Faateleina le inisalini ma le suka masani: mafuaʻaga

O le inisalini o se tasi lea o hormonia sili ona taua na gaosia i le tino o le tagata. O ia e nafa ma le galue masani o le tele o faiga ma okeni, ae o lana galuega autu o le pulea lea o le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata. Afai e sili atu le maualuga pe laʻititi lenei maualuga nai lo le masani, ona faʻalavelaveina ai lea i le tino o le tino, ma afai e te le gauai atu i le solia o lenei vaevaega i le taimi, o faʻamaʻi pipisi e ono tupu.

Le manaʻoga ma tulaga masani ole inisalini

O faʻagasologa uma lava e faia i totonu o le tino o le tagata ua "noatia" i le inisalini. A aunoa ma lenei hormoni, gaosia e le pancreas, o meaʻai e ulu atu i le tino e ala i meaai e le mafai ona faʻaumatia. I le mea e tupu ai se faʻafitauli i le pancreas poʻo isi faʻafitauli, e faʻaleagaina le gaosiga o le malosi, lea e sili ona afaina ai le ola maloloina.

I totonu o se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le insulin e masani lava mai le 3 i le 25 iunite, i tamaiti o le pito i luga e laʻititi lalo ifo - 20 iunite. I tagata matutua, o le tapulaa pito i luga e le sili atu nai lo le 35 iunite, o ia faailoilo e mafai ona i ai pe a mavae le 60 tausaga. O nei mea uma o le masani. Ma o mea uma e maualuga atu nai lo mea masani o se faʻalavelave mo togafitiga faʻapitoa, talu ai o maualuga maualuga o le insulin o le maualuga o le logo lea e faʻamaonia ai o le galuega faʻamaopoopoina o tagata soifua uma ma okeni ua matua le lelei lava.

O le mea e sili ona mataʻutia e tatau ona maualuga le maualuga o le inisalini i le masani, masani ai le toto toto. I le auala, e fautuaina malosi e fomai le tausia o se glucometer i le fale, lea e mafai ai ona e fuaina uma le suka ma le inisalini e aunoa ma le alu i se falemaʻi.

O le ata aupito sili ona lelei o le suka o le toto e mafai ona maua e ala i le fuaina o le maualuga i le 2-2.5 itula, ae i se auala e maua ai le itiiti ifo ma le lima ni fua i le aso. Ae le maua uma e tagata uma se avanoa, o lea e fautuaina ai e siaki lou toto mo le suka, pe a uma loa ona ala i luga, i le taeao, ma ao le i momoe.

Symptomatology

O le faateleina o le faateleina o le toto o le insulin o le maualuga o le hypoglycemia. Faailoga o lenei tulaga faʻaleagaina:

  • faanoanoaga
  • faanoanoaga
  • vaivai le mafaufau ma le gafatia o le teuina,
  • o le gauai atu o le mafaufau e matua faigata lava.

Faʻasolosolo i le hypoglycemia alualu i luma, o faʻamaoniga autu e atinaʻe vave:

  • vaivai le tumau
  • anapogi tele tele.

I le faʻaopoopoga, o le maualuga o le inisalini e afaina ai le toto o le toto toto, faʻaosofia ai le tupu o le toto maualuga, ma afai e te le gauai atu i lenei seti o faailoga, e le mafai ona faʻalavelave i le tulaga e mafai ona oʻo atu ai i le ogaoga o maʻi le mautonu e mafai ona maua e se tagata:

  • vevesi o moe masani,
  • faateleina le manava o le sebum,
  • toe le manuia
  • gangrene o pito pito i lalo.

E masani lava ona matauina e tamaitai nei suiga, aʻo latou amata ona popole i suiga e tutupu ia i latou: muamua, mamafa, lea i soo se tausaga e manatu o se mea e le manaomia, ma lona lua, faateleina le paʻu o le tino. O le mea na tupu i le lumanaʻi na suia ai foliga vaaia: o le paʻu e le naʻo le mauaina o se mea e sili ona lelei, ae o le tele o paʻu e aliali mai, ma o le lauulu e vave ona "goto".

O le a matou faia se faʻailoga mai lava i le amataga: i taimi uma, i soo se tulaga lava, o le maualuga o le inisalini e le masani. Ae naʻo se fomaʻi o le talaaga talafeagai e mafai ona i ai se maualuga maualuga o le tulaga e ono filifilia ai le maʻi e mafai ona talanoaina, ma le auala e mafai ai ma tatau ai ona taulimaina.

E faavae i luga o le mafuaʻaga o lenei mea mataʻutia, e mafai ona tatou talanoa e uiga i:

  • uluaʻi maualuga o le hyperinsulinism
  • maualuga hyperinsulinism.

O le hyperinsulinism o le Peraimeri o se maualuga o le inisalini ma le maualalo o le suka i totonu o le toto, o lona uiga, o le vaega muamua lea o le atinaʻeina o togafitiga. O lea ituaiga o hyperinsulinism e taua foi o le pancreatic, aua e atiina ae i le talaaga o le solia o le gaosiga o le vemone o le inisalini, lea e taua o le glucagon (glucosagon hyposcretion). O nei homoni uma e lua o gaosia i le pancreas, i le mea e taʻua o motu o Langerhans. I le tulaga o le gasegase i le gaosia o le kalu, o le tele o le inisalini e tupu i le tino.

O maualuga maualuga poʻo le maualuga o le inisalini ile maualuga o le suka e mafai ona faʻaalia ai faʻafitauli nei:

  • o le tupu mai o neoplasms (tigā poʻo le maʻi tigaina) i le tino o le pancreas,
  • faaitiitia le gaosiga o le glucagon.

Ole maualuga o le hyperinsulinism o le faateleina foi lea ole maualuga o le insulin i fua masani ole suka. Faatasi ai ma lenei ituaiga o hyperinsulinism, o le gaioiga o le tino tutotonu o le tino ua faaleagaina, ma i se faaopoopoga, ua matauina le tele o gaosiga:

  • adnocorticotropic hormone (corticotropin),
  • fuamoa tuputupu aʻe, po o le tupua o le tuputupu aʻe (o nei hormones uma e maua mai e le pituitary gland),
  • hormones e gaosia mai e le gaʻo (glucocorticoids).

O le mafuaʻaga o lenei tulaga matautia e ono mafai ona avea ma mafuaaga e tele, i fafo ma totonu, e aofia ai:

  • gase o le ate po o le gase o le galuega,
  • solia o le metabolism o le carbohydrate,
  • suiga o le patho i le pito i luma o le faiʻai,
  • le tupuga o tumema i totonu ole vaitafe o le manava,
  • atinaʻe i totonu o le gland o le neoplasms mama.

Le mea e fai

Muamua lava, mo togafitiga talafeagai, e tatau ona e sailia le mafuaaga o lenei maʻi. A aunoa ma le faʻamalamalamaina o le mafuaaga, e le mafai ona amata togafitiga, ona e le mafai ona aoga. O se togafitiga tutoatasi tutoatasi, ae maise lava i se umi umi (ave fualaau faasaina e maualalo ai le toto, faʻamalositiga mo ulu o le ulu, ma isi), e mafai ona "faʻafefe" le ata o le falemaʻi ma tolopo se asiasiga i le fomaʻi. Ma i se tulaga faapena, o le vave ona e liliu, o le sili foi lea o se mea e ono tupu i se taunuuga lelei.

Faailoa le mafuaʻaga o le hyperinsulinism e naʻo se suʻesuʻega maeʻa ma maeʻa. Ae o le tele lava o maʻi e togafitia i le falemai i le hyperinsulinism i se foliga laititi, pe a manaʻomia le tuiina o le maʻi ina ia faʻamaonia le tulaga o le glucagon ma le adrenaline. Ae e tusa lava pe faʻamaʻi se tagata ao le i faʻamaʻi le faʻamaʻi, e masani lava e le mafai ona e faia e aunoa ma se kulupu i le kulukose, talu ai o le maualuga o le inisalini o le a vave ona oʻo atu i le faʻaitiitia o le suka toto, o lenei mea e taʻua o le hypoglycemia. Faailoga o lenei tulaga:

  • soona inu tele
  • Tachycardia
  • vaivai ma vaivaiga,
  • pallo o le paʻu.

I lenei tulaga, o le maʻi e masani lava ona oʻo i se lagona fiaaai. Faʻasolosolo mataua i le suka, o le leai o se mafaufauga e mafai ona fai pe afai e le toe aumaia le suka i le masani - o le hypoglycemic coma.

O le fesili e masani ona tulai mai: pe mafai ona faaitiitia le maualuga o le insulin i le fale?

Ioe, e mafai ona e mafaia. Ae o le faʻaitiitia o le inisalini i le fale e le o se synonym mo le togafitiga a le tagata lava ia e aunoa ma le faʻaaogaina o tagata tomai faapitoa. E mafai ona togafitiga oe mo le hyperinsulinism e le oi totonu o se falemaʻi, ae i le fale, ae na o le fomaʻi na asiasi i le tagata ua uma ona faʻamatala ma faʻamatalaina le togafitiga ia te ia ma ua ia faʻamaonia uma vailaʻau manaomia. Ae talu ai ona o le togafitiga ua faʻamalamalamaina lelei, o le lisi o togafitiga togafitiga e mafai ona aofia ai mea e tatau ai ile asiasiga i falemaʻi: mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faatonuina le physiotherapy poʻo le faʻasologa o togafitiga, acupuncture, acupuncture, ma isi. E le o tagata gasegase uma e mafai ona tuʻu ni laʻau i le fale, o le mea lea, e leai se mea e le mafai ona le amanaiaina e le falemaʻi poʻo falemaʻi foi.

Afai tatou te talanoa e uiga i togafitiga i fale, ona faamamafa mai lea e fomai: o le mea autu o le pulea e le tagata o ia lava. Ma o lenei mea e le gata i le mamafa o le fua lima-lima o le inisalini, ae faʻapea foi i isi mea. O nisi taimi ina ia tumau ai le soifua maloloina, e tatau ona e laa i luga o le faai o lau "I" ma ou manaoga (ae sili atu ona taʻua faamaoni o vaivaiga faaletagata). E faigata ona faʻamalosia oe lava e fai le mea e te le o faʻaaogaina, ma tuʻuina atu mea e te manaʻo ai. Ae o le mea moni lava i lenei mea e lua vaega o togafitiga fale e oʻo mai i lalo:

  • gaoioiga faaletino
  • meaʻai puipuia.

E le tatau ona tupu le mamafa o le tino. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai, lea e mafai ona matua faʻamaoni. Afai e le lagona e le tagata le malosi o le malosi i totonu ia te ia lava, e sili atu pe afai e vaavaaia e se tasi mai lona aiga ana meaʻai.

O se meaai e faʻateleina le inisalini e tatau ona faʻavae i luga o meaʻai paleni - ole maʻi e tatau ona 'aʻai a itiiti ifo ma le lima taimi i le aso, ae o vaega o meaai e tatau ona laiti. E tatau ona faʻaitiitia le gaʻo i le 150 g i le aso. Afai e maua e se tagata le faaletonu o le ola mama mai nisi o mea taumafa, e tatau ona ia gauai atu i le molimau o suega o le toto: aʻo faia lelei le tofiga a le fomaʻi, o le molimau o le inisalini i le toto o le a toe foi mai i le masani. Ma pe a vaai le tagata maʻi i ona lava mata ua amata ona maloloina, o le a afaina ai lona tulaga.

Ae le gata i taimi o mafaufauga, o le ai ai se faʻamautuga mautinoa lelei i le tulaga. Ae i soʻo se tulaga, o le a manaʻomia lou asiasi i se fomaʻi i taimi taʻitasi mo se suʻega masani ma fai se suʻega toto i taimi taʻitasi i le tausaga.

E le gata i lea, e tatau ona e faʻaauau ona mulimuli i se taumafataga ma taumafai e taʻitaʻia se olaga ola maloloina. O le a le mea o aofia ai i lenei manatu? Ole lisi e le tele:

  • mataʻituina le mamafa, aua neʻi faʻafefe,
  • fai galuega i le taeao
  • ae e te leʻi alu i le moega, ave sina mea itiiti i le ea fou,
  • taumafai e lafoai amio leaga (ulaula, ava malosi).

O le mauaina o le faʻamaʻi i le taimi ma faʻafetaui i ai, e tatau ona puipuia le tupu mai o toe faʻafoʻi.

Vaega o le hormone ma lana matafaioi i totonu o le tino

O le gaosiga o le inisalini e faia e le pancreas e aumai ai le kulukose i le tino o le tagata e masani ai.

O le inisalini o le hormone e maua mai i peta paneta.

O lenei siama polypeptide e taua tele mo le gaioiga masani o totoga uma ma mamanu.

O ona vaega faʻatino e aofia ai:

  • sapalai o amino acids ma le potassium i sosoʻo o le tino.
  • auai i le faagasologa o le faateleina o maso maso.
  • felaʻuaiga o le suka mai le plasma toto i siama ma tino o le tino.
  • e fesoasoani i le tausiga ma le faʻatonutonuina ole metabolic carbohydrate.
  • ave se vaega malosi i le faagasologa o polotini ma le lipid metabolism.

E masani lava, o le insulin e tatau ona aofia ai i le tino o le tagata i le va o le 3 i le 20 UU / ml. Ina ia maua faʻamaumauga saʻo, o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega e faia i le faʻasologa o le plasma toto mo se manava gaogao.

Afai e faia le faʻatinoga i le gasologa o le aso, o faailoga e ono le saʻo, e fesoʻotaʻi faʻatasi ma le taumafa taumafa. E iloa pe a uma ona 'ai meaʻai, o loʻo i ai se faʻalauteleina o le kulukose i le plasma toto, ma o se taunuuga o le a amata ai ona gaosia le uʻamea e faʻatonutonu ai le suka maua.

E leai se uiga o le tamaitiiti, e mafai e tamaiti ona faia ni auiliiliga i soo se taimi. O le faateleina o le toto insulin levels e amata ona aliali mai i talavou, lea e fesoʻotaʻi faʻatasi ma le tamaititi.

O se auiliiliga o le aofaiga o le hormone ua gaosia e manaomia e iloilo ai le faatinoga o le pancreas. Ole fesuiaiga mai le tulaga masani e mafai ona faailoa ma talanoa e uiga i le i ai o se faamai po o isi faaletonu i le faagaioia o totoga o le tino ma tino ole tino. I le taimi lava e tasi, e tusa lava po o le a le faʻamaoniga o faʻamaumauga o inisalini, e le tatau ona maualalo pe maualuga le faʻamaumauga nai lo faailoga faʻavae masani.O faʻamatalaga leaga e faʻaalia uma ai le faʻaitiitia ma le tele o le inisalini taua.

I totonu o le fale suesue, e mafai e se tagata ona faia se tasi o suʻega e iloa ai ma le i ai o mea faʻaletonu:

  1. Suʻega o le toto mai se vela poʻo le tamatamailima.
  2. Suʻega faʻapalepale.
  3. Faʻamatalaga o le toto toto toto - suʻesuʻega o le hemoglobin glycated.

Ole suʻesuʻega pito lata mai o le metotia sili ona mataʻituina, aua e le faalagolago i le soifuaga o le tagata maʻi.

Mafuaʻaga mo le alu ese mai faʻataʻitaʻiga masani

Sugar levelManWomanA faʻamatalaina lau suka pe filifili se itupa mo fautuagaLevel0.58 E le maua le suʻesuʻegaAlaʻi le tausaga o le tagataAge45 SuʻesuʻegaTa mauaA faʻamalamalama le tausaga o le fafineAge45 SuʻesuʻeTa maua


O le tele o itu ma le olaga o se tagata e maua ai le maualuga o le insulin i le plasma.

O le maualuga o le inisalini i le tino e mafua ai le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi.

O se tasi o mafuaaga mo le faateleina o le inisalini i totonu o le tino e mafai ona avea ma le manava o le tino.

O mafuaaga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto o le faʻaalia lea o tulaga nei:

  1. O se tagata e faʻaaogaina se tele o laʻau suamalie ma mea taumafa e maua ai vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie. O se taumafataga le paleni lea e masani ona mafua mai i le pancreas e maua ai le tele o inisalini.
  2. O mafuaʻaga mo le faateleina o le inisalini e mafai ona aofia ai le tausisia o taumafa mataʻutia, faʻalautele le matelaina o le fiaai.
  3. Gaoioiga faaletino sili atu ma le soona galue i le falemaʻi.
  4. O nisi vailaʻau e ave e tagata, e aofia ai fualaau faʻasalalau lelei, o fualaau oona.
  5. O le vaivai o lagona, o tulaga atuatuvale e le gata ina saofaga i le mea moni o le insulin i totonu o le toto ua faateleina, ae mafai foi ona mafua ai le atinaeina o faamaʻi eseese, e aofia ai le maʻisuka.
  6. O le mamafa o le mamafa ma le tele o meaʻai e fesoasoani i le faʻaitiitia o le masani ai o gaʻo ma le faʻasaoina o gaʻo, lea e mafua ai ona galue malosi le pancreas, e faʻaleagaina ai le toto.
  7. I fafine aʻo maʻitaga.
  8. Malfunctions i le gaioiga o le pituitary ma le cortex adrenal.
  9. O nisi faʻalavelave faʻaleagaina e tupu i le ate.
  10. O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona taʻu mai ai le le lava o le mea e tatau ai elemene ma vitamini i le tino. Muamua lava, e faatatau lea i le vitamini E ma le chromium.

O nisi o faʻafitauli faʻapitoa ma le le fiafia e mafai ona oʻo atu i le tele o faailoga faʻavae o le hormone. O le tele o taimi, o le inisalini e faʻapupulaina ma le atinaʻeina o faʻafitauli eseese o fatugaʻo ma gaogao, o le faʻaalia o neoplasms i gaʻo o le gastrointestinal tract, ma aʻafiaga o faʻafitauli eseese.

E tatau ona maitauina afai e maua se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, e mafai foi ona faateleina le inisalini i totonu o le toto. O lenei tulaga i fomaʻi ua taʻua o le faʻamalosia o inisalini - o se gaioiga lea o loʻo i ai se faʻaitiitia o le lagona lelei i le hormone i le tulaga o le cellular, ma o le taunuuga lea e tatau ai i le pancreas ona maua mai se tele sili atu.

Faailoga ma faʻaaliga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto


E masani lava o le faʻaalia o faʻamaoniga i ona taimi muamua, e mafai e se tagata ona faasino i le i ai o le atuatuvale ma le le mautonu i le fale poʻo le galuega. Muamua, o ia faailo e aofia ai le faʻavaivaia o le tino, vaivai ma faʻaititia le faʻatinoga. E le gata i lea, o le faigata o le manatuaina o le tele o faʻamatalaga e amata ona aliali mai, le le mafai ona taulai atu.

E tatau ona maitauina o faailoga vaaia o le faateleina o le maualuga o le hormone e mafai ona i ai i le tulaga o le faoa i maso o pito i lalo, o le maualuga o le afu, ma le faigata ona manava. O le tino malosi e tali atu i le tele naua o le inisalini i le tino o le le manava o le manava, lea e tupu e tusa lava pe itiiti le malosi faaletino.

E tatau foi ona e gauai atu i le faateleina o le manao, talu ai afai ua faateleina le inisalini, o loo i ai pea le fiaai.

O nisi taimi atonu e tupu ai faafitauli paʻu. O lenei mea, e pei o se tulafono, faʻaalia o ia lava i foliga o fulufulu i luga o le paʻu, mumu poʻo le faʻaalia o manua e faigata ona faʻamalolo.

I tulaga sili ona ogaoga, o faailoga o le maualuga o le insulin i luga o le toto e mafai ona faʻaalia mai o le faʻalavelave moe po o faafitauli i le masani ai o gaioiga o gaʻo.

Soo se faailoga ma faailoga o le faateleina o le inisalini e tatau ona avea ma mafuaʻaga mo le asiasi atu i se fomaʻi faapitoa ma le taitaia o faʻataʻitaʻi talafeagai. I le amataga o la latou faʻaaliga, e mafai ona taofia le atinaʻeina o faʻamaʻi eseese ma faʻafitauli i le galuega a le tele o totoga ma totonu o le tino.

Togafitiga ma le faateleina o le inisalini i totonu o le toto e tatau ona faatonuina e le fomaʻi, ma mafaufau i mafuaaga autu e mafua ai na mea sese.

O le a le inisalini

Muamua lava, e taua le matauina: o le insulin o se hormone na gaosia e le pancreas. O le pito i lalo o le toto e mafua ai ona gaosia. O le asō o loʻo i ai le igoa o tamaʻitaʻi o Langerhans. Afai e te vaʻavaʻai i le faʻailoga o soʻo se tagata matua, e mafai ona e faitauina se miliona miliona peta, o le galuega autu o le gaioiga masani, masani o le inisalini talafeagai.

Ole inisalini o se homone faigofie ma le natura porotini. E faʻatinoina se numera o galuega taua. I totonu o le vaega o meaʻai, o le a le mafai ona ia ulufale mai fafo, aua o le a vave ona faʻataʻatia e tulafono uma, e pei o isi vailaʻau e eseese ile natura o le porotini. O le pancreas o loʻo galue malosi i le faia o nisi o insulin. A uma ona 'aʻai, toetoe lava a vave, e mafai e le tino ona tuʻuina atu i le aofaiga e manaʻomia mo se tagata. E tatau ona talanoa i auiliiliga auiliili e uiga i le aafiaga o le faateleina o le insulin i le tino.

Mafuaaga o le Faateleina o Inisalini

Afai o le tino e lava le maualuga o le inisalini, ona saʻo tonu lea o lenei mea i le faʻaaogaina o le tele o meaʻai ua tumu i gaʻo. O le sili atu o lenei hormone i le faʻatinoga e mafai ona faʻaalia e ala i le matelaina fiaʻai mo ni nai aso, ave fualaau, ma tulaga faʻalavelave mo se tagata. Ina ia faʻamaonia lelei le fomaʻi pe ua e faʻateleina le inisalini pe leai foi, e tatau ona e alu i le falemaʻi pe a fai e foaʻiina ai le toto mai se vein.

Fai mai fomaʻi e vave vave ona tulaʻi mai le inisalini, i ni nai itula talu ona 'ai. Mo lenei mafuaaga, e tatau ona faia le suʻega i luga o se manava gaogao. O lou uiga: ia faia le auʻiliʻiliga, o le a ave le toto i le falemaʻi faalua. O le taimi muamua e te mautinoa ai le anapogi, ma le lona lua - i ni nai itula talu ona e inuina le vaega tatau o le kulukose.

O lenei suʻesuʻega e faʻaalia ai le malosi o le pancreas. E tusa ai ma taunuʻuga o le auʻiliʻiliga, o le a mafai ona fuafua e le gata pe maua e le tagata maʻi le maʻisuka pe leai foi, ae faʻapea foi le ituaiga maʻi. E iloa e tagata uma o le mafuaʻaga autu o le faʻaopoopoga o le hormone o le tele o faʻamaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le maualuga o le inisalini e tumau i se teine, ona mafai ai lea ona ia maua le maʻi fomaʻi, Cushing's syndrome.

E le gata i lea, pe afai e maualuga le inisalini, e mafai ona faailoa mai le i ai o ni neoplasms eseese i totonu o le eleele, palacreas. E taua le faʻamautinoa e faʻaititia i se tulaga o le atuatuvale ma le faʻavaivai tumau. E tele lava ina latou gaoioi e pei o se faʻaosoosoga o le inisalini maualuga i le tino.

Faailoga o le faateleina o le inisalini

E sili pe afai e mafai ona e iloa le faateleina o le inisalini i le amataga o le atinaʻeina o le maʻi. Ona le maua ai lea o le taimi e le tino e fai ai togafitiga ogaoga faʻapitoa.Ina ia iloa pe maualuga le inisalini i le tino pe leai, ua lava tele mo le fomaʻi i le falemaʻi e talanoa ma le tagata, ia iloa ma le faaeteete po o fea o le lisi o tulaga na te popole i ai.

O le maualuga o le inisalini ei ai le tele o faʻamaoniga:

  • vaivai faifaipea
  • le le mafaia ona taulai atu i se mea
  • maualuga maualuga
  • tau maua masani
  • suauʻu paʻu o le tino ma mata,
  • seborrhea, musika.

Afai e te maitauina e le itiiti ifo ma le lua o faʻamaoniga o loʻo lisiina i luga o loʻo matauina i totonu o le tino, ona i lea tulaga e tatau ai ona vave suʻe suʻega o le kulukose toto. I le tulaga e faitio le tagata maʻi i osofaʻiga faʻafuaseʻi o le hypoglycemia, o lona uiga, o se toesea faʻafuaseʻi i le maualuga o le suka, e mafai ona faʻataʻitaʻiina se meaʻai faapitoa.

Ina ia faatumauina le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, e faʻaaogaina ai le kulūkose i aso nei. E mafai ona e faʻatauina i le toetoe o soʻo se fale talimalo, ae ui i lea, oe manaʻomia se faʻamatalaga mai lau fomaʻi e fai ma faʻamaoniga o le maʻi.

Auala e faʻaitiitia ai le insulin toto ma togafitiga togafitiga

O le faailo o le faailo e le gata ina faateleina, ae maualalo foi le insulin i totonu o le toto. O le tele lava o taimi, e fia iloa e tagata maʻi le auala e faʻaitiitia ai le insulin toto aʻo leʻi oʻo mai le fomaʻii latou lava? Muamua lava, e tatau ona malamalama pe o le a le mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi, o le faia lea o mea na faatonuina e le fomaʻi e faʻamalosia ai le soifua maloloina.

O le faailoilo masani o le i ai o le hormone i le toto e mai le 5.5 i le 10 μU / ml. Afai e te faia se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao, o le faailoga e mafai ona oʻo i le 27 μU / ml. E mafai ona mataʻituina vaega i tamaʻitaʻi o loʻo faʻamoemoe ile pepe, tagata ua leva ona matutua.

Fuataga ole maualuga ole inisalini i totonu o le tino e tatau ona faia i luga o se manava gaogao. O le taimi lava e 'ai ai se tagata, e maualuga le maualuga o le inisalini. E aliali mai afai e te 'aina le taeao, alu e foaʻi le toto mai se vein, e le mafai ona mafaufauina le saʻo. O se mea taua o le maualuga o le inisalini e mafai ona tupu i talavou pe a uma ona 'ai.

O le tele o fomaʻi e fai mai: afai o le auiliiliga na faʻaalia se maualuga pe a ma le 11.5 μU / ml, o lona uiga o se tulaga ua taʻua o le prediabetic. E mafai ona e talanoa saogalemu e uiga i le amataga o le atinaʻeina o le maʻisuka maua.

Auala e faʻaititia ai le inisalini maualuga

O nisi taimi ei ai tulaga, pe a faʻamasinoina e le auʻiliʻiliga, o se maualuga maualuga o le kulukose o loʻo faamaumauina, e ui i lea, o le inisalini i totonu o le toto o le tino e matua masani lava, e tutusa uma ma faailoilo o loʻo faʻaalia mai i le fomaʻi. Ona tatau lea ona e gauai atu i le soifua maloloina, aua o le auiliiliga e taʻu mai ai o le maʻisuka atonu o le a vave ona oo mai. O se olaga le tauagafau e avea o se taunuuga o le maua o le mamafa, o se maʻi gasegase. O lona finocrinologists oe na filifilia e avea o se setete.

E i ai se tulaga o le tino lea e le mafai ona iloa ai le inisalini. E mautinoa lava o le amataga lea o le maʻi pipisi. O le masini e amata i na tulaga pe a 'ai e se tagata meaʻai tele. Mo le tino, o maualuga maualuga o le inisalini e avea ma masani masani.

E ui i le mea moni e faapea o le pancreas e maua ai le tele o siama polypeptide talafeagai, o le kulukose e le mafai ona gauai lelei i le tino i soo se tulaga. E avea lenei mea ma taunuuga e le maalofia o le oona. O nisi taimi e mafua ona o le faʻaaogaina faigofie o le fructose ona o le matua.

Afai o loʻo e sailia se auala e faʻaititia ai le inisalini i totonu o le toto, e tatau ona e iloa: e mafai ona faʻaaogaina le metabolism, ma mafai ona ulu atu le kulukose i maso. Pau lava le mea e tatau ona fai o le amataina lea o faʻamalosi tino faaletino i luga o se faʻaauau pea, faia se filifiliga e fiafia ai i se soifua maloloina lelei e talafeagai mo lou olaga.

Puipuiga ma togafitiga

O le togafitiga o le faʻamaʻi, e pei o le tele o mea i le lalolagi i luga o pou autu e tolu: o mea faʻapitoa faaletino, togafitiga faafomaʻi ma meaʻai.O le taimi lava e iloa ai mafuaaga autu mo le maualuga o le inisalini, o le a mafai e le fomai ona fuafua le vevela o le itu i togafitiga mulimuli ane.

Togafitiga faafomaʻi

O se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e avea ma taunuuga e le maalofia o le gasegase ogaoga, lea e mafua ai le solia o le metabolism, ma i nisi tulaga o se taunuuga matautia.

O le a le mea e fai e faʻaititia ai le fuainumera o le insulin? Muamua lava, o le fomai o le a faatonuina fualaau faasaina e fuafua i le faaitiitia o lenei hormone i le tino. Mo togafitiga lelei o le tele o le inisalini i totonu o le toto, e mafai ona faʻaaogaina fualaau e faʻaitiitia ai le manava, malosi ma mea eseese e mafai ona faʻaleleia ai le maualuga o le kulukose.

Ole ituaiga o togafitiga e faatoa mafai ona faatonuina e se fomaʻi ma faatoa maeʻa ona suʻe le suʻega ile falemaʻi. E le tatau ona i ai se tutoatasi i nei mataupu. A leai, e ono lamatia lou togafitia o se maʻi se tasi ma toe maua se isi faʻamaʻi i le taui.

O le isi auala e tutusa le lauiloa e faʻaitiitia ai le toto o le inisalini o se meaʻai na faatonuina e se fomaʻi ile falemaʻi. Faʻafetai i se taumafataga lelei, e le gata ina mafai ona e taofia le maʻisuka, ae faʻapea foʻi ma ona taunuuga eseese.

O tulafono autu i le sauniuniga o le taumafa e pei ona taua i lalo:

  • Faʻasalaga uma o meainu eseese o loʻo i ai le ava.
  • Faʻaitiitia le aofaiga o masima i ipu.
  • Auaunaga i le faʻaitiitia o le mamafa ma le kalori e faitauina ai soʻo se taumafataga.
  • Faʻasala i meaʻai vave.

Inisalini toto

Faʻaitiitia ma faʻateleina le inisalini i totonu o le toto - o le a le uiga o lenei mea, oa latou faailoga? Aisea e tulai mai ai le maualuga o le inisalini? Ua maua e fomaʻi o tuaoi o le homone o loʻo aofia ai le 3 i -25 μU / ml. O le mea lea, o le masani o le insulin i totonu o le toto mo tamaitai ma alii e toetoe lava a tutusa - mai le 3 i le 25 UU / ml. O le masani o le inisalini i tamaiti ma tamaiti e mai le 3 i le 20 uU / ml.

O se faailoga masani, ae maualuga atu nai lo le masani mo tamaitai, e mafai ona faia i ni tina maitaga - 3 i le 27 mcU / ml. E tele le inisalini e mafai ona i totonu o le matua - 6-35 mkU / ml. Afai e fesuisuiaʻi faailoga i le tele o nei numera - o le tagata e ola maloloina. Laititi le maualuga o le inisalini e matauina i le maʻisuka ituaiga 1. Inisalini e maualuga i le maʻisuka ituaiga 2.

Mafuaaga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto

O se maualuga maualuga o le inisalini e masani ona fesootaʻi ma le gaʻo gaʻo. E mafai ona tupu mai le hormone e mafua mai i le matelaina, tele le malosi o le tino, maua o vailaau maʻoti, tulaga faigata. Ina ia iloa le maualuga o le hormone, e tatau ona e foaʻiina le toto mai se vein.

E iloa o le inisalini 2 itula pe a maeʻa ona 'ai se taumafataga, o le mea lea, ina ia mafai ai ona fuafua le aofaʻi o le inisalini, e tatau ona faia se faʻataʻitaʻiga i luga o se manava gaogao. Mo le auiliiliga, e ave faalua le toto mai se vein lua:

  • muamua - i luga o se manava gaogao
  • le taimi lona lua - lua itula talu ona inu le tagata maʻi i se vaega o le kulukose.

O sea suʻesuʻega e faʻaalia ai le gaioiga o le pancreas. E faʻavae i luga o taunuʻuga o le auʻiliʻiliga, e mafai ona faʻatuina le ituaiga o maʻisuka. E le o se faalilolilo o faʻamaʻi eseese e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le faateleina o mea e maua mai i le hormone. O le mea lea, mo tamaitai, maualuga le inisalini i totonu o le toto e mafai ona talanoa e uiga i le tele o pathologies o isi totoga, mo se faʻataʻitaʻiga, ate, gaʻo, Cushing syndrome, polycystic ovary. O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona avea o se faailoilo o le gasegase, o le tino i totonu o le pancreas poʻo le faʻavalea o le tino, faʻafitauli o le mafaufau, o le faʻavaivai faifaipea, ma le faʻalavelave tautua. O se aofaiga tele o le hormone i totonu o le toto e mafai ona matauina ma le maualuga o le fualaau faasaina.

O le tele o tagata gasegase oe na muamua faalogo e uiga i le faateleina o le initaneti o le inisalini e fiafia i le fesili poo le a le hyperinsulinemia. Ua i ai le maʻisuka pe ua na o se taufaʻailoga o le maʻi? I se tamaititi, o le inisalini maualuga e maua ai le suka masani o loʻo taʻu mai ai se predisposition e faʻamaʻi le maʻisuka ituaiga 2.Afai e maualuga le inisalini ma o le kulukose e masani, e mafai foi ona taʻu mai ai se faʻaitiitia o le gaosiga o le glucagon po o le tino o le pancreatic.

Faailoga o le faʻaopoopoga o le inisalini

O a faailoga e tatau ona faʻamaonia ai se tagata, aemaise lava i latou o loʻo mamafa tele, ina ia le misia le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2, ona o le mea moni e sili atu le faʻamaoniga o le inisalini:

  • vaivai faifai pea, soona inu tele,
  • puupuu le manava, e tusa lava pe itiiti le malosi faaletino,
  • tiga o le muso, faʻavavevave taimi i vae vaivai,
  • leai o le nofo filemu,
  • vevela le paʻu, faʻamaʻi manuʻa manuʻa.

O taunuuga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto

O le inisalini o le tino i totonu o le tino e mafua ai aʻafiaga leaga:

  1. faʻaitiitia le toto suka
  2. e oʻo atu ai i le faʻaalia o le mamafa o le mamafa, gaʻo - ona o le maualuga o le inisalini, o le faaputuputuina o le tele o masima e tupu,
  3. o le sili atu o le inisalini e mafua ai le tuputupu ae o sela sima, lea e iu lava ina malepelepe i ni maʻi mama,
  4. leai se malosi e mafua ai ona vave le vaivai, faalumaina, amioga popole, ita tele,
  5. capillaries, mata, gaʻo, gaʻo fatu, fatu atherosclerosis,
  6. sosoʻo lemu, manuʻa faʻamaʻi manuʻa, faailoga o le maʻisuka vae, gangrene ua aliali mai,
  7. faaitiitia le malosi o le ponaivi - o ponaivi e amata ona pala, pala,
  8. mea manogi, paʻu o le tino, aliali foliga.

O le maualuga o le maualuga ma le tele o le inisalini e fesoʻotaʻi ma isi. O le maualuga o le mamafa e fesoasoani i le atinaʻeina o aʻafiaga i le itu o le fatu, osofaʻi. O aʻafiaga o le faateleina o le inisalini e aʻafia ai le galuega o le tino cardiovascular system.

Faʻatau togafitiga

E masani lava, o le 70% o suauu gaʻo e alu i manaʻoga o tino, 30% o loʻo teu faʻaagaga. Ae afai e mafatia le tino ona o le maualuga o le insulin, ona na o le 30% o gaʻoloʻo e faʻaaogaina e siama, 70% alu i le fausiaina o le tino o le tino. Cells tape tali, ma le toe tali atu i le hormone, o lea e amata ai ona faaputuputu le kulukose i le toto-type 2 e le o insulin-faalagolago le maʻisuka e atiae. O le faateleina o le kulukose o le toto e mafua ai le faʻamaʻavaveina o le tino, lea e oʻo atu ai i se faʻalavelave loloto faʻaleagaga, o nisi taimi e afaina ai.

E faʻapefea ona faʻaititia le inisalini i totonu o le toto i se masani masani? I le maualuga o le insulin, ua faatonuina ai fualaau e tuuitiitia le maualuga o lenei hormone i totonu o le toto. Ina ia togafitia le tele o le inisalini i totonu o le toto, e manaʻomia vai mo le faʻaititia:

  • aʻafiaga e faʻaitiitia ai le lamatiaga o fatu fatuga ma stroke (faʻatautau o le calcium, atitiata ACE),
  • elemene e faʻaleleia ai le kulūkose, aveese le tele o le cholesterol mai le tino,
  • tuinanau (enzymes e talepe ai gaʻo, atiata lerotonin).

Togafitiga ua na o se fomaʻi e faatonuina, pe a maeʻa se suʻega suʻesuʻe ma suʻesuʻega. Afai e maualuga le inisalini ma o le kulukose e masani, e mafai foi ona taʻu mai ai se faʻaitiitia o le gaosiga o le glucagon po o le tino o le pancreatic. Faʻatasi ma maʻi pipisi, e manaʻomia togafitiga faʻapitoa.

O le maualuga o le inisalini ma le suka maualalo o lona uiga o le ono tulai mai o osofaiga o le hypoglycemia, o le mea lea, e le mafai ona aloese se falemai - na o le falemaʻi e mafai ai ona maua se tagata maʻi i le kulukose. O le gaioiga mamafa o le hyperinsulinism o le a manaʻomia ai le faʻatonuga o le glucagon poʻo le adrenaline. Auala mo fale e faʻaitiitia ai le inisalini e aofia ai meaʻai ma faamalositino.

Meaai taumafa

E faʻapefea ona faʻaitiitia le inisalini o le toto? Mulimuli i se taumafataga na faatonuina e lau fomaʻi. O se taumafa lelei, o meaai paleni filifilia ma le faateleina o le inisalini e fesoasoani e faaitiitia lona tulaga, puipuia le maʻisuka po o ona taunuuga, fetuunai le mamafa, maualalo le toto, ma faaleleia le toto. Afai o le inisalini e maualuga i totonu o le toto, e tatau ona atiae ma le faaeteete le lisi mo le vaiaso, e aofia ai meaʻai susu, gaʻo, gaʻo maualalo, fuamoa, fuālaʻau 'aina poʻo fualaʻau.O fua e maua ai sina suka ma le vaitamini C e fautuaina, lea e tumu i apu, kiwi, currants, cherries.

O le lisi mo le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona tumau, ae le o se mea le tumau, ona o le auala lenei e mafai ai e se tasi ona maua ni taunuuga lelei i togafitiga. O mea taumafa e tatau ona vaevaeina, i ni vaega laiti, ae ia lava e saturate ma leai se fiaaai.

O tulafono faavae o meaʻai lelei, faʻaitiitia le inisalini i le toto. Manaomia:

  1. pulea le aofaʻi o meaʻai i le meaʻai, faʻasoa sao i le aso atoa.
  2. faaitiitia le tele o tautua, faitau le kalori o meaʻai,
  3. faaitiitia le aofaiga o le masima o lo o aina, lea e na o le faaleagaina ai o le tino,
  4. 'alofia tagata tausi, mea taumafa, meaai vave, isi mea e afaina ai le tino,
  5. faagalo le ava malosi, lemonades, inu na o vai masani, vai,
  6. faʻaaoga mea suamalie nai lo le suka (supamaketi ei ai vaega o le maʻisuka).

Faʻaaogaina togafitiga

O togafitiga o le tino ma le maʻisuka e le feteenai le tasi ma le isi. O le faamalositino e le o se mea suitulaga mo togafitiga, ae o le a sili ona aoga ma o le a fesoasoani i se tagata pe afai latou te le manumalo i le faamaʻi, ona faaleleia atili lea o le tulaga o le soifua maloloina ma masani ai. O se seti o faamalositino faapitoa e tatau ona malilie faatasi ma le endocrinologist.

Ae e te leʻi amataina le faamalositino, e tatau ona e faia se electrocardiogram e iloilo ai le tulaga o le loto. A faʻaaogā galuega, 'aua nei galo le faitauina o le pulus, puleaina le toto ma le insulin ma le kulukose. Afai e faateleina le mamafa ma le fatu, e tatau ona e taofi vasega ma talanoa i se fomai. Faatinoga faaletino:

  • faateleina le lagona o sela i le homone,
  • faaleleia atili le toto, galuega o le cardiovascular system,
  • faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli, puipuiga mai fatu fatuga, taʻavale.

O maualuga maualuga o le inisalini o le uluaʻi faailoga lea o fatu ma oso.

Aʻo le i amataina le vasega, e tatau ona e 'ai faʻamaʻai sina fasi sandwich e puipuia oe mai le hypoglycemia. E fautuaina foi e faʻaititia le fua o fualaau o le maʻisuka ma le fua o le insulin. Fautuaina oe e taitaia uluai vasega aʻoga faaletino i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi, ina ia mafai ai ona e siaki lau soifua maloloina, fetuunai le fualaau, ituaiga ma le umi o faʻatinoga.

O faʻamaoniga o le tele o inisalini o vailaau ma faʻamaoniga o le maʻisuka ituaiga 2. Afai ei ai ou masalosaloga e uiga i lou soifua maloloina, e tatau lava ona e inuina le inisalini ma suega kulukose e amata ai se siama ma amata togafitiga vave. O le vave ona e amata togafitiga, o le sili atu lea o le avanoa o se vave toe faʻaleleia.

Le taua o le faʻamalosia o le insulin

O le inisalini i totonu o le toto e maua ai masini ma sela o le tino ma le malosi, faafaigofie le felauaiga o le kulukose i totonu o sela. Iloilo le maualuga o le hormone o le a faatagaina ai se suʻega mo le faʻapalepale kullukose.

O le gaioiga o le tino o le tino, musika vavaeina ma le faʻavaeina o le tino o le tino e faalagolago tonu lava i le gaioiga o le homone. O lona masani lelei e puipuia ai le fausia o le gaʻo ma le sili atu le mamafa. O le mea lea, o le atinaʻeina o le oona e puipuia. E maua ai le paleni i le va o le malepelepe ma le faʻapipiʻi o polotini i le tino o se tagata soifua maloloina. Fluctuations in the molarity of the substance e tau atu ai i le atinaʻeina o le faapalepale faapalepale i gaʻo, o le uiga lea o tulaga i le maʻisuka, faʻaleagaina o le cardiovascular ma le genitourinary system. O le iʻuga o le faʻateleina o faʻataʻitaʻiga, o le faʻaitiitia o le pa o toto toto ua faʻaitiitia, o lo latou tupuga mai. I lenei tulaga, o le lamatiaga o le gasegase o le cardiovascular ua matua faateleina.

Talu ai ona o le gaʻoga o le gaʻo e maua ai le pala, lea e maua ai meaʻai i le faiʻai. e mafai ona faʻaitiitia ai le manatuaina, saoasaoa o mafaufauga ma mafaufauga, ma toetoe lava o ituaiga uma o le popole maualuga, e oʻo lava i le maeʻa maeʻa o le faiʻai. I le lumanaʻi, o le faʻaumatiaga o namu gataʻaga e taʻitaʻia ai le faia o neuropathy.O le faateleina o le inisalini mea e faaosofia ai le atinaʻeina o tumutumu pipisi.

Metotia mo le fuafuaina o le maualuga o le hormone

Aʻo leʻi faia se suʻesuʻega i le maualuga o le insulin i totonu o le toto, e manaʻomia le sauniuniga. O le tagavai e aofia ai le lisi lenei o manaʻoga:

  • O le aso ao leʻi faia le suʻega, aloese mai le inu ava malosi ma ulaula.
  • Fai se suega toto i luga o se manava gaogao.
  • E le faatagaina ia vai inu suamalie.
  • Lapatai le faufautua ile fale suesue e uiga i vailaau o loʻo e ave pe taofia le aveina i latou i le 3 aso aʻo leʻi faia le suʻega.

Fuafuaga o le faʻapalepale kulukose

Faailoga o le toto mo le inisalini ma se avega e iloa ai le i ai poʻo le toesea o le siama o le suauu mama i le gaʻo. Muamua e tatau ona e fuaina le tikeri o le pulelaʻau basal i totonu o le toto i luga o se manava gaogao. A maeʻa ona ofoina atu le tagata maʻi e faʻaaoga le syrup e faʻaosofia ai le tuʻuina atu o le hormone i totonu o le taamilosaga masani. I taimi masani, e masani lava pe a uma le 2 itula, ona toe ave lea o le pa. Ae ui i lea, o isi taimi taimi mo iloiloga e mafai ona faʻaalia. O le fuafuaina o le maualuga o faailoilo pe a uma le utaina o le kulukose o loʻo faʻaalia ai le maualuga o se mea.

I fafine ma taimi o le maitaga

O le maualuga o le hormone i fafine e eseese e tusa ma le matua, i le taimi o le maitaga ma le susu. O le maualuga o le soifua maloloina o le tagata gasegase e afaina foi le maualuga. O le masani i fafine e fuaina i le va o le 3 i le 25 μU / ml. I le taimi o le maitaga, ona o le manaʻomia ona tuʻuina atu i le tina ma le tamaititi se mea palasitika, o le faʻaogaina o le vailaʻau i le toto o fafine e sili atu i le 27 mcU / ml. Afai e maualuga, faʻafesoʻotai lau fomaʻi e uiga i le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka faʻamaʻi.

Tulaga masani i tamaiti

I se tamaititi, ua tuʻuina atu le faʻaalia masani, lea e fesootaʻi atu i se faʻalavelave sili atu ona aʻafia ai tagata e talia le hormon. O le masani o le inisalini i le toto o se tamaititi e le itiiti ifo ma le 3, ma o se maualuga e 20 mcU / ml. E le gata i lea, o le faʻateleina o le insulin i tamaiti e le suia pe a uma ona 'ai. O sea mafutaga e faia i le taimi o le talavou. I tamaiti, e mafai ona fuafua le aofaʻi o le inisalini i totonu o le toto e tusa ai ma le faʻaogaina o suga. I le tupulaga matua e sili atu nai lo le 12 tausaga, o tuaoi o faailoga e tutusa ma tagata matutua. Ole maualalo ile inisalini i tamaiti e ono mafai ona faoa faamalosi.

Faʻamatalaga i alii

O le masani o le inisalini i totonu o le toto i alii e manatu e mai le 3 i le 25 μU / ml. O le vaalele e faʻaalia ai le faʻaleagaina o le metabolic, aemaise lava o le gaʻo. O le fuataga o loʻo i totonu o taʻaloga masani pe a fai e fuafua e le tagata le faʻamoemoe i luga o se manava gaogao. E tusa ai ma fuainumera, o le matua e silia i le 40 tausaga, amioga leaga ma se olaga le sao e lamatia ai le atinaʻe o le maʻisuka i alii. E fautuaina e siaki ma le faaeteete le tulaga o le pancreas tasi i le ono masina. Mo tagata, o mea faʻavalea ua paʻu i se tulaga ogaoga o le malosi.

Mo tagata soifua maloloina, o le insulin i le toto e 3.0-25.0 μU / ml. I tamaiti, o lenei faailo e laʻititi laʻititi - 3.0-20.0 μU / ml. E sili atu le maualuga o faʻamaonia i fafine maʻitaga (6.0-27.0 mkU / ml) ma tagata matutua o latou tausaga e silia ma le 60 tausaga (6.0-35.0 mkU / ml). O se suiga i le aofaiga o lenei hormone i totonu o le toto e mafai ona taʻu mai ai le iai o faʻamaʻi eseese.

Aisea e taua ai le inisalini?

O le galuega autu o lenei hormone o le faatumauina lea o le aofaʻi sao o le kulukose i totonu o le toto. E faʻapipiʻi ai foʻi le gasegase o gaʻo ma puluvaʻa, ma suia ai meaʻai e maua mai ai meaʻai i le maso maso. E tusa ai, ma le tulaga masani o le insulin i totonu o tatou tino:

  • malosi e faʻapipiʻi le polotini e manaʻomia e fausia ai le musika,
  • o le paleni i le va o le porotini ma le catabolism o loʻo tumau (o lona uiga, o le muscle e sili atu nai lo le faʻaumatia),
  • o le fausia o le glycogen, lea e manaʻomia e faateleina ai le tumau ma le toe faʻafouina o sela maso, e faʻamalosia,
  • glucose, amino acids ma le potassium e masani ona ulu atu i siama.

O faailo autu o fesuiaiga i le aofaʻi o lenei hormone i le toto e masani ona faia, faʻamalolo vave o manuʻa, faʻavaivaia faifai pea, sosolo o le paʻu, le lava le malosi ma le galala malosi.O nisi taimi e taʻitaʻia ai le inisalini pe, i se isi itu, o lona le lava, lea e masani ona maua i le maʻisuka latou te leʻi aʻoaʻoina pe faʻapefea ona saʻo le fuaina o le fualaau o le vailaʻau faʻataʻitaʻiina.

Sili atu nai lo le inisalini masani

O le soona faaumiumi o le maualuga o le inisalini e taufaamatau i suiga e le mafai ona suia i le togafitia i vaega taua uma o le tino o le tagata. O lona maualuga o le toto atonu e mafua ona o:

  • popolega faifai pea
  • nisi o gase ate
  • le i ai o le maʻisuka ituaiga 2,
  • acromitaly (o le sili atu ona maualuga o le tele o le hormone tupu),
  • Cushing's syndrome
  • feʻai
  • afaina o le mitotonia (neuromuscular disease),
  • insulinoma (o se tino e maua ai le inisalini),
  • le malosi o le tui o le tino i le gaʻo ma le inisalini,
  • polycystic ovary (i tamaitai),
  • le lelei o le pituitary gland,
  • vevela ma le mama o le oona o gland,
  • afaina o le pancreatic (kanesa, faapitoa neoplasms).
  • O le faateleina o le tele o lenei hormone i totonu o le toto e mafua ai le pa'ū i le maualuga o le suka, faatasi ai ma le gatete, afu, palpitations, osofaʻiga faafuaseʻi o le fiaai, afu (aemaise lava i luga o se manava gaogao), malepelepe. O le maualuga o le inisalini e mafai foi ona mafua ai lenei tulaga, o lona uiga o tagata gasegase e faʻaaogaina lenei vailaʻau e tatau ona fuafua ma le faaeteete lona fua.

    Lalo lalo ifo o le insulin

    Laititi o le inisalini e faailoa ai se faaletonu i le tino e mafai ona mafua mai i:

    • ituaiga 1 maʻisuka
    • amio le taua
    • maʻi faʻamaʻi
    • faʻalavelave i le pituitary gland (hypopituitarism),
    • umi, malosi malosi faaletino, e aofia ai i luga o se manava gaogao,
    • o le faʻaaogaina i aso taitasi o le tele o meaʻai gaʻo (o oloa mai le falaoamata paepae, suka),
    • faamai masani ma siama
    • popole vaivai.

    O le leai o lenei hormone e poloka ai le tafe o le kulukose i totonu o sela, ma faateleina ai lona faʻamaualuga i le toto. O se taunuuga, o maualuga maualuga o le suka e mafua ai le galala tele, atuatuvalega, oso faafuasei o le matelaina, faʻanoanoa, ma le masani ai. Talu ai ona o nisi tulaga, o faʻamaoniga o maualuga ma le maualalo o le inisalini i le toto e talitutusa, o le suʻesuʻega e faia i le faia o suʻega talafeagai toto.

    E faʻapefea ona e suʻeina pe o le maualuga ole inisalini e masani?

    E masani lava, o se suʻega e siakiina pe o le tele o le inisalini i totonu o le toto i tagata matutua ma alii e masani lava ona faia i luga o se manava gaogao, aua a maeʻa ona 'ai le faʻateleina o le hormone i le tali atu i le faʻaaogaina o gaʻo i totonu o le tino. O lenei tulafono e le faʻaaogaina na o pepe. I totonu o lo latou toto, o le maualuga o le insulin e tumau pea e le suia e tusa lava pe maeʻa se taumafataga fiafia. O le faʻalagolago i le aofaiga o lenei hormone i luga o le faagasologa o le faʻapalapalaina ua faʻavaeina i le taimi o le talavou.

    E le gata i lea, 24 itula ae leʻi tuuina atu le toto mo le auiliiliga, e le fautuaina e ave vai. Ae ui i lea, o le tagata gasegase e tatau ona muamua faʻatuina se avanoa faapea ma lona fomaʻi auai.

    O faʻamaumauga sili ona saʻo e maua mai ona o se tuufaatasiga o ituaiga lua o suesuega ole inisalini: i le taeao latou te ave le toto i luga o se manava gaogao, ona latou avatu lea i le tagata maʻi se vaifofo o le glucose ma toe ave le mea i le 2 itula. E tusa ai ma lenei mea, o faaiuga e faʻataʻitaʻiina ai le faʻaititia / faʻaitiitia i le maualuga o lenei hormone i totonu o le toto. E naʻo le auala lenei, e mafai ona e vaʻavaʻai i le ata atoa o le gaioioiga o le pancreas i alii, tamaitai ma tamaiti. E lua ituaiga o suʻesuʻega e manaʻomia ai le toto toto.

    Gaioiga o le insulin

    O le inisalini e mafua mai i le vaega o hormones polypeptide, ia e taua tele mo le "atulaulau masani" a se tagata. O a galuega e tatau ona ia faia?

    • Na te tuʻuina atu faʻamaʻi amino i potu faigaluega. E fesoasoani le hormone e "tatala" le sela ina ia misia le glucose - o se punavai o le malosi.
    • Auai i le faagasologa o le fausiaina o maso musika.
    • Faafetai i le homone, potassium ma amino acids o loʻo tuʻuina atu foi i siama.

    Fluctuations i le maualuga o lenei hormones polypeptide e mafai ona o mai faatasi ma le ulu o le ulu, tiga tuusao i le gastrointestinal tract, tulaga moe, ma le taʻavale. I le tulaga o faaletonu o le pancreatic, o le gaosiga masani o le inisalini e faʻalavelaveina.

    O le maualuga poʻo le maualuga o le inisalini i totonu o le toto o se faʻavevesi, e tatau ona e malamalama i mafuaʻaga i le taimi ma faia fua talafeagai e tausia ai lou soifua mālōlōina mo le tele o tausaga.

    O le masani o le i ai o le hormone i le toto e mai le 5.5 i le 10 μU / ml. O se fua faatatau lea. I luga o se manava gaogao, lona maualuga e mai le 3 i le 27 mcU / ml. Ae ui i lea, i fafine ao maʻitaga, o le masani o tulaga o le hormonal e laʻititi maualuga atu nai lo le 6-27 μU / ml. O lenei faailoga e faʻapupulaina foi i tagata matutua.

    E tatau ona e iloa: o fua o le insulin e fuaina i luga o se manava gaogao. A maeʻa ona 'ai, o le a faʻapupula pea lona faailoga. O sea suega toto, pe a 'ai se tagata i le taeao, o le a le moni. A maeʻa ona 'ai, o le maualuga o le inisalini e tulaʻi mai ao talavou. A o laʻitiiti, e leai se faʻalagolago i le gaosia o le hormone.

    Faatasi ai ma fomaʻi, ua maitauina foi o le maualuga o le 11.5 UU / ml ua avea ma faailoga o le setete. O lona uiga, maua le maʻisuka e atiina ae.

    O le a le mea o le a tupu i le soifua maloloina o tagata pe a maualuga le inisalini? O le suka toto e mafai ona na o se taimi le tumau i se tulaga faapena. O le 'ai naʻo meaʻai gaʻo e taʻitaʻia ai le mea moni o le pancreas e manaʻomia le insulin i taimi uma ile maualuga. Ae i le aluga o taimi, o le a faʻasaʻo le fusi o le tino i le homone, ma o le gland e faʻapalapala ai ana punaoa. Laasaga o le insulin e amata ona paʻu.

    Glucose seia oʻo i totonu o le palapala gaʻo, glycogen (le faʻaaogaina le malosi) e teu i totonu o le ate. E leai se suka o le toto e sili atu nai lo le masani i le taimi nei, i le vaiaso pe lua. O lenei faiga e tuai lava. O se maualuga maualuga o le inisalini o le hormone e tutusa lava le le lelei e pei o se tasi e faaitiitia. E lamatiaina le tagata i faʻamaʻi nei i le tele o taimi:

    • siama fatu fatu
    • Alzheimer maʻi
    • polycystic ovary i tamaitai,
    • erectile leaga i alii,
    • maualuga maualuga (maualuga toto maualuga).

    Afai e maua le inisalini maualuga maualuga, o le a le uiga? O lona uiga e le faʻamavaeina paʻu o toto, faʻaitiitia le toto, faʻavaveina le gasegase lapisi, ma taofia le masima i fatugaʻo. O lona uiga, o le tulaga o le soifua maloloina o loʻo faasolo ina leaga i taimi uma. E tusa ai ma fua faʻatatau, o le aʻafiaga o le faʻaleagaina o le myocardial e faʻateleina ai nei tagata pe a ma le 2 taimi.

    Mafuaaga o le faateleina o le insulin. Inisulinoma

    E taua le iloa pe aisea e siitia ai le inisalini. O mafuaaga atonu e eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga:

    • faaumiumi le fiaaai
    • mamafa faaletino faamalositino,
    • maʻitaga
    • ave ni fualaau faapitoa
    • e tele naua meaai kullukose-meaʻai i le taumafataga
    • leaga le galuega o le ate.

    Ae ui i lea, o nisi taimi o le mafuaʻaga e faaumiumi ai le lē paleniina o meaai ma faʻapogai ai le vaivai o le tino. Ona e manaʻomia lea o se malologa umi ma lelei meaʻai ina ia mafai ai ona toe foʻi le maualuga o le hormone.

    Ma o sea ituaiga anomaly foi e mafua mai i le neoplasm i le pancreas, lea e taua o le insulinoma. I le kanesa, o maualuga o le insulin e siitia maualuga pea. Ma o le inisalini eo faatasi ma isi, sili atu ona taua ma tiga tiga.

    1. Vaivai vai.
    2. Teteʻete.
    3. Faʻafitauli leaga.
    4. Tautalaga tautala.
    5. Tigā ogaoga.
    6. Faiva.
    7. O le fiaai ma le malulu malulu.

    O faʻamaoniga e faʻaalia i le vaveao. O le kanesa Pancreatic e le togafitia. E mafai ona maua le tumutumu ma siakiina le tumama ina ia le tupu i luga o le mafaufau po o le ate.

    E faapefea ona faʻaititia le maualuga o le inisalini?

    Ae o nisi taimi e tupu ai le maualuga o le kulukose i le suʻega, aʻo le inisalini toto e atoatoa le tausisia o faʻamaoniga masani. O lenei auʻiliʻili o loʻo taʻu mai ai le amataina o le maʻisuka. O le le mautonu o le ola o le olaga e taʻitaʻia ai le maualalo o le maua ma le faʻamaʻi pipisi. Ua taʻua i latou o endocrinologists e se seti o mea taua o se setete.

    O le le taliaina e le tino o le inisalini o le insulin resistance. O le laasaga muamua lenei i le maʻi faʻaleaga. O lenei faiga e amataina pe a tele naua meaʻai e maua, ma e faʻaaogaina le tino i le maualuga o le inisalini. Ma, e ui lava i le mea moni e faapea o le pancreas e maua ai le tele o le hormonone polypeptide, e le o gaʻoina le kulukose e le tino e pei ona tatau ai. O lenei mea e tau atu ai i le oona tele. Ae o nisi taimi e mafua ona o le teenaina o le fructose mo mafuaʻaga faʻavae.

    Ina ia taofia le faagasologa o le "poloka" insulin, e tatau ona e fesoasoani i le tino. Glucose e tatau ona ulufale i maso, ua faʻaaogaina le metabolism, ma toe foʻi le mamafa i le masani. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o hormones o feusuaiga e masani ona faʻatulaga. O lona uiga, e tatau ona e alu i totonu mo taʻaloga ma fesuiaiga i meaʻai maloloina e fetaui lelei ma lou olaga.

    Faʻaitiitia le insulin. Maʻisuka

    Faʻaitiitia le inisalini e faʻapupulaina lemu le toto toto. E le mafai e siama ona gaosia le kulukose e sau i meaai. O lenei tulaga e sili ona matautia. O le maualuga o le suka e faigofie ona vaʻaia. O faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le glucose deficiency e aofia ai:

    • masani ona manava
    • faʻanoanoa vaaia
    • leai se manaʻo
    • o nisi taimi e popole i le vomiting ma le manava o le manava.

    O se tulaga maualalo o se taua taua e taua i itu nei:

    1. O loʻo i ai se fiaai malosi.
    2. Manatua e uiga i le le popole.
    3. Ou te lagona le fia inu.
    4. Ua alu le vevela ma ua afaina le afu.

    O le gasegase o le inisalini e mafua ai le maʻisuka ituaiga 1.

    O lea maʻisuka e atiae i tamaiti ma tagata talavou, e masani lava pe a mavae ni faʻamaʻi. I lenei tulaga, e matua tatau lava ona mataʻituina le maualuga o le kulukose e faʻaaoga ai se glucometer.

    Mateʻo le neuropathy. Taunuʻuga o le maʻisuka

    Talu ai o le inisalini e maualuga ai le kulūkose i totonu o le toto, o le gaioiga o le tino o le tino e faʻalavelaveina i le taimi. A maeʻa le 10-15 tausaga o tumau pea le maualuga o le suka toto, e amata le neuropathy o le maʻisuka. E vaevaeina i ni ituaiga: tulaga autasi, lautele ma mea e taulaʻi ai. O le tele o taimi, o le maʻisuka e ogatasi ma faʻailoga o neuropathy lautele. O latou nei:

    • faʻaitiitia le faʻalogo poʻo le faʻalavelave o vae,
    • solia o le faamaopoopoga
    • leai se paleni
    • tingling, afaina ma tiga i vae (masani i vae).

    Ina ia taofia le alualu i luma o le neuropathy, e tatau ona e foaʻiina pea le toto mo le auiliiliga ma mataʻituina le maualuga o le suka. O le taofi o le ulaula ma le ava malosi e faʻamalosia.

    O le mea moni, o le maʻi e mafua mai foi mo isi mafuaʻaga - manua, o aʻafiaga o mea oona, ma isi mafuaʻaga. Ae toetoe lava o taimi uma lava e mauaina ai le maʻisuka, lea e amata lemu ona faʻaleleia ma faasolosolo malie lava le faaleagaina o puipui o toto toto ma tino o le nerve, o le mafuaʻaga lea o le neuropathy.

    O isi aʻafiaga o le maʻisuka o le glaucoma ma faʻamaʻi pipisi. Le faʻaitiitia o le taʻaloga o le toto seia oʻo i le faʻavaeina o le mai luga i luga o vae, sosoo ai ma le tosoina.

    Togafiti

    E tusa ai ma suʻega toto mo le suka, o le a faatonuina e le fomai togafitiga talafeagai. I le maʻisuka, o le mafuaʻaga e le lava le manava o le pancreatic (o le ituaiga muamua), e tatau ona tui inisalini 2 taimi i le aso. Ua faatonuina foi e le fomai se meaai e leai se sucrose, lea e tatau ona matauina lelei i le olaga atoa.

    Ia, o le maʻisuka ituaiga 2 o se taunuuga o le atuatuvale ma o se olaga le saʻo, e le talafeagai, e tele lava ina mafua ai le faateleina o le inisalini i totonu o le toto. O lenei ituaiga ua taua o le maʻisuka e le o le inisalini, e togafitia i fualaau faasaina. E fautuaina e suʻe soʻo se taʻaloga i lou manaʻoga ma avatu le faʻatinoga lelei i maso. Peitai, o le maualuga o le inisalini e manaʻomia foi ona siakiina e le aunoa ma alu e faʻatalanoa ma le tagata o loʻo mulimuli i le endocrinologist.

    Meaʻai talafeagai mo le maʻisuka

    O le faavae mo le maʻisuka o le taumafa. E faʻatatau i le maualuga ole inisalini. Afai e siitia le inisalini toto, e tatau ona mulimulitaia fautuaga nei.

    1. Laʻau gaosi aoga, ae le faʻafefe.
    2. Aʻo Atoatoa.
    3. Laʻau gaʻo maualalo.
    4. Fuamoa fuʻa, e le silia le 3 pcs. mo le 7 aso.
    5. E tatau ona lafoai le meaʻai, aemaise lava le puaa gaʻo.

    E tatau ona 'ai i le taimi tonu lava o itula. Ona oʻo mai ai lea o le tino i le taimi o le a maua uma ai fualaau oona.

    E taua foi le itiiti o vaega, ae e tatau ona e 'aina 5 pe 6 taimi i le aso.

    Matou te iloa o le inisalini e maualuga ai le toto suka, e faapena mo i latou o loʻo mafatia i le ituaiga o maʻisuka e faalagolago i le insulin, o le taumafa e sili atu ona mamafa. I sea ituaiga o meaai, o calorie uma lava e tatau ona fuafua lelei ina ia lava le insulin e suia ai le tasi sikulini sikeri i le malosi.

    O le olaga e aunoa ma ni amio leaga o le puipuiga sili lea

    O le mea moni, o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka e toetoe lava a le togafitia. I se tulaga e le masani ai, o le faaleleia o le tulaga o le maʻi e mafai ona matauina. I le tulaga e masani ona i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi.

    Ae o le mea e ono tupu, e oʻo lava i le mataʻituina pea o le suka, o le a faʻagasolo pea le maʻi ma oʻo ai i se faʻamaʻi pipisi po o se gasegase matautia, puupuu le manava ma le osofaʻi o le fatu.

    E sili le alu e savalivali tele, e puipui ai lau faʻalavelave mai le popole tele ma le fesoasoani o le gaioiga faaletino ma se uiga fiafia i le olaga. Meaʻai paleni, e aunoa ma le tele o gaʻo, e aunoa ma ni meaʻai vave o le a faalauteleina ai lou ola ma faʻaolaina oe mai le tele o faʻamaʻi. E le gata i le solia o le maualuga o le inisalini.

    O le matafaioi o le inisalini i le gaosiga o le gaʻo

    O le masani o le inisalini i totonu o le toto o tane ma fafine soifua maloloina o loʻo faʻaalia ai o le pancreas o loʻo feagai ma ana galuega, ae i le taimi lava e tasi e te manaʻomia e suʻe se suʻesuʻega mo le maualuga o le suka. E faʻavae i luga ole iuga o suʻega 2, o le a mafai e le fomaʻi ona iloa pe o iai le maʻisuka pe leai, ma e masani lava, pe a masalomia le maualuga o le kulukose, e faia nei suʻega.

    O le inisalini o se mole moletini lea e gaosia i totonu o le pancreas. O lona fausiaina e tupu mai i peta peta na faʻaputuina i luga o motu o Langerhans. O le insulin e nafa ma le felauaiga o le kulukose i sulu o le tino, pe a uma ona vaeluaina, e maua ai le malosi i le tagata. A aunoa ma le suka, o le a amata ona matelaina fusi o le nerve, aʻo amata ona mafaufau le tagata i le leaga ma o le a faateleina lona manaʻo, o lea e taua ai le matauina o suiga i lou tino i le taimi.

    Lisi faatagaina i auiliiliga

    Ina ia mafai e se fafine ona faatumauina le maualuga o le suka i le toto, e le tatau ona maualalo pe maualuga foi le inisalini, ma e mafai ona e iloa po o le a le faailoga o le hormone e masani ona faʻavae i nei faʻamaumauga:

    • I tagata pe a ma le 60-65 tausaga, o taunuuga e tatau ona mai le 3 i le 26 UU / ml,
    • I se tamaititi, o le inisalini e masani lava e le tatau ona laʻititi ifo nai lo le 3 ma sili atu i le 19 uU / ml,
    • I se maitaga maʻitaga, o le masani o le suʻeina o le toto mo le inisalini e ave i luga o se manava gaogao e tatau ona iai i le va o le 6 i le 25 UU / ml,
    • I tagata soifua maloloina, o lona faailoga e mai le 3 i le 24 UU / ml.

    Afai o le faʻamaʻi o le inisalini i se tagata soifua maloloina e masani, e le tatau ona faʻateleina le suka ma e le sili atu nai lo le 5.9 mmol / l, o lona uiga o le pancreas e maua ai le hormone i se aofaiga masani. O le faagasologa o le gaosiose faagasologa e foliga faapenei:

    • I siama uma lava o le tino o loʻo i ai ni tagata faʻalogo e matauina le inisalini ma, pe a uma le gaosiga o le hormone, faʻatasi ma i latou,
    • O siama e sili atu ona faigofie ile glucose, o lona uiga, o le suka e maua ai le fesoasoani o le inisalini e faigofie ona ulu atu i totonu ma faʻamaʻiina, gaosia ai le malosi.

    O le gaioiga o lenei hormone e aofia ai foi le fausiaina o fale glycogen i le ate. O le manaʻomia mo lea mea e mafua mai i le faʻaititia o le maualuga o le kulukose i le tino i le taimi o le faʻamalositino poʻo le le talafeagai o meaai paleni. O nisi taimi pe a maeʻa fualaau oona e maua ai le toto o le hypoglycemia toto ma o nei faʻaagaaga o le a fesoasoani e faʻamaonia le tulaga.

    Mafuaaga mo se faaitiitia po o le faateleina

    O le maualuga o le insulin i le maualuga o le suka, aemaise i se tamaititi, o loʻo faʻaalia ai faafitauli i le pancreas, ma e mafai ona e malamalama i le uiga o lenei mea i le sailia o la latou galuega.A faʻaitiitia le gaosiga o lenei hormone, o le gaioiga a le tagata faʻataʻavalevale e taʻua o le kesi. E maua foi i le pancreas, ae i luga o pupu alpha o luga o tamaʻi motu o Langerhans.

    Glucagon e faʻaaogaina e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i tagata. O le mafuaʻaga lea e mafai ai e lona faʻatupulaia ona oʻo atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻafitia, e aofia ai le maʻisuka.

    Fomaʻi fautuaina ina ia puipuia se tamaitiiti poʻo se tagata matua mai le maualalo o suʻega o le insulin i le itiiti ifo ma le 1-2 taimi i le tausaga.

    E tutusa le taua le sailia pe aisea e maualuga ai le inisalini o se fafine i lona toto i tulaga masani ma maualuga maualuga o le suka ma saili pe o le a le uiga o lenei mea i le faitauina o mafuaaga nei:

    • Manatu mamafa i le mafaufau ma le faaletino. I lenei tulaga, o le faateleina o le inisalini e matauina i tulaga masani pe maualalo le kulukose toto. O lenei mea e tupu ona o le mea moni o le tino e manaʻomia le suka sili atu e faʻafetaiaia ai faigata na feagai, o le mea lea, o le gaosiga o le hormone e faʻatupulaʻia tele,
    • Tumo i le pancreas. Afai o le inisalini e sili atu nai lo le masani i se tulaga faapena, o lona uiga o le kanesa o loʻo aʻafia ai siama beta. Talu ai ona o lenei mafuaʻaga, o le a sili atu le malamalama o faʻamaoniga ma e mafai e se tagata ona pauu i se poma o le hypoglycemic pe a le amata togafitiga ile taimi.

    Faailoga mo se mea e pei o le faateleina o le inisalini i fafine i totonu o le toto e faapenei:

    • Gaoioiga tetele (aʻo leʻi faʻauʻuina faleoloa glucose),
    • Telefoni sili atu
    • O le maualuga o le vevela (e oo i le 38),
    • Manatu le mautonu.

    E mafai ona e malamalama pe o le a le maualuga o le inisalini i le tuufaatasiga o le suka o le toto e mafai ona faia i le suʻeina o le kulukose, aua o le maʻisuka e masani ona mafua ai le faafitauli.

    Faateleina le hormone ona o le maʻisuka

    Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona faʻateleina, faʻaititia, pe masani foi, talu ai e faʻalagolago i ituaiga o faʻamaʻi ma lona ala:

    • Inisalini e faalagolago i meaola. O lenei ituaiga e aofia ai le ituaiga muamua o togafitiga ma e tulagaese i tagata ei lalo o le 30-35 tausaga. O le maʻi e tupu ona o le mea moni o le le atoatoa o le insulin i totonu o le tino, talu ai ona o palapeti peta na faaleagaina ona oa latou lava polokalama. E faʻafesoʻotaʻi e le au atunuʻu lenei faʻagasolo i le tuʻuina atu o faʻamaʻi vailaʻau poʻo faʻamaʻi pipisi, lea na faʻapogai ai se faaletonu i le tino o le puipuiga a le tino. Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 e naʻo le togiina o le mimiti na misi,
    • Inisalini tutoatasi tutoʻatasi. O le ituaiga muamua o le maʻisuka ma e atiina ae i tagata matutua i le mavae ai o le 40 tausaga le matua ona o le faaletonu o le tino, gaʻo, ma isi. O lenei ituaiga o maʻi e faʻaalia pe afai o le inisalini i totonu o le toto e siitia pe faʻaititia, o lona uiga e le lelei galuega tauave pe i ai foi le tetee ia latou lava hormoni. O le togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai le tagofia o vailaʻau mo le lelei o le inu o le kulukose, ma i tulaga ogaoga o le faʻamaʻi, faʻapea foi le inisalini. O le taui o le a manaʻomia ai foʻi fualaau e faʻaleleia ai le inisalini ma vailaʻau e faʻaleleia atili ai ona faʻamatalaga e ala i siama tino.

    O nisi taimi o le suka e mafai ona masani, ma o le inisalini i totonu o le toto e faʻatūina pe faʻaititia mo isi mafuaaga, ma o lona uiga o se fafine e taʻitaʻia se olaga le lelei poʻo le mamafa. Faatasi ai ma mafuaʻaga e faʻapogai ai lenei faafitauli, o loʻo i ai foi le matelaina faaumiumi, faʻalavelave i le fatugalemu o le tino ma maʻi faʻamaʻi.

    Talosaga Suʻega

    Aʻo leʻi e suʻeina se mea e fai pe afai e te masalomia se maualuga o le inisalini, e tatau ona e suʻe suʻega toto, lea o le a aofia ai faʻamaumauga talafeagai uma e faʻamaonia pe faafitia ai le siama. Muamua e te manaʻomia le suʻega o le suka i le tino. Ua faia se suega anapogi ma 5.9 mmol / L pe itiiti ifo ua manatu o se faailoga masani. O lona uiga o le inisalini i totonu o le toto e le maualalo nai lo le masani ma faʻatinoina ana galuega atofaina.

    Afai o le glucose e tusa ai ma le suega o le fua i le maualuga mai le 6 i le 12 mmol / l, ona taʻua ai lea e fomaʻi lenei tulaga e muamua ona faia ma le solia atoatoa o le vaaiga o le hormone na gaosia e le pancreas. O lenei auʻiliʻiliga o lona uiga e le mafai ona e mautinoa pe sili atu le inisalini i totonu o le toto ona o le maʻisuka pe e le lava foi. Faʻapitoa, o loʻo i ai, ae le o faʻatino atoatoa ana galuega ona o le le lelei o le gaosiga po o le tetee. I lenei tulaga, e tatau ona e faia ni suʻega faʻaopoopo, pe a maeʻa o le a iloa ai le faʻaleagaina o le faagasologa i le tino.

    A oʻo i le numera mulimuli e faʻaalia le 12 mmol / L ma le maualuga, o le a faia e le fomaʻi se suʻesuʻega muamua o le maʻisuka, ae o le a faia nisi nai suʻega. A maeʻa ia i latou, o le a iloa pe o le inisalini e tuuaiina mo lenei mea pe o le isi siʻitia o le isi lea mafuaʻaga mo le faateleina o le kulukose o le toto.

    Iloilo le pancreas o se faiga faigata tele. Ina ia faia lenei mea, o le ae faia suʻega i le vaveao ma luga o se manava gaogao.

    Ina ia maua saʻo faamatalaga e uiga i le tele o inisalini i totonu o le toto pe leai, e tatau ona e faia lenei sauniuniga:

    • Mo le 8-12 itula e le mafai ona e 'aina se mea ina ia le uma le kulukose ma le inisalini pe a maeʻa,
    • O le aso ao lumanaʻi le suʻega, e sili atu ona lelei le malologa lelei ae le o le tino poʻo le mafaufau,
    • Mo le 2-3 aso, o le ava malosi ma meaʻai gaʻo, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina, aemaise lava o mea faʻalogo, e tatau ona faʻaesea mai le taumafataga. Afai e le mafai ona faia lenei mea, ona e manaʻomia lea e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

    E mafai ona fuafua le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, ae o le a tele se taimi, ona o le biomaterial e aveesea mai se vein e amata i le, ona tuʻu ai lea i se meafaigaluega mo suʻesuʻega. E masani lava ona faia i le afiafi poʻo le aso e sosoo ai ma a maeʻa ona latou mauaina, e tatau ona e alu loa i le fomaʻi.

    Le faʻamalosia o insulin

    Pe o le inisalini, pe leai foi, o le le lava o lea mea, e mafai ona faateleina le suka o le toto poʻo faʻamaonia uma e taoto i luga o sela e le lelei ona iloa, e taua tele le iloa e iloa ai le mafuaʻaga o le faafitauli. A maeʻa, o se tagata ua i ai se faʻamaʻi o le endocrine e tatau ona faʻapipiʻi lona tino, ma o le mea muamua lava, e tatau ona faʻaumatia le tagata solitulafono o le togafitiga.

    O maualuga maualuga o le insulin e masani lava ona fuafuaina e ala i a latou faailoga poʻo le maeʻa foi o suʻega. O le tele lava, o tagata e iai ni faʻafitauli oona i le leaga ona o meaʻai. E mafai ona e foia lenei faafitauli i le faasaʻoina o lau meaʻai. E le tatau ona tele ni meaʻai e maua i le meaʻai, aua e matua faateleina ai le suka toto. E tatau ona e filifilia meaai e faʻavae i luga o lona faʻasinomaga mataʻitusi ma le lalo ifo, o le sili atu lea.

    I le togafitiga o le maʻisuka, e masani ona faʻasolosolo ona togafitia togafitiga faʻapitoa e faʻateleina ai le maualuga ole inisalini. O le aʻafiaga o ia mea ua faʻamautuina foi e isi vailaʻau na faia e faʻaleleia atili ai le iloa o sela i la latou lava homone.

    O le masani o le inisalini i tamaiti i totonu o le toto, e pei o tagata matutua, e tatau ona mataituina ina ia e le taulimaina togafitiga o faʻasalaga o le endocrine. O le aloese mai ia i latou e faigofie lava, aua o le mea lea e tatau ona e suʻeina suʻe toto i le tausaga ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina.

    Faailoga ma mafuaʻaga o le faʻatupulaia o le faʻatinoga

    O maualuga maualuga o le inisalini i totonu o le toto e tupu ai faailoga nei:

    • faateleina le sosolo,
    • lagona faifai pea o le lelava, moe,
    • fia ai pea
    • ogaoga le manava i soo se uta,
    • tiga o musika
    • siaki masani o le paʻu,
    • ogaoga i pito i lalo.

    Afai e masalomia e se tagata faailoga o le maualuga o le inisalini, e le mafai ona e faatuai, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi faʻapitoa i se taimi vave lava.


    O le maualuga o le homone i le toto e tupu mai ona o mafuaaga nei:

    • le tele o le faʻaaogaina o laʻau suamalie ma mea taumafa maualuga i gaʻo,
    • matelaina po o meaai
    • pe a uma le faʻamalositino poʻo, i se isi itu, ona o se olaga ola solo,
    • faʻalavelave masani faʻalavelave ma lagona faʻalavelave,
    • mamafa tele
    • le atoatoa i le tino o vitamini E ma chromium,
    • faʻamaʻi pipisi
    • aveina homoni
    • maʻitaga
    • o le i ai o le maʻisuka malosi, faʻaleagaina o le ate, acromitaly.

    Mafuaaga masani o le faateleina o le inisalini i fafine: gasegase gasegase o le gaʻo, maʻi o le ate, le i ai o le tumutumu neoplasms i le manava o le manava, le lelei o le paʻu o le tino, ma isi.

    Toe foʻi i le laulau o mea

    Auala e fuafua ai le maualuga o le hormone i totonu o le toto

    Ina ia fuafua le maualuga o le inisalini i le tino, e 2 suʻega e faia:

    • anapogi,
    • Glucose toleni test.

    O le suʻesuʻega lona lua e tatau i le tagata maʻi ona inu i luga o se manava gaogao 250 ml o le vai ma le kulukose ua malepelepe. 2 itula i le maeʻa ai o se suʻega toto. E fautuaina mo se faʻatuatuaga mautinoa aʻo leʻi faia le suʻesuʻega e mulimuli i se taumafataga mo le 3 aso.

    E mafai ona pulea le homone i le fale. O se masini faapitoa e fuafuaina mo lenei mea: o se glucometer. Fuataga, e pei o iloiloga i luga, e tatau ona faia i luga o se manava leai. Aʻo leʻi faʻaaogaina le mita, e tatau ona fufulu lelei ou lima.

    O le tamatamailima e ave ai le toto e tatau ona mafanafana, aua ua lava lea e na o le olo. O lea e le afaina ai le tiga, e le tatau ona e faia i le ogatotonu o le tamailima, ae i le itu. O le mataua muamua e tatau ona fufulu i se fasi fulufulu mamoe, ma le lona lua e tatau ona faʻaaogaina i le vaega o le suʻega.

    Toe foʻi i le laulau o mea

    Togafitiga mo le faʻaitiitia o le inisalini i le toto

    Aʻo leʻi faʻatuina soʻo se vailaʻau, o le tagata poto faapitoa e fuafuaina le mafuaʻaga na mafua ai le tele o inisalini. Ona ia faatonuina lea o fualaau faasaina, faafetai i le mea e le ulu atu ai lenei hormone i totonu o siama i totonu o le siama. E le gata i le faʻaaogaina o fualaau faasaina, o le a e manaʻomia se meaʻai faapitoa. E le gata i lea, o meaai e tatau ona le itiiti ifo i le 3 taimi i le aso. Aua le 'ai meaai i le leva o le aso. E sili atu le lelei o le faʻatau o mea taumafa ma le maualalo o faʻamaumauga: o loʻo faʻagesegese lemu ma puipuia le osofaʻi oso ma faʻaitiitia le kulukose o le toto.

    Afai e maualuga le inisalini, e tatau ona aofia ai fualaau aina fou ma fualaau faisua i le taumafataga, e sili atu le tagofia o falaoa mai le falaoamata atoatoa, lafoai falaoamata fou o falaoamata fou. Mai fua o susu susu, e fautuaina e filifili le gaʻo-fat kefir ma yogurt.

    Aua nei galo e uiga i le aveina o fualaau o le vitamini, e pei ona mafai e nisi oi latou ona faaitiitia le maualuga o le insulin i se taimi puupuu i tamaitai. E aofia ai faʻalavelave e aofia ai le calcium, magnesium ma le sodium. E mafai ona e faʻaleleia le fafagaina o le ate, aua o loʻo i ai foi ia vitamini ma mineral aoga eseese. O le fefete a le Brewer's o le a fesoasoani, o le latou faʻaaoga o le a le sili atu ona lelei i le suka masani. Mo le mauaina o le sodium, e aoga tele le faʻaaogaina o le falalati, le meli, ma le pala. O punavai o le calcium o meaʻai susu ma iʻa.

    O le kulimi kulimi, sukalati, susu, susu yogurt e faʻateleina le inisalini i totonu o le toto, o lea e sili ai le faʻaesea o nei oloa mai le taumafataga.

    Afai o mafuaʻaga o le maualuga o le inisalini e le lelei ma faʻaleagaina mea suamalie, ona tatau ai lea ona e faʻagaloina meaai e iai le maualuga o le inisalini mo le faʻavavau. E aofia ai: caramel, pateta, falaoa paʻepaʻe. Aua le galo pe oa mea e mafai ona latou faʻaaogaina (pe afai e te manaʻo moni i le pateta poʻo le caramel suamalie).

    Mai meainu, e sili atu ona lelei le tuʻuina atu o mea e fiafia ai i compotes (e le o iai le suka), meainu suamalie, mea teuteu o le rosehip ma meainu mai siva masani.

    Toe foʻi i le laulau o mea

    Faʻaitiitia le faʻavaivaia o tagata faʻataʻitaʻi

    O se tasi o togafitiga masani o vailaau masani o le faʻaogaina lea o fua o le sana. E tatau ona ave le 0.5 tbsp. mea e gaosi meaʻai ma sasaa 1 tbsp. vai malulu, ona tuu lea o le fagu i luga o se afi mumū ma taofi seia oʻo i le kuka, ona ave lea mai le ogaumu ma faʻaosooso mo le afa itula. A maeʻa le taimi atofaina, o le a saunia le oloa mo le faʻaaogaina. E tatau ona faia ile afa itula ao lei faia se taumafataga, 100 ml, a itiiti ifo ma le 2 taimi i le aso.

    E mafai ona e saunia se teuteu maloloina e faavae i luga o le fefete. E tatau ona e ave le 100 g o le fefete mago ma sasaa 2 tbsp. vai vevela, faʻaauau mo le afa itula. Faaaoga meaʻai.

    O fualaau o le susulu o le a fesoasoani e faʻaititia le maualuga o le insulin. O le a 250 g o fatu. E manaʻomia ona sasaa atu le 3 lita o le vai inu ma faʻamalosi mo le itiiti ifo ma le 12 itula. Ave ae le lauti poʻo le kofe mo le 7 aso.

    E mafai ona faʻaaogaina le kinamona mumusu e faʻaititia ai le maualuga o le suka. E lava le faʻaaoga 1 tsp. mea masani i aso taitasi.

    O maualuga inisalini maualuga e mafai ona tuʻu i lalo i le kalaka. E tatau ona e seleseleina le keleti i se falaoʻo-pei o le faifai pea ma sasaa i le 1 lita o le uaina mumu, faʻafefiloi lelei. Ia faʻamalosia le faʻafefetega o le a manaʻomia le 2 vaiaso i se nofoaga malulu ma malulu. Aua nei galo e tatau ona luluina le tuufaatasiga i lea taimi ma lea taimi ina ia leai se mea e faʻaaogaina. A maeʻa le vaitaimi atofaina, e tatau ona fufulu ma inu le oloa 2 tbsp. l ao le i ai.

    Afai o loʻo i ai i luga ia faailoga o le faateleina o le inisalini, ona mafai lea ona e faʻaogaina le kelani faʻatasi ma lemoni. Ina ia faia lenei mea, sasaa le sua o le lemoni fou i totonu o se ipu malamalama. Ona ave lea o le ulu muamua o le garlic, ma tipiina i se kesi lelei. A maeʻa lena, ave le lemoni lea na maua mai ai le sua ma sasaa i le 1 lita o le vai inu. Faʻaauau le vevela vevela mo le 15 minute, faʻapipiʻi i ai le kalama. A faʻamalieina le oloa, faʻafefe ma sasaa i le sua o le tipolo. O togafitiga ma le paluga e 30 aso. Ave e tatau ona 1 tbsp. l 15 minute ao lei faia taumafataga.

    Faʻafitauli faigata i le tino

    O le faateleina o le inisalini e mafai ona oo atu ai i le tele o taunuuga leaga ma faaletonu i le tino.

    O nei faaletonu, e mafai, faatasi ai ma le faaumiumi o faʻaaliga, faʻaosofia ai le atinaʻe o faʻamaʻi tuga.

    O le tulaga sili ona lamatia o lona faateleina lea, lea e atiina ae o se taunuuga o le faʻaalia o le faʻamalosia o le inisalini.

    I lenei tulaga, o le aʻafiaga o faʻafitauli o soifua maloloina nei e faateleina:

    1. O le liua o le kulukose i le tino gaʻo ua faatelevaveina. O lona uiga, o le suka e sau e le liua i le malosi, e pei ona tatau ona i ai i faailoga masani o le hormone. O se taunuuga o lenei mea, o le a mafai ona faateleina le mamafa ma le lapisi.
    2. O se aʻafiaga leaga i le setete o toto toto ma le faateleina o le toto maualuga, lea e mafua ai le maualuga maualuga ma isi faʻamaʻi o le cardiovascular system.
    3. Faatasi ai ma le galue masani o le tino, o glucose uma e oʻo mai i lalo o le aafiaga o le inisalini e tufatufa atu i totonu o siama ma gaʻo. Afai ei ai se faʻamaʻi o le insulin, o le kulupu o le kulupose e faʻalavelaveina, lea e saofaga i lona faateleina i le toto ma avea ma mafuaʻaga o le maʻisuka. E le gata i lea, o ia soliga e afaina tele ai le galuega o le ate, e matua faateleina ai le avega i luga o le okeni.
    4. Faatasi ai ma se maualuga o le inisalini, o le solia o le kulūkose e mafai e le muso o le fatu ona mafai, lea e masani ona aliali mai ai o ia lava i le ituaiga o maʻi o le ischemic.

    E le gata i lea, o le atinaʻeina o le inisalini e mafai ona afaina tele ai le faiʻai ma taʻitaʻi atu ai i le atinaʻeina o togafitiga o le neurodegenerative pathological.

    Ole fua ole inisalini i le toto

    O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto o se tagata maloloina e tatau ona iai i le va o le 3-20 μU / ml. O le faʻaititia o mea e maua i lenei hormone e fesoasoani i le faʻavaeina o le maʻisuka. Ae le gata i le le lava o le inisalini, ae o le maualuga foi o le inisalini i totonu o le toto e tau atu ai i taunuuga matuia e mafai ona mafua ai le le mautonu o se tagata.

    Pe a oʻo mai se mea taumafa maualuga i le gaʻo (glucose) i totonu o le tino o le tagata, o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e tupu maualuga. O le faʻamatalaga lea mo le mea moni e faapea o le auiliiliga mo le inisalini (inisalini) e tatau ona ave i luga o se manava gaogao.

    O le a le mea leaga e faʻapupulaina ai le inisalini i le tino ma aiseā? E faʻavaivaia ai - auala e faʻapipiʻi ai le glucose, o le gluconeogenesis, o loʻo faʻapipiʻiina mai i proteins ma gaʻo, ona o le mea lea e amata ai ona faʻaalia e le tagata faʻaalia o le hypoglycemia.

    E faapefea ona faʻaalia le hypoglycemia?

    "> O le tagata e ita, manatu ma le gauai atu o le mafaufau ua faasolosolo malie, o le maualuga o le malosi e faaitiitia, vaivai le foliga mai, lea e faasolosolo malie lava i luga o se foliga masani. E le gata i lea, e amata ona maua e le tagata le mamafa o le mamafa. O le taua tele o se faʻafoʻi o le tino e faʻatuai ai le faʻafefe o gaʻo.

    O le inisalini ei ai foi sona aafiaga vasoconstrictor, lea e mafua ai le faateleina o le mamafa. O se taunuuga o le solia o le toto, o le fausia o le gangrene o pito, o le atinaʻeina o le le atoatoa, o le maʻi ua amata ona pagatia mai le le mautonu.

    O le isi aʻafiaga o le faateleina o le galuega o le vaʻavaʻaleʻa, lea e fesoasoani i le foliga mai o le seborrhea, meaʻai, paʻu. I le avea ai o se tulafono, o le tele o le gaʻo o loʻo maua i foliga ma lauulu.

    Polokalame faʻalogo

    Togafitiga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto ua faamoemoe e aveese le mafuaaga na mafua ai le tele o le gaosiga o lenei hormone. I se isi faaupuga, afai o le hyperinsulinism e afua mai i le i ai o fomaʻi, o le a manaʻomia le taotoga e toe faʻafoʻi ai le maualuga o le inisalini.

    "> E mafai ona aloese mai osofaiga o le hypoglycemia. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e folasia se vaifofo o le kulukose i totonu o le tino poo le 'aina o selu. Faatasi ai ma ni faʻalavelave faigata o le hyperinsulism, e mafai e se fomaʻi ona fautuaina le glucagon poʻo le adrenaline.

    Faʻafefea ona faʻaititia le insulin i le fale? Faatasi ai ma le faateleina o le inisalini maualuga i le toto, e talafeagai le gaoioiga faaletino. O le faamalositino o le a fesoa- soani i le tagata maʻi e taofia le maua o le mamafa E le gata i lea, e tatau ona e tausisi i se meaai faapitoa.

    Faʻatasi ai ma le hyperinsulinism, e fautuaina ai meaʻai paleni - ia le itiiti ifo ma le lima taumafataga i le aso. E tatau ona faʻatapulaʻa lau faʻaaogaina o gaʻo - e le tatau ona sili atu i le 150 g. E iai meaʻai e tatau ona lafoai, aua o loʻo aofia ai le tele o meaʻai (faʻataʻitaʻiga, faʻi, vine, melon). O taumafa i aso uma e tatau ona aofia ai le oat ma le keke, le kuka le kuka, le gaʻo lefeta poʻo le susu, iʻa, fuamoa, fualaʻau, bran ma nisi o fua.

    Manatua na maualuga le inisalini maualuga i:

    • ina ia faateleina le toto,
    • e faʻaitiitia ai le gaoioi o maʻa, e mafua ai le maua o le toto maualalo i le faiʻai,
    • e taʻitaʻia ai i le faasolosolo malie o le puipui o puipui o le uroto, lea e tau atu ai i le leiloa o le mafai ona mafaufau manino i le matua.
    • Ina ia aloese mai taunuuga le lelei, e tatau ona e iloa le faafitauli i se taimi talafeagai ma tago i ai.

    E uiga i le inisalini

    O lea la, o le inisalini o se tasi o na hormones e nafa ma le faʻatonutonuina o faiga uma i totonu o le tino o tagata uma. E le gata i lea, o ia o le "nafa" mo le metabolism o protein ma gaʻo - e pei ona molimauina e toto kulukose toto tasi paʻi . Ae ui i lea, o lana galuega autu o le faatumauina lea o le suka i le tulaga masani. O le mea lea, i le itu, ua maua ai le tele o le suiga o le malosiaga i se fua faatatau tutusa.

    O le maualuga o le inisalini i totonu o se tagata e masani ona soifua maloloina o:

    • i tamaiti - mai le 3.0 i le 20.0 uU i le ml,
    • i tagata matutua - mai le 3.0 i le 25.0 UU i le ml (sili ona faʻamoemoeina i se glucometer lua tausaga ),
    • i tagata matutua atu i le 60 tausaga - mai le 6.0 i le 35.0 mcU i le meli. O faailoilo uma o loʻo tuʻuina mai e faʻaalia ai le masani.

    I le tulaga lava lea e tasi, pe a faʻaalia pe sili atu pe sili atu faʻamaufaʻailoga ua tuʻuina atu, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma saili le mafuaaga o lenei mea ofoofogia. Aemaise lava, pe afai e foliga mai o le faateleina o le insulin, ae o le suka, e pei ona faaalia i suega, e masani lava, e pei ona molimauina e Accu Chek .

    E uiga i le siitia

    O se maualuga maualuga o le hormone o loʻo tuʻuina i totonu o le toto atonu o le faʻamaoniga manino lea o le tele o faafitauli tau le soifua maloloina. Muamua, o loʻo matou talanoa e uiga i le maʻisuka i le vaega lona lua. O le fesuiaʻiga, lea e sili atu le maualuga o le suka pe sili atu foi ona maua soo, lea e sili ona talafeagai ona fuafua e faʻaaoga Taavale afi.

    E le gata i lea, o lenei faʻaaliga e mafai ona talanoa e uiga i se faʻalavelave faʻasesē e pei o le maʻi o Cushing. E le lava lava, ae o loʻo i ai pea se faʻaaliga e pei o le faʻasalaga. O loʻo faʻaalia i se fua faʻatusatusa o taimi o le tuputupu aʻe o le homone. I lenei tulaga, o le toto toto e masani, ae o le inisalini ua matua faateleina.

    E le gata i lea, o le gaioiga faʻaalia i le tino o le faʻamaoniga lea o nisi faʻamaʻi e fesootai tuusaʻo ma le ate. O lenei faʻaaliga e tatau ona avea o se faʻauiga ogaoga o le insulinoma, o lona uiga, o se kuluma e maua ai le inisalini. O le tulaga lenei o le inisalini e masani ona faʻalautele, ae o le suka e tumau pea.

    E le gata i lea, faatasi ai ma le suka ua faailoa mai, o le lamatiaga o le myotonia oona, lea o se maʻi leai, e maualuga tele.

    Ona o le natura o le lalolagi atoa ma le ogaoga o lenei faagasologa, e mafai ona taʻu mai ai le amataga o le oona, faapea foi ma le solia o le tikeri o le tetee atu o siama i le hormone ma ona gaʻo.

    O le faateleina o le insulin e mafai ona maua i le toto o fafine maʻitaga, lea e maua i le amataga. I le tele o tulaga, o sea faateleina e tatau ona avea o se tali a tagata i se tulaga fou i tulaga o le physiological ma e masani lava.

    E taua foi le mafaufau o soʻo se vavaeese mai le fua masani o le insulin i fafine i se itu maualuga o se faailo o se faʻamaʻi e pei o le ovary polycystic. Aemaise lava le taua o le mea e ono tupu i lenei mea, pe a faʻapena ona faateleina le teuina o gaʻo i le itū o le manava.

    Ae ui i lea, e tatau ona maitau o faʻamaʻi uma o loʻo faamatalaina i inei ua na o se alualu i luma e mafai ona taofi i taimi talafeagai ma togafitiga faafomai atamai. E naʻo le auala lenei o le a mafai ai ona faʻamautu le suka ma le inisalini pe afai e sili atu ma le tasi o faʻamaumauga ua faʻaalia ua faʻalauteleina. I lenei itu, e taua le maitau po o le a le faʻaitiitiga poʻo le faʻagasologa o le faʻaleagaina o le inisalini ma le suka.

    E uiga i le faʻaitiitia o le maualuga

    E tatau foi ona taulai totoa i se faaitiitia po o se faaitiitia faafuasei o le fua, aua e mafai ona avea ma molimau tuusao o le mea e amata:

    1. maʻi maʻisuka o le vaega muamua,
    2. maʻisuka tama
    3. maʻi faʻamaʻi
    4. o le faʻapopopoitarism (o se faʻamaʻi e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma ituaiga uma o faʻalavelave i le gaioiga o le pituitary gland).

    O faʻamalositino faʻagasolo taimi e mafai ona mafua ai se paʻu matuia i le fua o le insulin.

    E le gata i lea, o suiga o soʻo se ituaiga i le aofaiga o le inisalini e mafai ona avea ma faʻamaoniga o faʻafitauli i le pancreas, aua latou te vave manatunatu i le gaosia o le hormone na tuʻuina mai.

    I lenei tulaga, e mafai foi ona faateleina le suka.

    Mo le maʻisuka lava e tasi o loʻo i le amataga o le suʻesuʻega o le faʻamaʻi ma faʻaalia le ituaiga o maʻisuka, o le auʻiliʻiliga mo le inisalini ma lona maualuga e mafai ai ona atiae se auala aupito sili ona lelei mo togafitiga mulimuli ane.

    E uiga i le lelei

    E tutusa lava le tāua le filifili ma le tutoatasi pe, i le taimi nei, e le gata o le suka, ae o le inisalini foi e maualuga. O le faʻamaoniga sili ona mausali o lenei mea, e moni, i le faaopoopo atu i auiliiliga, o faailoga ia e auina mai e le tino. Soʻo se fesuisuiai i le fua faatatau o le hormone vave lava e aafia ai le aofaiga o suka i totonu o le toto.Faʻatasi ai ma lenei parakalafa, o lagona o se tasi e sili atu lona taua nai lo tapulaa o le masani.

    O le faʻamaoniga o le fesuiaiga o le inisalini mai se tulaga masani, i le tele o mataupu, o se lagona o le galala, faʻavaveina o le paʻu, faʻavaʻa faifaipea, faʻapea foi ma le maualuga o le vaivai ma le le mautonu. I se taimi mulimuli ane, o loʻo matou talanoa e uiga i se matitiva sili ona leaga ma faʻagesegese o soʻo se mea, e oʻo lava i manuaga laiti.

    I le tulaga o le faʻateleina o le fua faatatau o le inisalini, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e vave faʻaitiitia. I le faaopoopo atu i faailoga tuʻufaʻatasia, i lenei tulaga, e mafai foi ona latou faʻaalia i latou lava:

    • e lei mafaufauina ae ogaoga le fiaai,
    • malosi le gatete
    • fatu palpitations, faʻapea foʻi le tachycardia,
    • faʻateleina le sosolo
    • o se uiga o le faavaivaia, e tulai mai foi faafuasei.

    O nei mea uma o loʻo taʻu mai ai o le suka poʻo le inisalini e maualuga le maualuga, o lona uiga o le maualuga o le togafitiga faafomai e talafeagai.

    E uiga i tulaga lamatia

    O se faʻaopoopoga o le insulin e mafua ai se lamatiaga tele i le soifua maloloina o tagata taitoatasi, i le lautele. Talu ai, muamua lava, o le a fesoasoani i le faʻavaeina o le maualuga o le maualuga, lea e aʻafia ai le faʻaitiitia o le galasticity of arteries. I lenei fesoʻotaʻiga, o le aʻafiaga o faʻafitauli o le cardiovascular e sili atu le maualuga. O le inisalini e afaina ai le vevelaina o puipui ma sel o le katotela, ma ona o lenei mea ua i ai le solia o le masani ai toto i le faiʻai. O ia tulaga e mafai ona mafua ai le leai o se manino ma le saoasaoa o mafaufauga i le matua. I le avea ai o se tulafono, o loʻo matou talanoa e uiga i le matua e sili atu i le 60 tausaga le matua - o lenei tausaga ua tele faʻafitauli o loʻo faʻaalia.

    E le gata i lea, ua iloa e tagata uma o le maualalo o le fuainumera o le inisalini ma ona fesuiaiga e masani lava ona taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 1. O lenei maʻi e faʻaleagaina ai le gaioiga o le tino o le tino o le tagata.

    O lenei mea e mautinoa ai pe a faʻaalia ni faafitauli eseese o le a mafai ona faia fua, aʻo le faʻatagaina le faʻateleina o faʻafitauli ogaoga. O le mea lea, soʻo se mataupu o fesuiaiga i le fua o le suka toto e tatau ona suʻesuʻeina ma faia togafitiga faʻatagaina. E moni lava lenei tulaga i le tulaga o le inisalini e matua tele pe faʻaititia, ae o le suka e tumau i se tulaga masani. E le o le masani lea, ma e tatau ai ona faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

    O sea auala e faʻamautinoa ai le faʻasaoina o gaioiga uma o le olaga i se tulaga maualuga, e fesoʻotaʻi i ai e taua tele le manatua pea ma faʻaleleia le maualuga i le tino o le tagata e le gata o le suka, ae o le insulin foi.

    Inisalini o se homone malosi e gaosia e sulu o le pancreas. Inisalini toto e ese mai i alii ma tamaitai o vaitausaga eseese, ae e oo lava i nei faailo laiti o le vavalalata e tele sona sao i le atoatoaga o le faatinoga o le tino atoa.

    O le inisalini o le hormone e taua tele mo le ola o le tagata, aua o lana galuega autu o le faʻamamaina o sela ma meaʻai, e taʻua o le kulukose, potassium, magnesium, gaʻo ma amino acids. O le isi galuega taua o le inisalini o le faʻapipiʻi o meaʻai gaʻo ma faʻamalosi, faʻapea foi ma le pulea o maualuga o le suka. Faatasi ai ma lana fesoasoani o le maualuga o le kulūkose i totonu o le toto e tausia. E iai isi galuega tauave o le hormone, e aofia ai:

    • E manaʻomia se vaega i totonu o le musika ona o le faʻapipiʻiina o palatini - o le elemene autu o le tino maso.
    • E gafa ma le faʻatuai o metabolic processes i le tino.
    • E faʻamalosia ai le kulumacogen enzyme groups, lea e mafai ai ona faatumauina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

    Afai tatou te auiliʻili atili auiliiliga o le faagasologa atoa o le faʻasalaga o le hormone, o lona faʻasoasoaina ma le suiga, ona mafai lea ona tatou faaigoa le sili atu i le selau faʻasologa taua o loʻo i ai lenei hormone.

    Ina ia fuafua le aofaʻi o le inisalini i totonu o le toto, e tatau ona fai se suʻega masani ole toto mai se tamatamailima. O le toto samples e faia i alii ma tamaitai i luga o se manava gaogao, i le taeao. Afai e te taitaia le suʻesuʻega pe a uma ona 'ai, o le a sili atu le tele o faʻamaumauga i le masani, talu ai ona o le mauaina o meaai, o le pancreas e amata ona gaosia le hormone. E tusa ai ma faiga masani a le lalolagi, i fafine, o le masani e faasolo mai le 3 i le 20 uU / ml.

    E iai foʻi isi mea, e pei o le mamafa, maʻi o le thyroid, lea e mafai ona faatagaina ai sina laʻititi mai le masani - i totonu o le 28 μU / ml. E i ai foi se matua tausaga. O le inisalini o le toto i fafine ua silia i le 60 tausaga le matua ua faateleina, ma o fuainumera mai le 6 i le 35 mcU / ml o le a manatu e masani. E taua le manatua o nei faailoilo uma e faʻapitoa, talu ai e taʻitasi tagata taʻitoʻatasi.

    E le gata i lea, o loʻo i ai faʻafitauli masani le tumau ma le tumau lea e mafai ai ona maualuga ma maualalo le maualuga o le hormone. I le masani ai, pe a fuafuaina le maualuga o lenei faailoilo, o nei mea uma e aofia ai.

    O mafuaaga mo suiga i le masani

    Le masani o le inisalini i le toto o tamaitai atonu e eseese. E mafua lenei mea ona o le tele o mafuaʻaga, lea e masani ona iloagofie ai mea nei:

    1. O le vaitausaga talavou. I le taimi o le matua, o le faʻasalaga faʻasalalau i teineiti e matua le maluelue, ma o le maualuga ole inisalini e ese mai le masani.
    2. O fafine o loʻo faʻaaogaina fualaau oona e iai ni mea sese ese mai le masani. Ma le isi, o mea uma lava e fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi faʻasalaga.
    3. O se aofaiga tele o suauu 'oloʻo faʻaaogaina i meaai. E masani lava, o lenei faafitauli e faʻaalia i tagata taʻaleʻa ma tino, o la latou meaʻai e aofia ai susu, mea faʻatetini ma le fiber. O le pancreas e tatau ona maua ai le tele o inisalini ina ia mafai ona faʻapipiʻiina nei mea uma.
    4. O maualuga maualuga e mafai ona matauina i le maʻitaga ma le lactating o fafine, aʻo latou faʻaaluina le malosi sili atu nai lo le masani.

    I nei tulaga, o oso i totonu o le toto insulin o maualuga e masani. I isi tulaga, o le faateleina o le masani o le homone e mafai ona faailoa mai ai le i ai o faʻamaʻi e pei o le gaʻo, maʻi o le maʻisuka, gasegase, faʻamaʻi ogaoga o le ate (hepatitis, cirrhosis). O le inisalini maualalo e faʻaalia ai le vaivai, ogaoga o le tino ma le mafaufau, ma le maʻisuka ituaiga 1.

    E i ai isi mea e mafua ai suiga i le inisalini maualuga. E aofia ai:

    • Faʻamalalaina Faatasi ai ma le le mautonu ma le le lava o le faʻaaogaina o le vai, e mafai ona e siakiina le faʻaitiitia o le maualuga o le homone,
    • O le tele o le faʻaogaina o le vitamini C i le tino e taʻitaʻia ai i le tele o le homone,
    • Faʻafitauli faʻafitauli o mea inu gaʻo e fesoʻotaʻi ma le le faapalepale i nisi o meaʻai e ala i le tino (mo se faʻataʻitaʻiga, se allergy i fuamoa paʻepaʻe).

    E taua le manatuaina o suiga uma i le pancreas e fesoʻotai saʻo lava i le soifua maloloina o tagata.

    Faailoga o suiga i le hormoni i totonu o le toto

    O le inisalini e tulaga ese lava, ma o lona masani i fafine i totonu o le toto e masani ona fesuisuiai. O nei suiga uma e matua moni ma afaina ai le manuia. I le maualuga o le inisalini i le toto, o mea nei e mafai ona matauina:

    • O le fia inu, fia inu,
    • Faʻavaʻa vave
    • Mafutaga mucous mafe. O le isu mimiti e sili ona faʻapitoa
    • Paʻu o le paʻu
    • Tofo suamalie i le gutu (i le amataga o le maʻisuka).

    O le faʻaitiitia o le faʻamaoniga o loʻo faʻaalia i itu nei:

    • O se lagona faifaipea o le fiaaai
    • Pallor o le paʻu
    • Loto o le fatu
    • Aasa vevesi (afu malulu)
    • Tesea, leai se malamalama,
    • Tulaga vaivai, le atoatoa.

    O le taimi lava e amata ai ona e iloa na faailoga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomai mo se fautuaga ma pasia suega talafeagai. O tamaitai e tatau ona faʻaeteete lelei ma ia mataʻituina pea le tele o le inisalini i le toto. Ina ia aloese mai soʻo se faʻafitauli i le gaosia o lenei hormone, e tatau ona saunia lelei se meaʻai.

    O aʻafiaga o le televave po o le leai o se homone

    O le faifai pea o le maualuga o le inisalini i le toto o se fafine ei ai lona aafiaga faataumaoi i le toetoe o ituaiga uma o le olaga o le tagata. O se faʻamaoniga e sili ona maualuga e faʻaalia ai le faateleina o le avega i luga o le cardiovascular system, lea e aʻafia ai faʻamaʻi eseese, e aofia ai le afaina ma le faʻaleagaina o le myocardial. Ole aofaiga tele e aofia ai le le lava o le kulukose, lea e o mai faatasi ma le gasea, fiaai, vevela, leai o se mafaufauga, faiva faiva.

    O le toʻatele o tagata e talitonu o le faateleina o le inisalini lea e oʻo atu ai i le maʻisuka, ae leai - o le mea tonu lava lea o lona leai o mafua ai lenei maʻi. E faapefea ona tupu lenei mea? O le insulin o se vailaau o le hormonal lea e gaosia e le pancreas e suia ai le kulukose. O le kulukose malamalama lea e sau mai vine, fualaau aina ma fualaʻau e faigofie lava ona liua ma e le afaina ai faafitauli. O vailaau faʻamalosi mamafa, e pei o suka, sukalati, caramel ma isi ituaiga o salu, e matua faigata lava ona fesuiaiga ma e manaʻomia ai le sili atu o le homone e faʻagasolo ai. O le mea lea, o le aofaʻi o mea gaʻo e le gaosia e le pancreas e le lava e faʻafetaui ai le suka e ulufale mai i le tino. O se tagata e ola i le inisalini, ona e tatau ona toe faʻatumu ona faʻasao e ala i le faʻaofiina o se vailaʻau faʻamalosi. I le i ai o le maʻisuka ua leva ona iloa, o loʻo i ai se manaʻoga mo togafitiga insulin. Ua faatonuina e le fomaʻi le fua lelei o le hormone, lea e tatau ona faia i le tino i taimi masani. E le gata i lea, o le le lava o le inisalini o le toto i tamaitai e taʻitaʻia ai le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi o le toto, faʻamalositinoina o le faʻalavelave o le tino, gaʻo, ma le le faʻapalepale i le faʻamalositino.

    Fesili i le endocrinologist: Aisea e manaomia ai le togafitiga o le inisalini?

    ENDOCRINOLOGIST Maria Beletskaya, fomaʻi_beleckaya: O le a le lamatiaga o le inisalini (IR):

    ⛔ IR o le a taʻitaʻia ai le maʻisuka 2 ma le gaʻo.
    ⛔ IR faʻaitiitia le gaosia o gafatia o tane ma fafine.
    ⛔ IR e mafai ona taʻitaʻia ai ni neoplasms le lelei ma le mama.

    O le mea sili ona taua i le togafitiga o le IR o le tumau. E tatau ona avea lenei mea ma auala o le ola. Afai ei ai sou "tulafono a le Plyushkin" poʻo le i ai o masaniga e taʻitaʻia ai le IR, e tasi lava le filifiliga - o se suiga i le olaga.

    O le a le mea tonu e tatau ona sui ma aisea e mafua ai?

    O le IR o se tulaga e le mafai ona togafitia i le taimi e tasi, e pei o le nifo nifo, e tatau ona e galue i ai i taimi uma, atiina ae amio lelei, ma faʻamalo mea leaga. Ma se isi tagata ma faʻaaoga vailaʻau.

    1A O le mea sili ona taua, o le mea moni, o meaʻai. O meaai e tatau ona 3! Ma e le 5 pe 6. Aisea? Ona o taumafataga uma, afai e le o le vai, e faalēaogaina ai e le pancreas le inisalini. Faatasi ai ma le IR, e tele naua le inisalini, ae e le aoga lelei.

    Ina ia fatuina ni tulaga ina ia atiina ae e sili atu ona LELEI! E tatau ona maua se faʻaitiitia o le inisalini e mafua ai le tele ma le agavaa. Aotelega - sili atu e le sili atu ma le 3 'ai. Aʻau lelei - ave faʻamalosi mea faigofie mai meaʻai (selu, muffins, sugar, honey, juices, drinks mama, ma isi meaʻai - mea taumafa ma le maualuga), aveese meaʻai ma gaʻo. Ma faʻapea foi ona faʻaititia le aofaʻi o porotini i le taumafataga.

    2a Faʻagasologa masani faʻaletino. Aisea? O le faamalositino e faʻaleleia ai le numera o suʻega insulin i le muscle tissue e inisalini e sili atu le lelei ma sili atu ona lelei 👉 o le paʻu e faʻanoanoa ma le toomaga ma e le galue i 2 suiga 👉 le maualuga o le inisalini i le faʻaitiitia o le toto.

    3a Faʻasalaina o le mamafa (faʻaitiitia le tino o le tino ma faateleina ai le maso) - o se mea ese. Aisea? O le tino o le tino o le tino o le endocrine, o ia lava lea e toe faʻaaogaina ai mea e ola ai meaola e aʻafia ai le maualuga ma le fua o hormones sex ma le lagona o le tino i le inisalini.

    4a O se mea e sili ona taua o le faʻamautuina o le moe! O le moe e le masani ai, o sina vaega itiiti e faʻaitiitia ai le lagona o le insulin.

    5a O fualaau faasaina - metformin. Galuega i luga o le lagona o gaʻo i le inisalini. Tofia e se fomaʻi.

    6a Faʻasalalau o vitamini D. E aafia ai le maualuga o le inisalini i laʻasaga eseese.

    7a Faateleina le taumafa o le gataifale po o le faaopoopo faaopoopo i omega-3 PUFA. Faʻaleleia lagona o le insulin.

    ❓Ae a se isi mea e faʻaleleia ai le lagona o le insulin

    8'Taumafa mea taumafa i le magnesium (otaota, pamu pini, fatu sesame, nati) pe ave ni supplements ma le magnesium. E manaʻomia foʻi le konisini mo le lelei o le inisalini.

    9a Faʻaaoga i le kuka meaʻai - onamamoni, turmeric, shambhala.

    1'51 Faaopoopoga o le toto i meaai.

    1'2a Faʻatauina lauti tiamata.

    Vaavaai pe fia ni mea e faʻaalia. E tatau ona e faia le tele o mea uma!

    Inisalini - o se hormone mo le gaosiga o le paʻu o le paʻu. O lona aoga autu o le felauaiga o le kulukose, gaʻo, amino acids ma le potassium i sela. E le gata i lea, o le vailaʻau e pulea le maualuga o le suka i totonu o le toto ma e nafa ma le faʻatonutonuina o le paleni gaʻo. O nei mea uma e tupu pe a oʻo mai le inisalini i totonu o le toto i fafine i aofaiga masani. Ae mo mafuaaga eseese, o le aofaiga o le hormone e mafai ona eseese. Ma o lenei mea e aʻafia ai le lelei ma le tulaga o le soifua maloloina.

    O le a le masani o le inisalini i le toto o fafine i luga o se manava gaogao?

    Mo le maua o faʻamaumauga maumaututu, e tatau ona fuaina le maualuga o le insulin i luga o se manava gaogao. Afai e te suʻeina pe'ā uma ona 'ai, o le a faʻasese faʻamatalaga. E tupu lenei mea ona a uma ona 'ai le pancreas e amata ona galue ma matua gaosia le hormone. O le iʻuga - o se taunuuga, o le a aofia ai le mea o loʻo i totonu o le toto i le maualuga.

    O le masani o le inisalini o le hormone i tamaitai e mai le 3 i le 20 uU / ml. O se siʻitaga laʻititi o faailoga i le taimi o le maitaga ua faatagaina - e fai ma tulafono, e eseese i le laina mai le 6 i le 27 UU / ml. O le aofai o mea i tagata matutua e fesuisuiai foi i se tulaga sili atu. I le mavae ai o le 60 tausaga, e manatu e masani lava pe a maua le toto i le toto i le toto i le toto i le toto i le toto e 5 i le 35 uU / ml o le hormon.

    O le tele o le inisalini i le toto o fafine e maua ai ni auala taua:

    1. Ona o le mea o loʻo i ai maso e fausiaina. E faʻamalosia ai le faʻaagagaina o ribosomes e faʻapipiʻi ai le polotini, lea o le a avea ma vaega i le fausiaina o le tino musika.
    2. Faafetai i le inisalini, e mafai ona sao lelei le mafai ona mafai ona fai saʻo.
    3. O le mea e puipuia ai le gau o fiva maso.
    4. I se aofaiga masani, o le inisalini i fafine i le tino e faʻatele ai le gaioiga o enzymes e nafa ma le gaosiga o le glycogen. O le mea mulimuli, i le isi itu, o le autu autu o le teuina o le kulukose.

    Tuua Lau Faamatalaga