High Cholesterol Nutrition

Mo le tele o tausaga, sa faʻamalosia malosi e saienitisi se meaʻai e le aofia ai meaai ma maualuga cholesterol. Na talitonuina o le taumafaina o iʻa, fuamoa, sisi ma isi meaʻai e mafua ai le faateleina o mea o loo iai i lenei toto malosi i totonu o le toto, ma o iina e le mamao ese mai le atinaʻeina o fatu tuga ogaoga. I le mafaufau ai i lenei mea, na fautuaina ai tagata gasegala e 'ai naʻo meaai o laau. Ae peitai, o lenei ua suia mea uma. O suʻesuʻega mataʻutia oo tatou aso, o le tala o le lamatiaga o le cholesterol ma e matua suia ai le manatu o taumafa talafeagai.

Mataupu faavae o meaai paleni mo le maualuga o le cholesterol

Na maua le vailaau i le 18 senituri ma ua taʻua o le gaʻo, ae ina ua mavae le 100 tausaga, sa faamaonia e le au suʻesuʻe o le cholesterol o se ava malosi. Mai i le tulaga o le matamata i le kemisi, e sili atu ona saʻo le taʻua o le cholesterol, ae i Rusia latou te faʻaaogaina se igoa e leʻi leva. E le gata i lea, na maua ai o le vailaʻau o se vaega o sela o meaola ola uma, sei vagana ai siama, sigi ma laau. I le mafaufau ai i lenei mea, o se taumafa ma le maualuga o le cholesterol ua leva ona faavae i luga o le faaitiitia o le taumafaina o meaola.

O se mea mataʻina na mulimuli ane faavaeina: e naʻo le 20 pasene o le cholesterol mai meaʻai e maua e le tino, ma faʻapipiʻi ai le 80 o totoe. O le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o meaola manu e matua leai lava sona aoga i le toto. O se maualuga maualuga o se mea e masani ona fesootaʻi ma le gasegase lipid metabolism. O se taumafataga e fuafua i le faʻaumatia o le cholesterol maualuga ua toe faʻaleleia.

Laulau 1. Taiala faavae o meaai paleni

FautuagaFaamalamalamaga
Faʻaitiitia le faʻaaogaina o gaʻo tumu ma gaʻo gaʻo lea e afaina tele ai le lipeta metabolismE taua le aveeseina o le palu palu, popo o le popo, keke, lafumanu, pata, margarine, meaai vave mai le taumafataga. Faatagaina le taumafaina o nei oloa i ni aofaiga laiti. O a latou calories i le aso e le tatau ona sili atu i le 7-10 pasene o le faaaogaina o calorie i aso taitasi
E aofia ai gaʻo susu, gaʻo polyunsaturated ma omega-3Olioli olive fautuaina, suauu suauu, avoka, iʻa iʻa, nati, siama vine, pi pi, cereals, etc.
Faʻatapulaʻa Meafaigofie FaʻateʻaO le taumafa i le maualalo o le cholesterol toto e aofia ai le itiiti o le tao, suti, mea faʻafiafia
Fufulu meaʻai masini poo meaʻai e faia i totonu o se fafie faʻatauAua le 'ai e falai pe loloto
Taumafa fualaʻauAcids ma pectins e taofia ai le faʻamaʻiina o le cholesterol

E fautuaina e 'ai i ni vaega laiti, 4-6 taimi i le aso. E le gata i lea, e taua le inu tele o vai.

LDL-faʻaitiitia ma faʻamamaina ipu

O nisi meaʻai e aofia ai mea e maualalo ai le lipoproteins maualalo. O nei meaai e tatau ona aofia i le taumafataga i lalo ifo o le cholesterol, o nisi auiliiliga e tuuina atu i le laulau.

Laulau 2. Meaʻai e aoga mo le tuʻuina atu o le LDL

Vaega tauaAafiagaO a mea oi ai
ResveratrolFaʻafesoʻotaʻi le faʻamaʻiina o le lipoproteins maualalo, faʻaitiitia le mumū, faʻaitiitia le suka o le toto, ma isi.Koko, nati, paʻu vine, vine, ma isi.
Laʻau TotoFaʻafeiloaʻi le faʻamaina o le intestinal cholesterolSogi ma fufuluina le suāuʻu, suauu buckthorn, ma isi.
FlavonoidsAafiaga aoga i luga o metabolismTeu tiula, vine mumu, sea buckthorn, sukalati pouliuli, ma isi.
FiberO se meaai i lalo ifo o le cholesterol e tatau ona aofia ai fiber. E talafeagai mo le faʻatinoga masani o le faʻaogaina o le tinoCereals, nuts, apricots ua mamago, apu, vine, pulou, ma isi.
Oona gaʻo faʻamaloloO se vaega taua ole lipid metabolism.Salmon, sardines, hake, cod, etc.

O se meaai e maua i le cholesterol maualuga e tatau ona aofia ai laʻau fou, rimoni, vine, ma isi. E fautuaina e faʻaaoga ai sua fou e leʻi faʻapipiʻiina, ae i ni tapulaa faʻapulaʻa.

Cholesterol-free menu mo le vaiaso

O le faʻaaogaina atoa o le cholesterol e le aoga. E le gata i lea, o se taumafataga o le cholesterol-e leai se mea e mafai ona mafua ai le faateleina o le faʻapipiʻi o le gaʻo gaʻo e le tino lava ia. E sili atu ona lelei le fausiaina o se meaai e faʻavae i meaai maloloina.

Laulau 3. O le meaai e fautuaina mo le maualuga o le cholesterol mo le vaiaso

Aso o le vaiasoFaataʻitaʻiga o le lisi
Aso GafuaBreakfast: o le pulu fualaʻau pula, le lanu meamata, se fasi keke sukalati
Lua 'aiga o le taeao: salati fualaʻau ma olive / suauu
Taumafa: masima suamalie suamalie, tao tao, rimoni sua
Taumafa: moa susu saladia ma le avoka ma le suauu olive, o se fasi falaoa
Aso LuaOatmeal i luga o vai i apricots ua mamago, fua o le sami buckthorn
Seu yogurt maualalo, apu
O le faasologa o vaiaso mo se taumafataga o le cholesterol e mafai ona aofia ai le susu o le paluga o pipi, o le susu moa kuka ma le asparagus mo le 'aiga o le aoauli
Taumafa: falala buckwheat, salati fuamoa
Aso LuluPalu leisi kulimi ma vine
Seu falaoa ma se fasi keke, tamato ma olive suauʻu
Palu moa, fasi fasipovi ma le araisa
Taumafa: vinaigrette ma le suauʻu olive
Aso TofiBreakfast: salati fualaau suamalie na faʻaaogaina i le yogurt
Taumafa: o le lima o fatu ma se faʻi
Taʻaloga: kuka le kuka soupeti, salu fuamoa
O le taumafataga o le cholesterol e tatau ona aofia ai ipu fufulu. Mo le taumafataga o le afiafi, vaimasi vavalaʻau, pusa pasi kuka ma le suauʻu olive e atoatoa
Aso FaraileTaumafa: vaʻaiga 'oloʻo gaʻo aisa, pulupulu o le rosehip
Lua 'aiga o le taeao: se sanuisi ma iʻa kuka ma le avoka
Taumafa: kuka o le paluga, gaosi fuʻu, pipi moa tao tao
Taumafa: falalele karite ma paluga tipi
Aso ToonaʻiBreakfast: kofe e aunoa ma le suka, sisi cheese cheese cheese cooked in oven
Lua 'aiga o le taeao: sua moli, sina lima o fua mama
Afai e siitia le cholesterol, o le taumafataga e mafai ona aofia ai le pipi ma le karite bela, kapisi schnitzel
Taumafa: kuka kuka ma fuamata salalaʻau
Aso Sa.Taunuuga: apu tipu fou, meli falala ma apricots ua mamago
Taumafa: keke o le cereal, tofu, greens
Taumafa: lean borsch, faʻasalaina i kāloti, gaʻo moa
Taumafa: fualaau faisua, vai inu susu

O le lisi mo le vaiaso e faʻamautinoa ai se meaʻai ma le maualuga o le cholesterol e latalata. E mafai ona e mauaina ni fautuaga faapitoa mai se tagata e faia meaʻai.

O se fua aoga mo le faʻaitiitia o lipoproteins toto

O le tele o ituaiga o meaʻai faatagaina e mafai ai e oe ona 'ai i mea eseese ma suamalie. O le lisi o mea mo le "cholesterol" tagata gasegase mo le vaiaso e mafai ona aofia ai fualaʻau sili ona manaia. E taua le taulaʻi atu i le pamu sikiki. Mo ia o le a e manaʻomia:

  • millet poo le oatmeal
  • paka
  • susu susu susu
  • vai.

E tatau ona vele le kulimi, tipi ma kuka seʻia oʻo ina vaivai. Ona faʻafefe lea i totonu o se mea faʻafefiloi ma faʻaopopo i le falaoa ua saunia i le susu ma le vai i se fua faatatau o le 1 i le 1. E sili atu le aloese mai le suka. E le gata i lea, mo le tofo, e mafai ona faʻatagaina le faaopoopo o fatu poʻo fualaau fou.

Moli piliki ma le elekiniki e mafai ona saunia i totonu o se ulo

Suauu manogi e faaitiitia

O fualaau o meaʻai maualuga o se vaega taua lea o se taumafataga maloloina. O se taumafataga o le cholesterol e mafai ona aofia ai le suauʻu pulu.

E matua faasaina le faʻaaogaina o deco deco ma infusions e aunoa ma le faʻatalanoaina o se tagata tomai faapitoa. I nisi tulaga, o se taumafataga ma le maualuga o le cholesterol e faaopoopo i ai:

  • laʻau fafie
  • teuteuga o le laupepa laisene,
  • fua o le "marigolds",
  • lime lanu, ma isi.

O a mea e le mafai ona 'aina pe a uma le 50?

I lenei tausaga, ua faʻaitiitia le metabolism. Ae ui i lea, maualuga le cholesterol i le mavae ai o le 50 tausaga e le o taimi uma lava o se faailoga faʻafefe ma e manaʻomia ai se taumafa malosi. Afai e fautuaina e le fomaʻi le suia o le taumafataga, o mataupu faavae e tumau pea lava:

  • teena o gaʻo "leaga", faʻaitiitia le faʻaaogaina o le carbohydrate,
  • meaai ma le maualuga o le cholesterol pe a uma le 50 o lona uiga o meaʻai paleni,
  • faʻaaogaina o cereals, fualaau faisua.

O le lisi o mea e le mafai ona e 'ai ma meaai o le cholesterol e talitutusa lava: meaʻai vave, ulaula, faʻalanu, faga, ma isi.

O le a se isi mea e fai e faʻasaʻo ai?

Ioe, o se taumafataga o le cholesterol ma le cholesterol maualuga "leaga" e taua tele. O le 'aiina o meaai saʻo e faʻamaonia ai le lipid metabolism. Ae ui i lea, e manaʻomia foʻi le tuʻuina atu o le ulaula tapaa ma inu ava malosi. E le gata i lea, e taua tele le taofiofia o le faʻavaʻavaʻavaʻavaʻavale. I tulaga ogaoga, e fautuaina ai fualaau o lipid-lowering e fautuaina e faʻasalalau le faʻamaoniga.

Tulaga lautele o meaʻai

O le Hypercholesterolemia e le o lona uiga o se suiga i le olaga atoa i le taumafataga sili ona saʻo, ae a le o lea, o meaʻai ma le maualuga o le cholesterol e matua eseese lava ma e tele mea e mafai ona faatagaina. O se suiga i le lelei o meaai, lea e fautuaina e fomaʻi o talaʻaga eseese. Ina ia ausia se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le cholesterol toto, e tatau ona e mulimuli i mataupu faavae nei:

  1. Taumamafa i le fractionally 5-6 taimi i le aso. O se vaega o meaai e tatau ona i ai lea e le mafai e se tagata ona fafaga.
  2. Faʻaaofiofia le maualuga o calorie e 'ai i le aso mo se ituaiga ma le matua. O lenei fautuaga e sili atu i le faʻasaoina o le mamafa, lea e taua i le taua mo le cholesterol masani.
  3. Teʻena oloa tuʻufaʻatasia, meaʻai aano o manufasi, sausage, sausage.
  4. Taofi le faatauina mai o kuki, meaʻai. E sili atu le taoina oe lava mai oloa faatagaina.
  5. E tatau ona faʻaitiitia le gaʻo o le gaʻo e le tolu, ao le gaʻo fualaʻau e tatau ona lafoai atoa ma sui i fuālaʻau fuālaʻau - olive, linseed, sana, sesame. O fuālaʻau manogi e faʻaogaina tele mo le faʻaofuina o salakeke ma isi ipu, ma o meaʻai falai e tatau ona lafoaʻa atoa, aua e mafai ona latou faʻateleina le maualuga o le cholesterol atherogenic i le toto.
  6. A e faʻatau mai meaʻai susu, e tatau ona e faʻaaogaina na o mea e maualalo le gaʻo.
  7. Ia mautinoa e 'aina le iʻa ma le sami. O le mea lea, i iʻa o le gataifale o loʻo i ai le tele o gaʻo susu e faʻamamafa e fesoasoani e fufulu ai ipu o atherosclerotic plate. O le tolu (3) servings of fish fish should be eaten per week.
  8. Sui le puaa i ai meaʻai i le taumafataga - povi, tamaʻi mamoe, lapisi lapiti. Ia saunia ni gaʻo meaʻai e sili atu nai lo le 3 taimi i le vaiaso.
  9. E fautuaina e faʻaaoga le manava o le susu e pei o aano o manufasi - e matua lagoʻa ma e mauʻoa.
  10. Afai e mafai, e fautuaina e aofia i le taaloga meaʻai: manu felelei, meaʻai. O ia aano o manu e aofia ai le itiiti o le gaʻo.
  11. Le fiafia i le paʻu. Ona o le maualuga o mea o fila, o loʻo latou tosoina le cholesterol ma e mafai ona aveesea mai le tino.
  12. O se vaega taua o mea taumafa taumafa o fualaau faisua ma fualaau suamalie. I le aso, o la latou aofaʻiga atoa e tatau ona 500 klama. E sili ona lelei ona latou 'aina, e mafai ona kukaina pe taoina fualaʻau.
  13. E sili atu le leʻoina o le kofe. Afai e le mafai, ona mafai lea ona inu 1 ipu i le aso. Ua faʻamaonia suʻesuʻega e mafai e lenei inu ona faʻaleleia le gaosiga o le lipine atherogenic e lela o le ate.
  14. Vagana pia ma agaga. O nisi taimi e mafai ona e inu 1 ipu tioata mumu.

O nei mataupu faavae o mea taumafa e le faʻaalia ai ni faʻasaʻoga faʻasaʻo. I se isi itu, o le lisi o oloa faʻatagaina e maua ai le tele o mea lelei mo mea taumafa, pe a mafai ona e kuka ni meaʻai lelei ma faamalieina.

Pulu, Maʻa ma Carbohydrates

Mo le atoatoaga o le gaioiga a le tino, e tatau i se tagata ona maua ni faʻamalosi, gaʻo ma gaʻo meaʻai, o le mea lea o tagata e maualuga le cholesterol i totonu o le toto e le mafai ona teena atoatoa gaʻo.

O le toʻatele oi tatou e faʻaaogaina le paleni mai aano o manu, ma le tele o taimi mai le puaa. Ae o se punavai o le tele o le cholesterol. O le a le mea o loʻo i ai e 'ai ma le saʻo ma le saʻo e aunoa ma le fetuunai o le soifua maloloina?

O a latou tagata fai meaʻai e fautuaina le maua o oloa nei:

  • sami po o iʻa vaitafe,
  • gaogao
  • vela o aano o manufasi po o pulu,
  • moa susu
  • fufulu manu aisa
  • leki: pi, pi, lentils, chickpeas.

O nei oloa e lava e kuka ai meaai lelei uma i aso uma. Mo le 'aiga o le taeao ma le' aiga o le afiafi, o nisi taimi e mafai ai ona e 'ai sina sisi falaoa, sina yogurt masani poʻo le kefir.

E tatau ona latou faia le tele o mea taumafa. O meaai nei o le a aoga mo tagata e maualuga le cholesterol:

  • vine, fualaau faisua, fualaau fai sua, gourds,
  • cereal cereals
  • falaoa mai le suka, falaketi poo le falaoamata araisa.

O aoga o ia ituaiga o gaʻo e aofia ai lo latou maualuga o meaʻai o fiber, lea e fesoasoani e faʻaititia le "leaga" cholesterol i le toto. Latou te faʻamamaina le manava, ma faʻafefe gaʻo tino e le manaʻomia, e puipuia ai i latou mai le gauai i totonu o le toto. E le gata i lea, o le maualuga o le vitamini ma minerale e fesoasoani i le faʻamautuina o le metabolism, e aofia ai le metabolism lipid.

E tatau ona latou i ai i le taumafa a tagata uma, e oʻo lava i se tagata maʻi i le hypercholesterolemia. E tatau ona vavae ese gaʻo tumu, lea e naʻo le maualuga o le cholesterol atherogenic. O gaʻo meaʻai e tatau ona sili atu:

  • mata matagi
  • olive
  • fatu sesame
  • sana.

E oʻo lava i suauʻu fuālaʻau e le mafai ona faʻaaogaina mo le faʻavelaina o meaai, e sili atu le lelei i fua vaitau ma i latou. I lenei fomu, o le a latou fesoasoani i le faateleina o lipine o le antiatherogenic, lea e taua tele mo le faatumauina o le gasegase o le lipid i se tulaga sili ona lelei.

Ovi fagota, o loʻo maua i:

O loʻo i ai se vaega o le cholesterol, ae o mea uma lava e faʻamaʻoina e le omega 3 gaʻo gaʻo, e le tatau ona aofia i le taumafa a se tagata e maualuga le cholesterol.

O le a le mea e le mafai ona 'aina?

I le laasaga muamua o le fesuiaiga i meaʻai talafeagai, e mafai ona faigata tele ona manatuaina meaʻai e mafai ona e 'aʻai ma po o fea e sili ona lelei e teena pe' ai ai i sina mea e mafai. Matou te ofoina atu se laulau e lisi ai nei oloa. E mafai ona lolomiina ma teu i le umukuka mo le taimi muamua e pulea ai au mea taumafa ma kuka e kuka ai meaʻai faatagaina.

Fautuaina mo le faʻaaogaE ono mafai ona maua i se vaega itiitiMaʻeu le teenaFautuaina mo le faʻaaogaE ono mafai ona maua i se vaega itiitiMaʻeu le teena
FatsMea gaosi susu
Soʻo se fuālaʻau fuālaʻauFatMargarine, gaʻo manu uma, pataLaʻu sisi ma le sisi, lefir, yogurt, susu ma yogurt e oo i le 1% gaʻoFualaau Faʻatau FuaO oloa gaosi susu, e aofia ai susu
Seafood / FishMeat / moa
Laʻau gaʻo maualalo (sili atu le malulu), vevela, tunu pe tao taoPaʻu, vavaeMea manogi pe falai, iʻaTurkey po o moa e aunoa ma le gaʻo ma le paʻu, lapiti, velaLeu moa, tamai mamoePork, pepe, pato, soʻo, meaʻai uma e gaosia i aano o meaʻai, paʻu
Uluai vasegaFale
Laʻau o fualaʻauFoʻu iʻaSoup faatasi ai ma aano o manu ma gaʻoPalu falaoamata ma falaoaAreto, falaoa falaoamataSogi suamalie
FuamoaNati
Meikini po o le sidaFuamoa atoa (maualuga 2 taimi i le vaiaso)Fuga fuaAlimoni, palaPistachios, hazelnutsPulu, Laʻau 'Aʻau po o Sini
Fualaau faisua, fuaDesserts
Greens, legumes, fualaau faisua ma fualaau 'aina, faʻapea foi ma le uila, laulau patetaLago apu, tao falaiFuga fualaʻau, pateta anapogiDesserts e faia mai fua faalenatura, fualaau aina suamalie po o sua suamalie e maua ai sina sukaFafaga, FaifeauAisa kulimi suamalie, keke, keke
MeaʻaiMeainu
TogaSoya sauce, ketchupMayonnaise ma kirimi kirimoli o soʻo se mea oona gaʻoVaitalaʻau, togaAluMea inu inu koko, kofe

Afai e masani lava ona e faatagaina meaai mai le laulau e fai ma faavae mo au meaʻai, e mafai ona e faʻamaonia le maualuga o le cholesterol ma tausia lona maualuga i tulaga maualuga.

E fia le cholesterol i meaai?

Afai ei ai i le tagata le maualuga o le cholesterol i le toto, o lona taumafa i aso taitasi ma meaʻai e le tatau ona sili atu i le 200-250 mg, e faʻavae i le laasaga o atherosclerotic processes i le tino.

O le fomai fesoasoani o le a fesoasoani i le tusiaina lelei o lau meaai, ae e taua foi le iloa o le tele o le cholesterol i meaʻai o loʻo i ai avanoa muamua i totonu o ana mea.

Afai e te manaʻo e 'ai i ia meaʻai, e tatau ona e fuafuaina a latou vaega e faʻavae i luga o le content cholesterol i le 100 g, ina ia le sili atu i le fua o le gaʻo i aso taitasi. Afai e faʻaauau pea ona faʻaaogaina e nei tagata maʻi i le hypercholesterolemia nei oloa, o le a atili ai ona faateleina le cholesterol ma faʻateleina suiga o le atherosclerotic i totonu o vaa.

O a meaai e leai se cholesterol?

Ina ia faʻaitiitia le "leaga" cholesterol i le toto ma faʻateleina le maualuga o lipine anti-atherogenic, e tatau ona tuʻuina atu le faamuamua i oloa e leai se cholesterol pe leai foi. Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina o nisi oi latou, e ui lava e leai se "leaga" cholesterol, e matua maualuga lava i le kalori, o lea e le mafai ai ona e 'ai e aunoa ma se fua, ma o nisi, e pei o ni fatu, ua na o sina mea lava.

O le lisi lenei o meaʻai ma ipu e leai se cholesterol:

  • soʻo se mea totino: fualaʻau, melons, vine, fua,
  • sua suamalie fou. E ui lava e le o iai i totonu o oloa oloa meaola mai pusa papalala, o loʻo i ai le suka, o lona uiga o isi calorie,
  • cereals e faia mai gase, saunia e aunoa ma le faaopoopoina o le susu ma le pata,
  • cereals ma legumes,
  • fualaau fai sua
  • fuālaʻau fuālaʻau, e ui i lea, e taua le mafaufau i le maualuga o latou kalori,
  • nati ma fatu, ae e tatau ona 'aina e le silia ma le 30 g i le aso.

Afai e sili ona e fiafia i mea ua lisiina ma ipu, e mafai ona e faateleina le "pai" cholesterol i le toto ma faaitiitia le "leaga" i ni nai masina.

O a meaai e maualalo ai le cholesterol toto?

I le aluga o tausaga ua tuanaʻi, e tele suʻesuʻega tetele na faia i atunuu eseese, lea na faamaonia ai o le cholesterol ma meaai paleni vavalalata. I le faʻamanuiaina o nisi o mataupu faavae o mea taumafa paleni, e mafai ona e maua se faʻaitiitiga taua o le "leaga" cholesterol i le toto.

Ae e taua e le gata ina faʻaititia le maualuga o lipoproteins atherogenic, ae ia faʻalauteleina ai foi mea o le "aoga" cholesterol. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e 'ai i le tele e mafai ai:

  • O le avocado o le fua lea e sili ona tamaoaiga i le phytosterols: 76 kalama o le beta-sitosterol e maua i le 100 g. Afai e te 'aina le afa o lenei fualaau i aso uma, ona maeʻa lea o le 3 vaiaso, i lalo o mataupu faavae o meaʻai talafeagai, o le faʻaitiitia o le aofaʻi o le cholesterol o le a i le maualuga o 8-10%,
  • O le suauu olive o se punavai foi o suauu toto, lea e aafia ai le fua o le "leaga" ma le "lelei" cholesterol i le toto: pe a faia i aso taitasi, e mafai ona faateleina le cholesterol lelei ma faaitiitia ai le cholesterol leaga, ae o le aofai o le cholesterol o le a faaitiitia i le 15-18%,
  • soya ma fatu pi - o latou penefiti o loʻo i totonu o mea e maua mai le fiva solu ma e le mafai ona fofoina, lea e fesoasoani e aveese moni ai le lipine "leaga" mai le tino, ma puipuia ai i latou mai le gauai i totonu o le toto. O le mea lea, e le gata ina faʻaititia le maualuga o lipine atherogenic, ae faʻapupulaina ai foi le faʻaogaina o le "lelei" cholesterol i le toto,
  • vine, vine, vine, vine: o nei vine e aofia ai le tele o polyphenols, lea e mafai ona faateleina ai le gaosiga o lipide atherogenic i totonu o le toto. Afai e te 'aina le 150 g o nei suka i aso taʻitasi, ona maeʻa lea o le 2 masina e mafai ona e faʻateleina le "pai" cholesterol e 5%, pe afai e te faaopoopoina se ipu tiola i aso uma i le taumafataga, ona mafai lea ona siitia le lipine antiatherogenic e 10% i luga o le taimi tutusa,
  • Kiwi, apu, currants, watermelons - o fualaau aina uma ma fualaʻau oona i antioxidants. E i ai se aafiaga lelei i le lipid metabolism i le tino ma e mafai ona tuuitiitia le cholesterol pe tusa o le 7% pe afai e faʻaaogaina i aso taitasi mo le 2 masina,
  • fatu lili - o se vailaau mamana mamana lea e fesoasoani e tau i le toto maualuga o le cholesterol,
  • anufe, salmon, tuna, cod, trout: o iʻa uma o loʻo nonofo i le malulu e aofia ai le suauʻu iʻa - o le sili ona maualalo o punaoa omega-3. Afai e te 'ai e tusa ma le 200-250 g iʻa i aso uma, a maeʻa le 3 masina e mafai ona e faʻaititia le maualuga o le lipoproteins maualalo e tusa ma le 20-25% ma faateleina le "aoga" cholesterol e 5-7%,
  • fatuga atoa ma faga o le oate - ona o le tele o fiva lapoʻa, latou te aʻafia ai cholesterol leaga, pei o le omomi, ma aveese mai le tino,
  • garlic - ua taʻua o se tasi o fualaau sili ona malolosi o laau toto, lea e mafai ai ona e faateleina le sifi o le maualuga lipoproteins i totonu o suauu o le ate, aʻo gaosi foi e galue i le "leaga" cholesterol. E taofia ai lona faʻavae i puipui o toto toto i le tulaga o atherosclerotic plate,
  • oloa o le beekeeping - pollen ma pollen. E aofia ai le tele o mea aoga e aoga i le tino, lea e le gata ina afaina ai le galuega a le tino atoa, ae faʻamaonia ai foi metabolic processes ma le maualuga o lipids i totonu o le toto,
  • o lanu uma lava i soʻo se ituaiga e matua tele lava i le lutein, carotonoids ma fiva, lea e faʻatasi ai le faʻasaʻoina o le lipid metabolism i le tino.

Afai e te suʻesuʻe auiliiliga ma tausisia tulafono ma taʻiala i luga o aso taʻitasi, e mafai ona aafia tele le maualuga o le cholesterol i le toto, faʻamalosi lou ola maloloina ma faʻaleleia le soifua manuia.

Ae taua tele le le gata i le tausisia o taumafa lelei, ae ia sui foi i se olaga soifua maloloina: tuu le ulaula ma le ava malosi, amata taaalo i taaloga (pe faia foi i le taeao), matau le faigamalo o le galuega ma malolo. O le faʻafelagolagomaʻi i le faafitauli o le a fesoasoani e faʻamalo vave ma faʻamalosia ai taunuʻuga na ausia mo le olaga.

Tuua Lau Faamatalaga