Maloloina mo maʻi suka - faamalositino i le maʻisuka

O le maʻisuka e le o se faasalaga. E leai se mea e iloa ai o se faʻamaʻi faʻamaʻi ma tapulaa i mea uma. O le mea moni, e mafai ona lamatia, peitaʻi afai e le pulea le kulūkose, e le mulimulitaʻia le taumafa, ma o loʻo faaauau pea ona taʻitaʻia e le tagata se olaga faʻaleagaina. E toatele e le masalomia o lena taʻaloga e mafai ona avea ma se fesoasoani moni ma le faʻaolataga. O le a le gata ina toe faʻamalosia ai le malosi, faʻamamāina ai le momoe o le manava, ae mafai foi ona faʻaleleia lelei le tulaga o le tino o le pancreas. E faʻapefea ona mafai lenei mea, ma o ā tulafono faʻavae aʻoaʻoga mo le maʻisuka?

Polokalame puipuia

O aʻoaʻoga mo se maʻisuka e tauaveina ni galuega taua i le taimi e tasi. Muamua, e mafua ai ona e alu atili ma faʻaalu calories, e mafai ai ona e le maua le mamafa. E taua tele lenei mea i tamaloloa, oe masani ona maua le gaʻo i luga o latou tino i totonu e mafua mai i le gaʻo o le tino. O lenei gaʻo i totonu e faʻalavelaveina ai le gaioiga masani o le pancreas ma atonu o le mea moni lea na mafua ai le le lelei o lenei mata taua. O le gau o le paʻu i le aʻoga e mafai ona taʻitaʻia ai le gland mai le gaʻo maʻi ma mafai ai ona faigaluega i le malosi atoatoa. Lona lua, o gaoioiga faaletino e mafai ona faʻamaonia le maualuga o le suka. Glucose mai le toto o le a alu i manaoga malosi ole tino maso ma le fatu, ma o le maualuga o le toto o le a pa'ū e aunoa ma ni fualaau oona. O le mea moni, e tasi le taaloga e le lava, ae o le avega e mafai ona faʻaititia le fualaau o vailaʻau e maualalo ai le kulukose. Lona tolu, o le leiloa o le mamafa ma le aʻoaʻoina o maso ma le fatu e fesoasoani i se faʻaititia tele o le lamatiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi vascular ma maʻi mama, lea e masani ona maua i le i ai o le maʻisuka. O aʻoaʻoga lelei e mafai ona fesoasoani e puipuia ai se faʻalavelave ogaoga i le toto totoʻa o vae, aua i le taimi o toleniga, o loʻo galue le toto i vaega mamao o le tino.

Tulafono faavae mo le aoaoina o le maʻisuka

Aua e te vave alu atu i le tafaoga po o le tamoe mo se tamoe. Aʻo leʻi faia lena mea, e tatau ona e sailia tulafono autu e uiga i taʻaloga mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O latou nei:

O le fomai, ae le o le faiaoga, e nafa ma le filifilia o le ituaiga aoaoga. O le mea moni, o le endocrinologist o le a faʻavae mai le faʻaaogaina o le marathon o loʻo tamoe pe faʻamalosia. O nei taʻaloga e manaʻomia ai se tino maloloina atoatoa. Ae o le aau, aukati, Pilates poʻo le yoga o le a le gata ina mafai, ae e fautuaina foi e faia i latou i taimi uma e mafai ai. I le faia o se filifiliga, o le fomaʻi o loʻo taʻitaʻia e le tagata maʻi, o le i ai o le faʻatoʻilaloina o togafitiga faʻaleagaina o le maʻi, faapea foi ma le tulaga faaletino o le maʻi,

Fuafua le fua o fualaau oona mo le faʻaaogaina o fualaau mo aso aʻoga. O se mea taua tele lenei, aua i aso aʻoga e tatau ona tuʻuina ifo le fualaau o le inisalini poʻo le vailaʻau o le hypoglycemic. E mafua lenei mea ona o le faʻaaogaina o le kulukose e muso i taimi aʻoga. A o tumau pea le masani masani, atonu o le a maua ai le hypoglycemia taua. O le fesili o le suiga o le metotia e tatau ona tuʻu i le fomaʻi. Ua fuafuaina i luga o le faavae o fua muamua o fua o le suka i luma atu, i le taimi ma le maeʻa aʻoaʻoga,

Faia e aunoa ma le faanunununu. O toleniga mo le maʻisuka e tatau ona faʻaleleia. E leai ni faamaumauga e tatau ona faatagaina i uluaʻi vaitaimi o toleniga. O lenei mea e mafua ai le moe, vaivai, ma mafua ai le hypoglycemia. O le aʻoaʻoga sili ona lelei i le 10 minute. I le aluga o taimi, o le toleniga o le a faia se umi masani mo le 40-50 minute ma o le a faʻatusatusa i le toleniina o tagata e aunoa ma le maʻisuka,

Ia tausia oe lava ia. O le maʻisuka ua na o le naʻo le mataituina o le lelei o seevae ma lavalava mo le malosi. O lenei mea o le a aloese ai mai le faʻavavevaveina o faʻafitauli o le paʻu, vae, lea e masani ai mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O lavalava manava manava o le a le faatagaina le paʻu e faʻamago, ma o lona amiosaʻo o le a le solia. O seevae e le tatau ona faʻafefe ai vaa. E naʻo le tulaga lenei o le a mafai ona aloese mai le faʻaleagaina poʻo le foliga mai o le neuropathy vae, lea e masani ona tupu i le maʻisuka e le o le insulin. O le tafe toto lelei o vae o le a aloese ai mai foliga o ni mea, o le faʻaopoopoga o se siama afaina. E leai se mea e tatau ona fai e seevae pe fesoasoani i le faʻavaeina o sana, aua o le maʻisuka o ia manua e mafai ona avea ma faitotoa e ulu atu ai i faʻamaʻi ma faʻaosoosoina ai le vaevaeina o le maʻisuka vae,

Afai e te manaʻo i se taunuʻuga, faʻamalositino masani. E mafai ona maua faʻamanuiaga i le soifua maloloina i le masani ai aʻoaʻoga. Afai e te amata, taofi, ma toe amata, ona leai lea o ni faʻalauiloa, ma o le tino o le a le vave faʻafetaui i suiga faʻafuaseʻi i le faiga o avega,

Mafaufau i tulaga lamatia o nisi o taʻaloga. O le aʻoaʻoga malosi mo le maʻisuka e faʻasalaina. O le mea e faʻapea, faatasi ai ma avega mamafa, o le aʻafiaga o le faʻataʻavaleina o le tino, e faʻateleina, ma e mafai foi ona faʻaosoina ai se faʻalavelave tele o faʻafitauli vascular,

O le gasegase ma le maualuga o le maʻisuka e le o se faʻalavelave. E oo lava i ni faigata matuia, e mafai foi ma e tatau ai ona toleni. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e filifilia ni mea saogalemu ma lelei. Mo tagata maʻi ei ai faʻamaʻi faʻapitoa, ua faailoaina le vaitaele, ma o le maʻi suka, Pilates poʻo yoga faʻalavelave i se tulaga pepelo poʻo le nofo ai,

E le tatau ona i ai se faaletonu. Afai e te lagona le le fiafia i le taeao, ona lelei lea e tolopo le aʻoga. E tatau ona taofi le aʻoga amata pe afai o mea uma lava e masani, ae i le taimi o aʻoga na i ai le le toʻa i totonu o le fatafata, vevela poʻo le ulu, faʻaleleia le vaaia o mea vaaia, faʻaalia pe popole i le afu malulu,

Aua neʻi galo e uiga i foliga o meaʻai. Leai se fautuaga mai se faiaoga e mamao mai le endocrinology e tatau ona faamuamua. O fautuaga ole taumafa na tuuina mai e se endocrinologist-nutritionist. I le maʻisuka e faalagolago i le insulin, faʻatasi ai ma se faʻaitiitia o le tui o inisalini, e tatau ona faʻateleina le aofaʻi o carbohydrate aʻo leʻi aʻoga. E mafai ona avea ma se ipu vai inu suamalie ma pulupili, faʻi po o se lima o fualaau mamago. Aumai se faʻi, fualaau suamalie po o fuamoa fuamalie fua faʻatasi ma oe pe afai o lau taʻaloga ua leva ma sili atu ile afa itula.

Ma e le tatau lava ona e faʻavaivai, faʻaitiitia le faʻavalevalea. Faatasi ai ma le auala sao, e mafai ona e mauaina ni taunuuga ofoofogia, faʻaleleia le tino ma lagona le tele o taimi sili atu, e tusa lava pe maua le kata i le maʻi suka.

Vaega o le maʻisuka

O le maʻisuka e mafai ona mafua ai le tauaso, fatuga fatu ma fatu, faʻamaʻi, vasesal disease of the extremities, lea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻamavaeina. O le maʻisuka ituaiga 1 e maua i tupulaga talavou, o lea e masani ona taʻua o le suka suka.

I le Iunaite Setete, o le ituaiga muamua o le maʻisuka e aafia ai le 10% (silia ma le sefuluono miliona) o le maʻisuka. O le 90% o loʻo totoe mai le maʻisuka ituaiga II, lea o loʻo aʻafia ai ma aʻafiaga e aʻafia ai le atinaʻega o faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular, e aofia ai: toto maualuga, maualuga maualuga o le cholesterol, oona.

O le aʻafia o le maʻisuka ituaiga II e vavalalata vavalalata i le olaga, aemaise lava, o le manuʻa. O lenei ituaiga o maʻisuka e maua i tagata e silia ma le fasefulu tausaga. O le maʻisuka ituaiga II e afua mai i se olaga ola filemu. O lona uiga e mafai ona aloese lenei faʻamaʻi.

Maʻisuka o se faʻamaʻi lea e maualuga maualuga ai le maualuga o le suka i le toto, pe ona o le le lava o le inisalini (ituaiga I) poʻo ona o le leai o se faʻamatalaga e le tino (type I).

Glucose o le ituaiga autu o le faiʻai meaʻai, o lona uiga e tatau ona lelei le suka i le toto, aemaise lava mo le maʻisuka.

O le maualuga o le kulukose e faʻatonutonu e hormones faʻalilolilo e le pancreas.

A pa'ū le maualuga o le suka toto, e faʻamaonia e le pancreas le kulukaka, lea e fesoasoani e toe faʻafoʻisia le maualuga o le suka o le toto.

A maualuga tele le maualuga o le suka i le toto, o le pancreas e faʻamaloloina le insulin, lea e fesoasoani i le kulūkose e faʻavave vave pe teu i totonu o le tino ina ia faʻamalosi mulimuli ane.

Malosi ma taaloga mo le maʻisuka

Talu ai e fautuaina le tino mo ituaiga uma o le maʻisuka (type I ma le II), o le fautuaga sili mo le maʻisuka ituaiga 2 o le faamalositino masani - faamalositino.

O le faamalositino mo le maʻisuka e fesoasoani i tagata e taulimaina ai le meaʻai.

E mafai ona latou faʻaititia pe faʻaitiitia le manaʻoga mo le inisalini poʻo isi vailaʻau masani e faʻaaogaina e le maʻisuka e faʻalauteleina ai le maualuga o le inisalini i le toto.

Ae e te leʻi amata amataina se polokalame faʻamalositino i se potu malolo mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e taua le aʻoaʻoina o nisi o fautuaga.

Fautuaga pito sili ona taua e lua e tatau ona mulimulitaʻi uma i le maʻisuka: mataʻituina lou suka toto ma tausia ou vae.

Tausiga o le Maʻisuka

O seevae mo le malosi o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona lava le avanoa ma maua ai le va i le va o tamatamai vae ma le toevae o le seevae ina ia aloese mai foliga o saito ma tuʻi tamatamailima. O totini e tatau ona mama, e le fetaui lelei i le vae, ae i le taimi lava e tasi e le tatau ona faʻafefe.

Talu ai ona o le faʻaitiitia o le lagona i totonu o le tino, o le maʻisuka ua i ai le tele o aʻafiaga o vae manua ma le ulupanoaga. Faʻaaogā kulimi faapitoa, suauu mo vae, lea e faʻaititia ai le friction e mafua mai i le foliga o le maʻi fatu.

O le mamafa tele o tagata latou te ono lamatia ai o latou vae i faʻalavelave mulimuli ona o le mamafa o le mamafa i luga o sooga i le taimi o le faamalositino, e aofia ai le faʻaaogaina o le mamafa. I ia tulaga, o isi gaoioiga faʻaauau, e pei o le aau ma le uila, e fautuaina.

Totoina o le suka i le toto

Ae e te leʻi amataina le tino, e manaʻomia ona e mautinoa o le maualuga o le suka o le suka e masani lava, o lona uiga, ia pulea. "Faʻatonuina" o lona uiga, aʻo leʻi amataina se taʻaloga, o le maʻisuka na faʻaaogaina le aofaiga ua fautuaina o mea inu gaʻo ma ua lava le inisalini o le inisalini e tausisia ai le maualuga o le suka i le toto.

Maʻisuka ma Meaʻai

Mo le maʻisuka, o le lamatiaga o le fatu fatu e sili atu ona maualuga, ma ua fautuaina i latou e tausisia fautuaga nei. E ui o nei fautuaga e toetoe lava leai se eseesega mai mea e ofoina atu i tagata soifua maloloina, e tatau i le maʻisuka ona faʻalogo ia i latou, aua o lo latou soifua manuia e tele lava ina faʻalagolago i le a ma le tele o mea latou te 'ai.

1. Pe a fuafuaina le tele o kalori e manaʻomia ona e taumafai e ausia ma tausia le mamafa o le mamafa.
2. E tatau ona i ai ile carbonbohydrate pe a ma le 55-60% o le aofaʻi o le faʻaogaina o kalori.
3. O le aofaʻi o filo e faʻaaogāina e tatau ona faʻateleina, ma ia faʻamaʻaʻaina gaʻo gaʻo.
4. Faatau 0.4 g protein i le 0.5 kilokalama o le mamafa o le tino.
5. E tatau ona faʻatapulaʻaina le gaʻo i le 30% o le aofaʻi o le faʻaogaina o kalori. O nei, o gaʻo tumu e tatau ona le silia ma le 10%.
6. E tatau ona faatapulaa le taumafa i le 1 g mo 1000 kalori, ma e le silia le 3 g i le aso.
7. O le ava malosi e mafai ona faʻaumatia lelei.

Faʻatasi ma le maʻisuka, e le mafai ona e faʻamalosi i luga o se manava gaogao. A o leʻi aʻoga, e tatau ona e 'ai mo le 2-3 itula. I le tautua, faʻatagaina gaʻo gaʻo umi e tatau ona i ai. O fuālaʻau ia ma fualaau e leʻi faʻasalaina.

E taua le iloa e faʻapea, mo le lelei o faʻamalositino i le maʻisuka, e tatau ona mulimulitai i se meaʻai, faʻamavae atoa le suka, falaoa ma le ava malosi mai le taumafataga.

O vailaʻau muamua aʻo leʻi maeʻa pe a maeʻa aʻoaʻoga e mafai ona faʻaaogaina pe a maeʻa ona feutagai ma lau fomaʻi ma e tusa ai ma lona faʻasologa. E le gata i lea, e tatau ona e fesili i lau fomaʻi e uiga i le ono mafai ona faʻaaogaina taaloga taʻavale ma meainu.

Faamalositino mo le maʻisuka

O le tino masani i le maʻisuka e le naʻo se mea manaia, o se auala e faʻamalolo ai lou tino. O le malosi mo le maʻisuka ua avea ma se tasi o metotia o togafitiga ma se vaega o togafitiga talafeagai.

O toleniga Cardio e laveaʻiina ai le ola, ma le faʻamalosia o le aʻoga e aoga ai.

O le faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa ma le faʻamalositino masani e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻamalolo mai le gaʻo mai le gaʻo le gaʻo ma mafai ai ona faigaluega i le malosi atoatoa. Lona lua, o le gaioiga faaletino e fesoasoani e faʻamaonia le maualuga o le suka toto.

O faamalositino mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka ua vaevaeina i le malosi ma le aʻoga cardio. O le malosi o le tino e aofia ai le mamafa o le mamafa, o lona tino, o le tino, ma isi foi tino faaletino ma o latou lava mamafa - pusa-ups ma sikuea.

O taʻaloga Cardio e faʻamalosi ai le cardiovascular system, faʻamaonia le tafe toto ma puipuia ai le fatu fatu. O la latou lisi e aofia ai le malosi, taʻavale, aau, uila, faaseʻe, taʻavale, ma isi mea uma. O nei mea uma, o le sili atu ona taugofie ma faʻaaogaina o le mafutaga vavalalata mo tagata mamai.

E le o tuai ona amata amata le malosi mo le maʻisuka, aua o le tino e fesoasoani i se tino lelei faaletino ma se lagona lelei!

Faʻamatalaga o le Tusi: Diabetes and Fitness. Pros and Cons

Faʻamatalaga ma otootoga "Mateʻo ma le malosi. Pros and cons. Gaioiga faʻaletino ma manuia faʻaletino" faitau saoloto i le initaneti.

Natalya Andreevna Danilova

Maʻisuka ma le malosi: tamaoaiga ma faʻamalosi. Faamalositino i manuia faʻalesoifua maloloina

O se tasi o talenia lauiloa, o le na maua i le maʻisuka mo le fitu tausaga, na ia ioeina: "Ina ua fai mai le fomai e sili atu le valu o le suka i le toto, ou te lei ata. E leʻi umi ae osofaʻi atoa le sefulufitu. Ma le faamaoni, sa ou fefe. Ona ia mafaufau ma le faaeteete ma filifili: atonu o le mea sili na tupu uma lava? O le mea moni, ana leai le maʻisuka, o le a le mafai lava ona ou tafe i luga o le taina o ata ma faafiafiaga e mafaufau i mea ou te 'ai, o le a le tele o laʻu gaioiga ma pe faapefea ona ou ola lautele! I le aluga o tausaga ou te ola ai i le maʻi, na ou malamalama tele ma tele ni mea na ou aoaoina. Faʻafetai la i le maʻisuka! "

E pei ona latou fai mai, o le a leai se fiafia, ae o le leaga na fesoasoani. O le mea moni, o le ola i le maʻisuka e le o se galuega faigofie, e manaʻomia tele taumafaiga. Ae mo le toatele oi tatou, ua avea o ia ma se avanoa e suia ai lona olaga (ma le tele o taimi - mo le sili atu!). Tatou amata (i le mea mulimuli!) Le tausia o tatou tino, lea na tautua ma le faamaoni mo i tatou mo le tele o tausaga ma tatou te lei mauaina se agaga faʻafetai i le taui.

O le tulafono muamua e faapea o sui o le Full Life with Club Diabetes, na faavaeina i le 1986 e le polofesa o Amerika o A. Briggs, aoao e mulimuli, o le: "Alofa i lou maʻi ma faafetai mo suiga na faatumulia ai lou olaga." Ma le isi, e tatau ona faia lenei mea ma le faamaoni, ma le malamalama.

E foliga mai o le faigata e manaomia mai tagata gasegase - aisea e faʻafetai ai i lenei faʻamaʻi faʻamaʻi? Ma faʻapefea ona e alofa i le faʻamaʻi ma le loto atoa? Ua faamalamalama mai e le faavae o le kalapu: "E le tatau ona e fiafia i se tulaga tiga, ae muamua lava oe lava i lenei setete. E tatau ona tatou aoao e faʻalogo io tatou tino, ia malamalama i mea e manaʻomia. O lenei faagasologa e malie tele! Afai e te uia laasaga muamua i lenei ala, o le a mautinoa lava lou lagona pe faapefea ona tumu le olaga i se uiga faapitoa na e le i tafiesea muamua. O lou tino o le a avea o se tusi manaia mo oe.Ma i se tasi aso o le ae iloa ai o le faʻamaʻi lea na pupula ai ou mata i le tele o vaega ofoofogia o le olaga! "

O nei manatu ou te mafaufau ai: taofi le faitio e uiga i le maʻi. Taofi le faanoanoa mo i tatou lava ma manatua le taimi na tatou ola ai e aunoa ma se maʻi. O le maʻisuka ua tatalaina se itulau fou i la matou talaaga. O loʻo mama pea o ia. Ma oi tatou lava e tusi se tala manaia e uiga i le auala tatou te tapeina ai faʻamaoniga o le maʻisuka, faʻamalosia i latou ma aʻoaʻoina e ola i se olaga fiafia atoatoa. Ma pe faapefea i lenei olaga ona tatou maua se taimi e tausia ai i tatou lava. Faʻafetai le maʻisuka!

Vaega I. Soifua Maloloina - Gaoioiga!

Mataupu 1. Soifua Maloloina poʻo le faʻamaoni?

I aso nei, o le ola o le maʻisuka e le mamao ma le atuatuvale ona e na o ni nai tausaga ua mavae. O vailaau faafomai i le taimi lea na mafai ai ona faia se laasaga maualuga agai i luma. I le na o le 30 tausaga talu ai, ao le i tuiina inisalini, e manaʻomia le kukaina o se tui, ma o le inisalini lava ia e le lelei. O le tagata gasegase e tatau ona faʻailoa malaga ma fiafia i fonotaga, nofo i luga o se meaai malosi, ma ia pulea le maualuga o le toto suka e tatau ona asiasi i le falemaʻi i le mea e nofo ai.

I le taimi nei, o loʻo maua i le maʻisuka ia vailaau faʻaonaponei o le hypoglycemic. O le tulai mai o se tupulaga fou o inisua ua faia ai ni mea taua i le taumafataga: pe a uma le iniseti e mafai ona e 'ai e toetoe o soo se meaʻai (o le isi mea pe toe foʻi i keke ma suti). E leai se mea e tatau ona talanoa ai e uiga i le faʻaogaina o tui tui ma pulu tuila: e mafai ona faia se tui i soo se mea, e oʻo lava i lavalava. E le gata i lea, o pamu inisalini na foliga mai, o loʻo faʻapipiʻi i le tino ma, e tusa ai ma se polokalame ua tuʻuina atu, faʻaauau ona tui le hormoni i le tino. Ma o le faʻaogaina o glucometers e matua le mafaagaloina - o lenei, o le malosi i luga o le maʻi! I le taimi nei, e mafai e tagata uma ona pulea taʻitoʻatasi a latou suka i le fale.

I se faapuupuuga, vailaau, mo lona vaega, ua faia mea uma e faigofie ai le soifua maloloina mo le maʻisuka. O le taimi nei e mo i tatou. E mafai ona tatou faʻaleleia lelei lo tatou soifua manuia e ala i le filifilia o le olaga saʻo.

Aisea e te manatu ai na faʻalogo ai le tele o lauga i aso nei o le maʻisuka o se ala o le olaga? Muamua lava, talu ai o suʻesuʻega talu ai nei na faʻamaonia ai o le matafaioi o mea na mafua mai i le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi e le sili atu ona lelei e pei ona muai mafaufauina. Leai, ioe, e le mafai ona faafitia le pepelo. Ae ui i lea, ua oʻo mai saienitisi: o le olaga e taʻitaʻia e se tagata e tele sona sao i le atinaʻeina o lenei maʻi matuia. Ioe, ioe, o le i ai o le maʻisuka i matua (poo matua uma) e matua faateleina ai le ono mafai ona atiaʻe se maʻi. Ae - silasila! E tusa lava pe maua e le tina ma le tama le maʻisuka, ae o le a tupu le faʻamaʻi ona o le tele o mea moni!

O le mea e sili ona taua e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o le maʻisuka ma le faʻaleagaina o le agavaʻa e manatu mamafa tele. O se faʻamaʻi e iai se avanoa lelei e atinaʻe ai pe afai ei ai se paʻu o le paʻu o le paʻu, ma o suʻesuʻega e faʻaalia ai le maualuga o le cholesterol, high triglycerides, ma le suka maualuga. O se faailoga faʻafefe atonu o le tuputupu ae o lauulu i foliga ma tino i fafine.

O le a la le mea e fai pe afai o ia te oe nei mea uma (poo se vaega foi o ia mea)? Ma afai foi, e le gata i lea, o le tasi o ou matua o le maʻisuka? Taumafai i le fomaʻi? Ioe, ioe. Ae o le mea muamua, e tatau ona sui lou olaga. Ma i le taimi lava lena, e matua ese lava!

Ma muamua lava, e tatau ona sui lau masaniga 'ai ma tausi lou tino. O le ae manumalo i le latalata mai o le maʻi pe afai o loʻo e lelei faaletino!

Ae e le mafai ona faia lenei mea? E mafai, ioe (oi matou o matai io matou olaga!). Na o le taimi nei o le a leaga. E pei ona i ai i le mataupu, pe afai o le maʻi na faʻaauau ona tupu ma na e molia iuga i luga o le fomaʻi. O le mea moni, o le a faia e le fomaʻi lana galuega - e aunoa ma lou auai o le a le mafai ona ausia se taunuuga taua.

Fai mai fomaʻi: o le ola o le maʻisuka, o ē e leʻi suia tele o latou olaga, e tusa ma le sefulu tausaga le pupuu nai lo a latou uo soifua maloloina. Ae o na gasegase na matua ola i latou lava e toetoe lava o le umi o tagata e leai se maʻi o le maʻisuka. E na ona latou ola i se faiga faʻapitoa, mulimuli i manaoga faapitoa.

O le mea lea, e mafai ona tatou faʻataunuʻuina: o le olaga e faia ai se matafaioi taua pe a oʻo mai i le ono mafai ona tupu se maʻi, e tusa lava pe leaga le tamaoaiga, ma mafai ona laveaʻiina oe mai faalavelave. Ma o tagata ua leva ona feagai ma le maʻisuka, o meaai lelei ma le fuafuaina faaletino e mafai ona maua ai le tele o tausaga o le ola malosi. Malie meaalofa, a ea?

Afai e te masalosalo pe tatau ona i ai se siama o le maʻisuka (poo se genetic predisposition) e suia ai lou olaga, faalogo i se tala aoga. Na ia taamilomilo nusipepa, ma avea ai ona tagata ma faʻataʻitaʻiga mo le maʻisuka.

Na maʻi le tina o le fomaʻi o meaola a Boris Zhelrygin i le maʻisuka ituaiga 2. I le taimi lea, o le fafine na sili atu i le fitusefulu tausaga ma sa matua fefe lava o ia. O Boris, o le e lei togafitia muamua i le maʻisuka, na faʻalogo o meaʻai ma gaoioiga faaletino e taua tele i lenei faʻamaʻi. Na tonu ia te ia ia malamalama loloto i lenei mataupu, filifili le meaai talafeagai mo lona tina ma tuuina atu ia te ia le gaioiga i le aofaiga manaomia.

I le taimi muamua, sa malie ma le le fiafia se matua matua e ai ma auai i se auala faapitoa. Sa le i ai ia te ia masaniga talafeagai - aʻo lei tuitui le maʻisuka i le faitotoa, na te leʻi mafaufau e uiga i le taua o le ituaiga olaga. Peitai na tetee pea Boris. O aʻoaʻoga na amata - sili atu ona saʻo, i le taimi muamua, o ni nai taimi pupuu na o ni nai minute.

Ma e lei pine ae maua mai muamua ni taunuuga lelei, ae faaleleia le tulaga o le maʻi. Na musuia o ia i ni mea fou, ma sa faaauau pea ona ia aoaoina malosi i lalo o le taitaiga a lona atalii.

I le aluga o taimi, na suia le fafine. Sa maofa fomai: e faapefea ona ia faia le lima selau (ioe, lima selau!) Squats i le aso, e tamoe? I mea uma, talu ai nei lava o ia o se tamaʻitaʻi lelei, e mamao mai aʻoaʻoga faaletino. Ma i le talavou, e le mafai e tagata uma ona taulimaina na avega!

Ma o le tagata matua taaalo na faaauau pea ona toleni ma auai foi i tauvaga, e taamilo i le kilomita-uumi (i le taimi lena e 86). I le latalata atu i lona ninasefulu aso fanau, na matauina ai e le fafine ua amata ona faaleleia lana vaai, e mafai ona ia faitauina nusipepa e aunoa ma ni tioata. O le maʻisuka na toetoe a le faʻafefe ia te ia - o se olaga ola malosi na faia ai lana galuega. Na toe foʻi le suka i le tino.

O togafitiga lelei a Zherygin e ese le togafitia. Ua talitonu tagata masalosalo i lana vaega, ua tele naua le gafatia e fusi ai lana pelu ma le fesoasoani o le atinaʻeina o faʻatinoga mo se ituaiga meaola, lea e foliga mai e toatele e maua i le maʻisuka. Ae peitai i lenei tala atoa o loʻo i ai se itu taua tele: o faʻamalositino na tuʻuina atu le faʻamoemoe ma se matagi lona lua e faʻatauvalea tagata. Ma e ui lava e leai se mea e tatau ai ona talanoa e uiga i le faamalologa atoa ma le fesoasoani o se auala faavavega (e masani lava ona faʻalavelave le vailaʻau pe afai e pei o se "vavega"), e ui lava i lea, o le aoga o faʻamalositino masani i lalo o le vaavaaiga a se faiaoga e manino. E faʻamautu le maualuga o suāuʻu (aisea - tatou te talanoa teisi i se taimi mulimuli ane), faʻaleleia lagona, malosi ma le tetee atu i faʻamaʻi. E le matagofie ea?

Taaloga e faasaga i le Maʻisuka ma le Loto Loto

O le malosi ole gasegase fale faʻapitoa po o filosofia foi uia taaloga. Faʻapitoa o le faʻamoemoe o le tino toe faʻafeiloaʻi i taʻaloga taaloga tagata e mafatia i faʻamaʻie fesoʻotaʻi i metabolisme pei o le maʻisuka ituaiga 2, toto maualuga, maualuga o le cholesterol ma le tele o meaʻai.

O le mea e tupu ai, o le tino faʻasolosolo faʻapitoa e tuʻuina atu ai ni tuaoi fou mo taʻaloga: faʻamalositino masani faʻasaʻo ma faʻamaonia e tusa ai ma manaʻoga ma gafatia o le mataupu.

E siakiina uma le faatinoga o faatinoga (mo se faataitaiga, fuaina o le fua o le fatu e faaaoga ai le siaki o le fatu) ma le faatinoga (soo se faaitiitia o le mamafa ma le taamilosaga o le tino, ae sili atu le taua o le maualuga o le cholesterol, triglycerides, glucose i totonu o le toto).

E alu e aunoa ma le fai mai o se vaega taua o polokalama o le tino gasegase o se taumafa paleni.

Masalo faʻamalosi tino

O le tuʻuina atu e le o lona uiga o le soifua maloloina lelei: o le toʻatele o tagata e leai se gaʻo tele e pagatia i faʻafitauli faʻaleagaga, e aunoa ma le iloaina. O le malosi o le metabolic sini e faaleleia le tulaga o tagata faapena.

Ma o lona sini e le o le tele o le aveesea o le mamafa, faʻaitiitia le manava, muso faʻatau, faateleina o le maʻi cardiopirata, ma isi, ae:

  • Faʻaleagaina o le lipid metabolism: e iloa ai o faʻamalositino faʻamalosi e mumu tele gaʻo. O le faʻaaogaina o faʻasao gaʻo o le a taʻitaʻiina ai le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le faʻamalosi, faʻateleina le cholesterol ona o le leaga. Ioe, o le lagolagoina o se soifua maloloina maloloina e taua i lenei mataupu.
  • Faʻataunuʻuina tupe faʻaalu ile kalori: o mea faʻaletino e mumu ai le tele o le malosi ma faateleina ai le muscle, lea e fesoʻotai ma le malosi lautele o le metabolism.
  • Tulaga masani o le toto maualuga: o le fatu, e pei o le tino atoa, o le a sili atu lona lelei, ona o le mamafa o le mamafa.
  • O le siʻitia o le faʻalogoina o le inisalini (o le faʻaitiitia o le lagona lelei, o lona uiga o le faʻamalosia o le inisalini), lea e taua tele mo se olaga nofo filemu ma se taumafa lelei i sugars ma gaʻo.

O le a ma le tele o faamalositino

Tausiga talafeagai o le tino e tatau ona saunia e se tagata tomai faʻapitoa, e taua foi fegalegaleaiga ma se fomai ma tagata paleni. O le mea lea, e tofu tagata auai ma se polokalama taʻalo taʻitasi e faʻapipiʻiina e tusa ai ma lona tulaga faaletino, le natura o le taumafataga, ma faʻafitauli o le soifua maloloina.

Ae peitai, e mafai ona e faamatalaina tulafono lautelelea e tatau ona mulimulitaʻia i le faʻatinoina o se polokalame faʻafeusuaʻiga tau taaloga:

  • O le vaega pito i sili ona taua, o mea tau vaʻaia ma le maualalo (e masani lava o le 50-60% o le maualuga o le fatu fatu). E mafai ona savali faʻataʻitaʻitū pe feʻaveaʻi, i aso uma mo le 30-40 minute, faʻatautaia le fatuga ma se siaki o le fatu.
  • Lelei anaerobic element, lea e aofia ai le galue ma le mamafa ma le tetee e le sili atu, e faateleina ai le maso. O lenei galuega e faʻaleleia ai le tali mai o sela i le inisalini, ma faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le inisalini ma o le mea lea o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. E tatau ona faia faʻataʻitaʻiga faʻamaero 2 i le vaiaso.
  • Gaioiga masani e pei o yoga poʻo Pilateso loʻo taumafai e pulea le atuatuvale ma le popole. O le puleaina o le manava ma le puleaina o lagona e faʻaleleia le paleni o le endocrine, fesoasoani e faʻaleleia le tulaga o le metabolic.

Faʻafitauli faʻasolosolo - faʻalavelave ma faʻalavelave

O le mea moni lava, o se tulaga talafeagai ma lava lelei mo le faia o le tino gafatia o le malamalama lea o ituaiga uma lava gaoioiga taʻuae tatau ona faʻatinoina lemu ma e aunoa ma le taʻavale.

O le maualuga o le gaioiga faaletino e mafai ona avea ma se faʻafitauli faaopoopo: e le talafeagai mo se tagata o loʻo mafatia i maʻi fatu cardiovascular poʻo le maʻisuka e auai i taaloga e pei o se tagata soifua maloloina. O lea ia faaeteete ma aua le faanatinati!

E le mafai ona faʻamalosi e mafai ona sili atu le leaga nai lo le lelei:

  • Faʻafitauli faʻamalosi leaga, mo se faʻataʻitaʻiga, e aunoa ma le taofiofia o le fatu fatu poʻo le umi foi, e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le maso masini po o le leai o se aoga o aʻoaʻoga.
  • Maualuga Maualuga e mafai ona oʻo atu ai i le tosoina ma le sola ese, faʻateleina le toto ma faʻamalosia ai se faʻalavelave sili ona faigata o fatu.
  • Taumafai totogi e mafai ona mafua ai manua i le maskloskeletal system.

O lea e tatau ai ona e faalagolago i fautuaga a tagata tomai faapitoa oeo le a saunia, mataʻituina le faʻatinoina ma fetuunai le polokalama!

Tuua Lau Faamatalaga