Faʻavasegaga o le maualuga o le toto maualuga i tulaga ma tikeri: laulau

O le maualuga o le maualuga (maualuga o le maualuga o le toto, o le maualuga maualuga o le maualuga o le toto) o se faamaʻi masani lea e mafua ai le faateleina o le faateleina o le toto. O le maualuga o le maualuga e masani lava ona maua e ala i le le aofia uma ituaiga o maualuga maualuga o le maualuga.

E tusa ai ma fautuaga a le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina (WHO), o le toto maualuga ua manatu e masani, e le sili atu i le 140/90 mm Hg. Art. O le sili atu o lenei faailo ile 140-160 / 90-95 mm RT. Art. i le malologa ma se faalua faʻataʻitaʻiga i le taimi o suʻega e lua e faʻasino ai le i ai o le maualuga o le toto.

O le maualuga o le maualuga o le tala pe tusa ma le 40% o le tuufaatasiga atoa o faamaʻi cardiovascular. I tamaʻitaʻi ma tamaʻitaʻi, e tupu mai i le tutusa o taimi, o le aʻafiaga o le atinaʻe e faʻatupulaʻia le matua.

O le saʻo saʻo saʻo togafitiga filifilia o le maualuga maualuga e mafai ona faʻagesegese ai le alualu i luma o le faʻamaʻi ma puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli.

Mafuaʻaga ma Faʻamatalaga Faʻatau

O nisi o mafuaʻaga autu e fesoasoani i le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga, latou te taʻua o le solia o le tulafono faatonutonu o vaega maualuga o le fatugalemu o le tino e pulea le galuega a totoga i totonu. O le mea lea, o le faʻamaʻi e masani lava ona atiina ae e tetee atu i le tulaga o mafaufauga o le mafaufau-lagona, faʻaalia i vibration ma pisa, faʻapea foi ma galuega i le po. O se matafaioi tāua e faia e se genetic predisposition - o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga ua faateleina i le i ai o ni aiga vavalalata se lua pe sili atu foi e mafatia i lenei maʻi. O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e masani ona atiaʻe e tetee atu i le talaaga o maʻi o le toto o le thyroid, o le eleele, o le maʻisuka, ma le atherosclerosis.

O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai:

  • talatalanoa i fafine,
  • mamafa tele
  • leai se gaioiga faaletino
  • matua
  • leaga masani
  • le tele o le faʻaaogaina o le sodium chloride, lea e mafai ona mafua ai le vaʻaia o le toto ma le faatumauina o le vai,
  • tulaga leaga o le siosiomaga.

Faʻavasegaga o le toto maualuga

E tele faʻavasegaga o le maualuga o le maualuga.

E mafai e le faʻamaʻi ona fai se fomaʻi (faʻagasolo lemu) poʻo le faʻasolosolo (vave le alualu i luma).

Faʻalagolago i le maualuga o le toto diastolic, o le maʻi maualuga o le toto (diastolic blood pressure less than 100 mm Hg), faʻaititia (100-115 mm Hg) ma ogaoga (sili atu i le 115 mm Hg) e mafai ona iloga.

Faʻalagolago i le maualuga o le maualuga o le toto, o le tolu tikeri o le maualuga o le toto maualuga e iloga:

  1. 140-159 / 90-99 mmHg. Art.,
  2. 160-179 / 100-109 mmHg. Art.,
  3. sili atu i le 180/110 mm RT. Art.

Faʻavasegaga o le toto maualuga:

Toto toto (BP)

Vaʻaia o le toto (mmHg)

Diastolic toto maualuga (mmHg)

Faʻailoga

I le aoina o faitioga ma le gasegase i tagata mamaʻi ma le masalomia o le maualuga o le toto maualuga, o le taulaiga faapitoa e totogi i le tagata maʻi i le aafia i mea leaga e mafua ai le maualuga o le toto, o le i ai o ni faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le maualuga o le toto maualuga, o le umi o faʻamaoniga.

O le auala autu o suʻesuʻega o le fua tele lea o le toto maualuga. Mo le mauaina o faʻamatalaga e le masani ai, o le mamafa e tatau ona fuaina i se siosiomaga toʻafilemu, taofi le gaioiga faaletino, 'ai, kofe ma le lauti, ulaula, faʻapea foʻi ma le tagofia o fualaau e mafai ona aʻafia ai le toto i se itula. O le fuaina o le toto maualuga e mafai ona faia i se tulaga tuusaʻo, saofai pe taoto i lalo, ao lima o loʻo tuʻuina ai le paʻu e tatau ona tutusa ma le loto. A e vaʻai muamua i se fomaʻi, o le toto toto e fua i lima uma e lua. Ole fua faʻatulagaina e faia ile 1-2 minute. I le tulaga o le mamafa o le mamafa o le mamafa e sili atu nai lo le 5 mm o le mercury. Art. o isi fua mulimuli e faia i luga o le lima pe a maua maualuga atu tau aogā. Afai e ese le fuainumera o fuainumera faifai pea, o le numera o lona uiga o le taua ua avea ma moni. E le gata i lea, ua talosagaina le maʻi e fua le toto i le fale mo sina taimi.

Suesuega Laboratory e aofia ai le auiliiliga lautele o le toto ma le urine, o se suesuega o le toto o meaola (fuafuaina o le kulukose, le cholesterol atoa, triglycerides, creatinine, potassium). Ina ia mafai ona suʻesuʻeina galuega fou, e ono fautuaina e taitaia faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi e tusa ai ma le Zimnitsky ma e tusa ai ma le Nechiporenko.

O faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga e aofia ai le faʻamalamalamaina o le tino magumaina o vaʻa o le faiʻai ma le ua, ECG, echocardiography, ultrasound o le fatu (o se siʻitia i le itu tauagavale ua fuafuaina). O faʻamatalaga, urography, faʻataʻitaʻiina poʻo le faʻataʻitaʻiina o le gaʻo maguma o fatugaʻo ma selu o loʻo i ai. O se suesuega o le siama e faia e iloa ai le angioretinopathy, le suiga i le ulu o le nerve opic.

Faatasi ai ma se umi faaumiumi le maualuga o le maualuga o le toto maualuga i le leai o togafitiga poo i le tulaga o se maʻi leaga o le faamaʻi, o le toto toto o le totoga o le tino (brain, heart, eyes, kidneys) ua faaleagaina.

Vaʻaia o le maualuga

O sini autu o le togafitia o le maualuga o le maualuga o le totoina o le toto ma puipuia ai faafitauli. Peitai, o le togafitiga atoatoa o le maualuga o le toto maualuga, e le mafai, ae ui i lea, o le togafitiga lelei o le faamaʻi e mafai ai ona taofia le alualu i luma o le togafitiga ma le faaitiitia o le lamatiaga o faalavelave matuia, e mafua mai i le atinaeina o ni faafitauli matuia.

O le togafitiga o fualaau o le toto maualuga o le masani lea o le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina e puipuia ai le vasomotor ma le faia o norepinephrine. E le gata i lea, o gasegase e iai le maualuga o le toto e mafai ona faʻataʻitaʻiina ai auupega, vailaʻau faʻatoʻa, lipid-lowering and hypoglycemic agents, o mea faʻasao. I le le lava o togafitiga togafitiga, o togafitiga faʻatasi ma le tele o fualaau faasaina e mafai ona talafeagai. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o se faʻalavelave maualuga, e tatau ona faʻaitiitia le toto maualuga mo se itula, pe a faʻapea o le aʻafiaga o le faia o ni faʻafitauli matuia, e aofia ai le maliu, faʻapupula. I lenei tulaga, o vailaau faʻasaina o loʻo faʻauluina pe i totonu o se kululu.

E tusa lava po o le a le tulaga o le faamai, o se tasi o togafitiga taua mo tagata gasegase o le togafitiga o meaʻai. O mea taumafa e maua i vitamini, magnesium ma le potassium e aofia i le taumafataga, o le faʻaaogaina o le masima laulau e matuā faʻamapulaʻaina, ava ava malosi, o meaʻai gaʻo ma falai e le aofia. I le iai o le meaʻai, e tatau ona faʻaititia le kalori o mea taumafa i aso uma, suka, mea faʻafiafia, ma pusa taʻavale mai le lisi.

O tagata gasegase o loʻo faʻaalia le gaioiga faaletino: faʻaaogaina o le physiotherapy, aau, savali. Ole malosi ole togafitiga ile massage.

O tagata e maua i le maualuga e tatau ona taofi le ulaula. E taua foi le faʻaitiitia o le faʻalavelave i le faʻalavelave. O le mea lea, o mafaufauga o le mafaufau e faʻalauteleina ai le teteʻeina o le aʻafiaga, aʻoaʻoga i le faʻaogaina o togafitiga e fautuaina. O se lelei lelei e maua mai i le balneotherapy.

O le aoga o togafitiga e iloiloina i le ausia o se taimi pupuu (faʻaitiitia le maualuga o le toto i le maualuga o le faapalepale), i le vaitau o taimi (puipuia o le atinaʻe poʻo le alualu i luma o le faʻaleagaina o gaioiga i gaioiga faʻamoemoeina) ma le umi (puipuia le atinaʻeina o faʻalavelave, faʻalautele le soifua o le tagata maʻi) sini.

O faʻafitauli ma faʻafitauli

Faatasi ai ma se umi faaumiumi le maualuga o le maualuga o le toto maualuga i le leai o togafitiga poo i le tulaga o se maʻi leaga o le faamaʻi, o le toto toto o le totoga o le tino (brain, heart, eyes, kidneys) ua faaleagaina. O le toto le totoina i nei totoga e taʻitaʻia ai i le atinaʻeina o angina pectoris, faʻalavelave o le cerebrovascular, faʻasolosolo o le tino poʻo le ischemic, lecephalopathy, edema pulmonary, fomaʻi cardiac, faʻatapulaʻaina o le tino, faʻasologa o le tino, vailaʻau vascular, ma isi.

O le saʻo saʻo saʻo togafitiga filifilia o le maualuga maualuga e mafai ona faʻagesegese ai le alualu i luma o le faʻamaʻi ma puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli. I le tulaga o le amataga o le maualuga o le maualuga i le talavou, o le vave le alualu i luma o le togafitiga o le maʻi ma le ogaoga o le maʻi, o le gagnosis e leaga.

O le maualuga o le maualuga o le tala pe tusa ma le 40% o le tuufaatasiga atoa o faamaʻi cardiovascular.

Puipuiga

Mo le puipuia o le atinaʻeina o le maualuga o le maualuga, ua fautuaina ai:

  • mamafa faʻasaʻo
  • lelei meaai paleni
  • tuuese o masaniga leaga,
  • lava gaioiga faaletino
  • aloese mai le atuatuvale faaletino ma faalemafaufau,
  • fetuunaiga o galuega ma malologa.

O le pathogenesis o le maualuga o le toto

O le maualuga o le mamafa e le o se faasalaga!

Ua leva ona talitonu maumaututu e le mafai ona aveesea uma le toto maualuga. Ina ia lagona le toafimalie, e tatau ona e inu i taimi uma i vailaʻau faʻatau. E moni ea lenei mea? Sei o tatou malamalama pe faapefea ona togafitia le maualuga o le toto maualuga iinei ma Europa.

O le faateleina o le mamafa, o le mafuaaga autu lea o le maualuga o le toto maualuga, e mafua ona o le faateleina o le gaioiga toto o le toto i totonu o le moega lapoa ma le faateleina o le tetee lautele. Aisea ua tupu ai lenei mea?

E i ai ni mea faʻalavelave faʻalavelave e aafia ai nofoaga maualuluga o le faiʻai - o le hypothalamus ma medulla oblongata. O le iʻuga, o loʻo i ai le soliga o le leo o vaituloto, o loʻo i ai se vaʻaia o vateioles i luga o le itu - e aofia ai fatugaʻo.

O le gasegase o le Dyskinetic ma le dyscirculatory, ua faateleina le gaosiga o Aldosterone - o se neurohormone e auai i le vai-mineral metabolism ma taofia ai le vai ma le sodium i totonu o le moega lapopoʻa. O le mea lea, o le maualuga o le toto o loo tafe i totonu o vaa e faateleina ai le tele, lea e fesoasoani i se faateleina faaopoopo o le mamafa ma le fula o le tino.

O nei mea uma e aʻafia ai le vavalalata toto. E sili atu ona mamafa, o meaʻai o meaola ma okeni e faʻalavelaveina. O puipui o le sami ua amata ona pala, o le lumen ua vaapiapi - o le tulaga lamatia o le faatupuina o le maualuga o le maualuga o le maualuga ua matua faateleina, e ui i togafitiga. I le aluga o taimi, e taʻitaʻia ai le ellastofibrosis ma le arteriolosclerosis, lea e faʻaosofia ai suiga lona lua i totoga faʻapitoa.

O le tagata maʻi e atiina ae le siama o le myocardial, hyperceptive encephalopathy, le nephroangiosclerosis matua.

Faʻavasegaina o le maualuga o le toto maualuga i le tikeri

O sea faʻavasegaga ua sili atu ona talafeagai ma talafeagai nai lo le tulaga. O le faailoga autu o le malosi o le maʻi, o lona maualuga ma lona mautu.

  1. Sili atu - 120/80 mm. Hg. Art. poʻo lalo ifo.
  2. Tulaga masani - e le sili atu ma le 10 iunite e mafai ona faʻaopopo i le pito i luga, e le silia le 5 i le pito i lalo.
  3. Faʻatalataʻi i mea masani - o fua faʻatau mai le 130 i le 140 mm. Hg. Art. ma mai le 85 i le 90 mm. Hg. Art.
  4. Maualuga o le tikeri I - 140-159 / 90-99 mm. Hg. Art.
  5. O le maualuga o le tikeri II - 160 - 179 / 100-109 mm. Hg. Art.
  6. Maualuga maualuga o le tikeri III - 180/110 mm. Hg. Art. ma luga.

O le maualuga o le tikeri lona tolu, e pei o se tulafono, o loʻo tuʻuina atu i le iva o isi totoga, o ia faʻamaoniga o uiga ia o le ogaoga o le faʻalavelave maualuga ma manaʻomia ai le falemaʻi o le maʻi ina ia mafai ai ona togafitiga faʻafuaseʻi.

Malosiaga o aʻafiaga maualuga

E i ai tulaga faʻalavelave e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻateleina o le toto ma le atinaʻeina o togafitiga. O autu autu e:

  1. Faailoga o tausaga: mo tagata ua silia ma le 55 tausaga, mo tamaitai - 65 tausaga.
  2. O le Dyslipidemia o se tulaga lea e faʻalavelave ai le fusi o le lipid toto.
  3. O le maʻi suka.
  4. Mafuaaga
  5. Aga masani leaga.
  6. Vaʻaiga faʻasologa.

Faʻamatalaga o tulaga lamatia e masani ona mafaufau i ai le fomaʻi pe a suʻeina le tagata maʻi ina ia mafai ai ona iloa lelei. Na maitauina o le tele o taimi e mafua ai le oso i le toto o le atuatuvale o le popole, le faateleina o le atamai, aemaise lava i le po, ma le gasologa o galuega. Ole mafuaʻaga autu lenei ile WHO.

Lona lua o le faʻaaogaina o masima. Ole WHO e matauina - afai e te sili atu ma le 5 kalama i aso uma. masima, o le lamatiaga o le faatupuina o le toto maualuga e faateleina ai le tele o taimi. O le maualuga o le tulaga lamatia pe a fai o le aiga ei ai aiga o loʻo mafatia i le toto maualuga.

Afai e sili atu ma le lua aiga vavalalata togafitiga mo le maualuga o le totoga, o le a sili atu le maualuga o le lamatiaga, o lona uiga o le tagata maʻi gasegase e tatau ona mulimulitai i fautuaga uma a le fomaʻi, aloese mai popolega, lafoai amioga le lelei ma mataʻituina le meaai.

O isi faʻafitauli faʻafitauli, e tusa ai ma WHO, o:

  • Maʻi faʻalavelave maʻi o thyroid,
  • Atherosclerosis,
  • O faʻamaʻi pipisi o se auala masani - mo se faʻataʻitaʻiga, tonsillitis,
  • Vaʻavalea i taimi o fafine,
  • Faʻailogaina o fatugaʻo ma sulu faʻamalosi.

I le faʻatusatusaina o mea na lisiina i luga, o faʻamaoniga o le malosi o le maʻi ma lo latou faʻamautuina, o se lamatiaga e faʻamalosia mo le atinaʻeina o ia ituaiga o togafiti e pei o le maualuga o le maualuga. Afai o 1-2 mea le lelei e faailoaina i le maualuga muamua o le maualuga, o lona uiga ua lamatia le 1, e tusa ai ma le fautuaga WHO.

Afai e tutusa uma ia itu leaga, ae o le AH ua i ai i le tikeri lona lua, o lona uiga o le tulaga lamatia mai le maualalo o le a avea ma tulaga lelei ma ua filifilia e avea ma tulaga lamatia 2. E le gata i lea, e tusa ai ma le fautuaga WHO, pe afai e maua le tolu-tikeri AH ma 2-3 mea leaga e matauina, 4 o lona uiga o se siama o le maualuga o le tikeri lona tolu ma le i ai o le sili atu nai lo le tolu itu leaga.

Faʻalavelave ma faʻafitauli o le maualuga

O le lamatiaga sili o le faamai o le ogaoga o faafitauli i le loto na te aumaia. Mo le maualuga o le toto maualuga, faʻatasi ma le faʻaleagaina o le muscle fatu ma le leftricric left, o loʻo i ai se faʻamaoniga o le WHO - maualuga le maualuga. O togafitiga e faigata ma umi, e le masani ai le maualuga o le maualuga o le toto, e masani ona osofaia, faatasi ai ma lenei ituaiga o le maʻi, suiga ua le mafai ona suia i toto toto ua uma ona tupu.

I le le amanaiaina o le taofiofi o le mamafa, ua gasegase ai e tagata gasegase i le lamatiaina o le atinaeina o ia ituaiga maʻi:

  • Angina pectoris,
  • Faʻaleagaina o le myocardial
  • Ua afaina le Ischemic
  • O le faʻamaʻavale o le hemorrhagic,
  • O le edema pulmonary
  • Exfoliating Aortic Aneurysm,
  • Faʻaaogaina o le tino,
  • Uremia.

Afai e tulai mai se faʻafitauli maualuga, e manaʻomia e le tagata maʻi se fesoasoani faanatinati, a le o lea e ono maliu o ia - e tusa ai ma le WHO, o le tulaga lenei ma le maualuga o le toto i le tele o tulaga e mafua ai le oti. O le tulaga lamatia e sili ona taua mo na tagata e nonofo na o latou, ma i le mea e tupu i se osofaiga, e leai se tasi e sosoo ma i latou.

E tatau ona maitauina e le mafai ona fofoina atoatoa le maualuga o le toto. Afai o le maualuga o le tikeri muamua i le amataga lava o le amata amata ona pulea lelei le mamafa ma fetuunai le ituaiga olaga, e mafai ona e taofia le atiina ae o le maʻi ma taofi.

Ae i isi tulaga, aemaise lava pe afai o patho e fesootaʻi atu ua oʻo i le toto maualuga, o le toe faʻafoʻisia atoatoa ua le toe mafai. E le o lona uiga o le tagata maʻi e tatau ona faʻauʻu ia te ia lava ma lafoai le togafitiga. O fuafuaga autu e faʻamoemoe e puipuia ai oso oso i le toto maualuga ma le atiina ae o se faʻalavelave maualuga.

E taua foi le togafitiga o faʻamaʻi faʻatasi ma faʻamaʻi - o le a sili ona lelei le faʻaleleia o le lelei o le soifuaga o le maʻi, fesoasoani e faʻamalosi o ia ma faigaluega seia oʻo i le matua.Toeitiiti lava o ituaiga uma o le maualuga o le totoga e mafai ai oe ona taaalo i taaloga, taitaia se olaga patino ma maua se malologa lelei.

O le tuusaunoaga e 2-3 tikeri i se lamatiaga o le 3-4. Ae o le tagata gasegase e mafai ona puipuia se tulaga ogaoga ma le fesoasoani o vailaau, togafitiga faa-popoto ma le toe iloiloina o ana masani. O se tagata tomai faapitoa o le a talanoa fiafia i le faavasegaina o le maualuga o le toto i totonu o le vitio i lenei tusiga.

Faʻasologa o faʻamaʻi

I le lalolagi atoa, o se faʻavasegaga faʻaonapo nei o le maualuga o le toto maualuga e faʻaaoga e tusa ai ma le maualuga o le toto. O lona faʻateleina o le vaetamaina ma le faʻaaoga e faʻavae i faʻamatalaga mai suʻesuʻega a le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi. O le faʻavasegaga o le maualuga o le toto maualuga e talafeagai e fuafua ai isi togafitiga ma taunuuga talafeagai mo le maʻi. Afai tatou te paʻi i fuainumera, ona maualuga lea o le maualuga o le tikeri muamua. Ae ui i lea, i le aluga o taimi, o le faateleina o le maualuga o le mamafa ua faateleina, e pau i luga o le matua e 60 tausaga pe sili atu foi. O le mea lea, o lenei vaega e tatau ona sili atu le gauai.

O le vaevaega i ni tikeri i totonu o lona tino e aofia ai foi auala eseese i togafitiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le togafitiga o le maualuga o le maualuga, e mafai ona e faʻatapulaaina oe lava i meaʻai, faamalositino ma le faʻaaogaina o masaniga leaga. Aʻo togafitiga i le tikeri lona tolu e manaʻomia ai le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina i aso taʻitasi i ni fua taua.

Faʻavasegaina o Fua o le Toto

  1. Tulaga maualuga: o le mamafa i le systole e itiiti ifo i le 120 mm Hg, ma i le diastole - itiiti ifo i le 80 mm. Hg
  2. Tulaga masani: maʻisuka i le va o le 120 - 129, diastolic - mai le 80 i le 84.
  3. Tulaga maualuga: tumutumu systolic i le va o 130 - 139, diastolic - mai le 85 i le 89.
  4. Le maualuga o le aʻafiaga e fesoʻotaʻi ma le maualuga o le toto maualuga: DM i luga atu o 140, DD i luga atu o le 90.
  5. O le eseesega o le systolic - DM i luga aʻe o le 140 mm Hg, DD i lalo ifo o le 90.

Faʻavasegaga ile tikeri o faʻamaʻi:

  • O le maualuga o le maualuga o le tikeri muamua - o le mamafa o le systolic i le range 140-159 mm Hg, diastolic - 90 - 99.
  • Ole maualuga o le maualuga o le tikeri lona lua: maʻisuka mai le 160 i le 169, mamafa ile diastole 100-109.
  • Maualuga maualuga o le tikeri lona tolu - systolic i luga atu o le 180 mm Hg, diastolic - luga aʻe o 110 mm Hg

Faʻavasegaina e ala i le amataga

E tusa ai ma le numera WHO o le maualuga o le maualuga, o le maʻi ua vaevaeina i le tulaga muamua ma le lua. O le maualuga o le maualuga o le Peraimeri o loʻo faʻaalia e ala i le faʻaauau pea o le mamafa, o lona uiga e le o iloa. O le maualuga poʻo le faʻamaʻi maualuga o le tino e tupu i faʻamaʻi e afaina ai le tino, ma mafua ai ona maualuga le maualuga.

E 5 fesuiaiga o le maualuga o le toto maualuga:

  1. Faʻailoga o fatugaʻo: faʻaleagaina o vaʻa poʻo parenchyma o fatugaʻo.
  2. Faʻailogaina o le tino o le endocrine: faʻapupulaina faʻamaʻi faʻamaʻi.
  3. Faʻaleagaina i le faʻalavelave o le tino, aʻo i ai le maualuga o le mamafa o tui. O aʻafiaga faʻapipiʻi atonu e ono mafua mai i se manuʻa, poʻo se maʻi o le faiʻai. O se taunuuga o lenei mea, o vaega o le mafaufau e aofia ai le faatumauina o le mamafa i totonu o le toto ua afaina.
  4. Hemodynamic: faʻatasi ai ma togafitiga faʻapitoa o le cardiovascular system.
  5. Vailaʻau: faʻaalia i le oona o le tino e ala i fuainumera tele o fualaau oona lea e amataina ai le faʻaaogaina o aʻafiaga i luga o faiga uma, aemaise lava le vaʻaiga lapisi.

Faʻavasegaga o laʻasaga o le atinaʻeina o le maualuga

O le amataga. Faʻafeiloaʻi i tagata e leai se mea. O se uiga taua o lea mea o se faailoga le mautonu o le faateleina o le mamafa i le aso atoa. I lenei tulaga, ei ai taimi o le faateleina i fua masani o le mamafa ma taimi o le osooso malosi i totonu. I le taimi lenei, e mafai ona faaseʻe le faamaʻi, talu ai e le mafai e le tagata maʻi ona masalomia i taimi uma le mamafa o le mamafa, e faatatau i le tau, le lelei le moe ma le soʻo. O faʻaleagaina i aʻafiaga o tino o le a toesea. O le tagata maʻi e lagona le lelei.

Stable tulaga. E le gata i lea, o le faailoga ua faʻapupulaina ma le tumau ma mo se vaitaimi uumi umi. Faatasi ai ma lenei tagata maʻi o le a faitio i le le lelei o le soifua maloloina, matala mata, matala. A o faagasolo lenei taimi, o le a amata ona aʻafia le tino o le tino i le taimi o le maʻi. I lenei tulaga, o le fatu e muamua ona mafatia.

Sclerotic stage. O loʻo faʻaalia e ala i faʻataʻitaʻiga i totonu o le puipui, faʻapea foʻi ma le faaleagaina o isi totoga. O nei laasaga e mamafa le tasi i le isi, lea e faʻalavelaveina ai le tulaga.

Faʻasologa o tulaga lamatia

O le faʻavasegaina e ala i tulaga lamatia e faʻavae i luga o faʻamaoniga o faʻaleagaga ogaoga ma le fatu, faʻapea foi ma le aʻafiaga o totoga faʻatinoina i le faagasologa, ua vaevaeina i latou e 4 lamatiaga.

Tulaga lamatia 1: E mafua mai i le leai o se aʻafiaga o isi totoga i le faagasologa, o le ono ono maliu i le isi 10 tausaga e tusa ma le 10%.

Tulaga lamatia 2: O le tulaga o le maliu i le isi sefulu tausaga e sosoo ai o le 15-20%, o loo i ai se liona o le isi okeni e fesootai ma le totoga o le tino.

Tulaga lamatia 3: O le lamatiaga o le maliu e 25-30%, o le i ai o faʻafitauli e faʻaleagaina ai le faʻamaʻi.

Tulaga lamatia 4: O le lamatiaga o le ola ona o le aafia ai o totoga uma, o le lamatiaga o le maliu o le sili atu i le 35%.

Faʻavasegaga e ala i le natura o le maʻi

O le gasegase o le toto maualuga e vaevaeina i le faʻavavevave (faʻavaivai) ma le maualuga o le maualuga. O nei filifiliga e lua e eseese i totonu ia i latou lava e le gata i le vasega, ae faapena foi i se tali lelei i togafitiga.

O le maualuga o le totoga o le paluga e tupu mo se taimi umi ma se faʻagasolo maliega o faʻaʻailoga. I lenei tulaga, e lagona e le tagata le masani. O vaitaimi o faʻasalaga ma faʻamagaloga e mafai ona tupu, ae ui i lea, i le aluga o taimi, o le vaitaimi o le faʻasalaga e le umi le umi. O lenei ituaiga maualuga o le toto maualuga e mafai ona mafai ona togafitia.

O le maualuga o le maualuga o le totoga o se leaga sili ona leaga mo le olaga. E televave le alualu i luma, vave, ma vave le atinaʻe. O le faiga leaga e faigata ona pulea ma faigata ona togafitia.

O le maualuga o le toto maualuga e tusa ai ma WHO o tausaga taʻitasi e sili atu i le 70% o tagata gasegase. O le tele o taimi, o le mafuaʻaga o le oti o le faʻasalalauina o le anousysm, o le fatu fatuga, o le tino ma le fatu o le fatu, le afaina o le fatu.

20 tausaga ua mavae, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o se mea faigata ma faigata ona togafitia faʻamaʻi na mafua ai le ola o se toʻatele o tagata. Faʻafetai i metotia faʻataʻitaʻi lata mai ma vailaʻau faʻaonapo nei, e mafai ona e iloa le amataga o le atinaʻeina o le maʻi ma pulea lona ala, faʻapea foʻi ma le puipuia o le tele o faʻafitauli.

Faatasi ai ma togafitiga faʻapitoa vave, e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o faʻalavelave ma faʻateleina lou ola.

Faʻamaumauga o le Maualuga

O faʻalavelave faʻalavelave e aʻafia ai le aafia i le faʻaleagaina o le fatu, masini vascular, gaʻo, vaʻa ma le toto o le mafaufau. Faʻamaʻatia le fatu, o le fatu fatu, o le edema pulmonary, anerysm o le fatu, angina pectoris, e mafai ona tupu le fomaʻi fatu. I le tulaga o le faaleagaina o le mata, o le vavae ese o le retina e tupu, o se taunuuga e mafai ai ona tupu le tauaso.

O faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi e mafai ona tupu, lea e fesoʻotaʻi ma tulaga faʻalavelave, e aunoa ma se fesoasoani faafomai e mafai ai foi ona maliu se tagata. E mafua ai lo latou atuatuvale, faʻalavelave, faʻamalositino faaletino, suiga o le tau ma le mamafa o le ea. I lenei tulaga, o le ulu o le ulu, o le vomiting, o le vaaia o mea vaaia, o le vevela, tachycardia ua matauina. O le faʻalavelave faʻapupula, o le le mafai ona malamalama. I le taimi o le faʻalavelave faʻafuaseʻi, e mafai ona atiaʻe nisi tulaga ogaoga, e pei o le faʻaleagaina o le myocardial, le afaina o le tino, le edema pulmonary.

O le maualuga o le toto maualuga o se tasi lea o faʻamaʻi masani ma ogaoga. O tausaga taʻitasi o le numera o tagata gasegase o loʻo faʻatupulaʻia ma le faʻamaoni O le tele lava o nei tagata matutua, e toʻatele o tagata. O le faʻavasegaga o le maualuga o le toto maualuga o loʻo i ai le tele o mataupu faavae e fesoasoani e faʻamaonia ma togafitia le faʻamaʻi i se taimi talafeagai. Ae ui i lea, e tatau ona manatua o le faʻamaʻi e faigofie ona puipuia nai lo le togafitia. E mulimuli mai o le puipuia o faʻamaʻi o le auala faigofie lea e puipuia ai le maualuga o le maualuga. O faʻamalositino masani, tuʻuina atu o masaniga leaga, o mea paleni ma le moe maloloina e mafai ona laveaʻiina oe mai le maualuga o le toto.

Le faiga o le faateleina o le toto maualuga

A o leʻi faia lena mea, matou te tusia le "pito i luga", "maualalo", "faigamalo", "diastolic" uunaiga, o le a le uiga o lenei mea?

O le malosi o le systemolic (poʻo le "maualuga") o se malosi lea e faʻaaogaina ai le toto i luga o puipui o vaʻa tetele tetele (o loʻo i ai iina e tuusaʻo) i le taimi o le faʻamalosi o le fatu (systole). O le mea moni, o nei laʻau ma le umi o le 10-20 mm ma le umi o le 300 mm pe sili atu e tatau ona "toso" le toto lea e lafo i totonu.

Naʻo le malosi o le tumutumu o le tino e tulai mai i ni mataupu se lua:

  • pe a oʻo mai le fatu i le tele o le toto, lea e masani ai mo hyperthyroidism - o se tulaga e mafua ai ona maua e le thyroid gland se aofaiga tele o hormones e mafua ai ona galue malosi le loto ma tele,
  • pe a faʻaitiitia le gaoioi o le tino, lea e matauina i tagata matutua.

Diastolic ("maualalo") o le malosi o le malosi i luga o puipui o vaʻa tetele e tulaʻi mai i le taimi o le malolo - diastole. I lenei laasaga o le taamilosaga a le fatu, o mea nei e tupu: o laʻau tetele e tatau ona faʻaliliuina le toto lea na ulu atu i totonu o le suauʻu i totonu o laʻau ma le pito i lalo o le taʻavale. A maeʻa, o le aorta ma laʻau lapopoa e tatau ona puipuia le faʻamafanafanaina o le fatu: aʻo leʻo le fatu, ave toto mai veins, e tatau i vaʻa tetele ona maua se taimi e malolo ai i le faʻamoemoe o lona vavave.

O le maualuga o le pastolic pressure e faalagolago ile:

  1. O le taotoga o ia vaa vavalalata (e tusa ai ma le Tkachenko B.I. "Tomai masani masani a le tagata."- M, 2005), lea e taʻua o vaʻa teteʻe:
    • aemaise lava i latou o loʻo i ai le limeti o le itiiti ifo ma le 100 micrometers, arterioles - o vaa mulimuli i luma o capillaries (o vaʻa sili ia mai le mea e ulu saʻo ai mea i totonu o le tino). E i ai o latou maso musika o maso vavae, lea o loʻo i le va o capillaries ma o ituaiga o "faucets". E faalagolago i le fesuiaiga o nei "taps" o vaega o le tino o le a maua nei le tele o toto (o lona uiga, meaai paleni), ma - a itiiti,
    • i se mea itiiti lava, o le leo o laʻau laiti ma laʻititi ("vaʻa tufatufaina") e ave ai le toto i totoga ma o loʻo i totonu o tisipese e taʻalo ai
  2. Lotoga o le loto: afai o le loto e tele faʻateleina konekarate, e leai lava se taimi e maua ai e le vaa se vaega o le toto, aʻo latou mauaina le isi,
  3. Le tele o le toto lea e aofia i le toto,
  4. Talosaga o le toto

O le faʻasolosolo faʻasolosolo faʻasolosolo faʻasalaga e seasea lava, aemaise lava i faʻamaʻi o vaʻa teteʻe.

O le tele o taimi, o le toto maualuga o le toto ma le diastolic e tulai mai. E tupu faapenei:

  • aorta ma vaʻa tetele e tafe ai le toto, taofi taofi,
  • e tulei le toto i totonu ia i latou, e tatau ona afaina le fatu
  • o le mamafa e tulai mai, ae e na ona afaina ai le tele o totoga, o lea e taumafai ai vaa e taofia lenei mea,
  • O le faia o lenei mea, latou te faateleina ai lo latou musika - o lona uiga o le toto ma le toto o le a oʻo mai i totoga ma masini e le o se tasi o vaitafe, ae i totonu o se "vaitafe manifinifi",
  • o le galuega o le faʻamalosi o maso vascular e le mafai ona faʻamalosia mo se taimi umi - o le tino e suitulaga ia i latou i le mea e fesoʻotaʻi ai, lea e sili atu ona aʻafia i le leaga o le aʻafiaga o le mamafa, ae le mafai ona faʻatonutonuina le lumenia o le vaa (e pei o muso),
  • ona o lenei mea, o le mamafa, lea na taumafai muamua e puleaina, ua avea nei ma le alualu i luma faifai pea.

Pe a amata ona galue le fatu e faasaga i le maualuga o le toto maualuga, tulei le toto i totonu o vaʻa ma se puipui uaua, e faʻapupulaina foi lona maso (o le mea masani lenei mo maso uma). O lenei mea e taʻua o le hypertrophy, ma e aafia ai le taumatau tauagavale o le loto, aua e fesootai ma le mata. O le manatu o le "maualuga le maualuga o le ventricular" i vailaau e le o.

Pepa maualuga o le Peraimeri maualuga

O le tulaga lautele masani e faapea o mafuaʻaga o le toto maualuga maualuga e le mafai ona fuafuaina. Ae o le fomai o Fedorov V.A. ma o se vaega o fomaʻi na faʻamatalaina le faateleina o le mamafa e ala i na mea:

  1. Faiva le gaioiga o gaioiga. O le mafuaʻaga o lenei mea o le faateleina o le "tuiina" o le tino (toto), lea e le mafai e le gaʻo ona toe taulima, e tusa lava pe o mea uma e masani ai ma i latou. E tupu lenei mea:
    • ona o le le lava o le viliina o le tino atoa (poʻo totoga taʻitasi),
    • fufuluina le mama o mea e pala,
    • ona o le tele o le faʻaleagaina o le tino (e le gata mai i mea moni: meaʻai, popolega, popolega, masani leaga, ma isi, ma mai totonu: faʻamaʻi, ma isi mea),
    • ona o le le lava o le afi afi poʻo le faʻaaoga tele o punaoa (e manaʻomia ona e malolo ma faia saʻo).
  2. Faʻaitiitia le malosi o fatugaʻo e faʻamama ai le toto. E le gata ona o faʻamaʻi fatugaʻo. I tagata e sili atu i le 40 tausaga, o le numera o iunite galue o le fatugao ua faaitiitia, ma i le 70 o tausaga latou te tumau (i tagata e leai se fatu fatu) na o le 2/3. O le mea aupito sili ona lelei, e tusa ai ma le tino, o le auala e faatumauina ai le faamamaina o le toto i le tulaga saʻo, o le faʻapupulaina lea o le mamafa i sikuea.
  3. Eseʻese faʻamaʻi fatu fatu, e aofia ai le natura autoimmune.
  4. Pula le toto toto ona o le tele o meaola poʻo le faʻamauina o le vai i totonu o le toto.
  5. Le manaʻoga e faʻalauteleina le toto i le faiʻai po o le taulaʻau. O lenei mea e mafai ona tutupu uma i faʻamaʻi o nei totoga o le totoga tutotonu ma i le faʻaitiitia o la latou galuega, lea e le ogatasi ma tausaga. O le manaʻoga e faʻaosofia le mamafa e aliali mai foi ma le atherosclerosis o toto toto lea e tafe mai ai le toto i le faiʻai.
  6. Edema i le tuilalaona o le faʻamaʻi o le herniation, osteochondrosis, faʻaleaga manuʻa. O iinei e pasi ai neura e faatonutonuina ai le lumanaina o vaa vasa (latou te maua ai le toto). Ma afai e te poloka lo latou auala, o le a le mafai ona taunuu mai le poloaiga mai le faiʻai - o le a faʻalavelaveina le galuega faʻamaopoopo o le popole ma le faʻasalaga - o le a faateleina le toto.

Iloiloina ma le atamai le faiga o le tino, Fedorov V.A. ua iloa e fomai e le mafai e vaa ona fafaga soo se pu o le tino - pe a uma, ae le o suauu uma e latalata i capillaries. Na latou iloaina o le mea e mafai ai ona maua le meaʻai e mafai ona maua ona o le vilivaʻaveʻa - o se vaeluaga o le vevela o siama maso e sili atu ma le 60% o le mamafa o le tino. O ia ituaiga o "loto" lautele, o loʻo faamatalaina e le tagata tomai faapitoa N.I. Arincin, saunia le gaioiga o mea ma suauu i totonu o le vai o le vai, ma mafai ai ona faia mea taumafa, aveese mea e galue i le faagasologa o le olaga, ma faia ni mea e le totogia. Afai e le lava le viliina i se tasi poʻo le sili atu foi vaega, e tupu se maʻi.

I la latou galuega, o maso musele e fatuina ai le vailaau e faʻaaoga ai eletini eletise o loʻo avanoa i le tino (mea e mafai ona taitaia ai le eletise eletise: sodium, calcium, potassium, nisi o protein ma mea faʻasaina). O le paleni o nei eletise e tausia e fatugaʻo, ma pe a maʻi fatugaʻo poʻo le tele o le galue o loʻo faʻaitiitia i le matua, e amata ona leai se mea e fai. O le tino, e pei ona mafai, o loʻo taumafai e foia lenei faafitauli e ala i le faateleina o le toto maualuga - o le tele o le toto e alu i fatugaʻo, ae ona o lenei mea, ua tiga ai le tino atoa.

O le le lelei o le microvibration e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaputuina o sela ua faaleagaina ma faaleagaina ai oloa i fatugaʻo. Afai e te le aveeseina i latou mai iina mo se taimi umi, ona latou siitia atu lea i le mea fesootai, o lona uiga, o le numera o sel galue e faaitiitia. O le mea lea, o le gaosiga o fatugaʻo ua faʻaititia, e ui lava e le o mafatia lo latou fausaga.

O fatugaʻo latou te le maua a latou lava musumu ma le vilivalea e maua mai i gaioiga galue vavalalata o le tua ma le manava. O le mea lea, o le gaioiga faʻapitoa e manaʻomia muamua e faatumauina ai le maso o le tua ma le manava, o le mafuaʻaga lea e tatau ai ona talafeagai le faʻatulagaga e tusa lava pe i ai i le tulaga o le nofoa.E tusa ai ma le V. Fedorov, "o le le mautonu pea o maso i tua ma le tatau lelei e faateleina ai le saturation i le vailaau ole gaogao o le tino: gaʻo, ate, feosofi, faaleleia a latou galuega ma faateleina ai punaoa a le tino. O se tulaga taua tele lea e faʻapupulaina ai le taua o le faʻatulaga. " ("O punaoa a le tino o le puipuiga, soifua maloloina, ma le umi."- Vasiliev A.E., Kovelenov A.Yu., Kovlen D.V., Ryabchuk F.N., Fedorov V.A., 2004)

O le auala e alu ese mai ai i le tulaga o le lipotiina lea o nisi vailaʻau faʻalelei (sili atu i le faʻatasi ma le vevela) i fatugaʻo: o la latou meaʻai e faʻasolosolo lelei, ma latou toe faafoiina le paleni eletise o le toto i "uluai seti". O le maualuga o le maualuga o le maualuga ua faatagaina. I lona taimi muamua, o ia togafitiga ua lava lea e maualalo ai le toto maualuga, e aunoa ma le toe faia o fualaau faaopoopo. Afai o le faʻamaʻi o se tagata "ua mamao tele" (mo se faʻataʻitaʻiga, ei ai le tikeri o le 2-3 ma se lamatiaga o le 3-4), ona le mafai ai lea e se tagata ona faia e aunoa ma le tagofia o vailaʻau na faatonuina e se fomaʻi. I le taimi lava e tasi, o le feʻau o le faʻaogaina o vailaʻau faʻaopopo e fesoasoani i le faʻaitiitia o le fualaau o vailaʻau na maua, ma faʻaitiitia ai o latou aʻafiaga.

O le lelei o le tuʻuina atu o vilivave faʻaopoopo e faʻaaoga ai masini faʻapolofesa "Vitafon" mo le togafitiga o le maualuga o loʻo lagolagoina e taunuuga o suʻesuʻega:

Ituaiga o le Secondary Hightension

Maualuga maualuga le maualuga o le maualuga o le maualuga o le totoga o:

  1. Neurogenic (e afua mai i se maʻi o le tino). Ua vaevaeina i:
    • centrifugal - e tupu ona o faʻalavelave i le galuega poʻo le fausaga o le faiʻai,
    • reflexogenic (reflex): i se tulaga faapitoa poo le faʻaauau pea ona faʻaleagaina totoga o le tino o le tino.
  2. Hormonal (endocrine).
  3. Ava oona - e tupu pe a afaina ai totoga e pei o le uaea ma le faiʻai ona o le leai o se okesene.
  4. Ole maualuga o le Renal, o lona vaevaega foi i:
    • Renovascular, pe a vavalalata ia laumei lea e aumaia ai le toto i fatugaʻo,
    • Renopagnymal, e aʻafia ma le faaleagaina o le gaʻo o le tino, ona o le tino e manaʻomia le faateleina o le mamafa.
  5. Hemic (ona o faʻamaʻi toto).
  6. Hemodynamic (ona o se suiga i le "ala" o le toto).
  7. Vailaʻau
  8. Faʻaaoga i le taumafa ava malosi.
  9. Laʻau faʻafefiloi (pe a mafua ona o mafuaaga e tele).

Seʻio tatou toe fai atu sina mea.

Neurogenic maualuga

O le faatonuga autu i vaʻa tetele, faʻamalosia i latou e fai konekarate, faʻateleina le toto, pe faʻalalōlōina, faʻaitiitia, e sau mai le nofoaga vasomotor, lea o loʻo i totonu o le faiʻai. Afai o loʻo faʻalavelaveina lana galuega, e tupu aʻe le maualuga o le toto centrogenic. E mafai ona tupu lenei mea ona o:

  1. Neurosis, o lona uiga, faʻamaʻi pe a le mafatia le fausaga o le faiʻai, ae i lalo ole aʻafiaga o le atuatuvale, o le mea e taulai atu ai le fiafia i totonu o le faiʻai. Na te faʻaogaina le fausaga autu, "e aofia ai" le faateleina o le mamafa,
  2. Loto o le Brain: manua (faʻavevesi, gaioiga), maʻi o le faiʻai, taʻavale, afaina o le mafaufau (encephalitis). O le faateleina o le toto maualuga e tatau ona:
  • poʻo ni fausaga faʻapitoa e aafia ai le toto maualuga ua faaleagaina (o le nofoaga vasomotor ile medulla oblongata poʻo le faʻaoga o le hypothalamus poʻo le faʻavaeina o meaola e fesoʻotaʻi ma ia),
  • poʻo le tele o le faaleagaina o le faiʻai e tupu i le faateleina o le mamafa o le intracranial, pe afai e mafai ona maua ai le toto i lenei totoga taua, o le a manaʻomia e le tino ona faʻateleina le toto.

O le maualuga o le toto o le mafaufau e faatatau foi i le neurogenic. E mafai ona latou:

  • e iai se mea faʻapitoa, pe a iai i le amataga, e iai se faʻasalalauga o mea e tutupu i le ave o vailaʻau poʻo vaiinu e faʻateleina ai le malosi (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a inu se tagata i le kofe ao leʻi faia se fonotaga taua). A maeʻa le tele o toe fai, o le a amata ona faateleina le mamafa i le mafaufau tonu i se fonotaga, e aunoa ma le inu kofe,
  • e aunoa ma se faʻavasegaina, pe a oʻo mai le mamafa pe a maeʻa le faʻaauau pea o le manaʻoga e alu i le faiʻai mo se taimi umi mai ni manulele mumu (pine) (mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai na aveese se tumo o loʻo mamafa i le sciatic poʻo se isi lava neura).

Maualuga maualuga o le toto

I totonu o nei mata, o loʻo i luga aʻe o fatugaʻo, o le tele o hormones o loʻo maua e mafai ona aʻafia ai le leo o toto toto, le malosi poʻo le tele o taimi o le vaʻaia o le loto. E ono mafua ai le faateleina o le mamafa:

  1. Gaosiga tele o le adrenaline ma le norepinephrine, o le uiga lea o se tumo o le pheochromocytoma. O nei homoni uma e faʻateleina le malosi ma le fatu fatu, faʻalauteleina ai le tino,
  2. O se aofaiga tele o le hormonone aldosterone, lea e le faʻamalolo ai le sodium mai le tino. O lenei elemene, o loʻo faʻaalia i le toto i ni aofaiga tetele, "tosina" le vai mai i le masini ia lava. O le mea lea, o le tele o le toto e faateleina. E tupu lenei mea i se paʻu e maua ai - faʻaleagaina pe faʻapitoa, ma le tupuga o le tino o le mea e gaosia ai le aldosterone, faʻapea foi ma le faʻamalosia o matala oona i faʻamaʻi ogaoga o le fatu, gaʻo, ma le ate.
  3. Faʻateleina le gaosiga o glucocorticoids (cortisone, cortisol, corticosterone), lea e faʻapupulaina ai le aofaʻi o faʻaleleia (o lona uiga, molemoa faapitoa i luga o le cell e galue o se "loka" e mafai ona tatalaina ma se "ki") i adrenaline ma norepinephrine (o le a avea ma "ki" saʻo mo " fale ") i totonu o le fatu ma toto toto. Latou te faʻaosofia foi le gaosia o le hormone angiotensinogen e le ate, lea e taʻalo ai se vaega taua i le atinaʻeina o le maualuga. O le faateleina o le numera o le kullucocorticoids e taua o le syndrome o Theenko-Cushing ma faʻamaʻi (o se faʻamaʻi - pe a faʻatonuina e le pituitary gland o le tele o hormones, o se maʻi - pe a afaina ai le eleele).

Hyperthyroid toto maualuga

E fesoʻotaʻi ma le tele o gaioiga o lau hormones - thyroxine ma le triiodothyronine. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le fatu ma le tele o le toto e tuleiina e le fatu i le tasi o le mea e tasi.

O le gaosiga o hormones thyroid e mafai ona faateleina i faʻamaʻi pipisi e pei o le Graves 'ma le thyroiditis o Hashimoto, ma le mumū o le gland (subacute thyroiditis), ma nisi o ona tino.

Lafoaʻi tele o hormone antidiuretic e le hypothalamus

O lenei hormone o loʻo gaosia i le hypothalamus. O lona igoa lona lua o le vasopressin (faaliliu mai le faa-Latina o lona uiga o le "squeezing ships"), ma o loo faia ai i lenei auala: noatia i tagata e mauaina i luga o vaa i totonu o le fatuga ua mafua ai ona vavalalata, ma mafua ai le faia o le fausiaina o le urine. O le mea lea, o le tele o vai i totonu o vaa e faateleina. E tele atu le toto e alu i le fatu - e faʻalautele atili. E mafua ai ona maualuga le toto.

O le maualuga o le maualuga e mafai ona mafua mai i le faateleina o le gaosia o gaioiga malolosi i le tino lea e faateleina ai le tino (e pei o le angiotensins, serotonin, mumini, monophosphate adenosine cyclic) poo se faaitiitia o le numera o mea e gaosia e tatau ona afaina ai toto (adenosine, gamma-aminobutyric acid, oxide nitrate, nisi prostaglandins).

Manuausal hypertension

O le faʻaumatia o le gaioiga o le gutu masani e masani ona o mai faatasi ma le faʻaateleina o le faateleina o le toto. O le tausaga o le ulu atu i le moaopa i tamaitai taʻitasi e eseese (e faʻalagolago i le uiga o le genetic, conditions of living and condition of the body), ae ua faamaonia e fomaʻi Siamani e silia ma le 38 tausaga le matua e lamatia mo le atinaʻeina o le toto maualuga. I le mavae ai o le 38 tausaga, o le numera o follicles (mai le mea na faia ai fuamoa) e amata ona faʻaitiitia le 1-2 i masina uma, ae i le tele o taimi. O le faaitiitia o le numera o follicles e mafua ai le faaitiitia o le gaosia o hormones e ovaries, o se taunuuga, vevela (sweating, paroxysmal sensation o le vevela i le tino pito i luga) ma le vascular (mumu o le pito i luga o le tino ao osofaia le vevela, faateleina le maualuga o le toto).

Vasorenal (poʻo le Renovascular) Maualuga

E afua mai i le faʻaititia o le toto i fatugaʻo ona o le vavalalata o laʻau e fafaga ai fatugaʻo. Latou te mafatia mai le fausiaina o ni atherosclerotic plate i totonu ia i latou, o le faateleina o le maso layer i totonu ia i latou ona o se gasegase na mafua mai - dysplasia fibromuscular, anerysm poo le thrombosis o nei gaʻo, anerysm o veins.

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le faʻafouina lea o le faʻaopoopoga o le tino, ona o le vaʻaia o vaʻa (compressed), o le sodium o loʻo taofia ma o le suavai i le toto ua faʻalauteleina, ma ua faʻaosofia le faʻalavelave popole popole. O le popole popole popole, e ala mai i ana motu faapitoa o loʻo i luga o vaa, faʻamalosia ai latou sili atu le faʻamalosi, lea e mafua ai le faateleina o le toto.

Renoparenchymal maualuga

E naʻo le 2-5% o mataupu o le maualuga o le maualuga. E tupu ona o faʻamaʻi e pei ole:

  • glomerulonephritis,
  • faʻamaʻi fatuga i le maʻisuka,
  • se tasi poʻo le sili atu o taula i fatugaʻo,
  • gaʻo fatugaʻo
  • fatu fatu fatu,
  • fuga o fatugaʻo.

Faʻatasi ai ma nei faʻamaʻi, o le numera o nephrons (o le vaega galue autu o fatuga e faʻaaogaina ai le toto) faʻaititia. O le tino e taumafai e faasaʻo le tulaga e ala i le faateleina o le mamafa i arã e mafua ai le toto i fatugaʻo (o fatugaʻo o se okeni lea e taua tele ai le toto maualuga, i le maualalo ifo o le mamafa latou te le toe galue ai).

I. Tulaga o le toto maualuga:

  • Maualuga (GB) laasaga I fautua mai le leai o ni suiga i le "totoga o le tino".
  • Suauu maualuga (GB) laasaga II faʻavaeina i le i ai o suiga mai se tasi pe sili atu "totoga taulaʻi".
  • Suauu maualuga (GB) laasaga III faʻavaeina i luma o faʻataʻitaʻiga faʻasoifua maloloina.

II. Mavaega o le maualuga o le maualuga o le toto:

O tikeri o le maualuga o le toto maualuga (maualuga o le toto (BP) o loʻo tuʻuina atu i le laulau Numera 1. Afai o le maualuga o le toto toto (BP) ma le diastolic blood pressure (BP) e oʻo atu i vaega eseese, ona faʻatuina lea o se maualuga maualuga o le toto maualuga (AH). O le tele o le saʻo, o le tikeri o le Arthial Hypertension (AH) e mafai ona faʻatuina i le mataupu o le First Diatension Arterial Hypertension (AH) ma i tagata mamaʻi e le o aʻafia i fualaau faasaina.

Lisi numera 1. Faʻamatalaga ma le faʻavasegaina o le maualuga o le toto (BP) maualuga (mmHg)

O le faʻavasegaina o loʻo tuʻuina atu i luma 2017 ma pe a maeʻa le 2017 (i puipui)

O se tasi o faʻafitauli o le maualuga o le toto maualuga ua atiaʻe:

  • fatuga o le fatu, faʻaalia i le le lava o le mānava, poʻo le fulafula (i luga o vae poʻo le tino atoa), poʻo nei mea uma e lua,
  • afaina o fatu fatu: po o le angina pectoris, poʻo le faʻaleagaina o le myocardial,
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • ogaoga faʻaleagaina o vaa o le retina, ona o le faʻamaoniga o le faʻaaliga.
Totoina o le toto Vaega (BP) Soifua Maloloina o le tino (BP) Diastolic toto pressure (BP)
Le maualuga o le toto = 180 (>= 160*)>= 110 (>= 100*)
Faʻaitiitia le maualuga o le systolic hypertension >= 140* - vavaega fou o le maualuga o le maualuga o le maualuga mai le 2017 (ACC / AHA Taofaʻiluga Taiala).

I. Faʻamatalaga o aʻafiaga:

a) Faʻatino:
- tane> 55 tausaga 65 tausaga
- ulaula.

e) Dyslipidemia
OXS> 6.5 mmol / L (250 mg / dl)
HPSLP> 4.0 mmol / L (> 155 mg / dL)
HSLVP 102 cm mo alii poʻo> 88 cm mo tamaitai

e) C-reactive protein:
> 1 mg / dl)

e) Faʻamatalaga faʻapitoa e aʻafia ai e aʻafia ai le faʻamalosi o se tagata maʻi i le maualuga o le toto maualuga (AH):
- Faʻavaivaia le glucose toleni
- Faʻavae soifuaga
- Faʻateleina fibrinogen

g) O le maʻi suka:
- Glucose o le anapogi anapogi> 7 mmol / L (126 mg / dL)
- Glucose o le toto pe'ā uma ona 'ai poʻo le 2 itula i le maeʻa ai o le 75 g o le kulukose> 11 mmol / l (198 mg / dl)

II. Le faʻatoʻilaloina o totoga o aʻafiaga (maualuga maualuga 2):

a) Le maualuga o le hypertrophy ventricular agavale:
ECG: Sokolov-Lyon sign> 38 mm,
Cornell Product> 2440 mm x ms,
Echocardiography: LVMI> 125 g / m2 mo alii ma> 110 g / m2 mo tamaitai
Chest Rg - Cardio-Thoracic Index> 50%

e) Faailoga o faʻasalalauga o le puipui o le faga (tapuni carotid intima-media layer thickness> 0.9 mm) poo pusa atherosclerotic

i) O sina siitaga itiiti i le creatinine serum 115-133 μmol / L (1.3-1.5 mg / dl) mo tane poʻo 107-124 μmol / L (1.2-1.4 mg / dl) mo fafine

d) Microalbuminuria: 30-300 mg / aso, lipine urinary / creatinine> 22 mg / g (2.5 mg / mmol) mo tane ma> 31 mg / g (3.5 mg / mmol) mo fafine

III. Soʻo faʻatasi (concomitant) faʻataʻitaʻiga (tulaga 3 maualuga)

a) O le autu:
- tane> 55 tausaga 65 tausaga
- ulaula

e) Dyslipidemia:
OXS> 6.5 mmol / L (> 250 mg / dL)
poʻo HLDPL> 4.0 mmol / L (> 155 mg / dL)
poo HPSLP 102 cm mo alii poʻo> 88 cm mo tamaitai

e) C-reactive protein:
> 1 mg / dl)

e) Faʻamatalaga faʻapitoa e aʻafia ai e aʻafia ai le faʻamalosi o se tagata maʻi i le maualuga o le toto maualuga (AH):
- Faʻavaivaia le glucose toleni
- Faʻavae soifuaga
- Faʻateleina fibrinogen

g) Agavale gasegase gauricular agavale
ECG: Sokolov-Lyon sign> 38 mm,
Cornell Product> 2440 mm x ms,
Echocardiography: LVMI> 125 g / m2 mo alii ma> 110 g / m2 mo tamaitai
Chest Rg - Cardio-Thoracic Index> 50%

h) Faailoga o faʻasalalauga o le puipui o le faga (tapuni carotid intima-media layer thickness> 0.9 mm) poo pusa atherosclerotic

ma) O sina siitaga itiiti i le creatinine serum 115-133 μmol / L (1.3-1.5 mg / dl) mo tane poʻo 107-124 μmol / L (1.2-1.4 mg / dl) mo fafine

k) Microalbuminuria: 30-300 mg / aso, lipine urinary / creatinine> 22 mg / g (2.5 mg / mmol) mo tane ma> 31 mg / g (3.5 mg / mmol) mo fafine

l) Cerebrovascular mala:
Ua afaina le Ischemic
Hemorrhagic stroke
Faʻalavelave faʻaleagaina o le cerebrovascular

m) Loto fatu:
Faʻaleagaina o le myocardial
Angina pectoris
Coronary Revascularization
Faʻasalaga o le loto vaivai

m) Toto fatu:
Maʻisuka Nifropathy
Faʻaleagaina o le Renal (Creinine serum> 133 μmol / L (> 5 mg / dl) mo tane poʻo> 124 μmol / L (> 1.4 mg / dl) mo fafine
Proteinuria (> 300 mg / aso)

o) Faʻasologa o le Faʻatonu o le Igilisi:
Exfoliating Aortic Aneurysm
Faʻaleagaga faʻapitoa i gaioiga lautele

n) Maʻi faʻamaʻi tiga:
Tautoga poʻo faʻalauiloa
Optic nerve edema

Lisi numera 3. Faʻasalaga o faʻamaʻi o tagata gasegase e maualuga le maualuga (AH)

Faʻapuupuuga i le laulau i lalo:
HP - maualalo le lamatiaga
SD - tulaga lamatia,
Sun - maualuga lamatiaga.

Isi mea aʻafia (RF) Maualuga maualuga
sese
130-139 / 85 - 89
1 tikeri maualuga maualuga
140-159 / 90 - 99
Maualuga maualuga 2 tikeri
160-179 / 100-109
AG 3 tikeri
> 180/110
Leai
HPUroBP
1-2 FR HPUroUroNaʻo le PP
> 3 RF poʻo le faʻaogaina o le gaʻo poʻo le maʻisuka BPBPBPNaʻo le PP
Faʻalapotopotoga
falemaʻi
Naʻo le PPNaʻo le PPNaʻo le PPNaʻo le PP

Faʻapuupuuga i le laulau i luga:
HP - maualalo le lamatia o le maualuga,
UR - faʻaleagaina tulaga lamatia o le maualuga o le maualuga,
Sun - maualuga le lamatia o le maualuga.

Vailaau Faasaʻi

O nei vailaʻau e mafua ai le faateleina o le mamafa:

  • vasoconstrictor ua faʻaaogaina mo le malulu masani
  • faʻataʻitaʻi le fanau fanau
  • fofo
  • faʻamaʻi
  • fualaau faasaina e faavae i hormones glucocorticoid.

Hemodynamic hypertension

O nei mea ua taʻua o le maualuga o le toto, lea e faavae i luga o se suiga i hemodynamics - o lona uiga, o le felauaiga o le toto i totonu o vaa, e masani lava o se taunuuga o faʻamaʻi o vaʻa tetele.

O le faʻamaʻi sili e mafua ai le maualuga o le toto o le hemodynamic o le vaeluaga o le aorta. O se faʻalavelave faʻalavelave lenei o le vasa o loʻo i lona faʻamau (o loʻo i totonu o le pusa o le pusa). O se taunuuga, ina ia mautinoa ai le masani ai o le toto i totoga taua o le pusa o le pusa ma le vavalalata, e tatau ona oʻo atu le toto ia i latou i vaʻa vaʻavaʻa e le o fuafuaina mo sea avega. Afai e tele le tafe toto ma e laʻititi le lautele o vaa, o le a faateleina le mamafa ia i latou, lea e tupu i le vaeluaga o le aorta i le pito i luga o le tino.

E manaʻomia e le tino ni limite pito i lalo ifo o totoga o gaʻo ua faʻaalia, o le mea lea e oʻo atu ai le toto ia i latou "e le o aʻafiaga". O le mea lea, o vae o sea tagata e paʻu, malulu, mafiafia (ua le lelei le tupu o maso ona o le le lava o meaai paleni), ma o le pito i luga o le tino o loo i ai se "taaloga".

Ava malosi

E leʻi manino lava i saienitisi pe faapefea ona avea le inu o le ava malosi ma mea inu e mafua ai le faateleina o le toto, ae i le 5-25% o tagata e inuina pea le ava malosi, o le a tulai mai lo latou toto. O loʻo iai manatu e mafai ai e le ethanol ona galue:

  • e ala i le faateleina o le gaioiga o le popole popole popole, lea e nafa ma le vavalalata o vaʻa toto, fua o le fatu,
  • i le faateleina o le gaosiga o hormones glucocorticoid,
  • ona o le mea moni, o siama musika e sili atu ona malosi le puʻeina o le calcium mai le toto, ma o lea ua i ai i se tulaga o le le mautonu.

O nisi o ituaiga o maualuga maualuga e le aofia i le faʻavasegaga

O le manatu aloaia o le "maualuga o tamaiti" e le oi ai. O le faateleina o le toto maualuga i tamaiti ma tamaiti e masani lava o se tulaga lua. O mafuaʻaga taatele o lenei tulaga o:

  • Faʻaleagaina o le fatuga o fatugaʻo.
  • Faʻataʻoto le limite o laʻau o le natura faʻapitoa.
  • Pyelonephritis.
  • Glomerulonephritis.
  • Sini pepe poʻo le faʻamaʻi faʻamaʻi fatu.
  • Tusalaisa o fatugaʻo.
  • Tomai fatu.
  • Faʻavaeina o le aorta.
  • Telefoni taua.
  • O le mumusu (nephroblastoma) o se maʻi tigaina tele lea e atiaʻe mai i totonu o fatu o fatugaʻo.
  • Liona o le pituitary gland or the gland gland, e mafua ai ona avea le tino ma le tele o hormones glucocorticoids (syndrome ma Itsenko-Cushing).
  • Faʻasologa poʻo le vein thrombosis
  • Faʻataʻituina o le limite (stenosis) o laʻau o le fausaga ona o le faʻalavelave faʻalavelave i le mafiafia o le tino maso o vaʻa toto.
  • Faʻalavelave faʻalavelave faʻaleagaina o le gasegase faʻasalaga, maualuga le maualuga o lenei maʻi.
  • Bronchopulmonary dysplasia - faʻaleagaina le bronchi ma le mama i le ea e felafoaʻiina e se vaʻavaʻa, lea na faʻafesoʻotaʻi ina ia toe faʻafouina ai se pepe fou.
  • Pheochromocytoma.
  • O le faʻamaʻi o Takayasu o se leona o le aorta ma lala tetele e faʻalautele ona o se osofaʻiga i luga o puipui o nei vaa ma lona lava puipuiga.
  • O le Periarteritis nodosa o se mumu o puipui o laupega laiti ma le masani, o se taunuuga o ni fesuiaiga, o mea e maua mai i luga, o mea e maua ai.

O le maualuga o le totoga o le pulmonary e le o se ituaiga o toto maualuga. O se tulaga e lamatia ai le ola lea e tulaʻi mai ai le mamafa i luga o le aluga o le pulmonary. O le mea lea ua taʻua ai 2 vaa ia na vaevaeina ai le ogaumu pulmonia (o se vaa e afua mai i le taumatau saʻo o le loto). O le gaʻo o le pulmonary saʻo e ave ai le okesene-toto le lelei i le tino saʻo, ma le agavale i le tauagavale.

O le maualuga o le totoga o le pulamonary e tele lava ina tupu i tamaitai 30-40 tausaga ma, faasolosolo malie le alualu i luma, o se tulaga e lamatia ai le ola, e mafua ai le faalavelaveina o le taumatau saʻo ma le oti vave. E tulaʻi mai ona o aʻafiaga mafuaʻaga, ma ona o faʻamaʻi o mea fesoʻotaʻi, ma faaletonu o le fatu. I nisi tulaga, e le mafai ona fuafuaina lana mafuaaga. Faʻaalia e ala ile manava, vaivai, vaivai, mago vaivai. I taimi ogaoga, o le fatu o le fatu e faʻalavelaveina, ua aliali mai le afaina.

Tulaga o le maualuga

O laʻasaga o le maualuga o le toto maualuga e taʻu mai ai le tele o gaioiga i totonu na mafatia mai le mamafa o le mamafa o le mamafa:

Faʻaleagaina o aʻafiaga, o loʻo aofia ai le fatu, toto toto, fatugaʻo, faiʻai, retina

O le fatu, toto toto, gaʻo, mata, faiʻai e leʻi aafia

  • E tusa ai ma le faʻamalamalamaina o le loto, pe faʻavaivaia le fatu, pe faʻalauteleina le atrium agavale, poʻo le taumatau agavale e vaapiapi,
  • e sili atu le leaga o fatugaʻo, lea e naʻo le suʻesuʻega o le urine ma le toto creatinine (o le suʻesuʻega o le fusi faʻamau e taʻua o le "Blood Creatinine"),
  • e le o se mea e sili atu le leaga, ae pe a suʻesuʻeina le vaega, o le mea moni ua iloa e le fomaʻi le vavalalata o vaa vasa ma le faateleina o vaʻa vevela.

O le aofaʻi o le toto i soo se laʻasaga e sili atu i le 140/90 mm RT. Art.

Togafitiga o le uluai laasaga o le maualuga o le toto maualuga e masani lava ona suia i le suia o le olaga: suia o masaniga taumafa, e aofia ai le malosi o le tino, faagaioiga o le physiotherapy i aso uma. E ui o le maualuga o le laʻasaga 2 ma le 3 e tatau ona togafitia i le faʻaaogaina o fualaau. O latou fua, ma, e tusa ai, e mafai ona faaitiitia itu aafiaga pe afai e te fesoasoani i le tino e toe faʻafoʻi le toto totoga masani, mo se faʻataʻitaʻiga, e ala i le tauina atu ia te ia se vilivaga faʻaoga e faʻaaoga ai masini Vitafon.

Vaega o le maualuga o le maualuga

O le maualuga o le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga e faʻaalia ai le maualuga o le toto maualuga:

Maualuga maualuga, mmHg Art.

Paʻu maualalo, mmHg Art.

O le tikeri e maua e aunoa ma le aʻafia o fualaau. Mo lenei mea, o se tagata ua faʻamalosi e faʻaaoga fualaau faasaina e maualalo ai le toto maualuga e manaomia le faʻaitiitia o latou fualaau poʻo le vavae ese atoa.

O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e faʻamasinoina e le numera o le mamafa ("luga" pe "maualalo"), e sili atu.

O nisi taimi e maualuga le maualuga o le 4 tikeri. Ua faauigaina o le maualuga maualuga o le systolic maualuga. I soo se tulaga, tatou te uiga o le setete pe a na o le maualuga o le mamafa e maualuga (luga aʻe o le 140 mm Hg), ae o le pito i lalo o le totonugalemu lea - e oo atu i le 90 mm Hg. O lenei tulaga e masani ona faamaumauina i tagata matutua (faʻaititia ma le faʻaitiitia o le ola faʻasolosolo). O le tulaʻi mai i le maualuga o le maualuga o le tumutumu o le systolic, e taʻu mai ai e manaʻomia lou suʻesuʻeina o lau thyroid gland: o le auala lea e amio ai ("thyroid") (o se faʻaopoopoga i le aofaʻi o hormones produced).

Faailoaina o tulaga lamatia

E i ai foi se faʻavasegaga o vaega aʻafia. O le tele o le numera o loʻo faʻaalia pe a maeʻa le upu "tulaga lamatia", o le maualuga foi lea o le a tupu mai se faʻamaʻi matautia i tausaga a sau.

E 4 tulaga o le lamatiaga:

  1. I se lamatiaga e 1 (maualalo) o le ono mafai ona atiaʻe se paʻu poʻo se fatu fatu i le isi 10 tausaga o le a oʻo ifo i le 15%,
  2. I le lamatiaga o le 2 (avefeʻau), o lenei tulaga i le isi 10 tausaga e sosoo ai o le 15-20%,
  3. Faʻatasi ma se lamatiaga e 3 (maualuga) - 20-30%,
  4. Faʻatasi ma se lamatiaga e 4 (maualuga tele) - sili atu i le 30%.

Pipi faamalosi o le systemol> 140 mmHg. ma / poʻo le diastolic pressure> 90 mmHg. Art.

E silia ma le 1 sikaleti i le vaiaso

Faʻaleagaina o gaʻo gaʻo (e tusa ai ma le auʻiliʻili "Lipidogram")

Glucose anapogi (suʻe toto toto)

Glucose o le plasma anapogi o le 5.6-6.9 mmol / L poo le 100-125 mg / dL

Glucose 2 itula i le maeʻa ai o le 75 kalama o le kulukose - e itiiti ifo i le 7.8 mmol / l pe itiiti ifo i le 140 mg / dl

Faʻaitiitia le faapalepale (digestibility) o le kulukose

Glucose plasma o le anapogi e itiiti ifo i le 7 mmol / L poo le 126 mg / dL

2 itula i le maeʻa ai o le 75 karamu o le kulukose, e sili atu nai lo le 7.8, ae itiiti ifo i le 11.1 mmol / l (≥140 ma le kiliki i luga o nei ki, e faigofie ona e faʻasoa le sootaga i lenei itulau ma uo i lau fesoʻotaʻiga lautele

Tuua Lau Faamatalaga

  • aofaʻi cholesterol ≥ 5.2 mmol / l pe 200 mg / dl,
  • laititi lipoprotein cholesterol (LDL cholesterol) ≥ 3.36 mmol / l po o le 130 mg / dl,
  • maualuga lipoprotein cholesterol (HDL cholesterol) itiiti ifo i le 1.03 mmol / l po o le 40 mg / dl,
  • triglycerides (TG)> 1.7 mmol / l poʻo le 150 mg / dl