Tulafono mo le tausia o le maʻisuka (faʻamanatu)

faamalieina i le taui mo le maʻisuka malosi,

ogaoga faʻamalosi - faʻatasi ai ma le taufaasese ma le faʻapipiʻiina o faʻalavelave faʻafuaseʻi mai totoga faʻatulagaina,

ogaoga - i le ketoacidosis, lactic acidosis ma le hyperosmolar coma.

Malamalamafaasaoina. O le le iloa o le mea e tupu e tupu mai i le coma.

Faateleina fuatagaMaitauina le maʻisuka ituaiga II, o se faʻaitiitia o le maʻisuka ituaiga 1.

Fata: faʻamago, hyperkeratosis, faʻaitiitia le faʻaogaina o le faʻavaveina.

E vaaia rubeosis ma hypremia o alafau, auvae, muauluona o le tipiina o capillaries paʻu

Xanthomas i luga o apaau o le isu, omea, i luga o fusi o luga o vae, i luga o le ua, i luga o le fatafata, i luga o foliga,

Dermopathy (pito i lalo) - paleni lanu mumu-lanu enaena o le 5-12 mm, lea e liua i ni mea e afaina i le pito i luma o vae, o le atiina ae o maʻi mama ma le gangrene.

Lipoid necrobiosis - uʻamea, leai se ila, lapotopoto, lanu mumu-violet nodules i luga o le paʻu o vae, faʻapitoa i le tuputupu aʻe lautele ma le faʻavaeina o faʻamaʻi faʻamaʻi, lea e atroph, e leʻo ma ua suia e se siʻi,

Vitiligo - faʻafeiloaʻi nofoaga paʻu tutusa.

I le suʻesuʻeina o foliga: o le faamai (mumū o le laumata pito i luga), o le karite, faʻalavelave faʻalavelave o le lauulu ona o le faʻamaʻaina o maso o le mikoneka.

Atonu faʻanoanoa vaaia ona o le atinaʻeina o pepa taʻavale poʻo le edema o le tioata.

O se asiasiga malosi na faʻaalia faʻafitauli ona o le le faʻapipiʻiina o le vae ona o le solia o le loloto o le lagona.

I luga o asiasiga tumau: sese o vae ona o le le atoatoa i le va o le fulufulu ma le mea e sasaa mai ai le tumutumu o le gasegase o le toto, masima o ulu o metatarsal, o le fausia o vaega i lalo o le mamafa.

O le taofiofi faifai pea e mafua ai le autolysis o masini mumu ma ulutala ma le maʻisuka vaevaega vae.

Atrophy o maso o le tamai povi.

Faʻafitauli o le respiratory e naʻo le atiina ae o faʻalavelave ogaoga o le maʻisuka: faʻatasi ai ma se ketoacidotic coma, uiga lelei mo le ituaiga I o le maʻisuka ma se hyperosmola coma, o uiga mo le maʻisuka ituaiga II.

E masani lava mo le maʻisuka faateleina i le toto maualuga: faatasi ai ma le DM-I i le 20% o mataupu, ma le DM-II i le 75%.

I lona amataga, o le hyperinsulinine, taofiga o le sodium e insulin, nephropathy, macroangiopathy e taua.

Faʻaititia le BP e tupu i le ketoacidosis ma le hyperosmola coma ona o le faʻamalolo.

O le faʻaitiitia o le toto i le taimi o le lactic acidosis e fesoʻotaʻi ma le acidosis, faʻalavelave faʻaleagaina ma le faʻasaina o le myocardium, faʻapea foʻi ma le vavaeina i vaʻa.

Gastrointestinal tract pathology:

- faʻamaʻi pipisi o le dyspepsia gastric - hypoacidism,

- maʻi o le intestinal dyspepsia,

Faʻaleagaina o le lapisi e faʻaalia i uiga faʻamaonia o le gasegase gaʻo.

4. Suiga o totoga i totonu o le maʻisuka.

I maʻi e maua i le maʻisuka e masani ona maua suiga i le cardiovascular systemaofia ai muamua atherosclerotic leions o eseese sikuea. Faʻaleagaina o le myocardial e tupu i tagata mamai i le maʻisuka 2 taimi e sili atu nai lo tagata o le vaitausaga e tasi, ae le o mafatia i lenei faʻamaʻi. Taatele i le maʻisuka atherosclerosis e faʻaumatia tagata pito i lalo e taʻitaʻia ai le faʻavaeina o maʻi o vae o vae ma vae (aemaise lava le uluaʻi vaevaega) faʻatasi ai ma le atinaʻe mulimuli ane o le gangrene.

Faʻasologa o gasegase o mea inu ma le maʻisuka e faʻaalia i faʻalavelave faʻafuaseʻi gingivitis ma stomatitis, faʻaititia galuega faalilolilo ma gaioiga o le manava, gaʻo gaʻo ma le steatohepatitis.

I maʻi e maua i le maʻisuka, e masani ona maua maʻisuka nephropathyfaʻaalia e protesinuria ma ogaoga maualuga ma iʻu ai lava i le atinaʻega maʻisuka glomerulosclerosis (Kimmelstil-Wilson syndrome) ma mulimuli ane faʻasologa masani o le faʻailoga, o se tasi lea o mafuaʻaga autu o le maliu o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

60 -80% o tagata maʻi maua i le maʻisuka ua maua maʻisuka retinopathy, faʻaalia i le faʻalauteleina o venini o le retinal, le atinaʻeina o microaneurysms, otaota, faʻafefeteina i totonu ma taʻitaʻi atu ai leai se vaaiga mamao.

Faʻatasi ma le maʻisuka faʻaleagaina le faʻalavelave i le toniga maʻisuka neuropathy, lea o loʻo faʻaalia i le foliga mai o le paresthesia, o le solia o le tiga ma le vevela o le vevela, o le faʻaitiitia o le tendon mafaufau. O faʻamaʻi o le diabetic encephalopathy e maua foi i maʻi, faʻaalia i le faʻaitiitia o le mafaufau ma isi faaletonu o le tino.

Auala e faia ai se suʻega suʻe i le fale mo le maʻisuka

O le maʻisuka ma se faasologa i aso uma e alu i le lima - e tatau ona e saunia meaai maloloina ma paleni ma ai i le taimi, malolo, ia lava le moe, ia e galue malosi ma siaki lau kulūkose. Ae e tasi le isi mea e tatau ona faia i taimi uma, afai o loʻo maua oe i le maʻisuka, siaki ou vae.

O lenei auala e mafai ai ona e puipuia poʻo le itiiti ifo o le faʻaitiitia o aʻafiaga o vae e fesootaʻi ma le maʻisuka. E le faigata ma e mafai ona faia i le fale, o le mea autu e masani lava. Afai e leʻi i ai ni ou faafitauli i le vae, ona taofi lea tasi i le vaiaso. Afai e te afaina ou vae, maua maʻi ma manuʻa, pe afai e leai sou lagona i ou vae, siaki aso umau!

O le mamafa poʻo le leai o ni fetuunaiga e mafai ona faigata ai lenei faiga, ae e taua tele matou te ole atu ia te oe e aua le matamuli ma ole atu mo se fesoasoani mai e pele. Lalo o ni laasaga faigofie e 9 e tatau ona e faia pe a suʻe ou vae i le fale mo tagata e maua i le maʻisuka.

Aisea e matua taua ai le tausiga lelei o se maʻi suka?


O le taua o le puipuia ma le tausiga lelei o vae i le maʻisuka e faigata ona faʻatauvaʻa. Afai e le o mulimulitaia nei tulafono, o le a faʻateleina le faʻamaʻi ma amata le gangrene.

E tusa ai ma le WHO, e 95% o le faʻamavaeina o le tino e fesoʻotaʻi ma maʻi pipisi.

Gangrene o le vaega mulimuli lea o le SDS, lea e muamua atu i ai faailoga nei:

  • tiga o le tiga pe a savali, faapea foi ma le nofo
  • vevela vevela (vae malulu, vela vela, tingling, numbness, ma isi mea),
  • faʻaleagaina o le musele o vae,
  • le foliga mai o le le atoatoa o vae,
  • masini mago susu, uluga,
  • afaina loloto, afaina o le vae.
Afai e te le togafitia nei faailoga ma e te le o mulimuli i tulafono o le tausiga o le maʻisuka, ona oʻo lea i se tulaga maualuga o le a oʻo le faʻamaʻi i se tulaga matautia.

E le faigata tele ona aloese mai faʻamaʻi pipisi ma le faʻamavaeina mulimuli ane, ua lava lea ile tausia lelei ole vae o le maʻisuka i le fale ma faʻatalanoa se fomaʻi i se taimi talafeagai ma se mea e sili ona leaga.

2. Iloiloga masani o vae.


E tatau ona faia le asiasiga i le taeao po o le afiafi, pe a uma ona fufulu ma faʻamago vae. Afai o loʻo faʻamamaina vaega o le epidermis, o sana ma sana o loʻo maua e le fesoʻotaʻi ma le ofuina o seevae fou pe le lelei, e pei foi o manua, ulupala, malaʻi vaega o le paʻu, e fautuaina foi e fefaʻataʻitaʻi i se fomaʻi ma faʻaogaina mea faʻapitoa mo le maʻisuka vae.

O ia ituaiga oloa e aofia ai le faʻamamaina, fafagaina, faʻamamaina vaega e fesoasoani i le toe faʻaleleia o le epidermis masani, faʻapea foi ma le puipuia o vae mai faʻamaʻi pipisi, maua ai le aʻafiaga o aʻafiaga.

3. Lafoaia i aso uma ma togafitiga ole vae o le maʻisuka.

O kulimi mama i luga o vae e manaʻomia ona togafitia i se maʻa. A uma ona fufuluina, e tatau ona e fufuluina ou vae i se solo vaivai, ae le o le nutimomoia.

Ia mautinoa ia faʻaaoga se kulimi fafagaina, lea e aofia ai le suavai masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le DiaDerm laina e ofoina atu ni kulimi faapitoa mo le tausiga o le maʻisuka. O le laina e aofia ai le kulimi "Puipuiga," "Lelei" ma le "Faʻamamago", lea e lelei mo le faʻaaogaina i aso taitasi.

Teu "Toe faʻafouina" - o se fofo sili ona lelei mo vae i le i ai o abrasions, manua o le tui ma isi manua. O se vaega o oloa DiaDerm o le i ai o urea ma vaega o vailaʻau ma vailaau oona i le tuufaatasiga o le 5-15%, lea e faʻafeusuaʻi, faʻaleleia ma faʻaolaina faʻamaʻi ma faʻafouina.

Kiliki i lalo le ata o loʻo i lalo e saili atili ai e uiga i kulimi kirifa o kirifa ma faʻatulagaina mo le faʻafeiloaʻiga ile fale poʻo le meli.

4. Faʻamau faʻamaʻi saʻo.


O fao faʻaigoa ma le maʻisuka e masani ona taʻitaʻi atu ai i faʻamaʻi pipisi. E tatau ona tipi lemu fao i se laina saʻo e aunoa ma le taamilosaga. O faʻamau pito i lalo e failaina i se faila faʻapipiʻi faʻamamaina.

Pe a fai ni fao, e le tatau ona faʻaogaina seleulu ma pito mataʻutia. Afai na manua le tovaevae o le vae i le faagasologa o le tipi, ona tatau lea ona togafitia lenei nofoaga i le hydrogen peroxide ma lūlūina i le faʻamaʻi o le faʻamaʻi manu, mo se faʻataʻitaʻiga, furacilin poʻo faʻavae i le streptocide. I totonu o la matou faleoloa i luga o le initaneti o le ae maua ai oloa lelei ma le taugofie o tui puipui.

5. Puipuiga o faʻamaʻi pipisi.

Faʻatasi ai ma se faʻaleagaga faʻaleagaina, maʻi papaʻi, maʻila, manua e aliali i luga o vae. O le i ai o se anufe e matua faateleina ai le lamatiaga o le gangrene. Puipuiga o siama o le tausisia o tulafono mo le tumama.

E le gata i lea, o le maʻisuka e le tatau ona savavali solo i nofoaga faitele, i luga o le matafaga, i le vaomatua, ma isi. E tatau ona suia socks i aso uma, e taofia ai le ufiufi o palapala, matagofie ma le susu.

Ia mautinoa e faʻaaoga le kulimi "Puipuia" e puipuia ai le atinaʻeina o siama mai siama ma fungal, le toe faʻafoʻiina o le puipui puipui.

6. Usiusitai i mataupu faavae o le olaga ola maloloina, faʻamalosia le puipuiga.


O le faʻaaogaina o le ava malosi, faʻaauau pea o le inu, ulaula, o se olaga faʻavalea o mea ia e aʻafia ai le tulaga o vae i le maʻisuka. Ina ia faaitiitia le lamatiaga o le alualu i luma o faʻamaʻi, e tatau ona lafoaʻi amioga leaga, mulimuli i se taumafataga ma faʻamalosia le puipuiga.

O maʻi uma o loʻo faʻaalia i aso taʻitasi e le itiiti ifo i le 30 minute. E mafai e tagata matutua ma luga ona faʻaaogaina se tootoo faʻapitoa mo le savali.

7. Faʻaofuina o seevae lelei.


O seevae e tatau ona faia i mea lelei, e le o le mafiafia, o loʻo afaina ai. E manaʻomia le i ai o se lacing poʻo le Velcro e faʻatonutonu ai le atoaga o vae.

E tatau ona matua mafiafia le kulupu e puipuia ai le vae mai le faʻaleagaina. O le i ai o se mulivae maualalo maualalo e faatagaina.

8. O le faʻaogaina o faʻailoga faapitoa.


O le tausiga lelei o le maʻisuka e le mafai ona fai e aunoa ma le faʻaleleia maualuga o le vae. Mo le mafuaʻaga lenei, o loʻo faʻaleaʻoina le faʻaleleia o alalaʻau ma mea faʻapitoa faʻaonaponei, lea e tufatufa tutusa le mamafa o le tino ma puipuia ai le faaleagaina o tamatamailima ma le fao o vae, ma taofia ai foi le fatuina o sana.

O faʻasalalauga e iai se faʻamanatuga lelei e maua ai uiga sili ona lelei, lea e ave le fomu e faʻalagolago i foliga faʻa-physico-anatomical o lē e ona. Faʻaaogaina o le maʻisuka e faʻatasi ma seevae saʻo e mafai ona fesoasoani e puipuia le atinaʻeina o le tele o faailoga o le VDS.

Kiliki i luga le ata o loʻo i lalo e aoao atili ai e uiga i iniseti o le maʻisuka ma faʻatonu i latou mo le tuʻuina atu i le fale poʻo le meli.

E mafai ona faʻamalolo se maʻi o le maʻisuka?

E tatau ona malamalama o le vae o le maʻisuka o se taunuuga o le maʻisuka. O vailaau faʻaonapo nei e le mafai ona fofoina le tele o ituaiga o maʻi suka, lea o lona uiga o le aʻafiaina o le atinaeina o le TAS tumau i le olaga atoa.

Ae ui i lea, o le matauina o tulafono uma o loʻo i luga ma le iloa pe faʻapefea ona togafitia se maʻi o le maʻisuka, e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le tupuina o lenei maʻi.

O lo tatou faleoloa i luga o le initaneti o loʻo aofia ai togafitiga sili ona aoga ma faʻaonaponei mo le maʻisuka. Matou te faʻatagaina uma Rusia e ala i le faila i lou fale, e tuʻuina atu le faʻatagaina o poloaiga ma meli. Kiliki i le ata oi lalo ma saili atili.

№1 Ave le tulaga sao e siaki ai le taofi

Muamua, o vae e tatau ona mama. A uma ona e mautinoa le mea lenei, nofo i luga o se nofoa, moega poʻo faletaele i totonu o se potu lelei. Tuʻu faʻamafanafana ou vae i ou luma. Ona sii lea o le vae o le tasi vae ma tuu i luga o le tulivae o le isi e faamanino ai. O le vae lagolago e tatau ona malolo.

Nu. 3 Siaki le vae

Faʻaaogā ou lima, faʻafetaui le tapuvae ina ia mafai ai ona e vaʻaia manino lou toʻatasi. Aua e te faʻaaogaina ma e le faʻaosoina le musovaevaevae. Afai e leʻo tuʻuina atu lenei faʻatinoga ia te oe, faʻaaoga le fesoasoani a se taga taga e suʻe ai le vae i le ata.

Tuli - Savalivali i latou ma ou tamatamailima e lagona ai le gaogao, mago pe vevela. Ia manatua e oʻo lava i nai pito laiti e faigofie ona pisia. O le mea lea, ia mautinoa e susu i ou vae i ni kulimi faapitoa ma ni mea e le lanu. Ae leai se mea e te lūlūina ai le paʻu i le va o tamatamailima, talu ai o susu ma mea mafanafana e fiafia tele i siama.

Lapoʻa vae (le mea e tupu ai tamailima) - suʻe ma le faaeteete ia vae vae ma ou tamatamailima mo se mea e le masani ai le paʻu o le paʻu poʻo le fulafula. O lenei vaega o le vae e sili ona faamamafa i le taimi o le savali, o lea e mafai ai e le au valaau ona faia iinei. E mafai ona e aloese mai o latou foliga e ala i le filifilia ma le faaeteete seevae mafanafana ma faʻaaoga togafitiga faapitoa.

Soles E le gata i lea, siaki ma le faaeteete susu ma le fulafula, atonu o ni faailoga o le faaleagaina o le ponaivi po o maso. Afai o se suʻega faʻapitoa e faʻaalia ai manua poʻo maʻi, aua nei faatuai, talanoa i se fomai tipitipi.

Nu. 5 Vaʻaia ma le faaeteete vae

Vaʻaia ma le faʻaeteete vae mai itu uma, vaavaai mo soʻo se eseesega mai le masani masani - sana, magia, abrasions, mumu, mago paʻu.

Vaega pito i luga o vae ma tapuvae - Vaavaʻai mo soʻo se faailoilo o se suiga i le tafe o le toto - feololo, susulu pe sili ona paʻu o le paʻu, mea afu, eseesega o le vevela. O le toto e mafai ona faʻaleleia e ala i gaioiga faaletino ma sili atu le puleaina o suka.

# 6 Siaki ou tamatamai lima

Faʻaaogā ou tamatamailima, sosolo malie ou tamatamaivae, suʻesuʻe ou tamatamailima ma le paʻu i le va oi latou.

Faataamilo le faotolu - vaavaai mo fao fao e faigofie ona iloa e paʻu mumu ma fulafula i tafatafa o le fao. O fao faʻailoa e manaʻomia ai se asiasiga i se fomai tipitipi (e le o se tamaʻi fatu pedicure!), Ma le faʻamaloloina o mataupu o loʻo i ai se faʻamaʻi moni.

Tamatamai lima - ina ia faʻamaonia ai le toto, tataʻi tamatamailima mo se lua, ae lemu. Afai e lelei mea uma, o le masani o le paʻu o le paʻu o le a toe foi i totonu o le 5 sekone. O le paʻu faʻafefeteina i luga o tamatamailima o lona uiga o loʻo iai sou faafitauli.

Fao - e manaʻomia lou siakiina o fao e aunoa ma se varnish. Vaavaai mo lanu samasama po o le pupuʻu poʻo le faʻaalia po o fao ofiafia, aua o nei suiga e mafai ona avea o se faailoga o se maʻi faʻaleagaina o vae. Afai e te maua se mea faʻapenei, ia mautinoa e fefaʻatalanoaʻi i se tagata suʻesuʻe, e le o le mafaufau, e matautia!

Nu. 7 Mulimuli i suiga

Faʻamaumau iuga o suʻega - mea uma e taua: fesuiaiga masani, vela, manua, fula. Faʻamatala auiliili pe faapefea ona latou foliga, sogisogi ma pe o fea nofoaga paʻi e iai ni suiga. Faatusatusa faʻamaumauga pe afai e te vaʻai i se mea fou. Afai o loʻo iai ni faʻafitauli poʻo ni faafitauli fou e aliali mai, ia mautinoa e talanoa vave lau fomaʻi.

№8 Puipui le soifua maloloina i le auala

O le tele o tagata e fiafia i le tau, ae ia manatua e fesootaʻi ma le faateleina o le tino, le la ma e le o taimi uma e faʻalelei ai seevae.

  • Ia mautinoa ia faia ni seevae faapitoa i totonu o le matafaga poʻo totonu o le vai. E oʻo lava i le oneone sili ona efuefu e faigofie lava ona mafua ai le vevesi ma vaʻa e faigofie ona misia i le taimi.
  • Laei seevae i luga o le auala - i taimi uma. O le oneone ma le manogi e mafai ona faaleagaina le paʻu o ou vae i se taimi vave lava. E faigofie foi le le matauina o mea faitino e lamalama ma le mataʻutia i le mutia ma luga o le auala.
  • Faʻaauau ona faʻaogaina le laulau i luga o ou vae. O le susunuina aemaise lava o paʻu e faigofie ona afaina.
  • Aloese mai seevae ma seevae ma ni manoa mumu ma se paʻu. Aisea? Ona o le feeseeseaiga e tau atu ai i manua, ma o faataitaiga e le puipuia ai ou vae mai le faaleagaina.
  • A uma ona e toe foʻi mai le auala, siaki ou vae. Laʻau e mumu, iniseti ma o maʻila e tatala faitotoa mo faʻamaʻi pipisi. Fufulu ma faʻamalolo manuʻa uma ma manuʻa i le taimi e tasi.

Leai. 9 'Otiʻoti fao ma fagu

E faigofie ona taulimaina e le au tuluʻi lima le lima e tasi, ma o lo latou faʻaaoga e sili atu ona laveaʻiina oe mai le faʻaalia o fao fao ma le paʻu o le paʻu.

Afai e te le lelei le vaai, e iai se maʻi suka pe a leai se lagona i vae, pe afai e mafai, e tatau ona e tuʻuina atu le tausiga o ou vae i fomaʻi fomai - podologists.

O le tausiga lelei o vae e taua mo tagata e maua i le maʻisuka. Siaki i taimi uma o latou tulaga ma e masani lava ona e vaai i se fomaʻi e foia faafitauli uma aʻo leʻi oʻo i latou ni aʻafiaga ogaoga. E tusa O a mea e talafeagai mo le tausiga o le paʻu ma le auala e tausi ai lou paʻu mo le maʻisukafaitau iinei.

Faailoga ma togafitiga o vae o le maʻisuka, tausiga o le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi, lea eo mai faatasi ma le tele o faʻafitauli. O le mea e sili ona mataʻutia oi latou e mafai ona mafaufauina o le maʻisuka foot syndrome (SDS). E tusa ai ma le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o lenei maʻi e tupu i le 15% o tagata gasegase e 5 tausaga pe sili atu foi.

Maʻi faʻamaʻi pipisi - suiga faʻapitoa i le faʻalavelave o le tino, moega faʻaputu ma le maualuga, lea e mafai ona oʻo atu ai i le fausiaina o le necrotic processes ma gangrene.

E tusa ma le 85% o ia tulaga o siama vae o vae, o le vaega o totoe o le abscesses, phlegmon, osteomyelitis, tendovaginitis ma le pullent arthritis. E aofia ai foi ma le faaleagaina o le tino e le o le purulenti - o le maʻisuka osteoarthropathy.

O mafuaʻaga autu o le maʻi o le maʻisuka vae

I le maʻisuka, e le lava le gaosiga o le hormone - inisalini, o lona gaioiga o le fesoasoani lea i le kulukose (suka) e oʻo atu ai i siama o le tino mai le toto, o lea pe a le lava, o le kulukose e oso i totonu o le toto, e afaina ai le tafe toto i totonu o vaa, e aʻafia ai fiva. Ischemia (le lava le toto) e oʻo atu ai i le faʻamalolo o manuʻa, ma aʻafiaga namu e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o lagona.

O nei faaletonu e fesoasoani i le atinaʻeina o maʻi o le gaʻo, lea o le a avea ma se gangrene. Soʻo se faʻalavelave, faʻafeiloaʻi ile abrasions ma maua ai le gasegase, ma faʻamaloloina foi maʻi fatulalalo i lalo o le telefoni ma le papaini.

O le mafuaʻaga o le tuai ona amata togafitiga ma le faʻamavaeina o pito o le tagata maʻi mo se taimi umi e le o maitauina suiga e tutupu, talu ai e masani ona le gauai atu o ia i ona vae. Ona o le le lava o le toto i le vae i le lotolotoi o le faaitiitia o le lagona, o le tiga mai le tipi ma mea e le mafai ona lagona e le tagata maʻi ma e oʻo lava foi i se ulupo e mafai ona le iloa mo se taimi umi.

E masani lava, o le vae e aʻafia i nofoaga e manaʻomia uma ai le uta pe a savali; o fusi e fai i lalo o le paʻu, o loʻo aʻafia ai le siama, ma maua ai tulaga lelei mo le faʻaalia o se manuʻa purulenti. O ia maʻi o le tino e mafai ona aʻafia ai vae i ponaivi, tendon. O le mea lea, i le mea mulimuli, o le manaʻoga e tulaʻi mai mo le toesea.

I le lalolagi, 70% o faʻamavaega uma e fesootaʻi ma le maʻisuka, ma faʻatasi ai ma le togafitiga taimi, ma e toetoe 85% e mafai ona puipuia. I aso nei, pe a faʻapipiʻi le ofisa o le Diabetic Foot, o le numera o le faʻamavaega ua vavaeeseina, o le numera o maliu ua faʻaititia, ma o togafitiga faasao e 65%. Ae ui i lea, o le numera moni o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka e 3-4 taimi maualuga nai lo faʻamaumauga faʻamaumauga, talu ai e toʻatele e le masalomia latou maʻi.

O lea la, o mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maʻisuka foot syndrome o:

  • faʻaitiitia le faʻalauteleina o le tino (maʻi neuropathy o le maʻisuka)
  • faʻamaʻi totoʻa i mea laʻau ma nai capillaries (microbetic microcosse ma macroangiopathy)
  • sese o vae (ona o le neuropathy)
  • vevela paʻu

Faʻaitiitia le Sensitivity - Maʻisuka Distal Neuropathy

O le mafuaʻaga autu o le faʻaleagaina o le namu o le faʻaauau pea o le maualuga o le kulukose i luga o siama namu. O ia togafitiga ia te ia lava e le mafua ai le necrosis. Ulutala e tupu mo isi mafuaaga tuusaʻo:

Ulcers formed after mikrossadin, cuts and abrasions, faamalolo tino le lelei, maua se aʻoga masani. O le uuina o seevae le lelei ma le mausali e sili atu ona leaga ai le paʻu. Togafitiga o taʻavale, tuputupu ae ma faʻalolotoina, pasi atu i musika ma ponaivi. E tusa ai ma suʻesuʻega, o le atinaʻeina o maʻi pipili i le 13% o mataupu e mafua ai le televave o le suauu o le epidermis (hyperkeratosis), i le 33% - le faʻaaogaina o seevae e le lava, i le 16% - o le togafitiga o le vae i mea faʻatau.

Le atoatoa o le toto - o le maʻisuka macroangiopathy

O le faʻaitiitia o le tafe o le toto i maʻa o vae e fesoʻotaʻi ma pusa atherosclerotic (pe faʻapefea ona maualalo le cholesterol e aunoa ma fualaau oona). Atherosclerosis, lea e afua ai le faaleagaina o vaʻa tetele, o le maʻisuka e faigata ma e tele ni uiga.

  • aafia ai vaega pito i lalo o le vae (vae laititi lalo)
  • faʻaleagaina o laʻau o vae uma ma i le tele o vaega i le taimi e tasi
  • amata ile amataga o tausaga nai lo tagata e leai se maʻisuka

Atherosclerosis i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e mafai ona mafua ai le oti o le tino ma le faʻavaeina ole maʻi o le gaʻo ia i latou lava, e aunoa ma le faʻaaogaina o masini ma manuʻa. O le le lava o le okesene e ulu atu i le paʻu ma isi vaega o le vae (ona o le solia o le toto), o se taunuuga, ua mate le paʻu. Afai e le mulimuli le tagata maʻi i le saogalemu ma puipuia ai le paʻu, ona faʻalautele lea o le sone.

O faʻamalologa faʻapitoa o tiga i le vae poʻo le maʻi o le peptic, faʻamago ma le vevela o le paʻu, lea e sili ona faigofie i microtrauma, aemaise lava i tamatamailima. E tusa ai ma suʻesuʻega, o le faʻaaogaina o gaioiga o le neuroischemic i le 39% o mataupu e faʻapipii ai vae o vae, i le 14% o le togafitiga o vae i mea faʻamalosi, i le 14% - aveeseina ma le le faʻaeteete o fao fao e le fomai tipitipi.

O le taunuuga sili ona mataʻutia o le SDS o le tipiina o le vae (laiti - i totonu o le vae ma le maualuga - i le maualuga o le vae ma le ogavae), faʻapea foi ma le maliu o le maʻi mai faʻalavelave o le faiga o le purulent-necrotic (mo se faʻataʻitaʻiga, mai sepsis). O le mea lea, o tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona iloa muamua faailoga muamua o le vae o le maʻisuka.

  • O le faʻailoga muamua o faʻafitauli o se faʻaitiitia o le faʻalogo:
    • viia muamua
    • ona vevela lea
    • ona tiga ai lea
    • ma le laupepa
  • E le gata i lea, o le foliga mai o le fula o le vae e tatau ona mataalia (mafuaaga)
  • O le faaitiitia po o le faateleina i le maualuga o le vevela, o lona uiga o se tulaga malulu ma vevela, o se faailoga lea o se maʻi pipisi poo se maʻi
  • Faʻateleina le vaivai o le vae pe a savali
  • Sini tiga - i le malologa, i le po, poʻo le taimi e savali ai i nisi mamao
  • Tingling, tagi, susunuina i vae ma isi lagona le masani ai
  • Suiga o lanu paʻu o vae - pale, lanu mumu poʻo le cyanotic paʻu o le paʻu
  • Faʻaitiitia le lauulu lauulu
  • Suiga i le foliga ma le lanu o fao, ootia i lalo o fao - o faailo o se maʻi afaina poʻo se manua o le fao e mafai ona mafua ai le necrosis
  • Umi umi o le faʻamalolo o faʻamaʻi, manuʻa, sana - nai lo le 1-2 vaiaso 1-2 masina, pe a maeʻa le faʻamalolo o manua e leai se mea o le a leiloloa mai le pogisa
  • Ulutala i luga o vae - e le o se faʻamalolo mo se taimi umi, o loʻo siosiomia e paʻu vevela ma paʻu, e masani lava loloto

Ole vaiaso, e tatau ona e siakiina vae, nofo i luga o se nofoa i se faʻata e faʻaalia i lalo - o tamatamailima ma pito i luga ole vae e mafai lava ona asiasia, faʻalogo i le vaeluaga ole avanoa, lagona ma siaki tulivae ma tasi ile faʻata. Afai e maua soʻo se suiga, vaʻa, tipi, maʻi o le ulutala, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi le podiatrist (fomaʻi vae).

Tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona asiasi i se fomaʻi pe a ma le tasi i le tausaga ma siaki le tulaga oo latou pito i lalo ifo. Afai e iloa le suiga, e faatonu e le podiatist fualaau mo le togafitiga o vae, e faia e le angiologist ia gaioiga i luga o vaʻa o vae, pe a manaʻomia ni inisiua faapitoa, ona manaʻomia lea o le angiosurgeon, ma seevae faapitoa - o se toso.

Faʻalagolago i le faʻaaogaina o le tasi mafuaaga poʻo le isi, ua vaevaeina le maʻi i ni neuropathic ma neuroischemic forms.

FREQUENCY OF EXAMINATIONS IN DIABETES MELLITUS

O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e tatau ona latou mataʻituina pea o latou tulaga e le gata i le gafatia ma i le fale, ae faʻapea foi i suʻega o suʻesuʻega.

O le mafuaʻaga autu o suʻesuʻega faʻavaitaimi e:

• faailoa mai faʻamaʻi pipisi,

• tausia le gasegase o le gasegase,

• faʻaleleia le lelei ma faʻateleina le ola o se tagata maʻi i le maʻisuka.

O ai faapitoa e tatau ona faʻalogo i suʻega faafomaʻi faʻapitoa, ae le o le faalagolago i na o le siakiina o le tagata lava ia? Muamua lava, mo i latou na gasegase le gasegase o le kulukose, o lona uiga, o le maʻisuka e mafai ona avea ma se labile (le pulea e le inisalini) fesoasoani i soo se minute.

I le faaopoopo atu i suʻega falesuesue (Ripoti 7), o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona faia isi ituaiga suʻega e faʻaaoga ai faʻamaumauga faʻapitoa (Laulau 8).

O suʻesuʻega masani o le a fesoasoani e iloa ai se faʻalavelave i le taimi muamua lava pe a mafai ona toe fesuiai le maʻi. Ae o nei suʻesuʻega na o le le lava lea e mautinoa ai e leai ni suiga ogaoga i le soifua maloloina. I le faʻaopoopoga, e manaʻomia e le au gasegase ona asiasi soo atu i fomaʻi fomaʻi i le tele o laufanua o le a suʻeina le paʻu, mucous membranes, gaioiga tautala, nifo, faʻalogo i le loto, fai se electrocardiogram, fuataga ma le mamafa, i se upu, faia se suʻesuʻega sili atu atoatoa ma saili le tulaga lautele o le faʻamoemoe o le tagata maʻi .

O le mea lea, ma se tikeri laititi o le maʻisuka, o le suʻesuʻega atoa ole suʻesuʻega ole a faia i le ono masina, faatasi ai ma se avega masani o le faamai - tasi taimi ile tolu masina, ma le maʻisuka malosi, e tatau i fomaʻi ona iloilo lelei le tagata maʻi i masina uma. O tagata e pagatia i le maʻisuka e tatau ona suʻesuʻeina e le aunoa e tagata tomai faapitoa: endocrinologist, ocino, neurologist, fomai tipitipi, fomai, fomai o le cardiologist.

O le mea moni o le maʻisuka e mafai ona atinaʻe i tagata, ae maise lava e faʻatonu i ai, ma faʻapipiʻi i le amataga, e tatau i tagata nei ona mataʻituina le soifua maloloina.

Afai e le tasi se tagata, ae o ni mea e ono lamatia ai le atiinaʻeina o le maʻisuka, e tatau ona ia asiasi atu i le endocrinologist ia le itiiti ifo i le tasi i le tausaga, ma sili atu ile 2 taimi i le tausaga. E le gata i lea, i lau asiasiga muamua i le falemai, e tatau lava ona e suʻeina e se neurologist ma le optometrist. O isi asiasiga i nei tagata faapitoa e faia e pei ona tatau ai. O le fomai nifo e manaʻomia ona asia i tausaga taʻitasi. I lenei tulaga, e tatau ona e siakiina le maualuga o le suka o le toto, o le toesea o le suka i le urine ma faia se suega mo le faapalepale o le kulukose - ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga.

O se laulau o suʻesuʻega masani a fale suesue mo tagata uma e maua i le maʻisuka

Lisi o suʻega masani suʻesuʻega o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka

I le tulaga o le faapalepale o le kulukose, e tatau ona asia le endocrinologist 2-3 taimi i le tausaga, ma le neurologist, ophthalmologist ma le fomai nifo - 1-2 taimi i le tausaga. O le tele o taimi, e tatau i nei tagata gasegase ona suʻe suʻega mo le toto ma le urine (i le aso) - 4 taimi i le tausaga, suega o le faapaleni o le kulukose - 1 taimi i le tausaga, o le suʻega o le toto ma se suega masani o le urine - e tasi le taimi i le tausaga , fuataga o lipids i totonu o le toto - 1 taimi i le tausaga, faia se electrocardiogram - 1 taimi i le tausaga.

Tausiga o vae mo le maʻisuka: e mafai ona sosolo ma pe faʻapefea ona sosolo vae?

Tagata e maua i le maʻisuka latou iloa o vae o totoga ia e faʻaalia ai le toto maualuga. A maeʻa, o faʻafitauli matuia e tulaʻi mai ma le maʻi o le maʻisuka vaevaega o gaʻo, o manua e le faʻamalolo ma le gangrene.

E le gata i lea, o isi gasegase e iai isi uiga le lelei - faʻalavelave, susunuina ma tingling i vae. E masani lava e itiiti le taua, ae o ni faʻafitauli le lelei, e pei o le faʻamamaina mai le paʻu, faʻamaʻi faʻi. Ma ona o faʻatasi faʻamaʻi pipisi, o le leaga o le vae e mafai lava.

E talitonuina o le maʻisuka ituaiga 2, o le faaleagaina o vae e afua mai i faafitauli ma le tino vascular system. Ae ui i lea, o lenei talitonuga e leʻo moni.

O mea taua e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le maʻi o le maʻisuka vae o le angiopathy (leaga o le vaʻaia o vaa) ma le neuropathy (faʻaleagaina le tino o le tino). E le gata i lea, o togafitiga mulimuli e atiina ae 2 pe 3 taimi sili ona tele. O le mea lea, e taua le iloa pe faapefea ona tausi ou vae i le maʻisuka.

Ina ia taofia le atinaʻeina o maʻi pipisi, e taua tele le tuʻuina atu o tausiga talafeagai mo le maʻisuka. Ae ao le i faia ni fuataga, e tatau ona e suʻeina vae mo le i ai o:

  1. sana,
  2. maoaʻi
  3. togi
  4. malie
  5. avanoa
  6. mūmū ma isi mea leaga.

I le taimi o le asiasiga, e tatau ona totogi le totogia e le gata i le aoauli, ae faʻapea foi tamatamai vae. A uma mea uma, e oʻo lava i se siama e mafai ona oʻo atu i sina mea itiiti. E le gata i lea, o le vave gasegase o le neuropathy lautele ma le maʻisuka e le mafai ona aumaia ai le tele o le le mautonu, ae mo se tagata soifua maloloina e matua tiga lava.

E tatau ona faʻaaoga faʻanofo faʻasolosolo vaevaega e faʻalua i le aso. O lenei vailaʻau e fesoasoani e faʻamalosia ai le paʻu o le paʻu ma lona faʻaleleia mulimuli ane. Ma a maeʻa ona faʻaaogaina le suauu, e faʻaleleia ai ana gaioiga, e manaʻomia lou faia o totini.

Ae ui i lea, e faʻasa ona faʻaaoga ia ituaiga kulimi i le mea lamolemole ma le faʻapitoa i le va o tamatamailima. A uma mea uma, o le paʻu i lenei vaega e le faʻasili. E masani lava, o vae faʻatasi ma le maʻisuka e faʻafefiloi ma ia sui e pei o Uroderm, Mikospor, Fungoterbin Neo, Cleore ma isi.

Afai e leai ni manuʻa, taʻaloga, maʻi o le tino, poʻo isi faaletonu i luga o ou vae, ona fufulu lea i totonu o le taele mafanafana. Aʻo faagasolo le faʻatinoga, e taua le pulea o le vevela o le vai, e tatau ona maua i le 30 i le 36 tikeri.

Mo se togafitiga faʻapitoa ma le faʻamalūlū, e aoga le faʻaopopoina o suauu taua (1-3 gogo), masima o le sami poʻo teuteu o le suka i le taele. Ae mo le puipuia o le maʻi o le maʻisuka vaevaega, o le a lava lea e faʻafefe ai vae vaivai i le aso i le vai mafanafana.

O le umi o le tasi vasega e 5-15 minute. A maeʻa le faʻagasologa, ona faʻamaluluina lea o le paʻu ma avea ma mea e sili atu ona ola. Ina ia faʻaleleia le aʻafiaga, e tatau ona vaʻaia ma le faaeteete paʻu o le paʻu i luga o vae i aso uma e faʻaaogaina ai le pumice.

I le faaiuga o le faʻataʻitaʻiga, ua faʻamamaina vae, e aofia ai vaega i le va o tamatamai vae, ona o le tele o le susu e fesoasoani e faʻaititia ai mea puipuia o le epidermis. Ona faʻaaogaina lea o se kulimi faapitoa i tua o vae ma le moli.

Afai e oʻo mai ni maʻila, manuʻa ma ni mea faʻapitoa, o le paʻu o vae e tatau ona togafitia i le hydrogen peroxyide poʻo le antibacterial agents pei o Aquazan, Dioxidine poʻo Miramistin.O oloa e aofia ai le ava malosi, e aofia ai le zelenka ma le iodine, e le mafai ona faʻaaogaina, talu ai ona latou matua vevela le epidermis ma saofagā i le faʻalavelave tupu.

Mo tausiga ile aso, e taua foi le filifilia o le fasimoli e aunoa ma le ava malosi, e fetaui ma le pH maualuga o le paʻu. Mo vae vevela, e tatau ona e filifilia se gaʻo, kulimi fafagaina i se tulaga masani.

E mafai ona avea ma se oloa e aofia ai lanolin ma pi, olive poʻo le suauʻu buckthorn.

Algorithms mo faʻamaʻi, togafitiga ma le puipuia o maʻi o le maʻisuka vae

O le maʻisuka vae o le maʻi pipisi o le diabetic foot syndrome (SDS) e faʻapipiʻi ai suiga faʻaleagaina i totonu o le tino, faʻaogaina ma le microvasculature, o mea faʻapitoa o le osteoarthropathy, lea e mafua ai se taufaamatau tuusaʻo i le atinaʻe o

O le maʻisuka foot syndrome (SDS) e faʻapipiʻi ai suiga o le pathological system, sophisticated and microvasculature, o mea faʻapitoa o le osteoarthropathy, lea e mafua ai le taufaamatau tuusaʻo i le atinaʻeina o taualumaga o le necrotic uluaʻi ma le gangrene o le vae. O le TAS o se tasi o faʻalavelave sili ona faigata o le maʻisuka malosi (DM), e atiina ae ai i le silia ma le 70% o tagata gasegase. E ui i le mea moni o le faaleagaina o pito i lalo e seasea avea ma mafuaʻaga tuusaʻo o le oti mo tagata mamaʻi, i le tele o tulaga e mafua ai ona le atoatoa le malosi. O le tele o faʻamavaega o tino i tagata mamai e maua i le maʻisuka e 15-30 taimi maualuga nai lo lenei faailo i le faitau aofaʻi lautele ma faʻamatalaga mo le 50-70% o le aofaʻi atoa o toesega e le faʻaleagaina. Ae peitai, e tatau ona maitauina e faapea o le maʻisuka ituaiga II (insulin-tutoatasi) ua i ai i le taimi o le siama, mai le 30% i le 50% o tagata gasegase ua i ai faailoga o le faaleagaina i pito i lalo o le tikeri e tasi.

O tau o le tamaoaiga mo togafitiga talafeagai o lenei vaega tele o tagata gasegase e lapoa, ae e tatau ona manatuaina pe a faʻaaogaina metotia, o nei tau e faʻatupulaia i le 2 i le 4 taimi. O lenei mea e mafua ona o le maualuga o le tau o togafitiga faʻapitoa, ma i le siʻitia o tau o le toe faʻaleleia mulimuli (prosthetics, atoatoa le atoatoa). O le faʻaleleia o le tasi vae e taʻitaʻia ai i le faateleina o le avega i le isi, ma, o se taunuuga o lenei mea, o le aʻafiaga o le atiaʻe o faaletonu o le tino i le itu o loʻo faʻasolosolo e faʻapupula atili ai.

I le faʻataʻitaʻiga o le togafitiga a le toʻalua ma fomaʻi tipitipi, ua faʻaaogaina se faʻavasegaina tuʻufaʻatasi o le maʻisuka vae syndrome, e tusa ai ma le tolu laupepa autu:

  • neuropathic
  • siama
  • Neuroischemic (faʻafefiloi).

O lenei faʻavaega e faʻavae i manatu faʻaonapo nei e uiga i le pathogenesis o le TAS ma le maualuga o se tasi o ona sootaga autu (neuropathy, micro-ma macroangiopathy) i totonu o se mataupu faapitoa ile falemaʻi. O fomaʻi taʻitasi o le SDS e manaʻomia ai se isi togafitiga faʻapitoa.

O se tasi o faʻaaliga o le neuropathy o le maʻisuka o le maʻisuka osteoarthropathy. O suiga aupito sili ona taua i le ponaivi ma le liga o vae ua taʻua o le Sooga faʻasolosolo poʻo le vae. I le faʻaopoopoga i le konekarate o le Charcot, o isi ituaiga o lino osteoarticular i le maʻisuka e iloagofie: osteoporosis, hyperostosis, osteolysis, faʻalavelave faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o le maʻi. I le faʻatinoga, o loʻo tuʻuina atu faʻapotopotoga eseese o mamanu o loʻo i luga i le maʻi lava e tasi, lea e fesoʻotaʻi ma le masani o a latou faʻamaʻi ma le iloa o mafuaaga. I le manatu lenei, e toatele tusitala na fuafua e tuufaatasia ituaiga eseese o suiga faalelalolagi i ponaivi ma sooga i lalo o le fuaitau "vae o Charcot."

Mo le vave iloa o liona o le pito i lalo o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e manaʻomia se seti o togafitiga, e aofia ai laasaga nei.

1. O se talafaasolopito maeʻa. O le umi o le faamai, ituaiga o le maʻisuka (ituaiga I poo le II), togafitiga muamua, ma le i ai o ni mea e le o le mafaufau i le tagata gasegase i le taimi o le suʻega poo le taimi muamua, e pei o le pipii po o le mumu o tiga i vae, gaogao i musika o le tamai povi, numbness, parasthesia . O faitioga a le tagata maʻi o le faʻasalalau faʻapitoa o se faailoga iloga o le macroangiopathy. O le taimi o le amataina o le tiga, o le mamao e pasia e le tagata maʻi aʻo muamua le tiga, o le i ai o le tiga i le malologa e amanaia. E le pei o tiga o le estchemic, lea e mafai foi ona tupu i le po, o le neuropathically mafua ai ona taofiofia le maʻi o le tiga pe a savali. O tiga Ischemic e faʻaitiitia le paʻu pe a tautau vae mai le pito o le moega. O se talafaasolopito o le maʻi pipisi poʻo le faʻamavaeina o se faailoga faʻapitoa iloga i tulaga o le atinaʻeina o vaʻa fou fou. Faʻatasi ai ma isi faʻalavelave tuai o le maʻisuka, e pei o le retinopathy ma le nephropathy (aemaise o lona tulaga faʻasolosolo), o le ono mafai ona atiaʻe se faaletonu o le tino e maualuga. Ma le mea mulimuli, pe a aoina se mea fagu, e tatau ona fuafua le iloa o le maʻi ile ono mafai ona faʻaleagaina i le maʻisuka, ona mafuaʻaga ma togafitiga.

2. Suʻega o vae - Le auala pito sili ona faigofie ma aoga mo le mauaina o lino o vae. E taua tele le gauai atu i ia faailoilo e pei o le lanu, tulaga o le paʻu ma le lauulu, le atoatoa, edema, vaega o le hyperkeratosis ma o latou nofoaga, vaivaiga uluaʻi, tulaga o fao, aemaise lava i avanoa vavalalata, e masani ona le iloa. O le faʻataʻitaʻiga e faʻamoemoeina e ala i le pulusation i maʻa o vae.

3. Iloiloina o le neurological status e aofia ai:
a) Suʻesuʻega o le faʻalogo lelei e ala i le faʻaaogaina o le tui puipui. Mo se lino neuropathic, o le siʻitia o le tulaga o le faʻalogoina o le vibrational o uiga ia, mo le faʻaleagaina o mea, o faailoga e tutusa ma tausaga.
e) Fuafuaina o le tiga, mafaufau ma le malamalama i le vevela e tusa ai ma metotia masani. I tausaga talu ai nei, ua amata ai ona lauiloa tagata faʻapitoa o le monofilaments, ma mafai ai ona fuafua i se tikeri maualuga o le saʻo le tikeri o le solia o le lagona maʻaleʻale.
i) Faʻamatalaga o le tendon mafaufau.
d) O le electromyography o le auala aupito sili lea ona faʻamaonia mo le suʻesuʻeina o le tulaga o neura o le gataifale, ae o lona faʻaaoga e faʻamapulaʻaina ona o le lavelave ma le taugata o le suʻesuʻega.

4. Iloiloga o le faʻaleleia o le toto. Auala e le masani ona faʻaaogaina mo le suʻesuʻeina o le tulaga o le toto toto toto - Ata, ata o meaola. O le malosi o le tino i maʻa o le ogavae, o le vae ma vae vaevaeina ua fuaina - o le tulaga o le occlusion ua fuafuaina e le fusi o le mamafa. O faʻamaoniga o le faʻailoga vavaevae (LPI) e atagia ai le faʻaititia o le toto toto (LPI = RAG / RPA, pe a fai o le RAG o se taofiofi systolic i gaʻo o vae po o vae, o le RPA o le tumutumu systolic i le ogatotonu o le brachial). Faailoilo o le mamafa o le tumutumu ma le LPI e fuafua ai le isi itu o le sailiga o suʻesuʻega. Afai e tatau ai, o le faʻamautinoaina o le suauu o le okesene o loʻo faia, ma e faʻaaogaina le angiography e foia ai le fesili o le mafai ona fai togafitiga faʻamalosi. O faʻamaoniga o le mamafa o le tumutumu o le tino e mafai ona avea o se taʻiala faapitoa i le tulaga o le mafai ona togafitia togafitiga, latou te faʻatagaina foi oe e vaʻai le ono mafai ona faʻamaloloina maʻi o vae.

5. Leitiola o vae ma tapuvae e faʻatagaina oe e iloa faailoilo o le diabetic osteoarthropathy, faʻamaonia ni manua tuusaʻo o tamai ponaivi o vae, masalomia le i ai o le osteomyelitis, faʻamaonia pe faʻamaonia le atinaʻe o le galanrene gaʻo.

6. Suesuega o le bacteriological o le taua pito sili ona taua mo le filifilia o le togafitiga faʻamalosi talafeagai.

O vaega nei o tagata gasegase e lamatia le atiaeina o le TAS:

  • mafatiaga mai le polyneuropathy vavalalata,
  • mafatia mai faʻamaʻi pipisi lautele,
  • se talaaga o maʻi o le vae,
  • Faʻamasinoga
  • mafatiaga mai le maualuga maualuga ma le hypercholesterolemia,
  • matala matala ma tauaso
  • mafatiaga mai le nephropathy o le maʻisuka, aemaise lava i le tulaga o le faaletonu o le tino,
  • tagata matutua nofofua
  • ava malosi, tagata ulaula.

O tagata maʻi i le lamatiaga e tatau ona faia ia suʻega o loʻo i luga i le itiiti ifo ma le tasi i le ono masina. O le suʻega e tatau ona faʻatinoina e se fomaʻi faapitoa o aʻoaʻoga faʻataʻitaʻiga poʻo se vaega o tagata tomai faapitoa (endocrinologist, fomai tipitipi, tagata faʻalogologo, tagata tomai faapitoa i suʻesuʻega faʻapitoa) i polyclinics i le mea e nofo ai. O tagata maʻi e iai ituaiga o gasegase o le maʻi o le maʻisuka e tatau ona tuʻuina atu i ofisa faapitoa o falemaʻi poʻo nofoaga autu o le Diabetic Foot, faʻavaeina i luga o le faavae o falemaʻi multidisciplinary and centers specialized. O togafitiga mo togafitiga mo tagata maʻoti taitoatasi ua fuafuaina e faalagolago i le foliga ma le malosi o le maʻisuka, o le iai o isi faʻafitauli o le maʻisuka ma faʻamaʻi tutusa.


  1. Gurvich M. Therapeutic nutrition for the diabetes. Moscow, 1996. Toe lolomi: Moscow, Sovetsky Sport Publishing House, 2001, 285 itulau, faasalalauga 10,000 kopi.

  2. Kamensky A. A., Maslova M. V., Count A. V. Hormones e pulea le lalolagi. Faʻasalalauga faʻapitoa, AST-Press Book - M., 2013. - 192 c.

  3. Watkins P.J. Maʻisuka mitusitus (faaliliuga mai le Igilisi). Moscow - St. Petersburg, Binom Publishing House, Nevsky Dialect, 2000, 96 pp., 5000 kopi.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia i le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga