Maualuga maualuga ma maualuga: 130, 140, 150, 160, 170 i le 100 ma le maualuga

Talofa au faitau faitau. I le tautalagia o faʻamaʻi o le cardiovascular system, e mafai ona tatou fai atu o se tasi o faʻamaʻi masani tuga masani i le taimi nei e maualuga le maualuga. O le maualuga o le toto, e masani ona sili atu i le 140/90, o se tasi lea o uiga autu o lenei maʻi masani. E masani lava o tagata e sili atu i le fasefulu e mafatia i le tele o aʻafiaga, ae i le tele o tausaga talu ai, o lenei suʻesuʻega ua maua foi i tagata o le tupulaga talavou. O le maualuga o le maualuga e maua i le tutusa o taimi uma i alii ma tamaitai. Faatasi ai ma isi faʻamaʻi masani, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le mafuaaga o le mauaina o le le atoatoa i tagata i le salafa o le lalolagi. E le gata i lea, o le maualuga o le toto maualuga o se tasi lea o mafuaʻaga autu o le olaga faitino i le lalolagi.

O le mafuaʻaga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona mafaufauina e masani lava o le solia o le toto, e mafai foi ona i ai ma le faʻaitiitia o le mamafa.

O le faaletonu o le fatu e mafai foi ona mafua i mafuaʻaga e faʻaosofia ai le alualu i luma o le maualuga o le toto maualuga, o se taunuuga o faʻamaʻi e mafua ai le lamatiaga faaletino e pei o le taʻavale poʻo le fatu osofaia.

Ma talu ai ona o le maualuga o le toto maualuga o le mafuaaga lea o faafitauli ogaoga ma le lamatia o le soifua maloloina, e tatau ai i tagata uma ona iloa le ituaiga o faamai ma, sili ona taua, pe faapefea ona faatoilaloina.

Mafuaaga o le toto maualuga i tamaitai ma alii

I le taimi nei, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o loo salalau atu i se tulaga e le masani ai ma le tutusa tutusa i alii ma tamaitai.

O le toatele oi latou e le o iloa lelei o latou gasegase tuga. Ae o le maualuga o le toto maualuga e ono mafai ona oo atu ai i ni tulaga ogaoga e pei o le faaleagaina o le myocardial meat, cerebral hemorrhage, ma le atiina ae o le le atoatoa.

O mafuaʻaga autu o le toto maualuga

- Muamua, o le tulaga o la tatou avega e faalagolago i mea tatou te inu ai. Afai e te le inuina vai mama, toe sui i isi meainu, ona oʻo lea i le taimi, o tino o le tino o le a faʻamalūina ma toto le toto. I lenei tulaga, e mafai ona faatusatusa toto toto i ogaumu lea e tafe ai se gel nai lo se vai. E masani lava, o le mamafa i luga o le fatu e faʻapupulaina ai, e matua faigata le toto mafiafia ma alu malie lemu.

O le cholesterol maualuga e aafia ai foʻi le toto. O le Cholesterol e masani lava ona mafua ona o le le paleni. O le toto gaʻo e mamafa foi, ma, ina ia mafai ai ona tulei le toto i totonu o vaa, o le a amata loa ona faʻailogaina le konekarate ma faʻatau vave.

Ona o le maualuga o le protein i totonu o le toto, o le toto e maua ai se tulaga o le viscosity.O le palatini e faʻapotoina ai le toto, o le galuega o le fatu e faʻateleina, lea e aʻafia ai aʻafiaga.

O le fiafia.E i ai tagata oe, e tusa ai ma o latou natura po o matata, e tele naua le fefe, popole, popole. O le adrenaline e faia i totonu o le tino e faʻamaʻapeʻaina ai toto toto ma e faigata foi i le loto ona tulei le toto.

O le mamafa o le tino e masani lava ona mafatia mai le toto maualuga., ona o le tele o le toto e pa'ū i luga o le tele o le tino, e masani lava, o le uta i luga o le fatu ma toto toto e sili atu le maualuga.

O amioga leaga e faateleina ai foi le mamafa.O le Nicotine ma le ava malosi e taofiofia ai toto toto ma faʻapipiʻi toto i totonu oi latou.

Le maualuga o le toto maualuga - o le a le mea e fai i le fale - 10 fautuaga

E masani lava ona tupu se osofaiga o le maualuga o le toto maualuga i se tagata i le fale, ma o loʻo i ai pea le tele o taimi ao lei oʻo mai le falemaʻi.

E faʻapefea ona faʻaititia le toto maualuga? E le tatau ona galo ia gasegase faʻamaʻi e mafai ona oso le malosi i soo se taimi ma soʻo se mea, o lea e tatau ai ona e iloa auala sili ona faigofie e faʻaitiitia ai le mamafa.

1. O le mea sili ona taua i lenei tulaga o le taumafai lea e malolo. Ma, mo le sefulu minute, ia faia faʻamalositino: inhale-exhale. O lenei metotia faigofie o le a fesoasoani e faʻaitiitia le mamafa e tusa ma le luasefulu i le tolu sefulu iunite.

2. O le mea muamua e tatau ona fai o le taoto i lalo ma faapipii i le ua o le aisa poʻo le itiiti ifo o se solo malulu malulu. Ona ufiufi lea o lenei nofoaga i soʻo se suauu. O le taunuuga o le a le mafai ona faʻatali - o le a pa'ū le mamafa.

3. E mafai ona fesoasoani metotia faafomaʻi masani. E mafai ona tuu i lalo le mamafa i le fasefulu iunite ma se faapipiiina o solo solo i totonu o le pati vine cider vinegar. E tatau ona faʻaaogaina se compressiga mo le sefulu minute i soʻo vae.

4. O le isi auala faigofie e faʻaititia ai le maualuga o le mamafa o le vai malulu masani. E tatau ona e fufuluina, susu susu ou lima i luga o tauau, pe tuu i lalo ou vae i se pesini vai malulu.

5. O mea manogi mama e faʻaaoga i luga o tauau poʻo le pito i lalo o le ua faʻapouliuli ai vaa ma i le sefululima minute e faʻaititia ai le mamafa.

6. O maʻi gasegase "ma le poto masani" faʻaaoga le vaifofo faʻapitoa lenei mo le faʻaititia vave o le mamafa:

  • vailaau o le vaalele
  • tinawort
  • hawthorn ma valerian

O le sipuni o lenei tuufaatasiga i le 50 ml o le vai o le a faaitiitia ai le mamafa i le taimi lava lena.

7. E sili le fesoasoani i le faʻasolosolo o calendula i luga o le ava malosi. O le faʻaaogaina i aso uma o le luasefulu i le tolusefulu tausaga o le a aumaia ai le mamafa i tulaga masani

8. E aoga foi mo tagata gasegase maualuga e inu vai mai le paluga o fualaʻau o beets, kāloti ma fugalaau ma le faaopoopoina o le meli. Ae o se paluga faapena e fesoasoani pe a faʻamalosi faʻapalapalaina aʻo leʻi 'ai.

9. O le fufuluina o le ulu i le faaletino, ua ma le collar vaega o le a faaitiitia ai foi le mamafa i se taimi puupuu. A uma ona fufulu ma tafe, e te manaʻomia le filemu atoa ma filemu mo le itula.

10. O le le lava o le pesalala i le tino e fesoasoani foi i le faateleina o le mamafa. O le mea lea, o gasegase o gasegase e tatau ona aofia ai i a latou mea taumafa taumafa e iai le palukala O pateta ia, tamato, laumei, oloa susu, nati.

O nei auala faatauvaa ma taugofie o le a fesoasoani e faaitiitia le mamafa i le fale.

E faʻapefea ona aliali mai le maualuga o le toto maualuga - o faʻamaoniga

E tele tagata e mafatia i le maualuga o le toto maualuga i le lalolagi, e tusa ma le tasi i le sefulu.

Ma o le toatele oi latou e le masalomia lo latou maʻi seia oo ina osofaia se osofaiga. I le tele o tulaga, e le lagona e se tagata le maualuga o le mamafa. O lenei toto maualuga e matautia.

Leitioa a taʻua e tagata o ia o le "fasioti lemu." O le mea lea, e tatau ona iloa tonu faailoga o le maualuga o le toto maualuga, lea e mafai ona oʻo atu i se tulaga masani o le maualuga o le toto maualuga.

O le faʻalauiloa i lenei vaega o le a fesoasoani e amata togafitiga i le taimi ma mafai ona tali atu i mataupu o osofaʻiga faafuaseʻi.

E tele lava i le maualuga o le toto maualuga e lagona e se tagata lagona o le popole.

E lagona e lona ulu le maʻi, faʻafefe poʻo le tigaina, faʻavavevave lona fatu, o nisi taimi e oʻo foʻi i tiga i le itu o le fatu. O le tagata ua vave ona vaivai, ua le toe manava.

E leai se tasi e gauai atu i nei faailoga. Ae o faʻaaliga faʻalauiloaina o ia ituaiga e tatau ona tupu ai se fomaʻi.

Paʻu maualalo - diastolic - masani masani, se ata i lalo ifo o le 90

O le maualuga o le mamafa o le systolic o le tele o mea masani i tagata pe a mavae le onosefulu tausaga. Ae maise lava o lenei suʻesuʻega o le uiga lea o tina matutua.

O le maualuga o le maualuga o le tino e faateleina ai le lamatia o fatu fatu. O le mea masani, o le maualuga maualuga o le mamafa e faʻaititia i fualaau ua faatonuina e lau fomaʻi.

Ae o le tele o fualaau faasaina o le a aoga pe afai, faatasi ai ma i latou, tausisia se taumafataga faapitoa ma auai i le soifua maloloina-faʻaleleia le tulaga faaletino.

I le olaga i aso faisoo, o fesoasoani faigofie nei e mafai ona fesoasoani i le tau faasaga i le maualuga maualuga o le mamafa:

1. Faʻaititia le masima i le taumafataga, o le faʻaogaina lea e mafua ai le faʻalalauina. O le mea lea e faʻamaua ai le toto.

2. I le taumafataga, ia tuu se nofoaga faapitoa i fualaau faisua, fualaau aina ma fualaau suamalie, gaʻo manu, iʻa.

3. Ia lafoai atoa amioga leaga.

4. Auai i faamalositino.

5. Aua nei e faia naʻo oe ile togafitiga, saʻo ma lelei

o le a filifilia e le fomai le auala e togafitiga ai.

6. Fua le mamafa o le toto i aso taitasi ma numera numera faamaumauina

uunaiga i le tusi.

Lemoni, lea e aofia ai vitamini aoga ma minerale, e fesoasoani foi e faʻaitiitia le maualuga o le toto.

Toto masani toto

O le toto o le toto e faalagolago i le tele o mea, mo se faataitaiga, i le taimi o le gaioiga faaletino po o le tafaoga faamasani, o le toto maualuga e tulai mai, ma i le taimi o le moe e faaitiitia.

E mafai ona maua le malosi masani mo se tagata pe a malolo.

O le maualuga o le toto (i le malologa) o le:

  • mo tamaiti - 100-115 i le 70-80 mm Hg
  • mo se tagata matua - 120-135 ile 75-85 mmHg
  • mo tagata matutua - 140-155 i le 80-85 mm Hg

E masani lava ona suia le malosi o le tino i le tino, ma suiga i le hormonal i le tino (ao maitaga, ao talavou), e faalagolago i le itupa ma mo le tele o isi mafuaaga. O le mea lea, i le taimi o le tamaitiiti, o le mamafa e masani lava ona maualalo nai lo tagata matutua, ma e sili atu foi i tagata matutua.

Maualuga toto maualuga

O le mamafa e maualuga le maualuga - mai le 120-130 i le 80 i le 140 i le 90 mm Hg. Art.

Maualuga maualuga - 140 i le 90 ma luga.

O se itu taua tele o le maualuga ma le maualuga o le toto maualuga e le o se faʻamaʻi, ae o se faʻamaoniga o faʻamaʻi eseese, pathologies poʻo se tulaga faʻapitoa o le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le mafuaaga sili ona taatele o le maualuga o le toto maualuga o le toto maualuga, poʻo lona igoa lauiloa o le maualuga. Nai lo lena, e oʻo lava i lenei: o le maualuga o le toto maualuga o le faailoga autu lea o le maualuga o le toto maualuga.

Faʻailoga malosi maualuga

O faailoga autu o le maualuga ma le maualuga le mamafa:

  • Lagona le popole
  • Lagona lagona malie
  • Sensation o le tiga i le loto po o se faaletonu i lana galuega,
  • Tesea, pogisa i mata ma lago i luma o mata,
  • Tigā
  • Tineni
  • Mumu o mata, faapea foi ma lagona o le vevela i luga,
  • Faateleina le vevela,
  • Faʻaitiitia le vevela o le tino i totonu o vae, numera o tamatamailima,
  • Fufuluina i vae
  • Miti leaga
  • O le vaivai, vaivai le vaivai,
  • O le le lava o le mānava ma le faʻamalositino i le tino, pe a fai o togafitiga faʻapitoa e matauina mo se taimi uumi, o le le lava o le manava e mafai ona malolo.

Maualuga togafitiga

E taua le vavaeeseina o le maualuga o le toto o le toto e mafua mai i faʻamaʻi eseese ma faʻamaʻi mai i le faʻapuupuuga taimi o le toto maualuga. E mafua mai i le mea moni e faapea, mo le togafitiga o se taimi puupuu e oso i le toto, e tatau ona aveese le mafuaaga e taofi ai - taofi le inu kofe, tea malosi, tuu le ava malosi ma le ulaula, faʻaaogaina o fualaau faasaina, aveese mea e faʻaleagaina ai mafuaʻaga, suia galuega, ma isi.

I le tulaga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga - mai le 140/100, 150/100 ma le maualuga, e tatau foi ona iloa le mafuaʻaga autu, peitaʻi, i lenei tulaga, o le a foliga mai o se ituaiga faʻamaʻi poʻo se togafitiga, o le togafitiga e tatau ona aofia ai e le gata i le mamafa , ae o isi foʻi vailaʻau faʻatau e faʻatatau i le togafitiga o le faʻamaʻi.

Taua! O se faailo matautia o le toto maualuga o se ata mai le 135 i le 100 mm. Hg

Le faamaninoina o nisi mafuaaga, aemaise lava i le maualuga maualuga o le toto maualuga, e tatau ona e feutagai ma lau fomaʻi, ma o le vave ona e faia lenei mea, o le faaitiitia o tulaga lamatia ma le leaga o le toto maualuga.

O lea la, i tua i le fesili - "O le a le mea e fai i le maualuga maualuga?"

1. Tagofia fualaau
2. Meaʻai
3. Faʻaaloalo i togafitiga puipuia (valiina i le pito o le tusitusiga).

1. Faʻauʻau (fualaau mo le toto maualuga)

Taua! Aʻo leʻi faʻaaogaina fualaau, ia mautinoa e faʻatalanoa lau fomaʻi, talu ai o fualaau uma lava e iai ni faʻamatalaga faapitoa, onosaʻi, faʻamaʻi ma aʻafiaga itu! A itiiti ifo, faitau ma le faaeteete ia togafitiga faafomaʻi!

Sulfonamides ma togafitiga thiazide - faʻamoemoe i le faʻaleleia atili o le urination, o le mea lea e mafua ai ona le toe faʻaitiitia. O lenei mea e mafua ai le faʻaitiitia o le fula o le toto toto, ma e tusa ai ma le faateleina o lo latou lumena, lea e fesoasoani i le faʻaitiitia o le toto.

I totonu o thiazides, e mafai ona iloa e le tasi: "Hydrochlorothiazide", "Cyclomethiazide".

Faatasi ai ma sulfonamides e mafai ona iloagofie: "Atenolol", "Oxodolin", "Faʻaalia", "Chlortalidone."

Beta poloka - poloka peta-o loʻo aʻafia i le faʻasaʻolotoina o hormones e mafua ai vasoconstriction - angiotensin 2 ma renin. O loʻo faʻaaogaina e tagata gasegase i le angina pectoris, o le fatu le tumau o le fatu, faʻaleagaina o le myocardial, ma isi. I le avea ai ma se monotherapy, e mafai ona ave mo le sili atu ma le masina, a maeʻa ona tuʻufaʻatasia ai ma togafitiga (diuretics) ma le konetela channel blockers.

I le va o beta-blockers, e mafai e se tasi ona iloa: se vaega filifilia - atenolol ("Atenolol"), betaxolol ("Lokren"), bisoprolol ("Aritel", "Bisoprolol", "Coronal", "Cordinorm"), metoprolol ("Metoprolol", " Vazocardin "," Corvitol "), nebivolol (" Nebivolol "," Binelol "," Nebilet "), celiprolol ma se vaega e le filifilia - carvedilol, (" Cardivas "," Carvenal "," Vedicardol "," Reckardium "), tolol, oxprenolol, propranolol, tolol.

Angiotensin Converting Enzyme Inhibitors (ACE) - e taofia ai le liua o le hormone angiotensin i le renin, ma mafua ai ona paʻu le toto i le myocardium.

Faatasi ai ma le atiata ACE, e mafai e le tasi ona iloa le benazepril (Potenzin), captopril (Captopril, Alkadil, Epsitron), zofenopril (Zokardis).

I totonu o le initaneti ACE e iai se vaega o le carboxyl, enalapril (Enalapril, Renipril, Enam), lisinopril (Lisinopril, Lisinoton), perindopril (Perineva, Prestarium), ramipril (Amprilan) e mafai ona iloga "," Hortil ").

Angiotensin II le faʻamaonia o le receptor (sartans) - ona o le taofia o le hormone angiotensin II, o le mamafa e faʻaitiitia mo se taimi umi lava - e oo i le 24, maualuga 48 itula. E i ai foi a latou gaoioiga antispasmodic, o le mafuaʻaga lea e mafai ai ona faʻaaogaina mo le maualuga o le toto maualuga.

I le va o tagata, e mafai ona iloa e se tasi: losartan (Losartan, Lorista, Presartan), valsartan (Valsacor, Diovan), candesartan (Atakand), telmisartan (Mikardis, Twinsta).

Faʻatoʻa poloka alalaupapa - faʻaaoga muamua i le faʻatasi ai ma le atinaʻe ACE, lea e taua mo le faʻasaʻoina mo le faʻaaogaina o togafitiga. O lenei vaega o fualaau faasaina e faateleina ai le tumau faaletino, e mafai ona faatonuina mo le maualuga o le atherosclerotic etiology, tachycardia ma angina pectoris.

E tolu vaega o le alalaupapa o le calcium (diltiazem - "Diltiazem", "Diacordin", "Kardil"), dihydropyridines (amlodipine - "Amlodipine", "Amlopop", "Tenox" and nifedipine - "Cordipine", "Calcigard" "Cordaflex") ma phenylalkylamines (verapamil - "Verapamil", "Verogalid", "Isoptin").

2. Mea taumafa i luga o le mamafa

Ina ia faʻaitiitia le mamafa i le fale, e mafai ona e faʻaaoga se meaʻai.

Faʻaitiitia Faʻafitauli o le Toto toto - kuki, tamato, kāloti, kerika, paranisi, faʻi, lemoni, strawberries, vine, viburnum, cranberries, chokeberry, iʻa, fatu sesame, fatu o le fatu, almonds (raw), totino, suamalie fou ua suamalie (kukama, kapoti, , lanu meamata, vai popo, koko koko, turtle.

O oloa nei e mafai foi ona faʻaitiitia le mamafa, ae le faʻaaloalo, ona o mea o loʻo i ai le magnesium, potassium ma isi meli-micronutrients - meaʻai, pi, soya, susu moa, fatu o le sunflower (nonalted), keke pateta (tao tao), sukalati malulu ( e le sili atu i le 1-2 sikuea, o lona uiga o le fua aupito maualalo).

O fuaitau o loʻo i luga e le na o meaʻai mo le faʻaitiitia o le toto, ae puipuia ai foi meaʻai, ina ia le maua ai se avanoa o le maualuga o le toto ma isi mafuaʻaga autu o le toto maualuga e tupu i le olaga o le tagata.

Fefaʻatauaʻiga o le Faʻailoaina o oloa - ava malosi, kofe (natura), lauti uliuli uliuli, kopi tele o masima laulau, ulaula meaʻai, meaʻai gaʻo, meaʻai vave.

1. Maualuga pito i luga, ma maualalo le masani.

O le maualuga o le toto maualuga e masani lava ona mafua mai ona o le tafe toto ona o le le lelei o le ola o le toto.

O le faʻaititia o le maualuga (systolic) o le masani ona faʻaaoga - "Inifedipine", "Captopril", "Metoprolol".

O faʻasologa ma le umi o le pulega e faʻatonu e se fomaʻi.

I le taimi lava e tasi, e fautuaina le faia o faʻamatalaga faapitoa mai le itu taumafa - e faaopoopo atu i le faʻaaogaina o oloa e maualalo ai le toto, ma faʻaalia foi togafitiga faafomaʻi (faamalositino).

2. Maualalo le mamafa, ae o le maualuga pito i luga

O le maualuga o le toto maualuga e masani lava ona mafua mai ona o le le lelei o le gaioiga o fatugaʻo, grenesle, endocrin system and other organs within the body.

O le faʻaitiitia o le mamafa (diastolic), Veroshpiron, Hypothiazide, Indapamide, Triampur e faʻaaogaina.

O faʻasologa ma le umi o le pulega e faʻatonu e se fomaʻi.

I lenei tulaga, ua fautuaina e tatau ona faia ni faatonuga faapitoa mai le itu o mea taumafa e faaopoopo atu i oloa e maualalo ai le toto.

3. Maualuga maualuga, ae o le maualalo o le toto maualuga e maualalo

Le maualuga maualuga ma le maualalo maualalo o le toto maualuga e masani lava ona afua mai i le i ai o le atherosclerosis oona, faalavelave i le endocrin system ma le aafia i tulaga le lelei o le siosiomaga (popole, toso).

O togafitiga e faʻatatau i le togafitiga o le atherosclerosis, ma le faaopoopo atu i le tagofia o vailaʻau, e aofia ai le mulimuli i se taumafataga, faʻaitiitia le faʻaoga o masima, faʻamalositino togafitiga.

4. Maualuga maualuga ma le maualalo

Le maualuga o le toto toto i le maualalo o le fatu (e itiiti ifo i le 60 i le minute) e ono taʻu mai ai o le tagata ua i ai le fatu fatu, endocarditis, lese o le node sinasina, fatu fatu, vystiana vascular dystonia, le atoatoa o le hormonal.

Togafitiga o le maualuga o le toto maualuga ma le maualalo o le fatu e aveesea ai le faʻaaogaina o beta-blockers, talu ai ona o nei vailaʻau e faʻaitiitia ai foi le pulupulu. E tatau foi ona aloese mai le atuatuvale, tele le taumafaina o caffeine ma le mamafa o le tino faaletino.

5. Maualuga luga ma maualuga le pulse

O le maualuga o le toto toto i le maualuga o le pulse e mafai ona faʻaalia ai le i ai o se tagata - fatu fatu, gasegase o maliu, tino o le tino, gaʻo, cancer. I le faaopoopo atu i ai, o le atuatuvale, faʻaaogaina o le ava malosi, gaioiga mamafa tele, ma le le lelei o mea taumafa e mafai ona taʻitaʻia ai i ia tulaga.

O le togafitiga ua faʻataʻatitia e faʻavae i luga o faʻamatalaga faʻamaonia o le tino.

O le tele o taimi, o le maualuga maualuga o le toto i le maualuga o le toto, o le "Captopril", "Moxonidine", o meaʻai, o mea taumafa ua faʻamatalaina.

Auala e faʻaitiitia ai le maualuga o le toto maualuga i le fale - togafitiga faʻaleagaga e faasaga i le toto maualuga

Taua! Aʻo leʻi faʻaaoga togafitiga faʻa-tagata e faasaga i maualuga ma maualuga toto maualuga, ia mautinoa e feutagai lau fomaʻi!

Pine pine. O le ava malosi e faʻavae i luga o pine pine e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le toto maualuga e le gata i fomaʻi faʻapitoa, ae faʻapea foi ma le tele o fomai agavaa. O lenei meafaigaluega e toe faʻaleagaina ai le toto toto, faʻaitiitia le toto, puipuia le maligi toto, puipui malu o le faiʻai mai le faaleagaina. Ina ia saunia le tincture, tatou te manaʻomia ni mumu mumu. O lea la, faʻamamaʻa ma le faʻaeteete ia fagu tatala, faʻatumu i se fagu fagu i le pito i luga ma faʻatumu faʻatasi ma vodka. Tuu le oloa i se mea pogisa i le vevela vevela mo le faʻafefeteina mo le 3 vaiaso. A maeʻa le mimilo, vevela ma ave se elixir mūmū uliuli 1 teaspoon 3 taimi i le aso, 30 minute aʻo leʻi faia se taumafataga, faʻamaʻa i lalo i le vai mafana poʻo le vai.

O le kele. 'Otiʻoti le 2' ulu o le kālani i ni fasi ie manifinifi, sasaa i totonu o se ipu vai ma tuʻu ese mo le 10-12 itula e faʻasolo. Ina ia faʻaitiitia le faʻamalosi, e tatau ona e inu 2 ipu ipu kuka i le kilia i le aso - taeao ma afiafi.

Oona. Faʻafefiloi faʻatasi mai suamasi, kukama, beets ma kiwi, i se fua faatatau o le 10: 3: 3: 1. Ave le vai e te manaʻomia mo le 3 tbsp. punetipi 15 minute aʻo leʻi faia se taumafataga, 3-4 taimi i le aso. Afai o le solia o le gastrointestinal tract ma le dizziness e le o matauina, o le a mafai ona faateleina se fualaau suamalie se tasi i le 100 ml. Manatua, o le suavai fou ua na o le aoga e aoga mo le 15-60 minute muamua, ma ua maeʻa ai le tele o vitamini ma minerale.

O le sua o le Beetroot. Somi le sua mai le beets ma tuu ai mo le 3 itula e faamautu ai. A maeʻa, faʻafefiloi le palu falala ma le meli i le ratio 1: 1. O le mea e tatau ai ona faʻafefiloi e tatau ona 1 tbsp. sipuni 4-5 taimi i le aso, 30 minute aʻo leʻi 'ai, mo le 3 vaiaso.

Lemoni, meli ma le kalaka. Fai se paluga o lemonisi (faatasi ai ma le peel), 5 cloves o le kālele (pasi atu i se mea e lalaga ai le kalama) ma le 100 g o le meli, faʻafefiloi mea uma ma tuʻu i se mea pogisa mo aso e 7 e faʻasolo ai. Mauaina se fofo mo le maualuga o le mamafa, ave 1 teaspoon 3 taimi i le aso. Taofi le paluga i totonu o le pusaaisa.

Umu mumu Oti lelei, ona sasaa lea o le 500 ml o vodka 17 mama violē paʻepaʻe o se pulou auro. Ufiufi le atigipusa ma tuʻu le oloa i se mea pogisa mo le 12 aso, e faʻasolo, taimi uma, i aso uma 3, luluina. Ina ia inu le fua mai le maualuga maualuga e te manaʻomia 2 teaspoon, 30 minute aʻo leʻi 'ai.

Foot bath. Taʻu le vai vevela i totonu o le pesini, o le vevela o lea mea e tatau ona tatau ina ia mafai ai loa ona e faatofu ou vae i totonu o le tapu i totonu o le tapuvae. O le umi o le taualumaga e tusa ma le 10 minute. E mafai vave ona e faʻafefete le ulo ma sasaa vai inu i totonu o le pesini aʻo faʻamalulu. O lenei faiga e maua mai ai se tafe mai le toto mai le ulu, ona o le a vave ona faaleleia le tulaga lautele, o le a amata ona faaitiitia le mamafa.

Ulaula vavao. Faʻasusu le paʻu o le sinapi i totonu o le vai mafanafana, lea e faʻaaoga i tua o le ulu poʻo le tamai povi. O lenei faiga e faʻamaonia ai le tafe toto ma fesoasoani e faʻaitiitia le toto.

Ova gaʻo-3 gaʻo mama. Omega-3 o se fofo lelei e faasaga i le atherosclerosis, maualuga maualuga, maualuga o le toto maualuga ma le tele o isi faamai o le cardiovascular system, lea e fesootaʻi ma le maualalo o le toto cholesterol ma le faamalosia o puipui o toto. O le taumafaina o le omega-3-meaʻai i aso uma e faʻaititia ai le toto i tulaga masani.

O meaʻai i le omega-3 e aofia ai fatu sima, fatu o le fatu, o iʻa oona, ma le suauu.

Ina ia ave fatu lili, e te manaʻomia 3 tbsp. sipuni e tipi i luga o se mea e fai ai le kofe ko se meaʻai meaai e ave i le aso. Faʻamanatu pea, e mafai ona e faʻaaogaina le falaoamata i se foliga fou, i le taimi lava e maeʻa ai.

Magnesium Ua matauina e saienitisi e faapea, i le 85% o tagata mamaʻi i le maualuga o le toto maualuga i le tino na maua ai le leai o le magnesium. I lenei itu, ia taofi se osofaiga ogaoga o le maualuga, o le tuiina o magnesia ua faia. E le gata i lea, o le leai o le magnesium e mafua ai le faateleina o le toto o le calcium ma le sodium, lea, o se taunuuga o le tele, ua teuina i luga o pa o toto toto i foliga o masima. O le mea lea e tau atu ai i le vavalalata o le toto o le toto ma, e tusa ai ma lea, o le faateleina o le mamafa. Ina ia puipuia le maualuga o le mamafa ona o le leai o le magnesium, e tatau ona taulai atu i le faʻaaogaina o oloa faʻamaoaigaina i lenei minerale.

O mea taumafa o le gaosia-o le caviar sea, araisa ma le saito o le saito, fatu o le pumpkin, fatu sesame, fatu o le fatu, nati (pine, peanuts, almonds, pine pine, ulu, walnuts, pistachios), sina vaega o koko, moa moa, susu , cheese cheese, meat (turkey, chicken), iʻa (togafiti, tuna, figota).

O aso uma o le magnesium: o le mamafa e oʻo atu i le 65 kg - 200-400 mg, mai le 65 i le 80 kilokalama - 400-600 mg, ma le mamafa o le 80 kg - e oo i le 800 mg le magnesium.

Vitamin B6 (pyridoxine). Vitamin B6 o loʻo i ai se vailaʻau, toto toto, antithrombotic, faʻasaina o le toto ma le tele o isi mea aoga, o lea o le faʻaaogaina atili o lenei mea e fesoasoani i le faʻaitiitia o le toto. O fua o aso taitasi mo le maualuga o le toto maualuga e oʻo i le 20-50 mg i le aso.

Mea taumafa e maua i vitamini B6 - pine pine, pateta, pi, sana, saito e leʻi faʻasalaina, araisa.

Faʻamanatu lava o le togafitiga o vevela o oloa faʻamalosia faʻatasi ai ma lenei vailaʻau faʻaumatia le aoga aoga i le toetoe 70-80 pasene.

Togi maualuga o le gaphylaxis

O le puipuia o le toto maualuga ma le maualuga e aofia ai:

  • Puipuiga puipui o le toto maualuga
  • Faʻalēaogāina o mea e le lelei ma lelei,
  • Tapulaʻa ile faaaogaina ole masima,
  • Auina o meaai faʻamalosia i vitamini ma minerale,
  • Soifuaga ola malosi
  • Malosiaga e malolo ai, foia le popole, ia lava le moe,
  • I le i ai o faʻamaʻi eseese - maua avanoa i se fomaʻi ina ia le maua ai e le faʻamaʻi se foliga masani,
  • Faʻalēaogā masani leaga - ulaula, inupia o le ava, tagofia o fualaau faasaina,
  • Aveina o vailaau pe a uma ona feutagai ma se fomaʻi,
  • Puleaina o lou mamafa - aua neʻi faatagaina le atinaʻeina o le oona,
  • Savali atili, ma taumafai e faʻaalu le tele o taimi i fafo.

Faʻateleina le maualalo ifo - o le a le mea e fai?

O le lona lua poʻo le pito i lalo ifo o loʻo taʻua o se faailoga o le diastolic poʻo, e pei ona taʻua ai, faʻaitiitia le toto maualuga.

O le malosi lenei e faʻamalie ai fatu ma toto toto. O faʻasolosolo faʻasolosolo maualalo ma maualuga o faʻasolosolo diastolic e faʻaalia ai mea le talafeagai i le cardiovascular system.

E tele mafuaaga, ae o le autu autu o le leai o se mea. E masani lava, o le faʻasolosolo diastolic e tulaʻi tonu lava ma faʻamaʻi o fatugaʻo ma sulu o le tino. O le mafuaʻaga lea e mafua ai ona i ai le isi igoa: o le igoa "igoa".

Faatasi ai ma le faateleina o le diastolic pressure, o se tagata ua i ai se lagona o le le lava ma le moe. E i ai lona ulu.

I le tele o tulaga, o le mamafa o tagata e mafatia i le faateleina o le mamafa o le mamafa. O le le lelei ma le leaga o masaniga e fesoasoani foi i le faateleina o le malosi o le diastolic.

E le gata i lea, o le maualuga o le diastolic pressure e taatele i le va o fafine aʻo maʻitaga, o se faailoga sili ona matautia. O le okesene ma meaʻai e manaʻomia mo le atinaʻeina o le fomaʻi e leʻo tuʻuina atu i le toto o le tina.

E pei o isi faʻamaʻi, tausia o se soifua maloloina lelei, meaʻai lelei, ma le teenaina o masaniga leaga o le a fesoasoani e faatumauina le soifua maloloina.

Le maualuga o le toto maualuga ma le faateleina o le fatu fatu

Pulse o se tasi lea o faailoga autu o le masini cardiovascular. O le maualuga o le toto maualuga ma le faateleina o le fatu o le tino o faailoga matautia ia, e faailoa ai le ono mafai ona tupu aʻe le maualuga.

O le maualuga o le toto maualuga e faʻaalia ai le faateleina o le fua o le fatu.

Afai o se tagata soifua maloloina masani e iai le pulusal rate e tatau ona aofia i le 70 i le ivasefulu, ona faʻamalosi lea, e mafai ona oʻo i le selau ma le onosefulu le fua o le pulus.

O le vave osofia ma le maualuga o le mamafa e faailoa ai le maualuga o le toto poʻo se faʻalavelave maualuga, o lona uiga, o le tele o le maualuga o le toto maualuga.

I lenei tulaga, e le mafai ona faʻaolaina i metotia o vailaʻau masani poʻo vailaʻau. O le mea masani, i lenei tulaga, o le maʻi o loʻo faʻatulagaina se MRI, ultrasound, echocardiography.

O ia faʻafitauli e mafai ona mafua mai i le sili atu o le mamafa, faʻamaoni, le lelei o taumafa, faʻaleagaina o ava malosi poʻo oloa tau tapaa, mamafa mamafa, pe, i se isi itu, o se olaga ola solo.

Faatasi ai ma lenei faamai, e masani lava ona lagona e le tagata le vaivai i le tino, o le ulu tiga o le ulu, atonu o le a le maua se malamalama i se taimi puupuu.

O le maʻi e gasegase mai le le mautonu, faʻalavelaveina le gaioiga galue. Afai e te le o gauai atu i nei faailoga ma mafaufau loloto ia te oe lava, ona mafai lea ona latou alualu i luma ma taitai atu ai i le atinaʻega o faamaʻi pipisi.

Soʻo se ituaiga o fatu fatu, faʻafitauli o le manava o le tino, faʻafitauli o le oncology.

Auala e faʻaitiitia ai le maualuga o le toto maualuga tagata togafitiga

E pei ona taʻua muamua, o le maualuga o le toto maualuga o se tasi lea o faʻamaʻi masani ma matautia i le lalolagi.

O le vailaau faʻaonapo nei e maua ai le tele o fualaau mo le puipuia ma togafitiga o le maualuga. I le taimi lava e tasi, e matauina e le phytotherapists le taua taua o togafitiga masani i le tau faasaga i le toto maualuga.

O nei fualaau masani e masani lava ona i ai se mea e gaosia i le afu, e le o aofia ai vailaau ma e le o ni mea e fai ma vaisu.

O togafitiga faʻaleaganuʻu e aofia ai sauniuniga o togalaau, teuteu ma meaʻai.

Vaovao ma laau e mafai ona aoga i le togafitiga o le toto maualuga e mafai ona aoina na o oe lava, pe mafai foi ona e faatauina i se fale talavai, aua o faleoloa ua i ai nei le tele o fualaau aina.

Laʻau lelei ma aoga e pei ole:

I le faaopoopo atu, aua nei galo e uiga i le taua o nati, honey, beets.

Ae e taua le manatuaina o togafitiga masani tau togafitiga o le a aumaia ai le aafiaga naʻo le tulaga o le puipuiga. Afai ua oʻo le faʻafitauli i le maʻi, e manaʻomia le togafitiga faafomaʻi iinei.

Vailaʻau e faʻaitiitia ai le toto maualuga

O togafitiga faʻamaʻi o le maualuga o le toto maualuga e faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. O fualaau uma e tatau ona faʻamaonia le amanaʻiaina o uiga o le tino.

E tatau ona e iloa o togafitiga taʻitasi i lona lava auala, e mafai ona i ai aʻafiaga e mafua ai ona aʻafia ai.

O le lisi lenei o vailaʻau sili ona lauiloa ua faatonuina e lau fomaʻi e fesoasoani ia te oe e tau ai le toto maualuga.

  • Bisoprolol
  • Adelfan
  • Veroshpiron
  • Amlodipine
  • Validol
  • Hypothiazide
  • Afobazole
  • Diroton
  • Anaprilin
  • Kapoten
  • Drotaverine
  • Lisinopril
  • Faʻailoa
  • Capropril
  • Concor
  • Kapoten
  • Lorista
  • Corvalol
  • Lozap
  • Furosemide
  • Metoprolol
  • Nitrosorbide
  • Nitroglycerin
  • Enap
  • Prestarium
  • Egilok
  • Vaʻa

Ae e le tatau ona aveʻesea oe i auala o togafitiga faʻale-aganuʻu poʻo i togafitiga faafomaʻi.

E taua le manatuaina o meaai lelei, o le teenaina o masaniga leaga ma se olaga ola maloloina o le a fesoasoani ia te oe e faatumauina lou ola maloloina!

O le a le mamafa?

O le maualuga o le toto maualuga o se taʻaloga masani, aemaise lava i fafine pe a mavae le fasefulu tausaga. I le avea ai o se faamaʻi, o le maualuga o le toto maualuga e foliga mai lemu. E amata uma lava i le mea moni e lagona e se tasi le vaivaiga, vevela, ona oʻo mai ai lea o se miti leaga, vaivai, le mautonu o tamatamailima, toto le ulu i le ulu, ua amata ona foliga mai o ni "lago" laiti i luma o ou mata.

O lenei laasaga e mafai ona tumau mo ni nai tausaga. Ona oʻo mai ai lea o le toilalo o le fatu i totonu o le tino o le tagata, o le toto ua faʻalavelaveina i le mafaufau. Afai i lenei laasaga muamua e te le faia ni faʻalavelave matuiā ma e te le togafitia le maualuga o le toto maualuga, e mafai ona tupu taunuuga ogaoga, e oʻo lava i le osofaʻi o le fatu e tuʻuina atu ia i latou. Faatasi ai ma nei taunuuga, e mafai e le tino ona taofia atoatoa le galue, o lona uiga, galuega. I vaega mulimuli o le maualuga o le toto maualuga, atonu o le a oti foi se tagata.

I aso nei, o le maualuga o le toto maualuga e maua i le tele o tagata. O lenei tulaga matautia e tatau ona matua taua tele, talu ai ona faateleina ai le lamatiaga o le infocctionary myocardial, stroke, taufaamatau ma le le iloa o le mafaufau, o le atinaʻeina o le taʻavale po o le toilalo o le fatu. E le gata i lea, o le faateleina o le faʻamalosi e mafua ai suiga i puipui o toto toto ma le retina, lea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻavasegaina o le toto ma le tauaso.

I aso nei, i totonu o la tatou sosaiete, o le maualuga o le toto maualuga o se faailo o le soifua mālōlōina e matua māmā lava, e ui lava o aso taʻitasi mai le TV ma mataʻitusi faʻapitoa faʻasalalau o loʻo fai mai o le mea pito sili lea ona taua le aʻafiaga mo maʻi faʻapitoa ma fatu.Faʻamaumauga o suʻesuʻega e faʻaalia ai e 40% o tagata i le lalolagi ua maualuga le toto, ma o lenei fuainumera o loʻo faʻatuputeleina pea. O tamaloloa e sili atu ona faigofie i lenei maʻi.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

12 oloa e tetee i le toto

O mea sili ona taua e mafai ona maua ai le maualuga o le toto maualuga e aofia ai le ulaula tapaa, ava malosi, mamafa, matua, ma le matua, faʻaalia galuega i tagata, e aofia ai le pisa ma le viia i fale faigaluega. O le maualuga o le maualuga e mafai ona atiaʻe i totonu o se tagata na maua i le fatu fatu fatu, faʻalagona lagona, ma le manua o le ulu. E i ai foi se aafiaga leaga i le tino ma mafua ai le atinaeina o le maualuga o le toto ma le masima.

O le maualuga o le maualuga o le totoga e mafua mai i le toto maualuga. I lenei tulaga, o se tagata e iloa le vevela, ulu o le ulu, ma le mea vaaia vaaia ua faaitiitia. O le toilalo i galuega a le loto, o le tiga foi i totonu o le loto e mafai foi. E le gata i lea, o le maualuga o le mamafa, fiva, mumu o foliga poo isi vaega o le paʻu ua lagona, ma o vae o le tino e maua ai se maualalo maualalo, maualalo.

Faailoga ma faailoga o le toto maualuga

I le tele o tulaga, atonu e le lagona e se tagata le malosi o le mamafa (i le fesootaʻi atu i lenei mea, e masani ona taʻua o ia o le "fasioti lemu"). O se tasi lea o mea matautia o lenei mea matautia. E mafai e lenei mea ona faʻaleagaina ai le soifua maloloina o le tagata maʻi ma e lamatia ai foi lona soifua - pe a tupu se paʻu poʻo se fatu oso. O le tele lava o taimi, o le maualuga o le mamafa e lagona i lagona o le atuatuvale, gaioiga, faaletonu o le fatu, tiga i totonu o le loto, vevela, maʻi tiga. Faatasi ai ma le foliga vaaia o nei faailoga, e tatau ona e faafesootai se fomai.

O le pito sili ona taua i le puleaina o le mamafa o loʻo faia i siaki masani e puipuia ai.

Le maualuga o le toto maualuga e mafaufauina: i tamaiti - e sili atu i le 130, i tagata matutua i luga o le 150 mmHg. E le gata i lea, o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona mafua ai le tiga o le maʻi tiga, vevela, pogisa i mata. E mafai ona tupu le tiga o le loto, faʻapea foʻi ma faʻalavelave i lana galuega. O le faateleina o le mamafa e ono mafai foi ona o faatasi ma fiva, laei, ma le vevela tele. I le taimi lava e tasi, o lima, i le isi itu, e sili atu ona vaivai.

Afai o le toto maualuga ua atuatuvale mo se taimi umi, o lona uiga atonu o le a le lelei le toto totoga, fulafula, le lava le manava ma galue malosi, ma mulimuli ane ua malolo.

Maualalo ma maualalo le toto maualuga (maualuga maualuga) - mafuaʻaga ma uiga

TAITAI! O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le alualu i luma ma le lamatia o le oti i le 5 tausaga. Amata lau togafitiga i le taimi nei faʻaaogaina se oloa taugofie. Faitau atili

E lua ituaiga o toto maualuga:

  1. Telefoni taua - talu ai ona o se mea na mafua mai i mea na tutupu, o se mea e le paleni, o mea ola, amio leaga, ma isi,
  2. O le maualuga o le maualuga - o se faʻamaoniga o le tele o faʻamaʻi: faʻamaʻi fatu, atherosclerosis, faʻaoga o le tino, ma isi.

Feteenaiga i totonu o le aiga ma i galuega, faitioga o taʻitaʻiga, tusitusi i totonu o le au, galue seia tuai i le po ma le tele o galuega o le mafuaaga autu o le maualuga o le toto. Ina ia puipuia lenei faʻamaʻi tuga, lea e tusa ma le 17 miliona tagata i tausaga taʻitasi, e taua tele le aʻoaʻo i le RELAX ma pulea ou lava lagona.

I le tamaloa. O le soifua maloloina o le mafuaaga autu lea mo le atinaʻeina o le maualuga. E aofia ai ma le ava malosi, ulaula, soona galue i le galue ma le atuatuvale. O mea uma o loʻo i luga e masani lava ona latalata mai, o le mea lea e le o se mea e ofo ai tatou te ono aʻafia i se faʻamaʻi.

I se fafine. E tusa ai ma suʻesuʻega faasaienitisi, o se tamaitai matua i le amataga o le maualuga o le toto maualuga i tulaga faatauaina o le 120-139 luga ma le 80-89 laʻitiiti. O tamaitai ua sili atu ma le 60 tausaga ma sili atu e tele lava ina mafatia i le maualuga o le toto maualuga, ma i le matua, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e faateleina ai.

I se tamaitiiti. I tamaiti, o le toto maualuga e vaivai nai lo tagata matutua ma e faalagolago i le matua, mamafa ma isi faailoga. O le mamafa mo tamaiti e le o se mea faifai pea, e mafai ona suia i le taimi o se moe i le po, i le taimi o le malosi ma e faalagolago i taimi uma i lagona o se tagata.

I se talavou. I tamaiti mai le 13 i le 17 tausaga le matutua, e le mafaamatalaina le taua. E leʻo le taimi o le faʻamalositino ma le fiafia, ae i se tulaga toafilemu e oso ai, e sili atu i luga o le pito i luga (140/80). O le mafuaʻaga o le vaitau o soloaiga faʻatasi ma le vaitaimi o le soifuaga.

I le taimi o le maitaga. O le mamafa sili ona lelei i le taimi o le maitaga e le tatau ona sili atu i le 140/90 ma e le itiiti ifo ile 90/60. O se faailo o le 90/60 mo se tamaitai e 20-tausaga le mautonu e tusa ma le 50 kilokalama o le masani, ma o le 120/80 ua avea ma faailoga maualuga.

I tagata matutua. I le 65-75 ona tausaga, e tuputupu ae uma fuainumera, ao matutua (75-90 tausaga) o nei tulaga faatauaina e feololo, ao tuputupu ae le pito i lalo, ma o le tumutumu pito i luga e tumau tumau pe paʻu laitiiti foi. O le masani i tagata ua matutua (90 tausaga ma luga atu) o le 160/95.

O le matua, o le matua e le mafaamatalaina tulaga, e tumau pea ina ia gauai atu i le soifua manuia ma ia sili atu le tausiga o lou soifua maloloina.

O se faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi o le maualuga o le maualuga. E maua i se tasi o le luaselau gasegase o le gasegase maualuga, e le tele i fafine. O le maualuga o le toto maualuga e le mafai ona mafai ona togafitia togafitiga. O fualaau e oʻo lava ina faʻaleagaina ai le tulaga. O se faʻalavelave afaina mai faʻafitauli e faʻamaonia pe a uma le 3-6 masina.

O aʻafiaga ogaoga o le maualuga i le faasologa o mea lamatia i le tino:

  • Aiga.
  • Totogi mamafa.
  • Manua o le ulu.
  • Faʻalavelave mamafa, popole tele, le lava le malolo.
  • O le auai i le taumafa o le faateleina o le aofaʻi o gaʻo gaʻo. O loʻo i totonu o siusa, keke, kuki, meaʻai, sukalati, ma isi.
  • Faʻafeiloaʻi o le tele o masima. O le le amanaʻiaina o meaʻai suamalie o le a manuia ai lou tino.
  • Ava malosi, ulaula. E mafua ai le fatu o le fatu ma faateleina ai le malosi.
  • Soifuaga masani, popolega. O le mafaufau ma le amio le mama e afaina ai lagona.
  • Faamai o fatuga po o isi totoga.
  • O le faateleina o le mamafa e mafai foi ona mafua mai i isi faamaʻi, fausaga o le tino, ma isi.

  • Sili atu i le 55
  • Faʻaaoga vailaau faʻapitoa, e pei o NSAID (ibuprofen, aspirin, faʻataʻitaʻiga), faʻatauga, ma fualaau faasaina.
  • E i ai tagata o loʻo i ai le maualuga o faʻasiga masani, isi maʻi fatu, poʻo le maʻisuka.

O le maualuga o le malosi e mafua ai le faalavelave i le tino:

  • O le pisa o le loto ua malepe.
  • Faʻasologa masani o le loto, o lo latou malosi ma le mamafa i luga o vaa e faateleina (o le uluai laasaga o le maualuga)
  • Faʻapipiʻi i se tamaʻi vaʻaia o faʻasalaga ma se faʻaopoopoga o le faʻavavega o vailaʻau. O le toto e tumu i le okesene e alu atu ma le faigata.
  • O tino e sili ona maaleale e mafatia, pe o fea e sili ona malosi le faiga.
  • E amata ona maua ai le tele o aldosterone, e tumau ai le sodium ma taofia ai lona aveese mai le tino.
  • I totonu o le toto, o le mea e maua i le sodium o loʻo faʻapipiʻiina le suavai, o le aofaʻiga o le toto e faateleina.
  • O le tele o toto e ulu atu i fatugaʻo ma o le mamafa i luga o latou fatu. O fatugaʻo e amata ona maua le renin, amata se filifili o tali, o le taunuuga o se vasa malosi o vaituloto.
  • Spasm toe faʻaleleia le le lava o le okesene i totonu o le faiʻai ma gaʻo, ma mafua ai se liʻo mataʻutia.
  • Atherosclerosis e atiina ae, e mafua ai le le lava o le vaivai o le toto toto, i nofoaga e sili atu ona manifinifi. O le iʻuga, o le gaʻo e sili atu ona umi, pala, e mafai ona punou. I lalo o le gaioiga o le maualuga o le toto maualuga, o lipids e teuina i totonu o puipui - pepa o pepa.
  • O lenei mea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻalavelave faʻapitoa e pei o le fatu ma faʻamaʻi. O nei tulaga e mafua ai le maliu o gasegase maualuga.

O le maualuga o le toto maualuga e amataina pe a uma gaioiga, faʻamaʻi fatu, fatuga faʻalagona, poʻo le ogaoga faigata.

Se lisi atoa o faailoga ma faailo o le toto maualuga (maualuga maualuga):

  1. Tesea
  2. Faʻasolosolo le faʻaaogaina o foliga vaaia
  3. Loto o le fatu
  4. O le tiga tele i totonu o le loto
  5. E i ai se fiva i le tino atoa
  6. Paʻu foliga poʻo isi vaega paʻu
  7. E leai se vevela o vae o le tino
  8. Tigāʻau faʻaogataʻi
  9. Nausai, tinitusisini, tigā
  10. O le vaivai ma le le fiafia
  11. Atinae o le le lava
  12. Faʻaaliga
  13. O foliga vaaia o se paʻu i totonu o malumalu
  14. Lanu mumu
  15. Sweating poo, i se isi itu, teteʻe
  16. Mama, faʻafefe o foliga
  17. Numera po o "fetolofi fetolofi" i luga o le paʻu
  18. Tutu (tumutumu o malumalu)
  19. Loto o le fatu
  20. Leai se lagona o le atuatuvale
  21. Lagonaina o le vaivai, vaivaiga

A oʻo mai nei faʻaʻailoga, e taua le vave fuaina o le mamafa. Afai o ona itu e sili atu nai lo le masani, e tatau ona faia ni metotia taimi e faʻamautinoa ai ma faʻafesoʻotai se fomaʻi.

Afai ou te le lagona le maualuga o le maualuga?

E i ai se pasene laitiiti o gasegase maualuga e le lagona se suiga i le setete. I lenei tulaga, o tagata atamamai e tausisia pea le siaki pea o le toto. E manaʻomia le fuaina masani, e tusa lava pe e te lagona le lelei.

Afai o le tigā ua le fiafia mo se taimi umi, ona e lagona ai lea o le le lelei o le toto, atonu o le a fulafula, le lava le manava i le taimi o le malosi faaletino, ma mulimuli ane malolo.

Taua! O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto. I le lamatiaga o tagata mai le 35 i le 40 tausaga. Muamua lava, oi latou e le o tausisia se taumafataga maloloina e le faʻaaogaina i faamalositino masani.

O le a le mea e taʻu atu i le fomaʻi e pei o le maualuga o le fatu ma le maualuga o le toto poʻo le maualalo o le fatu ma le toto maualuga? E i ai se taufaamatau i lenei setete ma o le a le mea e tatau ona faia i sea tulaga?

Tetele maualuga ma le maualalo o le mamafa. O lenei tuufaatasiga o pulusese ma le mamafa o se faailoga lea o le faaletonu o le tino, ona o le matua tele o le tino po o le mafaufau, o le le mautonu. E le gata i le maualuga o le pulse ma le faʻaititia o le tino, le gasegase tumau ma vaivaiga lautele, e amanaʻia le lagi, o suiga faʻalagona loloto, o le atuatuvale o le tino, o le ogatotonu i mata ma le vevela e mafai. O le faateleina o le fatu i se talaaga o le maualalo o le mamafa e mafai ona lagonaina i le tele o le le maua o le toto, pe afai o le tele o le toto e vave ona tupu, i le tulaga o tulaga le mautonu e mafua mai i le tiga, anaphylactic, afaina ai le oona poo le cardiogenic factor.

Laititi o le fatu ma le toto maualuga. E teuina i vai vai, pe a aau i vaituloto, ave faʻamalositili, pe a faʻafetaui ia latou pe afai e le fetaui le fualaau faasaina. E le gata i lea, o le bradycardia e mafai ona i ai ni faaletonu i le vevela ma isi faʻamaʻi o le endocrin. O le faavae o nei suiga o faafitauli o le fatu lea e suia ai le faagasologa o le faʻafouina o le myocardial ma lana galuega galue. E tusa ai ma taunuʻuga o suʻega, o le a faatonuina e le fomai le togafitiga talafeagai, e faʻasaina le faʻaaogaina o fualaau faasaina e aunoa ma le faʻafesoʻotaʻi le fomaʻi, e mafai ona e faʻaleagaina oe lava ia.

Le maualuga o le toto ma pulupili - o le a le mea e fai? (Togafitiga)

E maualuga le maualuga o le mamafa e sili atu i le 120/80. E tusa lava pe sili atu le maualuga o se tasi o laina e lua nai lo le masani, e taua le faia o fuataga e faʻasalalau ai seia oʻo ai se faʻafitauli ogaoga. O se tulaga faʻalavelave lenei, faatasi ai ma se mamafa o le 200/110 ma sili atu. Ona e manaʻomia lea e valaʻau i le meli faʻafuaseʻi. fesoasoani.

E taua le aua le fefe, aua o le a le fesoasoani i le aveesea o le tulaga, ae o le a sili ona leaga ai. Faʻatasi ai ma se faʻaaliga o le 145 e oʻo i le 90, e tatau ona mautinoa le filemu atoatoa - faaletino ma lagona. Faatasi ai ma tulaga taua e sili atu i le 150 i le 95, na o fualaau o le a fesoasoani.

O le a le mea e fai aʻo lei oʻo mai le fomai?

  • Taumafai e faʻafefe ese le vaʻaia, ave se tulaga vaʻaia,
  • A aunoa ma se fomaʻi, ma le faʻamoemoe mo lou poto masani, o le aveina o fualaau ole UNACCEPTABLE!
  • Afai ei ai se avanoa, ave se malologa mai le galue malosi ma suia le siosiomaga vavalalata i se sili atu le toʻa ma le toʻa.
  • Manaomia e taoto i lalo, ma ulu atu i se aluga maualuga. E tatau i le potu ona maua se sapalai lelei o le ea fou.

O se vaega lenei i lalo ifo o le talipupuni. Lagona le malolo i lalo ifo o le tino, ma ia oomi lemu i luga o le paʻu, tusi se laina faasolo mai luga i lalo ma lou tamatamailima, i le ogatotonu o le pusa. O lea e manaʻomia ai le toe fai 8-10 taimi i itu uma e lua o le ua, ma o le a faʻaitiitia le mamafa.

I le maualuga o le taligalu, e afa le centimita mai le isi i le isu, ia e lagona mo se mea e mamafa (ae le o tiga) massaged mo le 1 minute.

I le fale, e mafai ona e faia isi gaioiga e faʻamaonia ai le mamafa:

  • Telefoni vae vae - tusi le vai vevela i totonu o le koneteina (o le vevela e tatau ona faʻatagaina oe e faʻafefiloi lou vae i le tapuvae). Umi 5-10 min. I le taimi lea, o le ai ai se tafe toto mai le ulu, ma o le a tumau le tulaga.
  • Togati i tua o le ulu po o le tamai povi - soga i le sinapi i le vai mafanafana ma faʻaaoga. Taofi mo le 5-15 minute.
  • Faʻamaumauga mai i le kulini cider vinegar - pepa solo susu i le vailaau pia pīpī, faʻaaogaina mo 10-15 minute i vae.
  • Gaioiga faʻamalositino - nofo saʻo i se nofoa ma faʻagesegese ona faimalaga 3-4. A maeʻa le 3-4 inhalations e ala i le isu, ma alu i totonu o le gutu. O le laasaga lona lua o le inu lea i totonu o le isu, ma alu i totonu o le gutu, faʻamalosi ou laugutu. Taumafai 3-4 taimi. O le vaega mulimuli o le faʻaaogaina o le isu ma le lamolemole o le ulu i tua, faʻamalo atu i le gutu, o le ulu o loʻo tuʻu i lalo. Faia 3-4 toe faia. Faia lelei taga uma ma aunoa ma le faanatinati.

Fautuaga mo le faʻamalosi faʻamalosi e aunoa ma ni meaʻai

  • O le mea sili ona taua o le faʻafilemu. Mo lenei mea, e tatau ona toʻa le tino i le tele e mafai ai, o lagona ma mea fiafia uma e tatau ona lafo. O le mea sili ona faigata o le taulimaina o tulaga faigata.

I mataupu faanatinati, pe a manaʻomia ona faia vave se faaiuga, o fautuaga nei e aoga:

  • Manava manava mo le malologa. Taʻu i luga o soʻo se mea lamolemole, faʻalelei lelei le tino atoa. O le manava e tatau ona oʻo lava. Taumafai e manava i lou manava. I le faʻamalosi, e taua le taofi le manava mo le 2 sekone. O lenei metotia e faʻamautuina ai lagona faʻalagona ile 5-7 minute. O le taunuuga atonu e maualalo i le 30 iunite.
  • Suavai faʻamalolo. Sasaa le vai mafanafana i totonu o se pusa ma faʻaopopo i ai ni suʻu se lima o le suāuʻu lemon (poʻo le sua), ia tuu i lalo ou lima. Siʻi le vevela i le 42 tikeri. A maeʻa le 10 minute, e faʻasalalau le mamafa. O le a fesoasoani e ave se mafanafana mafanafana mo le 10-15 minute.
  • Massage

  • ogaoga maualuga,
  • maʻisuka malosi
  • soʻo se neoplasms.

Taua! Faʻafesoʻotaʻi se fomai aʻo leʻi faʻamaʻi.

O le faʻaalia i nisi o vaega e faʻaitiitia ai le mamafa:

  • Laasaga i tua sina mea itiiti mai le talipupuni i le itu o le isu,
  • I le va o vaʻa mataʻitusi - i luga o le isu.

Latou te le o masaa ma le malosi malosi. O le paʻu i le va o le taligalu ma le paʻu e faʻamautuina ai le mamafa.

O le faʻamaʻi o le ua ma le kola, pusa ma lepe o le a aoga. E le tatau ona e faʻamalosi malosi, ia na o le faʻamalosi o ou maso tua i ou tamatamai lima. E fautuaina e faia se ituaiga massage i aso uma.

I se tulaga e le faʻaitiitia ai le maualuga o le toto, e tatau ona e faʻasesoʻotai se fomaʻi!

Taua! Taumafai e vave faʻaitiitia le mamafa, e taua le faʻamautinoa e faʻaitiitia lemu, e maualuga le 25-30 pasene i le itula. E oso le leaga i le leaga.

O se polokalame faapaleniina o gaoioiga e mafua ai ona lafoaia uma mausa leaga, faateleina le gaioiga o le afi, ma faatumauina le soifua maloloina faalelagona. O le a fesoasoani le fomai i lana sauniuniga.

  • Tau masani masani. Soʻo se tasi 1 kilokalama o le mamafa e faʻatupulaʻia ai le toto o le toto i le 1-2 mm RT. Art.
  • Paleni paleni. Faaitiitia lou faʻaaogaina o meaʻai suamalie, falai, ma mea suamalie, ma faʻateleina lau taumafa o mea taumafa e maualuga i le potassium.
  • Soifua maloloina. Faʻaauau pea le ulaula ma inu - faʻaleagaina lou ola maloloina, o le mea lea e mafua ai le pipisi o toto, faʻaitiitia le mamafa ma le faateleina o faʻafitauli o le maualuga.
  • Gaoioiga faaletino. Fai faʻamalositino faigofie i taimi uma pe savali i luga i le 5 kilomita i le aso, nai lo le molimauina.
  • Malologa. Lelei moe, massage ma isi togafitiga faʻaogafilemu o le a fesoasoani e foia ai popolega popole.
  • Mafaufau lelei. O aso uma o se meaalofa e manaʻomia ona fiafia. O le faʻasaoina o le lalolagi i totonu, o le a faigofie ai ona e teena le atuatuvale.

Faʻafefea ma pe faʻapefea ona vave faʻaititia le mamafa: o a fualaau ma vailaau e ave?

O vailaau mo vailaʻau e faatonuina e se fomaʻi o loʻo i ai pea le mamafa ma afai e silia i le 160/90.O le lisi atoa o papa maʻalaʻau faʻatasi ma se faʻamatalaga o loʻo lisiina i le vaega O a pepa sili ona mamafa.

O vailaau e pulea le toto maualuga ua vaevaeina i ni ituaiga. Ma ia manatua - o le tagata tomai faapitoa na tofia i latou, e faʻavae i luga o se mataupu maʻoti. Leai se mea e tatau ona e suʻesuʻeina oe lava ma filifilia le fualaau faasaina na fesoasoani i lau uo teine! O le a matautia mo oe.

  • Faʻailoga ACE (Enalapril, Captopril, Lisinopril). Latou te poloka le enzyme, faʻalavelave ai vaʻa toto, ma e le sili atu i le tasi i le aso ona faʻaaogaina.
  • I fualaau e mafua ai le maualalo o le toto, o togafitiga (diuretics) e faʻaaogaina: Furosemide, Veroshpiron, Hydrochlorothioside, ma isi.
  • Faʻasologa o alalaʻau o le Calcium poʻo le calcium antagonists (Verapamil, Amlodipine, Nifedipine)
  • Beta-adrenergic blocking agents (Propanolol, Anaprilin, Bisoprolol, Carvedilol). Latou te faʻaitiitia le fua o le fatu, faʻasaʻo le fatu ma le maualalo o le toto maualuga, e le taliaina i le foma ma le maʻisuka.
  • Polokalame Alefa: "Droxazolin" ma isi. Na talia mo se faʻalavelave faʻafuaseʻi i le toto.
  • Vasodilators
  • Angiotensin-2 Antagonists (Lozap, Valsartan)
  • Fualaau faasaina (Furosemide, Indapamide)

Mo le tiga o le fata, ua fautuaina e ave Corvalment, Validol, Corvaltab, Corvalol. Cardioselective adrenoblockers (Atenolol, Bisoprolol, Metoprolol), e filifili ma le filifilia i luga o motusia cardiac, e sili atu ona aoga.

E naʻo se fomaʻi e mafai ona filifili saʻo se vailaʻau, ma iloa lelei uiga o le tagata maʻi.

Pe a togafitia se maʻi, o faʻaaogaina fualaau oona nei e faʻaaogaina:

  • Diuretics: Chlortalidone ma hydrochlorothiazide.
  • O le tagata o loʻo i ai le kesi: Amlodipine, Diltiazem ma Verapamil.
  • Epiotensin 2 tagata faʻamaonia: Valsartan ma Losartan.
  • APF Inhibitors: Lisinopril ma Captopril.
  • Beta-blockers: Bisoprolol ma Metoprolol.
O le a se mea e mafai ona ou 'ai ma le maualuga?

O le mea autu o le aveeseina o le falai ma ulaula mai le meaai. O meaai e sili ona lelei e afaina, o loʻo faʻaogaina ai mea aoga uma. Meaʻai kuka e aofia ai le paluka (beets, apricots mago, susu susu, kusi cheese, vine, faʻi) ma le magnesium (moli, falala, alotini).

  • O le maualuga o le sodium (masima) e oo atu i le 2300 mg i le aso (sili atu ma le 1500 mg mo le lelei sili).
  • Suauu mamago e oo atu i le 6% o le masani i le aso, calories ma gaʻo e oo atu i le 27%, e aofia ai meaʻai gaʻo susu. O meaʻai gaʻo susu e maualalo mo le faʻaititia o lou toto maualuga.
  • Matou te fautuaina le olive po o le suauu suauu, e sui ai masani.
  • Meaʻai o le falaoamata mai fatuga atoa.
  • Fugalaau fou ma fualaʻau i aso taitasi. Ua tumu i latou i le suka ma le fiber, lea e faʻasaʻo ai le toto maualuga.
  • Nati, fatu, pi mamago (po o isi laumei) poo pi.
  • Suia le protein i le taumafa (e oʻo i le 18% o le aofaiga o kalori). O iʻa, moa ma soya o le puna sili lea ona aoga o polotini.
  • E le sili atu i le 55 pasene o meaola gaʻo i le aso ma cholesterol e oo i le 150 mg. O le tele o le fiva i le taumafa e maualalo ai le toto.
  • Omega-3 oona gaʻo (docosahexaenoic acid) e maua i iʻa gaʻo. Latou te fesoasoani i le tausia o vaʻa toto e faʻafetaui ma faʻamalosia le mautu o le tino.
  • E fesoasoani le kapone e pulea le leo o muso lamolemole e faʻamalosi ai vaʻa. Suesuega e faapea o tagata e faʻamaʻaina meaai o le calcium ia latou meaʻai e sili atu ona maua le toto maualuga.

Le mea e le mafai ona maua i le maualuga

O le malosi o le ava malosi i soʻo se ituaiga e tatau ona lafoai, naʻo tulaga faʻapitoa e mafai ona e inu ai sina uaina mamago.

  • tao tao,
  • ava malosi
  • aisa kulimi
  • keke keke sukalati
  • meaʻai vevela, ulaula tapaa,
  • malosi lanu meamata ma le kofe,
  • ate, fatuga, mafaufau, soʻo se meaai kuka,
  • iʻa gaʻo ma aano o manufasi.

E faʻapefea ona faʻaitiitia le maualuga o le toto maualuga tagata togafitiga?

  • O se faʻafefiloi o launiu ma le meli. Peeled nuts - 100 karamu, faʻafefiloi ma le ½ cup honey. E alu uma lava mo le tasi aso. O le vasega mo le tasi ma le afa masina.
  • Viburnum meainu. O se sipuni sipuni o vine (fou, mago, mago) sasaa se ipu vai inu ma uu mo le 15-20 minute i totonu o se vai vai. A maeʻa le mafanafana, vevela ma inu i le taimi lava lea. E le sili atu i le 2 aso le ola o le tausiga. E teuina i se nofoaga malulu.
  • Fufulu le pi ma le 5-6 pateta i totonu o le lita o le vai ma le meaʻai. Ave le broth i le gasologa o le aso, e vave faʻaitiitia ai le mamafa.
  • E mafai ona vave faʻaitiitia le mamafa i le fesoasoani a le pia vine. E faʻamalulu solo solo solo ma faʻaaoga i vae. A maeʻa le 5-10 minute, ona oʻo mai lea o le manaʻoga.
  • Meli ma polu, i vaega 1: 1. Mo le puipuia, e te manaʻomia se masina faalemasina, e faʻatau 3 faʻatagaina i le aso mo se sipuni. A maeʻa vaiaso e lua, e tatau ona toe fai.
  • Lemu inu: faʻafefe 2-3 lemoni i se faila meaʻai faatasi ma le solo, faʻafefiloi ma le aofaʻi tutusa o le kalaka. Sasaa vai inu ma alu mo se aso. E mafai ona ave pe a maeʻa, 1/3 ipu 3 taimi i le aso.

Faʻalavelave faʻapitoa

O fomai e masani ona feagai ma se mea matautia e pei o se faafitauli ogaoga! E taua foi o le faafuasei ona oso i luga le toto. O lenei tulaga e manaomia ai le fesoasoani vave, ma o nisi taimi o falemai ile falemaʻi.

Afai e te le faʻaitiitia le toto maualuga, ona oʻo lea i se faʻalavelave e ono mafua ai faʻamaʻi fatuga, stroke, o se faʻaopoopoga taua o le fatu ma le mamafa. O se taunuuga o togafitiga, e mafai foi ona atiina ae le fatu fatu po o le fatu. E oʻo lava i le leaga, o le a tupu le faʻaaogaina o le faʻailoga ma o le a faia se gaioiga.

Toto toto

O le a le tulaga masani o le toto maualuga? O vailaʻau faʻaonaponei e iloa ai le tumutumu maualuga 120-140 mm ma le 80 mm RT Hg diastolic toto.

O lona maualuga e le maluelue ma fesuisuiai i taimi uma, o lea e leai ni faʻataʻitaʻiga lelei. E i ai tuaoi o loʻo aʻafia ai le mamafa.

I lalo o le faatosinaga o mea eseese, o suiga i le toto maualuga e tupu i le ao atoa ma le po. E mafai ona eseese e tusa lava pe tasi le itula.

E masani lava o suiga ia na tutupu i lalo ole aafiaga o itu nei:

  1. suʻega faafomaʻi (o le soʻo se "maʻi paʻu papaʻe"),
  2. gaoioiga faaletino
  3. tulaga fiafia
  4. ave ni fualaau faapitoa.

O loʻo matou talanoa e uiga i le maualuga o le toto maualuga, pe afai, mo se taimi umi lava, o faʻamaoniga o le sili atu i le 140/90 mm Hg.

Laulau: Tausaga o le aʻafiaga mo vaitausaga eseese:

TausagaLe masani o le toto maualuga, mm Hg
16 - 20 tausagamai le 100/700 i le 120/80
20 - 40 tausagamai le 120/70 i le 130/80
40 - 60 tausagaleai se maualuga maualuga atu i le 135/85
Sili atu i le 60 tausagaleai se maualuga maualuga atu i le 140/90

O le sili ona lamatia o le maualalo maualuga o le toto maualuga!

O ia togafitiga masani e masani ona oʻo atu ai i se fatu oso, maʻi le atoatoa ma le oti.

Faailoga o togafitiga

Faailoga o le faateleina o le toto maualuga i le taimi muamua e le o iai.
E toatele tagata latou te le lagonaina ni faailoilo e faʻanatinati ai le fuaina o le toto. Mo i latou, o le faʻamaʻi o le "Otaualuga" ua avea ma tala le lelei. O le isi vaega o tagata e maua i le toto maualuga e mafai ona aafia i ituaiga uma o gasegase e faailoa ai le i ai o se faamai.

Afai e te aʻafia le ulu o le ulu i le pito i tua o lou ulu, susu, poʻo ni maunu, ona mafai lea ona avea nei tulaga ma faailoga o le toto maualuga.

Ia mautinoa e feutagai ma se fomaʻi pe afai o le ulu o le ulu e o mai faatasi ma le malosi o le taʻitaʻiga, vaivaiga, gasea, poʻo le vomiting. Ia mautinoa e alu i le fomaʻi ma se suiga i le lelei o le faʻaaliga ma le faʻaalia o se osofaiga faʻafefe.

Mafuaaga o togafitiga

I le taimi nei, o mafuaʻaga o le maualuga o le toto maualuga ma le tutupu mai o le maualuga o le maualuga o le toto e le o malamalama atoatoa.

E toʻatele tagata atamamai e talitonu o le faʻamaʻi e faʻatoʻateleina.

E masani lava, o togafitiga faʻapitoa e taʻua o se taunuuga o le atinaʻeina o isi faʻamaʻi faʻamaʻi. Ae o mea e mafua ai le faateleina o le mamafa e matua lauiloa.

Faʻamatalaga ogaoga faʻafitauli:

  • meaʻai paleni
  • leai se faamalositino
  • afaina
  • ava malosi ma ulaula
  • popole
  • sili atu i le toto cholesterol.

Aiseā e mafai ai ona maua le toto maualuga pe a maeʻa se suʻesuʻega maeʻa. O le mauaina ma le faʻaaogaina o mafuaaga o ona oso, e mafai ona tatou faʻamoemoe mo se taunuuga lelei.

Fesoasoani Muamua

O le a le mea e fai pe afai o le tonometa e maua ai le toto maualuga? Afai e te siinaina tele, e tatau loa ona e valaau i se falemaʻi! A uma mea uma, afai e te le tali atu i le taimi i faʻamatalaga faʻafefe, e mafai ona tupu se fatu fatu poʻo se taʻavale.

Ua fautua mai tagata tomai faapitoa i le faateleina o le mamafa:

  1. Aʻo leʻi oʻo mai le taavale a le falemaʻi, taumafai e faʻaititia oe lava ia. Mo lenei mea, e tatau ona i ai i taimi uma ia vailaau faʻamaʻi pipisi i luga o fualaau faʻamalosi vave. E manaʻomia lou tuʻuina o se piliki i lalo o le laulaufaiva. E mafai ona i ai le 25-50 mg o Captopril (Kapoten) poʻo le 10 mg o le Nifedipine (Corinfar).
  2. Afai ei ai ni faailoga o le angina pectoris i le foliga o le tiga o le pusa, e tatau ona tuʻuina i lalo o le laulau se pepa o le nitroglycerin.

Afai o meaʻai e na o sina mea e sili ona maualuga, aua le inu pipi. E sili atu le tuʻuina o pulu vaʻetaʻi i pulou o le povi, vaevae vae pe taʻavae le mulivae i le vineka. O lenei mea e mafai ai e le toto ona alu vave atu i le tino maualalo, faʻaititia ai le mamafa o le ulu.

O tagata o vaitausaga eseese, aemaise lava le matutua, e le mafai ona faʻaitiitia le mamafa o le toto. O lenei mea e mafua mai i le le lelei o le faiʻai, lea e mafua ona o vaivaiga ma le moe.

Lelei togafitiga

O le a le togafitiga mo le maualuga o le toto maualuga ua faatonuina? Mo tagata maʻi taʻitasi o loʻo iai se faʻamaʻi o le "Oha Maualuga", e filifili e le fomaʻi se togafitiga faʻapitoa. Tofia e faʻalagolago i vala eseese! Mo se faʻataʻitaʻiga, o le ogaoga o le faʻamaʻi ma foliga o le kosi, faʻataʻitaʻiga o suʻega, itupa ma tausaga, tulaga lautele o le maʻi.

O le maʻitaga e aofia ai se faʻaitiitia malie ma le faifai malie o le toto maualuga i tulaga maualuga.

E faaopoopo i fualaau faasaina, e fautuaina e fomai:

  • faatapulaʻa le aofaiga o le masima e faʻaaoga i le taumafataga,
  • lafoai masani leaga e pei o le ulaula ma le ava malosi,
  • faatapulaaina lau faʻaaogaina o meaola manu ma meaʻai maualuga i le cholesterol,
  • lafoai meaʻai e mafai ona faʻaosofia ai le faʻalavelave faʻalavelave,
  • faatamaoaigaina le taumafa i meaai maualuga i vitamini C, potassium, magnesium.

O fualaau faasaina

I aso nei, o falemaʻi ei ai le tele o fualaau oona lea e faʻaitiitia ai le toto. E le mafai ona vaʻai le tali a le tagata maʻi i se vailaau faapitoa. O aʻafiaga e le masani ai. E mafai ona e faʻamalo pe faʻaitiitia pe afai e faʻaititia le fualaau o le vailaʻau poʻo le toe suia i se vailaau talafeagai.

I faʻafitauli matuia o le maualuga o le maualuga, ua faʻamaonia mai:

  1. Thézide diuretics (e pei o, Hypothiazide, Hydrochlorothiazide),
  2. Sulfonamides (e pei o Chlortalidone, Indapamide),
  3. ß-blockers (e pei o, bisoprolol, carvedilol),
  4. Avanisi inhibitors (e pei o, enalapril, Kapoten),
  5. Palola o le kalama (e pei o Verapamil, Amlodipine).

Ina ia ausia le maualuga o le aoga, e tatau ona malamalama pe faʻapefea ona galue lenei poʻo lena fofo. E tatau faapefea ona ave ma pe faapefea ona saogalemu. Na o le tausisia ma le mausali o fautuaga a le fomai ma faatonuga mo le faaaogaina o fualaau faasaina o le a taitai atu ai i se faaitiitia o le mamafa e aunoa ma ni taunuuga matautia.

E tatau ona e iloa o vailaʻau mo le maualuga o le toto maualuga e tatau ona faʻaaoga faʻaletolosi. O pulega le faʻaleagaina o le a le taitai atu ai i soʻo se mea e mafai ona iloa.

O le maualuga o le toto maualuga e manaomia ai le mataʻituina pea ma se fuafuaga manino. O se uiga le lelei i togafitiga e mafai ona oo atu ai i se faʻalavelave maualuga, o le taunuuga lea e masani lava ona avea ma se paʻi, fatuga o le fatu, monesa pulmonary, fomaʻi fatu.

TULAGA FAʻAFAITAIGA E LĒ ILOA
TUSI E TATAU ONA TATOU FAIAOGA

Tuua Lau Faamatalaga