E mafai ona 'ai' aʻa i le maualuga o le cholesterol

Doctor naturopathologist, phytotherapist

O vailaʻau faʻaonapo nei e ofoina atu ai le tele o mea faigaluega e maualalo ai le cholesterol maualuga, ae e tele naua aʻafiaga o le itu ma faʻasalaga.

Faatasi ai ma mea masani na faʻamaonia le lelei, ua faʻamaonia lelei lava e nusipepa. E aoga ona o mea e aofia ai vitamini faapitoa, gaʻo fualaʻau ma elemene.

I lenei tusiga, o le a tatou vaʻavaʻai i suʻesuʻega faʻasaienisi suʻesuʻeina e fesoʻotai ma aʻafiaga o nai fatu i luga o cholesterol.

O a mea o fai mai ai suʻesuʻega

Sa taua e saienitisi i le Institute of Endocrinology of Spain e faapea, o le taumafa o le kulimi e fesoasoani e maualalo ai le cholesterol, faateleina ai le faavae o le puipui vascular (faaitiitia o le mamafa o le oxidative, flammation ma le reactivity), faaitiitia ai le lamatiaga o le gaʻo ma le maualuga.

O tagata e masani ona 'ai fatu e itiiti lava le pagatia i le maʻisuka ituaiga II (50%), maʻi maʻi cardiovascular (30%).

O le masani ai o le lipid metabolism e puipuia ai le teuina o le cholesterol i luga o puipui o toto toto ma o le auala sili lea mo le puipuia o le atherosclerosis, e oo atu ai i ni gasegase gasegase matautia. Faatasi ai ma e fiafia i le taumafa a le Metitirani (faatasi ai ma le faʻaaogaina masani o le 15 g o alalaupapa, 7.5 g almonds ma le 7.5 g o hazelnuts i le aso), o le stroke ma le fatu o le fatu e 2 ma le 3 taimi e le masani ai, i le faasologa.

E tusa ai ma le Oxford scientists, o fua e na o le "leaga" cholesterol (LDL), e aunoa ma le faateleina o le "lelei" (lipoproteins).

O nisi vaega i le tuufaatasiga o fatu (phytosterols, polyphenols, L-arginine, fiber, minerals, oona gaʻo) e maua ai se aafiaga lelei i le cardiovascular system ma luga o vaega uma o le gasegase gasegase (faaitiitia le lagona o le inisalini o le resulin, obesity, hypertension, atherosclerosis), lea o loʻo iai i le tusa ma le 50% o le aofaʻi o le lalolagi. O elemene uma o lenei "suʻesuʻega" e foliga mai o fesoʻotaʻi i 99% o mataupu.

Fomaʻi, cardiologist. Fomai o le vasega sili ona maualuga.

E ui i le lelei o le faʻamaonia o aʻa i le faʻaitiitia o le cholesterol, e fautuaina e faʻatalanoa se fomaʻi aʻo leʻi faʻaaogaina (aemaise lava mo se taimi umi) ona o le tele o faʻamaʻiloga.

1. Lauga

Walnuts e aofia ai le tele o vitamini E, lea e faʻamalosia ai toto toto, e nafa ma le malosi ma le mafai ona gafatia o le puipui vascular. Latou te tamaoaiga i phospholipids aoga, lea e faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol i le tino, ma e aofia ai foi le tele o macro-microelements, gaʻo gaʻo.

O le taumafa ua faʻamalosia i launiu, e tusa ai ma saienitisi, fesoasoani e faʻaitiitia le cholesterol atoa ma le lipoproteins maualalo ("leaga" cholesterol) e 4.6% ma le 8%, i le faasologa.

O lenei oloa e fesoasoani foi i le faʻamaoniaina o le mamafa o le tino, faʻaitiitia le toto maualuga ma faʻaitiitia ai le ono aʻafiaga o faʻalavelave e afua mai i le solia o meatotino iloga o le toto ma vascular remodeling.

E mafai foi ona e ave le kulimi kulimi.

O elemene o ni fualaau sili ona lelei ia e mafua mai i le maualuga o mea e maua mai i le protein, gaʻo, fiber, ma le vaitamini E.

O almonds paʻu oona e maua ai le tele o vioxidants e faʻagesegese le faasologa o le soifua matua ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻamaʻi pipisi.

O le aafiaga o almonds i luga o le lipid profile e tutusa ma sauniuniga faafomaʻi. O le faʻaaogaina o le oloa mo le 6 aso na faʻaalia ai se faʻaopoopoga i le maualuga o le "aoga" HDL e 14%.

O nei taunuuga na maua e tagata faigaluega o atinaʻe suʻesuʻe i Niu Sila ma Ausetalia. Latou te fautuaina foi e tatau ona e 'aina le 10 kalama o soʻo se' aiga i le 'aiga o le taeao e puipuia ai le maʻi fatu fatu.

O le pipiʻi e mauʻoa i vitamini e pei ole K, B1, B2, faʻapea le calcium, magnesium, uʻamea, phosphorus ma le sodium.

E le faʻamaonia le aʻafia o le lipid metabolism e ala i le faʻaitiitia o le "sili atu" cholesterol mai le tino e ala i le gastrointestinal tract.

Peanuts fesoasoani e puipuia le atherosclerosis ma suiga fibrotic i le musele o fiva toto e tetee atu i tua o le gaioiga maualuga. Puipuia le matua ma le lamatiaga o le faatupuina o le tino.

Peanuts e mafai ona 'ai pe faʻatau pe faʻalanu.

4. Cedar

O le gaioiga o pine pine o loʻo faʻamautinoa e mea nei:

  • antioxidants (faʻaitiitia le aʻafiaga o faʻasalaga saoloto i luga o feusuaiga),
  • oleic acid (fesoasoani e aveese le tele gaʻo mai le tino),
  • gamma tocopherol (faʻaosofia le metabolism),
  • phytosterol (faʻaauau le gaosiga o le inisalini ma le kulukose, faʻaitiitia le faʻasalalau o gaʻo gaʻo i totonu o le toto, fesoasoani e faʻaititia le mea oona).

O fualaau pine e mauʻoa i vitamini K, lea e faamautinoa ai le atoatoa o le galue o le muso o le fatu ma faateleina ai le fua o le metabolic i cardiomyocytes.

O alotini e matua aoga tele mo le ate. E ala i le galue i luga o masini eletene o le okeni, e faʻaitiitia ai eletise free cholesterol (e 8%), TAG (e 7.3%) ma le lipoprotein particles ma le mamafa o le mamafa (e 6%).

O lenei suauu e fesoasoani foi i le faateleina o lipids aoga (HDL) e le 6%. O nei faʻamatalaga ua faʻamaonia faʻasaienisi.

I le faaopoopo atu, ona o le tele o voluma o protein e taua mo le tino, uʻamea ma le palu, e faʻaleleia ai le puipuiga ma fesoasoani e taofia faʻamaʻi pipisi o le masini respiratory apparatus. Faʻailoaina i faʻamaʻi ogaoga o le ate ma le matua le atoatoa.

O vailaʻau e aofia ai le tele o vitamini B, oleicic nicotinic, calcium, zinc, sodium, selenium ma le manganese. Faʻaaogaina le faasaʻoina o le hyperhypidemic background. O le aʻafiaga e talitutusa ma peanesi.

E faʻavasegaina e le Cashew le metabolism o le vai i le tino ma le galuega o le parathyroid gland. E fesoasoani i le faʻaleleia o le microcirculation i veins varicose o pito i lalo ma faʻaumatia atherosclerosis.

O le galuega a saienitisi mai le Iunaite Setete o loʻo faʻaalia ai uiga lelei o vaʻavaʻa. O mataupu mo le 28 aso, ao tausisia le masani masani, 'ai lenei ituaiga o nati. O se taunuuga, o le faaitiitia o le aofai o le cholesterol e 3.9%, LDL - i le 4.8%, ma le TAG - e 5.1% sa faamaumauina.

E fautuaina e saienitisi le faʻaaoga o cashews nai lo meaʻai i le va o galuega faʻapitoa. E faʻamalieina lelei e le oloa le fiaai, faʻatulagaina le metabolism ma faʻaitiitia ai le taimi o le atinaʻeina o maʻi mai le itu o le fatu ma toto toto.

7. Macadamia

O le Macadamia o le punavai sili lea o gaʻo oona, e 15% sili atu nai lo le suauu olive. O le laʻau e maua ai le lelei o le faiʻai e ala i le faateleina o le faʻaaogaina ma le tuʻuina atu o le okesene, faʻapea foʻi ma le faʻaleleia o le toto.

O le aafiaga o le hypolipidemic e leʻi suʻesuʻeina atoa ma e ono aʻafia ma le faʻamalosia o faʻalavelave tyrosine kinase i totonu o le hepatocytes, e nafa ma le fesuiaiga o le lipoproteins e le manaʻomia, i mea aoga, ma faʻamaonia ai le numera ole vaega ole lipid eseese ile toto.

O le faʻaaogaina o le itiiti ifo i le 40 g o le macadamia i le aso, o le aofai o le cholesterol e faʻaititia e le 3%, atherogenic (leaga) - e 7%.

8. Pasila

O le Brazil nut e 70% le gaʻo, ae ui i lea, e mafai ona aʻafia ai le maualuga o le lipids i le tino. Pe a faʻaaoga le 30 g i le aso, o loʻo i ai se faʻaititia i le maualuga o le TAG ma le LDL e 8%.

O le tuufaatasiga e aofia ai le tele o le uʻamea ma le magnesium, lea e faatumauina ai le leo o le puipui lapisi ma faʻaitiitia le faʻalavelave o le maualuga o le maualuga.

9. Muscat

E mafai e Nutmeg ona faʻalauteleina le lagona o faʻafitauli o le insulin i le inisalini ma faʻaitiitia le kulukose toto.

O lenei tulaga, faatasi ai ma le faʻafouina o le "lipid-lowering" enzymes in the liver, e faʻatagaina ai le puipuia o le atherosclerosis o vaʻa tetele ma faʻamaonia ai le maualuga o le lipoproteins i le tino.

O le Nutmeg o loʻo i ai nakoti mea e tutusa lelei ma le amphetamine. Faʻatasi ai ma se faʻalavelave, faʻafeiloaʻiga, lagona o le euphoria, o le faateleina o le fatu e mafai ona atiaʻe.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻaleagaina

O le anoanoai o meaʻai e mafua ai ona avea le fatu o se oloa sili ona lauiloa i atunuu atiaʻe (mo se faataitaiga, i Amerika). Ae ui i lea, e tele a latou faʻafitauli. O aʻafiaga e aʻafia ai:

  1. Taumafa mamafa mamafa. O le kalori o le 100 g o soo se ituaiga o fatu e mai le 500 i le 700 kilokalo. A oʻo lava i nai mea laiti e aofia ai i le masani masani, e maualuga le lamatiaga o le meaʻai.
  2. Taofiofia o le gaioiga o le ate. O le gaioiga e faʻavae i luga o se fuainumera tele o suauu ma fuamoa o loʻo i totonu o fatu, lea e taofia ai le galuega a le hepatocytes ma faʻaosooso ai le atinaʻe o le gaʻo susu. O le mea mataʻina ua mataʻituina ma le faʻatinoina o le taumafaina o le sili atu ma le 250 g i le aso.
  3. Le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻalavelave. Pe tusa ma le 15 tagata o loʻo nofo i le paneta o loʻo i ai se vailaʻau faʻapitoa. O le tele o taimi, o le vavalalata o loʻo maua i totonu o le atunuu sili i le taumafaina o le pīnati pata - i le Iunaite Setete.
  4. Faʻaitiitia o faʻafitauli o le puipuiga o le lotoifale (i le vaega o fesoʻotaiga). Ua faʻamaonia o fanau, o latou fatu o le faavae lea oa latou meaʻai, e sili atu ona i ai le tonsillitis ma le SARS.
  5. Faʻailogaina o le motusia ole gastrointestinal. Tuʻu atu i le atinaʻeina o le pipisi ma le maʻi o le manava. O le gaioiga e faʻavae i luga o le faʻagataina o faʻalavelave faʻaleleia o le membrane mucous, ma o le mea lea ua le toe lagona ai e le puipui o le intestinal "le lagona" o le chyme ma fecal substances, ona tape ai lea.

O le mea lea, o le fuainumera o faʻasolega tuusaʻo e aofia ai:

  1. Mafuaaga Ua maua i se vaega o le tino i luga atu o le 30 po o le vavao o le puʻu o le sili atu i le 88 cm i fafine, 102 cm i alii.
  2. Maʻi mai le ate ma le gasegase ogaoga (cirrhosis, siama, plethora congestive).
  3. Manua ogaoga o le gastrointestinal tract poʻo le faʻavavevave o faʻamaʻi masani.
  4. Faʻafitauli o le fatugalemu o le tino ma le faʻaosooso maʻi.
  5. Faʻaaloalo i vaega taʻitasi.
  6. Atonic constipation (leai se nofoa mo le silia ma le 3 aso).
  7. Ole faʻalavelave faʻafuaseʻi (HIV).

Fomaʻi, cardiologist. Fomai o le vasega sili ona maualuga.

O le a le lelei o kuluga mo?

Latou te aofia ai gaʻo gaʻo susu, ma faʻaitiitia ai le lamatiaga e atiaʻe le atherosclerosis ma le vevela senile. O le 'ai o nati i le maualuga o le cholesterol e saogalemu ma e aoga foi. Latou te fesoasoani e faʻamamaina toto toto ma faʻaitiitia le maualuga o lipoproteins leaga. O loʻo i ai faʻamalosi, o le tele o amino acids ma le fiber, faʻavasegaina le lipid metabolism. O le mea moni, o fualaʻau e faʻamalosia ma le tele o gaʻo - e oo atu i le 50%. Ae talu ai ona o nei mea o loʻo aʻafia ai, e le mafai ona teuina lipids i puipui o toto toto. I le 2003, na faamaonia ai e saienitisi e 30 kalama o peanuts, almonds po o isi ituaiga eseese e mafai ona faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe faʻamaʻi vascular.

O le faʻaaogaina lelei o le 'aʻai e mafai ai ona faʻatumu le malosi ma faamalie ai le fiaai mo tagata mamaʻi i meaʻai laiti-calori. O le tele o meaʻai e mafua ai le faateleina o le faʻatinoga, ma le faʻaaogaina o lenei oloa e mafai ona e le maua ai le mamafa e ala i le maua mai o fualaau mai meaai. Soo se fatu e faʻaitiitia le cholesterol, ae e aoga le mafaufau po o fea e sili atu ona aʻafia ai le siama o le toto. E fautuaina e tuʻufaʻatasia ituaiga eseese, ona e eseese i latou i mea totino, mea o le kalori ma le vailaʻau. O faʻamanuiaga mo le tino e lauiloa pe a faʻaaogaina se eseesega eseese, o lea e mafai ai ona e faʻatonuina se faʻaauau i se faiga patino o le tino.

Ituaiga o Kuki ma Cholesterol

E tele ituaiga o nei faamalologa o le natura, e oo lava i le niu e mafua ona o nati. Afai e i ai i le tagata ni faʻafitauli o le fatu poʻo ni papa i luga o toto, e le o ituaiga uma o ituaiga o le a faʻaalia le maualuga, ae o le a latou le faʻaleagaina foi o latou soifua maloloina. Na o le solia o le tulafono e mafai ona na o se tali atu i le mea e tupu. I le fesili pe ua faʻalauteleina le meaʻai o le lipoproteins ma pe mafai ona 'ai ma le maualuga o le cholesterol, ua leva ona tuʻuina mai se tali. E pei o isi ituaiga uma, e le faʻaleleia ai le maualuga, ae tatau ona faʻaaoga le oloa e tusa ai ma laasaga fautuaina.

Walnuts ma cholesterol

E iloga i latou i le sili ona maualuga o le gaosiga o gaʻo susu e oʻo atu i le 74%. O se uiga sili ona lelei o le fua faatatau sili ona lelei o Omega-6 ma Omega-3 i le oloa - 4: 1. Talu ai ona o lenei mea, o lenei ituaiga e sili atu ona uuina e le tino nai lo isi. Muamua le polyunsaturated acid e faʻamalosia ai puipui o le tino, e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le faʻaogaina o le inflammatory. O le omega-3, i se isi itu, e taofi le mumu. E taua le maitauina e le feteenai ia laulaau ma cholesterol, o le mea totino e matua leai se aoga. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai sona aafiaga faʻamalo ma e aoga tele i le loto.

Vitamin E, macro ma micronutrients e fesoasoani foi i le tuʻuina atu o faailoilo.. Phospholipids e aʻafia ai le gaʻo gaʻo i le tulaga o le cellular, faʻaitiitia ai le faʻamalamalamaina o le lipoproteins matautia ma faʻaleleia le faʻaogaina o mea aoga. O se taunuuga, o le mea e ono tupu mai i le fatu ma le taʻavale ua matua faʻaititia. Afai e te faʻaogaina ni paʻu mata poʻo se suauu, e mafai ona e faʻaititia se faʻaititia o le tino i le 10 pasene.

E tusa ai ma suesuega a saienitisi mai Sepania, o peanuts e faʻaititia le lipoprotein atoa ile 7 pasene. O lona uiga e le gata o le numera o faʻalavelave matautia o loʻo tuʻuina i luga o puipui o toto toto ua faʻaititia, ae o nisi foi o mea aoga. E i ai le manatu sese e faʻapea, o peanuts ma le maualuga o le cholesterol e mafua ai le faʻavaeina o pusa ma e le maua ai se faʻamanuiaga. O le mea moni, na o le susunuina i le masima poo le suka e leaga.

E le mafai ona faʻaaogāina le kulimi e puipuia ai le atherosclerosis, i le fea itu e sili atu le lelei e le faʻavelaina ina ia mafai ai ona faʻamalosia le tele o meaʻai. O le taua tele o le niacin ma le phytosterols. O nei mea faʻalavelave e faʻalavelave ai i le faʻaaogaina o lipids leaga, o se taunuuga, o le oloa e faʻateleina ai le faʻaumatiaina o mea faʻapipiʻi. E taua le matauina o lenei meaʻai suamalie e maualalo le faʻamaufaʻailogaina, o lea e le maua ai le faateleina o le toto suka.

Pine pine

I totonu o se tagata e masani ona faʻaaogaina pine paina, e le oso le cholesterol, ae faʻaititia. O mea ia o le vitamini K, lea e nafa ma le toto totoina ma le oleic acid, o se ituaiga o gaʻo maualalo e puleaina le gaosia o le lipoproteins. E aofia ai foi le tino ma le gamma-tocopherol e talafeagai mo le gau o le mamafa, lea e toe faʻaleleia ai le cardiovascular system. Ona o le antioxyidants i le tuufaatasiga, ua tafiesea ai radical saoloto.

Alimoni, launiu ma fagu

O nisi o tagata gasegase e le mafai ona 'aina ituaiga taʻitasi ona o lo latou tofo faapitoa. E tupu mai e le mafai e se tagata ona teena ni oona, ma pine paina e le lelei le cholesterol e le mafai ona taliaina. Talu ai ona o le tuufaatasiga o fualaau aina na maua mai i laau po o laau toto e le o aofia ai gaʻo manu, ua faatagaina e aofia ai soʻo se ituaiga o meaai. E faʻamama lelei e ulu o Aseta le vaʻa lelei o vaa, faʻasaʻo le ate, faʻamaʻo ese tupe leaga mai le tino. O se aafiaga lelei i luga o le puipuiga o le tino ma le faagasologa o gaioiga sa maitauina.

O le suauu alimonia ma nati mai le cholesterol e le itiiti ifo nai lo isi ituaiga, lea na faamaonia e le tele o saienitisi. E tusa ai ma mea o vitamini, fiber ma isi elemene aoga, e le o lalo ifo. Ae o taunuuga sili ona lelei e maua mai i meaʻai eseese a le tagata, e aofia ai isi oloa e faʻateleina le excretion o le lipoproteins.O tagata e maualuga le cholesterol e fautuaina e faʻafefiloi alimoni ma le oatmeal, fualaau aina fou ma fualaʻau. Ae o cashews, o loʻo i ai se maualuga tele o gaʻo gaʻo lea e faʻaosofia ai le faʻavaeina o le gaʻo susu. O le mea lea, o nusipepa o lenei ituaiga e seasea aofia i totonu o le lisi mo dieters. O le metotia e tatau ona maualalo ifo nai lo le tulaga o le maualalo o calorie eseese.

Recipes ma ni fatu mo le maualuga o le cholesterol

E mafai ona faʻafefiloi alolaʻau ma le meli ma fualaau mamago, pei o apricots mago. O fualaʻau ma almonds e masani ona faʻaumatia faʻatasi ma le muesli poʻo le oatmeal, faʻaleleia le faʻamaloloina. Ae e le o taimi uma e faigofie ai ona 'ai faʻamalosi ni' ie ma meafaitino, atonu o le a le mafai e tagata matutua ona taʻeina. O le saunia o fua faalenatura e le faigata tele, mo se faataitaiga, o loʻo i ai se fua faigofie mo le pata pipi. E faigofie ona faʻaopopo i fualaʻau, salati ma salalau i luga o sandwiches.

Faatonuga Faʻatino:

  • Taʻu fatu, tapuni fatu i se naifi.
  • Toto le kernels nutimomoia i se mea e teu ai meaʻai. Ina ia le faʻaleagaina le pito o le masini, ua fautuaina e totoina ni nai mataua o le suauʻu manogi i totonu o le pusa.
  • Tuu le eleele i luga o le ie susu ma faʻailo. Liligi le vai inu i totonu o se fagu malulu ma teuina i totonu o le pusaaisa. Soifua maloloina - e le silia ma le tolu masina.
  • E manaʻomia lou suʻeina o le suāuʻu 3 taimi i le aso, tasi le sipuniti ao leʻi faia se taumafataga. Ole fua pito i maualuga e 50 kalama i le aso.

O se meafaigaluega lelei mo le puipuia o le atherosclerosis ua saunia i luga o le faavae o le susu. Muamua e tatau ona e faʻafefiloi 100 kalama o fatu launiu laulaʻau ma ni laʻau e tolu o le kalaka. Ona sasaa lea o ni ipu tioata se lua ma tuu i luga o se fata pogisa e fai ai. A maeʻa le lua itula, ia toe faʻaopoopo le pusa i totonu o le pusaaisa. Ave le paluga faʻafefiloi 3 taimi i le aso, tasi sipuni sipuni. O le togafitiga e mai le tasi i le tolu masina.

TOP 7 fualaau maloloina lelei: Mea e gaosi ai meaʻai mo le tino.

Aano eleelea ma tumu i le gaʻo

O aso uma lava, e tatau ona maua mai e se tagata mai meaʻai mai le 80.0 gm i le 90.0 kalama o gaʻo gaʻo.

Faatasi ai ma le faateleina o le cholesterol, e tatau ona faatapulaaina le taumafaina o meaola manu ma totogi mo lona toesea faatasi ai ma le fesoasoani o mea taua o gaʻo o lo o aofia ai i suauu gaosi.

O ituaiga uma o nati o lo oi ai foi nei meaola, o vaega ia o le Omega-6 acid complex. O le kulimi e aofia ai se omega-3 faʻamaʻi vai.

I le fuainumera o gaʻo gaʻo, o le tulaga maualuga o loʻo nofoia e le paina ma le pecans - o le gaʻo o loʻo i totonu oi latou e sili atu i le 65.0 gramita i le 100.0 grams o le oloa.

Mai i gaʻo gaʻo i totonu o le tino, o ia ituaiga elemene ua fausia e taua mo le faʻaogaina o gaioiga ma tino:

  • Substance prostaglandins,
  • O le elemene o le Hematopoietic Thromboxane,
  • Substances o leukotrienes.

O le Prostaglandins e aʻafia ai le tulafono faatonutonu o le vavalalata o le kulupu ma lo latou faʻalauteleina, lea e faʻafoe ai le toto ma faʻafetaui le toto o lo oi ai i totonu, faapea foi ma le faʻagasologa o le faʻafeiloaʻi o paʻu ofolafola i le limatelaum.

O le thromboxanes e faʻaleleia ai le gaioiga o le toto, ma afaina ai le gaioiga o le tino o le hemostatic, ona o le faʻapipiʻiina o lenei elemene i molimiti. O le thromboxanes e faʻamalosia ai le faʻafeiloaʻiina ole mole molemole.

Leukotrienes i totonu o le tino e faʻafoeina ai le tali atu ma le faʻaogaina o faʻataʻitaʻiga.

A aunoa ma le aofaʻi tatau o gaʻo gaʻo, o vaega ia o Omega-3 ma Omega-6, o le a le mafai e le tino o le tagata ona atinaʻe atoatoa ma o le a faʻatagaina uma taua taua i totonu.

O gaʻo susu e le faʻasaina i le taimi o taumafa ma le maualuga o le cholesterol e iai sona aafiaga i le lipid metabolism ma le toto totoga o le toto:

  • Faʻaitiitia o le aafiaga i le LDL cholesterol vaega,
  • E i ai le faʻaititia o faʻasolosolo faʻamaʻi,
  • O le gaioiga o le faʻataʻitaʻiga e faʻaleleia ai le afa o le cholesterol o le HDL,
  • O loʻo faʻamaligiina totoga o le toto - toto toto,
  • Faʻaitiitia le mumū i le toto ma totonu o le tino,
  • O le gaʻo faʻamamaina o gaʻo, o se puipuiga lelei lea o togafitiga o maʻi o le maʻisuka, faʻamaʻi o le fatu o le fatu ma le maʻi pipisi.
O ituaiga uma o nati o lo oi ai foi nei meaola, o vaega ia o le Omega-6 acid complex.e aofia i le ↑

Falemaʻi Vitamin

O aʻa nutimomoia ei ai se paleni paleni o fualaʻau, lea e fesoasoani i vaivaiga o le vailaʻau, faʻapea foi ma le toe faʻafoʻiina o le tino pe a mavae se gasegase ogaoga ma le ogaoga.

O fua o manu e aoga mo le fausiaina ma le alualu i luma o le tino o le tamaititi, faapea foi le lelei o le faagaoioia o totoga uma i tagata matutua:

  • Vitamin A ma peta petrotene e taua tele mo le lelei o le faʻatinoga o le okeni vaaia, mo le faʻasologa o hormones o feusuaʻiga e fulu o le gland. Faatasi ai ma le le atoatoa o le vaitamini A, o le ola i luga o le tino i le tino ma le tuufaatasiga o enzymes o le hormone ua taofia,
  • Vitamin E E mafai ai ona faʻamatuʻu faʻatasi le tino o le calcium ma le koko. Tocopherol fesoasoani e faʻaititia le plasma cholesterol index. O Vitamini A ma H o faʻalavelave faʻapitoa e puipuia ai nut nut from oxidation of fatty acids and the appearance of rancidity in the kernels,
  • Vitamin H (biotin) e faatonutonu ai le tuufaatasiga o meaola mama i le taimi muamua,
  • Vitamin C faʻamalosia le faʻaleleia lelei o gaʻo gaʻo mai le tino, lea e aʻafia ai le paleni lipid,
  • Vitamin B1 - faʻaosofia ai le gaioiga o faila o faiʻai ma faʻamalosia ai le mafaufau. Vitamin B1 faʻaleleia le lelei o le manatua ma puipuia ai le atinaʻeina o le dementia ma le sclerosis, faʻapea foi ma le toe faʻafoʻiina o siaketi myocardial ma faʻalauteleina ai a latou feagaiga,
  • Vitamin B3 - toe faʻafoʻi le paleni o le lipid ma faʻaititia le cholesterol ma le maualalo o le palapala mole. Vitamin PP e avea ma vaega malosi i le tuufaatasiga o le enzyme, lea ei ai lona aafiaga vasodilala i luga o silasila, lea e fesoasoani e faateleina ai le saoasaoa o le tafe toto. O se auala lelei lea mo le puipuia o le atherosclerosis ma pathologies o le toto o le fatu,
  • Vitamin B6 - fesoasoani i le faʻaitiitia o le cholesterol index, ma aveesea ai foi molelaiti lipid mai le tuufaatasiga o nila o le ate.
O aʻa nutilima o loʻo i ai se fualaau paleni palenie aofia i le ↑

Maota minerale

Faʻatasi ma le nut nut ma vitamins, microelements ma macroelements e faʻaleleia e mafai ona tausisia pea le galue masani o le fatu fatu ma le toto totoga o le toto:

  • O le magnesium e pulea le paleni o molelaʻau o le cholesterol i le tino, ma fesoasoani i le faʻaleleia o le vaega o le cholesterol lelei, i le faʻaititia o le vaega o lipids leaga, ma e iai foi se aafiaga lelei i luga o musika ma aʻafi. O le magnesium e aʻafia ai le setete o le methiolum. E tusa ai ma ona vailaʻau faʻaleagaina e tusa ai ma le aʻafiaga o molelaʻau o le cholesterol, o le magnesium e faʻatusatusa i fualaau o le numin group. O le tele tele o le magnesium i nutshew nuts ma almonds,
  • Ua faʻaleleia e le vaʻalele le tele o lela, lea e faʻalauteleina ai le atamai o le tino, faʻapea foʻi ma le mataala o se tagata ma faʻaleleia le tulaga o lona mafaufau. E matua tetee malosi le vaʻalele i le atinaʻeina o maʻi o le faiʻai, faʻapea foʻi ma togafitiga o le taotoga - faʻaleagaina,
  • O le uʻamea ma le suauu paluga e aʻafia ai le hematopoiesis, faʻateleina le tuʻufaʻatasiga o molemololobin molemu ma aafia ai le paleni erythrocyte. Cobalt o se vaega ole vitamini B12. O le uʻamea e taofia ai le atinaʻeina o le uamea o le anemia, ma o le cobalt e puipuia ai le anemia megaloblast,
  • O le potassium i le tuufaatasiga o fatu o nati e faaleleia ai le fausaga ma le faagaoioia o le myocardium ma e nafa ma le paleni o le vai. O le potassium o loʻo i ai sona aafiaga i le tino, lea, ma le tele o le vai i totonu o le tino, e fesoasoani e aveeseina ai i se taimi talafeagai. E fesoasoani le potassium e faʻasese ai pusa cholesterol i luga o vaʻa ma aumai i fafo atu o le tino,
  • Walnuts ei ai le elemene iodine, lea e talafeagai mo le lelei o le faʻatinoga o le vevela.
Walnuts ei ai le elemene iodinee aofia i le ↑

Vaega o le ola maloloina

I alimonds oona, oanati, ma ituaiga uma o leisa, o le tuufaatasiga o loʻo i ai se vaega o le choline, lea ei ai lona lipotropic i le tino:

  • Aveese le sili atu gaʻo eletise mai suauu ate,
  • Toe faʻafoʻi le paleni o le carbohydrate i le tino,
  • E tetee i le atinaʻeina o le gaioiga i totonu,
  • E i ai se aafiaga lelei i fiva namu.

O le asparagine amino acid e galue foi i luga o le afu o fiva namu, ma maua ai le malosi ma le malosi.

Toeitiiti o ituaiga uma o nati ei ai le lipase.

Ole lipase e mafai ona vave faʻasolosolo gaʻo gaʻo, lea e fesoasoani e faʻaititia ai le numera o le cholesterol, faʻapea foi le 100.0% o le absorption e le tino o vitamini A ma E, ma vitamini K ma D.

Tannic vaega i le tuufaatasiga o kulino kenela e faʻamalosi ai le membrane i luga o le toto, ma faʻaleleia ai foi le tulaga o le mimiti.

O le fiber e fusifusia ai molīlūlūlūlūlū ma le suka ma fesoasoani e vave alu ese ai le tino. Faatasi ai ma le fesoasoani a fib, o le galuega a matagaluega uma ma galuega a le gaʻo e faʻaleleia.

O le tuufaatasiga o ituaiga eseese o nati e aofia ai le phytosterol, lea ei ai meatotino o le maualuga o le mamafa o le mamafa o le mamafa, e faamamaina ai le toto mai le cholesterol saoloto ma faaitiitia ai le lamatiaga o le cardiological and systemic pathologies.

E fesoasoani le phytosterol e faʻamaonia le paleni lipid i le tino.

E mafai ona ou 'ai fatu i le maualuga o le cholesterol?

Faʻatasi ai ma le maualuga o le cholesterol index, e tatau ona faaopoopo i ai le 50.0 kalama o nut nut nut. Ua faaalia i suʻesuʻega e faapea, mo le tolu-masina le aoga o nati, o le cholesterol index na faʻaititia i le 10.0%.

I le cholesterol, o fatu e tatau ona faʻaaogaina e avea o se meaʻai, faʻapipiʻi foi ma meaʻai (cereal) e aoga mo le 'aiga o le taeao), ma faʻaaoga foi e fai ai ni sau ma ni salad dressings faʻatasi ma meaʻai susu.

Aua nei galo o fatu o lo oi ai le maualuga o le kalori, o le mea lea, o le mamafa o tagata gasegase e manaomia le faatapulaaina o le taumafaina o fatu - 20.0 - 30.0 kalama i le aso.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le cholesterol index, e aoga tele le faʻaaogaina o fatulalini e aunoa ma le vevela o togafitiga - aʻa ona latou te aofia ai le tele tele o mea aoga aoga aoga.

O loʻo fautuaina foi e faʻatau mai ni fatu fatu, ona o totonu ia i latou o le gaʻo gaʻo e le o faʻafesoʻotaʻi ma molelaʻau o le ea ma e leʻo faʻavaivaia.

Faʻavae, o latou manuia ma faʻaleagaina le tino

O fuainumera i lalo e mafai ona fesuisuiai e fuafua i le fou ma le ituaiga o nati:

  • vitamini o vaega B, E ma le C,
  • fomaʻi faʻapitoa
  • manganese, phosphorus, calcium, potassium, copper, iron, zinc, sodium.

O loʻo aofia ai foʻi meaola faʻasaina e aoga tele mo le faʻalaumalie.

Le aʻafiaga o le 'aina o fua maloloina.

O le mea lautele, o aʻafiaga o loʻo i ai se aafiaga sili ona lelei i le tino o le tagata. O latou nei:

  1. Faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol ma faʻasaʻo le vavao.
  2. Latou te puipuia le atinaʻeina o se fatu oso, faʻaleagaina.
  3. Faʻasaʻa le tino maso, ma aʻafia ai foʻi le tuputupu ae o le tino.
  4. Faʻailoga le galuega a le faiʻai.
  5. Latou te lagolagoina mea faʻaleagaina o le ate, ma faʻavasega ai foʻi le mea e gaosi ai meaʻai.

Se mea manaia! I aso anamua, sa faasaina tagata masani ona 'ai ni fatu, aua talitonu o le a latou atamai ma mananao e suia o latou tulaga i sosaiete.

Afai o se tagata ua i ai se allergy e mafua mai i fatu, ona oʻo mai ai lea o kulusulu i luga o le paʻu. Afai e te ave lenei ituaiga o oloa i se fua tele, ona tupu ai lea o le edema laryngeal, ona o le mea e ono maliu ai se tagata.

E taua foi le manatuaina o ni numera o mea:

  • afai e faaopoopo ni pipi i iʻa, o aano o manu, meaʻai, ona mamafa lea o le mamafa i luga o le tino,
  • afai o le kulimi o meaʻai, latou te aʻafia ai sela o le ate,
  • E le fautuaina e tuʻuina atu lenei oloa i tamaiti ei lalo o le 5 tausaga le matutua, e pei o fatu e matua le lelei lava le gauai i le tino o le fanau.

Se mea manaia! Faatasi ai ma le faʻaaogaina o aso e le fafine maʻitaga i le tele o aso, e tele taimi e faʻaleleia ai le fanau mai o le pepe.

Omega 3 i nati

Omega-3s o "mea taua" gaʻo gaʻo, e pei e le mafai e le tino ona gaosia ia lava. I lenei tulaga, e manaomia e se tagata ona 'ai meaai e aofia ai le omega-3 elemene. E talafeagai lenei mea ina ia mafai ai ona faʻaleleia le leai o se tino.

  • o lenei elemene e poloka ai le faʻavaeina o palestarala i luga o puipui o toto toto,
  • pulea le maualuga o le gaʻo.

O oloa e aofia ai lenei mea:

  1. Hazelnuts - 0.07 mg.
  2. Walnuts - 7 mg.

Toto Cholesterol Suauu

O launiu, almonds, cashews, peanesi, faʻapea foi ma paʻu, arasi, Pasila o ni kulimi e mafai ona 'aina ma le maualuga o le cholesterol.

O le mea muamua i le tau faasaga i le cholesterol o loʻo nofoia e alala. I lona tulaga maualuga, e taua tele, muamua, ona o le anotusi o le omega-3 fatty acid.

E le gata i lea, o nei fatu o loʻo i ai isi mea aoga e manaʻomia tele e le tino:

  1. Phospholipids. Latou te aʻafia ai le faʻaititia o le cholesterol, lea e nofo i luga o puipui o le toto ma fai ni papa e taofia ai le tafe toto.
  2. Sitosterol. O lenei elemene e faʻaitiitia ai le fua faatatau o le faʻaaogāina o gaʻo i totonu o le vaega o meaʻai.

I le faʻaaogaina masani o lenei ituaiga oloa, o le cholesterol e faʻaititia i le 10%. O le mea moni, e sili ona lelei le 'ai o fatu gaosi.

Amene ma Cholesterol

O tagata e maualuga le cholesterol e tatau ona 'ai i almond kernels i aso uma. O le umi o le umi o ia togafitiga e oʻo atu i le tolu masina. I le taimi lea, ua faʻaitiitia le LDL i le 15%. E taua le mafaufau e faʻapea i le tulaga masani o lenei oloa o le oona, ae a maeʻa togafitiga vevela e taua mo le tino.

O elemene e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le kalama cholesterol, ma fesoasoani foʻi e aveesea le mamafa (pe a fai e tausia le vailaʻau). I le faaopoopo atu i ai, o nei fatu e fesoasoani e aveese faʻamaʻi ma aʻafiaga mai le tino.

I le faʻaaogaina i aso taitasi o le 15 i le 25 kalama o nei fatu, e mafai ona e faʻafaigofieina le faiga o lipid i totonu o nai masina (o nisi taimi atonu e ono oʻo i le ono masina), ae a leai se isi vailaʻau e ave. Faatasi ai ma togafitiga masani, o le mea moni, o vaitaimi ua atofaina e faaitiitia le faaitiitia.

O fualaau oona e mauʻoa i le kulimi monooleic. O lona uiga o le oloa e puipuia ai le faʻamautu muamua o gaʻo i luga o le puipui o le vaa, o lona uiga saturates le pito i lalo o veins, arteries, ma capillaries. O se taunuuga o lenei mea, o le gaogao e leai se mea e "pipii i".

O le mea moni, e mafai ona tatou fai atu o fatu o loʻo mauoa i isi vaega.

O nei fatu e maualalo ai le cholesterol, faʻamalosia capillaries, faʻasaʻo le toto maualuga. E le gata i lea, o le faʻaaogaina pea o fatu, e mafai ona e ausia na taunuuga e pei o:

  1. Tuufaatasia o le metabolism i le tino o le tagata.
  2. Faʻaleleia o le ate, faʻamamaina ma faʻasalalau ona gaioiga.
  3. Faamamaina, faʻapea foi ma le faaosofia o le manaʻoga.
  4. Aveesea o toxini mai le toto.

O alotini e sili ona le tutusa ma nati uma, o lea e avea ai i latou ma vaega o le tele o togafitiga faafomaʻi masani poo fua o meaʻai, e aofia ai mea na fuafua e maualalo le cholesterol.

Cashew, peanuts ma Pasila

E aoga tele le faʻalauiloaina o casas, peanesi, Pasila nati i au mea taumafa - o nei mea uma e puipuia ai le faʻaaogaina o gaʻo matautia, ma aveeseina ai foi i le natura.

O loʻo iai foi le 'apamemea i le Cashew, lea e mafai ona faʻaititia le maualuga o le LDL. E aoga tele foi mo le faʻamalosi o le fatu fatu, faʻaleleia atili le vaivai o le toto toto.

Filifiliga ma le faʻaaoga tatau

O fua nei e fetaui lelei mo meaʻai e pei o se mea faaopoopo i le yogurt poʻo le falaoa. O nisi taimi o nati e avea ma vaega autū o le sauuga.Faʻatasi ma fualaau mamago, lemoni, meli, e le gata ina maualalo ai le cholesterol, ae faʻaleleia foi le puipuiga.

Ae peitai, e taua le manatua o fualaau o loʻo i ai le tele o kalori, ma ina ia le toe maua ni pauna faaopoopo, e fautuaina e fomaʻi e le sili atu i le 50 fualaau aina i le aso.

O lenei mea e tatau ona pei o le kiona fou fou.

I le maualuga o le cholesterol, o le a sili atu ona lelei fualaʻau, e pei i lalo o le aafiaga o le vevela, o mea aoga uma ua leiloloa.

E le faatagaina le taumafa:

  • o le pogisa fua ma fua oona,
  • fualaau aina e ufiufi i foliga,
  • fatu e faaopoopo i ai mea faaopoopo.

E le fautuaina e 'ai le tele o meaʻai i totonu o le fuʻa, e pei fualaau aina vevela e mafai ona i lalo o le ufiufi.

A filifilia pe o le a le meaʻai e mafai ona faʻaumatia i le maualuga o le cholesterol, e tatau ona aloese ituaiga eseese, e pei ina ia mautinoa lo latou saogalemu, o fua e mafai ona togafitia i vailaʻau faapitoa e sili ona lamatia mo le soifua maloloina o tagata ma le ola.

E sili ona lelei le faʻatau o fatu i totonu o le atigi. Ina ia iloa ai le tele o fualaau aina fou o loʻo i ou luma, e tatau ona tuʻu i totonu o le vai i le po. A maeʻa lena, aveese le pito i totonu ma afifi i totonu o se fasi mea paʻu. O se oloa lelei o le a tupu i ni nai aso.

Totogi Fua Faatatau o Vaaiga Faʻavaitausaga

Ina ia maua mai le tele o meaʻai, 'ai le 15 i le 30 g o nati i aso uma, ae le sili atu. I lenei tulaga, e mafai ona e 'aina soo se ituaiga, e fai ma faʻataʻitaʻiga, walnuts, almonds, peanuts, cashews, etc. O nisi tagata atamamai e fautuaina foi le faia o se paluga o ni fatu. O lenei fuataga lea e lava e faʻamalosia ai puipui o toto toto, faʻateleina ai o latou gaʻo, ma faʻamalosia ai foi le fatu o musika.

I le avea ai o se tulafono, afai o ni kulupu o se vaega o le togafitiga togafitiga, ona tatau lea ona i ai i le taimi o le maʻi i le taimi tonu e tusa ai ma le aofaiga na faʻamatalaina e le tagata fai meaʻai. Pe a filifilia se vailaʻau, e vaʻai le fomaʻi i le gasegase o le maʻi, faʻaleagaina, le amanaʻiaina o le maʻi ma lona tulaga lautele.

Faatasi ai ma taumafa ua mamanuina e puipuia ai faʻamaʻi e fesootaʻi ma faafitauli o le faateleina o le cholesterol, o lenei oloa e tatau ona faʻaumatia e le silia ma le fa taimi i le vaiaso.

Nati - o se faleteuoloa moni o vitamini, lea e tumau ai ona aoga aoga mo se taimi umi e tusa lava po o le a le taimi o le tausaga. Ae peitai, aʻo leʻi amataina togafitiga ma meaalofa a le natura, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi.

E lelei le palasi mo le cholesterol?

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Soo se tasi ua iai ni faafitauli i lona tulaga maualuga e iloa le auala e fesootai ai walnuts ma cholesterol.

E taua tele le faʻaitiitia o le maualuga o lenei mea i totonu o le tino: o le maualuga o le cholesterol e mafai ona fatuina ai se faʻalavelave sili (puupuu o le manava, ulu o le ulu) faʻapea foi ma se faʻamaʻaloga o faʻamaʻi tuga.

Cholesterol e mafai ona mafua ai:

  • siama fatu fatu
  • ate ma fatu fatu
  • fatu ma tuʻituʻi,
  • toto maualuga
  • thrombosis.

O le mafuaʻaga lea e tele ai suʻega o vailaʻau faʻapitoa e tuuto atu i le taua faasaga i lona tulaga leaga. Faatasi ai ma i latou, ua lava na o ia na mafua ai ona avea ia fatu ma vailaau lelei mo le cholesterol.

Nati ma le Cholesterol Maualuga

O kulimi e maua ai le cholesterol maualuga o mea muamua ia e faaopoopo i le taumafataga. Oona gaʻo, lea e tumu ai, maualalo le cholesterol, faapea foi ma le fiber o loʻo faavae ai i latou. E le gata i lea, o nati ma a latou mea e maua ai le tele o isi mea aoga aoga, e matua taua lava i taimi o taumafataga laiti mo tagata e popole i le ata.

Isi ituaiga o nati

E le gata i lea, o le tele o aoga i le tau faasaga i le cholesterol e mafai ona aumaia:

  • hazelnut
  • pistachios
  • nisi ituaiga o pine pine,
  • Pecan
  • peanesi.

Ae ui i lea, e tele ituaiga o nati e le tatau ona 'ai e le aunoa e tagata e mafatia i le maualuga o le cholesterol:

  • Pasila
  • macadamia,
  • otaota
  • nisi ituaiga o arasi.

E mafua lenei mea ona o le maualuga o latou gaʻo.

Ae afai e te ulu i totonu o le meaai ma le faʻaeteete ma i ni mea laiti, ona mafai lea ona aoga.

Isi taumafa o le cholesterol e maualalo ai meaai

O le mea moni, e le na o le tafaʻititi o le maualuga o le cholesterol.

I le faʻaopopo atu ia i latou, e mafai ona e fetuunai le maualuga o lenei mea i le toto e ala i le faaopoopoina o isi oloa i lau meaai:

Fualaau faisuaFaʻailogaLago fatuO iʻa ma iʻaIsi ituaiga oloa
Paʻu paʻepaʻeVaisisi vaoFaʻasalalauSardinesAvaka
KāretiOatsPalukin fatuSalmonOlive olive
Garlic ma ona fuaBarleyFaʻu suauuGreens ma fualaau faisua
TomatoMilletSea kaleCranberries ma Blueberries
LegumesRyeTea
AsparagusMilletLulu fua ma teuteuga o ia
EggplantMeli ma ona fua

Ina ia mautinoa o nei oloa uma e maua ai le tele o aoga, e taua le mulimuli i nai tulafono taua:

  1. O sala e tatau ona faʻaalu i le suauʻu (olive sili ona lelei). Kemu kulimi poo le mayonnaise e le mafai ona faʻaaogaina.
  2. E ui i le mea moni o nisi ituaiga o fatu e mafai ona faʻaitiitia ai le cholesterol, e tatau ona latou faʻafesoʻotaʻi ma le faʻaeteete - o se ituaiga meaʻai tele-kalori, ma mo tagata e popole i le ata, o le a le aoga.
  3. O gaʻo iʻa, faʻaopoopoga i le tuʻuina atu o le cholesterol, e mafai foʻi ona faʻaitiitia le viscosity o toto - ae na o le umi lava e 'ai i se tao tunu, kuka poʻo le asu. E le toe maloloina le iʻa.

E i ai nisi mea taumafa, e ese mai ai, e mafai ona faateleina le cholesterol.

E tatau ona aloese mai tagata ei ai faafitauli:

  • aano o manu ma meaʻai ua saunia i luga o lona faavae,
  • oloa gaosi susu,
  • faʻamaʻi faigata
  • fuamoa
  • pata.

Afai e ausia uma nei tulaga, e mafai ona e mautinoa o le a tupu le faʻaitiitia o le cholesterol.

Vaega o se suiga i meaʻai

E masani lava, o le maualuga tele o le maualuga o le cholesterol maualuga e manaʻomia ai le suiga tele o amioga masani.

E ui i le mea moni e foliga mai e faigofie tele - e naʻo lou fia iloa po o fea oloa e filifili ai - o le mea moni, e tatau ona e manatua nisi o vaega taua:

  1. E tatau ona faaopoopo faʻasoa ma vine i le tausiga tele i meaai i tamaiti laiti (e oʻo atu i le 3 tausaga). I lenei tausaga, soʻo se oloa e le masani ai, faʻaalia e se maualuga maualuga o mea gaosi, e mafai ona avea ma se faʻafitauli matuia.
  2. Mo oloa taʻitasi, e tatau ona suʻeina ona faʻailoga mo nisi faʻamaʻi ma le umi ole taimi e mafai ona faʻaaogaina - mo se faʻataʻitaʻiga, o le linden decoction pe a maeʻa ona faʻaaoga umi e mafai ona mafua ai le pa'ū mataʻutia i le faʻaaliga.
  3. O le faʻaogaina o togafitiga faʻaleaganuʻu e tatau ona faʻafesoʻotaʻi ma se fomaʻi - e masani ona latou feteʻenaʻi ma vailaau maʻoti e faʻamaonia e faʻafefe ai le cholesterol ma isi maʻi faʻamaʻi.

Cholesterol Kuki

O le kulimi ua leva ona susunuina e tagata e avea o se malosiaga mamana faalenatura o le malosi. O lo latou malosi maualuga lea e leʻi leva ona faia ai se tasi masalosalo - pe aoga tele i latou? Latou te fai mai e mafai ona sili atu le lelei mai nai fatu, o lea e sili ai le le 'ai. E i ai ni fatu e afaina pe maloloina? Ma faʻapefea ona faʻapipiʻi fatu ma cholesterol?

I aso nei, e tele ituaiga o nusi o loʻo tuʻuina atu i luga o fale teu oloa. E lava le eseese o le tasi i le isi i le tofo ma i le tuufaatasiga.

O le tuufaatasiga ma le kalori matāʻupu o nati

Afai tatou te talanoa e uiga i le kalori o meaʻai o le nati, ona tatau loa lea ona tatou malilie - o ni nuts e maualuga-kalori, o lo oi ai le tele o gaʻo ma gaʻo, lea e faʻamaonia e le laulau:

Lelo, 100 gCarbohydrates, gPuipuia, gFats, gFaʻafiafiaga kalori, kcal
Peanuts9,926,345,2551
Hazelnuts9,415,061,2651
Laʻau7,015,265,2654
Popo4,83,936,5364
Pine nut19,711,661,0673
Pistachios7,020,050,0556
Pecan4,39,272,0691
Cashew13,225,754,1643
Amene13,018,653,7609

E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai, o le tuufaatasiga o kulimi e ese lava, ae o loʻo i ai pea le tele o gaʻo. E tatau ona maitauina o le gaʻo o lo o iai i nusi o fualaau fualaau, o lona uiga, e leai se mea e aafia ai gaʻo manu, o se punavai o le cholesterol leaga. O le mea lea, e leai se cholesterol i nati. Ae o totonu ia i latou e tele mea aoga aoga.

Mea aoga

E oo lava ia Hippocrates, o le ua tatau ona mafaufau i le tama o fomaʻi faʻaonapo nei, na saunoa ma le faʻaaloalo i mea aoga o nati ma manatu ai e taua mo faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo ma le manava. I le toetoe lava o pusa uma o le lalolagi, o loo i ai fatu, ma e viia e tagata lo latou tofo ma le soifua maloloina.

O fua uma lava e mauʻoa i gaʻo maloloina, faʻaogaina o palatini, vitamini, minerale ma amino acids.

Laʻau

Walnuts e aofia ai le tele o vitamini ma minerale. O le aʻafia i le tele o atunuu o se vaega o ipu eseese, ona o lona tofo ma meaʻai. Matou te fiafia i ai - pe mafai ona 'ai ni palanisi ma le maualuga o le cholesterol? Afai tatou te lisiina mea aoga o le palapala, tatou te maua le lisi lenei:

  • Latou te faʻateleina le faʻamaʻi, latou te fautuaina faapitoa i le taumalulu-tau malulu ma le maeʻa o faʻamaʻi.
  • Faʻaafu le uʻamea, zinc, cobalt, iodine. Fesoasoani i le faateleina o le maualuga o le hemoglobin.
  • O vitamini A ma E o loʻo i totonu o laʻau e faʻaleleia ai le gaioiga o totoga o le tino, faʻamalosi puipui o toto toto.
  • E puipuia e le palatini le gastrointestinal tract.
  • Ua faʻalauteleina le metabolism, o loʻo galue le faiʻai, ua faʻaleleia le mafaufau.
  • Walnuts e fesoasoani e taulimaina ia setete o neurotic ma depressive.
  • Infusions mai le atigi ma vaega (ae le o le autu) maualalo le toto suka.
  • E aofia ai le tele o omega-3 o gaʻo gaʻo, lea e maua foi i iʻa, faʻataʻitaʻiga, tuna po o le samasami. O suauu gaʻo mama e mafai ona faʻaititia ai le cholesterol. O le aoga aoga o walwuts i luga o le cholesterol ua leva ona lauiloa, ae ua itiiti se suʻesuʻega. Ae ui i lea, o le faatinoga o loʻo faaalia ai o le masani ona faʻaaogaina o palasi i tamai atopaʻu e mafua ai ona maualalo le cholesterol toto.

E i ai tagata o loʻo faʻaseseina e faʻaogaina palasi pe fautuaina e faʻaoga ma le faʻaeteete. Contraindications:

  • Alu allergy,
  • Mafuaaga
  • Eczema, psoriasis, neurodermatitis.

E tatau ona maitauina e naʻo fua maualuga e mafai ona faʻaumatia. Afai e faʻapouliuligia le pulu poʻo o loʻo i ai se afifi, o le a le gata ina aoga, ae mafai foi ona mafua ai le oona, talu ai o se enzyme oona e maua i totonu o ia fatu.

O aluna i aso anamua na manatu o se faailoga o le fiafia faale-ulugalii, tamaoaiga ma le tamaoaiga. E lua ituaiga almonds - suamalie ma le oona. O almonds paʻu e aunoa ma le vevela o togafitiga o ni mea oona. Ua leva ona 'aina ni almonds manaia. Ona aoga aoga:

  • Faʻafetai i vitamini B, o almonds faʻamalosi le faʻamalosia o le malosi i totonu o le tino ma saofagā i le lelei o le faʻatinoina o le tino. Amene fesoasoani i lauulu lelei, fao ma le paʻu.
  • Vitamin E puipuia malu mai mai le matua, puipuia le atiina ae o le tele o faamai, e aofia ai le atherosclerosis. Puipuia le fausia o le cholesterol plaque i luga o puipui o toto toto, o na aʻa ma le maualuga o le cholesterol e aoga tele.
  • Kalaku, fulukalama, magnesium, potassium, iron - o nei mea uma e taua mo le faʻaogaina o tino uma.
  • O manogi i almonds o loʻo faʻatusalia mai i gaʻo e leʻo faʻamatufaina, lea e matua faʻaleleia ma aoga i le tino.
  • O elemene o loʻo i ai se faʻamaumauga o le faigofie o digestible protein.

O le aina o almonds ia le itiiti ifo ma le faalua i le vaiaso e faaitiitia ai le lamatiaga o fatu ma oso. Amene e aoga i le togafitiga o le anemia, o le maʻi o le peptic, e fesoasoani e aveese ai vailaau ma toxins mai le tino, faʻamamaina. I nai tausaga talu ai, na lomia ai e le lomiga o Circulation ia lipoti a Dr D. Jenkins. O taunuʻuga o suʻesuʻega e pei ona taua i lalo - i tagata na faʻauʻuina le lima o aluni i aso taitasi mo le tolu masina, o le maualuga o le cholesterol ua faʻaitiitia e tusa ma le 10%. E toe faʻamaonia ai e lenei mea pe faapefea ona i ai ni kulutamala nutia. O aluma, o le mea e leaga, ei ai foi le faʻasaina - o le mea lea o le polotini ma le mamafa o le mamafa.

O alotini e taua foi o meaʻai fualaʻau, ona o le mea moni e tusa ai ma le tele o le protein o le mea e tutusa ma aano o manufasi. O le tuufaatasiga o launiu, e pei o isi fatu, e aofia ai:

  • Puipuia
  • Oona, e aofia ai le gaʻo susu o le polyunsaturated. O nei mea faʻatau, linoleic, palmitic, myristic ma stearic acid. O nei mea, e manaʻomia mo le tino, e faigata ona maua i ni aofaiga i isi oloa.
  • Antioxidants
  • Vitamini
  • Potassium, calcium,
  • Paclitaxel o se sui e tetee i le kanesa lea e tauivi ma siama o le kanesa i le tino.

O le aoga o palatini mo le tino ua leva ona lauiloa, o le lautele e lautele:

  • Togafitiga o le maʻi cardiovascular,
  • Suʻega faʻamaʻi
  • Puipuiga o le kanesa,
  • Fesoasoani i veins veinose, thrombophlebitis,
  • Faʻaleleia tino
  • Lower cholesterol.

Isi fatu. Ua matou iloa ona o le tutusa o lona fatuga, soo se nusipepa i le tasi tikeri po o le isi o loʻo i ai mea tutusa, tusa lava pe o pine pine po o ni paʻu, pipiʻi poo pekans. O fatu e le mafai ona totoina le cholesterol, ae ia tuu i lalo.

E faʻapefea ona aʻafia le tino i aʻafiaga

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le tele o suʻesuʻega i atunuu eseese, na faia i tausaga talu ai nei, na faʻamaonia ma le mautinoa o aʻa e faia i taimi uma i ni togi laʻititi (1-2 lima) e fesoasoani i le faʻaititia o le cholesterol.

O le a le fatu o le cholesterol maualalo? Ioe, toetoe lava o mea uma. Ae faʻafefea la lenei mea? O le faiga o le aʻafiaga o fatu i luga o le cholesterol e le o malamalama atoatoa, ae o loʻo faaauau pea ona avea ma autu o nisi suʻesuʻega. Ua fautuaina e saienitisi e faapea ona o le vailaau e taʻua o le phytosterol o loo i totonu o fatu o nati i le tino, o le faagasologa o le absorption o le cholesterol leaga e taofia.

Pe o le ioe pe leai, e leʻi manino. Ae o aso nei, o vailaau faʻamalosi e fautuaina ai tagata e maua i le maualuga o le cholesterol ia mautinoa ia aofia ai fatu ia latou meaʻai. E le faatatau i kulumu i le kulimi suka poʻo nati i masima (mo pia). O loo matou talanoa e uiga i ni fatu moni, lea e fautuaina e nisi o tagata tomai faapitoa e taofi i latou i le vai mo sina taimi ao le i taumafa (manatu o le a gaoioi mea ola i totonu o fatu). Ma, e moni, o nei fatu e le tatau ona vevela, o lea e tatau ai ona e filifilia fua saʻo.

Auala e filifili ai ma 'ai ai fatu

O fua maloloina e sili ona lelei ma o le atigi. O le atigi puipuia ma puipui le kulimi e pei o le ofutau. Aua nei faʻatau ni fala falai. Afai e sau mai nusipepa mai atunuu mamao, e faigata lava ona manatu e le o faagasolo i latou. Mo se faʻataʻitaʻiga, e le uluola Pasila i Rusia i lona tulaga masani; e faʻamalosia le togafitiga o le vevela ina ia alofia ai le faʻaleagaina.

Ina ia siaki le lelei o le faatauina mai o ni fatu, e tatau ona e, a maeʻa ona fufulu ni nai fasi vaega, tuu i latou mo ni nai aso i totonu o se ie susű, ma fufulu taimi. Afai e le amata ona ola le kulimi - ua oti ma, e tusa ai ma le leai o se aoga.

Aʻo le i ai ni fatu, e masani lava ona aoga le tuʻuina i totonu o le vai mo le tele o itula, latou te ola maloloina ma sili atu ona lelei.

I le maualuga o le cholesterol, o fatu ola fou i ni mea laiti, e tusa lava poo le a le ituaiga, e aoga. E tatau ona e faʻaaoga ma le faʻaeteete ma faʻaauau. E na o le tulaga lenei o le ae manuia ai oe ma faʻaleleia lau soifua maloloina.

Walnuts e faʻaitiitia ai cholesterol maualuga

  1. Le tuufaatasiga ma meatotino aoga o nusipepa
  2. Ava malosi
  3. Vitamini
  4. Minerale
  5. Mea e masani ona galue malosi
  6. Meaʻai ma Meaʻai ma Meaʻai
  7. Faʻasoifua Faʻasoifua Faʻasoifua Tomai

O le siʻitia i le cholesterol o loʻo faʻaalia ai se faaletonu i le gaʻo gaʻo. O se vaega taua i le puipuia ma le togafitiga o le maualuga o le maualuga o le vailaʻau o loʻo faia ai se suiga i le faiga o meaʻai. Afai e te faʻalautele le lisi o aso taʻitasi i nisi o oloa, o le a toe foʻi le setete o le tino i le masani.

Meaʻai fualaau taumafa e matauina le lelei o aʻafiaga o fatu i luga o le vailaʻau o le toto. E lava le taumafa i aso taʻitasi mo le masina - ma o le cholesterol o le a tumau pea i totonu o taʻaloga masani mo le ono masina.

Le tuufaatasiga ma meatotino aoga o nusipepa

O le a le fatu o le cholesterol maualalo? E tele ituaiga o meaʻai e fetaui lelei mo meaai: walnuts, peanuts, hazelnuts, pistachios, pecans, cedar, almonds, macadamia, cashews, Brazilian.

O ituaiga eseese uma e faʻaalia i le tele o le malosi ma le maualuga o le protein. Ae ui i lea, o le gaʻo o loʻo i totonu o fualaau aina e mafua mai i fualaau. O le mea lea, oi latou e masalosalo pe oi ai le cholesterol i nati, e le mafai ona e fefe i ona aafiaga leaga.

O le tuufaatasiga o ni fatu e avea ai fatu ma mea taua o le taumafa o tagata vavao ma soo se tasi e manao e faatumauina le maualuga o le cholesterol i le tulaga saʻo.

Walnuts o se mea moni televitamin. Latou te faʻavavevave le gaosiga o le tino, faʻaleleia le gaioiga ma le mafaufau. O fua o le a fesoasoani i le faatoilaloina o faaletonu o le neurotic ma le faʻavaivai. O le oloa e tamaoaiga i elemene taua e taua mo tagata taitoatasi.

Ava malosi

A sili atu le maualuga o le cholesterol, o le le lava o gaʻo susu o loʻo faʻamalieina ma suauʻu mai mea e gaosi. O fualaau aina e aofia ai omega-6 ma omega-3 gaʻo.

O se faiga o meaʻai e tumu i nei elemene e aʻafia ai le tino:

  1. O le faʻatupulaia o le cholesterol faʻaleagaina ua faʻaitiitia,
  2. O le toto toto e maualuga,
  3. Ese ese le mumusu,
  4. O le faʻavaeina o pusa cholesterol e puipuia,
  5. Ua aveeseina pupuni toto
  6. O le atinaʻe o le maʻisuka ma faʻamaʻi o le vascular system ma le fatu ua puipuia.

E fautuaina ia fatu masini mo vaivaiga o le vailaʻau ma lagolago le tino i le taimi o le toe faʻaleleia mai maʻi. E aofia ai:

  • Vitamin A ma carotene, lea e faaosofia ai le tuputupu aʻe, ei ai le aoga aoga i le vaʻaia, le foafoaina o enzymes ma le faʻasalaga o hormones,
  • Vitamini E, lea e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o carotene,
  • B vitamini, aoga mo le gataifale ma tulafono faatonutonu, faatulaga le hemoglobin ma
  • Toefuataiga o le galue o le ate,
  • Vitamin PP, lea ei ai sona aafiaga vasodila,
  • Vitamin H, e nafa ma le fausia o gaʻo susu,
  • Vitamin C, faʻamalosia le puipuiga.

I le tutusa ai ma vitamini mai i le fatu, o loʻo taua ai minerale taua:

  • Magnesium, lea e faʻamalieina ai le mamafa ma faʻateleina ai le vaivai o vaʻa toto. Faʻafetai i lenei elemene, o le a latou faʻaititia o latou cashe ma almonds ma cholesterol, ma o le a latou faʻaleleia le gaioiga o le tino,
  • O loʻo fautuaina mea manogi mo le uʻamea ma le paleni. Latou te manaʻomia mo le faʻasologa o le hemoglobin ma le faʻamalosia o enzymes e faʻaosofia ai le faagasologa o le hematopoiesis,
  • O le potassium e faatonutonu ai le paleni o le vai i le tino,
  • Iodine, e nafa ma le vaomalo.

Mea e masani ona galue malosi

Ona o le maualuga o mea o tannin, tiunu, hazelnuts ma almonds mai le cholesterol e fesoasoani lelei. E aveesea e le tino le gaʻo tele mai le ate, faʻasolosolo ai le gaosiga o le gaʻo, puipuia le tafetoto, ma faʻaleleia le gaioiga o aʻafi.

Faatasi ai ma mea aoga o nusi:

  • Enzymes e faʻateleina ai le faʻaaogaina o gaʻo susu ma vitamini,
  • Fiber, lea e faʻaleleia ai le gaioiga o le iniseti ma aveesea le cholesterol mai le tino,
  • Tannins e faʻatele ai le malosi o le paʻu o le toto toto.

Meaʻai ma Meaʻai ma Meaʻai

O fualaau e le lelei e fetaui lelei ma ni meaʻai, o se faʻaopoopoga i le falaoʻo po o le yogurt, o se mea e gaosi i le sauuga. I totonu Faʻafesoʻotaʻiga ma le meli, lemoni ma fualaau aina suamalie e le gata i lalo ifo o le cholesterol, ae faʻamalosia ai foi le tino puipuia.

Ae ui i lea, e taua le mafaufau o fualaau o meaai maualuga-kalori, ma ina ia le toe maua ni pauna faaopoopo, e fautuaina e le au fai meaʻai ia faatapulaaina oe lava i le 50 kalama o fualaau aina i le aso.

Nisi o loʻo i ai le maualuga o le cholesterol maualuga e lelei ona 'aina i se ituaiga e le faʻamaonia, talu ai ona o le aʻafiaga o le vevela, o mea aoga i totonu o loʻo faʻaumatia.

E matua faasaina ona 'ai fua:

  • Moli
  • Pogisa ma le tiga
  • Faʻapipiʻi i mea e faʻamafanafana ai le tofo, faʻamaʻi ma isi faʻaopoopoga.

O mea suamalie i le susulu o le a le aumaia ai le faamoemoe faamoemoeina, talu ai o nisi o fualaau vevela e lalafi i nisi o taimi i lalo o se ufiufi.

A filifilia pe o le fea o kulimi e faʻaitiitia ai le toto cholesterol, e sili atu le aloese mai ituaiga eseese, ona o le mautinoa o le saogalemu ma le tuʻuina atu pe a maeʻa mai nofoaga mamao, o fua e mafai ona togafitia i togafitiga e afaina ai le soifua maloloina.

E lelei tele le faʻatau o fatu i totonu o le atigi. Ina ia fuafuaina lo latou fou, e tatau ona tuu le fua i le vai i le po. Ona tatau lea ona fufulu mama ma ufiufi i totonu o se fasi ie paʻu. O fua lelei o le a faʻatuina le totogo i ni nai aso.

O le Cholesterol nuts e le fautuaina mo:

  • Mafuaaga
  • O gasegase gasegase,
  • Paʻu o le paʻu
  • O se faʻafitauli faʻafefe.

Faʻasoifua Faʻasoifua Faʻasoifua Tomai

Mai le kulino kernels, e mafai ona e faia se pamu mo le puipuia ma le faʻamaloloina o le atherosclerosis. Kernels e tatau ona gaugau i totonu o se koneteina tioata ma sasaa i le meli suamalie. E tapunia ipu ma tumau pea mo le 90 aso i totonu o se potu malulu. Ona faʻafefe lea o le oloa o le beekeeping ma faʻafefiloi ma le sipuni tele o le manulele o fugalaau. Fai le mea na tupu ao leʻi 'ai.

Garlic ma le paina fesoasoani e fesoasoani i lalo ifo o le cholesterol. Mo le faia o se faʻafefetega faʻafefeteina, faʻafele 100 g o launiu ma 5 cloves o le kālati i totonu o se mea e gaosia. A maeʻa sasaʻa le 2 ipu o susu susu susu ma faʻaauau mo se itula. Faʻaaogā le siʻosiʻomaga e tatau ona avea ma se sipunipuni sau tolu i le aso, i luga o se manava gaogao mo le 2 vaiaso.

O le suka ma le toto cholesterol e mafai ona maualalo ma avea ma malosiaga mamana o le malosi mo le tino. O loʻo i ai i latou i meaʻai uma o le paneta. Afai e te faʻaaogaina i taimi uma ma i fua faʻatatau, e mafai ona faʻalelei atili le soifua maloloina ma le lelei o le olaga.

Tuua Lau Faamatalaga