Suga Suauu Mataʻutia - Matautia Faʻanoanoa

E toʻatele tagata ua faʻalogo e uiga i le maʻisuka, ae e toaitiiti lava e matua aʻafia lenei faʻamaʻi ma iloa ona taunuuga.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi tele, toetoe lava o taimi uma o ona faʻamaoniga e le fesootai tonu i lenei faʻamaʻi, ae latou te manatu o latou ua sili atu le le mautonu, momoe poʻo le oona.

E afe ma afe tagata e le masalomia ua latou maʻi i lenei maʻi.

O le a le uiga o le "tulaga taua" o le suka?

O le faateleina o le kulukose o le toto o se faʻamaoniga autu ma le autu o le uluaʻi laasaga o le maʻi. Ua maua i suʻesuʻega faafomaʻi e faʻapea o le afa o tagata e maua i le maʻisuka latou te iloa e uiga ile togafitiga pe a amata ona alualu i luma ma oʻo ai ina ogaoga.

O le suka i le tino e tatau ona mataʻituina pea e tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi (fua ma faʻatusatusa faʻataʻitaʻiga).

O se hormonone oona e pei o le inisalini e faamaopoopo le tikeri o le kulukose i le tino. I le maʻisuka, o le inisalini e gaosia pe i ni vaega laiti pe le mafai ona tali atu i ai siaki. O le faateleina ma le faaitiitia o le kulukose i totonu o le toto e tutusa lava le afaina i le tino.

Ae afai o le le lava o le kulukose i le tele o tulaga e mafai ona vave faʻaitiitia, ona maualuga ai lea o le maualuga o carbohydrates. I le laasaga muamua o le maʻi, o faʻamaoniga e mafai ona faʻamavaeina ma le fesoasoani o se meaʻai na malilie i ai ma le fomaʻi ma filifilia saʻo le tino.

O le galuega autu o le kulukose i totonu o le tino o le tuʻuina atu lea o nila ma ni masini ma le malosi mo auala taua. O le tino e masani ona fetuunai le faaputuputuina o le kulukose, tumau paleni, ae e le masani ona galue. O le Hyperglycemia o se tulaga ma le faateleina o le suka i totonu o le tino, ma o le faaitiitia o le kulukose e taua o le hypoglycemia. E toatele tagata e fesili i le fesili: "E fia le suka?"

O faitauga ole toto ole toto mo tagata soifua maloloina:

TausagaGlucose rate (mmol / l)
1 masina - 14 tausaga3,33-5,55
14 - 60 tausaga3,89-5,83
60+e oʻo i le 6.38
Tina fafine3,33-6,6

Ae faʻatasi ai ma le maʻisuka, o nei tulaga faatauaina e mafai ona matua ese lava i le itu o le faaitiitia, ma i le itu o le faateleina o faailoga. O se mea taua e manatu o le maualuga o le sugar i luga atu o le 7.6 mmol / L ma le lalo ifo o le 2.3 mmol / L, talu mai lenei tulaga e le mafai ona amataina le faʻaleagaina o auala.

Ae o nei tulaga ua na o tulaga taua lava, talu ai i tagata e maualuga le maualuga o le suka, o le tau o le hypoglycemia ua faateleina. I le amataga, e mafai ona 3.4-4 mmol / L, ma a maeʻa le 15 tausaga e mafai ona faateleina i le 8-14 mmol / L. O le mafuaʻaga lea mo tagata uma lava o loʻo i ai se tulaga o le popole.

O le a le mea e manatu o le oti?

E leai se uiga e mafai ona taʻua o le oti ma le mautinoa. I nisi o maʻisuka, o le maualuga o le suka e maualuga i le 15-17 mmol / L ma o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le maualuga o le gaʻo, ae o isi e sili atu le maualuga latou te lagona lelei. E tutusa foi lona taua i le faaitiitia o le suka o le toto.

O mea uma lava e matua patino lava, ma, ina ia mafai ona fuafuaina ni itu matautia ma faigata mo se tagata faapitoa, e tatau ona e siakiina e le aunoa ia suiga i le kulūkose.

O le hypoglycemia faʻamaʻi e manatu leaga, aua e atiina ae i se mataupu o minute (masani lava i totonu o le 2-5 minute). Afai e le o saunia vave se falemaʻi i le taimi nei, o le taunuuga e manino lava le leaga.

O se faʻasaga i le talaaga o le maʻisuka o se mea mataʻutia ma faigata tele lea e faʻaaoga ai faiga taua uma.

UlutalaAmatagaSymptomatologyLe mea e fai
HyperosmolarFaʻaiʻuga o le maʻisuka ituaiga 2 ona o le maualuga o le suka i le faʻamalaina telefiainu
vaivaiga
faʻateleina o le faʻamalosi tino
taua tele le faʻamalolo
faʻafefe
hypersomnia
tautala lemu
faʻasalaga
leai ni nai mafaufauga
laina 103, tuʻu le tagata maʻi i lona itu poʻo lona manava, faʻapena vaalele,
ia pulea le laulaufaiva ina ia le faʻaaoga,
toe aumaia le malosi i tua masani
KetoacidoticFaʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1 ona o le faaputuputuina o mea matautia - ketones, lea na faia i taimi o le le lava o le inisalinilaʻau malosi
taʻavale
e pei o le gutu e pei o le acetone
le manava lemu
pasi
dyspepsia
faʻafesoʻotaʻi faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, manava manava, siaki le pusa, fatu fatu,
siaki le mamafa
pe afai e tatau ai, ia faia le maso o le loto e le tuusao ma le manava
Lactic acidosisO se aʻafiaga matuia e mafua mai i le maʻisuka, lea e vave ona tupu ona o le tele o faʻamaʻi o le ate, fatu, fatugaʻo, mama, ma le masani o le inupiavaivai le tumau
colic i totonu o le fanua
lagona le alofa
afaina vomiting
faʻasalaga
fulafula
faʻafesoʻotaʻi vave tagata tomai faapitoa, pulea le manava, siaki le fatu fatu,
siaki le mamafa
pe afai e tatau ai, faia le manava laʻau ma le maso o le fatu,
tui i le kulukose ma le insulin (40 ml glucose)
AvaTulaga ma se paʻu faafuaseʻi i le suka toto ona o le matelaina ma le le lelei po o le tele o inisalinitino o le hyperhydrosis atoa
vaivaiga lautele taua
afaina le fiaai
gatete
ulu o le vevela
fenumiai
osofaʻiga faʻanoanoa
vave ona e ave i le falemaʻi, ma iloa pe ua iloa e le tagata afaina, pe afai e iloa e le tagata, ia tuʻuina atu 2-3 ipu maa glucose poʻo 4 kupita o le suka faamama poʻo 2 sipuni, meli pe tuʻu le lauti suamalie

Tulaga maualuga o le kulukose mo le hypoglycemia

O le hypoglycemia o se tulaga e ola ai, lea o se maamaa pe lamolemole i le suka o le toto. O tagata o loʻo inuina le inisalini e sili atu le lamatiaga o le atiaeina o le hypoglycemic coma nai lo isi. E mafua ona o le inisalini e maua mai i fafo e afaina ai le maualuga o le suka o le toto, lea e le faia e le hypoglycemic agents, meaʻai, poʻo togalaau.

O le malosi autu o le hypoglycemic coma e oʻo mai i luga o le faiʻai. O le tino o le tino o se mea faʻalavelave faʻalavelave, aua o le faafetai i le mafaufau e mafaufau ma faia e le tagata mafaufauga o le mafaufau, ma e pulea ai le tino atoa i se tulaga le malamalama.

I le faatalitali i se coma (e masani lava i le faasinoala o le itiiti ifo i le 3 mmol), o se tagata e paʻu atu i se tulaga le mautonu, o le mea lea ua le mafai ai e ia ona pulea ana amioga ma mafaufauga manino. Ona le iloa ai lea o ia ma pau ai i totonu o se pa.

O le umi o le nofo ai i lenei setete e faʻalagolago i le ogaoga o le solia o le a iai i le lumanaʻi (e na o fesuiaiga o galuega o le a tutupu pe sili atu foi le matuia le solia o tulafono).

E leai se faʻamatalaga maualalo pito sili ona taua, ae o faailoga o le maʻi e tatau ona togafitia i se taimi tatau, ma e le faʻagaloina. E sili atu le vavalalata i le laasaga muamua ina ia puipuia ai i latou lava mai iʻuga ogaoga.

Tulaga o le vasega o le hypoglycemia:

  1. Leai se vaega - o se lagona o le fiaai. O le taimi lava lea e aoga ai le faʻapipiʻiina ma faʻamaonia le pa'ū suka ma se glucometer.
  2. Laasaga muamua - o loʻo i ai se lagona malosi o le fiaaai, o le paʻu e manava, e masani ona moe, o loʻo i ai le faʻalauteleina o vaivaiga. E amata ona afaina le ulu, o le fatu o le fatu e faatelevave, o loo i ai se lagona o le fefe, pallorula o le paʻu. O faʻalavelave faʻalavelave, e le mafai ona puipuia, o le gatete e aliali i tulivae ma lima.
  3. Vaega lua - o le tulaga e faigata. E i ai se vaeluaga o mata, numera o le laulaufaiva, ma le vevela o le paʻu ua faateleina. O se tagata e ita ma e amio le talafeagai.
  4. Vaega tolu o le vaega mulimuli. E le mafai e le tagata gasegase ona taofiofia ana gaioiga ma liliu ese - o se hypoglycemic coma o loʻo i totonu. E manaʻomia se fesoasoani muamua i le taimi muamua (o se fofo o le glucose poʻo Glucagon e faʻatonuina ile matua i se fua o le 1 mg mo se tagata matutua ma le 0.5 mg mo se tamaitiiti).

O le a le mea e fai i se amataga o le hyperglycemic coma?

O le Hyperglycemia o se tulaga pe a faateleina le maualuga o le kulukose i le plasma toto. O le tele o taimi, o le maʻi e amataina ai le le talafeagai pe le lava le puleaina o le maʻi i le maʻisuka. E ui lava i le mea moni e le mafai ona tupu vave ni faʻamaʻi, o le faʻalavelaveina o totoga o le tino e tupu i se faailoga i luga atu o le 7 mmol / l o le toto suka.

O faʻamaoniga muamua o le faʻamaʻi e aofia ai foliga vaaia o le fia inu, masi mucous membranes ma le paʻu, faateleina le vaivai. Mulimuli ane, o le a faʻaitiitia le vaʻaia, mamafa le paʻu, ma le gaioiga ma le faʻaleagaina. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le hyperglycemia e oʻo atu ai i le faʻavelaina o le maʻi, lea e mafai ona taʻitaʻia ai se tino.

Afai e maua e le tagata maʻi lagona o le hyperglycemia, ona tatau lea ona ia mataʻituina le aoga o inisalini ma vailaʻau tuʻu. Afai e leai ni faʻaleleia, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi.

I totonu o se fomaʻi, o le inisalini e faia faʻatasi ma le faʻaauau pea le mataʻituina o le kulūkose o le toto (i itula uma e tatau ona faʻaititia e 3-4 mmol / l).

I le isi itu, ua toe faʻaleleia le voluma o le felafolafoaʻi toto - i itula muamua, o le 1 i le 2 lita o le vai ua tui, i le 2-3 itula e sosoo ai, 500 moli ua tui, ona 250 ml. O le taunuuga e tatau ona i ai le 4-5 lita o le vai.

Mo le mafuaʻaga lenei, o faʻalauiloa e aofia ai le potassium ma isi elemene, ma meaʻai e fesoasoani i le toe faʻaleleia o se tulaga masani osmotic ua faʻalauiloaina.

Vitio mai le tagata tomai faapitoa:

Puipuiga o hypo- ma hyperglycemia

Ina ia puipuia tulaga ogaoga i le maʻisuka, e tatau ona matauina mea nei:

  1. Muamua lava, ia logoina tagata uma o le aiga ma au uo e uiga i lou faafitauli, ina ia mafai ona latou maua le fesoasoani talafeagai i le tulaga o faalavelave faʻafuaseʻi.
  2. Vaʻaia pea le toto toto.
  3. E tatau ona i ai i taimi uma ni oloa e aofia ai gaʻo vailaʻau faʻamalolo ma oe - suka, honey, juice juice. O vailaau faʻamaʻi kulukose pepa e lelei tele. O nei mea uma o le a manaʻomia pe afai e faʻafuaseʻi ona amata le hypoglycemia.
  4. Matau meaʻai. Tuuina atu le fiafia i fualaau faisua ma fualaʻau, laumei, nati, fatu atoa.
  5. Faʻamaonia le gaioiga faaletino.
  6. Tausia le siaki o le mamafa. E tatau ona masani - o le a faʻaleleia ai le malosi o le tino e faʻaaoga ai le inisalini.
  7. Mātauina le faigamalo o le galuega ma le malologa.
  8. Matamata i lou toto toto.
  9. Taofi le ava ma le sikaleti.
  10. Puleaina popolega. E matuā aʻafia lava le aʻafiaga o le tino atoa, ma faʻamalosi malosi ai numera i le mita e tupu ai.
  11. Faʻaitiitia le faʻaaogaina o masima - o lenei mea o le a faʻafoʻi mai ai le toto maualuga i mea masani ma faʻaititia le avega i fatugaʻo.
  12. E faʻaitiitia ai le faʻaleagaina, e pei o le maʻisuka, o manuʻa faʻamalolo faʻafuaseʻi, ma o le lamatiaga o le maua o se siama e faateleina.
  13. Faʻaauau ona faia faʻataʻitaʻiga faʻatasi ma vailaau faʻamaʻi. I le maʻisuka, e aoga tele le filifilia o mea faigata e aunoa ma le suka ma le suka e suia ai vaega.
  14. Asiasi i se fomaʻi ia le itiiti ifo i le 3 taimi i le tausaga. Afai e te inuina le inisalini, ia le itiiti ifo ma le fa taimi i le tausaga.
  15. Le itiiti ifo ma le faatasi i le tausaga atoa ona suesueina.

O le maʻisuka e le o se faʻasalaga; e mafai ona e aʻoaʻo e ola faatasi ma le uiga lelei. E sili atu le tau faʻalogo atili ma tausi i lou tino, ma o le a taliina oe tutusa.

Taʻo kulūkose toto

Mo vaʻaiga eseese o vaitausaga, o le tele o faʻamaoniga talia o le kulukose i le toto e ese. Mo se faʻataʻitaʻiga, o tagata e sili atu ma le 40 latou te ono feagai ma faʻafitauli i le gaioiga o totoga o le tino ona o le gaosiga masani o le matua. O suiga e mafai foi ona afaina i le maitaga, aemaise lava pe afai e tupu i le matua e 30 tausaga pe sili atu.

I tagata matutua ma tamaiti soifua maloloina

O le tuaoi o le suka i se tagata matua poʻo se tamaitai e amata i se faailo o le 3.2 ma e le tatau ona sili atu i le 5.5 mmol / l i luga o se manava gaogao.

Afai o loʻo suʻesuʻeina se faʻataʻitaʻiga mai se vein, mai le 3.7 i le 6.1 mmol / L.

I tina o loʻo faʻamoemoe, o le suka e ono faʻaititia. I lenei tulaga, o fuainumera mai le 4.6 i le 7.0 mmol / L ua manatu e masani. O maualuga maualuga e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga.

Lisi o faʻataʻitaʻi masani ile tausaga:

TausagaNorm, mmol / l
Le itiiti ifo i le tausaga2,7-4,4
Mai le tasi tausaga i le sefulufa3,0-5,0
Sefulufa i le limasefulu tausaga3,2-5,5
E limasefulu i le onosefulu tausaga3,5-5,9
E silia ma le onosefulu tausaga4,2-7,0

I tagata gasegase e iai le maʻisuka 1 ma le ituaiga 2


I le mea na tupu, e tusa ai ma taunuuga o se suʻesuʻega o mea na aoina i luga o se manava gaogao, o le faateleina o le kulukose o le sili atu ma le 7.0 mmol / l na maua ai, o le tele o taimi e faailoa mai ai le i ai o vailaau o le maʻisuka poʻo le maʻisuka (DM).

Mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka, o le kulūkose e eseese e faʻatatau i le tele o mea:

  • Fua i le taeao i luga o se manava gaogao - mai le 5.0 i le 7.2 mmol / L.
  • Fuataga 60-120 minute pe'ā uma ona 'ai - itiiti ifo i le 10.0 mmol / L.
  • O le hemoglobin glycated - i lalo o le 6.7 ma le 7 mmol / L.

Mo se faʻamaoniga saʻo, o se suʻesuʻega faʻatasi ma se uta o le carbohydrate e talafeagai.

O le lamatiaga o le tele o faʻamaoniga


O se tino maloloina e manaomia le kulukose i se aofaiga patino i aso uma. O le tele lava e sau mai fafo e faʻaaoga meaai.

Glucose e taua mo le saunia o maso, ponaivi ma ponaivi ma meaʻai.

Faatasi ai ma le faateleina o le suka, o nei faagasologa ua atuatuvale ma ua faasolosolo malie lava le leiloa o le gaioiga o le tino.

E le mafai ona vaevaeina le kulukose o le toto i ni ituaiga se lua:

  1. hypoglycemia (maualalo maualalo),
  2. hyperglycemia (maualuga maualuga).

O tulaga sili ona taliaina e mafai ona afaina ai le soifua maloloina, o le amataina o le hyperglycemic coma ua manatu o se tasi o taunuuga sili ona leaga.

O le maualuga o le kulukose e matautia tele i mea nei:

  • Faʻaauau le atinaʻeina o le faʻamaʻavaina faʻatasi ma le ketoacidosis i le siama o le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka. O lenei tulaga e lamatia ai le ola.
  • Le atinaʻe o le maʻisuka (pe afai e le i maua muamua).
  • Pe a togafitia le maʻisuka e faalagolago i le insulin ma le leai o le ketoacidosis, e naʻo le toʻatasi le faʻamalolo e mafai ona faamaumauina. O lenei tulaga o se taufaamatau i le olaga.
  • I le maʻisuka tele, o loʻo i ai se avanoa e atiaʻe ai se ketoacidotic coma.

O le a le maualuga o le suka o le toto e manatu mamafa, lamatia ai le ola, ma le oti


E tusa ai ma le tele o tagata atamamai, o le faasinomaga o le toto o le sili atu i le 10 mmol / L e taua mo le toatele o tagata maʻisuka.

E taua tele le le faatagaina o se faʻaopoopoga i lenei tau, pe a fai o se tagata ua lamatiaina i le atinaʻeina o le hyperglycemia, lea o ia lava o se mea matautia.

O fua o le suka mai le 13 i le 17 mmol / L e mafai ona avea o se taufaamatau i le ola, ona o le mea moni o mea o loʻo maua i le toto o le maʻi suka ma le ketoacidosis ua atiaʻe.

E mafai ona taʻitaʻia vave ai le faʻamaʻaloga ona o le mamafa o le mamafa i luga o fatu ma fatuga.

Glucose indicators, lea e mafai ai ona atiaʻe ni faʻafitauli matuia:

  • Hyperglycemia - e tupu i le siʻitia o fua faatatau e sili atu i le 10 mmol / L.
  • Muamua - tausia mai le 13 mmol / L.
  • O le atinaʻe o le hyperglycemic coma - e tupu mai le 15 mmol / L.
  • Ketoacidotic coma - atiaʻe mai le 28 mmol / L.
  • O le hyperosmola coma - na maitauina i tulaga faatauaina mai le 55 mmol / L.

O loʻo taua i luga mea taua, talu ai o le atinaʻega o faʻafitauli e faʻapitoa o tagata taitoatasi. O le mea lea, i nisi o hyperglycemia e mafai ona matauina i fua faatatau mai le 11 i le 12 mmol / L, ao isi, amata mai le 17 mmol / L.

O le mamafa o le tulaga e le gata ina faalagolago i le maualuga o le suka i totonu o le toto, ae faapena foi i le ituaiga o le maʻisuka ua faatagaina. Ma, faatasi ai ma se ituaiga o le insulin, o se vavave i le saoasaoa o le faaputuputuina o vaega o acetone, o loo maitauina, lea e fesoasoani i le atinaeina o le ketoacidosis.I le ituaiga II o le maʻisuka, o le maualuga maualuga o le suka e le faʻaosofia ai se tulaga talitutusa, ae mafua ai le faʻamalolo, lea e mafua ai le lamatiaga o le ola.

Pe a maitauina le maualuga o le kulukose mai le 28 i le 30 mmol / l i totonu o se tagata, o le a amata ai se ketoacidotic coma. O lona atinaʻe e tupu mai lava i le maea ai o taotoga lata mai, o se faʻamaʻi pipisi, poʻo ona o se manuaga matuia. Faʻateleina le faʻaleleia o Coma, o ona uiga e pei ona taua i lalo:

  • Uiga masani. O le tele o le urine e mafai ona oʻo i le 3 lita i le aso. O lenei faailoga e faʻamatalaina e le mea moni e taumafai le tino e aveese le tele o le acetone i le urine.
  • Nausea na sau i le vomiting.
  • Faateleina le moe ma leai se malosi.
  • Maua le manava.
  • Televave tele ona o le tele o le faʻasologa.
  • Le lava o le okesene e mafua mai i le manava ma le mamafa o le manava.
  • Faʻateleina le matutu o le paʻu ma lona faʻaogaina ma le paʻu.

Faatasi ai ma le faʻaauau pea o le maualuga o le suka, o le a amata ai ona atiaʻe se coma hyperosmola, lea e faʻaalia ai ia lava i foliga o mea nei:

Afai e le mafai e le hyperosmolar coma ona saili se fesoasoani i le taimi, e mafai ona afaina. Afai e tulai mai sea tulaga, o le falemaʻi lata mai e talafeagai.

O le maualuga o le suka e maualuga foʻi le afaina ai o le soifua maloloina.

E i ai mafuaʻaga e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le hypoglycemia, e aofia ai le faʻaaogaina o se tui tele o le inisalini ma le tagofia o fualaau faasaina e faaosofia ai lona gaosiga.

O se tulaga lava faapena e mafai ona matauina i le maʻisuka o soo se ituaiga. O lona uiga, o lona faʻaalia o uiga lelei i le laʻitiiti i le po po o le taeao. Faailoga o le hypoglycemia e aofia ai:

  • Faateleina le vevesi.
  • Faateleina le fatu fatu.
  • Amioga faʻamalosi.
  • Naua ma vili.
  • Manatu.
  • Teteʻata i le tino atoa.
  • O se lagona faifaipea o le fiaaai.
  • Tautalaga tautala.
  • Faʻapenaina o le paʻu.
  • Fusi i vae ma lima.
  • Vaivai.
  • Faalua vaaiga ma isi faaletonu vaaia.
  • Le lagona le mafaamatalaina o le fefe.
  • Faʻafitauli i le avanoa.
  • Paʻu i le ulu.
  • Le mautonu.
  • Le lelei o mafaufauga.
  • Tulaga le lelei.

O le tulai mai o sea tulaga e manaʻomia ai foʻi le falemaʻi faʻafuaseʻi mo togafitiga faʻapitoa e faʻaaoga ai fualaau oona e mafai ona faʻaleleia ai le suka i totonu o le tino i sina taimi puupuu.

O se laʻititi i lalo ifo o le 2.8 mmol / L i vailaʻau e taua o le hypoglycemia. Ae ui i lea, o lenei tulaga faatauaina e mafai ona mafaufauina faapitoa i tagata soifua maloloina, talu ai ona o le maʻisuka o lenei faailo e ono afaina ai.

Le maualuga le toto toto - pe faapefea ona faʻaititia

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


Mo le fesoasoani muamua mo faailoga vave o le atinaʻeina o le hyperglycemic coma (nausea, malaise, vomiting), o le pulega faifai pea o le inisalini puupuu-acting hormone insulin ua faailoaina.

O le faʻagasologa i le fale e mafai ona faalua ona faia, pe a leai le aoga, e tatau ona e faanatinati e valaau se taʻavale. Faʻasolosolo manuia i le kulūkose, e tatau ai ona faʻaaogaina gaʻo gaʻo.

Afai ei ai se tuʻinanau e vomiti, e tatau ona inu le lauti suamalie.

Ole fua ole manaʻomia ole faʻatatau e faʻatatau i le iai ole acetone ile toto. O le auala sili ona faigofie e faʻafetaui ai o le faʻaopoopoga faʻaopoopo o le 1 le iunite o le inisalini i le mataupu pe a faʻatupulaʻia le maualuga o le suka i le 1.5-2.5 millimoles. Afai e maua le acetone i le toto, ona tatau lea ona faaluaina le inumaga.

O maʻisuka uma e tatau ona mulimulitai i le tele o tulafono e aloese ai mai le ogaoga o le maualuga o le suka poʻo le taofi le atinaʻeina o le gaʻo:

  • Tausia se sauniuni kullukose faatasi ma oe.
  • Faʻaauau se soifua maloloina ma ola malosi, e aofia ai aʻoaʻoga masani masani.
  • Aua le faʻamaʻavaʻavaʻavaʻaʻi gaʻo i totonu o se tulaga malulu.
  • Teʻena le nicotine ma le ava malosi.
  • Mafai ona e fuafua le aofaʻi o le insulin oe lava.
  • Maua le mita o le kulukose toto i le fale.
  • Vaavaai le ituaiga ma le fualaau o le insulin, maualuga o kulukose.

Faʻatoaga Maualuga Glucose Control Method

Afai e maua ni faʻamalo o le suka i le tina faatalitali, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻeina o ituaiga maʻisuka ituaiga i totonu ia te ia. O lenei tulaga, i le avea ai o se tulafono, ua mou atu pe a uma ona fanau, ae o nisi taimi e mafai ona liua i le maʻisuka ituaiga 2.

Fautuaga mo le tetee atu i maualuga maualuga i le taimi o le maitaga:

  • Gaioiga faʻaletino masani. I lenei tulaga, e le mafai ona tufatufaina atu taʻaloga, ae ui i lea, e tatau ona faia le tausiga ao maitaga. O aʻoaʻoga o le a le gata ina fesoasoani e aveesea le tele o le suka i le toto, ae televave foi le gaosiga o le toto, faaleleia le tulaga faaletino ma mu ai le tele o kalori.
  • Faʻesea meaʻai gaʻo mai le taumafataga ma fesuiaiga i se taumafataga tatau lelei, lea e mafai ona fesoasoani i ai se tagata fai meaʻai.
  • Injections injections. E tatau ona maitauina o lenei auala e faʻaaogaina faapitoa lava i le mataupu pe a fai o se faʻavaeina o taumafa ma aʻoaʻoga e leʻi aumaia ai le mea e manaʻo ai.

Pe a togafitiga i le inisalini, e taua le mataʻituina o lou toto suka. E mafai ona faʻamoemoe e le gata i le falemaʻi, ae i le fale foi ma le fesoasoani a se masini - o se glucometer. O le faʻatinoga e faia i le tele o taimi i le aso ma o faʻamaumauga e maua o le a tatau ona faamaumauina ina ia faʻaali atu ai i le fomaʻi i le taimi e talia ai.

O se faʻalavelave tele poʻo le pa'ū i le kulukose o le toto o se tulaga e lamatia ai le ola. E manaʻomia ai se faʻamalologa vave. O lenei mea e faapitoa le moni mo le maʻisuka, o loʻo mafatia i le masani ai o fesuiaiga i le faailoilo. O le mafuaaga lena e taua tele ai mo i latou le mataʻituina le maualuga o le suka ma faʻamautuina i se taimi tatau.

O gaioiga a le tagata maʻi ma isi i se osofaiga o le hypoglycemia

O le le atoatoa o amioga a le tagata maʻi e aliali mai lava ia i se miti pe a oʻo mai faafitauli, o le mea lea e tatau ai loa ona fafagu i luga ma inu i le sua suamalie. Valaau i se falemaʻi. Fua le suka. O le maʻisuka e tatau ona i ai suamalie ei ai le suka mama i le lima. O fua suamalie e le talafeagai mo le faamamaina o faailoga o se osofaiga; o le faagasologa o le suʻeina o le suka mai fualaau aina e umi lava. E naʻo fomaʻi e mafai ona faʻatoʻa taofia atoa le tulaga o le maʻi e ala i le puleaina o le kulukose concentrated concentrated.

O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e manaʻomia ona matua faʻaeteete i taimi o faʻamalositino. Aua le faʻaaogaina fualaau oona ma le ava malosi i le taimi e tasi.

Sugar e sili atu i le 20

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e manaʻomia le mataʻituina pea o le kulukose. O se tulaga taua o le toto toto o le amataga lea o le atinaʻe o faiga e le mafai ona suia i le tino o le tagata. O le siʻitia taimi pupuu e lamatia ma faʻalavelave faʻafuaseʻi, ma o le maualuga o le maualuga o le kulukose e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o toto toto ma okeni. E taua le iloa o le a le masani, ma o le a le mea e faʻaalia ai le suka e taua tele.

Fua o suāuʻu

I se tino ola maloloina, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto (i luga o se manava gaogao) e le tatau ona sili atu nai lo le 3.5-5.5 mmol. A maeʻa ona 'ai, e faʻatele le tau ma e le tatau ona sili atu i le 7.8 mmol. O nei faailoilo o le tulaga lautele o le soifua maloloina mo mea tau toto na maua mai le tamatamailima. I le toto vevela, o le a faatagaina le maualuga - 6.1 mmol i luga o se manava gaogao, ae e foliga mai foi e masani.

Ole fua ole suka mo le maʻisuka e le tatau ona sili atu na i lo le aofaiga pe a oʻo atu le kulukose i le urine.

8-11 mmol ua manatu ole laʻititi laʻititi, o le toto toto 17 o se tulaga lelei, o le toto toto 26 o se tulaga ogaoga o le hypoglycemia.

O le faateleina o le suka o le toto e afaina ai le gaioiga o le tino, e mafua ai ona le mafaafitia, ogaoga faaletonu. O fua masani o le suka toto, e tusa ai ma uiga o le tausaga, o loʻo faʻaalia i le laulau.

Vaitaimi Taimi Faatapulaa masani (mmol)
Fanaufou2.8 i le 4.4
I lalo o le 14 tausaga3.5 i le 5.5
14—60
60—904.6 i le 6.4
E sili atu i le 904.2 i le 6.7

Mafuaaga ma Faailoga o le Faateleina

O le faateleina o le vevela e mafai ona tupu ai le toto toto.

O le maʻisuka e le na o le pau lea o mafuaʻaga o le faafuaseʻi ona faateleina le maualuga o le suka.

O le popolega, atugaluga, maʻitaga, maʻi eseese e mafai ona faateleina le kulukose. O faʻasologa mai masani e fesoʻotaʻi ma le solia o le gaosiga o gaʻo.

I lenei tulaga, ua faailoa mai e fomai nisi o mafuaaga autu e mafai ona faapuupuu le totoina o le suka i le 20 iunite pe sili atu:

  • le lelei
  • amio le taua
  • maualuga le vevela
  • tiga tiga
  • ulaula ma le ava malosi
  • lagona lē pulea.

O faʻafitauli o le soifua maloloina e fesoʻotaʻi ma suiga faʻaleagaina i le gaioiga o totoga o le tino e mafua ai le tele o le kulūkose. E vaevaeina i ni vaega, e fuafua i le o le a le okeni ua faʻaleagaina:

  • totoga o le gastrointestinal tract,
  • ate
  • afu endocrine
  • o le leai o se tino.

Ina ia faaitiitia le faailoilo, e tatau ona saili le mafuaaga mo le faateleina ma aveese.

Symptomatology

O le maualuga o le suka e mafua ai le leai o se malosi i le tagata maʻi.

E mafai ona fuafua le faʻamaoniga tonu e ala i le suʻeina o le toto na ave i luga o se manava gaogao. O le maualuga maualuga o le suka i totonu o se tagata e le afaina ai le soifua lelei, e mafua ai faailoga iloga:

  • leai se malosi
  • faʻafefe
  • numera i vae
  • faateleina le 'ai
  • fia inu pea
  • faʻaauau faifaipea
  • mamafa le mamafa o le mamafa,
  • vevela paʻu ma fulu,
  • le manuia o manuʻa
  • faaitiitia manaoga mo feusuaiga.

O a suʻega e manaʻomia?

Ina ia iloa le maualuga o le kulukose, e aveese le toto mai le tamatamailima. Ole suʻega e mafai ona ave i le falemaʻi, pe mafai ona e faʻaaoga le mita e faia ai se suʻesuʻega i le fale. Mo le sao o faʻamatalaga, e taua le matauina o aiaiga aʻo leʻi faia le suʻega:

  • Fuataga o faailoilo e tatau ona faia i luga o se manava gaogao. E le itiiti ifo i le 10 itula aʻo leʻi faʻamaonia le sampling samples.
  • E le fautuaina e faʻalauiloa meaʻai fou i totonu o le taumafataga.
  • Faʻaitiitia lagona lē lelei ma taumafai e aloese mai le mautonu o le popole.
  • Mo le sili ona saʻo, o le malologa ma se moe lelei e taua.

Afai, o se taunuuga o le auiliiliga, o le suka e sili atu nai lo le faailo talafeagai, ua faatonuina e le fomai se suʻesuʻega faaopoopo - o se auiliiliga o le faapaleni o le kulukose. E aofia ai le ave o le toto i luga o se manava gaogao ma toe ave pe a uma ona inu vai i le kulukose. 7 mmol i luga o se manava gaogao o le tapulaa ma ua manatu o se faafitauli e mafua mai, ma a uma ona inu le vai, o le maualuga o le maualuga o le toto suka mai le 7.8 i le 11.1 mmol.

Faatasi ai ma le faafuasei ona faateleina

Afai ei ai le maualuga o le suka, o le a maʻi le tagata maʻi.

Faʻateleina le maualuga o le kulūkose, e mafai ona tupu le faʻalavelave, ketoacidosis ma le coma (toto sugar 21 mmol pe sili atu), e atiaʻe e faʻaleagaina ai le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino.

O le coma e mafua mai i le maualuga o le soifua maloloina o le tino, o le mea lea e manaʻomia vave togafitiga faafomai. Faailoga na muamua atu i se osofaʻi ita:

  • o se siʻitia i le urination e oʻo atu i le 3-4 lita i le aso,
  • matuai galala ma le susu
  • vaivaiga, maʻi tiga.

Afai e te le sau i le fesoasoani ile taimi, auai:

  • faʻasaina faʻailoga
  • mataʻutia le malamalama
  • le mautonu o le tino,
  • loloto moe.

Afai e maua le suka i le 28 iunite, ae leai ni faailoga o le ketoacidosis, e faʻaleleia ai se coma hyperosmola.

Faʻasalaga umi

O le Hyperglycemia o se taunuuga o maualuga maualuga o le kulukose e tumau pea mo se taimi uumi. E afaina ai le galuega a le tino atoa. O faʻafitauli nei e sili ona matautia:

Afai e tumau pea le maualuga o le suka mo se taimi umi, ona aafia ai lea o le vaʻai, ma mafua ai le tauaso.

  • faʻaumatiaga o le taualuga o le mata, lea e mafai ona mafua ai le leai o se faʻaaliga,
  • faʻaleagaina o vaʻa toto ma namela (fatu oso, maʻi o le maʻisuka),
  • faʻaleagaina le faʻafanoina o nephrons (toe faʻaaogaina).

Le mea e fai

Afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto na sili atu nai lo le faʻatagaina o tapulaa mo le taimi muamua, e le tatau ona e faia le filifiliga e faʻaitiitia i lalo. E taua le vave saili le fesoasoani mai se fomaʻi o le a ia faʻamaonia togafitiga.

Afai o le fomaʻi ua uma ona maua, o lona uiga o le suiga o le kulūkose e faʻafoeina le inisalini. Ae e taua le manatuaina o le suka e tatau ona faasolosolo lalo malie, e tatau ona laʻititi ai laʻau insulin. Aua neʻi galo e uiga i le manaʻoga e faʻateleina le faʻaaogaina o le suavai.

Afai o taumafaiga e le aumaia le faʻaitiitia o le manaʻoga i le faailo, ia mautinoa ia valaʻau i se falemaʻi.

Tulaga taua poʻo le toto toto ole suka: o le a le maualuga o le suka o le toto

O se tulaga taua o le suka o le toto e faatatau lea i se maʻi ogaoga e mafai ona feagai ma tagata e maua ai le gaosiga o le gaʻo, aemaise lava o le maʻisuka.

O le faʻasalaga o le suāsusu e le o se mea faifaipea. O ona suiga e mafai ona mafua mai i tulaga o le tino ma le faʻaleagaina o le tino.

Soo se solitulafono ua manatu e matautia, lamatia ai soifua maloloina o tagata ma le ola.

Mafuaaga o Glucose Maualuluga ma Maualalo

E tele mafuaaga e mafua ai ona sili atu le maualuga o le suka i le masani. E vaevaeina i ni vaega:

O mea nei e taʻua o le physiological:

  • ogaoga faigata
  • le paleni o meaai paleni, 'ai le tele o meaʻai falaoamata,
  • PMS i fafine (afaina o le muaʻi maʻi),
  • maʻitaga
  • taimi e toe faʻaleleia ai pe a mavae maʻi.

O nei mea masani e masani ona tupu i se taimi puupuu i le suka, lea e faasino i le taui o taui a le tino.

O le lisi o mea faʻapitoa e sili atu ona lautele.

O faʻamaʻi faʻatasi ma le faateleina o le maualuga o le suka e aofia ai:

  • le ituaiga muamua ma le lona lua o le maʻisuka,
  • maʻisuka ile maʻisuka aʻo maʻitaga,
  • maʻitaga toxicosis,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi i pepe fou,
  • inisinia o le inisalini,
  • maʻi o le pancreatic,
  • faiga o le autoimmune e fesootaʻi ma le gaosiga o faʻamaʻi i latou lava inisalini,
  • maʻi ate
  • sepsis
  • afaina fatuga, aemaise lava le le atoatoa,
  • manava o le manava.

Glucose o se tagata auai i le tele o faagasologa i le tino o le tagata. O le mea lea, o le tele o faʻamaʻi e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni o le maualuga o le suka i totonu o le toto ua maua.

O mea nei e mafua ai le faʻaitiitia o le kulukose:

  • o le maualuga o le suka-lowering drugs, aemaise o le inisalini,
  • popole
  • faateleina le mamafa
  • lagona atuatuvale
  • anapogi ma meaai
  • leai o se mea e maua ai le gaioiga ma le pituitary hormon,
  • togafitiga o le tino,
  • togafitiga o le manava,
  • teu o le pancreatic.

Ole faʻatonutonuina o le suka e mafua ona o le paleni o le faʻatinoina o hormones - cortisol, adrenaline, insulin, glucagon ma thyroxine. Soʻo se faaletonu e taʻitaʻia ai se faʻafitauli e pei o le suka maualalo poʻo le toto maualuga.

O le maualuga o le suka i le toto o le tagata, e fuafua i le faʻaaliga, e ono aʻafia i tulaga nei:

Laʻau o le suka toto:

Igoa o le SeteteSuafa anapogi, mmol / lO le suka pe a uma ona 'ai, mmol / l
Norm3,3—5,5E sili atu i le 7.8
HypoglycemiaE itiiti ifo i le 3.3E itiiti ifo i le 3.3
HyperglycemiaE sili atu i le 7.8E sili atu i le 7.8

Ole maualuga o le kulukose o le 2.8 mmol / L. E matautia i le faatelevaveina o le tele o faailoga ma le atinaeina o le hypoglycemic coma. O le maualuga maualuga o le kulukose e mafua ai suiga matuia i le tino e 7.8 mmol / L. O lenei laasaga e mafai ona manatu e taua.

O le tele o lenei faailoilo e mafua ai le faaleagaina o totoga i totonu, toto toto, mata, musika o le fatu ma masini o le tino. E maua le acetone i le mimi ma le toto, lea e lamatia ai le ola maloloina ma le ola.

O le tali atu o tagata i le maualuga maualuga o le suka e ese. O nisi tagata e faigofie ona faʻafeiloaʻi i fesuiaiga taua, ae o isi e manaʻomia le tausiga faʻafuaseʻi pe'ā oʻo i le pito i luga o le masani.

I maʻi o loʻo mafatia i faʻamaʻi tuga, aemaise lava le maʻisuka, maualuga o le kulukose e mafai ona tele taimi e sili atu nai lo tulaga masani.E tāua le mafai ona tuʻuina atu fesoasoani talafeagai i le taimi nei ina ia puipuia ai se faʻalavelave sili ona lamatia - faʻasologa o le hypoglycemic coma.

O lenei tulaga e mafai ona tupu pe a oʻo i le maualuga o le maualuga o le suka i le 15-17 mmol / l.

Faailoga o le maualuga ma le maualalo o suka, tausiga o faalavelave faafuasei

E taua le iloa o faailoga e iloa ai le maualuga o le suka o le toto ma le hyperglycemic (ketoacidotic, hyperosmolar) coma ina ia mafai ai ona fesoasoani vave i le ua afaina.

Faʻaaliga faʻaalia o le hyperglycemia:

    • siakiina o maualuga maualuga o le suka i le uila,
    • fia inu tele
    • ogaoga vaivai
    • vevela paʻu,
    • polyuria - le faʻatupuina o le tele o voluma o le mimi,
    • puupuu le manava
    • vaega o gatete
    • matagogo
    • tele o le gaioiga ma le vomia,
    • uiga mataʻutia
  • o le mafaufau le lelei ma le tautala e faailoa ai se tulaga ogaoga.

Faʻateleina le faʻaleagaina, o faʻasalaga faaopoopo e auai. O le faateleina o le maualuga o le suka e maua i le tele o tulaga i le faasolosolo malie.

E taua tele le iloa o le hyperglycemia i se taimi talafeagai, ina ia maua ai e le tagata maʻi ni togafitiga faʻapitoa talafeagai e puipuia ai lona maliu.

I le faʻaaloalo i nei faʻaʻailoga, e taua le vave valaʻau i se falemaʻi ma fuafua le maualuga o le suka i le toto e faʻaaoga ai se glucometer.

I le avea ai ma fesoasoani muamua mo le hyperglycemia, na o le puleaina o le inisalini e aoga. Mo le saʻo saʻo o le fuainumera, e tatau ona amanaia le tulafono: 2 iunite o insulin e faʻatonuina i le 2 mmol / L sili atu i le masani. Afai e aliali mai le acetone i le mimi, ona faʻaopopoina lea o le dose o le insulin i le 2 taimi. Ina ia iloa ai le acetone i le urine, o le faʻaaogaina o fasi siaki o loʻo faʻaalia.

Taua! Afai e faʻaititia le maualuga o le suka pe a uma le puleaina o le inisalini, e tatau ona tuʻuina atu i le tagata gaʻo ni meaʻai gaʻo o le a vave ona gauai. O le auala sili lea e puipuia ai le hypoglycemia.

O aʻafiaga faigata o le hyperglycemia:

  • hyperglycemic coma,
  • lapisi lapisi
  • afaina o le tino
  • faʻamaʻavale le oti,
  • maliu o le tagata manua.

Faʻaaliga masani o le hypoglycemia:

  • fatu palpitations,
  • tagi
  • lima vaivai,
  • fefe
  • faʻateleina le sosolo
  • osofaiga
  • se lagona malosi o le fiaaai,
  • vaivaiga, toetoe lava a leai se malosi,
  • vavao.

O le eseesega i le va o le hypoglycemia o le faafuasei lea o le faagasologa o le togafitiga, o le faatelevaveina o le tele o faailoga ma le leaga o le tulaga. Faʻaaloalo i faailoga muamua o le hypoglycemia, avatu i le tagata manua meaʻai suamalie po o le vai, valaau le tausiga faʻafuaseʻi i le leai o se aafiaga mo ni nai minute.

O aʻafiaga matautia o le hypoglycemia:

  • hypoglycemic coma,
  • faiʻai le faiʻai
  • maliu o le maʻi.

O le mauaina o se tagata mai se setete o le hypoglycemia e sili atu ona faigata. O le mea lea, e tatau ona ave le tausiga ma le faʻaeteete tele.

Suʻu toto maualalo (hypoglycemia): faʻamaoniga, mafuaʻaga, togafitiga

E tele mafuaʻaga mo le faʻaitiitia o le suka (poo le hypoglycemia), ma o lenei tulaga e ogatasi ma le tele o mea le fiafia, ma i tulaga ogaoga, faʻamaoniga matautia.

O loʻo faʻaalia i se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le kulūkose ma e mafai ona matauina i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, ma i le tino maloloina o tagata, poʻo isi faʻamaʻi.

I nisi tulaga, o le faaitiitia o le maualuga o le suka e le matautia, ae i se tulaga maualuga o le hypoglycemia, e mafai e le tagata maʻi ona tupu se tulaga lamatia e avea o se hypoglycemic coma.

O le autu o lenei lomiga o le a aoga e le gata i tagata e maua i le maʻisuka, ae le o mafatiaga foi i lenei maʻi. I totonu o lenei tusiga, o le a matou faʻalauiloa atu ia oe uiga, mafuaaga, ma metotia o togafitiga o le hypoglycemia.

O lenei faʻamatalaga o le a aoga mo oe, ma o le a mafai ona e aloese mai le le mautonu ma taunuuga e mafai e lenei tulaga ona laveai, pe o le a mafai ona e saunia muamua fesoasoani i se pele e mafatia i le maʻisuka.

O se tasi o mafuaʻaga mo le faʻaitiitia o le suka o le toto o le ala faigata o le maʻisuka. O lenei tulaga e mafai ona tupu i le toetoe lava o tagata uma e maua i lenei maʻi. O mea nei e mafai ona faʻaosoina:

  • o le sili atu o le inisalini poʻo le suka e faʻaitiitia ai fualaau oona mai le vaega o sulfonylureas poʻo le taʻavale, meglitidines (Chlorpropamide, Tolbutamide, Maninil, Amaryl, Novonorm, Hexal, Metformin, Siofor, ma isi),
  • anapogi
  • solia le meaʻai
  • se malologa umi i le va o taumafataga,
  • afaina o fatuga ma le ate
  • maʻi faʻamaʻi pipisi
  • mamafa faaletino faamalositino,
  • aveina tele tui o le ava malosi.

O se mea sese masani a nisi tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e mafua ai ona faʻaitiitia le kulūkose, o le tuʻufaʻatasiga o le inisalini poʻo le faʻasolosolo o vailaʻau ma isi auala e faʻaititia ai le suka. E aofia ai:

  • Faʻaleleia le aafiaga o le gaosiga o le suka i le gaosiga o le laau: laʻau, laʻau laʻau, laʻau o le pia, vao vao, laʻau laʻau ma launiu, mutia pagala, fuga o linden, fugalaau, rosehip ma fuamoa, vao vao,
  • o le suka, letip, garlic, eggplant, onions, lettu, tomatoes, kukama, kāpeti paʻepaʻe, pepa logo, asparagus, zucchini, radishes, artichoke Ierusalema,
  • fualaau aina suamalie ma fualaau suamalie: fualaau suamalie, vine, ituaiga o apu po o pears, vine, lingonberries, paluga mauga, viburnum, pineapples, fugalaau, vine, chokeberries.

A faʻaaogaina nei tupe e faʻaitiitia ai le kulūkose o le toto, e tatau i le tagata gasegase ona faʻamaopoopoina lenei avanoa i le fomaʻi ma siakiina pea le maualuga o le suka e faʻaaoga ai le mita o le kulukose o le toto.

O le isi mafuaaga o le hypoglycemia e mafai ona avea ma neoplasm pancreatic, lea e mafai ona gaosia le insulin - insulinoma. O lenei tumo e mafua ai le faateleina o le maualuga o le inisalini, lea e "gauai" ai le kulukose i totonu o le toto ma mafua ai se faaitiitia i lona maualuga.

I le faʻaopoopoga i nei faʻamaʻi, o le faʻaitiitia o le kulūkose e mafai ona mafua mai i ia maʻi ma tulaga:

  • ogaoga o le ate
  • tulaga i le maea ai o le gaioiga o le inumaga po o le manava,
  • le atoatoa lelei o le enzymes e aʻafia ai le gaosiga o le carbohydrate,
  • faamai o le hypothalamus ma le pituitary gland,
  • togafitiga o sulu o meaola.

I tagata soifua maloloina, o le faaitiitia o le suka i le toto e mafai ona mafua mai i tulaga nei po o aiaiga:

  • maʻitaga ma lactation
  • mamafa faaletino faamalositino,
  • taumafa masani ma le tele o taumafa taumafa,
  • leaga meaai, meaai le lelei po o le le lelei.

I tagata soifua maloloina, o faailoga o se paʻu o le toto suka e amata ona aliali mai i le 3.3 mmol / L, ma i tagata mamai e maua i le maʻisuka latou te foliga mai muamua, ona ua uma ona faʻaogaina o latou tino i le hyperglycemia tumau.

I se maʻi gasegase mai lenei faʻamaʻi mo se taimi uumi, o faʻamaoniga muamua e ono aliali mai ma se osofaʻi malosi i faailo o le kulukose (mo se faʻataʻitaʻiga, mai le 20 i le 10 mmol / l). O tamaiti o se vaega faʻapitoa o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo le mautonu i le faʻaitiitia o le suka.

Latou te le lagonaina i taimi uma le amataga o lenei faagasologa, ma matua poʻo fomaʻi o loʻo masalomia le amataina o le hypoglycemia e tatau ona faʻaaoga se glucometer e faʻamaonia ai.

O le mamafa o faailoga o le faʻaitiitia o le suka toto e mafai ona vaevaeina i ni tikeri se tolu: agamalu, agavaʻa ma ogaoga.

Faailoga o le itiiti ifo o le paʻu i le suka i le 3.3 mmol / L o:

  • vevela ma le ulu
  • popole
  • vaivaiga
  • gatete i le tino
  • faateleina le sosolo,
  • agamalu malie
  • ogaoga fiaai
  • faanenefu vaaiga.

O aʻafiaga o le mamafa o le faʻaitiitia o le suka i le 2.2 mmol / L o:

  • faʻaleagaina
  • le mafai ona taulai atu
  • se lagona o le le mautonu pe a tu pe nofo,
  • telegese tautala
  • musele maso
  • le mautonu le tagi, osofaiga po o le ita.

O faʻafitauli o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto i lalo ifo o le 1.1 mmol / L o:

  • leai se mafaufau (hypoglycemic coma),
  • se faoa faamalosi
  • taʻavale
  • maliu (i nisi tulaga).

O nisi taimi o le pa'ū o le suka e tupu i le taimi o se moe i le po. E mafai ona e malamalama o se tagata moe na amata le hypoglycemia i faailoga nei:

  • o foliga mai o ni leo le masani ai
  • popolega
  • faʻafuaseʻi ona paʻuʻese mai le moega pe taumafai e alu ese,
  • savali i se miti
  • faateleina le sosolo,
  • moe malulu.

Faatasi ai ma se osofaʻiga i le po o le hypoglycemia, e ono lagona ai e se tagata le tiga o le ulu pe a maeʻa le taeao.

Faailoga o le atinaʻe o le maʻi o le hypoglycemic

O faʻafitauli o le hypoglycemia vave faʻapupulaina ma mafua ai ona leai se malamalama.

Faʻasolosolo malosi i le suka o le toto, o le maʻi e atiina ae le maʻi o le hypoglycemic.

I le taimi lava e tasi, o faʻamaoniga o le hypoglycemia e vave televave atu nai lo le faʻaititia masani o lenei faailo.

O le mafuaʻaga lea, mo le fesoasoani muamua, o tagata uma lava e maua i le maʻisuka e tatau ona suʻeina pea le suka poo le lole ma le peni tui ma le glucagon.

E masani ona vaevaeina le vaega o le maʻi o le hypoglycemic i ni vaega se 4.

Fa fa vaega

  • Teteʻete i le tino atoa ma fusi, sosoo ai ma se faoa faamalosi,
  • leai se vaaiga
  • faʻanoanoa ma le paʻu.

Ole vaega amata o le maʻi o le hypoglycemic e masani lava e le afaina mo le faiʻai ma e le tuua ai ni aʻafiaga e le mafai ona faʻafitia.

Faatasi ai ma le amataina o le coma ma le leai o se taimi talafeagai ma le fesoasoani agavaa, e mafai ona le gata o se faaitiitia o mafaufauga ma tomai faalemafaufau, ae o le amataga foi o se taunuuga matautia.

Ina ia faʻaitiitia faailoga o le hypoglycemia, e tatau ona tuʻuina atu le fesoasoani i totonu ole 10-15 minute. O meaʻai nei e mafai ona faʻaumatia le osofaʻiga ile 5-10 minute:

  • suka - 1-2 teaspoons,
  • meli - 2 teaseti
  • caramel - 1-2 pcs.,
  • lemonade poo isi meainu suamalie - 200 ml,
  • sua sua suamalie - 100 ml.

O le vave amataina o togafitiga i le tele o tulaga, e fesoasoani i le faatelevaveina o le suka o le toto ma puipuia ai le atinaʻeina o faʻamaoniga ogaoga o lenei tulaga. A maeʻa lenei mea, e fautuaina le tagata maʻi e faʻamalo le mafuaʻaga o le hypoglycemia (ave meaʻai, lafoaia se meaʻai faʻalavelave poʻo le le saunia lelei, ave se tui tele o le inisalini, ma isi).

Fesoasoani Muamua mo le maʻi o le hypoglycemic

Faatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻi o le hypoglycemic, o le maʻi o le a vave ona vave suia ma fesoasoani e tatau ona vave tuʻuina atu (e oʻo lava i le oʻo mai o le au taʻavale). E aofia ai gaoioiga nei:

  1. Taʻu le tagata maʻi i se tulaga faʻasaga ma sii ona vae.
  2. Valaʻau i se taʻavale, faʻamaonia le mafuaʻaga ono o le valaau.
  3. Ave ese le laei o le manava.
  4. Faʻaleleia le ea.
  5. Tuuina atu le suʻe suamalie i le tulaga o le inu.
  6. Afai e leai se malamalama o le tagata maʻi, ona tatau ai lea ona sui i lona itu (ia taofia ai le laulaufaiva ma le sophyxiation e le vomita), ma tuu lauti (i le ituaiga o suka, ma isi mea) i tua o le alafau.
  7. Afai ei ai se paipa tuilaʻau ma Glucagon, faʻaauau le 1 ml i se mea faʻapitoa pe faʻapipiʻi.

O le au taʻavale a le aumaʻavale e faʻaaogaina se tui vavalalata o se vaifofo 40% kulukose ma faʻamautu ai se paʻu o le 5% glucose solution. A maeʻa lenei mea, o le tagata maʻi e momoli atu i le potu maʻi tigaina ma isi vailaau faʻaopopo e mafai ona faia i le taimi e alu ai.

Togafitiga o gasegase e maua i le hypoglycemic coma

A maeʻa le falemaʻi, o le tagata maʻi e lua ona pusi: o le vevela ma le faanatinati. A maeʻa lena mea, faʻafeiloaʻi ai togafitiga e puipuia ai le cerebral edema. I le taimi muamua, e faʻaaogaina ia togafitiga (Mannitol poʻo Mannitol). O faʻasologa o faʻalavelave faʻafuaseʻi (Furosemide) o loʻo faʻamatala mulimuli ane.

O le inisalini pupuu e naʻo lalo o le puleaina o le toto suka. O lenei vailaʻau e amata ona faʻaaogaina naʻo le i ai o faailo o le kulukose e pei o le 13-17 mmol / l, ona o lona vave pulega e ono mafua ai le atinaʻeina o se osofaiga fou o le maʻi o le hypoglycemic ma le amataina o le coma.

O le tagata gasegase ua faatonuina se suʻega e se neurologist ma se cardiologist i luga o tiute, o ia lea na te iloiloina le ECG ma le elekenephalogram. O faʻamaumauga mai nei suʻesuʻega e faʻataga ai matou e vavalo se toe foʻi mai o le coma ma faʻafetaui le fuafuaga tau togafitiga.

A maeʻa ona alu ese mai le coma, e siaki le tagata maʻi i taimi uma, ma faʻatautaia e le endocrinologist ana togafitiga ma meaʻai e faʻavae i luga o faʻamatalaga na maua mai suʻesuʻega ma meafaigaluega. I le laasaga mulimuli o togafitiga, o le maʻi o loʻo faʻamatalaina le toe faʻamamaina ma le faʻamalosiga o togafitiga, lea e faʻaitiitia ai le acetone i totonu o le toto ma toe faʻaleleia ai le vai na leiloa.

Aʻo leʻi faʻatagaina mai le falemaʻi, o le tagata maʻi e tuʻuina atu faʻatalatalanoaga o tagata tomai faapitoa vavalalata, lea e mafai ai ona tatou iloa faʻafitauli uma e ono tutupu i faalavelave faʻapomaʻi coma - cerebrovascular, o le atinaʻeina o le myocardial infarction or stroke, faʻaititia le poto, suiga o tagata.

O le fea fomaʻi e tatau ona ou alu i ai?

Faʻailoga faifai pea o le faʻaitiitia o le suka o le toto, e tatau ona faʻatalanoa se endocrinologist. Ina ia faia se suʻesuʻega a le tagata maʻi, o le a faatonuina e le fomaʻi suʻesuʻega suʻesuʻe suʻesuʻe ma suʻesuʻega faʻapitoa.

O le Endocrinologist E. Struchkova e talanoa e uiga i le hypoglycemia:

Suʻe toto maualalo, faʻamaoniga ma togafiti togafitiga toto toto: mafuaʻaga, togafitiga ma auala e faʻafefe ai
Lolomi ...

Sini Faʻatauga Sugar

O le masani o le suka o le toto e masani lava 5.5 millimili i le lita, ma e tatau ona e taulai i ai pe a suʻesuʻe iʻuga o suʻega toto mo le suka.

Afai tatou te talanoa e uiga i le taua tele o le toto maualuga, o lona uiga o se faailoga e sili atu i le 7.8 mmol. Ae o le tulaga maualalo - i le asō o se ata i lalo o le 2.8 mmol.

A maeʻa ona ausia nei tulaga taua i le tino o le tagata e mafai ona amata suiga suiga.

O le maualuga o le suka o le suka o le 15-17 millimili i le lita e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le hyperglycemic coma, ae o mafuaaga o lona atinaʻe i tagata mamaʻi e ese.

O le mea lea, o nisi tagata, tusa lava pe tusa ma le 17 millimita i le lita, latou te lagona le lelei ma e le faʻaalia i fafo o soʻo se tulaga leaga o latou tulaga.

O le mafuaaga tonu lea ua atiaʻe ai e vailaau faʻataʻitaʻiga naʻo tulaga taua e mafai ona manatu i ai o se mea lamatia i tagata.

Afai tatou te talanoa e uiga i taunuuga le lelei o se suiga i le suka o le toto, o lona uiga o le sili ona matautia oi latou o le hyperglycemic coma.

Afai o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, e mafai ona ia atiaʻe le faʻamalasea faʻatasi ma le ketoacidosis.

Afai o le maʻisuka e le o le inisalini, o le ketoacidosis e le tupu, ma e naʻo le toʻatasi le faʻamaʻaloina e mafai ona iloa i se maʻi. I soo se tulaga, e lua tulaga e mafai ona lamatia ai le maʻi i le maliu.

Afai e ogaoga le maʻisuka o le maʻi, ei ai le tulaga lamatia o le atiaeina o se ketaciodic coma, lea e masani ona valaau e tetee i le talaaga o le ituaiga muamua o le maʻisuka e tupu mai i le talaaga o se faamai pipisi. E masani lava o le malosi mo lea mea o le tuʻuina atu o le toto toto, aʻo faʻamaonia faʻamaonia nei:

  • o se tupu malosi o le fia inu,
  • moe ma vaivaiga o le maʻi,
  • susu ma le paʻu paʻu,
  • le manogi o le acetone mai le gutu,
  • malulu ma loloto le manava.

Afai e oʻo atu le suka i le 55 mmol, o le tagata maʻi e faʻaalia ile falemai vave, a leai o le a oti.

I le tulaga lava e tasi, pe a tuʻuina le maualuga o le suka i le toto, o le faiʻai "faigaluega" i luga o le kulukose e mafai ona mafatia i lenei mea.

I lenei tulaga, o se osofaiga e mafai ona tupu faafuasei, ma o le a faamatalaina i le gatete, le mautonu, le mautonu, vaivaiga i vae, faapea foi ma le palauvale.

I soo se tulaga, o le falemaʻi iinei o le a le lava foi.

Fesoasoani muamua

O le natura o le maʻisuka o faʻamaʻi tiga e tulaʻi mai i se tagata gasegase e mafai ona iloa e se tagata poto masani, peitaʻi, afai e iloa e le tagata maʻi o loʻo ia te ia le maʻisuka o soo se ituaiga, e le tatau ona afaina lona maʻi, e pei o le manava, ae faanatinati fua e puipui ai lona ola.

O se fua lelei i le mea na tupu i le amataina o le hyperglycemic coma o le faʻaofiina lea o le inisalini pupuu i lalo o le paʻu o le tagata maʻi. I le tulaga lava e tasi, a maeʻa le lua injections o le tagata gasegase e leʻi toe foi i le masani, o se manaoga faanatinati e valaau se fomaʻi.

Ae o le amio a le tagata maʻi, e tatau ona ia iloa le eseesega o le maualuga o le suka ma, e faʻavae i luga o faʻamatalaga avanoa, faʻafoe fetuunaiga o tui o le inisalini i le tulaga o le hyperglycemia. I le taimi lava e tasi, e le tatau i se tasi ona amanaʻia le i ai o le acetone i lona toto. Mo le faʻalauiloaina o le fuainumera manaomia e faʻaitiitia ai le maʻi o le maʻi, e masani ona faʻaaogaina suʻesuʻega vave e fuafua ai le maualuga o le suka i lona toto.

O le auala sili ona faigofie mo le fuafuaina o le faasaʻo o le suka o le tui o le inisalini o le faʻatonuina lea o le 1 vaega o le inisalini pe'ā faʻaleleia le maualuga o le kulukose o le toto i le 1.5-2.5 millimoles. Afai e amata ona iloa e le tagata maʻi le acetone, o lenei aofaiga ole inisalini e tatau ona faaluaina.

Ole fua saʻo o le faasaʻoina e mafai ona filifilia e se fomaʻi i lalo o tulaga o siakiga, lea e aofia ai le aveina o le toto mai le maʻi mo le suka.

Lafoaʻiga lautele

Ua leva ona fausia e le saienisi faafomaʻi nisi tulafono o puipuiga e tatau i le maʻisuka ona matauina, mo se faataitaiga, e aofia ai:

  1. Mataʻituina le faʻaauau pea o sauniuniga o le kulukose e fautuaina e lau fomaʻi
  2. Faʻalēaogaina i se tulaga mausali mai le faʻaaogaina o suti ma isi mea inu gaʻo.
  3. Le musu e inuina le ava malosi, ulaula, yoga mo le maʻisuka poʻo se isi taaloga, tausia o se soifua maloloina lelei.
  4. Vaʻaia taimi taʻitasi o le ituaiga ma le aofaiga o le inisalini na faʻaofiina i le tino. E tatau ona latou fetaui ma tulaga maualuga o le kulukose i le toto o le tagata maʻi.

O le mea e ese ai, e taua le iloa o tagata maʻisuka uma ma tagata o loʻo vaʻaia ona atinaʻe i le lumanaʻi, e tatau ona i ai se glucometer e sili ona lelei i le fale.

Faatasi ai ma lana fesoasoani o le a mafai, pe a manaʻomia, ia faia se suʻesuʻega faʻafuaseʻi e fuafua ai le maualuga o le suka i totonu o le toto o le maʻi.

O lenei mea, i le isi itu, ia faia ni faʻalavelave faʻafuaseʻi e faʻatupulaʻia pe faʻaitiitia ai.

E le gata i lea, o maʻisuka taitasi e tatau ona mafai ona fuaina le suʻeina o le inisalini, ma e tatau foi ona aʻoaʻoina i aʻoaʻoga amata o lona faʻaofiina i lalo o le paʻu. O nai inisiua sili ona faigofie e faia i se peni faapitoa. Afai o le maʻi o le a le faatagaina ai o ia e faia ni inisiua na o ia, o ia injections e tatau ona mafai ona faia lona aiga ma uo.

Ae mo togafitiga faʻalautele e faʻalauteleina ai pe maualalo ai le toto suka, e tatau ona togafitia ma le faʻaeteete.

O le mea moni o le tino o le tagata e mafai ona tali ese i le aveina o se tasi poʻo se isi togafitiga masani. O le iʻuga, o taunuʻuga e le i fuafuaina e mafai ona tutupu lea e amata ai ona "oso" le toto toto.

E sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o le a fautuaina se tasi poo se isi mea na faʻafefiloi mo le ulufale atu ina ia faʻasaʻo le maualuga ole kulukose o le toto.

E tutusa foi le faaaogaina i le tele o auala masani na faasalalauina talu ai nei. O le toʻatele oi latou e leʻi faʻamaonia lo latou aoga, o lea e tatau ai ona togafitia i latou i se tulaga maualuga o le masalosalo. I soo se tulaga, i le tele o tausaga, e leai se mea e mafai ona sui ai le folasaga o le inisalini, o le mea lea o le a avea ma auala autu e togafitia ai tagata mamaʻi.

O faʻamatalaga i luga o le maualuga o le toto suka o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Suga Suauu Mataʻutia - Matautia Faʻanoanoa

Glucose e taua mo le soifua maloloina o le tino o le tino.

Ae ui i lea, o se vavaeesega o lona maualuga mai le masani e mafai ona oo atu ai i le oti.

O tapulaa taliaina mo se tagata matua soifua maloloina e taua mai le 3.2 i le 5.5 mmol / L.

O le taua o le suka o le toto e amata ona iloiloina pe a oʻo i lalo ifo o le 2.8 mmol / L pe sili atu i le 10 mmol / L.

A maeʻa ona 'ai, e tatau i le maʻisuka ona i ai se suʻega toto

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

I le tino, o le suka o loʻo faʻapalaina ma fai ai le kulukose, o se mea e faigofie lava ona maua i le gaʻo. O ia o loʻo fafagaina sela o le tino atoa, faapea foi ma maso ma le faiʻai.

Ia mautinoa o mea uma lava e lelei ma lou soifua maloloina ma e mafai ona siakiina lou suka toto i se glucometer. O se masini faʻafomaʻi lea e faigofie ai ona fua i le fale.

Afai e leai se masini faapena, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau falemaʻi i le lotoifale i mea e tatau ai. O lenei iunite o se mea e sili ona taua mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. A uma mea uma, latou te manaʻomia le faia o se auiliiliga - i le maualuga o le suka i le maeʻa ai ma le 'ai.

O le mea lea, mo le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona faia i taimi uma i luga o se manava gaogao i le taeao ma luma o taumafataga taitasi, na o le 3-4 taimi i le aso. I le ituaiga lona lua, e tatau ona e faia lenei faalua i le aso: i le taeao ao leʻi faia le taeao ma ao lei faia le aiga o le afiafi.

O le faʻamaloloina o meatotino o laʻau o le suamalie o lona tamaoaiga i vitamini ma meaʻai.

E mafai ona inuina le ava malosi i le maʻisuka? Suʻe le tali i lenei itulau.

O a faʻamanuiaga o beets tipi, faitau i inei.

O loʻo i ai se faʻavae masani o le suka toto, masani mo tamaitai ma alii, o le 5.5 mmol / l. E tatau ona manatuaina o sina faasiliga o le suka i le taimi lava e uma ai se taumafataga o le masani lea.

O mea e tatau ona e iloa e uiga i toto toto

O se totoa i le suka o le toto pe a uma ona 'ai, e pei o le hyperglycemia postprandial, e le masani ma e masani lava e le matautia. E le tatau i le maʻisuka ona siakiina a latou suka toto pe a maeʻa taumafataga uma. Ae o le le amanaiaina o nei mea e mafai ona fesoasoani ia te oe e sili atu lau puleaina o lau meaai ma faatumauina lou toto toto tumau.

Ole tele o mea e fesoasoani i le hyperglycemia mulimuli, e aofia ai mea e te 'ai, pe fia, ma le taimi o inisua. E tusa ai ma le Rusia Russian Association, o le toto toto e tatau ona le itiiti ifo i le 10.2 mmol / L i totonu o le tasi i le lua itula pe a uma le taumafataga, ae mafai e se endocrinologist ona seti ese sini eseese o le suka o le toto ia e patino ia te oe.

O ai e tatau ona gauai totoʻa atu i le suka o le toto pe a uma ona 'ai?

O fafine ua maʻitaga poʻo ua fuafua e maʻitaga e tatau ona matua taulai atu i le tausisia o le suka o le toto e latalata i mea masani e mafai ai. O lenei mea o le a fesoasoani ia te oe e maua ai le iuga lelei mo lou maitaga. O tina faʻamoemoe o loʻo i ai le suka toto e le puleaina, o loʻo lamatia i le fanau mai o ni faaletonu, o mea leaga. Afai e te inuina le inisalini, o le a faateleina lou inisalini, aemaise i masina mulimuli o le maitaga.

O le maʻisuka e fia faʻaleleia le glucose o le A1C (o le maualuga o le toto suka i le lua masina mulimuli) e tatau ona sili atu le gauai atu i le suka toto pe a uma ona 'ai.

O a ni aʻafiaga le lelei o se totoa i le suka o le toto?

E i ai ni taimi faʻapuʻupuʻu ma umi-taimi mai le osofaʻi o le taimi mulimuli. I se taimi puʻupuʻu, o le ae lagona le lelava pe a uma ona e 'ai, e matua vaivai lava e mafai ona e nofo i se nofoa ma moe. E mafai ona e vaʻai mamao, ma le aotelega o le ae le lagona lelei.

I le faʻaiʻuga, afai o loʻo tumau pea lou toto toto, o le a siitia ai lau A1C maualuga. Matou te iloa o tagata gasegase e maualuga le maualuga o le A1C, i le aluga o taimi, ei ai le tulaga lamatia sili atu o faigata, e pei o le fatu fatu.

E faʻafefea ona taofia le gaʻo?

Afai o lou suka toto e ese mai le lautele, atonu o se avanoa e aoao ai e taofiofia le osooso o le felaʻuaʻiga ma fuafua lau meaʻai.

O se faʻaaliga lenei e masani ona ou matauina ma aʻu maʻi. E tuua e tagata se faleaiga a Asia poʻo se meaʻai poʻo se meaʻai i le fale, ma le lua itula talu ona 'ai, o le suka toto e le o taulaʻi. E tatau i tagata ona gauai atu i nei mea tutupu ma fesili ia i latou lava ni nai fesili: Pe na ou faʻatusatusa saʻo le aofaʻi o gaʻo? E tatau ona ou fetuunai meaʻai? Ou te inuina le inisalini, pe tatau ona ou faia ni vailaau eseese mo meaai?

O se avanoa sili lea e foia ai faafitauli.

E i ai ni oloa e mafua ai ni meaʻai?

O le maʻi suka o le tagata lava ia. E faʻafefea ona tali atu tagata i meaʻai eseese ma pe faʻafefea ona pulea e le tino o latou meaʻai i tagata taitoatasi. E leai ni oloa o le a matou taʻuina atu ia te oe e te le 'ai. E mafai ona e 'aina ni vaega eseese nai lo le mea. Afai e te filifili e 'ai se fasi keke poʻo se meaʻai, e tasi pe lua ni meaʻai e mafai ona fetaui lelei i lau' au meaai, ae o le vaega atoa o le a sili atu.

O gaoioiga faaletino e aʻafia ai foi meaai e mafai ona e filifilia mo oe lava ia. Afai o oe o le a sili atu le malosi, e mafai ona aafia ai lou toto suka. O le faʻamalositino i se faʻaauau faifaipea e maualalo ai le kulūkose toto ma e mafai ona fesoasoani e tausia le maualuga o le A1C maualuga.

E tele mea ua e faalogo i ai e uiga i le glycemic index (o se faailoga o le aʻafiaga o oloa gaʻo gaʻo-o lo oi totonu o le suka o le toto). Ae atonu o le a le mafai e oe ona taofi le taumafa i mea taumafa ma se upusii maualuga, ma e le manaʻomia ona e faia lenei mea aoe fuafuaina vaega ma faitauina le aofaʻi o gaʻo.

Le maualuga o le suka toto i le maʻisuka mo le maʻisuka: tulaga masani

O le maʻi suka e masani ona tupu i le suka maualuga. Ae ui i lea, i nisi o gasegase, o le kulūkose e mafai ona itiiti ifo nai lo le masani, ae o isi e mafai ona oʻo i se tulaga taua.

O le faʻasalaga o le kulukose i le tino o le ki i le togafitiga manuia o le maʻi suka - o le maualuga, o le sili atu foi o le alualu i luma o le maʻi. O maualuga maualuga o le suka e mafua ai le atinaʻeina o le tele o faafitauli ogaoga, lea e tele taimi e mafai ona mafua ai le leiloa o le vaʻavaʻai, tosoina o pito, le toe faʻalavelave, poʻo le osofaʻi fatu.

O le mea lea, o tagata uma e mafatia i lenei faʻamaʻi matautia e tatau ona manatuaina le maualuga o le maualuga o le sukasa i le maʻisuka e mafai ona faʻatulaga i se tagata maʻi ma oa taunuuga mo le tino e mafai ona taʻitaʻia.

Suauu mate

O tagata maʻi uma o le maʻisuka ei ai a latou lava maualuga o le toto suka. I nisi o gasegase, o le atinaʻeina o le hyperglycemia ua amata i le 11-12 mmol / L, i isi, o faailoga muamua o lenei tulaga e matauina pe a maeʻa le 17 mmol / L. O le mea lea, i vailaau faʻasoifua maloloina e leai se mea e tasi e tasi, mo le maʻisuka uma, le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

E le gata i lea, o le malosi o le maʻi e faalagolago i le maualuga o le suka i totonu o le tino, ae faʻapea foʻi le ituaiga o suka suka. Ma o le maualuga o le suka i le maʻisuka ituaiga 1 e fesoasoani i le vave televave o le maualuga o le acetone i le toto ma le atinaʻe o ketoacidosis.

I tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le maualuga maualuga o le suka e le mafua ai se faateleina tele o le acetone, ae e mafua ai le le lava o le tino, lea e matua faigata lava ona taofi.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Afai o le maualuga o le suka i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e maualuga lona maualuga i le 28-30 mmol / l, ona tupu lea i luga o se tasi o faafitauli ogaoga o le maʻisuka - ketoacidotic coma. I lenei kulukose, 1 teaspoon o le suka o loʻo i ai i le 1 lita o le toto o le tagata maʻi.

E masani lava o aʻafiaga o se faʻamaʻi pipisi talu ai nei, manuaga matuia poʻo taotoga, lea e faʻavaivaia atili ai le tino o le tagata maʻi, e oʻo atu ai i lenei tulaga.

E le gata i lea, o le ketoacidotic coma e mafai ona mafua ona o le le lava o le inisalini, mo se faʻataʻitaʻiga, ma se fualaau le saʻo o le vailaau faʻasaina pe afai foi na misi le taimi o le inisiua. E le gata i lea, o le mafuaʻaga o lenei tulaga atonu o le faʻaaogaina o le ava malosi.

O le Ketoacidotic coma o loʻo faʻaalia i se atinaʻe faifai malie, lea e mafai ona faia mai le tele o itula i ni nai aso. O faʻamatalaga nei o loʻo aʻafia ai lenei tulaga:

  • Faʻaauau ma faʻamalosi urination e oo atu i le 3 lita. i le aso. E mafua lenei mea i le mea moni o loʻo taumafai le tino e faʻasaʻo le tele o le acetone pe a mafai mai le urine,
  • Tele le galala. Ona o le tele o le urination, o le maʻi ua vave ona leiloa le vai,
  • Laʻau maualuga maualuga o tino o le ketone. Ona o le le lava o le inisalini, o le glucose ua faamutaina le gauaiina e le tino, lea na mafua ai ona gaosia gaʻo mo le malosi. O-oloa o lenei faagasologa o tino o le ketone ua faʻasaʻolotoina i totonu o le toto,
  • Le lava le malosi, moe,
  • Gasegase o le maʻisuka, vomia,
  • Paʻu vevela vevela, e mafua mai i le mea e mafai ona paʻu ma paʻu,
  • O le gutu gutu, o le maualuga o le viscosity pala, o le tiga i mata ona o le leai o ni loimata,
  • Tautala mai manogi o le acetone mai le gutu,
  • Loto malosi, manava manava, lea e aliali mai o se taunuuga o le le lava o le okesene.

Afai o le maualuga o le suka i totonu o le toto e faʻaauau ona faateleina, o le tagata maʻi o le a atiina ae le tulaga sili ona ogaoga ma matautia o le faʻalavelave i le maʻisuka maualuga - hyperosmola coma.

E faʻaalia mai lava ia i ni faʻamaoniga ogaoga:

I mataupu ogaoga:

  • O toto i totonu o veins,
  • Faʻasalaga o Renal
  • Pancreatitis

A aunoa ma se taimi talafeagai e togafitia ai togafitiga faafomaʻi, o se hyperosmola coma e masani ona oʻo atu i le oti. O le mea lea, pe a oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga o lenei faʻalavelave, o le falemaʻi vave o le maʻi ile falemaʻi e manaʻomia.

Togafitiga o le hyperosmola coma e naʻo tulaga o le toe faʻaolaina e faia.

O le mea sili ona taua i le togafitiga o le hyperglycemia o lona puipuiga. Aua nei aumaia le suka toto i tulaga ogaoga. Afai ei ai se maʻi suka, e le tatau ona galo ia te ia ma siaki le kulūkose ile taimi.

Faʻaauau pea le maualuga o le suka o le toto, tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona taʻitaʻia ai le ola mo le tele o tausaga, e le mafai ona feagai ma faʻafitauli ogaoga o lenei maʻi.

Talu ai o le gasea, vomiting, ma le manava o loʻo i ai nisi o faailoga o le hyperglycemia, o le toʻatele e ave i ai mo mea taumafa, lea e tumu i aʻafiaga ogaoga.

E tāua tele le manatuaina pe a iai ni uiga faʻaalia i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka, atonu o le mea sese e le o se faʻamaʻi o le tino, ae o le maualuga maualuga o le suka o le toto. Ina ia fesoasoani i le tagata maʻi, e manaʻomia le inisalini tui i se taimi vave e mafai ai.

Ina ia lelei le feutagaʻi ma faailoga o le hyperglycemia, e tatau i le tagata maʻi ona aʻoaʻo e fuafua tutoatasi le fua saʻo o le insulin. Ina ia faia lenei mea, ia manatua le faiga faigofie lenei:

  • Afai o le maualuga o le suka i le suka o le 11-12.5 mmol / l, ona tatau lea ona faaopoopo se isi vaega i le masani o le inisalini,
  • Afai e sili atu i le 13 mmol / l le glucose o loʻo i ai, ma o le manogi o le acetone o loʻo i ai i le manava o le maʻi, ona tatau lea ona faaopoopo le 2 iunite i le inisalini.

Afai o le kulūkose e laʻititi tele pe a uma le inisalini o le inisalini, e tatau ona vave faʻaaogaina gaʻo vailaʻau masini, mo se faʻataʻitaʻiga, inu vai suamalie poo le lauti ma le suka.

O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia le tagata maʻi mai le matelaina o le matelaina, o lona uiga, o se tulaga peʻa amata ona faateleina le maualuga o tino o le ketone i le toto, ae o le kulūkose e tumau pea le maualalo.

Toa maualalo

I vailaau, o le hypoglycemia ua manatu o se faaitiitia o le toto i lalo ifo o le maualuga o le 2.8 mmol / L. Ae peitai, o lenei faʻamatalaga e moni na o tagata ola maloloina.

I le tulaga o le hyperglycemia, o tagata maʻi uma e maua i le maʻisuka ei ai lana lava vaega maualalo mo le suka o le toto, a maeʻa ona amata ona atiaʻe le hyperglycemia. E masani lava e sili atu le maualuga nai lo tagata soifua maloloina. O le 2.8 mmol / L faʻamaumauga e le na o le faitioina, ae o le oti mo le tele o le maʻisuka.

Ina ia fuafua le maualuga o le suka i totonu o le toto lea e mafai ona amata ai le hyperglycemia i se tagata maʻi, e tatau ona toesea mai le 0.6 i le 1.1 mmol / l mai le tulaga o le tagata lava ia - o le a avea ma faailoga taua.

I le tele o tagata gasegase, o le maualuga o le suka i le maualuga e tusa ma le 4-7 mmol / L i luga o se manava gaogao ma pe a ma le 10 mmol / L pe a uma ona 'ai. E le gata i lea, i tagata e le maua le maʻisuka, e le sili atu i le faailoga o le 6.5 mmol / L.

E lua mafuaʻaga autu e mafai ona mafua ai le hypoglycemia i le maʻisuka maʻi:

  • Toto tele o inisalini
  • Aveina o fualaau faasaina e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini.

O lenei faʻalavelave e aʻafia uma ai gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. E masani lava ona faʻaalia e ia lava i tamaiti, e aofia ai i le po. Ina ia aloese mai lenei mea, e taua le faʻatusatusa saʻo o le mamafa o le inisalini i aso taitasi ma taumafai ia aua nei sili atu.

O le hypoglycemia e faʻaalia i faʻamaoniga nei:

  1. Lalagaina o le paʻu,
  2. Faateleina le vevela,
  3. Teteʻata i le tino atoa
  4. Loto o le fatu
  5. Tele le fiaaai
  6. O le leiloa o le mafaufau, le mafai ona taulaʻi,
  7. Naua, vili,
  8. O le atuatuvale, amioga sauā.

I se tulaga sili atu ona ogaoga, o matau nei e matauina:

  • Tele vaivai
  • Faʻavalea i le maʻisuka, tiga i le ulu,
  • O le atuatuvale, o se lagona le mafaamatalaina o le fefe,
  • Tautalaga tautala
  • Vaʻai matala, faalua vaaiga
  • Le mautonu, le mafai ona mafaufau lelei,
  • Le faʻaaogaina o le faʻamaopoopoina o le tino, faʻaleagaina o le tino,
  • O le le mafaia ona faʻatautaia masani i le avanoa,
  • Fusi i vae ma lima.

O lenei tulaga e le mafai ona le amanaiaina, talu ai o le maualuga o le maualuga o le suka i totonu o le toto e matautia foi mo le maʻi, e maualuga foi. Faʻatasi ai ma le hypoglycemia, o le tagata gasegase e maualuga le lamatiaga o le le iloa o le maʻi ma pa'ū atu i se tino o le hypoglycemic.

O lenei faʻalavelave e manaʻomia vave ile falemai falemaʻi o le tagata maʻi ile falemaʻi. Togafitiga o le hypoglycemic coma e faia i le faaaogaina o fualaau faasaina, e aofia ai glucocorticosteroids, lea e vave ona faateleina le maualuga o le kulukose i le tino.

Faʻasalaga le togafitiga o le hypoglycemia, e ono afaina ai le faiʻai ma mafua ai le le atoatoa. E mafua ona o le glucose e na o le pau lea o meaai mo potu faiʻai. O le mea lea, faatasi ai ma lona paʻu mataʻutia, latou te amata ona fiaaai, lea e tau atu i lo latou vave vave oti.

O le mea lea, o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona siakiina a latou maualuga o le suka i le tele e mafai ai ina ia le misia se pa'ū tele po o le faateleina. O le vitio i lenei tusiga o le a tilotilo i le maualuga o le suka o le toto.

Suauu toto matautia i numera

E taua tele mo tagata maʻi taitoatasi i se maʻi o le maʻisuka e mataʻituina ai fua faatatau o le dextrose. E tatau ona e manatua e uiga i mea masani ma sili atu maualuga maualuga mo lou tino ina ia puipuia ai faʻafitauli i se taimi talafeagai.

Laulau. O a faʻalavelave faʻaleagaina e tupu i totonu o le tino i nisi o faʻamatalaga o le suka o le toto.

Glucose maualuga, mmol / lO le mea e tupu i totonu o le tino
Tausaga masani e faʻatatau i le matua:

mai le fanau mai ile 1 tausaga - 2.8-4.4,

i fafine maʻitaga - 3.3-5.3.

O nei faailo e manatu e masani. O faʻafitauli faʻapitoa i le tino e le tupu. Faatasi ai ma se tulaga masani o le kulukose, o le tino o le galue e tausia.

E manaʻomia se vaega i galuega a le fatu ma toto toto, e aʻafia ai le faʻaleleia o mafaufauga ma fafagaina ai le faila o le faiʻai. Dextrose e fesoasoani i le ate e faʻaleagaina mea vevela e ala i le faʻaaogaina i totonu o le urine.

I taimi faigata, na te fetuunai ai lona tulaga mafaufau. O le galue malosi o le hormone o le fiafia e amata.

E sili atu i le 5.5 i luga o se manava gaogao ma> 7.8 140 E faʻapefea ona faʻaalia mai i le hyperglycemic coma

E taʻitaʻia ai le faʻaalia o faʻamaoniga nei (lisiina i le faateleina, o lea e faʻapupulaina ai le gasegase hyperglycemic):

  • tuputupu ae vaivai
  • moe
  • fia inu pea
  • o le manava e masani ona fai
  • faʻaitiitia le toto maualuga
  • gaogao
  • mata e avea ma mea vaivai
  • leai se mafaufau.

Glucose maualuga, mmol / lO le mea e tupu i totonu o le tino
Tausaga masani e faʻatatau i le matua:

mai le fanau mai ile 1 tausaga - 2.8-4.4,

i fafine maʻitaga - 3.3-5.3.

O nei faailo e manatu e masani. O faʻafitauli faʻapitoa i le tino e le tupu. Faatasi ai ma se tulaga masani o le kulukose, o le tino o le galue e tausia.

E manaʻomia se vaega i galuega a le fatu ma toto toto, e aʻafia ai le faʻaleleia o mafaufauga ma fafagaina ai le faila o le faiʻai. Dextrose e fesoasoani i le ate e faʻaleagaina mea vevela e ala i le faʻaaogaina i totonu o le urine.

I taimi faigata, na te fetuunai ai lona tulaga mafaufau. O le galue malosi o le hormone o le fiafia e amata.

E sili atu i le 5.5 i luga o se manava gaogao ma> 7.8 140 E faʻapefea ona faʻaalia mai i le hyperglycemic coma

E taʻitaʻia ai le faʻaalia o faʻamaoniga nei (lisiina i le faateleina, o lea e faʻapupulaina ai le gasegase hyperglycemic):

  • tuputupu ae vaivai
  • moe
  • fia inu pea
  • o le manava e masani ona fai
  • faʻaitiitia le toto maualuga
  • gaogao
  • mata e avea ma mea vaivai
  • leai se mafaufau.

E manaʻomia e le tagata maʻi fesoasoani faʻafuaseʻi. Afai e tupu le fomaʻi, o le a lūlūina i luga o lona lava vomiti, atonu o le vaeluaina o gagana.

Afai e le maua e le tagata gasegase le tausiga faʻafuaseʻi pe a iloa le hyperglycemia, e tupu se coma.

Ona o le solia o totoga taua ma faiga, e mafai ai e le coma ona iu i le oti.

Laulau. Isi ituaiga o le atinaʻe ma le suka maualuga.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

Ituaiga o comaFaailogaAuala e fesoasoani ai i se tagata
Ketoacidotico le mucous membranes ua mamago

o le faʻateleina o le urine e faateleina i le 2000 ml,

ogaoga tiga ogaoga,

faʻaitiitia le plasma bicarbonate,

Valaau i se falemaʻi. E talafeagai le fuaina o le maualuga o le kulukose, toto toto, fua o le fatu.

I faailoga muaʻi, e tatau ona faʻapipiʻiina se tui o le inisalini, ia faʻamaonia le mafaufau o le tagata maʻi i se vaifofo ma se vaifofo.

HyperosmolarE faʻaalia e ala i vaivaiga, faʻavevesi, paʻu o le paʻu, faʻasaʻo le vevela o le tino, paʻu o mata.

O nei faailoga e aliali mai i ni nai aso aʻo leʻi amata le coma.

Fesoasoani muamua mo le coma hyperosmola e tutusa ma le ketoacidotic.

A maeʻa fuaina uma faailoilo, e tatau ona faʻaitiitia le faʻamalolo. Faailoa se vaega itiiti o le inisalini, talu ai o lenei ituaiga o coma e atiina ae ma le agamalu i le maualuga o le hyperglycemia.

Ma le isi, o fomaʻi e faʻataunuʻu togafitiga

Lactic acidNaua, vili, anorexia, ma le tachypnea. E le gata i lea, o le tagata gasegase e faʻaaogaina pe faʻavevesi i le le mautonu.E tatau ona tui vave ile inisalini, o se vaifofo o le sodium bicarbonate drip ma faia ai togafitiga o le okesene.

Fesoasoani Muamua mo le hyperglycemia

Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose o le toto e sili atu i le 14 mmol / l, e tatau ai ona tui le inisalini ma avatu i le tagata maʻi se vai tele. E tatau ona fua le suka o le toto i le lua itula.

Afai e manaʻomia, i le 2 itula, 2 vaega ole hormone e faʻatinoina seia oʻo ina toe faʻaleleia ia faʻataʻitaʻiga i tulaga masani masani. Afai e leai se faʻaleleia atili, valaʻau i se falemaʻi.

Fautuaga

Ina ia puipuia le atinaʻeina o le hyperglycemia poʻo le coma, e taua le fuaina o le suka i le taimi.

E tatau ona logoina pule, tagata faigaluega ma aiga e uiga i auala e tuuina atu ai le fesoasoani muamua ma le auala e faia ai i se tulaga ogaoga. Afai e talafeagai, fesili mo le suiga i se galuega faigofie. O gaoioiga faaletino o le a faʻaleagaina ai le tulaga o le maʻi.

Faatasi ai ma le hyperglycemia, latou te tausisia se meaai, mataʻituina le toto ma teena le ava malosi ma le sikaleti. O le tagata maʻi e tatau ona puipuia mai i vailaau oona.

Iloiloina ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga, ma asiasi i le endocrinologist seia oo i le 4 taimi ile 12 masina.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona e ola atoatoa, o le mea autu o le taofia lea o le atinaʻeina o hyperglycemia poʻo coma, lea e mafai pe'ā mulimuli uma fautuaga.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Tuua Lau Faamatalaga