O le a le toto e mafai ona totoina, sei vagana ai le maʻisuka: o a mafuaaga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau, ma o se taunuuga o lea mea o loʻo i ai le solia o le digestibility o le kulukose i totonu o le tino, lea e oʻo atu ai i le faateleina o le kulukose. Ae, ei ai isi mafuaaga mo le faateleina o le suka toto e ese mai le maʻisuka.

O le maʻi suka o le faʻamaʻi masani lona tolu e sili ona taatele i le lalolagi atoa. I le tele o mataupu, o le ituaiga muamua ma lona lua o maʻi e tupu.

Ae ui i lea, o togafitiga e iai foi ituaiga eseese - Modi, Lada ma isi. Ae e tele lava taimi e maua ai. E mafai ona o le mea moni o nei ituaiga faʻamaʻi e faigata ona iloa, ma e faigofie lava ona fenumiai ma le 1 poo le 2 ituaiga o le maʻisuka.

E tatau ona mafaufau i mafuaaga o le faateleina o le suka toto e le o fesootai i le maʻisuka. Ma ia iloa foi po o a faailoga e taʻu mai ai le faateleina o le kulukose i le tino o le tagata?

Faaleleia o le suka i le tino

O le tulaga masani e avea ma faailoga o le suka, lea e ese mai le 3.3 i le 5.5 iunite i luga o se manava gaogao. Afai e oʻo ile maualuga o le kulukose i le 7.0 iunite, ona faʻaalia lea o le atinaʻeina o se setete.

I le tulaga pe a maualuga le suka i le 7.0 iunite, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le maʻisuka. Ae ui i lea, e tusa ai ma se tasi o taunuʻuga, e matua leai lava se aoga ma e le saʻo le fai mai e uiga i soʻo se togafitiga.

Ina ia faʻamaonia pe faafitia le maʻisuka, o le a fautuaina nisi suʻesuʻega i soʻo se mataupu. Ma faʻavae i luga o faʻamaumauga uma o suʻega, ua uma ona maua le faʻamaʻi.

E pei ona taʻua i luga, o le maʻisuka e mafua ona o le faateleina o le toto suka. Ae o lenei maʻi e le na o le pau lea o le mafuaaga e mafua ai lenei maʻi. I togafitiga faafomaʻi, o tulaga faʻaleagaina ma faʻaleagaina o le faateleina o le kulukose e iloga.

Faatasi ai ma le malosi o le tino, gaioiga faaumiumi o mafaufau, faapea foi ma le taumafataga, o le faateleina o le suka i le toto e faateleina. Ole mafuaʻaga talafeagai lea o soʻo se togafitiga o le tino i le tino.

Ae peitaʻi, a maeʻa se vaitaimi faapitoa, talu ai o le tino na te faʻafoʻosaʻoina le maualuga o le suka, o le kulūkose e faʻaitiitia le faʻaitiitia, ma o le mea lea latou te faʻamautu ai i totonu o tapulaa talafeagai.

O le maualuga o le maualuga o le suka e mafai ona faavae i luga o mafuaaga nei:

  • Faʻanoanoa o le tiga, faʻaleagaina o le myocardial.
  • Lapalai vavalalata ma ogaoga.
  • Faʻaleagaina faʻasoesa.
  • Faʻaiʻu angina pectoris.
  • Gaioiga o le ate pe a gaʻo le suka i le toto mai le glycogen e le mafai ona gauai atoa.
  • Traumatic brain injury, surgical procedure (mo se faataitaiga, taotoga i le manava).
  • Tulaga faigata, popole le popole.
  • Maʻa, manuʻa ma isi manuʻa.

O le aʻafiaga e taʻitaʻia ai le mea moni o nisi o hormones e ulufale atu i le toto, lea e fesoasoani i le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le tino. Ae peitaʻi, pe a faʻafilemu se tagata, e toe foʻi le kulukose i lona lava tulaga.

O le suʻeina o fualaau e faʻaleleia ai lou suka toto. Mo se faʻataʻitaʻiga, o fualaau o le fananau mai o fanau, o vailaau oona, fualaau diuretic, antidepressants, tranquilizers, o se itu itu, e mafua ai le faateleina o le suka.

I togafitiga faafomaʻi, o loʻo i ai mataupu pe a faʻalauteleina le faʻaaogaina o nei vailaʻau (sili atu i le lua tausaga) e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le maʻisuka. O le mea lea, afai ei ai se mea na mafua mai, e tatau ona e suesue ma le totoa i aʻafiaga o togafitiga uma e ave.

I soʻo se tulaga, pe a galue atoatoa le tino, ma e mafai ona faʻaitiitia le mafuaʻaga o le maualuga o le suka, ona faʻatulagaina lea o le kulukose i le tulaga manaomia. Afai e le tupu lenei mea, ona tatau ai lea o se suʻesuʻega faaopoopo.

Le mafuaʻaga faʻapitoa o le maualuga o le suka

E pei ona taʻua i luga, o mafuaʻaga o le maualuga o le suka i le toto maualuga e mafai ona taoto i le atinaʻeina o le maʻisuka, e faʻavae i luga o le physiological etiology (ua tupu le suka mo se taimi pupuu).

I le faʻaopoopoga, i togafitiga faafomaʻi, o faʻamaʻi e iloga, o le tupuga e tuusaʻo pe leai foi i le mea moni o le suka i le tino o le tagata ua faʻalauteleina.

O le mea moni, o le vaega muamua i le maʻi o le maʻi suka, lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka i le tino o le tagata. O le maʻi suka o se faʻamaʻi o le endocrin system pe a iai le le lava o hormones pancreatic.

O le a le mea e aafia ai le faateleina o le suka o le toto? O le maʻi suka e mafai ona fenumiai ma isi faʻafitauli o loʻo faʻapupula ai foʻi le suka. Mafaufau tele i le faʻamaʻi:

  1. Pheochromocytoma - o le maʻi o le endocrine e mafua ai le gaosia o le tele o adrenaline ma norepinephrine - o hormones ia e faʻalautele ai le kulukose. O se faailoga o le faamai o se faateleina o le toto maualuga, ma e mafai ona latou matua fesuisuiaʻi ma ausia ai tulaga faatapulaaina. Faailoga: faʻaleagaina, faʻavavevave o le fatu, faʻapupulaina le sosolo, o se tulaga o le fefevale leai se mafuaʻaga, popole tele.
  2. Faʻatauga o Itsenko-Cushing (faʻafitauli i le pituitary gland), faʻaaogaina le gaioiga o le lauroid. O nei maʻi e taʻitaʻia ai le mea moni o loʻo i ai le tele o le kulūkose i totonu o le toto, i le faasologa, o lona faʻatupulaia o le faʻatupulaia.
  3. Pancreatic maʻi, foliga lapopoa ma le masani o le pancreatitis, faʻapipiʻi toto. Afai e matauina nei tulaga, o le inisalini e le mafai ona atiaʻe lelei, lea e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka maualuga.
  4. O gasegase taimi o le ate - hepatitis, cirrhosis, tumutumu totoga i totonu o le okeni.

E pei ona faʻaalia i luga o loʻo i luga, e tele faʻamaʻi e mafua ai le faʻaleagaina o le tino i totonu o le tino, ma mafua ai le faateleina o le suka i le suka.

I le avea ai o se tulafono, afai e faʻamalosia togafitiga faafomaʻi e faʻaitiitia ai le faafitauli autu, o le a le toe umi ona toe foʻi mai le suka.

Faailoga o le Suga Sili

O le faateleina o le suka i le toto e mafai ona avea ma mea e le talafeagai, o lona uiga, e le o lagona e se tagata se faaletonu i lona soifua maloloina, e leai ni faailoga leaga ma ni mea sese mai le masani.

E tupu e iai ni laititi laʻitiiti o le faateleina o le maualuga o le suka. Ae ui i lea, e le mafai e tagata ona gauai atu i o latou tulaga, i le tuuina atu o faailoga le masani ai i mafuaaga eseese.

I le faʻamuamua, o le faʻataʻitaʻiga o le faateleina o le suka i totonu o le tino o le tagata e matua lautele, ma o faailoga o le "toto suamalie" e mafai ona eseese tele e fuafua i le umi o maʻi, tausaga o le tagata, ma le lagona o le tino i suiga.

Mafaufau i faailoga e maua i le faateleina o le suka o le toto:

  • O le gutu gutu, o le manao faifai pea e inu i le 5 lita i le aso, o le uumi ma le faifaipea o le fausiaina, o le faateleina o le mamafa o le urine i aso taitasi o le taatele masani o le maualuga o le suka.
  • General malaise, leai se malosi, vaivaiga, faalumaina, faaitiitia galuega.
  • O le faʻaitiitia o le mamafa o le tino i le talaaga o meaʻai muamua.
  • Paʻu faʻamaʻi e faigata ona tali atu i togafitiga fualaau.
  • O faʻasolosolo faʻaleaga faʻafuaseʻi ma catarrhal, faʻasolosolo o se natura pustular.
  • O osofaʻiga e leʻi faamoemoeina o le nausea, vomiting.

O le feusuaiga lelei i luga o le pito i tua o se maualuga maualuga o le suka o loo i ai se lagona vevela ma le mu i totonu o le vaega. I le isi itu, o le faateleina o le kulukose i alii e le lelei le afaina ai o galuega eleto.

E tatau ona maitauina o le faateleina tele o le suka e matua matautia lava, aua e mafua ai ona tele faafitauli. Afai ei ai le matua faateleina o le suka e sili atu i le 15 iunite (e mafai ona oʻo i le 35-40 iunite), ona faʻalavelave ai lea o le tagata gasegase, faʻafeiloaʻiga, o le lamatiaga o le coma ma mulimuli ane ai le oti.

E le manaʻomia e naʻo se tasi o faʻamaoniga o loʻo taua i luga o le a matauina i se tasi tagata. Ma o le mamafa o faailoga e mafai ona eseese tele.

Ae ui i lea, afai ei ai nisi o nei faʻaʻailoga, o se avanoa lea e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi. O ia o le a mafai ona vaʻaia le faʻamaʻi, ma faia le faʻamaonia saʻo.

E faʻapefea ona vaʻai le faʻamaʻi?

E matua faigofie lava le eseesega o le mafuaaga o le maualuga o le maualuga o le suka mai le oioio. I le avea ai o se tulafono, e tusa ai ma le suʻega o le toto, lea e faʻaalia ai le tele o faʻamaoniga, e le faʻamasinoina le maʻi.

Afai o le suʻesuʻega muamua na faʻaalia ai le tele o tulaga masani masani, o le a faatonuina e le fomaʻi se suʻega lona lua e aunoa ma le toilalo. Afai o le mafuaʻaga o le maualuga o le suka i le suka (mafatiaga, poʻo le tagata gasegase e leʻi mulimuli i fautuaga aʻo leʻi faia le suʻesuʻega), ona oʻo mai ai lea o le iuga lona lua i totonu o le tulafono faʻatagaina.

Faatasi ai ma lenei mea, ina ia mafai ai ona ese le faʻamaʻi o le suka poʻo le prediabetic state, e faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le kulūkose i le tino o le tagata, e mafai ona fautuaina ia suʻesuʻega:

  1. Iloiloga o le tino i luga o se manava gaogao. Aua le taumafaina a itiiti ifo i le 10 itula aʻo leʻi faia le suʻega. I le avea ai o se tulafono, e tele pa puipui o loʻo faia i aso eseese, pe a maeʻa ona toesea taunuuga ma faʻatusatusa.
  2. Suʻega o le Sugar sensibility. I le taimi muamua, o le tagata gasegase e ave toto i luga o se manava gaogao, ona faia ai lea o le suka suka ma toe maua le vai ola, pe a uma le 30, 60, 120 minute.
  3. O taunuuga o le hemoglobin glyc e maua ai le avanoa e suʻe ai le suka i le tino o le tagata i le tolu masina talu ai.

Afai o le hemoglobin glycina e oʻo i le 5.7%, o lona uiga o loʻo galue atoatoa le metabolism o le carbohydrate, o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ua faʻaititia i le leai. Faatasi ai ma se fesuiaiga o taunuuga mai le 5.7 i le 6%, o le ono mafai ona atiae le maʻisuka e maualuga, e tatau ona e fesuiai i se taumafataga maualalo.

Afai o le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycini o loʻo faʻaalia ai le pasene o le 6.1 i le 6.4%, ona maualuga ai lea o le maʻisuka, o loʻo iloa ai le tulaga o le maʻisuka, o se meaʻai malosi e faʻamaonia. E maualuga le 6.5% o le maʻisuka. O le vitio i lenei tusiga o le a taʻuina atu ia te oe le mea e fai i le maʻisuka.

Toto maualuga toto e aunoa ma le maʻisuka: o le a le mea, mafuaaga

O le toto maualuga o le suka e le o se faailoga o le maʻisuka. Ae o le a tonu lava? Atonu e tele mafuaaga mo lenei tulaga.

Faaletino

E mafai ona tupu i luga o le soifua maloloina i tagata soifua maloloina i lalo ole aafiaga o itu nei:

  • Galue malosi pe malosi le mafaufau. I lenei tulaga, o le ate e amata ona faʻasaʻo le glycogen e totogi ai tupe faʻaalu.
  • Le faʻaleagaina o meaʻai gaʻo-mauoa. Sugar e mafai ona sili aʻe nai lo le masani, ae pei lava ona vave pa'ū i tulaga masani.
  • Faʻafitauli mamafa, fefe, osofaʻiga faʻafuaseʻi. I lenei tulaga, o se aofaiga tele o cortisol ua gaosia, lea e aafia ai le metabolism o gaʻo. O le gaosiga o le inisalini e taofi foi, lea e mafua ai le hyperglycemia.
  • Aveina o fualaau, e pei o kullucocorticoids, diuretics, non-selective beta-blockers, nisi antipsychotic fualaau faasaina.
  • O le tiga tele ma manua ma mu.
  • Faʻaleagaina o le myocardial, faʻamaʻi, faʻalavelave pipisi i totonu o le faiʻai.

Faʻafitauli

O nisi faʻamaʻi e ese mai i le maʻisuka e mafai foi ona mafua ai le maualuga o le suka:

  • Faʻafitauli Hormonal.
  • Faʻasoloina o le gasegase o se taunuuga o se faʻamaʻi pipisi.
  • Faʻaleagaina i le hypothalamus.
  • O faʻamaʻi o le mafaufau, pancreas ma selu o le eleele.
  • Faʻi maʻi.
  • O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻaogaina o meaʻai, lea e faigata ai le malepelepe o gaʻo.

E pei ona mafai ona e vaʻai, e tele mafuaʻaga e faʻaleleia ai le toto suka, faʻaopopo i le maʻisuka. Afai ua maua lau fomaʻi e te faʻavae i luga o se tasi suʻesuʻega, e sese lenei mea. I le tulaga o le tasi le taimi o le faateleina o le kulukose i totonu o le toto, e tatau ona faia suʻesuʻega faaopoopo, i luga o le mafuaʻaga o le a malamalama ai le mafuaʻaga moni mo se suiga i le galuega a le tino.

E maualuga le suka i le maʻisuka i taimi uma pe leai?

E masani ona matou faʻalogo i taimi uma e uiga i le faateleina o le toto suka i se tasi oa matou uo poʻo aiga. Ae pe o se faʻamatalaga pea lenei o se faʻamaʻi? E maualuga le suka i le maʻisuka i taimi uma pe leai?

  • E taua le mafaufau i le mea moni e faapea o nisi tulaga o le tino e mafai ona maua ai le maualuga o le suka, ae mo sina taimi e tatau ona toe foi mai i lona lava tulaga.
  • Lafoaʻi i le suka e mafai ona faʻaosoina ai le maitaga, o le gasegase o gasegase matuia, poʻo le faaumiumi o aafiaga o tulaga faigata.
  • O nei faʻamaoniga e le o le maʻisuka, ae ia maua muamua mea e manaʻomia mo le isi mea e tupu.

Manatua: Afai o le faateleina o le suka o le toto ua iloa mo le taimi muamua, ona avea lea o se tali a le tino, mo se faataitaiga, i le taumafaina tele o taumafa gaʻo, faapea foi ma faafitauli i le pancreas.

E le o manatu ole maʻisuka. O sea ituaiga o siama ua faia i se tagata pe afai o le fua o fua o le kulukose i totonu o le toto e le o lalo ifo o le 7.0, pe afai e laʻititi faailoga, ona leai lea o mafuaaga mo le le fiafia.

E taua le iloa o le mea e tupu pe a maua e le tagata le maʻisuka. Ae ui i lea, o suʻesuʻega na faia e le faʻamaonia ai lenei mea na maua. O le faʻamaʻi e "aumaia" e ia lava i ia tulaga:

  • Gutu gutu
  • Faʻamatalaga faifaipea ma le faʻaaogaina
  • Paʻu o le tino
  • Faafuasei ona oso i le mamafa, i luga ma lalo

O nei faʻamaoniga atonu ua uma ona faailoa mai le i ai o le maʻi.

E faʻapefea ona aloese mai le maʻisuka pe afai e maualuga maualuga le suka?

O le tino o le tagata, e pei o mea ola uma i le lalolagi, e mafai ona suia. E tofu le tagata ma ona lava suka. E faʻapefea ona aloese mai le maʻisuka pe afai e maualuga maualuga le suka? O le popole pe afai ei ai sou faʻafitauli, e le aoga, ae e tatau ona e saʻo saʻo.

  • E pei ona taua i luga, o tulaga eseese o le tino poʻo le olaga e mafai ona mafua ai le faateleina o le suka.
  • Atonu e mafua mai i le le lelei o nisi o totoga i le tino. E manaʻomia lou faia o se suʻega, lea o le a tofia ai oe e le fomaʻi.
  • E mafai foi ona avea ma se faʻalavelave tumau poʻo se taimi e tasi. Taumafai e faʻafilemu pe faʻaaogaina se mea faʻafefe, pei o Valerian poʻo Corvalola.
  • O le faʻaaogaina o le tele o meaʻai e maua i le suka aʻo leʻi faʻavasegaina suʻesuʻega. Afai, mo se faʻataʻitaʻiga, sa e 'ai se keke i le afiafi o se faʻataʻitaʻiga, atonu e ono faʻaseseina le taunuuga o le auiliiliga. I lenei tulaga, toe fai le suʻega i le maeʻa ai o ni nai aso.

Ae e taua le matauina o nisi taimi tatou te talanoa ai e uiga i se isi mea i le faateleina o le suka:

  • O le fua o le suka o le toto i alii ma tamaitai e faalagolago i tausaga.
  • I tagata matutua, o le maualuga o le suka e tulaʻi foi. I le averesi, i tagata 50 - 60 tausaga e tatau ona ia e oʻo atu i le 6 mmol / l.
  • I fafine, o le maualuga o le suka e faʻalagolago lava i le faʻasalaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, i fafine maʻitaga i le vaitaimi o le soifuaga, o le toto suka na faaalia na maualuga atu nai lo le taimi latou te le i ai i tulaga.

Taua: O le mea aupito itiiti o le kulukose i totonu o tagata e matauina i le 3 - 6 itula i le taeao. Ioe, e faigata ona fua le suka i le taimi nei. E mafai ona faia lenei mea pe a iai sau mita glucose toto ile fale. E te le tau alu i le fale suesue, ae mafai ona e siaki le kulūkose i le fale.

E finau uma fomai e tatau ona e 'ai e masani lava aʻo leʻi suʻeina, ae e fautuaina pea e ai le sugars ao lei oʻo i le aso o le toto foaʻi. O le a faʻaalia ai se ata sili atu ona atoatoa ma sao.

Motugaafa: Afai ei ai lou suka maualuga, e tatau ona e gauai atu i le ate ma le paʻu. Faʻafesoʻotai se fomaʻi lelei, o le a ia faia le faʻamaonia saʻo ma faʻatonu togafitiga.

Fautuaga sili atu ona taua:

  • Alu i totonu mo taʻaloga
  • Taumafa i le taumatau
  • Lese le mamafa
  • Faʻesea meaʻai mai suka mai meaai
  • Faʻaitiitia Meaʻai Maoa ma Fried
  • Aua nei 'ai meaʻai ma le maualuga o faʻamaumauga.
High Glycemic Index Products

Manatua: O lenei auala o le olaga e tatau ona e taitaia e le aunoa! A maeʻa lau meaʻai po o lau meaʻai, e mafai ona maualuga le suka.

E mafai foi ona e faʻaaoga fualaau mai togafitiga faʻaleaganuʻu e faʻaleleia ai le suka toto:

  • Inu deco deco ma infusions mai laulaau o laumei, moa, mafolafola. Liligi le tasi sipuni sipuni o le aoina ma se ipu vai, e ala i 20 minute vevela ma inu 3 taimi i le aso 1/3 ipu.
  • E mafai ona e faʻaaogaina pi pi, aʻa o le kasusini, sima o sana poʻo fugalaau masani. O teuteuga mai nei laau toto o le a faamamaina ai le afaina ma faaleleia ai le gaioiga o le ate ma le paʻu.
  • Chamomile tii faaleleia le tulaga lautele o le tino ma e masani lava e le afaina ai se tagata. Ae ia faaeteete: afai e te maʻi i siama, ona faasaina lea ona e inuina lena lauti.

O le mea moni, i maʻi muamua e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. Ae e mafai ona e taumafai e faʻavae le suka o le toto ma le setete o le digestive system i lona atoaga, e faʻamalo ai siama o le tino i le taimi muamua ia latou lava. O fomaʻi faʻapitoa vailaʻau faʻapitoa o se fesoasoani tele. Ae peitaʻi, afai e mamafa le tulaga, aua le tolopoina le asiasiga i le fomaʻi, a le o lea o nei mea uma e taufaamatau ai faʻafitauli faigata.

Tuua Lau Faamatalaga