Sauniuniga mo le pancreatic ultrasound i matua matutua


O le iloiloga o suʻesuʻega faaletausaga ina ua mavae le 25 tausaga le matua e aofia ai le ultrasound o totoga o le tino (ata), e aofia ai le ultrasound o le pancreas. E le o se faiga faigofie, talu ai o se tagata soifua maloloina e mafai ona maua ni faʻamaʻi eseese i lenei auala. E le gata i lea, ei ai faʻamaoniga faapitoa mo le ultrasound.

O le matafaioi o le pancreas i totonu o le tino o le tagata e faigata ona faʻaleʻaleʻa. O loʻo iai le inisalini o le hormone, lea e nafa ma le faʻaaogaina o le kulukose i sela, e faʻapipiʻiina. Faafetai i lenei faagasologa, o le tino ua maua i le malosi, e talafeagai mo le masani ai o le tino atoa.

E iai ni enzymes o le pancreatic e faia i le pancreas e fesoasoani e talepeina ai meaai i ni vaega faigofie e mafai ona faʻaaogaina. Faʻatasi ai ma se toilalo i lenei filifili, ua faʻalavelaveina ai le faʻaaogaina o le gaioiga.

Faailoga mo se ultrasound o le pancreas

Faailoga o falemaʻi mo le faʻatinoga:

  1. Paʻu o le tino i le itu tauagavale o le hypochondrium, i lalo o le sipuni, i le itu tauagavale.
  2. Faailoga faʻapitoa, faʻafefeteina faʻafuaseʻi.
  3. Faʻafitauli o le nofoa (tumutumu, manava manava), o le siakiina o totoe o totoe o meaʻai i suʻesuʻega fefaʻatauaʻiga.
  4. Paʻu le mamafa o le mamafa.
  5. Manua o le manava o le tino.
  6. O le maʻi suka o soo se ituaiga.
  7. Lanu samasama o le paʻu ma mucous membranes.
  8. Silasila i se tumo.

Suesuega sauniuni

E faʻapefea ona sauniuni mo se ultrasound? O le gland e latalata i le manava ma le fatu. O faʻalavelave e faʻapipiʻi i nei totoga e mafai ona faʻalavelaveina le faʻamatalaina o taunuuga. O mea o loʻo i totonu o le inumaga - o se meaʻai meaai, feces when superimposed on the image e maua mai i le ultrasound, faʻamaonia foi le ata.

O le galuega autu o le sauniuni o le faamamaina lea o le iniseti i le mea sili e mafai ai, e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le kesi i se mea maualalo. Ina ia faia i sauniuniga mo se ultrasound o le pancreas, e tatau ona e mulimuli i nai tulafono faigofie:

  • O le po na muamua atu (pe a ma le 18.00), ao le i faia suʻesuʻega e faʻamamaina ai le faamama. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se masi Esmarch ma le 1.5-2 lita o le vai i le vevela o le potu. O le pito i lalo o loʻo faʻafefeteina i se kulimi suamalie poʻo se mea e gaʻo ai le suauʻu ma faʻaofi i totonu o le anus. A sii aʻe le mugisi o le Esmarch, o le vai mai ai, e tusa ai ma tulafono o le fisiki, e alu i totonu o le manava ma faʻatumu. Pe a faʻapipiʻi se faʻasalaga, e tatau ona faʻatuai le alu ese mai o le vai ile pito i fafo e ala i le faʻaosoosoina o le faʻamalosi o le tala. A maeʻa lenei mea, e alu le tagata maʻi i le faletaele, lea e tupu ai le toto.

E mafai ona e maua le inisinia ole gaogao i se isi auala: faʻaaogaina o meaola e pei o Senade (2-3 papa maʻalaʻau), solo, fortrans (1 sachet per glass of water), guttalax (15 mataʻu) poʻo microclyster Mikrolaks, Norgalaks. O fualaau e faʻavae i luga o lactulose (Dufalac, Normase, Prelaxan) e le faʻaaogaina e avea o se laxative aʻo le i sauniuni mo ultrasound, talu ai e faʻaosofia ai le faʻaaogaina o le kesi. O lenei mea o le a faʻaosofia ai le faʻamatalaina o taunuuga.

  • O le suʻesuʻega e tatau ona faia i luga o se manava gaogao (e leʻi muamua atu i le 12 itula talu ona 'ai), sili i le taeao. Ua faʻamaonia e iai i le taeao taeao le mea o iai le gaʻo, e itiiti le tele o le kesi.

I le i ai o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o le tuiina o le inisalini e le mafai ona tuua e aunoa ma se meaai. O lenei mea e mafai ona faʻaosoina ai le tulaga o le hypoglycemic e oʻo lava i le ulufale atu i se coma. I le puipuia o lenei mea mai le tupu, e faia le lipotia o le ultrasound i taeao po, ma tolopo le tuiina o le inisalini mo sina taimi pe a uma le suʻega ina ia leai se mea e faalavelaveina ai meaʻai. Mo le maʻisuka, e mafai foi ona e suʻega pe a maeʻa le taeao.

  • Mo le faʻaitiitia o le gaosiga o le kesi, 2-3 aso aʻo lei faia le suʻesuʻega, e tatau ona e faia sauniuniga e pei o espumisan, meteospamil poʻo sorbents (gaʻo faʻaalia, enterosgel, smecta).
  • 2-3 aso ao lei faia le suʻesuʻega, aua nei inu pati carbonia, beer, champagne, ma oloa e faʻaleleia ai le faʻamalosiina, faʻalauteleina o le kesi (falaoa lanu moana, laumei, susu ma susu susu, mea suamalie, falaoamata, fualaau faisua ma fua). Aua e inu ava malosi. E faʻatagaina e 'ai le meaʻai, iʻa, falala i le vai, fuamoa ua afifi, falaoa paʻepaʻe. Meaʻai i lenei vaitau e le tatau ona tele.
  • E le mafai ona e ulaula, ulaula, susu i lole, inu 2 itula ao lei faia le suʻesuʻega, aua o le mea lea e ono mafua ai le fafagaina o le ea, ma o le ea o le manava o le a faʻalavelave ai i le saʻo le faitauina o iuga.
  • E tatau ona logoina le fomai e uiga i vailaʻau uma e masani ona faia e le tagata maʻi i faʻamaʻi o loʻo i ai nei. O nisi oi latou atonu e faalēaogāina mo sina taimi.
  • E le itiiti ifo i le 2 aso e tatau ona pasia pe a uma le suʻega o le tino o le tino (radiography, irrigoscopy) ma se eseesega o mea, e pei o le barium. O le taimi lenei e lava mo le faʻatusatusaga e tuʻu atoa ai le tino. Afai e te taitaia le suʻesuʻega i le taimi muamua, ona faʻaalia lea e le ultrasound scan se okeni ua tumu i le barium, lea o le a aofia ai le pancreas.

I faʻalavelave faʻafuaseʻi, e faia se faʻataʻitaʻiga ultrasound e aunoa ma se sauniuniga muamua. O le faʻamatalaga faʻamatalaga o faʻamaumauga ua maua e faʻaititia e le 40%.

Taualumaga

O le togafitiga lava ia e alu 10-15 minute. O le tagata maʻi e taoto i luga o se fale, e oo lava i luga o le eleele, e masani lava o se moega, muamua i lona tua, ona sosoo ai lea ma lona itu (taumatau ma le agavale). O se gel faapitoa e faʻaaogaina i le manava, lea e faamautinoa ai le taamilosaga o le leo ma faʻaleleia ai le faʻamalosia o le ultrasonic. O le tagata tomai faapitoa e aveesea le manava i le suʻesuʻeina o le pancreas. I le taimi lea, o se faasologa o ata e aliali i luga o le lau o le masini ultrasound.

Faʻaaliga o faʻataʻitaʻiga

O le faʻamamaina o taunuuga o se ultrasound o le pancreas o loʻo faʻatinoina e tusa ai ma se polokalame faapitoa. E tatau ona aofia ai faʻamatalaga e uiga i le fausaga o le okeni, lona tulaga, foliga, faʻalogologo, taʻavale, lapoa. Le masani o le ultrasound o le pancreas:

  • S - foliga
  • o le fausaga e tutusa lelei, tasi mea e aofia ai 1.5 - 3 mm e faatagaina,
  • O le faʻalogologo o le pancreas e latalata i le faʻalogologo o le ate ma faʻafeiloaʻi,
  • o tafaoga o le okeni e manino, i le ata e mafai ona e filifilia vaega o le pancreas (ulu, sulu, tino, siʻu),
  • o le tele o le pancreas e tusa ai ma le ultrasound e masani lava i tagata matutua: ulu 32 mm, tino 21 mm, siʻusiʻu 35 mm, leʻofaʻi 2 mm.

Ua saunia e le fomaʻi uma nei faamatalaga i le tulaga o se lipoti o le ultrasound, lea, faatasi ai ma ata, ona lagolagoina i luga o se pepa mai fafo po o le tala faasolopito. O mea laiti laiti o faailoga i le tasi itu poʻo le isi e talia.

E fesoasoani tele le suʻesuʻeina o le vaʻaia o vaʻa e latalata i le pancreas. I le faʻaaogaina o lenei metotia, o le toto e tafe i le vena vaovao maualalo, i le maualuga o gaʻo mesenteric ma vein, puʻu celiac ma le vevela velenic e mafai ona faʻatusatusaina.

O le taua tele o le tulaga o le pancreatic duct (Totoga). I le tulaga o le faaletonu o le tino, o loʻo i ai se masalosaloga o le mumū o le pancreatitis, o le tumutumu o le ulu o le pancreatic.

Faʻatonu mo pancreatiti

O le faʻasalalau mo le mumū o le pancreas o loʻo i ai se ata ese e faʻatatau i le tulaga o le faʻamaʻi. E tolu ituaiga o pancreatitis: aofaʻi, fofo ma vaega.

  • I le amataga o le togafitiga, ua matauina: o le faateleina o le tele o le gland, o le susu e foliga mai, felafolafoai o le taʻavale, faalauteleina o le taʻavale.
  • O suiga e mafai ona afaina ai totoga lata ane. O loʻo i ai se faʻaopoopoga o lo latou faʻasolosolo (faateleina i le tele o galu ultrasound).
  • Ona o le faateleina o le telē o le pancreas, o loʻo faʻapipiʻiina ai vaa autu, lea e mafai ona manino manino i se suʻega faalua.
  • Faatasi ai ma le fesuiaiga o le pancreatitis i le tulaga o le necrotic, ua faia ai pseudocysts pancreatic.
  • I tulaga sili atu, o fomaʻi e fai ma se vai i totonu o le lua.

I se faʻagasolo taimi masani e faʻaaogaina ai le faʻaaogaina o faʻamatalaga, e mafai ona iloa ai nofoaga faʻatulagaina (faʻamatalaga) i le pancreas. O loʻo faʻamatalaina o ni vaega o le faateleina o le tele. Faʻasolosolo faaumiumi, ua suia le tino o le glandular e ala i le fesoʻotaʻiga o tino, faʻaogaina o sikuea. Faatasi ai ma le fesoasoani a le ultrasound, e mafai ona iloa le tuputupu ae o le tino o le tino i le pancreas - lipomatosis.

Faʻasaina mo maʻi o le pancreatic

Faʻatasi ai ma neoplasms pancreatic, o le faʻamatalaga o le okeni muamua o suiga uma, o vāega faʻamalosi faʻatasi ma mea e le mafaamatalaina, faʻamalosi pipisi. I totonu o le ata, ua faauigaina e pei o ni mea o loo i luga o le ata. E tusa ai ma faʻamatalaga, e mafai ona e fuafua le tele ma le nofoaga o le paʻu. I faʻamaʻi pipisi o le pancreas, o suiga o isi totoga e mafai ona tutupu. O le mea lea, o le iloiloga ultrasound o le pancreas e masani lava ona faia faʻatasi ma le ultrasound o isi totoga (ate, gabless, splin). O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma se paʻu i le ulu o le pancreatic, o se faʻalavelave (faʻalavelave) o le biliary tract e tupu ma faʻalavelaveina ai le gaosi. I lenei tulaga, o se faʻaopoopoga i le tele o le ate, o le gass sladder.

E le mafai ona fuafua le natura o le neoplasm (tusa pe leaga pe leaga) e ala i le ultrasound. O lenei mea e manaʻomia ai se suʻesuʻega o le tumutumu. Mo le mafuaʻaga lenei, ua faia ai se biopsy - o se fasi fasi mea e seʻe mai le neoplasm, ua saunia se fasipepa ma suʻesuʻeina i lalo ole microscope.

I le faaopoopo atu i le paʻu, e mafai e le ultrasound ona iloa ai le i ai o maʻa, o le gasegase o le pancreatic, o mea faʻalavelave faʻale-aganuʻu (fealuaʻi, vaevaeina, fesuiaiga o foliga) ma le nofoaga.

Nofoaga ma galuega a le pancreas

O le gland o loʻo i tua o le manava, e sisi i le itu tauagavale, e fesoʻotaʻi ma le duodenum ma e puipuia e gaʻo. O le tino e faalilolilo le vai pancreatic, i totonu o le 2 lita i le aso, lea e tele sona sao i le gaogaina. O fualaau oona o loʻo i ai ni enzymes e faʻateleina ai le gaʻoina o pulu, gaʻo ma gaʻo.

O le mea moni, o le gland e aofia ai vaega e tolu - o le tino, ulu ma le siʻu. O le ulu o le vaega sili ona mafiafia, faasolosolo lemu i totonu o le tino, ona oʻo lea i totonu o le siʻusiʻu, lea e gata i le faitotoa o le vaʻa. O matagaluega o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o se atigi na taʻua o se pulou. O le tulaga o le pancreas e aafia ai le tulaga o fatugaʻo - o le okeni e fesoʻotaʻi vavalalata ma le urinary tract.

O galuega autu o le ultrasound

E i ai se tulaga masani o le pancreas (o lona telē, fausaga, ma isi mea), o ese mai ia mea o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o togafitiga faʻapitoa i totonu ma le le talafeagai o le galue. O le mea lea, faatasi ai ma se suesuega ultrasound o lenei totoga i tamaitai ma alii, ua taulai faapitoa atu le fomai i faailoga nei:

  • totoga o le okeni
  • faatulagaga
  • gland size
  • manino o ona itu,
  • panicreatic parenchyma structure,
  • maualuga o le faʻalogologo (o le gafatia o le gland e atagia ai galu o le ultrasonic),
  • lapisi o Wirsungov ma alavai,
  • le setete o fiʻo o loʻo siʻosiʻoina ai le mea e le fiafia ai.

E le gata i lea, e suʻesuʻeina e le fomaʻi le tulaga o vaʻa o loʻo i totonu o le okeni ma lata ane, lea e mafai ai ona tatou iloiloina le toto i le gland. A faʻapea o le suʻesuʻega o le pancreas ma le ultrasound scan, na maua ai ni faʻalavelave masani, o le fomaʻi e faia ni eseesega i le va o mea le lelei o le gland. O loʻo feagai o ia ma le galuega faigata o le iloagofie o le mumū mai le paʻu, suiga o le tausaga i le okeni mai le pancreatit chronic, etc.

Sauniuniga

O sauniuniga faʻapitoa mo se suʻesuʻega ultrasound o le pancreas, ate ma gaʻo e le manaʻomia. Ae ui i lea, ina ia maua le faʻamaoniga saʻo o suʻega, e fautuaina e fomaʻi le faʻamalosi o le ultrasound i luga o se manava gaogao. E mafua mai i le mea moni e faapea, a oʻo mai meaai i totonu o le manava, o le okeni e amata ona faʻapipiʻiina ia enzymes digestive, lea e faʻapogai ai le faateleina o ana galuega faakonekarate ma le faʻatumu o taʻavale fiafia i le sua o le pancreatic. E mafai e lenei mea ona faʻagasolo ona faʻasese faʻamatalaga o le suʻega ultrasound, o le mea lea, ao leʻi oʻo i le siama, e tatau ona lafoaʻi le tino, mumusu e ai meaai 9-12 itula aʻo leʻi faia le suʻesuʻega.

Ina ia puipuia le tupu mai o le faʻalavelave, lea e aʻafia ai le suʻesuʻega o le gland ma e mafai foi ona mafua ai faʻamatalaga sese, e fautuaina e fomaʻi se meaai faapitoa e te manaʻomia e mulimuli ai mo 2-3 aso aʻo leʻi oʻo i le ultrasound. E aʻafia ai le faʻaaogaina o meaai ma vaiinu nei mai le taumafataga:

  • Fugalaau matala ma fua
  • falaʻu enaena
  • leki
  • ava malosi
  • mea inu gaʻo.

Afai e le mafai ona sauniuni mo se ultrasound i lenei auala mo nisi mafuaaga, e fautuaina e aofia ai fatu pi poo mite laulaau i le taumafataga e faʻaitiitia ai le gaosiga o le gas i le inumaga. E mafai foi ona e faia ni vailaau faapitoa (Smectu, Polysorb, ma isi), pe a maeʻa ona feutagai ma lau fomaʻi.

E taua foi le tigā o le manava 12-24 itula ao leʻi faia le suʻesuʻega. Afai e mafatia se tagata mai le tumau o le le mautonu pe afai e leʻi tupu mai le faʻalauleʻa i le aso na muamua atu, e mafai ona e faʻaaogaina le soona faʻamamaina. E le aoga le faʻaoga i le fesoasoani o vailaʻau faʻalaʻau e maua ai se aafiaga leaga.

I mataupu e faia ai suʻega ultrasound e faʻataʻitaʻi ai le setete o le Taʻaloga, o faʻataunuʻuga e faia pe a uma ona 'aʻai (pe a maeʻa le 10-20 minute).

Faʻafefea le suʻesuʻega

O se faʻasalalauga ultrasound e faia i potu faʻapitoa ua saunia. O le maʻi e faʻaalia le manava ma tuʻu i luga o le moega i lona tua. I le taimi o le suʻesuʻega, e mafai e le fomaʻi ona fai atu ia te oe e sui le tulaga o le tino ina ia mafai ai ona suʻeina lelei le pancreas i auiliiliga.

Ona faʻaaogaina lea o se gel faapitoa i le pito i luga pito i luga o le peritoneum, lea e faʻaleleia ai le mafai ona gafatia o galu o le ultrasonic e ala mai i le mea faʻapipiʻi ma mea faʻapipiʻi, ma e faʻaaogaina le masini eletene i le faʻaogaina. I le taimi o le suʻega, e mafai e le fomaʻi ona sau i fafo ma talosaga e taofi le mānava, e uiga i le manaʻoga e faʻamalosi le manava, ma isi. O nei gaioiga e mafai ai ona e gaoioi le inumaga ma faʻaleleia le avanoa i le gland.

I le vaai faalemafaufau i vaega eseese o le okeni, e faia e le fomaʻi suiga o le suiga i le mea e sili ona mata i totonu o le vailaau o loʻo tutupu, ina ia mafai ai ona ia fuaina le tele o le pancreas, iloilo le mafiafia o ona puipui, ia iloa lona fausaga (pe i ai ni suiga eseese pe leai) ma le tulaga o tisoa o loo siomia ai. O faʻamaumauga suʻesuʻe uma ua tusia i se pepa faʻapitoa.

I le talanoa ai e uiga i le mea o faʻaalia mai i le ultrasound o le pancreas, e tatau ona maitauina o lenei suʻesuʻega e faʻataga ai i matou e iloa ni eseesega eseese i totonu o le fausaga, parenchyma ma au o le okeni. E le gata i lea, pe a taitaia se ultrasound, e faaalia ai ni mea e faaalia ai le i ai o le faʻaleagaina o gaioiga i vaega taʻitasi o le tino. Ae ao le i tautala atili auiliili e uiga i le mea e taʻu mai e le ultrasound, e tatau ona amata ona iloilo le tele o le pancreas i le masani ma isi faailoga.

I le leai o ni faʻalavelave uʻamea, o loʻo i ai i le eria faʻasolosolo ma ei ai faʻamaoniga nei:

  • Pepa. O le pancreas ei ai se foliga lautele ma o foliga vaaia e pei o se tadpole.
  • Otootoga. E masani lava, o le otootoga o le gland e tatau ona manino ma e oʻo lava i ai, ma vavaeʻese foʻi mai masini lalata ane.
  • Sisi. O le masani masani o le pancreas i se tagata matua e pei ona taua i lalo: o le ulu e tusa ma le 18-28 mm, o le siʻu e 22-29 mm, ma o le tino o le gland e 8-18 mm. Afai e faia le ultrasound i tamaiti, o le tele o le pancreas e ese si ese. I le leai o ni togafitiga faʻapitoa, o loʻo i lalo: ulu - 10-21 mm, siʻusiʻu - 10-24 mm, tino - 6-13 mm.
  • Le maualuga o le faʻalogologo. E fuafua pe a maeʻa suʻesuʻega o isi, okeni maloloina - ate poʻo le fatugao. O le masani masani o le pancreas o le averesi. Ae ui i lea, i tagata e silia ma le 60 tausaga, e masani lava ona siitia maualuga. Ae i lenei tulaga, e le o se faailoga lea o togafitiga.
  • Faʻaauau le fausiaina. E masani lava e foliga tutusa, e mafai ona tutusa lelei, lelei pe faʻapipiʻiina.
  • Faʻavae masani. Leai se mea leaga.
  • Taʻaloga faʻasaga.Afai e masani ona tupu le gaioiga o le sua o le pancreatic, e le faalauteleina le gaʻo ma o lona lautele e i le 1.5-2.5 mm.

Totogi

O le ata o le ultrasound o le a faʻaalia ai eseesega eseese i le telē ma le fausaga o le pancreas, lea o le a faʻaalia ai le solia o ana galuega ma faia le faʻamaonia saʻo. Ae peitai
Mo lenei mea, e tatau i le fomaʻi ona i ai se malamalamaaga manino i faʻamatalaga ma uiga nei:

  • Malama o "tamai pancreas." E le i ai ni faailoga iloga, ae i le taimi o le suʻesuʻega, o le faʻaitiitia i itu uma o le gland e iloa. I le avea ai o se tulafono, o lenei tulaga matautia o uiga ia o tagata matutua.
  • Lolo i le paʻu. O loʻo faʻaalia i le suia o fulufulu gland ola maloloina ma le tino o le tino ma le faʻateleina o le gaogao. I lenei tulaga, o le pancreas luga o le mata e sili atu le malamalama.
  • Pancreatic faʻasalalauina le faʻalavelave faʻateleina. O loʻo faʻaalia i le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga i totonu o masini o le gland, lea e oʻo atu ai i lona faʻatupulaia ma le faʻatusatusa o nisi o ona vaega. Afai e maua le faʻasalaga o le pancreatic i le taimi o le ultrasound, o le a manaʻomia se suʻega auʻiliʻili e faia ai se faʻamaoniga saʻo, talu ai o lenei tulaga o se uiga lelei o le tele o pathologies, e aofia ai le oncological.

  • Tumo o le ulu o le pancreatic. I le avea ai o se tulafono, o lona mea e tupu e faʻatasi ma le faʻalauteleina o le lumen o le vaega autu o le faʻaogaina o le eleele ma le faʻafefe o le ulu o le gland.
  • Faailoga "vasega." E maua i le atinaʻeina o pancreatitis masani poʻo le fausiaina o se pseudocyst. O loʻo faʻamatalaina i le faʻalauteleina o le faʻalauteleina o le ala o le Uiga ma se faʻapitoa faʻapitoa o ona puipui.
  • Faailoga o se faʻalauteleina o le tino o le gland. I le avea ai o se tulafono, e iloa i le tulaga o le fausiaina o se paʻu o le pancreatic i le tino. I le amataga o le atinaʻega, o isi faʻamaoniga e le o faʻatasi. O le taimi lava e oʻo atu ai le paʻu i se lapoa tele ma amata ona tuʻi le tino o le meaʻai, o le maʻi e faʻaitiitia le malosi o le maʻi ma o le ata o le falemaʻi e faaopoopoina i le ogaoga o le tiga, faʻaleaga fomaʻi ma le gaioiga.
  • Faailoga o le faʻalautele atili o le gland. O loʻo faʻamatalaina i se faʻasagaga le mafaatusalia o le pancreas ma e masani ona iloa i le atinaʻe o pancreatitis i foliga lapopoa ma le tumau, poʻo le fausia o neoplasms.
  • Faailoga o atrophy o le siʻusiʻu o le gland. Atrophy o se faʻaitiitia o le tele o le pancreas. E tulai mai i se talaaga o le afaina o le ulu o le gland ma le fausia o se tumutumu po o se uila.

Faailoaina suiga eseese i le ultrasound o le pancreas

Faʻavasegaina suiga o le tino o le pancreas o uiga ia o le tele o faʻamaʻi. Ma afai e faaaoga e le fomaʻi lenei taimi i le taimi o le faaiuga, o le mea lea, o lona uiga o mea sese ua faaalia i le tele o le okeni i le tasi itu po o le isi, faapea foi ma nisi suiga i le fausaga o lona parenchyma.

Suiga i le fausaga o loʻo i luga o le mataʻituina o loʻo iloa i foliga o le pouliuli ma le paʻepaʻe. I le avea ai o se tulafono, latou te tulai pe a:

  • pancreatitis
  • tiga o le endocrine,
  • le lelei o le toto i le pancreas,
  • lipomatosis
  • polycystic, ma isi.

Ina ia maua se faʻamaoniga saʻo, o le ultrasound scan poʻo le CT scan e faia i le maeʻa o le ultrasound scan. O nei metotia faʻataʻitaʻiga e taugofie, ae faʻatagaina oe e maua se ata sili atu ona atoatoa o le setete o le pancreas.

Faʻailoga na maua e le ultrasound

O se suʻesuʻega ultrasound o le pancreas e mafai ai e oe ona iloa:

  • pancreatitis (i se foliga lapopoa ma le tumau),
  • necrosis
  • kiona ma pseudocysts,
  • maʻi leaga,
  • faʻanatura faʻavae,
  • fao
  • maa i totonu o le talo pe o le pancreatic ducts,
  • o se faʻaopoopoga i laina vavalalata lata ane, o se faailoga manino o le atinaʻeina o faʻafitauli i totonu o le tino,
  • suiga o tausaga
  • alu aʻe.

O faʻamaʻi taitasi e manaʻomia ai se ituaiga o togafitiga. Ma ina ia faia se faʻamaonia saʻo, e le lava le tasi le tala. E naʻo le faʻatagaina oe e faʻamaonia pe faafitia le iai o faʻafitauli faʻapitoa i totonu o masini o le pancreas ma faʻamalosia atili, sili atu auʻiliʻiliga auiliili ole maʻi.

Le faʻaleagaina o le faʻaleagaina o le tino o le tino na maua i le ultrasound

  1. Aofaʻi poʻo se vaega o lalo ifo o le tino (agenesis) o le gland. I luga o le ultrasound, o le okeni e le o vaʻaia pe ua fuafuaina i lona pepe. O le agenesis atoatoa e le fetaui ma le olaga. Faatasi ai ma lenei maʻi, o le maliu o se tamaititi ao laitiiti lava. O le agenesis ile vaega e faʻapipiʻiina ma le maʻi suka, faʻalavelave faʻapitoa i le fausaga o le fatu, ma le pancreatitis.
  2. O le paʻu o le tino-pancreas e ufiufi ai le duodenum i foliga o se mama. E masani ona faʻafefiloi ma le pancreatitis e masani ai, faʻalavelave le manava.
  3. E le masani ai (ectopically) nofoaga o le pancreas. O ia vaega e maua i le manava ma le duodenum.
  4. O le faʻavaeina o le pancreas o se taunuuga o le solia o le fusion o pancreas primordia. Talu ai ona o le solia o le vevela o enzymes digestive, o loʻo tuʻuina atu i le pancreatitis.
  5. O sulu o le taatele o le talo i luga o le ultrasound ua faʻamatalaina o ni vaega o le faʻaitiitia o le faʻaogaina o se foliga lapotopoto. Latou te foliga atu e sili atu le pogisa i le ata nai lo le tino o le tino.
  6. O Calcinate o paʻu mafolafola paʻepaʻe ma ni taʻaloga manino i le paʻu o le tino.

O le taunuuga o se ultrasound o le pancreas e iloiloina faʻatasi ma faʻamatalaga falesuesue ma le ata o le falemaʻi.

Faailoga mo faʻamatalaga o ultrasound

E tuʻuina atu e le fomaʻi i le tagata maʻi se faʻataʻitaʻiga e suʻesuʻe ai le pancreas e ala i faʻamatalaga o le ultrasound ona o le masani ai o le tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium, e le mafai ona iloa le togafitiga e ala i le palpation. O faʻamatalaga mo se suʻesuʻega faapena o se togi mamafa ma le le talafeagai o le tagata maʻi.

Afai o isi suʻesuʻega poʻo faʻataʻitaʻiga i fale suesue i iuga o loʻo taʻu mai ai faʻamaʻi i totonu o le tino, o le faʻamatalaga o le ultrasound e mautinoa lava le faʻamaonia. O se suʻesuʻega ultrasound e faʻamalosia pe afai o le maʻi na maua i le hepatitis C, A, B. Isi mafuaʻaga mo le faʻatulagaina o le taualumaga:

  • Mama i le gutu
  • Totoina
  • Lanu samasama o le paʻu,
  • Tetee faaletonu
  • Faʻailoga faʻamaʻi pipisi i gaʻo o le tino,
  • Susuga o le neoplasm.

O le suʻega o faʻamatalaga o loʻo faʻaalia ai le tulaga lautele o le mea e gaosi ai meaʻai, e fesoasoani e faʻamaonia ai le le atoatoa i totoga o meaʻai i le taimi muamua lava. I le i ai o faʻamatalaga, e mafai e le fomaʻi ona amata vave togafitiga ma puipuia le atinaʻe o maʻi tuga. O faʻafitauli o le pancreas e atagia i le galuega o le ate ma fatuga.

O fomaʻi e fautuaina se ultrasound o le tino i tagata e silia i le 25 tausaga o le tausaga.

O le a le faʻavasegaina ma le tele o le masani o le pancreas i faʻamatalaga faʻasolosolo i tagata matutua?

O le pancreas (pancreas) e ulu atu i le tino. O loʻo aʻafia o ia i le gaogao o meaʻai (gaʻo, carbohydrate ma le protein), ma faʻasolosolo foi le metabolism i le tino. O le taua o lenei tino e faigata ona faʻamaualuga. O le tulai mai o se togafitiga poʻo faʻamaʻi e oʻo atu ai i aʻafiaga ogaoga.

O le faʻamalosi o le pancreas e fuafua ai ona foliga ma mea e le masani ai. Afai o le tagata o loʻo suʻesuʻeina e leai ni faʻafitauli, o le foliga o le S-shaped.

I nisi tulaga, faʻaalia ai togafitiga, faʻamaonia le solia o le pepa. O mea masani e le masani ai:

  • afifi
  • sosoʻo
  • vaevaega
  • faʻaopoopoga (faʻamaoni),
  • ua faaluaina vaega taitasi.

O faʻalavelave faʻapitoa e maua mai i le ultrasound o le pancreas o ni faʻafitauli motuhake o le okeni poʻo se vaega o togafitiga faʻapitoa. O faʻamatalaga faʻamatalaga e masani ona le maua ai se ata atoatoa, ae na o le faʻaalia o faʻamalologa faʻapitoa, e pei o le vavalalata poʻo le i ai o se pule faaopoopo. I lenei tulaga, ua fautuaina e le fomaʻi faʻamalositino le taitaia o isi suʻesuʻega e faʻamaonia pe faʻamaonia ni mea sese. E tatau ona maitauina o faʻalavelave faʻafuaseʻi e masani ona iloa i se avanoa i le taimi o se suʻega suʻesuʻe mo faʻamaʻi eseese eseese. O nisi o faʻafitauli ua le maua ai se taua tele o le falemaʻi mo le lelei o le olaga o se tagata, ae o isi e mafai ona alualu i luma ma mafua ai le tele o faʻafitauli i le lumanaʻi.

E masani lava, o le pancreas e tatau ona i ai i le ituaiga o le tusi S. Afai e eseese ona itu, o loʻo taʻu mai ai se faʻafitauli pipisi a le okeni poʻo isi gaioiga e aafia ai le pancreas

O le suʻesuʻega e aofia ai foʻi le fuaina o faʻasologa o meaʻai. I tagata matutua, o fua masani e 14-22 cm, mamafa 70-80 g.

  • o se ulu ma se faʻagasolo foliga mai i le 25 i le 30 mm le umi (tele o le anteroposterior),
  • tino mai le 15 i le 17 mm le uumi,
  • siʻusiʻu oʻo atu i le 20 mm.

O le ulu e ufiufi e le duodenum. O loʻo i ai i le tulaga o le 1st ma le amataina o le vertebrae e 2 o le lumbar. O le pancreatic duct (o loʻo taua foi o le autu, poʻo le Duga) o loʻo iai ni puipui lamolemole lamolemole ma lona lautele e oʻo i le 1 mm. i le tino ma le 2 mm. i le ulu. O tafaoga o le gland e mafai ona fesuiaʻi luga pe lalo. E le gata i lea, o tulaga taua o vaega poʻo le okeni o se faʻaopoopoga pe faʻaitiitia.

Iloiloina e ala i le ultrasound o le pancreas o loo faaalia ai se ata ese mo ituaiga uma o togafitiga. Faatasi ai ma le mumū faifai pea, faatasi ai ma le edema, o se siʻitia mai le ulu i le siʻu o loʻo matauina ile mata.

O le tulaga masani e manatu lelei ma manino le faamatalaina o taotoga o vaega uma o le gland: ulu, tino ma le siʻu. Afai o le ultrasound o le pancreas o loʻo i ai se otootoga vavalalata, e mafai ona taʻu mai ai le i ai o se faʻaogaina o le faʻaogaina i totonu o le okeni. Ae ei ai mataupu pe a faia le edema e se okeni lata ane. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le edema responsive o le pancreas e tupu i le gastritis poʻo se ulupo o le manava ma duodenum.

Faatasi ai ma tumutumu ma aloese, o tafaoga i nisi nofoaga e fetaui ma lamolemole. Pancreatitis ma tumutumu e mafua ai foʻi le le mautonu. Ae o le tino e le itiiti ifo ma le 1 lekiona. Suia le taʻavale i na o tulaga e le lelei ai le nofoaga. O suiga i fafo o le tino o loʻo maua i le atinaʻeina o ni neoplasms tetele, e sili atu i le 1.5 cm.

Afai o le ultrasound e faʻaalia se faʻavae volumetric (tumo, maʻa poʻo le uila), e aunoa ma se faʻafitauli e iloilo e le tagata tomai faapitoa ana taʻavale. O le maa po o le cyst ua i ai ni otootoga manino, ma o nonoa o neoplasms, e masani lava o le gasegase, e le o manino lelei ni tuaoi.

Faatasi ai ma se ultrasound o le pancreas, o se fomai faapitoa e suʻesuʻeina lona fausaga, e faavae i luga o le tele. I se tulaga masani, o le okeni ei ai lona fausaga lapopoa, o lona uiga masani, e tutusa ma le maualuga o le ate ma le vaʻaia. E tatau ona i ai i le laupepa se fomaʻi e tasi i nai laumei laiti. O se suiga i le maualuga o le gland e aofia ai se suiga i le ata o le ultrasound. E mafai ona faateleina le malosi (hyperechoic) pe faaitiitia (hypoechoic).

O foliga vaaia o le tino e foliga mai, mo se faataitaiga, i le i ai o le pancreatitis. Faatasi ai ma maa poʻo ni o latou tino, e matauina le vaʻaia o le toto. O le hypoechogenicity e maua i le tino pancreatitis, edema ma nisi ituaiga o neoplasms. Faʻatasi ai ma se uila poʻo le faʻaogalave o le tino, o loʻo faʻaalia ai i totonu o le mata o le masini ia mea e le lelei. O galu eletise i nei nofoaga e le o atagia uma, ma o se vaega paepae ua fuafua i luga o le lau. I le faʻatinoga, o suʻesuʻega e masani ona faʻaalia ai le faʻafefeteina o mea e fesoʻotai ai, faʻatasi ai le vailaʻau ma le hypoechoic e le tusa ai ma le talaaga o se fausaga masani pe suia.

A maeʻa le suʻega, e iloilo e le fomaʻi uma faailo ma tuʻuina atu se faaiuga lea e tatau ona ia faia ai se faaiuga atoatoa o iuga o le ultrasound o le pancreas. O le iai o se faʻamaʻi poʻo le masalosaloga o lea mea e molimauina e se tuufaatasiga o le tele o laina.

Afai o le tele o le gland e i ai sina eseesega mai faʻataʻitaʻiga, e le o se mafuaaga lea mo le faia o se siama. O le faʻamamaina o le ultrasound o le pancreas e faʻatino e le fomaʻi i le taimi lava e maeʻa ai le siama, i totonu o le 10-15 minute.

O le pancreas o se vaega taua o le masini vai. O lana matafaioi i le faagasologa o le vaeluaina o gaʻo ma gaʻo gaʻo e matua taua lava. Faʻaleagaina le tino i le galuega a le tino i le leaga. O le puipuia o faafitauli ma faailoa mai ai maʻi o loʻo i ai nei, o loʻo i ai i le taimi lava e tasi se metotia faigofie, saogalemu ma sili ona faʻamaonia - ultrasound o le pancreas. O le faʻasolosolo e faia i se mea masani, i le pito i fafo o le peritoneum, lea e matua leai lava se leaga.

O se auala sili atu ona saʻo mo le suʻesuʻeina o le pancreas o loʻo iʻu i le ultrasound. E le pei o le ultrasound masani, o le ultrasound endoscopic e fesoasoani e iloilo vaega e le mafai ona gafatia o le tino, e aofia ai lelei. O le faʻatonuga e tuʻuina atu ai se faʻafitauli itiiti i le ituaiga o leisa ma se lagona o le fugalaau. O le faʻataʻitaʻiga ma le 99% talitonuga e mafai ai e oe ona faʻamautuina le i ai o fomaʻi ma tumutumu, e oʻo lava i le amataga.

Mai le tulaga o le anatomy, o le pancreas o loʻo i totonu o le lua o le manava, i tua o le manava. O le okeni e tu lata ane i le puipui gastric ma duodenum. I le suʻesuʻeina e tusa ma le puipui o le manava, o le okeni o loʻo i luga ae o le pusa e 10 cm. O le fausaga o le alveolar-tubular, vaega:

  • o le ulu o le vaega o le gland o loʻo i le itu o le paʻu o le duodenum, o le vaega ulu e vaʻavaʻai vaʻavaʻai mai le tino e ala i se togavao i luga o le itu lea e pasia ai le faitotoa,
  • o le tino o le vaega lea o le pancreas, e ese mai i le pito i luga, pito i luma, pito i lalo ma pito i luga, luma, pito i lalo, o le tele o le tino e le sili atu ma le 2.5 cm,
  • o le siʻusiʻu o le pancreas o loʻo i ai le foliga o se paʻu, faʻasaga i luga ma oʻo atu i le pito i lalo o le vao, e le sili atu i le 3.5 cm.

O le umi o le pancreas i tagata matutua e mai i le 16 i le 23 cm, mamafa - i totonu o le 80 kalama. I totonu o tamaiti, o faʻasolosolo faʻasolosolo e eseese ma tausaga. I pepe faatoa fananau mai, o le okeni atonu e sili atu nai lo le mafuaʻaga ona o le mamate o le tino.

O le pancreas e faia ai galuega o le exocrine ma le endocrine. O galuega o le Exocrine e faʻavaivai ai i le pulefaʻatasia o le gaioiosi o le pancreatic faatasi ai ma enzymes o loʻo i ai e talepe ai meaai. O le galuega Endocrine e fesootaʻi ma le gaosia o hormones, tausia le metabolism, protein ma le paleni gaʻo.

O le ultrasound o le pancreas e faia pe afai ei ai se masalosaloga o se manuala, afaina o le okeni, o le totoga o le tino o le hepatobiliary system. E masani lava o le fesoasoani o le faʻamalamalamaina o le ultrasound e faia e le gata o le pancreas, ae o isi foi totoga i le paʻu o le peritoneal - ate, vaʻa, fatugaʻo. O suʻesuʻega o totoga vavalalata e talafeagai ona o le fegalegaleaiga o le ate ma le pancreas. I le faagasologa o togafitiga faʻapitoa i le ate, o faʻafitauli e mafai ona salalau i le gland, mafua ai se falemaʻi le lelei.

O le mafuaʻaga mo le suʻesuʻega a le tagata o le pancreas o le faʻaalia lea o faailoga mataʻutia:

  • tiga faʻamaʻi - maʻi tigaina poʻo le faʻasolosolo - mai le itu o loʻo tupuga, manava, i le itu tauagavale o le hypochondrium, poʻo le faʻavelaina o tiga i totonu o le manava,
  • ua le toe lelei le nofoa o le nofoa - faamaʻi, manava, steatorrhea, feeseeseaʻi solo, le i ai o siama eleelea,
  • paleni mamafa
  • o le i ai o le faʻamaʻi faʻamaonia o le maʻisuka, pancreatitis,
  • tiga ma le le faʻavauvau i le tutoatasi tutoʻatasi o le itu tauagavale ma le ogatotonu o le manava,
  • masaloga masalomia o isi suʻesuʻega o le gastrointestinal tract (gastroscopy, radiography),
  • o le mauaina o le paʻu i se lanu samasama.

O faʻamalositino faʻamalositino e tele sona sao i le faʻamaonia poʻo le faʻamaonia o faʻamaʻi pipisi - pancreatitis, polycystosis pancreatic, ma tumaʻi pipisi.

O sauniuniga mo se ultrasound o le pancreas e tatau ai, o le manuia o le suʻesuʻega e faalagolago i lenei. Afai e te le amanaiaina le taualumaga sauniuni, o le a faanenefu ia numera o le ultrasound, ma o le a maualalo le aofaʻi o faamatalaga e 70%. Sauniuniga mo le faʻatinoga e aofia ai le faʻatulagaga o mea faʻalematau:

  • 3 aso aʻo lumanaʻi le ultrasound, e tatau ona mumusu e talia mea taumafa ma le maualuga o mea e maua ile palatini - aano o manu ma iʻa i soo se ituaiga, fuamoa,
  • oloa e mafai ona faʻaleleia le faʻaaogaina o le kesi ua aveese mai le meaʻai - apples apples and grapes, vegetables (beans, cabbage), meaʻai susu, gaʻo meainu, pia,
  • o le meaai mulimuli i le afiafi o le suʻesuʻega e le tatau ona sili atu nai lo le 19 itula, ao leʻi oʻo i le ultrasound, e tatau i le tagata gasegase ona aloese mai le 'aina o meaai mo le 12 itula,
  • sauniuni i le taeao mo se suʻega, e tatau ona e inu i se mea e sili ona leaga,
  • aʻo leʻi oʻo i le ultrasound e matua faasaina le ulaula ma ave vailaʻau,
  • e fautuaina e ave faʻasauga (gaioio gaoioi) poʻo fualaau faʻasaina ma le aʻafiaga o le tagata (Espumisan) i tagata e faʻataunuʻu i le faʻamalosi.

E tatau ona e sauniuni mo le ultrasonound e pei o le paʻu o meaʻai - meaʻai, tuʻuina atu o le ava ma le ulaula, ave vailaau, faʻaaoga simethicone ma adsorbents e aveese ai gas mai le manava. Ae peitai, faatasi ai ma le faaiu o le ultrasound suʻesuʻe, atonu e talafeagai le faia o ni auala e faatea ai popolega popole. O le diazepam e faʻaaogaina e fai ma tui. I falemaʻi a le setete, faʻaaogaina le faʻamaʻi faʻaleagaina - i le talosaga a le maʻi.

O se suʻesuʻega ultrasound o le pancreas o loʻo faʻaalia ai le i ai o le le atoatoa o galuega ma isi mea sese, poʻo le setete o le soifua maloloina atoatoa o le okeni. Faailoilo o le soifua manuia atoatoa i le gaioiga o le gland:

  • o le tino o le gland e taua ma tutusa, o le i ai o nai mea laiti e le sili atu i le 1.5-3 mm le tele e faatagaina,
  • o le okeni o loʻo faʻaalia manino, o le ata i luga o le lau o loʻo i ai le maualuga (faʻalogologo),
  • o le fausaga faʻaanatura (siʻusiʻu, tino, ulu ma le malie) e manino lelei ona faʻaalia,
  • O le vao o loʻo i ai le pito sili ona lelei, mai le 1.5 i le 2.5 mm,
  • vascular mamanu e le o iai ni faʻafitauli matuia,
  • o le mafaufau loloto e faʻaalia ai le faʻatinoina o le faatinoga

O le faʻamatalaga o le ultrasound o le pancreas mo ituaiga uma o togafitiga o tagata taitoatasi. I le i ai o le faʻaogaina o le tino o le okeni e faigata i le edema, o le faʻalauteleina o le gland uma, mai le ulu i le siʻu, e mafai ona iloa i le mata. I le i ai o ni paʻu, o le a faʻaalia ai le maualuga o le maualuga o le foo ua afaina. O le gland lapoa ua faʻaalia i le pancreatitis, e faaopoopo atu i le faʻamaʻi, o le faʻalauteleina o le gaioiga o le virksung e faʻaalia. I le tulaga o le lipomatosis - o le degeneration gaʻo o se okeni - o se "lobular" faʻamaoniga e faʻamoemoeina e ala i le faʻataʻitaʻiga: o nofoaga ola maloloina ma nofoaga lanu paʻepaʻe e faʻaalia i luga o le mata.

Faʻasalalau faʻamatalaga ma le faʻavasegaina e tusa ai ma vaega autu:

  1. O mea e masani ai, e le gata i lea, e manino lelei o latou itu, o le a le iloa ai le faʻamaʻi o le gland poo le totoga o le tino (o le manava, duodenum), o loʻo faʻaalia ai le faʻasolosolo o vevese ma gaʻo,
  2. fausaga o le okeni - o le masani e pei o se fausaga granula ma le tutusa o le maualuga o le ate, o le vevela, o le maualuga o le elee (hyperecho) o loo faailoa mai ai le faasologa masani o pancreatitis, maa ma neoplasms, faaitiitia ai le faalogo (hypoecho) - lapisi pancreatitis ma le edema, faatasi ai ma kyos ma abscesses nofoaga le mautonu o le galu e le o atagia mai,
  3. pancreatic forms - e masani lava ona i ai le foliga o le mataitusi S, ata vaaia o le foliga i le foliga o se mama, o le pulupulu, faatasi ai ma le i ai o le vaevaeina ma le masalosalo e faailoa ai le i ai o ni vaivaiga motuʻese poʻo ni faʻafitauli faʻapitoa,
  4. o le masani masani o se okeni i tagata matutua o le ulu 17-30 mm, le tino o le glands 10-23 mm, le siʻusiʻu 20-30 mm.

A maeʻa le faʻamalosi o le ultrasound, e iloilo e le fomaʻi uma faailo ma tuʻuina atu se faaiuga i lima o le tagata maʻi, lea e faʻamaonia ai le atoaga o taunuuga o le taualumaga. O le faaiuga ua saunia vave, i le 10-15 minute. O le i ai o se fomaʻi pipili e faʻaalia i se tuufaatasiga o nisi o mea e alu ese mai le masani. O sina eseesega mai tulaga masani masani e le mafai ona avea ma mafuaaga mo le faia o se siama. Faatasi ai ma se ata le mautonu ma le le lelei o sauniuniga, o le ultrasound ua faatonuina ma toe fai.

Sonography o totoga o le tino, e aofia ai le suʻesuʻeina o le pancreas, o loʻo faia i tamaiti, amata mai le masina muamua o le olaga. O le suʻesuʻeina o faʻamatalaga e faʻaalia e le gata i le i ai o le faʻanoanoa o le manava i totonu o se tamaititi, o le maualalo o le mamafa o le tino, faʻamatalaga vailaʻau. O se matafaioi tāua e tuʻuina atu i le puipuia o le faʻalavelave faʻaleagaina o le okeni ma ona ala. O le metotia e na o le pau lea o le auala e mafai ai e oe ona vaʻavaʻai i suiga o le pathological i le gland, aʻo leʻi amataina le taimi o faʻamaoniga faʻaalia o le maʻi.

Sauniuniga mo suʻesuʻega mo tamaiti. 2-3 aso aʻo leʻi faia le faʻataʻitaʻiga, ua faʻamapulaʻaina le tamaititi i meaʻai o le protein, ma ua faʻaititia le tele o meaʻai falaoa ma mea gaosia i le taumafataga. O le faavae o le taumafataga i aso o sauniuniga o cereals and soups (rice, buckwheat), compotes. E mafai ona faʻatagaina le pepe mo pepe faatoa fananau mai ma pepe pe afai e le itiiti ifo i le 2-3 itula ua pasia mai le susu mulimuli poo le faʻafefiloi o mea taumafa. I le lautele, mo tamaiti, e sili ona lelei le faʻatinoga o le faiga i le taeao, pe a uma ona momoe i luga o se manava gaogao, ina ia aua nei faanonofoina le tamaitiiti mo se taimi umi. Afai o le suʻega e faia i luga o le manava atoa, o le ata vaaia o le okeni atonu e faigata ona o le faʻaogaina o le totini o le intestinal.

O le faauigaina o taunuuga o faʻataʻitaʻiga o le ultrasound i tamaiti o loʻo faia i le amanaʻiaina o tausaga, aemaise lava pe a faʻatusatusa i le tele o le gland. O le tele o tagata tomai faapitoa i faʻamatalaga o ultrasound latou te faʻaaogaina faʻamaumauga faʻavae nei:

  • i pepe faatoa fananau mai e oʻo i le 28 aso o le soifua, o le tele o le ulu e 10-14 mm, o le tino e 6-8 mm, o le siʻusiʻu e 10-14 mm,
  • i tamaiti mai le 1 i le 12 masina, o le tele o le ulu e 15-19 mm, o le tino e 8-11 mm, o le siʻu e 12-16 mm,
  • i tamaiti mai le 1 i le 5 tausaga, o le tele o le ulu e 17-20 mm, o le tino e 10-12 mm, o le siʻu e 18-22 mm,
  • i tamaiti mai le 6 i le 10 tausaga - ulu 16-20 mm, tino 11-13 mm, siʻusiʻu 18-22 mm,
  • i tamaiti mai le 11 i le 18 tausaga - ulu 20-25 mm, tino 11-13 mm, siʻusiʻu 20-25 mm.

O le faʻasologa o le pancreas e tatau ona mataʻituina le setete o le okeni sili ona taua i le faʻaogaina o meaʻai. O le faʻatinoga e itiiti sina taimi, ae faʻatagaina le faʻamaonia vave o pathotia matautia, e aofia ai le kanesa. O tagata e matitiva faʻamaoni oe na iai muamua le pancreatitis e tatau ona i ai se faʻataʻitaʻiga e le itiiti ifo i le tasi i le tausaga. E le tatau i matua ona le amanaiaina le fuafuaga fuafua i ultrasound i tamaiti, ma fefefe i aafiaga lē lelei o galu o le ultrasonic - e le afaina ai le suesuega.

O le fausaga ma le galuega a le pancreas

O lenei mea o se meaola mamanu o loʻo i le pito i luga, i tua o le manava. E tolu ona matagaluega: ulu, tino, siʻusiʻu. O le ulu o loʻo maua i le 'autau saʻo i autafa o le duodenum, o le tino o loʻo i totonu o le vaega pito i tua o le manava, ma o le siʻusiʻu e oʻo atu i le itu tauagavale o le hypochondrium ma e latalata i le vaʻa.

O le pancreas e lua ona vaega autu: e maua ai elemene oona ma insulin. E manaʻomia ni enzymes pancreatic e faʻamalo ai masini, gaʻo ma gaʻo. O le inisalini e puleaina ai le gaosiga o le gaʻo, ma faʻalauteleina ai le kulūkose i le gaʻo.

I le ogatotonu o le okeni o le Ui, lea e mafua ai ona ulufale atu le enzymes pancreatic i totonu o le gaʻo tautau. O le talone ma le pancreatic ducts ei ai le gutu e tasi, e masani lava o le togafiti o le tasi okeni e tau atu i le faalavelaveina o le isi.

O le inisalini o le hormone e ulufale sao atu i le toto. E gaosia e teine ​​o Langerhans. O fusi nei o sela o le glandular, o le tele oi latou o loʻo i ai i le itu o siʻusiʻu o le gland.

O le masani masani o le pancreas e ala ile ultrasound i se tagata matua, togafitia ma le vaeluaina

Ina ia faʻamaonia lelei togafitiga, e tatau ona iloa le tele o le pancreas i tagata matutua masani. O le faʻafanua o le pancreas (pancreas) e le mafai ai ona faʻaleleia i le taimi o se suʻesuʻega faʻamoemoe, e fuafua ai le tulaga ma le tele. O le mea lea, mo le faʻamoemoe o le faʻaalia ma le suʻesuʻega, o le auala aupito sili ona faigofie e faʻaogaina - o le ultrasound research.

E mafai ona e iloa le okeni i se ata tolu-tolu, fuafua le maoaʻe o tuaoi, fausaga ma le toe faʻalogoina o mea o le tino, faʻaleagaina o le tino, o latou lapopoa ma le faʻasalalau, faʻalauteleina o le taatele masani. I le iloaina o filifiliga mo le tele o le pancreas i le masani o ultrasound, e mafai ona e faʻaaogaina le metotia e faʻamalamalama ai se faʻamatalaga le manino.

O le suiga i le telē o le pancreas e tupu i le olaga atoa: e faʻatupulaʻia pe a ma le 18 tausaga. Ona pa'ū ifo ai lea mai le 55 tausaga, pe a faasolosolo malie i le faasologa o suauu galue. O lenei mea o le faʻafouina o le tino. Filifiliga mo le masani e aofia ai le faateleina o le pancreas i tamaitai ao maitaga.

Faʻaititia le RV:

  • ma le matua (ina ua mavae le 55 tausaga) ma le atinaʻeina o atrophy,
  • ma faʻamaʻi totoʻa i le tino,
  • ma faʻamaʻi viral.

Faʻasalalau poʻo faʻalauiloa i le lotoifale i nisi o tulaga faʻaleaga.

O le faateleina o le tulaga i le lotoifale o loʻo mataituina i mataupu o neoplasms mafolafola pe mamaʻi, taugofie faigofie, pseudocysts, abscesses, calcula. O meaʻai mai masani masani e taua tele: o faʻataʻitaʻiga o pseudocysts e oʻo atu ile 40 cm.

I le pancreatitis tumau i le tulaga o le faʻamagaloina faifaipea, o le pancreas e le suia lona tele. Ina ia faʻamaonia le faʻamaonia, o loʻo iai le faʻamatalaga o le tulaga o le Ui.

Faʻalautele le faʻalauteleina o le pancreas e maitauina i le lipomatosis, pe a fai i le pancreas parenchyma masani masani o fesuiaiga o lela ua suia i suauʻu gaʻo. O se ata o le ultrasound ua faaalia ai se ata o le tamaititi, e le mafai e le gaʻo o le gaʻo ona faʻaleleia le faʻalogologo o le suʻega.

O le tele o le pancreas e suia e le edema i le taimi o lona mumū tele - i le tele o tulaga, o le faateleina o le okeni atoa e tupu. E foliga mai e le gata i le mumū i totonu o le gland lava ia, ae faʻapea foʻi ma togafitiga o totoga vavalalata: manava, duodenum, gall vladder. E na o le amataga lava o le laumei o se vaega ese o le pancreas e tupu: o le ulu, tino poʻo le siʻu vaega. Mulimuli ane, o le mea atoa lava e maua uma ai gland.

O le faateleina o le kanesa o le pancreatic ma le paʻu e faalagolago i le nofoaga, ituaiga ma le osofaʻiga o le neoplasm patho. I le 60%, ua iloa ai le kanesa o le ulu mate: e sili atu nai lo le masani - sili atu i le 35 mm. I le 10%, ua maua ai le kanesa o pancreatic. I nei tulaga, o le tele o le ogatotonu o le okeni e faateleina.

O se faʻaopoopoga suʻesuʻega mo le pancreatitis o se ultrasound ma se meaʻai. E faʻalua ona faia le faʻasalalauga: i le taeao i luga o se manava gaogao ma le 2 itula talu ona 'ai. O taimi uma lava, o fua felauaiga o le ulu, tino ma le siʻu o le pancreas e fuaina. O le siʻitia o le aofaʻi o faʻamatalaga i le maeʻa ai o le taumafataga o le taeao ua fuafua i le faʻamatalaga muamua. E tusa ai ma lea tulaga, o faaiuga e faʻamatalaina e uiga i le setete o le okeni. Faatasi ai ma le faateleina o le pancreas:

  • sili atu ma le 16% - le masani,
  • 6-15% - resitala pancreatitis,
  • 5% sili atu pe itiiti ifo nai lo le uluai faʻamaumauga - pancreatitis chronic.

O faaiuga uma lava e faia i luga o se faʻatusatusaga o fuataga na mauaina ma faʻamatalaga o faailoga masani i totonu o se laulau faapitoa. O le metotia e mafai ai e oe ona faʻatonuina togafitiga talafeagai mo le siakiina o togafitiga ma ia pulea le faagasologa o le toe faʻaleleia o tino ma le toe faʻaleleia o galuega o le pancreatic.

Faʻalavelave faʻaleagaina mai le masani masani o le gland

O le faateleina o le tele o le pancreas e fesoʻotaʻi ma le faʻaosoina o togafitiga ma e faasolosolo malie ona tupu, i le tele o tulaga e pei o le soymptomatically. Talu mai le tele o taimi e leai ni faʻamatalaga faʻapitoa, e le iloa e le tagata maʻi le faafitauli seʻia oʻo i le suʻesuʻe muamua. Aʻo faʻataʻitaʻiina le faʻasologa o ata, o le tele o laʻau o loʻo fuafuaina ma maua nisi faʻalapotopotoga faʻaalia.

O mafuaʻaga nei e mafua ai le tuputupu ae o le gland:

  • cystic fibrosis - o se faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le mafiafia o foliga o le gaosia o le pancreatic gaosia,
  • ava malosi (masani i alii),
  • mumū i totonu o masini o le pancreas poʻo se faʻamaʻi o gaʻo lata ane (maʻi o le tino),
  • faʻamaʻi pipisi
  • mea le talafeagai ma le le talafeagai, le usitaia o meaʻai ua faatonuina,
  • eseese faʻavae i totonu o masini o le pancreas,
  • maualuga maualuga o le calcium i le tino, o le fausia o le calcula,
  • faaumiumi ma le le talafeagai fualaau,
  • faʻaleagaina ma le faʻalavelave i gaioiga vavalalata,
  • fomaʻi vascular
  • manuʻa
  • faʻamaʻi e faʻaitiitia ai le puipuiga.

Talu ai ona o le le mafai ona faʻamalo le pancreas, o le ultrasound ua na o le pau lea o le auala e vave faʻamalamalama ai le maʻi. O le filifilia o taunuʻuga e faia e tusa ai ma se polokalame faapitoa. E aofia ai faʻamatalaga nei:

  • nofoaga
  • fomu
  • faʻalogologo
  • taʻavale
  • tele
  • fofo faʻavae poʻo neoplasms.

Ia mautinoa e taʻu mai le setete ma le tele o le pule i luga. E tusa ai ma nei tulaga, o le fomai faʻapitoa e faʻamatala manino le ata o le pancreas. Totogi ma auʻiliʻiliga o faʻamaumauga na maua, faʻamaoniga o le suʻesuʻega, faʻapea foʻi ma le tofiaina o togafitiga faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻatinoina e le fomaʻi na ia faʻamaonia le ultrasound: o le gastroenterologist, therapist, fomai tipitipi poʻo le fomai tipitipi.

O le sonography e faʻavae i luga o le gafatia o masini suʻesuʻeina e faʻaleleia ma atagia ai galu o le ultrasonic (faʻalogologo). Le aufaasālalau suavai e taitaia le ultrasound, ae aua le atagia mai - o ni mea sese (mo se faataitaiga, kumeka). O totoga o parenchymal (ate, gaʻo, pancreas, fatu), e pei foi o maʻa, o vavao ma le maualuga tele e le o aʻafia, ae atagia ai galu, o latou e le mautonu. Ma e masani lava o nei okeni ei ai foliga tutusa (homogeneous) fausaga. O le mea lea, o soʻo se faʻamalologa faʻapitoa e faʻaalia ai ia lava i le ata ultrasound, o se 'upega tafaʻilagi faʻatasi ma le faʻalogologo - faʻalautele pe faʻaitiitia.

Le faʻamalamalamaina o togafitiga o le pancreas, o faʻamatalaga uma e maua mai i le suʻega faʻatusa o loʻo faʻatusatusa i faʻamaufaʻailoga masani o se laulau faapitoa. Faatasi ai ma se eseesega tele i le va o faailoilo, o faaiuga ua faia e uiga i le i ai o le maʻi ua mafua ai.

O le Rancreas (po o le pancreas) o se atigi fualaau tele o loʻo i ai galuega faʻalilolilo fafo ma totonu - e aofia ai i le faʻatonutonuina o metabolic processes, e maua ai le insulin (o se mea e ola ai le tino e maua ai le glucose mai le faʻasalaga toto i sulu o le tino o le tagata). O le faʻasalaga o lana gaioiga galue e oʻo atu ai i faʻafitauli matuia o le soifua maloloina o le tagata.

O suiga faʻapitoa i le okeni e mafai ona iloa e ala i le suʻesuʻeina o foliga, lapopoa ma le fausaga. Ua faʻaaogaina e fomaʻi le telefoni e faʻamaonia ai faʻamaʻi o lenei taua taua. I totonu o la tatou tusiga, o le a tatou auiliili faʻamatalaga uiga o lona faʻatinoga, o le faʻatinoga o sauniuniga sauniuni talafeagai mo le faʻatinoga, ma o le a le uiga o le faʻamatalaga o le ultrasound o le pancreas.

O le pancreas o lona foliga tutusa - o ona foliga vaaia e foliga mai o se "mimiti". O le tino ua vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • O le ulu o le pito sili lea o lo o puipuia ai e le duodenum 12.
  • O le tino o le uumi pito sili lea ona latalata i le manava.
  • Tatala - o loʻo i totonu o le "vanu" faʻatasi ai ma le vao ma le agavale.

O le faʻaogaina o le manava faʻamalolo i le tino o le tino e faia i le autafa autu o le tino - o le Uiga o le Uila, lea e umi lona umi atoa; I le pepe faatoa fananau mai, o le umi o lenei okeni e 5.5 cm, i le tasi le tausaga le matua e oʻo i le 7 cm. O le uluaʻi amataga o le ulu e 1 cm, o le faʻamavaega mulimuli o taʻavale e gata i le matua o le sefulufitu tausaga.

O le masani masani o le pancreas i se tagata matua e eseese i vaega nei:

  • mamafa - mai le 80 i le 100 g,
  • umi - mai le 16 i le 22 cm,
  • lautele - tusa o le 9 cm
  • mafiafia - mai le 1.6 i le 3.3 cm,
  • o le mafiafia o le ulu e mai le 1.5 i le 3.2 cm, o lona umi e mai le 1.75 i le 2.5 cm,
  • le umi o le tino e le sili atu i le 2.5 cm,
  • siʻusiʻu umi - mai le 1.5 i le 3.5 cm,
  • o le lautele o le auala autu e mai le 1.5 i le 2 mm.

I le leai o ni faʻafitauli faʻalesoifua maloloina, o lenei tino o le endocrin ma le meaʻai fualaʻau e iai le S-foliga ma se foliga tutusa o vaega laiti ninii e maua ai le suamalie ma mea e gaosia ai le gaʻo gaʻo.

O le eletise o se faiga e matua leai lava se tiga ma e le tele se taimi e alu ai.O le ultrasonic sensor ma le gel conductor e mafai ai e se tagata tomai faapitoa ona:

  • ia suʻesuʻe le tulaga o le pancreas, o lona telē ma foliga,
  • faʻamaonia togafitiga faʻaleagaina,
  • ave se faʻamalosi mo nisi faʻamatalaga auiliili.

O le gaioioiga o le faʻaogaina o le tino e fesoʻotaʻi ma fesoʻotaʻi ma le tele o suiga faʻapitoa e salalau atu i le ate, o le vevela ma ona ala - o le mea lea e taua ai le iloiloina o latou tulaga i luga o le ultrasound. O le Ultrasonography o loʻo maua ai faʻamatalaga auiliili e uiga i le fausaga o okeni, o le mafuaʻaga lea e faʻapitoa ai lenei metotia i le faʻamautinoaina o le tele o maʻi:

  • Lipomatoses - faʻateleina le toto o le lipid tissue. O le faateleina o le faʻalogo ma le faʻaalia mai o vaega sili atu o le gland o loʻo faʻaalia ai le sui o sene soifua maloloina ma le gaʻo.
  • O le pancreatitis gasegase po o le chronic, lea e faʻalauteleina ai le okeni, o le a suia ona taʻavale, o puipui o le autafa autu e faʻateleina le faʻalauteleina.
  • Faiga o le Tumor - o vailaau masani parenchyma ua suia i mea filogia. O le tele o le gland e le tutusa, o lona ulu ua vavae ese.
  • Faʻafumūina o le ulu - faʻafouina le fesuiaiga o le rancreas, o le telē ua faʻalauteleina, e vavalalata le ala.

O faʻamaoniga mo le ultrasound le suʻesuʻeina o le pancreas e leʻi i ai - o lenei auala o suʻesuʻega o loʻo faia e tina maʻitaga ma pepe faatoa fananau mai. Faʻaaliga mo le suʻega:

  • tiga i le pito i luga ma le taoto pe a uma ona 'ai,
  • faaitiitia le fiaai
  • maualuga o le vevela o le amataga e leʻi iloa,
  • o se toso malosi i le mamafa o le tino,
  • masalomia o le toto,
  • ogaoga o aʻafiaga o le afaina tele o le parenchymal tissue o totoga visceral - ascites, hematoma poʻo le fao,
  • faʻaleleia le toto o le kulukose,
  • o le i ai i totonu o feces of impethological impurities,
  • afaina o le tino.

Ina ia maua ni taunuuga mautinoa, e tatau ona maua mai fautuaga a se fomaʻi o le a faia ata faʻatusa. E masani lava, e tatau i le tagata maʻi ona mulimuli i se meaʻai faapitoa e le aofia ai le ava malosi ma le soda, gaʻo, falai ma meaʻai vevela, ulaula meaʻai, marinade, meaʻai e mafua ai le ita. I le afiafi o le faʻamaʻi o le ultrasound, e mafai e le tagata gasegase ona faia se laxative. E tatau ona mama le taumafataga o le afiafi ma le sili atu i le 10 itula aʻo leʻi faia le suʻega. E faasaina le 'ai, inu ma ulaula i le taimi lava lea ao le i faia le faʻatulagaga.

Aʻo iloiloina le faʻamaumauga mulimuli o suʻega, e tatau i tagata tomai faapitoa ona amanaʻia le itupa o le tagata maʻi, tausaga ma le mamafa o le tino. O tulaga faatauaina o le totoga o le totoga i tamaiti, alii ma tamaitai matutua o se foliga foliga tutusa - tutusa ma lelei, fatuga manino o ona vaega uma, ma le fuainumera o faailo echogenic (o le mafaufau e tutusa ma le ovagenicity o le ate).

O le lisi e faʻaauau ona o le le i ai o suiga i le pancreatic arteries - faʻalauteleina poʻo le vavalalata o latou lumen, faʻalauteleina ma faʻasaʻoina, vevela poʻo le faʻaogaina o le faʻavaʻa o le puipui, lapopoʻa lapopoʻa ma le faaletonu o latou puipui, o le maualuga o le pancreas e masani lava, ma e leai se faʻalauteleina o le pule i luga.

O le faʻamaʻi mulimuli e faia e se fomaʻi agavaa e faʻavae i luga o se suʻesuʻega o mea nei.

O le faʻalauteleina o le pule i luga o le Uma e sili atu ma le 3 mm o loʻo faʻaalia ai le pancreatitis faʻasolosolo, faatasi ai ma le faʻalauiloaina o secretin (o le peptide hormone e faʻaolaina ai le gaioiga o le pancreas), e le suia ona faʻasologa. O le i ai o neoplasms i totonu o le gland e faʻaalia i le faateleina o le tele o le okeni poʻo ona vaega taʻitasi. O le vavalalata o le autafa autu o loʻo matauina i faiga faʻavavelosi. Mo se maʻi leaga o le ulu, o lona taua tele o lona uiga - sili atu i le 35 mm. Faafetai i le ultrasound, e tusa ma le 10% o le kanesa o le pancreatic ua maua.

O le i ai o se gaioiga e le faʻaleagaina o loʻo molimauina i se ata faʻataʻavalevale, peitaʻi, i nisi tulaga, o le fula o le okeni e mafai ona mafua mai i gastritis, ulutala peptic o le manava ma duodenum. O le faʻaleleia ma le lamolemole o foliga o vaega taʻitasi ua matauina i suiga o le cystic poʻo se fao. O le tele o tuaoi o loʻo faʻaalia ai le pancreatitis poʻo le totoina o le tino, lea e faʻaalia i vaega taʻitasi - o loʻo amanaia e se tagata suʻesuʻe faʻalogo.

Ole maualuga o le pancreas e talitutusa ma le fausaga o le moa ma le ate. O faʻamatalaga o faʻasalalauga e faʻaalia ai le i ai o nai paʻu o mea e aofia ai i totonu o le fausaga o le granular ma le faʻaogaina o le faʻaogaina - o le faʻalauteleina o lea mea e faʻaalia ai le pancreatitis, o le i ai o le faʻavasegaina, ma le i ai o le faʻaogaina o le toto. O le leai o se mafaufauga o le maualuga o le galu e matauina i suiga o le cystic ma le fao.

E mafai ona faʻapipiʻi, vaeluaina i ni vaeluaga se lua, faʻasolosolo foliga, faʻamalosi (faaopoopo). O nei suiga e faʻaalia ai faaletonu o le fanau poʻo se faʻafitauli faʻapitoa faʻapitoa.

O le tagata gasegase ua tuʻuina atu se faʻasalaga e faʻamatalaina uma vaega o le pancreas ma faʻaalia ai togafitiga faʻapitoa. Faʻasalaga laiti mai tulaga masani, e leʻi faia se suʻesuʻega muamua. O nisi mea faaletonu o le tino e le afaina ai le gaioiga masani a le tino, ma o nisi suiga faʻaleagali e mafai ona atiaʻe atili ma faʻalavelave ai le soifua maloloina o se tagata. Ae ui i lea, e tatau ona manatua o le ultrasonography o loʻo faʻaalia na o latou faailoga faailoilo, o suʻesuʻega faaopoopo e manaʻomia e faʻamaonia pe faafitia ai le uluaʻi suʻesuʻega!

I le faaiuga o le faʻamatalaga o loʻo i luga, ou te fia faamamafaina atili - aua le faʻagaloina le suʻesuʻeina o le gaosiga o le pancreas. O le tele o faʻamaʻi e mafai ona iloa e tusa lava pe a leai ni faailoga e faʻalavelave ai le maʻi - o le falemaʻi puipuia i ia tulaga o loʻo i ai i se taimi faigata. O le suʻesuʻeina o faʻamaʻi masani ma faʻamaonia le togafitiga e maua ai manuia manuia ma maua ai le lelei o le soifuaga mo tagata mamaʻi.


  1. Elena Yuryevna Lunina Cardiac autonic neuropathy i le maʻisuka ituaiga 2, LAP Lambert Academic Publishing - M., 2012. - 176 p.

  2. Weismann, Michael Diabetes. O mea uma na le amanaiaina e fomai / Mikhail Weisman. - M.: Vector, 2012 .-- 160 p.

  3. Oppel, V. A. Tusi i luga o Taʻaloga Tomaʻi ma le Clinical Endocrinology. Lautusi lua: monograph. / V.A. Tetee. - Moscow: SINTEG, 2014 .-- 296 p.
  4. Bobrovich, P.V. 4 ituaiga toto - 4 auala mai le maʻisuka / P.V. Bobrovich. - M.: Potpourri, 2016 .-- 192 itu.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia i le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Technology

O le taimi sili ona lelei o le suʻega o taeao, talu ai e le maua e le gas le taimi e faʻaputu ai. O le faʻatonuga lava ia e 15 minute. O lona natura o le faʻapipiʻiina lea o masini e atagia mai ai le galu mai le okeni ma faʻaali i luga o le mata e pei o se ata.

Muamua, e pipii le tagata maʻi i le puʻusiʻu ma faʻaoga i luga o se mea mafolafola mafolafola - o se moega. E faʻaaoga e le foma le gel i luga o le manava. O se gel faapitoa e fesoasoani i le sulu mata ma faʻaleleia ai le faʻaogaina o le ultrasound. O le fomaʻi e suʻe le pancreas ma totoga lata ane. E mafai e le fomaʻi ona taʻu atu i le tagata maʻi e faʻasala pe toe toso le manava.

Ona talosagaina lea o le tagata maʻi e liliu i le tasi itu, ona sosoo ai lea ma le isi. E ono manaʻomia e le tagata gasegase ona tu i luga mo se vaaiga sili atu. O le fomaʻi o le a filifilia le tulaga o le tagata maʻi, pe a sili atu le vaʻaia o le okeni.

A maeʻa le suʻesuʻega, e fufulu e le tagata maʻi le gel ma solo ma lavalava. Ona toe foi lea o le tagata i le auala masani o le olaga - e le manaomia le toe faaleleia.

Faailoga mo le suʻesuʻeina o le pancreas

O le faʻasolosolo o le pancreas e fesoasoani e iloilo ai le fausaga, foliga faʻaanatura o le fausaga ma suiga faʻapitoa i le okeni.

Ina ia mafai ona faʻatonuina le tagata maʻi i se suʻesuʻega ultrasound o le gland, e tatau ona faʻamaoniga faailoga faʻaleagaina ia te ia e taʻu mai ai le atinaʻeina o se faʻamaʻi o lenei okeni. O lenei suʻesuʻega e matua saogalemu lava, ae ui i lea, e na o le faʻamaoniga lava e faia ai.

O le faʻasologa o le pancreas o loʻo faʻatinoina i mataupu nei:

  • Faʻatasi ai ma se faʻamaoniga o le maʻisuka, faʻapea foʻi ma se mea na iloa muamua ua faateleina i le kulukose o le toto i le taimi o suesuega suʻesuʻe,
  • A oʻo mai se faʻamaʻi o le tiga i totonu o le manava, pe i le itu tauagavale o le hypochondrium. E mafai foi ona maua le tiga i le itu o le lumbar pe mafai foi ona fusi (pei o le tino (o lona uiga, e lagona i le tino i le tulaga o le pito i luga ma lalo ifo),
  • I le i ai o le gaoioi faifai pea ma le vili (o se faʻailoga o le pancreatitis maoaʻi ma le masani ai o le mumū o le pancreas),
  • I le iai o suiga faʻapitoa i le foliga ma le tulaga o totoga i totonuo loʻo i totonu o le manava (e pei o le ate, gase, le manava),
  • Pe a suia le lanu o le paʻu ma mucous i le samasama,
  • Afai e tupu mai se manua tuga,
  • Faatasi ai ma se nofoa le fiafia,
  • Faʻasalaga mamafa i le mamafa.

O le fatu o le metotia o le suʻega ultrasound

O le tele o taimi ole leo e maua mai i le ultrasound suʻega e faʻapipiʻiina e nisi tino ma faʻaalia mai isi. O le ata lafoia o loʻo puʻeina e le leo ma faʻaalia i luga o le mata e pei o se ata uliuli ma le paʻepaʻe. O vailaau faʻamalosi e faʻaaogaina ai le gaosiga o le ultrasonic ma o loʻo faʻaalia i le paʻepaʻe, o masini hypoechoic e sili ona tele, ma o loʻo faʻaalia i le uliuli i luga o le mata.

O le uʻamea e faʻaalia e ala i le faʻaogaina o le faʻalogo e tutusa ma le ate. I luga o le mataʻituina o le masini ultrasound, e mafai ona iloa i ata paʻepaʻe. O lona faʻasalaga o loʻo i ai se laititi maualalo. I le solia o le galuega a se okeni, o lona toe iloiloga ma le suiga o le fausaga. O nei suiga e vaaia i le taimi o le ultrasound.

E mafai ona faigata tele le faʻataʻitaʻiina o tagata i tagata gasegase, talu ai o se faʻafiafiaga papaʻu o gaʻo gaʻo e le mafai ai ona suʻe le okeni atoa. O lona ulu ma le tino e sili ona vaaia.

Faailoga ma le faʻailoga

Faʻailoga mo le ultrasound diagnosis o le pancreas:

  • uiga o le "fusi" i le pito i luga,
  • tumau pea le manava, o le i ai o meaʻai e leʻi faʻaaogaina i totonu o le nofoa,
  • taoto, vili,
  • lanu o le jaundice
  • Glucose metabolism disorders - maʻi o le maʻisuka, faʻavaivaia o le kulukose,
  • paleni mamafa
  • tiga poʻo se manuʻa i le manava.

O nisi taimi o le televave o ata o le gland e faia e aunoa ma ni uiga loloto o lona togafitiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a fai o se auiliiliga na faʻaalia ai le faateleina i le maualuga o le pancreatic digestive enzymes (mo se faʻataʻitaʻiga, amylase). Atonu o se faailoga lea o se faiga le lelei - o le mumusu tumau o nisi o taimi e soymptomatic. E faia foʻi le faʻasolosolo pe a fai e maʻi le maʻi o se tagata maʻi e faʻavae ai le i ai o metastases, faʻapea foʻi ma tamaiti e faʻalavelave ai i le fausaga o le okeni.

I le pancreatitis e le masani ai, neoplasms ma isi faʻamaʻi, o le ultrasound e faia i nisi taimi i nisi o taimi e iloa ai pe faʻaitiitia pe faʻateleina le fesuiaʻiga ma suia le suiga o le parenchyma.

O faʻamatalaga faʻamaonia e toetoe lava leai se faʻamaʻi. E tatau ona tolopo le suʻega i le tulaga o:

  • manua po o mu i luga o le paʻu i le vaega lea e tatau ona faʻaaoga i ai le masini,
  • vevela pe mumū i lenei vaega,
  • mafaufau le mautonu o le maʻi.

Maʻi ono mafai

O nisi faʻamatalaga faʻamaonia e mafai ona taʻu mai ai se faʻamaʻi. O le faʻaitiitia o le faʻalogologo o lona uiga o se tulaga laititi o le pancreatitis. O le pancreas e sosolo, o le ata e le toe malosi. O le paʻepaʻe sinasina uma i luga o le mataʻituina o se faailoga lea o se ituaiga o pancreatitis.

O tumema i luga o le ultrasound e le mafai ona iloa, o lo latou i ai o loʻo molimauina i le vavao o le siʻusiʻu o le okeni. E faʻateleina le faʻalogo mai i se maʻi vevela poo le palacreatitis. E mafai ona e vaʻavaʻai i suiga o le lanu i nisi vaega o le tino lea e mafai ai.

O le paʻu e faʻaalia i se suiga i le tele o le ate ma le gall vess. Fuafuaina pe o se maʻi leaga poʻo se mea lelei, e fesoasoani i le aveina o mea mo le talaʻaga.

Faʻasolosolo i luga o le necrosis, o le ata o loʻo faʻaalia ai le tele o mea e fai e fai ai le pusa ma le vavave. O le mumu o le pancreatic e faʻaalia i le faʻalauteleina o le pule i luga o le va. O le fomaʻi e vaʻavaʻai i maa, alo o le pancreas.

O faʻamaʻi faʻalavelave faʻamaʻi e mafai ona faʻasolosolo i le taimi muamua ma iloa ai o se taunuuga o se suʻesuʻega masani i le ultrasound. O le faauigaga o taunuuga mo ituaiga uma o togafitiga o le tino o le tagata lava ia.

E faʻapefea ona sauniuni mo se ultrasound o le pancreas

Sauniuniga mo le ultrasound o elemene faatulagaina o le pancreas e aofia ai le faasaʻoina o le taumafataga:

  1. I totonu o le 72 itula aʻo leʻi faʻamaonia, e tatau ona e lafoaia oloa ia e mafua ai le faateleina o le gaosiga o le kesi i totonu o le vaega o meaʻai. O ipu ia o le kapeti papaʻe, aano gaʻo, pi, pi, fuālaʻau mata ma fua o fua. I le taimi nei foi, o mea inu vevela, ava malosi, kofe, ma mea ulaula e faasaina.
  2. Afai e tumau pea faʻalavelave faʻafuaseʻi, o fualaau faasaina e pei ole Espumisan, Polysorb, enterosgel o le a fesoasoani e taulimaina ai. E le gata i lea, o le laxatives poʻo le faʻamamaina o le ita o nisi taimi e faʻasinoina i le afiafi o le suʻesuʻega. Soʻo se vailaʻau e mafai ona faʻaaogaina e pei ona faatonuina e le fomaʻi.
  3. O le tele o le gland e masani ona faia i luga o se manava gaogao. Aʻo lei faia le suʻega, e le mafai ona e 'ai i le 10-12 itula. O le afiafi i le afiafi e tatau ona mama, ma a maeʻa e mafai ona e inu vai inu. O tagata mamaʻi e maua i le inisalini e maua i le maʻisuka e mafai ona maua le 'aiga o le taeao ao lei faia le puleaina o le inisalini, ae faʻapitoa pe afai e fuafua le ultrasound scan mo le aoauli. A leai, o le tui e tatau ona tuʻuina atu pe a uma le faʻatinoga ona 'ai lea.
  4. E mafai ona e inuina le vai, tafe ma le asu i le sili atu ma le 2 itula aʻo leʻi faia le diagnostics, e faʻalagolago pe o le a manino le iloa o le pancreas. O le ulaula, ulaula, ma le inu o le vai e mafua ai ona oso i totonu o le manava se moli.

Ave se faʻamatalaga mai se fomaʻi, se pepa faʻataʻitaʻi, se pepa faʻavae, solo ma se laupepa mo suʻesuʻega.

O le faʻasolosolo o le pancreas e faia i se tulaga tuʻu. O le tagata maʻi e faʻasaʻo le manava mai lavalava ma tuʻu i tua. O le fomaʻi lubricates le transducer o le masini ultrasound ma se gel manino e faʻaleleia le lelei o foliga. Ona faʻasolosolo lea i le puipui o le abdomina muamua mai le taumatau i le itu tauagavale o le hypochondrium, ma suʻesuʻeina fausaga o le pancreas. Mo se suʻesuʻega sili atu ona lelei, ua talosagaina e le fomaʻi le tagata maʻi e liliu i lona itu taumatau po o le itu tauagavale, ia inu ma lona "manava" ma taofi lana manava. I le taimi lava e tasi, e faʻamaʻo le mama, o le diaphragm e alu i lalo, o le faʻamaʻamilo o le intestinal e alu i lalo ma o le a sili atu ona iloa le gland. E masani lava, o le suʻesuʻega e le silia le 20 minute.

O le a le mea o loʻo taʻu mai e le suʻesuʻega ma po o le a le faʻamaoniga o le masani

Pe a taitaia se ultrasound, e matauina e le fomaʻi ia mea autu e mafai ai e se tasi ona faamasinoina le i ai o le maʻi:

  • gland size
  • lona foliga
  • taʻavale
  • ie fausaga
  • faʻalogologo
  • le i ai o neoplasms,
  • tuutuuga o le pule o le pancreatic duct.

E masani lava, o le tele o le pancreas mai le ulu e oo i le pito o le siʻusiʻu e 15-23 cm. Ae e tatau foi ona iloilo le lautele o matagaluega taitasi: o le masani mo le ulu e 2.0-3.0 cm, mo le tino - 0.9 - 1.9 cm, mo le siʻusiʻu - 1.8-2.8 cm. O le okeni ei ai le foliga o se mataitusi S, S o le foliga tutusa o le sosoʻo, ma le fetaui o fetalaiga.O le lautele o le pancreas o se tagata matua e le sili atu i le 0.2 cm. O tulaga masani masani e tutusa mo tamaitai ma alii. O mea laiti o loʻo i totonu o le tino i totonu o tagata matutua e manatu foi o se fesuiaiga masani.

Mo faʻamaʻi eseese o le pancreas, o suiga lisi e sui:

  • I totonu o le pancreatitis, o le okeni e faʻalauteleina le lapopoa, o le taʻavale e vevela, o le parenchyma e eseese lava. Faʻatasi ai ma se faiga o le purulenti, e faʻaalia mai ai i totonu o le tino maso. Afai o le mumunia ua pasi i le taimi masani, o le a mafai ona faʻaitiitia le gland, faʻapena ona faʻateleina, faʻasologa, pseudocysts e aliali i totonu o le tino. Faʻasaga i tua o pancreatitis, o le pancreatic duct e masani ona faalauteleina.
  • O se tasi toesega e foliga mai o se faʻasagaga ma ni felafolafole malie ma hypoechoic purulent mea e aofia ai.
  • O le uila o se potu faʻaaogaina ma ni taʻavale manino o loʻo tumu i le suavai. E sili atu ona lelei o ia nai lo se fao.
  • Faatasi ai ma le tuputupu ae o se paʻu i totonu o le tino oona, o ona tafe e avea ma mea e pala, o se tasi o ona matagaluega e faateleina i le tele. O le tele lava o taimi, e maua mai ai ni neoplasms o le ulu.
  • O le solia o le faamaoni o le okeni e matauina ona o le manua. O le faʻasolosolo e faʻaalia ai vavao, faailoga o le tafe toto.
  • O faʻafitauli o le atinaʻe o se suiga i le foliga o le gland poʻo lona nofoaga le saʻo. O faʻalavelave taatele e foliga mai o ni foliga o le tino ma foliga mai. O le tele o le pancreas e mafai ona matua ese lava mai le masani ma ona lalo ifo - hypoplasia.

O le faaiuga faaiu o taunuuga o ultrasound e faia e le fomaʻi o loʻo i ai, e faʻalagolago foi ile aoga ma potu suesue.

Faailoga masani

O le suʻesuʻeina o se okeni e seasea mafai ona faia se faʻamautinoaga saʻo o se togafitiga, ae e mafai ona iloilo le tulaga lautele - ia iloa ai pe o maloloina le okeni pe o loʻo i ai ni faʻafitauli. O le tulafono masani mo alii ma tamaitai e pei o mea taua:

  • O le tino o se suauu maloloina e iai lona tulaga atoatoa, foliga tutusa e pei o le ate. O mea laiti laiti e mafai ona iai.
  • O le faʻamatalaga o le okeni o le fuainumera, ae faʻateleina i le matua.
  • O le pancreas e manino ona iloa - o le siʻusiʻu, tino, sulu ma le ulu.
  • E le faʻalauteleina le taʻavale, mai le 1.5 i le 2.5 mm.
  • O le vateatea mamanu e le faʻaleagaina.
  • O le masani masani o se okeni i tagata matutua e pei ona taua i lalo: ulu mai le 18 i le 28 mm, tino 8-18 mm, siʻusiʻu 22-29 mm.

I se tamaititi, o le masani o le tele o le pancreas e ese mai faʻamaoniga i se tagata matua. I tamaiti mai le tausaga i le 5 tausaga, o vaega nei e manatu ole masani: ulu 17-20 mm, tino 10-12 mm, siʻusiʻu 18-22. O le masani masani o le tino, fuafuaina e le ultrasound, e mafai ona i ai ni faailoga eseese, e fuafua i le itupa ma le matua o le maʻi.

Afai e manino ma le manino ia tala o ultrasound o le pancreas e oʻo lava i - o le masani lea.

Afai ua maua e le maʻi maʻi faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, ona vaʻaia ai lea o faailoilo masani. E taua le amanaia o le mamafa ma le matua o le maʻi ile taimi ole suʻesuʻega. O faʻamaumauga o le pancreas e faʻalagolago i faʻamatalaga.

E le masani ona faia eseesega o le pancreas, o le tele lava o taimi uma e suʻeina ai totoga uma o le manava. Talu ai ona o faigata o le pancreatic e faigata ona fuafua e ala i le ultrasound, i le fuafuaina o togafitiga o totoga tuaoi, e mafai e le tasi ona faʻamasino le tulaga lautele o mea o loʻo i totonu o le vevela o le iniseti, toe faʻafouina le avanoa. Afai, o se taunuuga o le suʻega, e mafai ona mafaufau e le o lelei le gland, e mafai e le fomaʻi ona faʻatonu ni metotia faʻapitoa mo le suʻeina o le okeni, e pei o le faʻataʻitaʻi faʻataʻitaʻi poʻo le faʻatautaia o faʻataʻitaʻiga.

O le suʻesuʻeina o le pancreas o se auala faʻapitoa, faʻaletonu, ma le saogalemu, o loʻo faʻamatalaina ai faʻamatalaga lautele, ua faʻamatalaina e le fomaʻi i le masalosaloga muamua o se togafitiga.

Faʻamatalaga faʻamalosi

O le faʻasolosolo e faia i totonu o se potu faʻapitoa e faʻapipiʻiina e faʻaaogaina ai se masini vailaʻau faʻamalosi.

O le tagata gasegase e tatau ona faʻamaonia le vaega o le suʻesuʻega, o lona uiga, ave ese lavalava e ufiufi ai le manava. A maeʻa lena mea, o loʻo taatia i luga o se mea faigata - o se moega. O se tagata poto faapitoa i le ultrasound e faʻaaogaina se gel faapitoa i le paʻu. E tatau ona faʻaleleia atili le faʻamaʻi o le paʻu ma le paʻu o le mata.

Ua faia e le fomaʻi le taualumaga, ma o le tausisoifua o lo o faamaumauina uma le faasologa ma isi faʻamatalaga e faʻasino e le fomaʻi.

O le eletise o loʻo alu i totonu o le vaega o loʻo suʻesuʻeina o le pancreas. I lenei tulaga, e mafai e le fomaʻi ona pipiʻi vave le masini, faia le tulei ma le gaioiga o gaioiga. O le tagata gasegase e le afaina i tiga ma le le mautonu.

O le pancreas e tilotilo i le tulaga o le maʻi:

  • Loto i luga o loʻu tua
  • Loto i le itu taumatau ma le itu tauagavale
  • Loto i lou tua ma se manava ua tumu. Mo lenei tagata maʻi, ua talosagaina i latou e ave se manava ma taofi lo latou manava mo ni nai sekone.

O faʻataʻitaʻiga nei e tilotilo i le ultrasound:

  • Paʻu manu
  • O tafaoga o le tino ma lona fausaga,

  • Gland siisii
  • Le nofoaga o le gland e faatatau i totoga tuaoi,
  • Suiga faʻaleaga.

E masani lava, o le pancreas e matamata faatasi ma totoga tuaoi, mo se faʻataʻitaʻiga, ate ma le vevela.

Faʻasalaga taʻiala i luga o tagata matutua

I tagata matutua, o le tele e le faʻalagolago i le matua ma le itupa o le tagata. Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina o fesuiaiga o tagata taʻitoʻatasi i mea faʻataʻitaʻi e mafai ona maitauina. O le mafuaʻaga lea o loʻo i ai i luga ma lalo ifo tuaoi i luga.

O le tele o le pancreas e masani lava i tamaitai matutua ma tamaʻitaʻi e ala ile ultrasound:

  • O le umi o le okeni mai le ulu e oo i le pito o le siʻu e mai le 140 i le 230 millimita,
  • Ole lautele ole lautele (lautele) o le ulu o le gland e mai i le 25 i le 33 millimeters,
  • Tino le umi mai le 10 i le 18 millimita,
  • Tulu lapoa mai le 20 i le 30 millimeters,
  • O le lautele o le ala o le Ui mai le 1.5 i le 2 millimita.

O le eletise e mafai ona faʻaalia ai ni mea sese laiti mai le masani, e le o se faailoga o togafitiga. Ae peitai, pe a iloa, e tatau ona faia ni suʻesuʻega faaopoopo ina ia mautinoa e leai ni faʻamaʻi.

E tatau ona vaʻaia ma le manino lelei le taʻaloga i luga ma le tatau ona i ai ni vaega ma faʻaopoopoga i le taimi atoa.

O le a le tele o le ultrasound o le pancreas

O le tau o le suʻega o le ultrasound e faalagolago i le tulaga o le falemaʻi, agavaa o le fomaʻi, meafaigaluega na faʻaaogaina. O le tau, o le tau e mai le 400 i le 1000 rubles. I nisi o falemaʻi, e naʻo se suʻesuʻega auiliili e faia - ultrasound o tino o le tino. I lenei tulaga, o le tau e oʻo i le 1800-3000 p.

E mafai ona e siaki le pancreas mo se saʻolotoga, e tusa ai ma le faiga faʻavae o inisiua faafomai. O lenei suʻega e faia i le nofoaga e nofo ai ma naʻo le itu a le fomaʻi o loʻo auai.

Faʻasalaga masani i tamaiti

O tafaoga o le pancreas i tamaiti e faalagolago i tausaga, maualuga, itupa ma tino. E faasolosolo lemu le okeni, ae ui i lea, o taimi o lona tuputupu ae malosi e iloga:

  • O le 12 masina muamua o le olaga o se pepe,
  • Faʻaola.

O le tele o lapisi i tamaiti, e faalagolago lava i le matua, e mafaufauina i le laulau, pe a fai o eseesega maualalo ma luga e iloa ai le fesuiaʻiga o tagata taʻitoʻatasi.

O le masani o le pancreas e ala ile ultrasound i tamaiti:

Taʻaloga o tamaitiLaʻau Lotu (millimita)Ulu Ulu (millimita)Itū lautele (millimita)Faʻasalalau lautele (millimita)
Taimi o NeonatalE tusa ma le 50Itū lautele 5 - 6
6 masinaE tusa o le 60O le lautele o le okeni e tupu maualuga, mai le 6 i le 8
12 masina70 i le 75E tusa ma le 10
Mai le 4 i le 6 tausaga80 i le 85E tusa ma le 106 i le 89 i le 11
Mai le 7 i le 9 tausagaE tusa ma le 10011 i le 14E le itiiti ifo ma le 8 ae le silia le 1013 i le 16
13 i le 15 tausaga140 — 16015 i le 1712 i le 1416 — 18

A oʻo i le 18 tausaga, o tulaga o le pancreas e tutusa ma tagata matutua.

E tatau ona maitauina, i tamaiti, o le vavae ese mai le tapulaa aupito maualuga o le masani e mafai ona matauina tele atu nai lo tagata matutua. E mafua lenei mea ona o vaitaimi o le tuputupu ae malosi o le tino atoa ma foliga o le atinaʻega o le tino. A o laʻititi, ua mou atu nei mea sese.

Faʻamatalaga o faʻamaʻi

Faatasi ai ma le fesoasoani o le ultrasound, o togafiti poʻo faʻalavelave i le atinaʻe o le pancreas e mafai ona iloa.

O le tele o taimi, o le ultrasound e faʻaalia ai le mumu o le gland - pancreatitis. I le vevesi tele, o suiga nei ua faamaumauina:

  • Faʻaopoopoga o le tino,
  • Faiga vevela
  • O le siʻitia i le lautele o le pule a le au,
  • Faʻalavelave faʻapitoa o vaʻa toto totoʻa vavalalata e ala i se okeni tetele.

Faʻatasi ma le necrosis pancreatic, ultrasound e faʻaalia ai pseudocysts ma abscesses. Afai o le pancreatitis ua le mautonu, ona maua ai lea o faʻamaumauga (o lona uiga, nofoaga o faʻasologa) ma suiga o le cicatricia i siama gaʻo.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o fomaʻi faʻavae o eseese etiologies, ua faʻaalia ai faailoga faʻaleagaina nei:

  • O vaega o le faʻamalosi, o le faʻalogoina o fuluʻi okeni e suia i totonu,
  • Valoaga le talafeagai
  • Se faʻateleina i se vaega patino o le okeni.

O le eletise e mafai ona fuafua le fuainumera ma le tele o tumutumu, ae e le mafai ona fuafua pe lelei pe leaga.

O mea faʻalavelave tau atinae e ono eseese:

  • O le agenesis atoatoa poʻo se vaega, o lona uiga, o le lafoaia o le okeni. E ono tumau i lona pepe pe ua matua le toe i ai (i lenei tulaga, e le aoga le fetus),
  • Gland bifurcation. O lenei anomaly e fesoasoani i le atinaʻeina o le mumu o le okeni,
  • Manua i le nofoaga o le gland, o lona uiga, o ona vaega e mafai ona maua i nofoaga e le masani ai (mo se faʻataʻitaʻiga, i le manava),
  • O le okeni fuga. I lenei tulaga, o le gland e tu latalata i le duodenum i foliga o se mama.

E te fiafia i le tusiga? Faasoa atu i au uo i luga o fesoʻotaiga faʻaagafesootai:

Faaiuga

O le faʻasologa o le pancreas o le auala masani lea mo le siakiina o le tele o faʻavae ma pancreatitis i tagata matutua. A o laʻitiiti, e masani ona faia e iloa ai faʻalavelave faʻalavelave tau atinae, o le pancreatitis i tamaiti e itiiti lava le taatele. Ole auala saogalemu lea mo tamaiti matutua ma tamaiti. O le mea lea, pe a tatau ai, e toe faʻaauau pea ona faia le ultrasound e mataʻituina ai le malosi o le faʻamaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga