Laasaga sili ona maualuga o le hemoglobin glycated i le toto: tulaga masani mo tagata soifua maloloina ma le maʻisuka

O le a tatou iloa poʻo le a le hemoglobin glyce, ma o le a lona masani i le maʻisuka. O se mea iloga o le suʻesuʻeina o le glycogemoglobin o le faʻamautuina lea o le tau o suga i le tolu i le fa masina. O lenei mea e mafai ai ona iloa lo latou maualuga i tagata gasegase ma le faʻamaonia fou o le maʻisuka ma faʻamaonia togafitiga pe a manaʻomia.

O tapulaʻa o le auala e faʻafefeteina i le mea moni e faapea o le suʻega e le maua ai faʻamatalaga e uiga i suiga faʻafuaseʻi i le kulukose. O le suega o le hemoglobin glycated e mafai ona faʻaaogaina e fai ma faʻaopoopoga suʻesuʻega.

O le tau o le suʻesuʻega mo falemaʻi tumaoti e tusa ma le 400 rubles, o le taimi muamua e -1 le aso.

O le a le mea e faʻaalia ai le hemoglobin glyo, ma o le a le mea e tatau ona fai?

Glycohemoglobin (HbA1c) o se faʻamatalaga o suʻesuʻega o meaola e faʻamaonia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le past three to four months. O le suʻega o le sugar sugar e ese mai i le fua masani o le fua o le kulukose i le fuaina lea o faʻamatalaga i luga o se vaitaimi umi, ae le o le taimi o le suʻega.

O le faʻavaeina o le glycohemoglobin e tupu mai ona o le tali o le sine amine condensation. I totonu o le tino o le tagata, o le glucose maualuga e faʻafesoʻotaʻi faʻatasi ma le hemoglobin o loʻo maua i lela mumu toto.

Taua: i tagata e maua i le maʻisuka faʻamaʻi, o le tali o le glycohemoglobin o loʻo faʻateleina faʻavavevave i le talaaga o le faateleina o le toto suka. O lenei mea e faatagaina ai le faʻaaogaina o le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycola e iloilo ai le lelei o togafitiga ma le i ai o le taufaasese o le maʻisuka.

Aisea e atagia mai ai le glycogemoglobin i le toto i le naʻo le tolu i le fa masina? O le umi o le ola o le toto mumu e mai le 120 i le 125 aso. I le taimi lea, o le hemoglobin oi ai i totonu e mafai ona tali atu ma le suka saoloto. O loʻo faʻamatalaina ai faʻamatalaga faʻamatalaga o le faitioga mo se umi umi taimi.

O le suʻeina o le sugar sugar is carried out with the purpose of:

  • le pulea lelei o tagata e maua i le maʻisuka o ituaiga uma, talu ai o le faatumauina o lona mafaufau i totonu o tapulaa masani e taua mo i latou. I le lumanaʻi, e fesoasoani lea i le faʻaitiitia o le lamatiaga poʻo le faʻatuaiina o le atinaʻega o faʻafitauli o le faʻamaʻi,
  • fuaina o le maualuga o le suka i le past three to four months,
  • faʻatalanoa le manaʻoga e faasaʻo togafiti filifilia togafitiga maʻisuka filifilia,
  • Faʻailogaina o ituaiga o maʻisuka
  • vave iloa o le maʻisuka, talu ai i vaega muamua o le faamai e mafai ona tupu e aunoa ma le faalauiloaina o faailoga. I le taimi lava e tasi, e matua taua lava le fetuunaʻi o mea taumafa, ituaiga olaga ma togafitiga faafomaʻi ile taimi.

Le fua o le hemoglobin glyc i le maʻisuka

E tusa ai ma le faʻavasegaga o le estiological, e 4 ituaiga autu o le maʻisuka e iloga:

  • o le ituaiga muamua, pe a faʻaumatia le tele o sela o le pancreatic ma taofia le faʻasaʻoina o le inisalini,
  • o le lona lua, e ui lava i le gaosiga masani o le inisalini, e le mafai e tagata ola ona iloa,
  • gestation, faʻaalia i le maitaga. E le afaina pe afai o se fafine e maua i le maʻisuka aʻo lei maʻitaga pe leai,
  • isi fomu e fesootaʻi ma fesuiaiga o fatu, patho o le endocrin system, fualaau ma isi mea.

I tagata soifua maloloina, o le tau o le glycogemoglobin o loʻo i le laina mai le 4 i le 5.9%.

Afai o se suʻega o le toto i fua ole fua ole fua, o le faʻamaonia ole faailoga mai le 5.9 i le 6.4% ua maeʻa faamaumauina, ona logoina lea o le tagata maʻi e uiga i le setete. O lona uiga na te leʻi atiaʻe le maʻisuka, ae o loʻo i ai faailoga o le faʻavaivaia o le kulūkose. O le mea lea, e tatau ona e mataʻituina ma le totoʻa le maualuga o le suka i totonu o le toto ma totogi le tele o le gauai atu i faailo o le maʻisuka.

O le masani o le hemoglobin glycemy i le maʻisuka e 6.5 - 7%. O lenei tulaga o tulaga taua e manatu lelei e sili ona lelei, o le mea lea, o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona tausisia nei tulaga faatauaina. O le latalata atu o le faailoga o le 6.5%, o le faigofie ona faatumauina le maualuga o le suka o le toto ma injections o le insulin poo fualaau faasaina. O le faateleina o le glycogemoglobin e matua aʻafia ai le gasegase o le faamai ma faateleina ai le ono tulai mai o faafitauli: togafitiga o gaʻo, totoga o le vaʻaia, faʻapea foʻi ma le mafaufau ma le amio.

Taua: o le iloa o le maualuga o le glycohemoglobin e sili atu i le 8% o loʻo faʻaalia ai togafitiga le lelei ma le manaʻomia mo le faʻamaonia vave.

E faʻapefea ona suʻe se suʻega toto mo le suka?

E faavae i luga o le mea moni e faapea o le iloiloga e atagia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto i nai masina ua tuanaʻi, na o mea na galue i le tagata i lena taimi ei ai sona aafiaga i ai. E ui lava i lea, e tatau ona e tausisi i tulafono faʻavae mo le sauniuni mo le tuʻuina atu o le biomaterial:

  • e fautuaina tagata matutua e faia se taimi pe a uma le taumafataga mulimuli o le 3-4 itula, mo tamaiti e faatagaina e faʻaitiitia le vaitaimi ile 2-3 itula,
  • inu le tele o vai mama e leai ni suavai e aunoa ma le kesi o le a matua faafaigofieina ai le auala mo le aveina o le toto mai se vein. O fea e sili ona taua mo tamaiti,
  • e faasaina le inuina o le ava malosi i se aso ao lei amataina le toto,
  • e faasaina le inu kofe, lauti, suamalie, suamalie 3-4 itula ao lei oo i le foai toto,
  • mafatiaga faaletino ma faalelagona e aafia ai le faagaoioia o faiga ma okeni uma a se tagata, o lea e tatau ai ona tuu ese ia i latou a itiiti mai o le itula aʻo leʻi asiasi atu i le fale suesue,
  • E aʻafia Nicotine i le gaioiga o le fatu cardiovascular ma faʻapuupuu le maualuga o le suka i le toto, o lea e tatau ai ona e lafoaia i le itula ao le i maua le toto.

E tatau ona logoina le tagata faigaluega i fale suʻesuʻe e uiga i vailaʻau na maua ma le moni o le i ai / le lava o le maʻisuka.

O a mea e mafai ona aafia ai le taunuuga o le auiliiliga?

O taunuuga sili ona le manatu maualalo o le auʻiliʻiliga o loʻo maua i tagata e maua i le selesa, o le hemolysis ma le toto. E mafua lenei mea i le mea moni o le maualuga o le toto mūmū mūmū e faʻaitiitia, ma e le mafai e le hemoglobin ona tali atoatoa i suga faigofie. E ui lava i lea, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e maualuga atu i tulaga masani.

E iai ni taunuʻuga lelei o loʻo matauina i tagata mamaʻi talu ai nei na faʻataunuʻuina ai le toto, faʻapea foʻi ma tagata gasegase ua leai ni uʻamea ma le gasegase o le gaʻo siama.

E mafua ona o isi faʻamauaiga e maua ai le maualuga o le kulukosese o loʻo faaopoopo i le toto foaʻi.

E faapefea ona faʻaitiitia le hemoglobin glycated?

O le faatumauina o le hemoglobin glycal e masani lava mo tamaitai ma alii e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O lenei mea o le a fesoasoani tele i togafitiga o le faʻamaʻi ma faʻaitiitia le lamatiaga o le fesuiaiga o le faʻamaʻi i se fomaʻi tauvaga.

Muamua lava, e tatau ona fetuunai le meaai e pei ona malilie i lau fomaʻi. E maitauina o le togafitiga o fualaau o se auala talafeagai lea mo togafitiga i le amataga o le maʻisuka ituaiga 2. Afai e tatau ai, o togafitiga e faaopoopo i lapalapa o le suka.

E tatau ona e 'ai atili fualaau faisua ma fua. O loʻo aofia ai antioxidants e manaʻomia e tausisia ai le soifua maloloina o le tino ma faʻamaonia le faʻaogaina o siama. O nisi o suʻesuʻega e faʻamaonia ai lo latou gafatia e faʻafaigofieina le suka o le toto i totonu o tagata.

Faʻaopopo pi i le taumafataga. Ua faʻamautuina o le afa afa o pi e aofia ai le lona tolu o le faʻaaogaina o le fiber i aso taʻitasi. E le gata i lea, o pi e fesoasoani e faaleleia ai le metabolism o suga faigofie.

Mea gaosi susu

Faʻateleina le faʻaaogaina o le pata ma le vailaʻau D e ala i le aofia ai o le yogurt ma le susu i le lisi o aso taʻitasi. O le tele o taimi, o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻatasi ma le mamafa o tagata. O le faʻaaogaina o meaʻai maualalo-gaʻo o le a faʻaitiitia ai le mamafa ma faʻamaonia ai le maualuga o le glycogemoglobin. O le 'ai o nusi, i le itu, e maualalo ai le cholesterol leaga.

O le suia o meaʻai gaʻo ma iʻaʻai (tuna, salmon, pollock, carp) o le a faʻatagaina ai oe ia lava gaʻo omega-3. O lo latou gafatia e faʻaitiitia ai le puipuiga o sela i le gaioiga o le inisalini e lauiloa. O le iʻuga, o le maualuga o le suka e faʻatonutonuina ma faʻaleleia le polokalame cardiovascular.

Faatasi ai ma oloa e faaitiitia ai le faapalepale o sela i le inisalini, ua vavae ese le sukanamon. Suesuega i lenei itu e fou ma faifaipea. E fautuaina le aso e le sili atu i le afa teaspoon o le kinamona. E mafai ona faaopoopo i lauti, fufuluina fualaau aina po o aano o manufasi. I le taimi lava lea, e tatau ona aloese ai mea suamalie suamalie, kofe ma gaʻo meaʻai po o iʻa.

Aoaoga faaletino

O le suauu e faʻaaoga i gaioiga uma e manaʻomia ai le malosi. O le mea lea, ina ia vave faʻaitiitia le maualuga o le suka, ma e tusa ai ma le hemoglobin glycated, e tatau ona faʻateleina le gaioiga faaletino. Aua e te vaivai i le aʻoga i le falemaʻi, e mafai ona taʻitaʻia i le isi itu - o se pa'ū o le kulukose i mea taua. E le itiiti ifo le lamatiaga i le ola maloloina.

E lava le faia o taga i le taeao ma le afiafi, alu e aau, taʻavale poʻo le uila, ma faateleina le numera o ala (ia le itiiti ifo i le 40 minute i le aso).

Julia Martynovich (Peshkova)

Faʻauʻuina, i le 2014 na ia faauu ai ma le mamalu mai le Federal State Budget Educational Institution of Higher Education i le Orenburg State University ma se tikeri i le microbiology. Faʻasalalau o aʻoaʻoga pasiʻaʻoga FSBEI HE Orenburg State Agrarian University.

I le 2015 O le Institute of Cellular and Intracellular Symbiosis o le Paranesi Ural o le Rusia Academy of Sciences na toe faʻaauau aʻoaʻoga i lalo ole polokalame faʻapitoa faʻapolofesa "Bacteriology".

Laureate o le tauvaga a le All-Russian mo le galuega faasaienisi aupito sili i le filifiliga "Biological Sciences" o 2017.

O le a le hemoglobin glycated?

Soʻo se tasi e itiiti sona manatu i vailaau o le a fai mai o le hemoglobin o se vaega taua o se erythrocyte, o se toto toto e faʻafefe ai le carbon dioxide ma le okesene.

A oʻo mai le suka i totonu o le membrane erythrocyte, e amata le tali o le fegalegaleaiga o amino acids ma glucose.

O loʻo mulimuli i iuga o se faʻagasologa ua faia ai le glycohemoglobin. O le i ai i totonu o le toto toto, o le hemoglobin e tumau i taimi uma. E le gata i lea, o lona maualuga e tumau i se taimi uumi (pe a ma le 120 aso).

E tusa ma le 4 masina, o lela mumu mumu o la latou galuega, ona latou faia lea o se faagasologa o le faʻafanoga. I le taimi lava e tasi, o le hemoglobin glyc and its free free form break down. I le maea ai o lenei faiga, bilirubin, o le mea mulimuli lea o le gauglobin, ma le kulukose e le mafai ona noatia.

O le a le mea o faʻaalia i le suʻega toto?

Na o puipuiga puipuia e taofia ai le faʻamaʻi o le maʻi e mafai ona faʻaolaina ai le maʻi o le tagata ma maua ai se avanoa e faʻaauauina ai se tulaga masani ma atoatoa.

O le lona lua o vaega tutusa o le suʻeina o le toto o le gafatia lea e matamata i le tausisia e le tagata maʻi fautuaga uma a le fomaʻi, ona uiga i le soifua maloloina, le mafai ona totogi mo le kulukose ma tausisia lona tulaga masani i totonu o le auivi talafeagai.

Afai ei ai au faʻamatalaga nei, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo se fautuaga ma suʻeina i le maualuga A1C:

  • se masani masani o le taoto
  • tiga o le tino i totonu o le manava,
  • vili
  • malosi, e le o se taimi umi e fiainu ai.

Aofaʻi hemoglobin glycated: pasene masani mo tagata matutua ma tamaiti

E tatau ona maitauina e mafai e le itupa o se tagata ma ona matua ona aʻafia le maualuga o le glycogemoglobin.

O lenei mea mataʻutia o loʻo faʻamatalaina e le mea moni e faapea, o tagata maʻi e matutua i le metabolic process e faʻaitiitia. Ae i tupulaga talavou ma tamaiti, o lenei faagasologa ua faatelevave, lea e mafua ai le faateleina o lo latou metabolism i tulaga agavaa.

E tatau ona e talanoa i auiliiliga auiliili e uiga i tulaga faatauaina o hemoglobin glycated i soo se vaega ua tuuina atu:

  1. i se tagata soifua maloloina (aofia ai ma le 65 tausaga). O se tagata soifua maloloina, fafine, ma se tamaititi foi e tatau ona i ai se faasinomaga glycogemoglobin, o loʻo i ai i le lautele o le 4-6%. E pei ona mafai ona iloa mai i nei fuainumera, o lenei masani e sili atu nai lo le tulaga maualuga o le auiliiliga mo lactin plasma, lea e 3.3-5.5 mmol / l, e le gata i lea, i luga o se manava gaogao. E mafua ona o le mea moni e sili atu i le taimi, o le suka e mafai ona fesuisuiai. O le mea lea, a uma ona 'ai, o le 7.3-7.8 ma le aofaʻiga o aso uma o le 3.9-6.9. Ae o le masani a HbA1c i se tagata e sili atu i le 65 tausaga le matua e ese mai le 7.5-8%,
  2. ma le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2. E pei ona maitauina le maualuga, o le tulaga lamatia o le atiaʻe o se "maʻi" ua faateleina i se maualuga HbA1c o le 6.5-6.9%. A oʻo i le sili atu i le 7% le faʻamaoniga, o le lipid metabolism e faʻalavelaveina, ma o se glucose drop send a warning about the start of a phenomenon such as prediabetes.

O eseesega o le hemoglobin glycated, e faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka ma tuʻuina atu i le laulau i lalo:

Tulaga faatauaina, tulaga talafeagai, faateleina i le%
Faʻailoga masani mo le ituaiga I le maʻisuka 6, 6.1-7.5, 7.5
Gaioiga masani i le maʻisuka ituaiga II6.5, 6.5-7.5, 7.5

Mafuaaga mo le vavaeeseina o faailoga mai le masani

E masani lava ona tupu mo nisi mafuaaga.

O le mea lea, o le tau o le HbA1C e mafai ona faateleina i:

Hyperglycemia o loʻo faʻaalia e:

O le faʻaalia o se faʻaititia o le glycogemoglobin e mafai ona:

  • o le i ai o se pulu i totonu o le tino pancreatic, lea e mafua ai le faateleina o le faʻasalaga o le inisalini,
  • le saʻo le faʻaaogaina o fautuaga mai se taumafataga o le maualalo o meaʻai, ma o le mea lea o loʻo faʻaitiitia ai le faʻamaʻi o le kulūkose,
  • o se tulaga maualuga o fua o le suka-lowering.

HbA1c maualuga le maualuga o le kulukose

E mafai ona iloilo le aoga o le togafitiga faʻasolosolo o togafitiga o tagata gasegase i le maʻisuka i le 60 aso talu ai. O le tau faʻatatau ile HbA1c e 7%.

O se faʻamatalaga sili ona lelei o iuga o se suʻega toto mo le glycogemoglobin e talafeagai, ma le amanaʻia o le matua o le maʻi, faʻapea foi ma le i ai o soʻo se faʻalavelave. Mo se faʻataʻitaʻiga:

  • tupulaga talavou, o tupulaga talavou e leai ni maʻi o le tino e tusa ma le 6.5%, aʻo iai i le iai o le hypoglycemia masalomia poʻo le faʻavaeina o faʻafitauli - 7%,
  • o gasegase o le vaitausaga faigaluega, e le o aofia ai i le vaega lamatia, ei ai le aoga o le 7%, ma a latou togafitiga faʻafitauli - 7.5%,
  • tagata matutua, faapea foi ma tagata gasegase e maua ai le fuainumera o le umi o le ola o le 5 tausaga, ua i ai se faailoilo o le 7.5%, i le tulaga o le lamatia o le hypoglycemia poo pathotia tuga - 8%.

Aso Taʻitasi HbA1c Sugar Conformity Table

I le taimi nei i le fomaʻi o loʻo i ai laulau faʻapitoa e faʻaalia ai le fua faatatau o le HbA1c ma le faasinomaga o le suka:

HbA1C,%Le tau o le kulukose, mol / l
43,8
4,54,6
55,4
5,56,5
67,0
6,57,8
78,6
7,59,4
810,2
8,511,0
911,8
9,512,6
1013,4
10,514,2
1114,9
11,515,7

E tatau ona maitauina o le laulau pito i luga o loʻo faʻaalia ai le tusitusi o le glycohemoglobin ma le lactin i se tagata ua maua i le maʻisuka i le 60 aso talu ai.

Aisea ua masani ai HbA1c ma ua maualuga ai le suka?

O le tele o taimi, o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o loʻo feagai ma se mea e pei o le taua masani o le HbA1c ma le faʻateleina o le suka.

E le gata i lea, o sea faailo e mafai ona faateleina i le 5 mmol / l i totonu o le 24 itula.

O lenei vaega o tagata ei ai faʻafitauli eseese, mo lenei mafuaʻaga, o le pulea atoa o le maʻisuka e faʻatinoina e ala i le tuufaatasia o le iloiloga o le suʻesuʻega ma suʻega o le suka.

O le suʻesuʻega o le glycogemoglobin e mafai ai ona tatou faʻavaeina i se taimi muamua o faʻafitauli i le glucose metabolism e oʻo lava i le taimi o le faʻalavelave.

O le mea lea, o le faateleina o le hemoglobin glycosylated e 1% sili atu nai lo le tulaga masani e mafai ona faʻaalia ai se faʻaopoopoga o le maualuga o le suka i le 2-2.5 mmol / l.

Vitio faʻatalanoa

E tusa ai ma masani o le hemoglobin glyc i totonu o le toto i le vitio:

O le ituaiga o auiliiliga ua mafai ona atagia ai le tikeri o le maʻisuka, o le maualuga o le taui o le faamaʻi i le 4-8 vaiaso mulimuli, faapea foi ma avanoa e maua ai ni faafitauli.

Ina ia pulea se faʻamaʻi "suamalie", e tatau ona taumafai e le gata ina faʻaitiitia le taua o le plasma lactin aoga, ae ia faʻaitiitia ai foi le glycogemoglobin. E mafua mai i le mea moni e faapea, o le faʻaitiitiga o le 1% e faʻaitiitia ai le soifua maloloina o le maʻisuka e 27%.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

O le hemoglobin glycated o le masani

O le hemoglobin glycated (poo le glycated, HbA1c) o le hemoglobin o se faʻamatalaga o meaola o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le maualuga o le suka i le tolu masina talu ai. Hemoglobin o se porotini o maua i le toto mumu mumu. Faatasi ai ma se taimi umi e faʻaalia ai le kulukose i luga o ia ituaiga o palatini, latou te fusifusia i se kulupu e taʻua o le hemoglobin glycated.

O le faailoga o le hemoglobin glycated ua fuafuaina e avea o se pasene o le aofaiga atoa o le hemoglobin i le toto. O le maualuga o le maualuga o le suka, o le sili atu lea o le aofaiga o le hemoglobin e foliga mai o le a fusifusia, ma o le maualuga foi lenei faailoga. E le gata i lea, o le amanaʻiaina o le hemoglobin e le noatia vave lava, o le auʻiliʻiliga e le faʻaalia le maualuga o le suka i le taimi, ae o le averesi o le tele o masina, ma o se tasi o auala masani i le siama o le maʻisuka ma le prediabetic state.

Le fua o le hemoglobin glyc i totonu o le toto

O se masani masani mo se tagata soifua maloloina e manatu e mai le 4 i le 6%, o faʻamaoniga i le va o le 6.5 i le 7.5% e mafai ona faʻaalia ai se taufaʻataʻu o le maʻisuka po o le uʻamea i le tino, ma o se faailoga e sili atu i le 7.5% e masani ona faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka .

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le hemoglobin glycel masani e sili atu le maualuga nai lo le masani mo se suʻega masani o le toto (mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L i luga o se manava gaogao). E mafua mai i le mea moni e faapea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o soo se tagata e fesuisuiai i le aso atoa, ma a maeʻa loa se taumafataga o le a mafai ona ausia le 7.3 - 7.8 mmol / l, ma i le averesi i le aso i se tagata maloloina e tatau ona tumau i totonu 3.9-6.9 mmol / L.

O lea la, o le hemoglobin glycated 4% e tutusa ma le maualuga o le toto o le 3.9. ma le 6.5% e tusa ma le 7.2 mmol / L. E le gata i lea, i tagata gasegase e tutusa le maualuga o le suka o le toto, o le hemoglobin glyc e mafai ona eseese, e oʻo atu i le 1%. O nei faʻafitauli e tulaʻi mai ona o le faʻavaeina o lenei meaola o meaola e mafai ona aʻafia i faʻamaʻi, popolega, ma le le atoatoa i le tino o nisi o microelements (faʻavae muamua). I fafine, o le vaʻaia o le hemoglobin glyse mai le masani e ono aliali mai aʻo maitaga, ona o le tupu mai o le anemia poʻo le maʻisuka i totonu o fafine maʻitaga.

E faapefea ona faʻaitiitia le hemoglobin glycated?

Afai o le maualuga o le hemoglobin glycated ua faateleina, o loo faailoa mai ai se maʻi ogaoga poo le mafai ona atinaʻe. O le tele lava o taimi tatou te talanoa ai e uiga i le maʻisuka, lea e masani ai ona maitauina le maualuga o le suka i le taimi nei. O le mea e masani ai, o le leai o se tino i le tino ma le anemia.

O le vaitaimi o le toto mumu o le toto e tusa ma le tolu masina, o le mafuaaga lenei mo le vaitaimi lea o le suʻesuʻega mo le hemoglobin glyc shows le maualuga o le suka i totonu o le toto. O le mea lea, o le hemoglobin glycina e le o atagia ai paʻu toʻatasi i le suka o le toto, ae e faʻaalia ai le ata lautele ma fesoasoani e fuafua pe sili atu le maualuga o le suka i le maualuga o le suka umi se taimi. O le mea lea, e le mafai i le taimi lava e tasi ona faʻaitiitia le maualuga o le hemoglobin glycated ma faʻataʻitaʻi faʻamaonia.

Puleaina o le maʻisuka

E tofu le tagata ma le hemoglobin glycini i le toto, ae o lona aofaiga i le maʻisuka e ala i le le itiiti ifo ma le 3 taimi, aemaise lava i maʻi pe a uma le 49 tausaga. Afai e lava le togafitiga, pe a uma le 6 vaiaso, e maua e le tagata le hemoglobin glycini masani i le maʻisuka.

Afai e te faʻatusatusaina le hemoglobin mo le maʻisuka ma le hemoglobin glycated mo le gaʻo, o le suʻesuʻega lona lua o le a saʻo lelei. O le a tuʻuina atu ai se manatu i le tulaga o le tino o le maʻisuka i masina talu ai nei.

A maeʻa le suʻeina o le toto muamua e maua ai le maualuga o le hemoglobin glyc, o loʻo i ai faailoga e faʻalauiloa ai suiga i le faagasologa o togafitiga o le maʻisuka. O lenei suʻesuʻega e talafeagai foi mo le fuafuaina o le faʻaleagaina o se tulaga faʻaleagaina.

E tusa ai ma le endocrinologists, faatasi ai ma le faaitiitia o taimi o le hemoglobin glyc, o le lamatiaga o le nephropathy ma le retinopathy o le a faaitiitia e tusa ma le afa. O le mafuaaga lena e tatau ai:

  1. siaki mo le suka i le tele e mafai ai,
  2. suʻe suʻega.

Ae paga lea, e mafai ona e foai atu le toto mo na ituaiga suʻesuʻega i totonu o faletusi tutoatasi ma falemaʻi. I le taimi nei, e seasea ona i ai ni masini faʻapitoa a falemaʻi.

O nisi o fafine ei ai faʻamaumauga mo suʻesuʻega aʻo maʻitaga, o lenei mea e tatau ai mo le suʻesuʻeina o le maʻisuka ua taʻua o le maʻisuka.

O nisi taimi o faʻataʻitaʻiga e le mafai ona faʻatuatuaina, o le mafuaʻaga o lenei mea o le faateleina o le anemia o fafine maʻitaga, faapea foi ma se taimi puupuu o le ola o le toto.

Faʻafefea le fua, fua faʻatatau

Ina ia iloa pe o le maualuga o le toto toto pe leai foi, e lua auala e vave faʻaaogaina - o le tino o le kulukose o le manava o le tino ma le suʻega o le kulūkose. I le taimi nei, o le maualuga o le suka e mafai ona fesuisuiaʻi, e fuafua lava i mea taumafa ma isi mea. O le mea lea, o le maʻisuka e le mafai i taimi uma ona maua i se taimi talafeagai.

O le filifiliga pito sili ona lelei o le faia lea o se auiliiliga o le hemoglobin glycosylated, e matua malamalama ma sao, e na o le 1 ml o le toto vevela e ave mai le maʻi. E le mafai ona foaʻi atu le toto pe a maeʻa ona maua e le tagata gasegase le toto, ua uma ona togafitia togafitiga, talu ai e le saʻo ia faʻamaumauga.

Afai o se maʻisuka ei ai se masini faapitoa mo suʻesuʻega i le fale, e mafai ona faia i le fale. O ia ituaiga masini e leʻi leva ona maua e fomaʻi faʻapitoa ma falemaʻi faafomaʻi. O le a fesoasoani le masini e faʻatulaga le pasene o le hemoglobin i soʻo se maʻi toto o le tagata maʻi ile lua minute:

Ina ia saʻo le faʻamatalaga o le soifua maloloina, e tatau ona e mulimuli i faatonuga mo le faʻaaogaina o le masini.

Ole maualuga o le hemoglobin glycosylated i le faaopoopo i le maʻisuka ua faʻaalia ai le leai o se malosi. O le maualuga o le hba1c, pe a amata i le 5.5 ma maeʻa i le 7%, faʻaalia le maʻisuka ituaiga 1. O le aofaʻi o le vailaʻau mai le 6.5 i le 6.9 o loʻo taʻu mai ai le ono tulai mai o le hyperglycemia, e ui lava i lenei tulaga e tatau ai ona toe foaʻi toto.

Afai e le lava na ituaiga hemoglobin i le auʻiliʻiliga, o le a iloa e le fomaʻi le hypoglycemia, ma e mafai foi ona taʻu mai ai le i ai o le anemia hemolytic.

Gelaglobin Glycosylated

I se tagata soifua maloloina, o le fua o le hemoglobin glycated o le a mai le 4 i le 6.5% o le hemoglobin atoa. I le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o le auiliiliga o le a faʻaalia ai le faateleina o le glycogemoglobin. O le mea muamua, o le a faʻaaogaina auala uma e faʻaitiitia ai le maualuga o le glycemia, ae i lalo ifo o lenei tulaga e mafai ona ausia suiga i togafitiga o le maʻisuka, e ausia ai le maualuga o le hemoglobin glyc. O le toto i le ono masina o le a fesoasoani e maua ai se ata atoa.

O suʻesuʻega faʻasaienisi e faʻamaonia pe a oʻo i le maualuga o le hemoglobin glycina e le itiiti ifo ma le 1% le maualuga, o le suka e vave oso i le 2 mmol / L. E oʻo atu i le 8% le hemoglobin glycated, o le maualuga o le glycemia e mai le 8.2 i le 10.0 mmol / L. I lenei tulaga, o loʻo i ai faʻamatalaga e faʻafetaui ai meaʻai. Hemoglobin 6 e masani lava.

A oʻo i le maualuga o le hemoglobin glyc mo le maʻisuka ua siitia i le 14%, o loʻo taʻu mai ai e 13-20 mmol / L o le kulukose o loʻo faʻasalalau nei i le toto. O le mea lea, e tatau ona vave saili le fesoasoani a fomaʻi i se taimi vave e mafai ai, o se tulaga talitutusa e mafai ona faitio ma faʻaosofia ai faʻafitauli.

O se faʻamatalaga tuusaʻo mo le suʻega atonu e tasi pe sili atu faʻamaoniga:

  • leai se mea e leiloa,
  • lagona faifai pea o le vaivai
  • o le susu malolo, fiainu,
  • faʻasolosolo faifaipea, faʻateleina le faateleina o le tele o le urine.

O le tele o taimi, o le tulaʻi mai ma le atinaʻeina o faʻafitauli eseese e fesoʻotaʻi ma le faʻavaveina o le kulūkose. O maʻi e maua i le maualuga o le toto ma le vevela o suiga eseese e sili ona faigofie i lenei.

O ia maʻi ua faamalosia e ave nisi vailaʻau o vailaʻau e faʻamaonia ai o latou tulaga, aua o le maʻisuka e taua tele. O loʻo i ai se maualuga maualuga o faʻafitauli i le suka o le toto ma le mativa leaga, e pei o se predisposition i faʻamaʻi faʻamaʻi ma le maʻisuka.

I le iai o nei mea taua, e tatau ona tumau le pulea o le kulukose i taimi uma. O iloiloga i le fale e faʻaalia pe a manaʻomia, o se faʻamaoniga atoatoa o le tino, faʻatasi ai ma faʻafitauli o le gasegase faʻamaonia, i le i ai o pathoces o le pancreas.

E mafai ona e mauaina le mea tonu o le suʻega ua tuʻuina atu e iai nisi manaʻoga mo le suʻesuʻega, e aofia ai:

  1. latou te ofoina atu le toto i se manava gaogao, o le meaai mulimuli e tatau ona le sili atu i le 8 itula aʻo leʻi suʻeina, latou te inuina vai mama mama e aunoa ma le kesi,
  2. i ni nai aso ao lei amataina le toto, latou te lafoai le ava malosi ma ulaula tapaa,
  3. Aʻo leʻi faia se suʻega, aua le faʻafefeteina le komi, fufulu ou nifo.

E lelei tele pe afai e te le toe faʻaaoga uma vailaau aʻo leʻi suʻeina le hemoglobin glycated mo le maʻisuka. Ae peitai, e le mafai ona e faia lenei mea na o oe, e tatau ona e faafesootai se fomaʻi.

Le lelei ma le le lelei o le auiliiliga

O le suʻega o le toto mo le hemoglobin glycini o loʻo i ai uma ona tulaga lelei ma tulaga le lelei. O le mea lea, o le auiliiliga e fesoasoani i le faʻamautuina o le faʻamaʻi i le vave lava e mafai ai i le amataga o lona atinaʻe, ua faia i se mataupu o minute, e le o saunia mo sauniuniga ogaoga.

O suʻega o le a faʻaalia lelei ai le i ai o le hyperglycemia, le umi o lenei tulaga faʻaleaga, pe o le a le tele e pulea ai e le tagata maʻi le maualuga o le suka i totonu o le toto. E le gata i lea, o le taunuuga e saʻo e tusa lava pe i ai i le i ai o le atuatuvale, popolega ma le malulu. E mafai ona e foai atu le toto aʻo e suʻe ni vailaʻau maʻoti.

E tatau foi ona faʻaalia le le lelei o le metotia, latou te aofia ai le tau maualuga o le suʻesuʻega, pe a faʻatusatusa i le fuafuaina o le suka i isi auala. O le taunuuga atonu e le saʻo pe afai ei ai le anemia i le maʻisuka poo le hemoglobinopathy.

Ole suʻesuʻega mo le hemoglobin glyc e ono le saʻo pe afai e tele naua e le tagata maʻi i le afiafi:

  • ascorbic acid
  • vitamini E.

E tatau ona e iloa o faʻamaoniga e faʻapupulaina e oʻo lava i le suka o le toto, e tupu lenei mea i le tele naua o siamoni.

Fai mai Endocrinologists e iai le maʻisuka ituaiga 1, e maua ai le toto mo le hemoglobin glycina e le itiiti ifo i le 4 taimi, o le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia le suʻega e tusa ma le 2 taimi. O nisi tagata gasegase atonu latou te iloa ni faailoga maualuga, o le mea lea latou te aloese ai mai le suʻeina o suʻega ina ia aua le sili atu le fefe ma ia le sili atu le leaga o auiliiliga. I le taimi nei, o sea fefe e le taitai atu ai i se mea lelei, o le a faʻagasolo le maʻi, o le a toto vave le suka.

E taua tele le faia o se suʻega toto i le taimi o maitaga, ma le hemoglobin ua faʻaitiitia:

  1. fetaui o le tuputupu ae o le fetal
  2. o lenei faʻamaoniga atonu e mafua ai foi le faamutaina o le maitaga.

E pei ona e iloa, o le fanauina o se tamaititi e manaʻomia ai le faʻalauteleina o le gaosiga o oloa e aofia ai le uʻamea, pe a fai e faigata ona pulea le tulaga i le hemoglobin glyc.

Mo maʻi o tamaiti, o le hemoglobin maualuga maualuga e matautia mo i latou. Peitaʻi, e tusa lava pe sili atu i le 10% lenei faʻamaoniga, e faʻasaina ona faʻaitiitia vave, a le o lea, o se paʻu paʻu e faʻaitiitia ai le gaioiga vaaia. O loʻo faʻaalia e faʻagasolosolo malie le faasolosolo malie o le glycogemoglobin.

O le vitio i lenei tusiga o le a talanoaina ai uiga o le auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glyc.

Tuua Lau Faamatalaga