Fuafuaga o mea faʻamalosi i peta sosoʻo o le pancreas: o le a lea?

Pancreatic Beta Cell Antibodies poʻo faʻamaʻi faʻamaʻi i vaʻa teine ​​o le pancreas o se suʻega lea e faʻaaogaina mo le siakiina o le maʻisuka type 1 le maʻisuka ma isi ituaiga o maʻisuka.

I le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka (o le insulin-dependent), e le lava le peta-pancreatic beta e maua ai le insulin ona o le faaleagaina o le autoimmunune. O se tasi o faailoga o le maʻisuka ituaiga 1 o le i ai lea i totonu o le toto o fomaʻi i pancreatic beta-cell antigen. O nei auupega e faʻaumatia ai peta beta, ma faʻaumatia puʻe e le mafai ona gaosia le tele o le manaʻomia ole inisalini. O le auala lea e atiaʻe ai le maʻisuka ituaiga 1. O le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaalia i le faʻavaeina o le inisalini i le leai o se gaioiga masimune.

O le maʻisuka ituaiga 1 e sili ona iloa i tupulaga talavou i lalo o le 20 tausaga. O se matafaioi tāua mo lona atiina ae o loʻo faia e se faʻavae faʻapitoa. I le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o ituaiga o tu ma aga, HLA-DR3 ma HLA-DR4, ua iloa. O le i ai o le maʻisuka ituaiga 1 i aiga vavalalata e faʻapupulaina le lamatiaga o maʻi i se tamaititi i le 15 taimi.

O uiga vaaia o foliga o le galala, vave vave o le urination, paʻu o le mamafa pe a pe a ma le ivasefulu pasene o peta peta ua uma ona faʻaumatia, ma e le mafai ona latou maua se aofaiga o insulin. E manaʻomia e le tino le inisalini i aso uma, talu ai e naʻo le mafai ona "felauai" glucose i totonu o sela, pe a faʻaaogaina e faamalieina ai manaʻoga o le malosi. Afai e le lava le inisalini, ona maua ai lea e siama le fiaai, ma le faʻaoʻoina o le kulukose i le toto e faateleina, hyperglycemia e atiina ae. Ole maualuga o le hyperglycemia e lamatia mo le maʻi suka, ma le faʻateleina o le suka i le toto - o le faʻaumatia o vaʻa o mata, fatu, gaʻo ma vae.

O vailaau i le pancreatic beta sela e masani ona maua (95% o mataupu) i le maʻisuka ituaiga 1, ae i le maʻisuka ituaiga 2 latou te le oi ai.

E le gata i lea, faatasi ai ma lenei auiliiliga, ua fautuaina e faia se suʻega toto mo "Antibodies i inisalini" ma se suʻega toto mo "Insulin".

Suesuega sauniuni

O le toto e tuʻuina atu mo suʻesuʻega i luga o se manava gaogao i le taeao, e oʻo lava i le lauti poʻo le kofe e le aofia. E talia le inu vai manino.

O le vaeluaga o le taumafataga mulimuli i le suʻega e le itiiti ifo ma le valu itula.

O le aso ao leʻi faia le suʻesuʻega, aua le inu ava malosi, meaʻai gaʻo, faʻatapulaʻa le gaioiga faaletino.

Faamatalaina o Tali

Tulaga masani: ua toesea.

Faateleina:

1. Taʻi le maʻisuka ituaiga 1 - autoimmune, faʻalagolago ile insulin.

2. Faʻasologa o le maʻisuka e faʻapipiʻi ai le maʻisuka. O le siakiina o siama puipui e mafai ai ona e faatonuina se taumafataga faapitoa ma le togafitiga faafomaʻi.

3. E mafai ona tutupu ni aʻafiaga le lelei i faʻamaʻi o le autoocimune endocrin:

  • Hashimoto's thyroiditis,
  • Addison's disease.

Filifili fua e faʻalavelave ai oe, tali fesili. Saili pe o le a le matuia o lou faafitauli ma e tatau ona e vaai i se fomaʻi.

Aʻo leʻi faʻaaogaina faamatalaga na tuʻuina mai e le site medportal.org, faamolemole ia faitau tuutuuga o le maliega a le tagata e faaaogaina.

Maliega a le tagata

Medportal.org maua ai auaunaga i lalo o aiaiga o loʻo faʻamatalaina i lenei pepa. Amata ona faʻaaoga le 'upega tafaʻilagi,' e te faʻamaonia ua e faitauina faʻamatalaga o lenei Faʻasinoala a le Tagata Faʻasaga ao leʻi faʻaaoga le 'upega tafaʻilagi, ma talia uma tuutuuga o lenei Maliega i le atoaga. Faamolemole aua le faʻaaogaina le 'upega tafailagi pe afai e te le malilie i nei tulaga.

Faamatalaga o Auaunaga

O faʻamatalaga uma e lafoina i luga o le 'upega tafaʻilagi e na o le faʻamatalaga, o faʻamatalaga e maua mai i punaoa tatala e mo le faʻamatalaga ma e le o se faʻasalalauga O le upega tafaʻilagi a medportal.org e tuʻuina atu ai auaunaga e mafai ai e le Tagata ona suʻe fualaau i faʻamaumauga mai le falemaʻi o se vaega o se maliliega i le va o falemaʻi ma le upega tafaʻilagi med medal.org. Mo le faʻaogagofie o le faʻaaogaina o le 'upega tafaʻilagi, o faʻamatalaga i vailaʻau ma meaʻai e faʻamalosiina ma faʻaititia i se sipelaga e tasi.

O le upega tafaʻilagi a medportal.org e maua ai auaunaga e mafai ai e le Tagata ona suʻeina falemaʻi ma isi faʻamatalaga faafomaʻi.

Tapulaa o noataga

O faʻamatalaga tuʻuina i le sailiga o taunuuga e le o se ofo lautele. O le puleaina o le site medportal.org e le faʻamaonia ai le saʻo, atoatoa ma / poʻo le talafeagai o faʻamatalaga faʻaalia. O le faʻafoega o le site medportal.org e le tali atu mo le afaina poʻo le faʻaleagaina e ono mafai ona e mafatia ai mai le avanoa i ai poʻo le le mafai ona maua le 'upega tafaʻilagi poʻo le faʻaaogaina poʻo le le mafaia ona faʻaaoga lenei' upega tafaʻilagi.

I le taliaina o tuutuuga o lenei maliega, ua e malamalama atoatoa ma malilie e faapea:

O faʻamatalaga i luga o le 'upega tafaʻilagi e mo naʻo le faʻamatalaga

O le pulega o le site medportal.org e le faʻamaonia ai le leai o ni mea sese ma faʻafitauli e uiga i le faʻaalia i luga o le 'upega tafaʻilagi ma le mauaina moni o oloa ma tau mo oloa i totonu o falemaʻi.

O loʻo faʻaaogaina e le tagata faʻapitoa le faʻamatalaga o le tului ia te ia e ala i le telefoni i le fale talavai poo le faʻaaogaina o faʻamatalaga ua tuʻuina atu i lana pule faitalia.

O le faʻafoega o le site medportal.org e le faʻamaonia ai le leai o ni mea sese ma faʻafitauli e uiga i le faasologa o falemaʻi, o latou faʻamatalaga faʻamatalaga - numera o le telefoni ma tuatusi.

E le o le Pulega o le site medportal.org, poʻo soʻo se isi pati e aofia ai i le faagasologa o le tuʻuina atu o faʻamatalaga, e aʻafia mo le faʻaleagaina poʻo le faʻaleagaina e ono mafai ona e mafatia ai mai le mea moni e te faalagolago atoatoa i faʻamatalaga o loʻo i luga o lenei 'upega tafaʻilagi.

O le faʻafoega o le 'upega tafaʻilagi medportal.org e faia ma faia e faia taumafaiga uma i le lumanaʻi e faʻaitiitia ai le le mautonu ma mea sese i faʻamatalaga ua tuʻuina atu.

O le puleaina o le site medportal.org e le faʻamaonia ai le leai o ni faʻaletonu faʻapitoa, e aofia ai le faʻatinoina o le polokalama. O le puleaina o le site medportal.org e faia ai taumafaiga uma i se taimi vave lava e mafai ai ona foia soʻo se toilalo ma mea sese i le tulaga o mea na tupu.

Ua faʻamaonia le tagata faʻapitoa e faʻapea, o le Pulega o le 'upega tafaʻilagi medportal.org e le nafa ma le asiasi atu ma le faʻaaogaina o punaoa i fafo, o fesoʻotaʻiga e mafai ona aofia ai i luga o le' upega tafaʻilagi, e le o faʻamaonia mea latou te i ai ma e le tali atu i le latou avanoa.

O le puleaina o le site medportal.org tuʻufaʻatasi le aia tatau e faʻateʻa ai le taʻaloga o le 'upega tafaʻilagi, faʻasalalau pe suia atoa ana mea, fai suiga i le Maliega a Tagata. O na suiga e faia i le pule faitalia a le Pulega e aunoa ma le logo muamua i le Tagata.

E te faʻaalia ua e faitauina aiaiga o lenei Maliega Tagata Faʻatonu, ma talia uma tuutuuga o lenei Maliega i le atoa.

O faʻamatalaga faʻasalalau mo le tuʻufaʻatasiga o luga o le upega tafaʻilagi o loʻo i ai se maliega tutusa ma le tagata faʻasalalauga e makaina "o se faasalalauga."

O a auupega i peta beta ma peta beta?

O peta peta o peta o ni faailoga o le faagasologa o le autoimmune lea e mafua ai le faaleagaina o le siama o le inisalini. O faʻamaʻi faʻamalosi e faʻaogaina i selesa motu e maua i le sili atu i le 70 pasene o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga I.

I le lata i le 99 pasene o mataupu, o le ituaiga o maʻisuka e faalagolago i le inisalini e fesoʻotaʻi ma le faʻaogaina faʻasalaga o le gland. O le faʻamaogaina o sela o le okeni e oʻo atu ai i se ogaoga o le solia o le sifi o le insulin, ma o le iʻuga, o se maʻi faʻaleagaga faʻafitauli.

Talu mai faʻamaʻi faʻamalosi ao le i amataina uluaʻi faailoga, e mafai ona iloa i latou i le tele o tausaga ao leʻi amataina le faʻalavelave faʻaleaga. I le faʻaopoopoga, o lenei vaega o mea faʻamaʻi e masani lava ona iloa i aiga toto o maʻi. O le iloa o faʻamaʻi i totonu o aiga o se faailoga lea o se tulaga lamatia maualuga o faʻamaʻi.

O le tamaʻitaʻi o le pancreas (pancreas) o loʻo faʻatusalia e le tele o siama. E uiga i le soifua maloloina o le alofa o faʻamaʻi ma peta beta o tamaʻitaʻi. O nei sela e faʻapipiʻiina le inisalini. O le inisalini o se hormone e aʻafia ai le metabolism gaʻo. E le gata i lea, o peta beta e maua ai se inisalini mataupu autu.

E le gata i lea, o vaʻetaʻetaʻe o teineiti e maua ai le C-peptide, o lona faʻamaoniga o se faailoga sili ona faʻamaonia o le maʻisuka.

Faʻasologa o nei siama, i le faaopoopo atu i le maʻisuka, e aofia ai se paʻu mama e tupu mai ia i latou. O le insulinoma e faʻatasi ma le faʻaitiitia o le kulukose séʻo.

Pancreatic antibody test

Serodiagnosis o fomaʻi i peta beta o se auala maʻoti ma maʻoti mo le faʻamaonia o le siama o le maʻisuka.

O gasegase o le Autoimmune o faʻamaʻi e tupu mai ona o le malepe o le tino o le tino. I faʻafitauli faʻaletonu, o faʻamalamalamaga patino o loʻo faʻapipiʻiina e pei o le "faʻalogologo" i tino lava o le tino. A maeʻa le faʻagasoloina o fomaʻi, o le faʻamaogaina o siama e tupu i luga ole vailaʻau.

I le vailaau faʻaonapo nei, o le tele o faʻamaʻi ua faʻaalia ua afaina i le malepelepe o tulafono faatonutonu a le autoimmune, e aofia ai:

  1. Ituaiga 1 maʻisuka.
  2. Autoimmune thyroiditis.
  3. Le faʻamaʻi pipisi.
  4. O faʻamaʻi faʻamaʻi ma le tele o isi.

Tulaga e tatau ona faia ai se suʻega o le antibody:

  • afai e maua e tagata pele le maʻisuka,
  • pe a sailia siapo i isi totoga,
  • o foliga vaaia o le suamalie i totonu o le tino,
  • le manogi o le acetone mai le gutu,
  • le fia inu
  • vevela paʻu
  • matagogo
  • toesea mamafa, e ui lava i se manaoga masani,
  • isi faailoga patino.

O le suʻesuʻega o le toto matautia. O le toto sampling e tatau ona faia i luga o se manava gaogao i le taeao. Filifiliga o le antibody titer e alu sina taimi. I totonu o se tagata soifua maloloina, o le leai atoatoa o auupega i totonu o le toto o le masani. O le maualuga o le faʻaogaina o siama i le toto, o le sili atu lea o le lamatiaga o le mauaina o le maʻisuka i se taimi lata mai.

I le amataga o togafitiga, ua pauu AT i se tulaga maualalo.

O le a le maʻisuka mimimune?

O le maʻisuka o le maʻisuka (LADA sisi) o le faʻamaʻi faʻamaʻi o le endocrine e faʻamaʻi ai i taimi o talavou. O le maʻisuka mo le maʻisimune e mafua ona o le faʻaleagaina o siama peta e ala i siama. E mafai e se tagata matua ma se tamaititi ona maʻi, ae e tele lava ina amata ona maʻi i le popofou.

O le autu o le faʻamaʻi o le faʻaauau pea o le maualuga o le toto suka. E le gata i lea, o le faamaʻi e mafua mai i le televave, fia inu e le mafaamatalaina, faafitauli i le fiaai, paʻu o le mamafa, vaivaiga, ma tiga tiga. Faatasi ai ma se umi umi, ua aliali mai se manava o le acetone.

O lenei ituaiga o maʻisuka e mafua ona o le leai atoa o le inisalini, ona o le faʻaumatia o suauu beta.

I le tele o itu, e sili ona taua:

  1. Manatua. Talu ai nei, sa faʻamaonia ai e saienitisi o le fomaʻi pancreatic o faʻamaʻi e faʻapipiʻiina i le tali atu i faailoilo patino mai le ogatotonu o le tino i le taimi o le mafaufau lautele o le tino.
  2. Faʻasologa o mea faʻapitoa. E tusa ai ma faʻamatalaga lata mai, o lenei faʻamaʻi ua fesuiaʻi i genes o le tagata.
  3. Mea tau siosiomaga.
  4. Vailaʻau Vailaʻau. E tusa ai ma le tele o suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga, o nisi o faʻalavelave faʻafuaseʻi, siama o le rubella, ma le mumps virus e mafai ona mafua ai le faia o faʻamaʻi faapitoa.
  5. O vailaʻau faʻamaʻi ma vailaʻau e mafai foʻi ona afaina ai le tulaga o tulafono faatonutonu a le puipuiga.
  6. O le pancreatitis e mafai ona aofia ai tamaʻitaʻi o Langerhans i le faagasologa.

O togafitiga o lenei tulaga faʻaleagaina e tatau ona faʻalavelave ma faʻaleagaina. O sini o togafitiga o le faʻaitiitia o le numera o autoantibodies, faʻaitiitia o faʻamaoniga o le faʻamaʻi, faapaleni o le tino, le leai o ni faʻafitauli ogaoga. O aʻafiaga sili ona ogaoga e aofia ai faʻafitauli matuia ma le popole, paʻu o le paʻu, faʻapitoa. E faʻamalosia le togafitiga e ala i le faʻafeiloaʻiina o le paleni o meaʻai, faʻaofiina o aʻoaʻoga faʻale-tino i le olaga o le tagata maʻi.

Ausia taunuʻuga e tupu pe afai o le tagata maʻi e tuʻuina atu o ia lava i togafitiga ma iloa le auala e pulea ai maualuga le kulukose o le toto.

Beta antibody replace replacements

O le faavae o le togafitiga toe suia o le pulea lea o le inisalini. O lenei togafitiga o se faʻalavelave o gaioiga faapitoa o loʻo faʻatinoina ina ia ausia ai le paleni o le metabolism.

E tele le tele o sauniuniga o inisalini. E iai vailaʻau e tusa ai ma le umi o le gaioiga: faʻataʻitaʻiga gaioiga, gaioiga pupuu, le umi ma le umi o le gaioiga.

E tusa ai ma le maualuga o le faʻamamaina mai mea le mama, o se faʻasalaga faʻapitoa ma se tasi o vaega laiti o loʻo faʻaalia. I le amataga, o le fusi o manu (vavao ma puaa), o ituaiga tagata ma le ituaiga o meaola e faʻaaogaina i le tino e iloga. O le togafitiga e mafai ona faigata i allergies ma le dystrophy o le tino o le tino, ae mo le tagata maʻi o le ola ola.

Faailoga o faʻamaʻi pipisi e faamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Autoantibodies: o lo latou i ai e faʻaalia i taimi uma le i ai o se faʻamaʻi?

I se isi auala, o peta beta o loʻo taʻua o sela o teineiti o Langerans poʻo ICA, o le faʻatoʻilaloina lea e mafai ona faʻamautuina aʻo faagasolo suʻesuʻega faifai pea. Autoantibodies (o se vaega laititi o faʻamaʻi faʻamalosi e faia e faasagatau i auupega, palatini ma isi vailaau o le tino) e eseese i le foliga mai i le oga toto aʻo leʻi oʻo i le atinaʻe o le maʻisuka. Ona o lenei tulaga, o loo i ai se avanoa e fuafua ai le lamatiaga ma le gasegase o se maʻi o le insulin.

Faatasi ai ma mafuaʻaga talafeagai o le faʻaalia o auupega o:

O faʻamaʻi pipisi muamua, e aofia ai le Koksaki B4 virus,

Isi faʻamaʻi vailaʻau, ma isi.

Faʻamaumauga o faʻamaumauga faʻamaumauga faʻamaumauga e faʻamaonia ai o se taunuuga lelei o le suʻega e le o lona uiga o le i ai o se faʻamaʻi:

I le 0.5% o mataupu uma, na maua ai i totonu o le toto maloloina soifua maloloina.

Mai le 2 i le 6% le numera oi latou e le o iai le faʻamaʻi, ae o se vavalalata vavalalata o le maʻi ma le maʻi suka (1st tikeri o le vavalalata).

70-80% oi latou o loʻo maua moni lenei faʻamaʻi.

O le mea e ofo ai, o le le lava o faʻamaʻi e le o lona uiga e te le atiaʻe se faʻamaʻi. E le gata i lea, o le suʻeina i le tulaga o le maʻisuka vaaia e itiiti le aoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le taimi muamua e te faia se suʻesuʻega i le 8 i luga o le 10 mataupu, o le faailoga o le a faʻaalia ai oe ile amataga o le maʻisuka. Ae ina ua mavae ni nai tausaga - ua na o le 2 mai le 10, ona - e oo lava i le itiiti.

Afai o le pancreas o loʻo i ai isi faʻamaʻi (o le faʻaogaina o le inflammatory o le pancreatitis poo le kanesa), o le a leai ni fomaʻi i le suʻega.

Le faagasologa o le suʻega mo le i ai o fomaʻi faʻamaʻi i peta sosoʻo o le pancreas

Ina ia iloa pe iai ni suauu peta i le gland, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le fale suesue e foaʻi toto mai se vein. O le suʻesuʻega e le manaʻomia se sauniuniga amata. E le tatau ona e matelaina, tuu lau masani masani, ma isi.

A maeʻa ona ave le toto i se pusa avanoa. O nisi o nofoaga faafomaʻi e muamua ona tuu ai iina se gel faapitoa ma meatotino faʻasaʻo. O se totigi o le cotton ua faʻafefeteina i totonu o le vai e faʻaaogaina i le nofoaga o le puncture, lea e fesoasoani i le fofo o le paʻu ma taofi ai le toto. Afai ole fomaʻi o le hematoma i le nofoaga o puncture, o le a fautuaina e le fomaʻi ia te oe e teu i le mafanafana o faʻailoga e foia ai le toto toto.

O le faʻasinomaga o mea e faʻaaogaina ua faʻamatalaina e pei ona taua i lalo:

0.95-1.05 - o se taufaasese. E tatau ona toe faia le suʻesuʻega.

1.05 - ma sili atu - lelei.

Na maitauina e fomaʻi o le maualalo o le matua o le tagata na mafai ona ia fuafuaina le i ai o mea faʻapitoa, ma o le maualuga o le tagata, o le sili atu lea o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

I le averesi, o le tau o le auiliiliga e tusa ma le 1,500 rubles.

Faʻamatalaga sauniuniga

O le totoina o le toto e faia i le taeao.O sauniuniga faapitoa mo le faʻatinoga e le manaʻomia, o tulafono uma e faufautua i le natura:

  • E sili atu le tuʻuina atu o le toto i luga o se manava gaogao, aʻo leʻi faia le taeao, pe 4 itula talu ona 'ai. E mafai ona e inu mama vai mama e pei ona masani ai.
  • O le aso ao leʻi faia le suʻesuʻega, e tatau ona e musu e inu ava malosi, malosi malosi faaletino, ma 'alofia lagona faʻalagona.
  • Mo le 30 minute ao lei tuuina atu le toto, e tatau ona e aloese mai le ulaula. E fautuaina e faʻaalu lenei taimi i se siosiomaga filemu ao nofo.

E maua le toto e ala i le puncture mai le vein vein. O le biomaterial ua tuʻuina i totonu o se mea faʻamaufaʻailogaina ma auina atu i le fale suesue. Aʻo leʻi faia se suʻega, e tuʻuina se toto toto i totonu o se centrifuge e vavae ese ai elemene na faia mai le plasma. O le aʻafiaga o loʻo suʻesuʻeina e le enzyme immunoassay. Sauniuniga o iuga e 11-16 aso.

Tulaga masani masani

Tulaga masani antibody titer e faʻafeiloaʻi ai sulu o le pancreas itiiti ifo i le 1: 5. O le taunuʻuga e mafai foʻi ona faʻamatalaina e ala i se faʻasologa o mea e fai ai:

  • 0–0,95 – leaga (masani).
  • 0,95–1,05 - e le gata i lea, e manaʻomia le toe maua.
  • 1.05 ma sili atu - lelei.

O se faailo i totonu o le tulafono masani e faʻaititia ai le ono mafai ona maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, ae e le vavaeeseina ai le maʻi. I lenei tulaga, o auupega e faʻafeiloaʻi ai siama i mea e le masani ai e maua i tagata e leai se maʻisuka. Mo mafuaʻaga nei, e tatau ona faʻamatalaina faʻamatalaga auʻiliʻili faʻatasi ma faʻamaumauga mai isi suʻesuʻega.

Faʻateleina le tau

O le suʻega o le toto mo le pancreatic islandlet antigens e matua maoti lava, o le mea lea e mafua ai le faateleina o le faailo e ono:

  • Preditebetes. O le atinaʻeina o autoantibodies e amata aʻo lei amataina faʻamaoniga o le faʻamaʻi, o le uluai faʻamaʻiina o siaki faalilolilo e totogiina i le faʻalauteleina o le inisalini. O le faateleina o le faailoga e iloa ai le lamatiaga o le fatuina o le maʻisuka ituaiga 1.
  • Inisalini faʻalagolago i le maʻisuka. O faʻasolosolo e gaosia e le faʻafesoʻotaʻi o le tino ma e aʻafia ai ia peta beta o tamaʻi palacreatic, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini. O se faʻamaoniga faʻaopopo ua faʻamoemoeina i le 70-80% o tagata gasegase i faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻi.
  • Uiga taʻitoʻatasi o tagata soifua maloloina. I le toesea o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka ma le vavalalata i ai, o siapo-siama e maua i le 0.1-0.5% o tagata.

Togafitiga Le Masani

O le suʻega mo faʻamaʻi faʻamaʻi i pancreatic beta sela i totonu o le toto e matua maoti ma maaleale i le maʻisuka ituaiga 1, o le mea lea o se auala masani mo lona faʻamaʻi eseese ma le faʻamaonia o le lamatiaga o le atinaʻeina. O le vave iloaina o le faamai ma le saʻo lelei o lona ituaiga e mafai ai ona filifili lelei le togafitiga ma amata ai le puipuia o maʻi le gasegase i le taimi. Iʻuga o le auʻiliʻiliga, e tatau ona e faʻatalanoa se endocrinologist.

Vailaʻau vaʻalele pig ma se isi

I le isi itu, e le mafai ona taofia le mafuaʻaga o le autoimmune, o lona uiga. suauu na gaosia e mafai ona faʻaumatia vave pe mulimuli ane. O le tulaga lamatia o le teena o se faafitauli foi lea e tatau ona folasia i fualaau. Manatu i auala e foia ai nei faafitauli e sau mai itu eseese. O le mea lea, o se faiga suʻesuʻega i le faʻaaogaina o sela vavae manu e fai ma sui ua amataina nei. Faia nei mea e taʻua o le xenografts o loʻo galue nei i suʻesuʻega.

Le taua o siama i le maʻisuka

I tagata gasegase ma le ituaiga o maʻisuka masani, o le aʻafiaga o faʻamaʻi e pei ona taʻua i lalo:

  • ICA (i vaitusi laiti) - 60-90%,
  • anti-GAD (i le glutamate decarboxylase) - 22-81%,
  • IAA (ile inisalini) - 16-69%.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, e leai ni auupega e maua i le 100% o tagata gasegase, o le mea lea, mo se faʻamaoniga mautinoa, o ituaiga uma e 4 o faʻamaʻi e tatau ona fuafuaina (ICA, anti-GAD, anti-IA-2, IAA).

E mautinoa lava o se mea manaia. Fofo: afifiina, ina ia le faʻaumatia pe faʻanoanoa ia sel laiti. E eseese manatu mo lenei mea. O iinei na atiaʻe ai e le enisinia-inisinia i le Massachusetts Institute of Technology se metotia na mafai ai ona faatumauina le galuega o suauu peta na toe suia i se meaola manu mo le sili atu ma le ono masina. Latou te afifiina sela o tagata foaʻi i totonu o se kapaila almer polymer capsule. O latou pores e laʻitiiti lava e le mafai e le au-siapo ona ulu mai - ae tele lava e faʻasaʻo ai le gaosiga o le inisalini.

Ua faavaeina lena i tamaiti ei lalo o le 15 tausaga o le tele o faʻamaoniga o ituaiga 2 ia o auupega:

  • ICA (mo vaʻa vavae o le pancreas),
  • IAA (ile inisalini).

I tagata matutua e iloa ai le eseesega o le maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga II, e fautuaina e fuafua:

  • anti-GAD (i le glutamate decarboxylase),
  • ICA (mo vaʻa vavae o le pancreas).

E i ai se ituaiga o le ituaiga o maʻisuka ua taʻua Lada (siama maʻisimune latent i tagata matutua, Latent Autoimmune Diabetes i Tagata Matutua ), lea e tutusa lelei ma le maʻisuka ituaiga II, ae i lona atinaʻe ma le i ai o mea faʻapitoa o le maʻisuka ituaiga I. Afai o se mea sese le faatonuina o togafitiga masani mo le maʻisuka II o le maʻisuka (LADA) sulfonylureas i le gutu), e vave ona maeʻa i se faʻamaogaina atoatoa o peta peta ma malosi malosi o le inisalini. O le a ou talanoa e uiga i le maʻisuka LADA i se mea ese.

Beta cell bioreactor mai Dresden

O le tino lava ia e le teenaina e algae, o le mea lea e le manaomia ai ni immunosuppressants. E i ai nisi faʻataʻitaʻiga e manaʻomia aʻo leʻi mafai ona tofotofoina le tino o le algae i tagata. O isi saienitisi mai le Iunivesite o Dresden ua i ai nei. Ua uma ona latou faʻaaogaina lelei a latou "meaola" mo tagata. O peta Beta o loʻo afifiina iinei i le tulaga o fagu ma pu. O lea, e mafai ona tuʻuina atu i ai le okesene. O le membrane e puipuia ai sela mai le faʻaumatia poʻo le taimi lava lea e tasi e mafai ai ona latou faatinoina a latou galuega, o lona uiga, fua le gaioiga o loʻo i ai nei o le kulukose ma faʻasaʻo le inisalini.

I le taimi nei, o le i ai o faʻamautau i totonu o le toto (ICA, anti-GAD, anti-IA-2, IAA) afaina o le ituaiga o le maʻisuka i le lumanai . O le tele o auupega o ituaiga eseese e maua i se mataupu faapitoa, o le maualuga o le lamatiaga o le maua o le ituaiga o maʻisuka.

O le i ai o autoantibodies i le ICA (i le tifaga), IAA (inisalini) ma le GAD (i le glutamate decarboxylase) e fesoʻotaʻi ma le 50% le lamatiaina o le maʻisuka ituaiga I totonu o le 5 tausaga ma le 80% o le aʻafia o le maʻisuka ituaiga i totonu o le 10 tausaga.

Tusa 1 le maʻisuka togafiti faʻaalia

E ui o le maeʻa atoatoa o le inisalini i le faʻataʻitaʻiga e le mafai, o lenei faiga e tatau foi ona sili atu ona faʻamalosia. E pei o le "togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1" matou te maua i lenei taimi, o loʻo i ai pea i le amataga. O latou tatala ma pe afea latou te faʻaoga moni ai i tagata gasegase.

O ituaiga masani nei. Toeitiiti lava o maʻi suka uma e te iloa e mafai ona mafatia mai nisi o nei filifiliga. Ae e tele lava ituaiga o maʻisuka e le masani ona maua, ma o le mea lea e le fesootaʻi ai ma le oona, e pei o le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le tali masani a le autoimmune e pei o le ituaiga.

E tusa ai ma isi suʻesuʻega, i le isi 5 tausaga e sosoo ai, o le avanoa e maua ai le ituaiga o loʻu maʻisuka e faapenei:

  • afai e naʻo ICA, o le aʻafiaga e 4%,
  • i luma o le ICA + se isi ituaiga o antibody (o se tasi o le tolu: anti-GAD, anti-IA-2, IAA), o le lamatiaga e 20%,
  • i le i ai o le ICA + 2 isi ituaiga o fomaʻi, o le aʻafiaga e 35%,
  • i le i ai o ituaiga uma e fa, o le lamatiaga e 60%.

Mo le faʻatusatusaga: i totonu o le faitau aofaʻi o tagata, e na o le 0.4% o loʻo pa'ū ma le maʻisuka ituaiga I. O le a ou taʻu atili atu ia te oe le tele o mea.

E mafai foi ona fesootaʻi ma se siama poʻo le mumū. Aua o le siama e mafai ona faʻaumatia i latou ina ia le toe mafai ona latou gaosia. Talu ai ona o lenei hormone e tuleia le suka mai le toto i totonu o siama o le tino, e tele naua le suka e tumau i totonu o le toto i le tulaga o le palacreas le atoatoa - o lona uiga o le maʻisuka. E tusa lava pe faʻaumatia e le paʻu le okeni, e tau atu i le maʻisuka.

O le ava malosi e afaina ai le pancreas

E le mafai foʻi ona faʻaleagaina le le lelei. O le mea lea, e le fiafia o ia i le ava ma e matua nofouta lava i pasene maualuga. I tagata e masani ona vaʻai loloto i totonu o le ipu malamalama, e mafai ona osofaia a latou lava gaʻo e le glandular fluids. O se taunuuga, o le okeni e amata ona afaina ma amata ai ona faalilolilo.

O lea, mai le tusiga e aoga ona manatua:

  • ituaiga I le maʻisuka e masani ona mafua autoimmune tali e faasaga i sela o lau pancreas,
  • autoimmune faagasologa gaioiga sao faʻatusatusa i le tele ma faʻamatalaga faapitoa o le antibody,
  • o nei auupega e iloa umi ao lei amataina faailoga muamua Tusa le maʻisuka,
  • antibody detection fesoasoani iloa le ituaiga I ma le maʻisuka II (faʻamaonia vave le LADA-maʻisuka), faia se suʻesuʻega muamua ma faʻatonu togafitiga insulin i le taimi,
  • i tagata matutua ma tamaiti e masani ona iloa eseese ituaiga o mea faʻamaʻi ,
  • mo se iloiloga atoatoa o le lamatiaga o le maʻisuka, ua fautuaina e fuafua ituaiga uma e 4 (anti-IA-2, IAA).

Faʻaopoopoga

I tausaga talu ai na maua 5 autoigenigen , lea o loʻo faʻapipiʻi ai siama i le ituaiga o maʻisuka. O ia ZnT8 zinc conveyor (faigofie ona manatuaina: zinc (Zn) felauaiga (T) 8), lea ua feliuai e le gene SLC30A8. O le ZnT8 zinc transporter e faʻafeiloaʻi atigi suauu i suauu peta pancreatic, pe a fai e faʻaaogaina e teu ai le inisalini e le aoga.

O le uʻamea e faʻafeiloaʻi ai peta beta

Afai e faaauau pea ona inuina e se tagata, o lenei mumū o le pancreas e mafai ona avea ma taimi masani. Ona mafai lea ona taitai atu i le maʻisuka. Ae peitai, e masani lava ona tupu pe a tusa ma le 90 pasene o suauu beta i le pancreas ua faʻaumatia. I nisi tulaga, o le maʻisuka foi o le taunuuga o se maʻi gasegase atoatoa, e pei o le hemochromatosis. I lenei maʻi faʻamaʻi, o le tino e sili atu le faʻaaogaina o le uʻamea mai le taumafa nai lo le mea e manaʻomia.

Faʻapitoa i le ZnT8 e masani ona faʻapipiʻiina ma isi ituaiga o fomaʻi (ICA, anti-GAD, IAA, IA-2). A oʻo i le ituaiga I o le maʻisuka ua leva ona iloa, ua maua i totonu o le 60-80% o mataupu na mafua ai ona puipuia siapo i le ZnT8. E tusa ma le 30% o tagata gasegase ma le maʻisuka ituaiga I ma le leai o isi ituaiga 4 o autoantibodies ei ai faʻamaʻi i le ZnT8. O le auai o nei auupega o se faailoga vave amata Tusa i le maʻisuka ma le sili atu ona faalumaina o le insulin.

O lenei faasiliga e teuina i totonu o le tino - e aofia ai le pancreas, pe a fai o le uʻamea e mafai ona afaina tele ai, faʻapea foʻi ma faʻamafunaina peta. O le mea moni, o le 65 pasene o tagata maʻi ma le hemochromatosis o le maʻisuka. O tagata e maua i le cystic fibrosis e iai foʻi le aʻafiaga tele o le atiaʻe o le maʻisuka. Cystic fibrosis o se maʻi gasegase e le mafai ona togafitia. O le tino e mafua ai le siaki mata i le tele o okeni ona o se fomaʻi suia, lea e faigata ai le manava ma mafua ai le faʻaogaina o faafitauli. E aʻafia foi le pancreas: o mea uma lava, e aofia ai faletua beta, ua faaleagaina.

E tusa ma le 2014, o le fuafuaina o mea o loʻo faʻaaogaina i auupega i le ZnT8 o se faafitauli e oʻo lava i Moscow.

O faʻasolosolo (i) ia peta o le pancreas o se faailoga lea e faʻaalia ai le togafitiga autoimmune o peta suauʻu e gafa ma le faʻasiga o le inisalini. O le auʻiliʻiliga e faʻatautaia ina ia mafai ona iloa ai le maʻisuka (type I), ma le fua faatatau o le ono mafai ona atinaʻeina i tagata o loʻo i ai le faʻasologa o le maʻisuka i lenei maʻi. E mafai foi ona tuʻuina atu i se mea e mafai ona maua e le foaʻi tupe.

O aʻafiaga o hormones e aʻafia ai le gaosiga o le inisalini

O le maʻisuka e mafai foi ona tupu ma Cushing syndrome. O tagata ei ai lenei faʻamaʻi o loʻo i ai se faʻafitauli i mata o loʻo i luga o latou fatugaʻo. O nei totoga e faʻasaʻo tele naua mai le cortisol o hormone. E sui le tino pe a oʻo atu le maualuga o cortisol i le toto. O le faʻamaʻi o Cushing e maua mai ai gaʻo tino masani: o le taamilosaga o le masina, o le ua o se povi po o se pusa mafiafia ma lima ma vae vaivai. Ona o le toto e tele naua le cortisol, o le toto foi ua tulai mai, ma o le gaioiga o le inisalini i le tino ua faateteleina.

Faʻateʻaina o le aneti e maua ai faʻamatalaga

O le manino o le mea e ono fesiligia, o se suʻega mo auupega e faasaga i le inisalini ma auupega e faasagatau i enzymes faʻamaʻi. E ui o se tasi pe sili atu foi o nei autoantibodies e maua i le toto o le maʻisuka ituaiga 1, e le mafai ona maua i le maʻisuka ituaiga 2. E ui lava o le antibody detection ua amata ona sili atu ona taua, ua fai mai Dann e le masani le mafai ona maua i le maʻisuka mimimune e faatino ai.

Faʻavae ma le galuega

O le pito i lalo o le vaʻa o se paʻu auro e faʻaleleia ai le faailo. O loʻo faʻaaogaina se vaega o le polyethylene glycol, lea e faʻaogaina ai le ituaiga 1 antigens filifilia i luga o le pu. O lenei siapoina o le aniani e fusifusia i se vailaau felafoaʻi, lea ua maua mulimuli ane i le scanner.

A maeʻa ona ave le toto i se pusa avanoa. O nisi o nofoaga faafomaʻi e muamua ona tuu ai iina se gel faapitoa ma meatotino faʻasaʻo. O se totigi o le cotton ua faʻafefeteina i totonu o le vai e faʻaaogaina i le nofoaga o le puncture, lea e fesoasoani i le fofo o le paʻu ma taofi ai le toto. Afai ole fomaʻi o le hematoma i le nofoaga o puncture, o le a fautuaina e le fomaʻi ia te oe e teu i le mafanafana o faʻailoga e foia ai le toto toto.

Faailoga o faailo e nanostructures

O le siakiina o autoantibodies faapitoa mo le maʻisuka ituaiga 1 e faia i le faʻaaogaina o le metotia o le fluorescence. Afai o le antigen e faʻapipiʻi i le microcircuit, o autoantibodies e fesootaʻi i totonu o le toto, ma le siakiina o tui puipui e fusifusia le tasi i le isi, e mafai ona fuaina le faailo o le suauu mama e lata i infrared i se scanner. O le faʻauiga fou o le 'au a le Aʻoga o le Iunivesite o Stanford, o pepa tioata ia o loʻo faia ai meataalo taitasi e ufiufi i vaega o atunuʻu auro.

O le faʻasinomaga o mea e faʻaaogaina ua faʻamatalaina e pei ona taua i lalo:

0.95-1.05 - o se taufaasese. E tatau ona toe faia le suʻesuʻega.

1.05 - ma sili atu - lelei.

Na maitauina e fomaʻi o le maualalo o le matua o le tagata na mafai ona ia fuafuaina le i ai o mea faʻapitoa, ma o le maualuga o le tagata, o le sili atu lea o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

O lo latou lapoa o loʻo i le nanoscale. O nei atunuʻu auro ma '' nanograms '' o loʻo mafua ai se faʻalauteleina tele o le faailo o le fluorescence, ma, o le mea lea, o tagata suʻesuʻe e uiga ia Brian Feldman "faʻaleleia le iloa pe tusa ma le 100 taimi." E pei o suʻesuʻega i luga o mataupu e 39, o le lagona lelei o le suʻega e 100 pasene, ma o le tulaga faapitoa ma le 85 pasene e tutusa lelei lava ma le siakiina o auupega e ala i le radioimmunoassay. O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e maua tutusa uma auala e lua. Ua iloa e le au suʻesuʻe suʻesuʻega Amerika se tulaga lelei i le mafai ona faʻaaoga e le fomaʻi uma le pulou pe a maeʻa sauniuniga ma, i le faaopoopo i le scanner fluorescent, e le manaʻomia ai se taumafaiga faʻapitoa.

I le averesi, o le tau o le auiliiliga e tusa ma le 1,500 rubles.

Tuua Lau Faamatalaga