Faʻaauau le anapogi toto toto

Matou te fautua atu ina ia e faamasani i le tusiga i luga o le autu: "O le anapogi masani o le toto suka" faatasi ai ma manatu mai tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Suga o le Tino o le Tagata: Tausaga Tausaga

O le suʻega suʻega o se mea e tatau ai mo tagata e maua i le maʻisuka, faʻapea foi ma i latou o loʻo i ai le maʻisuka. Mo le vaega lona lua, e tutusa lava le taua o le faia e le aunoa o se suʻega toto i tagata matutua ma tamaiti ina ia puipuia ai le atinaʻeina o le maʻi. Afai e sili atu le tele o kulukose o le toto, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi. Ae ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa le mea e tatau ona i ai i le tagata le suka.

Faatasi ai ma le matua, o le lelei o le inisalini ua taliaina le faʻaitiitia. O le mea lea, o tagata e 34 - 35 tausaga le matutua e tatau ona mataʻituina pea le fesuiaiga i aso uma i le suka, poʻo le itiiti ifo e ave le tasi fua i le aso. E tutusa foi le faatatau i tamaiti oe ua vavalo e taʻi 1 le maʻisuka (i le aluga o le taimi, e mafai e le tamaititi ona "sili atu," ae le lava le puleaina o le kulukose o le toto mai le tamatamailima, puipuiga, e mafai ona le tumau). E tatau foi i sui o lenei vaega ona faia ia le itiiti ifo ma le tasi le fua i le aso (sili atu i luga o se manava gaogao).

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le auala pito sili ona faigofie e faia ai se suiga e mai le tamatamailima i luga o se manava gaogao e faaaoga ai le mita o le kulukose toto. Glucose i le toto capillary o le sili lea ona malamalama. Afai e te manaʻo e fua fua i se glucometer, ia faʻaalia e pei ona taua i lalo:

  1. Liliu le masini,
  2. Faʻaaogaina o le nila, lea ua toetoe lava a uma ona faʻaauupegaina, tui le paʻu ile tamatamailima,
  3. Tuu le faʻataʻitaʻiga i luga o le fasi siaki,
  4. Faʻaofi le suʻega i le masini ma faʻatali mo le taunuʻuga e aliali mai.

O numera e aliali mai o le aofaiga o le suka i le toto. O le puleaina o lenei metotia e matua malamalama lelei ma lava lelei ina ia le misia ai le tulaga pe a suia le faitau o le kulukose, ma o le masani i totonu o le toto o se tagata maloloina e mafai ona sili atu.

O faʻamatalaga sili ona faʻamaonia e mafai ona maua mai se tamaititi poʻo se matua, pe a fuaina i luga o se manava gaogao. E leai se eseesega i le auala e foaʻi ai le toto mo kulūkose faʻatasi i se manava gaogao. Ae ina ia mafai ona maua nisi faʻamatalaga auiliili, atonu e manaʻomia le foai atu o le toto mo le suka pe a uma ona 'ai ma / pe tele taimi i le aso (taeao, afiafi, pe a uma le' aiga o le afiafi). E le gata i lea, afai o le faailoga e sili ona faateleina pe a uma ona 'ai, ua manatu lenei mea o le masani.

O faitauga pe a fuaina i le mita o le kulukose o le toto, e matua faigofie lava ona faʻapipiʻi faʻapitoa. O le faailoilo e atagia ai le maualuga o kulūkose i totonu o le faʻataʻitaʻiga. Fuataga o fuamol / lita. I le taimi lava e tasi, o le tulaga maualuga e mafai ona fesuisuiai e tusa lava po o le a le mita e faʻaaogaina. I Amerika ma Europa, e eseese vaega ole fuataga, lea e fesoʻotaʻi ma se faiga faʻaopoopo eseese. O ia meafaigaluega e masani ona faaopoopoina e se laulau e fesoasoani e faaliliu ai le maualuga o le suka o le toto o se tagata maʻi i iunite Rusia.

O le anapogi e masani lava ona maualalo ifo nai lo le 'ai. I le taimi lava e tasi, o se suʻela suka o loʻo faʻaalia ai se laʻititi laʻititi laʻitiiti mai se vein i luga o se manava gaogao nai lo se manava leʻo mai se tamatamailima (mo se faataitaiga, o le vavaeeseina o le 0, 1 - 0, 4 mmol i le lita, ae o nisi taimi o le kulukose toto e mafai ona ese ma sili atu ona taua).

Totoina e se fomaʻi e tatau ona faʻatino pe'ā faia ni faʻalavelave faigata - mo se faataitaiga, o le suʻega o le toleniga o le glucose i luga o se manava gaogao ma le maeʻa ai o se "glucose avega". E le o tagata uma e iloa le mea. E fesoasoani i le siakiina pe faapefea ona suia le maualuga o le suka i se taimi pe a uma le aoga o le kulukose. Ina ia tauaveina, o le pa e faia aʻo lei mauaina le avega. A maeʻa lena, ona inu lea e le tagata maʻi 75 ml o le uta. A maeʻa lenei mea, e tatau ona faʻateleina le mea o loʻo i totonu o le kulukose i totonu o le toto. O le taimi muamua e fuaina ai le kulūkose pe a uma le afa itula. Ona - tasi le itula pe'ā uma ona 'ai, tasi ma le afa itula ma le lua itula talu ona' ai. E faavae i luga o nei faʻamatalaga, o le a faʻataunuʻuina pe faapefea ona toto le suka i le maeʻa ona 'ai, o le a le mea e taliaina, o le a le maualuga o kulukose ma pe o le a le umi talu ona uma le taumafataga.

Afai ei ai se maʻisuka o se tagata, o le maualuga e suia tele. O le faʻatagaina faatagaina i lenei tulaga e maualuga atu nai lo tagata soifua maloloina. O faʻamaoniga e sili ona faatagaina i luma o taumafataga, pe a uma le 'ai, mo tagata maʻi taʻitasi e faʻalagolago i lona tulaga o le soifua maloloina, le maualuga o le taui mo le maʻisuka. Mo nisi, o le maualuga maualuga o le suka i le faʻataʻitaʻiga e le tatau ona sili atu i le 6 9, ma mo isi 7 - 8 mmol i le lita - o le mea masani poʻo le maualuga foi o le suka pe a uma ona 'ai pe i luga o se manava leai.

I le taumafai e pulea lo latou tulaga i tamaitai ma alii, e masani ona le iloa e tagata gasegase le masani i se tagata soifua maloloina e tatau ona i ai muamua ma pe a uma ona 'ai, i le afiafi po o le taeao. E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻamaopoopoga masani o le sugar sugar ma le malosi o lona suiga 1 itula pe a uma le taumafataga e tusa ai ma le tausaga o le maʻi. I le lautele, o le matua o le tagata, o le maualuga o le fua faatatau e taliaina. O fuainumera i le laulau o loʻo faʻaalia ai lenei faʻasalaga.

Suauu toto: fuaina o le anapogi anapogi, metotia fua

O le fua o le suka toto e tutusa lava mo alii ma tamaitai. O aʻafiaga eseese e aʻafia ai le suiga o le kulukose. O le vavae ese mai i luga masani poʻo lalo e mafai ona i ai ni aʻafiaga le lelei ma e manaʻomia le faʻasaʻo.

O se tasi o gaioiga autu o le physiological i le tino o le inu o le kulukose. I le olaga i aso faisoo, o le faaupuga "toto sugar" e faʻaaogaina, o le mea moni, o le toto e aofia ai le glucose ua soloia - o le suka faigofie, o le toto maualuga o le carbohydrate. Glucose e taʻalo i totonu o metabolic processes, o loʻo fai ma sui o le punaoa malosi o le malosi. O le tuʻuina atu i totonu o le toto mai le ate ma le vavae, e ave i le toto i sē uma o le tino ma tuʻuina atu le malosi o le tino. Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose o le toto, ua i ai le faateleina o le gaosiga o le inisalini - o le hormone o le pancreas. O le gaioiga o le inisalini o loʻo i le faagasologa o le faʻafeiloaʻi o le kulūkose mai le vaʻai intercellular i totonu o le masini ma lona faʻaaogaina. O le faiga o le felauaiga o le kulukose i totonu o le cell e fesootaʻi ma le aʻafiaga o le inisalini i le mafai ona gafatia o siama.

O le vaega e le faʻaaogaina o le kulukose ua liua i le glycogen, lea e teu ai e fai ai se nofoaga o le malosi i totonu o le ate ma muso. O le faagasologa o le synthesizing o le kulukose mai le non-carbohydrate o loʻo taʻua o le gluconeogenesis. Le faʻamavaeina o le kulukosego i glucose - glycogenolysis. O le faatumauina o le suka i le toto o se tasi lea o auala autu o le homeostasis, lea o loʻo aofia ai le ate, faʻamaʻi pipisi ma le tele o hormones (insulin, glucocorticoids, glucagon, steroids, adrenaline).

I se tino maloloina, o le aofaiga o le kulukose na maua ma le vaega o tali o le inisalini e masani ona fetaui ma le isi.

O le hyperglycemia i taimi uumi e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o totoga ma tino e mafua mai i le faʻalavelave faʻaleagaina ma le toto, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le faʻafitauli.

O le taunuʻuga o le le atoatoa o le inisalini poo le faʻafitauli ile atinaʻe o le atinaʻe o le maʻisuka.

O le maualuga o le suka o le toto i le 7.8-11.0 e masani lava mo le prediabetes; o le faateleina o le kulukose o le sili atu i le 11 mmol / l e faailoa ai le maʻisuka.

O le anapogi le fua o le suka toto e tutusa lava mo alii ma tamaitai. I le taimi nei, o faʻamaoniga o le faʻatagaina masani o le suka o le toto e ono eseese e faʻatatau i le matua: pe a uma le 50 ma le 60 tausaga, e masani ona faʻalavelave le homeostasis. Afai tatou te talanoa e uiga i fafine maʻitaga, o lona uiga o le maualuga o le suka o le suka e mafai ona fesuisuiai pe a uma ona 'ai, aʻo tumau pea i luga o se manava gaogao. O le maualuga o le toto i le taimi o le maʻitaga e faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻisuka faʻamaʻi.

O le suka i le toto i tamaiti e eseese mai tagata matutua masani. O le mea lea, i se tamaititi ei lalo o le lua tausaga le matua, o le toto sugar masani e sau mai le 2.8 i le 4.4 mmol / l, mai le lua i le ono tausaga - mai le 3.3 i le 5 mmol / l, i tamaiti o le matua matua e 3, 3-5.5 mmol / L.

E tele aʻafiaga e mafai ona aʻafia ai le suiga ile maualuga o le suka:

  • meaai
  • gaoioiga faaletino
  • fiva
  • le malosi o le gaosia o hormones e faʻaitiitia ai le inisalini,
  • le malosi o le pancreas e maua ai le inisalini.

O punavai o le kulukose o le toto e maua i le meaʻai. A maeʻa ona 'aʻai, pe a oʻo ina maua le gaʻo o meaʻai gaʻo ma le malepelepe faigofie, e maualuga le kulūkose, ae masani ona toe foʻi i le masani pe a mavae ni nai itula. I le taimi o le anapogi, o le faʻaititia o le suka i le toto e faʻaititia. Afai o le kulūkose i totonu o le toto e faʻaitiitia tele, o le pancreatic hormone glucagon ua faʻasaʻolotoina, i lalo o le aʻafiaga o le ate e suia ai le glycogen i le kulukose, ma o lona aofaiga i le toto e faateleina.

O tagata mamai e maua i le maʻisuka e fautuaina e tausia se tusi o le faʻataʻitaʻiga, lea e mafai ai ona e siakiina le suiga o le suka i luga o se vaitaimi patino.

I le faaitiitia o le kulukose (lalo ifo o le 3.0 mmol / L), ua maua ai le hypoglycemia, faatasi ai ma le faateleina (silia i le 7 mmol / L) - hyperglycemia.

O le hypoglycemia e aofia ai le malosi o le matelaina o siama, e aofia ai nilala faiʻai, o le masani masani o le tino ua faʻalavelaveina. O se faʻafitauli faigata e maua, lea e taʻua o le maʻi o le hypoglycemic:

  • tiga o le ulu
  • faʻafuaseʻi vaivai
  • fiaaai, fiaʻai tele,
  • Tachycardia
  • hyperhidrosis
  • gatete i vae po o le tino atoa,
  • diplopia (faalua vaaiga),
  • amioga le atoatoa
  • gaogao
  • leai se mafaufau.

Faʻaiʻuga e faʻaosofia ai le hypoglycemia i se tagata soifua maloloina:

  • leaga meaai paleni, meaai e mafua ai le le atoatoa o meaʻai,
  • le lava le inu ava
  • popole
  • o le tele o vailaʻau faʻamaʻaʻaina faʻamamaina i le taumafataga,
  • malosi malosi faaletino
  • ava malosi
  • le puleaina o le tele o saline.

O le Hyperglycemia o se faailoga lea o le faʻafitauli o le tino ma faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka poʻo isi faʻamaʻi o le endocrin system. Uluai faailoga o le hyperglycemia:

  • ulu matua
  • faateleina le galala
  • matagogo
  • faʻaauau faifaipea
  • manogi o le acetone mai le gutu,
  • sasaina o le paʻu ma mucous membranes,
  • faʻaitiitia le alualu i luma i le vaaia o ata vaaia, moli i luma o mata, leiloloa o mea vaaia,
  • vaivaiga, faateleina le vaivai, faaitiitia le malosi,
  • faafitauli faʻalautele
  • vave le mamafa o le mamafa
  • faʻalauteleina le malosi o le manava,
  • faanatinati le faʻamalolo o manua ma le sasa,
  • faaitiitia le vae malamalama
  • naunau i faamai pipisi.

O le hyperglycemia i taimi uumi e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o totoga ma tino e mafua mai i le faʻalavelave faʻaleagaina ma le toto, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le faʻafitauli.

O fua o le suka toto e mafai ona fuaina i le fale e faʻaaogaina ai se masini eletene - o le mita o le kulukose o le toto.

Iloiloga o loʻo taʻua i luga, ua faatonuina e le fomaʻi se suʻega toto mo le suka.

O le suʻeina o le toto e mafai ai e oe ona fuafua lelei le suka toto. Faʻaaliga mo le tofiaina o se suʻega toto mo le suka o faʻamaʻi ma tuutuuga nei:

  • faailoga o le hypo- poo le hyperglycemia,
  • afaina
  • faʻanoanoa vaaia
  • siama fatu fatu
  • vave (i alii - e oʻo atu i le 40 tausaga, i fafine - e oo i le 50 tausaga le matutua) atinaʻe o le maualuga o le toto maualuga, angina pectoris, atherosclerosis,
  • faʻamaʻi o le gao, o le ate, gland slan, pituitary gland,
  • matua
  • faailoga o le maʻisuka po o se setete,
  • mamafa mafatiaga talafaasolopito o aiga o le maʻisuka,
  • masalomia o le maʻisuka ituaiga. O fafine maʻitaga o loʻo suʻeina mo le maʻisuka faʻataʻi i le va o le 24 ma le 28 vaiaso o le maitaga.

E le gata i lea, o le suālaʻau e faia i taimi o suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, e aofia ai tamaiti.

O auala autu mo suʻesuʻega mo le fuafuaina o le maualuga o le suka i le toto:

  • anapogi toto toto - o le aofaiga o le maualuga o le suka o le toto ua fuafuaina,
  • Glucose toleni test - e faʻatagaina ai oe e faʻamalamalamaina le le mautonu o le gaʻo gaʻo. O le suʻega o se fua tolu o le kulūkose i le vaeluaga pe a maeʻa le uta o le carbohydrate. E masani lava, e tatau ona faʻaitiitia le suka o le toto e tusa ai ma le vaeluaga o le taimi pe'ā maeʻa le faʻaaogaina o le kulukose. Afai e maua se suʻi sugar e maua mai i le 8 i le 11 mmol / L, o le suʻesuʻega lona lua o loʻo faʻavaivaia le kulupu o le kulukose o le tino. O lenei tulaga o se faʻalavelave o le maʻisuka (prediabetes),
  • fuafuaga o le hemoglobin glycated (fesoʻotaʻiga o le molemogene hemoglobin ma le kulūkose molecule) - e atagia ai le umi ma le tikeri o le glycemia, e mafai ai ona e iloa le maʻisuka i se taimi vave. O le maualuga o le suka o le toto e fuafua i se vaitaimi uumi (2-3 masina).

O le siakiina e le aunoa o le suka o le toto e fesoasoani e faatumauina ai le maualuga o le maualuga o le toto, ia iloa vave faailoga muamua o le faateleina o le kulukose o le toto ma taofia ai le atinaʻeina o faafitauli.

Suesuega faaopoopo e fuafua ai le maualuga o le suka toto:

  • fructosamine concentration (glucose ma lipine compound) - e mafai ai ona e fuafuaina le tikeri o le glycemia mo le 14-20 aso muamua. O le faateleina i le fructosamine maualuga e mafai foi ona taʻu mai ai le atinaʻeina o le hypothyroidism, le toe maualalo, poʻo le ovary polycystic,
  • suʻega toto mo le c-peptide (o le porotini o le mole moletini o le proinsulin) - faʻaaoga e faamanino ai mafuaaga o le hypoglycemia pe iloilo le aoga o togafitiga insulin. O lenei faailo e mafai ai e oe ona iloilo le faʻamalositino o oe lava inisalini i le maʻisuka,
  • toto lactate (lactic acid) maualuga - faʻaalia pe faʻapefea ona maua i totonu o le okesene le okesene,
  • suʻega toto mo faʻamaʻi-inisalini - e mafai ai ona e vaʻavaʻai i le va o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 i tagata gasegase e leʻi mauaina togafitiga ma tapenaga o le inisalini. Autoantibodies e gaosia e le tino e faasaga i lona lava inisalini o se faailoga o le maʻisuka ituaiga 1. O fua o le suʻega e faʻaaogaina e tusia ai se fuafuaga togafitiga, faʻapea foʻi ma se faʻataʻitaʻiga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi i tagata mamaʻi ma le talaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1, aemaise lava i tamaiti.

O le auiliiliga e faia i le taeao, pe a maeʻa le 8-14 itula o le anapogi. Aʻo lei faia le faʻagasologa, e mafai ona e inuina naʻo le ipu poʻo le vai. Aʻo leʻi suʻesuʻeina le suʻesuʻeina o le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa, taofi le togafitiga togafitiga. E faasaina le ulaula i nai itula aʻo lei faia le suʻega, inu ava malosi mo aso e lua. E le fautuaina e suʻeina pe a uma le taotoga, fanau fanau, faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi gasegase o le gasegase o le kulukose, le faʻifaʻivaʻa, le cirrhosis alcohol o le ate, faʻalavelave, le maalili, i le taimi o le toto toto.

O le anapogi le fua o le suka toto e tutusa lava mo alii ma tamaitai. I le taimi nei, o faailoga o le faʻatagaina masani o le suka o le toto e ono eseese e faʻatatau i le matua: i le mavae ai o le 50 ma le 60 tausaga, o le solia o homeostasis e masani ona matauina.

O fua o le suka toto e mafai ona fuaina i le fale e faʻaaogaina ai se masini eletene - o le mita o le kulukose o le toto. O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e faʻaaoga, lea e faʻaaogaina ai se pa'ū toto e faʻaaogaina mai le tamatamailima. O le mita o le kulukose o le toto i aso nei e faʻaaogaina ai le puleaina eletise eletise o le fuataga o fuataga, faitauina le taimi atofaina, lapatai e uiga i mea sese i le taimi o le faʻatinoga.

O le siakiina e le aunoa o le suka o le toto e fesoasoani e faatumauina ai le maualuga o le maualuga o le toto, ia iloa vave faailoga muamua o le faateleina o le kulukose o le toto ma taofia ai le atinaʻeina o faafitauli.

O maʻi e maua i le maʻisuka e fautuaina e tausia se tusi faʻataʻitaʻiga, e tusa ai ma le mea e mafai ona e siaki ai le suiga o le suka toto mo se vaitaimi patino, vaʻai le gaioiga a le tino i le pule o le inisalini, faʻamaumau le sootaga i le va o le kulukose o le toto ma le taumafaina o mea taumafa, gaioiga faaletino ma isi mea.

Vitio mai YouTube i le autu o le tusiga:

I totonu o le tino, o faagasologa uma o gasegase e tupu i le vavalalata vavalalata. Faatasi ai ma a latou soliga, o le tele o faʻamaʻi ma faʻaleagaina tulaga e tupu, ma o loʻo i ai le faateleina glucosei toto.

O le taimi nei o tagata e taumafaina le tele o le suka, faapea foi ma gaʻo vailaau faigofie. O loʻo i ai foʻi faʻamaoniga e sili atu le 20 taimi o lo latou taumafaina i le seneturi mulimuli. E le gata i lea, o le siʻosiʻomaga ma le i ai o se tele o meaʻai e le masani ai i le taumafataga ua vave ona afaina ai le soifua maloloina o tagata. O le iʻuga, o faʻalavelave faʻasolosolo e faʻalavelave i tamaiti ma tagata matutua. Lafoaʻi lipid metabolism, faʻateleina le mamafa i luga o le pancreas, lea e maua mai hormoneinisalini.

I le taimi o le tamaitiiti, o amioga masani le lelei o loʻo ola - o tamaiti e 'aina le suamalie suamalie, meaʻai vave, meaʻai, suti, ma isi. O se taunuuga, o le tele o meaʻai gaʻo e mafua ai le faʻaputuina o gaʻo i totonu o le tino. O le taunuuga - o le maʻisuka faʻaalia e mafai ona tupu e oʻo lava i se talavou, aʻo muamua maʻisuka malosi Sa avea o se faʻamaʻi o tagata matutua. I le taimi nei, o faailoga o le faateleina o le toto suka e matauina i tagata i le tele o taimi, ma o le numera o mataupu o le maʻisuka i atunuu ua atinaʻe ua ola nei i tausaga taʻitasi.

Glycemia - O le mea lenei o le kulukose i le toto o le tagata. Ina ia malamalama i le natura o lenei manatu, e taua le iloa poʻo le a le glucose ma pe o le a le mea e tatau ona i ai i le kulukose.

Glucose - pe o le a le tino, e fuafua i le tele o se mea e faʻaumatia e se tagata. Glucose monosaccharide, o se vailaau o se ituaiga o suauu mo le tino o le tagata, o se mea taua tele mo le totoga tutotonu. Ae peitai, o lona sili atu e afaina ai le tino.

Ina ia malamalama pe o loʻo faʻataunuʻuina faʻamaʻi ogaoga, e tatau ona e iloa lelei le maualuga o le maualuga o le toto i tagata matutua ma tamaiti. O le maualuga o le suka o le toto, o le masani lea e taua mo le masani ai o le tino, e puleaina insulin. Ae afai e le maua se aofaiga o lenei hormone, pe o le a le tali lelei le tino i le inisalini, ona faateleina ai lea o le suka toto. O le faateleina o lenei faailo e afaina i le ulaula tapaa, o se meaai le lelei, ma tulaga faigata.

O le tali i le fesili, o le a le masani o le suka i totonu o le toto o se tagata matua, na te tuʻuina atu i le World Health Organization. E i ai tulaga faʻamaonia kulukose. O le a le maualuga o le suka e tatau ona i ai i totonu o se manava gaogao e aveesea mai le toto toto (e mafai ona maua mai le toto mai se vein pe mai se tamailima) o loʻo faʻaalia i le laulau i lalo. Faailoilo o loʻo faʻaalia i le mmol / L.

O lea la, pe afai o lalo ifo o faʻamaufaʻailoga, o lona uiga o se tagata hypoglycemiape a maualuga - hyperglycemia. E tatau ona e malamalama o soʻo se filifiliga e lamatia mo le tino, talu ai o lona uiga o soliga e tupu i totonu o le tino, ma o nisi taimi e le mafai ona suia.

O le matua o le tagata, o le itiiti ifo lea o le lagona o lona tino i le inisalini e mafua mai i le mea moni e maliliu nisi o tagata faʻalogo, ma faʻaopopo foi le mamafa o le tino.

E masani ona talia e faʻapea, afai e suʻesuʻeina le toto ma le ita, o le taunuuga e mafai ona fesuisuiai. O le mea lea, i le fuafuaina o le masani o le kulūkose, o le taunuuga e sili atu ona maualuga le maualuga. O le masani o le toto vevela i le averesi o le 3.5-6.1, o le toto capillary e 3.5-5.5. O le suka e masani lava pe a uma ona 'ai, pe a lelei se tagata, e ese mai i nei faʻaʻailoga, e maualuga i le 6.6. I luga aʻe o lenei faailo i tagata soifua maloloina, e le faateleina le suka. Ae aua e te popole o le toto toto e 6.6, o le a le mea e fai - e tatau ona e fesili i lau fomaʻi. E mafai o le suʻesuʻega e sosoo ai o le ai ai sona taunuuga maualalo. E le gata i lea, afai o se tasi o taimi e auiliili ai, toto toto, mo se faataitaiga, 2.2, e tatau ona toe faia le iloiloga.

O le mea lea, e le lava le faia o le suʻe toto i le taimi e faʻamaonia ai le maʻisuka. E tatau ona tele taimi e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le masani lea e mafai ona sili atu i taimi taʻitasi i itu eseese. E tatau ona iloilo le pusa o le faatinoga. E taua foi le faʻatusatusaina o taunuuga ma faʻamatalaga ma suʻesuʻega. O le mea lea, pe a maua le iuga o suʻega, pe afai e 12, o le a le mea e fai, o le a taʻu mai e se fomaʻi. E foliga mai o le kulukose 9, 13, 14, 16, o le maʻisuka e masalomia.

Ae afai e sili atu le maualuga o le kulukose o le toto, ma o faailoga i le auiliiliga mai le tamatamailima e 5.6-6.1, ma mai le vein e mai le 6.1 i le 7, o lenei tulaga ua faauigaina o le vaʻaia(faʻavaivaia le kulupu o le kulukose).

Faʻaiʻuga mai le vein o le sili atu ma le 7 mmol / l (7.4, ma isi), ma mai le tamatamailima - luga aʻe o le 6.1, ua tatou talanoa e uiga i le maʻisuka. Mo se iloiloga faʻalagolago o le maʻisuka, e faʻaaoga ai se suʻega - hemoglobin glyc.

Ae ui i lea, pe a taitaia suʻega, o le iuga o nisi taimi e faʻamoemoeina lalo ifo nai lo le masani mo le toto toto i tamaiti ma tagata matutua e maua. O le a le masani a le suka i tamaiti e mafai ona maua i le laulau i luga. Afai o le suka e laʻititi, o le a le uiga? Afai o le maualuga e itiiti ifo i le 3.5, o lona uiga o le tagata maʻi ua atiaʻe le hypoglycemia. O mafuaʻaga e maualalo ai le suka e mafai ona faʻatino, ma e mafai ona aʻafia ma maʻi faʻaleaga. O le suka o le toto e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le maʻi ma ia iloilo le aoga o togafiti o maʻisuka ma le maʻisuka. Afai o le kulukose aʻo le i 'ai, a le o le 1 itula poʻo le 2 itula pe a uma taumafataga, e le sili atu i le 10 mmol / l, ona faʻamaonia lea o le maʻisuka ituaiga 1.

I le ituaiga maʻisuka ituaiga 2, e faʻaaogaina ai ni iloiloga maʻaleʻale. I luga o se manava gaogao, o le maualuga e le tatau ona sili atu nai lo le 6 mmol / l, i le aso e le sili atu le maualuga o le faatagaga masani nai lo le 8.25.

E tatau i le maʻisuka ona fuaina pea a latou suka toto toto kulukose toto. Faʻataʻopiʻo le iloiloina o iuga o le a fesoasoani i le laulau o fuataga ma se glucometer.

O le a le masani o le suka i le aso mo se tagata? O tagata soifua maloloina e tatau ona faia lelei a latou meaʻai e aunoa ma le faʻaaogaina o suti, tagata gasegase e maua i le maʻisuka - ia mulimulitai i fautuaga a le fomaʻi.

O lenei faailo e tatau ona taulai faapitoa i tamaitai. Talu ai o fafine ei ai ni uiga faʻapitoa o le physiological, o le masani o le suka i le toto e mafai ona fesuisuiaʻi. O le faateleina o le kulukose e le o taimi uma e fai ai togafitiga. O le mea lea, pe a faʻatulagaina le masani o le kulukose o le toto i totonu o tamaitai i le matua, e taua tele pe o le a le tele o le suka e maua i totonu o le toto e leʻo fuafuaina i le taimi o le gafa. A o faagasolo lenei vaitaimi, e ono le faʻatuatuaina le auiliiliga.

I fafine ina ua mavae le 50 tausaga, i le taimi o le misaopaʻa, o faʻavavega faʻaleagaga matuia e tupu i totonu o le tino. I le taimi nei, o suiga e tutupu i le gaioiga o le metabolism. O le mea lea, o tamaitai e sili atu i le 60 e tatau ona i ai se malamalama manino e tatau ona siaki pea le suka, aʻo malamalama pe o le a le maualuga o le suka i le toto.

O le fua o le kulukose i le toto o fafine maʻitaga e mafai foi ona fesuisuiaʻi. At o maitaga o se fesuiaiga o le masani masani o se faailoga e oo i le 6.3. Afai o le suka suka i fafine maʻitaga e silia ma le 7, o se taimi lenei mo le mataituina pea ma le tofiaina o suʻesuʻega faaopoopo.

O le masani o le suka toto i tane e sili atu ona mautu: 3.3-5.6 mmol / l. Afai e soifua maloloina se tagata, o le toto kullukose masani i alii e le tatau ona sili atu pe maualuga atu nai lo nei faailo. O le fua masani o le 4.5, 4.6, ma isi mea faapena. Mo i latou e fiafia i le laulau o tulafono mo alii i tausaga, e tatau ona manatua i totonu o tagata pe a mavae le 60 tausaga, e sili atu.

O le faateleina o le toto suka e mafai ona fuafuaina pe afai ei ai ni faailoga faapitoa o se tagata. O faʻamaoniga e faʻaalia i se tagata matua ma se tamaititi e tatau ona mataala i le tagata:

  • vaivaiga, malosi tele,
  • faʻamalosia tuinanau ma le mamafa o le mamafa,
  • fiainu ma lagona faifai pea o le gutu malulu
  • tele ma masani ona faia, o le malaga i le fale i le fale i le fale, e taua,
  • pustules, suauʻu ma isi liona i luga o le paʻu, o ia liona e le lelei le malosi,
  • faʻamatalaga masani o le sasaina i le tino, i totonu o le tino,
  • faʻaleagaina puipuigafaaitiitia galuega, malulu masani, allergyi tagata matutua
  • faʻafitauli le vaaia, aemaise lava i tagata ua silia ma le 50 tausaga.

O le faʻaalia o ia faailoga atonu e taʻu mai ai o loʻo i ai se kulūkose maualuga i totonu o le toto. E taua le mafaufau o faailoga o le toto maualuga maualuga e mafai ona faʻaalia na o nisi o faʻaaliga o loʻo i luga. O le mea lea, e tusa lava pe na o nisi o faailoga o le maualuga maualuga o le suka e maua i se tagata matua poʻo se tamaititi, e tatau ona e suʻe suʻega ma fuafua glucose. O le a le suka, pe afai e maualuga, o le a le mea e fai, - o nei mea uma e mafai ona maua e ala i le feutagai ma se fomaʻi.

Ole vaega o aʻafia mo le maʻisuka e aofia ai i latou ei ai se talafaasolopito o aiga o le maʻisuka, afaina, faʻamaʻi pipisi, ma isi. Afai ei ai se tagata i totonu o lenei vaega, o lona uiga e le o se mea e masani ona masani ai, e le o iai le maʻi. A maeʻa, o le maʻisuka e tele lava ina maua e aunoa ma ni faʻamatalaga vaaia ma ni faʻamaoniga, e le faʻaalia. O le mea lea, e tatau ona faʻatautaia nisi faʻataʻitaʻiga i taimi eseese, talu ai ona o le i ai o faʻamatalaga ua faʻamatalaina, o le a faʻalauteleina le anotusi o le a faia pea.

Afai ei ai ni faailoga, o le toto toto e maualuga foi i le taimi o le maitaga. I lenei tulaga, e taua tele le fuafuaina o mafuaʻaga tonu o le suka maualuga. Afai o le kulukose i le taimi o le maitaga ua maualuga, o le a le uiga o lenei mea ma le mea e fai e faamautu ai faailoga, e tatau i le fomai ona faamalamalama.

E tatau foi ona manatua i le mafaufau e mafai foi ona maua se taunuuga lelei o auiliiliga. O le mea lea, afai o le faailoga, mo se faʻataʻitaʻiga, 6 poʻo le toto toto 7, o le a le uiga o lenei mea, e naʻo le maeʻa ona faia suʻesuʻega faifai pea. O le a le mea e fai pe afai e masalosalo, filifili le fomaʻi. Mo suʻesuʻega, e mafai ona ia fautuaina ni suʻesuʻega faaopoopo, mo se faʻataʻitaʻiga, se suʻega o le toleniga o le glucose, suʻega o le suʻa.

Faʻamatalaina Glucose toleni testu ua faia e fuafua ai le auala natia o le maʻisuka, ma o lona fesoasoani foi ua fuafuaina e le maʻi o le eletise vaivai, hypoglycemia.

NTG (faʻavaivaia le kulupu o le glucose) - o le a le mea o le a faʻamatala auiliili e le fomaʻi o loʻo auai. Ae afai o le faapalepale e masani ona soli, ona oʻo lea i le afa o mataupu o le maʻisuka na ola i totonu o ia ituaiga tagata e atiina ae i luga o le 10 tausaga, i le 25% o lenei tulaga e le suia, ma i le 25% ua maeʻa atoa.

O le suʻesuʻeina o le faapalepale e mafai ai ona faʻamaonia le faʻaleagaina o le gaosiga o le gaosiga o gaʻo, e le gata ina natia ma manino. E tatau ona manatua i le taimi e suʻe ai le suʻega o lenei suʻesuʻega e mafai ai e oe ona faamanino le maʻi, pe a masalosalo.

O sea ituaiga o siama e taua tele i ia tulaga:

  • pe afai e leai ni faailoga o le faateleina o le toto toto, ma i le faanatinati, o se siaki e faʻaalia ai le suka,
  • i le mataupu pe a leai ni faʻaʻailoga o le maʻisuka, peitaʻi, e faʻaalia lava ia polyuria- o le tele o le mimiia i le aso e faateleina, ao le kulukose anapogi e masani lava,
  • faateleina le suka i le mimilo o le tina faatalitali ao faagasolo le vaitaimi o le fanauina o le pepe, faapea foi ma tagata e maua i fatu fatu fatu ma thyrotoxicosis,
  • pe afai o le suka e 5.5, pe a toe suʻesuʻeina e 4.4 pe maualalo, pe a 5.5 i le taimi o le maitaga, ae o faailoga o le maʻisuka e tupu mai) ,
  • pe afai o se tagata ei ai sona uiga faʻaanatura mo le maʻisuka, ae leai ni faailoga o le maualuga maualuga o suka,
  • i fafine ma a latou fanau, afai o le mamafa o le fananau mai o na mea e sili atu nai lo le 4 kilokalama, mulimuli ane o le mamafa o se tamaitiiti e tasi le tausaga le matua foi e tele,
  • i tagata e neuropathy, retinopathy.

O le suʻega, lea e fuafuaina ai le NTG (faʻavaivaia le glucose toleni), o loʻo faia i lalo: muamua, o le tagata o loʻo faʻataʻitaʻiina ua i ai se manava gaogao e ave ai toto mai capillaries. A maeʻa lena, e tatau i se tagata ona 'ai le 75 g o le kulukose. Mo tamaiti, o le fualaau i le kalama ua fuafua eseese: mo le 1 kg o le mamafa 1.75 g o le kulukose.

Mo i latou e fiafia i ai, 75 kalama o le kulukose o le tele lea o le suka, ma e leaga le faʻaaogaina o se tele, mo se faʻataʻitaʻiga, mo se fafine maʻitaga, e tatau ona e manatu e tusa ma le aofaiga o suka e maua, mo se faataitaiga, i se fasi keke.

O le faapalepale o le glucose e fuafuaina 1 ma le 2 itula mulimuli ane. E sili atu ona faʻatuatuaina le taunuʻuga pe a uma le 1 le itula mulimuli ane.

Le iloiloga o le faapalepale o le kulukose e mafai ona i luga o se laulau faapitoa o faailoilo, iunite - mmol / l.

Tulaga maualuga o le suka toto - laulau o faʻasologa masani e ala i le matua

Glucose o se tasi o vaega e taua mo le soifua maloloina o le tagata. E fafagaina ai laula ma fusi ma le malosi, e mafai ai e le tino ona maua le malosiaga malosi e manaʻomia e tausia ai se olaga masani. Ae peitai, e na o le suka lava i totonu o le toto o le tagata o lo o aofia ai i aofaiga masani.

Soo se eseesega mai le masani i le tasi itu poʻo le isi o se logo mataʻutia ma manaʻomia le mataʻituina vave e tagata tomai faapitoa ma le faʻaogaina o togafitiga faafomaʻi poʻo le toe faʻaleleia e faʻamaonia ai le tulaga.

Faʻamaumauga o fualaʻau o le plasma glucose: o le a lea?

O ituaiga eseese o suʻega suʻega e faʻaaogaina e siaki ai le setete o le soifua maloloina ma faʻamautinoaina maʻi, ma le faʻamaonia lelei o le maʻi: o le suʻega toto mo le suka, o se faʻafitauli faigata, o le suʻega toto mo le hemoglobin glycated ma isi. Ina ia iloiloina le taunuʻuga, e faʻaaoga e tagata tomai faapitoa faʻamaufaʻailoga masani poʻo faʻamaufaʻailogaina .ads-mob-1

O faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga o se vaitaimi faʻafomaʻi e faʻaaogaina e tagata atamamai e iloilo ai taunuʻuga o auiliiliga.

A oʻo mai i tulaga taua o le kulukose i le plasma o le toto, o loʻo faʻatusaina faʻataʻitaʻiga taʻitasi, lea e manatu le au atamamai le masani mo se vaega o tagata gasegase. Faʻamaumauga vavaeese tuʻufaʻatasia mo vaitausaga taʻitasi.

Laʻasaga o le Suʻe toto ma le vein Test: O le a le Eseesega?

O se suʻega o le toto mo le suka o se faʻamatalaga ma i le taimi lava e masani ona mafai ona maua se auala faʻamaonia e mafai ai ona e iloa mea le talafeagai i le gaosiga o le gataifale i tagata mamaʻi o vaitausaga eseese.

E mafai ona faia ina ia mafai ai ona mataʻituina le soifua maloloina o le tagata maʻi poʻo se vaega o se suʻega faafomaʻi o tagata. O lenei ituaiga o auʻiliʻiliga ua faia i luga o se manava gaogao.

E masani lava, ave le toto mai le pito i luga o le tamatamailima mo suʻesuʻega e tagata gasegase. I pepe faatoa fananau mai, e mafai ona aveesea le toto mai le mulivae po o le pama, aua talu mai lenei tausaga, e le mafai ona lava se aofaiga o biomaterial mai le vaega vaivai o le tamailima.

O se vaega itiiti o le toto capillary e lava lea e iloa ai pe tele pe solia foi e le tagata maʻi le gasegase o le gaʻo.

I nisi tulaga, pe a manaʻomia e le tulaga le toe siaki atili, e mafai ona tuʻuina atu i le tagata maʻi se lua faʻamatalaga mo se suʻega toto i le vein.

O ia ituaiga suʻega e masani lava ona maua ai se faʻataunuʻuga atoatoa ma e matua malamalama lava mo le fomaʻi. O lenei tulaga o mataupu e mafua ona o se faʻaauau pea o le toto vevesi.

Afai e iloa e le tagata maʻi mea e le masani ai i le gaosiga o le gaʻo, o le a manaʻomia e le fomaʻi ona iloa le tele o togafitiga, o lona natura, ma siaki pe o le a le tulaga o le faaletonu o le pancreas. O lenei mea e manaʻomia ai le faʻataʻitaʻiga lelei, lea e aofia ai le siakiina o le toto mo le anapogi ma le maualuga o le suka.

O lenei ituaiga o auiliiliga e mafai ona faia i le taeao i le fale poo le fale suesue.

O aʻafiaga o le toto na aveesea mai se maʻi i luga o se manava gaogao o se faailo taua mo se tagata tomai faapitoa.

I tagata soifua maloloina, e tusa ai ma se meaʻai masani, o faʻamatalaga glycemia i le taeao o loʻo i totonu o le masani masani pe le oʻo i ai sina mea itiiti.

O le siʻitia o numera o loʻo faʻaalia ai le i ai o faʻafitauli faʻapitoa i le gaosiga o gaʻo ma le manaʻoga mo le faʻaopoopoina o le faʻatonuina o le tulaga.

Mo se tagata soifua maloloina, e le afaina le oso i luga, talu ai ona o lona laʻau, i le tali atu i oloa ua gaosia, ua amata ona gaosia ma le malosi le inisalini, o lona aofaiga e lava e gaosia ai le aofaiga atoa o le kulukose. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e ese le tulaga. Ads-mob-2

Latou te le faʻafefeina galuega, o lea e mafai ai e le suka ona "lele i luga" i le maualuga o tau. E masani lava o taimi taua mo le fuaina o taimi taimi i le itula ma le 2 itula pe a uma le taumafataga.

Afai, a maeʻa le 1 itula pe a uma le taumafataga, o le glucose concentration e sili atu i le 8.9 mmol / L, ma a maeʻa le 2 itula - 6.7 mmol / L, o lona uiga o le maʻisuka faagasologa o loʻo sologa lelei i le tino. O le tele o le vavae ese mai le masani, o le sili atu ona ogaoga o le natura o togafitiga.

O le a le tele o le kulukose e tatau ona iai i le toto o se tagata soifua maloloina: faʻaalia masani e faalagolago ile tausaga

O le maualuga o le glycemia i vaitausaga eseese e mafai ona ese. O le matua o le tagata gasegase, o le sili atu lea o le paepae taliaina.

O le mea lea, tagata tomai faapitoa o loʻo tuʻuina atu se faʻamaoniga faʻafomaʻi i le tagata maʻi e faʻaaoga se laulau o faʻataʻitaʻiga masani masani taliaina. O nisi tagata gasegase e fiafia i ai pe o fea numera patino e mafai ona mafaufauina o le masani i le 20, 30, 45 tausaga.

Mo tagata mamaʻi mai le vaitausaga mai le 14 i le 60 tausaga, o se fuainumera mai le 4.1 i le 5.9 mmol / l ua manatu o se "soifua maloloina" faʻaalia. Mo le tele o tulaga masani, silasila i le laulau i lalo .ads-mob-1

Ole fua ole kulukose o le toto ole gasegase ile matua

Laupapa o le suka i le toto i le matua:


  1. Shabalina, Nina 100 fautuaga mo le ola ai i le maʻisuka / Nina Shabalina. - M.: Eksmo, 2005 .-- 320 p.

  2. Rumyantseva, T. Diary o se maʻisuka. Se tusi o le siakiina o ia lava i le maʻisuka faamamaluina / T. Rumyantseva. - M.: AST, Astrel-SPb, 2007 .-- 384 itu.

  3. Rumyantseva, T. Diary o se maʻisuka. Faʻamaumauga o le siakiina oe lava ia mo le maʻisuka: monograph. / T. Rumyantseva. - M.: AST, Astrel-SPb, 2007 .-- 384 itu.
  4. Endocrinology. Big Medical Encyclopedia, Eksmo - M., 2011. - 608 c.
  5. Okorokov, A.N. Togafitiga o faamai o totoga i totonu. Volume 2. Togafitiga o faʻamaʻi rūmati. Togafitiga o faamai pipisi. Togafitiga o faamaʻi fatuga / A.N. Hams. - M.: Tusi fomaʻi, 2014. - 608 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga