O le a le maualuga o le suka o le toto e manatu mamafa

O le suka o se vaega taua o le tuufaatasiga o siama o le toto, lea e faasaʻoina e le pancreas. O lenei iunite o le endocrin system e nafa ma le gaosia o hormones inisalini ma glucagon.

E tāua tele le faʻamautinoa o le paleni o le hormonal. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le inisalini e nafa ma le faʻapipiʻiina o le kulukose i sela, ae o le glucagon ua iloga ona o ona mea o le hyperglycemic.

Afai e solia le fausiaina o hormones, o le masani o le suka i totonu o le toto o se tagata e le o tausia e tusa ai ma iuga o suega. O faʻataʻitaʻiga faʻamaʻi ma vave togafitiga e manaʻomia.

Muamua lava, e tatau ona maitauina o le a sili atu le saʻo le taʻua o le "kulūkose o le toto", talu ai o le manatu o le "suka" e aofia ai se vaega atoa o mea, ma o le kulukose lea e fuafuaina i le toto. Ae ui i lea, o le faaupuga "toto sugar level" ua matua aʻafia lava ina ia faʻaaoga uma i le gagana tautala ma tusi faafomaʻi.

O le toto o le suka (maualuga o le kulukose o le toto) o se tasi lea o mau sili ona taua, e faʻaalia ai le tumau o le siosiomaga totonu o le tino.

O lenei faailoga, muamua lava, e atagia ai le tulaga o le gaosiga o le gaʻo. Glucose o se ituaiga o suauu (malosi) mo sela o gaʻo uma ma fusi.

E ulu atu i le tino o le tino e masani lava o se vaega o vailaʻau faʻamalosi faʻamalosi, lea e mulimuli ane faʻaumatia i totonu o le mea o loʻo i ai meaʻai, ma ulu atu i le toto. O le mea lea, o le toto suka e mafai ona faʻavaivaia i faʻamaʻi eseese o le gastrointestinal tract, lea e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le toto.

Glucose na maua mai le gastrointestinal tract e na o se vaega na faʻaaogaina e sulu o le tino, ae o le tele o ia mea e teuina i le fulufulu o le ate.

Afai, pe a manaʻomia (faʻaititia le mamafa o le tino poʻo lagona, leai se kulūkose mai le gastrointestinal tract), faʻavave le glycogen ma glucose e ulufale i totonu o le toto.

O le mea lea, o le ate o se nofoaga o le kulukose i totonu o le tino, ma o ona maʻi ogaoga, e mafai foi ona faʻalavelaveina le maualuga o le suka i le toto.

E tatau ona maitauina o le tafe o le kulukose mai le pulou capillary i totonu o le masini o se faiga faigata tele, lea e mafai ona faʻalavelaveina i nisi faʻamaʻi. O le isi lea mafuaʻaga mo suiga faʻaleagaina i le suka o le toto.

O le hypoglycemia e taʻu mai ai o le toto toto e maualalo. O lenei suʻa maualuga e matautia pe afai e taua.

Afai o le mea taumafa a le okeni ona o le maualalo o le kulukose e le tupu, e tiga le faiʻai o le tagata. O se taunuuga, e mafai ona maua se coma.

E mafai ona tupu aʻafiaga pe a pa'ū le suka i le 1.9 pe itiiti - i le 1.6, 1.7, 1.8. I lenei tulaga, faʻaleagaina, taʻavale, gaʻo e mafai. O le tulaga o se tagata e sili atu ona ogaoga pe afai o le maualuga e 1.1, 1.2, 1.3, 1.4,

1.5 mmol / L. I lenei tulaga, i le le lava o se gaoioiga, e mafai ona maliu.

E taua le iloa e le gata o le a le mafuaʻaga o lenei faailoga, ae o mafuaaga foi e mafai ai e le kulukose ona paʻu malie. Aisea e tupu ai e le suʻega o le kulukose e maualalo i se tagata maloloina?

Muamua lava, atonu e mafua ona o le faʻatapulaʻaina o mea taumafa. Faatasi ai ma se taumafa malosi, o loʻo faʻagasolo malie ona faʻaputuina fale faʻapitoa i le tino. O le mea lea, afai o se taimi tele (pe faʻapefea ona faalagolago i uiga o le tino) o se tagata e aloese mai le 'ai, o le toto o le plasma toto e faʻaitiitia.

O le suka malosi e mafai foi ona faʻaititia ai le suka.Ona o le mamafa o le mamafa, o le suka e mafai ona faʻaititia e tusa lava pe masani ai.

Faatasi ai ma le tele o le taumafa o laʻau suamalie, o le maualuga o le kulukose e maualuga tele. Ae mo sina taimi puupuu, o le suka e vave ona paʻu. E mafai foi ona faateleina le susu ma le ava malosi, ona faʻaitiitia ai lea o le kulukose o le toto.

Afai e itiiti le suka i totonu o le toto, aemaise lava i taeao, e lagona e se tagata le vaivai, moe ai, faʻaleagaina o ia. I lenei tulaga, o le fua i se glucometer atonu o le a faʻaalia ai o le tau faʻatagaina ua faʻaititia - itiiti ifo i le 3.3 mmol / L. O le tau aoga e mafai ona avea ma 2.2, 2.4, 2.5, 2.6, ma isi. Ae o se tagata soifua maloloina, o se tulafono, e tatau ona i ai se masani masani o le taeao ina ia masani ai le suka o le toto plasma.

Ae afai e maua se tali a le hypoglycemia, pe a faailoa mai e le glucometer o le toto toto o le suka e faaitiitia pe a 'ai e se tagata, atonu o se faamaoniga lenei o le atinaʻe o le maʻisuka.

Pe a filifilia ni meaʻai, e tatau ona e gauai atu i mea o loʻo iai i totonu o latou ma a latou glycemic index (GI). I le faʻaleagaina soo o mea taumafa ma le maualuga o le GI, o le aʻafiaga o le atiaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka (faʻaleagaina o totoga o vaʻai, gaʻo, lima) faʻalautele.

O lenei faailoilo e atagia ai le fua faatatau o le faateleina i le suka o le toto pe a uma ona 'ai, lea e faatusatusa i le maualuga tutusa pe a uma le 50 g o le kulukose. Ole tali a le tino i le kulukose mama e fai ma faʻamatalaga. Mo isi oloa, o lenei tau e aiga. O le maualuga o le GI, o le maualuga lea o le faateleina.

O mea taumafa ma se maualuga maualuga o le GI e faʻaalia i se fuainumera tele o vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie i le tuufaatasiga. O nei oloa e faʻaititia ai le suka o le toto:

  • falaoa - falaoa, falaoamata, pasta,
  • nisi fualaau faisua - pateta, sana, beets,
  • fualaau aina - faʻi, persimmons, pears, vine, piʻo ma apricots,
  • sweets - keke, ice cream, sweets, sukalati.

O gaʻo kulimi o se vaega taua o se taumafa paleni a tagata, o lea e le mafai ai ona e lafoaia atoa na mea e oʻo lava mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Ae ui i lea, o nei tagata gasegase e tatau ona fuaina a latou meaʻai ina ia aofia ai le tele o meaʻai e maua ai vailaʻau gaʻo (cereal), lactose (susu, kefir, kulimi) ma isi mea e maua ai le fuainumera poʻo le maualalo o le faʻasologa.

Glucose (suka) o se vailaʻau faʻamalosi faigofie lea e ulu atu i le tino o le tagata ma meaʻai. E talafeagai ina ia mafai ai e se tagata ona ola atoatoa.

O le toʻatele o tagata e le malamalama i mea faʻapitoa o le physiology e talitonu o le kulukose e mafua ai se seti o le tino o le tino, ae e le o lea. O vailaʻau faʻamaonia e faʻamaonia ai o le suka o se mea e sili ona taua e maua ai suauʻu ma le malosi.

A maeʻa ona 'aina le meaai, o meaʻai gaʻo (gafharides) faʻalavelave e faʻaumatia i lalo o vailaʻau faʻataʻitaʻi (eg, fructose ma galactose). Suauu e ulufale atu i le toto ma e tauaveina i le tino atoa.

Vaega e faʻaaogaina mo manaʻoga o le malosi, ma o le isi o loʻo teuina i totonu o maso musele ma mea faʻapitoa i le faʻaagaga. A maeʻa le faʻapalapalaina o le faagasologa, ona amata lea o tali, ona o le lipids ma le glycogen ua liua i le kulukose. O le mea lea, e tausia pea e se tagata le masani o le toto.

O galuega autu o le kulukose:

  • aveina se vaega i le metabolism,
  • lagolago le malosi o le tino e galue i le tulaga tatau,
  • e maua ai le malosi i siama ma le faiʻai o meaʻai, lea e talafeagai e lagolago ai le manatua lelei, gauai atu, galuega faʻatino,
  • faʻaosofia le gaioiga o le muso o le fatu,
  • saunia vave saturation vave,
  • lagolagosua i le setete o mafaufau-lagona, aveese le aʻafiaga leaga o tulaga faigata,
  • auai i faiga faʻafouina o le mascular system,
  • Fesoasoani i le ate e le faʻasalaga mea oona ma vailaau.

I le faaopoopo atu i le lelei o le aafiaga, o le kulukose e mafai foi ona i ai se aafiaga leaga i le faagaoioia o totoga ma tino o le tino. E fesoʻotaʻi lenei mea ma suiga o le gasegase i taimi umi i le aofaʻi o suka i totonu o le toto.

Mafuaaga o le Siʻitia o le Glucose

O le faʻaitiitia o mea e mafai ona masani ona faʻaalia:

  1. se lagona malosi o le fiaaai
  2. ogaoga o le ava malosi,
  3. faʻamaʻi o le gastrointestinal tract (faʻasolosolo pancreatitis, iniseti, aʻafiaga o loʻo i ai taimi e atiaʻe pe a uma le taotoga i le manava),
  4. ogaoga o le solia o metabolic processes i le tino o le tagata,
  5. maʻi o le ate (oona, cirrhosis),
  6. faʻaitiitia le ituaiga o meaʻai,
  7. tumutumu veveus i le paʻu,
  8. faʻalavelave i le gaioiga o vaʻa toto,
  9. faʻamaʻi o le faʻalavelave tutotonu ma le vaʻaia o le tino, fasipolo,
  10. sarcoidosis
  11. vailaau mataʻutia ma le vailaau oona poo le chloroform,
  12. i le i ai o le hyperglycemia, o le hypoglycemia e atiina ae pe a maeʻa le tumutumu o inisalini oona ma le suka. E le gata i lea, o le maʻisuka o le ai ai le hypoglycemia ma le vomia pe a uma ona 'ai pe tatau foi ona faʻailoa meaai.

O le maualuga o le toto suka e mafua ai se lisi e le talafeagai. O le maualuga o le taumafa o gaʻo e mafai ona faʻalauteleina ai le kulūkose i totonu o le toto, peitaʻi, o lenei tulaga e manatu o le physiological.

Afai o le pancreas e aʻafia i galuega, o faailoga o le hyperglycemia o le a itiiti lona faʻailoaina ma le tumau, talu ai o le inisalini o le a toe faʻafoi mai ai faailo i tulaga masani. E tatau ona manatu o se vaega o le suka e teuina i totonu o gaʻo gaʻo, o lona uiga o le mamafa o le tino o le tagata o le a faateleina.

E le gata i lea, o faafitauli e mafai ona aliali mai:

  • mai le cardiovascular system - maualuga maualuga o le toto maualuga ma maualuga le lamatia o le fatu,
  • i luga o le vaega o le lipid metabolism - o le aofaiga o le "leaga" cholesterol ma triglycerides e faateleina le malosi, lea e faaosofia ai le atinaʻe o le atherosclerotic faagasologa,
  • i luga o le vaega o le lagona o le mauaina o masini i le insulin - i le gasologa o le taimi, sel ma tisipenesa "vaai leaga" le hormone.

Faʻamatalaga faʻatapulaʻa

O le mafuaaga e le ogatasi le masani o le kulukose o le toto i faʻamaumauga moni (o taunuuga e sili atu ona maualuga ma e le o manatu ifo) e aafia i le tele o tulaga. O le faateleina o le suka i fafine e mafai ona faʻaalia e mafuaʻaga, o le autu o nei mea nei:

    O le faʻaleagaina o le ava malosi ma le ulaula e mafua ai le faateleina o maualuga o le suka.

inu soo

  • ulaula
  • gasegase gasegase
  • ate o le ate (hepatitis ma le cirrhosis),
  • maʻisuka malosi
  • leai se gaioiga faaletino.
  • I tagata e maualuga le maualuga o le suka, o uiga nei o uiga ia, e le gata ina mafua ai le le faʻavauvau, ae sili atu ona leaga le olaga o se tagata:

    • fia inu, tumau le susu
    • faʻaoga faifaipea,
    • mamafa mamafa
    • vaivai, moe ma vaivaiga,
    • oso i luga o le tino ma le sasaina,
    • taʻavale masani.

    O le Hyperglycemia o se tulaga faʻaleagaina lea o loʻo i ai le faʻateleina o le maualuga o le suka. E maua le Hyperglycemia pe a maualuga le maualuga o le kulukose i le 6.6 mmol / L.

    I le avea ai o se tulafono, o lenei tulaga e matauina i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka. I le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka (type 1), o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atiaʻe o le maualuga o le toto, talu ai ona o le gase o le pancreatic e le maua ai le malosi e maua ai le insulin.

    I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o le hyperglycemia e mafai ona faaosofia:

    1. Manatua.
    2. Le vaitaimi o le fanauina o se tamaititi. I le maʻisuka faʻamaʻi, o le faateleina o le maualuga o le suka e mafai ona matauina i le taimi o le susu.
    3. Le faʻaaogaina o glucocorticosteroids, faʻamataʻu tautala, peta-blockers, glucagon.
    4. O faʻamaʻi o le tino cardiovascular. O maʻi matutua e mafai ona maua i le hyperglycemia pe a maeʻa le paʻu poʻo le fatu fatu.
    5. Aʻai tele o meaʻai-maualuga. I le auala, o mea taumafa ma maualuga GI (glycemic index) e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o le oona ma le maʻisuka ituaiga 2.
    6. Faamai o le tino o le hepatobiliary.
    7. Faʻafitauli faʻapitoa.
    8. Pancreatic maʻi. O le maualuga o le glycemia e mafai ona faateleina i le gasegase o le pancreatitis.
    9. Cushing's Syndrome.
    10. Faamai pipisi.

    I le maʻisuka, e masani ona atiaʻe le hyperglycemia i mataupu e filifilia ai e le endocrinologist le fua sese ole inisalini poo le sui o le hypoglycemic. I lenei tulaga, e mafai ona taofi le faateleina o le toto maualuga o le suka i le faasaʻoina o togafitiga.

    E mafai foi ona suia le insulin. E fautuaina le faʻaaogaina o le inisalini o le tagata, ona e sili atu ona lelei le gauai ma talia lelei e gasegase.

    Afai e tulai mai le maualuga o le glycemia, o se talavou po o se tagata matua e iloa mea nei:

    • Uiga masani. Glucose e aliali mai i le faanatinati.
    • Tele le galala.
    • Smell o le acetone mai le gutu.
    • Ootia.
    • Faanatinatiina o le malamalama.
    • Faʻafitauli leaga.
    • Faʻaleagaina i le galuega a le vaega o meaʻai.
    • Numera o vae.
    • Faʻanoanoa.
    • Faaulu i taliga.
    • Tue le paʻu.
    • Loto o le fatu.
    • Lagona o le atuatuvale, osofaiga, le fiafia.
    • Faʻaitiitia o le toto.

    Afai e aliali mai luga ia mea o loʻo i luga, e tatau ona e valaʻau i se falemaʻi. Aʻo lei oʻo mai fomaʻi, e manaʻomia le tele o vai e suʻe ai le maʻi ma solo le paʻu ile solo susu.

    E i ai ni eseesega i tulaga masani i tagata matutua ma tamaiti?

    O tulaga faatonuina mo le suka toto i tagata matutua ma tamaiti e ese si ese. E mafua lenei mea ona o le matua o le tino o le endocrine, lea, a o tuputupu ae le tamaitiiti, atiina ae ma faaleleia i taimi uma.

    Mo se faʻataʻitaʻiga, o le mea e taʻua o le hypoglycemia mo se tagata matua o se tulaga faʻapitoa faaletino mo le pepe fou. E taua tele tausaga e mafaufau ai e iloilo le tulaga o se maʻi maʻi. E mafai ona manaʻomia se suʻega toto mo le suka ile pepe fou pe a fai na maua le tina i le maʻisuka faʻamaʻi ao maitaga poʻo le faʻatagaina na faigata.

    I tamaiti aʻoga a le autalavou, o tulaga maualuga o le kulukose e matua vavalalata ma i latou o alii ma tamaitai matutua. E i ai eseesega, ae laiti, ma o le vavaeeseina mai ia i latou e mafai ona maua ai se suʻesuʻega auiliili o le tamaititi ma se manatu e iloilo le tulaga o le soifua maloloina o le endocrin system.

    O fua faʻatatau o gaʻo toto masani o loʻo faʻaalia i le laulau 1.

    Laulau 1. Faʻaititia le maualuga o kulukose toto mo tagata o vaitausaga eseese

    Togi o le maʻisuka

    O faʻafanua ua taua i luga ua faʻaaoga e fuafua ai le matuia o le maʻi. O le fomaʻi e fuafua le tikeri o le maʻisuka e faʻalagolago i le maualuga o le glycemia. O faʻalavelave faʻapitoa e iai foi se vaega taua.

    • I le maʻisuka o le tikeri muamua, o le toto toto e le sili atu i le 6-7 mmol / lita. Ma le isi, i le maʻisuka, o le hemoglobin glycosylated ma le proteinuria e masani lava. E le iloa le suauu i le urini. O lenei laasaga ua manatu o le tagata muamua, o le maʻi ua maeʻa totogi uma, togafitiga ma le fesoasoani o se togafitiga maloloina ma fualaau faasaina. O faʻalavelave i le tagata maʻi e le maua.
    • I le maʻisuka maualuga o le tikeri lona lua, o se vaega o taui o loʻo matauina. I se tagata maʻi, ua faʻaalia e le fomaʻi le solia o fatuga, fatu, mea faitino, vaʻa toto, pito i lalo ma isi faʻalavelave. O le maualuga o le kulukose o le toto e mai le 7 i le 10 mmol / lita, e le maua ai le suka toto. O le hemoglobin glycosylated e masani pe ono maualuga le maualuga. O le le lelei o le faʻaaogaina o totoga o le tino e le iloa.
    • Faʻatasi ai ma le maʻisuka o le tikeri lona tolu, o loʻo alu le maʻi. O toto o le suka toto e mai le 13 i le 14 mmol / lita. I le urine, protein ma le kulukose e maua i le tele o mea. O le fomaʻi e faʻaalia se faʻaleagaina tele i totoga i totonu. O le gasegase o le maʻi e paʻu lemu, faʻapupulaina le toto, vaivai ai le tino ma le maʻisuka ua leai se mafaufau i tiga ogaoga. O le hemoglobin glycosylated o loʻo tausia i se tulaga maualuga.
    • O le maʻisuka lona fa o loʻo maua i le maʻisuka, o le tagata gasegase e iai ni faʻafitauli matuia. I lenei tulaga, o le kulukose toto e oʻo atu i se tapulaa taua o le 15-25 mmol / lita ma le maualuga. O fualaau o le suālaʻau ma le inisalini e le mafai ona totogi atoatoa mo le faʻamaʻi. O le maʻisuka e masani ona atiina ae le le atoatoa, o le maʻi suka, gangrene o pito. I lenei tulaga, o le tagata gasegase e faigofie ona faʻaauau pea ona maua le maʻisuka.

    Faailoga o le atiaʻe o le hyperglycemia o le ituaiga lona lua

    Suauu toto 5.5 e masani foi mo le tino o le tamaititi. E talia e le o le tasi le faʻateleina o le kulukose e le o se mea e faʻaleagaina, talu ai o le tele o fanau e fiafia i laʻau suamalie. Afai, o le iʻuga o le faʻamaʻi pipisi, o loʻo iai i le tamaititi le ata o le hyperglycemia i le toto, ona tatau lea ona masalomia le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1.

    Suauu toto 5.5 i tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e seasea lava. O le numera maualalo mo lenei maʻi e 20-30 g / l.

    O le faʻamaʻi e matautia i le tuputupu ae vave o le uila, peitaʻi, o lea ituaiga masani e masani ona muamua i se vaitaimi faʻasolosolo i taimi o le gasegase, o se suiga i feces o loʻo matauina. Ia mautinoa ia i ai se faʻamaʻi lata mai talu ai nei.

    O le lamatiaga o le maʻisuka i tamaiti o loʻo taoto i lona ala, o se faʻalavelave matuia i le tulaga ma le faʻaleagaina atinae. I tulaga ogaoga, aemaise lava i le atinaʻeina o le coma, e mafai ona tupu se mea leaga.

    O le togafitiga e faia i lalo o le vaavaaiga a se endocrinologist ma o loʻo tuʻuina mai ma se suʻega faʻatagaina. O se faailo e pei o le suka 5.5 i le toto o se tamaititi e taʻu mai ai le saʻo o filifiliga o fualaau faasaina ma se tali lelei i le togafitiga.

    Tulaga masani o le suka i le toto

    O se tagata matua o loʻo i ai se tulaga le lelei o le soifua maloloina e le mafai ona popole, o le faailo e tumau i totonu o tapulaa talafeagai. Ae ui i lea, o le mataʻituina lelei o lenei tau aogā e le sili atu.

    O le faʻatagaina masani o le suka i le tane o lona uiga o le 3.3 - 5.5 mmol / l, ma o lona suiga e mafua ona o le matua o le tino o le tino, soifua maloloina lautele ma le endocrine.

    O le suʻesuʻega e maua ai le suavai leaga, lea e tutusa mo tagata matutua ma matutua. I le maualuga o le kulukose, ua leva ona avea ma togafitiga e manaʻomia ona togafitia.

    O loʻo taʻuina mai i luga o le kulupose o le tino ua oʻo i le tino, o lea la o le faʻatagaina tapulaʻa e faʻalauteleina pe a faʻatusatusa i le masani mo se tagata talavou. Ae peitai, o sea faʻalautele e le o taimi uma e fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi faʻapitoa, i le mafuaʻaga o se osofaʻiga matautia i le kulūkose, e iloa e fomaʻi mea patino o meaai, gaioiga faaletino ma fesuiaiga i le testosterone, le i ai o masani leaga, ma le atuatuvale.

    Afai o le masani o le suka o le toto i le tagata e toesea, o le laasaga muamua o le suʻeina lea o le aano o le togafitiga.

    E ese lava, e sili atu le taulai atu i le tulaga masani o le tino, lea e aafia ai le maualuga o le kulukose. Ina ia faʻamaonia lelei le faʻamaoniga, ia faia se suʻega suʻega i le taeao ma masani i luga o se manava gaogao.

    O le taumafa muamua o meaʻai sugary ma meaʻai e gaʻo ma le tele o le kulukose e maua ai se mea sese. E le sili atu i le 6.1 mmol / l le faʻavaeina mai le masani, ae o le tau maualalo e mafai - e le itiiti ifo ma le 3.5 mmol / l.

    Ina ia siaki le kullukose, e tatau ona faʻaaoga le vai olaola, ae muamua ona aoina faʻamatalaga meesi. Mo se faʻataʻitaʻiga, e le tatau i le tagata maʻi ona 'ai meaai, ma i le afiafi e taua tele le faʻatapulaʻaina le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa e faʻaitiitia ai le lamatiaga o se tali sese.

    E oo lava i le fufuluina o ou nifo i le taeao e le manaomia, talu ai o le nifo oona e maua ai mea e mafai ona faaosofia ai le tele o le faatagaga. O le masani o le suka o le toto mai se vein ua faʻamaonia i totonu o tapulaa o le 3.3 - 6.0 mmol / l.

    O se suʻega e le masani ai, ae faʻamaonia foi le suʻesuʻeina ole fale suesue mo le taimi e iloagofie ai le maʻisuka ma le puipuia o le maʻi suka. O le tele lava o taimi, o ia suʻesuʻega e faia i le taimi o le tamaitiiti ma foliga vaaia o le faateleina o le kulukose i le vai ola.

    Mo tamaititi, ei ai tapulaa. Mo alii matutua, afai e te ave toto mai se tamatamailima, o le taunuuga e tatau ona fetaui ma tulaga faatauaina o le 3.3-5.6 mmol / L.

    Afai e sili atu le faʻatagaina o le masani, e faʻatagaina e le fomaʻi mo toe iloiloga, o se filifiliga - o se siaki faapitoa mo le faʻapalepale e manaʻomia. O le taimi muamua e ave i luga o le manava gaogao, o le taeao i le taeao, ma le lona lua - i ni nai itula i le maeʻa ai o se faʻaopopo faaopoopo o le 75 kalama o le kulukose. O le masani o le suka i tagata e 30-55 tausaga o le 3.4 - 6.5 mmol / L.

    Faatasi ai ma le avega

    Faatasi ai ma le faaitiitia o le tino, o le suka o le tino ola o le tino e tutusa ma le faatagaina faatagaina, ae afai e faateleina, e mafai ona oso faafuasei i se tulaga taua. O le faiga o le gaioiga o se faiga faʻaleagaina e talitutusa lava ma lagona faʻalagona, pe a oʻo i le maualuga o le kulukose toto e muamua atu i le atuatuvale o le popole, popolega tele, faateleina le atuatuvale.

    Mo le faʻamoemoe o togafitiga lelei, ua fautuaina e faʻaitiitia le gaioiga faaletino, aʻo faʻatagaina e faʻaaogaina togafitiga faafomaʻi o togafitiga, ae aunoa ma le faʻaogaina o fualaau. A leai, o le a tupu aʻe le hypoglycemia. O ia togafitiga, atiina ae i tagata matutua, leaga le afaina o galuega tau feusuaiga, e faaitiitia ai le fausiaina.

    Faʻatasi ma le maʻisuka

    E maualuga le suka, ma o sea ituaiga o faailoga e faigata ona faʻamautu i se tau talafeagai. O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona ia siakiina pea le tuufaatasiga o le vai ola, aemaise lava mo le faatauina mai o le mita o le kulukose toto. O se faailo e manatu e matautia mai le 11 mmol / l, pe a manaʻomia vave togafitiga, togafitiga faafomai.

    O fuainumera nei e faatagaina - 4 - 7 mmol / l, ae faʻalagolago lava i uiga o le ata faapitoa ole falemaʻi. Faatasi ai ma faʻafitauli faigata, o fomaʻi e iloa ai se maʻi suka, o se faʻaleagaga o se maʻi maʻi.

    Sei o tatou faʻamatala atu, mo se faʻamatalaga sili atu saʻo, e le tatau ona e tasi, ae lua suʻe suʻe. O se tasi oi latou e faia i le taeao, i luga o se manava leai. A maeʻa lena, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai le kulukose ma o lona maualuga e toe fuaina pe a mavae sina taimi. O le tuufaatasiga o nei iloiloga e lua o le a mafai ai ona tatou faia faaiuga ma le mautinoa tele.

    • O le maualuga o le suka i le toto i tane ma le maualuga o le maualuga o le toto i totonu o tamaitai e tutusa lava.
    • O le masani e le faʻalagolago i le itupa maʻi.
    • Ae ui i lea, i tamaiti ma tagata matutua o lenei tulaga masani e eseese (i tamaiti o le laʻititi e laʻititi ifo).
    • Matou te maitauina foʻi, i faʻamatalaga masani, e masani lava e le faia le suʻega lona lua. Ua faia i luga o laina tuaoi ina ia ausia ai le mautinoa.

    E tusa pe tatau ona tuʻuina atu le toto i luga o se manava gaogao, matou te iloiloina auiliili iinei.

    O le toto mo le auiliiliga e mafai ona ave:

    I le tulaga muamua, o le faailoga o le a sili atu le maualuga. O le auala lona lua o le suʻega e sili atu ona taatele.

    O le a matou tuʻuina atu nisi faʻataʻitaʻiga, e faʻaalia ai o le auʻiliʻiliga na faia saʻo mai le tamatamailima:

    • Afai e te faia se auiliiliga i luga o se manava gaogao, ona masani ai lea o le 3.3-5.5 mmol i le lita.
    • Afai ole sili atu i le 5.6, ae le silia le 6.6, ona tatou talanoa lea e uiga i le hyperglycemia. Ole tulaga ole tuaoi lea e musuia ai nisi popolega, ae e le o toe maua i le maʻisuka. I lenei tulaga, o le tagata gasegase e tuʻuina atu i ai sina kulūkose ma o le fuainumera e manaʻoina e fuaina pe a mavae ni nai itula. I lenei tulaga, o le maualuga o le tulafono masani e siitia tele.
    • Afai o le faailoga o le 6.7 mmol i le lita pe sili atu, ona mautinoa lea o loo tatou talanoa e uiga i le maʻisuka.

    E ui lava i le lautele o le suka o le toto e tutusa lelei ma fuainumera ua tuuina atu i luga, o le tulaga o le masani e ono ese lava le eseese ma le matua.I se tausaga matua, ua suia le metabolism ma o le fua o le anotusi ua ese.

    FaʻavaeTagata ei lalo o le 50FaʻavaeTagata sili atu i le 50
    A mavae le 1 le itulaIna ua mavae le 2 itulaA mavae le 1 le itulaIna ua mavae le 2 itula
    Norm3,5-5,7E oo i le 8.8E oo i le 6.6E oo i le 6.2E oo i le 9.8E oʻo i le 7.7
    Faʻasologa o le tuaoiE oo i le 7.08.8-9.96.6-7.7E oo i le 7.2Seʻia oʻo i le 11.0E oo i le 8.8
    MaʻisukaSili atu i le 7.0Sili atu 9.9E sili atu i le 7.7Sili atu i le 7.2Ma le 11.0Sili atu i le 8.8-11.0
    Tau tausagaTulaga masani mo tamaitai, micromol / l
    16—193,2—5,3
    20—293,3—5,5
    30—393,3—5,6
    40—493,3—5,7
    50—593,5—6,5
    60—693,8—6,8
    70—793,9—6,9
    80—894,0—7,1

    Aʻo leʻi feutagaʻi ma glycemia masani, e tatau ona e iloa le eseesega i le va o le suʻega toto mai se "vein" ma se "tamatamailima". O le eseesega autu o le maua lea e fomaʻi le toto vevela ao gaosia mai se vein, ma le toto sulu ao samo mai se tamailima.

    O le mea moni, o le fua o le glycemic e tutusa mo soʻo se auiliiliga. Ae pe a ave le biomaterial mai se vein, e mafai ona maua e fomaʻi ni faʻamaumauga sili atu ona faatuatuaina. Ina ia maua ni faʻamaumauga saʻo, e manaʻomia e le tagata maʻi ona toleni. Muamua, e tatau ona e foaʻi toto naʻo luga o se manava gaogao. Faʻatagaina e inu vai mama e aunoa ma le kesi. Fautuaina e aua nei pulumu ou nifo i luma o le pa, aua o le pasta e mafai ona aofia ai le suka.

    E le gata i lea, a oʻo i le afiafi o le suʻega, e le manaʻomia le faʻaaoga malosi o le tino poʻo le tele o meaʻai gaʻo. O le ava malosi e mafai foi ona faʻasese taunuuga o suʻesuʻega.

    O le a le maualuga o le suka o le toto e manatu mamafa

    Glucose ma metabolites o le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate e tāua tele i le tuuina atu o le malosi i totonu o le tino ma le manavaina o le tino. O se faʻaopoopoga faʻaopoopoga po o le faʻaitiitia i totonu o mea o loʻo aofia ai, e oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga e lamatia ai le soifua maloloina o tagata. O le mea lea, o fomaʻi e taua tele le puleaina o le kulukose o le toto.

    O lona faʻamaualuga i le toto e aʻafia i le tele o hormones i le taimi e tasi-inisalini, glucagon, somatotropin, thyrotropin, T3 ma le T4, cortisol ma adrenaline, ma i le gaosia o le kulukose 4 o gaioioga atoa - o le glycogenesis, glycogenolysis, gluconeogenesis ma le glycolysis. Mo faʻamoemoega faʻamalositino, e taua le iloa o faʻamaumauga, faʻapea foʻi ma le vavalalata i totonu ma fafo atu o le masani, lea e faalagolago i le taimi o le 'ai ma le i ai o faʻailoga o le maʻisuka. I le faaopoopo atu i le kulukose, ei ai isi faailoga o le suka toto: fructosamine, hemoglobin glyc, lactate, ma isi. Ae o mea muamua muamua.

    Glucose i le toto o le tagata

    E pei o se isi lava gaʻo, o le suka e le mafai ona afaina faʻatasi e le tino ma e manaʻomia le pipiʻi i le kulukose ma le fesoasoani o enzymes faapitoa ma le faʻauʻuga "-ase" ma le tuʻuina atu o le igoa glycosyl hydrolases (glycosidases), poʻo le sui. "Suavai" i le igoa o le vaega o enzymes o loʻo taʻu mai ai o le gau o le sucrose i totonu o le kulukose e na o totonu o le siosiomaga o le vai. O isi vailaau faʻasolosolo e maua i le pancreas ma le tootoo laiti, lea o loʻo gauai ai i totonu o le toto e pei o le kulukose.

    O le mea lea, glucose (dextrose) e mafua mai i le vaevaeina o gaʻo o le gaʻo i totonu o ni mea faigofie, poʻo se monosugar. O loʻo aʻafia e le tootoo laitiiti. O lona autu (ae le na o le pau) punaoa o meaai gaʻo-mauoa. Mo le tino o le tagata, e taua tele le tausia o le "sugar" i se tulaga faifaipea masani, aua e maua ai le malosi i sela. E taua tele le tuʻuina o maso skeletal, fatu ma le faiʻai i lenei mea i le taimi, lea e manaʻomia ai le malosi sili atu.

    Afai o le suka suka o loʻo i fafo atu o le masani masani, ona:

    • ei ai le malosi o le matelaina o selao se taunuuga o le tele o le gafatia o galuega faatino ua faʻaitiitia, pe afai o se tagata e maua i taimi uma le hypoglycemia (faʻaitiitia le kullukose), ona mafai lea ona tupu le faaleagaina o le faiʻai ma le nerve,
    • tele mea e teuina i totonu o palatini o meaola, mafua ai le faaleagaina ia i latou (faatasi ai ma le hyperglycemia, latou te maua ai le faafanoga o fatu o fatuga, mata, fatu, toto toto ma le tino).

    O le iunite o suiga mo le kulukose o le millimoles i le lita (mmol / L).O lona maualuga e faalagolago i meaʻai a le tagata, o lana afi ma le mafaufau, o le malosi o le pancreas e maua ai le inisalini, lea e maua ai le suka, ma le malosi o le gaosia o hormones e faʻaitiitia ai le inisalini.

    O loʻo i ai se isi mea i totonu o le kulukose - ua faʻaaogaina pe a maeʻa faleoloa glycogen, e masani lava ona tupu pe a maeʻa le aso o le anapogi poʻo le taimi muamua - o se taunuuga o le popole tele ma le faʻamalositino. O lenei faagasologa ua taʻua o le gluconeogenesis, lea ua mamanuina e tuufaatasia ai le kulukose mai:

    • lactic acid (lactate)faia i maso uta ma mūmū mumu,
    • glycerolmaua mai e le tino pe a maeʻa le faʻamalosi o le tino,
    • amino acids - ua mafua mai ona o le malepe o maso maso (pulu).

    O le tala mo le mauaina o le kulukose mai mea aoga a le amino ua manatu e lamatia mo le ola maloloina o le tagata, talu ai ona o le '' ai 'o le tino o lona lava maso maso e mafai ona afaina ai sea okeni e pei o le fatu, faapea foi maso masele o le manava ma toto toto.

    E faʻapefea ona toe faʻafoʻi le maualuga o le suka i tuʻutuʻuga faʻavae?

    Faʻasalaga laiti mai le masani o le kulukose i totonu o le toto, e fautuaina e fetuunai le taumafataga. O maʻi e maua i le hyperglycemia e manaʻomia le faʻapulaʻaina o le faʻaaogaina o le gaʻo i le meaʻai. O le vaega "faasaina" e aofia ai oloa gaʻo, falaoa paʻepaʻe, pasta, pateta, uaina, ma mea inu gaʻo. I le taimi lava e tasi, e tatau ona e faʻalauteleina le taumafaina o mea taumafa e maualuga le maualuga o le suka (kāpeti, tamato, aniani, kukama, eggplant, elekena, meaʻai, seleni, pi, ma isi)

    O tagata mamai e maua i le maʻisuka ua fautuaina e mulimuli i le taumafataga Numera 9. Faʻamaonia e faʻaaoga mea suamalie, aemaise lava, sucracite, aspartame ma saccharin. Ae ui i lea, o na vailaau e mafai ona mafua ai le fiaai, ma i nisi tulaga, ita ai ma manava. O le faʻatagaina o le faʻatupega o nei tupe e tatau ona fuafuaina e le fomaʻi.

    Faʻatasi ai ma le hypoglycemia, e tatau ona e faʻaleleia le faʻaaogaina o protein, lea e maua i le tele o fualaau, pi, meaʻai susu ma meaʻai suamalie. O le puipuia o le hypo- ma le hyperglycemia e aofia ai le mataituina o se meaai ma le malosi faaletino.

    Afai o le faateleina o le suka e afua mai i faamai o totoga e aafia i le taamilosaga o le kulukose, ona avea ai lea o le maʻisuka ma mea maualuga. I lenei tulaga, e tatau ona togafitia i le taimi lava e tasi ma le faamaʻi (o le ate cirrhosis, hepatitis, leʻo ate, pituitary, pancreas).

    I le maualalo o le maualuga o le hyperglycemia, e mafai e se fomaʻi ona fautuaina vai: sulfanilureas (Glibenclamide, Gliklazid) ma biguanides (Gliformin, Metuau, Glucofage, Siofor), lea e maualalo ai le maualuga o le suka, ae le faateleina le gaosiga o le inisalini. Faʻatasi ai ma le faʻamautuina o le inisalini, o siama o loʻo faʻamaonia le inisalini, lea o loʻo faʻatonuina i se auala faʻapitoa. O a latou metotia e fuafuaina e le endocrinologist patino mo tagata maʻi taitoatasi.

    O le a le maualuga o fua faʻatatau e manatu e masani?

    E mafai ona e maua le iuga o le auʻiliʻiliga i se aso mai le taimi o le sampling samples. Afai o se suʻesuʻega faanatinati o loʻo faʻamaonia i le falemaʻi (faailogaina "cito!", O lona uiga o le "anapogi"), ona saunia lea o le suʻega i ni nai minute.

    Tulaga maualuga o le suka i le toto i se tagata matua mai le 3.88 i le 6.38 mmol i le lita. Afai o le faailo e sili atu i le tapulaa pito i luga o le masani, ona masani lea o le faʻaalia o le atinaʻe o le hyperglycemia poʻo le maʻisuka ituaiga 2.

    O se tulaga lea e leai ai le kulukose e taʻua o le hypoglycemia. O faʻataʻitaʻiga maualalo, faʻapea foʻi ma le maualuga, e mafai ona faʻaalia ai e le gata o le faʻamaʻi, ae faʻapea foi ma nisi o faʻataʻitaʻiga. O le maualuga o le maualuga o le suka o le toto o le a matauina pe'ā uma ona 'ai, ma o le laʻititi ifo o loʻo taʻu mai ai le umi o le anapogi.O le hypoglycemia mo taimi pupuu e mafai foi ona tupu i le maʻisuka o le na tui talu ai nei le inisalini.

    I pepe faatoa fananau mai, o le masani e mai le 2.8 i le 4.4 mmol i le lita, ma i tamaiti matutua mai le 3.3 i le 5.5 mmol i le lita.

    LaʻasagaTagata gasegaseTagata soifua maloloina
    Sutra taliga anapogi i nila i le lita6.5 – 8.53.88 – 6.38
    Sugar 1-2 itula pe a uma ona 'aiE oo i le 10.0E leai se maualuga e sili atu nai lo le 6
    Hemoglobin Glycosylated (HbA1C,%)E oo i le 6.6 - 7Le sili atu nai lo le 4.5 - 5.4

    O mea taua uma e pei ona taua i luga e masani lava ona tutusa i totonu ole fale suʻesuʻe ile fale suʻesuʻe, ae o nisi o faʻamatalaga faasino e mafai ona eseese i totonu o falemaʻi eseese, ona e mafai ona ese faailoga o faʻamaʻi. O le mea lea, o le tulaga masani o tulaga faatauaina, muamua lava, o le a faalagolago i le fale suesue.

    I fafine maʻitaga, o se fuainumera e 3.3-6.6 mmol / L e manatu e masani. O se faʻaopoopoga o le tau e mafai ona faʻaalia ai le atinaʻeina o se maʻi maʻisuka tumau. O le aofaʻi o suka e sui i se tagata i le ao, pe a uma ona 'ai. I le setete o prediabetes, o le glucose e tusa ma le 5.5-7 mmol / L, i tagata ei ai le faʻamaʻi ma i le amataga o lona atinaʻe, o le faʻamaʻi e eseese mai le 7 i le 11 mmol / L.

    E tatau ona faia se suʻega o le kulukose toto mo tagata uma e sili atu ma le 40 o loʻo mamafa tele, faʻamaʻi ate, ma fafine maʻitaga.

    O le a le taimi e manatu ai le saʻo ole palakalafa?

    Faʻamatalaga taufaasese pepelo ma le fesuiaʻiga o filifiliga e mafua mai i le le lelei o sauniuniga a se tagata mo suʻesuʻega suʻesuʻega.

    • Ia mautinoa e naʻo le toto naʻo le taeao i luga o se manava gaogao. O se maualuga maualuga e mafai ona tupu pe a mavae le atuatuvale o le atuatuvale poʻo le faʻavaivaia faʻaletino faaletino.
    • I tulaga ogaoga, e amata ona galue malosi ma faʻamalosi faʻamalosolo faʻasalalau, ona o le tele o le kulukose e faʻasaʻoloto mai le ate, lea e ulu atu i le toto. Ole suʻeina o ituaiga o vailaʻau e masani ona mafua ai le toto maualuga.

    O le a le mea e tatau ona tatau ai mo le toto totogia?

    Ina ia maua le sao sili ona saʻo, e tatau ona e sauniuni ma le faaeteete mo suʻega. Le faia o lenei mea:

    • le aso ao leʻi oʻo i suʻega e manaʻomia e taofi le inu ava malosi,
    • i le taeao ao leʻi tuʻuina atu, e faʻatagaina e faʻaaogā naʻo vai mama, ma valu pe sefulu lua itula ao lei fuaina le faailo, e tatau ona e faʻamaʻaʻaina le faʻaaogaina o meaʻai,
    • e le faasaina le fufuluina o ou nifo i le taeao, aua o le toothpaste e aofia ai le monosaccharide (glucose), lea e ulu atu i le mucosa i le tino ma e mafai ona suia le maualuga o le tau na mauaina (e toaitiiti tagata e malamalama i lenei tulafono),
    • aua le faʻafefeteina le suimui sutra.

    O le toto sampling e faia mai le tamatamailima. E mafai ona e suʻeina au faailo i le fale, ae manaʻomia ai se glucometer. O le taunuuga e masani ona le saʻo ona o le suʻega o siaki faʻatasi ma reagents, pe a fegalegaleai ma le ea, e fai sina faʻamaʻiina, ma e faʻaseseina ai le taunuuga.

    Mafuaʻaga o High Monosaccharide

    O mafuaaga o le toto maualuga e aofia ai:

    1. 'ai meaai ao leʻi tuʻuina atu,
    2. lagona, atuatuvale, mafatia faaletino,
    3. faʻamaʻi o le pituitary gland, gland adrenal, pine paʻu, lauroid gland,
    4. epilepsy
    5. faamai o le pancreas ma le fualaau aina,
    6. ave togafitiga (inisalini, adrenaline, estrogen, thyroxine, diuretics, corticosteroids, glucocorticosteroids, acidic nicotinic, indomethacin),
    7. carbon monoxide poisoning,
    8. atinaʻe o le maʻisuka.

    Faʻamaumauga o Low Monosaccharide

    O le faʻaitiitia o mea e mafai ona masani ona faʻaalia:

    1. se lagona malosi o le fiaaai
    2. ogaoga o le ava malosi,
    3. faʻamaʻi o le gastrointestinal tract (faʻasolosolo pancreatitis, iniseti, aʻafiaga o loʻo i ai taimi e atiaʻe pe a uma le taotoga i le manava),
    4. ogaoga o le solia o metabolic processes i le tino o le tagata,
    5. maʻi o le ate (oona, cirrhosis),
    6. faʻaitiitia le ituaiga o meaʻai,

    Faailoga autu o le faateleina o le kulukose i le tino

    O le faateleina o mea o le monosaccharide i le tino e masani ona aofia ai le atinae o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. Faailoga o le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai:

    1. malosi ma le galala fiainu, e mafai e le tagata maʻi ona inu e tusa ma le lima lita o le vai i le aso,
    2. o se tagata e matua malosi lona malosi o le acetone mai lona gutu
    3. e lagona e se tagata se lagona faifaipea o le fiaaai, e tele ni mea e 'ai, ae e le gata i lea, e matua manifinifi lava,
    4. ona o le tele o le ava ua onā, ua tupu aʻe ai polyuria, o se manaʻoga faifai pea e faʻaaoga mea o loʻo i totonu o le vevela, aemaise i le po,
    5. soʻo se faʻaleagaina o le paʻu e le faʻamalolo lelei,
    6. o le paʻu i luga o le tino e masani lava ona vevela, o se anufe po o le furunculosis e foliga mai o taimi uma.

    O le tele o taimi, o le ituaiga muamua o le maʻisuka e amata ona tupu i totonu o ni nai vaiaso talu ona mavae se gasegase viral talu ai nei (misela, rubella, flu) poʻo le atuatuvale le mautonu. E tusa ai ma fuainumera, o le kuata o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 latou te le matauina ni uiga o se togafitiga matautia. E masani lava ona tupu le maʻi i le gaʻo hyperglycemic, ma e na o le taimi lava e maua ai i le maʻisuka ituaiga 1 i le falemaʻi.

    Suʻe suʻa toto

    Afai o fomai e maua i le maʻi suka, o le laasaga muamua i le sailia o le maʻi o se suʻega toto mo le suka. Faʻavae i luga o faʻamatalaga na mauaina, faʻamatalaga mulimuli ane ma isi togafitiga ua faʻamaonia.

    I le gasologa o tausaga, ua toe faʻaleleia le taua o le kulukose o le toto, ae o le taimi nei, o vailaau faʻaonaponei ua faʻamautuina ai tulaga manino e le gata i fomaʻi, ae e tatau foi i tagata gasegase ona taʻitaʻia e.

    I le a le maualuga o le suka toto e iloa ai e le fomaʻi le maʻisuka?

    1. O le anapogi o le toto suka e manatu mai e 3.3 i le 5.5 mmol / lita, lua itula pe a uma se taumafataga, o le kulukose e mafai ona tulaʻi i le 7.8 mmol / lita.
    2. Afai o le auiliiliga e maua ai taunuuga mai le 5.5 i le 6.7 mmol / lita i luga o se manava gaogao ma mai le 7.8 i le 11.1 mmol / lita pe a uma taumafataga, ua maua ai le faapalepale kullusese.
    3. O le maʻisuka ua faamaonia pe afai e sili atu i le 6.7 mmol ma le lua itula pe a uma ona 'ai e sili atu i le 11.1 mmol / lita.

    E faʻavae i luga o taiala ua tuʻuina atu, e mafai ona fuafuaina le faʻatusatusaina o le maʻisuka e le gata i puipui o le falemaʻi, ae i le fale, pe afai e te faia se suʻega toto e faʻaaoga ai se glucometer.

    E faʻapea foʻi, o nei faʻataʻitaʻiga e faʻaaogaina e fuafua ai le aoga o le maʻisuka. Mo se faʻamaʻi, e sili ona lelei pe afai o le maualuga o le suka o le toto i lalo ifo o le 7.0 mmol / lita.

    Ae peitai, o le ausia o ia faamatalaga e matua faigata, e ui i taumafaiga a tagata gasegase ma a latou fomaʻi.

    Faʻaiʻuga o le faʻamaʻi

    O le maʻisuka lava ia e le o se mea matautia, ae o faʻafitauli ma taunuuga o lenei maʻi e matautia.

    O se tasi o aʻafiaga aupito sili ona ogaoga ua manatu o se maʻi suka, o ona faailoga e vave ona oʻo mai. O maʻi faʻalavelave faʻalavelave o le tali poʻo le le iloa. I faʻamaoniga muamua o se siama, o le maʻisuka e tatau ona falemai ile falemaʻi.

    O le tele o taimi, o le maʻisuka ei ai le ketoacidotic coma, e fesootaʻi ma le faaputuputuina o mea oona i totonu o le tino o loʻo i ai se faʻaleagaga i siama namu. O le faitioga autu mo lenei ituaiga o misa o le manogi faifai pea o le acetone mai le gutu.

    Faatasi ai ma se vailaʻau o le hypoglycemic, o loʻo maʻi foi le tagata maʻi, o le tino ua lilofia i le afu malulu. Ae peitai, o le mafuaʻaga o lenei tulaga o se faʻalavelave maualuga o le inisalini, lea e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le kulukose toto.

    Ona o le faaletonu o le tino i le maʻisuka, ua aliali mai le fula o fafo ma totoga o totonu. E le gata i lea, o le nephropathy sili ona matautia o le maʻisuka, o le malosi o le fulafula o le tino.I le tulaga o le edema e tu ma le ala, e na o le tasi le vae po o le vae, o le tagata maʻi ua maua i le maʻisuka microangiopathy o pito i lalo, e lagolagoina e le neuropathy.

    Faʻatasi ai ma le maʻi o le maʻisuka, e maua ai e le maʻisuka le tiga ogaoga i vae. O lagona tiga e faʻapupulaina i soʻo se malosi faaletino, o lona uiga o le maʻi e tatau ona taofi aʻo savali. O le neuropathy o le maʻisuka e mafua ai le tiga o le po i vae. I lenei tulaga, o le a vaivai le tino ma o le a le maua ai se lagona lelei. O nisi taimi e mafai ona matauina se lagona mumu mu i totonu ole vaega o le susulu poʻo le vae.

    O le faʻavaeina o le maʻi o le gaʻo i luga o vae e avea ma se isi laasaga i le atinaʻeina o le angiopathy ma le neuropathy. O lenei mea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o se maʻi suka. I lenei tulaga, e tatau ona amata togafitiga pe a oʻo mai faailoga muaʻi o le maʻi, a leai o le faʻamaʻi e mafai ona mafua ai le tosoina o le tino.

    Ona o le maʻi o le maʻisuka, ua afaina ai le ogaoga ma le ogaoga o ogalaau. O se taunuuga, o le toto e le mafai ona oʻo i vae, lea e tau atu i le atinaʻe o le gangrene. O vae e mumu, o lagona tiga e lagonaina, pe a mavae sina taimi e foliga mai le cyanosis ma lilo ai le paʻu i paʻu.

    Tulaga lautele

    O aso uma lava, e toe faʻamalosia uma ai le malosi i meaai, faatasi ai ma le glucose e ulufale i totonu o le tino. O le maualuga o le 3.5-5.5 mmol / l. Afai e maualalo le suka, o le a le uiga o lena mea? O le tino e le lava le malosi, o le hypoglycemia e atiina ae. O le maualuga maualalo o le toto suka e afaina i taunuuga ogaoga.

    Mafuaaga mo le pa'ū

    O faamai matuia ma mea laiti o le olaga i aso faisoo e mafai ona faaosofia ai le oso i luga o kulukose. E le mafai ona faʻamaonia mea e fai, ae afai e maualalo le maua o le toto toto, e tatau ona sailia ma faʻaaoga vave ia mafuaʻaga.

    Toto toto maualalo, mafuaʻaga:

    • Galue faaletino. A maeʻa ona taʻalo taʻaloga poʻo isi gaoioiga faaumiumi, o le malosi o loʻo faʻaagaga, o loʻo faʻatusalia e le glucose, ua faʻaumatia.
    • Meaʻai. O meaai e le masani ai, o meaai umi, aemaise lava meaai laiti-carb, o meaai e le paleni, o mafuaaga lelei uma ia e maua ai se glucose.
    • Hypoglycemia faʻataʻitaʻi. O le tali lenei a le tino i le malosi tele o le suka, mo se faataitaiga, pe a uma se vaega tele o suamalie.
    • Ava malosi ma ulaula. I le taimi muamua na faateleina le faailoilo, ona oʻo ai lea i le vave o le pa'ū.
    • Faatoilaloina o vailaau. O le tele o taimi, o vailaʻau faʻamaʻi e avea ma mea sese.
    • Maʻi. O le maʻisuka o loʻo iai nei, faʻafitauli o le thyroid, faafitauli ma le pancreas, gastrointestinal tract, ate, toe faʻalavelave.

    Taua: tali atu i le hypoglycemia e fesootaʻi ma le faateleina o le gaosiga o le inisalini pe a uma ona faʻaaogaina le tele o suka. O se taunuuga, o le glucose ua uma ona faʻaaogaina ma o loʻo faʻamatalaina ai le mafuaaga e pa'ū ifo ai le maualuga ile 1-2 itula i le maeʻa ai o se taumafataga.

    Faailoga o le hypoglycemia

    O le hypoglycemia e faigofie ona masalomia, ona o ona uiga e masani ai tagata uma. Ina ua maeʻa le gaioiga faaletino po o le matelaina faaumiumi, na iloa e tagata uma ona faʻaaliga. O faʻamaoniga i fafine ma alii ua faʻaalia toetoe lava tutusa:

    • Vaivai. Le lava le malosi e tau atu ai i le vave ona vaivai, le lava o le moe, o se tulaga malepelepe.
    • Vavave. Laititi maualalo, maualalo le mamafa o fesoʻotaʻiga uma.
    • Ootia. Ole tino vaivai ole tinolaina, tiga ma le nausea.
    • Sweating. E mataʻituina lenei mea i le po.
    • Tino le gatete. O loʻo i ai sina mea itiiti o le tino, le mafiafia.
    • Lagona atuatuvale. Faʻaalia i le le fiafia, atuatuvale, atuatuvale.
    • Faʻafitauli leaga. O se faʻalavelave mataʻutia i le faʻaaliga, ata o ata i luma o mata, lele.
    • O le fiaai ma le fiainu. O le fia inu pea e 'ai ma inu, tusa lava pe tumu le manava. E faʻapitoa i le suamalie ma meaʻai.

    I le maitauina o faailo o se faafitauli, e aoga le alu i le falemaʻi mo suʻega faʻataʻitaʻiga ma sili atu le auiliiliga o le tulaga o le soifua maloloina. Afai e te le amata hypoglycemia, e mafai ona e faʻaumatia oe lava. A leai, e mafai ona manaʻomia togafitiga i le olaga atoa.

    Faailoga taua o le suka toto i le taimi o maitaga. O se laulau faʻatasi ai ma tulaga faʻapitoa e maua i la matou 'upega tafaʻilagi

    Taunuuga talafeagai

    Seʻio tatou mafaufau atili i le mea e ono lamatia ai le le atoatoa o le kulukose. Muamua lava, e tau atu i le faʻavaivaia o le tino ma ona faʻaoga uma. Le leai o se punavai autu o le malosi e le faatagaina ai sela e fai a latou galuega i le atoaga. O se taunuuga, o le malepelepe o puipuiga ma gaʻo e tupu, lea e afaina ai le tino ma oloa o le pala. E le gata i lea, o meaʻai o le faiʻai ma le galuega o nofoaga tutotonu o le faʻalavelave faʻalavelave e faʻalavelaveina.

    Taua! Ole mea e le manaʻomia ile tulaga pe a uma le taumafa o le kulukose pe a uma ona 'ai, e maualalo ifo nai lo le manava. Tali atu o le hypoglycemia o se taʻavale o le maʻisuka. O le maʻisuka o se tasi lea o taunuuga matuia o le le lava o le suka.

    E taua tele le iloa le auala e faʻaleleia ai le kulūkose pe a faʻaitiitia le faʻaititia, pe a fai o le sili ona faigata o aʻafiaga e mafai ona tupu - o se hypoglycemic coma ma se avanoa o le oti.

    Faʻamatalaga ma togafitiga

    Faʻamatalaga ma togafitiga i se tagata matua ma se tamaititi e tupu e tusa ai ma se polokalame e tasi. Ina ia iloa le faigata o le tulaga, e tatau ona faia se faasologa o suʻesuʻega. O suʻesuʻega autu e:

    • suega toto mo le suka,
    • Glucose toleni test.

    E mafai ona e aʻoaʻoina mea uma e uiga i le masani o le suka o le toto i totonu o se tamaititi mai se tusiga i luga o la matou upega tafaʻilagi.

    Mo faʻafitauli o loʻo i ai nei, aemaise lava o le maʻisuka, o le puleaina o suka o loʻo aofia i totonu o le polokalama o aso taʻitasi o taualumaga. Mo le faigofie, faʻaaogaina o glucometers ma faʻataʻitaʻiga faapitoa.

    Fesoasoani muamua ma isi togafitiga

    O le faaitiitia malie ma le itiiti o le suka e le o se mea e ono lamatia ai ma e mafai ona aveese e ala i le 'ai. E tupu lenei mea i le tele o le vaivai ma le faʻaaogaina o le malosi o le tino. Ae faʻapefea pe a pa'ū le maualuga i lalo ifo o le 3 mmol / l ma faʻaauau ona pa'ū? O le maʻisuka i lenei tulaga o loʻo i ai se sapalai o suti faʻatasi ma i latou: o se suka, se sukalati, lole, vai suamalie. E iai foi i le fale talavai e mafai ona e faatauina ai kulumacose.

    Faʻatasi ai ma se faʻafitauli matuia o le togafitiga ma le lamatiaga o le pa'ū i totonu o se tasi e faʻateleina maualuga le maualuga o le suka i le toto, o le a fesoasoani le togafitiga faʻasolo. E faʻaaogaina se kulupu e iai se kulūkose pe faʻaaogaina se tui tui. Falemai ole maʻi.

    Tetele ma le malosiFaailogaTogafitiga
    Mpoglycemia mama (1st tikeri)O le fiaaai, pallor, le fiafia, afu, vaivaiga, moe, ma le le fiafia10-20 g o suauu gaʻo e ala i le gutu i le tino o pepa o glucose, suamalie poʻo se suamalie suamalie
    Hypoglycemia o le agavaʻa faʻamalosi (lua tikeri)Ootia, tiga o le manava, suiga o amioga (amioga mataga po o le faʻamalosi), faʻafefe, pallor, sweating, tautala ma faʻaletonu le vaai10-20 g o le kulukose e ala i le gutu sosoo ai ma se meaʻai e aofia ai falaoa
    O le malosi o le hypoglycemia (vasega 3)Le loto vaivai, le mautonu, leai se mafaufau, le mautonuO fafo o le falemaʻi: inisiua glucagon (IM). Tamaiti 10 tausaga: 1 mg (pusa faʻapitoa faʻafuasei). I totonu o le falemaʻi: o le pulus of glucose oona (20% 200 mg / ml) 200 mg / kg mamafa o le tino mo le 3 minute, sosoo ai ma le kulukose oona 10 mg / kg / min (5% = 50 mg / ml)

    Laulau: Fuataga o le hypoglycemia ma metotia o togafitiga

    Sini Faʻatauga Sugar

    O le masani o le suka o le toto e masani lava 5.5 millimili i le lita, ma e tatau ona e taulai i ai pe a suʻesuʻe iʻuga o suʻega toto mo le suka. Afai tatou te talanoa e uiga i le taua tele o le toto maualuga, o lona uiga o se faailoga e sili atu i le 7.8 mmol. Ae o le tulaga maualalo - i le asō o se ata i lalo o le 2.8 mmol. A maeʻa ona ausia nei tulaga taua i le tino o le tagata e mafai ona amata suiga suiga.

    O le maualuga o le suka o le suka o le 15-17 millimili i le lita e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le hyperglycemic coma, ae o mafuaaga o lona atinaʻe i tagata mamaʻi e ese.O le mea lea, o nisi tagata, tusa lava pe tusa ma le 17 millimita i le lita, latou te lagona le lelei ma e le faʻaalia i fafo o soʻo se tulaga leaga o latou tulaga. O le mafuaaga tonu lea ua atiaʻe ai e vailaau faʻataʻitaʻiga naʻo tulaga taua e mafai ona manatu i ai o se mea lamatia i tagata.

    Afai tatou te talanoa e uiga i taunuuga le lelei o se suiga i le suka o le toto, o lona uiga o le sili ona matautia oi latou o le hyperglycemic coma. Afai o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, e mafai ona ia atiaʻe le faʻamalasea faʻatasi ma le ketoacidosis. Afai o le maʻisuka e le o le inisalini, o le ketoacidosis e le tupu, ma e naʻo le toʻatasi le faʻamaʻaloina e mafai ona iloa i se maʻi. I soo se tulaga, e lua tulaga e mafai ona lamatia ai le maʻi i le maliu.

    Afai e ogaoga le maʻisuka o le maʻi, ei ai le tulaga lamatia o le atiaeina o se ketaciodic coma, lea e masani ona valaau e tetee i le talaaga o le ituaiga muamua o le maʻisuka e tupu mai i le talaaga o se faamai pipisi. E masani lava o le malosi mo lea mea o le tuʻuina atu o le toto toto, aʻo faʻamaonia faʻamaonia nei:

    • o se tupu malosi o le fia inu,
    • moe ma vaivaiga o le maʻi,
    • susu ma le paʻu paʻu,
    • le manogi o le acetone mai le gutu,
    • malulu ma loloto le manava.

    Afai e oʻo atu le suka i le 55 mmol, o le tagata maʻi e faʻaalia ile falemai vave, a leai o le a oti. I le tulaga lava e tasi, pe a tuʻuina le maualuga o le suka i le toto, o le faiʻai "faigaluega" i luga o le kulukose e mafai ona mafatia i lenei mea. I lenei tulaga, o se osofaiga e mafai ona tupu faafuasei, ma o le a faamatalaina i le gatete, le mautonu, le mautonu, vaivaiga i vae, faapea foi ma le palauvale.

    I soo se tulaga, o le falemaʻi iinei o le a le lava foi.

    Fesoasoani muamua

    O le natura o le maʻisuka o faʻamaʻi tiga e tulaʻi mai i se tagata gasegase e mafai ona iloa e se tagata poto masani, peitaʻi, afai e iloa e le tagata maʻi o loʻo ia te ia le maʻisuka o soo se ituaiga, e le tatau ona afaina lona maʻi, e pei o le manava, ae faanatinati fua e puipui ai lona ola.

    O se fua lelei i le mea na tupu i le amataina o le hyperglycemic coma o le faʻaofiina lea o le inisalini pupuu i lalo o le paʻu o le tagata maʻi. I le tulaga lava e tasi, a maeʻa le lua injections o le tagata gasegase e leʻi toe foi i le masani, o se manaoga faanatinati e valaau se fomaʻi.

    Ae o le amio a le tagata maʻi, e tatau ona ia iloa le eseesega o le maualuga o le suka ma, e faʻavae i luga o faʻamatalaga avanoa, faʻafoe fetuunaiga o tui o le inisalini i le tulaga o le hyperglycemia. I le taimi lava e tasi, e le tatau i se tasi ona amanaʻia le i ai o le acetone i lona toto. Mo le faʻalauiloaina o le fuainumera manaomia e faʻaitiitia ai le maʻi o le maʻi, e masani ona faʻaaogaina suʻesuʻega vave e fuafua ai le maualuga o le suka i lona toto.

    O le auala sili ona faigofie mo le fuafuaina o le faasaʻo o le suka o le tui o le inisalini o le faʻatonuina lea o le 1 vaega o le inisalini pe'ā faʻaleleia le maualuga o le kulukose o le toto i le 1.5-2.5 millimoles. Afai e amata ona iloa e le tagata maʻi le acetone, o lenei aofaiga ole inisalini e tatau ona faaluaina.

    Ole fua saʻo o le faasaʻoina e mafai ona filifilia e se fomaʻi i lalo o tulaga o siakiga, lea e aofia ai le aveina o le toto mai le maʻi mo le suka.

    Lafoaʻiga lautele

    Ua leva ona fausia e le saienisi faafomaʻi nisi tulafono o puipuiga e tatau i le maʻisuka ona matauina, mo se faataitaiga, e aofia ai:

    1. Mataʻituina le faʻaauau pea o sauniuniga o le kulukose e fautuaina e lau fomaʻi
    2. Faʻalēaogaina i se tulaga mausali mai le faʻaaogaina o suti ma isi mea inu gaʻo.
    3. Le musu e inuina le ava malosi, ulaula, yoga mo le maʻisuka poʻo se isi taaloga, tausia o se soifua maloloina lelei.
    4. Vaʻaia taimi taʻitasi o le ituaiga ma le aofaiga o le inisalini na faʻaofiina i le tino. E tatau ona latou fetaui ma tulaga maualuga o le kulukose i le toto o le tagata maʻi.

    O le mea e ese ai, e taua le iloa o tagata maʻisuka uma ma tagata o loʻo vaʻaia ona atinaʻe i le lumanaʻi, e tatau ona i ai se glucometer e sili ona lelei i le fale. Faatasi ai ma lana fesoasoani o le a mafai, pe a manaʻomia, ia faia se suʻesuʻega faʻafuaseʻi e fuafua ai le maualuga o le suka i totonu o le toto o le maʻi. O lenei mea, i le isi itu, ia faia ni faʻalavelave faʻafuaseʻi e faʻatupulaʻia pe faʻaitiitia ai.

    E le gata i lea, o maʻisuka taitasi e tatau ona mafai ona fuaina le suʻeina o le inisalini, ma e tatau foi ona aʻoaʻoina i aʻoaʻoga amata o lona faʻaofiina i lalo o le paʻu. O nai inisiua sili ona faigofie e faia i se peni faapitoa. Afai o le maʻi o le a le faatagaina ai o ia e faia ni inisiua na o ia, o ia injections e tatau ona mafai ona faia lona aiga ma uo.

    Ae mo togafitiga faʻalautele e faʻalauteleina ai pe maualalo ai le toto suka, e tatau ona togafitia ma le faʻaeteete. O le mea moni o le tino o le tagata e mafai ona tali ese i le aveina o se tasi poʻo se isi togafitiga masani. O le iʻuga, o taunuʻuga e le i fuafuaina e mafai ona tutupu lea e amata ai ona "oso" le toto toto. E sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o le a fautuaina se tasi poo se isi mea na faʻafefiloi mo le ulufale atu ina ia faʻasaʻo le maualuga ole kulukose o le toto.

    E tutusa foi le faaaogaina i le tele o auala masani na faasalalauina talu ai nei. O le toʻatele oi latou e leʻi faʻamaonia lo latou aoga, o lea e tatau ai ona togafitia i latou i se tulaga maualuga o le masalosalo. I soo se tulaga, i le tele o tausaga, e leai se mea e mafai ona sui ai le folasaga o le inisalini, o le mea lea o le a avea ma auala autu e togafitia ai tagata mamaʻi.

    O faʻamatalaga i luga o le maualuga o le toto suka o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

    Toa maualuga - o fea e sau mai ai?

    O mea gaʻofale e ulufale atu i le tino pe o meaʻai poʻo mai le ate, o se ituaiga nofoaga mo latou. Ae ona o le le lava o le inisalini, o tino e le mafai ona gaosia le kulukose ma le fiaai. E oʻo lava i le tele ma le tele o meaai paleni, o le maʻisuka e ono oʻo i se lagona faifaipea o le fiaaai. E pei o le feʻaveaʻi i se vaitafe loloto i se pusa tapuni - o loʻo i ai le vai, ae e le mafai ona inu.

    O le suka e faʻapupulaina i le toto, ma o lona maualuga maualuga maualuga e amata ona aʻafia ai le tino o le tino: gaʻo totoga o le tino, faʻalavelave le tino, ma faʻaititia le faʻaaliga. E le gata i lea, ona o le le lava o le malosi, o le tino ua amata ona faʻaaluina ana lava gaʻo, ma o oloa mai la latou gaosiga e ulufale atu i le toto. Pau lava le auala e aloese ai mai le leaga o aʻafiaga o le soifua maloloina o le puleaina o le inisalini.

    Faʻailoga lautele

    Mo le puipuia o le faʻaleagaina o le tulaga, e tatau i le tagata gasegase ona nofouta i taimi uma i le auala e faia ai metabolic processes i lona tino. Mo lenei mea, e tatau ai ona fua le fua o le suka i totonu o le toto ma mafai ai ona iloa muamua faailoga o lona faateleina i le taimi.

    Faailoga o le tele o le kulukose o:

    • faateleina le 'ai
    • Suafa tumau
    • matagogo
    • mamafa gau gau
    • sasaina o le paʻu,
    • faateleina le urination ma le faateleina o gaioiga o le urine,
    • ulu, uluvaʻa,
    • Vaʻavaʻai mamao
    • vaivai,
    • telegese le faʻamalolo o lino i luga o le paʻu ma mucous membranes,
    • faʻanoanoa vaaia.

    O le a le mea e mafua mai i maualuga maualuga o suka?

    Ole maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafua ai le tele o faʻafitauli o le faʻafitauli o le faʻamaʻi, i le i ai o faʻaaliga le lelei:

      O le maʻi suka - gase, vomiting, faʻaitiitia le vevela o le tino ma le toto, vaivaiga ma le ulu.

    I le faʻaopopo atu i nei faʻafitauli, o le le lava o le puleaina o le kulukose i totonu o le toto i le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o stomatitis, gingivitis, faʻasalaga, maʻi o le ate ma le faʻalauteleina o le manava. I tane e maua i le maʻisuka ituaiga 2 i se tulaga ogaoga, e masani lava ona maua le maʻi. I fafine, faʻaleagaina, maliu o le fetal, poo le vave fanau mai e mafai ona tupu i le taimi o le maitaga.

    O le a le taimi e tatau ai ona faia se suʻega toto?

    I le maʻisuka, o le kulūkose i totonu o le toto e mafai ona sui tele ma tele naua, o lea e taua ai le mulimuli i se faiga faapitoa mo le fuaina o lona maualuga. I le tulaga lelei, o le toto e tusa ma le 7 taimi i le aso:

    • i le taimi lava e maeʻa ai,
    • pe a uma ona fufuluina ou nifo pe faatoa uma foi le taeao,
    • aʻo leʻi faia taumafataga i le ao,
    • pe a mavae le 2 itula talu ona 'ai,
    • ao lei alu i le moega
    • i le ogatotonu o le moe i le po po o le tusa o le 3.00 i le.m., talu ai i lenei taimi o le aso o le kulūkose e laʻititi ma mafai ona faʻaosoina ai le hypoglycemia,
    • ao leʻi amataina soʻo se gaoioiga ma pe a maeʻa (o le malosi o le mafaufau e tutusa foi ma se ituaiga ituaiga o gaoioiga), i le tulaga o le ogaoga o mafatiaga, faateʻia pe fefe.

    O i latou oe ua maʻi mo se taimi umi umi e masani lava ona fuafua e o latou lava lagona le faaitiitia pe faateleina i le kulūkose, ae o fomaʻi e fautuaina ia fua fua fua mo soʻo se suiga i le soifua manuia. Suʻesuʻega e tagata American scientists ua faʻaalia ai o le tapulaa maualalo o fua faʻatatau e 3-4 taimi i le aso.

    Taua: o mea nei e aʻafia ai le aʻafiaga o taunuuga o suʻega:

    • soʻo se faʻamaʻi faʻavaivaia i le vaega laititi,
    • ua mamafa
    • maʻitaga
    • anaemia
    • gout
    • ogaoga vevela i fafo
    • sili atu le timuga
    • i le maualuga maualuga,
    • po o le suiga i le po.

    O nei mea e aʻafia ai le tuufaatasiga o le toto, e aofia ai le aofaʻi o kulukose o loʻo aofia ai.

    E faʻapefea ona faia se samupoto toto

    Mo se maʻisuka, aemaise lava i latou o loʻo faia i le inisalini togafitiga, e taua tele pe a maeʻa le faʻamaonia e iloa ai le auala e mataʻituina ai le tulaga ma le suka i le vave e mafai ai. O se masini e pei o se glucometer, lea e tatau ona avanoa mo tagata maʻi uma, e fesoasoani e taulimaina lenei galuega.

    I le olaga i aso faisoo, e lua ituaiga glucometers e faʻaaogaina: o se faʻataʻitaʻiga masani ma sili atu faʻaonapo nei.

    Mo suʻesuʻega, e mafai ona ave muamua le toto mai le tamatamailima. Ina ia faia lenei mea, o le paʻu o loo i luga e tu i luga i se uila (o se nila faapitoa faapitoa), ma o le tuufaasolo o le toto ua tuu i luga o se fasi siaki. Ona tatau lea ona e tuu i lalo i se glucometer, lea i totonu o le 15 sekone o le a auiliiliina ai le faataitaiga ma avatu ai le taunuuga. O le tau maua e mafai ona teuina i le masini masini. E mafai e nisi glucometers ona fuafua le aofaʻi o le aofaʻi o faʻamaumauga mo se vaitaimi faapitoa, ma faʻaalia le malosi o faʻamatalaga i le tulaga o kalafi ma siata.

    E suʻesuʻeina e le augatupulaga fou toto le toto e le gata mai le tamatamailima, ae o le lima foi, o le autu o le lima matua ma e oo lava i le ogavae. E tatau ona maitau o taunuuga o le suʻeina o faʻataʻitaʻiga mai nofoaga eseese o le a ese, ae o le suiga sili ona vave i le maualuga o le suka o le a atagia ai le toto mai le tamatamailima. O se mea taua lenei, aua o nisi taimi e te manaʻomia le mauaina vave o faʻamatalaga (mo se faʻataʻitaʻiga, vave pe a uma se taʻaloga poʻo se aoauli). Afai e masalomia le hypoglycemia, e fautuaina e ave le toto mai le tamatamailima mo le sili ona saʻo.

    O faʻataʻitaʻiga, pei o le mita lava, e mafai ona faʻatau i le fale talavai. Afai e manaʻomia le susu i le taʻavale, o le fulufulu mamoe po o se solo pepa e aunoa ma se fesoasoani e sili ona lelei mo lenei mea (atonu e aafia ai le sao o le iuga).

    E i ai le isi vaega o le mita - i le tulaga o se peni tusitusi. O lea ituaiga masini e mafua ai le leai o se mea e faʻaaoga ai le samples.

    Po o le a lava le ituaiga o mea e te filifilia, o le a faigofie ma faigofie ona fua le suka ma i latou taʻitasi - e faʻaaogaina foi e tamaiti.

    Suʻe toto o le suka mo le maʻisuka

    O le masani o le kulukose i totonu o le toto e taua tele mo tagata mamaʻi e iai le "suka suka." O maʻisuka uma ei ai lona lava toto maualuga ile kulukose toto - tasi e te manaʻomia e taumafai ai. E le tutusa ma se faailoga masani i se tagata maloloina (o le eseesega e mafai ona maua mai le 0.3 mmol / l i le tele o iunite).O se ituaiga faailo lenei mo maʻi, ina ia latou iloa le mea e tatau ona pipii i ai ina ia maua ai le lagona lelei. O le maʻisuka taʻitasi mo le maʻisuka e faʻamoemoeina e le fomaʻi, e faʻavae i luga o le faʻafitauli o le maʻi, tausaga o le maʻi, tulaga lautele, ma le iai o isi faʻamaʻi.

    O le laulau o loʻo faʻaalia ai le maualuga o faʻataʻitaʻiga e mafai e se tagata maʻi suka ona folau i le fuaina o le suka ao leʻi 'ai:

    E masani lava, pe a uma ona 'ai se tagata, o le aofaʻi o le kulukose i lona toto o le a matua tupu tele. Naʻo tagata soifua maloloina, o le a amata ona faʻaitiitia, ae i le maʻisuka - a le o. O le maualuga o lona maualuga e seti 30-60 minute i le maea ai o se taumafataga ma e le sili atu i le 10.0 mmol / L, ma o le laʻititi - 5.5 mmol / L.

    Faailoga o se tulaga ogaoga

    O se tulaga ogaoga i le maʻisuka e masani lava ona muamua atu i faailoga o le leaga o loʻo faamatalaina i luga, lea i le tele o tulaga e fesoʻotaʻi ma le faʻateleina o le maʻi. Afai o le taimi lenei, mo nisi mafuaaga na e le faʻatalanoa i se fomaʻi, o le tulaga e matuia. E mafua lenei mea ona o le faʻaosoina o faʻalavelave faʻafuaseʻi i gaioiga faʻasolosolo, lea e leʻi vave faʻatonutonuina. I le lumanaʻi, e mafai ona oʻo atu i le atinaʻeina o faʻalavelave matuiā e lamatia ai le soifua o le tagata maʻi. O le mea lea, o tagata gasegase uma ma e pele ia i latou e tatau ona masani i na faailoga o faailo SOS.

    Faiga faʻatau maʻisuka (ketoacidotic) coma o:

    • o se faʻaopoopoga i le aofaʻi o urine (polyuria),

    • faʻaitiitia le mamafa o le tino,

    • le leai o se tuinanau ma le teena o meaai,

    • taoto ma vili.

    O nei faailoga e mafai ona fausiaina i ni nai aso poʻo ni vaiaso foi. E faʻamalosia le feinu ma atonu e foliga pei o le kofe, lea e taʻu mai ai le le mama o le toto i le vomit. O le vaivai ma le vevela o le a faateleina, faatasi ai ma lenei mea, o faailoilo o le faamalolo o le tino (o le paʻu vevela ma le mucous membranes, ma isi) e sili atu ona matauina. O le paʻu o le pisa, le malulu i le paʻi. I le ea malulu ua tulia, o le manogi o le acetone e manino lava le lagona. O le laulaufaiva e mamago, ufiufi i se lanu enaena. E ono tupu le tiga o le manava o le tino, lea e fesootaʻi ma le faʻalauteleina o le manava ma se vaega o le solia o le innervation o le ileum. Faatasi ai ma le alualu i luma o faailoga, o le le iloa o le mafaufau e mafai.

    I tamaiti ma talavou, o le tulaga e mafai ona faasolosolo malie i totonu o ni nai itula ma se fesuiaiga i se coma.

    A o faagasolo le piriota, o le toto o le sugar sugar content e sili atu i le 16.6 mmol / L. Faʻateleina le manava o le kulukose i totonu o le uila. O le sili atu o tino ketone (ketosis) e maua i le toto. Afai o lenei faailoilo e 2.6-3.4 mmol / l, o le acetone e aliali i le urine.

    O le hyperosamola coma atiae e faasaga i le talaaga o le faamaʻi o le maʻisuka. Atonu e muamua atu i le tele o le faʻaaogaina o gaʻo i le meaʻai, faʻamaʻi pipisi, gastroenteritis, pancreatitis, taotoga, manua, togafitiga ma glucocorticoids, immunosuppressants, diuretics, faʻapea foʻi ma tulaga e le maua ai le tino (vomiting, manava). O ona faailoga e tupu malie.

    Mo ni nai aso, e mafai e tagata gasegase ona maitauina le galala, vevesi, ma i nisi tulaga, o le faateleina o le manaʻo (polyphagy). Mulimuli ane, o vaivaiga, faʻalauteleina o le vai inu, moe, ma le mafaufau le mautonu e auai i nei uiga.

    E maualuga le maualuga o le suka i le toto (55.5 mmol / L, o nisi taimi e oʻo i le 200 mmol / L o loʻo faamaumauina). O le mamafa o le toto e faateleina i le 500 mmol / L (ma le masani o le 285-295 mmol / L). O le toto e faateleina ai le mea e maua i chlorine ions, sodium (e le o taimi uma), o le protein atoa ma le mea e totoe. I le taimi lava lea e tasi, o le mea o loʻo i totonu o le urea ma le ketone tino e tumau pea.

    Tulaga o le hypoglycemic. lea, i le leai o se fesoasoani taimi, e mafai ona liua i se paʻu, e faʻaalia i le le mautonu o le tino o le tino (pallor, palpitations, sweating, trembling). E maua e tagata maʻi se lagona o le fiaaai. O faʻamalosi afi i le ituaiga o faoa faamalosi e mafai.O tagata maʻi e fiafia, e mafai ona le fiafia i avanoa.

    Lactic acid (lactic acidotic) coma e masani lava ona muamua atu i le moe, leu, vomia, leai o le mafaufau, faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi. O nei faailoga e vave televave, i totonu o ni nai itula. Ua faʻaititia le vevela o le tino o le maʻi maʻi, o le pa'ū ifo o le toto ma le paʻu o le fatu ua iloa. O le aofaʻi o le urine ua gaosia ua faʻaititia.

    Laulau 5 o loʻo aoteleina ai le faʻavae mo le suʻesuʻega eseese o tulaga ogaoga (R. Williams, D. Porte, 1974).

    E faʻaaogaina le maualuga o le suka

    Ole aofaiga o le kulukose i le plasma toto ua fuafuaina i iunite o le "millimole lita". O fua masani o le suka i tagata e aunoa ma le maʻi ma le maʻisuka na maua i le ogatotonu o le seneturi talu ai e faavae i auiliiliga o le faitau afe o alii ma tamaitai.

    Ina ia fuafua le tausisia o tulaga o le kulūkose o le toto, e tolu ituaiga o suʻega e faia:

    • anapogi fua o le suka i le taeao,
    • se suesuega na faia i ni nai itula ina ua uma se taumafataga,
    • fuafuaina o le aofaiga o le hemoglobin glyc

    Manatua: o le faʻatagaina masani o le suka toto o se mea e tasi e le faalagolago i le itupa ma le matua o le maʻi.

    Faʻasologa masani

    O le afaina e aʻafia ai le kulūkose. A maeʻa ona 'ai mea taumafa i le maualuga o meaʻai, o le maualuga o le sugar concentrations e faʻapupulaina uma (e le gata i le maʻisuka) - o se mea masani lea e le manaʻomia ai le gaioiga.

    Mo se tagata soifua maloloina, o le faateleina o le faʻalauiloa o le faʻaaliga e le afaina ona o le gasegase o sela i le inisalini - o lona lava hormone vave ona "aveesea" le sili atu o suka.

    I le maʻisuka, o le faateleina o le kulūkose e mafua mai i aʻafiaga ogaoga, e oʻo atu i le maʻi suka, pe afai o se tulaga taua o le mea e nofo ai tumau mo se taimi umi.

    O le faailo o loʻo tuʻuina atu i lalo o loʻo faʻamatalaina o le masani o le suka toto ma o se taʻiala tasi mo tamaitai ma alii:

    • ao lei faia le taeao - i totonu o le 5.15-6.9 milimili i le lita, ma i tagata gasegase e aunoa ma se togafitiga - 3.89-4.89,
    • ni nai itula pe a maeʻa se meaʻai poo se taumafataga atoa - o le suka i se suʻega toto mo le maʻisuka e le sili atu nai lo le 9.5-10.5 mmol / l, mo le malolo - e le sili atu i le 5.65.

    Afai, i le leai o se lamatiaga o le atiinaʻeina o le maʻisuka pe a uma se taumafataga maualuga-carb, o le suka e faaalia ai le aoga e tusa ma le 5.9 mmol / L pe a suʻe se tamatamailima, toe iloilo le lisi. O le faailo e faʻaleleia i le 7 millimita i le lita pe a uma ipu ma le maualuga o le suka ma le gaʻo faigofie.

    O le kulūkose masani i le suʻega o le toto i le aso i se tagata soifua maloloina e aunoa ma maʻi o le pancreas, e tusa lava po o le a le matua ma le matua, o loʻo tausia i le faasologa o le 4.15-5.35 ma se paleni paleni.

    Afai, faatasi ai ma se taumafataga saʻo ma le ola malosi, o le kulūkose e sili atu i le suʻega o le suka i totonu o se suʻega toto i se tagata soifua maloloina, ia mautinoa e faʻatalanoa se fomaʻi e uiga i togafitiga.

    O afea e ave ai le auʻiliʻiliga?

    Faailoga o suka i fafine, tane ma tamaiti ile plasma toto e suia i le aso atoa. E tupu uma lenei mea i tagata soifua maloloina ma tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

    O le laʻititi laʻititi e fuafua i le taeao pe a uma le moe, aʻo leʻi oʻo i le taeao. Afai o se auiliiliga i luga o se manava gaogao e faaalia ai le suka i le lautele o le 5.7 - 5.85 millimili i totonu o se lita o le toto - aua e te popole, ma le maʻisuka e le matautia.

    O le suka i le taeao ua faʻamoemoeina i luga o le tulaga e le o 'ai le tagata maʻi mo le 10-14 itula ua tuanaʻi, o lona uiga o le masani i se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka e tusa ma le 5.8. A maeʻa se meaʻai (e aofia ai sina mea iti), faʻalautele le kulukose i le tino o le tagata, lea e taliaina.

    Mo le maʻisuka, o le masani o le suka i le plasma toto o loo i le va o le 7.1-8.1 mmol / l i ni nai itula pe a uma se taumafataga. O se maualuga maualuga (9.2-10.1) o se faailoga e taliaina, ae fautuaina e faʻaititia le faʻamasinoga.

    O le maualuga maualuga o le kulukose (suka) i le plasma toto i fafine ma alii e maua i le maʻisuka e 11.1 mmol / l. I nei faailoilo, o le maʻi o le tagata maʻi ua le toe masani, ma ua ia mafaufau e uiga i mea e tatau ona fai e faʻaititia ai le kulukose.

    E faʻapefea ona faia suʻega?

    E lua auala e iloa ai le maualuga o le suka - faʻaaogaina o se glucometer feaveaʻi ma fale suʻesuʻe. O le suʻega a le masini e vave, ae le maua ai se taunuuga le mautonu. O le metotia e faʻaaogaina e fai ma faʻamuamua, aʻo leʻi faia le suʻesuʻega i le fale suesue. O le toto e aveesea mai se tamatamailima pe mai se vein.

    E sili le ave o le meaola mai le tamatamailima: o le toto maualuga o le kulukose o le maualuga e sili atu le maualuga. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le suka e 5.9 pe a ave se faʻataʻitaʻiga mai se vein, o le suʻega tamatamailima i lalo o ia lava tulaga o le a sili atu ona taua.

    I totonu o fale suʻesuʻe, o loʻo i ai se laulau o le kulūkose pe a fai ni suʻega mai le tamatamai lima ma mai se vein. Suauu toto i le lautele o le 5.9 mmol / l pe a fai se suʻega tamatamailima o se faailoga lelei lea mo le maʻisuka pe a tofotofoina i se manava gaogao.

    Maʻisuka poʻo vailaʻau?

    E maua i le siakiina o le gasegase pe a uma ona iloiloina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o tulaga taua e taliaina e tutusa lava i tamaitai ma alii. O le suka i le suʻesuʻega pe a uma ona 'ai e fuafua e faʻaaoga ai se laulau o tau ao laʻitiiti (faʻatatau fua). O le aofai o le kulukose pe a maeʻa se meaʻai e faalagolago i meaai e 'ai. O meaʻai maualuga-kapeti ma se maualuga maualuga o le suka e faʻaosofia ai le maualuga o le maualuga i le tulaga maualuga e tusa lava pe leai se maʻisuka e oʻo atu i le 7 mmol / L. Faatasi ai ma se fua paleni i se tagata maloloina (e tusa lava po o le a le itupa ma le matua), o le faailoga e le sili atu i le 5.3.

    Faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi pe afai e maualuga le faʻamaoniga i faʻataʻitaʻiga nei:

    • i luga o se manava gaogao - mai le 5.8 i le 7.8,
    • pe a mavae ni nai itula i le maeʻa o se meaʻai - mai le 7.5 i le 11 mmol / l.

    Afai i le tulaga muamua, o le toto toto e 5.8 po o le maualuga, e le o se mea masani i le leai o se siama, o lea ia fefaʻatalanoaʻi i se tagata suʻesuʻe.

    Afai o se tagata soifua maloloina muamua e maualuga lona fua faatatau ma se paleni taumafa, o se suʻesuʻega maeʻaeʻa e manaʻomia.

    O ia tulaga faatauaina o uiga ia o tagata o le a tupu muamua, o se tulaga o se taufaasese o le maʻi ma e tupu i tamaitai ma alii e sili atu i le 40 tausaga le matua, aemaise lava pe a e mamafa tele.

    Afai o le taunuuga e sili atu le maualuga nai lo le 7 i luga o se manava gaogao ma le 11 mmol / l pe a uma se taumafataga atoa, latou te talanoa e uiga i togafitiga - ituaiga 2 o le maʻisuka (DM).

    O le maualuga o le glucose o le toto i se tagata e aunoa ma ni faafitauli i lauroid, pe a uma ona 'ai meaai sugary ma mea maualuga-carb, e le sili atu i le 7 mmol / l.

    Mea taumafa ma le kulukose

    O le fuainumera e fuaina, fuaina i le maea ai o le taimi o le taumafa, e faalagolago i meaai na faia e le tagata maʻi i le tele o itula ao leʻi faia le suʻega, o le tulaga masani o lenei tau e le eseese i tamaitai ma alii. O le suiga i le suka o le toto i se tagata gasegase ao faagasolo le aso, e faalagolago lea i le taimi o taumafa ma meaai. Faatasi ai ma se taumafataga maualuga-kapeti, o loʻo i ai ni tafaoga mataʻutia i le kulukose. Mo le maʻisuka, e matautia tele.

    O tagata maʻi, o loʻo tilotilo i le laulau o tulafono mo tagata soifua maloloina, e fiafia i ai - afai o le suka toto i totonu o le 5.9 mmol / l, faʻapefea ona faʻaitiitia? Matou te tali: o le tau e le sili atu i le masani mo le maʻisuka, o le mea lea, e leai se mea e manaʻomia ona faia. Le ki i le ola maloloina i le maʻisuka - taui mo le faʻamaʻi - o se seti o auala e ono mafai ai ona faʻaititia le kulukose i se mea e mafai ai i se tulaga latalata i mea masani mo se taimi umi. I le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona maua lea e ala ile paleni taumafa ma le pulea lelei.

    I le maʻisuka ituaiga 1, injections ma le togafitiga e fesoasoani e siaki ai le maualuga o le suka.

    Taua taua

    O le masani o le kulukose i totonu o se tagata i totonu o le toto e tutusa lava mo alii ma tamaitai, ae i le aso o le a suia ai lona faʻatonuga. O le tau maualalo e matauina i le taeao, i luga o se manava gaogao, le maualuga - pe a uma ona 'ai meaai maualuga-carb poʻo le taimi e momoe ai, pe a paleni meaʻai.

    O tulaga taua maualuga e mafua ai ni taunuuga ogaoga. O le maualuga maualuga o le suka i le maʻisuka e 11 mmol / L.A sili atu le taua lenei, e le toe mafai e le tino ona taulimaina le avega, ma amata ona galue malosi ia fatugaʻo e aveese le glucose sili i le urine. O le tulaga e taua o le glucosuria ma o se taʻavale o se maʻi suka. Peitai, o fuainumera e le saʻo, talu ai o le maualuga o le suka i le toto o se tagata ua fuafuaina taitoatasi.

    O nisi tagata gasegase maua i le maʻisuka latou te lagona le masani i le maualuga o le kullukose o le 11 mmol / L, ae o isi e le matauina le faateleina o le suka i le 13 mmol / L.

    O le a le tulaga taua o le suka i le toto o le tagata na mafua ai le oti? O le taua patino e faigata ona fuafua. I le maʻi o le maʻisuka, o loʻo faʻamauina ai le maualuga o le kullukose o 50 mmol / L.

    Manatua: o le faʻatagaina ma le maualuga o le maualuga o se faailo e tatau ona mataʻituina ma fetuunai e faʻaaoga ai se taumafataga. E fautuaina e fomaʻi i tausaga taʻitasi se suʻega o le toto mo tagata e silia ma le 45 tausaga. O le masani o le suka o le toto i le tino o le tagata e faalagolago i le tele o mea: e oʻo lava i le vai e te inu i le taeao e aafia ai le tau. O le mea lea, sauniuniga mo suʻesuʻega e tatau ona maeʻa.

    Fetufaai ma uo:

    Toto maualuga toto

    Glycemia - o se faailoga o le maualuga o le suka (glucose) i totonu o le toto. Glucose ua taʻua o se vailaʻau faʻamalosi faigofie, lea e maua uma ai siama ma masini o le tino ma le malosi, o lona uiga, e pei o se ituaiga suauʻu. Muamua lava, o le vailaau e manaʻomia mo le faʻatinoina tatau o le tino o le tino ma le tino maso.

    O le tino o le tagata ua mamanuina i se auala e faatonutonuina ai i aso uma le suka i totonu o le toto, ona o lo latou matua faateleina po o le faaitiitia e afaina ai le soifua maloloina. Faʻateleina le suka o le toto (hyperglycemia) e le mafai ona na o se faʻagasologa o le tino lea e tupu pe'ā uma ona 'ai meaʻai, ae o se faʻamaoniga o le tele o faʻamaʻi e manaʻomia ai suʻesuʻega ma faʻataʻitaʻiga taimi.

    O le a le lamatiaga o le maualuga maualuga o le suka, oa taunuuga ma le auala e taulimaina ai sea tulaga, o loʻo talanoaina i le tusiga.

    O sina mea e uiga i le matafaioi o le kulukose

    A maeʻa meaʻai ona ulufale atu i le tino, faʻalauiloaina laasaga oa latou gaioiga. Carbohydrates, e pei o proteins, lipids, amata ona paʻu i lalo i vaega laiti, e aofia ai glucose monosaccharide. E le gata i lea, o le kulukose o loʻo aʻafia e ala i le puipui o le intestinal ma ulu atu ai i le toto, o le toto maualuga o le toto o le toto ua taʻua o le tino. O lenei tulaga e le tumau umi, seʻia oʻo i le aofia ai o mea tau totogi.

    E maua e le pancreas se faailo mai le ogatotonu o le popole e uiga i le manaʻoga e toe faafoi le glycemia i le masani. O se vaega faapitoa o le mea o le hormone-active o le inisalini ua faamatuu atu. Na te faaliliuina le suka i totonu o sulu ma tisipenisi, "tatala faitotoa mo i latou."

    Faʻasagaga o le tele o tulaga faʻaleagaina, e le mafai e le inisalini ona tuʻuina le suka i sulu ona o lona le lava o le aofaiga poʻo i mataupu pe a le maua e le tino le paʻu o latou lagona. O lona uiga, o sela e le mafai ona "vaʻaia" le mea e gaosia ai le homone. O auala uma o le atinaʻeina o le maualuga o le toto suka o le uiga o le maʻisuka, ae mo ona ituaiga eseese.


    O le maʻisuka o se tasi lea o mafuaʻaga e maualuga le maualuga o le suka i le toto.

    I le faaopoopo atu i le "maʻi manaia", o loʻo i ai isi tulaga e mafai ona tuʻuina mai ma se maualuga o le kulukose o le toto maualuga pe umi foi. Ae ui i lea, aʻo leʻi liliu atu i le fesili o mafuaʻaga, e tatau ona malamalama pe o le a le fuainumera o fuainumera e manatu e faatagaina, ma o le a le mea e sili atu nai lo le masani.

    O a fua o le suka e manatu e masani?

    Faailoga masani o le kulukose i totonu o le toto o numera ia e sili ona lelei mo le masani ai o le tino ma le tafe o faiga taua. E iai faʻataʻitaʻiga ua faamaonia e le Matagaluega o le Soifua Maloloina e pei ona masani ai. O faʻataʻitaʻiga e faʻalagolago i manatu nei:

    • toto faʻaleagaina e faʻaaogaina e siaki ai pe faʻafefe,
    • tausaga
    • o le i ai o ni faʻalavelave faʻaleagaina.

    Mai le taimi na fanau mai ai ma i le 28 aso o le soifuaga o se tamaitiiti, o le maualuga na faatagaina e 4.4 mmol / l. Afai o le glucose e laʻititi i lalo o le 2.8 mmol / L, e mafai ona e mafaufau e uiga i lona taua tele. Mai le 1 masina o le olaga i le 5-6 tausaga, o le maualuga faatagaina e maualuga i le 5 mmol / L, ona oʻo lea i le 5.55 mmol / L, e tutusa ma le glycemia a se tagata matua.

    Taua! O le tapulaa maualalo o le 3.33 mmol / l, i le tulaga o le numera maualalo o loʻo tatou talanoa e uiga i le hypoglycemia. O tulaga uma e lua (hyperglycemia, hypoglycemia) e manatu e matautia mo le tino o le tagata.

    I le taimi o le maʻitaga, o le sukesi o loʻo tumau pea le tutusa ma le tagata matua, ae ui i lea, o le maʻisuka ituaiga e mafai ona tupu i lenei taimi. O se tulaga lenei e le maua ai se lagona o le tino o le tino i le inisalini (pei o le insulin-tutoatasi o le ituaiga o maʻisuka). O maʻi e fetoʻai pe a uma ona fanau le pepe.

    Faitau atili e uiga i le faateleina o le suka i le taimi o maitaga e mafai ona maua i lenei tusiga.

    Faatasi ai ma le matua o le matua, o le lagona o le gasegase o masini e maua ai le inisalini, o le a faasolosolo malie lava ona faaitiitia, lea e fesootaʻi ma se faaitiitia o le numera o le sapalai lava ia ma le faateleina o le mamafa o le tino. E tusa ai ma lea, o fuainumera faʻamalieina o tagata matutua ua siʻi aʻe i luga.

    Fomaʻi

    O le faateleina o le toto suka e mafai ona tupu i taimi o togafitiga ma ni vailaʻau faapitoa:

    • togafitiga
    • hormones o le oona,
    • glucagon,
    • e le o filifiliina poloka peta.

    O le isi mafuaaga o le aʻafiaga i luga o le tino o tulaga faigata. O lenei vaega e le o faia tuusaʻo, ae o le faʻaitiitia o malosiaga puipui, o le faʻaitiitia o faiga faʻapitoa. E le gata i lea, o le atuatuvale e faaosofia ai le tuufaatasia o hormones, lea e taua o le tetee i inisalini, o lona uiga, faaitiitia lona aafiaga ma le gaosia o le pancreas.

    O faʻamaʻi pipisi o siama ma faʻaleagaina e aafia ai le mea moni o loʻo i ai le kulukose maualuga i totonu o le toto. Ina ia mafai e le tino o le tagata ona tetee atu i sui o le tino, e manaʻomia ai le malosi o punaoa. O le ate e amataina le faagasologa o le gluconeogenesis - o se faʻasologa tutoatasi o le kulukose mai fatuga o mea e le o le carbohydrate. O le taunuuga o le hyperglycemia lē tumau, lea e le manaʻomia ai togafitiga faapitoa.

    Laititi o Inisalini

    O se tasi o mafuaaga taua ua avea ma se vaega autu i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. O le le lava o le inisalini gaosiga o loʻo iai eleele palapala. E masani ona atiae i taimi o se talavou, e maua i tamaiti.

    O le faateleina o le toto toto e faaosofia e le mea moni e le lava le hormone e ave ai kulūkose molekone i siama ma gaʻo. O le tino lava ia o le tino e faʻaleagaina ai siaki faalilolilo insulin o lona lava paʻu. O se vaega o le suka o loʻo gaosia i le ate, o le isi o loʻo faʻateleina i le uila. O se vaega itiiti o loʻo teuina faʻaagaga i siama faʻamalosi. I le aluga o taimi, o le hyperglycemia ua avea ma mea oona, talu ai o lona faʻatinoga ua manatu mamafa.


    Le faiga o le atinaʻeina o le "maʻi mama" ituaiga 1

    O elemene faʻatulagaina nei e aʻafia ai:

    • potu faiʻai
    • toto toto
    • togafiti lautele
    • gaʻo
    • tagata suʻesuʻe auiliiliga
    • pito i lalo.

    Totoga faagasologa

    E tele ituaiga o oona e mafai ona amataina ai le atinaʻe o le hyperglycemia. E aofia ai le pheochromocytoma ma le glucagon. O le Pheochromocytoma o se tumo o le cortex adrenal. Pe a tupu, o le gaosiga o hormones contrainsular (adrenaline, norepinephrine, dopamine), o loʻo aʻafia ai le inisalini, faʻateleina.

    Glucagonoma o se kuluma-malosi o le tino e gaosia ai le kululu. O lenei hormone foi ei ai le faafeagai, lea e faaitiitia ai le maualuga o le inisalini i totonu o le toto.

    Fofo faʻapitoa

    I le avea ai o se togafitiga lagolago ma le puipuia o le hypoglycemia, o metotia o fale, e aofia ai ma isi suʻega, e sili ona lelei.Ina ia faateleina le maualuga o le suka ma togafitiga faa-tagata, teas ma deco decorations e faaaoga, ma o latou meatotino e mafai ona taulai atu e le gata i le faateleina o le kulūkose, ae faapena foi i le faaitiitia. E talafeagai lenei mea ina ia faʻamaonia ai le gaosiga o le inisalini ma puipuia ai le atinaʻe o le tali atu i le hypoglycemia.

    Afai e maualalo le suka toto, o le a manaʻomia vaega nei:

    Motugaafa: afai e leai ni faafitauli i le gastrointestinal tract, e fautuaina e faʻaaogā se sipuni sipuni o le sipuni ao le i 'ai.

    Faʻavasegaga

    E i ai ni tikeri o tulaga e vaevaeina e faʻalagolago i faailoga o le suka:

    • Ole maualuga ole glucose e le silia le 8.3 mmol / L. O aʻafiaga e ono vaivai pe toetoe lava a le mafai ona vaaia.
    • Ole maualuga - suka e le pasia le 11 mmol / L laina. O faʻamaoniga o togafitiga e faʻamalamalama lelei.
    • Sese - luga aʻe o le 11.1 mmol / L. O le toʻatele o tagata ua i ai ni faailo o le ketoacidosis.

    Afai e sopoia e le glucose le laasaga o le 16 mmol / l, o loo tatou talanoa e uiga i le faateleina o le alualu i luma, o le atinaʻeina o le setete o le muamua. Luga 50 mmol / L - hyperglycemic hyperosmolar coma.

    O le mea e leaga ai, o le amataga o le faagasologa o togafitiga e le amanaiaina. O le hyperglycemia o le tino e toetoe lava leai ni faʻaaliga. O le manao e inu le tele o vai e na o le pau lea o le faailoga, ma e oʻo lava i le taimi e le tumau.

    Taua! I le maʻisuka, o loʻo i ai ni faʻamatalaga e iloa ai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e aliali mai i le tulaga o le maliu o le sili atu ma le 85% o siama faʻatalautusi insulin. O lenei mea o loʻo faʻamatalaina ai le le faʻaogaina o le togafitiga.


    O le mamafa o faʻamaoniga e faʻaalia ai le matuia o le tulaga

    Mulimuli ane, o le maʻi o loʻo i ai faitioga nei:

    • togi mamafa i le faateleina o le 'ai,
    • faʻaoga faifaipea,
    • le fia inu
    • matagogo
    • sasaʻaina o le paʻu, faʻafefeteina masani o se natura le manino,
    • vaivai faifaipea
    • moe
    • tulaga atuatuvale.

    O le maualuga o le glycemia e maua i le suʻega toto, ma mulimuli ane i le faʻasolosolo. Faatasi ai ma le alualu i luma o le hyperglycemia, o le faʻaalia o togafitiga e faʻalauiloa atili.

    E mafai ona e faitau atili e uiga i uiga o le toto maualuga i le toto i lenei tusiga.

    Taunuʻuga mataʻutia

    O se tulaga taua o le suka i totonu o le toto e mafai ona oo atu ai i le atinaʻeina o se coma, ma i le leai o se fesoasoani, e oo lava i le oti. E tupu lenei mea:

    O le a le uiga o le maualalo o le toto suka?

    1. Ona o le mea moni, o le kulukose e le ulu i totonu o siama, o le mea mulimuli e tupu ai le malosi o le malosi.
    2. E tali atu le ate i lenei mea, e amata ona faʻapipiʻi le suka na o ia, ae e tele naua i totonu o le toto.
    3. O le tino e taumafai e foia le faafitauli i le eseesega e ala i le faaliliuina o suauu gaʻo oi ai i le malosi.
    4. O se taunuuga o ia faiga, o tino o le acetone (ketone) ua faʻasaʻolotoina i totonu o le toto, lea e fafagaina ai siama, ae matua solia ai le pH o le toto.
    5. O lenei tulaga ua taua o le ketoacidosis, ua avea o se tasi o faafitauli ogaoga o le maʻisuka.

    Taua! I le malosi o le toto, e 7.0 tagata e pauu i totonu, pe afai o le fuainumera e pa'ū i le 6.87, o le maliu e tupu.


    Pe a faʻamaonia le atinaʻeina o faʻafitauli, e faalagolago le fomai i faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega

    Faatasi ai ma se maualuga maualuga o tino o le acetone i totonu o le toto, e taumafai le tino e aveeseina i latou, e sili atu i le urine (ketonuria). I le vavalalata o se tagata maʻi, e matauina foi le manogi o le acetone. O se maʻi tiga matuia e tupu, o faʻamaoniga o le hyperglycemia o loʻo faʻaalia tele. O le maʻi tigaina o le resdominal, le naʻo ma le vomiting, o le manava e leotele ma loloto.

    O le tulaga e manaomia vave togafitiga faafomai. Afai e ulu se tagata i se pa, e mafai ona faʻaolaina mo na o le 4-8 itula.

    Fesoasoani muamua ma taʻiala tau togafitiga

    O le a le mea e fai i le atinaʻeina o le ketoacidosis ma le auala e togafitia ai se tulaga o le hyperglycemia, o le a taʻu atu ia te oe e se endocrinologist. A oʻo mai le taua o le kulukose i totonu o le toto e mulimuli i nei fautuaga:

    • E tatau ona e iloa le maualuga o le glycemia.I le fale, e mafai ona faia lenei mea i le faʻaaogaina o se glucometer, i se falemai - e ala i metotia falesuesue (i le ulu poʻo le toto oona).
    • Aumai se tele o le inu ava malosi, ae afai e le iloa e se tagata, e le tatau ona faʻatumu i le vai.
    • Ini tui insulin pe a faʻaaoga e se tagata.
    • Afai e talafeagai ai, togafitiga o le okesene ma le faʻamalosi falemaʻi.

    I totonu o le falemaʻi, faʻaaogaina ai le gasegase vai poʻo le enema e faʻamautu ai le suauu ina ia mafai ai ona faʻaleleia le paleni o le acid-base.

    E mafai ona e faitau atili e uiga i le mea e tatau ona faia pe a tupu le faateleina o le glycemia i lenei tusiga.

    Isi togafitiga o loʻo mulimuli mai. E tatau ona e mulimulitaia se taumafataga o le maualalo o meaʻai, faʻaleleia le aofaʻi o fualaau 'aina ma fualaʻau i le meaʻai, ava malosi e tatau ona faʻateʻa atoa. E tatau ona 'ai soo, ae i ni vaega laiti, ia mataituina ma le mataʻituina le aoga o le kalori i aso taʻitasi, lea e fuafua faʻapitoa. Sugar mai le meaai e tatau ona faʻaaogaina uma lava, e mafai ona faʻaaogaina gaʻo.


    Endocrinologist - o se tagata tomai faapitoa o loʻo atiina ae se togafitiga mo le maʻisuka ma isi faʻasologa o le endocrinological e mafua ai le hyperglycemia

    I le maʻisuka ituaiga 1, o le siama o le inisalini e faʻamaʻoina, ma o le maʻisuka ituaiga 2, kulūkose-faʻaitiitia o laulau e faʻaaoga e toe faʻafoʻi ai le glycemia i se tulaga masani. O se mea e manaʻomia muamua mo togafitiga o se tulaga talafeagai lea o gaoioiga faaletino. O le faia o faʻamalositino faʻapitoa e mafua ai le malosi o le gaosiga o le inisalini ma faʻalauteleina ai le lagona lelei o siama ma tino o le tino ile hormone.

    O le usitaia o fautuaga a tagata tomai faapitoa e mafai ona faatumauina le soifua maloloina ma puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli eseese.

    Malosiaga Mana

    O le sili ona taua i soʻo se togafitiga o le ola ma meaʻai, e aofia ai. I le hypoglycemia, e fautuaina ai se taumafa faapitoa. E faʻavae i luga o le faʻataʻitaʻiga o le faʻasologa o fuainumera o oloa. Faʻalagolago i lona tau, e mafai ona fuafua le avega i luga o le tino ma le suka, o lona uiga, o meaʻai e faateleina. O le laulau e tolu vaega autu. Mai le taumafa e manaʻomia ona e faʻamavaeina atoa le kulumu mumu ma faʻamafa i lalo le lisi matamata.

    Taua! O se oloa e maua ai le maualuga o le suka e maua mai ai na o na o sina taimi ma faʻateleina ai le faʻaititia o lona tulaga, faʻamalositinoina metabolic mechanisms. O le mafuaʻaga lea latou te manaʻomia ai ona faʻaititia ma faʻaaogaina mo na o faʻalavelave faʻafuasei o le siitia o le kulukose.

    E tatau ona aofia i totonu o le meaai mea taumafa e maualalo ai le suka. E faʻamautuina le metabolism ma puipuia ai osofaiga i le faʻatinoga. O fualaau faisua ma vine ia, atisito o Ierusalema, pasili ma salati, iʻa e maualalo le gaʻo ma aano o manu.

    Ina ia puipuia le hypoglycemia, e tatau ona e faʻamautuina au mea taumafa, ia 'ai uma i le 3 itula, aua le faʻaaogaina le ava malosi. Ia faʻamaonia foʻi lau galuega faaletino, ia faʻalelei atoatoa. O se soifua maloloina lelei o le puipuiga sili lea o maʻi.

    Faamatalaga lautele

    I totonu o le tino, o faagasologa uma o gasegase e tupu i le vavalalata vavalalata. Faatasi ai ma a latou soliga, o le tele o faʻamaʻi ma faʻaleagaina tulaga e tupu, ma o loʻo i ai le faateleina glucosei toto.

    O le taimi nei o tagata e taumafaina le tele o le suka, faapea foi ma gaʻo vailaau faigofie. O loʻo i ai foʻi faʻamaoniga e sili atu le 20 taimi o lo latou taumafaina i le seneturi mulimuli. E le gata i lea, o le siʻosiʻomaga ma le i ai o se tele o meaʻai e le masani ai i le taumafataga ua vave ona afaina ai le soifua maloloina o tagata. O le iʻuga, o faʻalavelave faʻasolosolo e faʻalavelave i tamaiti ma tagata matutua. Lafoaʻi lipid metabolism, faʻateleina le mamafa i luga o le pancreas, lea e maua mai hormoneinisalini.

    I le taimi o le tamaitiiti, o amioga masani le lelei o loʻo ola - o tamaiti e 'aina le suamalie suamalie, meaʻai vave, meaʻai, suti, ma isi. O se taunuuga, o le tele o meaʻai gaʻo e mafua ai le faʻaputuina o gaʻo i totonu o le tino. O le taunuuga - o le maʻisuka faʻaalia e mafai ona tupu e oʻo lava i se talavou, aʻo muamua maʻisuka malosi Sa avea o se faʻamaʻi o tagata matutua.I le taimi nei, o faailoga o le faateleina o le toto suka e matauina i tagata i le tele o taimi, ma o le numera o mataupu o le maʻisuka i atunuu ua atinaʻe ua ola nei i tausaga taʻitasi.

    Glycemia - O le mea lenei o le kulukose i le toto o le tagata. Ina ia malamalama i le natura o lenei manatu, e taua le iloa poʻo le a le glucose ma pe o le a le mea e tatau ona i ai i le kulukose.

    Glucose - pe o le a le tino, e fuafua i le tele o se mea e faʻaumatia e se tagata. Glucose monosaccharide, o se vailaau o se ituaiga o suauu mo le tino o le tagata, o se mea taua tele mo le totoga tutotonu. Ae peitai, o lona sili atu e afaina ai le tino.

    Suauu toto

    Ina ia malamalama pe o loʻo faʻataunuʻuina faʻamaʻi ogaoga, e tatau ona e iloa lelei le maualuga o le maualuga o le toto i tagata matutua ma tamaiti. O le maualuga o le suka o le toto, o le masani lea e taua mo le masani ai o le tino, e puleaina insulin. Ae afai e le maua se aofaiga o lenei hormone, pe o le a le tali lelei le tino i le inisalini, ona faateleina ai lea o le suka toto. O le faateleina o lenei faailo e afaina i le ulaula tapaa, o se meaai le lelei, ma tulaga faigata.

    O le tali i le fesili, o le a le masani o le suka i totonu o le toto o se tagata matua, na te tuʻuina atu i le World Health Organization. E i ai tulaga faʻamaonia kulukose. O le a le maualuga o le suka e tatau ona i ai i totonu o se manava gaogao e aveesea mai le toto toto (e mafai ona maua mai le toto mai se vein pe mai se tamailima) o loʻo faʻaalia i le laulau i lalo. Faailoilo o loʻo faʻaalia i le mmol / L.

    Tausaga Laʻasaga
    2 aso - 1 masina2,8-4,4
    1 masina - 14 tausaga3,3-5,5
    Mai le 14 tausaga (i tagata matutua)3,5-5,5

    O lea la, pe afai o lalo ifo o faʻamaufaʻailoga, o lona uiga o se tagata hypoglycemiape a maualuga - hyperglycemia. E tatau ona e malamalama o soʻo se filifiliga e lamatia mo le tino, talu ai o lona uiga o soliga e tupu i totonu o le tino, ma o nisi taimi e le mafai ona suia.

    O le matua o le tagata, o le itiiti ifo lea o le lagona o lona tino i le inisalini e mafua mai i le mea moni e maliliu nisi o tagata faʻalogo, ma faʻaopopo foi le mamafa o le tino.

    E masani ona talia e faʻapea, afai e suʻesuʻeina le toto ma le ita, o le taunuuga e mafai ona fesuisuiai. O le mea lea, i le fuafuaina o le masani o le kulūkose, o le taunuuga e sili atu ona maualuga le maualuga. O le masani o le toto vevela i le averesi o le 3.5-6.1, o le toto capillary e 3.5-5.5. O le suka e masani lava pe a uma ona 'ai, pe a lelei se tagata, e ese mai i nei faʻaʻailoga, e maualuga i le 6.6. I luga aʻe o lenei faailo i tagata soifua maloloina, e le faateleina le suka. Ae aua e te popole o le toto toto e 6.6, o le a le mea e fai - e tatau ona e fesili i lau fomaʻi. E mafai o le suʻesuʻega e sosoo ai o le ai ai sona taunuuga maualalo. E le gata i lea, afai o se tasi o taimi e auiliili ai, toto toto, mo se faataitaiga, 2.2, e tatau ona toe faia le iloiloga.

    O le mea lea, e le lava le faia o le suʻe toto i le taimi e faʻamaonia ai le maʻisuka. E tatau ona tele taimi e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le masani lea e mafai ona sili atu i taimi taʻitasi i itu eseese. E tatau ona iloilo le pusa o le faatinoga. E taua foi le faʻatusatusaina o taunuuga ma faʻamatalaga ma suʻesuʻega. O le mea lea, pe a maua le iuga o suʻega, pe afai e 12, o le a le mea e fai, o le a taʻu mai e se fomaʻi. E foliga mai o le kulukose 9, 13, 14, 16, o le maʻisuka e masalomia.

    Ae afai e sili atu le maualuga o le kulukose o le toto, ma o faailoga i le auiliiliga mai le tamatamailima e 5.6-6.1, ma mai le vein e mai le 6.1 i le 7, o lenei tulaga ua faauigaina o le vaʻaia(faʻavaivaia le kulupu o le kulukose).

    Faʻaiʻuga mai le vein o le sili atu ma le 7 mmol / l (7.4, ma isi), ma mai le tamatamailima - luga aʻe o le 6.1, ua tatou talanoa e uiga i le maʻisuka. Mo se iloiloga faʻalagolago o le maʻisuka, e faʻaaoga ai se suʻega - hemoglobin glyc.

    Ae ui i lea, pe a taitaia suʻega, o le iuga o nisi taimi e faʻamoemoeina lalo ifo nai lo le masani mo le toto toto i tamaiti ma tagata matutua e maua. O le a le masani a le suka i tamaiti e mafai ona maua i le laulau i luga.Afai o le suka e laʻititi, o le a le uiga? Afai o le maualuga e itiiti ifo i le 3.5, o lona uiga o le tagata maʻi ua atiaʻe le hypoglycemia. O mafuaʻaga e maualalo ai le suka e mafai ona faʻatino, ma e mafai ona aʻafia ma maʻi faʻaleaga. O le suka o le toto e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le maʻi ma ia iloilo le aoga o togafiti o maʻisuka ma le maʻisuka. Afai o le kulukose aʻo le i 'ai, a le o le 1 itula poʻo le 2 itula pe a uma taumafataga, e le sili atu i le 10 mmol / l, ona faʻamaonia lea o le maʻisuka ituaiga 1.

    I le ituaiga maʻisuka ituaiga 2, e faʻaaogaina ai ni iloiloga maʻaleʻale. I luga o se manava gaogao, o le maualuga e le tatau ona sili atu nai lo le 6 mmol / l, i le aso e le sili atu le maualuga o le faatagaga masani nai lo le 8.25.

    E tatau i le maʻisuka ona fuaina pea a latou suka toto toto kulukose toto. Faʻataʻopiʻo le iloiloina o iuga o le a fesoasoani i le laulau o fuataga ma se glucometer.

    O le a le masani o le suka i le aso mo se tagata? O tagata soifua maloloina e tatau ona faia lelei a latou meaʻai e aunoa ma le faʻaaogaina o suti, tagata gasegase e maua i le maʻisuka - ia mulimulitai i fautuaga a le fomaʻi.

    O lenei faailo e tatau ona taulai faapitoa i tamaitai. Talu ai o fafine ei ai ni uiga faʻapitoa o le physiological, o le masani o le suka i le toto e mafai ona fesuisuiaʻi. O le faateleina o le kulukose e le o taimi uma e fai ai togafitiga. O le mea lea, pe a faʻatulagaina le masani o le kulukose o le toto i totonu o tamaitai i le matua, e taua tele pe o le a le tele o le suka e maua i totonu o le toto e leʻo fuafuaina i le taimi o le gafa. A o faagasolo lenei vaitaimi, e ono le faʻatuatuaina le auiliiliga.

    I fafine ina ua mavae le 50 tausaga, i le taimi o le misaopaʻa, o faʻavavega faʻaleagaga matuia e tupu i totonu o le tino. I le taimi nei, o suiga e tutupu i le gaioiga o le metabolism. O le mea lea, o tamaitai e sili atu i le 60 e tatau ona i ai se malamalama manino e tatau ona siaki pea le suka, aʻo malamalama pe o le a le maualuga o le suka i le toto.

    O le fua o le kulukose i le toto o fafine maʻitaga e mafai foi ona fesuisuiaʻi. At o maitaga o se fesuiaiga o le masani masani o se faailoga e oo i le 6.3. Afai o le suka suka i fafine maʻitaga e silia ma le 7, o se taimi lenei mo le mataituina pea ma le tofiaina o suʻesuʻega faaopoopo.

    O le masani o le suka toto i tane e sili atu ona mautu: 3.3-5.6 mmol / l. Afai e soifua maloloina se tagata, o le toto kullukose masani i alii e le tatau ona sili atu pe maualuga atu nai lo nei faailo. O le fua masani o le 4.5, 4.6, ma isi mea faapena. Mo i latou e fiafia i le laulau o tulafono mo alii i tausaga, e tatau ona manatua i totonu o tagata pe a mavae le 60 tausaga, e sili atu.

    Faailoga o le Suga Sili

    O le faateleina o le toto suka e mafai ona fuafuaina pe afai ei ai ni faailoga faapitoa o se tagata. O faʻamaoniga e faʻaalia i se tagata matua ma se tamaititi e tatau ona mataala i le tagata:

    • vaivaiga, malosi tele,
    • faʻamalosia tuinanau ma le mamafa o le mamafa,
    • fiainu ma lagona faifai pea o le gutu malulu
    • tele ma masani ona faia, o le malaga i le fale i le fale i le fale, e taua,
    • pustules, suauʻu ma isi liona i luga o le paʻu, o ia liona e le lelei le malosi,
    • faʻamatalaga masani o le sasaina i le tino, i totonu o le tino,
    • faʻaleagaina puipuigafaaitiitia galuega, malulu masani, allergyi tagata matutua
    • faʻafitauli le vaaia, aemaise lava i tagata ua silia ma le 50 tausaga.

    O le faʻaalia o ia faailoga atonu e taʻu mai ai o loʻo i ai se kulūkose maualuga i totonu o le toto. E taua le mafaufau o faailoga o le toto maualuga maualuga e mafai ona faʻaalia na o nisi o faʻaaliga o loʻo i luga. O le mea lea, e tusa lava pe na o nisi o faailoga o le maualuga maualuga o le suka e maua i se tagata matua poʻo se tamaititi, e tatau ona e suʻe suʻega ma fuafua glucose. O le a le suka, pe afai e maualuga, o le a le mea e fai, - o nei mea uma e mafai ona maua e ala i le feutagai ma se fomaʻi.

    Ole vaega o aʻafia mo le maʻisuka e aofia ai i latou ei ai se talafaasolopito o aiga o le maʻisuka, afaina, faʻamaʻi pipisi, ma isi. Afai ei ai se tagata i totonu o lenei vaega, o lona uiga e le o se mea e masani ona masani ai, e le o iai le maʻi.A maeʻa, o le maʻisuka e tele lava ina maua e aunoa ma ni faʻamatalaga vaaia ma ni faʻamaoniga, e le faʻaalia. O le mea lea, e tatau ona faʻatautaia nisi faʻataʻitaʻiga i taimi eseese, talu ai ona o le i ai o faʻamatalaga ua faʻamatalaina, o le a faʻalauteleina le anotusi o le a faia pea.

    Afai ei ai ni faailoga, o le toto toto e maualuga foi i le taimi o le maitaga. I lenei tulaga, e taua tele le fuafuaina o mafuaʻaga tonu o le suka maualuga. Afai o le kulukose i le taimi o le maitaga ua maualuga, o le a le uiga o lenei mea ma le mea e fai e faamautu ai faailoga, e tatau i le fomai ona faamalamalama.

    E tatau foi ona manatua i le mafaufau e mafai foi ona maua se taunuuga lelei o auiliiliga. O le mea lea, afai o le faailoga, mo se faʻataʻitaʻiga, 6 poʻo le toto toto 7, o le a le uiga o lenei mea, e naʻo le maeʻa ona faia suʻesuʻega faifai pea. O le a le mea e fai pe afai e masalosalo, filifili le fomaʻi. Mo suʻesuʻega, e mafai ona ia fautuaina ni suʻesuʻega faaopoopo, mo se faʻataʻitaʻiga, se suʻega o le toleniga o le glucose, suʻega o le suʻa.

    E faʻapefea ona faia suʻesuʻega o toleniga o le glucose?

    Faʻamatalaina Glucose toleni testu ua faia e fuafua ai le auala natia o le maʻisuka, ma o lona fesoasoani foi ua fuafuaina e le maʻi o le eletise vaivai, hypoglycemia.

    NTG (faʻavaivaia le kulupu o le glucose) - o le a le mea o le a faʻamatala auiliili e le fomaʻi o loʻo auai. Ae afai o le faapalepale e masani ona soli, ona oʻo lea i le afa o mataupu o le maʻisuka na ola i totonu o ia ituaiga tagata e atiina ae i luga o le 10 tausaga, i le 25% o lenei tulaga e le suia, ma i le 25% ua maeʻa atoa.

    O le suʻesuʻeina o le faapalepale e mafai ai ona faʻamaonia le faʻaleagaina o le gaosiga o le gaosiga o gaʻo, e le gata ina natia ma manino. E tatau ona manatua i le taimi e suʻe ai le suʻega o lenei suʻesuʻega e mafai ai e oe ona faamanino le maʻi, pe a masalosalo.

    O sea ituaiga o siama e taua tele i ia tulaga:

    • pe afai e leai ni faailoga o le faateleina o le toto toto, ma i le faanatinati, o se siaki e faʻaalia ai le suka,
    • i le mataupu pe a leai ni faʻaʻailoga o le maʻisuka, peitaʻi, e faʻaalia lava ia polyuria- o le tele o le mimiia i le aso e faateleina, ao le kulukose anapogi e masani lava,
    • faateleina le suka i le mimilo o le tina faatalitali ao faagasolo le vaitaimi o le fanauina o le pepe, faapea foi ma tagata e maua i fatu fatu fatu ma thyrotoxicosis,
    • pe afai o le suka e 5.5, pe a toe suʻesuʻeina e 4.4 pe maualalo, pe a 5.5 i le taimi o le maitaga, ae o faailoga o le maʻisuka e tupu mai) ,
    • pe afai o se tagata ei ai sona uiga faʻaanatura mo le maʻisuka, ae leai ni faailoga o le maualuga maualuga o suka,
    • i fafine ma a latou fanau, afai o le mamafa o le fananau mai o na mea e sili atu nai lo le 4 kilokalama, mulimuli ane o le mamafa o se tamaitiiti e tasi le tausaga le matua foi e tele,
    • i tagata e neuropathy, retinopathy.

    O le suʻega, lea e fuafuaina ai le NTG (faʻavaivaia le glucose toleni), o loʻo faia i lalo: muamua, o le tagata o loʻo faʻataʻitaʻiina ua i ai se manava gaogao e ave ai toto mai capillaries. A maeʻa lena, e tatau i se tagata ona 'ai le 75 g o le kulukose. Mo tamaiti, o le fualaau i le kalama ua fuafua eseese: mo le 1 kg o le mamafa 1.75 g o le kulukose.

    Mo i latou e fiafia i ai, 75 kalama o le kulukose o le tele lea o le suka, ma e leaga le faʻaaogaina o se tele, mo se faʻataʻitaʻiga, mo se fafine maʻitaga, e tatau ona e manatu e tusa ma le aofaiga o suka e maua, mo se faataitaiga, i se fasi keke.

    O le faapalepale o le glucose e fuafuaina 1 ma le 2 itula mulimuli ane. E sili atu ona faʻatuatuaina le taunuʻuga pe a uma le 1 le itula mulimuli ane.

    Le iloiloga o le faapalepale o le kulukose e mafai ona i luga o se laulau faapitoa o faailoilo, iunite - mmol / l.

    Iloiloina o le iuga O le toto toto Tau toto
    Tausaga masani
    A o lei 'ai3,5 -5,53,5-6,1
    2 itula pe a uma le kulukose, pe a uma meaaie oo i le 7.8e oo i le 7.8
    Prediabetes state
    A o lei 'ai5,6-6,16,1-7
    2 itula pe a uma le kulukose, pe a uma meaai7,8-11,17,8-11,1
    O le maʻi suka
    A o lei 'aimai le 6.1mai le 7
    2 itula pe a uma le kulukose, pe a uma meaaimai le 11, 1mai le 11, 1

    Ma le isi, fuafua le setete o metabolism. Mo lenei mea, e 2 fuainumera e fuafuaina:

    • Faʻavaʻa- faʻaalia pe faapefea ona fesoʻotaʻi le glucose i le 1 le itula pe a maeʻa le mamafa o le suka i le anapogi toto glucose.O lenei faailo e le tatau ona sili atu nai lo le 1.7.
    • Ava- faʻaalia pe faapefea ona fesoʻotaʻi le glucose i le 2 itula i le maeʻa ai o le suka i le anapogi o le toto glucose. O lenei faailo e le tatau ona sili atu nai lo le 1.3.

    E taua tele le fuaina o nei fuainumera, talu ai i nisi tulaga, a maeʻa le suʻega o le toleniga o le glucose, e le fuafuaina se tagata e ala i faʻamaoniga mautinoa o le faʻaleagaina, ma o se tasi o nei fuainumera e sili atu nai lo le masani.

    I lenei tulaga, o le faʻamatalaga o se taunuuga masalosalo ua maeʻa, ona sosoo ai lea ma le maʻisuka o le tagata e lamatia.

    O le hemoglobin glycated - o le a lea?

    O le a le mea e tatau ona i ai le suka o le toto, e fuafuaina e laulau na faʻatuina i luga. Peitai, o loʻo i ai se isi suʻega e fautuaina mo le siama o le maʻisuka i totonu o tagata. Ua valaauina o ia suega o le hemoglobin glyc - o le tasi lea e fesoʻotaʻi ai le glucose i le toto.

    Ua fautua mai Wikipedia o le auiliiliga e taua o le maualuga hemoglobin HbA1C, fuafua lenei pasene. E leai se eseesega o tausaga: o le tulaga tutusa lava mo tagata matutua ma tamaiti.

    O lenei suʻesuʻega e faigofie tele mo le fomaʻi ma le maʻi. A uma, o le toto o foai e faʻatagaina i soo se taimi o le aso poʻo le afiafi foi, e le o luga o se manava gaogao. Ole tagata maʻi e le tatau ona inuina le kulukose ma faʻatali se taimi. Ma le isi, e le pei o faʻasaina o isi auala e fautua mai ai, o le taunuuga e le faalagolago i vailaʻau, faʻamaʻaloga, malulu, faʻamaʻi pipisi - e mafai foi ona e faia se auʻiliʻiliga ma maua le faʻamaonia saʻo.

    O lenei suʻesuʻega o le a faʻaalia pe afai o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka na te pulea lelei le kulukose o le toto i le 3 masina mulimuli.

    Ae ui i lea, ei ai tulaga le lelei o lenei suʻesuʻega:

    • sili atu le taugata nai lo isi suega,
    • afai o le tagata gasegase e maualalo lona maualuga o hormones thyroid, atonu o le a sili atu ona maualuga le taunuuga,
    • pe afai ei ai i le tagata le ania, maualalo hemoglobin, e ono mafai ona fuafuaina se mea sese,
    • e leai se auala e alu ai i falemaʻi uma,
    • pe a faʻaaoga e se tagata ni laasaga tetele vitaminiMa poʻo E, o le faʻaitiitiga o le faʻamaoniga ua fuafuaina, ae ui i lea, o lenei faʻalagolago e leʻo faʻamaoniaina.

    O le a le maualuga o le hemoglobin glycated:

    Mai le 6.5%E faʻamaonia muamua le maʻisuka, o le maitauina ma suʻesuʻega faifai pea e talafeagai.
    6,1-6,4%O se tulaga lamatia maualuga o le maʻisuka (o loʻo taʻua i le preditebetes), e manaʻomia vave e le tagata maʻi se mea maulalo meaai
    5,7-6,0E leai se maʻisuka, ae o le lamatiaga o le atiaʻeina e maualuga
    Lalo 5.7Tulaga lamatia laiti

    Aisea e maualalo ai le suka o le toto

    O le hypoglycemia e taʻu mai ai o le toto toto e maualalo. O lenei suʻa maualuga e matautia pe afai e taua.

    Afai o le mea taumafa a le okeni ona o le maualalo o le kulukose e le tupu, e tiga le faiʻai o le tagata. O se taunuuga, e mafai coma.

    E mafai ona tupu aʻafiaga pe a pa'ū le suka i le 1.9 pe itiiti - i le 1.6, 1.7, 1.8. I lenei tulaga, e mafai ona gaogao, se afaina, coma. O le tulaga o se tagata e sili atu ona ogaoga pe afai o le maualuga e 1.1, 1.2, 1.3, 1.4,

    1.5 mmol / L. I lenei tulaga, i le le lava o se gaoioiga, e mafai ona maliu.

    E taua le iloa e le gata o le a le mafuaʻaga o lenei faailoga, ae o mafuaaga foi e mafai ai e le kulukose ona paʻu malie. Aisea e tupu ai e le suʻega o le kulukose e maualalo i se tagata maloloina?

    Muamua lava, atonu e mafua ona o le faʻatapulaʻaina o mea taumafa. I lalo o le malosi meaaii totonu o le tino, o loʻo faʻagasolo malie ona faʻaputuina fale faʻaagaga. O lea, pe a fai e tele se taimi (pe a faʻalagolago i uiga o le tino), o se tagata e 'alofia le' ai, suka i totonu plasma toto faʻaitiitia.

    O le suka malosi e mafai foi ona faʻaititia ai le suka. Ona o le mamafa o le mamafa, o le suka e mafai ona faʻaititia e tusa lava pe masani ai.

    Faatasi ai ma le tele o le taumafa o laʻau suamalie, o le maualuga o le kulukose e maualuga tele. Ae mo sina taimi puupuu, o le suka e vave ona paʻu. E mafai foi ona faateleina le susu ma le ava malosi, ona faʻaitiitia ai lea o le kulukose o le toto.

    Afai e itiiti le suka i totonu o le toto, aemaise lava i taeao, e lagona e se tagata le vaivai, faʻatoʻilaloina o ia moefaʻaleagaina. I lenei tulaga, o le fua i se glucometer atonu o le a faʻaalia ai o le tau faʻatagaina ua faʻaititia - itiiti ifo i le 3.3 mmol / L. O le tau aoga e mafai ona avea ma 2.2, 2.4, 2.5, 2.6, ma isi. Ae o se tagata soifua maloloina, o se tulafono, e tatau ona i ai se masani masani o le taeao ina ia masani ai le suka o le toto plasma.

    Ae afai e maua se tali a le hypoglycemia, pe a faailoa mai e le glucometer o le toto toto o le suka e faaitiitia pe a 'ai e se tagata, atonu o se faamaoniga lenei o le atinaʻe o le maʻisuka.

    Maualuga ma le maualalo insulin

    Aisea ua faateleina ai le inisalini, o le a le uiga o lenei mea, e mafai ona e malamalama, malamalama pe o le a le inisalini. O lenei hormone, o se tasi o mea sili ona taua i le tino, e maua ai le pancreas. O le inisalini lea ei ai lona aafiaga tuusaʻo i le faʻaitiitia o le suka o le toto, e fuafua ai le faagasologa o le fesuiaiga o le kulukose i tino o le tino mai le toto toto.

    O le masani o le inisalini i totonu o le toto i tamaitai ma alii e mai le 3 i le 20 μEdml. I tagata matutua, o se togi maualuga o le 30-35 iunite ua manatu e masani. Afai e faʻaitiitia le aofaʻi o le hormone, e atiaʻe e le tagata le maʻisuka.

    Faatasi ai ma le faateleina o le inisalini, o le puipuia o le tuufaatasiga o le kulukose mai proteins ma gaʻo e tupu. O le iʻuga, o le maʻi e faʻaalia faailoga o le hypoglycemia.

    O nisi taimi o faʻamaʻi ua faʻateleina le inisalini ma le suka masani, o aʻafiaga e mafai ona fesoʻotaʻi ma le tele o faʻafitauli faʻapitoa. E mafai ona faʻaalia le atinaʻe. Cushing faʻamaʻi, acromegaly, faʻapea foʻi faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le gaʻo o le galuega.

    Faʻafefea ona faʻaititia le insulin, e tatau ona e fesili i se fomaʻi faapitoa o le a faʻamaonia togafitiga pe a uma se faasologa o suʻesuʻega.

    O le mea lea, o le suʻega o le kulukose toto o se suʻesuʻega taua lea e tatau ona mataʻituina le tulaga o le tino. E taua tele le iloa lelei pe faapefea ona foai atu le toto. O lenei auʻiliʻiliga i le taimi o le maitaga o se tasi lea o auala tāua e iloa ai pe masani le tulaga o le fafine maʻitaga ma le pepe.

    O le a le tele o le suka o le toto e tatau ona masani i pepe faatoa fananau mai, tamaiti, tagata matutua, e mafai ona maua i luga o laulau faapitoa. Ae ui lava i lea, o fesili uma e tulai mai pe a uma se suʻesuʻega, e sili atu le fesili i le fomaʻi. E na o ia lava e mafai ona maua ni faaiuga saʻo pe afai o le suka toto e 9, o le a lona uiga, e 10 le maʻisuka pe leai foi, pe afai e 8, o le a le mea e fai, ma isi. O le mea lea e fai pe afai e maualuga le suka, ma afai o le faʻamaoniga lea o se maʻi, faailoa naʻo le tagata tomai faapitoa pe a maeʻa suʻesuʻega faʻaopoopo. A o faia se suʻesuʻega o le suka, e tatau ona manatuaina o nisi mea e mafai ona aʻafia ai le saʻo o se fua. Muamua lava, e tatau ona amanaia e faapea o se faʻamaʻi faapitoa poʻo le faʻateleina o faʻamaʻi masani o maʻi e mafai ona aʻafia ai se suʻega toto mo le kulukose, o lona masani e sili atu pe faʻaititia. O lea la, afai o le suʻesuʻeina o le toto mai le vein, o le faasinusili o le, mo se faataitaiga, 7 mmol / l, ona fai ai lea o se faʻataʻitaʻiga ma se "avega" i luga o le kullukose e mafai ona faʻatulagaina. E le mafai foi ona iloa le faapalepale o le kulukose i le leai o se moe, popole. I le taimi o le maitaga, o le taunuuga ua faʻalavelaveina foi.

    I le fesili pe o le ulaula e aafia ai le auʻiliʻiliga, o le tali e faʻamaonia foi: ia le itiiti ifo i le tele o itula aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e le fautuaina le ulaula.

    E taua le foai sao o le toto - i luga o se manava gaogao, o lea e le tatau ona e 'ai i le taeao pe a fuafuaina le suʻesuʻega.

    E mafai ona e suʻeina pe faʻapefea ona valaʻauina le auʻiliʻiliga ma pe a faʻatino i se falemaʻi. O le toto mo le suka e tatau ona foai atu i le ono masina ia i latou e 40 tausaga. O tagata i lamatiaga e tatau ona foaʻiina le toto ile 3-4 masina.

    I le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le insulin-e faalagolago, e manaʻomia ona siaki le kulukose i taimi uma ae e te leʻi tuiina le inisalini. I le fale, o le glucometer feaveaʻi e faʻaaoga mo fua.Afai e maua le maʻisuka II, e faia le auiliiliga i le taeao, 1 le itula pe a uma meaai ma ao le i momoe.

    Ina ia tausisia tulaga taua o le kulukose mo i latou e maua i le maʻisuka, e tatau ona e mulimuli i fautuaga a le fomaʻi - vailaʻau inu, pipii i se meaʻai, taʻitaʻia se olaga ola. I lenei tulaga, o le glucose indicator e ono mafai ona masani, masani ile 5.2, 5.3, 5.8, 5.9, ma isi.

    Glucose i le toto: auala e malamalama ai i faailo

    O le maualuga o le suka i le toto o le tagata, e fuafua i le faʻaaliga, e ono aʻafia i tulaga nei:

    Laʻau o le suka toto:

    Igoa o le SeteteSuafa anapogi, mmol / lO le suka pe a uma ona 'ai, mmol / l
    Norm3,3—5,5E sili atu i le 7.8
    HypoglycemiaE itiiti ifo i le 3.3E itiiti ifo i le 3.3
    HyperglycemiaE sili atu i le 7.8E sili atu i le 7.8

    Ole maualuga o le kulukose o le 2.8 mmol / L. E matautia i le faatelevaveina o le tele o faailoga ma le atinaeina o le hypoglycemic coma. O le maualuga maualuga o le kulukose e mafua ai suiga matuia i le tino e 7.8 mmol / L. O lenei laasaga e mafai ona manatu e taua.

    O le tele o lenei faailoilo e mafua ai le faaleagaina o totoga i totonu, toto toto, mata, musika o le fatu ma masini o le tino. E maua le acetone i le mimi ma le toto, lea e lamatia ai le ola maloloina ma le ola.

    O le tali atu o tagata i le maualuga maualuga o le suka e ese. O nisi tagata e faigofie ona faʻafeiloaʻi i fesuiaiga taua, ae o isi e manaʻomia le tausiga faʻafuaseʻi pe'ā oʻo i le pito i luga o le masani. I maʻi o loʻo mafatia i faʻamaʻi tuga, aemaise lava le maʻisuka, maualuga o le kulukose e mafai ona tele taimi e sili atu nai lo tulaga masani. E tāua le mafai ona tuʻuina atu fesoasoani talafeagai i le taimi nei ina ia puipuia ai se faʻalavelave sili ona lamatia - faʻasologa o le hypoglycemic coma. O lenei tulaga e mafai ona tupu pe a oʻo i le maualuga o le maualuga o le suka i le 15-17 mmol / l.

    Tuua Lau Faamatalaga