Polyuria (mafuaʻaga, faʻamaoniga, togafitiga)

O le Polyuria o se tulaga lea e tupu ai le fausiaina ma le excretion o le urine e sili atu nai lo tulaga faatauaina masani. O le tino o le tino e tusa ma le 1-2,000 mm i le aso. I le maʻisuka, mo nisi o mafuaaga faʻapitoa, o lenei faʻamaoniga e faʻapupulaina i le 2 pe sili atu taimi.

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

O taunuuga

O le Polyuria i le maʻisuka e mafua ai ona lagona le fiainu. O lenei tulaga e taua o le polydipsia. E taua le maitauina o lenei mea e faʻateleina ai le tulaga. Ona o le tele o vai e ulu i totonu o le tino, o le mea lea, o le kulukose e mafai ona tosoina ai le tele tele o le vai i totonu ia te ia lava. Ole faʻamalosi e aunoa ma le faʻamalosi e aunoa ma se fesoasoani talafeagai e mafai ona taʻitaʻia ai. O lenei mea e aofia ai suiga i le faʻaogaina o polokalama uma.

E faapefea ona faaalia

E tatau ona malamalama o le televave e faʻaalia e ia lava na o le maualuga o le kulukose i le toto. O le mea lea, o lona fetuunaiga ma le fesoasoani o fualaau faasaina e taofia ai le atinaʻeina o lenei tulaga.

O faʻaaliga iloga o le televave:

  • o le faateleina o le mu i le aso,
  • faʻaoga faifaipea,
  • fia inu
  • matagogo.

Faateleina le faasee o le urine e o faatasi ma le foliga mai o le mago i totonu o le ooto. E faasolosolo, o se lagona o le fia inu malosi o loo i tua atu. O le isi lea o faailoga o le maʻisuka. E le o faʻatasi ma le faʻaititia o le numera o vaega o le urine. I lenei tulaga, i le isi itu, o le siʻitia o le siʻitia. O lenei faʻatusa e faʻaalia ai le polyuria mai isi faʻamaʻi, faʻatasi ai ma le faʻateleina o faatosinaga i le faletaele.

I le maʻi suka, e taua le mataʻituina o le tele o le mimilo e alu i totonu o le 24 itula. O le Polyuria e na o le maualuga o le kulukose o le toto e maua.

O le mea lea, o sea ituaiga o maʻisuka e mafai ona faʻamoemoeina pe a le siaki e le tagata le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma e le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi.

Ituaiga Polyuria

O lenei faailoga ua vaevaeina e pei ona taua i lalo. I le taimi:

  • faʻaauau (mo se faʻataʻitaʻiga, o le maʻi suka i le tulaga o le maualuga o le kulukose),
  • e le tumau (o se faʻataʻitaʻiga o se maʻi faʻamalama urinary).

Mo le mafuaaga na mafua mai ai:

  • physiological (o se faʻataʻitaʻiga o le tagofia o vailaʻau mai se vaega diuretic),
  • maʻi (i le tulaga pe a tupu se faʻamaʻi).

I le maʻisuka, e mafai ona faʻaauau pea le faʻamaualuga ma faʻaleagaina. Talu ai o le maʻisuka o se faʻamaʻi e manaʻomia le mataʻituina e le aunoa, o le vevela o se faailoga mo le alu i le fomaʻi.

O le a le mea e fai e puipuia ai le televave

E faʻavae i luga o le faiga o le faʻaleagaina o le maʻisuka i le maʻisuka, ina ia taofia le atinaʻeina o sea tulaga, e tatau ona mataʻituina lelei le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Mo lenei mafuaʻaga, e faʻaaogaina se glucometer. E tatau ona e mulimuli i se meaʻai ma ave vailaʻau na faatonuina e se fomaʻi. I se upu, e le tatau ona e faatagaina le faateleina o le kulukose o le toto i luga aʻe o le 8 mmol. Afai o le faailoga e sili atu ona maualuga pe a fuaina le kulūkose, e tatau ona e sailia le fesoasoani a se endocrinologist.

Fesoasoani Muamua

Afai e atiaʻe le vevela i le fale, ona tatau loa lea ona faia fua e faʻaitiitia ai le kulukose toto. E tatau ona e ave le vailaau na faatonuina e lau fomaʻi ma valaau i se falemaʻi. Aua e te aʻafia i le faʻaaogaina o le suka. Laititi maualalo e mafai ona taʻitaʻia. E tatau ona e ave vailaau e pei ona faatonuina e le fomai. Le maualuga o le vevesi e mafai ona ese. Mai i sina mea itiiti. Afai o le maualuga o vailaau oona i aso taitasi e sili atu i le tele o taimi, ona tatau loa lea ona e sailia se fesoasoani. O le malosi tele o le ava malosi e mafua ai le faʻalalauina.

O togafitiga uma mo le polyuria o loʻo faia i togafitiga lautele o le maʻisuka. O le tuusaunoaga o mataupu ia o le faʻamalaina. Ma, o vaifofo eseese mo le afaina o mea leaga ua faatonuina mo le togafitiga autu. Faʻaauau ona mataʻituina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E fesoasoani lenei i le fomaʻi e faʻafetaui togafitiga ma mataʻituina pe faapefea ona mulimuli le tagata maʻi i ana fautuaga. E taua lou tagofia o fualaau saʻo ma meaʻai. Soʻo se faateleina i le suka o le toto e mafai ona mafua ai le televave ma aʻafiaga mulimuli ane.

O le a le polydipsia

O se maʻi lea e mafua mai i le faaitiitia o le gaioiga o gaʻo ona o le solia o latou tomai faalilolilo pe o se taunuuga o le aafiaga o le hormonone vasopressin, lea e mafua mai ona o neuroendocrin o le hypothalamus.

ICD-10 code: R35

E tasi le taimi i totonu o le toto, e faʻaleleia ai le toe faʻamautuina o le vai (toe faʻaaogaina) mai le aoina o tubules o fatugaʻo.

Afai e iloa se tagata le lelei, o lona uiga o lenei mea e mafua ai le le atoatoa o le galuega. Latou te taofi le suʻeina o vai, lea e oʻo atu ai i le polyuria - profuse urination.

O lenei mea mataʻina o le taimi lea e fiainu tele ai se tagata.

Faʻamaumauga o mea tutupu

I tagata soifua maloloina, o le aofaiga aupito sili ona lelei o le mimiia e alu i le aso e 1500 ml. O le fuainumera lenei o le masani, e faailoa mai ai o le polokalama urinary e aoga lelei, e aunoa ma le toilalo, ma fatugaʻo e taulimaina le avega. Faatasi ai ma le televave, o le diuresis (o aso taitasi o le tuufaasolo o le urine) e oo atu i le 2000-3000 ml, faatasi ai ma nisi o ituaiga o le le atoatoa po o le maʻisuka - e oo atu i le 10 lita.

Faʻaauau le faʻaauau o le agavaʻa ma le faʻaaogaina o faiga faʻafefe. I le togafitiga faafomaʻi, o se tuufaatasiga faatasi ai ma le polydipsia (fia inu tele) ua lauiloa. E mafua mai i suiga o le hormonal ma e faʻaalia i le faateleina o le faʻaaogaina o le vai. O le maʻi e taua o le polyetiologic, ua taʻua o le setete o "polyuria-polydipsia."

E afua mai i le amataga, o le gasegase faaleleia e vaevaeina i totonu: o le tamaititi (toefaʻi) ma le extrarenal (extrarenal). Renal - o mafuaʻaga autū e faʻatautaia tonu i fatugaʻo, ma matauina:

  • faʻatasi ai ma suiga faʻaleaganuʻu ma maua mai i pathological changes in the tubules,
  • i le uluaʻi laasaga o le faʻasolosolo o le gaʻo (faʻavaivaia o le gaʻo),
  • i le vaitaimi o le toe faʻafouina ma le faʻalavelave faʻaleagaina.

E faʻatasi ma nisi o faʻamaʻi urological, faʻalavelave ona o le le atoatoa o le galuega:

  • polycystic
  • chronic pianlonephritis,
  • faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi,
  • hydronephrosis,
  • faʻasolosolo maualuga o le prostatic hyperplasia i alii.

Extrarenal - mafua mai i le soliga o le toto, totoga o le neuroendocrine o le faʻasolosolo o le urine, galuega le lelei o le urinary tract.

O gasegase umi ma gasegase maualuga, urolithiasis, gasegase taatele (CRF), tino o le tino, ma le neurosis e mafai foi ona mafua ai le urination le talafeagai.

O le faateleina o gaioiga o le urine e tele lava ina le mautonu ma le masani ona faia, lea e masani ai mo faamaʻi oona o le vevela (cystitis, urethritis). Ae ui i lea, i nei tulaga, o se urine laitiiti e alu ese, ma o se tipi i le urethra e mafai.

Faʻatasi ai ma togafitiga o le endocrine, faʻaopopo i le polyuria, polyphagia (o se lagona faifaipea o le fiaaai) ma le polydipsia (o le galala tele na mafua mai i le faʻaleagaina o le tino) e faʻalauteleina foi. Faʻatasi ai ma le maʻisuka insipidus, o faafitauli o le diuresis e le tutupu faʻaauau ma foliga faafuaseʻi.

O le mafuaʻaga o le hypernatremia - o se faʻaopoopoga o mea o masima ma eletise.

O mafuaʻaga o le televave i tamaiti uma ma tagata matutua e faʻavae i luga o ituaiga e lua - physiological ma faʻaleaga. O le ituaiga muamua e aofia ai mea taua e pei o le i ai o se mea e le maua ai le mimiti i le vevela poʻo le tino o le tino, fatuga o fatugaʻo, pielonephritis, le toe gaogao, o le i ai o sulu i totonu ia i latou, ituaiga 1-2 maʻi suka, faʻalavelave o le tino, i alii, .

O faʻamaʻi pipisi e pei o le maʻi o Barter, Bennier-Beck-Schauman e mafai foi ona mafua ai le ituaiga polyuria. E masani lava, o le faʻaleagaina o le tino e masani lava ona oʻo atu ai i le vavao o le nocturnal ma e mafai ona foliga mai i le talaaga:

  • faafitauli i le cardiovascular system,
  • gasegase gasegase maualuga, faapea foi le gasegase o le hypertension i totonu o fafine maʻitaga,
  • maʻisuka o soʻo se ituaiga
  • secondary amyloid nephrosis,
  • i fafine i tulaga i le 3rd masina o le maʻitaga, ma le masalomia o le pisipotatic pyelonephritis.

O le malosi o le malosi o le tino e tupu aʻe i le faateleina o le maualuga o le vai ua faʻaaogaina. O le mea lea, afai e fiafia se tagata e 'ai tele meaʻai, suamalie poʻo suamalie, e masani ona lagona le fiainu. O le mea lea, o le a faateleina le tele o le urine. O le tulaga lava e tasi e mafai ona matauina i le faʻaaogaina o oloa e fesoasoani i le aveeseina o le vai mai le tino, e pei o:

  • meaʻai maualuga caffeine (inu malosi ma le kofe),
  • fualaau suamalie
  • togi
  • eggplant
  • suauu ma isi.

E le tumau le malosi o le tino. Ole togafitiga faapitoa e le manaʻomia.

E mafai ona atiaʻe le Polyuria i le maʻisuka

E sili atu le taulai atu e tatau ona totogi i le faʻaleagaina o le tino i le volumine o le mimilo ua aluese. E masani lava, o faʻamaʻi fatugaʻo (pyelonephritis, faʻaogaina o le tino, tumutumu ma fatu fatugaʻo, manua) e taʻitaʻia ai lenei. O faʻamaʻi nei e mafai foʻi ona faʻaosofia le faateleina o le tele o le urine:

  • maʻisuka malosi
  • prostate pathology,
  • le mautonu o le tino,
  • le mautonu o le cardiovascular system (aemaise lava, faaletonu fatu),
  • sarcoidosis
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • onosaʻi faʻapitoa.

I faʻamaʻi pipisi o le tino, e mafai ona tuputupu aʻe polyuria le tumau. O le faateleina o pathological i le tele o le urine e mafai foi ona mafua mai i le faaaogaina o nisi o fualaau faasaina (mo se faataitaiga, togafitiga, antihypertensives).

O mafuaʻaga o le televave e faʻapitoa ma faʻaleagaina i le natura. E le fesoʻotai le tino i le i ai o faʻamaʻi i le tino - o le tele o vai ma isi suavai, vailaʻau faʻamaʻi, ma meaʻai e maua ai le maualuga o le kulūkose e faʻapupulaina ai le tele o le urine.

O le mafiafia o le maalili e tasi o se tasi o mafuaʻaga faʻapitoa o le polyuria - i le malulu, afu o le pala, o le sili atu o le vai ua alu ese mai le tino ma le urine. O le mafuaʻaga o le polyuria i tagata e mafai ona galue malosi ma le malosi malosi faaletino i tulaga vevela.

O aʻafiaga faʻaleagaina o le faʻateleina e aofia ai:

  • fatu fatu
  • afaina o le inflammatory - cystitis, pyelonephritis,
  • afaina o le talitane i alii,
  • diverticula i le vevesi,
  • maʻi leaga i totonu o fatuga ma fatuga,
  • tele fatu i fatugaʻo
  • hydronephrosis,
  • faʻamaʻi maʻi
  • le mautonu o le tino.
  • maʻisuka insipidus
  • le maʻisuka e leai se aʻafia ma le maualuga o le hyperglycemia
  • taotoga (faʻataʻitaʻiga, fatuina o fatugaʻo poʻo le taotoga faiʻai)
  • urogenital system inflammation
  • maʻitaga
  • afaina o le faiʻai i le mafaufau o le vaega o le hypothalamic-pituitary o le mafaufau po o le togafitiga o le radiation, o se tumutumu o lenei sone
  • hyperparathyroidism
  • hyperldosteronism
  • ava malosi
  • tele o meaʻai caffeinated
  • o le gasegase masani poʻo le gasegase o le maʻisuka o le nephropathy
  • inisiua, hypoxia, lesegase i le vaega o le hypothalamic-pituitary o le faiʻai
  • lapisi
  • nephrosis
  • amyloidosis
  • le aʻafiaga o togafitiga faʻasolosolo i luga o tua o glucosuria (o le i ai o le kulukose i le urine)
  • maualalo le tele o fuatini masima (laulau 7)
  • filosofia
  • televave taumafa aoga

E tusa ai ma tamaitai i le tulaga, e leai se mea mataʻutia po o se mea uiga ese.

O le mea moni, i le faagasologa o le tuputupu ae o le tama, e faʻalautele foi le atopaʻu, o loʻo i ai se tulaga faʻapitoa i le tino. Na te faʻatoʻilaloina uma totoga ma ua latou vaʻaia. I le umi o taimi, o le a alu le fafine maʻitaga i le faletaele ma tele lava ina masani, ona o le tele o le matua o le a amata ona faʻapipiʻi atili, tuʻuina le mamafa i le vevela, e tusa lava pe le atoatoa le faʻatumu o "manaʻoga" e faʻaumatia mea.

O le polyuria lea ua taʻua o le polyuria, lea e taofi pe a uma ona fanau.

O le manava ma le faʻamalosi i le faletaele e le o taimi uma e avea ai ma faʻamaoniga o le maʻisuka faʻamaʻi, talu ai o le tele o le suavai ua faʻateleina i le urine ma o lona toe faʻaleleia o le pa. Ae peitai, afai e maualuga le glycemia e le suʻega toto, o le fafine maʻitaga o le a tuʻuina atu i se endocrinologist mo le faʻamoemoe o le pasiina o suega suʻesuʻe faʻataʻitaʻi.

O le maʻi suka e masani ona faʻatasi ma le polyuria, talu ai o lenei faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i le faʻaleagaina o le faʻaleagaina poʻo le faʻaleagaina o le gaioiga o le vasopressin.

E masani lava o se tulaga faʻaleagaina e fesoʻotaʻi ma le faʻamaʻi faʻasalaga poʻo le toilalo. E iai foʻi isi mafuaaga:

  • Le le atoatoa o elemene, eletise, ma isi mea taua i le tino.
  • Faʻalavelave i le faʻatinoina o isi totoga. O nisi taimi e foliga mai o le vevela e mafua mai i mea le talafeagai i le pancreas.
  • Tele le vaivai. E masani lava ona faaosofia ai le pogisa o le pogisa.
  • O faʻamaʻi pipisi o le endocrin. Hormones faʻanoanoaina e le tino e mafua ai ona masani ai urination.
  • Mafaufauga ole mafaufau ma phobias. Ona oi latou, o le tagata gasegase e mafai ona ia maua se malosi malosi e le puleaina, ona o le tele o aso o le urine ua mafua ai le faateleina.

Faʻataʻitaʻiga ma le tala

E le gata i lea, o le maitaga o le isi lea mafuaʻaga mo le faʻaopoopoga o gaioiga o le gaʻo. I se vaitau o le olaga o se fafine, o le faateleina o le urine e maua mai e afua mai i faʻafitauli faʻaleagaga, faʻapea foi ma le mea moni o le fetus o loʻo galue malosi i le vevela.

Ae e le gata i auala e mafai ona mafua ai le aʻoga o se faiga faapena. O le faateleina o le voluma o le urine lafoai e mafua mai i le faaaogaina e le tagata:

  • fomaʻi fualaau
  • se aofaiga tele o vai.

Faʻavasegaga

Tagata faʻapitoa e vaʻaia ituaiga e lua o polyuria:

I le tulaga muamua, o se suiga i le aofaiga o le mimiia ua aveesea e le fesootai ma soo se faalavelave i totonu o le tino. O le mea lea, i le taimi o le maitaga, mo se faʻataʻitaʻiga, ua tupu aʻe le polyuria physiological.

Afai o le faateleina o le volumine o le urine o se taunuuga o le faʻaleagaina o le tino po o le faʻaosofia i totonu o le tino, latou te talanoa e uiga i le polyuria. O lenei tulaga e le mafai ona le amanaiaina.

  • Tumau (pe a iai se faʻamaʻi)
  • Le tumau (e pei o le taimi o le maitaga, faʻamaʻi, ma isi)

O le tele o taimi e faʻasoa ai le polyuria:

  • i luga o se mea lē tumau - se faʻataʻitaʻiga, ina ua maeʻa se faʻafitauli maualuga,
  • tumau - e maua i faʻamaʻi o gaʻo ma endocrin.

E i ai le tele o ituaiga o fuamini faateleina o le urine. O le vai - urine o le maualalo o le concento (hypoosmolar), ua mafua ona o le le lava o le hormones antidiuretic, o le faaitiitia o le gafatia o tubules ma le aoina o masini, o le fua faatatau o mea masalomia i le urine i la latou plasma o mea e itiiti ifo nai lo le lotogatasi.

I tagata soifua maloloina, e mafai:

  • pe a inu se aofaiga tele o le vai,
  • suiga mai le ola malosi i le moega malolo malolo.

O le Polyuria ma le maualalo o le taua i le urine ua fuafuaina e:

  • ma faʻafitauli ogaoga,
  • ina ua mavae se osofaiga o le tachycardia paroxysmal,
  • i le laasaga o le faʻaaogaina o le tino,
  • ao faagasolo togafitiga o le toilalo o le fatu ma le liua o le edema,
  • tui o le maʻisuka le maʻitaga,
  • hypokalemia
  • o le ava malosi
  • polydipsia pe a uma le encephalitis, faʻaleagaga mafaufau.

Osmotic - o le tele o le urini e faʻamalolo ona o le tele o mea le lelei o mea oona (oona - glucose, uria, suauu bicarbonate, ma mea e sili ona lelei - Mannitol, suka).O se tuufaatasiga taua o nei mea e soli ai le gafatia o tubules e tali atu, latou te amata ona pasi vai i le mimi mulimuli. O se taunuuga, o se lapisi tele o le vai ma se maualuga maualuga o mea gaioiolosi ua faasaoloto.

O a faʻamaʻi e ono mafai ona tupu i polyuria?

Ole televave o gaioiga elemene e masani lava ona mafua ona o le inu tele o vai (polydipsia), aemaise lava pe a iai le ava poo le caffeine. O le Polyuria o se tasi lea o faailoga autu o le maʻisuka.

Pe a fufuluina e le fatu fatu le toto e maua ai le urine, latou te toe totoina uma le suka, toe faafoi i le toto. I le maʻisuka, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ua faʻateleina, ona o lea e leʻo atoatoa ona aʻafia i fatugaʻo.

O nisi o lenei glukose mai le toto e ulu atu i le mimi. O lenei suka i le urini e fusia ai le tele o vai, ma faʻalauteleina ai le maualuga o le urine.

O isi mafuaʻaga o le televave e aofia ai:

  • O le maʻi suka o se maʻi lē maʻisuka lea e aafia ai hormones e ala i fatugaʻo, ma mafua ai ona latou maua le tele o le urine.
  • Cushing's syndrome o se faʻamaʻi lea e atiina ae ai maualuga maualuga o le hormone cortisol i le toto.
  • Faʻailoga fatu fatu (glomerulonephritis, pyelonephritis).
  • Fofo ole gaʻo.
  • O le maʻi o Fanconi o se faʻamaʻi pipisi e afaina ai le tele o lapisi, lea e mafua ai le faateleina o le aofaiga o le mimilo ua aluese.
  • Togafitiga ma togafitiga e fesoasoani e aveese vai mai le tino.
  • Aveina isi vailaau - mo se faataitaiga, sauniuniga o lithium, mea faʻamaʻi mai le tetracycline vaega.
  • O le Hypercalcemia o se faateleina i le maualuga o le calcium i totonu o le toto, lea atonu o le taunuuga o togafitiga o le osteoporosis, gasegase gasegase e tele i le ponaivi, hyperparathyroidism.
  • Hypokalemia - o se faʻaititia o le maualuga o le paluga, lea e mafai ona tupu i le manava faʻamaʻavale, diuretics, muamua hyperaldosteronism).
  • O le polydipsia o le mafaufau e sili atu le tele o le meaʻai e masani ona vaaia i totonu o tamaitai o loʻo i ai i le va o loʻo iai le popolega ma i latou e maua i maʻi mama.
  • O le anemia Sickle cell o se gasegase faʻamaʻi lea e faʻaalia e pei o le solia o le toto toto galuega.

Uiga a tamaiti

O le Polyuria i tamaiti e seasea. E le mafai e fatuga ona fufulu se tele o vai. O le mea lea, e matua nofouta tamaiti i lolovaia ma le faʻalalauina.

O le maualuga o tau aogā o gaioiga i tamaiti o loʻo faʻaalia i le laulau.

Taʻaloga o tamaitiOle fulufulu o Max i le ml
3 masina600
6 masina700
9 masina750
1 le tausaga820
5 tausaga900
14 tausaga1400
18 tausaga1500

I tamaiti laiti, o mafuaʻaga o le tulaga faʻaleagaina e tatau ona iloga mai le masani o le tosina mai o le tosina atu e ala i le asiasi atu i le faletaele, se pulega e le pulea le inu ava.

O le faailoga pito sili ona taua ma iloga o le polyuria o loo faaalia i le faateleina o le faanatinati i totonu o le 24 itula, e sili atu i le voluse e 1,700 ml. I le iai o faʻamaʻi eseese, e mafai ona faateleina lenei aofaiga, mo se faʻataʻitaʻiga, ma le maʻisuka.

O le tagata gasegase e sili atu nai lo le 3-4 lita o le urine, ae o le numera o malaga i le faletaele e mafai ona tumau i totonu o le 5-6 taimi i le aso. I le tele, o le televave e faʻaalia i le faateleina o galuega o le urine i le po, lea e mafua ai le le lava o le moe, faʻamalosi e ala i luga o le po e asiasi i le faletaele.

O nei faʻaʻailoga o loʻo iai foi uiga o le maʻisuka.

I nisi o tagata gasegase, ma le faaletonu o le tino o le tino, o le diuresis e oʻo atu i le 8-10 lita, pe a iai le taua tele o mea taua e pei o le potassium, magnesium, calcium. I lenei tulaga, o le tino ua leai se chloride ma le vai, lea e mafua ai ona faamalolo.

O se uiga iloga o le urine, lea ua faʻateleina i voluma tetele, o lona faʻaitiitia o le mamafa. O fatuga ona o le tuai o toxins e matua vaivai ai lo latou gafatia e taulai, lea e mafua ai le faateleina o le urine.

O le maʻisuka i lenei tulaga o se tuusaunoaga, ona o le tele o le kulukose i le mimi, o le maualuga e le suia, ae o le maʻisuka insipidus, o le maualuga o le urine e tumau pea le maualalo.

O le faailoga autu o le polyuria o le masani ona asiasi i le faletaele ma aveese i le faagasologa o le urination se aofaiga tele o le urine ma se tikeri aupito maualalo.

Urination e mafai ona laugatasia pe faʻaalia i le ao poʻo le po.

O le isi faailoga e faailoa ai le i ai o le polyuria o se lagona tumau o le fiainu.

E tusa lava po o le a le mea e 'ai, e tatau i nei tagata gasegase ona faʻaaogaina se tele o vai.

  • faʻaauau faifaipea
  • faʻataʻitaʻiga o le tele o le suavai i le urine (faatasi ai ma le televave po o le tele o polyuria, sili atu ma le 10 lita o le urine e faʻamalosi i aso taitasi)
  • e mafai ona o faatasi ma se faʻaopoopoga o le vevela (e mafai lenei mea ma se gaosiga o fatu fatuga)
  • vailaʻau e mafai ai
  • vaivai ma vaivaiga (faʻamaʻi)

E taua le matauina o se mea tutusa faapitoa ma lenei maʻi o se mea taua e pei o le pollakiuria, lea e tele ai oe ma e masani ona e fia alu i le faletaele, ae o le voluma o le tasi e tuʻuina atu le suavai e laʻititi ma e le sili atu i le aofaʻi o le aofaʻi.

O faʻaaliga o le televave e sili atu ona iloa i le maʻisuka. O le maʻisuka e le o le maʻisuka e masani lava ona i ai ni faʻaʻailoga leaga.

Faailoga o le televave e tutusa mo tagata uma. E masani ona faia lenei mea. O le tagata gasegase e mafai ona lagona le tiga muamua ma le taimi o le solo. A oʻo ina oʻo i le pito i luga o le tino, e faʻaaogaina ai le tino o le tino i totonu o le totoga o le tino. O le toto i totonu o le mimilo e taʻu mai ai maʻa fatu.

O ituaiga eseese o le televave e masani lava ona faaosofia ai le faateleina o le eletise ma le eletise maualalo. O loʻo taumafai le tino e faʻaitiitia le faʻaleagaina ona o le solia o le galuega faavae o fatugaʻo.

Na pau le faailoga o le polyuria o se faʻaopoopoga i le aofaiga o le urine e gaosia e le tino i aso taitasi. O le tele o le urine ua faʻatuina i luma o le polyuria e sili atu i le lua lita, faatasi ai ma se ala faigata poʻo se maitaga - tolu. I le tulaga pe a oʻo mai le maʻi ona o le maʻisuka, o le aofaʻiga o lita o le urine e faimalaga i le aso e mafai ona oʻo i le sefulu.

O faʻamatalaga faʻapitoa o polyuria o:

  • faʻaauau faifai pea i faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo mimi,
  • vaivaiga
  • faʻaitiitia le toto maualuga
  • vavao
  • "Pogisa" i mata,
  • matagogo
  • arrhythmias.

O le umi o le polyuria ma faʻamaʻi fatu fatu e oʻo atu ai i le paʻu o le paʻu, mucous membranes. O aʻafiaga e mafua mai ile galala ma le leiloa o eletise talafeagai.

O le atinaʻeina o le le tumau o le le atoatoa o le tino e maua mai faatasi ma se suiga i laʻasaga o le oliguria ma le anuria (faʻaitiitia o le faʻasalaga o le urine seia maeʻa le maeʻa) faʻateleina le mamafa o le urine i le tulaga o le faʻaleagaina o le mea e tatau ai mai le urine muamua. O se auala ogaoga e oʻo atu ai i le le atoatoa o le mafai gafatia e toe faʻafefe ai vai.

O faʻamaʻi fatuga o loʻo faamatalaina e:

  • tiga o le tiga - o le tiga e mafai ona i ai le malosi tele (mai le paroxysmal ma le tamaʻi pepe e toso ai le talepe) ma le localization i le pito i lalo, tasi le itu o le manava, i luga atu o pubis, faʻasalaga i totonu o le tino ma genital,
  • gasegase i le taimi o le solo, pe a afaina le urethra,
  • maualuga le vevela
  • urinary incontinence
  • fulafula i foliga i le taeao,
  • ulu matua
  • tigā
  • vaivaiga maso
  • toto maualuga
  • puupuu le manava
  • tiga i totonu o le loto,
  • arrhythmias
  • vevesi, vili i le taeao,
  • alavai mama, tuinanau i le gasegase o le toto,
  • tiga o le ponaivi tiga.

I tamaʻitaʻi ma le faʻalauteleina o le gland prostate, o le erectile faʻaletonu ma faigata i le olaga vavalalata e mafai.

Faʻailoga

Afai e aliali mai i luga ia faʻamaoniga, e tatau i le tagata gasegase ona feutagai ma se urologist o le a suesueina le tagata maʻi ma ao mai se talafaʻasolopito faʻapitoa faʻasoifua maloloina e suʻe ai le tala faʻasolopito. Afai ei ai ni faailo e faʻaalia ai le polyuria syndrome, ona faia loa lea o faʻataʻitaʻiga e fai ai se faʻamaonia saʻo.

Mo lenei mea, ua tuʻuina atu i aso uma - faʻataʻitaʻiga e tusa ai ma le Zimnitsky, pe a latou tilotilo i le mamafa o le urine ma le aofaiga o vaega taitasi. I le televave, o nei tulaga faatauaina e maualuga tele, e tusa lava pe le sili atu le numera o urination i le masani. Faʻafetai i lenei suʻesuʻega, e mafai ona iloilo le galuega faʻapitoa, o lona gafatia ma faʻaalia maʻi.

Ma e iai foi se auala sili ona mataalia mo le sailia o mafuaʻaga o le televave. Faʻafoe se suʻega faasaina.

O lona natura o loʻo taʻoto i le mea moni o le faʻaaogaina o le vai ma le vai atoa e mafua ai le faʻalalauina (vailala), lea e masani ona faʻaosofia ai le gaosia o le hormones antidiuretic (ADH) i se aofaiga faʻamapulaʻa, lea o le a mafua ai le maualuga o le maualuga o le urine.

O le tagata maʻi e faʻapulaʻa ona inu seia oʻo ina amata le faʻamalolo, lea e faʻaosofia ai foliga vaaia o le ADH secretion. O lenei vaitau e tusa ma le 4-18 itula.

I le taimi lenei, o mea faʻataʻitaʻi e faia i itula uma ma o se faailo e pei o le osmolality (o se faailoga o le iloiloina o le paleni o le vai) ua faamauina. Afai o lenei faailo i totonu o le tolu masini samples na faia o le a ese mai le itiiti ifo ma le 30 masol / kg (o le tagata maʻi e toesea i le 2 kilokalama o le mamafa i le taimi o se suega), ua tui le tagata maʻi i se vailaʻau o loo i ai le ADH ma le osmolality pe a uma le 30.60 ma le 120 minute.

I le amataga lava ma i le faaiuga o sea suega, faapea foi i le taimi o le pulega o le ADH, ua faamauina ai le plasma o le toto. O faʻamaumauga ua maua, o loʻo faʻatusatusaina, o taunuʻuga uma ua maua e faʻatusatusaina, ma faatasi ai ma le fesoasoani a latou latou te mafai ona iloagofie le tele o le maʻi e mafua mai i le maʻisuka insipidus mai le polydipsia nervosa poʻo le malamalama i isi mafuaʻaga na mafua ai le polyuria.

E mafai e se fomaʻi ona faia se suʻesuʻega muamua e tusa ai ma faitioga na faʻamatalaina e le tagata maʻi. Ae ui i lea, e le lava lea e faatonu ai togafitiga talafeagai. Ina ia iloa po o le a le mafuaʻaga o le faateleina o le volumine o le urine, e mafai e le fomaʻi ona faʻaaoga auala nei o le siakiina o le vaʻaia:

  1. Faataʻitaʻiga Zimnitsky. O le suʻesuʻega e faʻatagaina ai i tatou e faʻatusatusa le aofaʻi o urine faʻasaʻoina i le aso, faʻapea foʻi le tuufaatasiga o le urine. O le faʻaaogaina o le Urine e faia i le aso i ni pusa eseese se 8 (faʻaputuina le urine i totonu o ipu taitasi mo le 3 itula). Ua fuafua e le fomaʻi le fua o le inu o le ava ma ua faanatinati.
  2. Suʻe toto mo le suka. O le suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao. Ua fuafua e le fomai le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto. O lea, e mafai ona iloa le maʻisuka.
  3. Lafoaia o le suavai. O le tagata gasegase e tatau ona aloese mai le inuina o se vai seia oʻo ina amata le faʻamalaina (faamalolo o le tino). O lenei vaitaimi e mafai ona oʻo i le 18 itula. I le taimi atoa o le suʻesuʻega, o le faʻataʻitaʻiga o le urine e ave mai le maʻi i itula uma. I le iʻuga, o le tagata maʻi e tui i le hormonone antidiuretic ma toe fai foi au suʻesuʻega faʻamalosi. O se faʻatusatusaga o faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai le maʻisuka insipidus.
  4. Faʻasologa o fatugaʻo. O le suʻesuʻega e faʻaalia ai togafitiga o le okeni.
  5. Suʻega masani o mimi ma le toto. O le siʻitia i le ESR ma sela papaʻe paʻepaʻe o le a faʻaalia ai se faʻaogaina o le tino i le tino.
Urinalysis - se metotia faʻamaonia faʻamaonia

Mo nisi suʻesuʻega, e mafai ona faʻaaogaina metotia e pei o MRI, CT, X-ray. Faatasi ai ma a latou fesoasoani, e mafai e le fomaʻi ona iloa tumutumu ma isi neoplasms e fesoasoani i le faateleina o le aso o le urine.

O se suʻesuʻega tutoatasi o le "polyuria" e aunoa ma se suʻesuʻega auiliili e le mafai. E faigata mo se tagata e aunoa ma se aʻoga faafomaʻi e iloa ai le moni o le polyuria mai le mea masani. Afai e te masalomia se faʻateleina o gasegase o se natura faʻaleaga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se nephrologist poʻo se urologist.

O le auala sili mo le siakiina o le polyuria o le suega o le Zimnitsky - o le aoina o le urine e alu i aso taitasi, faatasi ai ma le fuafuaina o le numera o auaunaga taʻitasi ma suesuega mulimuli ane i le fale suesue. O le autu o le suʻesuʻega o le faʻaaogaina o le urini ma lona mamafa. Afai ole laʻititi o le aso e sili atu le maualuga nai lo le masani, ona maua lea e le tagata gasegase se pine e masani ai.

O se suʻega faʻapitoa faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o le suamalie e mafai ona faʻalagolago i le faʻamaʻi pipisi e mafua ai le polyuria. O le autu o le metotia o le faʻalauiloaina lea o le tino i se tulaga o le faʻamalasea mo se vaitaimi e 4 i le 18 itula.

I le taimi lea, o le tagata gasegase e mataʻituina mo le osmolality - o se faailoga faʻapitoa o le gafatiaga o gaʻo. I le taimi lava lea e tasi, o le faʻaleleia o le vai i le plasma toto e iloiloina.

E itiiti le faʻamatalaga, ae aoga i le faʻamaonia o le siakiina ma lona eseesega o taualumaga nei:

  • suʻesuʻega faʻasolosolo ma suʻesuʻega o mea e faʻaogaina ai le masini,
  • toto suesuega o le toto e iloa ai le maualuga o le fuatini C, alkaline phosphatase, vaega oona, ions,
  • coagulogram - suʻega coagulation,
  • cytoscopy
  • ata o fatugaʻo ma okeni peritoneal,
  • mataʻutia o le gaʻo,
  • CT ma MRI.

E faigata tele ona fai se suʻesuʻega tutoʻatasi, talu ai e toʻatele e le faʻapipiʻi faapitoa i le maʻi. Mafaufau le faateleina o le diuresis. O le a la? E foliga mai, o mea uma o le a vave ona pasi. E le o aso nei, a taeao.

Ae peitaʻi, afai e siakiina e se tagata lona soifua maloloina ma faia se suʻega atoa ia le itiiti ifo ma le taʻitasi i le tausaga, o le a le faigata ona maitauina suiga faʻaleagaina i le taimi, talu ai e mafai ona faia se suʻesuʻega saʻo e ala i suʻesuʻega o suʻesuʻega o toto ma urine.

O le suʻega o le toto, e mafai ona iloa le tele o le eleelea (density), ma le faʻavaveina e faʻaaogaina e faʻamasino ai le tulaga o le aoga tele. Afai o le sili atu o le masani o le kulukose, sodium, calcium, urea ma bicarbonates e maua ai i totonu, ona tatau ai lea i le fomaʻi ona tuʻuina atu se taʻiala i seisi ituaiga suʻesuʻega, e taʻua o se suʻesuʻega matutu.

O le a se suega matutu, faʻafefea, pe aisea e manaʻomia ai

I le taeao, o faʻataʻitaʻiga a le maʻi o le a tusia: mamafa, maualuga, fua o le fatu, toto toto, osmolarity o le toto ma le urine. A uma lea ona taofia loa le inu o le tagata maʻi, ae 'ai na o meaai mamago. O taimi uma lava o loʻo mataʻituina ai. A maeʻa itula uma, e toe faia se suʻega o le toto ma le urine, o le mamafa, o le fatu, le mamafa o fua.

  • i le taimi lea sa i ai le faaitiitia o le mamafa o le tino e sili atu i le 3%
  • lē mafai ona faʻalavelave, malosi tele polydipsia
  • faailoga o le faʻamaʻavaʻa ma le hypovolemia na aliali mai
  • faateleina le osmolarity toto (tulaga masani 280 - 300 ms / l)
  • hypernatremia (

Tuua Lau Faamatalaga