O le a le malosi o le inisalini? Faʻasoloina o le Initaneti o le Inisalini

Metabolic syndrome

Male: maualuga - 177 cm, mamafa - 146 kg, BMI - 46 kg / m²
ICD-10-KME88.81
ICD-9277.7 277.7
ICD-9-KM277.7
Omim605552
Faamai31955
Medlineplus007290
MeshD024821

Metabolic syndrome (MS) (synonyms: syndabolic syndrome X, syndrome Reaven, inisal resistance syndrome) - o le faateleina o le masini visceral fatty, o le faaitiitia o le lagona o le tino i le insulin ma le hyperinsulinemia, lea e faaleagaina ai le carbohydrate, lipid, purine metabolism, ma mafua ai foi ona maualuga le maualuga o le toto.

Faʻaauau

I le 1981, na fautuaina ai e Mr. Hanefeld ma W. Leoonardt le filifilia o mataupu o se tuufaatasiga o eseesega o le gataifale e pei o "metabolic syndrome" (MS).

I le 1988, o le Polofesa G. Reaven, i lana lauga a le Aʻoga, e faavae i luga o ana lava suʻesuʻega ma otootoina suʻesuʻega a isi tusitala, na tuʻuina atu ai se manatu e tusa ai ma le malosi o le inisalini, o le gasegase abdominal, hypertension (AH), atherogenic dyslipidemia, and coronary heart disease (CHD) e avea o se faʻaaliga o se tulaga faʻaleagaina, lea na ia fuafua e faʻaigoaina o "Syndrome X". I le 1989, na faauigaina ai e D. Kaplan le faaupuga "quartet dead": o le tuufaatasiga o le maʻisuka, gaʻo, toto maualuga, ma le maʻi fatu fatu.

E tusa ai ma le saunoaga a H. Arnesen (1992), o le maʻi faʻasolosolo e malamalama o lona uiga o se tuufaatasiga o le itiiti ifo ma le lua o le lima faaletonu:

  • le faʻamalosia o le insulin ma le faʻaitiitia o le faapalepale i gaʻo ma le hyperinsulinemia,
  • dyslipoproteinemia ma le hypertriglyceridemia ma le maualalo o le maualuga o lipoproteins cholesterol lipoproteins,
  • o se faʻagasolo i le thrombosis ma le faateleina i tulaga plasma o se inhibitor plasminogen activator,
  • ogaoga maualuga i luga o le talaaga o le faateleina o le gaioiga o le popole popole popole,
  • faʻataʻetaʻetaʻaiga lautele ma le faʻateleina o le puleaina o gaʻo gaʻo maualalo i totonu o le vein portal.

Faʻaauau

E tusa ai ma le WHO, o le numera o tagata gasegase e maua i le insulin-resistant syndrome o loʻo i ai se tulaga maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 o le 40-60 miliona tagata i Europa. I atunuu faʻapisinisi, o le faʻaogaina o le maʻi pipisi i tagata e silia ma le 30 e 10-20%, i le Iunaite Setete - 34% (44% i totonu o le silia ma le 50). Na talitonuina o le syndrome o syndrome o se faʻamaʻi o tagata matutua ma (aemaise lava) tamaitai. Ae ui i lea, o se suʻesuʻega na faia i lalo o le auspices a le American Diabetes Association e taʻu mai ai o lenei syndrome e faʻaalia ai le tuputupu aʻe tumau i tupulaga talavou ma talavou. O le mea lea, e tusa ai ma saienitisi mai le Iunivesite o Uosigitone, mai le 1994 i le 2000, o le aʻafiaga o le faʻamaʻi pipisi i le tupulaga talavou na siitia mai i le 4.2 i le 6.4%. I le lautele, o le numera o tupulaga talavou ma tupulaga talavou o loʻo mafatia mai Syndrome X o loʻo faʻatusatusa i le silia ma le 2 miliona.

O le maʻi gasegase o se tasi lea o faafitauli sili ona faigata o togafitiga faaonaponei e fesootai ma le tausia o se olaga le lelei. O le manatu o se "olaga ola maloloina" e aofia ai se taumafa paleni, tausia o le mamafa o le tino, masani masani ma gaioiga talafeagai, ma le musu e inu ava malosi ma ulaula.

Faamatalaga lautele

Aʻo leʻi suʻeina le manatu o le "faʻamalosia o le inisalini", pe o le a lea ma po o a faailoga, e tatau ona fai mai o lenei maʻi e masani lava. E silia ma le 50% o tagata e maua i le toto maualuga e afaina i lenei maʻi. O le tele o taimi, o le faʻamalosia o le inisalini (pe o le a, o le a faamatalaina i lalo) o loʻo maua i tagata matutua. Ae i nisi tulaga, e iloa i le taimi o le tamaitiiti. O le faʻamaʻi o le inisalini masani e masani ona le iloa muamua aʻo leʻi amata ona faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi. Ole vaega aʻafia e aofia ai tagata e iai le dyslipidemia poʻo le faʻavaivaia o le kulukosesesesese, oona, toto maualuga.

Faʻafouina insulin

O le a lenei mea O a ni uiga o le solitulafono? O le faʻasologa o le inisalini o le faʻamalosia o le insulin o se tali le saʻo o le tino i le gaioiga a se tasi o le konetini. O le manatu e talafeagai i aafiaga eseese o meaola. O lenei mea, aemaise lava, e fesootaʻi atu i le aafiaga o le inisalini i le polotini ma le lipid metabolism, faʻamatalaga o le gene, ma le galuega endothelial vascular. O le le lelei le tali e tau atu ai i le faateleina o le faʻamasinoga o le kulupu i totonu o le toto e fesoʻotaʻi i le aofaʻi o le kulukose e tatau ai mo le avanoa e maua. O le faʻamaʻi o le inisalini o se faʻafitauli tuʻufaʻatasia. E aʻafia ai se suiga i le kulukose o le faapalepale, ituaiga 2 o le maʻisuka, dyslipidemia, ma le gaʻo. O le faʻamaʻi X e faʻaalia ai foi le tetee atu i le kulukose (o le insulin dependent).

Atinaʻe Atinaʻe

I le taimi nei, ua le mafai e tagata tomai faapitoa ona suesueina atoatoa. O maʻi e mafua ai le atinaʻe o le inisalini e mafai ona tupu i tulaga nei:

  • Tali. I lenei tulaga, o le tulaga e faʻaalia e ala i le vavalalata poʻo le faʻaitiitia o le numera o tagata faʻalogo.
  • I le maualuga ole felaʻuaiga o kulukose. I lenei tulaga, o le faaitiitia o le aofaʻi o molelaʻau GLUT4 e maua.
  • Muamua. I lenei tulaga, latou te talanoa i le inisalini le masani ai.
  • Faʻaauau. I lenei tulaga, o loʻo i ai le solia o le faʻamalosia ma le solia o le faʻasalalauga.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi o molelaʻau inisalini e seasea lava ma e leai se aoga taua. E mafai ona faaitiitia le maualuga o le taliaina i tagata gasegase ona o le le lelei o le tali atu. E mafua mai i le hyperinsulinemia. E tele taimi e maua ai e le tagata le faʻaitiitia o le numera o le faʻaaliga. I lenei tulaga, o le maualuga o manatu faaalia e le o se iloiloga lea e fuafua ai pe o le a le maualuga o le inisalini o le. O mafuaʻaga o le faʻafitauli ua faʻaititia e tagata tomai faapitoa i le faʻasoesa o le faʻasoesa i le faʻasalaga. Faʻamatalaga faʻamaonia, aemaise, aofia ai:

  • Fuʻa.
  • O le siʻitia o mea o loʻo maua ile TNF-alpha.
  • Faʻaitiitia le gaioiga faaletino.
  • Faʻaopoopoga o le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo.
  • Tausaga.

O mafuaʻaga autu ia e sili atu nai lo isi e mafai ona faʻaosoosoina ai le inisalini. Togafitiga e aofia ai le faʻaaogaina o:

  • Diuretics o le vaega o le thiazide.
  • Beta-adrenoreceptor poloka poloka.
  • Nicotinic acid.
  • Corticosteroids.

Faateleina le faʻamalosia o le inisalini

O le aʻafiaga o le metabolism o le glucose e tupu i le tino o le tino, muso ma le ate. O le musele o le skeletal e mafai ona fausiaina pe a ma le 80% o lenei tino. O musika i lenei tulaga e avea o se punavai taua o le faʻamalosia o le inisalini. O le pueina o le kulukose i totonu o sela e faia e ala i se fomaʻi felauaiga faapitoa GLUT4. A maeʻa ona faʻaaogaina le inisalini receptor, o le a amataina se faasologa o tali o le phospholation. O le mea mulimuli latou te oʻo atu ai i le liua o le GLUT4 i totonu o le paʻu o le cell mai le cytosol. O lea e maua ai e le glucose le avanoa e ulu atu ai i le masini. O le faʻamalosia o insulin (o le tulaga masani o le a faailoa atu i lalo) e mafua mai i le faʻaititia o le tikeri o le faʻavaeina o le GLUT4. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai le faʻaititia o le faʻaogaina ma le faʻaaogaina o le kulukose e sela. Faatasi ai ma lenei mea, e faaopoopo atu i le faafaigofieina o le kulukose i gaioiga lautele, o le gaosiga o le kulukose e le ate e taofia i le hyperinsulinine. I le maʻisuka ituaiga 2, e toe amata.

E tuʻuina faʻatasi ma le faʻamalosia o le insulin i le tele o taimi. Afai o le maʻi e sili atu i le mamafa e 35-40%, o le lagona faʻaitiitia e 40%. O le tino o le tino o loʻo i totonu o le paʻu o le abdominal pito i luma o loʻo i ai se gaioiga maualuga o le gataifale nai lo le mea o loʻo i lalo. I le taimi o suʻesuʻega faafomaʻi, na maua ai o le faʻateleina o le faʻamalolo o le gaʻo mai le fiva o le manava i totonu o le taulaga e faʻaosoina ai le gaosiga o triglycerides e le ate.

Faailoga faʻamaʻi

O le faʻamalosia o insulin, o ona uiga e masani ona aʻafia ai ma faʻalavelave faʻaleagaina, atonu e masalomia i tagata gasegase e maua i le manava o le tino, maʻisuka gestation, o le talafaasolopito o aiga o le maʻisuka ituaiga 2, dyslipidemia, ma le maualuga. I le lamatiaga o fafine ei ai le PCOS (polycystic ovary). Ona o le mea moni o le mea oona o se faailoga lea o le faʻamalosia o le inisalini, e tatau ona iloilo le natura o le tufatufa atu o le tino gaʻo. O lona tulaga e mafai ona gynecoid - i le vaega pito i lalo o le tino, poʻo le ituaiga telefoni - i le pito i luma o le paʻu. O le faʻasaga i le pito i luga o le tino e faʻaalia i se mea e sili atu ona taua mo le faʻamalosia o le inisalini, glucose fesuiaʻi ma le gasegase faapalepale nai lo le meaʻai i vaega pito i lalo. Ina ia iloa le aofaʻi o le tino gaogao o le tino, e mafai ona e faʻaaogaina le metotia lenei: fuafua le fua o le puimanava, sulu ma le BMI. I fua faatatau o le 0.8 mo fafine ma le 0.1 mo alii ma le BMI e sili atu ma le 27, o le gasegase abdomina ma le inisalini o loʻo maua. O faʻamaoniga o togafitiga e faʻaalia i fafo atu. Ae maise lava, o loʻo maofa i luga o le paʻu, ma faʻafefeteina vaega o loʻo faʻapipiʻiina. O le tele o taimi latou te aliali mai i totonu o le pito i luga, i luga o le tulimanu, i lalo o le paʻu mammary. O suʻesuʻega mo le faʻamalosia o le inisalini o se fua faʻatatau i le fua faʻatatau. HOMA-IR ua fuafua e pei o nei: inisalini anapogi (μU / ml) x anapogi glucose (mmol / l). O le taunuuga e vaevaeina e 22.5. O le taunuuga o se insulin resistance index. Norma - Ianuari 18, 2015

Mafuaaga o le maʻi gasegase.

O le inisalini i le tino e faia ai le tele o galuega tauave. Ae o lana galuega autū o le faʻafesoʻotaʻi lea o faʻamaumauga o le insulin-senisi o loo i totonu o le membrane o potu taitasi. A maeʻa lena, o le masini mo le felauaiga o le kulukose mai le intercellular space i totonu o le cell. O le mea lea, o le inisalini "tatala le faitotoa" i le masini mo le kulukose. Afai e le tali atu le initaneti i le inisalini, ona faaputuputu lea o le hormone lava ma le kulukose i totonu o le toto.

O le faavae o le atinaʻeina o le gasegase o le gasegase o le iniseti ole inisalini - faʻamalosia ile inisalini. O lenei mea matautia e mafai ona mafua mai i le tele o mafuaaga.

  1. Vaʻaiga faʻapitoa. O nisi tagata e iai le inisiua o le inisalini i le gataifale. O le gaʻo, lea e nafa ma le atinaʻeina o le maʻi pipisi, o loʻo i luga o le chromosome lona 19. O ona fesuiaiga e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni
    • sel le taliaina mo le inisalini faamauina,
    • e le o nofouta le faʻaleleia o le inisalini,
    • o le puipuiga o le tino e maua mai ai faʻamaʻi e poloka ai nusipepa insulin-sensitive receptors,
    • o le pancreas e maua ai le inisalini le talafeagai.

    E i ai se faʻavae e faʻaitiitia ai le lagona o le inisalini o le taunuuga o le evolusione. O lenei meatotino e fesoasoani i le tino e ola ai i le fiaai ma le saogalemu. Ae i aso nei, pe a faʻaaogaina meaʻai maualuga ma gaʻo, o tagata faapena latou te atiina ae le gaʻo ma le maʻi gasegase.
  2. Meaʻai maualuga ma le gaʻo - o le mea e sili ona taua i le atinaʻeina o le maʻi pipisi. O gaʻo eleelea mama e maua mai ai manu i manu tele e fesoasoani i le atinaʻeina o le oona. E le gata i lea, o gaʻo gaʻo e mafua ai suiga i siama o sela, e mafua ai ona latou le gauai i le gaioiga o le inisalini. O le tele o calorie meaai paleni e tau atu i le mea moni o le tele o kulukose ma gaʻo gaʻo e ulufale i le toto. O lo latou sili atu o loʻo teu i gaʻo gaʻo i gaʻo gaʻo, faʻapea foʻi ma isi gaʻo. O lenei mea e mafua ai ona faaitiitia lo latou gauai i le inisalini.
  3. Soifuaga masani. O le faaitiitia o le gaioiga faaletino e aofia ai le faaitiitia o le fua faatatau o faagasologa uma o metabolic, e aofia ai le malepelepe ma le afaina o gaʻo. O gasegase oona e puipuia ai le felauaiga o le kulukose i totonu o le masini ma faaitiitia le lagona o lona membrane i le inisalini.
  4. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto. E mafua ai le solia o le gaioiga lautele, lea eo faatasi ma se faaitiitia o le lagona o le tino ile inisalini.
  5. Faʻafeiloaʻi i taumafa maualalo-calori. Afai o le meaʻai caloric o meaai i aso uma e itiiti ifo nai lo le 300 kcal, o lenei mea e oʻo atu ai i faʻafitauli o le gasegase e le faʻafefeteina. O le tino e "laveai" ma fausia ni fanua faasao, lea e tau atu i le faateleina o le gaʻo.
  6. Manatua. O le faʻagasologa o mafaufauga faʻaʻumiʻumi e aʻafia ai le tulafono faatonutonu o totoga ma gaʻo. O se taunuuga, o le gaosia o hormones, e aofia ai le inisalini, ma le tali o sela ia i latou ua faʻalavelaveina.
  7. Aveina o le inisalini:
    • glucagon
    • corticosteroids
    • faʻaiuga tautala
    • vevela

    O nei vailaʻau e faʻaitiitia ai le aveʻesea o le kulukose e gaʻo, lea eo mai faatasi ma se faʻaitiitia o le lagona lelei ile inisalini.
  8. O le maualuga o le insulin i le togafitiga o le maʻisuka. O togafitiga le lelei e mafua ai le tele o insulin i totonu o le toto. E fai ma vaisu i tagata faʻaleleia. I lenei tulaga, o le faʻamalosia o le inisalini o se ituaiga puipuiga o le tino mai se maualuga maualuga o le inisalini.
  9. Faʻafitauli Hormonal. O le tino o le meaola o le endocrin ma faʻamalo le hormones e faʻaitiitia ai le lagona o le insulin. E le gata i lea, o le tele o le manuʻa, o le faʻaitiitia o le lagona. I fafine, faʻateleina le gaosiga o le testosterone ma faʻaitiitia le estrogene, gaʻo faaputuputu e tusa ai ma le ituaiga "tane", o loʻo galue le toto ma ua tupu le maualuga o le toto maualuga. O le faaitiitia i le maualuga o hormones thyroid i le hypothyroidism e mafai foi ona mafua ai le faateleina o le maualuga o lipids (gaʻo) i totonu o le toto ma le atinaʻeina o le insulin resistance.
  10. Suiga o tausaga i alii. O le gaosiga o le Testosterone e faʻaititia i le matua, lea e oʻo atu ai i le inisalini faʻamalosi, ova, ma le maualuga.
  11. Apone i se miti. O le taofi o le mānava i se miti e mafua ai le matelaina o le okesene o le faiʻai ma faateleina le gaosiga o le tupu o le tuputupu ae. O lenei vailaau e fesoasoani i le atinaʻeina o le insulin.


Faailoga o le maʻi gasegase

Le faiga o le atinaʻeina o le maʻi faʻasolosolo

  1. O le faʻaitiitia o le tino ma le le lelei o le tino e mafua ai le le mautonu o lagona o le faʻaleleia e fesootaʻi ma le inisalini.
  2. O le pancreas e maua ai le tele o insulin e foia ai le le mautonu o sela ma avatu ia i latou le kulukose.
  3. O le tui vavalalata (o le tele o insulin i totonu o le toto) e atiina ae, lea e oʻo atu ai i le gaʻo, gasegase lipid metabolism, ma le vascular function, ma oʻo ai le toto toto.
  4. O loʻo tumau pea le kulukose i totonu o le toto - totolosi le hyperglycemia. Maualuga maualuga o le kulukose i fafo atu o le masini ma maualalo i totonu o le mafuaʻaga o le faʻamaogaina o aʻafiaga ma le faʻaalia mai o fualaʻau saoloto, lea e faʻaleagaina ai le paʻu o le cell ma mafua ai lo latou matua matua.

E amata ona le iloa le maʻi. E le afaina ai le tiga, ae e le o se mea leaga.

Malamalamaga autu i le maʻi pipisi

  • O osofaiga o uiga le lelei i se tulaga fiaaai. O le vaivai o le kulukose e mafua ai ona avea ma sela o le faiai e mafua ai le le fiafia, o le ita ma le maualalo o lagona.
  • Vaivai. O le malepelepe e afua mai i le mea moni e ui lava i le maualuga o le suka o le toto, e le maua e glucose ia sela, e tuua i latou e aunoa ma ni meaai ma se punaoa malosi. O le mafuaʻaga o le "matelaina" o sela, o le faʻaaogaina o le kulukose e ala i le membrane cell e le galue.
  • Filifiliga o taumafa. O fuamoa ma fualaau faisua e le mafua ai le manava, ou te manao i fualaau suamalie. O lenei mea e mafua mai i le mea moni e faapea e manaʻomia e le faiʻai se mea e manaʻomia mo le kulukose. A maeʻa ona faʻaaogaina gaʻo, o le a faʻaleleia faʻalelei. Fualaau faisua ma meaʻai o le protein (cheese cheese, eggs, meat) e mafua ai le moe.
  • O osofaiga o le vave vave o le fatu. O maualuga maualuga o inisalini e faatelevave ai le fatu fatu ma faateleina le tafe o le toto mai le fatu ma le vavalalata taitasi. O le mea muamua e taʻitaʻia ai puipui o le itu tauagavale o le fatu, ona oʻo ai lea i le ofuina o le puipui maso.
  • Paʻa i totonu o le loto. Tupe faʻaalu o le cholesterol i totonu o le gataifale e mafua ai le faʻalavelave i le fatu nutimomoia ma tiga.
  • Ootia e fesoʻotaʻi ma le vavalalata o vaʻa o le faiʻai. E foliga mai o le spasm ma le faateleina o le toto pe a mafua mai i le vasoconstriction ma pusa atherosclerotic.
  • Tausiga ma faʻaleagaina le faʻatulagaga mafua ona o le faateleina o le mamafa o le intracranial e fesootai ma le solia o le toto mai le mafaufau.
  • Tigā ma le susu. O le taunuʻuga lea o le faʻasaina o le vavao e le nerves sympathetic ma le maualuga o le inisalini i totonu o le toto.
  • Agavaʻa i le faʻamalosi. O le tele o gaioiga i totonu ma maualuga maualuga ile inisalini e faʻagesegese ai le iniseti ma faʻaleagaina ai le faʻamalositino o sua oona. O le mea lea, o mea taumafa o loʻo taoto i totonu o le mea e gaosi ai meaʻai mo se taimi umi.
  • Faateleina le vevesi, aemaise lava i le po - o le taunuuga o le inisalini faaosofia o le faʻalavelave popole popole.
Faʻaaliga mai fafo o le maʻi pipisi
  • Maitaga o le resdominal, gaʻo susu i totonu o le manava ma le tauau. O le manava o le "pia" e aliali mai. O le tino o le tino e faʻapupulaina e le gata i lalo o le paʻu, ae faʻapena foi i totonu o tino. E le na o le faʻailogaina, faʻamalosia ai a latou galuega, ae o loʻo taʻalo foi i le matafaioi a le okeni endocrine. O mea e gaʻo ai le gaʻo e fesoasoani i foliga o le mumū, o le faateleina o le maualuga o le fibrin i le toto, lea e faʻapupulaina ai le aʻafiaga o paʻu o le toto. O le gasegase o le resdominity e maua pe afai e sili atu le vavao o le puʻu:
    • i totonu o alii sili atu ma le 102 cm,
    • i tamaitai e sili atu i le 88 cm.
  • Lanu mumu i luga o le fatafata ma le ua. O faailoga nei o le tele o faʻasagaga e fesootaʻi ma vasospasm, lea e mafua mai i le tele o insulin.

    Toto toto (e aunoa ma ni fualaau faʻasaina)

    • sosoʻo (maualuga) toto maualuga e sili atu i le 130 mm Hg. Art.
    • diastolic (maualalo) le maualuga e sili atu i le 85 mm Hg. Art.

Faʻailoga o le falemaʻi o le faʻafitauli pipisi

O se suʻega o le toto i totonu o tagata e maua i le gasegase faʻasolosolo e faʻaalia ai le tele o mea sese mai le masani.

  1. Triglycerides - gaʻo na le maua le cholesterol. I tagata gasegase i le maʻi pipisi, o le numera e silia ma le 1.7 mmol / L. O le maualuga o triglycerides e tulaʻi i totonu o le toto ona o le mea moni o le gaʻo ua tuʻuina atu i totonu o le vete vevela i totonu o le ogatotonu o totonu.
  2. Lipoproteins maualuga maualuga (HDL) poʻo le "lelei" cholesterol. E faʻaititia le faʻamoemoe ona o le le lava o le faʻaaogaina o fuālaʻau fuālaʻau ma se olaga faʻavalea.
    • fafine - e itiiti ifo i le 1.3 mmol / l
    • alii - e itiiti ifo ile 1.0 mmol / l
  3. Cholesterol, lipoproteins le maualalo (LDL) poʻo le "leaga" cholesterol, o le siʻitia o le sili atu i le 3.0 mmol / L. O le tele o gaʻo gaʻo mai le tino o loʻo siomia ai totoga o loʻo i totonu o le faitotoa vein. O nei gaʻo gaʻo e faʻamalosi ai le ate e faʻapipiʻi ai le cholesterol.
  4. Glucose o le anapogi anapogi sili atu nai lo le 5.6-6.1 mmol / l. O siama o le tino e le aʻafia lelei le kulūkose, o lona uiga o lona toto e maualuga e tusa lava pe a maeʻa le anapogi.
  5. Glucose toleni. 75 g o le glucose e faia i le tautala ma a maeʻa le 2 itula ua fuafuaina le maualuga ole kulukose o le toto. I se tagata soifua maloloina, o le glucose e faʻaalu i le taimi lea, ma le maualuga o lona toe foʻi mai i le masani, e le silia le 6.6 mmol / L. Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi pipisi, o le glucose concentration e 7.8-11.1 mmol / L. O lenei mea e taʻu mai ai o le kulukose e le o aʻafia i sela ma tumau i totonu o le toto.
  6. Uric acid sili atu i le 415 micromol / l. O lona maualuga e mafua ona o le gasegase purine metabolism. Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi pipisi, o le uric acid e faia i le taimi o le oti ma e le lelei ona faʻamalosi e fatugaʻo. E faʻaalia ai le oona ma se maualuga maualuga o le atinaʻe o gout.
  7. Microalbuminuria O le faʻaalia mai o moletini porotini i le urini o loʻo faʻaalia ai suiga i le gaioiga o fatuga na mafua mai i le maʻisuka poʻo le maualuga. O fatugaʻo e le faʻamamaina lelei le urine, o le iʻuga, e ulu atu i ai molini moletini.

O le fea fomaʻi e tatau ona faʻafesoʻotaʻi pe afai ua mamafa loʻu mamafa?

Endocrinologists e togafitia ai le faʻamaʻi faʻasolosolo. Ae o le tuʻuina atu o suiga eseese o le pathological e tupu i le tino o le tagata maʻi, e mafai ona manaʻomia se faʻatalanoaga: fomaʻi, cardiologist, nutritionist.

I le fomaʻi (endocrinologist) o le tofiga

Paʻu

I le taliga, e aoina e le fomaʻi se siaki ma tuufaatasia se talafaasolo maʻi. O le suʻesuʻega e fesoasoani e fuafua ai mea e mafua ai le gaʻo ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi pipisi:

  • tulaga ola
  • tausami o meaai, vaisu i meaai suamalie ma gaʻo,
  • pe o le a le matua o le mamafa
  • pe o mafatiaga aiga e afaina ai meaʻai,
  • le i ai o le maʻi fatu fatu,
  • maualuga toto maualuga.

Suʻega o maʻi
  • Fuafuaga o le ituaiga o oona. I le faʻamaʻi pipisi, o le gaʻo e faʻapipiʻi i luga o le puipui pito i luma, ogalaau, ua ma foliga. O le afaina o le manava po o le tama tane. Faʻasolosolo i le gynoid poʻo le ituaiga ituaiga o gaʻo, o le gaʻo o loʻo teuina i le pito i lalo o le tino: sulu ma totoa.
  • Faʻasologa o le taamilosaga. O faʻataʻitaʻiga nei e molimau atu i le atinaʻeina o le faʻamaʻi pipisi:
    • i totonu o alii sili atu ma le 102 cm,
    • i tamaitai e sili atu i le 88 cm.

    Afai ei ai se faʻasologa o togafitiga, ona faia lea o le siama o le "isesa" i le 94 cm ma le 80 cm, i le faasologa.
  • Fuataga o le fua o le vavao o le puimanava ma se liʻo o sulu (OT / OB). E le tatau ona sili atu lo latou fua
    • i alii sili atu i le 1.0,
    • i tamaitai nai lo le 0.8.

    Mo se faʻataʻitaʻiga, o le vavao o le fafine o le 85 cm, ma lona sulu 100 cm. 85/100 = 0.85 - o lenei faʻamaoniga e faʻaalia ai le oona ma le atinaʻeina o le maʻi gasegase.
  • Taumafa ma fua faʻatatau. Ina ia faia lenei mea, faaaoga se fualaau faafomai ma le stadiometer.
  • Iloiloina o le numera o le numera o le tino (BMI). Ina ia fuafuaina le faasino igoa e faʻaaoga ai le fua faʻatatau:
BMI = mamafa (kg) / maualuga (m) 2

Afai o le faasinoupu e i le lautele o le 25-30, o le a faailoa mai ai le mamafa o le mamafa. Faʻamaumauga o faʻamaumauga o sili atu ma le 30 e faʻaalia ai le gaʻo.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa o se fafine e 90 kilokalama, maualuga 160 cm 90/160 = 35.16, lea e faʻaalia ai le oona.

    O le i ai o le striae (faʻailoga) i luga o le paʻu. Faʻateleina le mamafa o le paʻu o le paʻu ma paʻu toto laiti. E tumau pea le faʻamaualuga o le epidermis. O le iʻuga, o lanu mumu 2-5 mm lautele e aliali mai i luga o le paʻu, lea e iu lava ina tumu i filo fesoʻotaʻi ma susulu.

Faʻamatalaga o suʻesuʻega ole falemaʻi

  • Aofaʻi o le cholesterol na faʻatupulaia ≤5.0 mmol / L. O lenei mafuaʻaga ona o le vaivai o le lipid metabolism ma le le mafaia e le tino ona gauai lelei le gaʻo. O le maualuga o le cholesterol e fesoʻotaʻi ma le taumafa ma le maualuga o le insulin.
  • Ole lipoproteins maualuga maualuga (HDL poʻo le maualuga o le cholesterol) e faʻaitiitia itiiti ifo i le 1 mmol / l i alii ma e itiiti ifo i le 1.3 mmol / l i tamaitai. HDL o le "lelei" cholesterol. E matua mausali lava, o le mea lea e le teuina i puipui o toto toto ma e le mafua ai le atherosclerosis. O se maualuga maualuga o le kulukose ma le methylglyoxal (o le gau o oloa o monosugars) e oʻo atu ai i le faʻaumatia o le HDL.
  • Laititi lipoproteins (LDL poʻo le maualalo o le cholesterol) o loʻo faʻateleina ≤3.0 mmol / L. "O le cholesterol leaga" ua fausiaina i tulaga o le inisalini tele. E laʻititi lava le soluble, o le mea lea, e teuina i puipui o toto toto ma fai ni atherosclerotic plate.
  • Faʻateleina le faʻamalosi > 1.7 mmol / L. Ava gaosi suamalie e faʻaaogaina e le tino e fagota ai gaʻo. Latou te ulu atu i le mea leaga mai le tino o manu, o le mea lea, faatasi ai ma le tele o mea, o le faateleina o le faateleina.
  • Glucose o le anapogi anapogi > 6.1 mmol / L. E le mafai e le tino ona faʻapalapala le kulūkose ma maualuga lona maualuga e tusa lava pe a uma le anapogi i le po.
  • Ua faateleina le insulin > 6.5 mmol / L. O se maualuga maualuga o lenei hormoni pancreatic e mafua mai i le le mautonu o le tino ile inisalini. I le faateleina o le gaosiga o le hormone, o le tino e taumafai e galue i luga o masini insulin-sensible o sela, ma ia mautinoa le faʻaaogaina o le kulukose.
  • Leptin faateleina > 15-20 ng / ml. O le hormone e gaosia e siama oona e mafua ai le faʻamalosia o le inisalini. O le sili atu o mea faʻapipiʻi, o le sili atu foi lea o le faʻaogaina o lenei hormone.
  • Faʻamaʻi togafitiga o le faʻamaʻi pipisi

    O togafitiga faʻamaʻi o le maʻi gasegase o loʻo faʻamoemoe e faʻaleleia le faʻatagaina o le inisalini, faʻamautuina kulūkose maualuga ma faʻasaʻo le gaʻo gaʻo.

    Vaega o vailaʻauLe faiga o togafitigaSuiAuala e ave
    Togafitiga o le lipid metabolism disorders
    O fualaau faasaina (fuainumera ma fibrates)Latou te faʻaititia le synthesis intracellular o le cholesterol, fesoasoani i le aveesea o "cholesterol leaga" mai le toto. Fitirate e faʻaitiitia le maualuga o le uric acid ona o le faʻafefeina o ona sima e fatugaʻo.RosuvastatinFaaaoga le 5-10 mg o le fualaau faasaina 1 taimi i le aso. A maeʻa le 4 vaiaso, e fuafua e le fomaʻi le maualuga o le cholesterol i le toto ma e mafai ona faʻaititia le fualaau.
    FaʻamaoniaFaaaoga le vailaʻau faʻalua 2 aso i le aso: 2 capsules i le taimi o le taeao ma le 1 capsule i le taimi o le taumafataga.
    Togafitiga mo le faʻamalosia o insulin ma le kulukose
    Fualaau e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le insulinFaaleleia le kulukose i totonu o le masini e aunoa ma le faaosofiaina o le gaosiga o le inisalini. Faʻavave le gaosia o gaʻo susu, faʻavave le liua o le kulukose i le glycogen. Faʻaleleia le faʻamalosiina o le inisalini i le siakiina o le masini, ma faʻalauteleina ai le lagona lelei o gaʻo i totonu.MetforminO le fuataga ua fuafuaina e faalagolago i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o 1-4 fualaau. Ua vaevaeina le togi i aso uma i 2-3 inumaga. Faʻaaoga pe a uma le 'aiga.
    Inisinia Sensitization DrugsO fualaau oona e faʻagesegese ai le faʻafefe o le kulukose mai le manava, faʻaitiitia le gaosiga o le kulukose i le ate ma faʻalautele ai le lagona o sela i le inisalini. Faaitiitia le fiaʻai ma fesoasoani e aveesea le mamafa.Siofor
    Glucopeli
    O le uluai metotia e 500-850 mg 2-3 taimi i le aso ma taumafataga. A maeʻa le 2 vaiaso, e manaʻomia se fetuʻunaʻiga ole fomaʻi ile mafaufau i le maualuga o le kulukose i le toto.
    VitaminiAlpha lipoic acid e puleaina ai le ate, faaleleia le metabolism cholesterol. Faʻaleleia le faʻaaogaina o le kulukose i le musele skeletal.Alpha liponAve le laulau 1 2-3 taimi i le aso mo 3-4 vaiaso.
    Fualaau faʻasaina e faʻasaʻo ai le metabolism ma le toto maualuga
    Angiotensin-Converting Enzyme InhibitorsFaʻamau le gaioiga o se enzyme e mafua ai vasoconstriction. Latou te faʻalauteleina le lumenia o toto toto, faʻaitiitia le toto, faʻamalosia le galuega a le loto.CaptoprilO le fualaau faasaina e ave i luga o se manava gaogao 3 taimi i le aso. Ole fua ole aso ile 25 i le 150 mg.
    Enalapril0.01 g i le aso, e tusa lava po o le a le meaʻai.
    Faʻatagata o le kesi pe faʻapipiʻi lekoneFaʻaitiitia le toto maualuga, faʻaitiitia le maua o le okesene o le muso o le fatu ma i le taimi lava e tasi e faʻaleleia ai meaʻai. E i ai so latou malosi vaivai.Felodipine
    Ave 1 le papa (5 mg) i le aso. Faʻaaoga e tusa lava po o le a le meaai.
    Tetele togafitiga
    Faʻasaina o le FaʻamamaFaaitiitia le gaioiga o elemene oona ma faʻalavelave ai le malepelepe ma le faʻafefe o le gaʻo i le tootoo laiti.XenicalAve se capsule (120 mg) i 'aiga autu taʻitasi pe le sili atu i le itula pe a maeʻa se taumafataga.
    OrlistatAve 120 mg ao ave le taumafataga autu 3 taimi i le aso. Afai o meaʻai e leai ni gaʻo, e le mafai ona ave le lisi.
    O fualaau e afaina ai le totoga tutotonu ma taofia ai le manaʻoLatou te faʻataʻitaʻiina amioga taumafa, faʻaitiitia le manaʻomia mo meaai, ma faʻaitiitia le manaʻo. Latou te fesoasoani e taulimaina le fiaaai ao mate.FluoxetineO loʻo faʻamatalaina se vailaau faʻasaina 1-3 laulau i le aso atoa pe a uma le taumafataga.

    Faʻalogo! O faʻamalosi (fualaau e taofia ai le manaʻo) e le mafai ona faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le mamafa i le togafitiga o le gasegase metabolic. O nei fualaau oona e faʻaititia ai le lagona o le tino ile inisalini. O faʻasologa e aofia ai fualaau faʻapitoa: Fluoxetine, Prozac, Meridia, Reduxin.

    Metabolic Syndrome

    Ina ia mafai ona toe faʻafoʻi le metabolism ma faʻaleleia le lagona o le inisalini, e lua tulaga e tatau ona ausia:

    • maualalo meaʻai gaʻo
    • gaioiga faʻaletino lelei.
    Seʻio tatou nonofo faʻamalamalama atili i nei vaega taʻitasi.

    Aoaoga faʻapitoa mo le faʻamaʻi pipisi.

    I taimi o taʻaloga, e susunuina ai e le tino faleoloa gaʻo. E le gata i lea, o le metabolism ua faatelevaveina, o le mea lea, e oʻo lava i le malolo, o loʻo faʻaauau pea ona gaosia e le tino ia gaʻo i le malosi.

    Faʻafetai i aʻoaʻoga, o hormones o le fiafia - endorphins - o loʻo gaosia i totonu o le faiʻai. O nei mea e le gata ina faʻaleleia ai le lagona, ae fesoasoani foi i le pulea o le manaʻo ma le faʻaitiitia o manaʻoga mo gaʻo. O le mea lea, pe a iai se lagona o le fiaʻai, o meaʻai e maua mai i le protein e maua ai le fesoasoani e foia ai.

    Lelei lelei ma le soifua lelei, faʻalauteleina le lagona lelei i le inisalini ma se tamaʻi tagata laʻititi ma le faʻaitiitia o le faagasologa o le soifua matua, faʻatupulaia le faʻatinoga - ponesi mai taʻaloga masani.

    O nai tulafono e fesoasoani ia te oe e taulimaina lelei ai le meaʻai.

    1. Ia malie. Filifili le taaloga e saʻo mo oe. Afai o vasega o le a aumaia le fiafia, ona e le taofia le toleniga.
    2. Aoao i taimi uma. Faataga le taimi mo gaoioiga faaletino i aso uma. E tatau ona e malamalama o lou soifua maloloina e faʻalagolago i le amio pulea i lenei mataupu. O le mea aupito sili ona taua o le taʻaloga 6 aso i le vaiaso mo le 60 minute.
    3. Filifili le taaloga talafeagai.
      • Mo tagata e sili atu ma le 50 tausaga o loʻo iai ni maʻi faʻalaumalo ma fatu faʻamaʻi, savavali poʻo Nordic savavali faʻatasi ma fao sikelulu e talafeagai.
      • Mo tagata ei lalo ifo o le 50 tausaga, mafutaga mafanafana.
      • I soo se tausaga, o le aau, uila, faasee, masini mimiti o le a fesoasoani e faaleleia le galuega fatu.
    4. Aua le soona galue. O aʻoaʻoga e le tatau ona faʻavaivaia, a leai o le a afaina ai le puipuiga. Amata i se avega laʻititi ma ia faʻatupulaʻia malie le umi ma le malosi o vasega.
    5. Mataʻituina lau faʻalavelave. O le tele o mea lelei, o gaʻo e susunuina i se taimi e 110-130 paʻu i minute taitasi. Le maualuga o le fatu fatu: 220 le itiiti ifo ile tausaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e 40 ou tausaga, ona avea lea o se faʻataʻitaʻiga matautia mo oe o le 220-40 = 180 lu i minute uma. E faigofie le faʻaogaina o le siaki o le fatu e pulea ai lou fatu i le taimi aʻoga.
    6. Manatunatu i faʻamaoniga lea e faʻalagolago i faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻafitauli e mafua mai i le maʻi faʻasolosolo. E fautuaina e aloese mai vasega pe afai:
      • protein maua i le urine
      • o le toto maualuga e sili atu le maualuga nai lo lau masani,
      • toto kulukose maualuga i luga aʻe o le 9.5 mmol / L.
    E toatele tagata e fiafia i le fesili: "O a taaloga e pito sili ona aoga mo le tetee atu i le tele o meaʻai?" Ina ia mafai ai ona sili atu lau au toleniga, faʻaaogaina anaerobic ma faʻamalositino i aso uma.

    Gaioiga faʻamalosia po o le faʻamalosi malosi (pe a galulue musika ma le ova o le okesene) e fesoasoani i le faaleleia o le metabolism ma faaitiitia le faʻamalosia o le insulin e ala i le faateleina o le aofaʻi o le 'au pusa kiliva. O malosi malosi e mafai ai ona faʻaalia le musika fesoasoani, faʻamalosi ai ponaivi ma sooga, e mafai ai ona e malosi. O le malosi o le aʻoga e talafeagai lelei mo alii ma tamaitai talavou.

    O faʻatinoga e faia i se saoasaoa vave ma e manaʻomia ai le tele o taumafaiga. Latou te mafua ai se tiga tiga i musika galue. E mafua mai lenei mea i le mea moni o faʻaogaina o microfractures i luga o fiva muscle ma o le lactic acid e faʻapupulaina i totonu o le maso.

    E talitonuina o ia faʻatinoga e faʻatupulaʻia ai le lagona o le inisalini, ae naʻo tagata ei ai le soifua maloloina e mafai ona latou faia. O faʻamalositino e aofia ai:

    • faʻasolo
    • aau i se saoasaoa vave
    • siʻosiʻomaga pasi,
    • sikuea
    • tulei i luga
    • avega mamafa (aʻoaʻoga i luga o simulators).
    O faʻatinoga e faia i le 3-5 i le tumau e le silia le 1.5 minute. Isi faʻatinoga e galulue ai vaega eseese o musika.O le aofaʻiga atoa o le lesona mo se tagata amata e 20 minute. Faʻateleina le umi o le taʻaloga i le itula.

    Faamalositino faia lemu ma le maualalo po o le mamafa. I lenei tulaga, o maso ua lelei ona maua i le okesene, ma o le gaʻo gaʻo e susunuina. O faʻamalositino faʻamalositino e taua foi o galuega a cardio, e puipuia ai maʻi fatu, faʻaleleia le gaioiga o le tino ma fesoasoani i le tauʻafa. O faamalositino e aofia ai:

    • fomaʻi
    • siva
    • lapisi
    • uila uila pe faʻatalositino uila.
    O le aʻoga muamua e le tatau ona sili atu i le 15 minute i le aso. Faʻateleina lau vasega i le 5-10 minute i vaiaso taitasi. Ole laʻititi, o le ae ausia le tulaga manaʻomia o le tumau, ma o lau vasega o le a tumau pe a ma le itula. O le umi e te faia, o le tele o le gaʻo "mu".

    Filifiliga mama aʻiaʻi. Afai ei ai faʻalavelave i fatuga (nephropathy) pe i mata (retinopathy), ona faʻaaogaina lea o se malamalama mama o faʻatinoga faaletino. E le mafua ai le faateleina o le mamafa ma e le faateleina ai le avega i luga o okeni maʻi. O faʻamalositiga mama e faʻamalosia ai sooga, faʻaleleia le faʻamaopoopoina ma faʻaosoosoina ai metabolic processes.

    I le taimi o vasega, faʻaaogā paʻu (po o fagu paʻu vaiinu) e mamafa 300-500 g Faʻaali nei ituaiga o faʻatinoga:

    • feliuliuga ma le faʻaopoopoga o biceps,
    • sii i luga lima
    • faalagolago i luma
    • fofola lima i le itu i se tulaga tulaga ese.
    O faʻamalositino taitasi e faia lemu ma faigofie 3 seti o le 10 taimi. I le va o seti e malolo ai le 10-15 minute.
    Manatua o le tele o musika i lou tino ma le gaʻo le gaʻo, o le maualuga atu lea o le lagona o le tino i le inisalini. O le mea lea, afai e te leiloa le mamafa, o le a faʻaitiitia le faʻaalia o le syndrome metabolic.

    Meaʻai talafeagai ma le faʻamaʻi pipisi.

    O le sini autū o le taumafa mo le faʻamaʻi faʻaleagaina o le faʻatapulaʻaina lea o le faʻaaogaina o gaʻo ma gaʻo. O lenei mea o le a fesoasoani e taofi le oona ma faasolosolo malie ai le mamafa o le mamafa.

    Mea taumafa i aso nei e tetee i le anapogi ma meaai maualalo-calorie. I lenei tulaga, o se tagata e tuliloaina i taimi uma e se lagona o le fiaaai, o le mea lea e na o tagata ei ai se malosi malosi e mafai ona pipii i se ituaiga o meaai. O se mea gaʻo-faʻatapulaʻaina meaai (laiti-carb) e suamalie ma faamalieina. E tele ituaiga ipu e mafai ona saunia mai oloa faʻatagaina.

    O le maualalo o le kalori taumafa e aʻafia ai le puipuia o puipuiga mai faʻamaʻi ma siama. E mafua lenei mea i le mea moni e leai se tino o le palatini ma vitamini e manaʻomia mo le faʻatinoina o le tino puipuia. O se taumafataga maualalo-gase, e ese mai ai, e faʻamalosia ai le tino puipuia ma faʻamaonia le microflora o le intestinal, faʻafefe i polotini ma fualaʻau susu, fualaau aina ma fualaʻau.

    E tatau ona avea se taumafataga maualalo ma le maumaututu ma meaʻai i le olaga atoa. O le calorie intake e 1600-1900 calories. E tatau ona e taumafa e masani ona faʻaalu 4-5 taimi ile aso, ae i ni vaega laiti. O lenei taumafataga e fesoasoani e aloese mai le fiaai.

    Lisi o Mea Fautuaina:

    • ituaiga o meaʻai laiti-manu (vela, lapiti, moa e leai se paʻu) ma moa 150-200 g i le aso,
    • iʻa ma iʻaʻai 150 g,
    • fuamoa - 1-2 i le aso i le foliga o se omeletiki poʻo se mea vevela,
    • oloa gaosiga maualalo maualalo,
    • kisisisi 100-200 g,
    • meaʻai maualalo-leʻo ma le leai ni manogi - faʻatapulaʻa i le 30 g,
    • faila o le paluga povi poo le siusaisi sipuni 2 taimi i le vaiaso,
    • 25% fualaau faisua i foliga masani, o le malologa i le paluga, kuka, tao tao, salu (a itiiti mai 400 g).
    Fautuaina fualaau mata lanumeamata,
    • fualaau le suamalie ma vine e oo atu i le 400 g Fuga, malogo po o le tao e aunoa ma le suka.
    • Sauerkraut ua mulumulu ile vai,
    • falaoamata mai le karite mamafa, keke, falaoamata, laisa enaena. 150-200 g i le tautua, i le noatia ma le fai fuafua i le falaoa,
    • uluaʻi vasega (250-300 g) i luga o le gaʻo maualalo, aano o manu, iʻa po o le moa mushroom, soupisi vao.
    • falaoa atoa-falaoa, falalaʻau e oo atu i le 200 g,
    • teas, fualaau suamalie ma fualaau suamalie e aunoa ma le suka,
    • se fasi keke sukalati, tilo ma le suka o le suka,
    • o le suavai taumafa e gata i le 1,5 lita. O lenei mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le gaʻo i le tino.
    E tatau ona teena na oloa:
    • mea faʻafiafia: suti, kuki, mea kulimi,
    • taoina, aemaise lava pastry leaga ma puff,
    • gaʻo gaʻo: puaa, tamaʻi mamoe, pato,
    • meaʻai na teu, ulaula tapaa ma iʻa, sooga, ham,
    • araisa, semolina ma le oatmeal, pasta,
    • kulimi, suamalie suamalie, gaʻo gaʻo ma oloa mai ai,
    • margarine, suauu kuka,
    • vine, faʻi, vine, aso ma isi fua suamalie,
    • mayonnaise, sola suamalie, mea manogi,
    • sugary inu, sua sua ma nectars ma le suka.
    E tasi i le 1-2 vaiaso, e mafai ona e faʻaalu se aso ma faʻaaoga lelei meaʻai e leʻo manaʻomia.

    Faataʻitaʻiga mo le aso

    Breakfast: falaoa tao ma le pata, fuamoa e vevela poʻo fuamalie e fufulu ai, lauti poʻo le sua.

    Lua le taeao: fua.

    Taʻaloga: suauu suamalie ma kulimi paʻu (e aunoa ma le falaiina ma le leai o ni aano o manufasi), faʻasusu fualaʻau i le gaosiga o suāuʻu, meaʻai ua tunu, fualaau suamalie e leai ni meaʻai.

    Taumafa: salalaʻau fou fuamoa, tao tunu poʻo iʻa iʻa iʻa 150-200 g, lauti.

    Lua taumafataga: kefir poʻo le yogurt e le o faguina.

    O mafuaʻaga autū o le atinaʻeina o le faʻamaʻi pipisi

    O le inisalini e maua mai i vailaau o le tino e fai ai le tele o galuega e fesootaʻi ma le faʻatonutonuina o metabolic processes.

    O le galuega autu o le hormone o le faʻavaeina lea o noataga ma ni tagata faʻapitoa faapitoa i le luga o sela o le siama o siama o loʻo faʻalagolago i le insulin. Ona o le fausiaina o ia ituaiga mea faigata, o le kulukose o loʻo feaveaia i totonu o le potu, o lea, o le suauʻu e fafagaina.

    A oʻo mai le tui puipuia o le inisalini, e le gata o le kulukose ae faʻapipiʻiina foi le inisalini i totonu o le toto, lea e mafua ai le ogaoga o faʻamalositino i le faʻatinoga o gaioiga faʻasolosolo.

    O le gasegase gasegase e masani lava ona atiae ona o foliga mai i totonu o sela o se mea e pei o le insulin resistance. O le faʻamalosia o le inisalini e mafai ona faʻaalia i le tele o mafuaaga eseese.

    O mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o faʻamaʻi o lipine o le sami i le insulin o:

    1. Vaʻaiga faʻapitoa.
    2. Taumamafa meaai e aofia ai le tele o gaʻo ma gaʻo.
    3. Faʻataʻitaʻiga o se olaga ola solo.
    4. O le tagata maʻi ua faʻalauteleina le maualuga o le maualuga o le toto.
    5. Faaaoga masani o meaai maualalo-calori.
    6. Le faʻalavelave masani o faʻalavelave faigata.
    7. Le faʻaaogaina o fualaau oona e faʻasaga i le inisalini.
    8. O le maualuga o le insulin i le togafitiga o le maʻisuka.
    9. Faʻafitauli Hormonal.
    10. O le amataina o le manava moe.
    11. Suiga i le tino o tagata i le matua.

    O le gasegase o vailaau e mafua ona o le malosi o le inisalini i le maualuga. O le gaʻo e mafua ai le faʻaleagaina o loʻo i luga o le chromosome lona 19.

    O gaioiga fesuiaiga e mafua ai suiga nei:

    • sela e le lava le numera o le faʻalogo i luga o le paʻu o le cell,
    • ua avea ma faʻaletonu o le inisalini,
    • o le tino puipuia o le tino e amata ona maua mai ai mea puipui e poloka ai ni atigipusa i luga o le membrane,
    • gaosia o le pancreas o le inisalini le talafeagai.

    O le masani ona faʻaaogaina se taumafataga maualuga i gaʻo ma gaʻo, o le mea sili lea ona taua e fesoasoani i le atinaʻeina o se maʻi gasegase i le tino o le maʻi.

    O le i ai o le sili atu o gaʻo gaʻo i le tino e fesoasoani i le atinaʻeina o le oona.

    Faailoga o le atinaʻeina o le maʻi

    Metabolic syndrome o se faʻamaʻi lea e ono mafua ai faʻalavelave ogaoga i le tino.

    O le maʻi i le tino ua amata ona le amanaiaina.

    I le faagasologa o lona alualu i luma, o le faamaʻi e le afaina ai le tiga, ae o sea atinaʻe o le faamai e le o se mea lamatia tele mo tagata.

    O le faʻamalosia o insulin e iai le atinaʻe faʻaauau i le tino:

    1. Faʻaitiitia le gaioiga faʻaletino ma meaʻai e faʻaosofia ai le faʻaitiitia o le lagona o le talipupuni matala ile inisalini.
    2. O le pancreas e maua mai ai le tele o le inisalini e foia ai le le mautonu o le le mautonu o le faʻaleleia, lea e talafeagai mo le atoatoa o le gaʻosese i sosoʻo.
    3. O le faateleina o le inisalini i totonu o le tino e mafua ai le atinaʻeina o le hyperinsulinemia, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe o le oona, faʻalavelave i le faagasologa o le lipid metabolism, le faʻamalosia o le faʻaogaina o le vascular system ma faʻateleina le toto.
    4. O le tele o le kulukose e leʻi faʻaaogaina i le plasma toto e mafua ai le atinaʻeina o le hyperglycemia i le tino. O le maualuga maualuga o le kulukose e mafua ai le matua tuai.

    Faatasi ai ma le alualu i luma i totonu o le tino o sea solitulafono e pei o le inisalini i le tino, o mea taua e pei ona taua i lalo e matauina:

    • osofaʻiga i le fiaai,
    • o foliga vaaia o le vaivai tele,
    • maualuga filifiliga i meaʻai,
    • o le tupuga o le loto momomo,
    • tiga i totonu o le loto,
    • le tupuga o le ulu o le ulu
    • o foliga vaaia o le gaioiga ma le le lava o le faamaopoopoina o gaoioiga,
    • faateleina le galala ma le susu,
    • o le foliga mai o se uiga masani o le mautu,
    • o foliga vaaia o le faateleina o le sulu.

    O le faʻaalia mai fafo o le maʻi faʻasolosolo faʻaleagaga o faailoga nei:

    1. O le gaʻo lapopoʻa, na faʻaalia i le foliga mai o le teu o gaʻo i totonu o le manava ma le tauau.
    2. Le faʻaalia o lanu mumu i totonu o le fatafata ma le ua. O ia faailoilo o faʻaaliga o le toto maualuga e fesootaʻi ma le tupuga o spasms o toto toto o le fatu. Faʻaleagaina o le tino e mafua ai le tele o inisalini i totonu o le toto.

    I suʻesuʻega a suʻesuʻega, o faʻamaoniga autu o le maʻi faʻasolosolo o le faateleina o le numera o triglycerides, o le faaitiitia o le numera o lipoproteins, o le faateleina o le cholesterol, o le faateleina o le anapogi o le toto glucose ma isi.

    Mafuaʻaga o le Faʻafitauli o Inisalini

    Faʻaitiitia le faʻatinoina o le inisalini o meaola e mafai ona faʻaalia i le tele o mea - suiga o le tausaga, maitaga, le lava o le tino, pala, gaioiga mamafa, faʻamaʻi, mafatiaga, fiaai, maʻi, cirrhosis, ketoacidosis, faʻamaʻi endocrine. O mafuaʻaga taatele o le faʻamalosia o le inisalini e aofia ai:

    • Suauu maualuga. Pe a 'ai mea taumafa e aofia ai le tele o le suka mama, o le tino e amata ona gaosia le insulin. E faʻaitiitia le lagona o sela i ona aafiaga, ma o le maualuga o le kulukose e tumau pea le maualuga.
    • Mafuaaga E iai le endocrin ma le paracrine - e gaosia ai mea e aʻafia ai le inisalini o siama. I le ogatotonu, o le fegalegaleaiga o le hormone ma le faʻaleleia ma le avega intracellular o le kulukose ua faʻalavelaveina.
    • Tauga masani. O le mea muamua e mafua ai le faʻamalosia o le inisalini o le faʻaaloalo. O le gasegase o le gasegase o gasegase o loʻo maua i tagata o latou aiga tuusaʻo ua maua i le maʻisuka, malosi, poʻo le maualuga o le maualuga o le maʻisuka.

    Faʻaauau le faʻamalosia o insulin pe a oʻo ina sili atu i le inisalini-mea maʻaleʻale - o le ate, o le siama ma le musika - e le iloa ai le gaioiga o lenei hormone. E tele ituaiga o togafitiga faʻaleagaina ua faʻaalia: o le faateleina o le maualuga o le gaʻo gaʻo, hyperglycemia faifaipea, faʻalaumalie o le gaʻo o gaʻo, gasegase o mea e mate ai, suiga i le faʻaalia o le gaʻo ma le mitochondrial le faʻaleagaina.

    O gaʻo gaʻo maualalo (FFAs) o se mea e fai mo le faʻasologa o triglycerides, o le tui o le inisalini. A faʻaleleia le maualuga o le FFA ma le metabolism o triglycerides i myocytes, o le numera o kiliva o le kesi e faʻaitiitia, o le kulūkose e paʻu lemu. I le ate, o le faʻaaogaina tele o le FFA e taofia ai le fesiitaiga ma le phosphorylation o le kulukose. Ole inisalini e le taofia ai le gluconeogenesis, gaosiga o le kulukose e le hepatocytes. I le faʻamalosia o le inisalini, ua faʻalauteleina le faʻasalalauga ma le faʻamalositino a le VLDLP, ua faʻaititia le faʻatupulaia o le HDLP. Ona o le maualuga maualuga o le FFA, o lipids o loʻo faʻaputuina i totonu o sela o le pancreas, faʻalavelaveina ai a latou galuega o le hormonal. O le aʻafiaga o le inisalini e maua mai i le insulin e faʻaitiitia i totonu o le tino. O le tele o mea e maua i le faʻaogaina o le faʻaogaina o le mimiti i le adipocytes;

    Faʻavasegaga

    O le lagona o le tino o le tino i aʻafiaga o le inisalini e faʻamoemoeina e le tele o mea - tausaga, mamafa o le tino, malosi o le tino, le i ai o uiga leaga ma faʻamaʻi. O le faʻamalosi ile inisalini e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma i le tele o isi faʻamaʻi ma tulaga o galuega, lea e faʻavae i luga o faʻafitauli o le tino. Faʻalagolago i lenei itu, e fa ituaiga o le inisalini e faʻamaonia i le endocrinology:

    1. Faaletino. O se masini o fetuutuunaiga i vaitau o suiga eseese ma le tuʻuina atu o le malosi. E tupu i le taimi o le moe i le po, maʻitaga, laititi, i le matua, ma le faʻaaoga soo o meaʻai gaʻo.
    2. Metabolic. Faʻailoaina i faʻafitauli o le dysmetabolic. O le uiga o le maʻisuka ituaiga II, o le maʻisuka faʻamaʻi o le ituaiga muamua, o le ketoacidosis o le maʻisuka, le umi o meaʻai o meaʻai, le inu ava malosi, ma le gaʻo.
    3. Endocrine. E afua mai ona o maʻi faʻamaʻi pipisi. Ua fuafuaina i laurotoxicosis, hypothyroidism, Cushing syndrome, acromegaly, pheochromocytoma.
    4. Le faʻaleagaina o le nonococrine. O loʻo faʻatatau i le tausisia o le homeostasis i faʻamaʻi ma nisi o faʻalavelave faʻafuaseʻi. E alu faatasi ma le maualuga o le maualuga o le toto, o le gasegase faifai pea, o le cirrhosis, cachexia o le kanesa, malala mu, toto oona, ma taotoga.

    Faailoga o le Resulin Resistance

    Ole faʻamalosia ole inisalini e leʻo faʻaalia i le tino, ae e atiina ae i luga o le faʻavae o nisi o uiga o le tino, faʻavevelaina maʻi le gasegase, suia ai le gaioiga o totoga i totonu. O le mea lea, e tusa ai ma le faʻamalosia o le inisalini, e taua le le talanoa e uiga i faʻamaoniga, ae peitaʻi e uiga i faʻamaoniga eo mai ai. Faʻaauau le teuina o gaʻo, aemaise lava ile taimi o le puʻu. O lenei ituaiga o oona e taʻua o le manava. O gaʻo visacral e faʻapupulaina i totonu o okeni, e aafia ai a latou galuega. O le isi faailoga taatele o le maualuga maualuga o le toto maualuga, e faʻaalia e se ulu o le ulu i tua o le ulu, o le vevela, fenumiai, palapitations, sweating, ma le mumu o mata.

    Fluctuations i le maualuga o le suka i totonu o le toto e tau atu i le mea moni e lagona e tagata maʻi le vaivai, vaivaiga, atuatuvale, le fiafia, iloa le faateleina o le fia inu ma le fiaaai. O le paʻu e mafai ona i ai se faʻamaʻi patino - black keratosis (acanthosis). O vaega o paʻu i luga o le ua, itu, i totonu o le pito i lalo, i lalo o le paʻu o le mammary ua faʻapogisaina, faʻalavelave ma maanuminumi, o nisi taimi e paʻu. I fafine, o le faʻamalosia o le inisalini e masani ona tuʻuina mai ma faʻamaoniga o le hyperperandensism e mafua mai i le polycystic ovary syndrome. O faailoga iloga o le faʻapitoa o le paopao, o le vevela, o le faʻasolosolo, ma le tupu tele o lauulu i lima, vae ma foliga.

    Faʻaiʻuga

    O aʻafiaga taatele o le faʻamalosia o le inisalini o maʻi cardiovascular ma le maʻisuka.Faʻatasi ai ma le faʻamalosia o le inisalini ma le gaʻo, o le galuega o le inisalini e faʻaitiitia ai le mafuaʻaga o vasodilation, ma le le mafaia o arteries e faʻalauteleina, o le amataga lea o le atinaʻeina o malala (faʻavavega o le toto). E le gata i lea, o le faʻamalosia o le inisalini e fesoasoani i le atherosclerosis, ona e suia ai le gaoioiga o le toto coagulation factor ma le fibrinolysis process. O le faiga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga II e pei o se faʻalavelaveina o le insulin resistance o le tausiga umi lea o le hyperinsulinemia ma le faʻamavaeina o suauu beta, o le faʻaitiitia o le insulin, ma le faia o le hyperglycemia faifaipea.

    Faʻailoga

    O le faʻamaoniga o le faʻamalosia o inisalini o se galuega faigata faʻamaonia ona o le mea moni e le o iai ni faʻamatalaga faapitoa o le falemaʻi ma e le mafai ai ona faʻamalosi tagata e saili fesoasoani faafomaʻi. I le avea ai o se tulafono, e maua i le taimi o le suʻega e se endocrinologist mo le maʻisuka malosi poʻo le gaʻo. O auala sili ona taatele o suʻesuʻega o:

    • Inisalini e faʻamalosi le suʻega. O le metotia e faʻavae i luga o le faaumiumi o le puleaina o le kulukose, aʻo taofiofi le tali o sē β ma le gaosiga o le kulukose. O le lagona o le insulin e fuafuaina e le maualuga o le kulukose i le tulaga o le paleni. Pe a faʻatusatusa le tau o le MI o le ≥7.0, ua faʻamautuina le faʻamalosia o le inisalini.
    • O le suʻega ole glucose toleniga. E masani ona faʻaaogaina i le faʻatulagaga o le siakiina, fuafua le i ai ma le mamafa o le hyperinsulinemia. I le toto toto, o le maualuga o le kulukose, C-peptide, insulin i luga o se manava gaogao ma le maeʻa ai o le gaʻo. E lua itula talu ona maua le carbohydrate i le tulaga o le hyperinsulinemia, o le inisalini o le inisalini e sili atu i le 28.5 μI / ml, faatasi ai ma le faʻamaʻi pipisi o le C-peptide o le sili atu i le 1.4 nmol / L, ma o le maʻisuka e sili atu i le 11.1 mmol / L.
    • Suʻega o le faapalepale glucose. Faʻatagaina oe e iloilo le vaega o le faʻamalosia o le inisalini, ia toe gaosia se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o le gaioiga. I le faagasologa, o le kulūkose ma le inisalini e faʻatautaia ma le agavaʻa e tusa ai ma le polokalame, o taunuuga e faʻaalia ai suiga i le kulukose, e tusa lava po o le inisalini ma lalo o lana gaioiga. O le faʻamalosia o insulin e fuafuaina e le SI -4 min -1 index.
    • HOMA-IR Index. Aʻo leʻi fuafuaina le fuataga, e faia se suʻega toto, o faʻamaoniga o le aofaiga o le inisalini, suka (glucose) i le plasma anapogi e faʻaaogaina. O le i ai o le faʻamalosia o le inisalini e faʻaalia e se faʻailoga i luga o le 2.7.

    Faʻafitauli togafitiga o insulin

    O togafitiga faafomai mo tagata mamaʻi ua saunia i se auala lelei. E faʻamoemoe e le gata i le faʻaleleia o le inisalini o tali a le tino, ae faʻapea foi i le faʻamautuina o le maualuga o le kulukose, cholesterol, inisalini toto, faʻaitiitia le mamafa o le mamafa, ma le puipuia o le gaʻo, maʻi suka, fatu ma vascular diseases. Togafitiga e faia e se endocrinologist, o se tagata e faia meaʻai, o se faiaoga o le togafitiga. Ua faailoa mai tagata maʻi:

    • Fomaʻi togafitiga. O vailaau ua faatonuina mo tagata mamaʻi ei ai le numera o le tino o le sili atu ma le 30 oe e maualuga le lamatia o le maʻi cardiovascular. Biguanides, alpha-glucosidase blockers, thiazolidinediones o loʻo faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le mamafa ma faʻalauteleina le lagona o le insulin.
    • Laʻu meaʻai laiti O tagata e maua i le inisalini faʻamaoniga o loʻo faʻaalia ai se taumafa maualalo i gaʻo, ae leai ni taimi o le anapogi. O le taumafa vaevaega e mai i le 5 i le 7 taumafataga i le aso i ni vaega laiti. O lenei polokalame e mafai ai ona e faatumauina le maualuga o le suka, o se gaioiga masani o le inisalini.
    • Gaioioiga masani. O le faʻaaogaina o le gaioiga o le glucose ma le malosi o le inisalini e faʻaosofia ai le faʻaogaina o le glycogen. O aʻoaʻoga aʻoaʻoga e filifilia mo tagata maʻi taitoatasi: mai taʻaloga taʻavale ma taʻaloga gymnastics i le malosi ma aʻoaʻoga faʻamaʻi. O le tulaga autu o le masani lea o vasega.

    Forecast and Prevention

    O le tulaga o le inisalini faʻamalosia e mafai ona faʻasaʻoina i se auala faʻapitoa, e aofia ai taumafa ma gaoioiga faʻaletino. Faatasi ai ma tofiga uma o fomaʻi, o le fomaʻi e masani ona lelei. Mo le faʻamoemoe o le puipuia, e tatau ona pulea le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, aemaise lava suka gaosia ai le gaosi, e aloese mai le le atoatoa o le tino, ma se olaga e le tauagafau, ina ia mafai ai ona ulufale atu i aʻoaʻoga tau taaloga i totonu o faiga masani i aso taitasi. E taua i tagata o loʻo i ai le tele o meaʻai e taulaʻi i le paʻu o le mamafa. Afai ei ai se talaʻaga o le maʻisuka, atherosclerosis, siaki taimi o le kulukose, insulin, ma le cholesterol toto.

    Suʻeina o le maʻi faʻamaʻi

    Togafitiga o le maʻi gasegase e faia e endocrinologists.

    I le faagasologa o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, faʻafitauli eseese e tutupu e ono manaʻomia ni feutagaiga ma isi fomaʻi faʻapitoa, e pei o. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le fomaʻi, cardiologist ma le nutritionist.

    Pe a asiasi atu i se endocrinologist, o le togafitiga e faia i nisi o tulaga.

    O faʻavae autu o le suʻesuʻega e pei ona taua i lalo:

    • suʻesuʻega ma le onosaʻi
    • suesuega ole maʻi,
    • suʻesuʻega falesuesue.

    Aʻo faʻatino se suʻesuʻega a le tagata maʻi, e aoina e le fomaʻi faʻamatalaga ma faʻasoa se talaʻaga faʻapitoa. O le suʻesuʻega e maua ai le faʻamalamalamaga o tulaga ola, o mea e 'ai ma vaisu o meaʻai, o le i ai o le oona i totonu o aiga lata mai, le i ai o le maʻi maʻi cardiovascular ma le toto maualuga.

    Aʻo faia se suʻega, o le a faia e le fomaʻi:

    1. Fuafuaga o le ituaiga o oona.
    2. E fua le vavao o le tagata maʻi.
    3. Fuafua le sootaga i le va o le puʻupuʻu vavae ma le vaʻooʻo o le pito.
    4. Fua le tuputupu ae ma fua le tagata maʻi.

    Faʻataʻitaʻiina o suʻesuʻega i fale suʻesuʻe pe a faʻamaonia se maʻi e aofia ai suʻesuʻega nei:

    • fua o le aofaʻi o le cholesterol i le toto,
    • fua o le aofaiga o le lipoproteins maualuga ma le maualuga o le cholesterol i le tino,
    • fuafuaina o le fuainumera o le lipoproteins molelalo ma le mamafa o le cholesterol i le tino,
    • naunautaiga o le faʻamaʻi i le toto,
    • fua o le plasma glucose,
    • fuaina le aofaiga o le inisalini i le tino,
    • fuaina le aofaiga o leptin i le tino.

    E faʻatatau i tali o tali ma suʻega falesuesue, ua faaiʻu e le fomaʻi e faapea o le tagata maʻi o loʻo i ai se maʻi gasegase.

    Le togafitiga o maʻi i le tino

    Soʻo se tagata maʻi e maua i le maʻi pipisi e manaomia ai se tagata taʻitoʻatasi i togafitiga. O le filifilia o fualaau faasaina e faalagolago i le tulaga ma mafuaʻaga o le atinaʻe o le oona.

    E le gata i lea, o le filifiliga o fualaau faasaina e faalagolago i taunuuga o suʻesuʻega o meaola o meaola o vaega o vaega faapitoa i le plasma o le toto.

    O le faʻatinoga o togafitiga o le inisalini faʻasaina o le inisalini e faʻamuamua i le faʻaleleia o le faagasologa o le inisalini absorption, faʻamautuina o le kulūkose index i totonu o le tino ma faʻamaonia le faiga o le gaʻo gaʻo.

    I le faagasologa o togafitiga o fualaau faasaina, o vaega nei o fualaau faasaina ua faaaogaina:

    1. Vitamini O fualaau lelei e aofia ai le Complivit Diabetes ma Oligim.
    2. Fualaau faasaina.
    3. Fualaau e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le insulin.
    4. Fualaau faasaina e faateleina ai le lagona o le inisalini.
    5. Fualaau faʻasaina e faʻasaʻo ai le metabolism ma le toto maualuga.
    6. O fualaau oona e avea ma inhibitors o le absorption.
    7. O fualaau e afaina ai le totoga tutotonu ma taofia ai le manaʻo.

    I le togafitiga o le maʻi gasegase, e le o fautuaina e faʻaaoga fualaau faʻataʻitaʻi o le faʻalapotopotoga o faʻamalosi e taofia ai le manaʻo. O nei fualaau oona e fesoasoani i le sili atu o le faʻaitiitia o aʻafiaga o le tino i le inisalini o le homone.

    O fualaau faasaina e aofia ai fualaau oona nei.: Fluoxetine, Prozac, Meridia, Redulu.

    Soifuaga soifua i le i ai o le maʻi faʻasolosolo

    Mo le toe faʻafoʻiina o le metabolism i le tino ma faʻalauteleina le lagona i le inisalini, e tele tulaga e tatau ona ausia, o le mea autu o le lelei tatau lea e faʻaaoga ai meaai e maualalo i le gaʻo ma gaioiga faaletino i le tino.

    I le faagasologa o le taaalo i taaloga, e susunu e le tino faleoloa gaʻo. E le gata i lea, i ia taimi, o le faagasologa o le gataifale ua faatelevaveina, o lenei mea e saofaga i le mea moni e tusa lava pe o le a malolo le tino, o loʻo faʻaauau pea ona faʻaaogaina oloa gaʻo i le malosi.

    O le faʻamalositino masani i le maʻisuka malosi ma le tuʻuina atu o le malosi faaletino i le tino e taʻitaʻia ai le atinaʻe o hormones o le fiafia, endorphins, i le tino o le maʻi.

    O nei vailaʻau faʻamalosi malosi e fesoasoani e faʻaleleia le faʻaleleia, fesoasoani e pulea le manaʻo ma faʻalautele manaʻoga mo gaʻo.

    O le sini autū o le taumafataga o loʻo faʻaaogaina i le faʻamaʻi pipisi e faʻasaina ai le faʻaaogaina o gaʻo ma gaʻo. O sea ituaiga meaai e mafai ai e oe ona taofi le faagasologa o le oona ma faasolosolo malie le aveesea o le tele o masini.

    Meaʻai i aso nei e matua tetee lava i le matelaina ma le faʻaaogaina o meaai maualalo-calori.

    O le taumafataga o loʻo faʻaaogaina i le maʻi gasegase e maualalo le gaʻo. Ma faatasi ai ma se auala talafeagai e tuufaatasia ai se lisi autu, e mafai foi ona lelei ma faamalieina.

    Faʻaaogāina o meaʻai eseese, e mafai ona e kukaina ipu.

    Faʻaaogaina o taumafa maualalo-kalori e faʻaitiitia ai le mamafa o le mamafa i le faʻavaivaia o le gaioiga o le tino o le tino, lea e faʻaititia ai le puipuiga o le tino mai faʻamaʻi pipisi ma siama.

    O le faʻaaogaina o taumafa maualalo e mafai ai e oe ona faʻamalosia le tino ma faʻamaonia le faʻaogaina o palapala ona o le faʻaaogaina o fualaʻau, fualaʻau ma fualaʻau susu i le taumafataga. O se ata manaia i lenei tusiga o le a fesoasoani ia te oe e malamalama ai i le inisiua o le insulin resistance.

    Tuua Lau Faamatalaga