O le fea fomaʻi e tatau ona faʻafesoʻotaʻi pe a ou masalomia le maʻisuka

I le tele o tulaga, o faʻamaoniga muamua o le maʻisuka i se tagata gasegase e matauina e se fomaʻi i le taimi o se suʻega masani poʻo le maeʻa foi ona maua se suʻega o le kulukose toto. Ae ona o lona galuega e le aʻafia ai togafitiga o lenei faʻamaʻi, o le maʻi e alu i le fomaʻi-endocrinologist. O lenei tagata poto faapitoa o loʻo faʻatautaia tagata mamaʻi i le maʻisuka.

Galuega ma galuega a le endocrinologist

E tusa ai ma le WHO, o le 5 sekone e atiaʻe ai e se tasi le maʻisuka. O le faamai ua tuuina atu i ai le tulaga o se faamai, ma i le 2030 o le a avea ma tulaga lona fitu mo mafuaaga o le oti i le lalolagi.

Toeitiiti lava o tagata uma e iloa uiga masani o le maʻi - fia galala tele, faʻaauau faifai pea. O faʻaaliga faʻapitoa e tatau ona avea ma se mafuaʻaga taua mo le asiasi atu i se fōmaʻi, fomaʻi. Latou te tuʻuina atu le faʻataʻitaʻiga i le endocrinologist, o loʻo aʻafia le latou gaioiga i le faʻamautinoaina, togafitiga ma le puipuiga o faʻamaʻi o le endocrin system. Diabetology, e avea o se vaega o le endocrinology, e naʻo le maʻisuka e faia.

O le a le mea e faia e se fomaʻi:

  • Faʻatino se suʻesuʻega o le endocrin system atoa.
  • Faʻamatalaina se seti o togafitiga faʻataʻitaʻi.
  • Faʻailoa togafitiga, fomaʻi ma ituaiga o faʻamaʻi, faʻamaonia togafitiga (faʻasaʻo le paleni o le hormonal, toe faʻafouina o le metabolism).
  • Corrects ma filifili se meaʻai a le tagata lava ia.
  • O loʻo faʻamatalaina se seti o togafitiga e aʻafia ai faʻalavelave, faʻasalaga togafitiga faaopoopo.
  • Faia se suʻesuʻega faafomaʻi.

Endocrinologists-diabetlogists e feagai ma togafitiga i tamaiti ma tagata matutua i se eseesega. O lenei eseesega e talafeagai mo ni mafuaaga:

  1. A o laʻititi, o le maʻisuka ituaiga 1 e atiaʻe, ma o tagata matutua o le a sili atu ona mafatia i le faʻamaʻi 2. O taʻiala ma le faʻaogaina o togafitiga o vaitausaga eseese eseese.
  2. O tagata matutua matutua e manaʻomia isi vailaʻau ma ituaiga insulin.

O fea e amata ai i le maʻisuka masalomia?

E le masani ona faanatinati atu tagata i le fomaʻi ma o latou faafitauli, ma le faʻamoemoe o le a le afaina lea maʻi. Ae o le maʻisuka o se faʻamaʻi faʻafitauli masani, ma e le mafai ona toe maua.

E naʻo se fomaʻi e mafai ona filifili le saʻo togafitiga mo maʻi, puipuia lona atinaʻeina o le maʻisuka ma isi faʻalavelave.

O a gasegase e tatau ona avea o se mafuaaga mo le asiasi atu i se endocrinologist:

  • o le fia inu pea i le gutu malulu
  • faʻaauau faifaipea
  • malogo ma vevela paʻu, pustular rashes,
  • paʻu faafuasei paʻu, pe, i se isi itu, mea mamafa,
  • vaivaiga i le salu,

I luga muamua O se tagata suʻesuʻe ole suʻesuʻega ole suʻega ole suʻega. A maea ona tuʻuina se seti o togafitiga faʻataʻitaʻi:

  • falemaʻi suʻesuʻega o le toto ma le urine,
  • suʻega toto mo le faʻapalepale kullukose.

O nei suega faigofie e mafai ai ona maua le 99% i le i ai o se faʻamaʻi pe aveesea le masalosalo o le maʻisuka.

Afai e faʻamaonia le uluaʻi suʻesuʻega, o le a faatonuina e le fomai suʻesuʻega faaopoopo:

  • glukose i le gasologa o le aso
  • urine analysis mo acetone,
  • suʻesuʻeina o meaola o meaola mo triglycerides, cholesterol,
  • ophthalmoscopy mo le fuafuaina o le gaioiga vaaia,
  • faʻataʻitaʻiga faʻamalosi atoa mo le filtration rate, albuminuria, creatinine, Urea.

Aʻo leʻi amataina togafitiga, e faʻatonutonuina foi e le endocrinologist le toto o le tagata maʻi, ma taʻitaʻia o ia i le fagu-ray ma le limasela rheovasography.

Faʻavae i luga o faʻamatalaga na maua, o le endocrinologist e fuafua le ituaiga o maʻisuka, o le fua faatatau o le atinaʻeina o le maʻi, ma faʻamaonia togafitiga. E amataina i togafitiga fualaau faasaina faatasi ai ma fetuunaiga o meaʻai.

O auala togafitiga i tagata matutua ma tamaiti e tutusa. Faitau e uiga iinei.

Tomai faʻapitoa

O le fomaʻi faapitoa o loʻo togafitia le maʻisuka o se tagata faʻatepa. O le vaapiapi vaapiapi a le fomai ua maua ai e ia le avanoa e faʻaaogaina ai masini tekonolosi. O le malamalama vaega e mafai ai e oe ona iloa ma auiliili uma ia togafitiga faʻaleagaina lea e tutupu i le talaaga o le maʻisuka.

O meaʻai fua, o loʻo faʻatinoina tuafafine, o fesoasoani i fale suesue, ma tagata suʻesuʻe o le mafaufau e aofia ai foi i le togafitiga ma le puleaina o tagata gasegase. Latou te taitaia aʻoaʻoga faʻapitoa ma vaega i polokalame faʻapitoa.

O tagata uma e maʻi e tatau ona nofouta i faʻamatalaga o le faʻamaʻi, mafuaaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi ma fesoasoani muamua. E manaʻomia e tagata maʻi ona aʻoaʻo e tutoatasi ma fuafua a latou suāsusu i le fale.

Faʻatasi ai ma faʻafitauli ua atiaʻe, e manaomia e le tagata maʻi se suesuega faaletausaga mai tagata tomai faapitoa:

  1. O se faʻalavelave o le maʻisuka o le retinopania, o le solia o puipui puipui o le aso o le ocular ma le faʻaitiitia malie o le vaʻaia ma le fomaʻi. O le fomaʻi e faʻamalosi i le mamafa o le tino, suʻesuʻeina mea vaaia vaaia, o le toto toto, le manino o le tino vitio ma le tioata.
  2. Faʻatasi ai ma le nephropathy, faʻamaʻi fatugaʻo ma le filtration le mama, o tagata gasegase ua faʻaalia le matauina nephrologist. O le fomaʻi e suʻesuʻeina le tulaga o le neura o le fatu: o latou lagona, mafaufauga, malosi o musika.
  3. O faʻamaʻi pipisi o vaʻa tetele, atherosclerosis, fautua mai o le thrombosis fomai tipitipi.
  4. I le neuropathy, o le faaleagaina o le tino, o maʻi ua faatonuina se suʻega i neuropathologist.

O le suʻesuʻega faaletausaga mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e aofia ai se asiasiga i se fomaʻi.

O le siakiina o maʻi o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e faia i totonu o falemaʻi o le itumalo i le nofoaga o le resitalaina. Mo le resitala, e tatau ona e aumaia lau tusifolau, pepa faʻavae, SNILS card, faʻamatalaga.

Fesoasoani faʻapitoa e tuʻuina atu i clinics endocrinology, falemai ma itumalo. I totonu o aai tele, o nofoaga faapitoa o le maʻisuka ma falemaʻi faʻapitoa e faʻaaogaina. I le faaopoopo atu i le diabetlogists, o fomai o ituaiga eseese e fefautuaai ia i latou: nutritionists, fomai tipitipi vascular, andrologists, reproductologists, ma genetics.

E faapefea ona avea muamua le feutagaʻiga muamua ma le endocrinologist (vitio)

I le asiasiga muamua i le endocrinologist, o le tagata maʻi na masalomia le maʻisuka ua auina atu e suʻe suʻega talafeagai, ona masani ai lea o ia i le aʻafiaga o le maʻi, auala togafitiga, faʻafitauli faigata ma mea lamatia.

I le vitio, e talanoa le endocrinologist e uiga i manatu taua e uiga i le faamai. O lenei faʻamatalaga e tatau ona maua e tagata taʻitoʻatasi o loʻo faʻafesoʻotaʻi fomaʻi.

O le maʻisuka ei ai lona tulaga ese. E avea o ia ma se paaga tumau. Ma e na o se tagata poto faapitoa e mafai ona avea ma faufautua autu ma fesoasoani i lenei ala faigata. E na o taumafaiga tuʻufaʻatasi a se fomaʻi ma se tagata maʻi e mafai ona aloese ai mai faʻafitauli e le manaʻomia ma matautia o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga