E faapefea ona faʻaalia le carotid arteriosclerosis?

E ala mai i le gaʻo, o le toto i totoga uma o le ulu, e aofia ai le faiʻai, e tupu. Ma o se faʻafitauli ogaoga o faʻamau i totonu o le carotid o, o le togafitiga e tatau ona vave amata.

Mafuaʻaga mo le faʻaalia

O foliga atherosclerotic e foliga mai ona o le tele o itu taua. O le tele o taimi, o le pepa atherosclerotic e aofia ai le cholesterol, e aofia ai le lipoproteins maualalo, ae o nisi taimi o loʻo aofia ai tupe teu.

Apalai atherosclerotic e faʻalavelave i le masani ai o le toto, mafua ai le matelaina o le okesene.

O mafuaʻaga o papa o le atherosclerotic i totonu o le carotide o le:

  • o le leai o se tulaga,
  • mamafa tele
  • le lelei o meaai, o le tele o meaʻai gaʻo,
  • leai se mea e fai sina malosi faaletino,
  • faʻamaʻi pipisi
  • toto maualuga

Talu ai o le toʻatele o tagata matutua e leai se gaioiga faaletino ma faʻaleagaina meaʻai vave, toetoe lava o tagata uma o loʻo lamatia.

O mea nei e mafai ona saofagā i le tupuga o le palestarala i le carotide o lona fausaga ma lona vave faʻalauteleina:

  1. tausaga I tagata matutua, o le aofaʻi o palakene e faʻaitiitia ai le malosi, lea e mafua ai le faʻaitiitia o le malosi o puipui o toto toto,
  2. faʻateleina le mamafa. Ona o le faateleina o le uta i luga o vaa, ua faaitiitia ai lo latou gafatia, ma o puipui ua faigofie ona maua i microtrauma,
  3. maʻisuka malosi. O le lamatiaga o le atinae o le atherosclerosis e faateleina le malosi pe a maua e le tagata maʻi le maʻisuka. I le maʻisuka, e le mafai e le tino ona soli toatasi le kulūkose, e tusa ai ma lea, o le malosi e talepe lalo lipoproteins maualalo maualalo,
  4. faʻasologa o togafitiga. Afai ei ai i le aiga ni mataupu o le atinaʻeina o lenei maʻi, ona tupu tele lea o le lamatia.

Symptomatology

Faailoga o foliga o papa i totonu o le carotide o lo o mulimuli mai:

  1. moe i le moe. O le tagata gasegase e le mafai ona moe mo se taimi umi, o loʻo faʻasauāina o ia i moe,
  2. migraine O le ulu o le ulu e tupu ona o le le lava o le okesene, o le mea lea ua manatu ai le migraine o le faailoga autu o le atherosclerosis,
  3. vaivai. Cholesterol plaques e faʻalavelave i le masani ai toto, o le mafuaʻaga lea ua vaivai ai le faiʻai. Ona o le tumau o le hypoxia, ua maitauina le le lava o le tino ma le mafaufau,
  4. faafitauli faʻalautele,
  5. susu, o se lagona o le vaivai i le ulu.

Afai ei ai ni nai faʻamaoniga, ona tatau lea i se tagata ona mafaufau i lona soifua maloloina ma faia se suʻega ma lana fomaʻi.

I tulaga sili atu, e mafai e le tagata maʻi ona osofaia i nisi taimi osofaʻiga osofaʻiga faʻafuaseʻi. E ala i faʻamaoniga, e talitutusa lava ma se taʻavale ma mafai ona toe faʻataʻitaʻi ile aso. I lenei tulaga, o se asiasiga i se fomaʻi e tatau ona vave, a le o lea, o le isi taimi e mafai ona avea ma se mea moni.

Taunuuga talafeagai

O le sili ona leaga o taunuuga o le arteriosclerosis o le faga o le stroke.

O filifiliga tau atinaʻe mo lenei tulaga e mafai ona matua ese, ae peitai, o taunuuga e faanoanoa i mataupu uma:

  1. faʻaitiitia le maua o toto i le faiʻai. I se taimi, o le toto totoʻa e toetoe lava a maeʻa, ma o le hypoxia o faiʻai e tupu,
  2. fufulu o tamai vaa. I le tulaga o le malepe o le pusa, o le vaega e amata ona faimalaga i totonu o vaa. Afai e oʻo i totonu o se tamai toto, ona faʻafuaseʻi lava lea ona pipili, e oʻo atu ai i le oti o lenei nofoaga,
  3. tui toto. Afai e tele le tui toto, ona tupu ai lea o le stroke ona o le solia o le toto.

Faʻailoga

Apalai atherosclerotic tali lelei i togafitiga, ae masani lava o le faafitauli o le siama o le maʻi. O le atherosclerotic plaque mo se taimi umi e le faʻaalia i soo se auala, ae o taunuuga e mafai ona afaina mo le tino o le tagata.

Ina ia pulea le tele o le cholesterol i totonu o le toto, e tatau ona e faia e le aunoa se suʻega toto. Le aofai o le cholesterol i le tino.

I le faʻaopoopoga, e faʻaaogaina nisi auala faʻapitoa mo togafitiga:

  1. O le ultrasound faʻataʻitaʻi, lea e mafai ai e oe ona siaki le felauaiga o le toto ma le fausaga o puipui o toto toto,
  2. faʻasologa o suʻesuʻega. O lenei metotia e mafai ai ona e suʻesuʻeina le tulaga o papa taʻitasi o mea ia e aofia ai le uaga. Mo le faʻaleleia atili o le ata, e faʻapipiʻiina ai se sui faʻapitoa vaʻaia i totonu o le tino,
  3. togafitiga faʻamaʻi magnetic. Faatasi ai ma lana fesoasoani, o le saoasaoa o le toto totoina ua fuafuaina e le gata i le carotide o le faga, ae faapea foi i vaa laiti.

Afai na amata ona amata ona faʻaalia ia faailoga, ona le togafitia lea o togafitiga.

I lenei tulaga, ua lava lea e faʻaoga ai ni puipuiga:

  • paleni paleni. O meaai e tatau ona masani, vaevaega - a itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso. O le taumafataga e tele foʻi sona sao. E talafeagai le faʻaaogaina poʻo le itiiti ifo o mea taumafa e tumu i le cholesterol poʻo le sili atu ona maualalo o meaʻai gaʻo: gaʻo mea suamalie, ulaula, suti, ma mea taumafa. E taua foi le lafoai o le kofe (aemaise lava vave) ma le ava malosi,
  • tuu le ulaula tapaa, aua o le nicotine e faaitiitia ai le metabolism ma le tafe toto i totonu o vaa,
  • ia faʻamalosi tino le tino i lou tino. O le tino masani e fesoasoani e faamalosia ai puipui o le toto, ma faʻateleina foi le gasegase ma fesoasoani i le faʻavaveina o le fesiitaiga o le okesene e ala i toto toto.

I le faʻamalositisi, o fualaau faʻatau e faʻaaoga e fuafua ile:

  • toto toto. O nei fualaau faasaina e puipuia ai le fausia o paʻu o le toto - o le lamatiaga autu i le atinaʻe o le atherosclerosis. O fualaau faʻateleina masani o le acetylsalicylic acid (aspirin),
  • faamaualaloina o le toto, mo se faataitaiga, Fosicard, Amlodipine, Renipril ma isi,
  • faaitiitia le aofaiga o le cholesterol i totonu o vaa - Atorvastatin, Cardiostatin,
  • lapisi lapisi puipui - Piracetam, Riboxin, Faʻamasinoga,
  • pe a manaʻomia, mo se faʻataʻitaʻiga, Ibuprofen.

Afai e vave televave le vave ona tutupu o pusa i luga o le kariota, vave ona vavalalata le lumen i totonu o le carotid o, e mafai e le fomaʻi ona fautua mai le gaioiga faʻapitoa. I le faʻaaogaina o le taʻavale, e mafai ona e faʻamalo tupe teu i le taimi nei, ma faʻateleina ai le tele o tupe teu.

E lua ituaiga taotoga:

  1. faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga - aveʻesea o palestelala mai luga o se faga e faʻaaoga ai mea tau taʻavale. O lenei metotia e sili ona taatele. O le fomai tipitipi e faia se mimiti i totonu o le carotide o le faga, aveeseina o atherosclerotic plate. O lenei taotoga ua sili ona aoga i le tau faasaga i le taia,
  2. faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi - o se faʻaopoopoga i le lautele o le lumen e faʻaaogaina ai se pulu. O lenei ituaiga o taotoga e faia i lalo o le faʻaleagaina o le tino. O se pusa e faʻapipiʻiina i totonu o le kariota, lea e faʻapipiʻiina ai le paluni. E faasolosolo lava ona faʻalauteleina le faʻalauteleina, ma faʻateleina ai le kiliaina. O le faagasologa e faalua ona fai.

O a ni atherosclerotic plate i totonu o mea taua?

O se tasi o ipu sili ona telē o le gaʻo. E amata i totonu o le pusa o le pusa. O se masaga masaga lea. O le tauagavale tauagavale ma le saʻo masani. E vaevaeina i latou i ni lala se 2. O gaioiga i totonu ma fafo e maua ai le toto i le mafaufau, mata, ma isi fausaga o le ulu. Atherosclerosis o se faʻamaʻi faʻamaʻi e leai se afaina e aʻafia ai le gaʻo gaʻo gaʻo.

O lenei togafitiga o se tulaga lamatia mo le atinaʻeina o le maualuga o le toto ma le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular. Atherosclerosis e faʻapitonuʻu ma faʻaogaina. I tausaga talu ai, ua matua faateleina le aofai o tagata gasegase. O le mafuaaga o le ala sese o le olaga. O le vaega aʻafia e aofia ai tagata e 45 tausaga. O fafine e maʻi 3-4 taimi e le tele taimi. O lenei togafitiga e aofia ai se tulaga maualuga i le faatulagaina o mafuaʻaga o le le atoatoa o le faitau aofaʻi. I aso nei, o le maʻi e masani lava ona maua i tupulaga talavou.

O le autu autu o le ola

E tele mafuaʻaga mo le faʻaleagaina o le gaʻo. O mea nei e taua i le atinaʻe o le atherosclerosis:

  • tama tane
  • ulaula ma le ulaula ulaula tapaa ma sikaleti,
  • matua
  • maualuga le toto maualuga
  • afaina
  • faamai pipisi
  • le lelei
  • siama cytomegalovirus,
  • leai o se afi,
  • dyslipidemia.

E masani lava o lenei faʻamaʻi e atiina ae i tagata faʻamaina. O le mea pito sili ona taua o le faʻaleagaina o meaʻai e maulalo i meaola o manu ma mea inu gaʻo faigofie. O ituaiga o aano o manu ma iʻa, mayonnaise, keke, pata, kulimi suamalie, mea e faʻafiafia ai, meaʻai, sandwiches ma fuamoa oona e afaina ai le tulaga o gaʻo. O le maualuga i le lisi o nei oloa o se tulaga lamatia mo le atinaʻe o le atherosclerosis.

O le Nicotine ma le tar o loʻo i totonu o tapaa tapaa ei ai aʻafiaga leaga i vaʻa toto. A o laʻititi lava, o le atherosclerosis e mafai ona avea ma se taunuuga o le le atoatoa o le tino. O tagata talavou e fai si laʻititi, e manaʻo e ave se taavale, nofo mo se taimi umi i se komepiuta ma le televise. O nei mea uma e taʻitaʻia ai i le gaʻo ma le faʻafitauli o le tino.

O tagata e taaalo i taaloga e itiiti lava le mafatia i le atherosclerosis. O se tulaga lamatia o le toto maualuga. E mafua ai le faaleagaina o le puipui o le fale ma faʻamalosia ai le faʻaleagaina o le mimioliki ma gaʻo. Faatasi ai ma le matua, ua faateleina le fua faatatau o le tulaga. O le mafuaaga o le masani masani o le matua. O le taua pito sili ona taua i le atinaʻe o le atherosclerosis o le garotid arteries e faia i mea taua e pei o le pepelo, dyslipidemia, ma le faaleagaina o le puipui vascular.

Faʻapitoa o le atinaʻeina o le faʻamaʻi

O le faiga o le fausia o ni atherosclerotic plate e matua faigata lava. E tolu vaega o le atinaʻeina o lenei maʻi. O le faavae o le lafoina lea i luga o le atigi fatu ole gaʻo o le atherogenic lipids. O nei mea e aofia ai le LDL ma le VLDL. E afaina ai le maualuga o lipoproteins i toto toto. A oʻo i le taimi e suia ai le LDL i le HDL i le itu o le muamua, e iai ni meaʻai i luga o puipui.

Atherosclerosis e atiina ae. I le laasaga 1, e teu ai lipoproteins atherogenic. Fesoasoani i lenei faʻaleagaina o puipui o arteries ma se faʻaitiitia o le tafe toto. O le lipid spots e le faalavelaveina ai le tafe toto i totonu o vaa. E vaaia i lalo ole microscope. Afai e le faia togafitiga, ona amataina lea o le tulaga 2. E taʻua o le liposclerosis.

I nofoaga o le gaʻo, o loʻo faʻalauteleina ai le tino. Palama amata ona fai. E suamalie ma faʻalelei. I lenei laasaga, ei ai se tulaga lamatia o le atinaʻeina o le gaʻo. O le tulaga o le puipui vascular e suia foi. E fai si laʻititi. E tele fomaʻi ua faia, lea e faʻapupula atili ai le tulaga.

I le taimi lea, o le toto e masani lava ona fai. O le vaega 3 o le maʻi e taʻua o le atherocalcinosis. E le mafai ona suia suiga. O vailaau faʻasaina e le mafai ona toe faʻasalaina papa, aua o le a avea ma mea eleelea.

O le mafuaaga o le lafoina o suauu calcium. Paʻu o pusa i le lapoa, faʻaitiitia le faʻamaonia o le gaʻo. E mafua ai ona latou vavalalata. E i ai se tulaga lamatia o le faʻaaogaina, lea e mafai ona mafua ai le paʻu o le ischemic ma le tauaso.

E faʻapefea le faʻamaʻi?

Faailoga o le faamai e le tupu vave. O le laasaga lipid e mafai ona tumau i ni nai tausaga.

O faʻaʻailoga e aliali mai ma se mea taua (sili atu ma le 50%) faʻaitiitia i le lumenia o le gaʻo. O le toilalo o se tasi e tasi ma e lua. O faʻamatalaga nei o le faʻamaʻi e mafai:

  • tiga o le ulu
  • tingling
  • sasaa
  • vaivaiga
  • upu le atoatoa
  • faʻaititia le faʻaaliga
  • vaivaiga
  • tiga o le pusa
  • solia o lagona
  • vavao
  • le mautonu i avanoa,
  • vaivaiga i vae
  • amioga suia
  • moe i le moe
  • tinisitus
  • popolega
  • faʻaleagaina
  • mafaufau le mafaufau
  • tuai tele
  • sosolo aʻo 'ai.

I le amataga o le atherosclerosis o gaʻo i totonu, o faitioga e leai se aoga. Faailoga e tutupu i lea taimi ma lea taimi. A maeʻa le malologa, e faʻaleleia le tulaga. I le alualu i luma o le alualu i luma, o le a faʻateleina faailoga. Atonu o foliga mai o le gatete i vae. Tautalaga upu. O nei faʻaʻailoga uma ona o le okesene o le mafaufau.

I le laasaga o le taupulepulega, ua solia ai tomai faʻapitoa (manatua, mafaufau, mafai ona manatua). O na tagata e manaʻomia le tausiga mai ē pele ia i latou. O le atherosclerosis e mafai ona mafua ai paresis ma maʻi pipili. O le lamatiaga o le faatupuina o le faamai o le ischemic ua faateleina. O osofaʻiga faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi e masani ona atiaʻe. Faailoga o le a leiloloa i le ao. I totonu o le latou falemaʻi, o osofaʻiga le tumau e pei o le paʻu.

O aʻafiaga o arteriosclerosis o laʻau

I le atherosclerotic lions o le garotid arteries, e mafai ona fai le faʻatagaga. O se tulaga lamatia lenei, lea o loʻo faʻaalia i le faʻaogaina atoa poʻo le vaeluaina ole lumen o vaʻa e fafaga ai le faiʻai. E sili atu i le 50% o mataupu o le cerebral semiamia e mafua mai i le faaleagaina o gaʻo. Faʻasagaga o le paʻu o le toto toto, o le leai o se okesene ma meaʻai e maua.

E masani lava, o ia tagata e atiina ae le gasegase o le dyscirculatory. O ona uiga autu o:

  • faanoanoaga
  • tiga o le ulu
  • pisa i le ulu
  • toe tiga
  • afaina,
  • faʻalavelave
  • faigata faigata,
  • vaivai i le taimi o galuega faaletino,
  • mafaufau le lelei
  • mafaufau le mafaufau.

I laʻasaga mulimuli, o le atamai e faʻaitiitia. E masani ona atiina ae Dementia. Ua leiloloa tomai faʻapitoa. O tagata mamai e le fiafia ma le le fiafia i mea uma. O le fiafia i mea e fiafia i ai ua leiloa. Savagese lemu. O faʻamaoniga o le faʻaaogaina o laufofoga, o le gasegase o le tino, paresis, paralysis, o le pelvic dysfunction, o le dysarthria, o le pseudobulbar syndrome ma le tetere i le 3 vaega o le encephalopathy faasaga i le tala o le atherosclerosis.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o osofaʻiga faʻafuaseʻi, faʻafitauli le tumau. O faʻamatalaga nei e mafai:

  • monoparesis,
  • Hemiparesis,
  • monocular visual deficairment,
  • paresthesia
  • afaina o foliga po o lima,
  • o le faʻaalia o laʻau i luma o mata,
  • faaitiitia le tino vaaia.

Faʻatoʻa faʻalavelave i le talaaga o le o le atherosclerotic leions o le carotid ario e atiina ae i le 1% o mataupu. Faʻatasi ma le atherosclerosis, o taunuuga nei e mafai:

  • toesea o gaioiga i vae
  • paresis o le nerve mata,
  • afifi
  • afaina o le ischemic
  • thrombosis
  • maʻi pipili
  • tauaso
  • atrophic opic,
  • suiga fesuisuiai i le faiʻai,
  • faʻataʻitaʻiga
  • afaina
  • teteʻe

E faʻaleagaina le fomaʻi pe afai e le faʻamalolo se tagata maʻi i se taimi talafeagai.

Suʻega ma togafitiga togafitiga

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o suʻesuʻega nei e manaʻomia:

  • Faʻafanua o vaʻa o le faiʻai ma le ua,
  • lipid profile
  • suesuega lautele ma le toto o le toto,
  • coagulogram,
  • angiography
  • resonance magneto poʻo le faʻasologa o mea e fai.

E le gata i lea, o le setete o le fatu ma le gataifale e suʻesuʻeina. E manaʻomia ona togafitiga maʻi i le maeʻa ai o se suʻesuʻega ma suʻega. E tatau i lau fomaʻi ona fuaina lou toto. Mo faʻalavelave vaaia, e manaʻomia se suʻesuʻega ophtalmological. Le auala e togafitia ai le atherosclerosis e iloa e fomaʻi uma ma le neurologist.

  1. Tuʻua le ulaula ma le ava malosi.
  2. Faateleina le gaioiga afi.
  3. Mulimuli i se taumafa malosi.
  4. Aveina o fualaau ma isi vailaʻau.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le thrombosis, faʻamalositisi ma le anticoagulants ua faatonuina. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, e taua le faʻasaʻoina o alaleo lipid pe afai e siitia le maualuga o LDL, VLDL, poʻo triglycerides i le toto.Mo lenei mea, ua faatonuina ai fuainumera. E aofia ai Aterostat, Liprimar, Torvakard, Atorvastatin-Teva, Atoris, Simvastatin Zentiva, Vasilip, Simvor, Pravastatin, Livazo, Rosucard, Tevastor, Roxer, Krestor, Holetar, Cardiostatin, Rovakor, Vero-Lovolastatin ma.

Fitirate e le masani ona faatonuina. Afai e maua le suiga o le atherosclerotic, ona le mafai lea ona e faia e aunoa ma se meaai. E tatau ona e lafoaia ni meaʻai, sausage, kirimoli suamalie, pata, meaʻai gaʻo, mayonnaise, keke meataʻi, meaʻai kuka, fuamoa, selu ma palu. E tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o masima ma falaoa. O fualaau faʻamaʻi e masani ona aofia i le togafitiga mo le carotid arteriosclerosis.

E fautuaina tagata maʻi e savavali i le ea fou i aso uma mo le itiiti ifo i le 1-2 itula. Oona oona o le okesene. Togafitiga ma togafitiga faa-aganuu e mafai, ae le suia ai togafitiga faafomaʻi. I tulaga ogaoga, e manaʻomia le taʻaloga faʻamalosolo poʻo le taotoga mulimuli.

E masani ona faia le taʻavale ma le talitane. Faatasi ai ma le faʻatonuga atoa, ua faia ai se anastomosis. O le mea lea, o le faaleagaina o le gataifale o se faʻamaʻi tuga lea e mafai ona oʻo atu ai i le gasegase o gataifale.

Carotid Cholesterol Plaque

O sina vavalalata o le gaʻo, ona o le atherosclerotic leions, e mafai ona oʻo atu i aʻafiaga e le mafai ona faʻafanoina i totonu o le faiʻai o le faiʻai, ma atiina ae ai faʻamaʻi faʻapitoa o gaʻo o le cerebral, lea e masani ona oʻo atu ai i le oti.

Afai e le maua le okesene pe a maua e le faiʻai, ona oʻo mai ai lea o faailoga o le faiva hypoxia:

  • O le malulu ma le ulu o le ulu e eseese lava,
  • E le manino le faʻaaliga, lele i mata, puʻu,
  • O le tino vaivai ma vaivai tele,
  • O le momoe o le moe ma le le mautonu
  • Pogisa i mata ma se tulaga o le le fiafia, leai se mafaufau,
  • Faʻafitauli i le avanoa ma le taimi,
  • Le mafaufau le mafaufau, atamai, ma le mafaufau,
  • Mafaufauga faʻalagona ma le faʻalagona, le faʻamalosia ma le faʻaleagaina o mea faʻaletonu. Ua taofia e se tagata ona pulea ana amioga.

O le tamaititi e vavalalata i le gaʻo

O le tele o taimi, atherosclerosis i totonu o vaʻa o le ua, o le nofoaga o le bifurcation o le taatele o le carotide o le loride ma le ogatotonu o le carotide (ICA) e mafatia. O le atherosclerotic plate o loʻo teuina i totonu o le vevela o le choroid.

O le tele lava o taimi, atherosclerosis i totonu o le gaʻo o le carotid e oʻo atu ai i se suiga i puipui ma mafai ai foi ona taʻitaʻia ai.

O le lamatiaga o ia ituaiga atherosclerotic o loʻo i ai i le mea moni e faapea o platelets e faʻapipiʻi i le endothelial otaota ua afaina ma amata ona faia se tui toto, lea e mafai ona ulu i le gaʻo o le cerebral e ala i le toto ma le vevesi o le gasegase o le cerebral ma le infarction cerebral.

O faʻasolosolo Ischemic, poʻo le faʻauʻuina o le cerebral, e afaina i le 5.0% o tagata gasegase i le atherosclerosis i le gathry arteries.

Ona o le lamatiaga o lenei ituaiga sclerosis i le toto, o tagata ua oʻo i le 35 tausaga e manaʻomia le foai totoina o le toto mo le cholesterol, i le 6 masina, ma faia se suʻesuʻega puipuia e iloa ai le faaletonu o le toto ma cerebral arteries ina ia mafai ai ona suʻesuʻeina le atherosclerosis o le garotid arteries i le amataga o le atinae.

Carotid Cholesterol Plaque

Mafuaaga o le carotid sclerosis

Atherosclerosis o se faʻamaʻi masani faʻaleagaina, o lona atinaʻe e amata i se taimi umi ao leʻi oʻo i lona uluai faailoga. E mafai ona silia i le 10 tausaga talu mai le amataga o le faʻavaeina o se nofoaga cholesterol i luga o le methiolum ma seia oʻo i faailoga muamua o le faʻaalia o le vevesi o le choroid.

O le atherosclerosis e fausiaina ma tutusa ma faʻamaʻi o le faʻatusatusaga, lea e aofia ai i le fausiaina o ni atherosclerotic plate i luga o le vevela o le gaʻo.

O faaputuga Cholesterol i totonu o le carotide autu ua faia mo mafuaaga nei:

  • Faigaluega i le gaioiga o le lipid metabolism. I totonu o le toto, o loʻo i ai le tele o fualaʻau o le cholesterol free, faapea foi ma le maualuga o le maualuga lipoproteins i le toto, lea e oʻo atu ai i le aveeseina o le mamafa ma le free cholesterol i luga o le choroid i le tulaga o le lipid spot,
  • Le faʻavaivaia i le faʻaopoopoga o le tino, lea e faʻaolaina ai le faʻalauteleina o le fatu o lipoprotein molikula e ala i potu o le ate,
  • Saienisi o le aiga,
  • E tusa ai ma lenei talitonuga o tagata tomai faapitoa, o le mafuaaga o le autoimmune, o le tali atu o ituaiga eseese, e aofia ai leukocytes i le vascular intima, e mafai ona faatupuina ai le atherosclerosis pathology.

I le faaopoopo atu i le tele o mafuaʻaga o le atherosclerosis ua iloa, o le mafuaaga taatele i togafitiga faafomaʻi o le solia lea i le lipid metabolism o le tino.

Mo lenei mafuaʻaga, o le faʻateleina o le cholesterol i le toto e faateleina, lea e oʻo atu ai i le fausiaina o le atherosclerotic neoplasms i le choroid.

Ituaiga o Carotid Atherosclerosis

Faʻalagolago i faʻamatalaga o le falemaʻi, ua fuafua ai le tele o togafitiga. E tusa ai ma le ICD-10, e tolu ituaiga o atinaʻe o sclerosis i le garotid arteries e iloga:

  • Sini faʻamalosi o le carotid atherosclerosis lumenia o le lumen ua faʻaititia e le sili atu ma le 50.0%. O togafitiga e tatau foi ona o faatasi ma se taumafa malosi o le anti-cholesterol, ae faatasi ai ma lenei ituaiga atherosclerosis, o le garotid arteries ua leaga, lea e tatau ona faasaʻoina i togafitiga, poo se vaitaimi uumi o togafitiga ma vailaau e tatau ona faʻaaogaina,
  • E le o le malosi o le garotid atherosclerosis O le togafitiga autu mo lenei ituaiga o atherosclerosis o loʻo faʻatatau i le faʻaaogaina o suiga o mea taumafa ma le faʻateleina o gaioiga faaletino i le tino, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le cholesterol i totonu o le toto. O togafitiga togafitiga e masani ona faʻaaogaina,
  • Tele ituaiga o atherosclerosis i luga o gaʻo uro. O lenei ituaiga o le atinaʻeina o togafitiga e togafitia e faʻatatau i le vevela o mea faʻalavelave i gaʻo o le cerebral, faʻapea foi i le tulaga o le gaioiga o vaega o le mafaufau. E naʻo le faʻavae o se faʻamatalaga auiliili, e mafai ona iloa faʻamau i luga o mea taua ma o le a faatonuina e le fomai pe faapefea ona togafitia i latou.

E masani lava, o togafitiga o togafitiga e faʻaaogaina e togafitia ai le sclerosis i le gathry arteries.

Faatasi ai ma le fesoasoani o le taotoga, e mafai ona vave faʻapipiʻi le atherosclerotic plate mai le fafata ma faʻavae le toto i le faiʻai.

Eseesega o le atherosclerosis o le garotide arteries

Faailoga o le atherosclerosis o gaʻo uro autu

O faʻafitauli o le galata o le carotide e faʻamalosi i le amataga, e le o iai i soo se auala, e faalagolago i le mea moni o le lautele o nei auala tetele e lava lona tele, o lea la e sili atu ma le tasi le tausaga le faagasologa o le sclerosis.

O faailoga muamua o le i ai o le atherosclerosis i totonu o vaʻa o le ua e amata ona aliali mai i ni faailoga:

  • O le tagata maʻi e amata ona lagona le le mautonu i le ua i luga o le vaega na aafia o le aluga. I le taimi muamua, e tupu le numera mo sina taimi puupuu, ae a oʻo i le taimi e alu ai le maʻi, ona lagona ai lea o le numera i se mea tele ma e umi se taimi,
  • O galuega faʻamalosi o le faiʻai e faʻavaivaia i le tuputupu ae o le atherosclerotic plate ma le vavalalata o le lumanaʻi lumanaʻi,
  • O le malosi e galue e faʻaitiitia ma maʻi le tagata maʻi i le tino atoa. Faʻatasi ai ma le tapunia tele o le lumanaʻi i luga o se paʻu, o loʻo amata ona pagatia siama mai le hypoxia. O le tino ua amata ona faʻaitiitia ana punaoa, ma o loʻo i ai se faʻaitiitiga o gaoioiga i luga o le mafaufau ma le faaletino,
  • Vaʻavaʻai taimi pupuu. O lenei faailoga e aliali mai i le taimi mulimuli o le atinaʻeina o togafitiga ma o se taʻaloga o le faʻasolosolo faʻamaʻi.

O ia faʻaʻailoga e mafai foi ona tupu i isi maʻi faʻapitoa ma faafitauli i le faiʻai, ae o se faailoga lenei e tatau ona maua se faʻamaoniga e faʻavae ai se suʻesuʻega o le carotid atherosclerosis.

E lagona le maʻi i le tino atoa

O le fea fomaʻi e tatau ona ou faafesootai?

Afai o mea muamua o le faʻafitauli o le toto i le Atherosclerotic OSA e tupu, e tatau ona e alu i se taimi atofaina ma se fomaʻi. A maeʻa suʻesuʻega ma faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo, ona taʻitaʻiina lea e le fomaʻi le tagata maʻi i le fomaʻi fomai. O se angiologist e togafitia toto toto, e togafitia e vetolologist veins.

Afai e atiaʻe se ituaiga tele o atherosclerosis ma ua afaina ai le gaʻo ma le fatu o le fatu, ona e alu lea i se feiloaiga ma se cardiologist. Faatasi ai ma le tulaga alualu i luma o le atherosclerosis o le carotid o lo oi ai ma le faaleagaina o le faiʻai, e auai ai le neurologist i togafitiga.

E le gata i lea, mo le togafitiga o lenei maʻi, o se fomai tipitipi vascular, poʻo se neurosurgeon, o loʻo aʻafia ai.

Mo togafitiga faʻapitoa o lenei maʻi, ua aafia ai se fomai tipitipi vascular

Togafitiga o le atherosclerosis o vaomalo

Togafitiga o tupe teu i luga o le OSA e tatau ona faia i se tulaga lautele ma o le togafitiga e tatau ona amata i le vave e mafai ai.

O fualaau faafomaʻi mo togafitiga o le atherosclerosis o le garoteri arteries e leʻo faʻaaogaina, talu ai ona ua faʻamaonia lo latou le lelei, ae o le taimi mo lenei togafitiga o loʻo taʻavale, ma o le taimi lea o le atherosclerosis e mafai ona oʻo i se faiga faʻalavelave, lea e mafai ona oʻo atu ai i le oti.

Muamua, fai le fetuunaiga o ituaiga olaga ma meaʻai.

O le togafitiga o mea taumafa e faasaina ai le faaaogaina o nei meaai:

  • Lisi saunia e ala i le kuka ma ulaula,
  • Mea e aofia ai meaola gaʻo, meaʻai gaʻo susu, pailani, aano o manu, fuamoa,
  • Mea inu gaʻo ma suamalie,
  • Alu
  • Malosi faanatura ma faanatinati ma le lauti,
  • Peʻa ma falaoa mai le maualuga o le falaoamata papaʻe,
  • Suga ma mea suamalie.

O le lisi e tatau ona i ai i ni aofaiga tetele:

  • Fualaau faisua fou, faapea foi ma vine, fua ma fua,
  • Sea iʻa e le itiiti ifo i le fa taimi i le vaiaso,
  • Meat o ituaiga paʻepaʻe papaʻe-maualalo,
  • Nisi, Ola o le Fualaau aina,
  • O meaʻai e faʻavae i luga o pata, faʻapea foʻi pi ma pi,
  • Mamoe susu.

A maeʻa, e tatau ona e 'aina e tusa ma le 6 taimi i le aso, ma e le tatau ona sili atu i le 200 mililiters, ma e le tatau ona galo e uiga i le faʻaaogaina o le suavai faamama i aso taitasi e oo atu i le 1,500.0 mililita.

O le lisi e tatau ona i ai i le tele o fualaau faisua fou, faʻapea foi vine, fualaau aina ma lanu

Faʻatau togafitiga

Mo le togafitiga o le atherosclerosis i le carotid arteries, o vailaʻau e faʻaaogaina e faʻaititia ai le maualuga o le cholesterol i le toto, faapea foʻi ma fualaau e faʻamalolo ai faailoga o le sclerosis:

  • Fualaau faasaina e tuuitiitia le faasinoupu o le toto,
  • Fualaau faʻamaʻi ma fibrate e faʻaititia ai au lisi leaga cholesterol,
  • Fomaʻi togafitiga o meaola eleʻele e faʻaleleia le talo, lea o loʻo faʻaaoga i le faʻaaogaina o le tele o lipids,
  • Vailaʻau e faʻafoʻi ai le metabolism i le tino,
  • Antiplatelet agents e puipuia ai le fauina o paʻu toto ma le thrombosis o arteries. O le taliaina o anticoagulants i le atherosclerosis e ave mo le ola.

O vailaʻau uma ua faatonuina e le fomaʻi ma togafitiga a le tagata lava ia o lenei maʻi e le faatagaina, aua o le a oʻo atu ai i faʻafitauli ma le oti.

Fualaau faʻaaogaina e togafitia ai le atherosclerosis i le gathry arteries

Vaʻaia togafitiga o le atherosclerosis CA

Afai o togafitiga fualaau faasaina e le fesoasoani e faaitiitia ai faailoga o le atherosclerotic manifestations, ona faia loa lea o se suesuega mo le faaaogaina o togafitiga ma taotoga. O gaioiga faʻapipiʻiina e faia i luga o gaʻo uʻamea ma o se auala e sili atu ona osofaʻi, lea e le faʻaleagaina, e faʻaaogaina.

O le auala o le gasegase vavave ua filifilia e le fomaʻi e faʻavae i luga o le taunuuga o le suʻesuʻeina muamua.

Auala e faʻaaogaina ai le gaʻo uro:

  • O le faʻataʻitaʻiga a Carotid faʻamalosi le taotoga e aveese le atherosclerotic plate,
  • O le angioplasty type o le balloonoa e faia i se nofoaga e le mafai ona faʻaaogaina lea e le mafai ai ona faʻatino le faʻasalalauga,
  • Le faʻaaogaina o metotia faʻamalosi. E ala i le pipiʻi i le tino, ua faʻaofiina ai se siama i totonu o le kariota, lea e faʻalautele ai le lumanaʻi.

Carotid Endarterectomy

Puipuiga

Aiaiga puipuia e aofia ai le faaaogaina o ia tulafono o nofomau:

  • Taofi le ulaula ma inu ava malosi
  • Faamalosia le malosi o le tino i luga o le tino ma faateleina le gaioiga,
  • Meaʻai talafeagai
  • Faʻataʻia na isi pauna
  • Aloese mai popolega popole ma tulaga atuatuvale,
  • Faʻaauau ona mataʻituina ma fetuunai glucose ma faʻamaʻi toto.

Atherosclerosis e faasino atu i na maʻi faʻalavelave lea e faigofie atu ona puipuia nai lo le faʻamalolo mulimuli ane.

Faʻatasi ai ma togafitiga faafomaʻi, o lenei togafitiga e le mafai ona faʻamalolo atoatoa, ma togafitiga faʻapitoa e mafai ona toe faʻafoʻi toto, ae o loʻo i ai pea le lamatiaga o le fausiaina o maʻa i isi mea i totonu o vaa tetele.

Vitio: Carotid stenosis. O a mea e puipuia ai le tafe toto?

E oʻo lava i se fomaʻi poto faapitoa e le o taumafai e fai se faʻataʻitaʻiga o lenei maʻi ma e le mafai ona fai ma le mautinoa le ala o le a faʻaalia ai le atherosclerosis i le gafati autu. Sclerosis e matua faʻalavelave lava ma mafai ona faʻamalosi ma vave ona faʻaalia o se stroke, lea e taʻitaʻia ai le tagata maʻi i le oti.

Ma o le siakiina o se ituaiga e le o le malosi, lea e maua mo se vaitaimi umi ma aumaia ai le tele o faailoga tiga i le tagata maʻi, ma le togafitiga saʻo ma le ituaiga olaga sao, faaumiumi le soifua o le tagata maʻi mo le tele o tausaga.

E faʻapefea ona faia se pepa i totonu o le gaʻo?

I totonu ole potu o tagata taitoatasi, e 2 faʻatoʻa gaʻo i le taimi tonu lava, ma le lua vetebrates i le itu tauagavale ma le itu taumatau. E ala atu i nei laʻau o le tui vavalo, e tafe atu le toto i foliga ma le faiʻai. Pe a faatusatusa i le tafe o le toto i le vavae, o le mea e tupu ai le toto, e tupu tele mea uma, ma o soʻo se eseesega mai le masani e faʻaitiitia ai le tafe toto ma afaina ai le lelei o le ola o le tagata. O le mafuaʻaga lea e maualuga tele ai le taua o gaʻo.

Ioe, o le faagasologa e le tupu i le aso e tasi ma o nisi foi taimi i le tausaga e tasi, ae o se faasologa o suiga e tutupu i le tino o le tagata e foliga mai o le amataina o le maʻi. Muamua, ina ia mafai ona faia ia suiga, e tatau i se tagata ona i ai ni tulaga muamua ma tulaga lelei. Atonu o lenei mea o se faʻapuʻupuʻu o le microscopic i le carotide o loʻo i ai, o le a sili atu ona teuina le cholesterol. O le tafe mai o le toto i se nofoaga faapitoa o se isi avanoa mo se pepa e fausia i lenei nofoaga i le lumanaʻi. I le mea mulimuli, o fomaʻi e matauina e tele taimi e tupu ai lenei faʻafitauli i luga o le nofoaga o le vavae o le carotide o loʻo i ai, o le mea e vevela ai puipui o vaʻa.

O le mea lea, o tulaga tuusaʻo tonu mo le faʻaalia mai o le tuputupu aʻe o le cholesterol i luga o puipui o le gaʻo o le carotid o le sili atu lea o le taumafaina o gaʻo, lipoprotein-o meaʻai maualalo maualalo.

Mo se tagata soifua maloloina, o le faateleina o le faaaogaina o caloric atonu e le afaina i faafitauli i le cardiovascular system, peitaʻi, afai e masani ona faia le faʻanoanoa, o le a amata le toilalo o le puipuiga o le tino. Afai e masani ona fesoasoani le palatini palatini e gaʻo le gaʻo, ona faʻateleina lea o meaai maualuga, e le mafai ona latou taulimaina le tele o galuega latou te faia. Ma o lea, o tuufaatasiga faigata o lipids, proteins ma cholesterol o loo faia i totonu o le ogatotonu o vaa toto ma fua. O nei laʻau laiti e mafai ona faimalaga i totonu o le tino masini ma faʻapipiʻi i le pito sili ona vaivai, pe a vaʻavaʻa ma fufula le pito i luga o le parietal.E foliga mai o lenei mea faʻapipiʻi o le a tupu tonu lava i totonu o le carotide o.

A maeʻa ona paʻu le polo i le puipui, o loʻo i ai se faʻaopoopoga o mea fesoʻotaʻi fou. Tagata faʻapitoa e valaʻau i lenei laasaga liposclerosis. A maeʻa sina taimi, ua uma ona maeʻa lelei le tupu aʻe ma faʻapipiʻi i le puipui. E le gata i lea, o le atherosclerotic plate o le a faʻaauau pea ona faateleina.

Fausaga faʻamau

E vaevaeina e le au poto le faʻailoga matala i ni vaega se lua - o le taua ma le paʻu (pito i fafo). O le autu e aofia ai le cholesterol saoloto ma sina tamaʻi ether, lea e fesoasoani e faʻamautu ai. Faʻatalatalata ane i le mauga, e mafai e se tasi ona vaʻai i fausaga o le "foamy". O nei mea e gaosia ai, lea o le tele o vaega o gaʻo. I le aluga o taimi, o vaega gaʻo e aʻafia ai le macrophages ma ulu atu i totonu o le vaega.

O le pito i fafo o le papa o le atherosclerotic o se membrane fibrous i le elastin ma filatini. O le pasene o palakene ma le elastin e afaina ai le malosi o le paʻu e gau ai.

I le amataga, o papa i totonu o le carotid o loʻo le malosi tele. O latou mea e mafai ona taʻua o le vai-vai, ma o le mea lea e mafai ai ona faʻaumatia. Ioe, afai e iloa e se tagata lo latou ola i le taimi nei, ona sili atu lea ona faigofie togafitiga. I le auala, e oo lava i lenei laasaga, o se atherosclerotic plate ua leva ona avea ma se tulaga matautia. Faatasi ai ma le tuueseeseina o elemene taʻitasi o le tuputupu ae, o le tapunia atoatoa o le vaa e mafai ona tupu. O se faʻalavelave o le lumen o le carotid o loʻo faʻaalia pe afai e taofi le vaega tuulafoaʻi i le isi, vaega vaiti, mo se faʻataʻitaʻiga, i luga o le nofoaga o le vavae.

I le gasologa o taimi, o le atigi pito i fafo na amata tele. E faʻaleleia ai sima calcium, lea e faʻaopoopoina ai le faigata. O lea la e amata ai le vaega mulimuli o le atherosclerotic plateque formation - atherocalcinosis. O le taimi lenei o loʻo faʻalosolo lemu le faʻamalama o le cholesterol, o loʻo mausali ma e leai se mea. I lenei taimi, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le tafe toto i lenei vaega. I le auala, e oʻo lava i se faʻamau mautu e mafai ona atiaʻe atili, ae o le a tupu lenei mea mo ni nai tausaga. O le collagen lea o loʻo i ai e fesoasoani i le puipui o maʻa e tumau ma e puipuia ai lona vaeluaina.

Afai o le tuufaatasiga o le plaque ei ai le pasene maualuga atu o lipids, ona foliga mai lea e le maluelue se tulaga faapena. O lona uiga o loʻo i ai pea le avanoa o lona malepelepe, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le thrombosis.

E i ai foi se mea e pei o se mea e ese mai le atherosclerotic plate. I lenei tulaga, o le gasegase o le faamaʻi e faigata tele i le afaina ma le ulcerations e masani lava ona tupu i luga o le papa o le cholesterol. E leai ni mea e mafai ai ona faʻaaogaina ia ituaiga o faʻataʻitaʻiga;

Vaʻaia o le faʻamalama i totonu o le gaʻo.

  1. Le faaputuga i totonu o vaʻa gaʻo e le mafai ona faʻamavae.
  2. Laʻau faʻapalaina e aafia i le gaioiga - T-lymphocytes ma monocytes.
  3. O monocytes e sosoʻo atu i le pa puipui, ma faʻamaʻosaʻoina ai le mimiti ma mamanu.
  4. Platelets mai le toto ua tosina i le nofoaga faaleagaina.
  5. O se taunuuga o le faaleagaina o le methiolum, o le tino e faalilolilo tagata faufautua puipui puipui, ma taumafai foi e galue malosi e fausia le nofoaga faaleagaina.
  6. O le faateleina o le gaosiga o le collagen ma le elastin e taʻitaʻia ai lo latou faʻaputuina i le lotoifale ma foliga mai o se puʻu ipu i totonu o le lumanaʻi saoloto o le vaa.
  7. O le tuputupu aʻe ua faʻatulagaina ma faʻateleina le tele.

Atonu latou te le o mai mo se taimi umi lava, ma o se lamatiaga sili lea. O faʻamatalaga faitino e mafai ona ese ma latou te faalagolago i le tele o mea - o le tele o le teu, localization, ma isi. O le tele o taimi, faatasi ai ma le faʻaitiitia o le tafe toto i se tasi o eria, o loʻo faʻaalia i le foliga mai o le lelava pe a uma le faʻamalositino poʻo le faʻavavevaveina o le toto. E tele gasegase e lipoti atu le tiga tiga, ae aua le gauai atu i ai. Ma o le mea moni, o se faʻamaoniga o le faʻaleagaina o se pusa o le cholesterol e le maluelue o se fatu fatu poʻo se afaina.

O le tele o taimi, o faʻamaoniga e tutupu e tutusa ma na faailoga e matauina i tagata gasegase. O le mea lea, e mafai ona tutupu osofaʻiga faʻafefe, lea e mafai ona matauina ai mea nei:

  1. Le mautonu o le tautala. O le solia o le toto i le faiʻai e mafua ai le tele o suiga, ma e ono aofia ai le fenumiai o le tautala. O le matelaina o le okesene i le faiai e puipuia ai se tagata mai le faia o se faasalaga faigofie.
  2. Numera. E faʻafuaseʻi ona aliali mai ma e na o le tasi itu o le tino e maua ai.
  3. Vaavaai mata i le mata e tasi. O se faʻamatalaga mataʻutia, talanoa e uiga i le tulaga o le faʻasologa o le tino.
  4. Vaivai. Masalo o le sili ona taua, e tusa ai ma gasegase, uiga. O le mea moni, o le atherosclerotic plate e tapunia ai le toto, lea e mafua ai le le lava o le okesene. I le isi itu, e liliu le tino i le "faaola faaola" mode. E lagona e le tagata maʻi le le lava i taimi uma, i taimi uma ma e oʻo foi i le lagona o le malepelepe e aunoa ma se galuega faaletino.

I tagata taʻitasi, o faʻamaoniga e mafai ona faʻailoaina pe vaivai. O nisi tagata gasegase na o le tasi lava le mea mai le lisi, ae o isi o loʻo faʻamatalaina le ata atoa o le falemaʻi. I le taimi muamua, o osofaʻiga faa-siama atonu e matua pupuu, e oʻo ile itula, ma mulimuli ane mafai ona toeitiiti atoa le aso. I le aluga o taimi, e mafai ona faaitiitia le vaitau i le va o le faoa faamalosi, ma o lea ua avea le tagata ma se tagata maʻi o le cardiologist o loʻo manaʻomia vave togafitiga.

Tausiga togafitiga

O le taotoga o le a faʻaumatia uma ai le kapaila cholesterol ma toe faʻafoʻi toto. O le filifiliga pe o le fea auala e faia ai lenei mea e tatau ona na o le fomaʻi e faia. I aso nei, e lua ituaiga o togafitiga faʻapitoa e masani ona faʻaaogaina e togafitia ai lenei faafitauli - angioplasty o le paluni e mulimuli mai i le faʻamaʻi ma le taʻavale.

O le auala muamua e faia i lalo o faʻamaʻi faʻaleagaina. Mo le faia o lenei mea, ua faʻalauiloa e le fomai se paluni paluni e ala i se pusi i totonu o le fusi o le femoral poʻo le faʻamalalala o luga ole lima. Pe a taunuu le paluni i le nofoaga o loʻo manaʻomia i totonu o le carotide o lona fa, e faigofie lava ona faʻalautele le lumen. E le gata i lea, o se suauʻu ua faʻaofi i totonu o le nofoaga vaapiapi. O se fasi uamea laititi, lea e mausali le tumau i le nofoaga o le vavalalata o le carotide o lona uiga e mafai ai ona e toe faʻafoʻi toto.

O le faʻataʻitaʻiga e naʻo lalo o le faʻalapotopotoga lautele poʻo le faʻaleagaina ile faʻaaoga. I lenei tulaga, ua faʻalauiloa mai e le fomai se meafaigaluega fesuisuiaʻi, lea e oʻo atu i le vaitoto. O le taimi nei o le fomai tipitipi e aveese lemu le pusa lava ia, lea e poloka ai le tafe o le toto. O le mea e leaga ai, e tele mataupu o le faʻaleagaina o le faʻamaʻi ua faamatalaina, ona o le fausaga o le puipui o le vaa i lenei nofoaga ua le o toe lelei, o lona uiga e mafai ona toe foʻi le maʻi.

E mafai foi ona faʻaaoga togafitiga laser. I lenei tulaga, e taʻi saʻo e le fomaʻi le moli laser i luga o le nofoaga o le faʻapipiʻi papa. I lalo o le aafiaga o lenei laʻau, o le teu ese moni lava.

O le togafitiga o le ozone e mafai ona taʻua o taotoga i sina mea itiiti. I lenei tulaga, ua faʻalauiloa mai e le fomai le ozone i le toto o le tagata maʻi, o loʻo i ai meatotino a se soʻo faʻamalolo ma se immunomodulator. E faʻamaʻapeʻa ai le lipid lapide tele i totonu o le toto, faʻavavevave ai le metabolism, lea e sili ona talafeagai mo le tele o tagata gasegase i paʻu i le carotide.

Mulimuli ane, o le thrombolysis e mafai foi ona mafua i togafitiga. O lona uiga o le fomaʻi o loʻo faʻalauiloaina se mea faapitoa ma se faʻamautuga o le aʻafiaga i totonu o le carotide. E faʻamaʻaʻa atoa le pepa ole Cholesterol, ma toe faʻafoʻi le toto.

Faailoga mo taotoga

Muamua o le telē o le papa. I le avea ai o se tulafono, ua faʻamaonia pe afai o poloka i totonu o poloka o le lorotide ua aʻafia e sili atu ma le 70% o le aofaiga atoa o lumen. O ia tupe teu na faia mo le tele o tausaga, ma o le maʻi i taimi uma na lagona ai le leaga. O faʻamatalaga manino e aofia ai le le mautonu o le tagata maʻi i togafitiga fualaau. I se isi faaupuga, afai o le inuina o fualaau faasaina e le maua ai se taunuuga, ona masani lea ona filifili le fomaʻi e togafitia le tagata maʻi i auala o taotoga, lea e mafai ona avea ma se faaolataga moni mo le maʻi. E le gata i lea, o se tulaga le mausali o le paʻu, o lona membrane e le mafaamatalaina, lea e mafai ona oʻo mai i soo se taimi ma mafua ai le afaina, e mafai ona avea o se faʻaaliga mo togafitiga. Afai ua i ai i le tagata maʻi ni faʻailoga o se microinfarction poʻo le stroke, ona tatau lea ona le tolopoina le taotoga.

Contraindications i togafitiga

O le mea e leaga ai, o le tele o tagata gasegase o loʻo i ai lenei faafitauli ei ai le maualuga o le toto maualuga, ma o lenei mea e faia ai ona lava fetuunaiga i togafitiga faʻapitoa I le taimi muamua, e taumafai le cardiologist e faafetaui le mamafa. O le le mafai ona aumai le toto o le tagata maʻi i le tulaga mausali o se mea e faʻalavelave ai i le amataga o togafitiga. O le faigata foi o le solia o le fatu fatu.

E le gata i lea, o le taotoga e le tatau ona faʻatinoina i le vaitau o faʻalavelave faʻaleagaina e tupu i totonu o le tino. I lenei tulaga, e ono le mafai e le tino ona tali atu i le pulega o fualaau oona o loʻo faʻatonutonu e le tagata suʻesuʻe. O le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi i vailaʻau o loʻo faʻatinoina i le taimi o taotoga o se vaega taua o le faalēaogāina o le taualumaga.

O le angioplasty Balloon e mulimuli mai i le faʻamalolo e masani lava ona faia pe afai e le mafai ona faʻasalalau le faʻasalalau mo nisi mafuaaga. E le gata i lea, o le angioplasty e le o faia i le i ai o soʻo se faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai le faʻaaogaina o mea e le gata i luga. Ma le mea mulimuli, o le faʻalavelave faʻavavelala o meaola uma o se faʻasesega tuusaʻo lea i le faʻamaʻiina o le angioplasty. O le faʻalauiloa ma le faʻamaonia o vaʻa o se mea faʻalavelave mo togafitiga faʻapitoa, ma i lenei tulaga, o le togafitiga faʻapitoa e sili ona faia e se tagata poto faapitoa.

Afai o le maʻi na maua i le gasegase o le cerebral i le lua masina talu ai, ona tatau loa lea ona tolopo le taotoga. E le faia mo tagata mamai i le faʻamaʻi o le Alzheimer.

E mafai foi ona avea le gasegase ma mea matautia. O le mea moni e faʻapea, afai e le sao le togafiti a se fomai tipitipi e le o iai se poto masani, e mafai ona oʻo atu i le afaina poʻo le malepelepe o capillaries.

Soifua o le tagata maʻi pe a uma le taotoga

O le tausisia o tulafono i le taimi o le faʻasalalauga e mafai ona faʻaleleia lelei ai taunuʻuga na faia tele e le fomai tipitipi. Polokalame faʻasalaga ua faʻatagaina. I le auala, o le aspirin aupito faigofie e sili ona lelei i lenei mea, ma o ia lea e masani lava ona aliali i le fua, poʻo le pepa laʻau. O loʻo faʻatulagaina foi tulafono, lea e fesoasoani e faʻagesegese ai le atinaʻe o le atherosclerosis.

Fofo faʻapitoa

E mafai ona latou faʻafetaui lelei togafitiga faʻapitoa. Hirudotherapy e sili lona lelei. I le auala, o loʻo faʻaaogaina nei le togafitiga i le tele o nofoaga autu. O le fulufulu e vavalaʻau ai vaʻai e matua faʻaitiitia ai le toto. O lenei metotia e mafai ai ona faʻavave ona faʻaaogaina faailoga o le le lelei o le soifua maloloina, o le taunuuga lea o le faʻavaeina o maʻalaʻau i le gaʻo. O le aafiaga e umi lava le umi.

O nisi o oloa e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le toto ma faʻaitiitia ai le tele o le cholesterol i totonu o le tui vavalo. O le mea lea, o le sua o le sua, faaopoopo i ni mea laiti i soo se meainu, e faʻamalosia ai le faʻavaeina o lipid components ma puipuia ai i latou mai le fausia o ni mea faʻapitoa i totonu o vaʻa.

O le ether o loʻo aofia ai i le sipisi ma le kākalo e tutusa lelei lava le malosi i le puipui vascular. I le auala, na o ni oloa fou e aunoa ma sina vevela togafitiga e iai sona aafiaga.

Faʻavasega le vailaʻau o le toto ma le meli. I le leai o allergies, e tatau i se tagata ona ave ni teaseti se lua o le meli i le aso. O le suka maualuga e fautuaina ina ia le aofia ai mai le taumafataga.

O le matafaioi a le toto toto o le ua ma le lamatiaga o lo latou faatoilaloina

O le gaʻo Carotid o se tasi o vaʻa sili ona taua i le tino o le tagata. Latou te fafagaina totoga uma o le ulu, e aofia ai le sili ona taua - le faiʻai. Ma o ia, e pei ona e iloa, e faʻaaogaina le 1/5 o le okesene uma e ulufale atu i le toto. O le mea lea, faatasi ai ma le faaitiitia o le toto o nei toto toto, o le tino sili ona taua o le tino ua mafatia.

O le masani masani o puipui o vaa e lamolemole, faatasi ai ma le leai atoa o ni elemene o loʻo iai. Afai o loʻo tuʻuina i luga o puipui pa puipui o le cholesterol, o le a faʻapupula se maʻi e taʻua o le atherosclerosis. O le tuufaatasiga o papa e aofia ai le calcium, lipid deposits. O i latou uma lava e faalavelave i le masani ai o le toto.

O le faʻaaogaina o le palapala i luga o puipui o le akamato mea e tupu pe a afaina nisi o laʻau i le atherosclerosis. O le faateleina o le fuainumera ma le tele o ia tupe teu e tau atu ai i se faʻalavelave i le meaʻai paleni, lea, i le itu, mafua ai le atinaʻeina o le tele o faʻafitauli faigata. O le sili ona ogaoga oi latou o le faʻailoga faʻamaʻi poʻo le afaina o le tino, e masani ona oʻo atu ai i le oti.

I le amataga, o le tagata maʻi e atiaʻe le atherosclerosis, e le o faʻamalosiina, e le o oʻo ai i le vavalalata o le lumena o le vaa. Ae i taimi mulimuli mai o le faʻamaʻi, o le atherosclerosis, e mafua ai le vevesi o le toto, lea e sili ona taua mo le olaga.

Aisea e tupu ai le maʻi?

E tatau ona faʻataʻatia lelei le gaogala o gaʻo. E taua lenei mea aua latou te aveina le okesene ma meaʻai i le faiʻai. Peitai, i le aluga o taimi, e mafai ona vavalalata ma faʻamaʻaʻa. E tupu lenei mea ona o le faaputuputuina o atherosclerotic plate i luga oo latou puipui.

O mafuaʻaga autu mo le atinaʻe o carotid atherosclerosis o:

  1. Uiga leaga, o lona uiga, ulaula tapaa ma inu pia.
  2. Toto maualuga.
  3. Le mautonu o totoga o le faitioga i totonu.
  4. Eseese faʻafitauli o le gaʻo gaʻo (i le mea muamua o le oona).
  5. Mea sese i le taumafataga, solia o le taumafa na faatonuina e le fomai.
  6. Faʻaleagaina o le gafa.
  7. Faʻalavelave popole masani.
  8. Inactivity, o lona uiga, leai se gaioiga faaletino.
  9. O nisi o pathoces na aafia ai muamua.
  10. Faʻafitauli i le faʻafitauli faʻafesoʻotaʻi (faʻapitoa foi ma nisi o maʻi o le autoimmune).
  11. O le maʻi suka. O lenei faʻamaʻi e afaina tele ai le gaʻo gaʻo, ma o le mea lea e leaga ai le gaioiga o le tino.
  12. O maualuga maualuga o le "leaga" cholesterol, triglycerides i totonu o le toto e fesoasoani foi i le osofaʻi malosi o atherosclerotic plate i luga o puipui o le taua.

E masani lava, o mafuaʻaga o loʻo i luga e afaina ai le tino i se faʻalavelave. Ona o lenei mea, o le avanoa e atiaʻe le atherosclerosis ua atili faateleina.

I se tulaga e le masani ai, o le maʻi e mafai ona tupu ona o le carotide o anerysm poo le dysplasia.

Faailoga faʻaalia o le maʻi

O le atherosclerotic leions o vaʻa o le ua e matautia ona o uluai amataga e le o faaalia mai, e le tuuina mai faʻailoga faʻalauiloa. Ma e masani lava ona maua e le fomaʻi le faʻamaʻi tusa lava pe oʻo i le tulaga faʻaleagaina o le gaʻo i totonu.

Ae o loʻo i ai pea ni faʻailoga e ono mafai ai ona e masalomia se faʻamaʻi i oe lava ma talanoa i se fomai i le taimi.

O le mea lea, i le amataga, osofaʻiga o mea faʻapitoa, lea, e ui i lea, vave vave, e tatau ona mataala. Faailoga o ia osofaiga:

  • tingling poʻo le faʻalavelave o le afa o le tino,
  • sasaina i vae
  • numera
  • upu le atoatoa (ua avea ma mea e le mafai ona faʻaaoga),
  • matala vaaia i le mata e tasi,
  • leai se lagona o le tasi vae.

Aʻo faʻalauteleina le faʻamaʻi, o lenei faʻamaoniga e sili atu ona manino, ma o le a le umi ona osofaia. O se faʻamaoniga mautinoa lea e manaʻomia lou vaʻai i se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai.

Matou te tosina atu le mafaufau o le au faitau i le mea moni e faapea, o faʻamaoniga o loʻo i luga, o se taʻaloga o le paʻu. Ua toe taʻu mai e lenei mea e manaʻomia le fesoasoani a se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai!

Filifiliga mo le atiina ae o le maʻi

E pei ona uma ona maitauina, o le sili atu ona lamatia o le atherosclerosis o le stroke. E i ai le tele o filifiliga mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi ma le pipiiina o laʻau ma atherosclerotic plate:

  • O le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto toto i le faiʻai.
  • Vaevaega o atherosclerotic plate. Ae peitai, e mafai ona latou salalau atu i le toto i totonu o vaa laiti. O le mea lea o loʻo i ai se faʻaaogaina o le toto masani i se vaega patino o le faiʻai, ona o lea mea na maliu ai.
  • Lotoina o le toto i se toto toto (toto toto). E mafua lenei mea i le mea moni o loʻo faʻatuputeleina platelet i totonu o le toto ona o le malepelepe o papa. Latou faʻafesoʻotaʻi ma fausia se tui toto. Afai e tele, e faʻagesegese ai le tafe o le toto, lea e mafua ai se teteʻe faʻafuaseʻi.

Faiga Masani

  • O se suʻega maeʻaeʻa o le tagata maʻi e manaʻomia mo le faia o se siama. Seiloga e lava le suʻega talafeagai e mafai ona faʻamaonia le saʻo togafitiga o le atherosclerosis o gaʻo. Faʻamatalaga faʻamatalaga i se tala faʻasolopito. E tatau i le fomaʻi ona faʻavae mea e aʻafia ai le faʻamaʻi.
  • E taua le faʻatulagaina o le auscultation (faalogo) o le gaʻo.
  • Ia mautinoa le fuaina o le toto, ona o le maualuga o faailo o le toto e mafai ona taʻu mai ai soliga i le galuega a le garotid arteries.
  • O le faʻasolosolo faʻatasi ai ma le faʻataʻitaʻiina o le suʻesuʻeina o toto toto e faʻatagaina foi. Ole auala ole suʻega e saogalemu atoatoa ma e le afaina ma e mafai ai ona e faʻamautinoa lelei le siama.

Faatasi ai ma le masalosalo o taunuuga o le suʻega, e tatau i le tagata gasegase ona faʻamaonia ituaiga ituaiga o diagnostics e pei o:

  1. Faʻataʻotoga faʻatusatusaina o suʻesuʻega (CT). E mafai ai ona faʻamaonia lelei le fausaga o laʻau. CT scan e tatau ona faʻaaogaina e faʻaaoga ai le faʻatusatusaga o fesoʻotaiga.
  2. Faʻaauau foliga faʻapitoa.
  3. E tatau ona faʻaaogaina faʻamatalaga e faʻaaoga ai faʻapitoa eseese. Ona o le tulaga lamatia o le vavae ese o le atherosclerotic plate, o lenei ituaiga o siama e seasea faaaogaina i le taimi nei.

Mataupu faavae o togafitiga

E tatau ona maitauina e naʻo togafitiga faʻapitoa e mafai ona faʻamaonia ai le tulaga o aruro. Ma e tatau ona e amata i le vave e mafai ai.

Togafitiga ma togafitiga faa-aganuu, o se tulafono, e le aumaia ai taunuuga faamoemoeina. I lenei tulaga, ua leiloloa le taimi taua, ma nai lo le toomaga, o se faʻamaoniga umi o le maʻi e tupu.

Muamua lava, e tatau ona e faʻafetaui le mana. Meaʻai e faʻataga ai le faʻaaogaina o meaai e pei o:

  • mea ulaula
  • gaʻo
  • meaʻai gaʻo
  • suauu
  • ava malosi
  • kofe ma le lauti malosi,
  • palu fua o meaʻai,
  • sipuni.

O le lisi e tatau ona sili atu fualaau faisua fou, fualaau, masini fufulu.

O togafitiga faʻasoifua maloloina e tatau foi ona faʻamaonia:

  1. O vailaʻau o loʻo faʻaaoga e fesoasoani ai i le faʻaalia o le atherosclerosis.
  2. O le mea masani, o le tagata maʻi e faʻamaonia fualaau oona e maualalo ai le toto. O le manaʻomia mo la latou tofiga e tatau ona fuaina.
  3. E taua tele le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻaitiitia ai le cholesterol toto. Latou te fesoasoani e faʻaitiitia le malosi o le teuina o pusa atherosclerotic i puipui o toto toto.
  4. I le taimi lava e tasi, o fualaau faʻaaoga foi e faʻaaogaina e faʻamalosi ai le gataifale ma faʻamalosia ai vaʻa toto.
  5. O nisi taimi e mafai e se fomaʻi ona faatonuina se vaega itiiti o le acetylsalicylic acid i le tagata maʻi e puipuia ai le faʻavaeina o pupuni toto. O ia togafitiga e tatau ona faia mo se taimi umi. O le faʻaaogaina faifaipea o aspirin e fesoasoani i nisi o faʻasalaga o le toto ma faʻaitiitia le lamatiaga o faʻalavelave matautia.

Ole togafitiga o le atherosclerosis e matua faʻasaina! E mafai ona oʻo atu ai i ni tulaga matautia matautia.

Togafitiga

Afai o togafitiga o togafitiga o loʻo i luga e le aumaia ai faʻamoemoega ua faʻamoemoeina, o le fesili lea o togafitiga faʻapitoa. Mo lenei mea, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia ituaiga ituaiga o gaioiga pei o:

  1. Carotid finarterectomy. E masani ona faʻaaogaina le faʻaaogaina o faʻamaʻi masani. A maea ona faia e le fomaʻi se mea itiiti, ona ave lea o le pusa.
  2. O le angioplasty o le Balloon e faia i mataupu e solia ai le faʻasalaga. O sea taotoga e faʻamaonia pe afai o le atherosclerotic plate o loʻo i se nofoaga faigata. O lenei gaioiga e mafai ona faia i lalo o le faʻaleagaina o le tino.
  3. O le faʻamalosi o le faʻasolosolo lea o se aluga i le ogavae poʻo le tauau. Ona tuʻuina loa lea o se sisi i totonu o le lumenī o le carotid o loʻo faʻaaogaina - o se masini uʻamea. E faʻalauteleina ai le lumena o le vaa ma faʻatagaina ai le tafe toto.

O le angioplasty o se togafitiga fou i aso nei. O lona aafiaga i luga o toto ma luga o le tino i lona atoaga o loo avea pea ma autu o suʻesuʻega maeʻa. Ae ui i lea, i tagata gasegase e maualuga le lamatiaga o faʻafitauli, o nei ituaiga o gaioiga e faamaonia ai lo latou aoga.

E uiga i isi togafitiga ma faʻamaʻi faʻamaʻi

Na o le mulimuli i se meaai faapitoa e tauamiotonuina i na o le amataga. I le faaopoopo atu i le fesuiaiga i se taumafataga le lelei, o le a aoga tele le mulimuli i nei fautuaga:

  1. Taumafa i le 1 kilokalama o sieri i le aso (e sili le inu i le susu).
  2. E aoga le 'aiʻai o currants uliuli, plums, eggplant, mimilo.
  3. E mafai ona fufulu le suāuʻu, ae na o le faʻamapulaʻa tele.
  4. O le lisi e tatau ona tele atu laʻau ma aniani.
  5. Nai lo le tipi masani uliuli, e tatau ona e inuina ni meainu mai laulaau o le tagata uliuli, strawberries, fualaʻau, fualaau mamago.
  6. Walnuts, sana ma le suauu olive e fesoasoani e aveese le "leaga" cholesterol.
  7. O teuteuga ma le teas mai le lemonimonimo, hawthorn e faʻamaonia ai le mamafa.

O ituaiga togafitiga faʻapitoa e aoga pe afai e le o mamao le faʻamaʻi. Afai ei ai se manaʻoga mo taotoga, e tatau ona faia i le vave e mafai ai.

Faatasi ai ma togafitiga puipuia, e tatau ona faamanino mea nei:

  • faanatinati vave o le ulaula ma inu ava malosi,
  • faamalositino
  • oti
  • Faʻasalalauga o le mamafa o le tino
  • mataʻituina o le toto maualuga ma le suka o le toto.

O le puipuia o ia togafitiga e sili atu ona faigofie nai lo le togafitia. I le tele o tulaga, e fautuaina le togafitiga o taotoga ina ia toe faʻafoʻi lelei le faʻalelei.

Tuua Lau Faamatalaga