O le faʻasoesa o le maʻisuka

O le ita o se faʻavalevalea mo taimi pupuu e faʻaalia ai le tulaga o le tagata i totonu o se taimi i le taimi. O le atuatuvale, le mafai ona foia soo se faafitauli e faaputuputuina, ma mafua ai ituaiga uma o faaletonu, latou te faatupuina ai le ita. O lea tulaga e mafai ona mafua mai i fafo ma totonu o mea i totonu.

Mo mafuaʻaga i fafo, o se aganuʻu le faʻaalia o soʻo se mea tau le siosiomaga e le o le fiafia i le tagata. O totonu o le loto o le: faanoanoaga, vaivai faifaipea, le mautonu le faiʻai galuega, fiaai, leai se malologa, moe.

E tele taimi e tupu ai le ita i se tagata maua i le maʻisuka. O nei osofaiga e mafai ona tupu i ni auala eseese, ma o nisi taimi e le mafai ona iloa i tagata uma. I le tagata maʻi o mea uma e susunuina i totonu, ae o fafo e na te le faaalia.

O le isi ituaiga o ita e faataumaoi, i le taimi o se osofaiga o le maʻisuka e mafai ona faʻaaoga le malosi faaletino, faʻaleagaina amioga pe faʻaleaga meatotino. E toetoe lava a le mafai ona puipuia e le tagata lava ia mai ia tulaga; o le osofaiga e mafai ona sasaaina i luga o soo se tagata. I fafine ma alii e maua i le maʻisuka, o faʻaalia o le ita e faʻaalia i latou i auala eseese.

Afai e te le amanaia le tele o taimi o le osofaʻiga, pe a mavae se taimi e iai se amio a le tagata e afaina ai le sootaga o le maʻisuka i le sosaiete. Mo lenei mafuaʻaga:

  1. o sea faafitauli e tatau ona matua taua,
  2. faia fua talafeagai i se taimi talafeagai.

O le tele lava o taimi, o le ita e le faʻaaogaina e vave ona alu, ae o le tagata maʻi e tumau pea le nofosala, o le vavalalata ma i latou na siomia ai o ia e faʻaleagaina. E le gata i lea, o le tulaga o se tagata e na o le faʻapupulaina, e mafai foi ona pauu atu i se faʻavauvau faaumiumi.

O le ita le pulea e tatau ona togafitia e se fomaʻi o le a faʻamautuina le mafuaʻaga tonu o le maʻi maʻi ma fesoasoani i le maʻisuka ia alu ese mai ai.

O le masini o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

O le tagata pancreas e faʻanoanoaina e namu namu ma le alofa, o latou fiva e fesoʻotai vavalalata ma suauʻu o vaitusi motu. I se isi faaupuga, o le okeni o loʻo i ai se faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino o loʻo taofiofia e le pūga tutotonu.

E ala i faʻamatalaga mai le faʻaogaina o le tino, o le pancreas e faʻamalosia pe faʻalavelaveina lana gaioiga. Afai e maua se poloaiga mo le gaioiga, e faʻamaonia le faalilolilo, ma le isi itu. E le mafai e le tino ona faʻatino isi tulafono. I le i ai o se taufaamatau, lamatiaga, popolega, e vave lava ona taofi e le tino le faagasologa o meaʻai, toe tufatufa atu le malosi mai i totoga o le toto e le o aafia i le aveeseina o le lamatiaga, i le tino maso o loo aafia ai i lenei faagasologa.

O se taunuuga o le tali atu i se tulaga atuatuvale, o le galuega faalilolilo a le pancreas ua faaitiitia pe ua maeʻa foi. Ole numera o le mealilo faalilolilo o le a faʻalagolago i le tagata, pe na mafai ona ia foʻia le atuatuvale, pulea lelei o ia ma pulea le tulaga. Talu ai e tusa ma le 5% o le faitau aofaʻi o le lalolagi o loʻo maʻi i le maʻisuka, e mafai ona manatu o le tagata maʻi e faʻaleagaina le puleaina.

O le leai o se popolega e maua e tagata uma, ae o le tali e le tutusa, e maua e se tasi le maʻisuka, ma le lona lua e le, o nei mea uma ona o le auala o le pulega.

Poloaiga o le totoga tutotonu e tuʻuina atu e ala i le mafaufau, o le pulea o amio e avea ma tali a le mafaufau:

  1. mo se tulaga patino
  2. e aofia ai i le faʻagasologa o tali a le tino.

O le tulaga e toe faia i taimi uma, faʻapea foi ma taga uma o faiga faʻapitoa ma le faiʻai.Pe a toe fai soo, e masani ona faʻaaogaina le tino o le tagata, e naʻo se auala faapitoa e tali ai.

A o faasolosolo ina leaga le tulaga, o le pulea o le mafaufau e pasi, o le faagasologa ua avea ma pule, gaoioi ma alu atu i le tulaga le iloa, ua na o le amataga o le gaoioiga ma lona taunuuga ua taunuu.

E masani ona tupu le faʻalavelave i mafaufau o se tagata, o se mea na iloa, o se taunuuga lea o se faailoga e pei o se suiga i le maualuga o le suka o le toto, o le uiga ese o le maʻi o loʻo faʻaalia. E le o taimi uma e iloa ai pe a amata le maʻi, e tutusa lava le tala e uiga i le tachycardia ma le toto maualuga. Pe a oʻo mai se faʻalogona poʻo se popolega, fefe, e faʻapupula foʻi le fatu, ma e oʻo mai le malosi.

O le pancreas e tali atu i le atuatuvale e ala i le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini, sua o le pancreatic, ma le faʻaitiitia o le toto suka. O lo o mafaufau le fomaʻi pe o le taofi o le pulelasi o le suka gastric e mafai ona mafua ai suiga faʻaleaga faʻaleagaina:

I soo se tulaga lava, o le atinaʻeina o le maʻisuka ma ona uiga, e pei o le le talafeagai le ita, osofaiga a le osofaiga, e le pasi e aunoa ma le tuusao saʻo o le pancreas.

Mafaufauga ma le toto suka

I le amanaia ai o le pancreas e gafatia atoa ma lona gaioiga, o lona uiga, e maua ai le inisalini, e mafai ona faʻamatalaina ese le hypoglycemia. O le faʻaitiitia o le glycemia e aʻafia ai le tagata maʻi i se tulaga filemu, pe a toʻafilemu, o loʻo i ai se malosi masani, e faʻamalolo, o le tino na te faʻasaʻoina le inisalini i totonu o le toto.

I le tepa muamua, atonu e foliga mai o le maʻisuka muamua e fesootaʻi ma le faatumauina o le toto maualuga, ae o le tali o le tino e tutusa lava, pe o le maʻisuka poʻo le maʻisuka maualuga.

E talitonuina soʻo se ituaiga o popolega o se taʻavale o le maʻisuka, ma o le ita ma le osofaʻiga o se tasi lea o faailoga. O le amataga o le atuatuvale e mafai ona i ai, ae o le tali a le tino o le tagata e tutusa lava. A faʻaitiitia le faʻafitauli, o le maualuga o le glycemia ua faʻaitiitia i le tali.

O le mafuaaga o le atuatuvale e masani lava ona le gata o se faamaʻi, ae o aafiaga foi o le siʻosiʻomaga, lagona, oona ma vailaʻau ma oloa. O le faʻapogai o lagona faʻalagona o ni mea le lelei.

O popolega faʻalagona taugata:

  1. susunuina le maasiasi
  2. ita ita
  3. le le mautonu le ita
  4. fefe tele.

Soo se poto masani lava o le fatuga lea o le mafaufau, faʻaali atoatoa. O le gasegase o le gasegase e faʻaleleia lona tulaga e faʻaalia e le umi o le poto masani, o le umi o le maʻi o loʻo i ai i se tulaga faʻalavelave, o le sili atu ona leaga le pulea.

Ona o le le atoatoa o le puleaina, le mafai ona aveesea lagona le mautonu, ita poo le maasiasi, mafatiaga faalelagona, ua faateleina le mafatia i mafaufau. O ia mafatiaga e faʻaalia mai i le tiga, le mautonu, o se tagata e ese, faʻamalosi.

O le matafaioi a le pancreas o le tuʻuina atu lea o le malosi i le tino atoa, ona o le le lelei o le pulega, o lenei galuega ua liua e avea ma se puipuiga, o le tino e taumafai e puipuia o ia lava mai le atuatuvale. A maeʻa ona suia le galuega a le gland, faʻapipiʻi 1 poʻo le ituaiga 2 maʻisuka e tupu. Mo lenei mafuaʻaga, o le mataupu autu o le togafitia o se faʻamaʻi o le toe faʻafoʻiina o galuega faʻatonu ona o se suiga i le auala e mafaufau ai.

I aso nei, o fomaʻi o loʻo taumafai e aʻoaʻo le maʻisuka pe faapefea ona taulimaina o latou tulaga faʻalagona, lea e fesoasoani i le maua o se faʻaitiitia faʻaitiitia o le suka i totonu o le 8 mmol / l.

Afai ua aʻoaʻoina e se tagata le pulea o ia lava, e mafai ona e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le kulukose toto e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau.

Auala e pulea ai le ita

O osofaiga o le ita e avea ma faailoga autu o le maʻisuka, e sili atu le malosi pe a vaivai le tagata maʻi pe o loʻo i ai i se tulaga faigata.E fautuaina e faʻamalolo le avega i se taimi talafeagai e faʻaalia ai le pulea e le tagata o ia lava, faʻamaeʻaina le tino.

Afai o se maʻi suka e matua vaivai lava i le galuega, e tatau ona faʻaitiitia le lisi o mea e fai ma tuʻu le taimi mo se malologa lelei. E taua foi le aloese mai aafiaga eseese, ia iloa po o le a le mea tonu e masani ona mafua ai le ita.

E fautuaina e lava le moe i aso uma, o le toʻatele o tagata e mafai ona momoe na o le 6 itula i le aso ma i le taimi e tasi e lagona ai le masani. E tusa lava pe taumafai se maʻi suka e faatumauina le malosi faafetai i le caffeine, o le a vave ona oʻo i le taimi nei le afaina i le soifua maloloina, talu ai e le maua e le muso ma totoga o le tino le taimi e toe faʻaleleia ai, o le avega e faʻapupulaina, faʻaosoina le ita ma le osofaʻiga.

Afai e iloa e se tagata ua maua i le maʻisuka e ita ma ita, e mafai ona e inuina le lauti e aunoa ma le suka ma le faaopoopoina o:

Afai e le o maua ai le mea e manaʻo ai, e tatau ona e fesili i lau fomaʻi e faʻamaonia togafitiga masani mai le fale talavai. Faatasi ai ma se faaitiitia o le le fiafia, o le suka toto foi e paʻu. E masani ona fautuaina e le fomaʻi fualaau: Adaptol, Novo-Passit, Glycine, Motherwort Forte, magnesium B6.

Adaptol e pipili lelei i le neurosis, faʻaalia o le le fiafia, popole ma galue ma le lagona fefe, ua fautuaina le Novo-Passit pe afai e mafatia se tagata mai le faʻalavelave, e aʻafia lona uiga. Tina tina ua faatonuina mo faalavelave o le moe, tulaga faigata, Glycine fesoasoani foi e faafetaiaʻia le le mautonu o le lagona, tele le le mafai.

O le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga o le a taʻuina atu ia te oe le ala e faʻaitiitia ai le ita tele.

Toto mo le maʻisuka

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le maʻi suka o se tasi o faʻamaʻi matautia, lea e mafua ona o le le lava o le inisalini i le tino o le tagata ma ua solia ai le toto suka. E pei ona e iloa, o lenei maʻi e mafai ona fuafua i le faʻaaogaina o se suʻega toto, lea e faateleina ai le kulukose ma le suka. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, maualuga le maualuga o le toto ma le kulūkose, e mafai ona faigofie ona fuaina e faʻaaoga ai se glucometer poʻo se auiliiliga lautele. O le mea lea, o maʻi e masani ona manaʻomia le foai atu o le toto mo le maʻisuka.

  • Maʻi suka: faailoga ma faʻailoga
  • Mafuaaga o le maʻisuka
  • Taʻaloga o le toto o le kulukose o le toto
  • Pe o se suʻega o le suʻeina toto ma aisea e manaʻomia ai?
  • Tusa o le suka suka
  • O ai e mafai ona tofotofoina?
  • O le a le lamatiaga o le toto maualuga ma le maʻisuka?
  • Maʻamaʻi ma togafitiga o le maʻisuka

Afai e na o le atiina ae o le maʻisuka, ona faasolosolo malie lea o le faasoesa o le toto ma ua faateleina le maualuga o le suka toto. O le mea lea, e tatau ona e gauai atu i se suʻega toto mo le maʻisuka ma faia vave i le vave e mafai ai, aua o le a fesoasoani lea e fuafua ai ituaiga ituaiga faʻamaʻi ma o le fea auala e puipuia ai o le a sili ona lelei.

Maʻi suka: faailoga ma faʻailoga

E pei lava o faʻamaʻi, o le maʻisuka ei ai ona lava faailoga ma faailo e faigofie ai ona iloa. O faʻapogai autu o le maʻisuka o:

  • O le faateleina o le suka i le toto i se mea e le masani ai, o le solia foi lea o le faagasologa o le totoga.
  • Sensation o le vaivaiga, moe, moe, ma o nisi taimi o le vomiting.
  • Manaoga, manao faifai pea e 'ai po o se seti o le mamafa mamafa, mamafa o le mamafa o le mamafa, ma isi.
  • Le mautonu, faʻavaivaia le faʻamaina ma isi mea leaga o le faʻaleleia o tino i tane.
  • Paʻu i lima, vae, poʻo le faʻamalolo umi o manuʻa (faʻalavelave le toto, o loʻo faʻaosooso lemu le toto).

O nei faʻamaoniga e maua ai le maʻisuka, e mafai ona amanaʻia uma i le suʻega o le toto, ma i se glucometer. I le maʻisuka, o loʻo i ai le faateleina o le kulukose ma le fesuiaiga i totonu o le toto, ma e mafai ona taʻitaʻia ai le masani ai o le tino ma le toto i le lautele.I lenei tulaga, e fautuaina e faʻatalanoa se tagata e finau o le a ia faʻamaonia lelei le meaai ma fuafua po o fea togafitiga e sili ona lelei.

Mafuaaga o le maʻisuka

E iai mafuaʻaga e amata ai ona tupu le maʻisuka i le tino o le tagata ma alualu i luma mo le leaga. Ae o le maʻisuka e atiae mo mafuaʻaga nei:

  • Le lava le inisalini ma le iodine i le tino o le tagata.
  • Faʻaaoga sese o sugar, sweets ma meaʻai e aofia ai mea manogi.
  • Mea le lelei, meaai leaga, ava malosi ma fualaau faasaina.
  • Soifuaga masani, amio leaga ma le le lelei o le faʻaleleia o le tino.
  • Itū faʻatoʻaga poʻo le matua (o le maʻisuka e masani lava ona tutupu i tagata matutua ma tagata matutua).

O loʻo maua i le maʻisuka siama o le toto toto, mo le fuafuaina o se laulau faapitoa na faia. O le a maua e tagata taʻitoʻatasi a latou lava toto o suka ma glucose, o le mea lea e fautuaina ai e faʻalogo i le laulau ma faʻatalanoa se endocrinologist o le a faʻamatalaina auiliiliga uma ma o le a faʻatalatalanoa i soʻo se mataupu e fiafia i ai. I le maʻisuka, e le tatau ona maualuga le maualuga o le kulukose o le toto nai lo le 7.0 mmol / l., Aua o lenei mea e ono afaina ai le aoga o le tino atoa.

Taʻaloga o le toto o le kulukose o le toto

Tausaga o le tagataFua o le suka o le toto (vaega o fuataga - mmol / l)
E oʻo atu i le masina2,8-4,4
I lalo o le 14 tausaga3,2-5,5
14-60 tausaga3,2-5,5
60-90 tausaga4,6-6,4
90+ tausaga4,2-6,7

O le taimi talafeagai i lenei mataupu o le lelei tatau lea ma le tausisia o le toto toto, lea e le tatau ona sili atu nai lo le masani na faavaeina e endocrinologists. Ina ia aua nei faateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e tatau ona e lafoaia le faaaogaina o suti, ava malosi ma le siaki o le suka, aua e faalagolago i lenei mea pe o le a alualu i luma le maʻi.

E tatau ona asiasi i le endocrinologist ma le tausinioti i le tele o taimi e mafai ai, o ai o le a faʻavaeina le faʻamaonia saʻo ma fuafua po o le a le meaai ma le auala e puipuia ai o le a talafeagai e fai ma togafitiga i lenei tulaga.

O le maʻisuka gasegase ei ai ona faʻamaoniga, ma o se tasi oi latou o le masani masani lea o le suka o le toto. E tusa ai ma le masani o le suka ma le kulukose e iloa e tagata tomai faapitoa ituaiga ituaiga o suka suka ma pe o le a le togafitiga e tatau ona faʻaaogaina i lenei tulaga.

Afai o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le laasaga muamua, e fautuaina e mulimuli i meaʻai faʻatau ma faaaoga fualaau oona e fesoasoani e taofia ai le atinaʻe atili o le faʻamaʻi ma ona faʻalavelave. E le gata i lea, ua fautuaina e le au atamamai e lafoai uma amio leaga, ava malosi ma ulaula, o se auala lelei lea e faʻaitiitia ai faʻafitauli o le maʻi.

O le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i faʻalavelave o le faʻamalosi totoga, o le gastrointestinal tract ma le fatu, ma e lamatia ai le atinaʻeina o isi faʻamaʻi matautia ma matautia. O le maʻisuka masima e iai lona lava toto maualuga o le suka, e pei ona molimauina e le laulau lea e tuʻuina atu e endocrinologists i le taimi o suʻesuʻega ma feutagaʻiga.

Afai e masani ona e ave le inisalini talafeagai ma mataituina le lelei o mea taumafa, o le mea e ono mafai ona taofi le atinaʻeina o le maʻi e maualuga. O le mea taua o le faia lea togafitiga i le amataga, aua afai e amata le alualu i luma o le maʻi ma faʻavevesi le toto, ona i ai lea o se avanoa o le a tupu aʻe ai i se taimi le tumau.

Pe o se suʻega o le suʻeina toto ma aisea e manaʻomia ai?

I le faʻaaogaina o se suʻega lautele o le toto, e mafai ona e iloa poʻo fea ituaiga ituaiga o maʻisuka e sili ona lelei ma o le fea togafitiga e sili ona talafeagai. O le suʻega o le toto mo le maʻisuka e manaʻomia ina ia:

  • Malamalama pe o le a le maualuga o le suka o le toto ma pe o le a le masani (mo mea taitasi o le a faia e le tagata lava ia, e faalagolago i uiga o le tino).
  • Fuafua po o le a le ituaiga o maʻisuka ma pe faapefea ona vave faʻaaogaina.
  • Saili mea e fesoasoani i le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi ma vave faʻaumatia le mafuaʻaga (faʻamalo ese masani leaga, faʻatuina lelei meaai ma isi mea).

O le mea moni, mo lenei mea, e tatau ona suʻeina se suʻega toto, lea o le a fesoasoani e fuafua pe faapefea ona togafitia le maʻisuka ma le auala e taofia ai lona atinaʻe atili. E tatau ona faia se suʻesuʻega faʻapitoa i le 2-3 masina, ma atonu o le tele o taimi, e faʻalagolago i le matua o le maʻisuka ma le ituaiga o maʻi suka.

O nei auiliiliga e tofia i le au matutua 1 i le 2-3 masina, ae o tupulaga talavou ma tamaiti e mafai ona tofotofoina i le tausaga. O le mea lea, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi ma lau fomaʻi, o ia o le a faʻamatala auiliili pe aisea e manaʻomia ai lenei auʻiliʻiliga ma pe a sili atu ona lelei. O le toto o le biochemistry i le maʻisuka e taua tele, aemaise lava pe a faaauau pea le alualu i luma o le maʻi.

Tusa o le suka suka

I le maʻisuka, o loʻo i ai tulaga faʻasaina mo le suka ma le kulukose i totonu o le toto, lea e manaʻomia ona matauina. Ua iloa e tagata popoto o le masani mo le suka toto o le:

  • I tagata e maua i le maʻisuka-o le masani e manatu mai e 5.5-7.0 mol / lita.
  • I tagata soifua maloloina, 3.8-5.5 mol / lita.

E taua le taulaʻi atu i lenei mea ma mafaufauina e tusa lava pe o se isi fua o le suka i totonu o le toto e mafai ona faʻalavelave i le masaniga o le tino ma faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le maʻisuka, ma o lenei mea e lamatia ai iʻuga ogaoga.

Mo le siakiina o le kulukose i le toto, e tatau ona e faia i taimi uma ni suʻega ma mulimuli i se meaʻai gaʻo, lea e masani ona faʻatonuina e tagata atamamai e pei o faʻasologa ma togafitiga mo le maʻisuka. O le maʻi suka e solia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le mea tonu lea ona o lea mea ua sili atu le matautia ma le ogaoga o le maʻi, ona o tagata e mamaʻi faʻamaʻi ma maʻi ua maua le maʻisuka sili ona faigata.

O le solia o le toto suka e lamatia ai le gaioiga o totoga, toto le taofiofia ma afaina e tupu ona o le leaga o le afaina i totonu o vaa.

Ina ia iloa le maʻisuka ma lona ituaiga, e tatau ona faia se suʻega lautele o le toto. O le mea lea, o suʻega o se mea taua ma e le mafai ona faʻaalia mo i latou o loʻo mafatia i le maʻisuka ma le maualuga o le toto suka.

O ai e mafai ona tofotofoina?

O le toto mo le maʻisuka e mafai ona ofoina atu e matua uma lava o loʻo maua i le maʻisuka pe sili atu foʻi le kulukose i totonu o le toto. Biochemistry ma le auiliiliga lautele e le faalagolago i tausaga, ituaiga poʻo tulaga o le maʻisuka, o le mea lea ua faatagaina ai e suʻe suʻega mo tagata uma, poʻo le:

  • Tamaiti amata i le pepe (pe a amata ona tupu i le tino).
  • Tauleʻaleʻa, aemaise lava pe a fai o le faagasologa o le gasegase ma le faʻaleagaga o le faʻalogo e mafai ona faʻaalia ai le maʻisuka o loʻo i ai.
  • Tagata matutua ma tagata matutua (tusa lava po o le a le itupa ma le tulaga o le maʻi).

Tamaiti laiti e le fautuaina e suʻe suʻega sili atu i le 1-2 taimi i le tausaga. O lenei mea e mafai ona saofagā i le le lelei o le faʻaleleia o le tino ma le toto, lea e mafai foi ona le mautonu. O le vave lava ona e maua atoa le toto, o le vave lava lea o le a mafai ai e tagata tomai faapitoa ona fuafuaina le tulaga ma le ituaiga o maʻisuka, ma isi puipuiga ma togafitiga o le a faalagolago i lenei.

O le a le lamatiaga o le toto maualuga ma le maʻisuka?

E pei ona e iloa, o le maʻisuka e mafai ona lamatia mo le soifua maloloina atoatoa ma le gaioiga o le tino, o le mea lea e fautuaina ai le togafitia togafitiga i se taimi vave lava ma ia suʻesuʻeina e se endocrinologist. O le maʻisuka ma le toto maualuga e mafai ona lamatia mo mafuaʻaga nei:

  • Sugar e momotu ai puipui o toto toto mai totonu, faia ia mama, e le mafai ona gaosia ma leai se telefoni.
  • E faʻalavelaveina le faagasologa o le taofiofia ma e le mafiafia le vaa, ma e lamatia ai le mama ma le atinaʻeina o isi faʻamaʻi matautia.
  • O le maʻisuka e mafai ona faʻaosoina ai fatugaʻo, ate ma le vaʻaia, ma o le gastrointestinal tract e mafai foi ona faʻalavelaveina.
  • O le suka toto ma le toto le totoʻa e aafia ai le vaʻaia, lea e faʻalavelave ma faʻafitauli o le maʻisuka.
  • O manuʻa ma manua tino e faʻamalolo umi ma sili atu ona faigata, talu ai o le toto e faʻaosooso malie ma tiga.
  • Atonu ei ai ni faafitauli i le mamafa, poʻo le isi itu, o le paʻu o le paʻu ma le anorexia o se taunuuga o le le toto toto ma le toto le toto.

E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona i ai se aʻafiaga leaga i luga o le tino, lea e iu lava ina paʻu ma atili ai ona le fiafia. Le mautonu le faʻalagona o le faʻalagona, popolega faalemafaufau, ma e masani lava ona oʻo mai le ulu o le ulu. O le mea lea, o le puipuia o le maʻisuka e talafeagai, e tatau ona e mafaufau ma le totoa i lenei mataupu ma ia togafitia togafitiga i se taimi vave e mafai ai.

Maʻamaʻi ma togafitiga o le maʻisuka

E le fautuaina e faia lau togafitiga e aunoa ma le feutagai ma se fomaʻi, aua o lenei mea e mafua ai le alualu i luma o le maʻisuka. E pei o puipuiga, ua fautuaina e tagata atamamai:

  • Taofi ese uma masaniga leaga, mai le inuina o le ava, fualaau faasaina ma ulaula.
  • Toe faʻafoʻo meaai lelei ma mulimuli i se taumafataga na faʻatonuina e lau fomaʻi (aloese mai meaʻai suamalie, gaʻo ma mea leaga).
  • Taʻitaʻi le ola malosi, faʻaalu le tele o taimi i fafo ma taalo i taʻaloga.
  • Aua le faʻaaogaina nisi vailaʻau faʻasaina ma vailaʻau e aunoa ma le tofiaina o se endocrinologist.
  • Fai se suʻega atoa, pasi suega o toto ma feutagai ma lau fomaʻi e uiga i gaioiga puipui.

O ni togafitiga faʻapitoa lea e fautuaina e tagata atamamai e matauina le lelei masani ma le fofo o le maʻi. O le mea e masani ai, endocrinologists e faʻamatalaina togafitiga faʻapitoa:

  • Faʻaaloalo i mea taumafa ma taumafa lelei, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o masaniga leaga, ava malosi ma fualaau faasaina.
  • Le faʻaaogaina o le inisalini ma isi vailaau faʻasaina ua faʻamatalaina e le endocrinologist.
  • Vaavaai mo le suka, ona toto lea o le toto mo le maʻisuka o le a faaleleia ma o le a fesoasoani lea e fofo ai.
  • Aua neʻi faʻaaogaina soʻo se vailaau faʻamaʻi ma vailaʻau mo le vaʻaia, o le galuega a le manava ma le toto, aua e mafai ona faʻavaveina le faagasologa o le faʻamalolo o le ituaiga ma le ituaiga o maʻisuka.

Faamolemole ia maitauina e faalagolago i vaega o le toto faataitai pe faapefea ma le tele o le maʻisuka o le a alualu i luma. O le taofia o lenei faagasologa ma fesoasoani i se fofo vave, ua fautuaina e mulimuli i mea uma e puipuia ai ma mulimuli i faatonuga a le endocrinologist, o le, e faamasino i iuga o le suʻega, fuafuaina auala togafitiga ma le puipuia.

E le gata i lea, o le mea autu o le nofo filemu ma liliu atu i le endocrinologists i le taimi, ona mafai lea ona faʻamalolo vave le maʻisuka ma aunoa ma ni faʻafitauli.

O le a le faiga a le uso mo le maʻisuka?

O le maʻisuka, e tusa lava po o le a le ituaiga e maua ai, o se maʻi faigata.

O se tagata, e tusa lava pe fesoasoani i tagata o lona aiga, e le mafai i taimi uma ona faʻafitia atoa le faafitauli na tulai mai ma faia saʻo uma taualumaga tatau ma i le faasologa tatau.

Aisea ou te manaʻomia ai le puleaina o le maʻisuka?

O le siakiina o le tausisoifua ma le tulaga e le gata o se fesoasoani i le tagata maʻi ma ona aiga, ae o se auala foi e maua ai faʻamatalaga faasaienisi.

O lona uiga, o se galuega faasaienisi ua faia i se auala aoga. Mataʻituina e tagata fomaʻi e manaʻomia e faʻamautinoa ai le tulaga o le maʻi i tulaga faʻamautuina.

O le sini autu o le faagasologa faifaipea o le faʻamautinoa lea o se tulaga lelei o le ola faʻatasi ma le faʻamautinoaga. E tatau i se tagata ona lagona le mafanafana i tulaga o lona tulaga faaletino, faaleagaga ma faalelagona.

E tāua le amanaʻiaina e le tausimaʻi agavaʻa faaleaganuu a le tagata maʻi i le faagasologa o le tuʻuina atu ia te ia le tele o auaunaga talafeagai.

Fesoasoani fesoasoani e tatau ona faʻatautaia e se fomaʻi faapitoa o loʻo masani i mea faʻapitoa uma ma tulaga faʻapitoa o le mataupu, e pei o le faʻatinoina o se fuataga, o le tausisoifua ma lona maʻi e atiae se fuafuaga o faʻalavelave o le a faia pe a manaʻomia.

O tiute o se tausisoifua i le taimi o le faʻatinoga o le tausimaʻi ma le faʻatonuga e aofia ai:

  1. O se uluai iloiloga o le tulaga o se tagata (suʻega), e fuafua i le faailoaina o faʻamatalaga lautele o faʻafitauli o le soifua maloloina.
  2. Faʻaaogaina o faʻamatalaga, e pei o se talaʻaga faafomaʻi, o taunuʻuga o suʻega, ma se talanoaga ma se tagata ma ona aiga, ina ia maua ai se ata faʻataʻitaʻi atoatoa.
  3. Lapataiga o maʻi ma aiga e uiga i tulaga lamatia - masani leaga ma popolega popole.
  4. Le manaʻoga e faʻamaumauga uma faʻamatalaga na maua mai o se taunuuga o le uluai iloiloga o le setete i se tulaga faʻapitoa ua taua o le "Nursing Assessment Assessment".
  5. Faʻasalalauga ma auʻiliʻili o faʻamatalaga e uiga i le soifua maloloina o le maʻi.
  6. Faʻapipiʻiina se fuafuaga o le tausiga e faʻavae i luga o faʻamaumauga ma faʻafitauli faʻapitoa poʻo faʻafitauli faʻapitoa.
  7. Faatinoga o se fuafuaga muamua tausiga.

O le pulea o le maʻisuka e fesuisuiai ma e faalagolago i le ituaiga ua maua i se tagata:

  1. O le maʻisuka ituaiga 1 poo le inisalini-e faalagolago i le 75% o mataupu e tupu i tagata ei lalo o le 45 tausaga. I lenei tulaga, e manaʻomia le fesoasoani fesoasoani faʻapitoa pe afai e leʻo iai ni faʻamaʻi faʻapitoa, o le faʻavae autu e faʻapitoa i faʻamatalaga e mataʻituina e aʻafia ai le faʻatinoga lelei o totoga ma mamanu uma.
  2. O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i ai i le tele o faʻataʻitaʻiga ua maua i tagata gasegase e sili atu ma le 45 tausaga. O le mafuaʻaga lea e tatau ai i le tausisoifua ona pulea le malosi faaletino o le tagata maʻi.

I le taimi o le faʻatonuga, e siaki le tagata maʻi mo le tausisia o togafitiga faʻasoifua maloloina. E tatau i le tausi maʻi ona mataʻituina le mamafa, aua o le oona o se tasi lea o faafitauli e maua e tagata ei ai le maʻisuka.

Latou te puleaina - o le lisi, paleni ma le umi o meaai paleni, galuega a le pancreas ma gaioiga uma, faalemafaufau ma faalelagona, talu ai o le mafatiaga e le afaina ai le togafitiga.

Tulaga o le atinaʻeina o le faamai

Lisi o laasaga o le maʻisuka:

Vaega ma tulaga e iai

Vaega 1PreditebetesO le vaega aʻafia e aofia ai tagata e mafai ona faʻaalia e le faʻamaʻi e ala i le tofi (faʻamalosi). E aofia ai fafine na fanauina se tamaititi e sili atu i le 4.5 kilokalama, ma tagata ua maua i le gaʻo poʻo le atherosclerosis. E leai ni tapulaa faapitoa o taumafa, e tatau ona faia suʻesuʻega masani ma suʻeina le kulukose o le toto (faʻaaogaina o se glucometer). O le setete o le soifua maloloina e mausali, e leai ni suiga i le galuega o totoga i totonu 2 tulagaLatent (latent) maʻi sukaO le gasegase o le maʻi e maua filemu e aunoa ma le faʻaalia o faʻamaoniga. Faailoga o le kulukose i totonu o taʻaloga masani (i luga o se manava gaogao, o fua e faʻaalia mai le 3 i le 6.6 mmol / l). O faʻafitauli e maua i le suʻega o le toleniga o le kulukose. 3 tulagaOseese gasegaseO le tagata ei ai uma faʻaʻailoga o le maʻi - fiainu, faʻalauteleina o le manaʻo, faʻafitauli i le paʻu, suiga i le mamafa o le tino, vaivai tele, faateleina le vaivai.

I le maʻisuka mautinoa, o le maualuga maualuga o le suka i le toto o loʻo matauina i le taimi o suʻesuʻega o suʻega na faia, o nisi taimi o le kulukose o loʻo i ai foi i le urine.

I lenei laasaga, ei ai faʻafitauli e tupu i le leai o togafitiga poʻo le vavae ese mai le togafitiga faʻasoifua maloloina:

  • Faʻaleaga CNS
  • gaʻo fatugao
  • faʻanoanoa vaaia
  • faafitauli i le fatu ma toto toto.

O maʻi gasegase ua lauiloa foi, e oo lava i le le mafai ona faia o le tutoatasi.

O galuega autu o le tausiga o maʻi

Talu ai ona o le maualuga o le tausiga o le tagata maʻi o se tekinolosi ua faʻamautuina, ua faʻamaonia mai i se vailaʻau faafomai ma faasaienisi, o galuega autu:

  • sili atu le mafanafana
  • aveesea o se tulaga le lelei,
  • puipuiga o faʻafitauli.

Faʻaleleia le lelei o le olaga, faʻapea foi ma le tuʻuina atu o seti o togafitiga faafomaʻi e le gata i le faʻaumatiaina o faafitauli i le taimi nei, ae o le puipuia foi o mea fou o sini autu ia mo le tausimaʻi.

E faʻavae i sini ma sini, faʻapea foʻi faʻamatalaga o suʻega ma faitioga mai le tagata maʻi poʻo ona aiga, o se faʻamatalaga auiliili o le tausisoifua mo le ituaiga 1 poʻo le 2 o le maʻisuka i le tasi laasaga poʻo le isi ua tuufaatasia.

E faʻapefea ona faia le galuega?

O le galuega autu e aofia ai i le fesoasoani a le tausisoifua tutoʻatasi o se faasologa lea o faʻatinoga o faʻataʻitaʻiga faʻatautaia.

E le gata ina faʻamalieina e le tausisoifua ia tofiga masani na faia e le fomaʻi ma o loʻo aofia ai i le polokalame faʻamalosia o le togafitiga, ae o loʻo faia foi se suʻesuʻega auiliili o le tulaga o le maʻi, lea e mafai ai ona faʻamaonia taimi vave le taitaiga filifilia o togafitiga poʻo togafitiga puipuia.

O tiute o le au fomaʻi e aofia ai le faʻapipiʻiina o se ata o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, faʻamalamalamaina ni faʻafitauli e tulaʻi mai i totonu o se tagata, faʻapea foi ma le aoina o faʻamatalaga i le taimi o le uluai suʻesuʻega ma galulue faatasi ma le aiga maʻi.

Muamua, e talafeagai le aoina mai o faʻamaumauga e faavae i luga o se fuagafanua, suʻega ma suʻesuʻega o pepa aloaia, ona tatau ai lea ona faʻaogaina faʻamatalaga na mauaina ma i le faaiuga e setiina sini autu, lea e tatau ona alualu i luma lemu. Atonu latou te pupuu pe umi. O faʻaaliga uma o le lumanaʻi ma le taimi nei e tatau ona tusia e se tausisoifua ma ulu atu i le talaʻaga o le faʻamaʻi o se tagata.

O le faʻavae e faʻavae i luga o faʻafitauli na faʻaalia i le taimi o le suʻega, talanoaga ma le tagata maʻi ma lona aiga.

Ona amata loa lea e le tausi maʻi ona galue e tusa ai ma le fuafuaga na atiina ae e ia ma maua ai faʻamatalaga e uiga i le maʻi. Na te aveesea ma e nafa atoatoa mo gaioiga ua faia, o le tele o matafaioi e taulai i le faamautinoaina o le faaleleia o le tulaga o se tagata o loo mafatia i le maʻisuka.

Faʻamatalaga Iloiloga Muamua

E aofia ai mea nei:

  1. O se talanoaga faʻafofoga ma le tagata gasegase, lea e tatau ai ona iloa pe o le a lana mea e ai, pe na te mulimuli i se meaʻai, pe o le a le tele o gaioiga faaletino o le aso.
  2. Mauaina o faʻamatalaga e uiga i togafitiga, faʻamaoniga o inumaga o le inisalini, le igoa ma le fua o isi vailaʻau, faʻasologa ma le umi o togafitiga.
  3. O se fesili e uiga i le tapulaʻa o le toto ma le urine tests, suʻesuʻega na faia e se endocrinologist.
  4. Sailia pe o le tagata maʻi o loʻo i ai se glucometer ma pe na iloa e ia poʻo lona aiga le auala e faʻaaoga ai lenei masini (i le tulaga o se tali le lelei, o le tiute o le aʻoaʻo atu pe faʻapefea ona faʻaaoga le masini talafeagai i se tulaga o le olaga).
  5. Saili pe o masani le tagata maʻi i laulau faʻapitoa - keke falaoa poʻo le GI, pe na te iloa pe faʻapefea ona faʻaaoga, ma faia foi se lisi.
  6. Se talanoaga e uiga i le mafai e se tagata ona faʻaaogaina se tuilaʻau e faʻaaoga ai le inisalini.

E le gata i lea, o le aoina o faʻamatalaga e tatau ona aofia ai mataupu e fesoʻotaʻi ma faitioga faʻalesoifua maloloina, faʻamaʻi oi ai I le laasaga lava e tasi, o loʻo suʻesuʻeina le tagata maʻi e iloa ai le lanu o le paʻu, o lona susu ma le i ai o le maʻila. Fuaina o fuataga - mamafa o le tino, mamafa ma le fatu fatu.

Vitio e uiga i le maʻisuka ma ona faʻaʻailoga:

Galulue ma le aiga maʻi

Talu ai e le gata i le tala faʻasolopito, ae o le mafaufau foi o se tagata e taua mo togafitiga manuia, o galuega e faʻaopoopoina faʻatasi ma le aiga maʻi e avea o se vaega o le tausimaʻi.

E manaʻomia le tausisoifua e talanoa ma se tagata e maua i le maʻisuka ma lona aiga e uiga i le manaʻoga e lafoaʻi masani leaga. Faailoa atu le taua o le oti, faapea foi ma le fesoasoani i ana sauniuniga. I le taimi foi lenei, e tatau ai ona faʻamaonia le tagata maʻi o le gaioiga faʻapitoa e manaʻomia mo le manuia o togafitiga.

E tatau ona faia se talanoaga e mafua ai ona faailoa mai mafuaʻaga o le maʻi, o lona fatu ma faʻafitauli faigata pe afai e le o mulimuli mai fautuaga a le fomaʻi.

E tatau ona faʻamaonia le tagata maʻi i le manaʻoga mo le mataʻituina e le endocrinologist. Ina ia aʻoaʻoina o ia e tausia lelei ona vae ma ia tutoʻatasi ia aveese faʻamaoniga o le hypoglycemia, faʻapea foʻi ma le mamafa o le toto. O fautuaga e aofia ai asiasiga i fomaʻi ma tagata tomai faapitoa, faʻamaonia le taimi e tuʻuina atu ai suʻega ma tausia se tusi faʻataʻitaʻi, lea o le a atagia mai ai le tulaga oi ai nei.

Tulaga faʻafuaseʻi mo le maʻisuka

E iai ni faʻafitauli faʻafuaseʻi e mafai ona tupu pe afai e maua se tagata i le maʻisuka:

  • hypoglycemic coma.
  • hyperglycemic coma.

O tulaga faʻasolosolo e ono lamatia ai le ola maloloina ma e lamatia ai le ola. E faʻaalia i le fiaai, vaivai. E faailogaina i foliga vaaia ma faʻaosofia le gatete, fenumiai o mafaufauga ma mafaufauga.

O loʻo i ai le maʻi, o le fefe ma le atuatuvale, o nisi taimi e faaali ai e se tagata le osofaʻiga. O le pa'ū i totonu o se paʻu e ō mai faatasi ma le le iloa o le mafaufau ma le faʻafefe. Fesoasoani e aofia ai le liua o se tagata i le isi itu, e manaʻomia lona tuʻuina atu o 2 si suka, a maeʻa ona tatau loa ona e valaau i se fomaʻi.

O le Hyperglycemia e afua mai i le solia o le taumafataga, manuʻa poʻo le atuatuvale. E i ai le le malamalama, foliga mai o le manogi o le acetone mai le gutu, paʻu vevela, manava leotele. E tatau ona tuu le tagata i le tasi itu, ave le urine ma se pusa mo le auiliiliga, valaau se fomaʻi.

O le mea lea, o le tausimaʻi o se faʻalavelave o gaioiga faigata ma faʻatonuina. O loʻo faʻamoemoe i le faatumauina o le ola malosi o le tagata maʻi ma le faʻaleleia o faʻamaoniga o le soifua maloloina.

Fesoasoaniga faʻapitoa mo le maʻisuka: o se manaʻoga poʻo se manaʻoga

E tele suʻesuʻega faasaienitisi i vailaʻau ma vailaʻau faʻapitoa e tuuto atu i faafitauli o le aʻafiaga o mafaufauga o tagata i luga o latou tulaga faaletino.

O lenei tusitusiga e tuuto i le pito i tua o lenei lomiga - o le aʻafiaga o le faʻamaʻi - maʻisuka (e pei ona taua i lalo - DM) - i luga o le mafaufau o le tagata, faapea foi ma le mea e fai i lenei faatosinaga. O le maʻi suka o se faʻamaʻi, afai e tupu, ona faʻatasi ai lea ma se tagata ona sosoo ai lea ma lona olaga atoa.

O se tagata e maua i le maʻisuka ua faʻamalosi e siakiina pea le tulaga o lona soifua maloloina, e faʻaalia ai le mausali o le mafaufau ma le amio pulea, lea e masani ona oʻo atu ai i faʻafitauli faigata o le mafaufau.

O le togafitiga o fualaau oona, o le mea moni, e tatau mo le maʻisuka ma fesoasoani tele i le faaleleia atili o le soifuaga o tagata o loʻo feagai ma lenei faafitauli, ae le foia ai faafitauli faʻalagona o ia tagata.

I le faaupuga "O le maʻisuka o se ala e ola ai!" O le mea lauiloa lea i liʻo o le maʻisuka, o loʻo i ai se uiga loloto natia e atagia ai tulaga o agafesootai, soifua maloloina ma le mafaufau o le soifuaga ma le soifua maloloina o tagata e maua i le maʻisuka.

O le faʻatulagaga ma le tausisia o le ituaiga olaga e tatau ai mo le maʻisuka e le mafai e aunoa ma ni atopau o malamalama ma tomai e uiga i le maʻisuka, e uiga i mafuaaga o lona tupuga, ala, togafitiga, ma le le malamalama o le maʻisuka, o se maʻi tumau, e manaomia ai se tagata e togafitia ma le faʻaaloalo, na ou iloa oʻu tapulaa, taliaina ma pau le alofa i le fou, faatasi ai ma nei tapulaa.

O le uluaʻi suʻesuʻega o se mea e faateʻia ai le maʻisuka lava ia, aemaise lava mo tamaiti ma tamaiti, ma mo o latou aiga. Faʻafetai "i le faʻamaʻi, le manaʻomia mo le asiasi soo i taualumaga, i le mulimuli i faatonuga a le fomaʻi, tagofia o fualaau, talanoa i le fomai, ma isi.o se tagata na faafuasei lava ona maua o ia i ni olaga faigata-mafaufau.

O nei tulaga, e moni, e aofia ai le manaʻoga e toe fausia sootaga i le aiga, aʻoga, i totonu o le galuega, ma tutusa.

O tagata e maua i le maʻisuka o loʻo faʻaalia i le: faʻateleina o latou manaʻoga mo i latou lava ma isi, mafaufauga i le tulaga o le soifua maloloina, le talitonuina, maualalo le mafaufau, le tauaogaina o le tagata lava ia, maualalo le naunau e ausia sini ma le faʻaaogaina o le faʻaosofia e aloese mai le toilalo, ma tutusa.

lagona o le le mautonu ma le lafoaia o lagona,

tumau le masalosalo faaletagata lava ia

le manaʻomia mo le tausiga i fesoʻotaiga vavalalata, saogalemu, saogalemu, onosaʻi.

I talavou o loʻo maua i le maʻisuka, pe a faʻatusatusa i isi talavou, o le manaʻoga sili ona faʻailoaina mo le taʻitaʻiga, puleʻaga, talitonuina o le tagata lava ia ma le tutoʻatasi, latou te tele mea e manaʻomia mo i latou lava.

O latou e sili atu ona vaivai, faʻatusatusa i isi, io latou manaʻoga ma manaoga, ma i le taimi lava e tasi latou te maua ai se manaoga faifaipea mo le alofa ma le tausiga, lea e le mafai ona latou faamalieina, ma le le fiafia ona o le le mafai ona talia.

O uo o ia ituaiga o siama e masani lava ona afaina ai le faamaualuga, o le lagona o le maualalo, atuatuvalega, atuatuvale, ita, lotoleaga, ma isi, e ono faateleina, o le manaomia mo le tausiga mai isi e ono faateleina, po o le faateleina o le ita.

E lagona e tagata le leai o se faamoemoe, e mafai ona tali atu i le leai o se tutoatasi e ala i le le fiafia ma le le popole.

Ua iloa e se tagata mai le taimi nei e le o mea uma o loʻo i lalo o lana pule ma e fefe neʻi le mafai ona taunuu ana miti.

O le mea lea, e amata ona tali atu se tagata i tulaga eseese ma le tele o faamatalaga o lagona, fiafia, ita, faʻafitauli, ma e mafai foi ona amata ma le mafaufau e aloese mai fesoʻotaʻiga lautele.

Muamua lava, e taua le "vavae ese" o ou manaoga, lagona ma manaʻoga. Taumafai e togafitia oe lava ma ou lagona ma le fiafia ma le faʻaaloalo. E leai ni lagona lelei ma leaga.

Ma le ita, ma le ita, ma le ita, ma le matauʻa - o na o lagona lava ia, faailoga o nisi o ou manaʻoga. Aua le faʻasalaina oe lava mo i latou.

E taua le malamalama i lou tino, o ou lagona ma lagona o loʻo taʻu atu ia te oe.

O le a fesoasoani le malamalama i ou aafiaga, e faʻaalia ai na lagona e le iloa e se tagata, ae aʻafia ai lona ola, o ana sootaga ma tagata, lona soifuaga atoa, e fesoasoani i se suiga i uiga o le tagata i le maʻi ma togafitiga .

O aiga ma aiga o se tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona fai atu mea nei: aua le togafitia "lau maʻisuka" o se tagata vaivai, faʻamalosia lona tutoʻatasi ma lona uiga agavaʻa ia te ia lava, aua le faʻamalosia lau fesoasoani, ae faigofie lava ona e liliu atu Ia te oe.

O lou paleni paleni (ae le o se popolega tigā) e uiga i lona gasegase, onosai, malamalama i ona faigata ma lou faamaoni ia te ia o le a aoga. Aua e te faia le maʻisuka i se faʻalavelave, ona o se uiga tutusa lelei ia te oe, o se tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona ola i se olaga atoa!

O se tasi o laasaga muamua o le lagolago a le mafaufau mo tagata e maua i le maʻisuka ma e pele ia i latou e mafai ona avea ma fautuaga a le mafaufau, o se tasi o galuega o le fesoasoani lea i se tagata ia maua punaoa i totonu ia te ia lava, tausia lona lava lelei lelei, tausia le paleni o lagona, faatumauina le filemu, masani lelei ma isi. Mo le maʻisuka, lagolago, leai ni iloiloga fesootaiga e taua tele. I feutagaiga o loʻo i ai se avanoa e maua ai le lagolago, fefaasoaai lagona ma mea na tutupu, faʻasoa lau tala, fai fesili ma galulue ma se fomaʻi mafaufau, ma sili ona taua - ia iloa ma faʻalogo.

9 lagona lagona.O mea uma i le olaga e lelei, ma i le taimi e tasi, o se mea e sese ... Pe masani? "E mautinoa lava e te manaʻo i nisi mea, ae e le o manino pe faʻapefea ona ausia lenei mea," o le masaniga faʻatasi ma oe, e foliga mai o le tasi aso e pei lava o le isi, "E leai se tulaga talafeagai o le malamalama ma isi tagata," e te lagona e le o iai se mea i le olaga o le auala e te manaʻo i ai - O nisi taimi e foliga mai ia te oe e matua faigata lava ona galulue ma isi tagata, - O nisi taimi e faigata tele mo oe ona fefaʻatalanoa ma isi pe ua vaʻaia au maliega, - O mea uma e foliga mai e lelei, ae e mautinoa lava e te manaʻo tele i ai! Saili oe ia le itiiti ifo ma le tasi le itu? Huh? E tele tala mo oe: e mafai ona suia mea uma! Ua e filifili e te manaʻomia se suiga? E te vaivai e savali i se liʻo mataʻutia ma savali i luga o le rake tutusa? Sign up for Skype meeting Skype: Tatyana Oleinickova ma saili pe faapefea ona maua se tali i lou faafitauli, tulaga poʻo le galuega. Faʻatasi o le a matou iloiloina auʻiliʻiliga i tulaga taʻitasi ma feutagaʻi ma i latou. Ou te faʻamoemoe ia te oe o se faʻaleleia atili i tulaga uma o lou olaga matagofie!

Faailoga muamua o le maʻisuka i tamaiti

Na ou mauaina le tele o mataupu o le Belarusian magazine Diabetic, lea na lolomiina i Minsk i le 15 tausaga talu ai i se tamai lomiga ma e le pine ae le toe i ai ona o le tulaga faaletonu tau tamaoaiga i na tausaga.

O le maʻi suka i tamaiti o le maʻisuka ituaiga 1, lea e atiina ae i se talavou i tagata ei ai se gasegase o le tino pe a uma se faʻamaʻi viral. I nisi auiliiliga e uiga i le faʻatusatusaga o ituaiga o maʻisuka e lua, o le a ou tusi i aso o lumanaʻi, ae mo le taimi nei, ia manatua o le fua kulūkose anapogi e masani 3.3 - 5.5 mmol / l.

Afai o le toto e sili atu nai lo le 10 mmol / l, ona le mafai lea e fatuga ona toe fofoa le kulukose (faʻaaogaina mai le urine i totonu o le toto), o lona uiga o le suka e aliali mai i le urine. Suga (e pei o le masima) e tosina ai le vai i le osmotically, o lea e sili atu le faanatinati.

O le tama e masani ona faʻaigoa ma inu i le tele o vai. Talu ai o le siama e afaina ai le pancreas, e maua mai ai sina inisalini laitiiti, e aunoa ma se glucose e le mafai ona gauaiina e le tino (sili atu). Paradox: o le toto e tumu i le kulukose, ma ua matelaina ia sela, o loʻo mole le mamafa o le tamaititi.

"Ua ou maʻi i le maʻisuka mo le 18 tausaga. O loʻu atalii e ono ona tausaga. E le o ia te ia le maʻisuka, ae ou te matua fefe lava o le a vave ona faia e loʻu fatu o latou tino oti, ma o le a maʻi foi o ia. Aoao atu pe faʻapefea ona puipuia lou alo mai lenei maʻi ogaoga mo se taimi umi. "

O nei laina mai se tusi na maua e faatonu e toe fai ai le fesili e masani ona faalogoina e endocrinologists mai matua o loʻo maua i le maʻisuka. O le a ou taumafai e tali atu ia te ia, ae muamua ou te fia tautala laitiiti e uiga i le mafaufau o le itu o lenei faafitauli.

E ui lava i le mea moni e faapea o le gasegase e maua i le maʻisuka o se mea moni ua faamaonia e le saienisi, e le o se mea tatau lava le maʻi o se tamaitiiti o ona matua po o isi tagata o le aiga e maua i le maʻisuka.

E leai se mea e tatau ona faʻamoemoeina e pei o se papa mataga. Fefe, mataala tele, faamalosia o tina ma tama e togafitia se tamaititi soifua maloloina lelei o se tagata maʻi gafatia, puipuia o ia mai mea uma e tatau ai mo le gaosiga faaletino ma le mafaufau, e mafai ona na o le taalo sili ona leaga, afai e amata foi le tama ia iloa le lalolagi o loo siomia ai o se tulaga mataʻutia lamatiaina i soo se laasaga.

Ou te fia fesoasoani ia te oe, au faitau pele, ia faatoilalo lenei fefe ia te oe lava - atonu e le avea oe ma se fesoasoani, pe afai e tonu le faaiuga o lau tama o le a atiina ae le maʻisuka. Ae o le toʻa toʻafilemu e te iloa le auala e galue ai i lenei mataupu o le a fesoasoani ia te oe ma i latou o loo siomia oe, oe, e le pei oe, ei ai ni manatu le lelei e uiga i le maʻisuka.

O le mea e leaga ai, o loʻo i totonu o aiga "le malamalama" lea e maua ai se tamaititi i le maʻisuka masani ona ua mafai ona ia faia ni gaioiga ogaoga i le tino.I totonu o ia ituaiga aiga, o le maʻi ua iloa e pei o se tautau mai le lanumoana, e ui lava e tele mea ua taua e uiga i lona auala, lea ua le amanaiaina.

E le mafai e le saienisi ona tuʻuina atu se tali maʻoti i le fesili e uiga i mafuaʻaga o le maʻisuka, e ui lava ua uma ona manino o ona aʻa e taoto i le fesoʻotaʻiga tele o faʻasologa o vailaʻau, faʻamaʻi viral, ma faaletonu o le tino.

Afai e tupu lenei mea i le tamaitiiti, aemaise lava i le matua, o le vaitaimi latent (latent) na muamua atu i le atinaʻe o le maʻisuka e matua puupuu lava - ae mafai e matua ona gauai atu i le mea moni o le tamaititi na amata ona inu tele ma, masani lava, urinate soo, masani aofia ai i le po.

O lona fiaʻai ua suia - pe e manaʻo e 'ai i taimi uma, pe, i se isi itu, e musu e' ai. E vave lava ona ia leiloa le mamafa, e avea ma mea e moe ai, moe. O le taufaasese o lenei laasaga o le leai o ni masani e masani mai faʻamaʻi masani o tamaiti - e leai se fiva, leai se tale, leai se vevela.

Ma ao faia e matua ia matematega, o le tamaititi o le tama ua alu ese mai le puipuiga mulimuli, ua matua tauivi lava ma le faʻamaʻi ua maeʻa. Ona oʻo mai ai lea o le gasea, vomiting, tiga o le manava, manava le manava - ua maeʻa le taimi o le vavalalata, o le a faʻaitiitia le tulaga. Afai e le tuʻuina atu le fesoasoani faʻafuaseʻi i le tamaititi i lenei laasaga, e mafai ona oti.

O le mea e leaga ai, i le taimi nei, e toʻalua mai le tolu tamaiti e maua i le maʻisuka e oʻo atu i fomaʻi i se tulaga ogaoga pe a manaʻomia togafitiga ogaoga. I le lumanaʻi, o le latou faʻamaʻi e sili atu le faigata ona taui, atonu e ono oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave nai lo le mataupu pe a oʻo mai le fesoasoani faafomaʻi ile taimi i se taimi muamua atu, ma faʻaaogaina le valaau faanatinati o le "falemaʻi.

Ae o le taimi o le inu malosi mai le manatu o le diabetology faʻaonapo nei o se aso tuai foi mo le faia o se siama. A o faagasolo lenei vaitau, ua le mafai e le tamaititi ona gaosia le insulin e gaosi ai le suka, ma o le tino, o le fia iloa o le fiaai, ua amata ona faʻaaogaina lona faʻaagaga faʻaagaga i le sili atu o le mode.

I nisi o faailoilo, o le atiaʻeina o le maʻisuka i se taimi muamua e mafai ona faia. Ma afai o se apili i se endocrinologist, o le suʻesuʻeina suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe e faʻamaonia ai ua paʻu le pancreas, ua faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini - o le mea lea, o le a le fesoasoani i le puipuia o le tamaitiiti mai le maʻisuka, ae o le atinaʻeina o le maʻi e mafai ona vave faʻagesegese ma puipuia ai le malosi o le tamaitiiti, mo suʻesuʻega, faʻatupulaia ma isi galuega. O a nei faailoga?

  • Faateleina le manaʻomia mo laʻau suamalie (ua amata ona sili atu le leaga o sosoʻo o okeni ma gaʻo, ae manaʻomia ai a latou masani).
  • E faigata ona onosaia ni vavao tetele i le va o taumafataga, o le lagona o le fiaaai ua faateteleina, ma o uiga masani o le "matelaina" ua tupu aʻe.
  • 1.5-2 itula pe a uma ona 'ai, e aliali mai se lagona o vaivaiga.

O nei faailo o se gasegase mafai, e faigofie ona e iloa, e mafai ona maua i le toatele o tamaiti ma tagata matutua - lelei, o le a le ituaiga tamaitiiti e le fiafia i laulaʻau ma e le moe pe a uma se taumafataga manaia. Ae ui i lea, o nei faailo e tatau ona avea ma se taimi e faʻafesoʻotaʻi ai le endocrinologist, aemaise lava i tamaiti ia o loʻo i ai le maʻisuka o se tasi o aiga (o le maualuga o le mafutaga ma le matua o le maʻi e le taua iinei).

E tatau i matua ona fai tutusa pe afai o nei faailoga e faʻaalia i le tamaititi e le o se talaaga o nisi faʻamaʻi pipisi o le paʻu - neurodermatitis, fuluʻavalosis faifai pea, pyoderma, ichthyosis, faʻapea foi ma le le mautonu, ma le leaga o le vaai.

I le auala, o le ono maua vave le siama o le maʻisuka na aliali mai i fomaʻi i se taimi ua leva. E aofia ai faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e maua ai faʻamaʻi tagata i peta peta e maua ai le inisalini.

O nei suʻega e taua tele i le puipuiga o le maʻisuka o le tamaitiiti ma e tatau ona faʻatautaia i vaega o aʻafiaga. O faʻafitauli o aʻafiaga e maua mai i tamaiti o loʻo aʻafia ai le maʻisuka maualuga nai lo a latou tupulaga.Faʻataʻitaʻiina e fomaʻi lenei mea i ni numera o mea:

  • o loʻo i ai le maʻisuka i aiga o le tamaititi,
  • mamafa o le fanau mai e sili atu i le 4.5 kilokalama
  • ua ia te ia isi faaletonu o le tino,
  • o le puipuiga o le puipuiga ua faaitiitia mo nisi mafuaaga.

Ou te toe fai atu, e le o se mea e tatau ai, o tamaiti o loʻo faʻaalia e uiga o loʻo lisiina i luga (o se vaega atoa poʻo se vaega o latou) o le a atiaʻe le maʻisuka. Ae o loʻo i ai so latou vailaau i lenei maʻi, lea e mafai ona iloa i lalo o le aʻafiaga o nisi mea moni mai fafo.

Ae mo ia tamaiti e taua tele le le na o le fausiaina o le "greenhouse" tuutuuga, ae ia aoaoina le puipuiga a le tino, ia saunia, ma paleni mea taumafa ma fualaau o vitamini, ae le sili atu le suamalie (ina ia le faaitiitia le pancreas), o se olaga masani.

O le Nolarusian Republican Center mo le Pediatric Endocrinology ua atiaeina se polokalame faapitoa mo le puipuia ma vave iloa le maʻisuka o le tamaitiiti. Ua mamanuina mo le vavalalata vavalalata a endocrinologists, fomai o tamaiti, matua, aoga ma le au faileleta,

e maua ai aʻoaʻoga o le maʻisuka e faʻamoemoe i le sili atu ona mataʻituina uiga e uiga i tamaiti o loʻo lamatia. O se vaega faapitoa o le polokalama e faʻatatau i le faitau aofaʻi o le faitau aofaʻi o le itumalo o Gomel, lea, i le tele o tausaga talu ai, o le maʻisuka ua faʻateleina ma toe faʻafouina nai lo le tulaga lautele.

Etiology o le maʻisuka

O faʻamaʻi pipisi o le tamaititi e fesoasoani moni i le atinaʻeina o le maʻisuka i tamaiti. E tusa ai ma le saunoaga a Mr M. Bubnova ma M. I. Martynova, o nei faʻamaʻi pipisi e aofia ai mumps, chickenpox, measula,

O nei mea uma e faʻatagaina ai i matou e fautuaina se suʻega urine mo le suka i tamaiti i le masina talu ona latou pasia se faʻamaʻi faapitoa.

Mafaufauga faalemafaufau ma faaletino. O le tele o tusitala latou te taʻuina se lauiloa iloga i le atinaʻeina o le maʻisuka i le mafaufau ma le faaletino, ma o nisi e faʻafeiloaʻi tonu lava ma le mafaufau faʻafuaseʻi.

Ae ui i lea, o le tele o faʻamatalaga i luga ole vasega o le maʻisuka i tagata matutua e le faatagaina ai i tatou e aunoa ma se faʻatagaina e auai i lenei manatu. O le mea moni lava, o le mafaufau ma le faaletino ua na o le saofaga i le vave iloa o le maʻisuka o le maʻisuka, ioe.

Sa ma matauina le atinaʻeina o le maʻisuka i se teineitiiti 6-tausaga le matua talu ona mavae le vevesi faaletino: 2 vaiaso ina ua maeʻa le malosi o lona manava, na fia inu, na amata ona leiloa le mamafa, ma o le suesuega na faaalia ai le 5% o le suka i le urine, lea e manaʻomia ai le puleaina o le inisalini.

I se tamaititi e 9-tausaga le matua, o le maʻisuka, e tusa ai ma lona tina, na iloagofie ina ua uma le malosi o le fefe - o se taifau na alu ese mai se filifili na faanatinati atu i le tamaititi. Ina ua maeʻa le 8 aso, ona toe fia inu loa lea, na amata ona iloa le mamafa o le mamafa, ma le suka i le aofai o le 6% na maua i lana urine.

O le mea lautele, o le hyperglycemia ma le glycosuria pe a mavae le faʻalavelave mafaufau ma le tino o se mea taatele, ae e masani lava ona mou ese vave ae leai se maʻi suka.

O le tele o taumafa, i le mea moni, ei ai se aafiaga leaga i le setete o masini inisalini. O faʻataʻitaʻiga ma le suka i totonu o tagata ua fafagaina mo le tele o tausaga, o se tulafono, e tele lava ina i le natura o faʻataʻitaʻiga e maua ai le maʻisuka tumau.

S. G. Genes, N. S. Weller e talitonu o le maʻisuka ua sili atu ona taatele ia i latou e taumafaina le tele o gaʻo: e le o ni gaʻo, ae o gaʻo, pe a faʻaaogaina, e fesoasoani i le faʻamaogaina o peta beta. E faʻamaonia lenei mea e ala i suʻesuʻega fuainumera ma suʻesuʻega faʻapitoa.

Ae ui lava i lea, o le tele o le faaaogaina o laʻau suamalie e tamaiti e le mafai ae e tau atu i le faateleina o le galuega a le masini. E tusa ai ma le saunoaga a Mr M. Bubnova ma M. I. Martynova, mai le 140 tamaiti e maua i le maʻisuka, e 10% o lo oi ai se talafaasolopito o le tele o le taumafaina o lagomalie mo se taimi umi.

Faatasi ai ma le tele o taumafa paleni, o le mamafa o mea taumafaina e taua foi mo le faateleina o le puleaina o le inisalini.

Matafaioi o tausaga. O le tele o tusitala oe na suʻesuʻeina uiga o le maʻisuka i tamaiti e taʻu mai ai o le aʻafia o le maʻisuka i le 6-8 ma le 11-13 tausaga e maualuga atu nai lo isi vaitau o le tamaitiiti.

O le maualuga o le aʻafiaga i nei tausaga o loʻo faʻamatalaina i le mea moni e faapea, o manaoga tele e faia i masini inisalini i le vaitau o le tuputupu aʻe tele. O le maʻisuka e mafai ona atiaʻe i soo se matua. O maʻi o tamaiti taʻitasi tausaga le matutua o loʻo faʻamatalaina, ma e oʻo lava i vaiaso muamua o le olaga.

I le taimi nei, e talitonuina o tulaga uma lava o le maʻisuka, e tusa ma le 5% le aofaʻi e 10 tausaga.

O le matafaioi o le agavaʻa: Steinberg ma Jackson e talitonu o le maʻisuka e mafai ona avea ma faʻamaʻi pipisi, e masani lava o matua o tamaiti maua i le maʻisuka latou te le lava le faʻaogaina o le masini.

E tusa ai ma le V. M. Kogan-Yasnogo, o le maʻisuka na amata ona avea o se faamaʻi na mafua mai i le 10-47% o ia ituaiga o gasegase.

O le tele o suʻesuʻega faʻapitoa e faʻaalia ai o le maʻisuka e masani ona matauina i sui o le aiga e tasi, ae o tusitala eseese latou te tuuina mai faamatalaga eseese e uiga i lenei mea. O le mea lea, D. D. Sokolov na ia faailoa mai se vaega na mafua mai i le 7% o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka, Grot - 53.2%, Hest - i le 30%, Aysell - i le 62%, A. M. Bialik - i le 13.3% .

O le mea moni lava, o le eseesega o faʻataʻitaʻiga e faʻalagolago i le auala mo le iloiloina o mea moni: pe a suʻesuʻeina le tulaga o mea faʻapitoa a matua o tamaiti mamaʻi, o ona faʻafitauli e sili atu ona tele taimi e iloa ai nai lo le na o le suʻesuʻeina o le komisi.

I tausaga talu ai nei, ua maua ai faʻamatalaga faʻapitoa sili ona manaia i lenei vaega. O le mea lea, faatasi ai ma le faaleagaina o le alloxan i le masini o lapiti, o le vaivai vaivai o le fanau, faateleina i tupulaga mulimuli ane, ma le faaitiitia o le numera o seta beta, faailogaina le maʻisuka na tupu e aunoa ma le faaaogaina o le alloxan.

O le mea taua, o le mea e leaga ai, e le i maea ona suʻesuʻeina lelei, ae o faʻamaumauga ua uma ona maua e ao ona amanaia pe a fai ni puipuiga, aemaise lava i mataupu tau tamaititi.

O aʻafiaga o le maʻisuka i luga o le faiʻai

O le tele o faʻamaoniga e faʻaalia ai le aʻafiaga o le faʻamaʻi i luga o le faiʻai foliga mai ma le tuai. O faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e sili ona tuai. E maitauina e tele le taimi e faaleagaina ai vaʻa o le tagata maʻi, e aofia ai vaʻa laiti, lea e ulu atu i le faiʻai. E le gata i lea, o le hyperglycemia e faaleagaina ai mea papaʻe.

O lenei vailaau ua manatu o se vaega taua o le faiʻai e aofia i le faʻatulagaina o fegalegaleaiga o fiva nasu. Faʻaleagaina o filo e taʻitaʻi atu ai i suiga i mafaufauga, o lona uiga, o le maʻisuka e mafai ona avea o se tagata afaina i le lapisi o le tino poʻo le faaletonu o le mafaufau.

Soo se tagata gasegase e lamatia ai le faaletonu o le tino, e ui lava i lea, e iai foi nisi o mea e faatelevave pe faʻagesegese le faagasologa. I le matua, o le lamatiaga o le lapisi vascular e faʻapupulaina le tele, ae o lenei mea e faʻaaogaina i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1, lea e sili atu ona pulea.

E maitauina e faʻapea o tagata gasegase e maua i le maʻisuka lona lua e sili atu ona foliga mai i foliga o ituaiga uma o faʻafitauli faʻapitoa, talu ai latou te mafatia i le mativa vaivai, maualuga faʻamaʻi, mea maualalo o le cholesterol lelei, faʻapea foi le maualuga o le toto maualuga. O le Overprint o loʻo faʻapenaina foi ona faʻamatalaga.

Ina ia faʻaitiitia le aʻafiaga o faʻafitauli e fesootaʻi ma le mafaufau, o le faʻatonuga o le kulukose plasma e tatau ona mataituina lelei. E taua le matauina o le uluai laasaga o togafitiga o loʻo tagofia uma ituaiga o suka e faʻaitiitia ai le suka.

E le gata i lea, ua faamaonia ai o le maʻisuka e taofia ai le gaosiga o le cholesterol, lea e talafeagai mo le sili ona lelei o galuega a le faiʻai, lea e maua mai ana lava mea. O lenei mea moni e mafai ona afaina ai le gaioiga o le tino, e aofia ai tagata e tali atu i le puleaina o meaʻai, mafaufau, amioga, tiga ma le gaioiga o se mea tau moli.

Ua maua e saienitisi se sootaga mole molifao i le va o faailoga leaga o le inisalini i totonu o le mafaufau ma amioga e pei o le schizophrenia-i-tino. Ua lauiloa o tagata e maua i le maʻisuka ua faʻalauteleina le faʻaleleia o lagona ma isi faaletonu o le mafaufau.

Inisalini, o le homone lea e puleaina ai le metabolism o le kulukose i totonu o le tino, e faʻapipiʻi ai foi le tuʻuina atu o le dopamine i le faiʻai. O le Dopamine o se neurotransmitter e nafa ma gaoioiga afi, gauai ma le fiafia.

Sa tosina mai e saienitisi le ala i le ala mole fualaau e mafua mai i suiga i le inisalini faailoilo i totonu o le faiʻai ma le faaletonu o le dopamine e oo atu ai i le amio schizophrenia-like.

Na faia e le au suʻesuʻe ni maso ma se faaletonu i le inisalini e na o naua (signified) i luga o le neurons (o loʻo i ai a latou galuega le lelei o le protein Akt, lea e faʻaalia ai le inisalini i totonu o potu). Ua iloa e saienitisi e iai ni mea e le masani ai e iai ni mumua e tutusa ma mea e masani ona vaaia i tagata gasegase.

Sa faaalia foi e saienitisi pe faapefea ona afaina le tulaga o le neurotransmitter i le mafaufau: o mice, o le dopamine ua faaitiitia ma le norepinephrine ua faateleina i le muaga o le cortex (o se vaega taua mo gaioiga masani).

O le mea moni lava, o le televave o le NET e maua uma le dopamine ma liliu mai i le norepinephrine. I lenei tulaga, o se tulaga o le hypodopaminergia (laʻititi o le dopamine) e atiaʻe i le cerebral cortex.

Se vaega o talafaasolopito

O faʻamaʻi o le maʻisuka ua faʻamatalaina e fomaʻi lauiloa uma talu mai aso anamua. I le II senituri BC, o Demetrios, o le na faʻamālōlōina tagata Eleni anamua, na tuʻuina atu i le maʻi le igoa "maʻisuka", lea e faaliliuina o le "ou sopoʻia." Faatasi ai ma lenei upu, na faamatalaina ai e le fomai se uiga iloga - o tagata gasegase e inu pea le vai ma toesea, o lona uiga, e le o taofia le vai, e tafe atu i le tino.

Mo le tele o seneturi, ua taumafai fomaʻi e faʻaalia le mea lilo o le maʻisuka, ma iloa mafuaaga ma maua ai se fofo, ae o le faʻamaʻi na tumau pea le afaina. Pusa I tagata mamaʻi na maliliu maliu, o tagata na mamaʻi i le inisalini-tutoʻatasi tutoʻatasi na togafitia i taumafa ma faamalositino, ae o lo latou soifuaga sa tiga.

O le masini o le faamaʻi na amata ona sili atu ona manino pe a uma ona tupu i le 19 seneturi. saienisi e uiga i le gaioiga ma le fausaga o laʻau o endocrin - endocrinology.

Na maua e le fomaʻi o Paul Langerhans ni sela pancreatic e faʻapipiʻi ai le insulin. O siti na taʻua o "motu o Langerhans, ae o isi saienisi mulimuli ane na faavaeina se sootaga i le va oi latou ma le maʻisuka.

Seʻi oʻo i le 1921, ina ua vavalalata le au Kanesa o Frederick Bunting ma Charles Best mai le insulin mai le pancreas a le taifau, e leai se fofo lelei mo le maʻisuka.

Mo lenei mea na maua, sa tatau ona mauaina e saienitisi le Nobel Prize, ma tagata maʻi na maua i le maʻisuka - o avanoa o se olaga umi.

O le uluai inisalini na maua mai le povi povi ma puao, o le atoaga o le siama o le tagata na mafai ona na o le 1976.

Togafitiga o le faamaʻi naʻo le inisalini ma le suka e faʻaititia ai le suka e le lava lelei. O se tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona suia lona olaga, iloilo lana meaʻai, ma pulea lana amio.

O se taunuuga o suʻesuʻega, na maua ai se mafutaga i le va o le mafaufau ma le toto o le kulukose. O le faʻaogaina o le tino e faʻamalieina ai le manaʻomia mo le malosi e ala i le faʻateleina o le maualuga o le suka i le toto.

I le masani ai, o le maʻisuka (o le insulin-dependent) ma le ituaiga II (e le o le insulin-faalagolago) e iloga. Ae o loʻo i ai foi le maʻisuka labile, o le ituaiga sili ona ogaoga o le maʻi.

I lenei fomu, o suiga faafuasei i kulūkose e tutupu i le aso.E leai ni mafuaaga vaaia mo oso, ma le le mafaia ona fetuunaʻi le fualaau o le inisalini e taʻitaʻia ai le hypoglycemia, coma, faʻaleagaina ai le tino ma le toto toto. O sea ituaiga o siama ua matauina i le 10% o tagata gasegase, aemaise lava o tupulaga talavou.

Fai mai fomaʻi o le maʻisuka labile o se faʻafitauli sili ona mafaufau nai lo se mea faʻapitoa. O le maʻisuka muamua o le laʻau na faʻamatalaina e Michael Somogy i le 1939, faʻatusatusaina le faʻamalolo o le glucose e aunoa ma le faʻaaogaina ma se faʻalavelave faʻafuaseʻi o vaalele ona o le le mautonu o le faʻaaogaina o le vaʻalele.

O le tele o le inisalini e ulu atu i le tino, o le maualuga o le suka e faʻaitiitia, o le ate e "fesoasoani" i le glycogen ma e toe foʻi mai mea uma i le masani. I le avea ai o se tulafono, o le hypoglycemia e tupu i le po pe a moe le tagata maʻi.

I le taeao e lagona e ia le le lelei, o le maualuga o lona suka. I le tali atu i faitioga, e faʻateleina ai e le fomaʻi le fua o le insulin, lea e le fetaui ma le tulaga moni.

O le mea lea ua amata ai se liʻo leaga, o se faafitauli e aluese mai ai.

Ina ia faʻamaonia le mafuaʻaga o le gafatia, e tatau ona fua le hemoglobin i le ao ma le po mo le 7-10 aso i le 4 itula. E faavae i luga o nei faʻamatalaga, o le a filifili e le fomaʻi le maualuga o le inisalini.

O mafaufauga o le maʻisuka o soo se ituaiga e faʻaalia ai uiga masani o loʻo i totonu o le tele o tagata e maua i le maʻisuka:

  1. Le malupuipuia, lagona o le lafoaia, popole,
  2. Manatu leaga o le toilalo
  3. O le manao mo le mausali ma le filemu, faalagolago i tagata pele,
  4. O le masani o le faatumuina o le le atoatoa o le alofa ma lagona lelei i meaai,
  5. O aʻafiaga e mafua mai i le faʻamaʻi e masani ona mafua ai le le fiafia,
  6. O nisi tagata gasegase e faʻaalia le le amanaiaina o latou soifua maloloina ma teena mea uma e faamanatu ai le faʻamaʻi. O nisi taimi o le tetee e faʻaalia i le tagofia o le ava malosi.

O le mafaufau o se tagata e tuusaʻo lelei i lona soifua manuia. E le o tagata uma e manuia i le tausisia pea o le paleni o le mafaufau pe a uma ona maua se faamaʻi masani. O le maʻisuka e le faatagaina ai le galo ia te oe lava, o tagata gasegase ua faamalosia e toe fausia o latou olaga, suia amioga, tuu a latou meaai e sili ona fiafia i ai, ma e aafia ai o latou lagona faalelagona.

O faʻaaliga o le faʻamaʻi o ituaiga I ma II e talitutusa lava, o auala o togafitiga e eseese, ae o le mafaufau o le maʻisuka tumau e le suia. O faʻalavelave e tutupu i le tino ma le maʻisuka e faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻalavelaveina le gaioiga o totoga, tino o le lymphatic, toto toto ma le faiʻai. O le mea lea, o le aʻafia o le maʻisuka i le psyche e le mafai ona faʻateʻaina.

O le maʻisuka e masani ona o faatasi ma le neurosis ma le atuatuvale. Endocrinologists e leai se manatu e tasi i mafuaʻaga o aʻafiaga: o nisi e mautinoa o faʻafitauli tau mafaufau e faʻaosofia ai le maʻi, o isi e usitai i se tulaga faʻafeagai.

E faigata ona taʻu manino atu o le mafaufau e mafua ai le le manuia i le glucose metabolism. I le taimi lava e tasi, e le mafai ona faafitia o amioga a tagata i se tulaga o maʻi e suia lelei. Talu ai o loʻo i ai se fesoʻotaʻiga, ua i ai se talitonuga e faia, e ala i le galue i luga o le psyche, o soʻo se faʻamaʻi e mafai ona faʻamalolo.

E tusa ai ma suʻesuʻega a psychiatrists, i tagata e maua i le maʻisuka, e masani lava ona matauina le le atoatoa o mafaufau. O le le mautonu, le atuatuvale, mea e mafua ai lagona o lagona e mafai ona faʻavaivaia. O le tali e mafai ona mafua mai i le tuʻuina atu o le suka i le toto, lea e le mafai e le tino ona totogi mo le maʻisuka.

Ua leva ona latou matauina o le maʻisuka e masani lava ona aafia ai tagata e manaomia le tausiga, tamaiti e aunoa ma le alofa mama, faalagolago, leai se mafaufauga, oe le mafai ona faia ni faaiuga i se tulaga tutoatasi. O nei mea e mafai ona mafua mai i mafuaʻaga o le maʻisuka.

O se tagata na te mauaina e uiga i lona siama ua i ai le teteʻi. O le maʻi suka e matua suia ai le masani masani, ma ona aʻafiaga e aʻafia ai e le gata o foliga, ae faʻapea foi le tulaga o totoga i totonu. O faʻalavelave e mafai ona afaina ai le faiʻai, ma e mafua ai le le atoatoa o mafaufau.

Le aʻafiaga o le maʻisuka i le psyche:

  • Faʻatoʻa masani. Ua faateia le tamaloa i talafou o le faamaʻi ma ua taumafai e "faoa faamalosi le faalavelave." O le gasegase o meaai i se aofaiga telē, o le maʻi e mafua ai le afaina tele o le tino, aemaise ile maʻisuka ituaiga II.
  • Afai o suiga e aafia ai le faiai, e mafai ona tupu le popole ma le fefe. O se taimi faʻasolo e masani lava ona maeʻa i se faʻafitauli e le mafai ona faʻaleleia.

O le taʻavale ma le faʻamaʻi o le maʻisuka e oʻo atu ai i le mafaufau ma le schizophrenia.

O tagata e maua i le maʻisuka ei ai manaoga faʻapitoa e manaʻomia le fesoasoani a se fomaʻi o le a faʻamaonia se tagata i le manaʻoga mo gaioiga faʻatasi e foia le faafitauli. E mafai ona tatou talanoa e uiga i le alualu i luma i le faamalologa pe afai e tumau le tulaga.

O ni faaletonu o mafaufauga e maua i le maea ai o se suʻega o le toto. Afai e suia le suiga o le hormonal, o le tagata maʻi o le a tofiaina se feutagaiga ma se tagata tomai faapitoa.

E tusa ai ma suʻesuʻega, o le lua-vae tolu o faʻamaʻi o loʻo faʻamaonia ai suiga o suiga mamafa. I le tele o tulaga, e le iloa e tagata faafitauli ma latou le sailia se fesoasoani faafomaʻi.

Mo le maʻisuka, o se malo-depressive state poʻo le maʻi vaivai gasegase o se uiga, lea e maua ai e tagata gasegase:

  1. Le lava le vaivai
  2. Lotovaivai - lagona, faʻalagona ma faaletino,
  3. Faʻitiʻitia galuega
  4. Faʻaleagaina ma le popole. O le tagata e le faamalieina i mea uma, tagata uma ma ia lava,
  5. Moega o le moe, masani lava o le moe i le ao.

I totonu o se tulaga malulu, o uiga e malu ma e mafai ona faʻatautaia ma le maliega ma le fesoasoani a le maʻi.

O le le mautonu le astheno-depressive syndrome e faʻaalia e ala i suiga loloto o mafaufau. O le tulaga e le paleni, o le mea lea, o le mataʻituina pea o le maʻi e manaʻomia.

Faʻalagolago i le mamafa o le tulaga, ua faʻamautuina vailaʻau ma ua faʻafetaui le taumafa, lea e taua tele mo le maʻisuka ituaiga II.

O lagona o le fefe ma le le fiafia, lea e masani ona aafia ai tagata gasegase, e tatau ona faailoaina, auiliili ma tautalagia.

O lenei tulaga o le maʻisuka e tele lava ina matauina. O se tagata, i le tele o auala, i se tulaga talafeagai, o popolega e uiga i lona lava soifua maloloina, ae o le atuatuvale e tupu i se natura mataʻutia.

E masani lava, e faalogo le hypochondriac i lona tino, ma talitonuina o ia o lona loto, vai vaivai, ma isi mea e le o sasaina lelei.

O se taunuuga, o le soifua manuia e matua popole lava, o le manava ua mou, o le ulu ua tiga, ua pogisa i mata.

O maʻi maua i le maʻisuka ei ai mafuaaga moni mo le le fiafia, o lo latou maʻi e taua o le depressive-hypochondriac. Aua nei faʻalavelave mai mafaufauga leaga e uiga i le soifua maloloina, le maʻi maʻi, tusia le faitioga e uiga i fomaʻi ma manaʻoga, feeseeseaiga i le galuega, faitioina tagata o le aiga mo le le mautonu.

E ala i le fefaʻaseseaʻi, o se tagata e faʻaosoina ai faafitauli moni, e pei o le fatu fatu poʻo le taʻavale.

O le hypochondriac-diabetic e tatau ona togafitia lelei - faatasi ai ma se endocrinologist ma le mafaufau (psychiatrist). Afai e tatau ai, o le a faatonuina e le fomaʻi antipsychotics ma le toʻa, e ui lava e le manaomia.

E lua ituaiga o maʻisuka: e le o le inisalini e faalagolago ma faʻalagolago ile inisalini. O o latou faailoga e tutusa ma le tasi, e pei o le faʻafitauli o le maʻi, e ui i lea, o togafitiga togafitiga e ese le ese.

O mafaufauga faaletonu e tupu ona o le le lelei o gaioiga o le tino, e aofia ai le totoga ma le totoina o tino.

O le tele o fomai e muamua fai mai o se tagata maʻi o feagai ma faafitauli ma le endocrine e ono manaʻomia se fesoasoani faʻapitoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se taimi talafeagai o aʻoaʻoga a le autogenic e fesoasoani i se tagata maʻi i se faʻamaʻi o le eseesega o le matuia.

Uiga o mafaufauga o tagata mamaʻi e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

O faʻamaumauga na maua mai ona o le tele o suʻesuʻega e faʻamaonia ai o tagata e maua i le maʻisuka e tele lava ina i ai le tele o faafitauli tau mafaufau.

O ia faʻasalaga ei ai sona aafiaga tele e le gata i le togafitiga lava ia, ae faʻapea foʻi i luga o le faʻafitauli o le maʻi.

O le mea moni, o le metotia o le fetuunaiga (vaisu) i le faaletonu o le faatinoga o le faatinoga e le o le mea mulimuli lea, talu ai e faalagolago i ai pe o le a tulai mai le maʻi ma ni faafitauli ogaoga pe leai foi. E i ai ni faʻafitauli faʻafitauli mafaufau e aliali mai i le iuga, pe mafai ona latou mulimuli ane aloese mai ai?

O se faamai o le ituaiga muamua e mafai ona suia tele ai le ola o le patient endocrinologist. Ina ua uma ona ia mauaina lona siama, o le faamaʻi e faia ai ona lava suiga i le olaga. E tele faigata ma tapulaa.

E masani lava pe a uma le siakiina, o le "taimi o le meli" e tupu, o le umi e masani ona mai i nai aso i ni nai masina.

I le taimi lenei, o le tagata gasegase e faʻafetaui atoatoa i tapulaa ma manaoga o togafitiga.

E pei ona iloa e le toatele, e tele taunuuga ma filifiliga mo le atinaʻeina o mea tutupu. O mea uma lava e mafai ona muta i foliga o ni faʻafitauli laiti.

Le aʻafiaga o le faʻamaʻi i le mafaufau o le tagata

O le faʻamatalaga o se tagata tuusao e faalagolago i le maualuga o le fetuunaiga faʻaagafesootai. O le maʻi atonu o le a ia iloaina.

O tagata e faigofie lava ona fai ma vaisu, e le faʻafesoʻotaʻi ma alu i tua, e matua faigata lava ona iloa le iloa o le maʻisuka o iai.

O le tele o taimi, o gasegase o endocrinologists, ina ia mafai ai ona feagai ma le faʻamaʻi, i soo se auala e mafai ai ona latou faafitia o latou faafitauli ogaoga o le soifua maloloina. Na maua ai e faʻapea o nisi faʻamaʻi faʻapitoa o lenei metotia na i ai sona aʻafiaga aoga ma aoga.

O se tali tali tutusa i le siama i le i ai o le maʻisuka e matua leaga lava lona aafiaga.

O faʻafitauli masani masani o le maʻisuka

I le taimi nei, o le taua lautele o le maʻisuka e matua telē lava o lenei faʻamaʻi e taatele i le va o tagata o itupa eseese ma taʻi matutua. E masani ona i ai faʻamatalaga faʻaalia i amioga e atiaʻe e uiga i le tala o le neurotic, asthenic and depressive syndrome.

E mulimuli ane, o faʻasalaga e taʻitaʻia ai i ia mea sese:

  1. mafaufau loloto. Faatasi ai ma ia, o faafitauli ogaoga o le mafaufau e maua. O fomaʻi latou te maitauina foʻi foliga o faʻalavelave i le mafaufau ma le mafaufau. O le mafaufau e itiiti le mautu
  2. maʻi faʻapitoa-mafaufau ma faʻamaʻi mafaufau. Faʻasaga i tua o maʻi faʻamaʻi, o le faʻaitiitia o le faʻaleagaina o le mafaufau ma le faʻalauiloaina o uiga o tagata. O lenei suiga i le tele o tausaga e mafai ona avea ma se isi mea e pei o le vevesi,
  3. mafaufauga le tumau. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le: le lava o lagona, lagona o le valea, faʻavaivaia, ma le faʻafefe.

Fafagaina

I vailaau, o loʻo i ai se manatu e taua o le taumafa malosi.

O lenei mea o le le pulea lelei o meaai, e tusa lava pe leai se tuinanau. E le mafai e le tagata ona malamalama pe aisea e 'ai tele ai.

O le manaʻoga iinei e foliga mai e le o le tino, ae o le mafaufau.

Faateleina osofaiga

O le maʻi suka o loʻo i ai se aafiaga malosi i le mafaufau o le tagata maʻi.

I le i ai o le maʻi o le asthenic i totonu o se tagata, o ituaiga o le le maloloina e pei o le faateleina o le le fiafia, ita, le le fiafia i le tagata lava ia ua maua. Mulimuli ane, o le a iloa e se tagata nisi o faafitauli moe.

E tupu i le maʻi faʻafitauli. E masani lava ona avea ma vaega o neurotic ma syndices asthenic. Peitai, e ui i lea, i nisi o tulaga e tupu na o ia lava.

Fomaʻi ma le faʻavalevalea

E iai se vavalalata vavalalata i le va o le schizophrenia ma le maʻisuka.

O tagata ei ai lenei maʻi o le endocrino ua i ai se tulaga faapitoa i le masani ai o le taufetuli o le faʻaoga.

O le mafuaʻaga lea latou te masani ona i ai osofaʻiga o le osofaʻiga, faʻapea foʻi ma amio faʻafeiloaʻiga.

I le maʻisuka, e manaʻomia vave e fesoasoani le fesoasoani. O le solia o le maʻisuka meaai e mafai ona oʻo atu ai i le oti faʻafuaseʻi. O le mafuaʻaga lea latou te faʻaaogaina ai vailaau faʻapitoa e taofia ai le manaʻo ma faaleleia le tulaga o se tagata.

Vitio faʻatalanoa

Mafuaaga ma faʻafitauli o le atuatuvale i le maʻisuka:

O le maʻisuka e mafai ona tupu e aunoa ma ni faʻafitauli pe afai e te usitai i fautuaga a se fomaʻi.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

E faapefea ona aafia le amio a le tagata i le maʻisuka

O le suʻesuʻeina o le faʻamaʻi ua avea ma se faʻafitauli faʻafefefe faʻafefefe. O tagata maʻi uma lava e faigata ona iloa le iloa o le maʻi.

O amioga a se tagata e sui, ua ia faafitia le i ai o maʻi o le endocrin, o loo i ai le ita i isi. O le mea lea, o loʻo taumafai se tagata e faʻafetaui ma malamalama i mea o loʻo maʻi ai o ia, e talia mea ua le mafai ona toe faaleleia.

Na faailoa mai e fomaʻi se tolu o faʻamaʻi pipisi e faʻaalia ai i latou o loʻo maua i le maʻisuka.

O le auala lenei e aafia ai le mafaufau o le tagata i le maʻisuka:

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

  • Muamua o le neurotic. O le maʻi e faʻaalia i le le mautonu i se tulaga faʻalagona, e ita se tasi mo soo se mafuaʻaga, e le fiafia.
  • O le lona lua ua taʻua o le asthenic. O lenei tulaga e faʻaalia o ia lava o se fesuisuiai masani, teteʻe i isi tagata ma se uiga ita i le sosaiete. O le tagata gasegase e le iloa le faʻamaʻi, faʻafitia lona i ai. Ua moe le moe, ua aliali mai le le mautonu. I le aoauli, i le isi itu, o le tulaga o loʻo moe.
  • O le ituaiga lona tolu o le faʻavaivai. O loʻo faʻaalia i se faʻaitiitia o le lagona, o se tulaga faʻavaivai. I le aluga o taimi, o lenei mea e oʻo atu ai i le atuatuvale matuia, lea e le mafai ona gafatia e le tagata maʻi ma ua faamalosia e saili se fesoasoani. E lagona e tagata maʻi le atuatuvale, faʻavave vave, faʻamalolo amata. Latou te le fiafia i le ola, e peiseai ua maeʻa ma e le mafai ona suia se mea.

O le maʻi suka o loʻo i ai se aafiaga ogaoga i amio a le tagata i sosaiete mai le amataga lava. E faigata mo tagata ona faʻaaoga i le i ai o se faʻamaʻi e le mafai ona faʻamalolo. O le mea lea o le le mafaufau, le mautonu, popole.

Manua o meaʻai

O le le atoatoa o le mafaufau e mataituina i le le paleni. O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga e mafua mai i le le atoatoa o le insulin.

O meaʻai talafeagai o se tauiviga mo se olaga ola maloloina. E fesoasoani i le faʻaitiitia o le mamafa, osofaʻiga o mea mataʻutia. Faʻafetai i lenei mea, o le mafaufau e masani ona masani, talu ai o le faʻamaʻi e mafua ai le paʻu o le mamafa, fetuunaiga i sosaiete.

Ae ui i lea, o mea taumafa paleni e mafai ona mafua mai i le le atoatoa o le mafaufau. I vailaau, o lenei maʻi ua taʻua o le taumafa malosi. O le tagata maʻi e le malamalama i le mafuaʻaga ua ia tele. Na te 'ai e tusa lava pe leai se manaʻo.

O le afaina o le osofaiga e mafai ona tupu pe afai o le gaioiga o le tino e nafa ma le gaosia o le insulin, le pancreas, ua le afaina. O le mafuaaga autu lea o le osofaʻiga i le maʻisuka.

E faʻaalia i luga o le vaivai, faʻalautele le vaivai. E talitonuina o le osofaʻiga e fesoasoani i le atinaʻega o isi maʻi o le mafaufau ma maʻi faʻapitoa.

  • le fefefe le fefefe o tamatamailima,
  • migraine
  • vaivaiga
  • faʻataʻitaʻiga
  • faateleina le faʻaleagaina
  • mafaufau faʻaleafaufau e faʻaalia i le taina.

O faailoga faailo o le osofaʻiga o le paʻu o le paʻu, faʻamaʻi i le vevela o le tino, ma faʻaititia le maualuga o le hemoglobin. O nisi taimi e faaalia i le dysmenorrhea i tamaitai ma le malosi i alii.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Le popole

O fomaʻi e taʻua le maʻi o le endocrine o se maʻi faalilolilo, ona o le tele o faʻafitauli.

O le tulai mai o le VVD e le faalagolago i le faaleagaina o le tino o le tino. O le popole e faʻaalia i le neurasthenia, psychasthenia, faʻamalolo.

O le faaletonu o le mafaufau o le maʻisuka e tele lava ina matauina i tagata matutua ona o gasegase atherosclerotic o vaʻa faiʻai.

O le tele o tagata gasegase o loʻo mafaufau pe faʻafefea ona faatea ese le popole i le maʻisuka. O lenei tulaga e manaʻomia ai le maualuga o le gauai. O nisi taimi e togafitia i luga o se nofoaga i fafo, e lava le inu i se auala o fualaau oona.

Ma o nisi taimi e manaʻomia ai falemaʻi maʻi o le maʻi. O le atuatuvale e faʻaalia e ala i le faoa faamalosi, o le tagata gasegase o loʻo faanatinati atu i tagata ese, e afaina ma le maasiasi, aua e leai se mafuaʻaga e amata ona 'alaga pe talie.

O le mea e sili ona taatele o le faʻalavelave faʻavaivai. O lenei tulaga e matauina i le 50% o tupulaga talavou e iai le maʻisuka ituaiga 1.

O le atuatuvale ua manatu o se maʻi faiʻai. MRI na faailoa mai o le faiʻai i tagata e mafatia i lenei tulaga e foliga ese.

E faʻafefea ona aʻafia ai le maʻisuka (mafuaʻaga o le atuatuvale ma le depressionive psychosis) (mafuaʻaga o le atuatuvale ma le depressionive psychosis)

  • o lenei mea e aʻafia ai i le faigata o le puleaina o faʻamaʻi pipisi,
  • sese uiga faaalia i lou olaga
  • o le maʻisuka e ono mafua ai faʻafitauli e oʻo atu ai i le atuatuvale.

O le mafaufau e faaalia ia lava i se faaitiitia o le fiafia i mea na fiafia i ai muamua, lagona atuatuvale, o se lagona o le leai o se mea, le fia aai, ma se faaitiitia o le malosi.

O le depressionive psychosis e oo atu ai i lagona o le leai o se faamoemoe, leai se faamoemoe ma le leai o se faamoemoe. O le tulaga e ogatasi ma le siʻosiʻomaga, paʻu o le mamafa, vaivai faʻaletino ma le mafaufau. O nisi o gasegase e iai mafaufauga e uiga i le pule, o le oti.

Schizophrenia

O le fesoʻotaiga o lenei faʻamaʻi ma le maʻisuka na matauina i le 19 senituri e fomaʻi suʻesuʻe. O le le atoatoa o le mafaufau e mafua ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi.

Tagata taʻitoʻatasi o loʻo maua i le maʻisuka e faʻapitoa i amioga e pei o le schizophrenia-like. Latou te i ai se tulaga faapitoa e masani ai i le masani ai o le fesuisuiai o lagona.

O le le lelei o le inisalini gaosiga e mafua ai le faʻalavelave mafaufau. E tupu lenei mea i le hyperglycemia ma le mamafa.

E le gata i lea, o le tulaga faʻaleagaina na mafua ona o le tele o le uta o le NET, lea e maua ai le dopamine neurotransmitter (le hormone o le fiafia) ma liliu ai i le norepinephrine. I lenei tulaga, o se tulaga e taua o le hypodopamyria e atiina ae i le cerebral cortex.

O le Dopamine e fesoasoani i le le lava o galuega faʻamalosi ma avea ma amataga mo le faʻaalia o faailoga muamua o le le atoatoa o le mafaufau, e aofia ai le vavae ese ma le faʻalavelave faʻalapotopotoga.

Fesoasoani faʻapitoa i le maʻisuka

Muamua, o fesoasoaniga mafaufau e aofia ai le talitonuina o se fomaʻi. Saili se fomaʻi o le a maua le mafanafana e fesoʻotai, tuʻuina atu le sili ona vavalalata.

Ina ia faʻaitiitia le afaina mai le maʻisuka, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai lelei, faia le faleopathy ma ave vitamini. E taua le mulimuli i le togafitiga, ae le o le alu ese mai le tui ole inisalini.

E taua le malamalama o le togafitia o le maʻisuka e le naʻo le pau lea o sini i le olaga. O le filemu o le mafaufau ma tagata o le aiga e sili atu ona taua nai lo soo se faafitauli tau soifua maloloina. Faatulaga oe lava i le mafaufau mo le mea silisili.

O maʻi suka e fesoasoani i suʻega faʻapitoa o le neurologists ma le mafaufau. I soʻo se tulaga feteʻenaʻi, o le le mafai ona pulea o le tagata lava ia liliu atu i fomaʻi, tautala e uiga i popolega, talia le taimi nei.

E mafai ona e sola ese mai le maʻi. E tele ni auala e faia ai lenei mea. Mo se faʻataʻitaʻiga, faitau tele, ave faʻatasi e ala i femalagaaiga, fai mea e tasi, ia sili atu le gauai atu i fanau a fanau poʻo tamaiti. Faʻataʻalo ata tifaga, o vaiaso e faimalaga i fafo atu o le taulaga o le a faʻalavelave. O tamaitai ua matua tosina ese mai mafaufauga leaga e ala i le faatau.

E le mafai ona e faʻagaloina le faʻaaogaina o fualaau faasaina. Afai e faatonuina e le fomaʻi fualaau, e tatau ona e tausisia lenei togafitiga togafitiga.O fualaau oona e vave faʻafoʻi ai le maʻi o le maʻi.

O se taunuuga lelei e mataituina pe a uma le togafitiga o le tino ma le faia o ni lagona le lelei ua saunia i le fale.

O mafaufauga faalemafaufau e iʻu ai i nisi taimi i se siama, o lea e taua ai le maua o le faafitauli i se taimi talafeagai ma faafesootai se fomaʻi mo fautuaga faafomaʻi.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Tuua Lau Faamatalaga