Metformin: faʻamaʻiloga ma aʻafiaga itu, fua maualuga o aso taitasi

O le maʻi suka ua vaevaeina i ni ituaiga se lua. O le maʻisuka ituaiga 1 e taʻua o le insulin-e faalagolago. Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamai, o le tuufaatasiga o se enzyme faapitoa i le pancreas, insulin, lea e paʻu i lalo le kulukose, ua faaletonu. O le maʻisuka ituaiga 2 e taʻua o le non-insulin e faalagolago. Faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻisuka, o le galuega o le pancreatic e le faʻavaivaia, e ui i lea, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le lagona o le insulin i totonu o le tino o le tino, ma ua faʻapupulaina foi le kulūkose i totonu o le ate.

O le tele o tagata e maʻi i le maʻisuka ituaiga 2 i le matua, ae o le maʻisuka talu ai nei ua amata ona matauina "laiti". O le mafuaʻaga o lenei mea o se olaga le taua, popolega, vaisu i meaʻai vave ma le le lelei o meaai. I le taimi nei, o le maʻisuka o se maʻi sili ona matautia, lea e le tele ni faʻaaliga mai fafo e matua faateleina ai le lamatiaga o le oso vave o le fatu ma le stroke, toto ma vascular pathologies. O le mea lea, ua leva ona saili e saienitisi fualaau faasaina ia e fesoasoani e tuuitiitia ai le maualuga o le toto ma i le taimi e tasi e le afaina ai le tino.

Faamatalaga o le fualaau faasaina

Mai se vaaiga o vailaʻau, metformin e faatatau i biguanides, o mea e maua mai le guanidine. I le natura, o le guanidine e maua i nisi laau toto, mo se faataitaiga, i le vailaʻau vine, lea na faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka talu mai le Vaitau Tutotonu. Ae peitai, o le guanidine mama e matua afaina i le ate.

Metformin na faʻapipiʻiina i luga o le guanidine i tua i le 20 o le seneturi talu ai. E oo lava i lena taimi, na lauiloa e uiga i ona vaega o le hypoglycemic, ae i lena taimi, ona o le masani mo inisalini, na galo ai fualaau faasaina mo sina taimi. Naʻo talu mai le 1950, ina ua manino mai o togafitiga o le inisalini mo le maʻisuka ituaiga 2 e tele mea le lelei, na amata ona faʻaaogaina le fualaau oona e avea ma sui sui ole vailaʻau ma i se taimi puupuu na maua ai le aloaia ona o lona aoga, saogalemu ma se numera tele o aʻafiaga o le itu ma faʻamaʻi.

I aso nei, o le metformin o loʻo sili ona masani ona faʻasaina fualaau faasaina i le lalolagi. Ua lisiina i le WHO WHO Vailaau Faʻafitauli. E mafai ona faʻalagolago le faʻaaogaina o le metformin e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o le oti mai faʻamaʻi o le cardiovascular system mafua mai i le maʻisuka. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai i tagata e tele le maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2, o togafitiga ma le metformin e 30% sili atu le aoga nai lo togafitiga ma le inisalini ma isi vailaʻau faʻamaʻi, ma 40% sili atu ona aoga nai lo togafitiga ma naʻo le taumafataga. Pe a faatusatusa i isi fualaau faasaina, o le fualaau faasaina e itiiti lona aafiaga, ma o le monotherapy e masani lava e le mafua ai le afaina o le hypoglycemia, e seasea lava ona mafua ai se faalavelave matautia - lactic acidosis (toto oona ma le lactic acid).

Metformin e aʻafia i le vasega o fualaau faʻatau mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2. A maeʻa ona ave Metformin, e faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le maualuga o le hemoglobin glycosylated ma faʻaleleia ai le glucose toleni. O le vailaʻau e leai ni mea e maua ai le kolokene, e le aʻafia ai le fausiaina.

O le masini o le togafitiga o metformin e sili ona lelei. Muamua lava, e faʻaitiitia ai le gaosiga o le kulukose i totonu o le ate. I le maʻisuka ituaiga 2, o le kulukosese i le ate e tele taimi e maualuga atu nai lo le masani. Metformin faʻaititia lenei faailoga ile tolu. O lenei gaioiga e faʻamatalaina e ala i le faʻafouina e le metformin o nisi o enzymes o le ate, lea e taua tele i le metabolism o le kulukose ma gaʻo.

Ae peitai, o le masini o le metformin faaitiitia i le kulukose toto e le gata i le taofia o le fausia o le kulukose i le ate. Metformin ei ai foi aafiaga nei i le tino:

  • faaleleia auala faagasolo,
  • faʻaitiitia le faʻaaogāina o le kulukose mai le manava,
  • faʻaleleia le faʻaogaina o le kulukose i totonu o vaʻaia,
  • faʻapupulaina lagona o le tino i le inisalini,
  • ei ai lona aafiaga fibrinolytic.

I le leai o le inisalini i totonu o le toto, o le vailaʻau e le o faʻaalia ai lona gaosiga o le hypoglycemic. E le pei o le tele o isi vailaʻau faufau, o le metformin e le faʻapogai ai se faʻalavelave matautia - lactic acidosis. E le gata i lea, e le afaina ai le gaosiga o le inisalini e sulu o le pancreas. E le gata i lea, o le fualaau faasaina e mafai ona faʻaitiitia ai le maualuga o le "leaga" lipoproteins cholesterol ma le triglycerides (e aunoa ma le faʻaitiitia o le "lelei" cholesterol - maualuga lipoproteins), faʻaitiitia le fua faatatau o le faʻamalaina o gaʻo ma le gaosia o gaʻo susu. O le mea taua, o le metformin le maualuga o le malosi o le inisalini e faʻaosofia ai le faʻavaeina o gaʻo susu, o lona uiga, o le vailaau faʻasaina e mafai ona faʻaitiitia pe faʻamautinoa le mamafa o le tino. O le meatotino mulimuli o le metformin o le mafuaaga lea e masani ona faʻaaogaina ai lenei vailaʻau e i latou e mananaʻo e aveesea le mamafa.

E tatau foi ona maitau lelei le lelei o le fualaau oona i luga o le cardiovascular system. Metformin e faʻamalosia ai le musika mumu o le toto toto, e puipuia ai le atinaʻeina o le maʻisuka angiopathy.

Pharmacokinetics

I pepa, o le metformin ua tuʻuina mai o le hydrochloride. O se paʻu lanu paʻu e le lanu, e sili ona solu i le vai.

Metformin o se fualaau faifaimalie tele. E masani lava, o le lelei o le faʻaaogaina o le a amata ona aliali pe a uma le 1-2 aso. I lenei vaitau, o loʻo i ai se faʻalauteleina o le fualaau oona i totonu o le toto, oʻo atu i le 1 μg / ml. I lenei tulaga, o le maualuga o le faʻaaogaina o fualaau faasaina i totonu o le toto e mafai ona mataʻituina muamua ile 2.5 itula pe a maeʻa le pulega. O le vailaʻau faʻamalosi vaivai i aʻafiaga toto. O le afa o le soifuaga e 9-12 itula. E mafua mai i fatugaʻo e le suia.

O tagata e le atoatoa le toe gaioiga o le tino e mafai ona aʻafia i le faʻatupuina o fualaau faasaina i totonu o le tino.

O le faʻamaoniga autu mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina Metformin o le maʻisuka ituaiga 2. E lē gata i lea, e le tatau ona faigata le faʻamaʻi i le ketoacidosis. E sili atu ona lelei le faatonuina o fualaau faasaina i tagata gasegase e le o fesoasoani i se taumafataga maualalo-gaosiga, faapea foi ma tagata gasegase ua mamafa. I nisi tulaga, e mafai ona faʻaaogaina le vailaʻau faʻatasi ma le inisalini. E le gata i lea, o le fualaau faasaina e mafai i nisi taimi ona faʻataʻitaʻiina mo le maʻisuka faʻamaʻi (maʻisuka mafua ona o le maitaga).

E mafai foi ona faʻaaogaina le vailaʻau pe afai ua faʻaleagaina le inisalini i le tagata, ae o le maualuga o le kulukose o le toto e le sili atu ona taua. O lenei tulaga e taua o le prediabetic. Ae ui i lea, o le tele o tagata atamamai e taulai atu i le mea moni e faapea, i lenei tulaga, o le tino ma le taumafataga e sili atu ona aoga, ma o fualaau faasaina ma prediabetes e le aoga tele.

E le gata i lea, o le fualaau faasaina e mafai ona faʻamaonia mo nisi faʻamaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ma polycystic ovaries, patho o le ate gaʻo, e le o le inu ava malosi, vave ona pala. O nei faʻamaʻi e faʻatasi i le mea moni e faʻapea o loʻo i ai le le mautonu o le tino i le inisalini. Ae ui i lea, o le lelei o le metformin i nei faʻamaʻi e le i iai muamua le faʻamaoniga e pei o le maʻisuka. O nisi taimi o le vailaʻau e faʻaaogaina mo le paʻu o le mamafa, e ui o togafitiga aloaia e faatatau lea i le faʻaaogaina o le metformin ma se tikeri o le masalosalo, aemaise lava pe a le o tagata e sili atu le mamafa o le tino.

Faiga faʻapolopolo

O le vailaau faʻasaina e maua naʻo naʻo ni pepa maʻalaʻau e iai se fua o le 500 ma le 1000 mg. E i ai foʻi meaʻai e umi ona fai ma se vailaʻau e 850 mg, o loʻo ufiufi i se mea faʻapitoa faapitoa.

O le faʻatulagaga autu o le metformin o loʻo aofia ai le mea taua e tasi, o le Farani Fagufafage Farani. O lenei fualaau faasaina e taua muamua, ma isi fualaau faasaina ma le metformin, e gaosia e kamupani eseese tau vailaau faafomai i le salafa o le lalolagi - generics. O le vailaʻau e faʻatuina i totonu o se fale talavai e aunoa ma se faʻamaumauga.

Contraindications

O fualaau faasaina ei ai le tele o faʻailoga:

  • ogaoga ogaoga o le fatu, faimamala ma le le atoatoa,
  • gaioiga o le ate,
  • gasegase o le myocardial,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular,
  • maʻetukacidosis o le maʻisuka,
  • maʻi o le maʻisuka ma le muamua,
  • lactic acidosis (e aofia ai se talafaasolopito o)
  • faʻamaʻi ma tuutuuga o loʻo i ai se tulaga lamatia o le faʻaaogaina o le tino,
  • faʻamaʻi
  • ogaoga faʻamaʻi pipisi (faʻapitoa i le bronchopulmonary ma le faʻailoga),
  • hypoxia
  • faateia
  • sepsis
  • mamafa o taotoga (i lenei tulaga, o le faʻaaogaina o le inisalini e faʻaalia),
  • o le ava malosi poʻo le inu ava malosi (lamatiaga o le lactic acidosis),
  • suʻega faʻamaʻi faʻatasi ma le faʻaofiina o mea inu mea-iodine (lua aso ao lumanai le faʻataʻitaʻiga ma le lua aso mulimuli ane),
  • taumafa o le hypocaloric (itiiti ifo i le 1000 Kcal i le aso),
  • maualuga maualuga o le creatinine i le toto (135 μmol / l i alii ma 115 μmol / l i tamaitai),
  • Mate o le maʻi suka
  • fiva.

Ma le faʻaeteete, e tatau ona faʻataʻitaʻiina le fualaau faasaina i tagata matutua ma tagata o loʻo faʻatinoina le mamafa o galuega faaletino (ona o le tele o le aʻafiaga o le lactic acidosis).

E le fautuaina le fualaau mo tagata gasegase i lalo ifo o le 18 tausaga le matua, i le taimi o le maitaga ma le lactation, faatasi ai ma le faateleina o le lagona lelei i le fualaau faasaina. I nisi tulaga, e mafai ona faʻaaoga le fualaau faasaina i le taimi o maitaga ma i le laʻitiiti (silia ma le 10 tausaga) i lalo o le vaavaaiga manino a se fomaʻi.

Faatonuga faapitoa

Afai o le togafitiga e faʻaauau, ona tatau lea ona mataitu le gaioiga. E sili atu ma le faalua i le tausaga, e tatau ona siaki le faʻamasinoga o le lactic acid i le toto. Afai e tupu le tiga o le maso, ia vave siaki le faʻamasinoga o le lactic acid.

E le gata i lea, 2-4 taimi i le tausaga e tatau ona siaki ai le gaioiga o fatugaʻo (tulaga creatinine i le toto). E moni lava lenei mea i tagata matutua.

Faatasi ai ma le monotherapy, o le fualaau faasaina e le afaina ai le togafiti autu, o lea e mafai ai ona faaaoga le fualaau faasaina i tagata e tietie taavale ma faatino galuega e manaomia ai le matuitui.

Faʻaiʻuga

O aʻafiaga autu i le taimi e fai ai le metformin e fesootaʻi ma le gastrointestinal tract. E masani lava pe a ave ni fualaau, o mea faʻapitoa e pei o le tiga o le manava, gase, vomiting, manava manava, faʻavaveina e mafai ona matauina. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona faia ni laumei i le taimi poo le taimi lava e uma ai se taumafataga. E mafai foi ona i ai foliga o se tofo maso i le gutu, le lava le fiaʻai, paʻu o le paʻu.

O aʻafiaga uma o loʻo i luga e le o se mea taufaamatau. E masani lava ona tupu i le amataga o togafitiga ma pasi na o latou lava. Mo le alofia o mea le lelei e aʻafia ai ma le gastrointestinal tract, e mafai ona ave i ai antispasmodics poʻo taʻavale.

E seasea lava, o le fualaau faasaina e mafai ona oo atu ai i le lactic acidosis, measina megaloblastia, hypoglycemia, faaitiitia i le gaosia o hormones thyroid ma le testosterone i alii. O le hypoglycemia e tele lava ina tupu pe afai o isi vailaʻau faufau, mo se faataitaiga, sulfonylureas, e faʻatasi ma le metformin. Faatasi ai ma le faʻagasologa o le faʻaogaina, o le vailaʻau e mafai ona taʻitaʻia ai le le atoatoa o le vitamini B12.

O aʻafiaga o le tino e le mafai ona tuʻuina atu aʻo faia NSAID, ACE inhibitors ma MAO, beta-blockers, cyclophosphamide. I le aveina o le GCS, epinephrine, sympathomimetics, diuretics, hormones thyroid, glucagon, estrogens, antioconium, acidic nicotinic, i se isi itu, o le aafiaga o le fualaau faasaina ua faaitiitia.

O vailaau faʻasaina e aofia ai iodine e mafai ona mafua ai le gau o fatuga ma faʻalautele ai le ono mafai ona maua ai le siama lactic acid. Afai e masalomia le alose acidosis, e manaʻomia vave le falemai.

Faatonuga mo le faaaogaina

I le avea ai o se tulafono, i le amataga o togafitiga, e tatau ona faʻaaogaina le fualaau 0.5-1 g i le aso. O lenei metotia e tatau ona mulimulitaia mo aso e tolu. Mai le 4 i le 14 aso e tatau ona ave fua o metformin 1 g faʻa tolu taimi i le aso. Afai e faʻaitiitia le kulūkose, e mafai ona faʻaitiitia le fualaau. I le fua o le tausiga, e tatau ona ave fua o metformin i le 1500-2000 mg i le aso. I le tulaga o fualaʻau umi (850 mg), e tatau ona ave le fualaau faasaina 1 papafa faalua i le aso - i le taeao ma le afiafi.

Ole maualuga ile dose ole 3 g (6 fualaau o fualaau faasaina, 500 mg i le tasi) i le aso. I luga o tagata matutua, e le mafai ona toe galue malosi, o le mea lea, e le sili atu i le 1000 mg (2 pusa o le fualaau faasaina 500 mg i le tasi). E le tatau foi ona latou faalavelaveina togafitiga i le fualaau faasaina, i le tulaga e tatau ai ona logoina le fomai.

E sili ona lelei le ave o le pusa ina ua uma ona 'ai ma le tele o vai. O le tagofia saʻo o le vailaʻau faʻatasi ma meaai e mafai ona faʻaititia ai lona aʻafia i le toto. E fautuaina le fua ole aso e vaevaeina ile 2-3 inumaga.

Ole fua o le fualaau faasaina pe a faʻaoga faʻatasi ma le inisalini (i se tui o le inisalini e le itiiti ifo ma le 40 iunite / aso) e tutusa lava ma le leai o se inisalini. I aso muamua o le aveina metformin, e le tatau ona faaitiitia le fualaau o le insulin. Mulimuli ane, o le fua o le insulin e mafai ona faaitiitia. O lenei faagasologa e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

Faʻasalaga

Metformin o se vailaʻau faʻasaʻo saogalemu ma e oʻo lava i ona fua tele (i le leai o le faʻamaonia o fefaʻatauaiga), e fai ma tulafono, e le afaina ai le suka o le toto. Ae ui i lea, faatasi ai ma le maualuga, ei ai le isi, e le itiiti ifo le tulaga matautia - o se faateleina i le maualuga o le maualuga o le lactic acid i totonu o le toto, lea e taʻua o le lactic acidosis. O faʻamaoniga o le lactic acidosis o tiga i totonu o le manava ma maso, suiga i le vevela o le tino, le mafaufau mama. O lenei faʻalavelave i le leai o se togafitiga faafomaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le oti ona o le atinaʻeina o le coma. O le mea lea, i le mea na tupu, mo nisi mafuaʻaga ua tupu ai le vailaʻau, o le maʻi e tatau ona ave i se fomaʻi. I le tulaga o se faʻalavelave, o loʻo faʻaalia le togafitiga faʻamaʻi. O le aveeseina o le fualaau mai le toto e faʻaaogaina ai le toto o loʻo aoga foi.

Tau ma le faʻaaogaina o gaioiga o fualaau faasaina

Metformin o se vailaʻau o le hypoglycemic oral from group biguanide. O le a le tau o se vailaʻau? I se fale talavai, o le tau o Metformin e 120-200 rubles. E tasi le pusa e 30 laupepa.

O le vaega malosi o le fualaau faasaina o le metformin hydrochloride. E aofia ai foi vaega taua, e pei o le E171, propylene glycol, talc, hypromelilose, diokyide, magnesium stearate, masini suauu, povidone.

O le a la le aafiaga o le pharmacological metformin? Afai e te talitonu i faatonuga mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina, ona faʻaalia ai lea o lana vaega galue:

  • Faʻaitiitia le faʻamalosia o le insulin. O se vaega taua tele lenei mea, e pei o le tele o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka e faʻaosoina le teteʻe i aʻafiaga o le inisalini. E mafua mai lenei i le atinaʻe o le hyperglycemic coma ma isi maʻi tuga.
  • Fesoasoani e faʻagesegese le faʻafefe o le kulukose mai le inumaga. Talu ai ona o lea mea, o le tagata maʻi e le o osooso malosi i le suka o le toto. I lalo o le saʻo saʻo a Metformin, o le kulūkose o le a mausali. Ae o loʻo i ai se pito i tua i le siliva. Metformin hydrochloride faatasi ai ma togafitiga o le inisalini e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o le hypoglycemic coma. O le mafuaʻaga lea i le faʻaaogaina o lenei vailaʻau ma le faʻaaogaina o le inisalini, e mafai ai ona talafeagai le fetuunaiga o fua.
  • E taofia ai le gluconeogenesis i le ate. O lenei faiga e aofia ai le sui o le kulukose, lea e maua e le tino mai isi punaoa malosiaga.Ona o le tuai ona gaosia o le kulukose mai le lactic acid, o le suka ma isi faafitauli o le maʻisuka e mafai ona alofia.
  • Faʻaitiitia le manaʻo. E masani lava, o le maʻisuka ituaiga 2 o le iuga o le oona. O le mafuaaga lena, e le o le talaaga o togafitiga o meaʻai, e fautuaina le tagata maʻi e faʻaaoga vailaʻau faʻamalosi. Metformin e tulaga ese i lona ituaiga, aua e fesoasoani e le gata ina faʻamautu ai maualuga o le suka toto, ae faʻapupulaina foi le aoga o togafitiga o le soifua maloloina e 20-50%.
  • Faʻateleina le cholesterol toto. A faʻaaogaina le Metformin, o le faʻaitiitia o le maualuga o triglycerides ma le lipoproteins maualalo maualalo e matauina.

Metformin hydrochloride faʻasaina foi le faagasologa o le faʻamalosia o gaʻo. O se ituaiga o puipuiga o le kanesa.

Faʻaaliga ma faatonuga mo le faʻaaogaina o Metformin

O a mataupu e talafeagai ai le faʻaaogaina o Metformin? Afai e te talitonu i faatonuga mo le faʻaaogaina, e mafai ona faʻaaogaina le vailaʻau i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2.

E le gata i lea, o laumei e mafai ona faʻaaogaina e pei o le monotherapy poʻo le tuufaatasiga o togafitiga faʻatasi ai ma isi vailaʻau o le hypoglycemic. O le isi fofo e masani ona faaaoga i mataupu e le fesoasoani le togafitiga o le maʻisuka.

E taua le maitauina o faʻamaoniga mo le faʻaaogaina o Metformin e le gata i lenei. O le vailaʻau e masani ona faʻaaoga i togafitiga o prediabetes ma cleropolicystosis o ovaries. Faatasi ai ma faʻamatalaga mo le faʻaaogaina, o le maʻi faʻasolosolo ma le gaʻo o loʻo iloagofie, faatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻamalosia o le insulin.

E faʻapefea ona filifili Metformin fua? Ole fua ole aso o Metformin e mafai ona filifilia taitoatasi. I lenei tulaga, e tatau i le fomaʻi ona masani i faʻamatalaga o tala faasolopito, talu ai o lenei sui o le hypoglycemic e tele naua faʻasolega mo le faʻaaogaina.

Ou te fia matauina o Metformin o loʻo maua i vailaau eseese. E mafai ona 1000, 850, 500, 750 mg. E le gata i lea, o loʻo iai faʻamaʻi faʻamaʻi mo le maʻisuka, lea e aofia ai le 400 mg o metformin hydrochloride.

O lea la, o le a le metotia e sili ona lelei? Ole fua muamua o le Metformin o le 500 mg, ma le taimi o le pulega e 2-3 taimi i le aso. E manaʻomia lou faʻaaogaina o vailaʻau i le taimi lava e uma ai.

A mavae ni nai vaiaso o togafitiga, e mafai ona fetuunai le fua. O mea uma o le a faalagolago i le suka o le toto. E fautuaina Glycemia ia fuaina i aso uma i luga o se manava gaogao. Mo nei faʻamoemoega, e sili ona lelei le faʻaaogaina o se glucometer.

O le a le umi e ave ai e Metformin? E le mafai ona taliina lenei fesili. Pe a filifilia le umi o togafitiga, o uiga taʻitasi o le tagata o le a amanaia, aemaise lava le maualuga ole kulukose o le toto, mamafa ma tausaga. Togafitiga e mafai ona 15 aso, 21 aso poʻo le "pasi" i le masina.

Ole maualuga ile dose o Metformin e 2000 mg i le aso. E tatau ona maitauina, o le faʻaaogaina o le inisalini, e tatau ona faaitiitia i le 500-850 mg i le aso.

Aafiaga o le Metformin

O a aʻafiaga o Metformin? O loʻo i ai se itu taua o le lamatiaga matautia o sui o le hypoglycemic, aemaise lava Metformin. O le a le mea e aofia ai?

O le mea moni, o le maʻisuka ituaiga 2, e tatau i le tagata gasegase ona mataʻituina pea le mea o le kalori i le taumafataga, aemaise lava le aofaʻi o gaʻo inu. Afai e faʻaaogaina e le maʻisuka ia vailaau oona, ma e nofo i luga o se meaai paleni, o le mea e ono tupu i le atiaʻe o le hypoglycemia e matua maualuga lava-o se faʻaitiitia faʻaitiitia o le kulukose toto.

Faatasi ai ma aʻafiaga o Metformin e mafai foi ona iloga:

  • Faʻaleagaina o le hematopoietic system. A faʻaaogaina Metformin, o le gasegase o le thrombocytopenia, leukocytopenia, erythrocytopenia, granulocytopenia, anemia hemolytic, pancytopenia e le mafai ona tafiesea. Ae e tatau ona maitauina o nei faʻafitauli uma e mafai ona toe faʻafitia, ma latou te faia se faaiuga pe a uma ona faʻailoa le vailaʻau.
  • Faiva i le ate. Latou te faʻaalia o le atinaʻeina o le ate ma le hepatitis. Ae a maeʻa ona teena Metformin, o nei faʻafitauli e fofoina i latou lava. E faʻamaonia lea i le toe iloiloina o fomaʻi ma tagata gasegase.
  • Faʻatau le solia. O lenei faʻalavelave e tupu tele lava. O le faiga tonu mo le atinaʻe o le toilalo o le tino i lalo o le aafiaga o metformin hydrochloride e le o iloa.
  • Paʻu paʻu, erythema, urticaria.
  • Lactic acidosis. O lenei faʻalavelave e matua matautia lava. E masani lava ona atiaʻe pe afai ua filifilia le inumaga sese, pe afai o le maʻisuka ua inu ava malosi i le taimi o togafitiga.
  • Faʻaleagaina i le galuega a le vaega o meaʻai. O lenei ituaiga o faʻalavelave faʻaalia e masani lava ona faʻaalia, e pei ona molimauina i iloiloga o maʻi. O maʻi i totonu o le vaega o meaʻai e faʻaalia i foliga o le nausea, vomiting, o se tofo i le gutu, ma le leai o se manaʻo. Ae i le saʻo, e taua le matauina o nei faʻafitauli e masani lava ona i ai i vaega muamua o togafitiga, ona foia ai lea oi latou lava.
  • Faʻaititia le absorption o vitamini B12.
  • Tele vaivaiga.
  • O le hypoglycemic coma.

A oʻo mai faʻafitauli o loʻo i luga, e fautuaina le faʻaaogaina o le vaega tutusa o le Metformin ma maua togafitiga faʻapitoa.

Drug Interactions Metformin

Metformin faʻaitiitia le kulukose toto. Ae pe a fegalegaleai ma ni vailaʻau faapitoa, o lenei vailaʻau e faʻaleleia, pe vice i luma, e faʻaitiitia ai lona aafiaga o le hypoglycemic.

O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i aʻafiaga e le faʻafefeteina. O le a vave ona ou matauina o le maualuga o le hypoglycemic e sili ona faaleleia pe a tuufaatasia le Metformin ma le sulfonylurea. I lenei tulaga, e manaʻomia se fetuunaiga o fualaau.

O loʻo taua i lalo e mafai foi ona faʻaititia ai le aafiaga o le hypoglycemic o Metformin:

  1. Acarbose.
  2. Noncoroidal anti-inflammatory drugs.
  3. Faʻailoga o le oxidase Monoamine.
  4. Oxytetracycline.
  5. Angiotensin-liliu mai inhibitors enzyme.
  6. Cyclophosphamide.
  7. Faʻamatalaga o le faʻafefiloi.
  8. Beta poloka.

Corticosteroids, diuretics, faʻasologa o samostanin faʻaitiitia le aoga o togafitiga o le maʻisuka ma Metformin. Na maitauina foi o le aafiaga o le hypoglycemic e faaitiitia i le faaaogaina tutusa o glucagon, hormones thyroid, estrogens, acidic nicotinic, o le calcium antagonists ma isoniazids.

E tatau foi ona manatua o simeteredin, pe a fegalegaleai ma Metformin, e faʻapupulaina ai le avanoa e atiaʻe ai le acidic lactic.

O a fualaau faasaina e mafai ona faʻaaoga faatasi ma metformin?

I togafitiga o le maʻisuka, o se fualaau faasaina e pei o Januvia e masani ona faʻataʻatia faʻatasi ma Metformin. O lona tau e 1300-1500 rubles. O le vaega taua o le vailaʻau e sitagliptin.

O lenei vailaʻau e taofia ai le DPP-4, ma faʻapupulaina ai le maualuga o le GLP-1 ma le HIP. Hormones o le aiga le fiafia o loʻo natia i totonu o le inumaga mo se aso, a maeʻa pe a uma ona 'ai.

O le mea faʻapitoa o se vaega taua o le faiga faʻapitoa mo le faʻatonutonuina o le homeostasis glucose. Faatasi ai ma maualuga maualuga o le suka o le toto, o hormones mai lenei aiga e saofagā i le faateleina o le inisalini synthesis ma lona faʻamalosi e seta peta.

E faʻapefea ona ave le vailaʻau? Ole fua amata ole 100 mg 1 le taimi ile aso. Ae o le filifiliina o le maualuga pito sili ona lelei, toe fai, e tatau ona avea ma fomaʻi aoga. Faʻatagaina le faʻamaonia, aemaise lava pe a faʻaaogaina Januvia faʻatasi ma Metformin.

Contraindications i le faʻaaogaina o Januvia:

  • Ituaiga 1 maʻisuka.
  • Alu i luga o fualaau faasaina.
  • Tetoacidosis o le maʻisuka.
  • Le vaitaimi o le maʻitaga ma le lactation.
  • Tausaga a tamaiti.
  • Ma le faʻaeteete i le toilalo o le ate. Faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o le hepatobiliary, e mafai ona talafeagai le faʻaitiitia o fua. O lenei mea e molimauina i faʻamaumauga suʻesuʻe, ma iloiloga o endocrinologists.

E i ai aʻafiaga a le vailaʻau? Ioe, ei ai so latou nofoaga e tatau ai. Ae o Januvia e masani ona mafua ai faʻafitauli pe a oʻo i le 200 mg. Aʻo tumau pea le maualalo o tui, o le mea e ono tutupu i aʻafiaga e itiiti lava.

E tusa ai ma faʻatonuga, pe a faʻaaogaina laupepa, o faʻafitauli e pei o siama o le manava o le tino, nasopharyngitis, maʻi vevela, manava, manava, vomiting, arthralgia e mafai ona atiaʻe.

E le gata i lea, o le ono mafai ona maua ni faʻamaʻi ma le hypoglycemia e le mafai ona taofia.

Le mea sili ona lelei o Metformin

O le mea sili ona lelei o Metformin o Avandia. O lenei sui o le hypoglycemic e taugata tele - 5000-5500 rubles. E tasi le pusa e 28 papa.

O le vaega malosi o le vailaʻau o rosiglitazone. E faʻaaogaina le avandia i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2. E le gata i lea, e mafai ona faʻaoga faʻatasi ma Metformin, ma e mafai ona faʻaaogaina eseese.

E faʻapefea ona filifili le taimi e ave ai fualaau? E tatau ona fai saʻo i le taimi lava lena e mafai ai ona e tago i vailaau faʻamuamua pe a maeʻa foi meaai. Ole fua muamua ole 4 mg i le aso i 1-2 inumaga. A maeʻa le 6-8 vaiaso, o le a mafai ona faʻaleleia faʻalua le fua. O se faʻaopoopoga e faia pe a fai o le 4 mg le faʻamautuina o le suka toto e le o matauina.

Contraindications i le faʻaaogaina o fualaau faasaina:

  1. Ituaiga 1 maʻisuka.
  2. Faʻasalaga i vaega o le vailaʻau.
  3. Lactation period.
  4. Tausaga a tamaiti (e oo i le 18 tausaga).
  5. Toto
  6. Loto malosi po o le fatu fatu.

Aʻo faʻaaogaina Vaaleleia, e ono mafai ona maua ni faʻafitauli mai totoga o le tino poʻo le cardiovascular system.

E i ai foi le avanoa e faateleina ai le mamafa o le tino. O loʻo faʻamalamalama mai foi e le fofo e mafai ona oʻo atu ai i le anemia, le faʻaleagaina o le ate ma le hypercholesterolemia. Ae o suʻega faʻapitoa e faʻaalia ai le togafitia togafitiga faʻapitoa e togafitia. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a talanoa pe faapefea ona galue Metformin.

Faailoga mo le faʻaaogaina

O le maʻisuka ituaiga II o le maʻisuka (e le o le inisalini-e faalagolago) ma le togafitiga o meaʻai, ae maise lava i tagata gasegase matautia:

- E pei o le monotherapy poʻo le faʻasologa faʻasolosolo faʻatasi ma isi vailaʻau o le hypoglycemic poʻo le faʻatasi ma le inisalini mo togafitiga o tagata matutua.

- E pei o le monotherapy poʻo le tuufaatasiga o togafitiga ma le inisalini mo le togafitiga o tamaiti ua sili atu i le 10 tausaga.

Tosiga ma le pulega

Monotherapy poʻo le faʻasologa faʻasolosolo faʻatasi ma isi vailaʻau o le hypoglycemral oral.

Tagata matutua E masani lava, o le fua muamua ole 500 mg poʻo le 850 mg o le metformin 2-3 taimi i le aso i le taimi poʻo le maeʻa foi o taumafataga. A maeʻa le 10-15 aso o togafitiga, e tatau ona fetuutuunai le fua faatatau e tusa ai ma taunuuga o fua o le kulūkose o le satum. O le siʻitia malie o le fualaau e fesoasoani e faʻaitiitia ai aʻafiaga mai le vaega o meaʻai.

O le maualuga o le fua fautuaina o le 3000 mg i le aso, e vaevaeina i 3 inumaga.

I le togafitiga o mea maualuga, Metformin e faʻaaogaina i se fuataga o le 1000 mg.

I le tulaga o le fesuiaiga i togafitiga ma Metformin, e tatau ona taofi le toe faia o se isi sui sooupu.

Faʻataʻitaʻiga faʻatasi ma le inisalini.

Ina ia ausia lelei le maualuga ole kulukose o le toto, metformin ma le inisalini e mafai ona faʻaaogaina e avea o se faʻasologa faʻasoasoa. E masani lava, o le fua muamua ole 500 mg poo le 850 mg o le metformin 2-3 taimi i le aso, ae o le fua o le insulin e filifilia e tusa ai ma taunuuga o le fuaina o le kulukose toto.

Monotherapy poʻo le faʻasologa o togafitiga faʻatasi ma le inisalini.

Tamaiti. Metformin ua faʻamatalaina mo tamaiti e silia ma le 10 tausaga. E masani lava, ole fua muamua ole 500 mg poʻo le 850 mg o le metformin 1 le taimi i le aso i le taimi poʻo le maeʻa foi o taumafataga. A maeʻa le 10-15 aso o togafitiga, e tatau ona fetuutuunai le fua faatatau e tusa ai ma taunuuga o fua o le kulūkose o le satumati.

O le siʻitia malie o le fualaau e fesoasoani e faʻaitiitia ai aʻafiaga mai le vaega o meaʻai.

O le maualuga ole fua fautuaina ole 2000 mg i le aso, vaevaeina ile 2-3 doses.

I tagata matutua o lona uiga, o le fua o le metformin e tatau ona filifilia e faavae i luga o se iloiloga o le galuega faanatinati, lea e tatau ona faia i taimi uma.

Fegalegaleaiga ma isi fualaau faasaina

E le feteenai ma le ethanol, faʻalaʻau faʻapitoa, iodine e iai le radiopaque agents, talu ai ona faʻapupulaina ai le lamatiaga o le lactic acidosis, aemaise lava i tulaga o le matelaina po o le maualalo o le kalori. I le faʻaaogaina o le metformin, e tatau ona aloese mai le ava ma le ava malosi. Aʻo faia se suʻega X-ray, e tatau ona faalēaogāina le vailaʻau i totonu o le 48 itula ma e le toe faafouina i totonu o le 2 aso talu ona maeʻa le suʻesuʻega.

Faʻaaoga ma le faʻaeteete i le faʻatasi ai ma mea faʻapitoa faʻamalosi ma simetidine. Sulfonylurea o meaola, inisalini, acarbose, inhibitors monoamine oxidase (MAOs), oxytetracycline, inhibitors angiotensin liliu mai (inisite), clofibrate, cyclophosphamide ma salicylates e faʻaleleia ai le aafiaga o le metformin.

Faatasi ai ma le faaaogaina tutusa ma glucocorticosteroids, tuufaatasiga o fomaʻi, epinephrine, glucagon, hormones thyroid, o mea e maua mai le phenothiazine, acidic nicotinic, diuretics thiazide, o le faaitiitia o le aafiaga o le metformin e mafai.

O le Nifedipine e faʻapupulaina le absorption, Cmaxfaʻagesegese le faʻasalaga.

O mea faʻapitoa (amiloride, digoxin, morphine, procainamide, quinidine, quinine, ranitidine, triamteren, ma le vancomycin) faʻatautava mo masini o felauaiga ma, faatasi ai ma le faaumiumi togafitiga, e mafai ona faateleina Cmax e 60%.

Sauniuniga saogalemu

Lactic acidosis o se faʻalavelave e seāseā ae faʻamalosi faʻamalosi e mafai ona tupu ona o se faʻalavelave o le metchini hydrochloride. O mataupu o le acidosis lactic i tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka ma le faaletonu ogaoga o le maʻisuka ua lipotia. Faʻamatalaga o aʻafiaga mo le faʻamaʻi lactic acid: o le maʻisuka faʻasolosolo, gasegase, anapogi faʻaʻumiʻumi, le tele o le ava malosi, gau o le ate, poʻo soʻo se tulaga e fesootaʻi ma le hypoxia.

O le acidosis lactic o loʻo faʻaalia mai i le maso cramps, le faʻavavega o le manava, tiga o le tino ma le maalili, toe faʻaleleia atili le coma. Faailoga suʻesuʻega o le atinaʻeina o le lactic acidosis o se faʻaopoopoga o le lactate levels o le sili atu i le 5 mmol / l, o le faʻaitiitia o le pH toto e faʻaletonu ai mea le talafeagai, ma le faateleina o le lactate / pyruvate ratio. Afai e masalomia le lactic acidosis, e tatau ona taofi le faʻaaogaina o le vailaau faʻamaʻi ma vave faʻafesoʻotaʻi le tagata maʻi.

Faʻasalaga o Renal. Talu ai ona o le metformin ua faʻamalosi e fatugaʻo, muamua ma ao faagasolo togafitiga ma Metformin, e tatau ona siaki le maualuga o le fatu fatu o le creatinine, aemaise lava i tagata mamaʻi e le atoatoa le malosi ma le tino matutua. E tatau ona faʻaalia le faʻaeteete i mataupu e mafai ai ona faʻavaivaia le galuega, e fai ma faʻataʻitaʻiga, i le amataga o togafitiga faʻatasi ai ma vailaʻau faʻasaina, togafitiga, ma i le amataga o togafitiga NSAID.

Iuline-o loʻo i ai le sola eleketi. Aʻo faia suʻesuʻega o le leitio e faʻaaoga ai soʻo faʻasalalauina, e tatau ona taofi le faʻaogaina o le metformin 48 itula aʻo leʻi faia le suʻesuʻega ae le toe amata muamua atu i le 48 itula talu ona faia le suʻesuʻega o le leitio ma le iloiloga o le galuega tele.

Togafitiga. E tatau ona taofi le faʻaaogaina o le metformin 48 itula ao le i faia le taotoga fuafuaina, ma le toe amata muamua nai lo le 48 itula i le maea ai o le taotoga ma le iloiloga o le galuega tele.

Tamaiti. E tusa ai ma taunuʻuga o suʻesuʻega tau suʻesuʻega, o le aʻafiaga o le metformin i le tuputupu ae ma le tamaititi i tamaiti e leʻi faʻaalia. Ae ui i lea, e leai ni faʻamatalaga i luga o le aʻafiaga o le metformin i le tuputupu ae ma le tamaititi ma le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o le metformin, o lea e tatau ona faʻaaogaina ma le tausiga faapitoa i tamaiti ao talavou, aemaise i le 10 i le 12 tausaga.

E manaʻomia e tagata maʻi ona mulimuli i se meaʻai ma mataʻituina suʻesuʻega suʻesuʻe. Faatasi ai ma le faʻaaogaina o le metformin faʻatasi ai ma le inisalini poʻo le sulfonylurea, e mafai ona maua se faʻalauteleina o le malosi o le hypoglycemic.

Aafiaga i luga o le gafatia e faʻatau ai taavale ma taʻutaʻu auala.

Pe a faʻaaogaina se vailaau faʻatasi ma isi vailaau faʻamalosi (hypoglycemic drugs) (sulfonylurea o meaola, inisalini), e ono tulaʻi mai tulaga o le hypoglycemics e mafai ai e le malosi e ave taavale ma isi mea matautia e ono lamatia ai ma le saoasaoa o lagona o le psychomotor.

Faaaoga i le taimi o le maitaga ma le lactation

O le vailaau faʻasaina ua faʻasaina mo le faʻaaogaina i le taimi o le maʻitaga ma aʻo fai susu.

Pe a fuafua poʻo le amataina o le maʻitaga, e tatau ona faamutaina le metformin ma togafitiga insulin. E tatau ona lapatai le tagata maʻi e uiga i le manaʻoga e logo le fomaʻi i le tulaga o le maʻitaga. Tina ma le tamaitiiti e tatau ona mataituina.

E le o iloa pe o le metformin ua alu i le susu o susu. Afai e manaʻomia, faʻaaoga le fualaau faasaina i le taimi o lactation e tatau ona taofi le susu.

Le faiga o le gaioiga a le metformin

Metformin Faʻatinoina le faʻatuina o le enzyme o le hepatic AMP-activated protein kinase (AMPK), lea e nafa ma le metabolism o le kulukose ma le gaʻo. AMPK faʻamalosiaga e manaʻomia mo aʻafiaga o le metformin i le gluconeogenesis i le ate.

I le faʻaopoopo i le taofia o le faagasologa o le gluconeogenesis i le ate Metformin faʻalauteleina le lagona o le tino ile inisalini, faʻapupulaina le glucose i luga o le taʻavale, faʻateleina le faʻamaʻiina o le eletise gaʻo, aʻo faʻaititia le kulūkose mai le gastrointestinal tract.

O le faigofie, pe a maeʻa ona maua se meaʻai ma se maualuga maualuga o meaʻai gaʻo, o le inisalini pancreatic e amata ona faalilolilo e faatumauina le maualuga o le toto i totonu o taʻaloga masani. O gaʻo kulimi i totonu o meaʻai e faʻamaʻalo i totonu o le manava ma liliu atu i le kulukose, lea e ulu atu i le toto. Faatasi ai ma le fesoasoani a le inisalini, e tuʻuina atu i sulu ma maua ai le malosi.

O le ate ma maso ei ai le gafatia e teu ai le glucose, ma faigofie foʻi ona faʻasaʻoina i totonu o le toto pe a manaʻomia (mo se faʻataʻitaʻiga, ma le hypoglycemia, ma le faʻamalositino). E le gata i lea, e mafai e le ate ona teu le kulukose mai isi meaʻai, mo se faʻataʻitaʻiga, mai gaʻo ma amino acids (poloka fale o puipuiga).

O le itu sili ona taua o le metformin o le faʻalavelave (faʻamalo) o le gaosia o le kulukose e le ate, lea e masani ona maua i le maʻisuka ituaiga 2.

O le isi aafiaga o le fualaau faasaina ua faaalia i le tolopoina o le absorption o le kulukose i totonu o le manava, lea e mafai ai ona maua le maualuga o le kulukose o le toto pe a uma meaai (le toto toto), faapea foi le faateleina o le lagona o sela i le inisalini (ua amata ona vave vave tali vave mai le inisalini ile inisalini, lea e faamatuu atu i le taimi o le glucose).

Faʻataʻitaʻiga a Dr. R. Bernstein i metformin: "O le faʻaaogaina o Metformin ei ai ni mea lelei faʻaopoopo - e faʻaitiitia ai le faʻalavelave o le kanesa ma taofia ai le matelaina o le hormone fiaʻai, ma faʻaitiitia ai le uiga o le galala. Ae ui i lea, i loʻu aafiaga, e le o tutusa uma analogues o le metformin e aoga tele. E masani lava ona ou faatonuina Glucophage, e ui lava e sili atu le taugata nai lo ona tagata "(Diabetes Soluton, lomiga 4. P. 249).

O le a le vave o le metformin?

A maeʻa le faʻafofoga tautala, o le masini metformin e faʻafefiloi i le gastrointestinal tract. E amata le gaioiga o le mea galue 2.5 itula pe a uma le pulega ma a maeʻa le 9-12 itula e faʻamalosi e fatugaʻo. Metformin e mafai ona faʻapipiʻi i le ate, fatugaʻo, ma le maso.

O le metforminum e masani lava ona faʻamatalaina i le amataga o togafitiga. lua i le tolu taimi i aso taʻitasi pe a maeʻa foʻi taumafataga, 500-850 mg. I le maeʻa ai o le 10-15-day course, o lona aoga i luga o le suka suka ua fuafuaina ma, pe a manaʻomia, o le a faʻaleleia le fualaau ile vaavaaiga a se fomaʻi. Metformin dose e mafai ona faateleina i le 3000 mg. i le aso, vaevaeina i 3 aitema tutusa.

Afai o le maualuga o le suka o le toto e le faʻaitiitia i le masani, o le fesili o le tofiga o togafitiga faʻasolosolo e iloiloina. O loʻo faʻapipiʻi fualaau o metformin i luga o maketi Rusia ma Ukrainia, e aofia ai: Pioglitazone, Vildagliptin, Sitagliptin, Saksagliptin ma Glibenclamide. E mafai foi ona faatonuina se togafitiga faʻatasi ma le inisalini.

Metformin umi galue ma ana analogues

Ina ia faʻaumatia faʻamaʻi gastrointestinal ma faʻaleleia le lelei o le olaga o tagata gasegase, na atiae Farani metformin umi. Glucophage Long - o se vailaau faʻasaina ma le faʻatuai ona faʻaaogaina o le mea galue, lea e mafai ona na o le 1 le taimi i le aso e tasi. O lenei faiga e puipuia ai le mauaina o tumutumu i le maualuga o le metformin i le toto, ei ai lona aafiaga aoga i le faapalepale o metformin ma faaitiitia ai le tupu o faafitauli o le nutestive.

O le faʻaaogaina o le metformin faaumiumi e tupu i le pito i luga o le digestive tracttive. Ua atiaʻe e saienitisi le polokalama gel diffusion system GelShield ("gel i totonu o le gel"), lea e fesoasoani tele i le metformin ma faasolosolo saʻo mai le pepa laupepa.

Metformin analog

O le fualaau muamua o Farani Glucopeli. E tele analogues (generics) o metformin. E aofia ai sauniuniga Rusia Gliformin, Novoformin, Formmetin ma Metformin Richter, Siamani Siamani ma Siofor, Croatian Formin Pliva, Faʻataʻitaʻi Argentine, Israel Metformin-Teva, Slovak Metformin Zentiva.

O le umi o metformin analogs ma o latou tau

E faapefea e le metformin ona aafia ai le ate ma fatuga?

Metformin e ono i ai aʻafiaga i le ate ma fatuga, o le mea lea, e faʻatagaina e ave i tagata gasegase ma faʻamaʻi faʻamaʻi (faʻatasi ai ma le gasegase o le tino, le hepatitis, cirrhosis, ma isi).

Metformin e tatau ona aloese mai tagata gasegase ei ai le cirrhosis. o le aʻafiaga o le vailaʻau e tupu tuusao i totonu o le ate ma e mafai ona mafua ai suiga i totonu poʻo e oʻo atu ai i le hypoglycemia matautia, taofia le sifi o le gluconeogenesis. Masalo o le fausiaina o le oona i totonu o le ate.

Ae ui i lea, i nisi tulaga, o le metformin e afaina ai faʻamaʻi ate, o lona uiga o le ate i le taimi e tatau ai ona mataituina ma le faaeteete lenei fualaau faasaina.

I le hepatitis tumau, o le metformin e tatau ona lafoaia, aua o le ate e mafai ona faatetele. I lenei tulaga, e fautuaina e maua se togafitiga o le inisalini, e pei inisalini e ulufale sao atu i totonu o le toto, faʻamalosea le ate, poʻo le faʻamautinoa togafitiga ma sulfonylureas.

O aʻafiaga o le metformin i luga o se ate maloloina e leʻi iloa.

E mafai ona e faitau atili i la matou 'upega tafaʻilagi. e uiga i le aveina o metformin mo faʻamaʻi fatugao.

E faʻafefea ona aʻafia le metformin i fafine maitaga e maua ile maʻisuka faʻamaʻi?

O le faatonuina o le metformin i fafine maʻitaga e le o se faʻamavaega tuusaʻo; o le maʻisuka faʻafesoʻotaʻi e sili atu le leaga i le pepe. Ae peitai O le inisalini e masani ona faatonuina e togafitia ai le maʻisuka faʻamaʻi. O loʻo faʻamatalaina lenei mea e ala i feteenaiga o suʻesuʻega i luga o aʻafiaga o le metformin i luga o maʻi maʻitaga.

O se tasi suesuega i le Iunaite Setete na faaalia ai o le metformin e saogalemu i le taimi o le maitaga. O fafine e maua i le maʻisuka faʻamaʻi na maua le metformin e maualalo le aofaʻi o le gaioiga i le taimi o le maitaga nai lo maʻi ile insulin. O fanau na fananau i fafine na mauaina le metformin na maualalo ifo le gaʻo o le visceral, lea e mafua ai ona maua le malosi o le inisalini i le olaga mulimuli ane.

I suesuega a manu, e leai se aafiaga leaga o le metformin i le gaosiga o le tamaʻi na matauina.

E ui i lea, i nisi o atunuu, e le fautuaina le metformin mo le faʻaaogaina e fafine maʻitaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, i Siamani, o le faʻatagaina o lenei vailaʻau i le taimi o maitaga ma le maʻisuka faʻamamaina ua faʻasaina faasaina, ma o tagata maʻi e mananaʻo e ave, latou te ono lamatia uma lava ma totogi mo latou lava. E tusa ai ma fomaʻi Siamani, o le metformin e mafai ona i ai se aʻafiaga i le fetus ma faʻaogaina ai lona faʻamuamua i le faʻamalosia o le inisalini.

I le lactation, e tatau ona lafoai le metformin.aua e pasi i susu susu. Togafitiga ma le metformin i le taimi o le fafagaina e tatau ona faamutaina.

E faʻafefea ona aafia le ovaries i le metformin?

Metformin e masani ona faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 2, ae faʻasaʻoina foi mo le polycystic ovary syndrome (PCOS) ona o le sootaga i le va o nei faamaʻi, aua Polycystic ovary syndrome e masani ona fesootaʻi ma le faʻamalosia o le inisalini.

O faʻamalositino i le 2006-2007 na faʻamuta ai o le aoga o le metformin mo le ovary polycystic e le sili atu nai lo le placebo, ma metformin faʻatasi ma le clomiphene e le sili atu nai lo clomiphene.

I Peretania, o le faʻaaogaina o le metformin o se togafitiga muamua mo le polycystic ovary syndrome e le fautuaina. O le faʻamoemoega o clomiphene e faʻaalia o se fautuaga ma le manaʻomia mo suiga o le olaga, e tusa lava poʻo togafitiga faʻamalositino, ua faamamafaina.

Metformin mo le tamaititi e leʻi fanau mai

Ole numera o suʻesuʻega faʻapitoa na faʻaalia ai le aoga o le metformin i le le mafaufau, faatasi ai ma le clomiphene. Metformin e tatau ona faʻaaogaina e avea o se vailaʻau faʻaluaina pe afai o le togafitiga ma le clomiphene ua faʻaalia e le aoga.

O le isi suesuega e fautuaina le metformin e aunoa ma le masalosalo o le filifiliga muamua o le togafitiga, ona o lona aafiaga lelei e le gata i le toe teuteuina, ae faapea foi i le malosi o le inisalini, o le hirsutism ma le gaʻo, lea e masani ona matauina i le PCOS.

Prediabetes ma metformin

O le Metformin e mafai ona faʻatulagaina mo vailaʻau (tagata e lamatia le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2), lea e faʻaitiitia ai avanoa o le atinaʻeina o faʻamaʻi, e ui lava o le malosi o le tino ma le taumafataga ma le faʻasaina o gaʻo e sili ona lelei mo lenei faʻamoemoe.

I totonu o le Iunaite Setete, sa faia ai se suesuega e tusa ai ma le tasi vaega o mataupu na tuuina mai metformin, ae o le isi na alu i totonu mo taaloga ma mulimuli i se taumafataga. O se taunuuga, o le aʻafia o le maʻisuka i le vaega o soifua maloloina soifua e 31% le itiiti ifo nai lo le faʻataʻitaʻiina o le metformin.

O le mea lenei latou te tusia e uiga i le prediabetes ma le metformin i se tasi suʻesuʻega faasaienisi na lomia i luga PubMed - Faʻamatalaga faʻa-Peretania-faʻalauiloaina o faʻataʻitaʻiga ma faʻataʻitaʻiga (PMC4498279):

"O tagata e maua i le maualuga maualuga o le toto, e le o mafatia i le maʻisuka, e lamatia le atiina ae o le maʻisuka ituaiga 2, o le" prediabetes ". vaʻaia masani ona talafeagai i tuaoi o tuaoi anapogi glucose i le plasma toto (faʻavaivaia le glucose anapogi) ma / poʻo le glucose plasma na tuʻuina atu 2 itula i le maea ai o le suʻega o le glucose toleniga ma le 75 g. suka (faʻavaivaia le glucose toleni). I totonu o Amerika, e oo lava i le pito i luga o le tuaoi o le hemoglobin glycated (HbA1c) sa manatu o le vailaau muamua.
O tagata ei ai vailaau faʻasolosolo ua i ai le tele o aʻafiaga o le faaleagaina o le microvascular and the development of macrovascular complications.tutusa ma faʻalavelave faʻaʻumiʻumi o le maʻisuka. Le taofia pe le toe suia le alualu i luma o se faʻaitiitia o le lagona o le inisalini ma le faʻaumatia o galuega β-cell o le ki lea i le mauaina o le puipuia o le maʻisuka ituaiga 2.

E tele fuafuaga ua faia e fuafua i le leiloa o le mamafa: togafitiga faafomaʻi (metformin, thiazolidinediones, acarbose, injections o le insaline basal ma le tagofia o vailaʻau mo le paʻu o le mamafa), faʻapea foi ma taotoga maʻa. O nei fua faʻatatau e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2 i tagata ei ai togafitiga, e ui lava e le ausia i taimi uma taunuuga lelei.

Metformin faʻaleleia le gaioiga o le inisalini i le ate ma le musele skeletalma lona aoga i le tuai poʻo le puipuia o le amataina o le maʻisuka ua faʻamaonia i le tele o tulaga tetele, fuafua lelei, faʻavasegaina,

e aofia ai polokalame mo le puipuia o le maʻisuka. O le fiasefulu o tausaga faʻaaogaina na faʻaalia ai lena mea metformin e masani ona talia lelei ma saogalemu. "

E mafai ona ou ave Metformin mo le gau o le mamafa? Sini suʻesuʻega

E tusa ai ma suʻesuʻega, o le metformin e mafai ona fesoasoani i nisi tagata e aveesea le mamafa. Ae peitai e leʻo manino le auala e faʻafefea ai metformin i le mamafa o le mamafa.

O le tasi manatu e faapea o le metformin e faʻaitiitia ai le manava, mafua ai le paʻu mamafa. E ui lava o le metformin e fesoasoani e aveesea le mamafa, o lenei vailaʻau e le o faʻatatau tonu mo lenei faʻamoemoe.

E tusa ai suʻesuʻega umi faʻavaomalo (silasila: PubMed, PMCID: PMC3308305), o le gau o le mamafa mai le faʻaaogaina o le metformin e foliga mai o le a faasolosolo malie lava, mai le tasi i le lua tausaga. O le numera o kilokalama ua leiloloa foi e ese mai i tagata eseese ma e fesootaʻi ma le tele o isi mea - faatasi ai ma le faavae o le tino, faatasi ai ma le numera o kalori e 'ai i aso uma, ma le ala o le olaga. E tusa ai ma taunuʻuga o le suʻesuʻega, mataupu, i le averesi, na leiloloa mai le 1.8 i le 3.1 kilokalama i le maeʻa o le lua poʻo le sili atu tausaga o le ave metformin. Pe a faatusatusa i isi metotia o le aveesea o le mamafa (meaʻai laiti-carb, malosi maualuga faaletino, anapogi), o lenei mea e sili atu nai lo se taunuuga tauagafau.

O le le mafaufauina o le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina e aunoa ma le matauina o isi vaega o se olaga ola maloloina e le afaina ai le mamafa. O tagata e mulimuli i se soifua maloloina lelei ma faamalositino aoi ai le metformin e foliga mai e sili atu le mamafa. E mafua lenei mea i le mea moni o le metformin e faʻateleina ai le maualuga o calorie mu aʻo faia le gaioiga. Afai e te le aʻafia i taʻaloga, atonu o le ae le maua lenei avanoa.

I le faʻaopoopoga, soʻo se gau o le mamafa e faʻaauau pea pe afai e te faʻaaogaina vailaʻau. O lona uiga afai e te le toe aveina metformin, e tele avanoa e toe foi ai i le uluai mamafa. Ma e tusa lava pe oe inu pea i le fualaau faasaina, e mafai ona e amata amata lemu le mamafa. I nisi upu metformin e le o se "mea taufaituʻu" mo le mamafa o le mamafa e feteenai ma faamoemoega o nisi tagata. Faitau atili e uiga i lenei mea ia tatou meafaitino: Le faʻaaogaina o le metformin mo le gau o le mamafa: iloiloga, suʻesuʻega, faatonuga

Ua fetaui lelei le metformin mo tamaiti?

Taliaina o le metformin e tamaiti ma tamaiti matutua e sili atu i le sefulu tausaga le matutua - e faʻamaonia e le tele o suʻesuʻega faʻataʻitaʻi. Latou te leʻi faʻaalia soʻo se aʻafiaga patino e fesootaʻi ma le atinaʻe o le tamaititi, ae tatau ona faia togafitiga i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

  • Metformin e faʻaitiitia ai le gaosiga o le kulukose i le ate (gluconeogenesis) ma faʻalautele ai le lagona o le tino o le tino i le inisalini.
  • E ui lava i le maualuga o le maketiina o fualaau faasaina i le lalolagi, o le faiga o ana gaoioiga e le o malamalama atoatoa, ma o le tele o suʻesuʻega e feteenaʻi.
  • O le aveina o le metformin i le sili atu ma le 10% o mataupu e mafua ai faʻafitauli o le intestinal. Ina ia foia lenei faafitauli, na atiaʻe ai le metformin-umi-action-metotia (o le muamua o le Glucofage Long), lea e faaitiitia ai le afaina o le mea galue ma avea ai lona aafiaga i le manava e sili atu le le toe aoga.
  • E le tatau ona ave Metformin mo faʻamaʻi ogaoga o le ate (o le hepatitis tumau, cirrhosis) ma fatugaʻo (faʻavaivai tumau le gasegase, gaʻo lapopoʻa).
  • Faʻatasi ai ma le ava malosi, metformin e mafai ona mafua ai se faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamalosite lactic, o lea e matua faasaina ai ona ave i ava malosi ma pe a inuina le tele o pusa o le ava malosi.
  • O le faʻaaoga umi o le metformin e mafua ai le le maua o le vaitamini B12, o lea e fautuaina ai e faʻaopopo mea faaopoopo o lenei vaitamini.
  • E le fautuaina le Metformin mo le maʻitaga ma le maʻisuka, e pei foi o le susu, pei e alu i totonu o le susu.
  • Metformin e le o se "togafiti faʻatau" mo le paʻu mamafa.O le faʻaitiitia o le mamafa e sili atu lea i le mulimuli i se taumafataga maloloina (e aofia ai le faatapulaaina o gaʻo) faatasi ai ma gaoioiga faaletino.

Punaoa:

  1. Petunina N.A., Kuzina I.A. Faʻaaoga tutusa metformin umi // Auai i fomaʻi. 2012. Nu.
  2. Le mafuaʻaga o le metformin mafua ai le lactic acidosis? / Cochrane iloiloga faʻapitoa: mea autu // News o vailaʻau ma falemaʻi. 2011. Nu. 11-12.
  3. Saogalemu umi, Tolerability, ma le Paʻu o le Paʻu Fesootai ma le Metformin i le Polokalame Puipuiga o le Maʻisuka Polokalame Suesuega // Tausiga o le Maʻisuka. 2012 Apr, 35 (4): 731-737. PMCID: PMC3308305.

Tuua Lau Faamatalaga