Faʻaleagaina o fatu i le maʻisuka: togafitiga o le proteinuria

Faatasi ai ma faʻafitauli uma e ono lamatia ai le maʻisuka i se tagata, o le nephropathy o le maʻisuka e avea ma nofoaga taʻitaʻia.

O suiga muamua i fatuga ua aliali mai i le uluaʻi tausaga talu ona maeʻa le maʻisuka, ma o le mea mulimuli o le gasegase masani o le le atoatoa (CRF).

Ae o le faʻaeteete ma le faʻaeteete i mea e puipuia ai, o le suʻesuʻega taimi ma le lava togafitiga e fesoasoani e faʻatuai ai le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi i le tele e mafai ai.

Mafuaaga o le faamai

O le gaioiga o le gaioiga o se tasi lea o uluaʻi taunuuga o le maʻisuka. I mea uma, o fatugaʻo ia o loʻo i ai le galuega autu e faʻamamaina ai le toto mai mea le mama ma toxins.

A oʻo ina osooso le maualuga o le kulukose o le toto i le maʻisuka, e gaoioi i totonu o okeni e pei o se toxin matautia. O loʻo maua e fatuga o loʻo faʻateteleina le faigata ona taulimaina a latou galuega filiga.

O le iʻuga, e faʻavaivaia le toto, faʻaputuina i totonu o ions soda, lea e faʻaosofia ai le vaeluaga o vaʻa o vaʻa.

O le mamafa i totonu ia i latou e faateleina (maualuga maualuga), o fatugaʻo e amata ona talepe i lalo, ma mafua ai ona faateleina le mamafa.

Ae, e ui lava i sea liʻo mataʻutia, e le tupu aʻe faʻamaʻi fatuga i tagata uma e maua i le maʻisuka.

O le mea lea, e vaʻaia e fomaʻi ni talitonuga faavae se tolu e taʻu mai mafuaaga o le atinaʻeina o gasegase fatu.

  1. Vaʻaiga. O se tasi o mafuaaga muamua e mafua ai ona atiina ae e se tagata le maʻisuka ua taʻua nei i aso nei o se gasegase faʻatoʻateleina. O le masini tutusa lava e mafua mai i le nephropathy. O le taimi lava e atiina ae ai e le tagata le maʻisuka, o mea gaogao e le mafaamatalaina e faatelevaveina ai le atinaʻeina o le lapisi i totonu o fatugaʻo.
  2. Hemodynamic. I le maʻisuka, e masani lava o le solia o le taʻavale lautele (tutusa le maualuga). O se taunuuga, o se aofaiga tele o proteinin proteins e maua i totonu o le uila, o vaa i lalo ifo o ia avega ua faʻaumatia, ma o nofoaga leaga ua toso i luga o siama (sclerosis).
  3. Fetufaai. O lenei mafaufauga o loʻo faʻatulagaina ai le vaega autu o le faʻaleagaina o le kulukose maualuga i totonu o le toto. O vaʻa uma i totonu o le tino (e aofia ai fatugaʻo) e aafia i le "suamalie" toxin. O le tafe o le toto e faʻalavelaveina, masani ona suia suiga o gataifale, o gaʻo o loʻo tuʻuina i totonu o vaʻa, lea e oʻo atu ai i le nephropathy.

Faʻavasegaga

I aso nei, o fomaʻi i la latou galuega e faʻaaogaina le faʻavasegaina masani e tusa ai ma laasaga o le nephropathy o le maʻisuka e tusa ai ma Mogensen (na atiae i le 1983):

TulagaLe mea e faʻaaliaA tupu (faʻatusatusa i le maʻisuka)
Faʻaleagaina o le RenalFaʻaleagaina ma le faʻasolosoloI le taimi muamua o le maʻi
Muamua suiga faʻavaeO le faʻamaʻiina, o le paʻu pito i lalo o fatugaʻo e faʻamaunuʻu, ma isi.2-5 tausaga
Amata mai le nephropathyMicroalbuminuria, maualuga le filtration rate (GFR)I luga o le 5 tausaga
Tigā teleProteinuria, sclerosis e aofia ai le 50-75% o le glomeruli10-15 tausaga
UremiaFaatumu le glomerulosclerosis15-20 tausaga

Ae o le tele o tusitusiga i tusitusiga e iai foi le vavaeeseina o laasaga o le nephropathy o le maʻisuka e faavae i suiga o fatugaʻo. O laasaga nei o le faʻamaʻi o loʻo iloga iinei:

  1. Faʻafesoʻotaʻi. I le taimi nei, o le toto e tafe i le renal glomeruli faʻavavevave (o le faamama autu lea), o le maualuga o le urini e faateleina, o le toto o le tino e sili atu le tele. O le tulaga e oʻo atu i le 5 tausaga.
  2. Microalbuminuria O se laʻititi laʻititi lea i le maualuga o proteinin proteins i le urine (30-300 mg / aso), lea e le mafai lava e le suʻesuʻeina o auala masani ona suʻesuʻe. Afai e te iloa nei suiga i le taimi ma faatulaga togafitiga, o le laasaga e mafai ona tusa ma le 10 tausaga.
  3. Proteinuria (i se isi faaupuga - macroalbuminuria). I le taimi nei, o le fuaina o le faamamaina o le toto e ala i fatugaʻo e faʻaitiitia le malosi, e masani ona oso i luga le mamafa o le mamafa (BP). O le maualuga o albumin i urine i lenei laasaga e mafai mai le 200 i le silia i le 2000 mg / aso. O lenei laasaga ua maua i le 10-15 tausaga mai le amataga o le maʻi.
  4. Tigā tele. GFR faʻaitiitia le tele, o vaʻa e ufiufi i suiga mataʻutia. E maua i le 15-20 tausaga pe a uma suiga muamua o le tino.
  5. Faʻasologa o le faalēaogā taimi. Faʻaalia i le 20-25 tausaga o le soifua ma le maʻisuka.

Matetini o le Natura Nifropathy Development Scheme

O vaega muamua e tolu o le fomaʻi faʻapitoa e tusa ai ma le Mogensen (poo taimi o le faaseseina ma le microalbuminuria) e taʻua o le vailaau. I le taimi lea, o fafo atu o faʻamaoniga e matua leai lava, o le maualuga o le urina e masani lava. I nisi tulaga, e mafai e tagata gasegase ona maitauina le siitia o taimi i le mamafa i le faaiuga o le tulaga o le microalbuminuria.

I le taimi lea, naʻo suega faʻapitoa mo le fuafuaina o le albumin i le urine o se maʻi maʻi suka mafai ona faʻamaonia le maʻi.

O le tulaga o le proteinuria ua i ai ni faailoga faapitoa i fafo:

  • masani ona oso i le toto,
  • gasegase e faitio i le fulafula (muamua fuga o foliga ma vae, ona faaputuputu lea o le vai i totonu o le tino),
  • mamafa paʻu ma le manava o le manava (o le tino ua amata ona faʻaalu tupe faʻasaina e faʻaleleia mo le le lava),
  • ogaoga vaivai, moe,
  • fiainu ma le gaioiga.

I le mea mulimuli o le maʻi, o faʻamaoniga uma o loʻo i luga o loʻo puipuia ma faʻateleina. Le malosi o le vevela, o le toto totola e iloagofie i totonu o le uila. O le toto toto i totonu o le sami e tulaʻi atu i fuainumera e lamatia ai le ola.

O le faʻamaoniga o le faʻamaʻi fatu fatu o le maʻisuka e faʻavae i luga o ni faailoga autu se lua. O lenei faʻamaumauga o le talaʻaga o le maʻi o le maʻisuka maʻi (ituaiga ituaiga o maʻisuka, o le a le umi e tumau ai le maʻi, ma isi) ma faailoilo o metotia suesue.

I le tulaga tuusaʻo o le atinaʻeina o vailaʻau faʻaleagaina i fatugaʻo, o le auala autu o le fua faʻatatau o le albumin i le urine. Mo le auiliiliga, pe o le aofaʻi atoa o le urine i aso taitasi, po o le taeao o le taeao (o lona uiga, o se po) e ave.

O faailoga o le albumin ua faʻavasegaina e faapea:

Po o le po (i le taeao)Aso umaSuesuega o le Urine
Normoalbuminuria
Microalbuminuria20-200 mg / min.30-30020-200 mg / l
Macroalbuminuria> 200 mg / min.> 300 mg> 200 mg / l

O le isi metotia faʻapitoa o suʻesuʻega o le faʻamaonia lea o le resitalaina (faʻaopoopoina le GFR i le tali mai i fafo atu o le malosi, mo se faʻataʻitaʻiga, le folasaga o le dopamine, o le popo, ma isi). O le masani o le faateleina o le GFR e 10% i le maea ai o le faʻatinoga.

O le masani o le faasinomaga o le GFR lava ia o le ≥90 ml / min / 1.73 m2. Afai o lenei fuainumera e pa'ū i lalo, o le a faʻaalia ai se faʻaitiitia o le gaioiga galue.

O isi faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e faʻaaogaina foi:

  • Suʻega Reberg (faʻamoemoega o le GFR),
  • iloiloga lautele o le toto ma le urine,
  • Faʻasologa o fatugaʻo ma le Doppler (ia iloa ai le saoasaoa o le toto i totonu o vaa),
  • fatuga o fatugao (e tusa ai ma faʻamatalaga taʻitasi).

I le amataga, o le galuega autu i togafitiga o le nephropathy o le maʻisuka o le faatumauina lea o le maualuga o le kulukose ma togafitia le maualuga o le toto. A oʻo ina faʻalauteleina le tulaga o le proteinuria, e tatau ona taulaʻi uma togafitiga faʻapitoa i le taofiofia o le paʻu o le galuega faʻapitoa ma le tupuga mai o le gasegase masani.

O vailaʻau nei e faʻaaogaina:

  • Ava inhibitors - angiotensin liliu mai le enzyme mo le faʻasaoina o aʻafiaga (Enalapril, Captopril, Fosinopril, ma isi),
  • fualaau faasaina mo le faasaʻo o le hyperlipidemia, o lona uiga, o se maualuga o le gaʻo i totonu o le toto ("Simvastatin" ma isi fuainumera),
  • togafitiga ("Faʻaalia", "Furosemide"),
  • sauniuniga uʻamea mo le faʻasaʻoina o le anemia, ma isi.

O se mea faʻapitoa e maualalo le maualalo o le protein e fautuaina i le vaega muamua o le nephropathy o le maʻisuka - faʻatasi ai ma le maualuga o gaʻo ma le microalbuminuria.

A o faagasolo lenei vaitau, e tatau ona faʻaitiitia le "vaega" o meaola o manu i meaai i aso uma i le 15-18% o le aofaʻi o le kalori. O le 1 g i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino o le maʻisuka maʻi. O le ao ole aso masima e tatau ona faʻaitiitia - ile 3-5 g.

E taua tele le faʻatapulaaina o le ola e faʻaitiitia ai le fula.

Afai ua atiae le laasaga o le proteinuria, o meaʻai faapitoa ua uma ona i ai se togafiti togafitiga atoatoa. O le taumafataga e avea ma se protein maualalo - 0.7 g fano i le 1 kg. Ole aofaiga o le masima e tatau ona faʻaititia ile lapisi ole 2-2.5 g i le aso.

I nisi tulaga, o gasegase o le nephropathy o le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina ai le tutusa o le ketone o amino acids e vavae ese ai le tino mai le vaeluaina o puipuiga mai a latou lava faʻasao.

Hemodialysis ma le diathsis peritoneal

Le faʻamamaina o le toto e le hemodialysis ("kidney artificial") ma le dialysis e masani lava ona faia i taimi mulimuli o le nephropathy, pe a le mafai ona toe gafatia e le fatu fatu le filiga. O nisi taimi o le faʻamaʻiloga o loʻo faʻamaonia i se taimi na muamua atu, pe a uma ona maua le nephropathy i le maʻisuka, ma o totoga e manaʻomia ona lagolagoina.

I le taimi o le vevela, ua faʻaofiina se pusa i totonu o le maʻi, faʻafesoʻotaʻi i se tagata e faʻaleleia le toto - o se masini viliina. Ma o le tino atoa e faamamaina le toto o toxins nai lo le fatuga mo le 4-5 itula.

O le faʻasologa o le dialysis procedure e faʻatinoina e tusa ai ma se fuafuaga faʻapena, ae le o le pepeti faʻamamaina e le faʻaofiina i totonu o le faga, ae i totonu o le paʻu. O lenei metotia e faʻaaogaina pe a le mafai ona maua le maʻi mo mafuaaga eseese.

E faʻafia ona manaʻomia le faʻamalosiga o le toto, e na o se fomaʻi e filifili i luga o le suʻega o suʻega ma le tulaga o le maʻi suka. Afai e le i faʻafeiloaʻi le nephropathy i le gasegase masani, e mafai ona e faʻafesoʻotaʻi se "fatu fatu" i le vaiaso. A maeʻa ona faʻagasolo le gaosiga o le tino, e faia faʻatolu i le vaiaso. E mafai ona faia le paʻu o le peritoneal i aso uma.

O le faʻamamaina o le toto faʻatasi ma le nephropathy e tatau ai pe a pa'ū le GFR i le 15 ml / min / 1.73 m2 ma le maualuga o le palasini (sili atu ma le 6.5 mmol / l) o loʻo faamaumauina i lalo. Ma faʻapea foi pe a iai se lamatiaga ole edema ona o le tele o vai, faapea foi ma faailoga uma o le pau ole malosi ole protein-malosi.

Puipuiga

Mo maʻi o le maʻisuka, o le puipuia o nephropathy e tatau ona aofia ai le tele o mea autu:

  • lagolagosua i le toto o se maualuga saogalemu o suka (faatonutonu ai le tino, aloese mai le atuatuvale ma fua i taimi uma fua o kulukose),
  • meaʻai talafeagai (taumafa ma le maualalo o pasene o protein ma mea inu gaʻo, teena o sikaleti ma ava malosi),
  • mataʻituina le fua o le lipids i totonu o le toto,
  • mataʻituina le maualuga o le toto maualuga (pe afai e oso i luga atu o le 140/90 mm Hg, o se manaoga faanatinati e faia se gaioiga).

E tatau ona malilie uma faʻataʻitaʻiga ma le fomaʻi. E tatau foi ona faia se taumafataga maloloina i lalo o le vaavaaiga malosi a se endocrinologist ma se nephrologist.

Maʻisuka Nifropathy ma le maʻisuka

Le togafitiga o le nephropathy o le maʻisuka e le mafai ona vavaeeseina mai le togafitia o le mafuaaga - o le maʻisuka lava ia. O nei faiga e lua e tatau ona tutusa lelei ma ia fetuunai e tusa ai ma taunuuga o auiliiliga o le maʻi-maʻisuka ma le tulaga o le maʻi.

O galuega autu i le maʻisuka ma le fatu fatu fatuga tutusa - o le siaki atoa o le kulūkose ma le toto. Ole tino autu e leai ni falemaʻi e tutusa uma i tulaga uma o le maʻisuka. O lenei mea e pulea ai le maualuga o le mamafa, meaʻai maloloina, faʻaitiitia o le atuatuvale, teenaina o masani leaga, masani faʻaletino faaletino.

O le tulaga ma le inu o vailaau e sili atu ona faigata. I le amataga o le maʻisuka ma le nephropathy, o le vaega autu o fualaau faasaina e mo le faʻasaʻoina o aʻafiaga. O iinei e tatau ona e filifilia fualaau faasaina e saogalemu mo gasegase mamai, fofoina mo isi faafitauli o le maʻisuka, maua uma le cardioprotective ma le natura o meatotino. O nei mea e sili atu i le initaneti ACE.

I le tulaga o le maʻisuka e mafua ai le maʻisuka, o le a faatagaina le inhibitors ACE e sui i le angiotensin II o le talipupuni pe a iai ni aʻafiaga mai le vaega muamua o vailaʻau.

Pe a oʻo mai suʻesuʻega ua faʻaalia ai le proteinuria, faʻaititia le gaʻo ma le maualuga maualuga o le toto maualuga e tatau ona mafaufau i le togafitiga o le maʻisuka.

Ole tapulaa faapitoa e faatatau i le maʻisuka ma le ituaiga 2 pathology: mo i latou, o le lisi ole gasegase o le oral hypoglycemic (PSSS) faatagaina e manaʻomia e faʻaititia i taimi uma.

O fualaau sili ona saogalemu o Glycvidon, Gliclazide, Repaglinide. Afai o le GFR i le taimi o le nephropathy e oʻo ifo i le 30ml / min pe maualalo, e tatau ona faʻafeiloaʻi tagata gasegase i le pule ile insulin.

E iai foʻi togafitiga faʻapitoa mo vailaau maʻisuka e fuafua i le tulaga o le nephropathy, faʻamaoniga o le albumin, creatinine ma le GFR.

O lea la, afai o le creatinindo e oʻo atu i le 300 μmol / L, e vavaeina le inisinia ATP, pe afai e oso maualuga, ua uma ona faalēaogāina muamua aʻo leʻi oʻo i le hemodialysis.

I le faʻaopoopoga, i vailaau faʻaonapo nei o loʻo i ai se suʻesuʻega le tumau mo fualaau faʻasaina ma togafiti togafitiga e mafai ai mo togafitiga tutusa o le maʻisuka ma le maʻisuka nephropathy ma ni faʻafitauli laiti.
I le vitio e uiga i mafuaʻaga, faʻamaoniga ma togafitiga o le maʻisuka nephropathy:

Faʻaleagaina o fatu i le maʻisuka: togafitiga o le proteinuria

I le maʻisuka malosi, o le gaosiga o le inisalini e faʻalavelave pe faʻafefeteina mea e puipuia ai. E le mafai e le kulukose ona ulu i totoga ma felafolafoaʻi i totonu o le toto.

O le leai o le kulukose, o se tasi o mea eletise, e mafua ai le faʻavevesiina o le gaioioiga o totoga ma tino i totonu o le tino, ma o le tele o le toto e afaina ai le toto, gaʻo ū, ate ma gaʻo.

O le faʻamaʻiina o le fatu i le maʻisuka o le maualuga maualuga lea o faʻafitauli faigata, o le le manuia o la latou galuega e taʻitaʻia ai le manaʻoga mo le faʻamaʻi ma le fatuga fatu. Na pau le mea e mafai ona laveaʻiina ai olaga o tagata gasegase.

E faapefea ona faaleagaina fatugaʻo i le maʻisuka?

Faamamaina o le toto mai otaota e tupu e ala i le faamamaina o fatu fatu.

O lana matafaioi e faia e le renal glomeruli.

O le toto mai vaʻa e siosiomia le glomeruli e faʻavaivai.

O le tele o vai ma meaʻai e toe faʻafoʻiina, ma o oloa gaosiolosi e ala mai i le vateatea ma le vevela ua faʻasaʻa.

I le faaopoopo atu i le faʻamamaina o le toto, e faia ai e gaʻo ia galuega taua:

  1. Le gaosia o le erythropoietin, lea e aafia ai le totoina o le toto.
  2. Le faʻasologa o le renin, lea e puleaina ai le toto maualuga.
  3. Faatonutonuina o le fesuiaiga o le calcium ma fuamoa, ia o loʻo aofia i totonu o le fausaga o le ponaivi.

O le kulūkose o le toto e mafua ai le palatini. Ia i latou, o auupega e amata ona gaosia i totonu o le tino. I le faaopoopo atu, faatasi ai ma ia ituaiga o tali, o le maualuga o le platelet e tulaʻi i totonu o le toto ma fusi toto laiti.

O penefiti i foliga faʻapipiʻi e mafai ona sosolo i fatugaʻo, ma o le faʻateleina o faʻamalosi e faʻavaveina ai lenei gaioiga. Faʻapenaina faʻaputu i puipui o capillaries ma le va o latou i totonu o mea o fatugaʻo. O nei mea uma e aʻafia ai le mafai ona gafatia o capillaries.

I le toto o tagata gasegase o loʻo i ai le maʻisuka o loʻo i ai le sili atu o le kulukose, lea, o le pasi atu i le glomerulus, e tele se vaiinu e maua ai. O lenei mea e faateleina ai le mamafa i totonu o le glomerulus. Ua faateleina le fua faatatau o le filtuls. I le taimi muamua o le maʻisuka, e faʻaleleia, ona faasolosolo malie lea ona pau.

I le lumanaʻi, talu ai ona o le faʻateleina o le mamafa i fatugaʻo ma le maʻisuka, o nisi o le glomeruli e le mafai ona faʻafeteina le mamafa ma le oti. O lenei mea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le faʻamamāina o le toto ma le atinaʻeina o faʻamaoniga o le le atoatoa.

O fatugaʻo ei ai le tele o le glomeruli, o lea la o lenei faagasologa e telegese tele, ma o uluai faailoga o faʻamaʻi fatugao i le maʻisuka e masani lava ona le iloa i le sili atu i le lima tausaga mai le amataga o le maʻi. E aofia ai:

  • Lautele vaivaiga, puupuu le manava i sina mea itiiti.
  • Le fefe ma le moe.
  • Faʻaauau le fulafula o vae ma lalo o mata.
  • Tigā toto maualuga.
  • Se mataua i le suka o le toto.
  • Naua, vili.
  • O se nofoa e le maluelue ma le tele o le maumaututu ma le manava.
  • O le manulele o le povi e tiga tele, vae vae, aemaise i le afiafi.
  • Tuʻuina o le paʻu.
  • Manua o le uamea i le gutu.
  • E ono i ai le manogi manogi mai le gutu.

E paʻu le paʻu, ma se lanu samasama po o le eleele.

Faʻamaumauga o le fale suʻesuʻe o faʻamaʻi fatugao

Fuafuaina o fuataga faʻapitoa o le filtration (Reberg test). Ina ia fuafuaina le maualuga o le urine lea na faʻatuʻuina i le minute, e aoina mai i le aso. E tatau ona iloa tonu le taimi na faatino ai le aoina o urina. Ma, o le fua faatatau o le filtration ua fuafuaina e faʻaaoga ai fua faʻatatau.

O le fua masani masani o le gaioiga o le sili atu i le 90 ml i le minute, e oʻo atu i le 60 ml - o le galuega e fai si faaletonu, e oo atu i le 30 faʻamaʻi fatuga fatu. Afai e faʻaitiitia le saoasaoa i le 15, ona faia loa lea o se siakiina o le faaletonu faalumaina masani.

Suesueina o le Urine mo albumin. O le albumin o le sili lea o puipuiga uma e alu ese i le urine. O le mea lea, o le iloa o le microalbuminuria i le urine o lona uiga ua faaleagaina le gaʻo. O le albuminuria e atiina ae i le nephropathy i tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka, o loʻo faʻaalia foi ia lava i le taufaʻataʻu o le faʻamaʻi o le myocardial and stroke.

O le masani o le albumin i le urine e oo atu i le 20 mg / l, e oʻo atu i le 200 mg / l e maua i le microalbuminuria, e sili atu i le 200 - macroalbuminuria ma le faʻamaʻi ogaoga ogaoga.

E le gata i lea, o le albuminuria e mafai ona tupu ma le gasegase o le kulukose o le tino, le maʻi autoimmune, le toto maualuga. E mafai ona mafua ai le mumū, fatu fatugaʻo, kume, ma le glomerulonephritic chronic.

Ina ia fuafua le maualuga o le faaleagaina o fatuga i le maʻisuka, e tatau ona e faia se suʻesuʻega:

  1. Suesuega o le toto mo meaola mo le creatinine.
  2. Fuafuaina o le fua o le filtration.
  3. Suesueina o le Urine mo albumin.
  4. Urinalysis mo le creatinine.
  5. O se suʻega toto mo le creatinine. O le mea mulimuli o le gaosiga o le protein o le creatinine. E mafai ona faʻaopopo le maualuga o le fatu o le Creatinine i le faʻaititia o le gaʻo ma le le lava o le faʻamamaina o le toto. Mo togafitiga faʻapitoa, o le creatinine e mafai ona faʻalauteleina i le malosi malosi o le tino, o le taofiofia o aano o manufasi i le taumafa, faʻamalaina, ma le faʻaaogaina o vailaʻau e faaleagaina ai fatugaʻo.

O tulaga masani mo tamaitai e mai i le 53 i le 106 micromol / l, mo tagata mai le 71 i le 115 micromol / l.

4. Iloiloina o le tino mo le creatinine. O le Creatinine mai le toto ua faʻapenaina e fatugaʻo. I le tulaga o le le atoatoa o le galuega, faatasi ai ma le malosi o le tino, faʻamaʻi pipisi, taumafa i meaʻai o le aano, faʻamaʻi endocrine, faʻateleina le fatu o le creatinine.

O le masani i le moli i le aso mo tamaitai e 5.3-15.9, mo alii 7.1-17.7.

Iloiloina o faʻamaumauga mai nei suʻesuʻega e mafai ai ona faia ni faʻamatalaga: e faʻapefea ona le manuia le gaʻo ma pe o le a le tulaga o le faʻasologa o gaʻo tumau (CKD). O lea ituaiga suʻesuʻega e tatau foi ona e mafua ona o le ogaoga o faʻamaʻi faʻapitoa e aliali mai i le laasaga pe a uma ona suia suiga o gaʻo.

O le albuminuria e aliali mai i le laasaga muamua, o lea afai e amata togafitiga, ona mafai lea ona taofia le le mafai ona faʻalogo.

Togafitiga o Gasegase mo le maʻi suka

O fatugaʻo e sili ona togafitia lelei mo le maʻisuka i le laasaga pe a sili atu i le 200 mg / l le albuminuria.

O le togafitiga autu o le totogi lea mo le maʻisuka, ma tausia le maualuga fautuaina o le glycemia. E le gata i lea, o fualaau oona mai le vaega o le angiotensin-converting enzymes ua faʻamatalaina. O lo latou faʻamoemoega e faʻaalia i se tulaga masani o le mamafa.

O le aveina o ni vailaau o nei fualaau faasaina e mafai ona faaitiitia ai le palatini i le urine, e taofia ai le faaleagaina o le renal glomeruli. O le mea masani lava, o le fomaʻi o loʻo faʻamatalaina ia fualaau faasaina:

O le vaega proteinuria e manaʻomia ai le faʻasaina o meaola o manu i le taumafataga. E le aoga lenei i tamaiti ma fafine maʻitaga. E fautuaina tagata uma e tuʻuina atu a latou meaʻai, iʻa, kisisi ma sisi.

I le maualuga o le toto maualuga, e tatau ona aloese ai meaai mama, e fautuaina e le sili atu nai lo le 3 g le laulau i le aso. E mafai ona e faʻaaoga le sua o le lemon ma otaota e faʻaopoopo ai meaʻai.

Ina ia faʻaitiitia le malosi i lenei laasaga, e masani ona faʻaaogaina fualaau faasaina:

I le tulaga o teteʻega, e fesoʻotaʻi faʻasolosolo faʻasolosolo ia i latou poʻo se vailaʻau tuʻufaʻatasia o loʻo faʻaaoga.

Afai e le o togafitia le maʻisuka ma fatuga mo se taimi umi, o le mea lea e tau atu ai i le atinaʻeina o le le atoatoa o le tino. I le aluga o taimi, o le glomeruli i totonu o le fatu gafa e itiiti ifo ma ua amata ona toilalo fatugaʻo.

O lenei tulaga e manaomia ai le tele o le siakiina o le suka i le aso atoa, aua o le totogiina o le maʻisuka e mafai ona taofia ai le atinaʻeina o siama ma faʻamaʻi e masani ona iai faʻatasi ma le maʻisuka i lenei taimi.

Afai e leai se aoga o fualaau, o nei tagata gasegase e siitia atu i togafitiga insulin. Faʻasolosolo le pa'ū i le maualuga o le suka, e manaʻomia vave le toe faʻaolaina ile falemaʻi.

O le nephropathy o le maʻi i le laasaga o le faaletonu o le tino e le manaʻomia ai suiga i le meaʻai. O le faʻagata masani o faʻamaʻalosi faigofie i lenei laasaga e le aoga. E le gata i lea, o ia tulafono e faʻaofiina i le taumafataga:

  1. I lenei laasaga, e faʻamapulaʻa pe leai atoa foi le puipuia o meaola.
  2. E le gata i lea, o loʻo i ai se tulaga lamatia e faʻalautele le gaʻo i totonu o le toto. Mea taumafa e maualuga i le potassium e le aofia ai meaai: pateta, vine, palu, apricots mago, aso ma currants curum.
  3. I le taumafataga, e manaʻomia foʻi le faʻapulaʻaina o meaʻai e maua ai le maualuga o le phosphorus content (iʻa, sisi, buckwheat), ulu atu i le calcium mai susu inu susu, sesame, seleri i le lisi.

O se tulaga taua i le tulaga o le le atoatoa o le puleaina o le malosi o le tino ma le manava o le paseka faatasi ai ma le fesoasoani a fomaʻi - Furosemide, Uregit. O le siakiina o le inu ma le vaʻaia o vai, faʻaititia ai le edema.

O le faʻamaʻaina i faʻamaʻi fatugao e manaʻomia ai le faʻaaogaina o erythropoietin ma vai inu. O le nonoa o toxins i totonu o le manava, e faʻaaoga ai sorbents: Enterodesis, carbon activated, Polysorb.

Faʻatasi ai ma le alualu i luma o le le atoatoa, ua fesootaʻi tagata gasegase i le faʻamamaina toto. O se faʻamatalaga mo le paʻu o le tino o le fatu creatinine e maualuga atu i le 600 μmol / L. O ia sauniga e faia i lalo o le puleaina o vaega o meaola oona ma e na o le pau lea o le ala e faatumauina ai le taua.

O le siama poʻo le diathoneal dialysis o loʻo faia. Ma i le lumanaʻi, o le fatuina o fatugao ua faʻaalia mo ia ituaiga o gasegase, lea e mafai ona toe faʻafoisia le gafatia galue ma gaioiga a tagata gasegase.

I le vitio i lenei tusiga, o le autu o faʻamaʻi fatugaʻo i le maʻisuka o loʻo faaauau.

Faʻaleagaina o le anotomy o le glomerulosclerosis

O mamanu nei o le mormer o glomerulosclerosis e iloga:

  • o le foliga nodular o loʻo faʻaalia i le faʻavaeina o nodules o le foliga o le fulufulu i le renal glomeruli ma e tele lava ina matauina i le ituaiga o maʻi o le maʻisuka. Nodules e mafai ona aofia ai le tele o le renal glomeruli, e mafua ai le faʻaalia o le aisisi ma le puipuia o le mamanu i totonu o masini o paʻu o loʻo i lalo,
  • o le fesuiaiga o le ituaiga o faamai o loo faailoaina i le laugatasia o le vavae o le glomeruli ma membranes e aunoa ma le fausia o nodules,
  • faʻapitoa faʻatasi ma le faʻavaeina o taamilosaga faʻapitoa i le pito i luga o capillary capillaries.

I nisi o tulaga, o le atinaʻeina tutusa o ituaiga nodular ma faʻasalalauga fomaʻi e mafai.

I le taimi o le atinaʻeina o le maʻisuka, o loʻo faʻasolosolo le faaleagaina o fatugao, suiga o le degenerative i le epithelium e tutupu, ua faʻaputuina i lalo o membranes paraproteins ma avea ai ma foliga o le hyaline, ma ua suia fusi i le fesoʻotaʻi ma le gaʻo.

O se taunuuga o le nephropathy o le maʻisuka, ua mate le glomeruli, ua galo ai fatugaʻo o latou gaioiga, o le fibrosis o le periglomerular e atiina ae, ona toe toilalo ai lea.

Faailoga o le maʻi

I le maʻisuka malosi, o suiga uma lava o togafiti e tupu mai i le talaaga o le faamamaina o le toto ma le maualuga o le suka - o le mea sili ona afaina. Ole maualuga o le kulukose o loʻo i ai le aʻafiaga o aʻafiaga i luga o fuluʻi okeni, faʻaititia ai le gafatia o le filtration.

Talu ai ona o le faateleina o le gaogao o le membranes, protein (albumin), lea, faatasi ai ma galuega masani, tumau i totonu o le toto, e ulufale atu i le mimi. O le i ai o se faʻaopoopoga o le albumin i le urine o se tasi lea o tuʻutuʻuga autu mo le maʻisuka nephropathy.

Faailoga faʻaalia o faʻamaʻi fatugaʻo e aofia ai:

  • proteinuria - iloagofie o le protein i le auiliiliga o le urine,
  • retinopathy - faʻaleagaina le toe mata,
  • maualuga maualuga - maualuga toto maualuga.

O le tuufaatasiga o lisi ua lisiina o togafitiga o fatufiti i le maʻisuka e faʻaleleia ai lo latou malosi, o le mea lea, e avea o se faitioga mo le faʻamautinoaina o le maʻi.

I le uluai laasaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, faʻaleagaina fatuga fatugao. Ina ia aloese mai faʻafitauli, e fautuaina e fomaʻi le suʻesuʻeina faaletausaga mo tagata uma e maua i le maʻisuka. O le faʻatagaina o suʻega toto ma urine mo le creatinine, faʻatusatusaga o le fuaina o le filtration, ma suʻesuʻega faʻamalosi mo albumin.

Tagata maʻi, ona o lo latou gasegase o le tino, e lamatia, e tatau ona gauai atu i le tuufaatasiga o faailoga o le maʻisuka ma le glomerulosclerosis:

  • se faʻaopoopoga i le aofaʻi o urine (polyuria),
  • vaivai, vaivai, vaivai le manava,
  • afaina, paʻu o le paʻu,
  • maualuga le toto maualuga
  • o foliga mai o se tofo o le uamea i le gutu,
  • faateleina le galala
  • telefoni vae masani
  • fulafula
  • leiloa le mamafa mo le leai o se mafuaaga
  • telegese le faʻamalolo manuʻa
  • manava, manava, po o le vomia,
  • urinary tract infection
  • leai se mafaufau.

O se suʻesuʻega faʻapitoa taimi faafomaʻi e na o le pau lea o le auala e le misia ai le amataina o faʻamaʻi fatu fatu o le maʻisuka ma puipuia ai le atinaʻeina o suiga e le mafai ona suia i le tino.

Tulaga ma faʻamatalaga faʻapitoa

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le fatuina o fatugao e atiae i laasaga:

  • o le uluai laasaga e pasia e aunoa ma ni faʻaaliga vaaia o le maʻi. O le mea muamua e faaleagaina ai fatugaʻo e mafai ona faʻaalia i se maualuga maualuga o le filtration ma le malosi o le tafe toto,
  • faʻamatalaga faʻapitoa o faʻamatalaga o le glomerulosclerosis o loʻo matauina i le taimi o le suiga. O le fausaga o le renal glomeruli e faasolosolo malie ona suia, o puipui o capillaries e faʻamalamalama. O le Microalbumin o loʻo i totonu o taʻaloga masani. maualuga le tafe o le toto ma le faʻamamaina o le toto tumau i le maualuga maualuga,
  • o le tulaga muamua o le faʻamaʻi o fatuga ona o le maʻisuka e faʻaalia i le faateleina o le maualuga o albumin. E i ai le siʻitia taimi i le toto maualuga,
  • faatasi ai ma le tulaga o le nephrotic, o faailoga uma lava o togafitiga o fatugao ua maitauina ma le mausali - proteinuria, o le faʻaitiitia o le tafe toto ma le toto o le filtration o toto, o le faʻaosoosoina pea o le toto. O le maualuga o le creatinine toto e faʻaititia. O suʻesuʻega o le toto e faʻaalia ai le faateleina o faailoilo - ESR, cholesterol, ma isi. Atonu o foliga mai o le toto i suʻesuʻega o le urine,
  • O le mea mulimuli i le atinaʻeina o maʻi o le maʻisuka o fatugaʻo o le nephrosclerotic stage (uremic). O loʻo faʻaalia i le paʻu tele i le gaioiga o fatugaʻo, o se faʻaopoopoga o le tele ole urea ma le creatinine i suʻega toto e faʻasaga i se talaaga o se faʻaitiitia o faʻamaoniga o le protein. E i ai le toto ma le porotini i le urine, o loʻo tupu ai le anemia ogaoga. O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e oo atu i tulaga taua. O le kulūkose o le toto atonu e faʻaitiitia.

O le vaega mulimuli o le atinaʻeina o faʻafitauli i le maʻisuka ua faʻamauina e le mafai ona faʻafeteina ma e oʻo atu ai i le le atoatoa o le tino, lea e tausia ai le tino e ala i le faʻamamaina o le toto e ala i le tui poʻo le faʻaaogaina o se fatuga o fatuga.

E faʻafefea ona aʻafia fatuga o le maʻisuka?

Suiga i fatugaʻo o le maʻisuka e amata i le faʻamau faʻamau.

O le okeni ei ai le glomeruli e faʻamamaina ai le tino i le tino o le tagata. Ona o le faʻatusatusaga o puipui o le okeni, o nei glomeruli e laʻititi (e leiloa capillaries), o togafitiga e taʻitaʻia ai le mea moni e le mafai ona toe faʻamaina le tino. E le aveesea e le tino le aofaiga sao o le otaota vai mai le tino, ma o le toto ua faaitiitia.

O le maʻisuka o le Renal e mafua ai ona mafatia isi totoga. E masani lava e alu le faʻamaʻi e aunoa ma ni faʻaʻailoga. E mafua mai i le mea moni e iai i totonu o le tino o le tagata isi nodules e faʻamamaina ai le toto. Pe a latou faia a latou galuega, o le tagata o loʻo iai muamua faailoga, ae o le tulaga o le okeni ua le lelei.

O le mea lea, e tatau ai ona faʻamautinoaina pea maʻi o lenei okeni.

Mafuaaga o faʻamaʻi fatu fatu i le maʻisuka

O le mafuaaga autu o le totoga o le okeni o le tele o suka i totonu o le toto, ae, i se faaopoopoga, e aafia foi i latou i tulaga taua:

  • meaʻai vave
  • uiga faʻamaoni
  • maualuga le toto maualuga.

E 3 ituaiga o togafitiga faʻapitoa. Latou te iloiloina i le laulau:

VaʻaiFaʻamatalaga
AngiopathyO le okeni e mafatia i le matelaina o le okesene (afaina o le okeni)
E tusa ai ma lenei talaaga, ua iloa le maualuga o le toto.
Maʻisuka NifropathyE le mafai e le tino ona faʻamama le vai ona o suiga i vaʻa toto
Suʻeina e suʻega tupe
Faʻailoga faʻamaʻi maʻi urinaryO le faateleina o le suka i le urine e fesoasoani i le atinaʻe malosi o meaola ninii

Faailoga o le atinaʻeina o togafitiga

Edema o se faailoga o faafitauli tau fatugao.

O faʻafitauli o fatugaʻo e mafai ona iloa i faʻamaoniga nei:

  • maualuga le toto maualuga
  • fula (fulu o le ao, po ma lima)
  • uila mumu
  • e masani ona faia i luga o le pulumu ma le susunuina,
  • toe tiga
  • sasaina o le paʻu e aunoa ma le vevela.

O le toto i totonu o le mimiti ma le maʻisuka o loʻo taʻu mai ai o loʻo i ai faʻamaʻi tumau fatuga (CPD). O isi faʻasologa o falemaʻi e aofia ai:

  • Laʻau paʻepaʻe toto i le mimi. Ua maua Jade i lena auala.
  • Laʻau toto mumu. I le tuufaatasiga ma le polotini i le urini, o le toto mumu mumu e fesoasoani e iloa ai le glomerulonephritis,
  • Puipuia i le uila.

Faʻamatalaga o le maʻi

E mafai ona e iloa le CKD e faʻaaoga ai metotia:

  • Suʻeina ole falemaʻi. Faʻailoaina ma albuminuria (o foliga mai i le urine o le albumin, pūtini toto).
  • Faʻafiafiaga o le fiafia. O se X-ray o fatuga ma le faʻaofiina o se sui faʻatusatusa e mafai ai e oe ona iloilo le tele ma le nofoaga o le okeni ma le urinary tract.
  • Faʻasologa o fatugaʻo. O loʻo faʻamatalaina mo maʻa fatuga, o siama e maua.
  • Poto biopsy o le fatugaʻo. O se vaega o le okeni e ave mo le auiliiliga ma suesueina mo le i ai o suiga patho.
  • Faatulagaina o le tomogram (CT). Iloilo le tulaga o toto toto, le i ai o se pulu ma maʻa.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

Ua faatonuina e le fomai togafitiga, o se tasi o fualaau oona o loo aofia i le togafitiga o Captopril.

O togafitiga o fatuga mo le maʻisuka e faigata tele ona o le mea moni o le tele o vailaau faʻasaina ua faʻaseseina. O loʻo faʻamaonia e le ACE (Benazepril, Captopril, Enalapril) ia vailaʻau o loʻo faatagaina i togafitiga o lenei maʻi. Latou te faʻaitiitia le toto maualuga, ma faʻamaonia le aofaʻi o albumin i totonu o le toto. Latou te le fofoina le maʻisuka, ae o le a latou faʻaitiitia le ono mafai ona oti mai faʻamaʻi pipisi e 50%.

Ona o nei fualaau oona, ua aliali mai ai le le atoatoa o minerale (phosphorus, potassium), lea e tau atu i isi faamaʻi o le okeni ma le fatu. E le faʻaaogaina inhibitors ACE ma faʻaaogaina le angiotensin 2 receptor blocks ("Losartan", "Valsartan"). Afai e le mafai e le maʻa ona fesoasoani, ma faʻalavelave faʻapupulaina, ona faʻamaonia lea (faamamaina o gaosiga faʻanoanoa) poʻo le toe faʻaaogaina o se mamanu maʻi.

E lua ituaiga o faʻamalosi:

  • Peritoneal. O le tele o vailaʻau faʻasaina ua tui i totonu o se pusi i totonu o le manava. E faʻaleagaina ai toxins ma aveese mea uma e leaga i totonu o le tino. O loʻo faʻatinoina le 1 taimi i le aso i le soifuaga o le tagata maʻi (poʻo le taimi o le gafa).
  • Tomaʻi O lenei metotia e taua foi o le "fatu fatu." O se tui ua faʻaofiina i totonu o le faga o se tagata, lea e fufulu ai le toto, o le faamama e faʻamamaina ma toe ulufale atu i le tino o le tagata. O lenei metotia e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto ma e maualuga le lamatiaga o faʻamaʻi.

Afai e teena e le pulega pe teena, aua le faʻaaluina le taimi: o sauniuniga o le a le toe fesoasoani. O togafitiga o fatuga mo le maʻisuka e le aoga.

O se gaosiga o fatuga na o le pau lea o le ala e faʻaʻumiʻumi ai le olaga o se tagata ma faʻamaonia lona tulaga mo se taimi umi.

Ae o le taotoga e iai ona tosoga: o le okeni e le aʻafia, o le tau maualuga o le taotoga, o le maʻi suka e faaleagaina ai le okeni fou, fualaau e faʻavaivaia ai le faʻaogaina o le tino e mafua ai le faʻateteleina o le maʻisuka malosi.

Faʻaiʻuga

Faʻamuamua faafitauli ma fatugaʻo, e tatau i le maʻisuka ona faʻatalanoa se fomaʻi e puipuia ai aʻafiaga leaga.

Suiga i fatuga ma le maʻisuka e fesoasoani i le tele o faʻafitauli. E televave le alualu i luma o le maʻi ma mafua ai taunuuga nei:

  • retinopathy (faʻaaogaina vaʻa faʻapitoa),
  • neuropathy (o se maʻi le mautonu),
  • faʻasolosolo faʻamaʻi pipisi o le tino,
  • toe le manuia.

O le faʻamaʻi pipisi e tau atu i le mea moni o faʻamaʻi o le fatugaina e atiaʻe. Faʻaleagaina o gaʻo o se maʻisuka e oʻo atu ai i se faʻalavelave o lona tulaga. Faatasi ai ma uiga e aofia ai:

  • gaʻo fatuga
  • maualuga o le tino (mumū o fatuga),
  • sasaa
  • vaivaiga.

O le maʻi o le Nasrotic i le maʻisuka

O le nephropathy o le gasegase ogaoga o le fatu, ua faʻaalia i le faʻaitiitia o le gafatia o gaioiga o okeni. O le maʻi o le pathological e tupu ona o le faatosinaga o vaega eseese e avea ma soa o le maʻisuka. O mafuaʻaga mo le atinaʻe ma aʻafiaga e ono maua mai i le maʻi o le nephrotic i le maʻisuka malosi o le a talanoaina i lalo.

Mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le maʻi o le nephrotic.

Ata faʻaleleia

O le gasegase o le nephropathy e faasolosolo lemu, o le malosi o le faʻaalia o faʻamaoniga e tele lava ina faalagolago i le galuega o totoga o loʻo i totonu ma le malosi o suiga faʻaleaga.

I le atinaʻeina o sea solitulafono, e tele tulaga e iloga:

  • microalbuminuria,
  • proteinuria
  • tulaga faʻapitoa o le le faʻaaogaina o taʻavale.

Mo se taimi uumi, o le alualu i luma o le faʻaleagaina o le soymptomatic. I le laasaga muamua, o le faateleina o le maualuga o le glomeruli o gaʻo, o le a atili ai le toto ma faateleina le fua o le filtration.

Edema ma le maʻi o le nephrotic.

Faʻalogo! O suiga muamua o suiga i le tele o mea faigaluega o fatugaʻo e mafai ona maua i ni nai tausaga talu ona amata le maʻi.

O le maʻisuka nephropathy i le maʻisuka ituaiga maʻi maʻisuka e mafai ona vaaia i le mavae ai o le 15-20 tausaga, o loʻo faʻamaonia e le proteinuria tumau. Ole maualuga o le fufuluina o le toto ma le tafe toto e faigata ona faasao. O le maualuga o le creatinine o le urinary e tumau pea pe faʻalauteleina.

I le taimi ole taimi, o loʻo faʻamauina le paʻu maoaʻe o le filtration ma galuega faʻatonu o gaʻo. O le tele o le proteinuria ma le fua o le filtration maualalo maualalo.

Faʻaauau le maʻi o le sārotic, aʻo faʻateleina vave ona faʻateleina faailoga faʻamaʻi toto o tagata maʻi. E le faʻateʻaina le atinaʻeina o le maʻi pipisi o le dyspeptic, o le siama ma le gasegase tumau, pe a tuʻuina mai e iai faʻamaoniga o le inuina o le tino o le tagata ma oloa faʻaleagaina oona.

Togafitiga e tatau ona vaavaaia e se fomaʻi faapitoa.

O le vailaau faʻaonapo nei e iloa ai le 5 vaega, ma suia le tasi i le isi i le nephropathy o le maʻisuka. E mafai foi ona fetuunai se faagasologa talitutusa. Afai e amataina le togafitiga i se taimi tatau, e le o iai le malosi o maʻi.

Vaega o le Maʻisuka Nephphathy
VaegaFaʻamatalaga
Faʻaleagaina o le RenalO faailoga mai fafo e le o maua, o le faateleina o le tele o vavave vascular o fatugaʻo e mafai ona fuafuaina. O le faagasologa o le filtration ma le excretion of urine ua amataina. E leai se palatini i le urine.
Faʻatulagaina muamua suigaLatou te aliali mai i le 2 tausaga talu ona iloa le maʻisuka ile maʻi. O faʻafitauli o le nephropathy o le maʻisuka e le o iai. O loʻo i ai se faʻamalosi o le maso vascular o fatugaʻo, e leai se palatini i le urine.
Amataina o le Maʻisuka NephropathyE tupu i le mavae ai o le 5 tausaga ma o le taimi lea e mafai ai ona iloa le togafitiga i le taimi o suʻesuʻega masani. Ole maualuga o le protein ile urine e tusa ma le 300 mg / aso. O se mea talitutusa tutusa o loʻo faʻaalia ai le leaga o le faaleagaina o le sami.
Tigāina o le maʻisuka nephropathyO le togafitiga faʻapitoa o loʻo faʻaalia ai le falemaʻi ma faʻaleleia pe a ma le 12-15 tausaga talu ona iloa le maʻisuka. Uiga o le acretion protein accelerate in quantities sufficient, proteinuria. I le toto, o le faʻaititia o le polotini, o le edema e tupu. I le taimi muamua, o le edema o loʻo maua ile pito i lalo ma luga o foliga. Aʻo faʻaauau le togafitiga, o loʻo maua ai le vai i le tele o meaola o le tino, o le fatafata, le manava, le pericardium - faʻalauteleina o le pala. I faʻamaʻiga ogaoga ogaoga, o loʻo faʻaalia ai fualaau oona. O se togafitiga togafitiga o le taotoga, i le taimi lea e manaomia ai e le tagata maʻi le pupu. O le tofiaina o fualaau oona e le faatagaina e maua se taunuuga lelei.
Lapatitis mulimuli o le maʻisuka, tulaga o le maʻiO loʻo i ai se faʻamaʻi pipisi o vaʻa. Ua faʻaititia le fua faatatau o le filtration, o le galuega e le fiafia ai fatugaʻo e le o saunia i le auala talafeagai. E i ai se taufaamatau matautia i le soifuaga o le maʻi.

O laasaga muamua e tolu e mafai ona mafaufauina o le saʻo. Faatasi ai ma i latou, o tagata gasegase latou te le faaalia ni faitioga e uiga i le faʻaalia o faailoga taʻitasi.

O le fuafuaina o faʻamaʻi fatuga e mafai ona mafai pe a fai e faia ni suʻega faʻapitoa mo fale suʻesuʻe ma microscopy o le tino fatu. E taua tele le faʻamalamalamaina o le togafitiga i le amataga. Talu ai ona o mataupu maualuga, o le togafitiga lelei e le mafai.

O lenei tusiga o le a faʻalauiloa ai le au faitau i mea sili ona lamatia o le faʻaalia o fatuga o fatugaʻo i le maʻisuka.

Togafitiga uiga

E tatau ona siaki pea le suka i le toto.

Faatonuga mo togafitiga ma le puipuia o le tupu mai o le nephropathy o le maʻisuka e faapenei:

Faʻalogo! I le gasologa o suʻega, na maua ai o le hyperglycemia o le autu autu lea e maua ai foliga vaaia o suiga o le tino ma gaioiga i fatugaʻo.

O suʻesuʻega ua faʻamaonia ai o le siaki faifaipea o le glycemia e oʻo atu ai i se faʻaitiitia iloga o le aʻafiaga o microalbuminuria ma albuminuria i tagata e maua i le maʻisuka. E leai se taua o le pulea o le toto, e tatau mo le puipuia o le nephropathy ma se faaitiitia iloga i le fua faatatau o lona alualu i luma.

A maua le maualuga o le toto maualuga, o le maʻisuka e tatau ona usitaia tulafono nei:

  • mumusu e 'ai le masima,
  • faateleina le faagaioiga faaletino,
  • toe faʻaleleia o le mamafa o le tino,
  • mumusu e inu pia,
  • tuu le vaisu o le nicotine,
  • faaitiitia i le paʻu oona,
  • faʻaitiitia le faʻafitauli o le mafaufau.

Pe a filifilia togafitiga antihypertensive mo tagata e maua i le maʻisuka, e aoga le gauai atu i le aʻafiaga o na vailaʻau i luga o le gaʻo ma lipid metabolism. O nei vailaʻau e tatau ona i ai sina tulaga lamatia o le le fiafia i gasegase ao faagasolo le pulega o fualaau faasaina.

I le maʻisuka, o fualaau nei e masani ona faʻaaoga e mautinoa ai le faʻaitiitia o le toto maualuga:

  • Captopril (ata),
  • Ramipril
  • Hinapril
  • Perindopril,
  • Thrandolapril,
  • Fosinopril
  • Enalapril.

O vailaau ua lisiina o loʻo i ai i le ituaiga o fualaau e fuafua mo le faʻafofoga tautala. O le faʻatonuga e faʻatonutonu ai le faʻaaogaina o faʻamaʻi mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e fuafuaina e le fomaʻi taitoatasi.

O le toatele o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka nephropathy o le 4 tikeri ma le maualuga ei ai le dyslipidemia. Afai e maua maʻi le lipid metabolism, e manaʻomia le faasaʻo. I le laasaga muamua, o le taumafa o le tino e taua. I tulaga maualuluga, latou te faʻaaogaina le faʻaaogaina o vailaʻau faʻaputu.

Afai o le maualuga o le lipoproteins maualalo i le toto o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e sili atu nai lo le 3 mmol / L, o loʻo taʻuina atu ia statins.

I galuega faafomaʻi, e masani ona latou faʻaaogaina:

I le hypertriglyceridemia mamao, o le faʻaaogaina o fibrates o loʻo faʻaalia, e taʻua o le Faʻamolemole poʻo le Cyprofibrate. O faʻamaoniga mo latou tofiga o se suiga i le GFR.

Vaega o le togafitiga o le maʻi o le nephrotic i le maʻisuka.

I le laasaga o le microalbuminuria, e mafai ona maua le toe faʻaleleia e ala i le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o paletini manu.

Meaʻai talafeagai

Faʻalēaogaina o le masima.

I le amataga o le faʻamaʻi o fatu fatu o le maʻisuka, o le taunuuga o le toe faʻafoʻiina o le totoga o le gaioiga e tele lava ina faʻalagolago i le mulimulitaia e tagata maʻi o tulafono masani o meaʻai talafeagai. E masani ona fautuaina tagata maʻi e faʻaitiitia le aofaʻi o le protein, e le tatau ona sili atu i le 12 15% o le aofaʻi o le faʻataunuʻu.

Faatasi ai ma le amataina o faailoga o le maualuga o le toto maualuga, e tatau ona faaitiitia le tau masima i le 3-4 kalama i le aso. O le aofaʻi o le kalori i le aso mo tagata e tatau ona 2500 kcal, mo tamaitai - 2000 kcal.

O le nephropathy o le maʻisuka i le tulaga o le proteinuria, o le meaʻai o le auala aupito sili lea mo togafitiga faʻamaʻi. Ole aofaiga o le masima e tatau ona faaitiitia. E le faʻaopoopoina se meaʻai faʻamaʻi i ipu;

Taumafa o se togafitiga togafitiga.

O le microalbuminuria e na o le pau lea o le tulaga e mafai ona fetuutuunai o le nephropathy o le maʻisuka, e tusa ma le togafitiga lelei. I le laasaga o le proteinuria, o le taunuuga aupito sili ona lelei o le puipuia lea o le alualu i luma o faamaʻi i le le atoatoa o le le atoatoa.

O le nephropathy o le maʻi suka ma le faaletonu le tumau o le atinaʻeina o se taunuuga o lea mea o se faailoga iloga mo le faʻamaʻi. O se togafitiga talafeagai e togafitiga ai le fatuina o fatugaʻo.

O le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o se setete e le fetaui ma le olaga. O le faaletonu o le fatu fatu ua tupu i le maʻisuka ituaiga 1 o se mafuaaga taatele o le oti i tagata gasegase i lalo o le 50 tausaga.

Puipuiga o le atinaʻeina o le nephrotic syndrome i le maʻi suka e aofia ai se asiasiga faifaipea a le tagata maʻi i le endocrinologist. O le tagata maʻi e tatau ona manatuaina le manaʻoga mo le mataʻituina pea o le toto toto ma le faʻalogo i le fautuaga na faʻataʻitaʻiina e se fomaʻi. O le tau o le le tausisia o ia fautuaga e tele lava ina maualuga mo le tagata maʻi.

Mafuaʻaga o le Maʻisuka Nephropathy

O le nephropathy o le gasegase e mafua mai i suiga faʻaleaganuʻu i totonu o le vaʻa ma le glomeruli o kapuni capillary (glomeruli) e faia ai se galuega faʻamamaina.

E ui i le tele o talitonuga o le pathogenesis o le nephropathy o le maʻisuka, e manatu i le endocrinology, o le vaega autu ma le amataina o le sootaga mo lona atinaʻe o hyperglycemia.

O le nephropathy o le maʻisuka e mafua ona o le faaumiumi o le leai o se taui o tau o le gaʻo gaʻo.

E tusa ai ma le talitonuga o le maʻisuka o le nephropathy, o le hyperglycemia faifai pea e mafua ai ona suia suiga o le gaioiga o le maʻisuka: o le glycosylation e le o le enzymatic o molini molitetini o le renal glomeruli ma le faaitiitia o le gaioiga o le eletise, faaitiitia o le oxygen transport, activation of the polyol glucose method of use andxic to the glucose fatuga o fatugao, faʻateleina le faʻasolosolo i luga o le tino.

Hemodynamic theory in the development of diabetic nephropathy plays the main role in hypertension and depressed flow blood flow: o le leʻaleʻaleʻa i le leo o le aumaia ma le tauaveina o fuataga ma le faateleina o le toto i totonu o le glomeruli.

O le maualuga o le maualuga o le totoga e mafua ai suiga i le glomeruli: Muamua, faʻasalaga i le faʻavaveina o le faʻamuamua o le urine ma le faʻasaoina o aʻafiaga, ona suia ai lea o le tino fulumulipolo faatasi ma le sooga (glomerulosclerosis) ma le faʻaogaina atoatoa o le glomerular, o le faʻaitiitia o le gafatia o le filtration ma le atinaʻeina o le le atoatoa.

O le fatuga o le mafaufau e faavae i luga o le i ai o se tagata maʻi ei ai le maʻisuka nephropathy e fuafua tonu i mea na tutupu, e faʻaalia mai i le gasegase ole gasegase ma le hemodynamic. I le fomaʻi o le nephropathy o le maʻisuka, o vaega uma e tolu o atinae e auai ma vavalalata vavalalata ma isi.

O aʻafiaga o aʻafiaga o le nephropathy o le maʻisuka, o le maualuga o le hyperglycemia e le puleaina, o gasegase o le urinary tract, o le galala gaʻo ma le mamafa, tane poʻo le tane, ulaula, ma le faʻaaogaina o fualaau oona.

O le nephropathy o le maʻi lemu o lona alualu i luma, o le ata o le falemaʻi e faʻalagolago i le tulaga o suiga faʻaleaga. I le atinaʻe o le nephropathy o le maʻisuka, o laasaga o le microalbuminuria, proteinuria ma le laasaga o le gaʻo tumau o le gasegase masani e iloga.

Mo se taimi umi, o le nephropathy o le maʻisuka e le afaina, e aunoa ma ni faʻaaliga mai fafo.

I le uluai laasaga o le nephropathy o le maʻisuka, o le faateleina o le maualuga o le glomeruli o fatugaʻo (hypertroffective hypertrophy), faʻalauteleina le toto o le toto ma le faateleina o le fua o le filtration (GFR).

I ni nai tausaga talu mai le amataga o le maʻisuka, o siaki muamua o suiga o meafaigaluega o gaʻo o loʻo matauina. O se maualuga maualuga o le filtration glomer remains, o le excretion o le albumin i le urini e le sili atu i tulaga masani masani (

Amata le nephropathy o le maʻisuka e sili atu i le 5 tausaga talu ona amata le maʻi ma e faʻaalia mai i le microalbuminuria (> 30-300 mg / aso pe 20-200 mg / ml i le taeao o le urine).

O le faateleina o le toto maualuga e ono matauina, ae maise lava i taimi o le malosi faaletino.

O le faʻamamaina o tagata mamaʻi o le nephropathy o le maʻisuka e naʻo le taimi mulimuli o le maʻi.

O le nephropathy o le maʻisuka e faʻalauiloa ile maʻi e tupu ile 15-20 tausaga ma le maʻisuka ituaiga 1 ma o loʻo faʻamaonia e le proteinuria faifai pea (maualuga o le urine protein> 300 mg / aso), e faʻaalia ai le le mafai ona faʻamalosi le liona.

O le toto o le toto ma le GFR ua faaitiitia, o le maualuga o le toto maualuga e tumau ma faigata ona faasao. O le maʻi o le Nasrotic e atiina ae, faʻaalia e le hypoalbuminemia, hypercholesterolemia, o le lautele ma le paʻu edema.

O le toto creatinine ma toto toto o le toto e masani pe maualuga le maualuga.

I le taimi mulimuli o le nephropathy o le maʻisuka, o loʻo i ai le paʻu maoaʻe i le filtration ma galuega faʻatonu o fatugaʻo: masini proteinuria, maualalo le GFR, o se faʻaopoopoga taua o le toto urisa ma le creatinine, o le atinaʻeina o le anemia, ogama edema.

I lenei laasaga, hyperglycemia, glucosuria, siama ole surinini o insulin, ma le manaomia mo insulin malosi e ono mafai ona faʻaitiitia.

O le gasegase o Nephrotic, o le toto maualuga e oʻo i le maualuga o le taua, o le maʻi o le dyspeptic, o le siama ma le faaletonu o le tino vaivai ua tupu ma ni faailoilo o le tagofiaina o le tino e ala i oloa gaosiga ma le faaleagaina o totoga eseese ma tino.

O faʻamatalaga muamua o le maʻisuka nephropathy o se mea taua tele.Ina ia mafai ona maua se siakiina o le nephropathy o le maʻisuka, o le suesuega o le toto ma mea lautele, suʻesuʻega o meaola o meaola ma suesuega lautele, suesuega a le Rehberg, suega a Zimnitsky, ma le ultrasound o vaʻa tetele.

O faailoga autu o le amataga o le nephropathy o le maʻisuka o le microalbuminuria ma le maualuga o le filtration rate. Faatasi ai ma le suʻesuʻega faaletausaga o tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka, o le suʻega o le albumin i le urine poʻo le lipine / creatinine ratio i le taeao o loʻo suʻesuʻeina.

O le suiga o le nephropathy o le maʻisuka i le tulaga o le proteinuria e fuaina i le i ai o le polotini i le auiliiliga lautele o le urine po o le excretion o albumin ma le urine i luga aʻe o le 300 mg / aso. E i ai le faateleina o le toto maualuga, o faailoga o le maʻi o le nephrotic.

O le taimi mulimuli o le nephropathy o le maʻisuka e le faigata ona iloa: i le malosi o le proteinuria ma le faaitiitia i le GFR (itiiti ifo i le 30 - 15 ml / min), o le faateleina o le toto creatinine ma le urea (azotemia), anaemia, acidosis, hypocalcemia, hyperphosphatemia, hyperlipidemia, ma le fulafula mata. ma le tino atoa.

E tāua tele le faʻataʻitaʻiga o siama o le maʻisuka nephropathy ma isi faʻamaʻi fatugaʻo: gasegase pialonephritia, tuberculosis, gasegase ma le galala glomerulonephritis.

Mo le mafuaʻaga lenei, o le suʻesuʻeina o le urine mo le microflora, ultrasound of the kidneys, e mafai ona faia faʻamalosologa o le urography.

I nisi tulaga (i le vave amataina ma vave faateleina le proteinuria, faʻafuasei ona atiaʻe le maʻi o le nephrotic, le hematuria faifaipea), o le vaʻalele o le suʻi vavalaʻau o le fatugaʻo ua faia e faamanino ai le siama.

Maʻisuka Nifropath Treatment

O le sini autu o le togafitia o le nephropathy o le maʻisuka o le puipuia ma le faatuai o le alualu i luma o le faamai i le le atoatoa o le tino, ina ia faaitiitia ai le lamatiaga o le faatupuina o faafitauli i le cardiovascular (IHD, infarction myocardial, stroke). O le masani i le togafitiga o laasaga eseese o le nephropathy o le maʻisuka o le pule malosi o le toto toto, toto toto, taui mo le le mautonu o minerale, carbohydrate, protein ma lipid metabolism.

O fualaau muamua filifilia i fualaau o le nephropathy o le angiotensin-liliu mai o le enzyme (ACE) inhibitors: enalapril, ramipril, trandolapril ma le angiotensin restagonist (ARA): irbesartan, valsartan, losartan, faʻasologa masani ma le dyspepsia intraocular. O fualaau faasaina ua faatonuina e tusa lava pe masani ai ona maua i le toto maualuga i tui lea e le taitai atu ai i le atinaʻe o le masalosalo.

Amata i le laasaga o le microalbuminuria, o le maualalo o le protein, le masima e aunoa ma se masima e faʻaalia: faʻatapulaʻaina le faʻaogaina o meaola manu, potassium, phosphorus, ma masima. Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le atiina ae o fatu cardiovascular, faʻatoʻaina o le dyslipidemia ona o se meaai e maualalo i le gaʻo ma le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina lea e faʻamautuina ai le fusi o le lipid toto (L-arginine, gaʻo pepa, statins).

I le taimi mulimuli o le nephropathy o le maʻisuka, togafitiga o le faamamaina o le maʻisuka, togafitiga o togafitiga o le maʻisuka, o le faʻaaogaina o sorbents, anti-azotemic agents, faʻavasegaina o le hemoglobin, ma le puipuia o le osteodystrophies e manaʻomia. Faʻasolosolo i le malosi o le galuega, o le fesili e tulaʻi mai i le faia o le faʻamaʻi, o le faʻasolosolo o le dialysis, poʻo le togafitiga faʻapitoa i le gaosiga o le fatu fatuga.

Faʻailogaina ma le puipuia o le maʻisuka nephropathy

Microalbuminuria ma togafitiga tatau talafeagai, ua naʻo le pau lea o le tulaga faigata o le nephropathy o le maʻisuka. I le laasaga o le proteinuria, e mafai ona taofia le alualu i luma o le faamai i le CRF, ao oʻo atu i le tulaga o le nephropathy o le maʻisuka e oʻo atu ai i se tulaga e feteʻenaʻi ma le olaga.

I le taimi nei, o le maʻisuka nephropathy ma le CRF e atiina ae ona o se taunuuga o lea mea o le taʻiala sili lea mo togafitiga faafouina-o le totogia poʻo le fatuina o fatugao. CRF ona o le nephropathy o le maʻisuka e mafua ai le 15% o maliu uma o tagata maʻi ma le maʻisuka ituaiga 1 i lalo o le 50 tausaga.

O le puipuia o le nephropathy o le maʻisuka e aofia ai le mataʻituina o tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka faʻamalosia e se endocrinologist-diabetologist, faʻamalositino taimi faʻaleleia, suʻesuʻeina e le aunoa le maualuga o glycemia, faʻalogo i fautuaga a le fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga