E lelei le anapogi mo le maʻisuka ituaiga 2

O le le lava o le manava o se faailoga e fesootaʻi ma le tele o faʻamaʻi. O lona mafuaʻaga autu o faʻamaʻi o le fatu, mama, bronchi ma le anemia. Ae o le leai foi o le ea ma le lagona o le paʻu e mafai ona aliali mai ma le maʻisuka ma le malosi malosi o le tino.

E masani lava, o le amataina o se tasi o faailoga tutusa i le maʻisuka e le o le faʻamaʻi lava ia, ae o faʻalavelave faʻalavelave i ona tuaʻaga. O le mea lea, e masani lava ona maua i le hyperglycemia masani, o se tagata e mafatia i le tele o mea, o le fatu o le fatu ma le nephropathy, ma o nei maʻi uma e toetoe lava o taimi uma eo mai faatasi ai ma le le manava.

Faailoga o le puupuu o le manava - le lava o le ea ma foliga mai o se lagona o le paʻu. I le taimi lava lea e tasi, o le manava faʻavavevave, avea ma le pisapisao, ma le loloto o suiga. Ae aiseā e tulaʻi mai ai sea tulaga ma pe faʻapefea ona puipuia?

Faiga Faʻavae o le Faʻasologa

O fomaʻi e masani ona fesoʻotaʻi le foliga mai o le manava o le manava ma le faʻalavelave vaʻalele ma le toilalo o le fatu. O le mea lea, o le tagata maʻi e masani lava ona maua le saʻo ma faʻamatalaina le leai o se togafitiga. Ae o le mea moni, o le pathogenesis o lenei mea matautia e sili atu ona faigata.

O le tele lava o le talitonuga o le talitonuga e faʻavae i luga o le manatu o le malamalama ma le suʻesuʻeina mulimuli mai e le faiʻai o lagona e ulu i totonu o le tino pe a leʻo faʻaosooso maso respiratory ma faʻafefe saʻo. I lenei tulaga, o le maualuga o le ita o le nerve endings e pulea ai le le mautonu ma auina atu se faailo i le faiʻai e le fetaui ma le umi o maso.

E mafua ai le manava, pe a faʻatusatusa ma maso respiratory, e laʻititi. I le taimi lava e tasi, o manaʻoga e mafua mai i le nerve endings o le mama po o le manava o le tino ma le auai o le nerve vagoa e ulu atu i le fatugalemu o le tino, faia se lagona malamalama poo le le mautonu o le manava le toʻa, i se isi faaupuga, puupuu le manava.

O se manatu masani lea i le auala e faia ai le dyspnea i le maʻisuka ma isi faʻafitauli o le tino. I le avea ai o se tulafono, o lenei faiga o le puupuu o le mānava o le uiga lea o le faʻamalositino, aua i lenei tulaga, o se faʻaopoopoga maualuga o le carbon dioxide i le toto e taua foi.

Ae e masani lava o mataupu faavae ma faiga o foliga vaaia o le manava galue i lalo o tulaga eseese e talitutusa.

I le taimi lava e tasi, o le malosi o le faʻavevesi ma le faʻalavelave i le manava o le tino, o le sili atu foi lea o le ogaoga o le manava.

Ituaiga, ogaoga ma mafuaaga o le puupuu o le manava i le maʻisuka

O le mea moni, o faailoga o le dyspnea, tusa lava po o le a le foliga o latou foliga, e tutusa. Ae o eseesega e mafai ona i ai i vaega o le manava, o lona uiga la e tolu ituaiga o dyspnea: manava (aliali pe a inuina), afaina (tupu i luga o le faʻamalosi) ma fefiloi (faigata le manava i totonu ma fafo).

O le malosi o le dyspnea i le maʻisuka e mafai foi ona ese. I se tulaga maualuga, o le manava e le faigata, ae o le tuusaunoaga ua na o le faateleina o gaoioiga faaletino. Faʻamataʻu laʻititi, o le dyspnea e aliali mai pe a savali pe aʻe aʻe.

Faatasi ai ma le malosi tele, o le le lelei o le loloto ma le tele o le manava e tupu e tusa lava pe a savali lemu. I le tulaga o se tulaga ogaoga, ao savali, o le tagata maʻi e taofi uma mita 100 e maua ai lana manava. Faatasi ai ma se tulaga sili ona ogaoga, o maʻi manava e aliali mai pe a maeʻa sina gaioiga faʻaletino, ma o nisi foi taimi pe a malolo se tagata.

O mafuaʻaga o le manava o le maʻisuka e masani ona fesoʻotai ma le faʻaleagaina o le vascular system, ona o aʻafiaga uma lava o loʻo feagai pea ma le le maua o le okesene. E le gata i lea, e le o le talaaga o se umi umi o le faamaʻi, e tele gasegase e atiae le nephropathy, lea e faateleina ai le mama ma le hypoxia.E le gata i lea, o faafitauli e manava ai e mafai ona tupu faatasi ma le ketoacidosis, pe a totoina le toto, lea ua faia ai konesona ona o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le tele o tagata maʻi e mamafa tele. Ma e pei ona e iloa, o le meaʻai e faʻamalosia ai le galuega a le mama, fatu ma totoga o le manava, o lea o le tele o le okesene ma le toto e le ulu i totonu o le tino ma gaʻo.

E le gata i lea, o le hyperglycemia tumau e aafia ai le galuega a le loto. O le iʻuga, i le maʻisuka o loʻo i ai le fatu, o le vaivai o le mānava e tupu i le taimi o gaoioiga faaletino poʻo le savali.

Aʻo faʻaauau pea le maʻi, o maʻi manava e amata ona faʻalavelave i le tagata maʻi e tusa lava pe nofo filemu, mo se faataitaiga, ao moe.

O le a le mea e fai i le le manava?

O se faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi i le maualuga o le kulukose ma le acetone i le toto e mafai ona mafua ai se osofaʻiga o le dyspnea. I le taimi nei, e tatau loa ona e valaʻau i se falemaʻi. Ae i le taimi o lona faʻamoemoe, e le mafai ona e tagofia fualaau oona, aua e mafai ona faʻaleagaina ai le tulaga.

O lea la, ao leʻi oʻo mai le falemaʻi, e tatau ona faʻamalosi le potu o loʻo i ai le tagata maʻi. Afai o soʻo se lavalava e faigata ai le manava, e tatau ona e tatalaina pe aveese.

E taua foi le fuaina o le maualuga o le suka i totonu o le toto e faʻaaoga ai se glucometer. Afai o le maualuga o le glycemia e maualuga tele, ona mafai loa lea ona maua le inisalini. Ae ui i lea, i lenei tulaga, e talafeagai le feutagaʻi faafomaʻi.

Afai, i le faaopoopo i le maʻisuka, o le maʻi e maʻi fatu, ona tatau ai lea ona ia fuaina le mamafa. I lenei tulaga, o le tagata maʻi e tatau ona nofo i luga o se nofoa poʻo se moega, ae e le tatau ona e tuʻuina o ia i luga o le moega, aua o lenei mea o le a naʻo lona tulaga. E le gata i lea, o vae e tatau ona tuu i lalo, lea o le a mautinoa ai le tafe mai o le tele o le vai mai le fatu.

Afai e maualuga tele le toto, ona mafai lea ona e ave fualaau faasaina. E mafai ona avea ma vailaʻau e pei o Corinfar poʻo Kapoten.

Afai o le manava o le manava ma le maʻisuka ua le mautonu, o lona uiga e le mafai ona faʻaumatiaina e aunoa ma le totogi mo le maʻi maualalo. O le mea lea, e tatau ona faʻamautinoa le maualuga o le suka toto ma tausisia se taumafataga, o lona uiga o le teenaina o meaʻai gaʻo gaʻo.

I le faaopoopo atu i ai, e taua le ave o fualaau o suka i le taimi ma i le sao saʻo poʻo le inisalini. Ae manaʻomia le lafoaia o amioga leaga, aemaise lava mai le ulaula.

E le gata i lea, o nisi o fautuaga lautele e tatau ona mulimuli i ai:

  1. O aso uma, savali i le ea fou mo le 30 minute.
  2. Afai e mafai e le setete o le soifua mālōlōina, ona e manava.
  3. Ia 'ai soo ma i ni vaega laiti.
  4. I le i ai o le fomaʻi ma le maʻisuka, e tatau ona faʻaitiitia le fegalegaleai ma mea e faʻaosoosoina ai le osofaia.
  5. Fua le kulūkose ma le toto maualuga e le aunoa.
  6. Faatapulaa le masima ma taumafa le tele o vai. O lenei tulafono e faʻapitoa lava ona faʻaogaina i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka nephropathy ma le cardiovascular disorders.
  7. Pulea lou mamafa. O le mamafa o le mamafa i le 1.5-2 kilokalama i totonu o aso e lua e faailoa ai le tumau o le tino i totonu o le tino, o se taotoga o le dyspnea.

I le faaopoopo atu i ai, ma le puupuu o le manava, e le na o vailaau, ae o togafitiga faa-tagata foi e fesoasoani. O le mea lea, ina ia faʻamaonia le manava, meli, susu o le 'oti, aʻa o le horseradish, tulu, lilac vao, turnips, ma e masani lava ona faʻaaogaina palu.

O le le lava o le manava e masani lava ona tupu i fomaʻi. E tusa ai ma foliga o le fula maso i le maʻisuka o le a taʻuina atu le vitio i lenei tusiga.

Faʻaaliga faʻapitoa

I tagata matutua, o le amataga o le maʻisuka ituaiga 1 e sili atu nai lo tama ma tama.

  • matagogo
  • fiainu
  • mago ma vevela paʻu
  • faʻaauau faifaipea
  • vave vave i le po,
  • nocturnal enuresis (i tamaiti),
  • faaitiitia o le puipuiga o le lotoifale ma lautele,
  • faʻamalolo umi le faʻamaʻi
  • siama tumau o paʻu
  • manogi o le acetone i luga o le ea,
  • paʻu mamafa mamafa.

Afai e maʻi se tamaloa pe a mavae le 20-25 tausaga, ona oʻo lea i tausaga muamua o le faʻamaʻi o loʻo ia maualalo le manaʻomia mo le inisalini. Mo se taimi, e mafai e le tagata gasegase ona faia e aunoa ma le inisiua.

O lenei vaega ole gasegase e seasea maua le ketoacidosis. O le maʻi suka e masani ona maua i se faalavelave.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai le maualuga o le hyperglycemia. Ae pe a mavae sina taimi, o le a faasolosolo malie lava ona faateleina ia faailoga o le faamai, o le manaomia o le inisalini e faateleina.

O le lagona malie o le maʻi i le matua ua atagia mai ai le lemu o le mimiti o le mimiti i tagata matutua. I tamaiti, o gaioiga uma e tupu tele vave. I le pe tusa o le 50-70% o mataupu, ua maua nei le maʻisuka i le tulaga o le ketoacidosis. O le faamaʻi e sili ona lamatia i tamaiti i lalo o le 4 tausaga. O le amataga i le 30% o mataupu e vave ona faigata i se vaʻa ma e mafai ona oʻo atu i le maliu o le tamaititi.

Mafuaaga o le manava manava

O le maʻisuka ei ai sona taimi puupuu atu ona o le maualuga o le kulukose o le toto. O lenei tulaga e taua o le hyperglycemia, lea ei ai lona aafiaga tuusaʻo i le fausia o ni atherosclerotic plate. O le vili vaʻaia pe poloka le lumenia o vaa, lea e oʻo atu ai i le siama o le muso o le fatu.

O le tele o fomaʻi ua talitonuina o le tele o suka e mafua ai le le aoga o le endothelial - o se vaega o le lipid accumulation. O se taunuuga o lenei mea, o puipui o le vaa e sili atu ona mafai ona pala ma pepa.

O le Hyperglycemia e fesoasoani foi i le faʻatoagaina o le faʻamaʻaloga o le oxidative ma le faʻavaeina o aʻafiaga saoloto, lea ei ai foi le aʻafiaga o le meli.

I le maʻisuka, e aʻafia ai neura namu, lea e mafua ai le vave o le fatu. Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, o le togafitiga o le togafitiga e afaina ai matagaluega agaalofa o le NS autonomous.

Afai e leai se lagona i le tootoo o le nerve, o lenei mea e fesoasoani i le faʻaalia o le tachycardia, ae le gata i le atinaʻeina o le IHD ma se auala faʻapitoa. Faʻatasi ma faʻamaʻi pipisi, o le tiga e tau le mafai ona lagona, o le mea lea, i nisi o maʻisuka, e oʻo lava i se fatu faʻafuaseʻi e tupu e aunoa ma le tele o le le mautonu.

O mafuaʻaga autu o le puupuu o le manava e mafai ona vaevaeina i ni vaega se 4:

  1. Faʻailoga a le tino mai le:
    • solia o le faʻalavelave faʻapena,
    • faasalalauina faʻamaʻi o le tino (parenchyma) o mama,
    • siama vascular pulmonary
    • faʻamaʻi o maso respiratory po o le pusa.
  2. Loto o le fatu.
  3. Maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi (faʻatasi ma le dystonia neurocirculatory ma neurosis).
  4. Faʻasologa o le mafaufau.

E 4 mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le dyspnea:

  • loto vaivai
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • afaina o le tino
  • faʻamaʻi pipisi.

Faamolemole ia matau: o le le atoatoa o le tino e mafai ona mafua mai i faafitauli mai le pulmonary vaa, faasalalauina o lela o le tino, mea faaitiitia o le malosi o le bronchi, faapea foi ma pathologies o maso respiratory.

O le faʻaleagaina o le faʻaleagaina e faʻaalia ai i ni ituaiga o neurosis ma i tua o le dystonia neurocirculatory.

Epidemiology

Ituaiga 1 tala mo le tusa ma le 5% o mataupu uma o le maʻisuka. O le tele o mataupu o tagata ei lalo o le 30 tausaga. Ole maualuga o tulaga e tutupu i le 7 ma le 14 tausaga.

O suʻesuʻega faʻapitoa i suʻesuʻega faʻapitoa e tusa ai ma fuainumera faʻaitulagi ma faʻaitumalo o loʻo faʻaalia ai le eseesega o le tulaga o le maʻisuka i atunuu eseese. O le faʻalavelave e matua fesuiaʻi tele lava i luga o le latitude ma le atunuʻu o le faitau aofaʻi.

Tele tagata gasegase i atunuʻu ma sisifo. O ituaiga o le maʻisuka-faʻafefeteina o le maʻisuka o le a sili atu ona aʻafia ai le taʻaloga Caucasian. E seasea lava ona maua le maʻisuka i Asians.

O le tele o faʻamaʻi fou e faamauina i tausaga taʻitasi i atunuu o Scandinavia (Finelani, Norway, Suetena), i Sardinia ma Isaraelu (i totonu o tagata Yemen). Faatasi ai ma tamaiti i nei fuainumera, e sili atu ma le 20 mataupu fou o le maʻisuka e iloa mo tagata uma 100,000.

I Finland, o le tulaga e sili ona maualuga - e oo atu i le 58 i le 100,000. O sui o Niu Sila, Sepania, Netherlands ma lo tatou atunuu e itiiti lava le maʻi (7-20 mataupu mo le 100,000 tamaiti).

O se laʻititi laititi e matauina i Polani ma Italia (e le aofia Sardinia). O le mea sili lava, o le maʻisuka ituaiga 1 e aafia ai tagata i Southeast Asia ma Amerika i Saute.

I nei atunuu, e le itiiti ifo ma le 3 tamaiti mai 100,000 tausaga taʻitasi e maʻi.

I Rusia, o le taatele o le maʻisuka ituaiga 1 e eseese i vaega eseese. O le tele o tagata gasegase e nonofo i eria o loʻo nonofo ai tagata Finno-Ugric i ituaiga o nuʻu (Mordovia, Karelia, Mari El, Udmurtia, Komi, ma isi).

e.) O le tulaga sili ona maualuga o loʻo faamauina i le itu i North-West Federal District. O faailoilo aupito maualuga sa maitauina i le vaega o Arkhangelsk ma Pskov.

Indigenous people of the Nenets Autonomous Okrg e sili atu ona afaina. I tausaga talu ai nei, latou te le i faamauina se mataupu e tasi o le maʻisuka (i tamaiti ma tagata matutua).

Masalo, o le lautele o le faʻaleagaina o le tino e faʻalagolago i le eseesega o ituaiga eseese o ituaiga faʻalapotopotoga. Suesuega faafomaʻi ua faaalia ai i Europa o le fua faatatau o le faʻatupulaia o loʻo faʻaitiitia mai le itu i mātū i saute ma sasaʻe.

Ua faamatalaina e saienitisi lenei mea o se gradient latiti. Peitai, i le taimi lava e tasi, o le fesoʻotaʻiga ma uiga feʻaʻei itulagi e leʻi faʻamaonia.

O le mea lea, o le gradient latitudinal o loʻo faʻamatalaina e le eseesega o gaioiga o le faitau aofaʻi. Masalo, eseese tulaga e atagia ai le malaga mai o tagata o le Anamua i le itu i matu-sisifo (mai Sasaʻe Tutotonu e ala i Europa i Sasaʻe).

Masalo, o le aʻafiaga e aʻafia i le:

  • atinae o le tamaoaiga (faateleina i le sea o tagata o le taulaga),
  • alamanuia (tuputupu aʻe o pisinisi),
  • fesuiaiga o le olaga (faaitiitia o gaoioiga faaletino),
  • fesuiaiga o mea taumafa (faʻapupula i le kalori meaʻai, suiga i le tuufaatasiga),
  • faʻaleagaina o le siosiomaga.

O se tasi o vaega i le epidemiology o le maʻisuka e faʻapitoa foi i le gaioiga o faʻamaʻi pipisi (pe a mavae le tafe mai o femalagaiga). O aʻafiaga o tui ma le fafagaina o pepe e talanoaina foi.

O le maʻisuka ituaiga 1 e sili ona taatele i alii. Tama tama, tama ma tagata matutua o le malosi malosi o le gasegase e sili atu le maʻi nai lo teine, teine ​​ma tamaitai. I vaega o tagata gasegase o Europa, o le fua faatatau o tane i fafine e tusa ma le 1,5: 1.

Etiology o le maʻisuka ituaiga 1

E leʻo malamalama atoatoa le tala o ituaiga o le maʻisuka i le maʻisuka. O le mea pito sili ona taua e talitonuina o le gaosiga o le genetic.

O le maʻi ua lauiloa e fesootaʻi ma le HLA (tele histocompatibility complex) genes. HLA-DR / DQ talatala e mafai ona vave ona tupu i le faʻamaʻi pe, i se isi itu, puipui.

I le toatele o tagata gasegase (pe a ma le 90%), o le genotype HLA-DR3, HLA-DR4 ua maua.

O le genis predisposition e le o lona uiga o le maʻi e faʻaalia ai le maʻisuka ituaiga 1. Mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le aʻafiaga o isi mea (fafo) e talafeagai. O se tulaga le lelei e mafai ona faia, mo se faataitaiga, e se viral infection.

Faʻavasegaga o le dyspnea

I le taimi nei, i le tele o tulaga, e mafai ona iloa le mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1. O le mea e masani ai, o tagata gasegase o loʻo i ai uma faailoga o le le atoatoa o le inisalini, ae leai ni autoantibodies na maua.

I lenei tulaga, o le maʻisuka ituaiga 1 e vaevaeina i:

O le mafuaʻaga mo le muamua o nei mea o le faʻafanoga o sela peta pancreatic. Faʻaleagaina o sela o le endocrine e mafua mai ona o le tali a le autoimmune i le cell. O na osofaiga o le puipuiga a le tino e faaalia i le taamilosaga i totonu o le toto o autoantibodies i fausaga eseese.

E masani lava ona iloa e tagata faʻapipiʻi:

  • i le inisalini
  • i le glutamate decarboxylase,
  • i luga o vailaʻau o peta peta,
  • ia tyrosinophosphatase.

I le gasologa o tausaga, e le mafai e autoantibodies ona taofia le iloa i le toto. E mafua ona o le tosoina o le mumū o le tino.O le osofaiga o malosiaga puipuia e le faaitiitia ona o le faamutaina o le faamai, ae ona o le toetoe lava o soo se mea e gata mai ai (cell cell beta).

O le ituaiga taatele o le fatu o le faʻalavelave o le fatu o le tachycardia, o le tele o taimi o stroke e sili atu i le 70. O le tulaga ese o lenei tulaga, pe a tupu, e le suia le fatu o le fatu, ma e na o le numera o suiga e suia.

O le maʻi e tupu i totonu o le pusa o le sinus, pe a tulaʻi mai se tuʻinanau i lalo o tuutuuga masani o le faʻasalalauga masani o le fiafia. O le nato o loʻo i le itu taumatau o le fatu, i le taimi muamua e aofia ai naʻo le vaega lenei o le okeni, ona faʻasalalauina lea o le manaʻoga i ala agai i le agavale agavale.

Afai o le gaioiga o le mamafa o le agasala e faʻalavelaveina, ona i ai lea o se aafiaga le lelei i le faʻaosoosoina o le faʻasologa mai le pona i le vaalele.

I luga o le ECG, o le sinus tachycardia e faʻaalia i faʻamaoniga nei:

  1. Loto o le fatu e 90 paʻu i 60 sekone,
  2. le leai o se mea sese i le fati,
  3. faateleina i le vaitau PQ ma le amplitude P,
  4. pono lelei R.

Afai e popole le tagata maʻi e uiga i le manava manava, o le puupuu o le manava e taʻua o le manava. E aliali mai pe a faʻamaʻosaʻi le lumenia o le trachea ma le lapoʻa tele (mo se faʻataʻitaʻiga, i tagata gasegase e maua i le fula maso poo le mafuaʻaga o le faʻamalosi o le bronchus mai fafo - faatasi ai ma le pneumothorax, leotele, ma isi).

O le Dyspnea e laititi, e leʻo, ma e masani. Faatasi ai ma le le lava o le mānava, e lagona ai e se tagata le mausali i totonu o le pusa. O le mea tonu, o le loloto o musumusuga e faateleina, ma le tele o felauaiga i le tino (NPV) e faateleina i le 18 pe sili atu i le minute.

Faitau atili e uiga i lenei faʻamaʻi i le pepa. DIABETES

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau o le tino o le endocrine, e atiina ae pe a le lava le insulin (ituaiga 1 maʻisuka) pe a le mafai e le tino ona faʻaaogaina le inisalini (maua ai le maʻisuka ituaiga 2).

Inisalini o se hormone lea e puleaina ai le maualuga o le suka. O le maʻisuka lē pulea e mafua ai le faʻaosoosoina pea o le toto suka.

Faatasi ai ma lenei maʻi, o ituaiga uma o metabolism ua faʻalavelaveina, lea e oʻo atu i le taimi e mafua ai le faaleagaina tele o le tele o tino

O le maʻisuka ua sili ona taufaasese ona e mafai ona "faʻafano" pei o le tele o isi faʻamaʻi ma e iloa pe a sau le maʻi e togafitia nisi o faʻafitauli.

Ituaiga o le maʻisuka.

O le maʻi suka ua vaevaeina i ni ituaiga autu se lua: 1 le ituaiga ma le 2 ituaiga.

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia e le lava le gaosiga o le inisalini, e manaʻomia le puleaina o le inisalini i aso uma. E mafai ona aliali mai i soʻo se matua, e tusa lava po o le a le agavaʻa. O lenei ituaiga ua taua o le insulin-faalagolago, muamua na taua foi o le autalavou po o tamaiti.

Mafuaaga o le maʻisuka ituaiga 1.

Dyspnea i tamaiti

Ole fomaʻi o tamaiti i vaitausaga eseese e eseese. E tatau ona masalomia Dyspnea pe afai:

  • i se tamaititi 0-6 masina o le numera o femalagaiga o le manava (NPV) e silia ma le 60 i le minute,
  • i totonu o se tamaititi 6-12 masina, o se NPV e silia ma le 50 i le minute,
  • i se tamaititi e sili atu i le 1 tausaga o le NPV i le 40 minute,
  • i se tamaititi e sili atu i le 5 tausaga, o le NPV e silia ma le 25 minute,
  • i se tamaititi 10-14 tausaga, o le NPV e silia ma le 20 i le minute.

E sili atu ona saʻo le mafaufau i le manavaina o gaioiga pe a moe le pepe. O se lima mafanafana e tatau ona tuu saoloto i luga o le fatafata o le pepe ma faitau le numera o gaioiga o le pusa i le 1 minute.

I le taimi o le faʻalagona lagona, i le taimi o le malosi faaletino, tagi, ma le fafagaina, o le manava o le manava e sili atu ona maualuga, peitaʻi, afai o le NPV e sili atu i le masani ma faʻavave ona malolo, e tatau ona e logoina le fomaʻi e uiga i lenei mea.

I tamaiti, e ese le eseesega o le manava o le tino, ae faasolosolo malie le faaitiitia ao latou matutua.

E mafai ona e masalomia se manava le manava i totonu o se tamaititi pe afai o le tele o le manava i minute taitasi e sili atu i faailo nei:

  • 0-6 masina - 60,
  • 6 masina - 1 tausaga - 50,
  • 1 tausaga -5 tausaga - 40,
  • 5-10 tausaga - 25,
  • 10-14 tausaga - 20.

Fuafuaina le NPV e fautuaina ao moe le pepe.I lenei tulaga, o le a le maua le mea e fai ai le fua. I taimi o fafagaina, faʻapea foi i taimi o gaioiga faʻale-tino poʻo lagona faʻalagona, o le manava o le pepe e masani ona faʻatupulaia, ae e le o se vavaega. E taua le popole pe afai e le toe foi mai le manava i fua masani i le malologa i nai minute o lumanai.

Afai e le lava le manava a le tamaititi, e manaʻomia ona faʻaalia vave i le tamaititi fomaʻi. O le vaivai o le manava o le tino e manaʻomia ai le valaʻau i le 'au o le falemaʻi, aua o se tulaga e lamatia ai le ola.

Plisov Vladimir, tagata vaai i mea faafomai

Dyspnea i fafine maʻitaga

I le taimi o le maʻitaga, o le tino ma le cardiovascular system o le tino o se tamaitai ua oʻo i ai le mamafa o le avega. O lenei avega e mafua ona o le faateleina o le tele o le felafolafoaʻi o le toto, faʻamalosi mai le pito i lalo o le diaphragm e se vaʻaiga lautele (o le mea lea e faigata tele ai totoga o le pusa) ma o le okesene e manaomia e le gata o le tina, ae o le tuputupu aʻe o le tama.

O nei suiga uma o le physiological e taʻitaʻia ai le tele o fafine e iloa le vaivai o le mānava i le taimi o le maitaga. Ole maualuga o le respiratory rate e le sili atu i le 22-24 i le minute, e sili atu ona faʻagasolo i le taimi o le malosi faaletino ma le atuatuvale.

A o faagasolo le maitaga, e alualu i luma le dyspnea. E le gata i lea, o tina faʻamoemoe e masani lava ona mafatia mai le maiemia, ma o le taunuuga o le puupuu o le mānava e faʻaleleia.

Afai e sili atu le maualuga o le manava i luga o fuainumera ua taua i luga, o le manava o le manava e le alu ese pe leai foi le faaitiitia i le malologa, e tatau i le fafine maʻitaga ona talanoa i taimi uma i se fomai - fomaʻi-fomaʻi poo le fomaʻi.

I le taimi o le maitaga, o le aofaʻiga atoa o le felafolafoaʻi toto. O le manava o se fafine e tatau ona tuʻuina atu meaola e lua faʻatasi ma le okesene i le taimi e tasi - le lumanaʻi o le lumanaʻi ma le atinaʻe o le tamaʻi fausua.

Talu ai ona o le matua e faʻatupulaʻia tele i le tele, e lolomiina i luga o le diaphragm, e faʻaitiitia ai le femalagaiga i le faimalaga. O nei suiga e mafua ai le manava o le manava i le tele o fafine maʻitaga.

O le faʻaleleia o le manava e faʻaleleia ai le 22-24 i le minute ma faʻateleina le faʻalauteleina i le faʻalagona pe faaletino. E mafai ona alualu i luma le dyspnoea ao tuputupu ae le tamaititi, ma faaopoopo atu, e afaina i le ania, lea e masani ona matauina i tina o loo faatalitali.

Afai e sili atu le maualuga ole maualuga o le manava i luga o tulaga taua, o se mea lea e faʻaalia ai le faʻalauteleina o le mataala ma feutagai ma se falemai fomaʻi e taitaia se maʻitaga.

Faailoga ma faailoga o le maʻisuka ituaiga 1

O le faaletonu o le inisalini e maua mai i siama endocrin e mafai ona mafua ai uiga iloga o le maʻisuka ituaiga 1:

  1. Paʻu gutu ma le galala tele.
  2. Uiga masani, aemaise lava i le po ma le vaitau o le taeao.
  3. Maualuga maualuga.
  4. Faateleina le faʻaleagaina, faʻalavelave faifaipea, faʻafefe o lagona, ita vale.
  5. Tele vaivaiga o le tino, faatasi ai ma le fiaai ma le mamafa o le mamafa.
  6. O sui o le feusuaiga saʻo e masani ona i ai le faʻaleagaina o le tino, lea e faigata ona togafitia.
  7. Vaʻaia faʻaaliga i le va o le vaʻai, mata matala.

I le leai o togafitiga talafeagai, e mafai e le tagata maʻi ona faʻaalia faailoga o le ketoacidosis o le maʻisuka:

  1. Faʻalavelave ma le vomiting.
  2. Faʻamalalaina
  3. O le manogi manogi o le acetone mai le vaʻa tautala.
  4. O le manava o le manava.
  5. Le mautonu ma ona gau taimi.

O faʻapogai autu o le maʻi

I le maʻisuka ituaiga 1, e mafai e se tagata ona tele faitioga, e faalagolago i le matua, meaʻai, lagona faʻalagona, tulaga ola ma isi vaega. I le taimi lava e tasi, o foliga vaaia faʻaletino o se maʻi o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava masani poʻo sina faʻavalea foi.

O faailoga muamua e aliali mai i totonu o ni nai vaiaso talu ona le lelei le gasegase, ae o le ituaiga lona lua o gasegase e mafai ona natia ma faailoa ia lava i nai tausaga mulimuli ane.

Lalo o faailoga taua o le maʻisuka, o foliga vaaia e manaʻomia vave ona alu i se taimi atofaina ma lau fomaʻi. E mafai e le tagata maʻi ona aʻafia:

  1. Paʻu gutu ma le fia inu e le lava.
  2. Uiga masani.
  3. Faateleina le pala.
  4. Lelava, moe, ma le le fiafia.
  5. O se lagona faifaipea o le fiaaai.
  6. Numera pe tingling i vae ma lima.
  7. Sogi o le tino.
  8. Faateleina le faʻaleleia pe faʻaitiitia le mamafa.
  9. Faʻalavelave faʻaogaina o le tino (faʻaleagaina ma vili).
  10. O le le lava o le mānava e aunoa ma sina faʻamalositino.
  11. Paʻu paʻu, vevela, ma le vevela.
  12. Erectile faʻaletonu.
  13. Menstrual faaletonu.
  14. Faʻaleagaina o le faʻamaʻi umi.
  15. Paʻu o le tino.
  16. Faʻitiʻitia le puipuiga o le tino.

O uluaʻi faailoga o le maʻisuka - o le fia inu pea ma le manao e faʻanoanoa manaoga e fesoʻotai ma le gaioiga le talafeagai. A o faateleina le maualuga o le toto, o le mamafa foi o lenei totoga ua faateleina.

Mo le aveesea o le suka maualuga mai le tino, o fatugaʻo e amata ona maua mai le vai mai le tino ma siama, ma mafua ai foliga vaaia o le galala ma le masani ai. O le setete o Carotid o se faʻamaoniga lea e faʻaalia ai se faaletonu o le mafaufau.

I le maʻisuka ituaiga 1, o faailoga matautia e mafai foi ona matauina, o le faʻamaoniga e manaʻomia ai le vave saunia o togafitiga faafomaʻi. O se manogi manogi lenei i le oral mouth, faʻanoanoa ma le fenumiai.

Afai e te maua se tasi o faailoga o loʻo i luga, e tatau ona e alu mo le siama.

A maeʻa, o se suʻesuʻega taimi e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o ni aʻafiaga ogaoga.

Afai o le tagata maʻi e faʻaleagaina e ala i vaivaiga, faʻavevesi, lagona o le le lava, gasea, faateleina o le galala ma le faʻasolosolo faifaipea, o mea nei o faailoga muamua o le maʻisuka ituaiga 1.

O nisi taimi e gasegase le mamafa o gasegase, poʻo le isi itu e maua ai paʻu faaopoopo.

  • muamua (taua, genetic),
  • tulaga lua (pituitary, thyroid, steroid),
  • maʻisuka o fafine maʻitaga.

O le maʻisuka e mafai ona agamalu, agavaʻa, pe ogaoga. I le natura o le vasega, ua vaevaeina le maʻi i le insulin-faalagolago (talavou) poʻo le tagata e le o insulin-dependent (maʻisuka o matua).

Ona o le faʻateleina o mea o loʻo i totonu o le kulūkose i totonu o le toto, ua faaleagaina ai vaʻa o mata ma fatuga. O le mea lea, o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 latou te leiloa a latou mea faitino, e masani ona tauaso. Ua afaina fatugaʻo, ma ua tupu aʻe le fatu fatu. E tele taimi e faitioina ai e tagata maʻi le tiga poʻo le faʻalavelave i vae. E mafua lenei mea i le mea moni o le tafe toto ua afaina ma ua afaina ai neura.

O le faʻamaʻi o le tino fomaʻi o se faʻamaʻi tumau lea e mafua ai ona vavalalata le tino o le manava pe a afaina ai nisi mea e faʻaleagaina.

O aʻafiaga ole fomaʻi e aofia ai:

  • O le dyspnea masani, faigata le manava
  • Faʻasalaga masani
  • O se tale e masani ai ma sina lafoaia o le lanu samasama ma le sulu, lea e faateteleina i le po ma le taeao
  • Faʻailoga faʻamalosi
  • I luga o le ea i luga o le auala
  • O leo faʻalogo faapitoa i totonu o le pusa e faʻatasi ma le manava manava.

O le maʻi suka o se tasi lea o faamaʻi o le endocrin system, lea e faʻaalia i le maualuga o le suka i totonu o le toto ona o le maualalo o le gaosiga o le inisalini e le pancreas. O lenei faʻamaʻi e mafua ai le solia o se metabolism atoa, ma, o se taunuuga, o se faʻafitauli i le gaioiga o totoga o le tino ma tino o tagata.

Faailoga o le maʻisuka:

  • Uiga masani
  • Setete o le tino maʻi
  • Lagonaina o le fia inu ma le susu
  • Le popole ma le le mautonu
  • Fesuisuiaʻi taimi masani
  • Vaivai ma vaivaiga
  • Numera i vae
  • Furunculosis
  • Paʻa i totonu o le loto
  • Faʻapipiʻi i luga o le paʻu i le tele o nofoaga, faʻapena foʻi i luga o le fata
  • Toto toto
  • Faʻasalaga o le natura o le faʻalavelave.

Faʻamatalaga o le maʻi

Suʻe suʻa toto. O loʻo faia i totonu o suʻesuʻega i le taeao i luga o se manava gaogao. I se tagata matua soifua maloloina, o le kulūkose e mai le 3.9 i le 5.5 mmol / L. Tulaga maualuga i luga atu o le 7 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le maʻisuka ituaiga 1.

Glucose toleni test. E faia e ala i le aoina o le toto vevela 2 itula pe a uma ona inu suamalie le vai inu vai inu. O se taunuuga o le sili atu ma le 11.1 mmol / l e mafai ona faʻaalia ai le maʻisuka ituaiga 1.

O le suega o le hemoglobin glu (HbA1c) e fuafua ai le maualuga o le suka i le toto mo 2-3 masina.

Afai e maua le hyperglycemia (maualuga maualuga le suka), e tatau i le fomaʻi ona filifili le ituaiga o faʻamaʻi i le tagata maʻi.

Ina ia faia lenei mea, o le auʻiliʻiliga e faʻatino i le maualuga o le C-peptide ma le GAD i luga o se manava gaogao pe maeʻa foi le faamalositino.

O galuega faafomaʻi faʻaonapo nei ua ofoina atu ni metotia mo le fuafuaina o le maʻisuka ituaiga 1, e faavae i luga o se auʻiliʻiliga o vaega o le gaʻo gaʻo i totonu o le toto.

Suʻega o le suʻi anapogi

Mo le totogiina i le taeao, 12 itula aʻo leʻi faia le suʻega, e tatau ona e musu e ave meaʻai, ava malosi ma gaioiga faaletino, taumafai e aloese mai le atuatuvale, tagofia o vailaau faʻatoʻa, ma le faʻatinoina o togafitiga faafomaʻi. O le faʻamaoni o le tusiga e faʻaitiitia tele i tagata gasegase pe a uma le taotoga, tagata ei ai faafitauli o le gastrointestinal, cirrhosis, hepatitis, faapea foi i fafine o loʻo galulue ma le feusuaiga saʻo i le taimi o le faʻataʻitaʻiga poʻo le i ai foi o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tele o etiologies.

Faʻailoga e sili atu i luga o le 5.5 mmol / l, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia le tulaga o le laina laina o prediabetes. Faʻamau i luga aʻe o le 7 mmol / L ma le tausisia o tulaga o suʻega, na faʻamaonia ai le maʻisuka.

Faitau atili e uiga i le suʻega toto.

Suʻega tau totogi

O se mea faʻapitoa i le vasega masani anapogi anapogi - peʻa uma ona faia, o le tagata maʻi e tuʻuina atu le 75 kalama o le tali kulukose i le tautala. O suʻe toto mo le suka e ave i le 30 minute mo le lua itula.

O le maualuga o le kullusese maualuga i le toto o le tau aoga lea o le suʻega. Afai oi ai i le lautele o le 7.8-11 mmol / l, ona fuafua loa lea e le fomaʻi le solia o le faapaleni kullukose.

Faʻailoga ile 11 mmol / l - o le i ai o le maʻisuka.

Suesuega hemoglobin glycated

Le auala e sili ona saʻo ma faʻalagolago i suʻesuʻega mo le maʻisuka i le aso. E faʻalagolago i mea taua (o aʻafiaga e le afaina i mea taumafa, taimi o le aso, gaioiga faaletino, ave vailaau, faʻamaʻi ma lagona faʻalagona), o loʻo faaalia ai le pasene o hemoglobin o loʻo faʻasalalau i le plasma toto, lea e fesootaʻi ma le kulukose.

O se faʻamaoniga i luga atu o le 6.5 pasene o se faʻamaoniga o le maʻisuka maualuga. O taunuuga i le lautele o le 5.7-6.5 pasene o se vailaau o le vailaau faʻasaina ma le faʻavaivaia o le kulukose.

Faatasi ai ma isi mea, faatasi ai ma se suʻesuʻega atoatoa, e tatau i le tagata tomai faapitoa ona mautinoa o le tagata maʻi o loʻo i ai faʻaalia o le maʻisuka (aemaise lava, polydipsia ma polyuria), e le aofia ai isi faʻamaʻi ma tulaga e mafua ai le hyperglycemia, ma faʻamalamalamaina foi le ituaiga o le maʻisuka.

A maeʻa ona faia uma mea o loʻo taʻua i luga ma faʻamaonia le moni o le maʻisuka i le tagata maʻi, e tatau ona faʻamaonia le ituaiga o faʻamaʻi. O lenei mea e faia i le fuaina o le maualuga o C-peptides i le plasma toto - o lenei biomarker o loʻo faʻamatalaina le gaosia o suauu peta pancreatic ma, i se fua maualalo, e faʻaalia ai le 1 ituaiga o le maʻisuka, e tusa ai ma lona natura autoimmune.

O se fomaʻi, fomaʻi, endocrinologist, fomaʻi ma isi tagata tomai faapitoa e mafai ona iloa le maʻi. O le faamaʻi e faʻamaonia e le anamnesis, suʻesuʻega lautele, suʻega suesue.

E manaʻomia suʻega Hyperglycemia:

  • anapogi toto toto ma pe a uma ona 'ai,
  • siama suamalie
  • hemoglobin glyc.

O le maʻisuka ua faʻamaonia e:

  • anapogi glycemia sili atu i le 6.1 mmol / l, i le aoauli - sili atu i le 11.1 mmol / l,
  • iloagofie poʻo le faʻatusatusa o le glucosuria,
  • maualuga le hemoglobin glycated e sili atu i le 6.5%.

Laulau 2 - Taʻiala mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka ma isi faʻafitauli o le gaʻo gaʻo (WHO, 1999).

O le Hyperglycemia naʻo le faʻaalia o le maʻisuka. Tusa o le maʻisuka e faʻamaonia e faʻaaoga ai se suʻesuʻega faapitoa.

O faʻamaumauga e aofia ai le faʻamaonia o:

  • acetonuria
  • ketoneemia
  • acidosis
  • tulaga maualalo o insulin toto,
  • autoantibodies
  • genis predisposition.

Ina ia iloiloina le maualuga o le inisalini, e faʻaaogaina se faailo o le C-peptide. O le mea lautele, o le C-peptide o se mea e sili atu ona mautu nai lo le hormone. O lenei tuufaatasiga ua faia i le taimi o le tuufaatasiga o le inisalini. O le tele o le peta-cell hormon, o le maualuga atu lea o le C-peptide.

O le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai:

  • taumafa maualuga i luga aʻe o le 6.1 mmol / l,
  • suauu toto i le aso i luga atu 11.1 mm / l,
  • hemoglobin glycina e sili atu i le 6.5%,
  • glucosuria
  • ketoneemia
  • ketonuria
  • toto pH e itiiti ifo nai lo le tulaga o le tino (itiiti ifo i le 7.35),
  • faaitiitia i le C-peptide,
  • toto maualalo ile insulin
  • le i ai o faʻamaʻi faʻapitoa,
  • genotype HLA-DR3, HLA-DR4.

Togafitiga ma le puipuiga

O le faafitauli ogaoga o le togafitia o le maʻisuka i le maʻisuka o le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina, talu ai o mea e faʻamalosia ai le peta-receptors i le bronchi ma le corticosteroids e faʻaititia ai le toto suka.

Glucocorticosteroids faʻapupulaina le glycogen ma le kulūkose i totonu o le ate, o petemimetics e faʻaitiitia ai le lagona o le inisalini. Salbutamol, e faaopoopo atu i le faateleina o le kulukose o le toto, e faateleina ai le ono lamatiaga e pei ole ketoacidosis o le maʻisuka. O togafitiga o le kulutaline e mafua ai le maualuga o le suka e ala i le faʻaleleia o le gaosiga o le glucagon, o se tagata e tetee i le inisalini.

O tagata e faʻaaogaina peta faʻamalosi e pei o faʻalavelave e itiiti lava le mafatia mai le hypoglycemia nai lo le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi. E sili atu ona faigofie mo i latou le faatumauina o le maualuga o le toto suka.

Togafitiga ma le puipuia o faʻafitauli o le foma ma le maʻisuka e faʻavae i mataupu faavae nei:

  1. Faʻalogoina e se endocrinologist ma se pulmomologist, o se tagata maʻi.
  2. Meaʻai talafeagai ma le puipuia o le meaʻai.
  3. Faatumauina le gaioiga faaletino.
  4. Taofiofia le pulea o le suka i le toto pe a faʻaaogaina le suka.

Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e tatau ona maeʻa le faʻaaogaina o le ulaula, talu ai o lenei itu e taʻitaʻia ai i taimi uma o osofaʻiga o le faʻamalolo ma mafua ai le solia o le toto, vasospasm. I le maʻi suka, i le tulaga o le angiopathy, o le ulaula e faateleina ai le lamatiaga o le atiinaʻe o le neuropathy o le maʻisuka, fatu fatu, faʻaleagaina o le glomeruli o fatugaʻo ma le le atoatoa.

Ina ia faʻamaonia glucocorticosteroids i totonu o laulau e iai le soʻotaga o le maʻisuka ma le bronchial asthma, e tatau ona i ai ni faʻamaoniga manino. E aofia ai faʻamalosi faʻafuaseʻi ma le le pulea, o le leai o se aoga mai le faʻaaogaina o le suka i totonu o le faʻalavelave.

Mo tagata mamaʻi ua uma ona tuʻuina atu i le kullucorticoid sauniuniga i laulau pe manaʻomia se maualuga o homoni, o Prednisolone e faʻaalia mo le silia ma le sefulu aso. O le fuaina o le fuataga e faia i le kilokalama o le mamafa o le tino i le aso, e le silia le 1-2 mg i le kilokalama.

O le mea e leaga ai, o vailaau faʻasoifua nei e le o iloa pe faapefea ona fofo atoa le maʻisuka ituaiga 1. O lenei ituaiga o siama e taua o le insulin-e faalagolago, aua e le aumaia e le tino lenei hormone, e tatau ona faia e le tui.

O le galuega autu a le tagata maʻi o le aumaia lea o le maualuga o le suka i le toto. Mo lenei, inisiua inisalini e faʻaaogaina. I aso nei e tele naua, e tele ituaiga:

  1. Gaosiga o le inisalini. E galue i le 15 minute pe a uma le tui ma e tumau le 2-4 itula.
  2. Le masani masani. Galue i le 30 minute i le maea ai o le pulega, ia i ai se aafiaga pe a ma le 3-6 itula.
  3. Injections mo le umi o le taimi. E amata ona latou gaoioi i le 2-4 itula, e iai se aafiaga pe a ma le 18 itula.
  4. Umi umi le inisalini. I totonu o ni nai itula, e ulu atu i le toto o se tagata ma galue i le aso atoa.

Muamua, o gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tui 3-4 injections i le aso. Ae i nisi tulaga, e mafai e le fomaʻi ona faʻaititia le inumaga i le 2 injections i le aso.

Talu ai nei, o saienitisi i itu eseese o le lalolagi o loo tauivi ma le faafitauli o lenei faamaʻi, atiae auala fou o togafitiga. Sa amata ona faʻaaogaina fomaʻi i fomaʻi.

O taunuuga o gaioiga e le mautonu - 52% o tagata maʻi na taofia le togafitiga o le inisalini, 88% o tagata mamaʻi na faapea mai o latou suka toto na mafai ona pa'ū i tulaga masani, ma ua mou atu le hypoglycemia. O lona uiga o lenei auala o togafitiga e matua faʻaleleia ma o le a le pine ae mafai ona salalau atu i le salafa o le lalolagi.

O isi togafitiga manaia o se tui DNA. E faʻaleleia ai le maualuga o C-peptides i le toto o le tagata, toe faʻafoʻisia ai le gaioiga o peta peta.

O vailaʻau faʻasoifua maloloina e le tumau pea ma o loʻo saili pea mo auala e foia ai le maʻisuka ituaiga 1. Masalo i se taimi lata mai, o le a mafai e le tagata ona faʻaumatia faʻamaʻi i le faigofie e pei ona mafai ona maua mai se malulu masani.

O le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi e tatau ona ola ai se tagata i lona olaga atoa. O fomaʻi faʻapitoa e faʻauluina le faitau selau o fuataga e mafai ona fesoasoani i le tauʻaina o le faʻamaʻi, e ui i lea, e pei ona faʻaalia e le fomaʻi faʻapitoa, o na mea uma e naʻo le faʻaleagaina o togafitiga faʻapitoa, faʻafefe suiga i le taʻavale o le gaʻo gaʻo ma faia ai le le mautonu.

Afai e te taua le soifua maloloina, faʻaauau pea le inisalini o tui, tausisia le taumafa talafeagai ma faia isi fuafuaga e faʻamauina i le tausia lelei o se tulaga maualuga o le ola, ona matou fautuaina malosi lea e te le faʻaaoga togafitiga faʻasoifua masani mo togafitiga.

Suʻega faafomaʻi

O le togafitiga autu mo le maʻisuka ituaiga 1 o le togafitiga faafomaʻi. O tapenaga o inisalini sa faʻaaoga muamua e tusa ma le 100 tausaga talu ai.

O fualaau muamua na mafua mai i manu. Mo se taimi umi, sa faʻaaogaina ma le faʻaauau le puaa ma le inisalini vine.

I nei tausaga talu ai, o nei fualaau oona ua toetoe lava a suia atoa i vailaau fou faaonaponei. Endocrinologists i le salafa o le lalolagi o loʻo faʻasalaina nei insulin insulin o le tino ma le tutusa o le homone.

Ina ia faʻatusatusa le puleaina o le basal, faʻaaoga:

  • le umi o insulin (faigaluega 8-16 itula),
  • faaumiumi insulin (galue 18-26 itula).

O nei vaifofo e faia ile 1-2 taimi ile aso. O le fualaau o le fualaau faasaina ua filifilia ma fetuutuunai e le fomai.

Le faʻatulagaina o le faʻailogaina o le meli e ala i le faʻaaogaina:

  • gaʻo puupuu (galue 6-8 itula),
  • telelogues o le homone (galuega 2-4 itula).

Laulau 3 - Umi o le gaioiga o le faʻaaogaina o le inisalini masani (faʻafaigofie fautuaga).

O nei mea e faalagolago i le maualuga o le suka o le toto, o le tino fuafuaina fuafuaina ma le aofaʻi o meaʻai. E filifilia e le fomaʻi fua faʻatasi mo le tagata maʻi. O le tagata maʻi na te faʻafoʻosaʻoina le fua o le insulin i aso uma, ma taulaʻi i fautuaga a fomaʻi.

O le inisalini e faʻaaoga e ala i le:

  • suauu lafoai
  • peni tele
  • asiasiga o le inisalini (pomp).

E masani lava, o le hormone e tui i totonu o le gaʻo gaʻo. Mo lenei mea, o nila ma se uumi o le 4-12 mm o loʻo faʻaaogaina.

Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi i se tulaga o le maʻi suka, ona faʻaaogaina lea o le inisalini o le inisalini. I lenei tulaga, o le hormone ua tui i le toto vevela.

Faʻatau togafitiga

E le gata i le inisalini, i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaaogaina:

  1. meaai
  2. gaioiga faaletino,
  3. pulea e le tagata lava ia.

Meaʻai e tatau ona lava ile calories, fesuisuiaʻi ma paleni.O sea ituaiga taumafa e latalata i se mea e mafai ona fai i le faaletino.

O le tagata gasegase e tatau ona faaitiitia i le tele e mafai ai:

  • mea faigofie gaʻo gaʻo (fructose, sucrose, glucose),
  • meaola gaʻo.

O tagata mamai o lenei faʻamaʻi tatau ona fuafua i aso uma le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faʻaaoga ai masini elemene i le fale. E mafai e lau fomaʻi ona fautuaina le faʻamalosi mo le suka pe a manaʻomia. Afai e siitia le glucose, e manaʻomia le inisalini ile iniseti ile maʻisuka ituaiga 1. O lenei hormone e faʻaleleia metabolism ma fesoasoani i le tino e faʻaaogaina gaʻo.

O le tele o le maʻisuka latou te popole i auala e togafitia ai le le atoatoa o le fatu ma le taotoga. O togafitiga faʻamalosi e faia pe a faʻamalosia le polokalama cardiovascular ma le fesoasoani o fualaau faasaina e leʻi aumaia ai le manaʻoga. O faʻamatalaga mo taualumaga faʻapitoa e:

  1. suiga i le cardiogram,
  2. afai o le pusa o le pusa e tigaina pea,
  3. fulafula
  4. arrhythmia,
  5. masalomia le fatu fatu
  6. alualu i luma angina pectoris.

O le taotoga mo le faaletonu o le fatu e aofia ai vasodilation paluni. Faatasi ai ma lana fesoasoani, o le vavalalata o le aluga, lea e fafagaina ai le fatu, ua soloia. Aʻo faagasolo le faʻatinoga, ua faʻaofiina se pusa i totonu o le faga, lea e aumai ai le paluni i le vaega o faafitauli.

Aortocoronary stenting masani e masani ona fai pe a faʻapipiʻi se fausaga i totonu o le aluga, lea e puipuia ai le fausiaina o pusa cholesterol. Ma faʻatasi ai ma le fulafula o le toto e faʻamalosi ai le faapipiiina o fatuga e maua ai nisi tulaga mo le saolotoga o le toto, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le toe faʻafoʻi.

I le tulaga o le cardiodystrophy o le maʻisuka, o le togafitiga faʻapipiʻiina ma le faʻaaogaina o se suauu mamate e faʻaalia. O lenei masini e maua ai soʻo se suiga i le loto ma vave faʻasaʻoina i latou, lea e faʻaitiitia ai le ono tulai mai o le faʻailoga.

Ae ui i lea, ao leʻi faia nei faʻatinoga, e taua tele le le faʻamaoniaina o le maualuga o le kulukose, ae ia faʻamalieina foʻi le maʻisuka. Talu ai e oʻo lava i se faʻataʻitaʻiga laiti (mo se faʻataʻitaʻiga, tatala se toso, aveese se fao), lea e faia i le togafitiga o tagata soifua maloloina i luga o se falemaʻi, e faia i se falemaʻi e maua i le maʻisuka.

E le gata i lea, aʻo leʻi faia se taotoga faʻapitoa, e tuʻuina atu i le inisalini tagata mamaʻi e maua i le hyperglycemia. I lenei tulaga, o le faʻaofiina o insulin faigofie (3-5 inumaga) o loʻo faʻaalia. Ma ao faagasolo le aso e taua tele le pulea o le glycosuria ma le suka o le toto.

Talu ai o maʻi o le fatu ma le maʻisuka e talafeagai lelei, e tatau i tagata ma glycemia ona mataʻituina pea le faʻatinoina o le cardiovascular system. E tutusa lava le taua le pulea o le tele o le toto suka ua faateleina, ona o le maualuga o le hyperglycemia, e mafai ona tupu se fatu fatu, e oo atu ai i le oti.

I le vitio i lenei tusiga, o le autu o le maʻi fatu i le maʻisuka o loʻo faaauau pea.

ACE inhibitors i le fatu vaivai i le maʻisuka. O se numera o suʻesuʻega faavaomalo e lagolagoina le faʻaaogaina o le atinaʻe ACE i le fatu o le fatu.

E tusa ai ma le tolu-suʻesuʻega o suʻesuʻega e 34 o tagata gasegase ua i ai le fatu (vaega vaevaeina o le 45% pe itiiti) Garg et al. na faʻamauina ai o le aofaʻi o le tino ma le falemaʻi ona o le HF na matuā faʻaitiitia lava i le togafitiga a le ACE (70). Sa i ai se faʻaitiitia o fuainumera taua i le tino atoa o le soifuaga ma se aʻafiaga e 0.65 (p

Faamatalaga lata mai

Sa ou tilotilo FAʻAMATALAGA MA LE FAʻAMATALAGA O TOTONU. FUA! O le le lava o le manava o se faailoga e fesootaʻi ma le tele o faʻamaʻi. O lona mafuaʻaga autu o faʻamaʻi o le fatu, mama, bronchi ma le anemia. Ae le gata foi i le le lava o le ea ma le lagona o le le mautonu e ono tupu pe a.

O le maʻi suka. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le vaivai o le manava e fesoʻotai ma mafuaaga nei. Togafitiga o le dyspnea. Ina ia malamalama pe faapefea ona togafiti le manava, e tatau ona e malamalama muamua pe o le a le mafuaaga na mafua ai lenei faailoga.
E le o se mea faalilolilo o le puupuu o le manava i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻeina o maʻi mama. O faʻamaʻi pipisi ma le maʻisuka o tulaga matautia ia e manaʻomia ai togafitiga e filifilia lelei.
Togafitiga ua faatonuina e se tagata suʻesuʻe o le toto. Le lava le manava ma faʻamaʻi o le endocrine polokalama. O tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi e pei o thyrotoxicosis, oona ma le maʻisuka meli e masani ona faitio i le puupuu o le manava.
O le Dyspnea i le maʻisuka e mafai ona avea o se taunuuga o le microangiopathy o le maʻisuka. Fomaʻi, o lona agavaa e aofia ai le togafitiga o faʻamaʻi ma le le lava o le mānava, o le fomaʻi, cardiologist, endocrinologist.
Afai o loʻo i ai le fomaʻi, o le vaivai o le mānava o loʻo i ai i le natura o osofaʻiga mataʻutia o le paʻu. . Dyspnea i le maʻisuka togafitiga faafomaʻi - FAAPITOA E LE FAIA!

Afai e le togafitia le maʻisuka, e aafia ai fatugaʻo ma. Togafitiga o le dyspnea. E le o taimi uma e tatau ai ona inu vai.
Se faʻateleina o le toto suka ma le acetone i le maʻisuka. . E le mafai ona faʻamalolo le manava lemu e aunoa ma togafitiga mo le faʻamaʻi na mafua ai.
O le mea sili ona tupu na mafua ai le maʻi o le fatu i maʻi o le endocrin system ma le maʻisuka. . Uma le manava - togafitiga ma togafitiga faa-tagata.
maʻi o le maʻisuka, vascularitis pulmonary, leai se togafitiga talafeagai. Faatasi ai ma togafitiga talafeagai ma le usitai i fautuaga uma a fomaʻi, o le le lava o le manava ma uiga o le faaletonu o le fatu e mafai ona itiiti le faʻailoa.
Ituaiga 2 maʻisuka ma le puupuu o le mānava. Faʻatalanoaga ma togafitiga ile faleopathy. . O loʻo ia te ia le maʻisuka ituaiga 2, maualuga le mamafa 160/90 mm Hg. Ma o lenei ua le lava le mānava, aemaise lava, na te faʻanoanoa ia te ia pe a tu.
Mo togafitiga, e tatau ona e totogi muamua mo faʻaaliga o le maʻisuka, talu ai e aunoa ma lenei tulaga e le mafai ona gafatia le taunuʻuga. E faapefea ona fesoʻotaʻi le maʻisuka ma le angina pectoris?
O le faʻaumatia o le Hormonal e mafua ai le atinaʻeina o patho o meaola:
maʻi suka, gaʻo. Togafitiga o le maʻisuka o le Dyspnea- 100 PERCENT!

O le togafitiga autu e amata i le maea ai o le faʻamaonia. Ae e tatau ona e iloa le auala e aveese ai le manava, pe afai e maua faafuasei.
O le faʻasalaga, o le taimi mulimuli na faʻaofi mai ai le furosemide, analgin, diphenhydramine, na faigofie ai. E mafai ona faʻaauau pea ona ave le furosemide ma i le a le fua mo le maʻisuka poo le a le mea e mafai ona faia e isi vailaʻau faʻamalosi, e pei o le le faʻaleagaina?

Loto o le fatu

O le vaivai o le fatu o se taimi lea e tatau ona malamalama i ai, ae le o se faʻamaʻi faapitoa o le totoga, ae o se faʻalavelave o le fatu na mafua ona o ona faʻamaʻi eseese. O nisi oi latou o le a talanoaina i lalo.

O le vaivai o le fatu e faʻaalia i le le lava o le manava ao faagasolo le savali ma le faʻamalositino. Afai e faʻagasolo pea le faʻamaʻi, o le a le mafai ona tupu le manava, e tumau pea e malolo, e aofia ai i se miti.

O isi uiga iloga o le faaletonu o le fatu:

  • se tuufaatasiga o le manava o le manava ma le fulafula i vae, lea e foliga mai i le afiafi,
  • tiga faʻavaitaimi i totonu o le loto, o se lagona o le faateleina o le fatu fatu ma faʻalavelave,
  • lanu o le paʻu o vae, tamatamailima ma tamatamai vae, pito o le isu ma taliga,
  • maualuga pe maualalo toto maualuga,
  • vaivaiga lautele, vaivai, vaivai,
  • televave masani, o nisi taimi e le mautonu,
  • E tele taimi e faʻalavelaveina ai tagata maʻi i se maʻi malogo, lea e tupu i le ituaiga o faoa (o le fatu e pei o le fatu).

O le faafitauli o le puupuu o le manava i le fatu o le fatu ua aofia ai i tagata suʻesuʻe ma cardiologists. O ia suʻesuʻega e pei o suʻega masani o le toto, ECG, ultrasound o le fatu, x-ray ma le faʻatinoina o faʻataʻitaʻiga o le pusa e mafai ona faʻatulagaina.

Le togafitiga o le dyspnea i le fatu o le fatu ua fuafuaina e le natura o le faamai na mafua ai. Ina ia faʻaleleia le gaioiga o le fatu, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina mai glycosides fatu.
Sili Atu e uiga i le Lē Loto

Umi le manava ma le maualuga o le toto: toto maualuga

I le maualuga o le toto maualuga, o le faateleina o le toto maualuga e mautinoa lava e taitai atu ai i le tele o le fatu, lea e faalavelaveina ai lona faagaoioia o le pumping, e mafua ai le le manava ma isi faailoga. I le aluga o taimi, afai e leai se togafitiga, e taʻitaʻia ai le fatu o le fatu.

Faatasi ai ma le le manava ma le maualuga o le toto maualuga, o isi uiga faaalia o le toto maualuga e tupu:

  • ulu tiga ma le vaivai,
  • mumu o le paʻu, lagona o vevela vevela,
  • solia o le soifua maloloina lautele: o se tagata maʻi ei ai le maualuga o le toto maualuga ua lelavava vave, e le mafai ona ia toleniina gaioiga faaletino ma soo se popolega,
  • tinisitus
  • "lalelei i luma o mata" - felafolafoaʻi o fasi mea laiti o le malamalama,
  • taimi tiga i totonu o le loto.

O le le lava o le manava ma le maualuga o le toto maualuga e tulai mai i le tulaga o se osofaʻiga i le taimi o le faʻalavelave maualuga - o se faʻateleina o le maualuga o le toto. I lenei tulaga, o faʻamaoniga uma o le faʻamaʻi ua faʻateleina foi.

O le fomaʻi ma le cardiologist o loʻo aʻafia i le siakiina ma le togafitia o le manava o le manava, o le mea e tupu e fesoʻotai ma le toto maualuga. Tuʻu atu le mataʻituina pea o le toto, siama o le toto o meaola, ECG, ultrasound o le fatu, fagu-ray. O togafitiga e aofia ai le faʻaaoga pea o vailaau e taofia ai le toto maualuga i se tulaga malulu.

Maualalo le tiga i totonu o le loto ma le le manava o le manava: faʻalavelave leococal

O le faʻaleagaina o le myocardial o se tulaga matautia matautia e mafua ai le oti o se vaega o le muso o le fatu. I le taimi lava e tasi, e vave faʻavavevave le malosi o le fatu ma faʻateleina le mamafa, o loʻo i ai le solia o le toto. Talu ai e leai se okesene, e tele lava ina manava le gasegase i le gasologa o le gasegase o le myocardial.

O isi faailo o le faʻaleagaina o le myocardial e sili ona lelei, ma mafai ai ona iloa lelei lenei tulaga:
1. O le le lava o le manava e tuufaatasia ma le tiga i totonu o le loto e tupu i tua o le sternum. E malosi tele o ia, e tafana ma susunuina uiga. I le taimi muamua, atonu e manatu le tagata maʻi e na o ia lava se osofaiga a angina pectoris. Ae e le alu ese le tiga pe a uma ona ave le nitroglycerin mo le silia ma le 5 minute.

2. Pallor, malulu ma le afu pala.
3. O se lagona o le faalavelave i galuega a le loto.
4. O se lagona malosi o le fefe - e foliga mai i le tagata maʻi ua lata ona oti o ia.
5. O se paʻu mataʻutia i le toto maualuga o se taunuuga o le faʻamaonia o le solia o le galuega o le pamuina o le fatu.

Faʻalētonu le mānava ma isi faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le myocardial, e manaʻomia e le tagata maʻi fesoasoani faʻafuaseʻi. E manaʻomia lou vave valaʻau i le 'au o le falemaʻi, lea o le a aʻafia ai se vailaau malosi i vailaau ma ave atu o ia i le falemaʻi.
Faʻamatalaga e uiga i le Myocardial Infarction

Dyspnea Disease

I faʻamaʻi o le alamaʻi, o le le lava o le manava e mafai ona avea ma se taunuuga o le taofiofia i luga o le ea poʻo se faʻaitiitia i le vaega o le manava o le mama.

O le faʻalavelave i le pito i luga o le respiratory tract (tino mai fafo, tumutumu, faʻaputuina o le pipili) e faigata ai ona inu ma pasi atu i mama, ma mafua ai ona maua le manava o le dyspnea.

Faʻaitiitia le lumenia o vaega mulimuli o le bronchial tree - bronchioles, tamai bronchi ma le edema inflammatory poo le spasm o latou musele malie e taofia ai le faʻamalolo, mafua ai ona maua le dyspnea.

I le tulaga o le faʻaitiitiina o le trachea poʻo le bronchus tele, o le dyspnea o loʻo i ai se uiga fefiloi, lea e fesootaʻi ma le faʻasaina o vaega uma o le gaioiga.

O le a faʻafefiloi foi Dyspnea ona o le afaina o le paungyma o le tino (pneumonia), atelectasis, tuberculosis, actinomycosis (siama afaina), silicosis, infarction o le pulmonary poo le faamalosi mai fafo i le ea, vai i totonu o le vavao (faatasi ai ma le hydrothorax, pneumothorax). Ole gasegase o le dyspnea e oo i le suffocation e matauina i le pulmonary embolism.O le tagata gasegase e ave se tulaga faamalosi e nofo i le lagolago i ona lima. O le filifilia i se foliga o se osofaʻiga faafuaseʻi o se faailoga lea o le maʻisa, bronchial poʻo le fatu.

Faʻasalaga, manava le manava ma le tiga, o se ata talitutusa e matauina ma manua o le pusa ma le mumu o neura intercostal, faʻaleagaina o maso respiratory (faʻamaʻi pipisi, paʻu, myasthenia gravis).

O le le lava o le manava i le fatu fatu o se faʻamaoniga e masani ona masani ai ma faʻamaʻi. O le mafuaʻaga o le vaivai o le mānava iinei o le faʻavaivaia lea o le faagaoioia o le pumping o le augavale tauagavale ma le malolo i le toto i le pulmonary circulation.

I le maualuga o le manava, e mafai e se tasi ona faamasinoina le matuia o le toilalo o le fatu. I le laasaga muamua, o le manava o le manava e aliali mai i le taimi o le malosi faaletino: aʻe i luga faasitepu e sili atu i le 2-3 fola, savavali i luga, agai i le matagi, ma savali i se saoasaoa vave.

Aʻo faʻaauau pea le maʻi, e faigata ona manava e tusa lava pe o sina popole tele, pe a talanoa, 'ai, savali i se tulaga toʻafilemu, taoto faʻasaʻo.

I le tulaga ogaoga o le maʻi, o le le lava o le mānava e oʻo lava i sina taumafaiga laiti ma soʻo se gaioiga, e pei o le alu ese mai le moega, felauai solo i le fale, o le a, e mafua ai le lagona le lava o le ea. I le mea mulimuli, o le vaivai o le mānava o loʻo i ai ma o loʻo malolo atoa lava.

O osofaiga o le manava vave, manava e tupu pe a mavae le tino, mafaufauga faalelagona-faalogona po o le faafuasei, masani i le po, i le taimi o le moe e taua o le maʻisuka cardiac. O le tagata gasegase o loʻo nofo i se tulaga faʻamalosi.

O le manava e pei o le manava, o le taalili, faalogoina mai se mamao.

E mafai ona mataituina le faʻamalolo o le pulupam sputum, lea e faʻaalia ai le amataina o le edema pulmonary, ma le le lava o le mata, le auai o musika fesoasoani i le gaioiga o le manava, o le vavalalata o avanoa intercostal e maitauina.

E le gata i lea, o le manava o le manava e aofia ai le tiga o le paʻu, paʻu o le manava, faʻalavelave i le galuega a le loto e mafai ona avea ma faailoga o le faʻaleagaina o le myocardial, faʻalavelave faʻalavelave (paroxysmal tachycardia, fibrillation i le iniseti) ma mafua ona o le paʻu o le fatu, o le faʻaitiitia o le faʻamalolo ma le okesene i totoga ma gaʻo.

O se kulupu o le toto, o se tasi o ona uiga e puupuu le mānava, e aofia ai le anemia ma le leukemia (faʻamaʻi pipisi).

O nei mea e lua e mafua mai i le faʻaititia o le maualuga o le hemoglobin ma le toto mūmū mūmū, o le autu autu lea o le felauaiga o le okesene. O le mea lea, o le okesene o totoga ma gaʻo e mamafa.

O se faʻasalaga faʻaalia, o le taimi ma le loloto o le faʻaleleia o le manava - o lea ua amata ai ona faʻaaoga le tino o le okesene mai le siosiomaga ile taimi ole taimi.

O le auala pito sili ona faigofie ma sili ona faatuatuaina mo le mauaina o nei tulaga o se suega masani o le toto.

O le isi vaega o le endocrine (thyrotoxicosis, maʻi suka) ma maʻi faʻamaʻi (peʻa).

I le thyrotoxicosis e le thyroid coland, ua tele naua mea e maua mai i le hormones, ona o le aafiaga o le faʻavaveina o metabolic processes, faʻalauteleina o le metabolism ma le faʻaititia o le okesene.

O iinei, o le le lava o le manava, e pei o le anemia, e tauia i le natura.

E le gata i lea, o maualuga maualuga o le T3, T4 e faʻaleleia ai le gaioiga o le loto, e saofagā ai i faʻalavelave faʻafuaseʻi e pei o le tachycardia paroxysmal, faʻamalamalamaina o le inisititino ma aʻafiaga ua taʻua i luga.

O le Dyspnea i le maʻisuka malosi e mafai ona mafaufauina o se taunuuga o le microangiopathy o le maʻisuka, e mafua ai ona soli le manumalo, o le okesene o le matelaina o sela ma masini. Le fesoʻotaʻiga lona lua o faʻatoʻa fatuga - o le maʻisuka nephropathy. O fatuga fatu e fatuina ai se vaega o le totoina o le toto - erythropoietin, ma lona maʻi le maua.

Faʻatasi ai ma le tele o meaʻai, o se taunuuga o le lafoaia o mea faʻapipiʻi i totonu o totoga o le tino, o galuega a le loto ma mama, e faigata, o le faimalaga o le diaphragm ua gata. E le gata i lea, o le manufeʻai e masani ona faʻatasi ma le atherosclerosis, maualuga maualuga, e aofia ai foi le solia o la latou galuega ma le tupu o le manava.

O le le lava o le manava e oʻo i le tikeri o le paʻu e mafai ona mataʻituina i fua eseese. O le faiga o lona atinaʻe e aofia ai le faateleina o le mafai ona gafatia o le puipui vascular i le microcirculatory level ma le oona o le pulmonary edema, faapea foi ma le faaleagaina tuusaʻo o le loto i le gaioiga o le tino ma le toto i le pulmonary circulation.

Faʻavave o togafitiga manava

E le mafai ona faʻaitiitia le manava e aunoa ma le malamalama i le mafuaʻaga, faʻamautuina le faʻamaʻi lea e mafua ai. Mo soʻo se tikeri o le dyspnea, mo le fesoasoani taimi ma le puipuia o faʻafitauli, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi. Fomaʻi, o lona agavaa e aofia ai le togafitiga o faʻamaʻi ma le le lava o le mānava, o le fomaʻi, cardiologist, endocrinologist.

O tagata faapitoa o le AVENUE centers autu o le a tali auiliili ma i se auala e faigofie ona maua uma fesili e faatatau i lou faafitauli ma o le a faia mea uma e foia ai.

fomaʻi, cardiologist MC Avenue-Alexandrovka

Zhornikov Denis Alexandrovich.

Fuainumera numera 1

O le faia o se tulaga sili ona lelei. Lima e tatau ona punou ina ia iloa ai e se tagata ona alofilima. Ma le isi, e tatau ona e manava ma manava tele, ae faʻapipiʻi lou lima i fusi. Ona faʻafuaseʻi lea ona faʻamalosi ma toso lau fusi. E tasi le auala - 8 taimi. Mo le tasi lesona, e fautuaina e fai 5-6 auala. E mafai ona e faia ni faʻamalositino faigofie i le tele o taimi i le aso.

Eseesega o le manava manava e iloa i vailaau

O ituaiga uma o le dyspnea e matua vaevaeina i le gasegase ma le tumau. O le vaivai o le mānava e tupu i le faoa faamalosi, faʻafuaseʻi, pe a faʻafuaseʻi ona lagona e le maʻi le le lava o le ea ma se lagona o le mausali i totonu o le pusa.

O le tagata ua afaina e alu ese mai le pusa, ona o le tele o taimi e faʻaleleia ai le manava e mafai ona oʻo i le 18-20 taimi i le minute.

O le tulaga e afaina i le talaaga o tulaga ogaoga - o le niumonia, gau le gau ile gau, lela o le bronchial, hyperventilation o mama, ma afai e te le maua le fesoasoani faafomaʻi i se tagata, e tau atu i le manava faʻafuaseʻi.

O le faasologa masani o le masani lea o le dyspnea fatu, o loo i ai pea i le tagata gasegase i taimi uma, ae i le taimi muamua e le o se malosi e mafua ai le atuatuvale. O le manava o se mea e faʻapouliuligia, ae mafai, ma o le okesene e ulu i totonu o le tino, e ui lava e le lava le tele.

Afai e masani lava e le o gauai le tagata i lona manava ma e le o matauina, ona o le dyspnea, faapea foi ma le malosi malosi o le tino, o le faifai pea ma le loloto o le manava manava e mafua mai i le faateleina o le okesene e faaaoga e okeni ma lona le atoatoa i lenei tulaga.

E le gata i lea, e tolu ituaiga o dyspnea e lauiloa - manava, vavalalata ma fefiloi.

I le tulaga muamua, o le tagata maʻi e faigata ona manavaina le ea, o loʻo ia faʻaitiitiina le lumena o le bronchi ma le trachea i le fulu, ma le mumū tele o le paʻu o le tino.

E tupu le dyspnea pe a fai e faigata ona faʻamalosi se tagata pe afai e faʻatapulaʻaina le lumenia o le tamai bronchi ma le emphysema poʻo le faʻamaʻi faʻalavelave faʻalavelave.

O le dyspnea e fefiloi ua faia ona o maʻi o le tino ma le faaletonu o le fatu. Faatasi ai ma lenei siama, e faigata mo se tagata ona manava atoa.

I le faaopoopo atu i ituaiga o le manava, o ona tikeri ua lauiloa foi:

  • zero, lea e aliali mai ona o le malosi malosi faaletino (tikeri masani),
  • muamua, sili ona faigofie: pe a faʻavevesiina le manava o se tagata pe a tamoe, savali savali vave, oso i luga,
  • lua (ogatotonu): o le dyspnea e aliali mai i le masani ai o le savali,
  • le lona tolu, maualuga le tikeri o le manava, pe a faamalosia se tasi e taofi i taimi uma pe a savali, ona e le lava lona ea,
  • o le tikeri lona fa, pe a faʻalavelaveina le manava e tusa lava pe sili atu le malosi faaletino ma le malologa.

Mafuaaga o foliga vaaia o togafitiga

Soʻo se mea e faʻaaogaina e fuafua ai le atinaʻeina o le dyspnea e aofia ai le 4 vaega autu:

  • faʻamaʻi o le fatu ma toto toto, aemaise lava le toilalo o le fatu,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • afaina o le tino ma le gaʻo,
  • gasegase o le gasegase o le mama.

Faʻafitauli i mama e mafai ona avea ma faʻalavelave faʻafuaseʻi o le pulmonary vaʻa, faʻasalalauina faʻamaʻi o le parenchyma, faʻaitiitia le faʻalavelave o le bronchial, maʻi maʻi maso. O faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻataunuʻuina ile talaaga o nisi ituaiga o neurosis, faʻapea foʻi ma le dystonia neurocircular.

O faamaʻi o le loto ma toto toto e mafua ai le manava o le manava

O le mafuaaga autu o le dyspnea i tagata mamaʻi ma faʻafitauli o le fatu cardiovascular natura o se tulaga o le faateleina o le mamafa i totonu o vaa e maua ai meaʻai i le muso o le myocardial. Aʻo faʻalauteleina le maʻi, faʻapupula le manava, mai le muamua i le tikeri lona fa, pe a fai o le solia o le tulafono e tusa lava pe manava e malolo.

O faʻalavelave faʻaleagaina o le fatu e tuʻuina atu i le parotsysmal dyspnea, o lona uiga, o se maʻi e faʻafuaseʻi ona mafatia i osofaʻiga o le gaogao i le po ao moe. O le faamai ua taua o le fomaʻi cardiac, e tusa ai ma lona talaaga e foliga mai o le vai inu i totonu o le mama. E mafai ona iai ni tiga i totonu o le fatafata; o le maʻi e vave tele lona fatu.

Faʻafitauli o le respiratory and dyspnea

O nei maʻi, o le mea moni, e fesoʻotai saʻo. O le le lava o le manava, o le atiae ona o le le atoatoa o le manava, e masani lava ona faasolosolo taimi masani, e mafai ona tumau mo le tele o masina. O le uiga o tagata mamaʻi e maua i le faʻamaʻi pipisi o le pulmonary disease, lea o loʻo i ai le vavalalata o le lumenia o le alamaʻi, ma o le a faʻaputuina i totonu.

E i ai se tagata e manava manava, ma e maeʻa ai se faʻamalologa faigata ile leo ma le vevela. I se tulaga tutusa, o le susu poʻo le susu, o le lafoaʻi o viscous, o le vavao mafiafia.

E mafai ona aumaia le manava i masani e ala i le faʻaaogaina o se fualaau faʻamala, ae peitai, e le mafai i taimi uma ona taofi le osofaʻiga i lenei auala, ma o le taunuuga lea e lagona ai le lagona o le maʻi, ma e ono le iloa ai.

Faʻatasi ma le bronchitis gasegase, faapea foi ma le niumonia o aʻafiaga, o le mamafa o le dyspnea e faalagolago i le ogaoga o le faaleagaina o le tagata. O le maualuga o le niumonia ma le maualuga o le vevela o le tino e masani ona oʻo atu ai i foliga vaaia o le toilalo o le fatu ma se lagona o vaivaiga, tiga i totonu o le loto, ae o le vaivai o le manava e maua ai se auala alualu i luma. O le tulaga o le maʻi i lona atoaga e manaʻomia ai le vave faʻataʻi falemai.

I se faaopoopoga, o le foliga mai o le manava o le manava ma le faateleina o le faateleina e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻe o neoplasms i totonu o masini o mama, ma o le tele o le paʻu e tupu, o le dyspnea sili atu ona tautalagia. I le faaopoopo atu i le le manava o le manava, o le tagata maʻi o loʻo i ai se fatu vaivai o se ituaiga e le mafai ona faʻamalosi, o nisi taimi - o le tino, o le vaivaiga lautele o le vaivaiga, o le paʻu faafuasei o le mamafa, o le vaivai tele.

O le tulaga sili ona lamatia mo se tagata e le o manava le manava atonu o loʻo i ai o le edema pulmonary pulmonary, faʻalavelave a le ea ma le pulmonary embolism.

O le thromboembolism o se fuga o le lumen i le toto; o le mea e tupu, o se vaega o le okeni e le mafai ona auai i faiga faʻalaulela.

O faʻafitauli faʻapitoa e amataina lemu, o le tagata ua afaina e i ai faitioga o le paʻu o le pusa, o le lagona o le mausali, le afaina.

O le faʻalavelave i le lotoifale e mafua mai i le faʻalavelaveina o le bronchi poʻo le trachea, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a ulufale mai tino mai fafo i mama, ma le pata, o le tino, ma le anortysm. E le gata i lea, e mafai ona faia e mafua mai i le faʻamaʻiina o le tino o le lumenia o le alamaʻi, ona o faʻamaʻi autoimmune ma le faʻaogaina o le tino.

O le pulusality o le palama e tupu ona o le afaina o mea vevela poo mea mamafa i totonu o le manava o le tino, faapea foi ma se siama o le tino ma le manino o le inupia. O le pisi o le manava e faasolosolo malie lava ona paʻu i le paʻu, o le vevela ma le mimiti e faʻalogo pe a manava. I lenei tulaga, e manaʻomia e le tagata le manaʻomia faʻapitoa maʻi.

Faʻafitauli o le respiratory faiva ma pneumothorax.Afai ei ai i se tagata se manuʻa o le pusa, lea e ulu atu ai le ea i le pitonuu, ona tuʻuina lea o le mamafa i le pulumu ma taofia ai o ia mai le faʻamalosi pe a faʻaleagaina.

E mafai foi ona avea le Dyspnea ma se faailoga o faamaʻi e pei o le tuberculosis, actinomycosis, emphysema.

Aisea e aliali mai ai le dyspnea ma le le atoatoa o le tino

O le mafuaaga sili ona manino mo le fausia o le dyspnea o le anemia, poo le anemia. I le toto, o le fuainumera o lelaula mūmū mūmū e faʻaitiitia, poʻo le mea e maua i le hemoglobin, lea e nafa ma le fesiitaiga o le okesene i siama uma, faʻaititia. O le tino o loʻo taumafai e toe taui ma le mafaufau le hypoxia o loʻo feteʻenaʻi ma lenei tulaga, o se taunuuga o le televave ma le loloto o le manava manava.

O le aisa e mafai ona mafua mai i le faʻalavelave faʻaleagaina o le tino, le lava o le uʻamea i le tino, gau ma faʻamaʻi toto. O maʻi e maua ai lenei faʻamaʻi e faʻasauāina e le ulu o le ulu, faʻaitiitia le faʻatinoga, vaivaiga, leai se manaʻoga, ma le vevesi.

E le gata i lea, o le dyspnea e mafai ona atiae i tagata gasegase e maua i le maʻisuka, thyrotoxicosis, ma le gaʻo. I le tulaga muamua, o le alualu i luma o le faamai e aafia ai toto toto, lea e mafua ai le leai o se okesene i totonu o le tino.

I le thyrotoxicosis, o le tagata maʻi e vave faʻavaveina le metabolism, e tusa ai ma le manaʻoga mo le faateleina o le okesene, o le faʻafia ona faʻagasolo i luga o le myocardial, e faʻaalia ai le hypoxia.

O le taua tele i le aotelega e faʻamalosia ai le gaioiga o totoga i totonu, e mafua ai le le lava o le okesene.

E faʻafefea ona fegalegaleai le maʻisuka ma le angina pectoris ma faʻasoa faatasi

O se tasi o mafuaʻaga e aʻafia ai maʻi o le fatu e mafua ona o le maʻisuka. I lenei faʻamaʻi, ona o le le lava o le inisalini, o le mea o loʻo maua i gaʻo atherogenic i le toto e tulaʻi mai.

O le ata o le angina pectoris e fesootaʻi ma le maʻisuka e aofia ai le faʻaauau ona atinaʻeina o faʻafitauli e leai ni tiga o togafitiga o maliu, o le faʻavavevave o le alualu i luma o faʻamaoniga, o le maualuga o le gaioiga o le myocardial ma ona faʻafitauli. Mo togafitiga, e tatau ona e totogi muamua mo faʻaaliga o le maʻisuka, talu ai e aunoa ma lenei tulaga e le mafai ona gafatia le taunuʻuga.

E faapefea ona fesoʻotaʻi le maʻisuka ma le angina pectoris?

O se tulaga lamatia maualuga o le atinaʻe o faʻamaʻi o le cardiovascular system e faʻailoaina e le gata i le moni o le maʻisuka, ae oʻo lava i tagata gasegase o le gasegase o le kulukose vaivai, o lona uiga, i le tulaga o le faʻamaʻi muamua. O le mafuaʻaga o lenei vailaau o le gaioiga o le inisalini i gaioiga faʻasolosolo. O le le lava o lenei hormone e taʻitaʻia ai taunuuga nei:

  • gaʻo meaʻai ua faʻaumatia, ma o gaʻo gaʻo ulufale i le toto,
  • faateleina le faʻavae o le cholesterol i le ate,
  • i le toto, o le fua faatatau i le va o le maualuga ma le maualuga lipoproteins ua solia,
  • toto e sili atu ona mamafa, lea e faʻaosofia ai le faʻavaeina o toto i totonu o vaʻa,
  • maualuga le kulukose e tutusa ma le fusia o le hemoglobin, o lenei mea e faateleina ai le leai o se okesene i totonu o masini, e aofia ai le myocardium.

O lenei tulaga e tupu i se vaivaiga vaivai o le faʻaaogaina o le inisalini. O le mea lea, i totonu o le toto e lava, ma o nisi foi taimi sili atu, o mea e maua i le hormone, ae le mafai ona fesoasoani i sela e faʻafeiloaʻi le kulukose. E le gata i lea, o le faʻasaʻolotoina o le tui o le inisalini e faʻaolaina ai le faʻamalosi o le puipui lapisi ma le faʻaofiina o le cholesterol i totonu.

Matou te fautua e faitau le tusiga i luga o le vaivai o le manava ma le angina pectoris. Mai le mea o le ae aʻoaʻo ai e uiga i mafuaʻaga o le faʻaalia o togafitiga, o le le lava o le manava e avea o se faʻaaliga o le toilalo o le fatu.

Ma o iinei e sili atu i le togafitiga o angina pectoris.

O le a le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 2 i le lautele mo le fatu?

O le Hyperglycemia (maualuga maualuga o le toto) i le maʻisuka e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o totonu o le tane, o le a faʻavaivai i le faʻapipiʻiina o atherosclerotic plate. O le toto faʻafefeteina e tafe i laʻau tetele ma laiti.

O le mea lea, o le maʻisuka e tele lava ina mafatia mai le tele o suiga i vaʻa e mate ai maliu, ona o le a sili atu ona pala, ma o lo latou faʻateleina e faigata. O le maualuga o le toto coagulation ma le maʻisuka myocardiopathy e fesoʻotaʻi ma le ata o le falemaʻi.

O le ono tulai mai osofaʻiga a angina ma faʻalavelave faʻalavelave i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e faaluaina le maualuga nai lo a latou uo, ma o le lamatiaga o le fatu o le fatu e faʻaititia 5 taimi.

O se vaega o le atinaʻeina o le suʻesuʻega o le myocardial o se auala e pei o le asymptomatic. E mafua lenei mea ona o le faʻaumatia o se vaega o le nerve fibres o le fatu. Talu ai ona o lenei mea, o faʻamaoniga faʻapitoa e tupu ma se tulaga ua leva ona iai i le faʻamaʻi. I lenei tulaga, o ia ituaiga o faailoga e le o ni faailoga patino ua faailoaina e faapea e tutusa ma se osofaiga o le tiga:

  • vaivaiga lautele
  • sosolo
  • tafe toto
  • tala o faigata faigata ona manava ma le malosi o le fatu fatu i taimi masani masani,
  • faʻalavelave i galuega a le loto.

O foliga vaaia o ia faailoilo atonu o le faavae mo se suʻesuʻega auiliili. E fautuaina ina ia maua se faʻamaʻi atoa mo nei vaega o tagata gasegase e maua i le maʻisuka:

  • ma le toto maualuga
  • mamafa tele
  • ina ua mavae le 45 tausaga
  • i luga o le siakiina o maualuga maualuga o le cholesterol, triglycerides, gaʻo maualalo i le toto,
  • mafatiaga mai limite lima neuropathy, retinopathy ma nephropathy,
  • tagata ulaula
  • e taʻitaʻia ai se olaga ola solo.

Ua faʻamaonia e tusa ma le afa o nei maʻi na maua ai faʻamaʻi pipisi, e tusa lava pe leai ni ona faʻaʻailoga. O le lamatiaga o le siakiina o le myocardial leai se tigaina o le faateleina i le atinaʻeina o se fatu fatu.

O loʻo faʻamatalaina e se vaega tele, loloto le ulu i totonu o le mafiafia o le muso o le fatu, faʻalavelave faʻalavelave i le foliga o le anerysm, malepelepe o le loto, faigata ona togafitia faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le faʻalavelave tele o le toto.

O le iloa o faʻamaʻi pipisi i taimi muamua e fesoasoani e faʻateleina ai le soifua o tagata gasegase. O le taimi muamua o le uluaʻi taimi o faʻamaʻi o le fatu i le maʻisuka, e tatau ona latou muaʻi manatu o ni tagata gasegase o le talaaga o le cardiological, o le mea lea, i le leai o ni faailoga, o le a faʻaalia i le taimi o le ECG poʻo le ultrasound o le fatu, MRI ma le CT, faʻamatalaga.

O le a le mea e fai i le mea muamua ma pe faapefea

O le manuia o le togafitiga o faʻamaʻi fatu fatu i tagata mamaʻi ma le maʻisuka e faalagolago i le auala e ono mafai ai ona taui mo faʻaaliga o le maʻisuka faatasi ai ma le fesoasoani o meaʻai ma vailaʻau.

I le taimi lava e tasi, mo le myocardium, o le toto maualalo maualalo e toetoe lava a matautia pei o le maualuga.

O faʻavae mo le taui o le maʻisuka o le gasegamia i le lautele o le 5.3 - 7.7 mmol / L. Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi i le inisalini, ona tatau lea ona faʻateleina lona fuainumera poo le tele o pulega ina ia ausia le maualuga o le maualuga o le suka o le toto.

O le faʻalavelave ogaoga o faʻamaʻi faʻamaʻi, arrhythmia, faʻaleagaina o le maʻi ma le faʻamaloloina o le tino e avea o se faʻamatalaga mo le fesiitaiga o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2 i tapenaga o le inisalini.

E mafai ona faʻamatalaina faʻatasi ma laʻau, poʻo le tagata gasegase e suia atoa i le malosi o le togafitiga insulin.

I le faʻaopopo i le faʻamautuina o le suka toto i faʻataʻitaʻiga e latalata i mea masani, o le togafitiga mo le maʻisuka ma le angina pectoris ma le arrhythmia e aofia ai vaega nei:

  • faatumauina o le toto maualuga e le sili atu i le 130/80 mm RT. Art.,
  • le faʻamautuina o le fatu ma le faʻafouina o le paʻu,
  • faaitiitia o le toto cholesterol,
  • toe faʻaleleia o gaioiga talafeagai,
  • thrombosis prophylaxis,
  • o le tofiaina o vailaʻau e faʻalauteleina ai vaʻa e faʻaleagaina ai maliu ma antioxidants,
  • faʻaumatiaina o faʻamatalaga o le toilalo o le fatu.

Puipuia o Tulaga Lamatia o Faamai

Talu mai le soifuaga o tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka i se numera tele o mataupu e fesoʻotaʻi ma maʻi le gasegase poʻo le gasegase, ina ia faʻaitiitia ai le lamatiaga o le amataina ma le alualu i luma o faʻamaʻi pipisi, e tatau i se tasi ona usitai i fautuaga a le endocrinologist.

Mo le maʻisuka, o le atinaʻeina o faʻalavelave, e aofia ai le angio-ma le cardiopathy, e fesoʻotaʻi ma le usitai i fualaau ma meaʻai talafeagai. E le gata i lea, o nei mea uma e lua e toetoe tutusa. Ua faʻamaonia e le gata ina fesoasoani le pulea o le maʻisuka, ae puipuia foi toto toto mai suiga faafuaseʻi i le toto o le kulukose toto.

O tulafono faavae o taumafa paleni mo angina pectoris ma le maʻisuka o:

  • seʻi vagana ai faʻataʻavalevaʻa faigofie - suka ma falaoamata, o oloa uma ma a latou mea,
  • lafoaia o meaʻai gaʻo, iʻa, mea faʻatauvaʻa, gaʻo kuka, pata, falaoʻa gaʻo, kulimi ma kulimi kulimi,
  • lava le aofia i totonu o le lisi o fualaau faisua fou, fualaau e le faʻasalaina, fualaau 'aina,
  • pe a faʻapipiʻi se taumafataga, e tatau ona e amanaʻia le faʻasologa o fuainumera o oloa (e le sili atu i le 55),
  • afai e tele le mamafa o le mamafa, ia mautinoa ia faʻaitiitia le aoga o le kalori ma faʻaalu aso anapogi.

O se taʻiala taua i le puipuia o faʻamaʻi pipisi lautele o le faia lea o gaioiga faaletino. O lona laʻititi laʻititi o le laʻasaga o le umi o le 150 minute i le vaiaso. O lenei mea e mafai ona savali i se fua faatatau, o le aau, yoga, faʻavasegaga o le physiotherapy.

Matou te fautuaina le faitauina o se tusiga i luga o le faamamaina o se osofaiga angina. Mai le mea o le ae aʻoaʻo ai e uiga i le angina manu ma ona osofaiga, ituaiga o togafitiga, ma isi mafuaaga o tiga i tua o le sternum.

Ma o iinei e sili atu i le faʻamaʻi o le myocardial i le maʻisuka.

Angina pectoris i le maʻisuka o loʻo i ai se kosi vavalalata ma se alualu i luma vave. Ona o le le mautonu o le innervation ma le toto, atonu e leai se tiga o le maʻi i le fatu maso. O le mea lea, o le faʻamaʻi faʻamaʻi o le gaʻo e maua i le tulaga o le fesuiaiga o fomaʻi i totonu o vaʻa.

Ina ia iloa saʻo ma i se taimi vave e mafai ai, o se suʻega atoa e faʻaaogaina ai suʻega manaʻomia. O le togafitiga o ia ituaiga o gasegase e aofia ai le totogiina o le maʻisuka, tausia o le mamafa masani, toto cholesterol toto, ma le faasologa o mea e fai ai le tino.

Faʻavave o manava ma palpitations ma le pachyysmal tachycardia

Pachyxysmal tachycardia o se tulaga lea e faʻalavelaveina ai le paʻu masani o le fatu, ma e amata ona faʻatautaia le tele o taimi nai lo le tatau. I le taimi lava e tasi, e le maua ai le malosi atoatoa mo vavaega ma le masani ai o le toto i totoga ma fusi. O le maʻi e iloa le pupuʻu o le mānava ma le faateleina o le fatu, o le mamafa e faalagolago i le umi o le tachycardia, ma le tele o le toto e tafe.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e le sili atu i le 180 paʻu o le fatu le minute, ona mafai loa lea e le tagata gasegase ona faʻasaʻo le tachycardia mo le 2 vaiaso, aʻo faasea naʻo le lagona o le faateleina o le fatu fatu. I se taimi maualuga atu, ei ai faitioga o le pupuu o le mānava.

Afai o le faʻalavelave o le manava e mafua mai i le tachycardia, ona faigofie lea ona iloa le fatu o le fatu o le fatu o le fatu i le taimi o le electrocardiography. I le lumanaʻi, e tatau i le fomaʻi ona faʻaalia le faʻamaʻi na muamua taʻitaʻia i lenei tulaga. Antiarrhythmic ma isi vailaau ua faatonuina.

O le edema pulmonary

O le edema o le Pulmonary o se maʻi maʻi faʻapitoa lea e atiina ae i le gaioiga agavale ile galuega. Muamua, e maʻi le manava o le tagata maʻi, lea e liua ai le paʻu. O le manava o lona manava e alaga leotele, o le mimiti. I le mamao, o le a faʻalogoina le mai i mama. O le susu susu e aliali i le taimi e tuu ai le mama ma manino ai le mumu. O le tagata gasegase e faʻaali le lanumoana, faʻalautele le afaina.

Mo le le lava o le mānava e fesootaʻi ma le edema pulmonary, e manaʻomia le togafitiga faafomaʻi.

O le dyspnea o le pulmonary

O le le lava o le manava o se uiga taua lea o le bronchitis - o se maʻi pipisi o le bronchi. O le inflammation e mafai ona maua i totonu o le bronchus tele, ma i mea laiti, ma i le bronchioles, lea e tuusao sao atu i totonu o le tino (o le maʻi e taʻua o le bronchiolitis).

O le le lava o le manava e tupu mai i le gasegase pisapisao ma le gaʻo. O le kosi ma uiga o nei ituaiga o le maʻi e eseese:
1.Aano toma ei ai uma faailoga o se maʻi pipisi. O le maʻi o le tino maʻi e tulaʻi mai, o le isu o le isu, o le tiga o le faʻaʻi, o le susu poʻo le susu, o le solia o le tulaga lautele. O le togafitiga o le manava o le manava ma le bronchitis e aofia ai le tofiaina o vailaau antiviral ma antibacterial, o tagata e faatalitali, o le bronchodilators (faʻalauteleina le lumenia o le bronchi).
2.Faʻasologa masani e mafai ona oʻo atu ai i le le lava o le mānava, poʻo ona vaevaega i le tulaga o faʻamalosia. O lenei faʻamaʻi e le faʻapogai ona mafua mai i faʻamaʻi pipisi: e mafua ai le ita umi o le laʻau faʻapipiʻi faatasi ai ma allergens eseese ma vailaʻau matautia, ulaula tapaa. Togafitiga o le bronchitis masani e masani ona umi.

I le faʻalavelave faʻalavelave, o le faʻamafana (dyspnea) e sili ona lauiloa. E mafua mai lenei mea i ni vaega se tolu o mafuaʻaga e taumafai le fomai e tau i le taimi o togafitiga:

Faʻailoga Faʻataʻi Faʻasalaga Faʻaleagaina (COPD)

O le COPD o se faʻalautele lautele lea e fenumiai i nisi o taimi ma le bronchitis masani, ae o le mea moni e le o le mea tutusa lava. O faʻalavelave faʻalavelave faʻamaʻi pipisi e fai ma sui o se vaega tutoʻatasi o faʻamaʻi o loʻo tuʻuina mai ma le vavalalata o le lumena o le bronchi, ma faʻaalia e pei o le manava le manava e avea ma faailoga autu.

O le dichpnea tumau i le COPD e mafua ona o le vavalalata o le lumenia o le vaega o le manava, lea e mafua mai i le gaioiga o le afaina o mea leaga i luga oi latou. O le tele lava o taimi, o le maʻi e tupu i tagata ulaula mamafa ma tagata o loʻo feagai ma galuega matautia.
I faʻamaʻi faʻalavelave faʻamaʻi pipisi, o uiga nei o uiga taua:

  • O le faʻagasologa o le vavalalata o le bronchi e toetoe lava a le mafai ona suia: e mafai ona taofi ma totogi i le fesoasoani a vailaau, ae e le mafai ona toe fesuiaʻi.
  • O le vaapiapi o le vaalele ma, o se taunuuga, o le le lava o le manava, ua faateleina pea.
  • O le dyspnea e masani lava ona i ai le uiga o le talatala: o le bronchi ma le bronchioles e aafia. O le mea lea, o le tagata gasegase e faigofie lava ona faʻalelei i le ea, ae faʻasaʻuina i le faigata.
  • O le Dyspnea i nei tagata gasegase e tuʻufaʻatasia ma le susu susu, i le taimi e alu ese ai le toto.

Afai o le manava o le manava e le tumau, ma o se masalosaloga o le COPD, o le fomaʻi poʻo le pulmomologist e tofia le tagata maʻi e suʻeina, lea e aofia ai le spirography (iloiloga o le manava o le mama), fagu-ray i le pito i luma ma le itu, sikola pasi.

Togafitiga o le dyspnea i le COPD o se mea faigata ma uumi. O le faʻamaʻi e masani ona taʻitaʻia ai le le atoatoa o le maʻi, ma o latou le atoatoa.
Faʻamatalaga i le COPD

O le niumonia o se faʻamaʻi pipisi lea e atiina ae ai se gaioiga le lelei i le tino. O le le lava o le mānava ma isi faʻaʻailoga e tupu, o lona mamafa e faalagolago i le pathogen, le maualuga o le liona, le aofia ai o se tasi poʻo mamā uma e lua i le faagasologa.
O le le lava o le manava ma le niumonia ua tuufaatasia ma isi faailoga:
1. E masani lava e amata le faʻamaʻi i le malosi tele o le vevela. E foliga mai o se faʻalavelave faʻafuaseʻi o viral breatha. E lagona e le tagata maʻi se faʻafitauli i tulaga masani.
2. O se tale malosi e matauina, lea e tau atu i le tatalaina o le tele o le tulei.
3. O le le lava o le manava ma le niumonia o loʻo maitauina mai lava i le amataga o le maʻi, ua fefiloi, o lona uiga, o le maʻi e faigata ona manava i totonu ma fafo.
4. Pallor, o nisi taimi o se lanu paʻu-lanu sinasina.
5. Paʻa i totonu o le fatafata, aemaise lava i le nofoaga o loʻo i ai le taulaʻi patho.
6. I tulaga ogaoga, o le niumonia e masani lava ona faigata ona o le fatu o le fatu, lea e oʻo atu ai i le faʻavaveina o le manava ma foliga vaaia o isi uiga faʻaalia.

Afai e te oʻo i le manava le manava, tale ma isi uiga o le niumonia, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai.Afai e le amataina togafitiga i le 8 itula muamua, ona faʻasolosolo lea o le togafitiga mo le maʻi, e oo i le oti. O le auala autu mo suʻesuʻega puupuu mo le le lava o le manava e afua mai i le paumonia o le faʻailo o le faita. O le antbacterial ma isi fualaau faasaina ua faatonuina.

Tumema o le tino

O le suʻeina o mafuaʻaga o le puupuu o le manava i maʻi mumusu i le amataga, e faigata tele. O auala aupito sili ona faʻamaonia o le leitio, faʻasologa o mea e fai, faʻataʻitaʻiga o le toto (mea faʻapitoa e fai i totonu o le tino pe a iai se tumutumu), sputum cytology, bronchoscopy.

Togafitiga e mafai ona aofia ai togafitiga taʻavale, le faʻaaogaina o cytostatics, faʻamalositino togafitiga ma isi, sili atu faʻaonapo nei auala.

Pallor ma le puupuu o le manava i le taimi o le malosi faaletino: anemia

Anemia (anemia) o se faʻalavelave faʻaleagaina lea e faʻaalia i le faʻaitiitia o le anotusi o le toto mumu ma le hemoglobin i le toto. O mafuaaga o le ania e mafai ona ese tele. O le aofaʻi o lela mumu e mafai ona faʻaititia ona o faʻalavelave faʻaleagaina faʻaleagaga, faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi tuga, toto toto (leukemia), gasegase i totonu ma faʻamaʻi o tino i totonu.

O mea uma o le anemia e tasi le mea e masani ai: ona o le faʻaitiitia o le maualuga o le hemoglobin i le toto, e itiiti ifo le okesene e tuʻuina atu i totoga ma masini, e aofia ai le faiʻai. O loʻo taumafai le tino e taui i lenei tulaga, o se taunuuga, o le loloto ma le tele o faʻalaiga o le manava. O loʻo taumafai le mama e "pamu" atili le okesene i totonu o le toto.

O le le lava o le mānava ma le oemia ua tuʻufaʻatasia ma faʻamaoniga nei:
1. O le tagata gasegase e lagona moni le malepelepe, vaivaiga faifai pea, na te le taliaina le faʻaosoosoina o le tino faaletino. O nei faʻaʻailoga e tupu muamua muamua aʻo lumanaʻi le manava.
2. O le pallor o le paʻu o se faailoga lelei lea, talu ai o le hemoglobin o loʻo iai i le toto e maua ai le lanu piniki.
3. Tigā ma le vevela, mafaufau le mafaufau, gauai atu, faʻatupu - o nei faʻamaoniga e fesootaʻi ma le okesene ile matelaina o le faiʻai.
4. Faʻaleagaina ma le taua o galuega taua e pei o le moe, taʻavale feusuaiga, manaʻoga.
5. I le maʻi tigaina, o le fatu o le fatu e atiina ae i luga o le taimi, lea e oʻo atu ai i le vaivai o le mānava ma isi faʻaʻailoga.
6. O nisi ituaiga o anemia ei ai a latou lava faailoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le anatematika o le B12, e faʻavaivaia ai le lagona o le paʻu. Faʻatasi ai ma le anemia e fesoʻotaʻi ma le faʻamaʻi o le ate, faʻaopopo i pallor o le paʻu, e tupu foi le jaundice.

O le ituaiga o suʻesuʻega e sili ona faʻalagolago e mafai ona iloa ai le anemia o se suʻega lautele o le toto. O le togafitiga togafitiga e fausia e se tagata suʻesuʻe, e faʻalagolago i mafuaaga o le maʻi.
Tele e uiga i Anemia

Aisea e tupu ai le manava puupuu pe a uma ona 'ai?

O le le lava o le manava pe a uma ona 'ai, o se faitioga masani. Peitai, i totonu ia te ia lava, e le mafai ai ona masalomia soʻo se faʻamaʻi faapitoa. O le faiga o lona atinaʻe e faʻapenei.

A maeʻa ona 'ai, e amata ona galue malosi le faʻaogaina o meaʻai. O le mucous membrane o le manava, pancreas ma le vavae e amata faʻamalosi ai le tele o enzymes digestive. Malosiaga e manaʻomia ina ia tulei ai mea taumafa e ala i le vaega o meaʻai. Ona maua ai lea o palatini, gaʻo ma gaʻo gaʻo faʻafefeteina e enzymes i totonu o le toto. I le fesoʻotaʻiga ma nei auala uma, e manaʻomia ai le tele o le toto i totoga o totoga.

O le toto e tafe i le tino o le tagata ua vaevaeina. O le inumaga e maua ai le tele o le okesene, o mea e totoe e itiiti. Afai o loʻo galue lelei le tino, e leai ni soliga tulafono e matauina. Afai oi ai ni faʻamaʻi ma faʻalavelave faʻafuaseʻi, ona tupu ai lea o le matelaina o le okesene i totonu o totoga o le tino, ma o le mama, taumafai e faʻaumatia, amata ona galue i se saoasaoa vave. O le pisi o le manava e aliali mai.

Afai e te lagona le le manava pe a uma ona e 'ai, ona tatau lea ona e sau i se taimi atofaina ma se fomaʻi ina ia faia se suʻega ma malamalama i ona mafuaaga.

Thyrotoxicosis

Thyrotoxicosis o se tulaga lea e tele ai le gaosiga o hormones thyroid. I lenei tulaga, o le a faitioina e tagata gase le manava.

Dyspnea ma lenei faʻamaʻi ona o mafuaʻaga e lua. Muamua, o faʻalapotopotoga uma lava o loʻo faʻaleleia i totonu o le tino, o lea e lagona ai le manaomia o le faateleina o le okesene. I le taimi lava e tasi, o le fatu e maualuga, e oʻo atu i le faʻamalosia o le inisitituti. I lenei tulaga, e le mafai e le fatu ona pamu lelei le toto e ala i tui ma okeni, latou te le maua le aofaʻi tatau o le okesene.
Faʻateleina ile thyrotoxicosis

Fomaʻi Faʻafouina o le Maʻi Matuʻi Faʻamaʻi

O se tulaga lenei pe a afaina le pepe pepe faatoa fananau mai, ma ua tupu le edema pulmonary. O le tele o taimi, faʻafitauli o syndrome mafatia i fanau e fananau mai i fafine e maua i le maʻisuka, totoga, fatu ma le toto. I lenei tulaga, o le tamaitiiti o loʻo i ai faʻamaoniga nei:
1. Televave le manava. I le taimi lava e tasi, o le manava e tupu tele lava, ma o le paʻu o le pepe e maua ai se lanu vaivai.
2. E paʻu le paʻu.
3. E faigata tele le gaoioi o lau.

Faʻatasi ai ma le faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave o le pepe fou, e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi.

Uma le manava: mafuaʻaga autu, fautuaga a se tagata tomai faapitoa

O le le lava o le mānava o se maʻi le manava, o se faʻaopoopoga i ona taimi ma / poʻo le loloto, lea e masani ona o mai faatasi ma se lagona o le le lava o le ea (kesi), ma o isi taimi e matatau ai, fefe. O le a le mafai ona taofi i le saolotoga saoloto.

O le le lava o le manava e masani lava o se faailoga o se maʻi. Ae ui i lea, o le puupuu o le mānava e tatau ona iloga mai le manava o le manava ma le faʻaleagaina o le atuatuvale poʻo le faʻamalolo (i le mataupu mulimuli, o le manava o le pisapisao e faalavelaveina i lagona loloto).

O mafuaaga mo le foliga mai o le manava o le manava e tele. O le faʻatinoga ma le ituaiga o fesoasoani o le a eseese e faʻatatau i le vave (faʻafuaseʻi) o se osofaʻiga o le faʻavaivaia po o le le lava o le manava e faʻateleina le alualu i luma ma e tumau le tumau.
O le dyspnea o se faailoga lea o se maʻi.

Faʻalavelave osofaʻiga o le manava o le manava

O mafuaʻaga sili ona taatele o se osofaʻiga mataʻutia o le manava o le manava, toso.

  1. Se osofaʻiga o le fomaʻi o le bronchial.
  2. Faʻavavevaveina o le gasegase faʻamalosi.
  3. Loto o le fatu - "maʻi fomaʻi".
  4. Se faʻateleina o le toto suka ma le acetone i le maʻisuka.
  5. Spasm o le larynx faʻatasi ai ma allergies poʻo le ogaoga o le mumu.
  6. O fafo i le auala vaalele.
  7. O le thrombosis o ipu o le mama poʻo le mafaufau.
  8. Faʻafitauli matuia ma faʻamaʻi pipisi ma le maualuga o le fiva (pneumonia tele, maningitis, abscess, ma isi).

Dyspnea i le bronchial asthma

Tumema o le tino

O le suʻeina o mafuaʻaga o le puupuu o le manava i maʻi mumusu i le amataga, e faigata tele. O auala aupito sili ona faʻamaonia o le leitio, faʻasologa o mea e fai, faʻataʻitaʻiga o le toto (mea faʻapitoa e fai i totonu o le tino pe a iai se tumutumu), sputum cytology, bronchoscopy.

Togafitiga e mafai ona aofia ai togafitiga taʻavale, le faʻaaogaina o cytostatics, faʻamalositino togafitiga ma isi, sili atu faʻaonapo nei auala.

O isi maʻi mama ma le pusa e mafua ai ona vaivai le manava

Pallor ma le puupuu o le manava i le taimi o le malosi faaletino: anemia

Anemia (anemia) o se faʻalavelave faʻaleagaina lea e faʻaalia i le faʻaitiitia o le anotusi o le toto mumu ma le hemoglobin i le toto. O mafuaaga o le ania e mafai ona ese tele. O le aofaʻi o lela mumu e mafai ona faʻaititia ona o faʻalavelave faʻaleagaina faʻaleagaga, faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi tuga, toto toto (leukemia), gasegase i totonu ma faʻamaʻi o tino i totonu.

O mea uma o le anemia e tasi le mea e masani ai: ona o le faʻaitiitia o le maualuga o le hemoglobin i le toto, e itiiti ifo le okesene e tuʻuina atu i totoga ma masini, e aofia ai le faiʻai.O loʻo taumafai le tino e taui i lenei tulaga, o se taunuuga, o le loloto ma le tele o faʻalaiga o le manava. O loʻo taumafai le mama e "pamu" atili le okesene i totonu o le toto.

O le le lava o le mānava ma le oemia ua tuʻufaʻatasia ma faʻamaoniga nei:
1. O le tagata gasegase e lagona moni le malepelepe, vaivaiga faifai pea, na te le taliaina le faʻaosoosoina o le tino faaletino. O nei faʻaʻailoga e tupu muamua muamua aʻo lumanaʻi le manava.
2. O le pallor o le paʻu o se faailoga lelei lea, talu ai o le hemoglobin o loʻo iai i le toto e maua ai le lanu piniki.
3. Tigā ma le vevela, mafaufau le mafaufau, gauai atu, faʻatupu - o nei faʻamaoniga e fesootaʻi ma le okesene ile matelaina o le faiʻai.
4. Faʻaleagaina ma le taua o galuega taua e pei o le moe, taʻavale feusuaiga, manaʻoga.
5. I le maʻi tigaina, o le fatu o le fatu e atiina ae i luga o le taimi, lea e oʻo atu ai i le vaivai o le mānava ma isi faʻaʻailoga.
6. O nisi ituaiga o anemia ei ai a latou lava faailoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le anatematika o le B12, e faʻavaivaia ai le lagona o le paʻu. Faʻatasi ai ma le anemia e fesoʻotaʻi ma le faʻamaʻi o le ate, faʻaopopo i pallor o le paʻu, e tupu foi le jaundice.

O le ituaiga o suʻesuʻega e sili ona faʻalagolago e mafai ona iloa ai le anemia o se suʻega lautele o le toto. O le togafitiga togafitiga e fausia e se tagata suʻesuʻe, e faʻalagolago i mafuaaga o le maʻi.
Tele e uiga i Anemia

Dyspnea i isi faamaʻi

Aisea e tupu ai le manava puupuu pe a uma ona 'ai?

O le le lava o le manava pe a uma ona 'ai, o se faitioga masani. Peitai, i totonu ia te ia lava, e le mafai ai ona masalomia soʻo se faʻamaʻi faapitoa. O le faiga o lona atinaʻe e faʻapenei.

A maeʻa ona 'ai, e amata ona galue malosi le faʻaogaina o meaʻai. O le mucous membrane o le manava, pancreas ma le vavae e amata faʻamalosi ai le tele o enzymes digestive. Malosiaga e manaʻomia ina ia tulei ai mea taumafa e ala i le vaega o meaʻai. Ona maua ai lea o palatini, gaʻo ma gaʻo gaʻo faʻafefeteina e enzymes i totonu o le toto. I le fesoʻotaʻiga ma nei auala uma, e manaʻomia ai le tele o le toto i totoga o totoga.

O le toto e tafe i le tino o le tagata ua vaevaeina. O le inumaga e maua ai le tele o le okesene, o mea e totoe e itiiti. Afai o loʻo galue lelei le tino, e leai ni soliga tulafono e matauina. Afai oi ai ni faʻamaʻi ma faʻalavelave faʻafuaseʻi, ona tupu ai lea o le matelaina o le okesene i totonu o totoga o le tino, ma o le mama, taumafai e faʻaumatia, amata ona galue i se saoasaoa vave. O le pisi o le manava e aliali mai.

Afai e te lagona le le manava pe a uma ona e 'ai, ona tatau lea ona e sau i se taimi atofaina ma se fomaʻi ina ia faia se suʻega ma malamalama i ona mafuaaga.

O le maʻi suka

Thyrotoxicosis

Thyrotoxicosis o se tulaga lea e tele ai le gaosiga o hormones thyroid. I lenei tulaga, o le a faitioina e tagata gase le manava.

Dyspnea ma lenei faʻamaʻi ona o mafuaʻaga e lua. Muamua, o faʻalapotopotoga uma lava o loʻo faʻaleleia i totonu o le tino, o lea e lagona ai le manaomia o le faateleina o le okesene. I le taimi lava e tasi, o le fatu e maualuga, e oʻo atu i le faʻamalosia o le inisitituti. I lenei tulaga, e le mafai e le fatu ona pamu lelei le toto e ala i tui ma okeni, latou te le maua le aofaʻi tatau o le okesene.
Faʻateleina ile thyrotoxicosis

Dyspnea i totonu o se tamaititi: o mafuaʻaga masani

Fomaʻi Faʻafouina o le Maʻi Matuʻi Faʻamaʻi

O se tulaga lenei pe a afaina le pepe pepe faatoa fananau mai, ma ua tupu le edema pulmonary. O le tele o taimi, faʻafitauli o syndrome mafatia i fanau e fananau mai i fafine e maua i le maʻisuka, totoga, fatu ma le toto. I lenei tulaga, o le tamaitiiti o loʻo i ai faʻamaoniga nei:
1. Televave le manava. I le taimi lava e tasi, o le manava e tupu tele lava, ma o le paʻu o le pepe e maua ai se lanu vaivai.
2. E paʻu le paʻu.
3. E faigata tele le gaoioi o lau.

Faʻatasi ai ma le faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave o le pepe fou, e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi.

Laryngitis ma croup sese

Dyspnea i tamaiti e maua i maʻi mamaʻi

Faʻafitauli o le tino

Anemia i tamaiti

Mafuaaga o le Dyspnea i le taimi o le maʻitaga

I le taimi o le maʻitaga, ua amata ona faʻalauteleina le atuatuvale faʻafitauli o le cardiovascular ma respiratory system o tamaitai. E mafua ona o mafuaʻaga nei:

  • o le tuputupu aʻe o le pepe ma le fetus e manaʻomia ai le tele o le okesene,
  • o le aofaiga atoa o le toto o loo taamilo i totonu o le tino ua faateleina,
  • O se tamaʻi faʻaulu ua amata ona faʻailo le diaphragm, fatu ma mama mai le pito i lalo, lea e faigata ai le manava ma le loto,
  • ma le le lelei o se fafine maʻitaga, ua tupu ai le anemia.

O le iʻuga, i le taimi o le maitaga o loʻo i ai pea le puupuu o le mānava. Afai o le tino masani o le tino resitara o le tagata e 16 - 20 i le minute, ona faia lea i fafine maʻitaga - 22 - 24 i le minute. O le le lava o le manava e faateleina i le taimi o le malosi faaletino, popole, popole. Mulimuli ane, o le maitaga, o le faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Afai o le manava o le manava i le taimi o le maitaga ua matua faʻaalia ma e masani ona popole, ona tatau lea ona e asiasi atu i se fomaʻi ile falemaʻi faʻalavelave.

Faʻavave o togafitiga manava

Ina ia malamalama pe faapefea ona togafiti le manava, e tatau ona e malamalama muamua pe o le a le mafuaaga na mafua ai lenei faailoga. E tatau ona iloa po o le a le faʻamaʻi na mafua ai ona tupu. A aunoa ma lenei, e le mafai, ma sese mea e fai, e le mafai ona afaina ai le tagata maʻi. O le mea lea, o vailaʻau mo le le lava o le mānava e tatau ona faʻatonuina e le fomaʻi, cardiologist, pulmonologist poʻo faʻamaʻi pipisi.

E le gata i lea, aua nei faʻaaogaina tutoatasi, e aunoa ma le malamalama o se fomaʻi, ituaiga uma o togafitiga faʻasolo mo le vaivai o le mānava. I le tulaga aupito sili ona lelei, o le a le aoga, pe maua ai se aafiaga itiiti.

Afai ua matauina e se tagata lenei faailoga, ona tatau lea ona ia asiasi atu i se fomaʻi i se taimi vave lava e mafai ai ona faatonuina togafitiga.

Uma le manava: mafuaʻaga autu, fautuaga a se tagata tomai faapitoa

O le le lava o le mānava o se maʻi le manava, o se faʻaopoopoga i ona taimi ma / poʻo le loloto, lea e masani ona o mai faatasi ma se lagona o le le lava o le ea (kesi), ma o isi taimi e matatau ai, fefe. O le a le mafai ona taofi i le saolotoga saoloto.

O le le lava o le manava e masani lava o se faailoga o se maʻi. Ae ui i lea, o le puupuu o le mānava e tatau ona iloga mai le manava o le manava ma le faʻaleagaina o le atuatuvale poʻo le faʻamalolo (i le mataupu mulimuli, o le manava o le pisapisao e faalavelaveina i lagona loloto).

O mafuaaga mo le foliga mai o le manava o le manava e tele. O le faʻatinoga ma le ituaiga o fesoasoani o le a eseese e faʻatatau i le vave (faʻafuaseʻi) o se osofaʻiga o le faʻavaivaia po o le le lava o le manava e faʻateleina le alualu i luma ma e tumau le tumau.
O le dyspnea o se faailoga lea o se maʻi.

Faʻalavelave osofaʻiga o le manava o le manava

O mafuaʻaga sili ona taatele o se osofaʻiga mataʻutia o le manava o le manava, toso.

  1. Se osofaʻiga o le fomaʻi o le bronchial.
  2. Faʻavavevaveina o le gasegase faʻamalosi.
  3. Loto o le fatu - "maʻi fomaʻi".
  4. Se faʻateleina o le toto suka ma le acetone i le maʻisuka.
  5. Spasm o le larynx faʻatasi ai ma allergies poʻo le ogaoga o le mumu.
  6. O fafo i le auala vaalele.
  7. O le thrombosis o ipu o le mama poʻo le mafaufau.
  8. Faʻafitauli matuia ma faʻamaʻi pipisi ma le maualuga o le fiva (pneumonia tele, maningitis, abscess, ma isi).

Dyspnea i le bronchial asthma

Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi mai le bronchitis obstructive poʻo le fomaʻi mo sina taimi ma ua maua o ia e fomaʻi, ona muamua lea e te manaʻomia le faʻaaogaina o se fagu moli faapitoa ma se bronchodilator, e pei o salbutamol, fenoterol poʻo serodual. Latou te faʻamalolo le spasm o le bronchi ma faʻateleina le tafe o le ea i totonu o mama. E masani lava 1-2 inumaga (inhalations) e lava e taofi ai se osofaʻiga o le paʻu.

I lenei tulaga, e tatau ona tausisia tulafono nei:

  • E le mafai ona e faia le sili atu i le 2 inhalations - "injections" i se laasaga, ia le itiiti ifo i le 20 minute le umi e tatau ona matauina.O le tele o taimi e faʻaaogaina ai le tagata e faʻaleleia ai le tino e le faʻaleleia ai ona aʻafiaga, ae o foliga vaaia o aʻafiaga, e pei o palpitations, suiga i le toto maualuga - ioe.
  • Aua le sili atu i le maualuga o aso taitasi o le tagata e faʻaleleia le fale, ma faʻaaogaina le faʻaaoga i le ao - e 6-8 taimi i le aso.
  • O le faʻaogaina masani, masani o le faʻaaogaina o se tagata maʻi ile umi o le osofaʻiga o le gaogao e matautia. O le manava malosi e mafai ona alu i totonu o le tulaga o le asthmatic, lea e faigata ona taofi e oʻo lava i le potu maʻi tigaina.
  • Afai a maeʻa ona faʻaaogaina (e 2 taimi 2 "injections") o le tagata e faʻaleleia, e le alu ese pe faʻalautele foi le mānava, valaau loa i se falemaʻi vave.

O le a se mea e mafai ona faia aʻo leʻi oʻo mai le falemaʻi?

Le tuʻuina atu o le ea malulu lelei i le tagata gasegase: tatala se faamalama po o se faamalama (e le fetaui le malulu o le ea!), Aveese ofu fufusi. O isi gaioiga e faʻalagolago i le mafuaʻaga o le manava o le manava.

I se tagata e maua i le maʻisuka, e taua tele le fuaina o le maualuga o le suka o le toto ma se glucometer. I maualuga maualuga o suka, o le insulin o loʻo faailoaina, ae o le aia tatau lea a fomaʻi.

Fautuaina mo se tagata e maua i le maʻi fatu e fua ai le toto (e mafai ona maualuga), tuʻu i lalo. O le taoto i luga o le moega e le talafeagai, ona o le mānava mai lenei mea o le a atili faigata. Faʻamaulalo vae ina ia sili atu le tele o le vai o le toto mai le fatu e alu i vae. I luga o le maualuga (e sili atu ma le 20 mm Hg Ata) luga atu o le masani), afai e mafatia le tagata i le maualuga o le toto maualuga mo se taimi umi ma o loo i ai fualaau mo le mamafa i le fale, ona mafai lea ona e tago i se fualaau faasaina ua faatonuina muamua e se fomaʻi e taofi ai faalavelave matuia, e pei o le ufiufi po o le gaʻo.

Manatua, afai e maʻi se tagata mo le taimi muamua i lona olaga - aua le tuʻuina atu na o oe lava fualaau.

O nai upu e uiga i le laryngospasm

E tatau foi ona ou fai atu ni nai upu e uiga i le laryngospasm. Faʻatasi ai ma le faʻaaloalo, e lagona ai le manava manaia (stridor), faʻalogo i se mea mamao ma e masani ona o mai faatasi ma se maaleale "tale". O lenei tulaga e masani lava ona tupu i ni gasegase mimiti viral respiratory, aemaise i tamaiti. O lona mea e tupu e fesoʻotaʻi ma le ogama o le edengela ma le mumū. I lenei tulaga, aua nei afifi lou faai i ni mafanafana mafanafana (e mafai ona faateleina le fulafula). E tatau ona tatou taumafai e faatoafilemu le tamaititi, avatu ia te ia se vaiinu (faʻafefe o gaioiga e faamaluluina le fulafula), maua avanoa i le malulu malulu. Faatasi ai ma se sini faʻalavelave, e mafai ona e tuʻuina le sinapi i ou vae. I laʻititi laʻititi, atonu e lava lea, ae o le falemaʻi e tatau ona valaʻau, ona o le laryngospasm e mafai ona faʻatupulaia ma vaʻaia atoa le vaalele.

Faʻavave le manava

O foliga vaaia ma le faasolosolo malie o le manava o le manava e sili ona maua i siama poʻo le fatu. E masani lava o le manava vave ma le lagona o le le lava o le ea e aliali muamua i taimi o le malosi faaletino. E faasolosolo lava, o le galuega e mafai ona faia e se tagata, poʻo le mamao e mafai ona ia alu i ai, faʻaititia. O le mafanafana o gaoioiga faaletino e suia, o le tulaga o le olaga e faaitiitia. O faʻamaoniga e pei o palpitations, vaivaiga, pallor poʻo le lūlū o le paʻu (aemaise lava pito i tua) e aofia ai, fulafula ma tiga i totonu o le fatafata e mafai. E fesoʻotaʻi ma le mea moni na amata ona faigata mo le tino po o le loto e faia lana galuega. Afai e te le faia se gaioiga, o le le lava o le manava e amata ona faʻalavelave i sina taumafaiga itiiti ma malolo.

E le mafai ona faʻamalolo le manava lemu e aunoa ma togafitiga mo le faʻamaʻi na mafua ai. O le mea lea, e tatau ona e sailia fesoasoani faafomaʻi ma ia suʻesuʻeina. I le faaopoopo atu i mafuaaga ua mafua mai, o le puupuu o le mānava e foliga mai i le anemia, faʻamaʻi toto, faʻamaʻi rūmati, cirrhosis, ma isi.

A maeʻa ona faʻatuina se faʻamaʻi ma se togafitiga mo togafitiga faʻapitoa i le fale, e fautuaina e usitaia fautuaga nei:

  1. Faʻaaoga vailaʻau e masani ona faʻamatala e lau fomaʻi i taimi uma.
  2. Faʻatalanoa ma lau fomaʻi pe oa vailaʻau ma po o le a le fualaau e mafai ona e faia i lou lava taimi i se faʻalavelave faʻafuaseʻi ma teuina nei vailaʻau i totonu o lau fale falemaʻi falemaʻi.
  3. Savalivali i aso uma i le ea fou i se auala lelei, e sili atu ma le afa itula.
  4. Taofi le ulaula.
  5. Aua le soona inu, e sili le lelei ona 'ai soo i ni vaega laiti. O le tele o meaʻai e faʻaleleia le manava o le manava po o le faʻaleleia o foliga vaaia.
  6. Mo allergies, fomaʻi, taumafai e aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma mea e mafua ai osofaiga a le foma (pefu, fugalaau, manu, mea manogi, ma isi).
  7. Mataitu le toto maualuga, ma le maʻisuka - toto toto.
  8. E tatau ona faʻaumatia faʻavavevave, faʻaitiitia le masima. Faʻatasi ai ma fatu ma fatu fatu fatu, o le cirrhosis o le ate, o le faʻaaogaina o le tele o le vai ma le masima e maua ai le vai i totonu o le tino, lea e mafua ai foi le le lava o le manava.
  9. Faia faʻatinoga i aso uma: gaoioiga faapitoa filifilia ma manava faʻamalositino. O le togafitiga o le tino e faʻavasegaina ai le tino, faʻateleina ai le faʻaagaga o le fatu ma mama.
  10. E mamafa i taimi uma. O le maualalo o le mamafa o le 1.5-2 kilokalama i ni nai aso o se faailo o le faatumauina o le tino i totonu o le tino ma le taʻavale o le le lava o le mānava.

O nei fautuaga o le a aoga i soʻo se faʻamaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga