E faʻapefea ona iloa le maʻisuka e aunoa ma ni suʻega?

Matou te ofoina atu ia te oe e faitau le tusiga e uiga i le autu: "E faapefea ona fuafua le maʻisuka e aunoa ma se auiliiliga" faatasi ai ma manatu mai tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

Le faʻamaonia o le "faʻamaʻi maʻi" ua ausia ma le fesoasoani a le tele o suʻega falesuesue ma suʻesuʻega faaopoopo. Ae ui i lea, o tagata gasegase e le o taimi uma e maua ai le avanoa e alu ai i le falemaʻi ma foaʻi atu le toto e fuafua ai le maualuga o le kulukose i le siama. O le mea lea, e tele lava ina latou fiafia i le auala e fuafua ai le maʻisuka e aunoa ma ni suʻega.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le mea moni, o le faia o lenei mea e moni lava. E tatau ona ou fai atu o le hyperglycemia faifaipea o se faʻamaʻi pipisi e leai se afaina o le XXI senituri, lea e manaʻomia ai suʻesuʻega taimi ma togafitiga. O le mafuaaga lea e manaʻomia ai ona aʻoaʻoina tagata ina ia iloa muamua faailoga muamua o se faafitauli na oi latou lava.

E pei o soʻo se faʻamaʻi, o se "gasegase suamalie" e atiae e tusa ai ma se mamanu patino. O le mea lea, o nisi o faailoga patino e foliga mai e mafai ona taʻu atu i se fomaʻi poʻo se maʻi e uiga i le i ai o se faʻamaʻi ma le saʻo 100%.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le faʻamoemoeina o le maʻisuka e aunoa ma se auiliiliga o se faiga faigofie lava, pe afai e te malamalama pe faapefea ona tutupu suiga i le tino ma pe faʻapefea ona latou faʻaalia.

O faʻamaoniga sili ona taua e tatau ona vave logoina le tagata maʻi o:

O nei faailoga e taua i le faʻamaʻi ma ua taʻua o le "tolu" o le faʻamaʻi. O le auai oi latou uma o le a fesoasoani i le fuafuaina o le maʻisuka ituaiga 2 e aunoa ma ni auiliiliga e 99-100%.

"O le maʻi faʻamaʻi" o se faʻafitauli polymorphic. O tagata eseese e mafai ona i ai se vasega tulaga ese. I soʻo se tulaga, o loʻo i ai le tele o faʻamaoniga faʻapitoa e fesoasoani e faʻamautinoa ai le faʻamautinoaina.

E aofia ai:

  1. Lelava vaivai. Talu ai ona o le faʻaitiitia o le malosi o le malosi ma le le mafai ona toe faʻatumu lelei, o le faiʻai autu e tatau ona galue "ma le loto i ai". O le mafuaʻaga lea e manaʻo ai le tagata maʻi e moe, e le lelei lona malosi ma vave ona vaivai.
  2. Faʻamālōlō faʻamaʻi manu. Se faailoga sili ona taua. O le mafuaʻaga autu e faʻaleagaina ai le tino. Glucose molekone e mafua ai le spasm ma sclerosis o paʻu laiti o le paʻu. Faʻatasi ai ma le faʻaleagaina itiiti o le faʻavaa, ua le toe mafai ona latou malilie lelei ma amataina le toe faʻaleleia o le gaioiga. O le mea lea, o faʻatauvaʻa, o le tipi e le faʻamalolo i le maʻisuka mo se taimi umi lava.
  3. Feusuaiga faʻafitauli. O le mafuaʻaga o le faʻatoʻilaloina o faʻamavae ma toto toto. I tagata, e vaivai le toʻaga. Latou te le maua le puleaina o mea e masani ai ma e masani lava e le mafai ona oʻo i le faʻaogaina. E lagona e fafine le mago, ma o nisi taimi o tiga i le taimi o feusuaiga ma taumafai e aloese mai ai.
  4. Maʻa faʻamaʻi pipisi. O le mea e sili ona taatele o le furunculosis - faʻamaʻaʻaina paʻu o le paʻu ma le fausiaina o vailaʻau faʻamaʻi.
  5. Faʻafitauli leaga. E maua mai i le hyperglycemia le faʻaaogaina o microvesels. E aafia ai le tagata suʻesuʻe.
  6. Lagonaina o le numera o tamatamailima ma tamatamaʻilima. Dystrophy ma le faʻaleagaina o aʻafiaga namu e mafua ai le paʻuʻese (tingling, suiga o lagona). O le mafuaʻaga o se faʻaopoopoga o le kulukose i totonu o le toto.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, toetoe lava o foliga uma o foliga vaaia. O le mea lea, o foliga o le maʻisuka e matua ese lava. Latou te aofia ai:

  • le aʻafiaga o "mata lapopoa." I le amataga o le togafitiga o le inisalini, faatasi ai ma le toso malosi i le maualuga o le glycemia i nisi o gasegase, o le mata ua amata ona matala.
  • o le foliga mai o le le faia o le laumata i luga, le atinaʻe o strabismus, faalua vaaiga, o se faaitiitia i le tele o le faagaoioia o mata.
  • fesuiaiga o le mata o mata (faʻapitoa i masini faʻapitoa).
  • tatala-angle glaucoma ma le maualuga o le toto.
  • faʻapupulaina o tioata o mata (cataract).

O faʻamaoniga o loʻo i luga e mafai ona faʻaalia ai le i ai o le faʻamaʻi pe tusa ma le 100% saʻo. Ae ui i lea, o fomaʻi uma e toe autasi le manaʻoga mo suʻega faʻataʻitaʻi suʻesuʻe.

O le a latou fesoasoani e faʻavae ni faʻataʻitaʻiga e pei o le:

  • Umi o le maʻi faʻamaʻi
  • Tetele o le malosi
  • Faʻalagolago tino
  • Faʻaleagaina o aʻafiaga o tino (mata, vaʻa toto, neura, fatuga, fatu),
  • Le manaʻoga mo togafitiga fualaau.

Iloa le auala e iloa ai le maʻisuka e aunoa ma se auiliiliga - e mafai ona vave faʻavaveina le faagasologa o le mauaina o le maʻi ma amata togafitiga ile taimi. O le mea moni, o le faafitauli autu o le le lelei lea o togafitiga o tagata gasegase.

"Maʻi gasegase" e mafai ona faʻatonu lelei, ma i le vave amata faia lenei mea e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau (ituaiga 2 faʻamaʻi). O le mafuaaga lena e taua ai le amata togafitiga o faafitauli o le hyperglycemia faifaipea i le vave e mafai ai.

E mafai ona ou iloa pe maua e se tagata le maʻisuka e ala i faailoga?

O ituaiga autu e lua o le maʻisuka e tupu eseese. Afai o le ituaiga muamua o le atinaʻe e masani lava o le vevesi, ma le tele o faʻamaoniga, e pei o le tele o le galala ma le vave vave o le urination foliga mai e toetoe lava a le mafaufauina, ona tupu ai lea o le maʻisuka ituaiga 2 i se vavave malie. I le taimi muamua, o le faʻamaʻi o le ituaiga lona lua e ono le mafai ona aliali, ma e le mafai ona malamalama o loʻo maʻi se tagata. Pe, o le faʻamaʻi e mafai ona tuʻu faʻatasi ma ni faʻamatalaga maʻoti:

  • vaivai le tumau
  • faʻaleagaina
  • tigā
  • vaivai o puipuiga,
  • vavao
  • ulu matua
  • lagona faifaipea o le fiaaai.

Ae ui i lea, o le maʻi e masani ona le malamalama i le mea o loʻo tupu ia te ia. Ma masani ona faʻaalia nei faʻaʻailoga i nisi faʻamaʻi, neurosis, matua tuai, ma isi.

A oʻo ina faʻalauteleina le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o faʻafitauli o vascular vascular, kidney and nerve damage ua faateleina. E mafai ona faʻaalia lenei mea i le aliali mai o faʻailoga pei o:

  • le faʻaalia o maʻi pipili i luga o le paʻu,
  • le faasalalauina o maʻi afaina o le paʻu ma le paʻu,
  • vaevaega faʻaleleia suiga,
  • telegese le faʻamalolo manuʻa
  • ogaoga o le paʻu o le paʻu, aemaise lava i le itutino,
  • faanenefu vaaiga
  • tiga i vae, aemaise lava i le taimi o le malosi faaletino ma le savali.

I tagata, e masani lava o le faʻaitiitia o le libido, faʻafitauli ma le gafatia. O fafine e pagatia mai le gaogao.

E naʻo le maeʻa o lenei mea e mafai ona maua ai faʻamaoniga masani o le maʻisuka - o le faateleina o le galala ma le faateleina o le urination.

O le mea lea, e tele taimi e faigata ai le maʻi. E i ai i le maʻisuka ni faʻaʻailoga e pei o le le fiafia poʻo le maʻi tiga? E le mafai ona e fai saʻo pe faapefea ona iloa le maʻisuka i na o faailoga i fafo i se taimi vave. E leʻo taimi uma e mafai ai ona fuafua le ituaiga o faʻamaʻi. Talu ai o ia ituaiga mea e pei o, mo se faʻataʻitaʻiga, o le vevela, vevela ma le vaivai e mafai ona tupu i faʻamaʻi eseese, e aunoa ma le faateleina o le suka.

Ae o loʻo i ai ni mea taua e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka. O lo latou i ai e tatau ona faʻatauvalea ai se tagata ma faia ai ni fuataga mo se faʻamautinoaga saʻo. O nei mea e aʻafia ai:

  • mamafa (e fuafua ai pe mamafa lou mamafa poʻo e le sili atu i le tapulaa o le masani, e mafai ona e faʻaaogaina se mea faapitoa ma se laulau e amanaʻia le maualuga ma le itupa o le tagata),
  • leai se faamalositino
  • o le i ai o ni aiga vavalalata o loʻo mafatia i le faʻamaʻi (o se genetic predisposition e faʻamaʻi 2 faʻamaʻi o suʻesuʻega faasaienisi),
  • o le i ai pea o le atuatuvale,
  • tausaga e silia ma le 50 tausaga.

I fafine, o le maʻisuka maʻisuka aʻo maʻitaga o se faʻafitauli sili lea.

Ae peitai, naʻo le pau le auala e faʻalagolago ai pe o le faafitauli o le maʻisuka poʻo se isi mea o le siakiina o le toto mo le suka. Faatasi ai ma le fesoasoani o lenei auala, o le iai o le faʻamaʻi ua fuafuaina.

I le fale, e mafai ona iloa le maʻisuka ma se maualuga maualuga o le mautinoa. O lenei mea e manaomia ai meafaigaluega feaveaʻi e iloa ai le maualuga o le toto suka. O nei oloa o loʻo avanoa faʻatau pisinisi i falemaʻi ma e mafai ona faʻaaoga i le fale.

E tele ituaiga o ituaiga faiga:

  • faʻataʻitaʻi vave le siakiina o le suka toto,
  • glucometers
  • vaega o suega e iloa ai le i ai o le suka i le uila,
  • telefoni feaveaʻi mo suʻesuʻega ile hemoglobin glyc.

I le taimi nei, e masani ona faʻaaogaina glucometers. O mea ia e mafai ai e oe ona faia se suʻega toto mo le suka i le fale. O le tagata e faaaogaina le mita o le a ia iloa fua o fua i totonu o le minute e tasi, ma o nisi taimi i ni nai sekone.

O le auala mo le fuaina o suka ma se glucometer e faigofie. E tatau ona faʻaofi le fasi siaki i totonu o le masini e pei ona faatonuina, ona togi ai lea o le tamatamailima i se nila faapitoa. O le toto i se matāua itiiti e faʻaopoopoina i se nofoaga faapitoa i luga o le vaega o le suʻega. Ma a maeʻa ni nai sekone, o le iuga o loʻo faʻaalia i luga o le laupapa eletise. O taunuʻuga e mafai ona teuina i le mafaufau o le masini.

E mafai ona e siaki le toto mo le suka i se ituaiga masini i ni nai taimi i le aso. O le mea e sili ona taua o le fuaina o lou kulukose toto i le taeao i luga o se manava gaogao. Ae ui i lea, e mafai ona e fuaina le maualuga i le maeʻa ona 'ai, e pei foi o ni nai itula talu ona' ai. E faʻaaogaina foi se suʻega mamafa - fua le maualuga 2 itula pe a uma ona inu se ipu malamalama ma le 75 g o le kulukose. O lenei fuataga e mafai foi ona iloa ai mea le talafeagai.

O suʻesuʻega vave e faia e tusa ai ma se faiga talitutusa, e ui i lea, e le faʻaaogaina masini eletise, ma o le taunuuga e fuafuaina e le suiga o le lanu o le suʻega.

O isi masini faʻaaoga mo le siamaina o le maʻisuka o masini ia e faʻamaonia ai le hemoglobin glycina A1c. O le maualuga o le hemoglobin glycated e atagia ai le maualuga o le mamafa o le kulukose i totonu o le toto i le past 3 months. O nei masini e sili atu le taugata nai lo mita o kulukose toto. E le manaʻomia e le suʻesuʻega se tasi o mataua o le toto, ae o ni nai pa'ū o loʻo aoina i se pipeti.

E toatele tagata e popole i le fesili i le auala e fuafua ai le maʻisuka. O le mea moni, o nisi taimi pe a mavae atu le atuatuvale i le gutu. O le fuafuaina o le maʻi o nisi taimi e le faigata tele. Muamua lava, o loʻo i ai faʻamaoniga faapitoa e taʻu mai ai o loʻo maʻi se tagata. E mafai foi ona siaki le aofaiga o suka i totonu o le toto i le fale, ma e sili atu foi - i le fale suesue.

Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina le faafitauli o DIABETES. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ou te faanatinati e taʻu atu le tala lelei - o le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Sciences Sciences ua mafai ona faʻatuina se vailaau faʻamalolo e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei vailaʻau o loʻo latalata i le 100%.

O le isi tala fou: o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ua malupuipuia le taliaina o se polokalama faapitoa e totogi ai le tau atoa o le fualaau faasaina. I Rusia ma le CIS atunuu o le maʻisuka muamua mafai ona maua se fofo NO .

E toʻatele ua faʻalogo o le maʻisuka o se pasene maualuga o le suka toto. Ioe, e saʻo lenei mea. Ae e leʻo taimi uma e tupu ai le inisalini.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le pancreas e amata ona gaosia i le tele o mea. O se taunuuga, o nei hormones e le faigofie ona latou taulimaina o latou tiute - latou te le mafai ona aumaia ni kulūkose molemene e matua manaʻomia tele i siama o le tino.

E foliga mai o matelaina ua matelaina, ma i totonu o le toto, i le isi itu, o loʻo i ai se tele o lenei meaʻai fualaʻau. E faasolosolo lava, e le o le tala o le hyperglycemia, o loʻo maua ai le maʻisuka. Faatasi ai ma le fesoasoani o le injections o le inisalini, e taua le tuʻuina atu o masini ei ai nila.

Ae o loʻo i ai le maʻisuka ituaiga 2. Faatasi ai ma lenei ituaiga o le faamai, o le pancreas e foliga mai e lava le insulin. Na o le taimi nei ua le toe iloa e le siakiina o latou tagata fai mea faigaluega ma e le pasi atu le hormone i totonu o siama. E le gata i lea, o le sugar maualuga e faʻapupula i totonu o le toto. Faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e faia ni vailaʻau faʻapitoa e faʻamālōlōina ai le toto ma tuʻuina atu le kulukose i sosolo fiaai o le tino.

O le mea e malie ai, o le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona tupu i tupulaga talavou e leʻi oʻo i le 30 tausaga. Ae o le ituaiga 2 o le faamai e masani lava ona maua i latou ua silia ma le 50 tausaga. O se faʻamaʻi lea o tagata matutua.

E i ai foi se setete predabetic pe a maualuga le maualuga o le suka i le toto. O le maʻi suka e lei oʻo i le atinaʻe, ae o nisi o ona faailoga e manino lava. I nei tulaga, e tatau ona e vaʻavaʻai atili ia te oe lava. Ioe, ma le siaki e le faalavelaveina. A maeʻa, o se tulaga faapena e mafai ona tumau mo le tele o tausaga, ona mafai ai lea ona tupu le ituaiga sili ona ogaoga.

E tatau i tamaitai ona mataala tele ia i latou lava, talu ai o le maʻisuka e sili atu ona aloaia i vailaau faʻapitoa o se faʻamaʻi tama. E ono le mafai ona maʻi tagata, ona o le faʻafeusuaiga o le homone e gaosia e le tino e faʻalavelave ai i le inisalini faafitauli.

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e mate, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai maʻi le atoatoa.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua manuia i le faia o se vaifofo lea e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka.

O le polokalama fomaʻi o le "Healthy Nation" o loʻo amata nei, i totonu o le faʻavae lea ua tuʻuina atu ai lenei vailaʻau i tagata uma o le Russian Federation ma le CIS NO . Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le 'upega tafaʻilagi aloaia a MINZDRAVA.

E i ai ni faʻamatalaga iloga e taʻu mai pe faapefea ona iloa le maʻisuka. O la latou lisi atoa lenei:

  • Faʻaaoga masani le faletaele (ia mulimuli).
  • Se faʻaitiitia po o se tupe maua.
  • Tumau faʻamago o le mucosa i le gutu.
  • O le naunau tele i meaʻai.
  • Suiga le talafeagai o uiga.
  • Faʻamataʻu malulu ma faʻamaʻi pipisi.
  • Le popole.
  • Faʻasalaga le afaina, le maʻeʻe.
  • O le tino e toetoe lava o taimi uma e vevela.
  • E masani lava ona i ai ni fao, faoa i tulimanu o le gutu.

Faatasi ai ma uiga uma, o se taua tele o le urini, lea e tuua ai le tino i le gasologa o le aso, e faapitoa le faailoga. E le gata i lea, o oso oso faafuasei i le mamafa e tatau foi ona mataala.

E masani lava, faʻamaoniga o le atiaʻe o le maʻisuka o se lagona faifaipea o le fiaaai. E mafua lenei mea ona o le mea moni e leai ni meaʻai. O le tino e amata ona manaʻomia meaai. Ae tusa lava po o le a le tele e 'ai e se tagata, e le mafai ona lava.

I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao. Ina ua atoa loʻu 66 tausaga, sa ou tuleiina ma le mausali loʻu inisalini, na matuai leaga mea uma lava.

Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, faʻalavelave faʻafuaseʻi, na toe foʻi mai le falemaʻi mai aʻu mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou siitia, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu ai i le atunuu i aso uma, totoina tamato ma faatau atu i luga o le maketi. E maofa oʻu tuagane i le auala ou te tausisia ai mea uma, o le mea e tele ai le malosi ma le malosi e sau, latou te le talitonu pea ua 66 oʻu tausaga.

O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

E tusa ai ma le talaaga o le fiaai o le tino, o le a amata ona paʻu malie le vaai. O le le mautonu i le soifua maloloina o se tagata e mafai ona taitai atu ai i le faʻapouliuli.O ia faʻaʻailoga o se mafuaaga taua lea mo le alu i le falemaʻi. E tatau ona siaki, alu i le endocrinologist.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka pe a iai sou atugaluga? O le suʻesuʻeina o le faʻamaʻi e faigofie lava i le fale. Ma afai e te le togafitia, ia mautinoa o mea uma lava ua lelei i lenei tulaga ma o le mafuaʻaga e lagona ai le le maloloina e le o se gaʻo maualuga o le suka i le toto, o le a fesoasoani se suʻega faʻamalositisi faigofie.

Fuaina o le suka toto ua faia e faʻaaoga ai masini feaveaʻi - o se glucometer. O siaki faʻapitoa maʻoti ma se nila faʻaogaina mo le tuiina o se tamatamailima o loʻo pipii i ai.

Tala o le au faitau

Tuʻua le maʻisuka i le fale. E tasi le masina talu ona galo ia te aʻu le oso i le suka ma ave le inisalini. Oi, pe na faapefea ona ou mafatia, faʻavaivaia pea, valaau faʻafuaseʻi. E fia taimi na ou asiasi ai i le endocrinologists, ae na o le tasi lava le mea latou te fai mai ai: "Ave insulin." Ma o lenei ua 5 vaiaso ua mavae, e pei o le toto maualuga o le suka e masani lava, e le o se tui se tasi o inisalini ma faafetai uma i lenei tusiga. O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona faitau!

O le suʻega e faia i luga o se manava gaogao. Aʻo leʻi fuaina, fufuluina lelei ou lima i le fasimoli ina ia toetoe lava leai se aoga. I le faʻaaogaina o se nila, fai se moli o le tamatamailima, faapipii ni nai mataua i luga o se laupepa ma tuu i totonu o le masini.

Afai o le suʻega na faia e pei ona faʻamoemoeina, i luga o se manava gaogao, 70-130 mg / dl ua aloaia o se faailoga masani. Afai na faia le suʻesuʻega ile 2 itula pe a uma se taumafataga, o le masani e oʻo ile 180 mg / dl.

Suga i totonu o le tino e mafai ona siaki e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga faapitoa. O se taumafataga fou e aoina i se fagu. O le faʻamalositino suʻesuʻega e alu i lalo. O lenei suʻesuʻega e faʻaaogaina naʻo le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I isi tulaga, e leai se aoga.

I le tulaga o masalosaloga o le maualuga o le suka o se maualuga maualuga, e sili atu le faʻaaogaina o se kitini A1C faapitoa. O lenei masini e faʻaalia ai le maualuga o le hemoglobin ma le suka i le tino i le past 3 months. O le masani A1C e le silia le 5% o le suka o le toto. Afai e le o mautinoa e se tasi le sao atoatoa o auiliiliga na faia i le fale, ua tosoina e masalosaloga ma popolega, e tatau ona e alu i le fale itumalo.

I le uma, e sili atu ona faʻatuatuaina le liliu atu i lau fomaʻi ma au faitioga ma masalosaloga. O le a ia taʻu atu ia te oe pe faapefea ona siaki. E masani lava, 2 suʻega fesoasoani e iloa ai suka i totonu o le tino. Mo lenei mea, e tatau ona e foaʻiina le toto ma faʻanatinati i le falesuesue itumalo. O le maualuga o le suka o le toto mai le tamatamailima e manatu e masani pe afai e le sili atu i le 6.1 mmol / L ana faailoga, i le iniseti - e le sili atu i le 8.3 mmol / L.

I mataupu pe a iai ni faʻamaoniga e pei o le gasegase o le fia inu, tele le urination, pe a fai e faigata ona manava, maʻi tigaina, ma o le fale e maua ai le maualuga o le suka i le tino, e tatau ona e alu i le fomaʻi.

I le uma, o togafitiga le lelei e mafai ona oʻo atu ai i ni taunuuga ogaoga. O se tulaga faateleina o le soifua maloloina e mafai ona taitai atu ai i se faʻafitauli o le inisalini. E mafai ona muta i se tulaga faateʻia, ona oʻo mai ai lea o se faʻalavelave leaga.

I le maʻisuka ituaiga 1, tuʻuina atu le inisalini i totonu o le toto. O le mea lea, e mafai ona faʻaititia le pasene o le suka toto, ia tuʻuina atu siama tino ma glucose e manaʻomia tele.

E taua le tausisia o se fuamini vitamin malosi. Mai le taumafataga e faʻamafiesea ai mea taumafa e maualuga le gaʻo, faʻaitiitia le aofaʻi o meaʻai gaʻo. E le gata i lea, o meaai e aofia ai mea mama (pateta, faʻi) ma fua suamalie, fualaau mamago e faasaina. Afai e te manaʻo pea i sisi, e tatau ona e faʻatau faʻamalositisi.

O aso uma e tatau ona e 'ai e pei o laulaʻau, fuālaʻau fou ma fualaau aina pe a mafai. Ae o mea faatau, suamalie suamalie, ma le ava e faasaina.

Fomaʻi fautuaina tagata type 1 tagata maʻi maʻisuka e tuʻuina atu faaletino i latou i le mea e mafai ai. E talitonuina o le taimi nei o le kulukose i totonu o le tino e matua faʻamaʻiina, o le maualuga o le suka o le toto ua faʻaitiitia. E le gata i lea, o fesoasoani faaletino e fesoasoani e aveesea ai le mamafa.

Afai e te mulimuli i faatonuga uma a le fomaʻi ma faia ni inisiua tatau i se taimi talafeagai, o le a mafai ona e ola mo le tele o tausaga, ma mafai ona ola i lou olaga atoa e aunoa ma ni faʻafitauli. O le aofai o suka i totonu o le tino o le a pulea pea.

I le maʻisuka ituaiga 2, e le manaʻomia ni inisiua. O se lagolagosua lagolago o togafitiga ua faatonuina, e faavae i luga o le faaaogaina o fualaau faasaina o le hypoglycemic. O le mea lea, e mafai ona faateleina le lagona o le siakiina o siama i le inisalini ma faamama le toto mai le suka maualuga.

E pei o le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona totogi le mafaufau i mea e te 'ai. O lona uiga, ia mataʻituina, pe afai e le matua mamafa, ae o se meaʻai. Fugalaau matala ma fualaau e le o le suamalie e tatau lava ona i luga o le laulau. I le tapulaa tele, o loʻo faʻaalia ai le faʻaaogaina o le meli masani (e le sili atu ma le 1-2 lepu i le aso).

Ona o le soifua mālōlōina e tatau ona tuʻuina atu i ai le tausiga. E tatau ona suia le suka i le fructose. O nisi o tagata gasegase e faʻaaogaina mea e 'aveʻese mai ma faʻasusu. E le aoga lenei mea. O le faʻaauauina o le faʻaaogaina o suamalie suamalie i meaʻai e oʻo atu ai i faafitauli i isi tino. E tatau ona faʻatapulaaina oe lava i le taumafaina o gaʻo. Afai o togafitiga fou e faʻafefiloi ma le suauʻu manogi, o gaʻo ma mea manogi o se faʻaopoopoga aoga. Latou te saofagā i le faʻavaveina o le faʻaogaina o gaʻo gaʻo.

E le fautuaina le kofe uliuli, sukalati. Afai e mafai, o nei oloa e tatau ona suia i le kofe chicory ma le koko o loʻo maua ai le maʻisuka. O le mea e leaga ai, e le mafai e le maʻisuka ona faʻafefeteina i latou i suamalie, peaches, vine ma isi suamalie suamalie ma vine. I le taimi lava e tasi, e matua aoga tele le faaopoopo o fua masani i le taumafataga: strawberries, sea buckthorn, cranberries, viburnum. Mai fualaau aina, lemoni, oranisi e le i faʻasusu, ma apu e tatau ona sili ona lelei. O fualaau suamalie ma fualaau mamago e faasaina foi. Ae e mafai ona e 'aina fualaau eseese. E sili ona faʻaaogaina laufanua e tusa ai ma le tele o le gaʻo i totonu oi latou. Ae e le faatagaina peanesi.

Afai e mafai, e tatau ona e inuina fualaau aina ma teas mai fugalaau calendula, laulaʻau ma fualaau o laumei, rose sipuni. I le faʻaopoopoga, i totonu o fesoʻotaiga o falemaʻi, e masani lava ona faʻatau atu totogifuapauina faapitoa ma teasal teas e fesoasoani ia te oe e faʻaititia ai lou toto suka.

O fomaʻi fautuaina tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e taitaia ai se olaga ola malosi - faʻaleleia atili, taʻalo i taaloga. E le gata i lea, o aso uma e talie ai le togafitiga e le afaina. Le fiafia lelei, faateleina le taua tele o mea ofoofogia.

Afai e te faitauina nei laina, e mafai ona e faʻamaonia o oe poʻo oe pele ia oe maʻi i le maʻisuka.

Sa matou faia se suʻesuʻega, suʻesuʻeina le tele o mea ma sili ona taua siaki le tele o metotia ma vailaʻau mo le maʻisuka. O le faaiuga e faapea:

O fualaau uma lava, pe a tuʻuina atu, na o se taunuuga lē tumau, o le taimi lava na taofi ai le meaʻai, na faʻateleina ai le faʻamaʻi.

Pau lava le fualaau na maua mai ai taunuuga taua o Dianormil.

I le taimi nei, ua na o le pau lenei o fualaau faasaina e mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka. O Dianormil na faʻaalia se aafiaga malosi i uluaʻi amataga o le maʻisuka.

Na matou talosagaina le Matagaluega o le Soifua Maloloina:

Ma mo le au faitau o la tatou 'upega tafaʻilagi o loʻo i ai nei se avanoa
maua le dianormil TUSI!

Faʻalogo! O mataupu o le faatauina atu o le Dianormil le moni ua sili atu ona masani.
I le tuʻuina atu o se poloaiga e faʻaaoga ai sootaga o loʻo i luga, ua faʻamaonia oe e maua mai se oloa lelei mai le gaosiga aloaia. E le gata i lea, pe a faʻatonuina i luga o le upega tafaʻilagi aloaia, e te maua se faʻamaoniga o se tupe faʻaalu (e aofia ai tau tau femalagaiga) i le mea e leai se togafiti o togafitiga.

Auala e iloa ai le maʻisuka: uluaʻi faailoga, suʻesuʻega

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e mafai ona atiaʻe i se fomaʻi, e aunoa ma ni faʻaaliga mai fafo. Ae o faiga faʻapitoa e oʻo lava ina latou lagona. O a faailoga lapataiga mo le maʻisuka?

I le fale, o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka e mafai ona fuafuaina pe afai o iai au nei:

  • malogogo, fia inu, manaomia ona inu sili atu i le 2 lita o le vai i le aso,
  • malogo ma le paʻu o le paʻu,
  • fiaaai ma le fiaai tele,
  • e masani ona faia, o le faateleina i le aso o le urine e oo i le 5 lita, o nisi taimi e oo lava i le 10 lita,
  • fesuiaiga i le mamafa o le tino
  • vevesi, faʻalavelave moe, faʻaleagaina.

O uluai faailoga o le atinaʻeina o le faamai e aofia ai le faaitiitia o le vaaia ma le maoaʻe, o le mamafa i vae ma gaogao i tamaʻi povi. O le tagata gasegase e masani ona oo i osofaiga o le vertigo, vaivaiga, ma vave ona vaivai. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e iloagofie ai le paʻu ma le mucosa perineal. O faʻamaʻi pipisi e faʻaleagaina ai le natura, o soʻo se manua ma le togafitiga o le abrasions mo se taimi umi. E i ai le le mautonu.

I nisi tagata, o faailoilo manino e fesoasoani e iloa ai le maʻisuka, i isi, o le a faanenefu ia faailoga. E faʻalagolago lava i le maualuga o le kulukose, le umi o le maʻi ma uiga o le tagata maʻi.

Aʻo faʻalauteleina le maʻi, gasegase ma fulufulu, o le leiloloa o laau i luga o vae, faʻalauteleina o lauulu, ma foliga vaaia o tuputupu ae samasama i luga o le tino e mafai ona faʻamaonia ai se faafitauli.

I tagata, i le amataga o le maʻisuka, faʻaitiitia le libido, le faʻasaina o le erectile, e le iloa le fanau mai. O le taunuuga o le masani ona faia e mafai ona faapaleniina - o le fulafula o le vaʻaiga.

Ua iloa e tamaitai se faaitiitia o manaoga tau feusuaiga, atonu ei ai taimi pupuu, o le mago ma le suamalie o le mucous membranes o totoga totoga, le fanau mai, le faanatinati.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi masani lava, ae le o tagata uma e iai se vailaau faʻapitoa. O vaega aʻafia mo ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e ese.

O le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻamaʻi sili atu ona faʻaalia e tupulaga talavou i lalo o le 18 tausaga. O le pancreas e le lava le insulin, ma e manaʻomia e le maʻi maʻi mai fafo. O le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi e maualuga atu i le i ai o mea nei:

  • genis predisposition
  • measina, mumps, faamai pipisi e mafua mai i le Coxsackie, viruses Epstein-Barr, cytomegalovirus,
  • vave fesuiaiga mai le fafagaina i le faʻataʻitaʻi pepe,
  • o le faʻaleagaina o aʻafiaga o fualaau faʻasaina ma vailaʻau (nisi o vailaau, vailaau oona, reagents i paʻu ma mea fau fale) i luga o siama faʻamaʻi,
  • o le i ai o aiga vavalalata ma le maʻisuka e faalagolago i le insulin.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi tumau lea e sili atu ona faʻaalia ai tagata e sili atu ma le 45 o loʻo mamafa tele ma maua ai se olaga ola solo. O le tulaga lamatia e sili ona maualuga pe a faʻapipiʻi mea nei:

  • ituaiga 2 maʻisuka i aiga vavalalata,
  • leai se faamalositino, toto maualuga i luga aʻe o le 140/90 mm RT. Art.,
  • vailaau faʻataʻapeʻapeʻa (anapogi poʻo le glucose anapogi),
  • maʻisuka ile maʻisuka, o le fanau mai o se tamaititi e sili atu i le 4 kilokalama, o se faʻalavelave faʻafuaseʻi poʻo se pepe i le talafaasolopito,
  • o le maualuga o triglycerides e maualuga atu nai lo le 2.82 mmol / l, o le maualuga o le lipoprotein cholesterol e maualalo ifo i le 0.9 mmol / l,
  • polycystic ovary syndrome,
  • cardiovascular disease.

I le iai o se tasi pe sili atu faʻafitauli lamatia, e taua le mataʻituina ma le totoʻa le tulaga o le soifua maloloina ma faʻatino suega masani.

O le maʻisuka ituaiga 1 (inisalini e faʻalagolago i le insulin) e tele lava ina matauina i tagata gasegase i lalo o le 40 tausaga. O le faʻaaliga e matuia ma faʻafuaseʻi, lea e fesoasoani e iloa ai le maʻisuka i se taimi vave. O nisi taimi o le faʻaaliga muamua o le faʻamaʻi e faʻafuaseʻi lava ona tupu ai le ogaoga o le ketoacidosis, lea e taʻitaʻia ai i nisi o taimi le faʻasaga.

Ae masani lava o lenei ata e muamua atu i faailoga o suiga eseese. O le tagata maʻi e oʻo i se faʻalauteleina o manaoga mo meaʻai, e tele mea e 'ai, ae le maua le mamafa ma e oʻo foʻi ina leiloa le mamafa. E mafua ona o le faʻaitiitia o le kulūkose. O le leiloa o le mamafa o le mamafa o se tasi lea o faailoga iloga o le ituaiga insulin-faalagolago o le maʻi. O le maʻisuka e mafai ona leiloa i le 10-15 kilokalama o le mamafa i le 2 masina.

I le taimi lava e tasi, o le urination i le po ma le voluma o aso faisoo o urine e sili atu ona masani. O lenei tulaga e mafua ona o le faateleina o le mamafa o le urine, lea e mafua mai i le faateleina o le filtration o le kulukose i le urine.

O le tagata gasegase e masani ona fiainu, o le manaomia i aso taitasi mo le suavai e mafai ona oʻo atu i le 5 lita. I lenei auala, ua faia e le tino le vai vai e mafua mai i le tele o le urination. O le isi mafuaaga o le faateleina o le fia inu o le ita lea o le osokete i le mafaufauga.

O le tagata gasegase e manava le manava, lea e alu ese mai le acetone, ma o le mimiti e manogi le manogi. O lenei mea uiga ese e tupu pe a liliu le tino mai se carbohydrate i se auala gaʻo o le gaosia o le malosi ona o le le lava o le kulukose i totonu o sela. Kino Ketone, lea e faia i lenei tulaga, mafua ai faailoga o mea oona - tiga o le manava, taoto, vomia. Faʻaauau le alualu i luma o le ketoacidosis e taʻitaʻia ai i le maʻisuka.

O le faʻaleagaina ole gasegase e faʻavaivaia le vaivai ma le vaivai, o le faaputuputuina o oloa gasegase oona. E le gata i lea, o le a faʻaitiitia le faʻalauiloa o le maʻi, e amata le paʻu i le tino, e iloa ai i luga o le paʻu, o manua e le faʻamalolo ma maʻi, o le a paʻu ese le lauulu. O le isi faʻamaoniga e le o se faʻamaoniga o le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona mafaufauina o le tausaga o le maʻi - e oʻo atu i le 40 tausaga.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le uiga lea o tagata vavalalata i totonu. Pe a ma le 90% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo maua i le maʻisaga, o le tino tele o le gaʻo e maua i le manava. O loʻo iai i totonu o lenei vailaʻau ia vailaʻau gaʻo maualuga e faʻasaʻo ile insulin, ae o le adipocytes e sili atu ona maaleale i le insulin i le ogavae.

I le amataga o le faamai, o le tuufaatasiga o le inisalini e ala i le faateleina o le paʻu, ae a tupu aʻe le maʻi, ua faʻaitiitia le faletupe, ua tupu aʻe le inisalini. O le tagata gasegase e mafai ona le amanaʻia faailoga o fafo o lenei tulaga, faʻaalia le vaivaiga ma le vaivai i suiga o tausaga. O faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo alualu i luma lemu, ua vavaeeseina, e sili atu ona faigata le matauina. O le mea lea, o le filifilia o le maʻisuka ia te oe lava e le o se mea faigofie. I le avea ai o se tulafono, e maua i se avanoa pe a sau se maʻi mo se isi faʻamaʻi.

O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona masalomia i le taimi muamua i le fiainu masani (o le manaoga e oʻo atu i le 4-5 lita i le aso), ae afai o le tagata matua e lagona lelei o ia o fiainu, ona oʻo ai lea i le tagata matua o le lagona faʻafuaseʻi e le mautonu. I le taimi lava e tasi, o le urination, aemaise lava i le po, ua avea atili ma masani. O le mamafa o le tino e faasolosolo malie lava.

O le tagata gasegase e tele sona manaʻoga ma se faamamafa faʻapitoa i luga ole lauulu. Faʻatasi ma vaivaiga, moe, vaivai, vevela paʻu, e aofia ai i totonu o le potu. E pei ona atiae le neuropathy o le maʻisuka, o le paresthesia ma le paʻu o le pito i lalo e matauina. Faʻaleagaga faʻaleagaina e mafua ai le gau o lauulu, tiga ma le vaivai i vae pe a savali, le lelei le toto i vae.

O le faʻagasolo malie o le toe faʻaleleia o le paʻu e taʻitaʻi atu ai i le au faʻasalalau, faʻamaʻi faʻamalolo. Stomatitis, faʻamaʻi pipisi e mafai. O le maualuga maualuga o le kulukose e mafua ai le atinaʻeina o le retinopathy ma mea leaga, e ui lava ina maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le a faʻaitiitia le vaʻai nai lo le maʻisuka ituaiga 1.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo vaaia foi i tupulaga talavou. Ma suiga faʻapitoa i lenei mataupu e mafai ona taʻitaʻia uma ai le mamafa ma le mamafa o le gau. O le mea lea, e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi mo soʻo se masalosalo uiga.

O le faigata i le togafitia o le maʻisuka i tamaiti, o pepe e le mafai ona faʻamatalaina uiga maʻoti. E tatau i matua ona mataʻu pe afai e masani ona amata ona inu le tamaititi ma ole atu mo se faletaele, faʻapea foʻi pe a suia le mamafa o lona mamafa.

I faʻamaoniga muamua o le ketoacidosis, saili ni togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi. Mo le tiga o le manava, vomiting poo le gaoioi, vevela po o faailo o paʻu vevela vevela, faʻaauau ona manava ma le manogi o le acetone, faʻafefe, moe, valaau i se falemaʻi.

Ina ia faʻamaonia pe faʻafefe masalosaloga o le maʻisuka i le fale, e mafai ona e faʻaaoga se glucometer poʻo se pusa A1C. O nei masini e mafai ai e tagata tomai faapitoa ona fuafua toto maualuga o le suka i totonu o ni nai minute e aunoa ma ni tagata tomai faapitoa. E mafai foi ona e faʻaaoga fasi pepa o suʻega e fuafua ai le maualuga o le suka i le urine. O nei masini uma e mafai ona faʻatau i se fale talavai e aunoa ma se faʻamaumauga. Tusa lava pe o le a le suʻega, aua e te mafaufau ia oe lava, pe afai oe popole i le soifua lelei, aua e te faatali e asiasi i se fomaʻi.

O le manava, faateleina le urination, vaivaiga, vevela paʻu ma fesuiaiga o le mamafa o faailoga autu ia o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. A foliga mai, e tatau ona e sailia se fesoasoani faafomaʻi. Ina ia faia se suʻesuʻega, o le a faatonuina e le fomaʻi se suʻega o le faapalepale kulukose, o le suʻega o le toto mo le suka, o le suʻega mo le hemoglobin, insulin ma le C-peptide, o le suʻega o le urine mo tino o le ketone ma le suka, faapea foi ma isi suʻesuʻega talafeagai, e tusa ai ma taunuuga o le a faatonuina.


  1. Fadeeva, Anastasia Diabetes. Puipuiga, togafitiga, meaʻai / Anastasia Fadeeva. - M.: Tusi i le Manaoga, 2011. - 176 i.

  2. Endocrinology. O Taʻiala mo Fomaʻi, Faʻalapotopotoga o Tala Fou a le Falemaʻi - M., 2013. - 782 c.

  3. Faamaumauga o le clinical endocrinology. - M .: Medicine, 1991. - 512 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia i le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

O le a le faʻamaʻi?

E toʻatele ua faʻalogo o le maʻisuka o se pasene maualuga o le suka toto. Ioe, e saʻo lenei mea. Ae e leʻo taimi uma e tupu ai le inisalini.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le pancreas e amata ona gaosia i le tele o mea. O se taunuuga, o nei hormones e le faigofie ona latou taulimaina o latou tiute - latou te le mafai ona aumaia ni kulūkose molemene e matua manaʻomia tele i siama o le tino.

E foliga mai o matelaina ua matelaina, ma i totonu o le toto, i le isi itu, o loʻo i ai se tele o lenei meaʻai fualaʻau. E faasolosolo lava, e le o le tala o le hyperglycemia, o loʻo maua ai le maʻisuka. Faatasi ai ma le fesoasoani o le injections o le inisalini, e taua le tuʻuina atu o masini ei ai nila.

Ae o loʻo i ai le maʻisuka ituaiga 2. Faatasi ai ma lenei ituaiga o le faamai, o le pancreas e foliga mai e lava le insulin. Na o le taimi nei ua le toe iloa e le siakiina o latou tagata fai mea faigaluega ma e le pasi atu le hormone i totonu o siama. E le gata i lea, o le sugar maualuga e faʻapupula i totonu o le toto. Faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e faia ni vailaʻau faʻapitoa e faʻamālōlōina ai le toto ma tuʻuina atu le kulukose i sosolo fiaai o le tino.

O le mea e malie ai, o le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona tupu i tupulaga talavou e leʻi oʻo i le 30 tausaga. Ae o le ituaiga 2 o le faamai e masani lava ona maua i latou ua silia ma le 50 tausaga. O se faʻamaʻi lea o tagata matutua.

E i ai foi se setete predabetic pe a maualuga le maualuga o le suka i le toto. O le maʻi suka e lei oʻo i le atinaʻe, ae o nisi o ona faailoga e manino lava. I nei tulaga, e tatau ona e vaʻavaʻai atili ia te oe lava. Ioe, ma le siaki e le faalavelaveina. A maeʻa, o se tulaga faapena e mafai ona tumau mo le tele o tausaga, ona mafai ai lea ona tupu le ituaiga sili ona ogaoga.

E tatau i tamaitai ona mataala tele ia i latou lava, talu ai o le maʻisuka e sili atu ona aloaia i vailaau faʻapitoa o se faʻamaʻi tama. E ono le mafai ona maʻi tagata, ona o le faʻafeusuaiga o le homone e gaosia e le tino e faʻalavelave ai i le inisalini faafitauli.

Ia faaeteete

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e mate, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai maʻi le atoatoa.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua manuia i le faia o se vaifofo lea e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka.

O le polokalama fomaʻi o le "Healthy Nation" o loʻo amata nei, i totonu o le faʻavae lea ua tuʻuina atu ai lenei vailaau i tagata uma o le Russian Federation ma le CIS NO . Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le 'upega tafaʻilagi aloaia a MINZDRAVA.

Faailoga iloga o le faamai

E i ai ni faʻamatalaga iloga e taʻu mai pe faapefea ona iloa le maʻisuka. O la latou lisi atoa lenei:

  • Faʻaaoga masani le faletaele (ia mulimuli).
  • Se faʻaitiitia po o se tupe maua.
  • Tumau faʻamago o le mucosa i le gutu.
  • O le naunau tele i meaʻai.
  • Suiga le talafeagai o uiga.
  • Faʻamataʻu malulu ma faʻamaʻi pipisi.
  • Le popole.
  • Faʻasalaga le afaina, le maʻeʻe.
  • O le tino e toetoe lava o taimi uma e vevela.
  • E masani lava ona i ai ni fao, faoa i tulimanu o le gutu.

Faatasi ai ma uiga uma, o se taua tele o le urini, lea e tuua ai le tino i le gasologa o le aso, e faapitoa le faailoga. E le gata i lea, o oso oso faafuasei i le mamafa e tatau foi ona mataala.

E masani lava, faʻamaoniga o le atiaʻe o le maʻisuka o se lagona faifaipea o le fiaaai. E mafua lenei mea ona o le mea moni e leai ni meaʻai. O le tino e amata ona manaʻomia meaai. Ae tusa lava po o le a le tele e 'ai e se tagata, e le mafai ona lava.

Matou tusitusi

I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao. Ina ua atoa loʻu 66 tausaga, sa ou tuleiina ma le mausali loʻu inisalini, na matuai leaga mea uma lava.

Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, faʻalavelave faʻafuaseʻi, na toe foʻi mai le falemaʻi mai aʻu mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou gaioi atili, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu i le atunuu i aso uma, matou te taitaia se olaga ola malosi ma loʻu toalua, malaga tele. E maofa tagata uma i le auala ou te tausisia ai mea uma, i le mea e maua ai le malosi ma le malosi, latou te le talitonu pea ua 66 oʻu tausaga.

O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

E tusa ai ma le talaaga o le fiaai o le tino, o le a amata ona paʻu malie le vaai. O le le mautonu i le soifua maloloina o se tagata e mafai ona taitai atu ai i le faʻapouliuli. O ia faʻaʻailoga o se mafuaaga taua lea mo le alu i le falemaʻi. E tatau ona siaki, alu i le endocrinologist.

Suʻega ile fale

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka pe a iai sou atugaluga? O le suʻesuʻeina o le faʻamaʻi e faigofie lava i le fale. Ma afai e te le togafitia, ia mautinoa o mea uma lava ua lelei i lenei tulaga ma o le mafuaʻaga e lagona ai le le maloloina e le o se gaʻo maualuga o le suka i le toto, o le a fesoasoani se suʻega faʻamalositisi faigofie.

Fuaina o le suka toto ua faia e faʻaaoga ai masini feaveaʻi - o se glucometer. O siaki faʻapitoa maʻoti ma se nila faʻaogaina mo le tuiina o se tamatamailima o loʻo pipii i ai.

Tala o le au faitau

Tuʻua le maʻisuka i le fale. E tasi le masina talu ona galo ia te aʻu le oso i le suka ma ave le inisalini. Oi, pe na faapefea ona ou mafatia, faʻavaivaia pea, valaau faʻafuaseʻi. E fia taimi na ou alu ai i le endocrinologists, ae na o le tasi le mea na latou fai mai - "Ave le insulin." Ma o lenei ua 5 vaiaso ua mavae, e pei o le toto maualuga o le suka e masani lava, e le o se tui se tasi o inisalini ma faafetai uma i lenei tusiga. O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona faitau!

O le suʻega e faia i luga o se manava gaogao. Aʻo leʻi fuaina, fufuluina lelei ou lima i le fasimoli ina ia toetoe lava leai se aoga. I le faʻaaogaina o se nila, fai se moli o le tamatamailima, faapipii ni nai mataua i luga o se laupepa ma tuu i totonu o le masini.

Afai o le suʻega na faia e pei ona faʻamoemoeina, i luga o se manava gaogao, 70-130 mg / dl ua aloaia o se faailoga masani. Afai na faia le suʻesuʻega ile 2 itula pe a uma se taumafataga, o le masani e oʻo ile 180 mg / dl.

Suga i totonu o le tino e mafai ona siaki e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga faapitoa. O se taumafataga fou e aoina i se fagu. O le faʻamalositino suʻesuʻega e alu i lalo. O lenei suʻesuʻega e faʻaaogaina naʻo le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I isi tulaga, e leai se aoga.

I le tulaga o masalosaloga o le maualuga o le suka o se maualuga maualuga, e sili atu le faʻaaogaina o se kitini A1C faapitoa. O lenei masini e faʻaalia ai le maualuga o le hemoglobin ma le suka i le tino i le past 3 months. O le masani A1C e le silia le 5% o le suka o le toto. Afai e le o mautinoa e se tasi le sao atoatoa o auiliiliga na faia i le fale, ua tosoina e masalosaloga ma popolega, e tatau ona e alu i le fale itumalo.

I le uma, e sili atu ona faʻatuatuaina le liliu atu i lau fomaʻi ma au faitioga ma masalosaloga. O le a ia taʻu atu ia te oe pe faapefea ona siaki. E masani lava, 2 suʻega fesoasoani e iloa ai suka i totonu o le tino. Mo lenei mea, e tatau ona e foaʻiina le toto ma faʻanatinati i le falesuesue itumalo. O le maualuga o le suka o le toto mai le tamatamailima e manatu e masani pe afai e le sili atu i le 6.1 mmol / L ana faailoga, i le iniseti - e le sili atu i le 8.3 mmol / L.

Talosaga faafomaʻi manaomia

I mataupu pe a iai ni faʻamaoniga e pei o le gasegase o le fia inu, tele le urination, pe a fai e faigata ona manava, maʻi tigaina, ma o le fale e maua ai le maualuga o le suka i le tino, e tatau ona e alu i le fomaʻi.

I le uma, o togafitiga le lelei e mafai ona oʻo atu ai i ni taunuuga ogaoga. O se tulaga faateleina o le soifua maloloina e mafai ona taitai atu ai i se faʻafitauli o le inisalini. E mafai ona muta i se tulaga faateʻia, ona oʻo mai ai lea o se faʻalavelave leaga.

Faigamalo ma togafiti togafitiga

I le maʻisuka ituaiga 1, tuʻuina atu le inisalini i totonu o le toto. O le mea lea, e mafai ona faʻaititia le pasene o le suka toto, ia tuʻuina atu siama tino ma glucose e manaʻomia tele.

E taua le tausisia o se fuamini vitamin malosi. Mai le taumafataga e faʻamafiesea ai mea taumafa e maualuga le gaʻo, faʻaitiitia le aofaʻi o meaʻai gaʻo. E le gata i lea, o meaai e aofia ai mea mama (pateta, faʻi) ma fua suamalie, fualaau mamago e faasaina. Afai e te manaʻo pea i sisi, e tatau ona e faʻatau faʻamalositisi.

O aso uma e tatau ona e 'ai e pei o laulaʻau, fuālaʻau fou ma fualaau aina pe a mafai. Ae o mea faatau, suamalie suamalie, ma le ava e faasaina.

Fomaʻi fautuaina tagata type 1 tagata maʻi maʻisuka e tuʻuina atu faaletino i latou i le mea e mafai ai. E talitonuina o le taimi nei o le kulukose i totonu o le tino e matua faʻamaʻiina, o le maualuga o le suka o le toto ua faʻaitiitia. E le gata i lea, o fesoasoani faaletino e fesoasoani e aveesea ai le mamafa.

Afai e te mulimuli i faatonuga uma a le fomaʻi ma faia ni inisiua tatau i se taimi talafeagai, o le a mafai ona e ola mo le tele o tausaga, ma mafai ona ola i lou olaga atoa e aunoa ma ni faʻafitauli. O le aofai o suka i totonu o le tino o le a pulea pea.

I le maʻisuka ituaiga 2, e le manaʻomia ni inisiua. O se lagolagosua lagolago o togafitiga ua faatonuina, e faavae i luga o le faaaogaina o fualaau faasaina o le hypoglycemic. O le mea lea, e mafai ona faateleina le lagona o le siakiina o siama i le inisalini ma faamama le toto mai le suka maualuga.

E pei o le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona totogi le mafaufau i mea e te 'ai. O lona uiga, ia mataʻituina, pe afai e le matua mamafa, ae o se meaʻai. Fugalaau matala ma fualaau e le o le suamalie e tatau lava ona i luga o le laulau. I le tapulaa tele, o loʻo faʻaalia ai le faʻaaogaina o le meli masani (e le sili atu ma le 1-2 lepu i le aso).

Ona o le soifua mālōlōina e tatau ona tuʻuina atu i ai le tausiga. E tatau ona suia le suka i le fructose. O nisi o tagata gasegase e faʻaaogaina mea e 'aveʻese mai ma faʻasusu. E le aoga lenei mea. O le faʻaauauina o le faʻaaogaina o suamalie suamalie i meaʻai e oʻo atu ai i faafitauli i isi tino. E tatau ona faʻatapulaaina oe lava i le taumafaina o gaʻo. Afai o togafitiga fou e faʻafefiloi ma le suauʻu manogi, o gaʻo ma mea manogi o se faʻaopoopoga aoga. Latou te saofagā i le faʻavaveina o le faʻaogaina o gaʻo gaʻo.

E le fautuaina le kofe uliuli, sukalati. Afai e mafai, o nei oloa e tatau ona suia i le kofe chicory ma le koko o loʻo maua ai le maʻisuka. O le mea e leaga ai, e le mafai e le maʻisuka ona faʻafefeteina i latou i suamalie, peaches, vine ma isi suamalie suamalie ma vine. I le taimi lava e tasi, e matua aoga tele le faaopoopo o fua masani i le taumafataga: strawberries, sea buckthorn, cranberries, viburnum. Mai fualaau aina, lemoni, oranisi e le i faʻasusu, ma apu e tatau ona sili ona lelei. O fualaau suamalie ma fualaau mamago e faasaina foi. Ae e mafai ona e 'aina fualaau eseese. E sili ona faʻaaogaina laufanua e tusa ai ma le tele o le gaʻo i totonu oi latou. Ae e le faatagaina peanesi.

Afai e mafai, e tatau ona e inuina fualaau aina ma teas mai fugalaau calendula, laulaʻau ma fualaau o laumei, rose sipuni. I le faʻaopoopoga, i totonu o fesoʻotaiga o falemaʻi, e masani lava ona faʻatau atu totogifuapauina faapitoa ma teasal teas e fesoasoani ia te oe e faʻaititia ai lou toto suka.

O fomaʻi fautuaina tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e taitaia ai se olaga ola malosi - faʻaleleia atili, taʻalo i taaloga. E le gata i lea, o aso uma e talie ai le togafitiga e le afaina. Le fiafia lelei, faateleina le taua tele o mea ofoofogia.

Tusi ni faaiuga

Afai e te faitauina nei laina, e mafai ona e faʻamaonia o oe poʻo oe pele ia oe maʻi i le maʻisuka.

Sa matou faia se suʻesuʻega, suʻesuʻeina le tele o mea ma sili ona taua siaki le tele o metotia ma vailaʻau mo le maʻisuka. O le faaiuga e faapea:

O fualaau uma lava, pe a tuʻuina atu, na o se taunuuga lē tumau, o le taimi lava na taofi ai le meaʻai, na faʻateleina ai le faʻamaʻi.

Pau lava le fualaau na tuʻuina mai ai se taunuuga taua o le faʻaleagaina.

I le taimi nei, ua na o le pau lenei o fualaau faasaina e mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka. O le malosi tele o le faʻataʻitaʻiga na faʻaalia i le amataga o le maʻisuka.

Na matou talosagaina le Matagaluega o le Soifua Maloloina:

Ma mo le au faitau o la tatou 'upega tafaʻilagi o loʻo i ai nei se avanoa
maua ni mea faigata TUSI!

Faʻalogo! O mataupu o le faʻatau atu o faʻatau fualaau faasaina ua sili atu ona masani.
I le tuʻuina atu o se poloaiga e faʻaaoga ai sootaga o loʻo i luga, ua faʻamaonia oe e maua mai se oloa lelei mai le gaosiga aloaia. E le gata i lea, pe a faʻatonuina i luga o le upega tafaʻilagi aloaia, e te maua se faʻamaoniga o se tupe faʻaalu (e aofia ai tau tau femalagaiga) i le mea e leai se togafiti o togafitiga.

Tuua Lau Faamatalaga