo ola o ia i lona igoa o se tagata fasioti tagata.

Laʻu eleʻele lipoproteins e faʻafeiloaʻi ai le cholesterol i sela e manaʻomia, aoina mai le sili atu ma tuʻuina atu i le ate. E lei fatuina e le Natura se mea leaga.

Lipoproteins e avea ma "leaga" ona o le fesuiaiga - o faʻataʻitaʻiga o oxidation, glucose faʻaopoopoga, peroxyides, poʻo nisi o gaosi o le metabolism. E matua suia ai a latou meatotino, faʻalavelaveina le galuega. O le lipoproteins maualalo maualalo e sili ona vaivai. I lalo ifo o le faʻaleagaina, e mafai ona latou faʻaleagaina le pito i totonu o le fale - o le mimiti.

Faʻaaoga lipoproteins e le toe foʻi i le ate, e faʻafefeina e macrophages, sela o le tino puipuia. O le aoina o cholesterol, latou te fausia ai le faavae o pusa atherosclerotic.

O le maualuga o le atherosclerosis o se faʻaaogaina o taui, o se auala e avatu ai le aofaʻi tatau o le okesene i masini. Ae e le aoga mo puipui o toto toto, e le mafai ona faʻafefeina a latou mea leaga. O le afaina ua afaina o le a faigata, ma e le afaina ai le toto o le toto.

O le maualuga o le lamatiaga o le faatupuina o le fatu fatu o le tuusaʻo tonu lea o le matauʻa o le cholesterol, toto toto, ulaula, itupa ma tausaga. Afai e le mafai ona aʻafia le itupa ma le matua, ona faʻamalo le ulaula ma mulimuli i se meaʻai e avanoa mo tagata uma. O le masani ai o tulaga totoe e lua pe a mavae lenei mea e mafai ona tupu na o ia lava, ae o le tele o gasegase e manaʻomia pea ona togafitiga.

O le maualuga o le cholesterol ma le maualuga o le toto maualuga e masani lava ona leai ni faʻaʻailoga, ae masani lava o nei tagata e toʻalua ua molia oe na e lamatia i le maʻi fatu, stroke, ma isi maʻi cardiovascular.
E mafai e lau fomaʻi ona faʻamaonia nei tulaga i se suʻega, ae mafai foi ona e pulea lau cholesterol ma le maualuga o le toto ma faia ni suiga i lou olaga.

Cholesterol ma le toto.
O lou tino e lua ituaiga cholesterol, e maualalo ma maualuga le lipoprotein cholesterol. O le maualuga o le lipoprotein cholesterol / LDL /, ua taʻua o le "leaga" cholesterol, e palu ai le laʻau, ma le lipoprotein cholesterol / HDL / maualuga, o le cholesterol lelei, e puipuia ai le taina ma le paluina o mea.
O lou toto toto e faatatau i le malosi o loʻo faʻaaogaina i le gaʻo pe a salalau le toto i lou tino. O se fomaʻi maʻi, fomaʻi poʻo se tausimaʻi, e mafai ona faalua ona fausiaina lou toto - pe a mālōlō lou loto ma pe a mālōlō ou maso. O nei vala e lua, o le tumutumu o le systolic ma le diastolic, na faaalia ai le mafai gafatia o le toto ona oʻo atu i totoga taua e pei o le fatu ma le faiʻai.

O aʻafiaga o mea taumafa ma meaai.
O lou tino e maua ai le cholesterol ma lipoproteins maualalo maualalo / LDL / e le manaʻomia. A maua meaola manu, e mafai ona faʻaleleia le lipoproteins maualalo / LDL / e leaga mo lou soifua maloloina. O lau taumafa ma lau mamafa e mafai foi ona aʻafia ai le gaosia o se isi ituaiga o gaʻo e taʻua o triglycerides.
Faʻatautaia, e le mafai e sikiglycerides ona faʻasalaina fausaga. O le tele o le faʻaaogaina o le suka ma le ava malosi e mafai ona faʻateleina ai triglycerides. Afai o lau mea taumafa e tele naua masima, e mafai foi ona oʻo atu i le toto maualuga. E tusa lava pe e te le 'ai masima, e mafai ona e' ai atili masima nai lo mea e tatau ai pe afai e te 'ai i se faleaiga.

Faʻaitiitia o le toto.
Meaʻai e puipuia ai le faʻaitiitia o le toto maualuga e aofia ai mea uma e aofia ai le sodium. Afai o loʻo e mamafa tele, o le aveesea o le mamafa e mafai foi ona fesoasoani e faʻaititia le toto toto. I se isi faaupuga, e sili atu ona lelei le pulea ma faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaai maualuga-kalori, e pei o le suamalie ma meaʻai gaʻo.
I lau taumafataga, e mafai ona e faʻapipiʻi oloa e pulea ai le maualuga, toto maualuga. E ono aofia ai ni fatu, moa, iʻa, fualaʻau, fualaau faisua, fualaau faisua, ma gaʻo susu gaʻo.

Faʻaitiitia o le cholesterol.
I lalo ifo o le cholesterol, ia 'ai sina meaʻai mūmū ma isi gaʻo gaʻo, e aofia ai aano o manufasi, fuamoa oona, fua o meaʻai susu. E tatau foi ona e aloese mai le gasegase gaʻo o maua i le margarine ma le gaʻoina o suauu. Taumafai e kuka i le suauu olive. E mafai ona e vaʻai i le eseesega i le va o gaʻo afaina ma le ola maloloina pe ae tuʻu i totonu o le pusaaisa. O le gaʻo e mafai ona faʻamalosi e ala i le faapipiiina o fua. Oona e tumau pea i le suavai e mafai ona fesoasoani ia te oe e faʻamamā ai lau fausaga.

Meaʻai e mafai ona e faʻaopopo i au mea taumafa i le lower cholesterol e maua ai fiber i apples and oats. O fualaau o le fualaʻau maua i lemu ma pi e fesoasoani e toe faʻafoʻi le cholesterol i tulaga maualuga. Ina ia faatumauina lo latou maualuga, e aoga tele le toe siitia atili - o se olaga ola le mama e leaga.

O le atherosclerosis ma le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o maʻi sili ona taatele o le cardiovascular. Ina ia malamalama pe faʻafefea ona aafia le malosi o le cholesterol, e tatau ona e iloa le faiga o lona faatulagaina. O le maualuga o le toto maualuga ma le maualuga o le cholesterol o mea ia, o ia lava ia e faateleina ai le lamatiaga o faafitauli. O le faʻafefiloi, o ia mea e mafua ai le aʻafiaga o le fatuina o le maʻi fatu.

O le a le cholesterol?

O lipides o le plalasma o loʻo faʻatusalia e le tele o vaega ninii: oona gaʻo mama, triglycerides, phospholipids ma esters cholesterol. O ia mea o se punavai o le malosi ma mea taumafa mo le tino, o se vaega o iunite uma lava, faia le talileleia, galuega e vevela ai le vevela, puipuia o totoga mai le faaleagaina o masini, ma auai i le faagasologa o le totoina o toto. O le vailaʻau o le Cholesterol e fusifusia i protein e fai ai ni faʻalavelave (lipoproteins). Lipoproteins e aofia ai i ia faiga:

Faailoa atu lau uunaiga

  • o le fausiaina o fausaga (cellular sheaths) ma se paʻu o le toto mūmū),
  • sifi o isi vaega (hormones, vitamini D, talo),
  • pulega o faiga o meaola oona (glyconeogenesis).

O le agavaa ma le maʻoti o le cholesterol metabolism e taʻua o le dyslipidemia. Faʻatasi ai ma le faaleagaina o puipui o maʻa, o le toilalo o le gaʻo gaʻo o le mafuaaga autu lea mo le atiaʻe o le atherosclerosis. I totonu o le puipui lapisi, o loʻo faʻaputuina ai le lipid deposits (plaques), o le mea lea e vaʻavaʻa ai vaa ma o loʻo i ai se faʻamaʻi pipisi.

E masani lava ona tuuaiina meaai?

Faatasi ai ma meaʻai mai le manava, e tusa ma le 20% o le cholesterol e ulu atu i le toto, o le isi o loʻo i totonu o le ate. O le Dyslipidemia ua vaevaeina i le tulaga muamua ma le lua. O mafuaʻaga autu o le faʻaaloalo ma mea tau le siosiomaga. Maualuga e mafua mai i faʻamaʻi eseese: maʻisuka ituaiga 2, hypothyroidism, oona, ava malosi, faaletonu o le ate ma fatuga, cholestasis. O le faateleina o le cholesterol e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o beta-blockers, thiezide diuretics, corticosteroids.

Faatasi ai ma le tele o le faʻaaogaina o gaʻo manu, o mea taumafa dyslipidemia e tupu. O faʻasologa e mafai ona tupu i le taimi (pe a uma se taumafataga) pe tumau. O le faʻateleina o le maualuga o le cholesterol levels i le toto o meaai vave, margarini, meaʻai e gaʻo, meaʻai gaosi, ituaiga o fusi ma pusa.

Le mafutaga i le va o le cholesterol ma le mamafa

O le faʻaleagaina o gasegase i totonu o le tino ma le gasegase endothelial o le moega lapopoʻa o uluai faʻaaliga o pathomas cardiovascular e mafua ai ona oso i le fatu, stroke poʻo le thromboembolism. Faatasi ai ma le maualuga o le cholesterol maualuga i le toto, sili atu le gaʻo "faasee". Pe a faʻamaʻo le amio saʻo ma faʻamaʻi le mumu, ole lipids mai le toto e ulufale atu i le pusa (vaimeta), pe a fai ni atherosclerotic pepa i luga o le taimi. O pusa e tapunia ai le moli o le vaa, faʻasaina lona gafatia, ma o se tasi o mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le maualuga. I le isi itu, o le maualuga o le toto maualuga e i ai se aafiaga tuusao i luga o puipui o toto toto, e mafua ai le susunuina, mimilo ma le tatalaina o le mimiti (totonu o le vaa). O le mea lea, o le maualuga o le toto maualuga e mafua ai le fausia o ni atherosclerotic plate.

Faʻailoga

Ina ia fuafuaina le aofaʻi o le cholesterol, o loʻo faia ai se suʻega o le toto. O fua masani o le lipids plasma anapogi o loʻo faʻaalia i le laulau. O faʻamaumauga e maua e fesoasoani e faʻatatau ai le atherogene index - o le faʻaitiitia, o le sili atu lea. O le faasino igoa o loʻo faaalia ai le fua o le "leaga" cholesterol (maualalo ma maualalo le mamafa, triglycerides) i le "lelei" (maualuga). O se atherogenic index i lalo ifo o le 4 ua manatu e talia. O le faateleina o le mamafa i le ofisa o le fomai atonu o se taunuuga o le atuatuvale po o le malosi faaletino. Ae afai o faailoga o nisi fuataga e sili atu i le 140/90 mm RT. Art., Talanoa e uiga i le maualuga o le toto.

E faapefea ona faʻaititia le cholesterol ma le toto?

O le tele o mea e mafua ai le faateleina o le mamafa ma le faateleina o le toto cholesterol levels e le mafai ona suia. O le tausaga lenei, kenera, genetic predisposition, le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi (ituaiga 2 maʻisuka). Ae o loʻo i ai mea na faia e se tagata na o ia lava:

  • ulaula
  • faʻaleagaina o le ava malosi ma meainu vevela (meaʻai caffeinated),
  • maualalo le malosi o le tino, olaga ola pea, "galuega le mautonu" galue,
  • afaina.

Afai, a maeʻa ona faʻaaoga uma tulaga lamatia, o loʻo iai pea le maualuga o le toto maualuga ma le cholesterol, o fualaau o loʻo faʻamatalaina, ma mafaufau i le tikeri ma le mamafa o le maʻi, faapea foi ma le iai poʻo le leai foi o nisi faʻafitauli lamatia.O le mea lea, e tusa ai ma WHO, o fualaau lipid-lowering drugs o loʻo faʻamatalaina i tagata uma e maua ai le tele o aʻafiaga o faʻamaʻi cardiovascular, tusa lava pe o le maualuga o le cholesterol atoa i totonu o le toto.

Vaega o le toto maualuga

O se tuufaatasiga o mea taua e lua e aafia ai uunaiga:

  • o le a le tele o le fatu e vaʻaia le pamu toto e ala i le tino
  • pe faʻapefea ona vaapiapi pe faʻamafanafana faasee

E i ai se uiga masani e faʻapupulaina le toto i le tausaga e mafua mai i le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le tino. Mo lenei mafuaʻaga, o le matua o se tasi lea o mea e tatau ona amanaia pe a suʻesuʻeina se tagata mo le maualuga o le toto.

O le mea masani lava, o tagata e maua i le toto toto maualuga e sili atu i luga o le 140 poʻo le diastolic toto maualuga luga aʻe o 85 e manaʻomia togafitiga e faʻaitiitia ai le toto maualuga. O tagata e itiiti ifo le faʻaitiitia o le toto (mai le 130 i le 140 i le tulaga o le systolic ma mai le 80 i le 85 i le tulaga o le diastolic pressure) e mafai foi ona manaʻomia togafitiga pe'ā iai ni lamatiaga o le atiina ae o maʻi cardiovascular, e pei o le stroke poʻo le angina pectoris.

O le maualuga o le maualuga o le vaʻaia o loʻo matamataina, o loʻo matauina i tulaga o togafitiga, mo se faʻataʻitaʻiga, i se falemai poʻo le taimi o taotoga, ae le o tulaga masani i aso taitasi. O le maualuga o le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona aloese mai faʻafitauli o lenei tulaga ma faʻalauteleina ai le ola. O le leai o se togafitiga talafeagai e mafai ona faʻaititia ai le faʻamoemoe o le ola ona o le tele o aʻafiaga o faʻafitauli, e pei o le fatu o le fatu po o le stroke.

Mafuaʻaga mo le salalau lautele o le cholesterol ma le maualuga

O le mea e leaga ai, o le maualuga o le toto maualuga ma le maualuga o le cholesterol e oʻo lava i atunuʻu atinaʻe e taua tele i le leaga o le soifua maloloina o le tele o tagata. E tele mafuaaga mo lenei mea. O le toʻatele o tagata e le amanaʻia faafitauli faʻalesoifua maloloina ma, e ui lava i faʻalavelave faʻafefe, latou te le sailia ni togafitiga faafomaʻi mai se fomaʻi. O le toʻatele o tagata ua iloa lo latou maualuga o le toto maualuga ma le faateleina o le cholesterol e le amanaiaina lenei faafitauli ma e le o fualaau faasaina e puipuia ai le tuputupu ae o le maualuga o le toto ma le maualuga o le cholesterol levels.

Faatasi ai ma mafuaaga paleni mo le salalau lautele o le maualuga o le toto maualuga ma le maualuga o le cholesterol, o loo i ai:

  • E tusa ma le tolu vaefa o le sodium o loʻo faʻaaogaina e ala i le faʻaaogaina o meaʻai ma mea taumafa i le tekonolosi i le fausiaina o faʻalapotopotoga. O le sodium e taʻitaʻia ai le faateleina o le toto maualuga i tulaga e sili atu i le aso. O le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o oloa gaosiga faʻatekinolosi, meaʻai talafeagai ma meaʻai vave e oʻo atu ai i le mea moni o le taumafa a le tele o tagata nofoia o atunuʻu atiaʻe ua tumu i le sodium, lea e aʻafia ai le soifua maloloina.
  • O le taimi faʻaonapo nei e faʻaaogaina ai se tele o gaioiga matautia e maua mai i meaʻai vave, meaʻai talafeagai ma meaai faʻanai meaai. Feoloolo ma le itiiti ifo o tagata e maua ni meaai maloloina e faʻamalosia ai taumafa atoa ma mea masani.
  • Faatasi ai ma le faitau aofai o tagata, ulaula, le lava o faamalositino, ma le le mautonu o uiga faaalia i lo latou soifua maloloina ua salalau.

Le aʻafiaga o le maualuga maualuga ma le maualuga o le cholesterol i le faʻaaliga

Mo le soifua maloloina o le tino, o le toto e tafe i nei totoga e taua tele. O le faʻaitiitia o le toto e maua ai taunuuga le lelei mo le tulaga o mata ma mata. O le mafuaaga lea e mafua ai ona maualuga le maualuga o le maualuga o le cholesterol ma lenei okeni pe a le togafitia lelei ma i se taimi talafeagai. O le maualuga o le maualuga ma le faateleina o le cholesterol e mafai ona oo atu ai i le vaivai ma le vevela o vaʻaia toto e fafagaina ai le mata. E i ai ituaiga o faʻamaʻi o le meaola vaaia e mafua mai i le solia o lona toto.

Teteeina o le maualuga o le toto maualuga ma le cholesterol sili atu

I le tele o tulaga, o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona pulea e ala i vailaau ma ituaiga olaga ma suiga o meaʻai. E faʻapefea ona 'ai se tagata pe a uma ona faʻaalia lona maualuga, e tele lava ina fuafua le maualuga o lona mamafa. Peitai, e tusa ma le 10-15 pasene o mataupu e sili atu ona faigata ona togafitia. O tagata maʻi e manaʻomia tele le togafitiga e manaʻomia mai i vailaʻau eseese e 4 e iai le maualuga o le maualuga o le faʻasolosolo. O le tino o nisi tagata, ona oo latou uiga patino, e le tali saʻo i fualaau faasaina masani.

O le tele o tagata gasegase e ono tutupu ni aʻafiaga ogaoga. I le taimi lava e tasi, o nisi o gasegase maualuga e mafai ona siitia maualuga le taua o le cholesterol, lea e le mafai ona faaleaogaina ma le fesoasoani a statins. Talu ai nei, ua atiae ai fualaau faasaina, e aofia ai inhibitors PCSK9, lea e mafai ona lelei togafitiga o tafaoga ma ituaiga tetee o le maualuga.

Aisea e tulaʻi mai ai le maualuga o le cholesterol toto

O le cholesterol leaga e mafai ona tulaʻi mai ona o ni mafuaaga. O se tagata soifua maloloina e puleaina e lipoproteins maualuga maualuga.

O le cholesterol metabolism e amata ona faʻavevesi pe a pasia e se tasi le matua o tausaga e 45 tausaga. Muamua lava, o ia suiga e mataituina i tamaitai i le taimi o le moaopa, pe a oʻo i le tino ona faʻaaogaina suiga o le hormonal ona o le moa.

E le gata i lea, o le mamafa o le mamafa e mafai ona faateleina ai le fua o le cholesterol leaga. Ina ia fuafuaina le numera o le tino ma iloilo le tulaga lamatia, o le mamafa o le tagata e vaevaeina e lona maualuga i mita, siitia i le tikeri lona lua.

  • A e mauaina le faasinoupu 27, e tatau ona e mafaufau loloto i lou olaga ma fesuiaiga i meaʻai talafeagai.
  • Faailoilo 30 lipoti mai se lamatiaga o le gasegase o maliu ma gasegase.
  • Afai o le maualuga e maualuga i luga o le 40, o se tagata taua tele lea e manaʻomia ona faʻaititia.

O le cholesterol le lelei e mafai ona mafua mai i le le lelei o taumafataga pe a gasegase le gasegase meaʻai gaʻo. O le mea lea, o le maualuga o le toto maualuga e lelei tele le 'aina o fualaʻau, fualaau faisua ma meaʻai protein, ae e le mafai ona e faʻamaʻo ese uma gaʻo.

Faatasi ai ma le matua, o le faateleina o le cholesterol e mafai foi ona faateleina. Afai e mafatia se tasi o le aiga mai le maualuga o le toto poʻo isi maʻi o le fatu, e masani lava ona faʻaalia e le maʻi se mea na mafua mai i le faʻalavelaveina o le faʻamalosi totoga.

Aemaise lava, o le mafuaʻaga o le i ai o masani leaga, o le maʻisuka poʻo isi faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le gaioiga o le lauroid.

Ona o le solia o le tino cardiovascular i totonu o tagata, e le na o le maualuga o le maualuga o le toto, ae ua maua foi le masalosalo.

Le aʻafiaga o le maualuga o le cholesterol i luga o le toto

Atherosclerosis ma le maualuga o le toto maualuga e le mafua ai le oti, ae mafua ai ona oti le tagata maʻi. O nei aʻafiaga e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻafitauli faʻapitoa i le cardiovascular ma faateleina ai le faʻalavelave o maʻi matuia.

Aemaise lava, o le tele o palapala cholesterol i totonu o le toto e mafua ai le afaina o le myocardial, stroke, thrombosis, sosoo ai ma le vevesi o galala pulmonary ma le edema pulmonary, ma e oo lava i le kanesa. Afai o se maʻi e faʻaalia se solitulafono e faʻaosofia ai se fegalegaleaiga ma le toto, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi ma amata togafitiga.

O le Cholesterol e faʻaputuina i foliga o atherosclerotic plate, lea e vavalalata ai le lumenia i totonu o toto toto, faʻaitiitia le toto, e aofia ai maso o le fatu, ma e oʻo atu ai i le fausiaina o manua toto. O se tulaga faapena foi e mafua ai le hemoglobin maualuga tele.

Afai o le toto toto i luga o vaʻa o le faiʻai e tulai mai, e mafai ona latou malepe ma mafua ai le afaina o le leʻo.

Faailoga o le Maualuga

O le maualuga o le maualuga e mafai ona i ai se foliga masani ma le malosi. O aʻafiaga o le maualuga o le toto maualuga e faʻatasi ma le manava, tiga o le ulu, faʻaleagaina, vaivai, faʻavevesi o le mafaufau, gasegase le tumau o le mafaufau mo le galue, valevalenoa, mafaufauga faaletonu, le mautonu ma le faʻalavelave moe.

O nei faailoga e faʻaalia ai le maualuga o le maualuga o le maualuga, pe a popole se tagata pe o le a sao i se tulaga faigata. O se tulaga faapena e le o se faailoga o le faateleina o le anotusi o mea aoga i totonu o le toto, ae e taua tele le feutagai ma lau fomaʻi ma faia se suʻega.

O le faateleina o le toto maualuga e mafai ona mafua mai i itu nei:

  1. Fuʻa ma inu
  2. O le taʻitaʻia o se olaga ola solo,
  3. O le i ai o se vavaega faʻavae,
  4. Le faʻaleagaina o meaʻai gaʻo ma gaʻo,
  5. Le lava o faamalositino masani
  6. O le mamafa
  7. Faʻalavelave faifaipea ma faʻalavelave.

Talu ai o le faateleina o le mamafa ma le cholesterol e afua ona o mafuaaga tutusa, o le tele lava o nei mea e lua o loʻo fesoʻotaʻi.

Tala faʻatatau o le metabolism cholesterol

Mo le sailia o faailoga o le cholesterol i le tino, ua faatonuina ai e le fomaʻi se suʻega o le toto. Iloilo faʻamatalaga lipid o le tagata maʻi, faʻalautele i luga o nisi o meatotino.

O le cholesterol masani o le 3.2-5.6 mmol / lita. O le fua o le triglycerides e aofia ai le lautele mai le 0.41 i le 1.8 mmol / lita. O le faatagaina faatagaina o le lipoproteins maualalo e le sili atu i le 1.71-3.5 mmol / lita, o le maualuga o le lipoproteins maualuga e 0.9 mmol / lita.

O le atherogenic coefficient i se tagata soifua maloloina e le silia le 3.5. I lenei tulaga, o le masani masani o fuainumera e iloagofie i le lipid profile e eseese, e fuafua i le fale suesue ua filifilia mo le suʻeina o le toto.

O nisi o faʻaʻailoga e le faʻapitoa e mafai ona faʻaalia ai le maualuga o le cholesterol:

  • Talu ai ona o le vavalalata o le gaʻo, o maʻi faʻapitoa i le loto faʻapitoa i le ituaiga o faʻamaʻi faʻamaʻi e masani ona atiina ae.
  • I le tulaga o le gasegase taua, e iloa ai pupuni toto.
  • O fualaau oona e maua i luga o le paʻu, lea e faʻaalia i le tiga tiga o le paʻu.
  • I totonu o sooga ma pusa, e lagona e le tagata maʻi le tiga.
  • I lalo o mata i luga o foliga e mafai ona e vaʻai i ni lanu samasama, ma i le vaega o tulimanu o mata o loʻo i ai sina mea itiiti.
  • O se lagona o le vaivai ma tiga e aliali i vae, e tusa lava pe le taua le uta.

Afai o iai ni uiga, saili togafitiga faafomaʻi e puipuia ai le faateleina o le maualuga o le cholesterol i le taimi.

Le faʻaitiitia o le cholesterol

Ina ia maua se fuainumera maualalo, e tatau ona e iloilo muamua au meaʻai ma fesuiaiga i se meaʻai faapitoa. O le lisi e aofia ai gaʻo susu ma faʻamalofia ai le gaʻo.

O le susu atoa ua suia i oloa gaʻo susu. O fualaʻau e faʻapenaina i fuālaʻau fuālaʻau. E le gata i le tele o mea e taofi ma tao taofi.

  1. E taua le taulai totoa i meaʻai a le vaomatua. I le avea ai o se tulafono, o tagata e mumusu i aano o manu e sili atu le maualalo o le cholesterol nai lo aano o manu. E le manaʻomia le fesuiaiga atoa i lenei faiga, ae o le faʻaitiitia o le taumafa o gaʻo manu e maua ai naʻo le manuia.
  2. E tatau ona masani ona aofia ai iʻa i le sami i le maʻisuka menu; o loʻo mauʻoa i gaʻo susu, lea e fesoasoani e faʻaitiitia le cholesterol toto. O le mea lea, e leai se tulaga e le manaʻomia ai le tuʻuina atu o lemoni, meli, vao, sardines, laʻau.
  3. Ia mautinoa e faʻaaoga le suauu olive, o lenei oloa o loʻo i ai le meatotino tulaga ese o le faʻatonutonuina o le faʻasolosolo o le cholesterol e sili atu ona aoga nai lo meaai mama-gaʻo.
  4. O uila e aofia ai le iodine, o lenei elemene e fesoasoani i le faʻamautuina o le gaʻololo gaʻo e ala i le faʻaaogaina ma le aveeseina o le cholesterol meaai mai le tino. Ae e taua le matauina o le tui, talu ai o le iodine e mafai ona mafua ai se faʻafefe o le faʻafefe ma le faʻailoga i luga o le paʻu.
  5. I le avea ai o se vaega o le taumafataga, o le filo suauu e faʻaaoga, lea e mauoa i apu, pi mamago, pi, pi, oatmeal ma isi oloa.

Ina ia ausia taunuʻuga, e tatau ona e mulimuli i taimi uma i se taumafataga, e aunoa ma le aluese mai fautuaga a tagata fai meaʻai. O se malologa itiiti i aso taʻitasi e mafai ona faia i vaiaso uma, pe a manaʻomia.

O meaai e tatau ona lava ma fesuisuiaʻi ina ia mafai ai e se tagata ona maua uma minerale o loʻo misi ma vitamini, faʻapea foi ma le faʻatumu o le malosi faʻaagaga. Vailaʻau faʻamalosi ma meaʻai gaʻo faʻamalosi e faʻaaogaina e le aofia ai le taumafataga, ma o meaai e maua ai le protein e 'aina nai lo.

  • O meaai e tatau ona vaevaeina, lima i le ono taimi i le aso i ni vaega laiti. O suauu ma gaʻo e maua ai suka, e tatau ona lafoai, e suia i fualaau mamago ma le meli.
  • E aofia ai le faʻasaina o puaa gaʻo, pailani, sausage, margarine, mayonnaise, sauuga faleoloa, meaʻai talafeagai, meaai tuʻu, mea suamalie suamalie.
  • Mo le mauaina o se togafitiga faʻapitoa, e tatau ona e 'ai i gaʻo vailaʻau faʻamalosi - cereals, cereals, falaoa atoa o falaoa, oloa gaʻo susu, fuamoa, ham, iʻa, fualaau faisua, fua ma fua.

Ina ia faʻaitiitia lou toto toto, e fautuaina le taumafaina o le tamaoaiga o meaʻai. Faatasi ai ma le mamafa tele, o le meaai e tatau foi ona fuafua i le leiloa o le mamafa. O lapisi e tatau ona saunia e aunoa ma le masima, aua o lenei elemene e mafua saʻo ai le maualuga.

O le maualuga o le cholesterol ma le maualuga o le toto maualuga e masani lava ona leai ni faʻaʻailoga, ae masani lava o nei tagata e toʻalua ua molia oe na e lamatia i le maʻi fatu, stroke, ma isi maʻi cardiovascular.
E mafai e lau fomaʻi ona faʻamaonia nei tulaga i se suʻega, ae mafai foi ona e pulea lau cholesterol ma le maualuga o le toto ma faia ni suiga i lou olaga.

Cholesterol ma le toto.
O lou tino e lua ituaiga cholesterol, e maualalo ma maualuga le lipoprotein cholesterol. O le maualuga o le lipoprotein cholesterol / LDL /, ua taʻua o le "leaga" cholesterol, e palu ai le laʻau, ma le lipoprotein cholesterol / HDL / maualuga, o le cholesterol lelei, e puipuia ai le taina ma le paluina o mea.
O lou toto toto e faatatau i le malosi o loʻo faʻaaogaina i le gaʻo pe a salalau le toto i lou tino. O se fomaʻi maʻi, fomaʻi poʻo se tausimaʻi, e mafai ona faalua ona fausiaina lou toto - pe a mālōlō lou loto ma pe a mālōlō ou maso. O nei vala e lua, o le tumutumu o le systolic ma le diastolic, na faaalia ai le mafai gafatia o le toto ona oʻo atu i totoga taua e pei o le fatu ma le faiʻai.

O aʻafiaga o mea taumafa ma meaai.
O lou tino e maua ai le cholesterol ma lipoproteins maualalo maualalo / LDL / e le manaʻomia. A maua meaola manu, e mafai ona faʻaleleia le lipoproteins maualalo / LDL / e leaga mo lou soifua maloloina. O lau taumafa ma lau mamafa e mafai foi ona aʻafia ai le gaosia o se isi ituaiga o gaʻo e taʻua o triglycerides.
Faʻatautaia, e le mafai e sikiglycerides ona faʻasalaina fausaga. O le tele o le faʻaaogaina o le suka ma le ava malosi e mafai ona faʻateleina ai triglycerides. Afai o lau mea taumafa e tele naua masima, e mafai foi ona oʻo atu i le toto maualuga. E tusa lava pe e te le 'ai masima, e mafai ona e' ai atili masima nai lo mea e tatau ai pe afai e te 'ai i se faleaiga.

Faʻaitiitia o le toto.
Meaʻai e puipuia ai le faʻaitiitia o le toto maualuga e aofia ai mea uma e aofia ai le sodium. Afai o loʻo e mamafa tele, o le aveesea o le mamafa e mafai foi ona fesoasoani e faʻaititia le toto toto. I se isi faaupuga, e sili atu ona lelei le pulea ma faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaai maualuga-kalori, e pei o le suamalie ma meaʻai gaʻo.
I lau taumafataga, e mafai ona e faʻapipiʻi oloa e pulea ai le maualuga, toto maualuga.E ono aofia ai ni fatu, moa, iʻa, fualaʻau, fualaau faisua, fualaau faisua, ma gaʻo susu gaʻo.

Faʻaitiitia o le cholesterol.
I lalo ifo o le cholesterol, ia 'ai sina meaʻai mūmū ma isi gaʻo gaʻo, e aofia ai aano o manufasi, fuamoa oona, fua o meaʻai susu. E tatau foi ona e aloese mai le gasegase gaʻo o maua i le margarine ma le gaʻoina o suauu. Taumafai e kuka i le suauu olive. E mafai ona e vaʻai i le eseesega i le va o gaʻo afaina ma le ola maloloina pe ae tuʻu i totonu o le pusaaisa. O le gaʻo e mafai ona faʻamalosi e ala i le faapipiiina o fua. Oona e tumau pea i le suavai e mafai ona fesoasoani ia te oe e faʻamamā ai lau fausaga.

Meaʻai e mafai ona e faʻaopopo i au mea taumafa i le lower cholesterol e maua ai fiber i apples and oats. O fualaau o le fualaʻau maua i lemu ma pi e fesoasoani e toe faʻafoʻi le cholesterol i tulaga maualuga. Ina ia faatumauina lo latou maualuga, e aoga tele le toe siitia atili - o se olaga ola le mama e leaga.

O nei faafitauli e faʻaogaina i le natura. Faʻatasi ai ma le le lelei o le gaogaina, faʻaogaina o le iniseti, se tino le mautonu le tino ma le le lelei le puipuiga, o se maʻi pipisi o le toto e sili ona leaga le aoga i lau gaioiga.

O le "galuega" o le fatu ma toto toto o le tuʻuina atu o meaʻai ma le okesene i potu taʻitasi ma aveese faʻasologa o meaʻai. Po o le a lava le lelei o isi gaioiga, pe a le mafai e vaa ona taulimaina a latou galuega, o le a latou lagona le le fiafia. Fai mai nisi o saienitisi o maʻi uma e masani ona maua i luga o le tino o le maʻi mama: "ischemia" - le lelei o meaʻai ma le "hypoxia" -o le oxygen deficiency.

O le faʻamautuina o le setete o toto toto ma le toto e tafe atu i ai, o le viscosity toto ma le vascular tone o se tupe sili ona aoga i lou soifua maloloina!

Ae ui i lea, o le auala a le fomaʻi e faʻaitiitia ai le cholesterol ma le toto maualuga o le masini.

O se seti o fautuaga masani e oʻo mai i se taumafataga a le cholesterol-fualaʻau, fuainumera ma fualaau faʻasaina. A oʻo mai i faʻafitauli i toto toto ua sili atu i le 75 tausaga, atonu e talafeagai le malilie i lenei mea, talu ai ua leiloa le taimi ma ua i ai suiga i le ituaiga o atherosclerotic plates, o le tulaga lamatia o le atcherosite e maualuga.

Ae o le tele lava o taimi e na o le 45-50, ma ua leva ona faʻamoemoe le fomaʻi e tuʻuina oe i vailaʻau vailaau mama, e aunoa ma le faʻamautinoa e atoa le sefulu tausaga o le a latou fesoasoani pea, ma e mafai ona e galue ma le toʻa. Ona amata loa lea o le sailiga mo vaifofo mo le toto maualuga ma le faamamaina o toto toto. Ae, ala, o le toʻatele oi latou e naʻo le faitio, pe le saogalemu pe a e mafaufau ia i latou.

Aisea e matautia ai le cholesterol maualuga

O le maualuga o le maualuga o gaʻo oona i totonu o le toto e masani lava ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia. E tupu lenei mea ona o le faaleagaina o puipui lapisi e cholesterol, lea e oʻo atu ai i le fausiaina o pepa cholesterol. O le tele o aʻoaʻoga, o le sili atu lea o le lamatiaga o aʻafiaga.

Muamua, ua vaapiapi le lumenia o vaa, ma o lenei mea e taofia ai le taamilosaga lelei o le toto. I le taimi lea, o se avega mamafa e oʻo mai i puipui puipui, e vave lava ona tafe vave ma avea ma mea pala.

Lona lua, e mafai e se pusa cholesterol ona fafagu i soo se taimi ma ulufale i totonu o le toto i totonu o soʻo se vaa. O lenei mea mulimuli e oʻo atu ai i lona fuga, ma o lenei mea matautia e lamatia ai le ola o le tagata.

Ae paga lea, e aunoa ma se auiliiliga, o le a le mafai ona iloa le maʻi, e faatoa mafai ona iloa lenei mea pe a maeʻa nisi faʻataʻitaʻiga.

Le maualuga o le cholesterol e aʻafia ai le toto

O mafuaaga mo le salalau lautele o le toto maualuga e masani lava ona fesootaʻi ma le i ai o le hyperlipidemia. O maualuga maualuga o le cholesterol levels e mafua ai tupe teu i luga o puipui o toto toto. E mafai ona faaputuputuina toto toto mumu i luga o nei mea papa. Ona o lenei mea, o se faaitiitia i le vaega ole sopo o le vaa e tupu. O le mea lea, o se faʻaitiitia i le vaʻa o le vaa e aʻafia ai le mamafa, faʻateleina.

Figures 120/80 mm Hg. Art. e pei o le masani toto. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le toto maualuga, e tolu tikeri e iloga:

  • Mo le tikeri muamua, o numera o le BP o loʻo taua i lalo: faʻasolosolo systolic: 140-159, ma le diastolic pressure 90-99,
  • O le lona lua e aofia ai faʻamaoniga: systolic 160-179, diastolic 100-109,
  • Tolu: 180 ma sili atu / 110 ma sili atu.

O le tikeri lona tolu o le sili lea ona ogaoga, e mafua mai i le tele o leona faʻasolosolo ma mea e le atoatoa ai galuega. O le masani lelei o le aofaʻi o le cholesterol i le toto e le tatau ona sili atu i le 5.2 mmol / L.

Cholesterol ma le mamafa e masani ona o mai faatasi ma ni faʻalavelave faʻavevesi. Ua faateleina le fua o le pulupulu, mafua ai le le toʻa i totonu o le loto, totogo. I le isi itu, o le avega faifai pea o le tele o le toto i luga o puipui o le toto e faaleagaina ai le vaivai ma le faateleina o le ola.

O mafuaʻaga sili ona taatele o le hypercholesterolemia ma le maualuga o le toto maualuga e mafai ona tuʻuina i le lisi e tasi:

  • Faʻamaumauga
  • Mea leaga leaga
  • Ulaula, ava malosi,
  • Tausaga faʻapitoa e le faʻaleagaina
  • Maʻi o le ate ma fatugaʻo,
  • O nisi taimi o le maitaga.

O le maualuga o le cholesterol, maualuga le toto maualuga, o le mamafa o le tino e tolu tausaga, e taʻua foi o le maʻi gasegase. Mo lona togafitiga, e fautuaina muamua lava o mea uma e leiloa le mamafa. O lenei mea e mafua ai le paʻu vave o le mamafa faatasi ai ma lipids e aunoa ma le faaaogaina o vailaau.

Maualuga maualuga o le cholesterol ma le toto

O le Hyperlipidemia e faʻatasi ma le maualuga o le toto maualuga e manaʻomia ai le faʻapitoa ma le togafiti. I le amataga o le iloaina o nei maʻi, ua lava lea e fetuunai ai le olaga e puipuia ai le alualu i luma o faafitauli ogaoga. Talu ai ona o le maualuga o le cholesterol ma le maualuga maualuga o fesoʻotaʻiga, o le togafitiga o se tasi maʻi e lelei lona aafiaga i le taimi lava e tasi i le isi. I se isi faaupuga, o le maualalo o mea taumafa e le gata ina maualalo ai le cholesterol, ae faʻasaina foi le faʻaitiitia o le maualuga o le maualuga.

Taunuuga talafeagai

O le maualuga o le maualuga o le toto ma le atherosclerosis o le toto e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le atinaʻe o maʻi fatu fatu. Faʻatasi ai ma le hyperlipidemia, o vaʻa vaʻaia o loʻo aʻafia i le thrombosis. O le faamutaina vave o le toto i se vaega o le faiʻai ua taua o le paʻu. O lenei tulaga ogaoga eo mai faatasi ma le maʻi pipili, faʻafitauli le tautala, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le oti.

O faʻamaʻi nei e mafai foi ona avea ma faʻafitauli o le hyperlipidemia faʻatasi ma le toto maualuga:

  • Faʻaleagaina o le myocardial
  • Angina pectoris, o le igoa o le aiga o angina pectoris,
  • Aneurysm o maʻa tetele,
  • O le gasegase vein vevela o le pito i lalo,
  • Faʻasologa o meaola.

Framingham suʻesuʻe

O se suʻesuʻega tele na faia e le U.S. Heart Institute i le 1948. O le suʻesuʻega na aʻafia ai tagata uma o Framingham, e tofu i latou ma suʻega atoa o le cardiovascular system i le lua tausaga.

O le iʻuga, na faia se laulau o faʻamaonia e faʻaalia ai le lamatiaga (i le%) o le maliu mai le maʻi cardiovascular i le isi 10 tausaga.

O le laulau atoa e faʻavae i luga o le matua, kenera, cholesterol, le mamafa o le systolic ma pe oi ai se amioga ulaula.

E mafai ona e faitauina le anotusi atoa o le suʻesuʻega i le gagana Rusia iinei.

O le maualuga o le maualuga ma le maualuga o le lipids ei ai mafuaaga tutusa, faʻapea foi ma auala e puipuia ai. E le faigata ona taofia le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi ola, ma lava le siakiina o le toto cholesterol ma le toto. E taua le manatuaina i le amataga, e mafai ona taofia uma ia auala e aunoa ma fualaau, ae na o meaai ma taʻaloga.

Sodium ma Cholesterol

O le sodium o se minerale taua lea e faʻaaogaina e le tino e faʻamautu ai le paleni o le tino i le tino, ma o loʻo i ai foi se matafaioi autu i le faatonutonuina o le malosi. E tusa ai ma se suʻesuʻega a saienitisi i le National Institute of Heart, Lung, ma Blood i Amerika, o le tele o le faʻaaogaina o lenei minerale e ono mafua ai le maualuga. E fautuaina e tagata popoto ia le sili atu i le 2300 milligrams o le sodium i aso uma, lea e tusa ma le tasi le sipuniti masima. Afai e maualuga le maualuga o le tagata, e tatau ona faaitiitia le faaaogaina o lenei minerale i le 1,500 milligrams.

Cholesterol e taua tele i totonu o le tino e avea o se vaega o siaki faʻatagata ma le tele o metotia. Ae ui i lea, o le faʻaaogaina i aso taitasi o lenei tuufaatasiga e le sili atu i le 300 milligrams i le aso.

O le faʻatatauga o mea taumafa mo le maualuga o le cholesterol ma le maualuga

Ua fautuaina e le National Institute of Heart, Lung, ma le toto se taumafataga e fesoasoani i le taulimaina o le toto maualuga. O tagata tomai faapitoa ua atiae se numera o meaʻai e fesoasoani i le faʻamautuina o le mamafa ona o le faʻatonuina lelei o le taumafataga. I nei taumafataga, o le faamamafa autu i luga o le tele o le gaʻo ua faʻaaogaina, o lea e tatau ai ona faʻamautinoa le maualuga o le cholesterol levels.

E le gata i lea, o le taua taua o meaʻai na faʻatūina e tagata atamamai e tuʻuina atu i le masima soda. O le tele o nei taumafa e faʻaaoga i le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le masima laulau. E le fautuaina e tagata atamamai e sili atu ma le tasi le sipuniti masima i le aso. I mea e fuafuaina mo le maualuga, o gaʻo e le sili atu nai lo le 27% o le aofaʻi o calorie 'aina. Ae ui i lea, o le tele o gaʻo e tatau ona faʻaaogaina o gaʻo gaʻo, ma o gaʻo gaʻo mama o meaola manu e le tatau ona sili atu i le 6% o le faʻaogaina o le kalori.

Le filifiliga o le gaʻo meaʻai

I le faʻaitiitia o le cholesterol toto, e tatau ai ona faʻatapulaaina le faʻaaogaina o ituaiga o manu o manu faʻatoʻaga ma manulele. Faʻaititia le faʻaaogaina o fasi falaoa, falaoisi, sooga ma sausago. Afai e te manaʻo e 'aʻai aano o manufasi, e tatau ona e filifilia ituaiga laʻau e maualalo le gaʻo e aunoa ma ni mea papaʻe. O se filifiliga lelei o le 'ai lea o moa e maualalo le gaʻo e aunoa ma le paʻu.

E saʻo le faaaofia o iʻa i lau taumafataga, aua o loʻo i ai aoga gaosi omega-3 e fesoasoani e faʻaititia le cholesterol. E masani lava, o tagata fai meaʻai e fautuaina le suia o le pata ma le margarine, lea e aofia ai le faʻaitiitia o le gaʻo manu, ma faʻaaoga ai meaʻai gaʻo susu. A faʻaaogā faʻasalalauga, e taua tele le aloese mai faʻataʻitaʻi o loʻo i ai faʻataʻi leaga gaʻo. E iai foi gaʻo susu i le tele o ituaiga meaai vave ma meaʻai talafeagai.

Faʻaaogā gaʻo fualaʻau maloloina lelei, e pei o le sinapi, faʻasusu, poʻo le suāuʻu olive, mo le kukaina. O tagata e mafatia i le maualuga o le toto maualuga ma le cholesterol e tatau ona faamasani ma le faaeteete i latou lava i le meaʻai o meaai na faatauina mai o loo faailoa mai i luga o le afifi. E tāua le faʻaese pe faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaʻai e aofia ai gaʻo fesuiaiga ma gaʻo vailaʻau ole vaega.

Olive olive mo le maualuga o le cholesterol ma le maualuga

O tagata e mafatia i le maualuga o le toto ma le maualuga o le cholesterol e le tatau ona avea uma gaʻo o se punavai oo latou faafitauli. O le suauʻu olive e mafai ona faʻaaoga i le faʻafetaui ma le maualuga o le toto ma le maualuga o le cholesterol. E fesoasoani e puipuia le maualuga o le maualuga ma fesoasoani e faʻaititia le cholesterol. E tele ituaiga olive eseese, ma o lona tuufaatasiga e faalagolago i tekinolosi o sauniuniga. O le faʻamanuiaga aupito sili mo tagata e mafatia i le maualuga o le toto ma le maualuga o le cholesterol o loʻo i totonu o le olive olive paʻu.

Suauu Olive Suauu

O suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai o le suauʻu olive e fai sona sao i le puipuia o le maualuga o le maualuga, ae peitai, e le mafai ona fofoina lenei maʻi. I le taimi o le suʻesuʻega, na togafitia ai tagata matutua ua togafitia mo le maualuga maualuga i ni vaega se lua. Muamua na faʻaaogaina le suāuʻu olive olive i la latou meaʻai, ao le lona lua na faʻaaoga pea le suauu suauu masani. Ina ua mavae le 4 masina, na faaalia ai o le suauu olive sili atu ona lelei le faaitiitia o le toto maualuga nai lo le la. O lenei mea e fiafia i le mea moni e faapea, o le aofia ai o le suauu olive muamua muamua na malulu i le taumafataga e mafai ona fesoasoani e puipuia le maualuga o le maualuga.

Puipuiga

Ina ia mafai ona puipuia oe lava i le mea sili e mafai ai mai le amataga o se maʻi, e tatau ona tausisi i nisi o puipuiga:

O le puipuia o le maualuga o le toto maualuga o fua tutusa ia. E le gata i lea, e tatau ona e gauai atu i le setete o mafaufau-lagona. Ina ia le faʻaosofia le faʻaalia o maʻi, e tatau ona e aloese mai tulaga faʻalavelave ma tuʻuina oe lava ile moe atoa ma le malologa lelei.

E mafai foi ona e ave ni vai mafanafana lelei ma suauu taua (citrus, cedar, chamomile ma isi), taitaia sauniga o aromasherapy ma faia se eseesega o le vai malulu e faamalosia ai le tino. O le mea taua i lenei mataupu o le manatua lea o se soifua maloloina lelei o le mealilo o le ola umi ma o se fofo lelei i faafitauli tau soifua maloloina.

O le maualuga o le cholesterol e afaina ai le tulaga o arteries. Atherosclerosis ma le maualuga o le toto maualuga e faateleina ai le lamatiaga o le infarction myocardial.

Monosyllabic, e le mafai ona tali le fesili: pe faʻafefea ona aafia le malosi o le cholesterol, o le a le faiga e aofia ai i lenei mea. I le atinaʻe o le atherosclerosis ma le toto maualuga, o se matafaioi taua e aofia ai le faʻamaoni. O le tuufaatasiga o mea leaga laiti o le tele o gasegase e maua ai se pasene maualuga o le vavave i le mea moni e faapea, o le metabolism e ono le afaina i le matua.

O le Cholesterol ma le vascular tone e pulea e ituaiga eseese o hormonal. Ae tutusa lava le taua mo le soifua maloloina o le fatu ma toto toto. O faʻamaʻi e masani lava ona tupu i le tutusa ma fefaʻasoaaʻi le tasi ma le isi. Atherosclerosis o se faʻamaʻi o se tagata malamalama. E le o se faʻasalaga lenei, ae e manaʻomia le galuega e faʻamautinoa ai le soifua maloloina, e faʻaitiitia ai le ono tulaʻi mai ni faafitauli matuia.

I se tino maloloina, o le lipid metabolism e matua manaia lava. O le masani masani o le cholesterol i le ate e taofia pe a ave i meaai. E ui lava e fatuina e le tino le tele o ia mea, o le tele o meaʻai e mafai ona aʻafia tele ai ona mea i totonu o le toto. O le tele o gaʻo manu ma glukose i meaʻai o le māfuaaga faigofie lea mo le maualuga o le cholesterol.

Faatasi ai ma le matua, o le cholesterol o le faʻaaogaina e sela e faʻaititia, faʻavave ona faʻaitiitia le faagasologa o le faafouina o membrane. E tatau foi ona faʻaitiitia le faʻatagaina e ala i le faʻaititia o meaʻai o manu e ala i le faʻaopopoina o meaʻai i meaai.

O le aofai o carbohydrates e taua foi. E manaʻomia le inisalini mo le faʻaaoga lelei ole kulukose. Faafetai ia te ia, e ulu atu i maso ma sela o le ate. Ole inisalini e le gata na aafia ai lenei gaioiga, e i ai sona aafiaga tele ile metabolism, e aofia ai le faʻagasoloina ole tali o le cholesterol.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e sili ona lamatia le atiaʻe o le atherosclerosis ma le maualuga. Latou te manaʻomia ina ia matua mulimuli lava i se taumafataga, faʻaauauina le mamafa o le pule. O le maualuga o le inisalini i totonu o ia maʻi e maualuga, ae e le mafai ona iloa e sela, aua o le numera o faʻasalalauga faapitoa i luga oo latou foliga e faʻaitiitia.

I se tulaga faapea, o le inisalini e sili atu lona malosi e faʻaalia ai ona "itu" amioga. E faʻamalosia le faʻapipiʻi o le cholesterol i le ate ma faʻateleina le faʻaputuina o gaʻo. O tagata mamaʻi e mafatia i le tele o le mamafa, ua latou faʻalavelaveina ai le faʻaogaina o le microcirculation.

Glucose, lea e le ulu atu i maso ma le ate, e mafai ona pipii atu i masini o toto toto, o le gasegase vascular ma suia ai o latou meatotino. O le Cholesterol e le ulu atu i sela e manaʻomia ai, e tumau i le plasma, aua o lipoproteins "lelei" e fesootaʻi ma le kulukose e vave faʻaleagaina, ma o le "leaga" e faʻapipiʻi i luga o puipui o le gaʻo, e mafua ai le faaleagaina.

Tuua Lau Faamatalaga