Faʻaleagaina o le lotoifale o le pancreas

E tatau ona faia se suʻesuʻega o le galuega faʻaaogaina o le pancreas i tulaga uma pe a masalomia soʻo se maʻi. O le suʻesuʻega e aofia ai le suʻeina o le mimine mo le suka ma le fuaina o le kulūkose o le toto. O le faaitiitia po o le maeʻa atoa o le inisalini e mafua ai le faaitiitia o le glycogen i le ate ma le faaitiitia o le saluina o le kulukose e sosolo o le tino. O se taunuuga, o le kulukose e faʻapupulaina i totonu o le toto (hyperglycemia) ma amata ona faʻamalosi i le urine (glucosuria). I le taimi lava lea e tasi, o faʻalavelave loloto o le gaosiolosi ma le gaʻo gaʻo, e mafua mai ona o mea e maua mai i le faʻamavaeina o gaʻo (acetone, acetoacetic ma R-hydroxybutyric acid) e mafai ona faʻaopopo i le toto. O lenei mea e oʻo atu ai i le acidosis, faʻatasi ai ma faʻalavelave matuia i le tino atoa.

O nei faʻalavelave faʻaleagaina o ni uiga lelei ia o le maʻisuka ona o le le lava o le inisalini gaosiga i motu o Langerhans.

Ae peitai, faatasi ai ma isi maʻi ogaoga ma le tumau o le pancreas (o le necrosis matuia, togi, gasegase ma le palacreatitis, ma isi mea), e ui lava e le masani ona tupu, glucosuria ma hyperglycemia, e faailoa ai le soliga o le galuega intrasecretory o le pancreas.

Faʻatasi ai ma laʻititi laʻititi o le faʻaleagaina o lenei galuega, e le mafai ona i ai glucosuria, ae atonu e foliga mai pe a maeʻa le suʻega 100 g suka (o le glucosuria). E faʻapea foʻi, o maualuga o le suka i le toto e mafai ona masani ai ma sina faʻalavelave faʻafuaseʻi i le gaosiga o le gataifale pancreas. I le mataupu mulimuli, o lenei solitulafono ua faʻaalia i luga o le mauaina o le soʻo ua taʻua o le suka i le maea ai ona tuʻuina atu i le tagata suʻesuʻe le 50-100 g o le sugar sugar. E pei ona uma ona taʻua, i se tagata soifua maloloina, le maualuga o le suka o le toto ua faateleina ina ua maeʻa ona toe foʻi i le ata muamua. I le tulaga o le le atoatoa o le galuega o le gasegase o le pancreas, o le ituaiga o suka o le suka o le suka suka maua, o lona uiga, muamua, i se maualuga maualuga o le maualuga o le suka i le toto, ma le lona lua, e ala i se toe foi atu i le ata muamua.

O le ituaiga suka o le suka suka, e mafai, e tatau ona avea o se faʻamaoniga o le faʻaaogaina o le pancreas i le mea e gata ai le galue o le ate lea e faʻasaʻo ai le gaʻo gaʻo.

O le solia o le manava mai fafo o le pancreas e fuafuaina e ala i le suʻesuʻeina o mea o le duodenal, toto, urine ma le toto.

O le suʻesuʻeina o mea o le duodenal aofia ai i le fua faʻatatau o enzymes pancreatic i totonu.

Ina ia maua ni mea faʻaanatura, faʻaaoga se suʻaini (duodenal) poʻo se suʻe faalua, o le tasi o pupu e tatau ona i totonu o le manava, ma le isi i le duodenum. O lenei suʻega e tuʻuina atu ai le faʻamautotoga tutusa o mea gastric ma duodenal ma mafai ai ona faʻatapulaaina le faʻafefiloi o le suka gao i le duodenal. Faatasi ai ma le fesoasoani o le lagona, o le mea ua taua o le "suamalie o le suavai" ua faasaolotoina, lea ua faamatuu atu e aunoa ma se faaosofiaina o le pulelasi, ma le sua, lea ua faamatuu atu pe a uma ona faalauiloaina le tele o mea e le fiafia i ai. E pei ona faʻaaogaina mea e faʻaleagaina: hydrochloric acid, ether, secretin. 30 ml o le 0.5% mafanafana o le HCL solution e tuiina i le suʻega tasi (e tusa ai ma le B. I. Holstein) poo 20-30 minute i ni vaega laiti mo le 2-3 itula (e tusa ai ma E. B. Zakrzhevsky). E faʻafeiloaʻi Eteru e ala i se suʻega i le aofaiga o 2-3 ml (e tusa ai ma le Kach). O le sili sili ona lelei o le manava o le manava o le failaina o le secretin, lea e faia i se tulaga le talafeagai i le fua faatatau o le 1 le iunite i le 1 kg o le mamafa o le tino (e le aoga pe a faafoeina e ala i se suʻega). Faʻatasi ai ma le faʻavae vaevaeina o le suka o le hydrochloric, faʻapea foi ma le puleaina o le secretin, o le au duodenal e ave i le 10-20 minute mo le 1.5-2 itula.

A maeʻa le suʻesuʻega, ma le faʻaaogaina o le secretin, pancreosimin (1.5 iunite i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino) e faia i nisi taimi, e faʻateleina ai le galuega o le enzyme o le pancreas (faʻateleina le enzyme excretory function), ma o le mea o le duodenal e aoina mo le isi 1 itula i le 10-20 minute.

I le avea ai ma mea e faʻafefeteina ai le manava o le tino, susu, gaʻo, urocholil, insulin, ma isi mea e faʻaaogaina i nisi taimi.

I vaega na aoina o le suavai ao le i amataina le faʻamalositino ma i soo se taimi mulimuli ane tui, o le volume, o mea faitino, o le enzymatic activity ma le carbonate alkalinity ua fuafuaina.

Mai i le pancreatic enzymes i le mea o le duodenal ua faʻamoemoeina: diastase (amylase), lipase ma trypsin. O le auala mo le suʻesuʻeina o mea o le duolane mo mea o loʻo i totonu o enzymes ua tuʻuina atu i tusi faʻapitoa i metotia suʻesuʻeina o meaola.

I faʻamaʻi o le pancreas, o loʻo i ai suiga i le tino o meainu o le suasite juice, o le gaioiga o ona enzymes ma se suiga i le carbonate alkalinity o le mea duodenal.

O le taua tele mo le faʻamautinoaina o le faaletonu o le tino poʻo le faʻamaeʻaina atoa o le ductus Wirsungianus o le faʻatusatusaga o diastases i le toto ma le urine. Faʻasalaga atoa poʻo le vaeluaina foi o le mea e le fiafia ai le paʻu, o le tafe o le sua o le sua inu i le duodenum e faigata pe taofia atoa. O le iʻuga, o le suamalie o le suamalie o le suamalie e faʻafefiloi i totonu o le toto, e pei o le bile bilirubin o loʻo tuʻuina i totonu o le toto aʻo fufulu d. choledochus. O le faaputuputuina o le tele o enzymes i totonu o le toto e tau atu ai i la latou faasiliga sili atu i le faanatinati. E masani ona faatapulaaina i le fuafuaina o diastases i le urine.

Le nofoaga ma le fausaga o le pancreas

O le pancreas o loʻo maua i totonu o le manava, o loʻo i tua o le manava, e latalata i le duodenum 12 i le maualuga o le pito i luga o le pito i lalo. I le suʻesuʻega i luga o le puipui o le manava, e 5-10 centimita luga aʻe o pute. O le okeni e faʻailoaina e se fausaga faʻapipiʻi, e aofia ai vaega e tolu - le ulu, tino ma le siʻu.

O le ulu o le okeni o loʻo i le paʻu o le duodenum, o le ufiufi mulimuli e ufiufi ai le ulu i foliga o se solofanua. Mai le tino, e vaeluaina e se uʻu, ma o le faitotoa e vein i totonu o le tino.

O le gland e maua i le toto e ala i le gaʻo, o le tafe o le vai ola e faia i totonu o le vela vein.

Vaega o le tino o le pancreas:

  • O le tino ua vaevaeina i ni vaega - pito i luma, pito i lalo ma pito i tua, e tutusa lelei le iloa o itu.
  • O le pito i luma e fesootai ma puipui o le manava.
  • O le pito i tua e latalata i le manava o le manava ma le tuila, o vaʻa toto o le tamaʻi vaalele e pasia ai.
  • O le vaega pito i lalo o loʻo i lalo ifo o le aʻa o le pito i tua.

O le siʻusiʻu o le pancreas e oʻo atu i le faitotoʻa o le vao, ma o loʻo faʻatonuina ma lalo. O le fausaga o le tino i totonu e lua ituaiga o mea e fai ai fafo ma galuega i totonu. O le faavae o le tino o ni vaega laiti, lea e vavaeeseina e alalaʻi o mea fesoʻotaʻi.

O lobulum taʻitasi e iai ona lava ala mo le vavae ese. E fesoʻotaʻi fesoʻotaʻi, o se taunuuga o lea mea ua faia ai se taʻaloga masani, lea e pasia i totonu o le okeni. I le taumatau taumatau o le ulu, e tatala ai i le duodenum 12, e fesootai i le talo. O le auala lea e ulufale atu ai le mea lilo o le pancreas i le inumaga.

I le va o lobes e maua ai vaega o sela na taʻua o motu o Langerhans. Latou te le maua ni mea fiafia, ae ui i lea, o loʻo i ai se fesoʻotaʻiga o vaʻa toto, lea e mafai ai ona e faʻamalosi tino inisalini ma glucagon i totonu o le toto.

E faʻapefea ona faʻatulagaina le gland?

Ole faʻatonutonuga o le puleaina o le pancreatic e foliga mai o se faagasologa ole televise. O se faatosinaga tele i le gaioiga o le gaioiga o sela e mafai ona faʻamalosi ai ia enzymes talafeagai o loʻo faʻatinoina e le setete o le fatugalemu o le tino.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai o le ituaiga o meaai, o le manogi o mea taumafa, pe na o le taʻua o lea mea e mafua ai ona matua faateleina le gaioiga o meaʻai. O lenei faʻavae e faʻavae i luga o le galuega a le tino autonomous system.

O le vaeluaga o le faʻaoga o le tino e ala i le nerve vagoa e faʻateleina ai le gaioiga o le tino i totonu. I le taimi lava lea e tasi, o loʻo faʻalauiloa ai le faʻalavelave alofa i le faʻaitiitia.

I le faʻatonutonuga o le gaioioga o le okeni, o le taua tele e faʻapipiʻi i meatotino o le suasusu gaʻo. Afai e faateleina le elemene i totonu o le manava, e mataʻituina lona fausiaina o masini, o le a taʻitaʻia ai i le faateleina o le pulepulega o le pancreas.

I le taimi lava e tasi, o le faʻalauteleina o le duodenum ma le faateleina o le elemene i totonu o lona lumanaʻi e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o mea e faʻafefeteina ai le pancreas. O nei mea e aofia ai:

E le gata i le faʻaogaina o le tino i totonu o le tino, ae faʻasaʻo ai foi lana galuega. O lenei aʻafiaga e aʻafiaina e le faʻalavelave popole popolega ma hormones - glucagon, somatostatin.

O le uʻamea e mafai ona faʻafetaui i le lisi o aso taʻitasi Afai e manumalo ia gaʻo meaʻai, o lona uiga o le mealilo faʻasalalau e aofia ai le amylase, pe a fai o mea taumafa e tele mea e maua mai le protein, e maua ai le trypsin, ae naʻo meaʻai gaʻo e faʻamaʻaina, e maua lipase.

O gaioiga o le okeni fualaau

O le faʻamalositino Exocrine e aofia ai le gaosiga o le vai inu. E faʻapipiʻi 500-1000 ml o le aso i le aso. E aofia ai le enzyme tuufaatasia, masima ma vai masani.

Enzymes o loʻo faʻapipiʻiina i le gland ua taʻua o le proenzymes. O loʻo gaosia i latou i se faiga e le faʻaaogaina. Pe a oʻo atu meaʻai i le duodenum, e amata ona faʻamalo lemoni, e faʻaaogaina ai siama o meaola i totonu o le tino, lea e oʻo atu ai i le faʻamalosia o enzymes.

O se mea malosi e faʻaosofia ai le eleʻele chlorhydrate, lea, pe a ulu atu i totonu o le manava, e faʻateleina le excretion o le secretin ma pancreosimine - latou te aʻafia ai le sifi o enzymes:

  • O Amylase ua tuʻuina atu le vaevaega o gaʻo.
  • Trypsin e aʻafia i le faʻapalaina o meaʻai popo, e mafua mai i le manava.
  • O lipas e fesoasoani e talepeina ai gaʻo lea ua uma ona aafia i le talo mai le gallbladder.

O le pancreatic juice foi e aofia ai mea o minerale i le foliga o se masima suauu, lea e fesoasoani i le tali alkaline. E talafeagai lenei mea ina ia mafai ai ona faʻavasega vaega taua o meaʻai e maua mai i le manava, ma fatuina se siosiomaga lelei mo le faʻaaogāina o gaʻo.

O le galuega faʻapitoa o le okeni e mautinoa ai le faʻasaʻolotoina o iamoni pei o le inisalini ma le glucagon i totonu o le tino. E maua mai e ala i se vaega o sela o loʻo pipisi i le va o lologa, e leai ni pusi - motu o Langerhans. Galuega faʻatonu:

  1. O le faʻasalaga o le inisalini e matauina mai suauu beta. O lenei hormone e nafa ma le faʻatonutonuina o le gaʻo ma gaʻo gaʻo i le tino. I lalo o le faatosinaga o le vaega, o le kulukose e ulu atu i totonu o le tino ma siama, ma o le taunuuga o le faaitiitia o le maualuga o le sukuka.
  2. Glucagon e gaosia e ala i laulava alpha. I le faapuupuuga, o le hormone o se tagata e tetee i le inisalini, o lona uiga, o le faamoemoe e faateleina le suka i totonu o le tino o le tagata. O faila o le Alefa e aofia ai foi i le tuufaatasiga o le lipocaine, lea e puipuia ai le vevela o le ate.

O le faʻamalositino o le adrenaline mai grenua o loʻo faʻapipiʻiina foi e le faʻasalaga o le suka. Faʻasaga i tua o se tulaga o le hypoglycemic (low glucose), o loʻo matauina le gaosiga o le adrenaline, lea e fesoasoani i le faateleina o le suka.

O le pancreas e vavalalata vavalalata ma le vaega o totoe o meaʻai. Soʻo se soliga poʻo se faʻaletonu o le tino e aʻafia ai le faʻaogaina o le faagasologa atoa o le gataiina.

Faʻaaliga faʻapitoa mo le le atoatoa o le enzyme

O le le fiafia i le gaosiga o enzymes, o le faaitiitia o latou gaioiga ma le le atoatoa, o taunuuga ia o le pancreatitis masani. O le faʻamaʻi faʻatasi ma suiga fesuisuiaʻi i le tino o le tino, ma o se taunuuga o lea mea ua sui ai i se mea e fesoʻotai ai.

E tele mafuaʻaga mo pancreatitis. Ae ui i lea, o le tele lava o togafitiga faʻaleagaina i totonu o le tino e mafua mai i le tele o le taumafa ava malosi. Faatasi ai ma isi oioio, le lelei o meaai paleni, maʻi mafanafana (cholecystitis), faʻamaʻi pipisi, ma le faʻaaogaina o fualaau faʻamaina e iloga.

O le le lava o trypsin, amylase ma le lipase e mafua ai le ogaoga o le gasegase i le gasegase.

Faailoga masani o le faaletonu o le pancreatic:

  • Paʻu i le itu tauagavale i le hypochondrium, lea e masani ona atiae pe a uma ona 'ai. O nisi taimi e le fesootai le tiga i meaai.
  • Faʻaitiitia pe maeʻa le leai o se manaʻo.
  • O faʻalavelave faʻaonaponei i foliga o le siva, manava manava, faʻaleagaina pea.
  • Rumbling i totonu o le manava, afaina.
  • Le lanu ma le faifai pea o feces suiga.

O le malosi ma le malosi o faʻamatalaga faʻapitoa e faʻamoemoeina e le tikeri o le faʻaleagaina. Ona o le mativa vaivai, o loʻo le maitauina ai le le lelei o vaega o meaʻai, ma i nisi o ata, o le faʻafitauli o le tino e mafua ai isi faʻamaʻi - osteochondrosis, osteoarthrosis, atherosclerosis o toto toto.

Afai e maua se faaletonu o le lipase, ona faʻaalia lea o faailoga:

  1. E tele le gaʻo o iai i feces.
  2. Laʻau moli moli po o le samasama.
  3. O le nofoa lava ia.

I nisi tulaga, na o le gaʻo suavai e leai se feeseeseaiga. Afai e le lava le amylase, o lona uiga o le tagata maʻi e le faʻamaonia meaai e faʻamaoaigaina i monosaccharides ma disaccharides. O loʻo i ai foi se laulau vai, e le lava le faʻaaogāina o vaega i le tootoo laiti, lea o loʻo tuʻuina mai ma le manava faʻapitoa, paʻu o le mamafa.

Faʻatasi ai ma se faʻataʻitaʻiga o le trypsin, faʻapitoa poʻo le ogaoga o le foafoaga o loʻo vaaia - o se maualuga o mea e maua mai i le nitrogen ma le muscle fibers e maua i feces. O le nofoa o loʻo faʻaalia e le manogi o le manogi, o le tupuga o le anemia e le faʻamavaeina.

Talu ai ona o le faʻaaogaina o mea taumafa e le afaina, e tusa lava pe lelei mea taumafa, o gasegase e aveesea le mamafa, o le leai o vitamini ma vaega o minerale, o le vevela tele o le paʻu, o le pala o le fao, ma le lauulu ua maua.

I le maualalo o le gaosiga o enzymes e le gland, ua fautuaina le togafitiga toe sui. Ae o vailaʻau o le natura faʻatoʻaga e le mafai ona totogiina atoatoa mo le toilalo o le okeni.

E faapefea ona togafitia le uʻamea?

Togafitiga e mafua ona o faʻamaʻi faapitoa. O se osofaʻiga mataʻutia i tua o faʻamatalaga ma faʻamaonia e mafua mai i le anapogi. Talu ai o lenei mea e fesoasoani e faʻaitiitia ai le gaosiga o le sua, o le taunuuga, o le totoga i totonu e lafoai.

E masani lava, e mafai e tagata mamaʻi ma le anapogi anapogi ona faigofie ona onosaia, ona o lo latou soifua manuia lautele e matua aʻafia lava, o loʻo i ai pea le faʻamaʻi tiga. E faatagaina e inuina vai inu vai e aunoa ma le kesi poʻo se gaʻo vaivai e faʻavaivaia o le vao vao.

O le sini autū o togafitiga faʻapitoa faʻapitoa o le puipuia lea o faʻalavelave ma lona faʻaleagaina o se faiga faʻavalevalea. O fualaau faʻamalolo ma faʻamaʻi vailaʻau e fautuaina e fesoasoani e faʻaititia le eletise.

Muamua, e faʻafeiloaia i totonu o le tino o le tagata e ala i se vein. Aʻo iai se faʻaleleia atili o le soifua manuia o le tagata maʻi, ua mafai ona ia inuina vailaʻau i le pepa. Ina ia faʻaitiitia le tiga i le vaega laititi, e mafai ona e faʻaaogaina se aisa i le pancreas.

Fualaau mo togafitiga o le pancreas:

  • Antispasmodics mo le faʻasaʻoina o tiga. O le tele o fomai faapitoa e faatonuina Papaverine, No-shpu, Drotaverin.Afai o le tiga e faʻalelei, ona faʻaaogaina lea o Ibuprofen. O vailaau mulimuli i le taimi lava e tasi o loʻo i ai mea e faʻaaogaina ai le anti-inflammatory and analgesic.
  • O vailaau faʻamaʻi fesoasoani e fesoasoani e faʻamalolo ai le tiga, puipuia ai le faʻaleagaina ma le liua o le mucous membrane. Faʻaaogaina i auala o fofo ma gels e fesoasoani e faʻaitiitia ai le kulimi hydrochloric. Sui o le vaega - Zoran, Ranitidine.

Ina ia faʻaitiitia le gaosiga o enzymes digestive, e faʻaaogaina ai faʻamatalaga. Mo le togafitiga o pancreatitis masani, e manaʻomia le togafitiga o le enzyme e lagolago ai le galuega a le totoga o le tino, e faʻaleleia ai le faagasologa o le faʻapalaina o meaai. Mezim, Pancreatin, Creon ua faatonuina.

O le pancreas o se gaʻo alofa tele ma aʻafia, o le mea lea, e manaʻomia ai se uiga faʻaeteete ia te ia lava. O le inuina o le ava ma le leaga o meaai e mafai ona oo atu ai i le pancreatitis - maʻi tigaina ma le tumau, o maa i totonu o le tino, o le maʻisuka, necrosis poo le pancreatic adenocarcinoma, ma isi faamaʻi.

O le fausaga ma galuega a le pancreas o loʻo talanoaina i le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga