O le a le glycogen ma o le a lona matafaioi i totonu o le tino?

O fualaau o le glycogen i foliga o ni tamai granules e teuina i totonu o le ate ma le muso. E le gata i lea, o lenei polysaccharide o loo i totonu o sela o le tino, fatugaʻo, aorta, epithelium, faiʻai, i totonu o masini o pepe ma le mucosa uterine. I le tino o se tagata matua soifua maloloina, e masani lava pe a 400 g o le vailaʻau. Ae, i le ala, faatasi ai ma le malosi malosi faaletino, o le tino e masani lava ona faʻaaogaina le kulusekene musika. O le mea lea, o le tino o le tino pe a ma le 2 itula aʻo leʻi aʻoga e tatau ona faʻamamafaina i latou i meaʻai maualuga-uta ina ia mafai ai ona toe faʻaleleia le tuʻuina atu o mea.

Faʻamatalaga o meaola

Chemists valaau se polysaccharide ma le fua (C6H10O5) n glycogen. O le isi igoa mo lenei vailaau o le suauu manu. Ma e ui lava o le glycogen o loʻo teuina i sela o manu, ae o lenei igoa e le saʻo atoatoa. O le mea na maua e le fomai Falani o Bernard. Pe tusa o le 160 tausaga talu ai, na maua muamua ai e se saienitisi "meaola" gaʻo i le ate.

O se "gaosiga" gaʻololosi o loʻo teuina i le cytoplasm o sela. Ae afai e lagona e le tino le vaivai faafuasei o le kulukose, e faasaʻoloto le glycogen ma ulu atu i le toto. Ae, o le fiafia, na o le polysaccharide o loʻo faʻapipiʻi i le ate (hepatocide) e mafai ona liua i le kulukose, lea e mafai ona satufa ai se tino "matelaina". Glycogen faʻasao i le uʻamea e mafai ona oʻo atu i le 5 pasene o lona mamafa, ma i le tino matua e mafai ona tusa ma le 100-120 g. E oʻo atu le Hepatocides i le maualuga o le mafaufau e tusa ma le tasi ma le afa itula i le maea ai o se taumafataga 'ua tumu i meaʻai (gaosigati, falaoamata, meaai faʻamalosi).

I le avea ai o se vaega o maso, o le polysaccharide e le silia ma le 1-2 pasene o le masini. Ae, ona o le aofaiga atoa o musika, ua manino ai o le glycogen "teuina" i maso e sili atu nai lo faleoloa o mea i totonu o le ate. E le gata i lea, o sina vaega itiiti o le carbohydrate e maua i totonu o fatuga, maso o le faiʻai ma iila paʻepaʻe (paʻepaʻe paepae). O le mea lea, o le aofaiga atoa o faʻasao o le glycogen i se tino matua e mafai ona toeititi atoa le afa kilokalama.

O le mea e mataʻina ai, o se "fanua faʻapitoa" na maua i totonu o sela o nisi o laau toto, i sigi (lefete) ma siama.

Le matafaioi o le glycogen

Glycogen e masani ona faʻaoʻo i totonu o sela o le ate ma muso. Ma e tatau ona malamalama o nei punavai e lua o le malosi faʻapitoa e eseese galuega. Fofo ole polysaccharide saini glucose i le tino atoa. O lona uiga, e nafa ma le mautu o le maualuga o le suka. Faatasi ai ma le tele o gaoioiga poʻo le va o meaʻai, ua faʻaititia le kulūkose plasma. Ma ina ia aloese ai i le hypoglycemia, o le glycogen o loo i totonu o suauu o le ate o le a malepe i lalo ma ulu atu i le toto, faaleleia le glucose index. O le tulafono faatonutonu o le ate i lenei tulaga e le tatau ona manatu faatauvaa, talu ai o se suiga i le maualuga o le suka i soo se itu e mafua mai i faafitauli matuia, e oo lava i le oti.

E tatau ona faʻaagaga musika e faʻamautinoa ai le faʻaogaina o le masukalokeletal. O le fatu foi o se musele ei ai faleoloa glycogen. I le iloaina o lenei mea, o le a manino ai le mafuaʻaga e mafua ai le tele o tagata i faʻafitauli o le fatu pe a maeʻa le anapogi po o le anorexia.

Ae afai e mafai ona teuina le glucose i le ituaiga o glycogen, ona tulaʻi lea o le fesili: "Aisea e teu ai meaʻai gaʻo i luga o le tino ma gaʻo?". E i ai foi se faʻamatalaga mo lenei mea. O faleoloa o Glycogen i le tino e le o ni mea e leai. I le maualalo o le tino, e le lava se taimi e faʻaalu ai le tino o le suauu manu, o le mea lea e faʻapupulaina ai le kulukose i se isi ituaiga - i le ituaiga lipids i lalo o le paʻu.

E le gata i lea, o le glycogen e manaʻomia mo le faʻataʻetaʻetaʻi o vailaʻau faʻamalosi, e aofia ai i gaioiga faʻasolosolo i totonu o le tino.

Fiafia

Glycogen o se tamaoaiga faʻaagaga faʻaagaga lea e faʻapipiʻiina i totonu o le tino mai gaʻo.

I le taimi muamua, e faʻaaogaina e le tino le mea na maua mai ai gaʻo meaʻai mo fuafuaga faʻataʻatitia, ma tuʻu ai le malologa mo aso timuga. O le vaivai o le malosi o le mafuaaga lea o le gau o le glycogen i le kulukose.

O le faʻasinotonu o le vailaau e faʻatulafonoina e hormones ma le tino o le tino. O lenei faagasologa, aemaise lava i maso, "triggers" adrenaline. Ma o le malepelepe o le manulele manu i totonu o le ate na faʻaalia ai le glucagon hormone (faia e le pancreas ao anapogi). O le inisalini o le hormone e nafa ma le faʻapipiʻiina o le "gaogao" gaʻo. O le faagasologa e aofia ai ni vaega ma e tupu faapitoa i le taimi o taumafataga.

Glycogenosis ma isi maʻi

Ae i nisi tulaga, e le tupu le gau o le glycogen. O le iʻuga, o le glycogen e faʻapipiʻi i totonu o sela o totoga ma gaʻo uma. E masani lava, o sea solitulafono ua matauina i tagata ei ai faʻafitauli o le tino (faʻaleagaina o enzymes talafeagai mo le vavaeina o le vailaʻau). O lenei tulaga ua taua o le glycogenosis ma ua tofia i le lisi o maʻi pipisi autosomal. I le taimi nei, e 12 ituaiga o lenei faamai ua iloa i vailaau faafomai, ae o le na o le afa o latou ua lava le suesueina.

Ae e le na o le pau lea o togafitiga e fesootaʻi ma le suauʻu manu. O gasegase o Glycogen e aofia ai foi le aglycogenosis, o se maʻi e faʻatasi ma le leai atoatoa o le enzyme e nafa ma le faʻasologa o le glycogen. Faailoga o le faʻamaʻi - faʻalauiloaina o le hypoglycemia ma le faʻavevesi. O le i ai o le aglycogenosis e faʻamoemoe e le biopsy ate.

Manaoga o le tino mo le glycogen

Glycogen, i le avea ai ma se punaoa o le malosi, e taua le toe faʻafoʻisia i taimi uma. O le mea lea, o le mea lea, o fai mai saienitisi. O le faateleina o le gaioiga faaletino e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaaogaina o le gaʻo i le ate ma musele, o se taunuuga o le a aʻafia ai le taua ma le faʻaleleia o tagata. O le iʻuga o se taumafa ole taimi e faʻavave ai le carbohydrate, e faʻaitiitia ai faleoloa o glycogen i le ate e toetoe lava leai. Ua faʻaitiitia le faʻaagaga o musika i le taimi o aʻoga malosi.

O le togi ole aso ole glycogen e maua ile 100 g ma luga. Ae o lenei fuainumera e taua tele e faʻatupulaia i:

  • malosi malosi faaletino,
  • faaleleia atili le mafaufau,
  • pe a uma le 'fiaaai' meaai.

I se isi itu, o le lapataiga i meaʻai e maua i le glycogen e tatau ona togafitia i tagata e maua i le ate, le leai o ni enzymes. E le gata i lea, o le maualuga o le kulukose e maua ai le faʻaititia o le faʻaaogaina o le glycogen.

Meaai mo le teuina o glycogen

E tusa ai ma le au suʻesuʻe, mo le faaputuputuina o le glycogen e tusa ma le 65 pasene o kalori e tatau ona maua e le tino mai oloa gaʻo. Aemaise lava, ina ia toe faʻaleleia le faʻaagaga o le suauu manu, e taua tele le faʻalauiloaina o meaʻai keke, pata, pata, fualaau 'aina ma fualaʻau i totonu o le taumafataga.

O punaoa sili o le glycogen: suka, honey, chocolate, marmalade, jam, aso, vine, fig, banana, tilo, persimmons, pastry sweet, fruit juice.

Le aʻafiaga o le glycogen i luga o le mamafa o le tino

Ua fuafuaina e saienitisi e tusa ma le 400 kalama o le glycogen e mafai ona faaputuputu i se tino matua. Ae na fuafuaina foi e saienitisi e faapea o glucose taitasi o le fanua o loo fusia pe tusa ma le 4 kalama vai. O le mea lea, o le 400 g o le polysaccharide e tusa ma le 2 kilokalama o se vaifofo o le glycogenic. O lenei mea e faʻamatalaina ai le tele o le salu i le taimi o toleniga: o le tino e faʻaaogaina le glycogen ma i le taimi lava e tasi ua le toe maua le 4 taimi.

O lenei meatotino o le glycogen o loʻo faʻamatalaina ai foi le vave ona maua mai o meaʻai manino mo le mamafa o le mamafa. O meaʻai gaʻo-free-free e mafua ai le faʻaaogaina o le glycogen, ma faatasi ai ma - vai mai le tino. E tasi le lita o le vai, e pei ona e iloa, o le 1 kg o le mamafa. Ae o le taimi lava e toe foʻi mai ai se tagata i se meaʻai masani e aofia ai vailaʻau faʻamalosi, o le a toe faʻaleleia le faʻaagaga o le maso o manu, ma faʻatasi ai ma le vai na leiloa i le taimi o le taumafataga. O le mafuaʻaga lea mo taunuʻuga faʻapuupuʻu o le faʻaalia o le gau o le mamafa.

Mo le gau lelei o le mamafa o le mamafa, e fautuaina e fomaʻi e le gata ina toe iloilo le meaai (tuu i ai mea e sili ona lelei ile proteins), ae ia faateleina le gaioiga faaletino, lea e mafua ai le vave faʻaaogaina o le glycogen. I le auala, na fuafuaina e le au suʻesuʻe e 2-8 minute o le mamafa o le taʻaloga cardio e lava e faʻaaoga ai faleoloa glycogen ma faʻaitiitia le mamafa. Ae o lenei faiga ua na o tagata e le o iai ni faaletonu fatugala.

Tupe vaivai ma tupe faasili: auala e fuafua ai

O se totoga e aofia ai le tele o vaega o glycogen atonu e lipotia lenei mea i le toto ma faʻamaʻo ai le ate. I tagata e tele le faʻaagaga o lenei polysaccharide, o loʻo faʻaalia foi le faaletonu o le intestinal, ma le mamafa o le tino.

Ae o le le lava o le glycogen e le mafai ona pasi atu i le tino e aunoa ma se siaki. O le le lava o le sima manu e mafai ona afaina ai lagona ma mafaufau. E i ai le le fiafia, atuatuvale. E mafai foʻi ona masalomia le faʻaitiitia o le malosi o le malosi i tagata e vaivai le puipuiga o le tino, le lelei le manatuaina, ma pe a maeʻa le gau o le maso.

Glycogen o se punaʻoa taua o le malosi mo le tino. O lona faaletonu e le gata o se faʻaitiitia o le leo ma le paʻu o le taua. O le le atoatoa o se mea e aafia ai le lelei o lauulu ma le paʻu. Ma o le leai foi o le susulu i mata o le taunuuga foi o le le lava o le glycogen. Afai e te matauina faailoga o le leai o polysaccharide, ua oʻo i le taimi e mafaufau ai e uiga i le faʻaleleia o au mea taumafa.

E galue Glycogen i le tino

Glycogen o se polysaccharide, o le mafuaʻaga lea e tupu i le faavae o toega o le kulukosese na gaosia e le tino. O se mea sili ona taua ma o se tasi o "mea saogalemu" mo le teuina o le kulukose i totonu o masini, ma faʻaoʻo tonu lava i le ate ma le muso fibers. O le mea lea, e fai mai e fiafia le ate i mea suamalie - o se tasi o nofoaga tutotonu o le teuina o le glycogen, lea o le itu autu o le faasaoina o le kulukose e maua mai i meaai. Talu ai ona o mea tau elemene ma fausaga faʻala, o le glycogen e taʻua i nisi taimi o le "masini manu".

O le galuega autu o le glycogen i le tino o le faʻavaeina lea o se faʻaagaga malosi e mafai ona aofia ai i tulaga e pei o le pa'ū mataʻutia i le kulukose o le toto poʻo le faʻateleina o le gaioiga faaletino mo se taimi puupuu. I lenei tulaga, e na o le glycogen, lea e faʻaoʻo i le ate, e faʻaaogaina e le tino e faʻaosoina ai malosiaga ma faʻalautele le gaioiga o faiga. I le averesi, o le mamafa o lenei vailaau i le ate o le 5% o lona mamafa. I le tino maso, o le glycogen e gaosia i le lotoifale ma na o mataupu lava pe a faʻateleina le mamafa. O nisi taimi o le maualuga o lona faʻatonuga e sili atu le maualuga nai lo le ate, atonu e mafua ona o le faʻalavelave faʻafuaseʻi a se tagata i se faʻalavelave faʻafuaseʻi. E itiiti lava le glycogen o loʻo i ai i sela o le tino gaʻo, faiʻai, ma le toto.

O le faʻatinoga o le meaʻai, o le glycogen e faʻamavae i lalo i le kulukose e ala i le gaioiga o ni enzymes faapitoa ma ua vave ona aʻafia i totonu o le toto. O lenei laasaga e faʻalagolago i le gaioiga o le tino ma le endocrine, o le mea lea, o le solia o le gaioioiga o totoga o nei tino, e vave oʻo atu ai i se faʻalavelave i le faʻapipiʻi ma le gau o le glycogen, ma o le mea lea e faʻavevesi ai i le tino meaʻai, e mafai ona taʻitaʻia, mo se faʻataʻitaʻiga, i le atinaʻe o le dystrophic muscle.

A aunoa ma le glycogen, o le i ai o le tino o le tagata e le mafai, o le mea lea, o le faʻaitiitia faʻaitiʻitia o le faʻaaogaina o kulūkose e aofia ai oloa, i le mea muamua lava, i le faʻamavaeina o le tino puipuia.

Tesema ma le le lelei

Muamua lava, e tatau ona fai mai e uiga i manaoga o aso taʻitasi mo le glycogen, lea e tusa ma le 100 kalama. Ae ui i lea, aua nei galo o lenei aofaiga e aofia ai le numera atoa o oloa faʻaaoga e aofia ai le kulukose. O nei mea e aofia ai meaʻai falaoa, suamalie, fualaau mamago, tele fualaau faisua ma isi oloa. O le mea lea, e le tatau ona taʻu atu e lenei tulafono ia oe e faigofie ona e gaosi 100 kalama sukalati i aso uma!

I le taimi lava e tasi, o le avega masani mo lenei vailaau e mafai ona faateleina mo nisi mafuaaga, e aofia ai:

  • se faʻateleina o le faʻaosoosoina o le tino,
  • faateleina le mafaufau, gaoioiga faaleatamai ao faagasolo le aso,
  • ma le leai o ni meaʻai.

O le tulaga faʻafeagai e matauina ma le sili atu o le kulukose i le taumafataga, lea e faapitoa lava le masani ai mo le fiafia o le nifo ma meaʻai meaai. E taua foi le faʻaitiitia o le gaosiogen pe a faʻalavelave le ate poʻo nisi faʻamaʻi e faʻapupulaina e aʻafia ma le gau o le kulukose ma lona faʻaaogaina.

E ui i le mea moni e tele suga i le taumafa a se tagata faʻaonapo nei, atonu o le a ia feagai ma le mea moni o le glycogen o le a le lava i totonu o le tino. Glycogen deficiency e mafai ona faʻaalia i le tele o itu taua.

1. O le atinaʻeina o le le fiafia. E le lava le malosi o le tino e oʻo lava i le faatumauina o le lagona! I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai se lagona o le le aoga, leai se aoga, paie, atuatuvale, se manao e lafi mai tagata uma ma mea uma e atiina ae, o se tagata e taumafai e "afifiina o ia i totonu o se pusa" ma lafi mai faafitauli uma.

2. Ua faaitiitia le tulaga manatua. Afai e masani ona e manatuaina telefoni a au uo ma tagata masani, o lea e le mafai ona e toe faia se tasi. I le taimi lava e tasi, e sili atu ona faigata mo oe le iloa o faʻamatalaga mai fafo, e te manatua le leaga o auiliiliga o le aso talu ai, e te le o malamalama atoatoa i galuega ua atofaina mo oe, i le olaga ma galuega. Faatasi ai ma le manatuaina, e masani ona mafatia le vaai.

3. Faʻaitiitiga o maso maso, o le atinaʻeina o le dystrophes o le muso. E mafua lenei mea i le mea moni e le maua e le sela ni meaʻai lelei, e vaivai le filo, ma, i le taimi muamua, e vevela, ona faʻaumatia atoa lea, pe a le amata ona ulu le meaʻai i le tino. O le mea lea e tupu aʻe ai le dystroph. O tagata latou te le faʻatagaina i latou lava suamalie, e oʻo lava i fualaau mamago ma fua, e afaina ai i latou lava e le itiiti ifo nai lo i latou e taumafa suamalie e le faʻamalosi!

4. Faʻalēaogāina o le tino puipuia. Ona o le leai o se leo ma le leai o ni meaʻai paleni, o loʻo aʻafia ai foi le tino puipuia o le tino, lea e afaina ai le tele o faʻamaʻi e aʻafia ai i tua atu o faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le mea lava e tasi e mafai ona oʻo atu ai i se faʻalavelave i le atinaʻeina o nisi o faʻamaʻi faʻamaʻi e iai i se tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le maʻisuka malosi, pe a faʻavaivai le gaosiga o le inisalini, o le le lava o le glycogen e mafai ona fasiotia.

5. Le atinaʻe o le atuatuvale. O le suamalie o le faʻaosoosoga sili lea o le gaosiga o serotonin, lea e nafa ma se uiga lelei. Pe a oʻo ina pa'ū le maualuga o le glycogen, e le maua e le faiʻai se meaʻai talafeagai, serotonin lemu ae e mautinoa lava e faʻavaivai lalo, lea e faʻavauvau ai lagona, suiga o mafaufauga o le lalolagi ma faʻaosofia ai le atinaʻeina o le loloto o le atuatuvale, lea e mafai ona faʻamaloloina i le fesoasoani a fualaau talafeagai.

Faatasi ai ma le sili atu o le glycogen, o se ata ese ese lava e matauina, lea e masani ona sili atu ona faigata ma leaga nai lo le mea o loo i luga.

1. Faateleina le maualuga o le toto.

2. Faiva i le ate. I le avea ai o se tulafono, latou te o faatasi ma le inisua o le tino, e pei o le faamamaina pea o le toto, ma o oloa uma o le gaosia o le protein, faapea foi ma isi mea, o loo faaauau pea ona fealualuaʻi faataamilo i le tino, ma inu ai.

3. O le atinaʻeina o faʻamaʻi o le tootoo laiti, o le faʻalavelave o le faʻafeiloaʻiga ma le oncology o le gastrointestinal tract.

4. O le mamafa o le tupe maua, o le lamatiaga o le ogaoga o le oona, o le maʻisuka, o le taʻavale.

Punaoa Punaoa

O se punavai saʻo o le glycogen o meaai maualuga i le kulukose, fructose ma le sucrose, o lona uiga, o mea uma e mafai ona taua o le suamalie. O sui lauiloa mai lenei lisi o aso ma fig. E tusa ai ma mea o le glucose, latou te nonofo i le pito i luga o le lalolagi lisi o fualaau suamalie suamalie uma!

Ioe, o punaoa lelei o le glycogen o fua moni ia (oranges, kiwi, strawberries, mangoes, peaches, persimmons), ma nisi o fualaau faisua (beets, kāloti).

O suauu faamama ma le meli, sosolo fale gaosi mea e faavae i luga (pusi falala, masi, paʻu, suamalie ma faʻatumu, ma isi mea) e le aoga i le tulaga o mea o loʻo i ai masini gaʻo. O se filifiliga lelei mo le toe faʻaleleia o le glycogen o le siloti poʻo le galo (Karinka). Mo i latou o loʻo i ai a latou lava togalaau, e aoga le gauai atu i le apple jam home. I le faʻaopoopoga i le glycogen, o se punavai foi o pectini aoga, lea e fesoasoani e faamama le tino o togene faʻaopoopoga.

E mafai ona maua mai Glycogen mai le tele o leki, o lea e tatau ai ona e kukaina se kuka o lentils poʻo fualaau faisua ma pi i vaiaso uma. O fua o le saito, fatu saito, araisa, oatmeal, karite, falaoamata millet ma fualaau mamago (apricot mago, vine, vine) e mafai foi ona aoga i lenei mataupu.

O le a le glycogen?

I totonu o le tino o le tagata, o le tuʻuina atu o lenei vailaau e lava mo le aso, pe a le sau le kulukose mai fafo. O se vaitaimi umi lava lea, aemaise lava pe a e manatu o nei faʻaagaga o loʻo faʻaalu e le faiʻai e faʻaleleia ai le mafaufau.

Glycogen o loʻo teuina i totonu o le ate e masani lava ona tuʻuina atu e faʻamalolo ma toe faʻaleleia. O le taimi muamua e tupu i le taimi o le moe ma le va o taumafataga, pe a faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma e manaʻomia lona toe faʻaleleia. O le faʻaaogaina o le mea i totonu o le tino e tupu mai fafo, faʻatasi ai ma nisi meaʻai.

Glycogen ma glycogen faleoloa i totonu o le tino

A o lei amata ona iloiloina le mataupu o "fale glycogen i totonu o le tino", ia tatou nonofo i le uiga o le upu.

Glycogen O se polysaccharide, o lona uiga, o se vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa lea na faʻapipiʻiina mai le kulūkose. Faatasi ai ma le taumafaina o meaai, toto maualuga toto kulukose. O le aofaʻiga o loʻo manaʻomia e tuʻuina atu ai le malosi o galuega, ma o le sili atu o loʻo teuina i le tulaga o le glycogen. Ae o le isi itu, pe a pa'ū le maualuga o le kulūkose i le toto, o le glycogen reserves se mea e solo i lalo o le malosi o enzymes. O se taunuuga, o le faatumauina o kulūkose maualuga e masani ma tuʻuina atu le tino ma le punavai talafeagai o le malosi.

Ae, o avanoa o le ate e gata. Talu ai ona i se taimi e mafai ona gaosia e oo atu i le 100 g glucose. O se taunuuga, faatasi ai ma le maua pea o le sili atu o le kulukose, o le ate o le ate o le a gaosia ai le suka i fatty acids, o le vaega mulimuli o le glycogenesis. O le fea, i le itu, o le a taʻitaʻia ai le faateleina o le gaʻo o le tino.

O le mea lea, o le sao saʻo o le gaʻo i totonu o le tasi meaai e maua ai le faʻapipiʻi o le sili atu kulukose i le glycogen, ma le teu i totonu o le gaʻo gaʻo.

Pe a faʻaputuina glycogen

O faleoloa o Glycogen i le tino e taulaʻi lava i maso ma le ate. I le averesi, e tusa ma le 300-400 g glycogen o loʻo faʻapipiʻi ma teuina i le tino.

O le vaega sili o le glycogen e faʻapipiʻi i le ate ma, i se mea maualalo, i totonu o le maso. O le taimi nei o loʻo tatou talanoa e uiga i le pasene pasene o glycogen i le okeni. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le glycogen mea o loʻo i totonu o le ate e oʻo atu i le 5-6% o le mamafa o le okeni, aʻo i totonu o maso e le silia le 1%. E masani lava, ona o le mea moni o le maso i totonu o le tino e tele atu nai lo le ate, o le fua faatatau i le kalama o le a faapenei: i luga o le ate, i le averesi, 100-120 g o glycogen, ma muso 200-280 g. Arthur C. Guyton, John E. Hall, Physical Physical, 11th ed. - Niu Ioka, Niu Ioka, ISA: Saienisi, Oxford Press, Elsevier.

Glycogen i le ate faʻaaogaina o se punaoa malosi mo le tino atoa. Ole mea faʻapitoa ole glycogen, pe a faʻaitiitia le maualuga o le kulukose o le toto, e faʻamavaeina i kulūkose mole mole ma ulu i totonu o le toto. O se taunuuga, toe faʻaleleia le maualuga o le malosi.

Musika glycogen alu tonu i le faamautinoaina o le galuega o le maso lava ia.

O le mea lea, i le maualalo o le kapiti, o le glycogen e matua faʻaaogaina. Lea e taʻitaʻia muamua ai le le lava o le maso maso, ma na o le pau lava lea i le faʻaaogaina o gaʻo

Glycogen Depot

Mafaufau i le autu "faleoloa glycogen i le tino" e le mafai ona le amanaiaina le faaupuga "glycogen depot."

Muamua e tatau ona e malamalama o le glycogen e faʻapuputeleina e le gata i maso, ae i le mea e taʻua o sarcoplasm. I le faateleina o le tele, maso mitochondria e maua ai le nofoaga talafeagai e faatumu ai le leo i le va o musika, lea e fesoasoani i le tuputupu aʻe o le glycogen volume.

E mautinoa lava na e maitauina o se tagata e aafia i taaloga, vave ona vaivai i le taimi muamua. E mafua lenei mea ona o le laʻitiiti o le nofoaga o le glycogen. O le faagasologa o le faateleina o le tele o le nofoaga o le glycogen e manaomia ai le taimi, meaai lelei ma le faʻaauau aʻoaʻoga. O le mea lea, faʻatasi ai ma aʻoaʻoga malosi ma faaumiumi, o le glycogen faʻasao i le tino e faʻaateleina le tele o taimi. Faatasi ai ma le malosi malosi faaletino, ua tumu le musika i le toto. O le fea, i le isi itu, e fesoasoani i le faateleina o le fale o le glycogen ona o le faateleina o le tele o sela e mafai ona teuina.

E tusa ai ma le au saienitisi, o le glycogen nofoaga e tatau ona toe faʻaleleia ma faʻateleina. Talu ai, ona o le le lava o oloa gaosi oloa (glucose-rich product) (mai le mea e mulimuli mai ai le glycogen), o le muso ua leiloloa. O se taunuuga, o lenei mea e aofia ai le leai o se malosi, o se faʻaitiitia o le manatua ma le mataala, ma i le umi umi e mafai ona oʻo atu ai i faʻamaʻi o le tino puipuia.

Matamata i se vitio i luga o aʻafiaga o le glycogen i luga o le maso. Ole umi e naʻo le 4 minute.

Tino glycogen faleoloa: o punaoa saʻo

E pei ona matou iloa muamua, o le glycogen o loʻo faʻapipiʻiina mai le glucose. O le mea lea, mo se faʻaopoopoga o le glycogen i totonu o le tino, e tatau ona maua se fua saʻo o mea gaʻo. Ae, o vailaʻau 'eseʻese o loʻo i ai tulaga le tutusa o le liua i le glycogen poʻo gaʻo gaʻo. E faʻalagolago i le tele o le kulukose na faʻamalolo i le taimi o le malepelepe o le oloa. Mo le manino, faʻalogo lelei i laulau.

O lenei laulau e le o se taʻiala i le mea mulimuli. Faʻaleagaina ma le faʻamavaeina o nisi
oloa e faʻalagolago foʻi i uiga faʻava-oona o se tagata faapitoa.

Glycogen o se vaega taua o le galuega oo tatou tino maso, o se punavai taua o le malosi.
Ina ia faʻaititia le maualuga o le glycogen, e manaʻomia le faʻaauau pea o gaoioiga faaletino.
O punavai autu o le glycogen o meaai gaʻo-mauoa.
O meaʻai talafeagai e fesoasoani e faʻaititia ai le tele o glycogen o loʻo i totonu o maso.

Metabolism

Glycogen e taʻua i nisi taimi o le masini manu, ona o lona fausaga e tutusa ma le amylopectin, o se vaega o le maso. E ese mai le malolo i totonu o se fausaga sili atu ona faʻalautele ma le faʻamalosi, e le maua ai se lanumoana lanumoana pe a paʻu i le iodine.

I le avea ai o se carbohydrate mo le teuina, o loʻo iai foi le glycogen i suauu funga.

E maua i suauu uma ma gaʻo o le tino o le manu i ni mea se lua: o le glycogen tumau, o loʻo fusifusia faʻatasi ma proteins, ma le labile i foliga o granules, manino le paʻu i le cytoplasm.

Faʻasologa o le Metabolism |

Glycogen i le ate

O le ate - o se ogalaau tele i totonu, lea e mafai ona oʻo atu i le 1.5 kilokalama. O loʻo faʻatino ai se numera o galuega taua, e aofia ai le metabolism carbohydrate. E ala mai i lea mea, o le toto ua faamamaina mai le gastrointestinal tract, lea ua tumu i vailaau eseese.

I le masani ai o le kulukose o le toto, o lona faailoga e mafai ona i ai i le va o le 80-120 mg i le deciliter toto. O le le lava ma le sili atu o le glycogen i le toto e mafai ona oʻo atu ai i faʻamaʻi tuga, o lona uiga o le matafaioi a le ate e matua tele lava.

Musika glycogen

O le faʻaleleia ma le teuina o glycogen e tupu foi i totonu o le maso. E tatau mo le malosi e ulufale ai i le tino i le taimi o le faʻamalositino. E mafai ona e vave faʻatumu ona faʻasao pe afai, pe a maeʻa faamalositino, 'ai meaʻai poʻo meainu e iai le ratio 4: 1 o gaʻololo ma le porotini.

Le taua o mea e gaʻo ai le tino mo le tino

O meaʻai e gaʻoina (amata mai le maso o ituaiga uma o mea totō ma faʻatoʻa faʻamaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻaʻi fualaau 'aina ma fualaau suamalie) e faʻamavaeina i sugars ma glucose faigofie i le taimi o le gaʻoina. A maeʻa lena mea, o le a gaoioi le tino i le toto. I le taimi lava e tasi, o gaʻo ma proteins e le mafai ona liua i le kulukose.

O lenei kulukose e faʻaaogaina e le tino e lua mo manaʻoga o le malosi o loʻo iai nei (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faʻaauau pe faʻaauau foi le faʻaleleia o le tino), ma ia faʻanofo faʻaagaga malosiaga. I lenei tulaga, o le tino na te fusifusia muamua le kulukose i glycogen molecules, ma a oʻo ina faatumulia le fale o glycogen i le gafatia, o le tino e liua le kulukose i le gaʻo. O le mafuaaga lena o le a gaʻo ai tagata mai le tele o gaʻo.

Suiga i manaoga o le glycogen

O le manaoga e faateleina i:

  • faateleina le faagaioiga faaletino o se ituaiga toniga.
  • o le faateleina o le mafaufau e faʻaalu ai se aofaiga tele o le glycogen.
  • le lelei. Afai e le maua e le tino le kulukose, ona amata lea o le faʻaaogaina o ana faʻaagaga.

Faʻaitiitia le manaʻomia:

  • ma faʻamaʻi ate.
  • i le tulaga o faʻamaʻi e manaʻomia ai le maualuga o le kulukose.
  • pe afai o meaai e aofia ai le tele o lenei vaega.
  • i le tulaga o le toilalo i le gaoioiga o le enzyme.

I le faaletonu tumau o lenei vaega e tupu gaʻo gaʻo i le ate, lea e mafai ona oʻo atu ai i lona pa'ū oona. O le taimi nei, o malosiaga e le o ni mea gaʻo, ae o meaola ma gaʻo. O le toto e amata ona faaputuputu i totonu ia lava oloa leaga - ketones, lea i le tele o mea e suia ai le elemene o le tino ma e mafai ona mafua ai le leiloa o le mafaufau.

O le faaletonu o Glycogen e faʻaalia i faailoga nei:

  • Ootia
  • Lafoaʻi o alofilima
  • Fufulu lima
  • Faʻasolosolo vaivaiga masani ma le moe,
  • Le lagona o le fiaaai faifai pea.

O ia ituaiga faʻamaʻi e mafai vave ona mou atu pe a maua e le tino le tele o mea e manaʻomia mo le gaʻo ma le suka.

O le sili atu e mafua mai i le faateleina o le inisalini i totonu o le toto ma se isi tino oona. E tupu lenei mea pe a oʻo atu le tele o meaʻai i le tino i le tasi taumafataga. O le faʻavaivaia o le tino e liua ai i latou i ni sima gaʻo.

Ina ia aloese mai taunuuga le lelei, ua lava lea e fetuunai ai lau meaai, faaitiitia le taumafaina o suti ma maua ai le tino i gaoioiga faaletino.

Glycogen muscle function

Mai le vaaiga o le biology, e le faaputuputuina glycogen i fiva musele ia i latou lava, ae i le sarcoplasm - o le vai nutimomoia faataamilomilo. FitEven ua leva ona tusia e faapea, o le tuputupu ae o le musika e tele lava ina fesootaʻi ma le faateleina o le maualuga o lenei vaiinu lelei - o maso e foliga tutusa i le fausaga o le omomi lea e gauai ai le sarcoplasm ma faateleina le lapopoa.

O le malosi masani o le aʻoga e aʻafia ai le telē o le glycogen depots ma le aofaiga o le sarcoplasm, e faʻapupula ai maso ma sili atu le malie. E ui i lea, e taua le malamalama o le numera tele o fiva musika e faʻamoemoeina muamua i le genetic type of physique ma e masani lava e le suia i le taimi o le olaga o se tagata, e tusa lava po o le a le toleniga.

Le aʻafiaga o le glycogen i maso: biochemistry

O aʻoaʻoga manuia mo le fale o musika e manaʻomia ai ni tulaga se lua: Muamua, o le i ai o le glycogen ua lava e teuina i totonu o maso aʻo leʻi aʻoga, ma lona lua, o le toe faʻafoisia o le glycogen depots i lona iuga. O le faʻamalosia o le malosi e aunoa ma ni glycogen faleoloa i le faʻamoemoe o le "faʻamagoina", e te faʻamalosia muamua le tino e mu ai le muso.

O le mafuaʻaga lea mo le tuputupu ae o musika e taua tele le le faʻaaogaina o le protein o le whey ma le BCAA amino acids ina ia maua ai se aofaiga tele o gaʻo meaʻai saʻo i le meaʻai - ma, aemaise lava, le lava o taumafa o meaʻai gaʻo i le taimi lava e maeʻa aʻoaʻoga. O le mea moni, e le mafai ona e fausiaina le musele aoe i ai i se meaai e leai ni meaʻai.

Faʻafefea ona faateleina faleoloa glycogen?

O fale o glycogen muscle ua tumu i faʻamalosi mai meaʻai poʻo le faʻaaogaina o se tagata taalo taʻavale (o se faʻafefiloi o polotini ma gaʻo). E pei ona tatou taʻua i luga, i le faagasologa o le gaogaina, o mea gaʻo vailaʻau faʻasolosolo ua paʻu i lalo faigofie, muamua latou ulu i le toto i le tino o le kulukose, ona faʻasoloina lea e le tino i le glycogen.

O le maualalo o le faasinomaga o le gaosiga o se masini carbohydrate, o le faʻagesegese lea e maua ai lona malosi i le toto ma sili atu le maualuga o lona pasene o le liua o le faʻaaogaina o glycogen, ae le o le gaʻo gaʻo. O lenei tulafono e sili ona taua i le afiafi - o le mea e leaga ai, o vailaʻau faʻamalosi faigofie e 'aina i le' aiga o le afiafi o le a sili atu ona paʻu i le manava.

Le aʻafiaga o glycogen i luga o le susunuina o gaʻo

Afai e te manaʻo e susunuina le gaʻo e ala i le aʻoga, ia manatua e muamua ona faʻaaogaina e le tino ia reserves o le glycogen, ma na o le alu i le gaʻo gaʻo. O le mea moni lenei o le fautuaga e faavae ai e tatau ona faia se aʻoga lelei e mu ai le gaʻo mo le itiiti ifo i le 40-45 minute ma se pulupulu faʻapitoa - muamua ona faʻaalu e le tino le glycogen, ona alu ai lea i le gaʻo.

Faataʻitaʻiga o le gaʻo e sili atu ona mumu vave i taimi o aʻoga cardio i le taeao i luga o se manava gaogao poʻo le taimi o toleniga 3-4 itula pe a uma le taumafataga mulimuli - talu ai i lenei tulaga o le maualuga o le kulukose o le toto ua i ai i se tulaga maualalo, ua faʻaaogaina faleoloa o glycogen maso mai uluai minute o aʻoaʻoga (ona gaʻo), ae le o le malosi o le kulukose mai le toto.

Glycogen o le autu autu lea o le teuina o le kulukose i suauu manu (e leai se glycogen i laau). I le tino o se tagata matua, e tusa ma le 200-300 g glycogen e maua, e teuina i le ate ma maso. Glycogen e faʻaalu i le taimi o le malosi ma le cardio workouts, ma mo le tuputupu aʻe o musika e taua tele le toe faʻaleleia tatau o ana faʻaagaga.

"Malt sugar" - o le mea masani lea e masani ona taʻua le maltose masani.

O le suka Malt o se fua o le faʻaleleia masani o le malt o loʻo i totonu o fatugogogogogogogogo, masini mago ma le eleele (o loʻo tatou talanoa e uiga i le rai, rice, oats, saito ma maso).

O le suka faapena e itiiti ifo le suamalie ma le suamalie (e le pei o le cane ma le pi), ona o le mea lea e faʻaaogaina ai i le alalafaga taumafa i le gaosia o:

  • meaai pepe
  • muesli
  • pia
  • Fale faʻafiafia
  • meaai taumafa (eg kuki ma pepa falaoa),
  • aisa kulimi.

E le gata i lea, o le maltose lea e faʻaaogaina i le gaosia o laulasses, o se vaega taua o le pia.

O Maltose e le gata o se punaoa lelei o le malosi, ae o se mea foi e fesoasoani i le tino e maua ai le vitamini B, fiber, amino acids, macro-ma microelements.

E le mafai ona faʻaleagaina lenei mea pe afai e faʻaaogaina tele.

O a meaai e aofia ai maltose?

I fuainumera tele, o le maltose o loʻo i ai i fatu fatu.

I se faaopoopoga, o sina mea itiiti o lenei gaʻo o lo o maua i tamato, oraniki, fefete, meli, moli, faapea foi i le pollen, fatu ma le nectar o nisi o laau toto.

O le malo o le vasega o vailaʻau oona gaʻo ma le maualuga o le malosi o le eletise, faʻapea foi le faigofie o digestibility. O lenei polysaccharide, e pasi atu i le gastrointestinal tract, ua liua i le kulukose, lea e faʻafefe i le maualuga o le 4 itula. O le maso o le tala e tusa ma le 80 pasene o suauu faʻataunuʻu e faʻaumatia i meaai.

Ae! Mo le maualuga o le masima o lenei gaʻo, e le fautuaina e faʻatau i le taimi lava e tasi faatasi ai ma oloa gaosia mai le protein, mo le faʻapalapalaina o le alkaline acid (e manaʻomia foi mo le faʻamalolo o le maso, lea e faʻafefe ai le suauʻu i suauʻu gaʻo). Ina ia mafai ai e le tino ona maua le aofaʻi tatau o vitamini ma minerale, e tatau ona tuufaatasi le taumafataga ma le gaosia o gaʻo o loʻo i totonu o le suauu manogi, kulimi ma kirimi kirimoli.

  • faaitiitia le cholesterol i le toto, faapea foi ma le ate, lea e taofia ai le atinaeina o le sclerosis,
  • aveese le tele o vai mai le tino,
  • aveeseina o faʻataʻitaʻiga, e sili ona taua mo tagata e maua i maʻi,
  • faʻataʻotoina o otaota
  • le faʻamautuina o le metabolism
  • faʻaitiitia le faʻafefe o le suka, lea e fesoasoani i le faaitiitia o lona maualuga ina ua uma ona 'ai,
  • faaitiitia o le paʻu o le paʻu.

Starches e masani (maua i oloa masani) ma faamamaina (maua i le gaosiga o oloa). O le faʻamalosi faʻamamaina, lea e faʻapupulaina ai inulin i le taimi o le faʻapalapalaina ma fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis, faʻataʻitaʻiga o le mata, le faʻaleagaina o le tino ma le paleni o hormonal, e leaga.

O le mea lea, pe afai e mafai, o oloa e maua ai le paʻu malola e tatau ona vavae ese mai le meaai (o nei oloa o le falaoa ua faia mai le falaoamata o meaʻai).

Taua! O le tele o le malosi o le maso e mafai ona mafua ai le pala, afu ma le manava.

O a meaai e maua ai le malo?

E maua i le tele o masini ma leki, cereals, pasta, mango, bananas, aʻa, ma fatu.

O loo iai foi le malo i oloa nei:

  • zucchini
  • kāloti
  • rye, araisa, sana ma falaoamata o le saito,
  • beets
  • pateta
  • otaota ma faga sana,
  • soya ma lona faʻasalaga,
  • falaoa
  • vevela
  • togi
  • kaluka
  • paka
  • artichokes
  • kohlrabi
  • chicory
  • musika
  • pepa suamalie
  • pasili ma seleni aʻa
  • radis.

Taua! Mo le puipuia o meaʻai ma mea aoga o le suka, e fautuaina e kuka ai mea taumafa mo se ulugalii pe faʻaaogaina fou.

Taua! O faʻamaʻi togafiti faʻamaʻi e maua ai le maso e sili atu ona faigata ona eli nai lo meaai masani.

Se mea manaia! Ina ia siaki pe o se fualaau faisua po o se fualaau aina ei ai le malo, e mafai ona e faia se suega faigofie, e aofia ai i le mea moni o se mataua o le iodine ua lofituina i se vaega o le fualaau aina po o le fua. Afai a maeʻa ni nai minute, ona fai lea o le lauulu lanumoana, ona maua ai lea o le masini i lalo o le suʻega.

O le fiber, e aʻafia ai le vasega o polysaccharides, o le fibone lea e avea ma faavae o laau (e aofia ai fualaau faisua ma fualaʻau, vine ma aʻa aʻa).

Taua! O le fiva e masani lava e le aʻafia i totonu o le iniseti, ae i le taimi lava e tasi e avea ma se vaega malosi i le faʻamautuina o le vaega o meaʻai.

  • le faʻavaeina o feces,
  • faaleleia atili o le tautua afi afi,
  • puipuiga o le taʻavale,
  • e mafua ai le faʻaumatia o le cholesterol,
  • faaleleia le puleaina o talo,
  • faʻanoanoa fiaʻai,
  • tosoina ma le aveesea o toxins ma toxins,
  • faalauiloaina o le gaogao o gaʻo,
  • puipuiga o maʻi cardiovascular ma le kanesa colon,
  • puipuia le fausia o gallstones,
  • tausisia le masani ile microflora ile intestinal masani,
  • e mafua ai le faʻaititia o le gaʻo o le tino.

Taua! O le fiber e puipuia ai le vave faʻavaveina o le kulukose monosaccharide i le tootoo laiti, ma puipuia ai le tino mai se paʻu mataʻutia i le toto suka.

O a meaai e aofia ai fiber?

O le mea e manaomia i aso taitasi o le fiva mama (o lona uiga, e aunoa ma le amanaia o le tele o le oloa lea e maua mai ai lenei carbohydrate) e le itiiti ifo ma le 25 g.

O le fiva e maua i le tele o mea i totonu o pusa o fatu, fatu ma pi, faʻapea foi i totonu o le fagu fualaau faisua ma fualaau aina (aemaise fualaau suamalie).

E le gata i lea, o lenei polysaccharide o loʻo maua i oloa nei:

  • lala
  • vela
  • nati
  • sunflower fatu
  • vine
  • falaoa falaoa falaoa,
  • fualaau mamago
  • greens
  • kāloti
  • eseese ituaiga kāpeti
  • lanumeamata lanumeamata
  • pateta
  • moa.

Taua! Oona, gaʻo, meaʻai susu, fuluʻi, aano o manu ma iʻa e leai ni fiber.

O le Cellulose o le fale autu autu lea e faʻaaogaina i le lalolagi: mo se faʻataʻitaʻiga, o le vaega pito i luga o le laau e masani ona aofia ai le cellulose, lea e aofia ai elemene e pei o le carbon, oxygen, ma le hydrogen.

Cellulose o se ituaiga fiber.

Taua! O le Cellulose e le o faʻapalaina e le tino o le tagata, ae e aoga tele mo ia o se "roughage".

Cellulose e faʻafefe lelei ai le vai, ma faʻafaigofie ai le galuega a le kolone, lea e fesoasoani e taulima lelei ai ia faʻafitauli ma faʻamaʻi:

  • malosi
  • diverticulosis (o le faʻavaeina o le puipui o le puipui o le inumaga o se foliga faʻapitoa),
  • spasmodic colitis
  • otaota
  • colon cancer
  • veinsose veins.

O a meaai e aofia ai le cellulose?

  • apu
  • beets
  • Pasila nati
  • kapisi
  • kāloti
  • seleli
  • lanumeamata lanumeamata
  • pi
  • pi
  • faʻatoʻaina fatu
  • lala
  • pepa
  • letus leaves.

Mai le gagana Eleni, o le igoa o lenei mea gaʻo, lea o se ituaiga o fiva, ua faaliliuina o le "ufiufiina" poʻo le "tioisa". Pectin o se sooupu faʻafesoʻotaʻi naʻo le fatuga o fualaau.

O le ulufale atu i le tino, o le pectin e lua ona gaioiga: Muamua, e aveesea ai cholesterol leaga, toxins ma carcinogens, ma lona lua, e maua ai le kulukose i masini, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faatupuina o cardiovascular diseases, diabetes and cancer.

  • faʻamalosia o le tino,
  • faʻaleleia o le faʻalauteleina o le toto,
  • le faʻamautuina o le faʻamalositino o le intestinal,
  • faʻamaʻalogaina o faʻaaliga o le onosaʻi masani,
  • faʻatamaoaigaina o le tino faʻatasi ai ma meaola malosi, vitamini ma minerale,
  • faʻagesegese le faʻafefe o le suka pe a uma ona 'ai meaai, lea e sili ona aoga mo tagata e maua i le maʻisuka.

E le gata i lea, o lenei carbohydrate o loʻo i ai ni mea e teu ai, faʻamalosi, anti-inflammatory ma analgesic, ona o lea ua faailoaina mo tagata o loʻo faʻalavelaveina le gasegase ma le maʻi pipisi.

I le tele o le faʻaaogaina o le pectin, o le tupuga o na ituaiga o gaioiga e mafai:

  • faʻaitiitia o le faʻaaogāina o minerale aoga e pei o le uʻamea, calcium, magnesium ma le zinc,
  • faʻamalosi i totonu o le kolone, faʻatasi ai ma le paʻu ma le faʻaitiitia o le digestibility o protein ma gaʻo.

Taua! Faatasi ai ma mea masani, e ulu atu le pectin i le tino i ni tootoo laiti, e le mafai ona tau atu i se mea maualuga, ae o lenei polysaccharide e mafai ona afaina ai le ola maloloina pe afai e le talafeagai le faaopoopoina o meaai.

O a meaai e aofia ai pectin?

O le taumafa i aso taitasi o le pectin mama e tusa ma le 20-30 g. Afai e faʻamaoaigaina le taumafa i fualaʻau, fualaau faisua ma otaota, ona leai lea o se mea e manaʻomia ai le pectin mai mea faʻapipiʻi.

Le lisi o oloa e aofia ai pectin:

  • apu
  • fualaau suamalie
  • kāloti
  • kalapulaʻau ma kapisi papaʻe,
  • pulu mago
  • lanumeamata lanumeamata
  • pateta
  • greens
  • strawberries
  • strawberries
  • aʻa aʻa.

Inulin o le vasega o polysaccharides natura masani. O ana gaoioiga e talitutusa lava ma le gaioiga o se mea muamua, o lona uiga, o se vailaau e toetoe lava a le faasalalauina i totonu o le manava, e faʻaleleia ai le metabolism ma le tuputupu ae o le microflora aoga.

Taua! O le inisalini e aofia ai le 95 pasene fructose, o se tasi o ana matafaioi o le fusifusia lea o le kulukose ma aveese mai le tino, lea e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i le toto.

  • soloina o toxins,
  • faʻasologa masani o le vaega o meaʻai,
  • faaleleia atili o le soona tagofia o vitamini ma minerale,
  • faamalosia o puipuiga
  • toesea o le kanesa,
  • aveeseina o le faamalosi,
  • faʻaleleia le faʻavaʻaina o le insulin
  • puipuia le faia o ni pupuni toto,
  • faʻasaʻoina o le toto
  • faʻalauiloaina le faʻaumatia o talo.

Taua! Inulin e faigofie lava ona ufiufi e le tino o le tagata, ma o lona taunuuga e faʻaaogaina ai i le maʻisuka i vailaʻau e fai ma sui o le suka ma le suka.

O a meaai e aofia ai inulin?

O le atiseti o Ierusalema ua saʻo le amanaiaina o le taʻitaʻi i totonu o mataupu o inulin, o le fua o le suamalie i totonu oo latou tofo e pei o le tofo o pateta e masani i tagata uma. O le mea lea, o le atigipusa o le artichoke Ierusalema e aofia ai le 15 - 20 pasene o inulin.

E le gata i lea, o inulin o loʻo maua i ia oloa:

Se mea manaia! I aso nei, o le inulin o loʻo faʻaaoga lelei i le gaosiga o le tele o mea taumafa, faapea foʻi ma meainu: ice cream, cheeses, oloa o meaʻai, cereals, sau sau, suamalie, meaʻai pepe, fale falaoa, pasta ma mea faʻafiafia.

Chitin (faaliliu mai le Eleni e pei o le "chitin" o lona uiga o "laei") o se vailaau o se vaega o le skeleton o arthropod ma iniseti.

Se mea manaia! Chitin o se tasi o polysaccharides sili ona taatele i le natura: mo se faʻataʻitaʻiga, e tusa ma le 10 taʻaloga o lenei vailaau o loʻo faʻatūina ma faʻafefe i le lalolagi Earth ola i tausaga taʻitasi.

Taua! I meaola uma e gaosia ma faʻaaogaina chitin, e le o iai i lona mamanu, ae na o le tuufaatasiga ma isi polysaccharides.

  • puipuiga o vaalele,
  • le taofiofia o le tuputupu aʻe o le toto o le kanesa e ala i le faaitiitia o aʻafiaga o gasegase ma radionuclides,
  • puipuia o le fatu ma oso i luga e ala i le faʻaleleia o aʻafiaga o fualaau e faʻateleina ai le toto,
  • faamalosia o puipuiga
  • faaitiitia le toto cholesterol, lea e taofia ai le atiaʻe o le atherosclerosis ma le gaʻo,
  • faʻaleleia o otaota,
  • faaosofia ai le tuputupu aʻe o le faamanuiaga o le bifidobacteria, lea e fesoasoani i le faʻamautuina o le vaega o meaʻai,
  • faʻamaʻaloga o faiga faʻaletonu,
  • faʻavavevaveina o gaioiga o le faʻafouina o mea,
  • faʻaitiitia le toto maualuga
  • faaitiitia i le suka o le toto.

O a meaai e aofia ai le chitin?

O le chini mama e maua i le pito i fafo o skeleton, papaga ma lobsters.

I le faʻaopoopoga, o lenei vailaʻau o loʻo i ai i nisi o ituaiga o algae, i totonu o pulo (pulou meli ma musika anufe e sili ona lauiloa i totonu oo tatou tagatanuʻu), ma le fefete. I le auala, o apaau o butterflies ma ladybugs e aofia ai foi chitin.

Ae e le o mea uma nei: mo se faataitaiga, i atunuu Asia, o le le lava o chitin e mafua mai i le 'ai o sē akerise, selu, anufe ma o latou gaʻo, anufe, sē, anufe ma moa.

Glycogen (o lenei vailaʻau o loʻo taʻua foi o le "masini manu") o le autu autu lea o le teuina o le kulukose, ma o lenei ituaiga "malosi faasaoina" i se vaitau puupuu e mafai ona faia mo le le atoatoa o le kulukose.

O le a lau tala e uiga i ai? Carbohydrates e ulu atu i le tino ma meaʻai, pe a pasi atu i totonu o le vaega o meaʻai, ua faʻaumatia i glucose ma fructose, lea e tuʻuina atu ai tino ma okeni tagata ma le malosi. Ae o se vaega o nei monosaccharides e ulufale atu i le ate, ma teuina i totonu i le ituaiga o glycogen.

Taua! O le glycogen "puipuia" i le ate ma ei ai sona sao taua i le tausisia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le tulaga lava e tasi.

Taua! Glycogen, faʻapipiʻi i le ate, e toetoe lava a atoa le 10 i le 17 itula talu ona 'ai, ae o le mea o loʻo i totonu o le glycogen muscle e faʻaitiitia faʻaititia pe a maeʻa le malosi ma le malosi o le tino.

O le faʻaitiitia o le glycogen concentration e faʻamaonia e foliga vaaia o le vaivai. O le iʻuga, e amata ona maua e le tino le malosi mai gaʻo pe mai maso, lea e matua le manaʻomia mo i latou o loʻo faʻatuputeleina le maso maso.

E tatau ona toe faʻaleleia le glycogen i totonu o le tasi i le lua itula, lea o le a fesoasoani e aloese ai mai le vavalalata i le va o gaʻo, carbohydrates, proteins.

Glycogen - o le a?

O punavai o le malosi e faatumauina ai le gaioiga o le tino o le tagata, muamua lava, o meaola ia, gaʻo ma gaʻo. E manaʻomia se taimi tele e talepeina ai muamua mea e lua o le macronutrients, o le mea lea ua taʻua ai i latou o le "telegese" o le malosi, ma le gaʻo o loʻo gaʻo i lalo e toetoe lava a vave ona "vave".

O le saoasaoa o le absorption o le carbohydrate e mafua mai i le mea moni e faʻaaogaina i le foliga o le kulukose. E teuina i totonu o fusi o le tino o le tagata i se fusi nai lo le mamanu. O lenei mea e alofia ai le tele o mea e mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka. Glycogen o le tino autu lea e teuina ai le kulukose.

O fea e faʻaputuina ai glycogen?

O le aofaʻiga o glycogen i le tino e 200-300 gramita. E tusa ma le 100-120 karamu o le apalai o loʻo faʻapipiʻi i le ate, o le isi o loʻo teuina i totonu o maso ma maua ai le maualuga o le 1% o le aofaiga atoa o nei masini.

Glycogen mai le ate e ufiufi atoa ai le tino mo le malosi mai le kulukose. O lona maso reserves e alu i le faʻaaogaina i le lotoifale, faʻaalu pe a faʻaaogaina le malosi.

E fia le glycogen i totonu o maso?

Glycogen e faʻapipiʻi i totonu o le muscle nutrient fluid (sarcoplasm). O le fausaga o musika e mafua ona o le tele o sarcoplasm. O le maualuga o lea, o le sili atu o le suamalie e afaina i fiva musika.

O le faateleina o le sarcoplasm e tupu i le gaioiga faaletino. Faatasi ai ma le faateleina o le manaomia mo le kulukose, lea e oo atu i le tuputupu aʻe o musika, o le tele o le teuina o oloa mo le glycogen e faateleina foi. O lona tele e tumau pea e le suia pe afai e le aʻoaʻoina e se tagata.

Faʻalagolago i le gaʻo o le gaʻo i le Glycogen

Mo se itula o faʻatalositino faʻamaʻi ma anaerobic, e manaʻomia e le tino pe tusa ma le 100-150 kalama o le glycogen. Pe a vaivai le vaega o loʻo totoe o lenei mea, o le a tupu se faasologa, lea e aʻafia ai le faʻaumatia o fiva maso, ona sosoo ai lea ma le tino.

Ina ia aveesea le tele o gaʻo, e sili atu ona lelei le aʻoga pe a maeʻa se taimi umi talu mai le taumafataga mulimuli, pe a faʻauʻu faleoloa glycogen, mo se faʻataʻitaʻiga, i luga o se manava gaogao i le taeao. E tatau ona e toleni mo paʻu mamafa i se fua faatatau saoasaoa.

E faʻafefea ona aʻafia e le glycogen le musika?

O le manuia o le aʻoaʻoga malosi mo le tuputupu aʻe o le musika e sao lava i luga o le maua o se aofaʻi o le glycogen mo le faʻamalositino ma mo le toe faʻaleleia o ona fanua pe a uma. Afai e le ausia lenei tulaga, ao faia le toleniga e le tupu aʻe maso, ae ua susunuina.

O le 'ai ao lei alu i le falemaʻi e le fautuaina. O vavao i le va o taumafataga ma le malosi o le aʻoga e tatau ona faʻatupulaʻia lemu. O lenei mea e mafai ai e le tino ona aʻoaʻoina pe faʻapefea ona sili atu ona lelei le puleaina o fanua faʻaagaaga. O le anapogi e faʻavae i lenei mea.

E faʻafefea ona faʻatumu le glycogen?

Glucose ua suia, ua maua mai e le ate ma maso maso, ua faia e avea ma se taunuuga o le malepe o gaʻo vailaau. Muamua, latou te talepe i meaʻai faigofie, ona oʻo atu lea i le kulukose e ulu atu i le toto, lea ua liua i le glycogen.

Carbohydrates e maualalo le faʻaogaina o le eletise, o le a faʻaititia ai le pasene o le glycogen, nai lo gaʻo. E le tatau ona e taulai atu i luga o le faasino igoa, faʻagaloina le taua o le aofaʻi o meaʻai gaʻo.

Faʻaleleia o Glycogen ina ua maeʻa le faʻatino

O le "faamalama o le carbohydrate" lea e amata pe a uma le aʻoga ua avea ma taimi sili ona lelei e ave ai gaʻo meaʻai ina ia mafai ai ona toe faʻatumu le glycogen ma amata ai le masini o le tuputupu ae o maso. I lenei faagasologa, o gaʻo meaʻai e sili atu le taua nai lo puipuiga. E pei ona faʻaalia i suʻesuʻega lata mai, o meaʻai i le maeʻa o aʻoaʻoga e sili atu ona taua nai lo le taimi muamua.

Tuua Lau Faamatalaga