Suʻe suʻe toto: fua o le suka i tamaʻitaʻi, fafine ma tamaiti

O tagata ua maua i le maʻisuka poʻo le maualuga maualuga o le suka suka fautuaina e siaki pea lenei faailoga - e oʻo i le tele o taimi i le aso.

O le mea moni, e te le sola i se falemaʻi po o se fale suesue, ma o mai i le fale e laveai: tui lou tamatamailima, sasaina se mataua o le toto, ma o le taunuuga e vave ona iloa.

I le masani ai, ina ia mafai ona iloilo le iuga, e taua le iloa o le masani o le suka i le toto capillary, ma afai o le suka e matua faateleina pe ua faaitiitia, ia vave ona faia fua.

Le eseesega i le va o le suʻeina o le toto ma le veʻa

Masalo o se suʻega toto o le suʻega sili ona taatele. O le faia o se suʻesuʻega e mafai ai ona tatou iloa e le gata o faʻafitauli o le faʻamaʻavaleina, ae faʻamaʻi foi gasegase o totoga eseese (atonu e le o iloa atu i le tagata maʻi), ma le gaioiga faʻamalama ile tino.


Mo le auiliiliga, o le mea - toto - e mafai ona faia i ni auala se lua:

  • mai tamatamai lima (e masani lava o le tamatamailima o le lima tauagavale) - o le toto ua taua o le ulu,
  • mai se vein (e masani lava i le paʻu o le tulilima) - o le mea e taʻua o le vevela.

Sauniuniga mo le aoina o meafaitino e ala i soʻo se tasi o nei metotia e le eseese: e fautuaina e tuʻuina atu le toto i luga o se manava gaogao, le aso ao leʻi faia le auʻiliʻiliga e tatau ai ona aloese mai le mamafa o le tino, faʻamalosi, inu ava malosi.

O le capillary e masani lava ona faʻaaogaina mo le suʻega o le toto, ma le vevesi - mo nisi suʻesuʻega patino, mo se faʻataʻitaʻiga, suʻesuʻega o meaola, suʻesuʻega mo allergies, fualaau, hormones.

I le tulaga o lona tuufaatasiga, o le toto na aveesea mai le tamatamailima e matua ese lava mai le mea na aumai mai le vein: o le capillary e itiiti ifo leukocytes ma platelets, o le "sili atu ona mativa" pe a faatusatusa i le vevesi.
E le gata i lea, mo le auiliiliga, o le toto suauu e faaaoga i se "mama" - e pei ona maua, ma ua vavae ese le plasma mai le vevela ma ua uma ona auiliiliina lona tuufaatasiga.

E mafua lenei mea i le mea moni o le toto vevela e le maluelue ma ua suia ai lona tuufaatasiga i taimi uma, lea e mafai ona faʻasese ai taunuuga o le suʻega.

Ona o le eseesega i le va o ituaiga toto e lua, o taunuuga o le suʻesuʻega lava e tasi na faia i luga o le toto toto ma le vevela o le a ese, ae o eseesega masani.

O le fua o le suka i totonu o le toto na aveesea mai le tamatamailima e matua feteenai ma le fua o le suka i le plasma o le toto vevela.

Le fua o le suka toto mai se tamatamailima i luga o se manava gaogao: o se laulau i le matua

O le taua o faailoga masani o le maualuga o le suka e le faʻalagolago i le itupa: aua o alii ma tamaitai e tutusa.

Ae eseese le masani mo tagata o vaitausaga eseese: i pepe faatoa fananau mai, o tulaga faatauaina masani e maualalo ifo nai lo le taulealea po o tagata matutua (e mafua mai i le mea moni e faapea o tamaiti e le o lava le atinaeina ma e le galue i le malosi atoa), ma le matutua, o le maualuga o le suka E mafai ona maualuga le toto nai lo tupulaga.

O le laulau ua faʻaalia ai le maualuga o le suka o le suka i le toto ulu i luga o se manava le aoga i le taimi o le olaga:

Tau tausagaLe masani o le suka, mmol / l
0-12,8-4,4
1-73,0-4,7
7-143,2-5,6
14-603,3-5,5
60-904,6-6,4
>904,2-6,7

A maeʻa ona 'ai, maualuga le maualuga o le suka, ma o le pito i luga ole masani mo se tagata matua e 7.8 mmol / L.


E le gata i lea, i tamaitai i le taimi o le maitaga, o le "masani" faʻavae e vavae ese se mea itiiti: i le gasologa o lenei vaitau, o le maualuga o le kulukose e mafai ona siʻitia, ma o fua faʻatatau mai le 4.6 i le 6.7 mmol / L e manatu e masani.

O se faʻalautelega faʻaalia o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga - o se tulaga e lamatia mo le tina ma le tamaititi e leʻi fanau mai.

Tulaga e sili atu i le faailoga masani o nisi o maʻi i le tino e oo atu i le maʻisuka. Afai e maualuga le maualuga o le suka i totonu o le toto maualuga, o loʻo faʻatulagaina nisi suʻesuʻega faaopoopo, lea o le a faʻaaogaina ai le toto toto.

A oʻo ina maua se suʻega o le manava o le manava mai se vein, o le kulūkose o le a maualuga atu nai lo se tamatamailima. I lenei tulaga, mo se tagata matua, o le suka e le tatau ona sili atu i le 6.1 mmol / L.

Glucose plasma faatagaina i le maʻisuka i le taeao ao leʻi oʻo i taumafataga

O mea masani e masani ai e moni mo se tagata soifua maloloina. I le tulaga o le maualuga o le suka i le toto ulu o le 7.0 mmol / l, o le maʻisuka e masani lava ona taʻua.

O le suega o le toleniga o le glucose ma le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycbin o le a fesoasoani e faamanino le maʻi. Faʻavae i luga o le tele o taunuuga o nei suʻega, e mafai ona e faia ma le mautinoa le teena o le maʻisuka.

O le laulau o loʻo faʻaalia ai tulaga masani o fuataga mo tagata maʻisuka ma tagata soifua maloloina:

Ituaiga o auiliiligaO le maʻi sukaLeai se maʻisuka
Suga i le taeao i luga o se manava gaogao, mmol / l5,0-7,23,9-5,0
Sugar ile 1 ma le 2 itula talu ona 'ai, mmol / le tusa ma le 10.0e le maualuga atu nai lo le 5.5
O le hemoglobin glycated,%6,5-74,6-5,4

Faateleina le fua faatatau

O le tele lava o taimi, o maualuga toto o le suka e maualuga atu i tulaga masani. I lenei tulaga, latou te talanoa i le hyperglycemia.


O faʻafitauli o le hyperglycemia o:

  • fia inu pea
  • faʻaoga faifaipea ma faʻamalosi,
  • malogogo, le mafai ona inu,
  • sasaina o le paʻu, mago ma le tataʻi o le paʻu,
  • vave osofia, faanatinati masani,
  • vaivaiga.

I le tulaga o le mauaina o faailoga mataʻutia, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi: atonu o le auala lea e faʻaalia ai e le tino le maʻisuka.

O le Hyperglycemia e matautia ona e mafai ona vave atiaʻe ma e toetoe lava o le soymptomatic: o le mafuaaga lea o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti e masani lava ona maua i le taimi e togafitia ai i le falemaʻi i se tulaga o le hyperglycemic coma.

Faʻaititia le fua

Afai o le maualuga o le suka o loʻo i lalo ifo masani, o lenei tulaga e taua o le hypoglycemia. O meaʻai e le masani ai, popolega, faʻatupulaia le gaioiga faaletino, ma le mamafa o meaʻai ma maualalo le mea e gaosi ai le gaʻolosolo i le faʻaitiitia o le kulūkose.

I le maʻisuka, o le hypoglycemia e ono mafai ona o le tele o meaʻai o fualaau e faʻaitiitia ai le suka poʻo le faʻalavelave faʻapitoa.

Faailoga o le hypoglycemia o:

  • vaivai, leai se popole,
  • lagona o vaivaiga, valea,
  • afaina, afaina o le osofaiga,
  • taʻavale
  • se lagona malosi o le fiaaai.

O le mea lea, o le faiʻai e iloa ai le le lava o meaʻai, o le kulukose e mo lea.

Afai, e iai ni faailoga, ole fua e maualuga ai le maualuga ole suka (ave le lole, mo se faataitaiga), ona leaga ai lea o le tulaga o le tagata: le mautonu, le iloa le mafaufau, e mafai e se tagata ona pauu i se pa.

Mataʻituina o kulūkose i se glucometer i le fale

Moto toto toto mita, talafeagai mo le fuaina o le kulukose i le toto sulu i soo se taimi, i soo se mea, ua taatele nei.

O lo latou faigofie e taʻoto i le mea moni e faapea, o se tagata ua faʻamalosi e siaki pea le maualuga o le suka e faigofie ona faia i le fale poʻo le galuega, e le manaʻomia ona tamoe i aso uma i se falemaʻi poʻo se fale suesue, ma o le taunuuga e iloa i ni nai sekone.

Ina ia mafai ona faatuatuaina le molimau, e taua le mulimuli i tulafono faʻapitoa:

  • A o lei ave le toto, fufulu ou lima,
  • e tatau ona teuina faʻataʻitaʻi faʻasolosolo saʻo ma maitau aso maeʻa (faʻapena, a uma ona tatala le atigipusa i fasi pepa e tatau ona faʻaaoga i totonu o le tolu masina),
  • o le faagasologa o le aveina o le toto ma le tuʻuina i luga o le suʻega e faʻamatala auʻiliʻili i faatonuga mo le masini: e tatau ona e mulimuli ma le faʻaeteete,
  • afai e le manatua e le mita ia iuga, e sili atu le tusi i se isi api e faailoa ai le aso ma le taimi ole fua,
  • Teu le masini i se mea puipuia, ese mai le la susulu.

Mo maʻi e maua i le maʻisuka, e fautuaina e fua le suka i le tele o taimi i le aso: i le taeao i le taimi lava e ala i luga (i luga o se manava gaogao), ao le i faia le taumafataga, 2 itula pe a uma se taumafataga, ao le i momoe.

E faʻapefea ona faʻatonutonuina le kulukose?

Faʻaitiitia le insulin gaʻo toto. O lona gaosiga e tupu i totonu o sela o le pancreas. Ae ui i lea, o hormones e faʻateleina ai o loʻo faʻapipiʻiina i le tino o le tagata - norepinephrine, adrenaline, cortisol, corticosterone, glucagon. O le vaega mulimuli lenei o se vailaʻau gaʻo, o le taumafaina lea e faia i le leai o glucose ma i le va o taumafataga. O le faʻasalaga o faʻasalaga e faʻalagolago i le faʻalavelave faʻapitoa: o le vaega o le popolega e faʻalauteleina, ma o le vaevaega faʻasolosolo e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose. E ave le toto mo le suʻega i le taeao mai se tamatamailima. O le fua o le suka e le faalagolago i le itupa ma tausaga o le tagata. O le upu "glycemia" e faatatau i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Ona o tulafono faatonutonu a le neurohumoral, o le maualuga o le kulukose o le tino e tausia i le tino o le tagata. O nisi o faʻamaʻi e fesoasoani i le faʻaitiitia o le suka ma mafua ai le hypoglycemia, o isi, i le isi itu, hyperglycemia. I le tulaga muamua, o le:

  • Glycogen le lelei ona o se taumafa paleni, faʻateleina le faʻasaʻoina o gaʻo, gaioiga faaumiumi.
  • Faʻalavelaveina o salicylates ma antihistamini.
  • Fofo ole gaʻo.
  • Glucagon le lelei ona o le pancreatic resection.
  • Le lava le malosi o le kulukose i totonu o le vaega o meaʻai.
  • Aveina o fualaau oona, amphetamines, poo Anaprilin.
  • O nisi o mea e le masani ai le endocrine.
  • Faʻamaʻiina i vailaau faʻamaʻi ma vailaʻau oona.
  • Neoplasms o loʻo faʻapipiʻi ai mea oona e faʻaleleia ai le gaioiga o le inisalini.

Afai a suʻesuʻe le biomaterial mai se tamatamailima mo le suka, o le masani e maualuga tele, o lona uiga o le hyperglycemia, lea e faʻaosofia:

  • O le maʻi suka o le mafuaaga autu lea o le sili atu o le kulukose. O le matautia o lona tupuga e sili atu ona maualuga mo tagata ua pasia le ono tausaga le maualuga. O le mafuaʻaga autu o suiga ogaoga o le faʻataʻitaʻiga.
  • Ave nisi o fualaau oona ma antihypertensive.
  • Faʻamatalaga inflammatory ma tumutumu i le pancreas.
  • Hyperthyroidism, hypercorticism syndrome, acromegaly.
  • Fainuina o vai inu caffeinated. I le mavae ai o le onosefulu tausaga, o le faʻaleleia o aafiaga o lenei vailaau i luga o le tino ua faʻateleina.
  • Faʻasologa masani o le ate, fatuga.
  • O le siitia le tumau o le suka o le uiga lea o tulaga e pei o le faateia, manua, mu, stroke, fatu fatu.
  • O nisi o mea na tupu.
  • Faʻavaveina o neoplasms faʻamalosi e maua ai le somatostatin poʻo le catecholamines.

O sina siitaga laitiiti i le suka pe a maeʻa lagona ma le faaletino e le o se mea faʻaleagaina.

O le masani o le suka o le toto (mmol / l)

Po o le a lava le itupa, tausaga, ma le taʻaloga, o le fua o le suka i totonu o le toto mai se tamatamailima e tutusa lava mo tagata uma. O le avefeʻau taliaina e lautele, o le pito maualalo o le 3.3 ma le maualuga e 5.5.

I lalo o le aʻafiaga o suiga faʻasalaga ma tausaga e fesoʻotai ai i fafine, e mafai e suiga masani ona sui. Mo se faʻataʻitaʻiga, e amata mai le sefulufa i le ono sefulu tausaga, o le auala talafeagai e amata i le 4.1 i le 5.9, pe a ma le onosefulu - 6.0 o le a avea foi ma masani. I lenei tulaga, e faigofie lava fesuiaiga i itu uma e lua.

Afai, e tusa ai ma sailiiliga o suʻesuʻega, o le maualuga o le suka i luma o le taeao o le 6.7, o loʻo taʻu mai ai le maʻisuka. Mo le faʻamaoniga, e fautuaina e fai ni nai suʻega faʻapitoa toto:

  • glucose toleni
  • hemoglobin glycosylated,
  • luga o le kulukose (faʻaauau).

Pe a samo le biomaterial mai se tamatamailima, o le suka i le tane pe a ma le 60 i luga o se manava gaogao e mai le 5.5 i le 6.0.

O alii ma tamaitai e sili atu i le fasefulu tausaga e manaomia le mataʻituina lelei o latou soifua maloloina, e pei ona masani ona atinaʻe le maʻisuka i lenei vaitau. O se tulaga ua taʻua o "prediabetes" e tele lava ina le mautonu. O le mea taufaasese o le faasolosolo malie lava ona maua i le maʻisuka, lea o le fua faatatau sili ona lelei e mai i le 4 i le 6. E ui lava o le suʻeina o le toto mo le kulukose pe a uma le 'ai e le o faia, ae mo le faia o suʻega e pei o "prediabetes" poʻo "maʻi suka" , o le biomaterial ua ave le selau luasefulu minute talu ona 'ai mai se tamailima. I lenei tulaga, o le toto sugar e masani lava e oʻo i le 7. I tulaga taua e pei o le 7.8 le itiiti ifo ma le 11 le maualuga, ua faʻamaumau le toilalo o le kulukose. A sili atu le maualuga o faailo, o loʻo faʻaalia ai le i ai o le ituaiga muamua poʻo le lua o le maʻisuka.

Faailoga o le kulukose maualuga

O le aʻafia o le maʻisuka e faʻatupulaia i le matua i alii ma tamaitai. O le mafuaʻaga o se faʻagasolosolo i le faiga o gasegase, gasegase o le afi, le faʻaaogaina o le tele o vai inu, ma meaai le talafeagai. O le auala pito sili ona faigofie e iloa ai au faailo o le suʻeina lea o se suʻega suʻega ma siaki pe oi ai se eseesega mai le maualuga masani o le suka. O le biomaterial e maua mai se tamatamailima pe mai se vela; e le afaina. I tamaʻitaʻi uma e lua, faʻatasi ai ma le maualuga o le suka, o le vaaiga o le falemaʻi lea e matauina:

  • moe
  • faʻaoga faifaipea,
  • vaivaiga
  • mea faʻamago
  • fia inu pea
  • suiga faʻapitoa i le ate ma fatugaʻo,
  • afaina i le faiʻai ona o le leai o se okesene,
  • vevela o le toto, lea e tau atu i sela e le lava ai meaʻai, faʻalavelaveina o le tafe toto ma toto toto.

Afai e aliali mai i luga ia faʻataʻitaʻiga, e tatau ona e asiasi i lau fomaʻi o le a tuʻuina atu ia te oe se faʻamatalaga mo se suʻega toto ma feutagaiga ma se endocrinologist.

Faʻamatalaga sauniuniga

Ina ia maua se faʻatuatuaga mautinoa, e tatau ona saunia mo le suʻesuʻega. Aʻo leʻi tuʻuina mai le biomaterial:

  • aloese mai le ava i aso e tolu,
  • e faasaina le 'aiina o meaai, faʻapea foi ma soʻo se vai mo le valu i le sefulu itula,
  • moe lelei
  • aua le fufuluina ou nifo ma aua le faʻaaogaina suauu manava,
  • aua le tagofia vailaʻau (e pei ona malilie i le fomaʻi),
  • aua le faʻafefeteina le komika, aua o loʻo i ai ni mea lelei,
  • foia tulaga faigata ma le mamafa o le tino faaletino.

Ua fautuaina le auiliiliga ina ia tolopoina pe afai ua e maʻi talu ai nei ma se maʻi pipisi pe ua e faia se X-ray, physiotherapy poo se suʻesuʻega saʻo.

Tulaga o le kulukose o le tamaitai

Talu ai ona o nisi o mea o le physiological, o le sugar sugar mai se tamatamailima i tamaitai e tulai mai mai lea taimi i lea taimi. Ae ui i lea, o lenei faagasologa e le mafai ona taua o se mea leaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, ao faʻatali mo se pepe, o le maʻisuka maʻisaga e mafai ona tupu, lea e mou atu pe a uma ona tuʻuina atu ma le lava togafitiga. Aʻo faʻagasolo, e masani ona fenumiaʻi le iʻuga o le suʻesuʻega. I le taimi o le moaopa, o le le lelei o le hormonal e afaina ai foi le gaosiga o gaʻo, lea e aʻafia ai le maualuga ole kulukose. O ituaiga uma o le atuatuvalega, o faafitauli eseese e faateleina ai le lamatiaga o le maua o le maʻisuka pe a uma le limasefulu tausaga. Pe a siitia atu i se matua matua, o le endocrine e le mafai ona taulimaina lelei le fausiaina ma le pulea o mea oona. A o faagasolo lenei vaitau, e manaʻomia le mataʻituina lelei o le glycemia.

O le matua, o le maualalo o le malosi e manaʻomia e lagolago ai le ola, ma faʻaititia ai foi le manaʻoga mo gaʻo ma kalori. I lenei tulaga, o le fua o le suka mai le tamatamailima i fafine pe a mavae le onosefulu tausaga e maualuga atu nai lo sui laiti. Goocose e ulu atu i le tino mai meaʻai ma lua itula mulimuli ane o lona vaega autu e alu ese ai vaa, ma ulu atu i totonu o masini. I le matua, o lenei mea e manaʻomia ai le tele o le taimi, lea e oʻo atu ai i sina siʻitia faʻaititia.

O le maʻisuka e tupu pe a le mafai e le hormonone (inisalini pancreatic) ona inosia le glycogen. O le inisalini na gaosia e le lava, ma o le maualuga o le kulukose e tumau pea i le toto. I lenei tulaga, o le fua o le sugar sugar mai se tamatamailima i tamaitai, pei o tane ma tamaiti, e maualuga atu nai lo tagata soifua maloloina. O le mea e leaga ai, o le tino e vave ona faʻafetaui i se faʻagasolo malie o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le mea lea, o le faʻamaʻi mo sina vaitau e le mautonu. O lenei tulaga e mafua mai i le, ona o le le atoatoa e mafua ai le ogaoga o taunuuga e mafua ai le le atoatoa.

Glucose maualuga i alii

O le puipuia o lenei faailo e tatau lava e tusa lava pe lelei atoatoa le soifua maloloina, o le mea lea, o se suʻesuʻega e uiga i le anapogi o le tamatamailima lima, o lona masani mo tamaloloa uma e lua mai le 3.3 i le 5.5 mmol / l, e faia i le taimi masani o suʻega faʻasaʻo, faʻapea foʻi suʻesuʻega faafomaʻi. O le vavae ese mai tulaga taua e maitauina ma suiga o tausaga, faʻalavelave o le endocrin system ma isi faafitauli tau soifua maloloina. I le matua, o le pito i lalo ma le pito i luga o le tulaga masani o le siitia. E masani lava, o uiga e iloagofie ai le maʻisuka, e le gauai mai tamaloloa. E mafua lenei mea ona o masaniga leaga poʻo le le amanaiaina o lou soifua maloloina mai le feusuaʻi malosi.

O le maualuga o le glycemia e tele taimi e mafai ona suia i le aso, ona e faalagolago i le mafaufau-lagona lagona, meaai paleni, gaioiga faaletino. Mo se faʻataʻitaʻiga, ono sefulu minute talu ona uma se taumafataga, o le suka mai le tamatamailima e i le laina mai le 6.2 i le 8.7, ma a maeʻa le selau ma le luasefulu minute, mai le 6.2 i le 7.2 mmol / L. Peitai, a mavae le tolu itula, o nei fuainumera e le tatau ona sili atu i le 5.5. Afai o faʻamaumauga mo lenei piriota e le toe foʻi i le normative, ona manaʻomia lea o faʻataʻitaʻiga faaopoopo. O mafuaʻaga taatele o le faateleina o le tane toto o le:

  • popole
  • oso i le testosterone
  • faateleina le faagaioiga faaletino,
  • le lelei
  • leaga masani.

Afai, pe a ave le biomaterial mai se tamatamailima, o le suka i alii (ua uma ona e iloa le masani) e maualuga atu nai lo tulaga faatagaina, ona toe faia lea o suesuega faifai pea ma isi suega suesue. O le Hyperglycemia o se faʻafitauli o le atiaʻe o le maʻisuka. I tane, o le ava malosi ma le oona tele ua manatu i ai o tagata autu o le au solitulafono. O isi mafuaʻaga e aofia ai:

  • pancreatitis
  • aveina o homoni e togafitia ai isi maʻi,
  • hyperthyroidism
  • oncology
  • talafaasolopito o le paʻu ma le fatu fatu.

O le mafuaaga moni e faʻamaonia pe a maeʻa se suʻesuʻega auiliili.

Afai o le suʻega o le biomaterial mai le tamatamailima mo le suka (o le masani e tatau ona iloa e tagata uma e pulea ai lo latou ola maloloina), e le taualaloina la latou tulaga, ona avea lea o se tulaga lamatia, talu ai o le hypoglycemia e afaina ai tulaga tau feusuaiga ma faaitiitia ai le fausiaina. O lona atinae e faafaigofie e:

  • popolega faalemafaufau
  • gaoioiga faaletino e le mafai ona faʻaaogaina ma le malosi o le tino,
  • leaga meaai paleni - maualalo o le taumafa o vitamini, micro-macro elements,
  • taumafa le lelei o meaʻai gaʻo,
  • faʻamaʻi
  • inupia.

O le kulūkose maualalo i le leai o le maʻisuka e totogi mo le faʻaitiitia o le gaioiga faaletino ma le faʻaaogaina o meaai sugary.

Aafiaga i luga o le tino o le toto maualuga

Afai, e tusa ai ma taunuuga o le toe faia o suʻega o le toto na faia i luga o se manava gaogao mai se tamatamailima, ua maualuga le suka (o le tulaga tutusa mo alii ma tamaitai), ona oʻo atu ai lea i taunuuga ogaoga:

  • Faʻafitauli i le gaioiga o fatuga - o le tele o le meaʻai e faʻafefiloi ma le fia inu e faʻaleleia ai le avega i luga o lenei totoga, lea e fesoasoani i le atinaʻeina o togafitiga faʻaleaga.
  • O le thrombosis - hyperglycemia e faʻafefeteina ai le toto, lea e faʻamalosia ai lona tafe i totonu o vaʻa. Faʻaofuofu foliga o se taunuuga o le faʻauʻu.
  • Faʻafitauli i le malosi - o se faʻatulagaga atoatoa e le tupu ona o le le lava o le faʻaogaina o le okesene ma le toto i totoga tane. O le faʻasologa o le testosterone ua faʻaititia ona o le hyperglycemia, ona o se taunuuga o le manaʻoga feusuaʻiga ua taofia. I le mea mulimuli, o loʻo faʻateʻaina le faaleagaina o erectile.
  • Manua, fatu fatu - faalavelave i le toto i le faiʻai ma le fatu, o le cholesterol deposits ma le toto mafiafia.

O le maʻisuka i le 90% o mataupu e oʻo atu ai i faʻafitauli.

E faʻapefea ona faatumauina le faitau masani o le kulukose?

E le tatau ona e faʻamagaloina se tasi taimi ese mai le masani o le suka i totonu o le toto i luga o se manava gaogao mai se tamatamailima, aua o lenei mea atonu o le mea muamua lea o le faʻasalaga o le endocrin. Ina ia puipuia le maʻisuka, e tatau ona e usitai i se olaga ola malosi. E le gata i lea, e te manaʻomia:

  • Paleni paleni - mea e fiafia i ai e tuʻuina atu i meaʻai faʻamaonia i fiber, pectin, fiber diet. E fautuaina e faʻaitiitia pe teena meaʻai gaʻo ma falai. Faʻateleina le suavai i le lua lita i le aso. Faʻaaoga vitamini - E, kulupu B, A, faʻapea foʻi ma elemene e iloa ai - magnesium, chromium, manganese ma le zinc.
  • Taʻaloga masani taʻaloga, savavali i luga o le auala i aso uma.
  • Faʻasalaga atoa o mea faʻaleagaina e fai ma vaisu.
  • O asiasiga faifaipea i le fomaʻi aoga ma le mataituina o faitauga o le kulukose.

Tina ma tamaʻitaʻi e sili atu i le onosefulu tausaga le matutua ma e ono afaina, ona o lo latou maua o le gasegase o le gasegase, gasegase, mauaina o le atherosclerosis, maualuga maualuga, puipuia o le maʻisuka e sili atu ona faigofie nai lo togafitiga. Ae peitaʻi, pe a oʻo mai uluaʻi faʻamaʻi o le maʻisuka ma maualuga le maualuga o le suka mai le tamatamailima, e tatau ona asiasi i se fomaʻi. E le gata i lea, e le tatau ona tolopo lenei asiasiga mo se taimi umi. Manatua o maʻi e maua i se taimi vave e mafai ona togafitia ma mo se vaitaimi umi e le mafua ai se faʻalavelave, ae naʻo lalo ifo o le tasi tulaga - le faʻatulafonoina o faʻatinoga o fautuaga a se fomaʻi.

Fuafuaga o le suka i le fale

I le taimi nei, toetoe lava o tagata uma e maua i le maʻisuka latou te maua le avanoa i le fale e mataʻituina ai fua o le kulukose ina ia mafai ai ona iloa vave le faʻaitiitia pe faʻaitiitia i le auʻiliʻiliga o le suka mai le toto mai se tamaʻi lima. O le glucometer (o le masani o kulūkose maualuga e faalagolago i le lalolagi atoa i luga o le matua ma o loʻo i totonu o nisi tapulaa) o se masini faʻafomaʻi lea e faʻatino ai lenei faiga. O le algorithm o taga e faapenei:

  1. Faitau faʻamatalaga na sau ma le masini.
  2. O le suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao.
  3. Fufuluina lima ma faʻagogo e faʻaaoga ai se solo aʻo leʻi tagofia.
  4. Komi lou tamatamailima e faateleina ai le tafe toto.
  5. Togafitiga ma se 'ava malosi.
  6. Faʻasalaga ma le taulaʻi e sau ma le ogatotonu, index poʻo le limamatua.
  7. Aveese muamua le mataʻu o le toto ma se mea maso susu.
  8. Faʻaoga se lua mataua i le vaega o le suʻega.
  9. Tuu i totonu le mita ma faitau le iuga i luga o le lau.

O le fua o le suka toto i luga o se manava gaogao mai se tamatamailima e faalagolago i nisi tulaga. Ina ia maua se faʻamaoniga mautinoa, e tatau ona faʻataunuʻuina ni numera o tuʻutuʻuga ua faʻamatalaina i luga.

I le fuaina o se glucometer, e taua tele le mataʻituina o aso e muta ai ma matauina tulaga o le teuina o fasi siaki. O le mita mita e tatau ona tapunia atoa aʻo faʻaogaina. O nei tuaoi e aʻafia ai le iuga ma mafai ai ona faʻasese le iuga. I le faʻaopoopoga, o mea nei e faʻatele ai le maualuga o le suka e tatau ona iloiloina:

  • popole
  • aveina o fualaau momoe, narcotic and psychotropic medicines,
  • fulafula ma le mumu i le pancreas,
  • mamafa tele
  • gasegase o le pituitary gland, gland adrenal and thyroid coland, ate ma gaʻo,
  • tele le taumafaina o suti,
  • mauaina o ava malosi e aofia ai pia,
  • malosi malosi faaletino. O le faʻatinoina masani o faʻatinoga faigofie, i se isi itu, e fesoasoani i le faʻamautuina o le suka.

O le maualuga o le suka o le suka mai le tamatamailima i le taimi o le suʻesuʻega pe'ā uma ona 'ai e le tatau ona sili atu i le maualuga maualuga - 7.8 ma ia maualalo ifo i le 4.0 mmol / L.

Tina fafine

A o faagasolo lenei vaitaimi, ua toe fausia atoa le tino o le fafine, o loʻo faʻatautaia uma vaegaʻau i le fausiaina o meaʻai ma mulimuli ane fanau. O le mea lea, o nisi o tulaga na faʻamaonia e pei o le le mautonu i le leai o se maitaga, aʻo faʻatali mo le pepe e le o se vavaeese mai le masani. O nei mea e aofia ai le le lava o le manava, fulafula, tiga i le pito i lalo, togi. Ae ui i lea, pe a foliga mai, e tatau ona logoina le fomaʻi.

O le faʻamoemoe o le faʻatonu o le kulukose o se suʻega masani lea e faʻamaonia i tina uma ua maitaga i le valu i le sefululua ma i le tolusefulu vaiaso. I le lamatiaga o tina o le lumanai e iai:

  • i vavalalata vavalalata ei ai tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka poʻo le iai foi o nisi maʻi o le endocrine,
  • mamafa tele
  • uluaʻi maʻitaga i le sili atu o le tolusefulu tausaga,
  • polyhydramnios
  • lua faʻaipoipo pe lua, o se tala faʻanoanoa,
  • tele tamaiti na fananau mai i le taimi muamua pe faʻamalolo,
  • o loʻo i ai faailoga e pei o le vevela ma le mago o le siama, televave ma masani ona faia, o le galala i taimi uma, maua o mea mamafa mo le leai o se mafuaaga.

O le masani o le suka i fafine maʻitaga i luga o se manava gaogao mai se tamaʻi lima (mmol / l) e mai le 3.3 i le 5.5. Ae peitai, o se siitaga itiiti i tuaoi e faatagaina foi - 3.8-5.8 i le afa lona lua o le maitaga. O le mafuaʻaga o lenei tulaga e le mafai e le pancreas ona faʻafetaui le uta. E na o se fomaʻi e mafai ona iloa se togafitiga, o le mea lea, e le tatau i se tasi ona faʻafefe ma toso ni faaiuga vave pe a maeʻa ona maua iuga o le suʻesuʻega, o lona uiga, aʻo leʻi faʻatalanoa se fomaʻi.

Vaalele mai le masani

O le muamua na iloa le sili atu o le suka o le toto i fafine maʻitaga ma le tamatamailima e taua o le "maʻisuka faʻataʻi." E masani lava, e pasi loa pe a uma ona tuʻuina atu. Ona o le mea moni e faapea o lenei tulaga e afaina ai le pepe i le lumanai, pe a faʻaalia ai le mamafa o le gaioiga ma le hypoxia fetal, e matauina tamaitai i le endocrinologist aʻo leʻi tuʻuina atu. I nisi tulaga, o le maʻisuka moni e atiae, ona o le maualuga o le amino acids i le toto ua paʻu, ma ua faateleina le numera o ketone. Ina ia faʻaitiitia le kulūkose, e fautuaina ai:

  1. Ia faʻafetaui le taumafa - aofia ai oisa, rice, buckwheat, iʻa, cheese cheese, aano o manufasi, fualaʻau, fuamoa, fua. Sei vagana ai sukalati, suamalie suamalie, meaʻai vave. Faaitiitia vaega ma 'ai soo.
  2. Gaoioiga faaletino - o le faiaoga o le falemaʻi o le a fautuaina nisi o faʻamalositino faapitoa.
  3. O le puleaina o le inisalini e faʻaalia i mataupu o le faʻateleina o le faʻatupulaia o le kulūkose.

O mafuaʻaga mo le faʻalavelave o le suʻesuʻega o:

  • faʻamaʻi pipisi
  • solia o tulafono o sauniuniga mo le auiliiliga,
  • tulaga popole.

O sina eseesega mai le masani o le suka i le taimi o le maitaga mai le tamatamailima i le itu pito i lalo ua faamaumauina soo. Le mafuaʻaga - e manaʻomia le kulukose mo le tina faʻamoemoe ma le pepe. Faailoga masani o lenei tulaga o le vaivai, lea e pasia pe a uma ona 'ai, vaivaiga. Mo le puipuia, e fautuaina e ai i ni vaega laiti i le ono taimi i le aso ma inu i le lua lita o le vai. Ae ui i lea, o le faasinoupu maualuga o le suka, o lona uiga e itiiti ifo i le 3.2 mmol / L, o se faailoga mataʻutia. Afai e le o faia fua i se taimi talafeagai, ona mafai lea ona i ai i le pepe ni faʻafitauli eseese, e aofia ai le toilalo faalemafaufau.

O le siakiina o le maualuga o le suka i totonu o le toto aʻo faʻamoemoe le pepe e mafai ai ona e vaʻavaʻai i le tutupu mai o faʻafitauli i le tina o loʻo faʻamoemoe ma le malepelepe, faʻapea foi i le taimi e iloa ai le maʻisuka. O le mea lea, e tatau ona e 'ai saʻo ma mulimuli i fautuaga uma a lau fomaʻi. E tatau ona e taulai atu i tulaga nei o le suka i fafine maʻitaga mai le tamatamailima (mmol / l):

  • pe a uma ona 'ai (ina ua mavae le 2 itula) - e le sili atu nai lo le 6.7,
  • ao le i alu i le moega - mai le 5.0 i le 7.0,
  • i le po - a itiiti ifo ma le 3.5.

O le auala autu e puipui ai oe lava mai faʻamaʻi e mafua mai i suiga i le faʻamasinoga o le kulukose i totonu o le toto o se olaga ola maloloina, o lona uiga, teenaina o mea ua fai ma vaisu, gaioiga faʻavalea, mea lelei tatau.

Suʻega toto mo le suka i tamaiti

O se fomaʻi fomaʻi e fautuaina se suʻesuʻega faʻatasi ma le ata o loʻo i lalo:

  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  • fia inu pea
  • polyuria
  • maualuga le mamafa o le fanau
  • vaivaiga ma vaivaiga pe a mavae sina taimi puupuu talu ona fafaga.

O le faʻaalia o faailoga o loʻo i luga o loʻo taʻu mai ai le le lava o le inisalini i totonu o le tino, faʻapea foʻi ma le toilalo endocrine.

Afai na fanau mai le pepe ma le tele o le mamafa, ona faʻaalia lea o ia i le suʻega toto mo le suka. Fai lenei faiga seia oʻo ile tausaga e tasi. Faatasi ai ma le mamafa o le faatulagaina lelei, ua faia ai se suʻesuʻega e faʻagata ai le faʻafitauli o le endocrin, o le taunuuga o lea mea o se metabolism sese.

Mo le faʻatuatuaina o taunuuga, e fautuaina e aua le fafagaina le tamaititi i le valu i le sefulu itula ao le i tuʻuina le biomaterial mo le suka mai le tamatamailima (o tulaga masani o loʻo tuʻuina atu i lalo). E faatagaina e inu le pepe i se vai manino. O le mea moni, e faigata tele i matua ona faʻamatala atu i le pepe pe aisea e le tatau ai ona 'ai muamua ao lei moe. O le mea lea, e ofoina atu e tamaiti tamaititi e faʻalavelave i mea taʻavale poʻo le vave momoe e faʻafefe le lagona o le fiaaai. I le taeao e mafai ona e maua sina vai.

E le tatau i tamaiti matutua ona fufulu o latou nifo i le aso o le auiliiliga, aua o meaola uma e iai ni mea suamalie.

Afai o susu le pepe, o le taimi i le va o le fafagaina mulimuli ma le faʻaleleia o le biomaterial e faʻaitiitia i le tolu itula, o lona uiga. o lenei vavalalata ua lava mo susu e faʻafefe ma e le afaina ai le iuga o le auiliiliga.

Pe a ave vailaʻau, aemaise lava glucocorticoids, ia mautinoa e lapatai lau fomaʻi e uiga i lenei mea, ona o le tele o le toto suka. Faʻaipoʻaina le taunuuga ma le i ai o pisipisia ma malulu. E le gata i lea, o le oso i luga o le suka e matauina i taimi o mafatiaga faaletino pe faalelagona, faapea foi ma le popole. O le aso ao leʻi tuʻuina atu le biomaterial, e tatau i se tasi ona taumafai e faʻaititia le gaioiga mamafa a le tamaititi e ala i le ofoina atu ia te ia o taʻaloga sili atu ona toʻa, o lona uiga, ia maua se maliega fetuunaʻi. O le galuega a matua o le faʻafilemu lea o le pepe ma ia mautinoa e leai sona fefe e asiasi i le falemaʻi ma le fale suesue o le fesoasoani suʻesuʻe. A maeʻa ona e tago i le siama, e mafai ona e tuʻuina atu i lau tama ni mea lelei e faʻaleleia ma faʻalaulelei ai lagona le lelei. Le fua o le suka mai le tamatamailima i tamaiti (mmol / l):

  • e oʻo atu i le sefululua masina o loʻo iai i le va o le 2.8 i le 4.4,
  • e oʻo atu i le lima tausaga - mai le 3.3 i le 5.0,
  • mai le 3.3 i le 5.5.

E sili atu le maualuga o faailoilo pito i luga e amata ai le maʻisuka. O mafuaʻaga e faʻaleagaina ai, o le solia o le gaosiga o mea oona e ala i le thyroid gland, vevesi ma le faʻasolosolo (faʻaalia faafitauli i le faʻalavelave). O isi suʻesuʻega e faia e faʻamaonia ai.

I le maualalo, o le gastrointestinal tract ua siakiina, talu ai o mafuaaga o le hypoglycemia e fesootaʻi ma sina vaega ole enzymes gaos.

Tuua Lau Faamatalaga